Val av modalitet. Textskapande som design. Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet. Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Val av modalitet. Textskapande som design. Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet. Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo"

Transkript

1 Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola åk 4-6 Modul: Skriva i alla ämnen Del 5: Val av modalitet Val av modalitet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo Hur lyfts innehållet bäst fram i en text? Är orden det mest effektiva uttrycksmedlet, eller ska kanske bilder, tabeller eller ljud uttrycka centrala delar av innehållet? Sådana frågor ställer man sig inför textskapandet, och det görs mer eller mindre medvetet. Skribenten gör alltså ett antal överväganden utifrån de olika skrivhandlingarna och skrivsyftena i skrivhjulet. Den här delen handlar om hur man som lärare kan ge stöd till eleverna så att de kan göra dessa val på ett medvetet sätt. Inte minst den ökade användningen av digitala verktyg i skolans textarbete gör att många lärare upplever att de behöver fördjupa sina kunskaper inom det här området. Frågan om hur innehållet ska lyftas fram rör det som i skrivhjulet kallas skriftlig mediering, alltså hjulets nav, med de fyra dimensionerna redskap, modalitet, textstruktur, samt grammatik och ordförråd. I den här delen fördjupas resonemangen om skriftens olika modaliteter och de redskap som används i textskapandet. Exempel på modaliteter är verbalspråk (talat eller skrivet), bild, gest och liknande, alltså olika sätt att uttrycka innehåll i kommunikationssituationer. Vi inleder artikeln med att presentera begreppet design som ett sätt att se på texter utifrån ett multimodalt perspektiv, alltså att olika resurser som bild, ord, diagram och liknande på olika sätt bidrar till textens innehåll och samverkar till en helhet. Därefter diskuterar vi hur såväl modalitet, som texters materialitet och de redskap som används i textskapandet har olika potential för meningsskapande. Vi avslutar med att ge exempel på hur man som lärare kan arbeta och samtala med eleverna bland annat om hur val av modalitet inverkar på vad som kan sägas med texten. Textskapande som design Att texter kan vara mer eller mindre multimodala är ingenting nytt i sig. I alla tider har människor använt olika resurser, som bild och ord, i samspel i textskapandet. Men eftersom användningen av digitala verktyg har blivit allt vanligare både i och utanför skolan har texters multimodalitet också blivit alltmer centralt. Man kan därför på goda grunder tala om att när man skapar en text handlar processen i mycket om att inte bara skriva en text, utan snarare om att designa den (t.ex. Kress, 2010; Selander, 2013). Med ett designperspektiv på textskapande poängteras alltså den skapande processen, och den som designar en text gör det utifrån sådant som kulturella förväntningar, deltagare i den kommunikativa situationen, tillgängliga modaliteter och intresse. Utifrån ett didaktiskt perspektiv på skrivande handlar textdesignen därför bland annat om att ta ställning till hur 1 (11)

2 formen bidrar till innehållet utifrån sådant som skrivsyfte, skrivhandling och den tänkta användaren, samt vilket eventuellt kunskapsområde texten knyts till. Dessutom styrs de här valen av sådant som textens materialitet, alltså om den exempelvis ska presenteras på papper eller digitalt på någon form av skärm. Även de redskap som används i den skriftliga medieringen styr de val som kan göras. Att använda papper och penna eller tangentbord och skärm eller skrivplatta i processen ger ju skribenten rätt olika förutsättningar. I de reviderade styrdokumenten (Lgr 11, reviderad 2017) lyfts arbete med digitala verktyg fram, bland annat för textskapande som dokumentation av arbetsprocesser och liknande. Här är det viktigt att poängtera att även om digitala verktyg öppnar för möjligheter att skapa i hög grad multimodala texter kan papper och penna ibland fungera bättre, eller vara enklare att hantera, exempelvis för att med hjälp av skisser tydliggöra detaljer som man särskilt vill fokusera. Ska texten som helhet vara digital kan sådana skisser då fotograferas för att sedan integreras i texten. Det finns alltså skäl att överväga både fördelar och nackdelar med val av verktyg i textskapandet. Hur en text ska designas handlar om sådant som vilket innehåll som ska presenteras genom vilken modalitet och var i texten olika textresurser ska placeras, alltså den övergripande layouten. I en mer traditionell text som skapas på papper, eller digitalt för eventuell utskrift, kan det röra sig om att avgöra om någon form av bild skulle behövas för att tydliggöra eller illustrera innehållet, vilken typ av illustration det i så fall kan handla om och var den då ska placeras. I en mer sammansatt digital text, som webbsidan som visas i figur 1, blir samma frågor centrala, men också sådant som var eventuella länkar till andra texter, ljudfiler eller rörliga bilder ska placeras. En mer uttalat multimodal text blir därmed inte linjär på samma sätt som den text du just nu läser, som är skriven för att läsas från början till slut med start högst upp på sidan. På webbsidan i figur 1 och i elevtexten om vattnets kretslopp i figur 2, finns ingen given början, utan läsaren kan välja att gå in i texterna på olika sätt utifrån intresse eller syfte med aktiviteten. 2 (11)

3 Figur 1. Startsidan på webbsidan Unga Fakta (hämtad ) Kim Figur 2. Vattnets kretslopp. Kims ut-text i form av visualisering. Teknik och fysik. Elevtext årskurs 4 (elevnamnet är utbytt) 3 (11)

4 Men även en text som bara består av skrivna ord är i någon mån multimodal oavsett om den är handskriven eller skriven på dator. Till exempel används i den text du just nu läser mellanrum mellan stycken för att markera nu talar vi om en ny aspekt av innehållet, och mellanrubriker signalerar nytt ämne. Som skribent kan man också välja att använda markeringar som understrykning, fet eller kursiv stil för att markera viktiga ord eller begrepp. Skribenten kan också använda särskilt markerade textrutor med korta sammanfattningar i punktform eller liknande. Även om sådant som val av teckensnitt i datorskriven text inte går att koppla direkt till en viss betydelse kan det signalera perspektiv, eller hur skribenten vill uppfattas. Ofta görs val av teckensnitt och liknande relativt oreflekterat, kanske utifrån vad eleverna tycker ser roligt eller annorlunda ut (t.ex. Danielsson, 2011). Läraren och eleverna kan gärna resonera om sådana val, exempelvis utifrån vilka associationer olika val ger och om de signalerar något särskilt, som trovärdighet, modernitet, intimitet eller annat. Val av teckensnitt kan då fungera som ett sätt att uttrycka vem man är. Exempel på teckensnitt som ger lite olika signaler är till exempel typsnittet Blackadder ITC eller Comic Sans MS. Ett annat exempel är Courier New, som liknar den gamla skrivmaskinsskriften där varje bokstav tar lika stor plats på pappret. Elevtexten som visas i figur 3 skapades i svenskämnet, inom ett ämnesövergripande temaarbete om mänskliga rättigheter (svenska, geografi, samhällskunskap). Den är ett exempel på hur en elev på ett medvetet och effektfullt sätt utnyttjar olika grafiska val så som teckenstorlek, punkter, fetstil och placering av text i den del av en poetisk text som uttrycks i verbalspråk. Figur 3. Poetisk text. Elevtext årskurs 5. Svenska. 4 (11)

5 Den som skapar en text behöver alltså överväga betydligt mer än hur verbaltexten ska formuleras, vilket är en utgångspunkt för att se textskapande som något av en designprocess. Modaliteters möjligheter för meningsskapande Lite oreflekterat kanske man kan tänka att valet av modalitet för ett visst innehåll inte spelar så stor roll och att det skulle kunna fungera att uttrycka ungefär samma innehåll oavsett val av modalitet. Ibland sägs också sådant som att en bild säger mer än tusen ord eller att vissa av oss är bildmänniskor, medan andra är ordmänniskor. Det stämmer nog att en del personer har lättare att göra visualiseringar eller modeller, medan andra hellre resonerar verbalt. Men det är framförallt så att en bild säger något annat än verbalspråk. En bild fungerar alltså bättre för att uttrycka vissa innehåll, medan verbalspråk fungerar bättre för annat, något som hänger samman med modaliteters potential för meningsskapande, eller vad som på engelska benämns affordance (Kress, 2010). Figur 4 visar en elevtext som är en laborationsrapport om bakterieodling. I den texten har eleven utnyttjat olika modaliteters potential för meningsskapande på ett tydligt sätt: bild fungerar särskilt väl för att visa rumsliga samband eller hur någonting ser ut medan ord fungerar bättre för resonemang om exempelvis orsak och verkan. I texten som visas i figur 4 har eleven valt att med fotografier visa hur en del av proceduren i experimentet med bakterieodling gick till rent praktiskt, och för att visa hur resultatet av bakterieodlingen såg ut. Genom verbalspråket beskrivs andra aspekter av experimentet, så som frågeställning, hypotes och ett resonemang om varför styrplattan på datorn innehåller bakterier. Nikos eller Alexis? Figur 4. Laborationsrapport bakterieodling. Kemi och biologi. Elevtext årskurs 6 (elevnamnen är utbytta) 5 (11)

6 Även om det verbala språket alltså fungerar särskilt bra för sådana resonemang finns utvecklade kulturella konventioner, inte minst inom olika ämnesområden, för att visa på sådana samband. Ett vanligt medel är då att använda pilar. De kan användas både för tidsoch orsakssamband. I figur 5 visas en läroboksillustration där man använt pilar mellan textbubblor för att visa en kombination av tids- och orsakssamband. Bilden är en illustration till ett avsnitt där författarna resonerar om olika ståndpunkter när det gäller om det är kväve eller fosfor som är boven i dramat bakom övergödningen i Östersjön. Placeringen av textbubblorna i en cirkel visar att det inte finns någon absolut start- eller slutpunkt för processen, utan att det ena fenomenet leder till det andra: Hög kvävehalt i vattnet orsakar riklig tillväxt av plankton, vilket i sin tur leder till syrebrist i djupvattnet när alger bryts ner, och så vidare. Figur 5. Orsak och verkan. Övergödningen i Östersjön (Naturkunskap 1a1, 2011, s. 50) Även olika typer av bilder, som ett fotografi eller en skiss, har olika potential för meningsskapande. Genom en skiss eller förenklad bild, som exempelvis förklädet i figur 6, kan detaljer framhävas på andra sätt än vad som är möjligt genom ett fotografi. Eftersom den texten är skapad som en instruktion för den som ska sy och ännu inte har kunskap om alla delar i processen, är det funktionellt att framhäva detaljer på det viset. Hade syftet istället varit att inspirera den som är i färd med att sy ett förkläde, hade ett fotografi av ett färdigt förkläde sannolikt varit mer funktionellt. 6 (11)

7 Figur 6. Arbetsbeskrivning förkläde ( Kerstin Juhlin) Modaliteters potential för meningsskapande ligger inte bara i modaliteten i sig, utan det hänger också samman med att sociala och kulturella konventioner kring användningen av olika modaliteter har utvecklats historiskt. Annat som påverkar modaliteternas potential för meningsskapande ligger i sådant som har med kontexten att göra. Det kan exempelvis röra skribentens syfte med texten, tänkt läsare, ämnesområde eller tillgängliga modaliteter. Det kan också handla om intresse hos den som skapar en text: både intresset hos den som initialt skapar texten och hos läsaren, som så att säga återskapar texten genom att lägga in sin förståelse av texten utifrån bland annat tidigare kunskap (t.ex. Kress, 2010). Olika modaliteter värderas också olika högt i olika sammanhang och i olika kulturer och tider. I skolsammanhang har det skrivna verbalspråket länge varit den modalitet som värderats högst. Det är främst det kunnande som elever uttryckt genom skrivet verbalspråk 7 (11)

8 som har erkänts som tecken på lärande eller ett accepterat kunnande (t.ex. Kress, 2010; Selander & Kress. 2010). Som lärare kan det vara bra att reflektera över i vilken utsträckning eleverna ges möjlighet att visa sitt kunnande på olika sätt, alltså vilka uttryck för lärande som räknas och erkänns i skolan. Skolan har uttalade krav på att ge möjlighet för ett rikt lärande för alla elever. Flera elever kan känna sig inkluderade i skolkulturen om de får använda olika redskap och typer av texter för att ta in och visa sitt kunnande. Det kan vara särskilt viktigt för elever som lär sig på ett annat språk än sitt modersmål, eller elever i läs- och skrivsvårigheter, vilka kan få stöd av att få uttrycka sitt kunnande på olika sätt. Många lärare har också erfarenhet av att de kan motivera sina elever till att skapa kreativa och väl fungerande texter genom att uppmuntra dem att använda resurser som de är bekanta med från fritiden, så som film, populärmusik och liknande. I skolan är det vanligt att yngre barn får uttrycka sig skriftligt i såväl verbalspråk som bild, medan verbalspråket tar överhand och värderas högre under senare skolår. Forskning har också visat att elever tenderar att se bilder som dekoration eller som hjälp om man inte förstår även då olika former av illustrationer faktiskt kan vara avgörande för innehållet (t.ex. Danielsson, 2011). Papper och skrivböcker för yngre åldrar har dessutom traditionellt sett varit designade med en sektion i övre delen av pappret avsedd att rita en bild på, och en linjerad sektion därunder, avsedd för verbalspråk. Det är ett tydligt exempel på att de materiella redskapen i sig, som papper, penna, digital skärm och så vidare, har olika potential för meningsskapande. Här ger de digitala verktygen helt nya möjligheter när det gäller att sätta samman en text där många olika resurser används. Samtidigt ställs särskilda krav på skribenten när det gäller bland annat ett tekniskt kunnande och det ställer krav på läraren när det gäller bedömningen av text. Arbete med multimodalitet i skrivandet De flesta eleverna har någon kunskap om hur exempelvis bild och verbalspråk kan användas utifrån sin potential för meningsskapande. Det här är en bra utgångspunkt i arbetet med skrivande i skolan. Genom att läraren och eleverna samtalar om hur man kan välja olika textresurser i olika modaliteter när man skapar en text kan den här kanske omedvetna kunskapen föras upp på en mer medveten nivå. En början är att som lärare fundera över hur texter är uppbyggda i det egna ämnet och i sådana texter som eleverna förväntas skapa. En utgångspunkt för samtal om val av modalitet i skrivarbetet, där olika delar av skrivhjulet tas upp på ett naturligt sätt, är de här övergripande frågorna: Frågor om syfte, tänkt läsare och innehåll: o o o Vilket är skrivsyftet? För vilken läsare ska texten fungera? Vilket innehåll, vilken känsla eller liknande, ska texten förmedla? Frågor om val av modaliteter och specifika textresurser: 8 (11)

9 o o Vilka modaliteter fungerar bäst med tanke på syfte, tänkt läsare och innehåll, utifrån olika modaliteters potential för meningsskapande? Vilka specifika resurser ska väljas, som naturtrogen bild eller skiss, tabellutseende, och så vidare? För att ge ett exempel på hur sådana här samtal kan se ut, följs arbetet med hur en in-text blir ett utkast till en ut-text i ett projekt där lärare i bild och svenska samarbetat i ett tema. Syftet med temat var att eleverna skulle få pröva att skapa multimodala texter som, enligt lärarnas beskrivning av uppgiften, var subjektiva, objektiva eller poetiska. I de delar av arbetet som genomfördes i klassrummet gick lärarna igenom olika aspekter av textskapandet. De resonerade bland annat om hur en beskrivande text kan byggas upp beroende på om den ska vara objektivt beskrivande, eller om den ska förmedla en känsla eller liknande Även olika val vid fotografering eller redigering av fotografier togs upp, och bildläraren gick då igenom exempelvis hur närhet och distans, eller beskärning och färgsättning påverkar bildens uttryck. Under en utelektion samlade eleverna inspiration till textskapandet genom att fotografera, skissa eller spela in ljud i en miljö i skolans närhet. Materialet fungerade som en in-text som skulle ligga till grund för en ut-text. I ett nästa steg, när eleverna var tillbaka i klassrummet, skrev de ett utkast till en ut-text. Texten som används här visas i figur 7 och den är ett utkast till en beskrivande text, där den känsla eleven fick i miljön är viktig att få fram i texten. Eleverna fick fria händer när det gällde vilka resurser från in-texten som skulle följa med in i nästa steg (fotografi, ljud, skiss) och i vilken utsträckning den sen skulle kompletteras med skrivet eller talat verbalspråk. Inför arbetet samtalade bildläraren med eleverna om bland annat hur man kan arbeta med att redigera bilder för att förstärka en känsla, till exempel genom att beskära dem och förstärka eller tona ned färg. Därefter arbetade eleverna med sina texter, individuellt eller med stöd av varandra eller läraren. Figur 7. Från in-text till ut-text. Subjektiv text. Elevtext i årskurs 6 (svenska och bild) 9 (11)

10 Fördjupande frågor under skrivarbetet Vi ger här förslag på mer detaljerade frågor man kan ställa i samtal med eleverna, men menar förstås inte att de ska formuleras exakt så. Istället kan de ses som ingångar till vad läraren kan lyfta fram i samtalet. Hur frågorna sen formuleras bestäms utifrån elevernas språkliga nivå, ämnesförståelse, vana vid att resonera om och arbeta med multimodalitet och textskapande på det här sättet. Eleverna som skulle förmedla en känsla från en plats skulle kunna få frågor om de val de kanske spontant gör när det gäller vad som ska finnas med i texten. Dessa frågor kan vara av typen: Vilken känsla vill du förmedla här? Tror du att foto, ljudinspelning, skiss, skrivet verbalspråk, eller kanske en kombination, fungerar bäst för att förmedla den känslan? Varför? (Hur) skulle innehållet förändras om du byter ut den här bilden mot en beskrivning med ord? Varför då tror du? Kan bilden behöva kompletteras med verbalspråk för att känslan ska bli tydlig eller står den på egna ben? Finns det annat som foto, ljud, skiss, verbalspråk kan bidra med? Varför väljer du just den här bilden eller den här formuleringen och vilken känsla vill du att den ska bidra med? Här verkar du ha valt att placera bilderna i en diagonal över sidan, vad tycker du att det valet gör med texten? På det här sättet kan eleven öka sin medvetenhet när det gäller olika textresursers potential för meningsskapande samtidigt som en text skapas med en tydlig idé om vad varje val bidrar med i relation till sådant som intentionen med texten och tänkt läsare. På så sätt fördjupas och konkretiseras också det centrala innehåll som skrivs fram i Lgr 11 för svenskämnet och bildämnet när det gäller att skapa texter där ord, bild och ljud samspelar. I exemplet ovan skapades alltså ett utkast. Det kan sedan fungera som utgångspunkt för ett fördjupat samtal om hur de olika resurserna samverkar. Det samtalet kan i sin tur fungera som utgångspunkt för en revidering av utkastet där eleven väljer vad i utkastet som ska vara kvar i slutversionen och vad som eventuellt ska ändras. Frågor som kan ställas till den här texten är till exempel: Vad är du särskilt nöjd med? Finns det delar du skulle vilja ändra, exempelvis för att känslan du hade ska bli ännu tydligare för läsaren? Vad bidrar bilden på x med? Om du ska behålla skissen i ut-texten, vad bidrar den med och kan läsaren behöva stöd i exempelvis verbalspråk för att den ska komma till sin rätt? I alla ämnen fungerar textskapande i olika medier och genom olika modaliteter som vägar att arbeta utifrån kursplanerna i Lgr 11. När elever skapar text i de olika ämnena och med 10 (11)

11 olika skrivsyften blir olika frågor relevanta beroende på vilka förväntningar man kan ha på texten. Är skrivhandlingen att i idrott och hälsa instruera om hur ett idrottspass ska läggas upp så att texten kan fungera som instruktion för andra, finns andra förväntningar än på en text som ska förmedla en känsla. Då kan frågorna istället handla om vad som bäst uttrycks med ord, symboler eller bild för att läsaren ska kunna utföra uppvärmning och andra delar av idrottspasset. Ytterligare andra förväntningar har man på en text i musikämnet där skrivhandlingen är att argumentera för att elever ska få lyssna på musik när de arbetar i andra ämnen. Frågorna kan då röra sådant som hur argumenten bäst kan läggas upp. I båda fallen kan man diskutera vad som ska uttryckas i ord eller bild. Om texten skapas digitalt kan man fundera över om eventuella filmklipp eller ljudklipp kan användas för någon del av innehållet. En viktig poäng som vi har velat få fram i den här delen är att explicita samtal där man resonerar konkret kring val av resurs i texten kan fungera både stödjande och utvecklande i textskapandet. Vi menar att det är viktigt att inte bara uppmuntra eleverna att använda olika resurser, utan att också gå in mer i detalj och diskutera vad de bidrar med för att på så sätt successivt öka textmedvetenheten. Är eleverna ovana vid det här sättet att resonera om text, behöver samtalen vara ganska styrda och detaljerade. Ju större vana eleverna får av sådant arbetssätt, desto friare kan arbetet bli. Är multimodalitet ett nytt område för läraren eller lärargruppen, kan ett sätt att höja den egna medvetenheten vara att arbeta laborativt med olika modaliteter i några texter för att öka sin egen kunskap och medvetenhet. Referenser Danielsson, K. (2011). Att närma sig en naturvetenskaplig diskurs. Text och textanvändning i svenska och finlandssvenska klassrum. I: I. Eriksson (red.) Kemiundervisning, text och textbruk i finlandssvenska och svenska skolor. En komparativ studie. Stockholm: Stockholms universitets förlag. (s ) Kress, G. (2010). Multimodality. A social semiotic approach to contemporary communication. London: Routledge. Lgr 11. Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 (2011). Reviderad med digital kompetens Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Selander, S. & Kress, G. (2010). Design för lärande. Ett multimodalt perspektiv. Stockholm: Norstedts. Selander, S. (2013). Design av pedagogiska texter. Representationer av medeltiden. I: Askeland, N., Maagerö, E. & Aamotsbakken, B. (red.) Laereboka. Studier i ulike laerebokstekster. Trondheim: Akademika forlag. (s ) Webbplats [ ] Läromedel PULS. Fysik och kemi 4 6 grundbok (2011, 3 uppl., Sjöberg, S. & Öberg, B.). Stockholm: Natur & Kultur. PULS. Historia 4 6 grundbok (2012, Körner, G & Lindberg, P. ). Stockholm: Natur & Kultur (11)

Val av modalitet. Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet. Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo

Val av modalitet. Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet. Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola åk 7-9 Modul: Skriva i alla ämnen, åk 7 9 Del 5: Val av modalitet Val av modalitet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet Frøydis Hertzberg, Universitetet i

Läs mer

Val av modalitet. Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet. Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo

Val av modalitet. Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet. Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo Modul: Skriva i alla ämnen, åk 7 9 Del 5: Val av modalitet Val av modalitet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo Hur lyfts innehållet bäst fram i en text? Är

Läs mer

Att skapa multimodala texter

Att skapa multimodala texter Modul: Från vardagsspråk till ämnesspråk, F 9 Del 7: Att skapa multimodala texter Att skapa multimodala texter Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet För varje text som skapas gör skribenten ett antal

Läs mer

Att möta och skapa multimodala texter

Att möta och skapa multimodala texter Språk-, läs- och skrivutveckling Specialskolan årskurs 1-10 Modul: Tvåspråkig undervisning teckenspråk och svenska Del 5: Att möta och skapa multimodala texter Att möta och skapa multimodala texter Kristina

Läs mer

Nya perspektiv på språk och text

Nya perspektiv på språk och text Forum för finsklärare Tampere 23 januari 2017 Nya perspektiv på språk och text Multimodalitet och multilitteraciteti språkundervisningspraktiken Kristina Danielsson Professor i svenska språket, Linnéuniversitetet

Läs mer

Elever möter och skapar texter multimodala perspektiv

Elever möter och skapar texter multimodala perspektiv Nationellt centrum för språk- läs- och skrivutveckling Stockholm 16 november 2016 Elever möter och skapar texter multimodala perspektiv Kristina Danielsson Professor i svenska språket, Linnéuniversitetet

Läs mer

Att möta och tolka multimodala texter

Att möta och tolka multimodala texter Modul: Från vardagsspråk till ämnesspråk, åk F 9 Del 6: Att möta multimodala texter Att möta och tolka multimodala texter Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet En vanlig föreställning om vad det innebär

Läs mer

Från vardagsspråk till ämnesspråk

Från vardagsspråk till ämnesspråk Från vardagsspråk till ämnesspråk Utvecklingen av ämnesspråk är en central del av elevernas lärande i alla ämnen. Denna modul syftar till att ge lärare och förskollärare i årskurs F-9 fördjupade kunskaper

Läs mer

Skriva i alla ämnen. Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 4 6

Skriva i alla ämnen. Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 4 6 Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 4 6 Skriva i alla ämnen Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet Ellen Krogh, Linnéuniversitetet och Syddansk

Läs mer

Kort om teoretisk bakgrund och skrivdidaktiska influenser

Kort om teoretisk bakgrund och skrivdidaktiska influenser Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola åk 4-6 Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen Skriva i alla ämnen Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet

Läs mer

Skrivande och skrivundervisning i alla ämnen

Skrivande och skrivundervisning i alla ämnen Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola årskurs 4-6 Modul: Skriva i alla ämnen Del 1: Skrivande och skrivundervisning Skrivande och skrivundervisning i alla ämnen Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet

Läs mer

Skriva i alla ämnen. Modulen reviderades i juli 2018

Skriva i alla ämnen. Modulen reviderades i juli 2018 Skriva i alla ämnen Modulen reviderades i juli 2018 Språket är det viktigaste redskapet för lärande. Innehåll och strukturer i texter skiljer sig från ämne till ämne. Därför behöver lärare i alla ämnen

Läs mer

Skriva i alla ämnen. Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 7 9. Grundskolan, åk 7 9

Skriva i alla ämnen. Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 7 9. Grundskolan, åk 7 9 Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 7 9 Skriva i alla ämnen Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet Ellen Krogh, Linnéuniversitetet och Syddansk

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare;

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; 1 (16) Dnr 2017:953 Bilaga 1 Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; beslutade den XXX 2017. Med stöd av 2 kap. 12 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning

Läs mer

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Anna-Lena Godhe lektor i pedagogik Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Sylvana Sofkova Hashemi docent i utbildningsvetenskap Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Rik och

Läs mer

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se IKT i fokus Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Kap 1: Skolans värdegrund och uppdrag Skolans uppdrag: Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Ämnet engelska behandlar kommunikation på engelska samt kunskaper om de områden där engelska används. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang.

Läs mer

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte 3.6 MODERNA SPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Skrivhjulets möjligheter

Skrivhjulets möjligheter Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola åk 4-6 Modul: Skriva i alla ämnen Del 6: Skrivhjulets möjligheter Skrivhjulets möjligheter Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet

Läs mer

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERNA SPRÅK Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför?

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Allt vi konsumerar (handlar, använder) kommer någonstans ifrån och tar vägen någonstans när vi har förbrukat det. Vi människor köper och använder mer än vi behöver.

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

MODERSMÅL FINSKA 1. Syfte

MODERSMÅL FINSKA 1. Syfte MODERSMÅL FINSKA 1 Sverigefinnar, judar, tornedalingar och romer är nationella minoriteter med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk finska, jiddisch, meänkieli och romani chib är officiella nationella

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplanen, Gålö Bilaga 12:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Barns lek och lärande i perspektivet av förskolans verksamhetsutveckling

Barns lek och lärande i perspektivet av förskolans verksamhetsutveckling Barns lek och lärande i perspektivet av förskolans verksamhetsutveckling Fil.dr Annika Elm Fristorp annika.elm_fristorp@hh.se Föreläsningens innehåll Den lärande människan Professionellt lärande Multimodalt

Läs mer

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare?

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare? Naturvetenskap - gymnasieskolan Modul: Modeller och representationer Del 8: Representationskompetens Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur Konrad Schönborn, Linköpings universitet

Läs mer

MODERSMÅL 3.6 MODERSMÅL

MODERSMÅL 3.6 MODERSMÅL 3.6 MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplaner, Riddersholm Bilaga 9:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

IT-strategi. Essviks skola 2015

IT-strategi. Essviks skola 2015 IT-strategi Essviks skola 2015 Vision och mål Vision På Essviks skola ska alla elever ha möjlighet att använda digitala verktyg för ett livslångt och lustfyllt lärande. Inför framtiden ska eleverna kunna

Läs mer

Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna Teknikåttan 2019

Pedagogisk planering till klassuppgifterna Teknikåttan 2019 Pedagogisk planering till klassuppgifterna åttan 2019 åttans intentioner med årets klassuppgifter är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna tror vi att eleverna

Läs mer

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system.

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system. Teknik : I kursplanen för teknik får eleven: Identifiera och utveckla tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan 3.2 Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden,

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny

Läs mer

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8

Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8 Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8 Inledning Marie Olsson I flera av kunskapskraven i de samhällsvetenskapliga

Läs mer

Modersmål meänkieli som nationellt minoritetsspråk

Modersmål meänkieli som nationellt minoritetsspråk Grundsärskolan Modersmål meänkieli som nationellt minoritetsspråk Tornedalingar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk meänkieli är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation Kopplingar till kursplaner särskola, Björnö Bilaga 11:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Teknikåttans intentioner med årets klassuppgifter är att de ska vara väl förankrade i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SVENSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SVENSKA Kärnan i ämnet svenska är språk och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet,

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Engelska, 450 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur det engelska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för särskolan. Naturorienterande ämnen, särskolan

Kopplingar till kursplaner för särskolan. Naturorienterande ämnen, särskolan Kopplingar till kursplanen särskola, Gålö Bilaga 13:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Strategier för att utveckla elevernas framställningar

Strategier för att utveckla elevernas framställningar Modul: Förmåga att granska information, kommunicera och ta ställning, årskurs 4-6 Del 5: Muntliga och skriftliga framställningar Strategier för att utveckla elevernas framställningar Margareta Ekborg,

Läs mer

Utbildningen i engelska har dessutom som syfte att vidga perspektiven på en växande engelsktalande omvärld med dess mångskiftande kulturer.

Utbildningen i engelska har dessutom som syfte att vidga perspektiven på en växande engelsktalande omvärld med dess mångskiftande kulturer. Kursplan i engelska Ämnets syfte och roll i utbildningen Engelska är modersmål eller officiellt språk i ett stort antal länder, förmedlar många vitt skilda kulturer och är dominerande kommunikationsspråk

Läs mer

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien och Lönnerberga der Bilingualer Kindergarten

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien och Lönnerberga der Bilingualer Kindergarten Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien Tel... +43-(0)1-320 79 80 E-Mail... svenskaskolan@svenskaskolan.at Website... www.svenskaskolan.at ZVR-Zahl 972744415 Wien 10 september 2018 Lokal

Läs mer

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA 3.2 GELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation Kopplingar till kursplaner särskola, Riddersholm Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet

Läs mer

Uppgift 3 - Bildstafett! Johan Möller Bildstafett

Uppgift 3 - Bildstafett! Johan Möller Bildstafett Bildstafett Den första bilden jag skulle jag skulle tolka och fortsätta på var Kent Lundgrens bild. Orden han använde var Överblicka, ställa frågor Jag tolkar bilden samt hans ordval till reflektion och

Läs mer

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Bakgrunden Vision från

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk 3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk Tornedalingar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk meänkieli är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå VUXENUTBILDNINGEN Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Kursplaner och nationella delkurser i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk Reviderad 2016 Kommunal vuxenutbildning på

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

för samtalen och diskussionerna framåt

för samtalen och diskussionerna framåt Kopplingar till kursplaner, Björnö Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever Symposium 4 oktober 2012 Anniqa Sandell Ring anniqa.sandell.ring@andrasprak.su.se Arash Hassanpour arash.hassanpour@linkoping.se Innehåll En historisk tillbakablick

Läs mer

Nationella prov i NO årskurs 6

Nationella prov i NO årskurs 6 Nationella prov i NO årskurs 6 Frank Bach 1 Samverkan Skolverket har gett Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Malmö högskola uppdraget, att i samverkan, utveckla nationella prov biologi,

Läs mer

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 När man arbetar med LEGO i undervisningen så är det bara lärarens och elevernas fantasi som sätter gränserna för vilka delar av kursplanerna man arbetar

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap. Göteborg 9 november 2011

Hem- och konsumentkunskap. Göteborg 9 november 2011 Hem- och konsumentkunskap Göteborg 9 november 2011 lärare, didaktiker och experter i referens- och arbetsgrupper Lärare från ca. 30 referensskolor Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Grundsärskolan är till för ditt barn

Grundsärskolan är till för ditt barn Grundsärskolan är till för ditt barn Beställningsuppgifter: Skolverkets publikationsservice Telefon: 08-527 332 00 E-post: publikationsorder@skolverket.se www.skolverket.se/publikationer Beställningsnr:

Läs mer

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012.

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. PROJEKT: DICE Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av teknikutvecklingsprocessen d.v.s.

Läs mer

Centralt innehåll. Tala och samtala. Lyssna och läsa. Skriva. Kultur och samhälle. Tala och samtala. Lyssna och läsa.

Centralt innehåll. Tala och samtala. Lyssna och läsa. Skriva. Kultur och samhälle. Tala och samtala. Lyssna och läsa. ENGELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare KURSPLANER OCH KOMMENTARER REVIDERAD 2018

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare KURSPLANER OCH KOMMENTARER REVIDERAD 2018 Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare KURSPLANER OCH KOMMENTARER REVIDERAD 2018 Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare KURSPLANER OCH KOMMENTARER REVIDERAD 2018 Innehåll Inledning...

Läs mer

Kursplan - Grundläggande engelska

Kursplan - Grundläggande engelska 2012-11-02 Kursplan - Grundläggande engelska Grundläggande engelska innehåller fyra delkurser, sammanlagt 450 poäng: 1. Nybörjare (150 poäng) GRNENGu 2. Steg 2 (100 poäng) GRNENGv 3. Steg 3 (100 poäng)

Läs mer

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska Engelska Kurskod: GRNENG2 Verksamhetspoäng: 450 Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens

Läs mer

Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik

Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik Gäller fr.o.m. 170701 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Reviderad 2017, s 283-289 Det här styrdokumentet är reviderat med skrivningar

Läs mer

Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och samhällskunskap

Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och samhällskunskap DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och Ekonomi och konsumtionsfrågor ingår både i ämnet hem- och konsumentkunskap och i. I kursplanerna

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Läroplanen. Normer och värden. Kunskaper. Elevernas ansvar och inflytande 6 Skola och hem

Läroplanen. Normer och värden. Kunskaper. Elevernas ansvar och inflytande 6 Skola och hem Läroplanen 1. Skolans värdegrund och uppdrag Kursplaner Syfte Centralt innehåll 1-3 2. Övergripande mål och riktlinjer 4-6 Normer och värden 7-9 Kunskaper Kunskapskrav Elevernas ansvar och inflytande 6

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Rymdutmaningen koppling till Lgr11

Rymdutmaningen koppling till Lgr11 en koppling till Lgr11 När man arbetar med LEGO i undervisningen så är det bara lärarens och elevernas fantasi som sätter gränserna för vilka delar av kursplanerna man arbetar med. Vi listar de delar av

Läs mer

Bilaga 18: Ämnesplan svenska för döva Skolverkets förslag till förändringar - Nationella it-strategier (U2015/04666/S) Dnr 6.1.

Bilaga 18: Ämnesplan svenska för döva Skolverkets förslag till förändringar - Nationella it-strategier (U2015/04666/S) Dnr 6.1. Svenska för döva SVN Svenska för döva Kärnan i ämnet svenska för döva är tvåspråkighet, svenska språket och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling.

Läs mer

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll 3.6 Moderna språk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6 Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret 10-11 Sverigetema v. 45 v. 6 När vi planerat arbetet har vi utgått från: Mål att sträva mot i läroplanen Skolan skall sträva efter att eleven: utveckla

Läs mer

Grön Flagg TEMA: Vatten förankrat i Lgr 11.

Grön Flagg TEMA: Vatten förankrat i Lgr 11. Grön Flagg TEMA: Vatten förankrat i Lgr 11. Från kapitel 1 Skolan ska syfta till att eleven ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till

Läs mer

Grundsärskolan är till för ditt barn

Grundsärskolan är till för ditt barn Grundsärskolan är till för ditt barn Beställningsuppgifter: Wolters Kluwers kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-post: skolverket@wolterskluwer.se www.skolverket.se/publikationer

Läs mer

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter 1 Under rubriken Kunskapskrav kommer det så småningom finnas en inledande text. Den ska ge en övergripande beskrivning av hur kunskapsprogressionen ser ut genom årskurserna och mellan de olika betygsstegen.

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar. Olof Andersson, Christian Magnusson

Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar. Olof Andersson, Christian Magnusson Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar Olof Andersson, Christian Magnusson Gemensamt för alla skolformer: vid behov förändringar i läroplaner, kursplaner eller ämnesplaner för att tydliggöra

Läs mer