Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormen för kvävedioxid

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormen för kvävedioxid"

Transkript

1 Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormen för kvävedioxid Projektplan Länsstyrelsen i Stockholms län, miljöavdelningen Version 3 1(8)

2 INNEHÅLL 1 Basfakta Godkännande Revisionsinformation Bilagor 3 2 Syfte och mål 3 3 Leverans och överlämning Leveransobjekt Förvaltning av resultat 4 4 Tidsplan och resursbehov Tidsplan Resursbehov 5 5 Ekonomi 5 6 Organisation och ansvarsfördelning 7 7 Kommunikationsplan 7 2(8)

3 1 Basfakta 1.1 Godkännande Utförandeplanen godkänd av: Beställare: Utförare/arbetsledare: Lars Nyberg (och styrgruppen) Helen Janelöv Revisionsinformation En första version av projektplanen togs fram i mars. En kompletterad projektplan beslutas av styrgruppen i juni. Utgåva Datum Kommentar Första version Kompletterad version 1.3 Bilagor Bilaga Dokumentets namn 2 Syfte och mål Uppdrag och problembild Ett förslag till åtgärdsprogram ska enligt 5 kap. 4 miljöbalken upprättas av regeringen eller den myndighet eller kommun som regeringen bestämmer om det behövs för att en miljökvalitetsnorm ska kunna följas. Miljökvalitetsnormen för kvävedioxid överskreds under 2010 på flera platser i Stockholms innerstad (Hornsgatan, Sveavägen, Folkungagatan, Norrlandsgatan), längs Essingeleden och i Alby i Botkyrka. Vissa andra platser i länet är i riskzonen. Trenden de senaste åren har varierat något vid de olika mätpunkterna. Trenden är dock inte nedåtgående, och vi har inte det trendbrott som förväntats bl.a. med anledning av katalysatorer och nya bilar. Enligt Regleringsbrevet för 2011 ska Länsstyrelsen i Stockholms län revidera de åtgärdsprogram för luftkvalitet som har fastställts för länet. Dessa gäller partiklar och kvävedioxid och fastställdes av regeringen år 2004, efter Länsstyrelsens förslag. Denna projektplan avser endast arbetet med att revidera programmet om kvävedioxid. Mål och syfte Målet för projektet är att tillsammans med andra aktörer i länet, revidera eller ta fram ett nytt åtgärdsprogram för att klara normen för kvävedioxid. Åtgärdsprogrammet innebär att myndigheter och kommuner vidtar de åtgärder och styrmedel som bäst leder till att miljökvalitetsnormerna följs på de platser där normerna i dagsläget inte klaras, eller där de riskerar att inte klaras. Syftet är inte att allmänt åstadkomma god luftkvalitet i länet. Ambitionen är att enas om åtgärder som leder till att normerna följs snarast (dvs. inom ca ett till två år). Programmet kan dock också innehålla åtgärder och styrmedel av mer långsiktig karaktär. Målgrupp för åtgärdsprogrammet är främst länets landsting, kommuner samt Trafikverket och Länsstyrelsen. Åtgärdsförslag kan också läggas som riktar sig till andra myndigheter eller regeringen. Åtgärdsprogrammet är en del i Länsstyrelsens arbete för att nå miljömålet Frisk Luft. Åtgärdsprogram fastställs av Länsstyrelsen, men samförstånd krävs om de åtgärder som programmet innefattar. Alla åtgärdsförslag behöver alltså vara gediget förankrade med de 3(8)

4 parter som ska utföra dem eller på annat sätt berörs. Här kommer det sannolikt att behövas någon form av överenskommelser. Samarbete Arbetet kommer att ske i samarbete med berörda kommuner, landstinget genom Storstockholms Lokaltrafik (SL), Trafikverket och Kommunförbundet Stockholms län (KSL). Dessa parter tillsammans med Länsstyrelsen erbjuds att ingå i en styrgrupp för projektet. Faser i projektet Projektet delas in i fem faser. 1. Inventeringsfasen Denna består av två delar. För det första utförs en kartläggning av de områden där överträdelser sker, samt de områden där halterna bedöms ligga strax under normens nivå. Enligt Luftkvalitetsförordningen (2010: 477) ska det här beskrivas det berörda områdets typ, storlek, väderleksförhållanden, skyddsvärda objekt samt föroreningens typ och ursprung (källor). Vad avser källor bör det redogöras för de lokala källorna, de viktigaste källorna i tätorten och den regionala bakgrundshalten. För det andra utförs en kartläggning av genomförda och redan beslutade åtgärder och hur de påverkar halterna. En central fråga är i vilken grad miljökvalitetsnormen bedöms överträdas kommande år. 2. Identifiering av tänkbara åtgärder En bruttolista av potentiella åtgärder tas här fram. Inför ett senare urval av de mest lämpade åtgärderna, bör i denna fas även göras en mindre konsekvensanalys av åtgärderna på bruttolistan. 3. Grovt urval av åtgärder Ett urval av åtgärder görs. Hur åtgärderna påverkar miljökvalitetsnormen beskrivs. Översiktlig konsekvensanalys görs för varje åtgärd samt en ekonomisk bedömning. Därefter avgörs om miljöbedömning krävs enligt 6 kap. miljöbalken. 4. Första förslag på åtgärdsprogram Ett första förslag på program tas fram som är så komplett som möjligt. I programmet ingår även trafikmätningar Konsekvensanalysen görs färdigt samt hur åtgärderna ska finansieras. Programmet skickas ut på samråd i enlighet med 5 kap. 4 miljöbalken under minst två månader och revideras därefter. 5. Slutligt förslag på åtgärdsprogram Ett slutligt förslag på program tas fram. Synpunkterna från samrådet sammanställs och arbetas in i förslaget. Länsstyrelsen fastställer det reviderade eller nya åtgärdsprogrammet. Det överlämnas till Miljödepartementet och berörda aktörer informeras. 3 Leverans och överlämning 3.1 Leveransobjekt Åtgärdsprogrammet sammanställs i en rapport. En första version levereras ca som sedan går ut på formellt samråd. Den slutliga versionen färdigställs därefter och beräknas klar ca Lev. nr Beskrivning Mottagare Godkännadekriterier 1 Första förslag på åtgärdsprogram, rapport Styrgruppen Godkänns av styrgruppen Datum Slutligt förslag på åtgärdsprogram, rapport Styrgruppen och Miljödepartement et Godkänns av styrgruppen 3.2 Förvaltning av resultat Respektive organisation genomför sina åtaganden i programmet. Länsstyrelsen samordnar uppföljning av åtgärdsprogrammet efter ca ett år (8)

5 4 Tidsplan och resursbehov 4.1 Tidsplan Projektet startar formellt april Ett första förslag på program beräknas klart ca Därefter går det ut på formellt samråd minst två månader. Ett slutligt förslag beräknas klart ca Tidsplanen enligt de fem faserna bedöms som följande. Inventeringsfasen (redogörelse för problembilden bl.a. var överskridanden sker, källorna, skyddsvärda objekt etc. samt pågående och vidtagna åtgärder) pågår april-november, identifiering av tänkbara åtgärder juni-oktober, urval av åtgärder september-november, första förslag på program novemberdecember och slutligt förslag januari-april Arbetet i de olika faserna överlappar varandra t.ex. kartläggningen av problembilden pågår hela hösten. Planerade arbets- och styrgruppsmöten Arbetsgruppen har bokat in: 23/8 kl (diskussion om åtgärder) 15/9 kl13 7/10 kl /11 kl.13 8/12 kl. 13 Styrgruppen har bokat in: 28/9 kl (identifiering av tänkbara åtgärder) 24/10 kl (diskussion och urval av åtgärder) 5/12 kl (fortsatt urval och förslag på åtgärder) 4.2 Resursbehov Länsstyrelsens Miljöavdelning ansvarar för samordning och projektledning. Tidsåtgång här är två personer ca 1 till 1,25 årsarbetskrafter (0,75-1 Helen Janelöv och 0,25 Henrik Larsson). Ytterligare personer på Länsstyrelsen behöver avsätta ett antal timmar för specifika uppgifter. De personer som ingår i styrgruppen behöver avsätta ett visst antal timmar bl.a. för deltagande i möten och genomgång av underlag. Om styrgruppen har ca fem möten under arbetets gång utgör detta minst 10 timmar per person. De personer som ingår i arbetsgruppen behöver avsätta mer tid. Sannolikt behöver ett eller flera utredningsuppdrag utföras av extern organisation. Nedan anges den tid som arbetsgruppen bedömer går åt under perioden juni 2011 till december Behövd resurs - Arbetsgrupp Helen Janelöv, Länsstyrelsen Henrik Larsson, Länsstyrelsen Anette Jansson (miljöförvaltningen) Stockholms stad Malin Ekman (miljöförvaltningen) Stockholms stad Linda Kummel (Trafikkontoret) Stockholms stad Michelle Benyamine, Trafikverket Dan Arvidsson, Botkyrka kommun Gunilla Isgren, Botkyrka kommun Tidsåtgång för perioden juni 2011 december årsarbetskraft (åa) 0,25 procent av 1 åa 5 Ekonomi Inga särskilda medel finns anslagna för projektet. Nedan anges de särskilda utredningar eller analyser som arbetsgruppen ser ett behov av att utföra (utan rangordning). Kostnader i övrigt består i arbetstid för berörda personer. 5(8)

6 Utredningar/analyser 1. Problembeskrivning redogörelse av halter, källor, skyddsvärda objekt i de berörda områdena samt av redan vidtagna åtgärders effekter på halterna (t.ex. trängselskatt och andra åtgärder som inte var med i tidigare ÅP). 2. Trafikmätning med kameror för att få kunskap om fordonssammansättningen i regionen - detta behövs för att få ett tillförlitligt underlag för beräkning av effekter av olika åtgärder. Utförare: Trafikkontoret genom en entreprenör (mätningarna) samt SLB-analys (analys av utsläppsandelar och haltpåverkan från olika fordonsslag) Kostnader Ca kr (ca två dagars arbete) Mätning på tre gator i Sthlms innerstad: ca Matchning mot vägtrafikregistret : en gata ca kr Tre gator ca 1-1,5 milj. Kr Analys av data: Ca kr 3. Ta fram kritiska fordonsflöden - avser en beräkning av hur mycket trafik en väg/gata tål för att norm ska klaras. Avser vägar och gator där det i dag är överskridanden. 4. Prognos - kartläggning av halterna och utsläpp i framtiden år 2015 om inga åtgärder vidtas. Hänsyn tas till förväntad utveckling av fordonsparken och eventuellt till förväntade trafikförändringar såsom öppnande av Norra Länken Halterna och utsläppen skulle beräknas för Stockholms innerstad och på hårt trafikerade infartsleder där höga halter råder. 5. Konsekvensanalyser av olika åtgärder - exempelvis differentierad miljözon för lätta fordon; skärpta krav för tunga fordon. Redogörelse för halter t.ex. år 2015 med olika åtgärdsscenarier. 6. Mätning med referensmetoden ny mätning i Botkyrka. Avser att säkerställa mätningarna i Alby genom att mäta med referensmetoden istället för Doas-metoden/instrumenten som används i dagsläget. Totalt: en gata ca kr ( ) Tre gator ca 1,3 milj. kr 2 milj. kr ca kr ca kr Ca kr kr beroende på omfattning (hur många åtgärder som analyseras) Ca 1 vecka 1 månads arbetstid Ca kr 6(8)

7 6 Organisation och ansvarsfördelning Organisation För arbetet bildas en styrgrupp. De som ingår i styrgruppen är Lars Nyberg, miljödirektör Länsstyrelsen i Stockholms län, Gunnar Söderholm förvaltningschef miljöförvaltningen, Stockholms stad (adjungerad Per Anders Hedqvist förvaltningschef Trafikkontoret), Kenneth Fridolin, chef enheten samhällsbehov Trafikverket, Christina Lood tf chef Stadsbyggnadsenheten Botkyrka kommun, Stefan Wallin SL och Thomas Fredriksson KSL. Styrgruppen träffas förslagsvis fyra-fem gånger under Ett sista möte kan äga rum i mitten av april, efter samrådet, när det slutliga förslaget färdigställs. En arbetsgrupp bildas med representanter från Länsstyrelsen, Trafikverket, Stockholms stad (miljöförvaltningen och trafikkontoret) och Botkyrka kommun. Ansvarsfördelning Projektets styrgrupp Styrgruppen beslutar om projektets mål, ramar och resurser. Gruppen beslutar om projekt- och tidsplan och följer arbetet samt medverkar till att andra relevanta aktörer informeras om arbetet. Alla parter ansvarar för att i sina organisationer förankra de åtgärdsförslag som läggs. Projektledaren Ansvarar för projektledning och att driva arbetet i samråd med styrgruppen. Projektledaren tar fram projekt- och tidsplan, dokumentation avseende arbetsgruppens arbete, och slutrapporten. Projektledaren svarar för att de parter som berörs informeras om arbetet, att arbetet i allt väsentligt bedrivs enligt den beslutade projekt- och tidsplanen, och att det sker fortlöpande avrapporteringar till styrgruppen. Projektarbetsgruppen Ansvarar för faktainsamlingar, analyser och övrigt utredningsarbete som behövs för projektet. Arbetsgruppen svarar för att producera olika texter och underlag bl.a. till slutrapporten. Gruppen medverkar till att andra relevanta aktörer informeras om arbetet. 7 Kommunikationsplan Syfte Kommunikationsplanen beskriver vad som ska kommuniceras, till vem/vilka, när, hur och av vem. Syftet är att säkerställa att främst den externa kommunikationen fungerar så att berörda målgrupper får rätt information vid rätt tidpunkt. Projektet inleds med att länets kommuner informeras om arbetet. Avstämning sker löpande med Miljödepartementet och Luftvårdsförbundet (t.ex. på beredningsgruppens möten och ). Formellt samråd enligt 5 kap. 4 miljöbalken sker ca januari till mars När samrådet avslutats, fastställs programmet av Länsstyrelsen och överlämnas till Miljödepartementet. Det skickas till de myndigheter och kommuner som berörs samt Naturvårdsverket. Dessutom ska information gå ut t.ex. via Internet till andra som har intresse av programmet (Luftkvalitetsförordningen 2010: ). Kommunikationsmål Öka kännedomen om och skapa intresse för problemet och projektet Skapa en enighet kring vad problemet är och vilka tänkbara åtgärder som finns Samråda om åtgärdsförslagen Målgrupper Målgrupp för åtgärdsprogrammet är främst länets landsting, kommuner samt Trafikverket och Länsstyrelsen. I första hand är landstinget, Stockholms stad och Trafikverket mest berörda av åtgärder. Kommunerna Botkyrka, Solna, Sollentuna, Danderyd, Nacka, Huddinge har vissa sträckor där normerna inte klaras eller ligger på gränsen till överskridanden (baserat på kartläggningen av halter år 2006) och är också berörda av åtgärdsprogrammet. Även övriga kommuner i länets geografiska ytterområden kan komma att beröras av åtgärder beroende på vilka åtgärder som föreslås (t.ex. parkeringsåtgärder kan avse alla kommuner). Åtgärdsförslag kan också läggas som riktar sig till andra myndigheter eller regeringen. Samförstånd krävs om 7(8)

8 de åtgärder som programmet innefattar. Alla åtgärdsförslag behöver alltså vara gediget förankrade med de parter som ska utföra dem eller på annat sätt berörs. Extern kommunikation Insats Målgrupper Kanaler Tidpunkt Ansvari g och ev. kostnad Information Länets kommuner Brev till Juni 2011 Helen J. att arbetet (kommunledning) kommunledningarna påbörjats Uppföljning av tidigare ÅP No2 och PM10 + lärdomar för fortsatt arbete Länets kommuner, landstinget, Trafik-, Naturvårds-, Skatteverket, Lst, Energimyndigheten Information Kommunala och förankring handläggare Avrapporterin Kommunala chefer g och förankring Förankring Solna, Sollentuna, Danderyd, Nacka, Huddinge och andra kommuner Avrapporterin Luftvårdsförbundet g och förankring Resultat av Kommunerna, vissa uppföljningen statliga myndigheter, tidigare ÅP intresseorganisatione (enkäten) r etc. Diskussion och Länets kommuner förankring av (kommunledning?) åtgärder Frågeformulär/enkä t på Lst:s webbplats Workshop på regionala miljödagen Miljömålsrådets möte Möten eller annan kontakt Beredningsgruppens möten Webbnyhet, rapport Workshops, arbetsmöten liknande ev. eller Juni 2011 Helen J. 8 juni 2011 Helen J. 17 juni 2011 Lars Nyberg Slutet av juni augusti oktober September/oktobe r 2011 September/oktobe r 2011 Henrik Larsson Förslag till nytt ÅP presenteras Formellt samråd Slutligt förslag till ÅP presenteras Kommunerna, vissa statliga myndigheter, intresseorganisatione r etc. Kommunerna, statliga myndigheter, intresseorganisatione r etc. Kommunerna, statliga myndigheter, Naturvårdsverket, Miljödepartementet, intresseorganisatione r etc. Webbnyhet, ev. pressmeddelande Remiss Webbnyhet, ev. pressmeddelande, publicering av rapport och utskick av rapporten till de mest berörda Slutet av januari i samband med att remissen går ut 2012 Slutet av januari 2012 Slutet av april (8)

Åtgärder för kvävedioxid och partiklar i Stockholm, Södertälje och Uppsala

Åtgärder för kvävedioxid och partiklar i Stockholm, Södertälje och Uppsala Åtgärder för kvävedioxid och partiklar i Stockholm, Södertälje och Uppsala Helen Barda Länsstyrelsen i Stockholm 2013-10-02 1 Åtgärder för kvävedioxid och partiklar i Stockholms län Åtgärdprogram (ÅGP)

Läs mer

BÖR STOCKHOLM HA EN LOKAL MILJÖZON FÖR PERSONBILAR AV MILJÖSKÄL?

BÖR STOCKHOLM HA EN LOKAL MILJÖZON FÖR PERSONBILAR AV MILJÖSKÄL? SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-04-16\dagordning\tjänsteutlåtande\22.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-03-24 MHN 2009-04-16 p 22 Anette

Läs mer

Bra luft och hållbar utveckling. Lokala avvägningar och beslut nödvändiga för att klara luftkvalitetsnormerna

Bra luft och hållbar utveckling. Lokala avvägningar och beslut nödvändiga för att klara luftkvalitetsnormerna Bra luft och hållbar utveckling Lokala avvägningar och beslut nödvändiga för att klara luftkvalitetsnormerna Sveriges Kommuner och Landsting 2007 118 82 Stockholm Tfn 08-452 70 00 E-post: kerstin.blom.bokliden@skl.se

Läs mer

INGA FLER SÄSONGER MED HÄLSOFARLIGA PARTIKLAR FRÅN DUBBDÄCK - SKRIVELSE FRÅN EMILIA HAGBERG (MP) OCH ÅSA ROMSON (MP)

INGA FLER SÄSONGER MED HÄLSOFARLIGA PARTIKLAR FRÅN DUBBDÄCK - SKRIVELSE FRÅN EMILIA HAGBERG (MP) OCH ÅSA ROMSON (MP) SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-06-16\dagordning\tjänsteutlåtande\20.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-06-01 MHN 2009-06-16 p 20 Anette

Läs mer

SKRIVELSE OM KONKRETA ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA DEN HÄLSOSKADLIGA NIVÅN AV PARTIKLAR I STOCKHOLMS LUFT, KS DNR /2007

SKRIVELSE OM KONKRETA ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA DEN HÄLSOSKADLIGA NIVÅN AV PARTIKLAR I STOCKHOLMS LUFT, KS DNR /2007 SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2007-12-10\dagordning\tjänsteutlåtande\16 Konkreta åtgärder för att minska den hälsoskadliga nivån av pasrtiklar i Sthlms luft.doc

Läs mer

Yttrande med anledning av översynen av EU:s luftpolitik

Yttrande med anledning av översynen av EU:s luftpolitik Till: EU-kommissionen, GD Miljö Yttrande med anledning av översynen av EU:s luftpolitik Bakom detta dokument står Stockholmsregionens Europaförening (SEF), med Stockholms stad, Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?)

Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?) Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken Uppdrag 2019-01-10 Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram

Läs mer

Att mäta luftkvalitet Christer Johansson

Att mäta luftkvalitet Christer Johansson Att mäta luftkvalitet Christer Johansson Miljöförvaltningen Stockholms stad Institutionen för tillämpad miljövetenskap, Stockholms universitet Poängen är att Vad man mäter och hur man presenterar resultaten

Läs mer

Program för samordnad kontroll av luftkvalitet i Jönköpings län 2013 2020

Program för samordnad kontroll av luftkvalitet i Jönköpings län 2013 2020 Program för samordnad kontroll av luftkvalitet i Jönköpings län 2013 2020 Antagen på Luftvårdsförbundets styrelsemöte 11 juni 2012, kostnadsfördelning justerad på styrelsemöte 23 november 2012 Bakgrund

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN ^/Z/// ^ Åtgärdsprogram för kvävedioxid och partiklar. Remissyttrande

SOLLENTUNA KOMMUN ^/Z/// ^ Åtgärdsprogram för kvävedioxid och partiklar. Remissyttrande SOLLENTUNA KOMMUN ^/Z/// ^ 2012-03-26 Remissyttrande Åtgärdsprogram för kvävedioxid och partiklar Länsstyrelsen i Stockholms län har för yttrande översänt ett förslag till program med åtgärder för att

Läs mer

Åtgärder för att minska halten PM10 i Stockholm

Åtgärder för att minska halten PM10 i Stockholm Trafikkontoret Miljöförvaltningen Bilaga 3 Sida 1 (5) 2013-05-08 Åtgärder för att minska halten PM10 i Stockholm Vidtagna åtgärder Dubbdäcksförbud på Hornsgatan Dubbdäcksförbud infördes på Hornsgatan i

Läs mer

Åtgärdsprogram för kvävedioxid och partiklar i Stockholms län

Åtgärdsprogram för kvävedioxid och partiklar i Stockholms län Rapport 2001:01 2012:34 Åtgärdsprogram för kvävedioxid och partiklar i Stockholms län Rapport 2012:34 Åtgärdsprogram för kvävedioxid och partiklar i Stockholms län Utgivningsår: 2012 Revideringen av åtgärdsprogrammet

Läs mer

På gång i Trafikverket region Stockholm fortsatt arbete med åtgärder för att klara MKN och mål för Luft Regional Luftvårdsdag

På gång i Trafikverket region Stockholm fortsatt arbete med åtgärder för att klara MKN och mål för Luft Regional Luftvårdsdag På gång i Trafikverket region Stockholm fortsatt arbete med åtgärder för att klara MKN och mål för Luft Regional Luftvårdsdag 2015-11-13 Kerstin Gustavsson Åtgärder för att klara PM10 Minskade andel dubbdäck

Läs mer

Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län remiss från kommunstyrelsen

Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖAVDELNINGEN NORRA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-02-29 Handläggare: Britt Mattsson Telefon: 08-508 09 330 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Åtgärdsprogram

Läs mer

Sänkt hastighet för ökad trafiksäkerhet och bättre luftkvalité på huvudgator i innerstaden. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige.

Sänkt hastighet för ökad trafiksäkerhet och bättre luftkvalité på huvudgator i innerstaden. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige. Dnr Sida 1 (7) 2014-01-13 Handläggare Josefine Weinberg 08-508 263 51 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-03-20 Sänkt hastighet för ökad trafiksäkerhet och bättre luftkvalité på huvudgator i innerstaden.

Läs mer

Åtgärdsprogram avseende miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid

Åtgärdsprogram avseende miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid Regeringsbeslut 18 2004-12-09 M2003/1891/Mk M2004/141/Mk Miljödepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 STOCKHOLM Åtgärdsprogram avseende miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och

Läs mer

Transport- och energienheten (Ht)

Transport- och energienheten (Ht) Transport- och energienheten (Ht) Åtgärdsplaner. Nat/int arbetet. Klimatluftarbetet. Luftfrågor Ht sammanhållande på NV EET Ht Bilavgaser/ bränsle Energisystem Ansvarig för EU arbetet om regler Både fossila

Läs mer

Helene Alpfjord, 22 oktober Hur kan modeller användas för effekter av åtgärder och prognoser?

Helene Alpfjord, 22 oktober Hur kan modeller användas för effekter av åtgärder och prognoser? Helene Alpfjord, 22 oktober 2015 Hur kan modeller användas för effekter av åtgärder och prognoser? Effekter av åtgärder En av de mest centrala delarna i åtgärdsprogrammet Modeller är ett utmärkt sätt att

Läs mer

LENNART FRISCH. Agenda Enviro AB MILJÖKVALITETSNORM - MKN.

LENNART FRISCH. Agenda Enviro AB MILJÖKVALITETSNORM - MKN. LENNART FRISCH lennart.frisch@agendaenviro.se www.agendaenviro.se - MKN Miljökvalitetsnorm Miljökvalitetsmål Miljökvalitetsnorm Gränsvärden Begreppet infördes med miljöbalken. Uttrycks inte enbart i halter

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen

Verksamhetsplan 2016 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Verksamhetsplan 2016 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen BAKGRUND OCH MÅLSÄTTNING I luftvårdsprogrammet samarbetar Göteborgsregionens kommuner, Trafikverket Region Väst, Länsstyrelsen och företag för

Läs mer

Bilaga 7 Beslut om fastställelse

Bilaga 7 Beslut om fastställelse Friskare luft i Sundsvall Bilaga 7 Beslut om fastställelse Kommunfullmäktige i Sundsvall beslutade 2014-09-25 att att att att anta förslag till åtgärdsprogram för bättre luftkvalitet i Sundsvall, finansiering

Läs mer

Norra Länken preliminära resultat från mätningarna av luftföroreningar längs Valhallavägen

Norra Länken preliminära resultat från mätningarna av luftföroreningar längs Valhallavägen Norra Länken preliminära resultat från mätningarna av luftföroreningar längs Valhallavägen Ann-Christine Stjernberg Miljöutredare, SLB-analys, Kvällens upplägg Luftföroreningar i Stockholm normer och mätningar

Läs mer

Trygg och säker i hemmet

Trygg och säker i hemmet Trygg och säker i hemmet Projektplan Agneta Aldor 2014-05-09 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Syfte med dokumentet 3 1.2 Ändringshistorik 3 2 Projektet, sammanfattning 3 2.1 Projektets omfattning

Läs mer

Miljökvalitetsnormernas återverkningar på Vägverket

Miljökvalitetsnormernas återverkningar på Vägverket Vägverket 1 Miljökvalitetsnormernas återverkningar på Vägverket CO Bensen PM 2,5 PM 10 NO 2 PAH Martin Juneholm, Strm Vägverket 2 Transportpolitiska mål vägtransportsystemets utformning och funktion ska

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Verksamhetsplan och budget 2013 Miljösamverkan Stockholms län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Information och kriskommunikation

Information och kriskommunikation Information och kriskommunikation Ett utvecklingsprojekt inom ramen för Program för samverkan Stockholmsregionen Projektdirektiv och projektplan Aktörer SOS Alarm Trafikverket Länsstyrelsen Polismyndigheten

Läs mer

Åtgärdsprogram - ett verktyg för att undvika överskridanden av luftkvalitetsnormerna? Lena Gipperth Juridiska institutionen

Åtgärdsprogram - ett verktyg för att undvika överskridanden av luftkvalitetsnormerna? Lena Gipperth Juridiska institutionen Åtgärdsprogram - ett verktyg för att undvika överskridanden av luftkvalitetsnormerna? Lena Gipperth Juridiska institutionen Dagens presentation Tidigare utvärdering av den rättsliga konstruktionen Presentation

Läs mer

Beslut om att avsluta ärende och lämna klagomål angående luftkvaliteten på Hornsgatan utan ytterligare åtgärd

Beslut om att avsluta ärende och lämna klagomål angående luftkvaliteten på Hornsgatan utan ytterligare åtgärd Miljöförvaltningen Sida 1 (13) 2015-11-30 Handläggare Emma Nordling Telefon: 08-508 287 39 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-12-15 p 18 Beslut om att avsluta ärende och lämna klagomål angående luftkvaliteten

Läs mer

Yttrande över remissen Åtgärdsprogram för att klara miljökonsekvenserna för kvävedioxid och PMio i Stockholms län

Yttrande över remissen Åtgärdsprogram för att klara miljökonsekvenserna för kvävedioxid och PMio i Stockholms län Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-05-09 LS 1202-0262 LANDSTINGSSTYRELSEN 12-05- 22 0001 4 "i Landstingsstyrelsen Yttrande över remissen Åtgärdsprogram för att klara

Läs mer

Luftföroreningar och befolkningsexponering i ABCDX län Kartläggning av PM10 och NO 2. Boel Lövenheim, SLB-analys

Luftföroreningar och befolkningsexponering i ABCDX län Kartläggning av PM10 och NO 2. Boel Lövenheim, SLB-analys Luftföroreningar och befolkningsexponering i ABCDX län Kartläggning av PM10 och NO 2 Boel Lövenheim, SLB-analys Resultat tilläggsprogram 2015/16 - Tilläggsprogam 2015: Kartläggning av 2015 års halter av

Läs mer

Projektplan för Optimal tillsynsplan, antagen av styrgruppen 2010-06-08

Projektplan för Optimal tillsynsplan, antagen av styrgruppen 2010-06-08 Projektplan för Optimal tillsynsplan, antagen av styrgruppen 2010-06-08 Uppdrag Bakgrund Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2012

Verksamhetsplan och budget 2012 Verksamhetsplan och budget 2012 Miljösamverkan Stockholms Län, telefon 08 508 28 929, e-post miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Den svenska regeringen får med anledning av skrivelsen framföra följande.

Den svenska regeringen får med anledning av skrivelsen framföra följande. 212-2-15 M211/382/R Miljödepartementet Rättssekretariatet Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för miljö B-149 BRYSSEL Belgien Svar på Europeiska kommissionens skrivelse angående tillämpningen av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:527) om miljökvalitetsnormer för utomhusluft; SFS 2004:661 Utkom från trycket den 6 juli 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Regeringen

Läs mer

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status 2009-10-26 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Kv Brädstapeln 15, Stockholm

Kv Brädstapeln 15, Stockholm LVF 2008:20 Kv Brädstapeln 15, Stockholm BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER FÖR NULÄGET ÅR 2008 OCH VID EN UTBYGGNAD ÅR 2012 Boel Lövenheim SLB-ANALYS, AUGUSTI 2008 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_ Sida: 1 (6) Projektplan Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Idé och mål... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans och överlämning... 4 3.1 Leveransobjekt och godkännande...

Läs mer

Sänkt hastighet minskar mängden skadliga partiklar

Sänkt hastighet minskar mängden skadliga partiklar Sänkt hastighet minskar mängden skadliga partiklar För att minska halterna av partiklar i luften sänker Trafikverket hastigheten på vissa delar av E4 och E18 i Stockholms län från och med den 1 november.

Läs mer

Miljöförvaltningen i Göteborg sammanställer

Miljöförvaltningen i Göteborg sammanställer Det ligger i luften ETT NYHETSBREV JUNI 2013 FRÅN Luftkvaliteten i Göteborgsområdet Årsrapport 2012 Miljöförvaltningen i Göteborg sammanställer varje år en rapport över luftkvaliteten i Göteborgsområdet.

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Innehållsförteckning Förord... 2 Innehållsförteckning... 3 Inledning... 4 Förutsättningar... 4 Planområdet... 4 Miljökvalitetsnormer... 5 Partiklar, PM10... 5 Kvävedioxid, NO 2... 6 Halter i Klaratunneln...

Läs mer

Objektiv skattning av luftkvaliteten samt redovisning av luftma tning i Ga llivare kommun

Objektiv skattning av luftkvaliteten samt redovisning av luftma tning i Ga llivare kommun Objektiv skattning av luftkvaliteten samt redovisning av luftma tning i Ga llivare kommun 1. Inledning Samtliga svenska kommuner är skyldiga att kontrollera luftkvaliteten i kommunen och jämföra dessa

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen

Verksamhetsplan 2017 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Verksamhetsplan 2017 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen BAKGRUND OCH MÅLSÄTTNING I Luftvårdsprogrammet samarbetar Göteborgsregionens kommuner, Trafikverket Region Väst, Länsstyrelsen i Västra Götalands

Läs mer

Projektbeskrivning Projektnamn: Förorenad mark

Projektbeskrivning Projektnamn: Förorenad mark Projektbeskrivning Projektnamn: Förorenad mark Jessica Ewald, David Lalloo / 040-252057/252056 Jessica.bernfreedewald@lansstyrelsen.se David.lalloo@lansstyrelsen.se Datum 2010-05-30 1. Problembeskrivning

Läs mer

Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Alingsås kommun 2009

Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Alingsås kommun 2009 Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Alingsås kommun 2009 Malin Andersson och Maria Holmes Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 152 - Alingsås Oktober 2010 Miljökvalitetsnormer Sedan 1999 gäller

Läs mer

Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen

Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen 2018-06-19 Miljökvalitetsnormen för kvävedioxid klaras inte i Göteborgsregionen Dygnsvärden av NO 2 (98-percentil)

Läs mer

Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens arbete i Stockholm stad och regionalt 2017

Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens arbete i Stockholm stad och regionalt 2017 Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-20 Handläggare Felix Ek Telefon: 08-508 28 972 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-03-13 p.15 Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens

Läs mer

2011-06-21. Renare stadsluft. Det fortsatta arbete samt uppföljning och utvärdering. Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen

2011-06-21. Renare stadsluft. Det fortsatta arbete samt uppföljning och utvärdering. Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen 2011-06-21 Renare stadsluft Det fortsatta arbete samt och utvärdering Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 2 HANDLINGSPLAN...4 2.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING...5 3 UTVÄRDERING OCH UPPFÖLJNING AV

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Per Andersson, Klimatavdelningen

Per Andersson, Klimatavdelningen 2010-09-24 Miljökvalitetsnormer och Åtgärdsprogram (utomhusluft) Per Andersson, Klimatavdelningen 010/ 6981376, per.andersson@naturvardsverket.se 2010-09-29 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post:

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post: Verksamhetsberättelse 2012 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag

Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag 2018-11-09 Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige. Inför 2018 års verksamhetsplanering kom ett förslag från Camilla

Läs mer

Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län samt Gävle och Sandviken kommun

Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län samt Gävle och Sandviken kommun LVF 2007:9 Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län samt Gävle och Sandviken kommun - UTSLÄPPSDATA FÖR ÅR 2005 SLB-ANALYS, MARS ÅR 2007 Innehållsförteckning Förord... 2 Inledning... 3 Totala utsläpp

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län

Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län LVF 3:2004 Uppdaterad 2004-09-08 Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län - UTSLÄPPSDATA FÖR ÅR 2002 SLB-ANALYS, MARS ÅR 2004 Innehållsförteckning Förord... 2 Inledning... 3 Totala utsläpp år 2002...

Läs mer

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektbeställare Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektledare Kristina Eriksson Datum 2016-04-18 Version 2.0 Projekt-, ärendenr. KS

Läs mer

Tunga fordon i Stockholms miljözon.

Tunga fordon i Stockholms miljözon. SLB 2:2007 Tunga fordon i Stockholms miljözon. RESULTAT AV KONTROLLER ÅR 2007 MILJÖFÖRVALTNINGEN Avd för plan och miljö Avd för miljöövervakning TRAFIKKONTORET Region Innerstad 2 Sammanfattning Miljöförvaltningen

Läs mer

MÖJLIGHETEN FÖR KOMMUNER ATT INFÖRA MILJÖZONER FÖR OLIKA TYPER AV FORDON OCH MOTORREDSKAP

MÖJLIGHETEN FÖR KOMMUNER ATT INFÖRA MILJÖZONER FÖR OLIKA TYPER AV FORDON OCH MOTORREDSKAP SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2010-08-24\dagordning\tjänsteutlåtande\19.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2010-08-09 Anette Jansson Miljö- och

Läs mer

Luftmätningar i de Värmländska tätorterna

Luftmätningar i de Värmländska tätorterna Luftmätningar i de Värmländska tätorterna Projekt Samverkan 2012-2014 Resultat Framtida mätningar Projekt Samverkan 2012-2014 Kommunerna ansvarar för mätningar av luftkvaliteten i respektive tätort. Kommunerna

Läs mer

Det praktiska arbetet med miljökvalitetsnormer inom kommunerna.

Det praktiska arbetet med miljökvalitetsnormer inom kommunerna. Det praktiska arbetet med miljökvalitetsnormer inom kommunerna. Göran Lundberg Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan goran.lundberg@skl.se Luftvårdsföreningen 2 april 2009 1 ..Utifrån..

Läs mer

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Datum 2010-11-16 Kompletterad 2011-05-02 NCC Björn I M Svensson 178 04 Solna Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Ett nytt

Läs mer

Dubbdäcksandelar i Stockholms, Uppsala och Gävleborgs läns kommuner

Dubbdäcksandelar i Stockholms, Uppsala och Gävleborgs läns kommuner LVF 2013:13 Dubbdäcksandelar i Stockholms, Uppsala och Gävleborgs läns kommuner Räkning på parkerade personbilar januari-mars 2013 samt jämförelse med räkningar på rullande personbilar Magnus Brydolf SLB-ANALYS,

Läs mer

Kartläggning av PM10 och NO 2 i ABC län samt Gävle och Sandviken

Kartläggning av PM10 och NO 2 i ABC län samt Gävle och Sandviken Kartläggning av PM10 och NO 2 i ABC län samt Gävle och Sandviken Kartläggning och tilläggsprogram - Kartläggning av 2015 års halter av PM10 och NO 2 i ABC län samt Gävle kommun och Sandvikens kommun. -

Läs mer

Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 Miljöförvaltningen Plan och miljö / Stadsmiljö Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Anette Jansson Telefon: 08-508 28 820 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-09-19 p. 13 Utställning av Regional utvecklingsplan

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Samverkan för stärkt krisberedskap genom behovsanalysprocessen

Samverkan för stärkt krisberedskap genom behovsanalysprocessen Samverkan för stärkt krisberedskap genom behovsanalysprocessen Aktörsgemensamt CBRNE-möte 170126 Ingrid Nilsson Folkhälsomyndigheten Ingrid.nilsson@folkhalsomyndighetn.se 2016-12-19 Behovsanalysprocessen

Läs mer

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Innehåll: 1 BAKGRUND, SYFTE OCH UPPDRAG... 3 1.1 MILJÖMÅLSRÅDETS

Läs mer

EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDS- STRATEGI FÖR SVERIGE

EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDS- STRATEGI FÖR SVERIGE EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDS- STRATEGI FÖR SVERIGE Kort sammanfattning av de luftvårdspolitiska delarna av Miljömålsberedningens delbetänkande Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-29

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Stenungsunds kommun 2009

Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Stenungsunds kommun 2009 Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Stenungsunds kommun 2009 Malin Andersson och Maria Holmes Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 152 - Stenungsund Oktober 2010 Miljökvalitetsnormer Sedan 1999

Läs mer

Nationell samordning av omgivningsbuller

Nationell samordning av omgivningsbuller Nationell samordning av omgivningsbuller Aktivitetsplan 2015 Fastställd av styrgruppen: 2014-12-03 Reviderad: åååå-mm-dd NATURVÅRDSVERKET 2 (6) Förord Naturvårdsverket ska enligt instruktionen särskilt

Läs mer

Luftutredning Litteraturgatan. bild

Luftutredning Litteraturgatan. bild Luftutredning Litteraturgatan bild Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten vid Litteraturgatan i Göteborg och hur de nybyggnationer som beskrivs

Läs mer

Föredragande borgarrådet Per Ankersjö anför följande.

Föredragande borgarrådet Per Ankersjö anför följande. PM 2014: RVI (Dnr 001-987/2014) Underlag för svar på förväntat motiverat yttrande i fråga om överskridna gränsvärden för större partiklar (PM10) i luften enligt luftkvalitetsdirektivet Remiss från Miljödepartementet

Läs mer

I Länsstyrelsens årsredovisning (uppdrag 54) redovisas de åtgärder och insatser som pågår eller vidtagits under 2012, se Bilaga 1

I Länsstyrelsens årsredovisning (uppdrag 54) redovisas de åtgärder och insatser som pågår eller vidtagits under 2012, se Bilaga 1 YTTRANDE 1 (3) 2013-05-20 magnus.moreau@regeringskansliet.se m.registrator@regeringskansliet.se Europeiska kommissionens formella underrättelse angående Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/50/EG

Läs mer

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd Kommunikationsplan för Södermanlands miljö- och klimatråd Bakgrund Miljö- och klimatrådets syfte är att vara en arena för en bred diskussion kring de viktigaste miljöutmaningarna och de prioriteringar

Läs mer

Projektplan för EKOLOGISK KOMPENSATION

Projektplan för EKOLOGISK KOMPENSATION Projektplan för EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-05-14 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram olika handläggarstöd.

Läs mer

Promemoria om förändringar av trängselskatten i Stockholm med anledning av trafikleden Norra länken och den nya stadsdelen Hagastaden

Promemoria om förändringar av trängselskatten i Stockholm med anledning av trafikleden Norra länken och den nya stadsdelen Hagastaden Stadsledningskontoret Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr SLK 001-1000/2013 Dnr TK T2013-000-03728:1 Dnr MF 2013-9203 Sida 1 (5) 2013-07-03 Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293

Läs mer

Remiss. Rapport 2001:01. Åtgärdsprogram för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län

Remiss. Rapport 2001:01. Åtgärdsprogram för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län februari 2012 Rapport 2001:01 Åtgärdsprogram för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län Åtgärdsprogram för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län version februari 2012 Revideringen av åtgärdsprogrammet

Läs mer

Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Härryda kommun 2009

Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Härryda kommun 2009 Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Härryda kommun 2009 Malin Andersson och Maria Holmes Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 152 - Härryda Oktober 2010 Miljökvalitetsnormer Sedan 1999 gäller

Läs mer

Miljözonsutredningen december 2018 En analys av resultatet

Miljözonsutredningen december 2018 En analys av resultatet Trafikroteln 2018-12-28 Miljözonsutredningen december 2018 En analys av resultatet Miljökvalitetsnormens tvingande karaktär för Stockholm I inledningen av utredningen slås fast att miljökvalitetsnormen

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Sammanställa en enkät som besvaras av trepartsgrupperna. (Koordinator/Arbetsgrupp) Tidsplan: februari 2015. Tidsplan: mars augusti 2015.

Sammanställa en enkät som besvaras av trepartsgrupperna. (Koordinator/Arbetsgrupp) Tidsplan: februari 2015. Tidsplan: mars augusti 2015. Genomförandeplan 2015 Vårdsamverkan - Vuxna Psykiatri Utvecklingsområde Samarbete mellan huvudmännen lokala överenskommelser. Följa upp hur många överenskommelser som finns, innehåll och användning. Sammanställa

Läs mer

Förordning (2004:675) om omgivningsbuller

Förordning (2004:675) om omgivningsbuller Förordning (2004:675) om omgivningsbuller SFS nr: 2004:675 Departement/myndighet: Miljödepartementet Utfärdad: 2004-07-01 Ändrad: t.o.m. SFS 2004:1135 Inledande bestämmelser 1 Genom kartläggning av omgivningsbuller

Läs mer

Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler

Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler Syfte

Läs mer

Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Mölndals kommun 2009

Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Mölndals kommun 2009 Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Mölndals kommun 2009 Malin Andersson och Maria Holmes Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 152 - Mölndal Oktober 2010 Miljökvalitetsnormer Sedan 1999 gäller

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Svar på remiss från Länsstyrelsen Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län

Svar på remiss från Länsstyrelsen Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län 1(8) Svar på remiss från Länsstyrelsen Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län Ärendet Länsstyrelsen i Stockholms län har överlämnat ett förslag till

Läs mer

ESA STATUSRAPPORT 3.DOC

ESA STATUSRAPPORT 3.DOC STATUSRAPPORT 3 ESA Titel: Statusrapport 3 Projekt: ESA- Entreprenörskap Skola Arbetsliv Idnr: Siffor Beställare: Kommunförbundet västernorrland/skolcheferna i länet Version: 1.0 Skriven av: Malin Heimer

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Uppsala län september 2011-mars 2012 Projektplan - 14 september 2011 som Kultur i länet, Riksteatern Uppsala län och Riksteatern enades kring Det här samarbetet

Läs mer

Luftföroreningar i de Värmländska tätorterna

Luftföroreningar i de Värmländska tätorterna Luftföroreningar i de Värmländska tätorterna Vilka är det som har störst betydelse och vilka är hälsoeffekterna? Var kommer föroreningarna ifrån? Projekt Samverkan 2012-2014 Resultat Åtgärder Kvävedioxid

Läs mer

MILJÖMÅL OCH MILJÖKVALITETSNORMER FÖR LUFT

MILJÖMÅL OCH MILJÖKVALITETSNORMER FÖR LUFT MILJÖMÅL OCH MILJÖKVALITETSNORMER FÖR LUFT Stockholm 28 april Johan Genberg, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-05-02 1 Luftkvalitet i EU Luftkvalitetsdirektivet

Läs mer

Projekt Förstudie Sekretess

Projekt Förstudie Sekretess samhällsskydd och beredskap Projekt Förstudie Sekretess 1 (12) Projekt Förstudie Sekretess Samverkansfunktionen Samverkanscentralen Projektplan samhällsskydd och beredskap Projekt Förstudie Sekretess 2

Läs mer

Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län samt Gävle och Sandvikens kommun

Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län samt Gävle och Sandvikens kommun LVF 2012:5 Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län samt Gävle och Sandvikens kommun - UTSLÄPPSDATA FÖR ÅR 2010 SLB-ANALYS, APRIL ÅR 2012 1 Innehållsförteckning Förord... 3 Inledning... 4 Totala utsläpp

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer