SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS. Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS. Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M)"

Transkript

1 1(36) Plats och tid Nämndhuset, lokal: Bedarön, kl Beslutande Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M) Övriga närvarande Utses att justera Jerker Parksjö, kommunchef Lena Henlöv, 41 Gunnar Sandgren, Nordea 41 Carl Christenson, Nordea 41 Jan-Ove Östbrink, msn chef Eva Ryman, sekreterare Roland Dehlin (M) Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Kommunstyrelseförvaltningen Eva Ryman Paragrafer Ordförande Anna Ljungdell (S) Justerande Roland Dehlin (M) BEVIS Organ Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunstyrelseförvaltningen Underskrift Eva Ryman

2 2(36) Ärenden vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde 9 mars Personalfrågor, Redovisning av korttidsfrånvaro inom förskolan, Gun-Britt Johansson informerar 32. Personalpolitiskt program utvärdering 33. Tidsbegränsade chefsuppdrag i Nynäshamns kommun utvärdering 34. Kompetenshöjande åtgärder i syfte att utveckla kommunens verksamheter - kompetensmiljonen 35. Ansökan om kompetensmedel Omvärldsbevakning för att utveckla det pedagogiska arbetet i centrala förskoleområdet 36. Ansökan om kompetensmedel Skapa en gemensam samsyn utifrån fritidshemmets uppdrag enligt den nya skollagen och läroplanen 37. Ansökan om kompetensmedel för svenska som andra språk, Svandammskolan 38. Ansökan om kompetensmedel Uppföljning av resultat analys och åtgärder 39. Ansökan om kompetensmedel för värdegrundsarbete, Viaskolan 40. Projektplan för arbetet med Södertörns nyckeltal Placering i pensionsobligation för framtida pensionsutbetalningar 42. Överlåtelse av exploateringsavtal avseende Nickstadalen etapp II del av Nynäshamn 2:1 43. Avtal om förlängd utförandetid för Industrivägen i exploateringsavtal för Telegrafen 15 m m 44. Planuppdrag för detaljplan för Vidbynäs 1:3, Källberga 45. Avgift för hemleverans av färdiglagad mat till äldre 46. Ansökan om projektmedel för Alla kan i Nynäshamn 47. Redovisning av folkhälsoarbetet i Nynäshamns kommun 48. Ansökan om bidrag till fasta motionsrundan

3 3(36) 49. Ansökan om bidrag till NIF Fotboll 50. Ansökan om bidrag till projekt Håll Nynäshamn Rent 51. Ansökan om föreningsbidrag till särskilda folkhälsosatsningar - Duschoch toalettanläggning MCK 52. Svar på motion om ny spårbunden tvärförbindelse 53. Rapport över obesvarade motioner 54. Rapport över obesvarade medborgarförslag 55. Undertecknande av handlingar 56. Fråga om utbildning i sk Eco-driving

4 4(36) Au 31 24/ Barn- och utbildningsförvaltningen Personalchefen Personalfrågor PA konsult Else-Maj Edenborg och PA-konsult Gun-Britt Johansson redovisar en analys av korttidsfrånvaro inom förskolan. Arbetsutskottets beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna rapporten till barn- och utbildningsförvaltningen för åtgärd.

5 5(36) Au 32 93/ Personalchefen Personalpolitiskt program utvärdering Kommunfullmäktige beslutade i december 2007 att anta ett Personalpolitiskt program för Nynäshamns kommun. Avsikten var att programmet skulle utvärderas Av skilda anledningar har det Personalpolitiska programmet inte utvärderats under Bland annat har kommunstyrelseförvaltningen bedömt att det relativt omfattande programmet behöver verka längre tid för att få genomslag. Programmet har fortfarande aktualitet och ligger bl a till grund för kommunstyrelseförvaltningens nuvarande verksamhetsplan. Det är angeläget att det Personalpolitiska programmet utvärderas men kommunstyrelseförvaltningen föreslår att det skjuts upp till Kommunstyrelseförvaltningen bedömer att utvärderingen då skulle bli mer rättvisande. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar, med ändring av tidigare beslut, att utvärdering av det Personalpolitiska programmet skall genomföras senast Arbetsutskottets beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar, med ändring av tidigare beslut, att utvärdering av det Personalpolitiska programmet skall genomföras senast 2012.

6 6(36) Au 33 94/ Personalchefen Kommunchefen Tidsbegränsade chefsuppdrag i Nynäshamns kommun utvärdering Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att införa möjlighet till tidsbegränsade chefsuppdrag för vissa befattningar i kommunen under 2009 och Verksamheten skulle utvärderas under andra halvåret Av skilda anledningar har verksamheten inte utvärderats under Kommunstyrelseförvaltningen har bl a gjort bedömningen att det gått allt för kort tid sedan möjligheten till tidsbegränsade chefsuppdrag infördes för att kunna göra en relevant utvärdering. Kommunstyrelseförvaltningen föreslår därför att utvärderingen skjuts upp till Under 2011 kan tidsbegränsade chefsuppdrag tillämpas efter samråd med personalchefen. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar, med ändring av tidigare beslut, att utvärdering av tidsbegränsade chefsuppdrag skall genomföras under första halvåret Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att förlänga försöksperioden för tidsbegränsade chefsuppdrag t o m Innan beslut om tidsbegränsade anställningar görs skall samråd ske med personalchefen. Arbetsutskottets beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar, med ändring av tidigare beslut, att utvärdering av tidsbegränsade chefsuppdrag skall genomföras under första halvåret Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att förlänga försöksperioden för tidsbegränsade chefsuppdrag t o m Innan beslut om tidsbegränsade anställningar görs skall samråd ske med personalchefen.

7 7(36) Au 34 86/ Personalchefen Barn- och utbildningsnämnden Kompetenshöjande åtgärder i syfte att utveckla kommunens verksamheter kompetensmiljonen Kommunfullmäktige har sedan flera år beslutat att avsätta 1 miljon kronor i syfte att utveckla kommunens verksamheter. Beslut om förutsättningarna för hur pengarna skall fördelas och hur de skall komma verksamheterna till del har beslutats av kommunstyrelsens arbetsutskott. Administrativt har kompetensmiljonen hanterats av arbetsgivaravdelningen inom kommunstyrelseförvaltningen. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat om fördelningen av pengarna. I samband med behandlingen av Mål och budget 2011 beslutade kommunfullmäktige att den s.k. kompetensmiljonen skulle prioriteras enligt följande "Kompetensmiljonen prioriteras nästa år för utbildning om de nya skolreformerna och teknikstödet utvecklas". Med anledning av detta anser kommunstyrelseförvaltningen det finns skäl att göra förändringar då det gäller ansvar, administration och vem som fattar beslut om hur medlen fördelas. Kommunstyrelseförvaltningen anser det är ändamålsenligt om barn- och utbildningsnämnden under 2011 tar ansvar för kompetensmiljonen och att de används för de ändamål som kommunfullmäktige uttalat. De återstår idag kr och om kommunstyrelsens arbetsutskott vid sammanträde den 9 mars beslutar enligt kommunstyrelseförvaltningens förslag återstår kr Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott besluta Barn- och utbildningsnämnden skall ta ansvar för fördelningen av de återstående medel som i Mål och budget 2011 avsatts för kompetenshöjande åtgärder i syfte att utveckla kommunens verksamheter. Medlen skall disponeras för åtgärder enligt kommunfullmäktiges beslut i Mål och budget Kostnaderna skall belasta kommunstyrelseförvaltningens budget. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar vidare att det av kommunstyrelsens arbetsutskott tidigare beslutade regelverk för kompetenshöjande åtgärder i syfte att utveckla kommunens verksamheter inte skall gälla under 2011.

8 8(36) Au 34 Arbetsutskottets beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att barn- och utbildningsnämnden skall ta ansvar för fördelningen av de återstående medel som i Mål och budget 2011 avsatts för kompetenshöjande åtgärder i syfte att utveckla kommunens verksamheter. Medlen skall disponeras för åtgärder enligt kommunfullmäktiges beslut i Mål och budget Kostnaderna skall belasta kommunstyrelseförvaltningens budget. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar vidare att det av kommunstyrelsens arbetsutskott tidigare beslutade regelverk för kompetenshöjande åtgärder i syfte att utveckla kommunens verksamheter inte skall gälla under 2011.

9 9(36) Au 35 12/ Barn- o ch utbildningsförvaltningen Centrala förskoleområdet Ansökan om kompetensmedel Omvärldsbevakning för att utveckla det pedagogiska arbetet i centrala förskoleområdet Kommunfullmäktige har i Mål och budget 2011 avsatt en miljon kronor för verksamheternas kompetensutveckling. Pengarna förvaltas av kommunstyrelsen men ska användas av alla kommunala verksamheter. Fullmäktigebeslutet är formulerat på följande sätt: Kommunstyrelsen får i uppdrag att genomföra kompetensutvecklande åtgärder i syfte att stärka chefer och deras arbetsenheter i arbetet med att utveckla sina verksamheter. För ändamålet avsätts 1,0 Mkr. Avsikten är att pengarna direkt ska stödja verksamhetsutveckling. Utvecklingsarbetet ska gynna kommuninvånarna/brukarna och samtidigt bidra till att kommunen uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Centrala förskoleområdet ansöker om kompetensmedel för en planeringsdag och studiebesök i Västerås för att inspireras till att skapa en lärande miljö utifrån den nya läroplanen. Ansökt belopp kronor. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 1 mars Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott besluta att bevilja ansökan med kronor. Arbetsutskottets beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att bevilja ansökan med kronor.

10 10(36) Au 36 12/ Personalchefen Barn- och utbildningsförvaltningen Fritidshemmet lilla Gröndal Ansökan om kompetensmedel Skapa en gemensam samsyn utifrån fritidshemmets uppdrag enligt den nya skollagen och läroplanen Kommunfullmäktige har i Mål och budget 2011 avsatt en miljon kronor för verksamheternas kompetensutveckling. Pengarna förvaltas av kommunstyrelsen men ska användas av alla kommunala verksamheter. Fullmäktigebeslutet är formulerat på följande sätt: Kommunstyrelsen får i uppdrag att genomföra kompetensutvecklande åtgärder i syfte att stärka chefer och deras arbetsenheter i arbetet med att utveckla sina verksamheter. För ändamålet avsätts 1,0 Mkr. Avsikten är att pengarna direkt ska stödja verksamhetsutveckling. Utvecklingsarbetet ska gynna kommuninvånarna/brukarna och samtidigt bidra till att kommunen uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Fritidshemmet Lilla Gröndal ansöker om kompetensmedel för en två dagars fortbildning för att utveckla verksamheten utifrån fritidshemmets uppdrag samt skolinspektionens förbättringsområden. Ansökt belopp kronor. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 1 mars Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott besluta att bevilja ansökan med kronor, samt att uppdra till förvaltningen att tillsammans med fritidshemmet förtydliga vad som ska uppnås och hur insatsen ska utvärderas. Arbetsutskottets beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att bevilja ansökan med kronor, samt att uppdra till förvaltningen att tillsammans med fritidshemmet förtydliga vad som ska uppnås och hur insatsen ska utvärderas.

11 11(36) Au 37 12/ Personalchefen Barn- och utbildningsförvaltningen Svandammsskolan Ansökan om kompetensmedel för svenska som andra språk, Svandammsskolan Kommunfullmäktige har i Mål och budget 2011 avsatt en miljon kronor för verksamheternas kompetensutveckling. Pengarna förvaltas av kommunstyrelsen men ska användas av alla kommunala verksamheter. Fullmäktigebeslutet är formulerat på följande sätt: Kommunstyrelsen får i uppdrag att genomföra kompetensutvecklande åtgärder i syfte att stärka chefer och deras arbetsenheter i arbetet med att utveckla sina verksamheter. För ändamålet avsätts 1,0 Mkr. Avsikten är att pengarna direkt ska stödja verksamhetsutveckling. Utvecklingsarbetet ska gynna kommuninvånarna/brukarna och samtidigt bidra till att kommunen uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Svandammsskolan ansöker om kompetensmedel för en tvådagars konferens Flerspråkigt i fokus" för en person som läser svenska som andra språk genom lärarlyftet på Universitetet. Ansökt belopp 3750 kronor. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 1 mars Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott besluta att ansökan avslås. Arbetsutskottets beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att avslå ansökan.

12 12(36) Au 38 12/ Personalchefen Barn- och utbildningsförvaltningen Ansökan om kompetensmedel Uppföljning av resultat, analys och åtgärder Kommunfullmäktige har i Mål och budget 2011 avsatt en miljon kronor för verksamheternas kompetensutveckling. Pengarna förvaltas av kommunstyrelsen men ska användas av alla kommunala verksamheter. Fullmäktigebeslutet är formulerat på följande sätt: Kommunstyrelsen får i uppdrag att genomföra kompetensutvecklande åtgärder i syfte att stärka chefer och deras arbetsenheter i arbetet med att utveckla sina verksamheter. För ändamålet avsätts 1,0 Mkr. Avsikten är att pengarna direkt ska stödja verksamhetsutveckling. Utvecklingsarbetet ska gynna kommuninvånarna/brukarna och samtidigt bidra till att kommunen uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Barn- och utbildningsförvaltningen ansöker om kompetensmedel för att skapa en gemensam plattform för kommunens samtliga rektorer, för att förbättra arbetet med resultatframtagande. Den gemensamma utbildningen ska leda till att skapa förståelse för resultat och analys samt bättre kunna koppla åtgärder mot resultaten. Ansökt belopp kronor. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 1 mars Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott besluta att bevilja ansökan med kronor. Arbetsutskottets beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att bevilja ansökan med kronor.

13 13(36) Au 39 12/ Personalchefen Barn- och utbildningsförvaltningen Viaskolan Ansökan om kompetensmedel för värdegrundsarbete, Viaskolan Kommunfullmäktige har i Mål och budget 2011 avsatt en miljon kronor för verksamheternas kompetensutveckling. Pengarna förvaltas av kommunstyrelsen men ska användas av alla kommunala verksamheter. Fullmäktigebeslutet är formulerat på följande sätt: Kommunstyrelsen får i uppdrag att genomföra kompetensutvecklande åtgärder i syfte att stärka chefer och deras arbetsenheter i arbetet med att utveckla sina verksamheter. För ändamålet avsätts 1,0 Mkr. Avsikten är att pengarna direkt ska stödja verksamhetsutveckling. Utvecklingsarbetet ska gynna kommuninvånarna/brukarna och samtidigt bidra till att kommunen uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Viaskolan ansöker om kompetensmedel för en insperationsföreläsning av Dr Lorraine Monroe i värdegrundsarbete. Ansökt belopp kronor. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 1 mars Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott besluta att ansökan avslås. Arbetsutskottets beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att avslå ansökan.

14 14(36) Au 40 85/ Projektplan för arbetet med Södertörns nyckeltal 2010 Södertörnskommunerna har sedan mitten av 1990-talet bedrivit ett gemensamt arbete med att ta fram jämförande nyckeltal för kommunernas verksamheter. Arbetet har efterhand utvecklats till att omfatta fler verksamhetsområden och fått ökad inriktning mot att jämföra kvalitet och service, inte bara kostnader. Kommunstyrelseförvaltningens synpunkter För att få en ökad tydlighet i nyckeltalsarbetet bör projektplanen (bilaga) fastställas av kommunstyrelsen i respektive kommun. Kommunstyrelseordföranden och kommuncheferna inom Södertörnssamarbetet har beslutat att arbetet med Södertörns nyckeltal ska utvärderas under Efter utvärdering kommer beslut om hur en fortsättning av arbetet ska se ut från och med arbetet med 2011 års nyckeltal. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen Bifogad projektplan för 2010 års nyckeltalsarbete i Södertörnskommunerna godkänns. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta att bifogad projektplan för 2010 års nyckeltalsarbete i Södertörnskommunerna godkänns.

15 15(36) Au 41 95/ Placering i pensionsobligation för framtida pensionsutbetalningar Kommunfullmäktige har i februari 2011 beslutat om en Finanspolicy. Finanspolicyn omfattar även regler för placering av den avsättning som finns för framtida pensioner. Förvaltningens förslag är att placera 150 Mkr i en strukturerad pensionsobligation som är 100 % kapitalskyddad utgiven av Nordea. Placeringen löper på 10 år med årliga variabla kuponger. Kupongerna ger möjlighet till en årlig avkastning för att möta de ökande utbetalningarna av pensioner. Detta under förutsättningen av fondplaceringen ger en avkastning det aktuella året. Pensionsobligationen ger också möjlighet till ytterligare avkastning på slutdagen. I en simulerad framskrivning av historiska data är medianavkastningen på placeringen 71% motsvarande 106 mkr. I 8% av simuleringarna är avkastningen lägre än 15%. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar 1. Att placera 150 mkr i Nordea pensionsobligation. 2. Finansiering sker genom att ianspråkta 150 mkr av medlen avsatta för pensioner. Föredragning Ekonomichef Lena Henlöv, Gunnar Sandgren, Nordea och Carl Christenson Nordea, informerar om ärendet. Yrkande Roland Dehlin (M) yrkar att arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen uppdrar till kommunstyrelseförvaltningen att återkomma med förslag på placering av resterande medel i dagens pensionsfond för pensionsavsättning.

16 16(36) Au 41 Proposition Ordföranden (S) ställer proposition på bifall eller avslag till Roland Dehlins (M) tilläggsyrkande och finner att arbetsutskottet beslutat att bifalla yrkandet. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1. Att placera 150 mkr i Nordea pensionsobligation. 2. Finansiering sker genom att ianspråkta 150 mkr av medlen avsatta för pensioner. 3. Uppdra till kommunstyrelseförvaltningen att återkomma med förslag på placering av resterande medel i dagens pensionsfond för pensionsavsättning.

17 17(36) Au / Mex Skanska Mark och Exploatering Nya Hem AB BoKlok Housing AB Överlåtelse av exploateringsavtal avseende Nickstadalen etapp II del av Nynäshamn 2:1 Mellan kommunen och Skanska Mark och Exploatering Nya Hem AB, nedan kallat exploatören, ingicks ett exploateringsavtal daterat den 16 april och 2 juli 2008 avseende Nickstadalen etapp II del av Nynäshamn 2:1. På grund av strukturförändringar inom Skanskakoncernen önskar exploatören att överlåta exploateringsavtalet till det av Skanskakoncernen helägda dotterbolaget BoKlok Housing AB. Ett avtal om överlåtelse av exploateringsavtal har utarbetats mellan exploatören och BoKlok Housing AB. Avtalet innebär att BoKlok Housing AB övertar exploatörens samtliga rättigheter och skyldigheter i exploateringsavtalet. Exploatören överlåter även den av kommunen förvärvade exploateringsmarken till BoKlok Housing AB. Avtalet förutsätter kommunens godkännande av överlåtelsen av exploateringsavtalet. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott att godkänna överlåtelsen av exploateringsavtalet. Arbetsutskottets beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att godkänna överlåtelsen av exploateringsavtalet.

18 18(36) Au / Avtal om förlängd utförandetid för Industrivägen i exploateringsavtal för Telegrafen 15 m m Mellan kommunen, Nynäspark AB sedermera Sjötelegrafen AB och Nynäshamns Business Park AB, ingicks ett exploateringsavtal daterat den 26 oktober 2009 och den 24 november 2009 avseende del av Telegrafen 15 m fl, kontor och handel. I samband med den pågående detaljplaneläggningen av fastigheten Telegrafen 7 har det uppstått behov av att förlänga utförandetiden för kommunens åtagande i Industrivägen enligt exploateringsavtalet för Telegrafen 15 samt behov av att genomföra ytterligare arbeten med Industrivägen. Ett senareläggande av slutförandet av Industrivägen skulle innebära möjligheter att anpassa Industrivägen till den kommande detaljplanen för Telegrafen 7. Detta kan möjliggöra att delar av Industrivägen inte måste anläggas på nytt efter ett första färdigställande. Parterna i exploateringsavtalet för Telegrafen 15 har därför utformat ett avtal om förlängd utförandetid för kommunens åtaganden avseende Industrivägen i nämnda exploateringsavtal. Den förlängda utförandetiden innebär att slutförandet av Industrivägen ändras från den 12 juni 2011 till den 30 juni Avtalet medger exploatören för Telegrafen 7 möjlighet att inom en fastställd tid göra tilläggsbeställningar till kommunens projektering och genomförande av Industrivägen. Exploatören står för de kostnader som tilläggsbeställningarna innebär för kommunen. Avtalet behandlar även inriktningen för fördelning av kostnader för delar av Industrivägen inför ett kommande exploateringsavtal för Telegrafen 7. Inriktningen är att exploatören för Telegrafen 7 svarar för den kostnad som kommunen har för delar av Industrivägen kopplade till det tidigare exploateringsavtalet för Telegrafen 15. Avtalet är villkorat av kommunstyrelsens godkännande.

19 19(36) Au 43 Kommunstyrelsen beslutar att godkänna avtalet. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna avtalet.

20 20(36) Au / Detaljplan för Vidbynäs 1:3, Källberga. Ändrat planuppdrag Kommunstyrelsen beslutade 17 februari att godkänna samrådsredogörelse 1 för programhandlingar samt att ge miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att upprätta detaljplan för delar av Vidbynäs 1:3, 1:5 m.fl. med normalt planförfarande enligt 5 kap. PBL Programmet syftade till att skapa en småskalig bebyggelse bestående av ca bostäder inom Vidbynäs 1:3 med integrerade arbetsplatser, service handel och rekreation. Exploatören eftersträvar att bebyggelsen ska vara miljövänlig och resurssnål. En behovsbedömning har samråtts med länsstyrelsen och berörda myndigheter enligt förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar. Bedömningen är att planens genomförande inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan i sådan utsträckning att en miljöbedömning behöver göras. Exploatören har nu begärt en utökning av exploateringen till ca 350 nya bostäder samt en justering av planområdets geografiska avgränsning. Utökningen föreslås ske dels genom en ökad exploateringsgrad inom fastigheten Vidbynäs 1:3, dels genom exploatering av befintliga verksamhetsområden, såsom befintlig bildeponi och smidesverkstad, samt angränsande fritidshusfastigheter. Bebyggelsen föreslås bestå av flerbostadshus, parhus, radhus och villor som blandas med service, handel och arbetsplatser. Huvudidén för området avseende sociala, ekologiska och ekonomiska mål för hållbarhet står fast. Exploatören ska bekosta upprättande av detaljplan. Detta regleras i ett planläggningsavtal mellan kommun och exploatör Förvaltningens bedömning är att programmet tillsammans med samrådsredogörelse 1 kan ligga till grund för fortsatt planarbete med ett utökat antal bostäder till ca 350 med en justering av planens geografiska avgränsning, enligt bifogad karta. Förvaltningen bedömer att en ny behovsbedömning ska göras samt att frågor rörande kollektivtrafik, skola och förskola, vatten- och avlopp samt huvudmannaskap ska utvärderas på nytt.

21 21(36) Au 44 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsens beslut: 1. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden får i uppdrag att upprätta detaljplan för Vidbynäs 1:3 m.fl. för ca 350 nya bostäder samt verksamheter och service, enligt 19 5 kap. PBL. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Arbetsutskottets föreslår kommunstyrelsen besluta att 1. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden får i uppdrag att upprätta detaljplan för Vidbynäs 1:3 m.fl. för ca 350 nya bostäder samt verksamheter och service, enligt 19 5 kap. PBL.

22 22(36) Au 45 36/ Avgift för hemleverans av färdiglagad mat till äldre Ärendet redovisas i socialförvaltningens skrivelse den 20 december Avgiften till brukaren för färdiglagad mat är idag 45 kronor per portion. Denna avgift har varit oförändrad sedan kommunfullmäktige antog den nuvarande avgiften vid sitt sammanträde den 14 april 2004, 32. Socialförvaltningen betalar 50 kr per portion till leverantören. Mot bakgrund av detta föreslår socialförvaltningen att avgiften höjs till 50 kr per portion från och med 1 maj Socialnämnden hanterade ärendet vid sitt sammanträde den 25 januari 2011, 8, och beslutade då att överlämna ett förslag till beslut som lyder: Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige att avgiften för hemleverans av mat höjs till 50 kr per portion från och med 1 maj Kommunstyrelseförvaltningen gör ingen annan bedömning än den gjord av socialnämnden. Kommunstyrelseförvaltningen förslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att avgiften för hemleverans av mat höjs till 50 kr per portion från och med 1 maj Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att avgiften för hemleverans av mat höjs till 50 kr per portion från och med 1 maj 2011.

23 23(36) Au 46 69/ Ansökan om projektmedel för Alla kan i Nynäshamn Nynäshamn präglas av en arbetarkultur och har den problematik som generellt ofta finns på orter som har ett sämre socioekonomiskt läge. Statistiskt sätt brukas mycket alkohol och tobak i Nynäshamn. De vuxna uppges ha en liberal inställning till att ungdomar brukar alkohol och tobak. Det förekommer också fler tonårsaborter än resten av länet. Man uppger sig också ha en sämre psykisk hälsa än delar av resten av Stockholms län. Med bakgrund till att Nynäshamn är en utvecklingskommun där ambitionen är att öka antalet invånare med så görs satsningar, men fler samlade insatser behövs för att förbättra de problemområden som finns. En möjlig väg är att öka befolkningens empowerment, det vill säga egenmakt, att man vågar tro på sig själv och sin förmåga, vågar se och tro på andras vilja samt skapa en delaktighet och ett inflytande i sitt eget liv, i gemenskap med andra samt i samhället i stort. Att stärka och utveckla människors resurser och möjligheter att uppleva och utöva delaktighet både i sina egna liv och i samhället i stort är ett viktigt folkhälsoarbete. Påverkan och delaktighet är väsentligt för att erhålla en god hälsa och behålla den. Känslan av och möjligheten till delaktighet och inflytande påverkar i allra högsta grad också den demokratiska processen i samhället. Kommunstyrelseförvaltningen söker medel till Alla kan projekt för Under 2010 beslutade politiken i Nynäshamn att tillsätta 3 miljoner kronor under tre år för satsningar som gynnar demokrati, delaktighet och inflytande i samhället. Projektet innehåller idén om en samlad satsning där fokus är att bygga på befolkningens styrkor och vilja till engagemang och därigenom skapa en ökad delaktighet och en större känsla av möjligt inflytande i samhället. Att man helt enkelt känner att det finns frihet att utvecklas för alla. Projektförslag är att starta upp möjligheternas körer, områdesutveckling och berättarverkstad.

24 24(36) Au 46 Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 9 februari Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsen att bevilja 3 miljon kr fördelat på tre år till projektet Alla kan i Nynäshamn. Medlen föreslås tas från de demokratipengar som är avsatta under 3 år. Arbetsutskottets beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna ärendet till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande.

25 25(36) Au 47 70/ Redovisning av folkhälsoarbetet i Nynäshamns kommun 2010 Nynäshamns kommun har drivit en särskild satsning på folkhälsa sedan 2006 med visionen att halvera ohälsotalen till Sex folkhälsomål har varit vägledande för arbetet. Kommunens kostnader för barn- och ungdomsplaceringar ska halveras. Antalet aborter per kvinnor som är högst 19 år ska minska med minst 30 procent. Antalet höftledsfrakturer hos äldre ska minska med minst 30 procent. Andel vuxna med övervikt respektive fetma ska minska med minst 30 procent. Andel barn med övervikt respektive fetma ska halveras. Inga elever ska röka och inga elever ska förbruka alkohol. Årligen har särskilda folkhälsomedel budgeterats och för 2010 tillsattes 8,2 miljoner kronor. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 9 februari Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsen att godkänna redovisningen. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna redovisningen.

26 26(36) Au 48 23/ Ansökan om bidrag till fasta motionsrundan Fasta motionsrundan startade i september 2005 och finns i Nynäshamn, Stora Vika, Sorunda och Ösmo. Personer kan gå en ordnad promenad på 2,5 3,2 kilometer (beroende på vart de bor) fyra gånger i veckan mellan klockan förutom i Sorunda då det är mellan Syftet är att få personer att bli mer fysiskt aktiva. För att det ska kunna hålla igång projektet behövs bidrag. Bidragen har gått till föreningar i Nynäshamns kommun som hjälper till att finnas på plats då promenaderna är igång. Föreningarna står då vid start för att anteckna deltagarnas namn så att de kan registrera hur många som går motionsrundan. De står även i slutet då de delar ut Gorran vatten till motionärerna. Föreningarna får kronor för fyra veckor. De tilldelade medlen används också till Gorran vatten samt transport av vattnet. Marknadsföring görs i Nynäshamnsposten cirka en gång om året. Medel går även till värdkur i Ösmo. Positivt med fasta motionsrundan är att det skapas en sammanhållning mellan individerna vilket leder till nya bekantskaper bland de som bor i kommunen samt att det leder till en trygghet när de motionerar. Majoriteten är äldre personer som går motionsrundan. Antalet som deltar i promenaderna har minskar drastiskt från start då personer deltog mot personer 2009/2010. Minskningen kan bero på att motionsrundan har funnits i så många år att man har tröttnat, en annan bidragande orsak kan vara att Gorran vattnet blev indraget under 2010 och då sänktes antal deltagare än mer. Vattnet har återinförts igen. Barn- och utbildningsförvaltningen ansöker om kr för en fortsättning av fasta motionsrundan under Projektet har sedan start administrerats av barn- och utbildningsförvaltningen och de tillsatta medlen går till deltagande föreningar, Gorran vattnet, annonsering och el till värdkur i Ösmo. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 10 februari 2011.

27 27(36) Au 48 Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsen att bevilja kr till kultur- och fritidsnämnden för att organisera den fasta motionsrundan. Under 2011 skall satsningen värderas utifrån vad den ger i förhållande till den ekonomiska satsningen. Resultatet presenteras i barn- och utbildnings-nämnden samt till folkhälsosamordnare i september Yrkanden Roland Dehlin (M) yrkar avslag till förslaget. Proposition Ordföranden (S) ställer proposition på bifall eller avslag till kommunstyrelseförvaltningens förslag och finner att arbetsutskottet beslutat att bifalla förslaget. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att bevilja kr till kulturoch fritidsnämnden för att organisera den fasta motionsrundan. Under 2011 skall satsningen värderas utifrån vad den ger i förhållande till den ekonomiska satsningen. Resultatet presenteras i barn- och utbildningsnämnden samt till folkhälsosamordnare i september Reservation Roland Dehlin (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt eget yrkande.

28 28(36) Au / Ansökan om bidrag till NIF Fotboll NIF fotboll ansöker om kr kr skall användas till utbildning och material om rökning och dess skador. Utbildningen kommer att riktas till pojkar i tonåren. Planen är därefter att pojkarna i sin tur skall inspirera yngre medlemmar att aldrig börja röka. Ett samarbete planeras ske med Non smoking generation. Förutom utbildning planeras en resa till Holland för pojkar födda 1995 under sommaren Föreningen söker till denna resa. Syftet med resan är att motivera pojkar som kommit upp i tonåren att fortsätta idrotta. Man anser att projektet också kan möjliggöra för ungdomar som har sämre socioekonomiska förhållanden att få chansen att må bättre och utvecklas. Målen är att hålla en utbildning om rökningens konsekvenser, att anordna föreläsningar för elever i årskurs 3 samt att åka på fotbollsläger till Holland. Redovisning sker i form av alla kostnader samt en utvärdering av alla moment som genomförts utifrån de uppsatta målen. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 10 februari Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsen att bevilja kr för det planerade tobakspreventiva arbetet 2011 och avslå de sökta medlen (30 000) för Hollandsresan. Arbetsutskottet förslag till kommunstyrelsen Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta att bevilja kr för det planerade tobakspreventiva arbetet 2011 och avslå de sökta medlen (30 000) för Hollandsresan.

29 29(36) Au / Ansökan om bidrag till projekt Håll Nynäshamn rent Projektet Håll Nynäshamn rent har beviljats folkhälsomedel sedan Syftet med projektet är att hålla kommunen skräpfri och att engagera skolor och föreningar att vara ute och plocka skräp i naturen. Målet är att minska nedskräpning samt klotter i Nynäshamns kommun. Projektet sker i samarbete med Håll Sverige rent, kommunens tekniska avdelning och Naturskolan. En vecka om året pågår den nationella skräpplocksveckan. I Nynäshamn får skolorna en förfråga om eleverna vill vara med att plocka skräp under denna vecka. Som tack för hjälpen får varje klass som deltar en lite peng till sin klasskassa Bidraget till största del använts till material, det vill säga hundlatriner, säckhållare, papperskorgar, plockpinnar och hanskar. Bidraget har också gått till personalkostnader, bilkostnader, städa Sverige miljöpaket, annonsering och ersättning till skolklasser. Något resultat av projektet har inte redovisats. Kommunstyrelseförvaltningen ansöker om fortsatta medel till Håll Nynäshamn rent som är ett samverkansprojekt mellan tekniska avdelningen, Naturskolan och Håll Sverige rent. Projektet kan anses viktigt utifrån en tillgänglighets faktor. En skräpfri samt klotterfri miljö kan skapa en stolthet för de boende samt är mer inbjudande att vistas i. I och med att skolbarnen får möjlighet att delta vid kampanjveckan kan det också bidra till att öka förståelsen för att de själva inte skall bidra till nedskräpningen. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 10 februari Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsen att bevilja kr för projektet Håll Nynäshamn rent under förutsättningen att projektet utvärderas av tekniska avdelningen under våren/sommaren 2011 och att resultatet redovisas för folkhälsosamordnare i september Beslut bör fattas i kommunstyrelsen under 2011om projektet skall inarbetas i tekniska avdelningens ordinarie verksamhet under Kommunstyrelseförvaltningen anser inte att projektet efter 2011 skall betalas med folkhälsomedel eftersom projektet redan har pågått i fyra år. Medlen tas från de särskilt avsatta folkhälsomedlen.

30 30(36) Au 50 Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen beslutar att bevilja kr för projektet Håll Nynäshamn rent under förutsättningen att projektet utvärderas av tekniska avdelningen under våren/sommaren 2011 och att resultatet redovisas för folkhälsosamordnare i september Beslut bör fattas i kommunstyrelsen under 2011om projektet skall inarbetas i tekniska avdelningens ordinarie verksamhet under Kommunstyrelsen anser inte att projektet efter 2011 skall betalas med folkhälsomedel eftersom projektet redan har pågått i fyra år. Medlen tas från de särskilt avsatta folkhälsomedlen.

31 31(36) Au / Ansökan om bidrag till dusch -och toalettanläggning MCK Nynäshamn MCK ansöker om totalt kr. Medlen skall användas till att söka bygglov, köpa in dusch och toalettbodar, anlita brunnsborrare, VVS- entreprenör och el entreprenör. Syftet är att bygga en dusch och toalettanläggning så att motorintresserade barn och ungdomar skall få samma sanitära möjligheter som övrig ungdomsverksamhet i kommunen. Målet är att utveckla klubbens barn och ungdomsverksamhet, få in nya och behålla nuvarande knatteåkare, få både bredd och elitåkare inom motorcross och enduro genom att erbjuda separata pojk/flicktoaletter och duschar. Projektet kommer att redovisa om antalet barn och ungdomar i verksamheten har ökat, om nyrekryteringar har skett inom knatteverksamheten samt om man har kunnat upprätthålla en normal sanitär standard på barn- och ungdomsverksamheten. Ärendet redovisas i kommunstyrelseförvaltningens skrivelse den 10 februari Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsen att avslå ansökan med motivering att det inte kan anses följa de riktlinjer som är satta för användandet av folkhälsomedel. Arbetsutskottets förslag till kommuntyrelsen Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att avslå ansökan med motivering att det inte kan anses följa de riktlinjer som är satta för användandet av folkhälsomedel.

32 32(36) Au / Svar på motion om ny spårbunden tvärförbindelse I en motion från Sverre Launy (V) daterad 1 november 2007 föreslås kommunfullmäktige besluta att ge kommunstyrelsen i uppdrag att uppvakta Banverket, SJ och SL i syfte att få till stånd byggande av nytt dubbelspår från Nynäsbanan, förslagsvis från Segersäng, med anslutning till Grödingebanan. Syftet är att få bort gods från vägarna ( i synnerhet väg 225 Ösmo-Södertälje) och skapa en tvärförbindelse för persontåg mellan Nynäshamn och Flemingsberg resp. Södertälje. Motionen bifogas. Kommunstyrelsen har behandlat ärendet 17 december 2008, 354 och beslutade att återremittera ärendet. Kommunstyrelseförvaltningen har erhållit Stockholms läns landsting protokoll där det framgår att Landstingsfullmäktige har 9 februari 2010 beslutat att avslå motionen. Ärendet behandlades i samverkan med Regionplanekontoret. Synpunkter inhämtades också från yttrande som AB Storstockholms Lokaltrafik. Kommunstyrelseförvaltningen föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Yrkande Roland Dehlin (M) yrkar att motionen ska anses besvarad. Proposition Ordföranden (S) ställer proposition på bifall eller avslag till Roland Dehlins yrkande och finner att arbetsutskottet beslutat att bifalla yrkandet. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta att motionen anses besvarad.

33 33(36) Au 53 97/ Rapport över obesvarade motioner Kommunstyrelseförvaltningens rapport 2 mars Kommunstyrelsen beslutar att överlämna rapporten till kommunfullmäktige. Arbetsutskottets beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna rapporten till kommunstyrelsen.

34 34(36) Au 54 97/ Rapport över obesvarade medborgarförslag Kommunstyrelseförvaltningens rapport 2 mars Kommunstyrelsen beslutar att överlämna rapporten till kommunfullmäktige. Arbetsutskottets beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna rapporten till kommunstyrelsen.

35 35(36) Au 55 Undertecknande av handlingar Ärendet utgår.

36 36(36) Au 56 50/ Ksf 4 Personalchefen Fråga om utbildning i s k Eco-driving Roland Dehlin (M) önskar information om gällande utredningsuppdraget som gavs i februari om utbildning i s.k. Eco-driving. Personalchef Staffan Lundquist informerar och återkommer med ytterligare information vid nästa sammanträde.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Enligt förteckning. Enligt förteckning. Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Enligt förteckning. Enligt förteckning. Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP) 1(61) Plats och tid Nämndhuset, lokal: Landsort kl 08.30-13.30 Beslutande Enligt förteckning Övriga närvarande Enligt förteckning Utses att justera Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP) Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund, kl 08.30-09.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Johan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-06-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-06-04 1(20) Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 8.30-9.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Bertil

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS. Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS. Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M) 1(20) Plats och tid Nämndhuset lokal: Viksten, kl 08.30-12.05 Beslutande Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M) Övriga närvarande Jan Heimdal, t f kommunchef Staffan Lundquist,

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Enligt förteckning. Enligt förteckning. Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Enligt förteckning. Enligt förteckning. Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP) 1(8) Plats och tid Nämndhuset, sammanträdeslokal: Landsort kl 08.30-11.55 Beslutande Enligt förteckning Övriga närvarande Enligt förteckning Utses att justera Roland Dehlin (M) och Daniel Adborn (FP) Justeringens

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-10-05

Sammanträdesdatum 2011-10-05 1(24) Plats och tid Nämndhuset, lokal: Örngrund kl 08.30-09.00 Beslutande Anna Ljungdell (S), ordföranden Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M) Övriga närvarande Sebastian Furén, sekreterare Birgitta Elvås,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Beslutande: Stadshuset Ängelholm, sammanträdesrum 429, onsdagen den 4 mars 2009 klockan 08.30-10.55 Åsa Herbst (M), ordförande Lennart Engström (KD) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-09 1 [10] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 10.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämndens au. Plats och tid Dialogen kl. 18:00-19:15. Beslutande ledamöter

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämndens au. Plats och tid Dialogen kl. 18:00-19:15. Beslutande ledamöter 1 / 13 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Dialogen kl. 18:00-19:15 ande ledamöter Övriga närvarande Lena Gerby (M) (ordförande) Gunnar Mossberg (M) Johan Hammarström (S) (2:e vice ordförande) Camilla

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-09-14

Sammanträdesdatum 2011-09-14 1(16) Plats och tid Nämndhuset, lokal: Landsort kl 08.30-09.55 Beslutande Anna Ljungdell (S), ordförande Daniel Adborn (FP) Roland Dehlin (M) Övriga närvarande Utses att justera Jan Heimdahl, tf kommunchef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-04-04, kl. 08:00-11:33 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) KS040223

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) KS040223 Kommunstyrelsen 2004-02-23 1. (7) Plats och tid: Folkets Hus, D-salen, kl. 15.00 16.30 Beslutande: Robert Mörk (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Frans Maretta (s) ers Annica Blomgren (s) Ove Torpman

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Plats och tid för sammanträdet. Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, tisdagen den 16 november 2004 kl

FÖREDRAGNINGSLISTA. Plats och tid för sammanträdet. Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, tisdagen den 16 november 2004 kl FÖREDRAGNINGSLISTA Plats och tid för sammanträdet Föredragande Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, tisdagen den 16 november 2004 kl 08.30. Ärenden 1 Justering 2 Föregående mötesprotokoll 3

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna, Kl. 19.00-19.53 ande Ersättare Övriga närvarande Raimo Vuojärvi (M) ordförande, Hans Heneby (M), Jenny

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-03-18 Kommunstyrelsens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll 2015-03-18 Kommunstyrelsens arbetsutskott 1(10) Tid och plats 2015-03-18 - i Kommunhuset klockan 11.30-12.00, 17.20-18.10. Beslutande Carina Zachau (M) - ordförande Gunnar Edvardsson (C) - förste vice ordförande Christer Olsson (S) - ledamot Tommy

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-24

Sammanträdesdatum 2011-05-24 1(14) Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Landsort kl. 08.30-09.00 Beslutande Daniel Adborn (FP) ordf. Roland Dehlin (M) Jörgen Måhlgren (S) Övriga närvarande Sebastian Furén, sekreterare Jan Heimdahl,

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (7) Servicenämndens arbetsutskott 2014-03-05

HAMMARÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (7) Servicenämndens arbetsutskott 2014-03-05 Sammanträdesdatum 1 (7) Plats och tid Planrummet, kommunhuset kl 13.00 14.25 Beslutande Lennart Lämgren (FP), ordf Torsten Bill (M) Sara Asp (S) Deltagande ersättare Övriga deltagande Johan Rosqvist, förvaltningschef

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40. Gun-Britt Taivalsaari-Nyberg, sekreterare Birgitta Palo-Johansson,ekonom, 188-189

Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40. Gun-Britt Taivalsaari-Nyberg, sekreterare Birgitta Palo-Johansson,ekonom, 188-189 Barn- utbildning- och kulturnämnden 2009-12-14 1 Plats och tid Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, måndagen den 14 december 2009, kl 08.15-09.30 Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40 Beslutande

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-01-16 1(10 ) Plats och tid Beslutande Nämndrummet, Kommunhuset, Skoghall, kl 13:30 16.10 med ajournering kl 15.10-15.20 Per Aspengren (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Alexander

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-04-27

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-04-27 1(10) Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, sammanträdesrum B-huset plan 1, kl 10.00-11.55 Beslutande Catrine Ek (MP), ordförande Harry Bouveng (M) Daniel Adborn (FP) Thomas Johansson (S) Övriga närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

Madelene Fredriksson, ekonomichef Anne Josefsson, sekreterare. Justerande. [Jansson (S)

Madelene Fredriksson, ekonomichef Anne Josefsson, sekreterare. Justerande. [Jansson (S) NORRTÄLJE KOMMUN Barn- och skolnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje ki 14:00-16:00 Göran Pettersson (M),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 08.30-09.30 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Jörgen Måhlgren (S), tjänstgör för Anna Ljungdell (S) Harry Bouveng (M) Övriga närvarande

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 5 december 2017 kl. 08:30-12.10 ande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-02-03, kl 0900-1200 ande Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi,

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25

onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1993-12-15 Plats och tid Beslutande Ej tjg ers Stadshuset, Storrummet onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25 Sven-Ove Cederstrand,

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-04-06 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15.

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-04-06 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15. 2010-04-06 1 (12) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15.00 Britt-Inger Fröberg (S) Ordförande Tobias Nordlander (S) Leif Carlberg (S) Christina

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Silbodalskolan, kl 15.00-19.00 Beslutande Bo Malm (c) ordförande Marita Arvidsson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl 1 (13) Plats och tid Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 18.00 19.40 Beslutande Carl-Göran Svensson (C) Lars Ragnarsson (M) tjänstgör för Madli-Ann Pohla (M) Fredric Strömberg (FP) Christer

Läs mer

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50 1(10) Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, kl 08.00-8.50 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2018-10-23 1 (7) Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Hallstahammar, klockan 14.00 15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 2012-09-12

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 2012-09-12 Tid och plats Onsdagen den 12 september. 2012, kl 17.00 20.00 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Lena Gerby (M), ordförande Hanna Svensson (S)

Läs mer

Annika Holmstrand (C), tjänstgörande ersättare Ulla-Britt Svensson (S), tjänstgörande ersättare Mårten Karlsson (S), tjänstgörande ersättare

Annika Holmstrand (C), tjänstgörande ersättare Ulla-Britt Svensson (S), tjänstgörande ersättare Mårten Karlsson (S), tjänstgörande ersättare 1(7) Plats och tid Kommunkontoret Silen, kl 16.00-16.20 Beslutande Ledamöter Katarina Johannesson (C) ordförande Anna-Lena Knutsson (FP) Lars Gustafsson (FP) Esbjörn Andersson (M) Kjell-Anders Dahlström

Läs mer

Ordförande... Benny Augustsson (S) Peter Göthblad (FP) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Ordförande... Benny Augustsson (S) Peter Göthblad (FP) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2015-02-12 1 (9) Plats Rum 522, 4:e våning, Sundsgatan 29, Vänersborg Tid Torsdagen den 12 februari Kl: 09:20 11:05 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Utsedd

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott 1(12) Tid och plats 2013-11-21 - i Kommunhuset klockan 13.30-16.05 Beslutande Övriga deltagande Björn Zorec (FP) - ordförande Theresa Lindahl (M) - förste vice ordförande Thomas Bjertner (S) - andre vice

Läs mer

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV)

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV) 7HYLTE KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-04-13 1 (7) Plats och tid Räddningsstationen, Hyltebruk kl 08.30 12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 16 juni 2009, kl. 19.30 20.40

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 16 juni 2009, kl. 19.30 20.40 Barn- och ungdomsnämnden 2009-06-16 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 16 juni 2009, kl. 19.30 20.40 Beslutande Raimo Vuojärvi (M) ordförande Jerker

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl Kommunstyrelsen 3 november 2003 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl 17.00 17.15 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Ove Hahn

Läs mer

2015-02-26. Ann-Katrin Karlsson, kommunsekreterare Göran Sandström, ekonomichef 69 Henrik Jakobsson, ekonom 69

2015-02-26. Ann-Katrin Karlsson, kommunsekreterare Göran Sandström, ekonomichef 69 Henrik Jakobsson, ekonom 69 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 158 (168) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Torsdag 26 februari 2015, kl. 10.00-12.05 Beslutande Jeanette Wäppling (v), ordförande Lars Alriksson (m) vice

Läs mer

Ateljén, Nämndhuset, kl. 13:15 14:00 Johan Söderberg (S), Helena Gärner (M), Anneli Hedberg (S), Inger Fredriksson (C)

Ateljén, Nämndhuset, kl. 13:15 14:00 Johan Söderberg (S), Helena Gärner (M), Anneli Hedberg (S), Inger Fredriksson (C) Personalutskottet 2019-10-16 1 (6) Plats och tid Beslutande Ateljén, Nämndhuset, kl. 13:15 14:00 Johan Söderberg (S), Helena Gärner (M), Anneli Hedberg (S), Inger Fredriksson (C) Beslutande ersättare John

Läs mer

Kommunstyrelsen (9)

Kommunstyrelsen (9) Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, 09 00 14 15 Beslutande Bert-Rune Dahlberg (S) ordförande, del av 69 Christer Hedman (Åp) vice ordförande, del av 69,

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-14.40 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson, skolchef

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum :15-9:40

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum :15-9:40 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-09-01 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-09-01 8:15-9:40 Beslutande Lars-Åke Gustavsson Bengt Johansson Claes Nordevik Anders Fröjdö Gunilla Josefsson Övriga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-11-22 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.00 Beslutande Övriga närvarande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl

Förvaltningskontoret, kl 1 (13) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 16.30 19.00 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Stefan Ahlbeck(fp) Christer Grankvist (s) Lennart Månsson (s) Övriga närvarande Martin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. 230 Projekt Inlandsbanan,Destination Vemdalen, medfinansiering

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. 230 Projekt Inlandsbanan,Destination Vemdalen, medfinansiering Kommunstyrelsen 2012-11-28 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 228 Projekt Samordnade servicelösningar, information 229 Hemsändningsbidrag 230 Projekt Inlandsbanan,Destination

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Tid Fredag 19 februari 2016, kl. 09.00 12.30, ajournering 10.00 10.15 Plats Svansjörummet Beslutande M Jannicke Wichne tjänstgör för Ylva Höglund (MBP) L Niklas Herneryd

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 december 2011 kl. 10:00-12:40.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 december 2011 kl. 10:00-12:40. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 december 2011 kl. 10:00-12:40. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-03-16

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-03-16 1(11) Plats och tid Beslutande Nämndhuset Nynäshamn, sammanträdesrummet på Kansliavdelningen, kl 10.00-12.05 Catrine Ek (MP), ordförande Daniel Adborn (FP) Thomas Johansson (S) Bodil Toll (M) Harry Bouveng

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 21. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-10-11 1(21)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 21. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-10-11 1(21) Nr 21 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-10-11 1(21) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 11 oktober 2005, klockan 08.30-12.15, 13.00 16.45 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken

Läs mer

Protokoll

Protokoll 2012-02-15 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Rum Kumla, Stadshuset, 2012-02-15, klockan 14:00-15.20 Beslutande Elin Riberg Wirf (MP) Eva Palmqvist (S) Stefan Svensson (S) Per Holm (KD) Marie Eriksson

Läs mer

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson Fritids- och kulturnämnden 2014-11-18 Plats och tid Robothistoriska muséet 13.15 15.30 mötet ajournerades 14.39 14.45 Beslutande Övriga deltagare Lena Träff (S) Stefan Carlsson (S) Jan-Erik Jansson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2019-06-19 1 () Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, klockan 15.00 15.40 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag. Beslutande Hanna Lostelius (C) ordf Owe Nilsson

Läs mer

Krister Uddén (c), icke tjänstgörande ersättare Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels

Krister Uddén (c), icke tjänstgörande ersättare Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 20 februari kl 19.00-20.15 Lars Rundgren (m),

Läs mer

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15.

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15. 1 (12) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 10-11 Beslutande: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers Övriga närvarande: Sune Höglander, teknisk chef, 40, 42 Arne

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2007-06-18 1 (15) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2007-06-18 kl. 15.00 17.00. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-10-27 1 (14) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.05 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-17. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-02-17 8:15-13:45

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-17. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-02-17 8:15-13:45 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-17 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-02-17 8:15-13:45 Beslutande Lars-Åke Gustavsson Bengt Johansson Claes Nordevik Roger Hansson Gunilla Josefsson

Läs mer

Per Almström, kommunchef Karolina Hansen, sekreterare. Ulla-Britt Brandin Marianne Zackrisson. Kommunkontoret ANSLAG/BEVIS

Per Almström, kommunchef Karolina Hansen, sekreterare. Ulla-Britt Brandin Marianne Zackrisson. Kommunkontoret ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.23, 19.32-19.45 1 (7) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Per Almström, kommunchef Karolina Hansen, sekreterare Utses justera

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-11-02 1 () Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.30 ande Kjell Jansson (M), ordförande Mats Hultin (M) Berit Jansson (C) Elisabeth Björk (S) Olle Jansson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tisdagen den 31 maj 2011, Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, kl

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tisdagen den 31 maj 2011, Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, kl 1 (18) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Tisdagen den 31 maj 2011, Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, kl. 08.30 10.30 Raimo Vuojärvi

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 14:00-16:30. Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen (C)

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 14:00-16:30. Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen (C) 1 Plats och tid Beslutande Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 14:00-16:30 Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen (C) Övriga deltagande Anna Halvarsson, sekreterare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens kultur- och fritidsutskott

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens kultur- och fritidsutskott Sammanträdesprotokoll Tid och plats Beslutande Övriga deltagande 2013-01-17, Kommunhuset, Sk Fagerhultsrummet Kl. 15.00-16.35 Björn Zorec (FP) - ordförande Arne Silfvergren (S) - andre vice ordförande

Läs mer

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl 2010-09-09 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.30 Beslutande Carl-Göran Svensson (C) Madli-Ann Pohla (M) Fredric Strömberg (FP) Christer Grankvist (S) Lennart Månsson

Läs mer

Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin. chef Annika Hellberg Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod 92-98 Nämndsekreterare Lotta Lann

Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin. chef Annika Hellberg Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod 92-98 Nämndsekreterare Lotta Lann Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2009-08-18 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2004-01-21 Beslutsärenden KS 1 Internbudget 2004 2 Optionsavtal, Trivselhus AB 3 Markanvändning, Grindvaktaren 8 och 9 4 Riktlinjer för anställda i Vårgårda kommun vid hantering av IT-system

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 1(19) Tid och plats 2016-05-30 - Kommunhuset klockan 13.30-15.05 Beslutande Martin Gustafsson (C) - ordförande Bjarne Daa (S) - andre vice ordförande Övriga deltagande Justering Justerare Kristian Swärd,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-01-26 1 () Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Hallstahammar, klockan 14.00 16.15 Vissa personuppgifter kan vara radera p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr (S),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2019-03-28 Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2019-03-28 13Verksamhetsinformation... 2 14 Renhållningstaxa... 3 15 Medborgarförslag Området mellan riksväg 70 och järnvägen i centrala Säter... 4 16

Läs mer

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott protokoll vid sammanträde den 12 november 2010

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott protokoll vid sammanträde den 12 november 2010 Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 12 november 2010 Ärenden: BUN au 102 Internbudget 2011 driftbudget BUN au 103 Ansökan om tillfällig utökning av förskoleplats vid

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Magnus Forsberg (L) ersätter Per Olofsson (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Magnus Forsberg (L) ersätter Per Olofsson (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2017-10-16 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2017-10-16 kl. 13:00-15:30 Beslutande Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Magnus Forsberg (L) ersätter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-10-18 Sid: 96 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Margretetorp Gästgifvaregård kl 13.00 16.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Daniel

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott Socialnämndens 88-99 2 88 Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd - Parkliden i Sollebrunn (PUL)...5 89 Ansökan om tillfälligt utökat serveringstillstånd - Amvrosia (PUL)...6 90 Ansökan om tillfälligt

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 19 december 2011 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.21

Kommunstyrelsens arbetsutskott 19 december 2011 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.21 Kommunstyrelsens arbetsutskott 19 december 2011 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.21 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie Wall Ulf Söhrman Peter

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Utbildningsnämndens arbetsutskott 2008-09-09 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset Ankaret, Kultur o fritidsförvaltningens sammanträdesrum Estunavägen 12, Norrtälje, kl 13.00-15.00 Louise Branting (c),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-02-15 Sid: 1 Instans Allmänna utskottet Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 13.00-16.50 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Nicklas Huuva (KD) ordförande Bengt-Göran

Läs mer