Val av modalitet. Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet. Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Val av modalitet. Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet. Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo"

Transkript

1 Modul: Skriva i alla ämnen, åk 7 9 Del 5: Val av modalitet Val av modalitet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo Hur lyfts innehållet bäst fram i en text? Är orden det mest effektiva uttrycksmedlet, eller ska kanske bilder uttrycka centrala delar av innehållet? Sådana frågor ställer man sig inför textskapandet, och det görs mer eller mindre medvetet. Skribenten gör alltså ett antal överväganden utifrån de olika skrivhandlingarna och skrivsyftena i Skrivhjulet. Den här delen handlar om hur lärare kan stötta eleverna till att göra de här valen på ett medvetet sätt. Inte minst den ökade användningen av digitala verktyg i skolans textarbete gör att många lärare upplever att de behöver fördjupa sina kunskaper inom det här området. Hur innehållet ska lyftas fram rör det som i Skrivhjulet kallas skriftlig mediering. Andra delar av modulen har berört aspekterna grammatik och ordförråd och textbindning (del 3 och 4). Här kompletterar vi de delarna med att se till skriftens olika modaliteter 1 och de redskap vi använder för att skriva (se del 1). Vi inleder artikeln med att reda ut begreppet multimodalitet, alltså att texter kan bestå av olika resurser som bild, ord, diagram och liknande och att de på olika sätt bidrar till innehållet och samverkar till en helhet. Vi resonerar sen om hur det, utifrån ett multimodalt perspektiv, blir naturligt att se på textskapande i termer av design. Därefter reder vi ut hur såväl modalitet, som texters materialitet och de redskap som används i textskapandet har olika potential för meningsskapande. Vi avslutar med att ge exempel på hur lärare kan arbeta och samtala med eleverna bland annat om hur val av modalitet inverkar på vad vi kan säga med texten. 2 Texters multimodalitet Alla texter är i någon mån multimodala. Med det menas att flera modaliteter tillsammans bär på betydelse och skapar textens innehåll. Exempelvis kan skrivet verbalspråk kombineras med illustrationer som grafer, diagram, ljud och bilder eller rörliga visualiseringar av olika slag. I skolans värld har man ganska länge talat om det vidgade textbegreppet och just det begreppet användes också i tidigare styrdokument. I de aktuella styrdokumenten, Lgr 11, används text utan att man definierar riktigt vad som avses, men det lyfts fram att det finns olika 1 Exempel på modaliteter är verbalspråk (talat eller skrivet), bild, gest och liknande, alltså olika sätt att uttrycka innehåll i kommunikationssituationer. 2 I artikeln används några textexempel från läromedel och elevtexter (en av elevtexterna används också i del 6). Tillstånd att använda dessa texter har inhämtats. 1 (15)

2 sätt att skapa mening. I läroplanen för grundskolan står att elever ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och att skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet (Lgr 11). Det här är centralt för multimodala texter, eftersom en multimodal text består av flera olika modaliteter som samverkar och bildar en helhet. De centrala innehållen i många ämnen för årskurs 7 9 uttrycker krav som innebär att eleverna behöver använda olika modaliteter i sitt textskapande. Som exempel kan nämnas Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet i slöjdämnet och Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar i svenskämnet (Lgr 11). Många ämnesområden har en lång tradition av att kombinera skrivet verbalspråk med olika former av illustrationer eller ämnestypiskt symbolspråk (matematiskt, kemiskt, m.m.). De digitala verktygen ger dessutom nya möjligheter att skapa multimodala texter som kan innefatta sådant som rörliga bilder, musik, ljudeffekter och talat språk. Alla de här resurserna bär potentiellt sett på betydelse, men de kan vara viktade på olika sätt. Exempelvis kan visualiseringar av processer och andra former av illustrationer vara nödvändiga för innehållet i en viss text, medan bilder i en annan text mer fungerar som en inte helt nödvändig illustration till det som uttrycks med verbalspråk. Det kan också vara så att bilden bär det avgörande innehållet medan eventuellt verbalspråk fungerar som ett tillägg eller kommentar (se t.ex. Danielsson & Selander 2014). Figur 1. Arbetsbeskrivning förkläde ( Kerstin Juhlin) 2 (15)

3 Bilders olika roll i texter blir tydligt i de pedagogiska texter som visas i Figur 1 och 2. I Figur 1 är illustrationerna kanske de viktigaste resurserna för att beskriva hur sömmarna ska sys. Läroboksuppslaget i Figur 2 är snarare ett exempel på en text där bilden fungerar mer illustrerande och den kanske inte är helt nödvändig för förståelsen av det centrala textinnehållet. Figur 2. Lärobokstext om första världskriget (Impuls Historia, s ) Men även en text som bara består av skrivna ord är också i någon mån multimodal oavsett om den är handskriven eller skriven på dator. Till exempel används i den text du just nu läser mellanrum mellan stycken för att markera nu talar vi om en ny aspekt av innehållet, och mellanrubriker signalerar nytt ämne. Som skribent kan man också välja att använda markeringar som understrykning, fet eller kursiv stil för att markera viktiga ord eller begrepp, eller att använda särskilt markerade textrutor med korta sammanfattningar i punktform eller liknande. Även om sådant som val av teckensnitt i datorskriven text inte går att koppla direkt till en viss betydelse kan det signalera perspektiv, eller hur skribenten vill uppfattas. Ofta görs val av teckensnitt och liknande relativt oreflekterat, kanske utifrån vad eleven tycker ser roligt eller annorlunda ut (t.ex. Danielsson 2011). Lärare och elever kan gärna resonera om sådana val, exempelvis utifrån vilka associationer olika val ger och om de signalerar något särskilt, som trovärdighet, modernitet, intimitet eller annat. Val av teckensnitt kan då fungera som ett sätt att uttrycka vem man är. Exempel på teckensnitt som ger lite olika signaler är till exempel typsnittet Blackadder ITC eller Comic Sans MS. Ett annat 3 (15)

4 exempel är Courier New, som liknar den gamla skrivmaskinskriften där varje bokstav tar lika stor plats på pappret. I elevtexten, som visas i Figur 3, ser vi ett exempel på hur en elev på ett medvetet och effektfullt sätt utnyttjar olika grafiska val så som teckenstorlek, punkter, fetstil och placering av text i den del av en poetisk text som uttrycks i verbalspråk. Texten skapades i svenskämnet inom ett ämnesövergripande (svenska, geografi, samhällskunskap) temaarbete om mänskliga rättigheter. Figur 3. Poetisk text. Elevtext årskurs 5 (svenska). En lösning på en liknande uppgift visas i Figur 4. Även denna poetiska text är en del av en större uppgift och den kommenteras ytterligare nedan och i del 6. Här bidrar radbrytningar, versal vid varje rads början och frånvaron av skiljetecken till textens poetiska karaktär. 4 (15)

5 Poetisk text Den finns där Skönheten Men Du ser den inte för regnet Du ser den inte för det grå Men jag vet Att den finns där Den finns där om Vi bara Väntar Du Måste vänta Bara då kommer den fram Bara då kryper den fram under det grå Då kommer Du att se den Skönheten Figur 4. Poetisk text. Elevtext årskurs 8 (svenska). Den som skapar en text behöver alltså överväga betydligt mer än hur verbaltexten ska formuleras. Man kan därför se textskapande som något av en designprocess. Textskapande som design Att texter kan vara mer eller mindre multimodala är ingenting nytt i sig. Men eftersom vi i allt större utsträckning både i och utanför skolan använder digitala verktyg har texters multimodalitet blivit alltmer centralt. Man kan därför på goda grunder tala om att när man skapar en text handlar processen i mycket om att inte bara skriva en text, utan snarare om att designa den (t.ex. Kress 2010, Selander 2013). Textdesignen handlar bland annat om att ta ställning till hur formen bidrar till innehållet utifrån sådant som skrivsyfte, skrivhandling och den tänkta mottagaren, och vilket eventuellt ämnesområde texten knyts till. Dessutom styrs de här valen av sådant som textens materialitet, alltså om den exempelvis ska presenteras på papper eller digitalt på någon form av skärm. Även de redskap som används i den skriftliga medieringen styr de val som kan göras, vilket kanske kan verka självklart. Att använda papper och penna eller tangentbord och skärm eller skrivplatta i processen ger ju skribenten rätt olika förutsättningar. Hur en text ska designas handlar om sådant som vilket innehåll som ska presenteras genom vilken modalitet och var i texten de olika resurserna (bild, graf, verbaltext, osv.) ska placeras. I en mer traditionell text som skapas på papper, eller digitalt för eventuell utskrift, kan det röra sig om att avgöra om någon form av bildillustration skulle behövas för att tydliggöra eller illustrera innehållet, vilken typ av illustration det i så fall kan handla om och var den då ska placeras. I elevtexten som visas i Figur 5 används grafer för att visualisera de resonemang som förs om ungdomsarbetslöshet i det skrivna verbalspråket. 5 (15)

6 Figur 5. Grafer som illustration. Samhällskunskap. Elevtext årskurs 8. Elevtexten som visas i Figur 6 gjordes i anslutning till ett försök som gick ut på att undersöka decibelnivån i musiken från de egna hörlurarna. Här har skribenten valt att med fotografier visa två steg i processen med att bygga en låda som kunde användas vid försöket. Fotografierna tydliggör lådans konstruktion och den som vill konstruera en likadan låda får en relativt tydlig bild av hur det kan göras. Hade skribenten försökt förklara detta i ord hade det sannolikt varit svårare att få en klar bild av hur lådan är konstruerad. Genom verbalspråket beskriver eleven här andra aspekter av försöket, så som frågeställning, hypotes och ett resonemang om möjliga felkällor i försöket. 6 (15)

7 Figur 6. Laborationsrapport decibelnivå. Fysik. Elevtext årskurs 8. I en mer avancerad digital text tillkommer också sådant som vilka eventuella länkar till andra texter, ljudfiler eller rörliga bilder som kan bidra till innehållet och hur de ska placeras. En mer uttalat multimodal text blir därmed inte linjär på samma sätt som den text du just nu läser, som är skriven för att läsas från början till slut med start högst upp på sidan. På ingångssidan till webb-platsen Brottsrummet, som visas i Figur 7, finns ingen given början, utan läsaren kan välja att gå in på olika sätt utifrån intresse eller syfte med aktiviteten. 7 (15)

8 Figur 7. Startsidan på webbsidan Brottsrummet: (hämtad ) Modaliteters möjligheter för meningsskapande Lite oreflekterat kanske man kan tänka att valet av modalitet för ett visst (ämnes)innehåll inte spelar så stor roll och att det skulle kunna fungera att uttrycka ungefär samma innehåll oavsett val av modalitet. Vi hör ibland också sådant som att en bild säger mer än tusen ord eller att vissa av oss är bildmänniskor, medan andra är ordmänniskor. Det stämmer nog att en del personer har lättare att göra visualiseringar eller modeller, medan andra hellre resonerar verbalt. Men det är framförallt så att en bild säger något annat än verbalspråk. En bild fungerar nämligen bättre för att uttrycka vissa innehåll, medan verbalspråk fungerar bättre för annat. Bilden är att föredra framför ord för att visa rumsliga samband, som hur delar förhåller sig till varandra storleksmässigt eller i rummet. Bilden kan då ge mottagaren en ganska omedelbar uppfattning om hur delar förhåller sig till helhet eller liknande. Det gäller till exempel illustrationerna i elevtexten som visas i Figur 6, ovan. Man kan i viss mån uttrycka i ord det som visas i bilden, men det kräver en längre utläggning och den som läser en sådan be- 8 (15)

9 skrivning kan knappast vara säker på att fullt ut förstå hur lådan som användes vid försöket verkligen var konstruerad. Olika modaliteter har alltså olika potential för meningsskapande. 3 Det verbala språket (talat eller skrivet) har en annan potential för meningsskapande än bilden. Verbalspråkliga resonemang fungerar bland annat bra för sådant som att resonera om orsak och verkan, eller för att föra en diskussion om exempelvis fördelar och nackdelar med läxor. Men för att beskriva hur någonting ser ut, som ljudmätningslådan i Figur 6, eller hur man längdnålar, som i instruktionstexten som visas i Figur 1, fungerar det sämre. Även om det verbala språket alltså fungerar särskilt bra för sådant som orsak och verkan finns det sätt att använda bilder för sådana resonemang. Här finns utvecklade kulturella konventioner, inte minst inom olika ämnesområden. Ett vanligt medel är då att använda pilar. De kan användas både för temporala (tid) och kausala (orsak och verkan). I Figur 8 visas en läroboksillustration där man använt pilar mellan textbubblor för att visa en kombination av tids- och orsakssamband. Bilden är en illustration till ett avsnitt där författarna resonerar om olika ståndpunkter när det gäller om det är kväve eller fosfor som är boven i dramat bakom övergödningen i Östersjön. Placeringen av textbubblorna i en cirkel visar att det inte finns någon absolut start- eller slutpunkt för processen, utan att det ena fenomenet leder till det andra: Hög kvävehalt i vattnet orsakar Riklig tillväxt av plankton, vilket i sin tur leder till Syrebrist i djupvattnet när alger bryts ner, och så vidare. Figur 8. Orsak och verkan. Övergödningen i Östersjön (Naturkunskap 1a1, 2011, s. 50) 3 I den engelskspråkiga litteraturen används begreppet affordance (Gibson 1977, Jewitt 2009, Kress 2010). Det finns ingen vedertagen svensk översättning av begreppet, utan lite beroende på perspektiv har olika alternativ använts, som försvenskningen affordans (Hipkiss 2014), betydelsepotential (t.ex. Björkvall 2009) eller möjligheter och begränsningar (t.ex. Danielsson 2013). I modulen använder vi alltså potential för meningsskapande. 9 (15)

10 Även olika typer av bilder, som ett fotografi eller en skiss, har olika potential för meningsskapande. Genom att rita en skiss eller en förenklad bild, som exempelvis förklädet i Figur 1, kan detaljer framhävas på andra sätt än vad som är möjligt genom ett fotografi. Eftersom texten i Figur 1är skapad som en instruktion för den som ska sy och ännu inte har kunskap om alla delar i processen, är det funktionellt att framhäva detaljer på det viset. Hade syftet istället varit att inspirera den som är i färd med att sy ett förkläde, hade ett fotografi av ett färdigt förkläde sannolikt varit mer funktionellt. Eftersom olika modaliteter har olika potential för meningsskapande är ofta en kombination av modaliteter att föredra. Det är skälet till att texter vanligen är multimodala åtminstone i någon utsträckning. Modaliteters potential för meningsskapande ligger inte bara i modaliteten i sig, utan det hänger också samman med att sociala och kulturella konventioner kring användningen av olika modaliteter har utvecklats historiskt. Annat som påverkar modaliteternas potential för meningsskapande ligger i sådant som har med kontexten att göra. Det kan handla om skribentens syfte med texten, tänkt läsare, ämnesområde, tillgängliga modaliteter, värderade modaliteter (se nedan) och intresse hos den som skapar en text. Med det menar vi både intresset hos den som initialt skapar texten och hos läsaren, som så att säga återskapar texten genom att lägga in sin förståelse av texten utifrån bland annat tidigare kunskap (t.ex. Kress 2010). Olika modaliteter värderas också olika högt i olika sammanhang och i olika kulturer och tider. I skolsammanhang har det skrivna verbalspråket länge varit den modalitet som värderats högst. Det är främst det kunnande som elever uttryckt genom skrivet verbalspråk som har erkänts som tecken på lärande eller ett accepterat kunnande (t.ex. Kress 2010, Selander & Kress 2010). Det finns flera skäl att fundera över vilka uttryck för lärande som ska räknas och erkännas i skolan. Ett skäl till sådana överväganden är de krav skolan har på individualisering. Ett annat skäl är de tekniska möjligheter vi idag har för att skapa nya former av texter. Skolan har uttalade krav på att ge möjlighet för ett rikt lärande för alla elever. Flera elever kan känna sig inkluderade i skolkulturen om de får använda olika redskap och typer av texter för att ta in och visa sitt kunnande. Det kan vara särskilt viktigt för elever som lär sig på ett annat språk än sitt modersmål, eller elever i läs- och skrivsvårigheter, vilka kan stöttas av att få uttrycka sitt kunnande på olika sätt. Många lärare har också erfarenhet av att de kan motivera sina elever till att skapa kreativa och väl fungerande texter genom att uppmuntra dem att använda resurser som de är bekanta med från fritiden, så som film, populärmusik och liknande. I skolan är det vanligt att yngre barn får uttrycka sig skriftligt i såväl verbalspråk som bild, medan verbalspråket tar överhand och värderas högre under senare skolår. Forskning har också visat att elever tenderar att se bilder som dekoration eller som hjälp om man inte förstår även då olika former av illustrationer faktiskt kan vara avgörande för innehållet (t.ex. Danielsson 2011). Vi kan också notera hur papper och skrivböcker för yngre åldrar traditionellt sett varit designade med en sektion i övre delen av pappret avsedd att rita en bild på, och en randad sektion därunder avsedd för verbalspråk. Det är ett tydligt exempel 10 (15)

11 på att de materiella redskapen i sig (papper, penna, digital skärm osv.) har olika potential för meningsskapande. Här ger de digitala verktygen helt nya möjligheter när det gäller att sätta samman en text där många olika resurser används. Samtidigt ställs särskilda krav på skribenten när det gäller bland annat ett tekniskt kunnande och det ställer krav på läraren när det gäller bedömningen av text. Det här utvecklar vi mer i del 6 i modulen. Arbete med multimodalitet i skolskrivandet De flesta eleverna har någon kunskap om hur exempelvis bild och verbalspråk kan användas utifrån sin potential för meningsskapande. Det här är en bra utgångspunkt i arbetet med skrivande i skolan. Genom att lärare och elever samtalar om hur man kan välja olika textresurser i olika modaliteter när man skapar en text kan den här, kanske omedvetna, kunskapen föras upp på en mer medveten nivå. En början är att som lärare fundera över hur texter är uppbyggda i det egna ämnesområdet och i sådana texter som eleverna förväntas skapa. En utgångspunkt för samtal om val av modalitet i skrivarbetet är följande två punkter. De här punkterna kommer sedan att kompletteras och specificeras ytterligare i del 6. Vilket skrivsyfte har skribenten, för vilken läsare ska texten fungera och vilket innehåll, vilken känsla eller liknande, ska texten förmedla? Vilka modaliteter fungerar bäst med tanke på syfte, läsare och innehåll (jfr modaliteters potential för meningsskapande)? Ska texten exempelvis innehålla talat eller skrivet verbalspråk, (rörliga) bilder, ljud, och liknande? För att ge ett exempel på hur sådana här samtal kan se ut, beskrivs ett arbete där eleverna skapade texter i ett samarbete mellan ämnena bild och svenska. Tanken med arbetet var att eleverna skulle skapa multimodala texter som var vad lärarna beskrev som subjektiva, objektiva eller poetiska (textexemplet i Figur 4 är elevens poetiska text i det temaarbetet). I de delar av arbetet som genomfördes i klassrummet gick lärarna igenom olika aspekter av textskapandet. De resonerade bland annat om hur en beskrivande text kan byggas upp beroende på om den ska vara objektivt beskrivande, eller om den ska förmedla en känsla eller liknande (det som i arbetet betecknades Subjektiv undersökning ). Även olika val vid fotografering eller redigering av fotografier togs upp, och läraren gick då igenom exempelvis hur närhet och distans, eller beskärning och färgsättning påverkar bildens uttryck. Under en utelektion samlade eleverna inspiration till textskapandet genom att fotografera, skissa eller spela in ljud av en miljö i skolans närhet. Materialet fungerade som en in-text som skulle ligga till grund för en ut-text (se del 3). I ett nästa steg, när eleverna var tillbaka i klassrummet, skulle de påbörja sin ut-text. I Figur 9 visas delar av en elevs beskrivande text, där den känsla eleven fick i miljön var viktig att få fram. Eleverna fick fria händer när det gällde vilka resurser (exempelvis fotografi, ljud, skiss) från in-texten som skulle följa med in i nästa steg, och i vilken utsträckning den sen skulle kompletteras med skrivet eller talat verbalspråk. Lärarna hade samtalat med elevgruppen om hur man kan arbeta i redigeringsprogram med beskärning och färgsättning, och att hur exempelvis värderande ord bidrar till 11 (15)

12 att framhäva en känsla. Därefter arbetade eleverna med sina texter, individuellt eller med stöd av varandra eller läraren. I ett arbete som det som beskrivits ovan kan lärare på olika sätt i textsamtal sätta fokus på vad olika resurser kan bidra med i en text. Vi ger här förslag på frågor man kan ställa i samtal med eleverna i relation till just ett sådant arbete, men menar förstås inte att de ska formuleras exakt så. Istället kan de ses som ingångar till vad läraren kan lyfta fram i ett textsamtal i anslutning till ett liknande arbete. Hur frågorna sen formuleras bestäms utifrån elevernas språkliga nivå, ämnesförståelse, vana vid att resonera om och arbeta med multimodalitet och textskapande på det här sättet. Eleverna skulle alltså förmedla en känsla från en plats. Frågor inför ett sådant arbete kan ställas i relation till de val eleven kanske spontant gör när det gäller vad som ska finnas med i texten och de kan vara av typen: Vilken känsla vill du förmedla i texten? Tror du att foto, ljudinspelning, skiss, skrivet verbalspråk, eller kanske en kombination fungerar bäst för att förmedla den känslan? Varför? Under arbetets gång, eller då ett utkast börjar ta form, kan mer specifika frågor ställas. Figur 9. Från in-text till ut-text. Subjektiv beskrivning. Elevtext i årskurs 8 (svenska och bild) I Figur 9 visas alltså endast en del av en av de elevtexter som skapades under arbetet. Texten var alltså längre än det vi kan som visa här, och den är dessutom något redigerad för att rymmas inom figurens ramar. Detta påverkar intrycket av texten som helhet, men den fungerar ändå tillräckligt väl för de resonemang vi för nedan, där vi ger exempel på mer specificerande frågor. Flertalet frågor är inte mer specifika än att de kunnat ställas i relation till vilken som helst av de texter som skapades: (Hur) skulle innehållet förändras om du byter ut t.ex. den här bilden mot en beskrivning med ord? Varför? 12 (15)

13 Kan bilden behöva kompletteras med verbalspråk för att känslan ska bli tydlig eller står den på egna ben? Finns det annat som foto, ljud, skiss, verbalspråk kan bidra med? Varför väljer du just den här bilden/de här bilderna eller den här formuleringen och vilken känsla vill du att den ska bidra med? Här har du valt att både tona bilderna i färg och att ytterligare tona delar av bilderna i geometriska figurer. Varför gjorde du de valen och hur tycker du att det påverkar texten? På det här sättet kan eleven öka sin medvetenhet när det gäller olika modaliteters potential för meningsskapande samtidigt som en text skapas med en tydlig idé om vad varje val bidrar med i relation till bland annat intentionen med texten och tänkt läsare. På så sätt fördjupas och konkretiseras också det centrala innehåll som skrivs fram i Lgr 11 för svenskämnet och bildämnet när det gäller att skapa texter där ord, bild och ljud samspelar. I bildämnet lyfts det också fram att innehållet ska vidgas till att omfatta mer komplexa kombinationer av metoder och tekniker. Genom ett ämnesövergripande arbete som det som vi beskrivit här, och genom att föra explicita textsamtal i relation till arbetet, kopplas de metoder och tekniker som eleverna får prova till resonemang om vad de kan bidra med i en text. I textskapandet är det en fördel om texter får växa fram genom att eleverna skapar utkast som sedan bearbetas till en färdig ut-text (se också del 3). Utkastet kan då fungera som utgångspunkt för ett fördjupat samtal om hur olika resurser i texten samverkar (detta diskuteras ytterligare i del 6). Det samtalet kan i sin tur fungera som utgångspunkt för en revidering av utkastet där eleven väljer vad som ska vara kvar i slutversionen och vad som eventuellt ska ändras. Frågor som skulle kunna ställas i relation till utkast inom det arbete vi beskrivit ovan kan vara: Vad är du särskilt nöjd med? Finns det delar du skulle vilja ändra, exempelvis för att känslan du hade ska bli ännu tydligare för läsaren? Vad bidrar bilden på x med? Om du ska lägga in exempelvis en skiss eller ett ljudklipp i ut-texten, vad bidrar det med? I alla ämnen fungerar textskapande i olika medier och genom olika modaliteter som vägar att arbeta med det centrala innehållet och de kunskapskrav som skrivs fram i Lgr 11. När elever skapar text i de olika ämnena och med olika skrivsyften blir därmed olika frågor relevanta beroende på vilka förväntningar vi kan ha på texten. I idrott och hälsa är ett av kunskapskraven att eleven kan sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter (Lgr 11). I relation till det kan en text skapas för att beskriva hur ett idrottspass ska läggas upp så att skrivhandlingen kan fungera som instruktion. Då kan frågorna handla om vad som bäst beskrivs med ord, symbolspråk eller bild för att läsaren ska kunna utföra uppvärmning och andra delar av träningspasset (15)

14 I musikämnet är ett centralt innehåll Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan (Lgr 11). Om elever i relation till det innehållet skapar en text där skrivhandlingen är att argumentera för att få lyssna på musik när de arbetar i andra ämnen har vi andra förväntningar än på en instruktiv text i idrott och hälsa. Frågorna läraren kan ställa då kan röra sådant som hur argumenten bäst kan läggas upp för att övertyga läsaren. Även här kan man diskutera vilka olika resurser som kan användas. Om texten skapas digitalt kan man exempelvis fundera över om eventuella filmklipp eller ljudklipp kan användas för någon del av innehållet. Dessutom finns goda skäl att söka inspiration i andra texter som skrivits med liknande syften. I del 6 beskriver vi hur lärare och elever kan arbeta med modelltexter som inspiration för skrivande. En viktig poäng som vi har velat få fram i den här delen är att explicita samtal där man resonerar konkret kring val av resurs i texten kan fungera både stöttande och utvecklande i textskapandet. Vi menar att det är viktigt att inte bara uppmuntra eleverna att använda olika resurser, utan att också gå in i mer detalj och diskutera vad de bidrar med för att på så sätt successivt öka textmedvetenheten. Är eleverna ovana vid det här sättet att resonera om text, behöver samtalen vara ganska styrda och detaljerade. Ju större vana eleverna får av sådant arbetssätt, desto friare kan arbetet bli. Är multimodalitet ett nytt område för läraren eller lärargruppen, kan ett sätt att höja den egna medvetenheten vara att arbeta laborativt med olika modaliteter i några texter för att öka sin egen kunskap och medvetenhet (se till exempel den prövauppgift som hör till den här delen). Referenser Björkvall, A. (2009). Den visuella texten. Multimodal analys i praktiken. Uppsala: Hallgren & Fallgren. Danielsson, K. (2011). Att närma sig en naturvetenskaplig diskurs. Text och textanvändning i svenska och finlandssvenska klassrum. I: I. Eriksson (red.) Kemiundervisning, text och textbruk i finlandssvenska och svenska skolor. En komparativ studie. Stockholm: Stockholms universitets förlag. (s ) Danielsson, K. (2013). Multimodalt meningsskapande i klassrummet. I: Å. Wedin & C. Hedman (red.), Flerspråkighet, litteracitet och multimodalitet. Lund: Studentlitteratur. (s ). Danielsson, K. & Selander, S. (2014). Se texten! Multimodala texter i ämnesdidaktiskt arbete. Malmö: Gleerups. Gibson, J. (1977). The theory of affordances. I: Shaw, R. & Bransford, J. (red.) Perceiving, acting and knowing. Toward an ecological psychology. Hillsdale, NJ: Lawrence Earlbaum. (s ). Hipkiss, A-M. (2014). Klassrummets semiotiska resurser. En språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi. Umeå: Umeå universitet. Jewitt, C. (red.) (2009). The Routledge handbook of multimodal analysis. London: Routledge. Kress, G. (2010). Multimodality. A social semiotic approach to contemporary communication. London: Routledge (15)

15 Lgr 11. Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 (2011). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Selander, S. & Kress, G. (2010). Design för lärande. Ett multimodalt perspektiv. Stockholm: Norstedts. Selander, S. (2013). Design av pedagogiska texter. Representationer av medeltiden. I: Askeland, N., Maagerö, E. & Aamotsbakken, B. (red.) Laereboka. Studier i ulike laerebokstekster. Trondheim: Akademika forlag. (s ) Webbplats [ ] Läromedel Impuls, Historia 3, För grundskolans senare del, grundbok (2009, Körner, G & Lagheim, L.) Stockholm: Natur & Kultur. Naturkunskap 1a1. (2011, Lundegård, I., Broman, K., Viklund, G. & Backlund, P.). Stockholm: Sanoma Utbildning AB (15)

Val av modalitet. Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet. Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo

Val av modalitet. Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet. Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola åk 7-9 Modul: Skriva i alla ämnen, åk 7 9 Del 5: Val av modalitet Val av modalitet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet Frøydis Hertzberg, Universitetet i

Läs mer

Val av modalitet. Textskapande som design. Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet. Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo

Val av modalitet. Textskapande som design. Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet. Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola åk 4-6 Modul: Skriva i alla ämnen Del 5: Val av modalitet Val av modalitet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet Frøydis Hertzberg, Universitetet i Oslo Hur

Läs mer

Att möta och tolka multimodala texter

Att möta och tolka multimodala texter Modul: Från vardagsspråk till ämnesspråk, åk F 9 Del 6: Att möta multimodala texter Att möta och tolka multimodala texter Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet En vanlig föreställning om vad det innebär

Läs mer

Att skapa multimodala texter

Att skapa multimodala texter Modul: Från vardagsspråk till ämnesspråk, F 9 Del 7: Att skapa multimodala texter Att skapa multimodala texter Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet För varje text som skapas gör skribenten ett antal

Läs mer

Nya perspektiv på språk och text

Nya perspektiv på språk och text Forum för finsklärare Tampere 23 januari 2017 Nya perspektiv på språk och text Multimodalitet och multilitteraciteti språkundervisningspraktiken Kristina Danielsson Professor i svenska språket, Linnéuniversitetet

Läs mer

Från vardagsspråk till ämnesspråk

Från vardagsspråk till ämnesspråk Från vardagsspråk till ämnesspråk Utvecklingen av ämnesspråk är en central del av elevernas lärande i alla ämnen. Denna modul syftar till att ge lärare och förskollärare i årskurs F-9 fördjupade kunskaper

Läs mer

Elever möter och skapar texter multimodala perspektiv

Elever möter och skapar texter multimodala perspektiv Nationellt centrum för språk- läs- och skrivutveckling Stockholm 16 november 2016 Elever möter och skapar texter multimodala perspektiv Kristina Danielsson Professor i svenska språket, Linnéuniversitetet

Läs mer

Att möta och skapa multimodala texter

Att möta och skapa multimodala texter Språk-, läs- och skrivutveckling Specialskolan årskurs 1-10 Modul: Tvåspråkig undervisning teckenspråk och svenska Del 5: Att möta och skapa multimodala texter Att möta och skapa multimodala texter Kristina

Läs mer

Skrivande och skrivundervisning i alla ämnen

Skrivande och skrivundervisning i alla ämnen Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola årskurs 4-6 Modul: Skriva i alla ämnen Del 1: Skrivande och skrivundervisning Skrivande och skrivundervisning i alla ämnen Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet

Läs mer

Skriva i alla ämnen. Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 4 6

Skriva i alla ämnen. Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 4 6 Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 4 6 Skriva i alla ämnen Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet Ellen Krogh, Linnéuniversitetet och Syddansk

Läs mer

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Anna-Lena Godhe lektor i pedagogik Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Sylvana Sofkova Hashemi docent i utbildningsvetenskap Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Rik och

Läs mer

Skriva i alla ämnen. Modulen reviderades i juli 2018

Skriva i alla ämnen. Modulen reviderades i juli 2018 Skriva i alla ämnen Modulen reviderades i juli 2018 Språket är det viktigaste redskapet för lärande. Innehåll och strukturer i texter skiljer sig från ämne till ämne. Därför behöver lärare i alla ämnen

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

MODERSMÅL FINSKA 1. Syfte

MODERSMÅL FINSKA 1. Syfte MODERSMÅL FINSKA 1 Sverigefinnar, judar, tornedalingar och romer är nationella minoriteter med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk finska, jiddisch, meänkieli och romani chib är officiella nationella

Läs mer

MODERSMÅL 3.6 MODERSMÅL

MODERSMÅL 3.6 MODERSMÅL 3.6 MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Skriva i alla ämnen. Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 7 9. Grundskolan, åk 7 9

Skriva i alla ämnen. Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 7 9. Grundskolan, åk 7 9 Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 7 9 Skriva i alla ämnen Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet Ellen Krogh, Linnéuniversitetet och Syddansk

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare;

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; 1 (16) Dnr 2017:953 Bilaga 1 Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; beslutade den XXX 2017. Med stöd av 2 kap. 12 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte 3.6 MODERNA SPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplaner, Riddersholm Bilaga 9:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

SVENSKA 3.17 SVENSKA

SVENSKA 3.17 SVENSKA ENSKA 3.17 ENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och

Läs mer

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERNA SPRÅK Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap. Göteborg 9 november 2011

Hem- och konsumentkunskap. Göteborg 9 november 2011 Hem- och konsumentkunskap Göteborg 9 november 2011 lärare, didaktiker och experter i referens- och arbetsgrupper Lärare från ca. 30 referensskolor Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplanen, Gålö Bilaga 12:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare?

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare? Naturvetenskap - gymnasieskolan Modul: Modeller och representationer Del 8: Representationskompetens Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur Konrad Schönborn, Linköpings universitet

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation Kopplingar till kursplaner särskola, Björnö Bilaga 11:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar

Läs mer

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation Kopplingar till kursplaner särskola, Riddersholm Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet

Läs mer

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system.

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system. Teknik : I kursplanen för teknik får eleven: Identifiera och utveckla tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Kort om teoretisk bakgrund och skrivdidaktiska influenser

Kort om teoretisk bakgrund och skrivdidaktiska influenser Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola åk 4-6 Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen Skriva i alla ämnen Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SVENSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SVENSKA Kärnan i ämnet svenska är språk och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet,

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för särskolan. Naturorienterande ämnen, särskolan

Kopplingar till kursplaner för särskolan. Naturorienterande ämnen, särskolan Kopplingar till kursplanen särskola, Gålö Bilaga 13:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Modersmål meänkieli som nationellt minoritetsspråk

Modersmål meänkieli som nationellt minoritetsspråk Grundsärskolan Modersmål meänkieli som nationellt minoritetsspråk Tornedalingar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk meänkieli är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Algebra Del 1 Upprepade mönster Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Det är välkänt att barn långt innan de börjat skolan utforskar och skapar mönster på olika sätt och med olika material. Ofta skapas

Läs mer

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se IKT i fokus Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Kap 1: Skolans värdegrund och uppdrag Skolans uppdrag: Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk 3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk Tornedalingar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk meänkieli är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

Skola och hemmet. Per Berggren och Maria Lindroth 2014-03-04

Skola och hemmet. Per Berggren och Maria Lindroth 2014-03-04 Skola och hemmet Per Berggren och Maria Lindroth 2014-03-04 Skolans uppdrag Att ge förutsättningar för: Goda medborgare Fortsatta studier Personlig utveckling Lgr11 - läroplan med kursplaner Första delen

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i:

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i: Bild åk 7 Ämnets syfte: Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt BEDÖMNING ÅK 7-9 E D c B A BIlDsprÅK Hur utvecklat bildspråket är och om man förstår ditt arbetes budskap Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap Du har ett utvecklat bildspråk

Läs mer

SVA 3.18 SVENSKA SOM ANDRASPRÅK. Syfte

SVA 3.18 SVENSKA SOM ANDRASPRÅK. Syfte 3.18 SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra

Läs mer

för samtalen och diskussionerna framåt

för samtalen och diskussionerna framåt Kopplingar till kursplaner, Björnö Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA 3.2 GELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Rymdutmaningen koppling till Lgr11

Rymdutmaningen koppling till Lgr11 en koppling till Lgr11 När man arbetar med LEGO i undervisningen så är det bara lärarens och elevernas fantasi som sätter gränserna för vilka delar av kursplanerna man arbetar med. Vi listar de delar av

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Utbildningen i engelska har dessutom som syfte att vidga perspektiven på en växande engelsktalande omvärld med dess mångskiftande kulturer.

Utbildningen i engelska har dessutom som syfte att vidga perspektiven på en växande engelsktalande omvärld med dess mångskiftande kulturer. Kursplan i engelska Ämnets syfte och roll i utbildningen Engelska är modersmål eller officiellt språk i ett stort antal länder, förmedlar många vitt skilda kulturer och är dominerande kommunikationsspråk

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Nationella prov i NO årskurs 6

Nationella prov i NO årskurs 6 Nationella prov i NO årskurs 6 Frank Bach 1 Samverkan Skolverket har gett Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Malmö högskola uppdraget, att i samverkan, utveckla nationella prov biologi,

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012.

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. PROJEKT: DICE Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av teknikutvecklingsprocessen d.v.s.

Läs mer

Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8

Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8 Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8 Inledning Marie Olsson I flera av kunskapskraven i de samhällsvetenskapliga

Läs mer

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13 Kurs: Storyline Market place Tidsperiod: Vecka 46- Skola: Åsens Skola Klass: F-5 Lärare: Alla Kursen kommer att handla om: Du kommer att få arbeta med Storylinen Market place där du ska få lära dig hur

Läs mer

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Bakgrunden Vision från

Läs mer

Individuell utvecklingsplan HT Namn. Myrans Heldagsskola

Individuell utvecklingsplan HT Namn. Myrans Heldagsskola Individuell utvecklingsplan HT 2014 Namn Grundsärskolans kursplan Myrans Heldagsskola Bild Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga

Läs mer

Multimodala perspektiv på naturvetenskapligt lärande. Det vidgade textbegreppet. helst?

Multimodala perspektiv på naturvetenskapligt lärande. Det vidgade textbegreppet. helst? ? Multimodala perspektiv på naturvetenskapligt lärande Pga av etiska och upphovsrättsliga krav har alla bilder tagits bort från presentationen, som därmed beskurits betydligt Symposium för lärare i svenska

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild Övergripande Mål: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, undersöka

Läs mer

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan Bilaga 2 Försättssida Dnr 2015:201 Förslag till läroplanstexter Lpfö98 Övergång och samverkan Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan Lgrsär11 Övergång och samverkan Lspec11

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk 3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Judar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk jiddisch är ett officiellt nationellt minoritetsspråk. De nationella

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå VUXENUTBILDNINGEN Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Kursplaner och nationella delkurser i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk Reviderad 2016 Kommunal vuxenutbildning på

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Teknikåttans intentioner med årets klassuppgifter är att de ska vara väl förankrade i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna Teknikåttan 2019

Pedagogisk planering till klassuppgifterna Teknikåttan 2019 Pedagogisk planering till klassuppgifterna åttan 2019 åttans intentioner med årets klassuppgifter är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna tror vi att eleverna

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Skolverkets förslag till kursplan i matematik i grundskolan. Matematik

Skolverkets förslag till kursplan i matematik i grundskolan. Matematik Matematik Matematiken har en mångtusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den har utvecklats ur människans praktiska behov och hennes naturliga nyfikenhet och lust att utforska. Matematisk verksamhet

Läs mer

svenska kurskod: sgrsve7 50

svenska kurskod: sgrsve7 50 Svenska Kurskod: SGRSVE7 Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Ämnet handlar om hur språket är uppbyggt och fungerar samt hur det kan användas. Kärnan i ämnet är språk

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 SVENSKA Ämne: Svenska åk 4-6

LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 SVENSKA Ämne: Svenska åk 4-6 LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 SVENSKA Ämne: Svenska åk 4-6 Innehåll Centralt innehåll i ämnet svenska SV 2011 enligt läroplan... 2 Förtydligande av centralt innehåll

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Engelska, 450 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur det engelska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Arbetsområde 3. Ekvationer och geometri. Syfte formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder. reflektera

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Kursplan - Grundläggande svenska

Kursplan - Grundläggande svenska 2012-11-08 Kursplan - Grundläggande svenska Grundläggande svenska innehåller tre delkurser: Del 1, Grundläggande läs och skrivfärdigheter (400 poäng) GRNSVEu Del 2, delkurs 1 (300 poäng) GRNSVEv Del 2,

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Arbetsområde 4. Samband och förändring Syfte formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder. reflektera

Läs mer

IT-strategi. Essviks skola 2015

IT-strategi. Essviks skola 2015 IT-strategi Essviks skola 2015 Vision och mål Vision På Essviks skola ska alla elever ha möjlighet att använda digitala verktyg för ett livslångt och lustfyllt lärande. Inför framtiden ska eleverna kunna

Läs mer

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter 1 Under rubriken Kunskapskrav kommer det så småningom finnas en inledande text. Den ska ge en övergripande beskrivning av hur kunskapsprogressionen ser ut genom årskurserna och mellan de olika betygsstegen.

Läs mer

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30)

SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30) SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30) 2018-01-26, kl. 14-18 (Marie Fahlén) 18 p - G: 10 p, VG: 15 p FRÅGA 1 A. Vilka problem kan ev. uppstå när du bedömer elevers kunskaper i bild i årskurs

Läs mer

Kamratbedömning. Fokusera på följande:

Kamratbedömning. Fokusera på följande: Kamratbedömning Läs följande texter som dina klasskamrater har skrivit. Nu ska du ge konstruktiv kritik till dessa texter. Det vill säga, du ska kunna säga vad som är positivt och vad som är bra i texten,

Läs mer

Strategier för att utveckla elevernas framställningar

Strategier för att utveckla elevernas framställningar Modul: Förmåga att granska information, kommunicera och ta ställning, årskurs 4-6 Del 5: Muntliga och skriftliga framställningar Strategier för att utveckla elevernas framställningar Margareta Ekborg,

Läs mer