RAPPORT DAGVATTENUTREDNING ICA MAXI LASTKAJ I BOTKYRKA UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB. Utredare: Caroline Hansson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT DAGVATTENUTREDNING ICA MAXI LASTKAJ I BOTKYRKA UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB. Utredare: Caroline Hansson"

Transkript

1 UPPDRAGSNUMMER DAGVATTENUTREDNING ICA MAXI LASTKAJ I BOTKYRKA SWECO ENVIRONMENT AB Utredare: Caroline Hansson Granskare: Agata Banach Sweco

2 Sammanfattning Sweco har fått i uppdrag av ByggTec Consulting AB att utföra en dagvattenutredning för området kring Ica Maxi vid Kumla Gårdsväg i Botkyrka kommun. I och med förändring av detaljplan och ombyggnation av lastkaj behövs en dagvattenutredning för att se lastkajens aktuella dagvattenpåverkan. Lastkajen byggdes om år 2014 och är belägen norr om Ica Maxis byggnad. Uppdraget innefattar att utreda hur och var dagvatten avrinner från lastkajen och även beräkna den föroreningsmängd som följer med dagvattnet. Ökar flöde- och föroreningsbelastningen jämfört med innan lastkajen byggdes ska åtgärder föreslås. Recipient för området är Albysjön som är sammanlänkad med Mälaren och ingår i Östra Mälarens vattenskyddsområde. Albysjön uppnår god ekologisk status men uppnår ej god kemisk status på grund av för höga halter tributyltenn (TBT) och de nationella undantagsämnena kvicksilver och bromerade difenyletrar. Flöden- och föroreningsberäkningar genomfördes med hjälp av modelleringsverktyget StormTac visar på ökade flöden från området och förhöjda föroreningsmängder efter att lastkajen byggts jämfört med innan utbyggnad. Tre åtgärdsförslag i form av ett avsättningsmagasin, makadammagasin och växtbädd undersöktes. Av dessa medför en växtbädd på 45 m 2 det bästa alternativet ur reningssynpunkt. Växtbädden åstadkommer behövd avskild mängd för 6 av de 14 undersökta ämnena, och därutöver beräknas avskild mängd fosfor understiger behovet med mindre än 5 %. Magasinen åstadkommer inte tillräcklig rening för något av de undersökta ämnena för att utsläpp ska motsvara de som förekom innan lastkajen byggdes. Alla undersökta åtgärdsalternativ medför att totala flöden inte ökar från området före jämfört med efter byggnation av lastkajen, och möter därmed fördröjningskravet. Växtbädden är även det alternativ som bäst går i linje med Botkyrkas dagvattenstrategi och kan bidra till att höja platsens estetiska värden. Det är även lättare att okulärt bedöma skötselbehovet för en ytlig anläggning jämfört med ett magasin. Nackdelen med växtbädden är att den behöver vara ytligt belägen och därmed ta yta i anspråk som idag används som parkeringsplats vid lastkajen. Lastkajen utgör en liten del av Albysjöns tillrinningsområde som delvis består av större hårdgjorda ytor. Det är därför troligt att den möjliga ökningen av föroreningar som genereras från byggnation av lastkajen är ringa, i alla fall om reningsåtgärder implementeras. Sweco Sweco Environment AB Caroline Hansson Gjörwellsgatan 22 Box SE Stockholm, Telefon +46 (0) Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0) Fax caroline.hansson@sweco.se

3 2 (27)

4

5 Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Underlagsmaterial 1 3 Övergripande principer i Botkyrkas dagvattenstrategi 2 4 Områdesbeskrivning Befintlig situation med lastkaj Tidigare situation utan lastkaj Geologi och jorddjup Recipient 5 5 Flödes- och föroreningsberäkningar Metod Indata Resultat Föroreningsberäkningar Flödesberäkningar 10 6 Åtgärdsförslag Reducering av föroreningsbelastning för åtgärdsförslagen Alternativ A. Avsättningsmagasin under lastkaj Alternativ B. Krossmagasin under lastkaj Alternativ C. Växtbädd 14 7 Diskussion 18 8 Slutsats 18 1(1)

6

7 1(1)

8

9 1 Inledning I och med förändring av detaljplan och lastkaj behövs en dagvattenutredning för att fastställa lastkajens aktuella dagvattenpåverkan. Lastkajen byggdes om år 2014 och är belägen norr om Ica Maxis byggnad i Botkyrka (Figur 1). Dess aktuella läge är för nära huvudvattenledning i Kumla gårdsväg vilket medför att stödmuren till lastkajen måste omplaceras. Planområdet ligger inom Östra Mälarens vattenskyddsområde och påverkan på dagvattnet är därför viktigt att utreda. Uppdraget innefattar att utreda hur och var dagvatten avrinner från lastkajen och även beräkna den föroreningsmängd som följer med dagvattnet. Ökar flöde- och föroreningsbelastningen jämfört med innan lastkajen byggdes ska åtgärder föreslås som tar hand om denna ökning. Figur 1 - Översiktskarta över närområdet runt utredningsområdet som är inringat med röd ring. Karta från Eniro. 2 Underlagsmaterial Jordartskarta, Botkyrka kommun Dagvattenstrategi för Botkyrka kommun, (19)

10 Förfrågningsunderlag över lastkaj, L , WSP Relationshandling, ledningsplan, R , Fastec Karta över fastighet och kommunalt ledningsnät innan lastkaj byggdes, dwg 3 Övergripande principer i Botkyrkas dagvattenstrategi Dagvatten ska tas omhand så nära källan som möjligt och så långt det är möjligt återföras till mark, sjöar och vattendrag utan att förorena dessa. Förorening av dagvatten ska förebyggas redan vid källan och tillförseln av föroreningar till recipienter ska begränsas. Öppna dagvattenlösningar ska ses som en resurs som berikar bebyggelsemiljöerna och synliggör vattenprocesserna. Lokalt omhändertagande och avrinning i öppna system ska prioriteras före ledningssystem. Avrinningen till ledningsnät eller omgivande mark ska inte öka efter exploatering. 4 Områdesbeskrivning Området har studerats utifrån tillgängligt kartunderlag från beställaren och Botkyrka kommun samt kartunderlag tillgängligt via Google Maps och Eniro. Då lastkajen idag är byggd är analysen av före-scenariot begränsad till tillgängligt underlag och vissa antaganden har fått göras. 4.1 Befintlig situation med lastkaj Enligt relationshandlingen över lastkajen avvattnas den hårdgjorda ytan till två stycken dagvattenbrunnar, belägna i ytans norra del. Det finns även en dräneringsbrunn belägen i grönytan nära kanten till lastkajen som avleder vatten från grönytan. Lastkajens brunnar är alla kopplade till en nedstigningsbrunn strax öster om huset där Ica Maxi är beläget. Brunnarna antas kopplas ihop med de dagvattenledningar som hanterar dagvatten från parkeringsytan. Fasighetens dagvattenledningar kopplas sedan ihop med det kommunala dagvattenledningsnätet via en servis i den södra delen av parkeringsplatsen. 2(19)

11 Figur 2 - Översiktsbild på lastkajen. Källa: hitta.se. Blå pilar visar den riktning som vattnen avrinner. Rött streckat område visar lastkajens område. Grönytan nordväst om lastkajen sluttar ned mot lastkajen. Stödmuren sticker dock upp och hindrar vatten från att rinna ner på lastkajen upp till ett djup på ungefär en decimeter (Figur 3). Figur 3 - Stödmuren som avskiljer lastkajen från planteringen sticker upp ca 10 cm och hindrar därmed i de flesta fall regnvatten från att nå lastkajen. 3(19)

12 4.2 Tidigare situation utan lastkaj Den plats där lastkajen är placerad bestod tidigare av gräsyta med små planterade träd samt mindre grusytor och gångbana (Figur 4). Utifrån angivna höjder i underlaget låg de lägsta nivåerna vid huset. Det vatten som inte infiltrerade ner i gräsytan antas därför ha runnit mot huset för att därefter tagits om hand via dräneringssystem och vidare ut till det kommunala dagvattenledningsnätet via servisen i parkeringsytans södra del. Då detta är ett tidigare scenario har verifiering på plats inte kunnat genomföras. En mast med butiksskyltar flyttades i samband med lastkajens byggnation ut i grönytan till väster och står på smalare betongfundament. Denna antas dock ha en försumbar inverkan på dagvattnet. Figur 4 - Tidigare markanvändning innan lastkaj byggdes, Källa: Eniro. Blå pilar indikerar riktning som vattnet avrinner. Rött streckat område visar området där lastkajen är belägen. 4.3 Geologi och jorddjup Marken där lastkajen är placerad består av lera-silt och jorddjupet inom området uppskattas vara 5-10 m till berg. Lera och silt medför en begränsad infiltrationskapacitet i marken. 4(19)

13 Figur 5 - Djup till berg i utredningsområdet. Källa: SGU.se, Kartgeneratorn 4.4 Recipient Recipient för området är Albysjön som är sammanlänkad med Mälaren och ingår i Östra Mälarens vattenskyddsområde (Figur 6). Albysjön uppnår god ekologisk status men uppnår ej god kemisk status på grund av för höga halter tributyltenn (TBT) och de nationella undantagsämnena kvicksilver och bromerade difenyletrar. Miljögifter samt förändrat habitat genom fysisk påverkan utgör miljöproblem för sjön. Enbart miljögifter är relevant för den här utredningen då planområdet inte ligger i direkt anslutning till sjön. 5(19)

14 Figur 6 - Tekniskt avrinningsområde för Norra Botkyrka. Placering av lastkaj markeras med röd cirkel. Källa: Dagvattenstrategi för Botkyrka kommun. 5 Flödes- och föroreningsberäkningar Flödes- och föroreningsberäkningar har utförts för det område som innefattar där lastkajen idag är byggd. Detta område är markerat med röd sträckning i figur 2 och 4 ovan. Beräkningar har innefattat att jämföra flöden och föroreningar som lämnar ytan då den bestod av grönyta (före lastkajen byggdes) och efter att den hårdgjorts i och med byggnation av lastkajen. 5.1 Metod Beräkning av flöden och fördröjningsvolymer, samt beräkning av föroreningshalter och föroreningsmängder i dagvattnet har genomförts med dagvatten- och recipientmodellen StormTac, webbversion v Modellen använder nederbörd (636 mm/år) och kartlagd markanvändning som indata för beräkningarna. Markanvändningen före exploatering har uppskattats utifrån tillgängligt underlag och allmänna kartjänster. I StormTac har varje markanvändning specifika schablonvärden som utgörs av föroreningshalter och avrinningskoefficienter per markanvändning. Avrinnings- 6(19)

15 koefficienterna utgår från Svenskt vattens publikation P90. Föroreningshalterna utgör årsmedelvärden och baseras på flödesproportionell provtagning under minst flera månader och vanligen upp till ett eller flera år. Då resultaten bygger på beräkning med hjälp av schablonvärden ska siffrorna inte ses som exakta utan som en indikation på storleksordningen av föroreningsbelastningen. 5.2 Indata Platsen där lastkajen byggdes bestod tidigare av mestadels gräsyta (Tabell 1). Den låga avrinningskoefficienten indikerar att mer vatten infiltrerade tidigare jämfört med efter att lastkajen byggdes. Reducerad area (avrinningskoefficient*yta) visar den sammanlagda arean som bidrar med avrinning. Avrinningen från lastkajen är därmed högre idag än innan den byggdes ut. Tabell 1 - Markanvändning med avrinningskoefficient per ytenhet inom utredningsområdet före och efter lastkaj byggdes. Markanvändning före Yta (m 2 ) Avrinningskoefficient Reducerad area (m 2 ) Grusyta 76 0,4 30 Gräsyta 553 0,1 55 Gång & Cykel väg 32 0,8 25 Totalt Markanvändning efter Yta (m 2 ) Avrinningskoefficient Reducerad area (m 2 ) Lastkaj 661 0,8 528 Flödet är som störst när hela områdets avrinning bidrar. Rinnsträckan från den punkt som är belägen längst från utrinningspunkten samt den hastighet vattnet rinner med spelar in för när hela området bidrar med avrinning. I före scenariot rinner vattnet över gräsytan, ca 25 m, med en uppskattad rinnhastigheten på ca 0,1 m/s. I efter scenariot är längsta rinnsträckan 53 m då vattnet rinner över lastkajen (Figur 7). Rinnhastigheten över lastkajen bedöms till ca 0,3 m/s då asfalt inte bromsar flödet lika mycket som en gräsyta gör. 7(19)

16 Figur 7 - Längsta rinnsträcka för scenariot före (t.v.) och efter (t.h.) lastkajen byggts. 5.3 Resultat Föroreningsberäkningar Föroreningsbelastning (halter och mängder) före och efter byggnation av lastkajen presenteras i tabell 2 och tabell 3 nedan. Siffrorna bygger på beräkning med hjälp av schablonvärden för föroreningar från olika markanvändningar. Siffrorna ska, som tidigare nämnts, därför inte ses som exakta utan som en indikation på storleksordningen av föroreningsbelastningen. Resultatet av föroreningsberäkningarna visar att halt och mängd av alla ämnen ökar efter byggnation av lastkajen. Att mängderna proportionellt sett ökar mer än halterna beror på att området hårdgjorts till större grad och att flödet från platsen ökar. Tabell 2 - Beräknade föroreningshalter i dagvattnet som lämnar området före jämfört med efter byggnation av lastkaj, samt procentuell ökning. Ämne Före (µg/l) Efter (µg/l) Ökning (%) Fosfor (P) Kväve (N) Bly (Pb) 2, koppar (Cu) Zink (Zn) Kadmium (Cd) 0,15 0,6 300 Krom (Cr) 2,2 8,9 305 Nickel (Ni) 1,5 5, (19)

17 Kvicksilver (Hg) 0,02 0, Suspenderat material (SS) olja (Oil) Ploycykliska aromatiska kolväten (PAH16) 0, Bens(a)pyren (BaP) 0,0029 0, Tributyltenn (TBT) 0,0016 0, Fosfor och kväve utgör inget problem för Albysjön enligt information på VISS. BaP ökar mycket relativt sett men är inte heller ett problemämne för sjön. Även om den procentuella ökningen kan tyckas vara hög så är belastningen av BaP fortfarande låg och det kommer även att ske en utspädning av ämnet då det transporteras bort till recipienten. Vidare är det värt att tänka på att det studerade avrinningsområdet utgör en liten andel av det totala avrinningsområdet till Albysjön varför man inte endast bör titta på den procentuella ökningen av ämnet som kan tyckas bidra till en stor förändring. Brytpunkten för hur mycket sjön kan ta emot utan att gränsvärdet överskrids är dock svårt att uppskatta. TBT överskrider gränsvärdet för god status i sjön idag och beräknas öka med ca 19 % i och med den förändrade markanvändningen när lastkajen byggdes. Tabell 3 Beräknad föroreningsmängd (kg/år) i dagvattnet från området före respektive efter att lastkajen byggts. Även procentuell ökning och mängddifferens mellan före och efter presenteras. Ämne Före (kg/år) Efter (kg/år) Ökning (%) Differens (kg/år) Behövd rening av aktuell föroreningsmängd (%) P 0,014 0, , N 0,17 0, ,39 70 Pb 0, , , Cu 0,0015 0, , Zn 0,0029 0, , Cd 0, , , Cr 0, , , Ni 0, , , (19)

18 Hg 2,5E-06 0, ,55E SS 2, ,7 94 Oil 0,027 0, , PAH16 0, , , BaP 3,7E-07 0, ,26E TBT 2E-07 7,5E ,5E Som kan ses i Tabell 3 uppgår reningsbehovet till % för att samma föroreningsnivåer ska uppnås som rådde innan lastkajen anlades. Detta är en mycket hög reningsgrad som efterfrågas och möjligheten att uppnå den är därav svårt. Det är få ämnen som kan renas upp till 90 % i även den bästa av reningsanläggningar och det är svårt att åstadkomma så pass hög rening på flertalet skilda typer av föroreningar. Det är i de flesta fall omotiverat att rena dagvatten från ett exploaterat område ner till halter som näst intill motsvarar en naturmarksavrinning. En sådan hög reningsgrad för vissa ämnen kan bara uppnås med avancerad, kostsam och okonventionell reningsteknik Flödesberäkningar Flödet vid 10-, 30- och 100-årsregn har beräknats då dessa återkomsttider är relevanta för centrum- och affärsområden enligt P110 (P110, tabell 2.1). 10-årsregn blir dimensionerande för de åtgärdsförslag som tas fram. Dimensionerande varaktighet är 10 minuter både för scenariot före och efter att lastkajen byggdes. Klimatfaktor 1.25 har använts för att ta hänsyn till framtida klimatförändring. Mängden vatten som avrinner från ett område är relaterat till markanvändningen inom området. Då ytan efter att lastkaj byggts blir mer hårdgjord ökar flödet från hela området (Tabell 4). Tabell 4 - Beräknade flöden före och efter byggnation av lastkaj för 10-, 30- och 100-årsregn. Årsregn Flöde före byggnation (l/s) Flöde efter byggnation (l/s) Erforderlig utjämningsvolym (m 3 ) 10 3, , , (19)

19 Enligt Botkyrka kommuns dagvattenstrategi ska avrinning till ledningsnät inte öka efter exploatering (se Avsnitt 3). För att inte öka flödena från området efter byggnation behövs åtgärder som kan fördröja avrinningen. En utjämningsvolym på 11 m 3 behöver hanteras för att utflödet ska kunna motsvara före-scenariot på 3,2 l/s (Tabell 4). 6 Åtgärdsförslag I och med att alla föroreningsmängder och flöden ökar efter bebyggelse av lastkajen behöver åtgärder implementeras som kan rena och fördröja dagvattnet. Ytan runt lastkajen, och det faktum att lastkajen redan är byggd, medför begränsningar i vad som kan föreslås som åtgärd. Det som söks är en åtgärd som kan fördröja 11 m 3 dagvatten vid ett 10 årsregn och uppnå en reningsgrad som möjliggör att påverkan från lastkajens yta inte ökar jämfört med innan den byggdes. 6.1 Reducering av föroreningsbelastning för åtgärdsförslagen Tre åtgärdsförslag har undersökts; ett avsättningsmagasin som placeras under lastkajen, ett krossmagasin och en växtbädd. En växtbädd medför bra reningsmöjligheter men behöver göras större avseende utbredning i plan och placeras ovan mark, medan magasinslösningar placeras under mark. Den reningseffekt som kan uppnås varierar mellan anläggningarna och för respektive ämne (Tabell 5). Som tidigare nämndes behövs mycket rening för att åstadkomma motsvarande föroreningsnivåer som rådde innan lastkajen byggdes. Avsättningsmagasinet kommer nära reningsbehovet för vissa ämnen så som fosfor (Tabell 5). Ett makadammagasin åstadkommer mer effektiv rening av vissa föroreningar jämfört med avsättningsmagasinet, men sämre för vissa. En större växtbädd åstadkommer bäst rening men kommer ta markyta i anspråk. Mest effektiv rening av TBT erhålls i en stor växtbädd men även makadammagasinet renar en större mängd av detta ämne. För att se reningseffekten av en mindre växtbädd har beräkningar även utförts för en 21 m 2 stor anläggning. Denna anläggning uppnår dock inte behovet av fördröjningsvolym, och enligt beräkningar blir inte reningen tillräcklig (Tabell 5). Dessa värden ska inte tas som sanningar och felmarginalen varierar med olika ämnen och olika anläggningar beroende på tillgängligt underlag för schablonvärdena. 11(19)

20 Tabell 5 - Föroreningsreduktion för tre anläggningsalternativ jämfört med behövd avskiljning för att inte försämra jämfört med innan lastkajen byggdes. Behövd avskiljning är differensen mellan föroreningsmängderna före och efter lastkajen byggdes (ses även i Tabell 3). Röd bakgrund indikerar att reningskrav inte nås, grön visar att reningskravet uppnås och orange visar att uppnådd rening är inom 5 % från reningskravet. Behövd Reningseffekt; Avskild mängd (kg/år) Ämne avskiljning (kg/år) Alt. A Avsättningsmagasin Alt B. Underjordiskt Makadammagasin Alt C. Växtbädd (45 m 2 ) Växtbädd (21 m 2 ) P 0,044 0,041 0,021 0,043 0,033 N 0,39 0,25 0,28 0,32 0,22 Pb 0,0090 0,0081 0,0086 0,0093 0,008 Cu 0,0095 0,0082 0,0082 0,0098 0,0076 Zn 0,049 0,036 0,037 0,050 0,042 Cd 0, , , , ,0002 Cr 0,0031 0,0024 0,0025 0,0023 0,0017 Ni 0,0020 0,0013 0,0013 0,0018 0,0017 Hg 0, , , , ,6E-06 SS Oil 0,33 0,29 0,27 0,28 0,22 PAH16 0, , , , ,00032 BaP 0, , , , , TBT 5,5E-07 2,8E-07 3,9E-07 5,1E-07 3,9E-07 För vissa av ämnena ligger beräknad reningseffekt i anläggningarna precis under den erfordrade reningen. Modelleringsprogrammet som använts basers på schablonhalter från liknande ytor, vilket inte visar på vad som exakt avrinner från just den studerade ytan. Då beräkningsmetoden inte ger exakta resultat kan dessa resultat ligga inom felmarginalen för behövd rening. Avskild mängd som skiljer med mindre än 5 % från behövd avskild mängd har markerats med orange färg i Tabell 5. 12(19)

21 I samband med detta resonemang är det även viktigt att poängtera att det studerade avrinningsområdet är begränsat och belastningen (kg/år) av ämnena är liten i förhållande till vad som avrinner från hela recipientens avrinningsområde. 6.2 Alternativ A. Avsättningsmagasin under lastkaj Alternativ A är ett avsättningsmagasin som kan placeras under lastkajen med möjlighet att ta hand om tillräcklig fördröjningsvolym (11 m 3 ) och de första 20 mm regn som rinner av lastkajen. Beräknad reningseffekt i ett avsättningsmagasin är relativt högt med bland annat 75 % rening för fosfor. Detta är relativt högt jämfört med andra reningsanläggningar. Underliggande data avseende avsättningsmagasinets reningseffekt ska enligt StormTac vara av hög säkerhet/tillförlitlighet för majoriteten av ämnena. Rening i ett avsättningsmagasin sker genom sedimentering av partiklar och därmed renas främst föroreningar som till stor del är partikelbundna. Som kan ses i Tabell 5 underskrider beräknad avskild mängd i avsättningsmagasin den behövda reningen. Reningsgraden uppnår mellan % av den behövda mängden beroende på ämnet. Beroende på grundvattennivån i området kan magasinet behöva göras tätt för att undvika grundvatteninträngning. För- och nackdelar med att anlägga ett avsättningsmagasin på platsen presenteras i Tabell 6. Tabell 6 - Positiva och negativa aspekter med att anlägga ett avsättningsmagasin. + - Tar ingen yta i anspråk, Uppnår inte reningskrav, Lätt att anlägga, inspektera och drifta. 6.3 Alternativ B. Krossmagasin under lastkaj Ett krossmagasin kan anläggas under lastkajens yta med en total volym på 37 m 3 för att erhålla den fodrade totala fördröjningsvolym på 11 m 3. Ett krossmagasin, även kallat makadammagasin, är fyllt med kross och innehar ett hålrum mellan stenarna motsvarande ungefär 30 % av den totala volymen. Krossmagasinet uppnår en jämförbar rening med avsättningsmagasin för de flesta ämnen. Något högre reningseffekt uppnås för några men ungefär bara hälften av reningseffekten för fosfor (Tabell 5). Reningseffekten för fosfor i ett krossmagasin är dock av låg säkerhet 13(19)

22 enligt StormTac på grund av bristande underlag. Reningsgraden i ett krossmagasin uppnår mellan % av den behövda mängden beroende på ämnet. Beroende på grundvattennivån i området kan magasinet behöva göras tätt för att undvika grundvatteninträngning. För- och nackdelar med att anlägga ett krossmagasin på platsen presenteras i Tabell 7. Tabell 7 - Positiva och negativa aspekter med att anlägga ett makadammagasin. + - Tar ingen yta i anspråk, Det billigaste alternativet. Uppnår inte reningskrav, Sätter igen med tiden och behöver då bytas ut. 6.4 Alternativ C. Växtbädd För att uppnå behövd fördröjningsvolym (11 m 3 ) behöver en växtbädd anläggas motsvarande en area på 45 m 2 och vara nedsänkt 0,25 m i förhållande till omgivande mark. Beräknad fördröjningsvolym i en växtbädd motsvarar ytan över jordlagret till bräddutloppet (avstånd h8, Figur 10). Växtbädden rekommenderas att placeras där bilar idag står parkerade i Figur 8, då det är hit dagvattnet naturligt rinner av lastkajen. En standardstorlek på en parkeringsplats är runt 5 m lång. Muren närmast Kumla gårdsväg behöver flyttas 1,8 m närmre Ica Maxi byggnaden. Detta medför att en 3,2 m bred växtbädd kan anläggas på lastkajen utan att påverka den yta av lastkajen som större lastbilar använder vid in- och utkörning. Enbart den yta som idag används som parkering tas i anspråk (se Figur 8). Möjlig bredd på växtbädden blir då ca 14 m. Viktigt är att kantstenen mot växtbädden tas bort så att vatten kan rinna från lastkajen över kanten till växtbädden. Ett räcke kan sättas upp för att förhindra bilar att köra ut i bädden. Eventuellt överskottsvatten kan bräddas ut till den befintliga dagvattenledningen. Utredd växtbädd skulle bidra till att sju av de fjorton undersökta ämnena renas till en nivå som motsvarar utsläppskraven. För övriga sju ämnen uppnås en reningseffekt som 14(19)

23 motsvarar % av den behövda. Flera av dessa kan antas vara inom felmarginalen och en växtbädd är därmed det bästa alternativet för att möta reningskraven. Figur 8 - Idag är det parkeringsyta på en del av lastkajen. Av denna anledning bedöms det vara möjligt att anlägga växtbädd på denna yta motsvarande ytan av parkeringen. 15(19)

24 Figur 9 - Exempelbilder på nedsänkta växtbäddar vid parkeringsplatser. Växtbäddar är en typ av biofilter där rening sker genom flera olika processer. Partiklar tillåts sedimentera och mekanisk filtrering sker då vattnet rör sig genom jordlagren. Exempel på uppbyggnad ses i Figur 10. Växtlighet tar i sin tur upp lösta föroreningar och det sker en nedbrytning av föroreningarna genom biologiska och kemiska processer. Växter bidrar även till att en större mängd vatten kan avdunsta 1. 1 Bodin-Sköld, H., Larm, T., & Lindfors, T. (2014). Inventering av dagvattenlösningar för urbana miljöer. VINNOVA. 16(19)

25 Figur 10 - Exempel på utformning av växtbädd. Källa: StormTac. En växtbädd stor nog för att rymma behövd fördröjningsvolym upptar en relativt stor yta av lastkajen. En möjlighet för att åstadkomma samma rening och fördröjningsvolym är att växtbädden görs något mindre men då även djupare. Samma mängd vatten kommer då att kunna infiltrera och renas i växtbädden. I en ungefär hälften så stor anläggning, med ett djup på 0,25 m, kommer det inte gå att rymma erforderlig fördröjningsvolym. Den totala reningsmängden som uppnås blir inte heller tillräcklig för att motsvara före-scenariot, men dock på en likvärdig nivå som åstadkoms i ett avsättnings- eller krossmagasin. För- och nackdelar med att anlägga en växtbädd på platsen presenteras i Tabell 8. Tabell 8 - Positiva och negativa aspekter med att anlägga en växtbädd. + - Bäst rening av utredda alternativ, Öppen lösning går i linje med Botkyrkas dagvattenstrategi och synliggör dagvattenreningen, Uppnår inte reningskrav för alla ämnen, Tar yta i anspråk. Kan göra platsen mer estetiskt tilltalande. Enkelt att okulärbesiktiga. 17(19)

26 Lätt att drifta vid sediment- och skräpborttagning från ytan. (Fordrar ej slamsugningsbilar, inspektionskameror mm.) 7 Diskussion Enligt föroreningsberäkningarna kan ingen av anläggningarna åstadkomma den behövda reningen för alla ämnen. Flera föroreningar renas i hög grad i en växtbädd och av de utredda anläggningarna är det främst växtbädden som uppvisar en reningseffekt som ligger i nivå med behovet för majoriteten av ämnena. Växtbädden är även det alternativ som bäst går i linje med Botkyrkas dagvattenstrategi och kan bidra med att höja platsens estetiska värden. Behövd fördröjningsvolym för att inte öka flödet från området bedöms kunna uppnås i de olika åtgärdsförslagen. För växtbädden innebär det att den behöver uppta en 45 m 2 stor yta. För magasinen som ligger under mark utgör det inte en svårighet att rymma fördröjningsvolymen dock uppnås inte tillräcklig nivå av rening. Den ökade föroreningsbelastningen från lastkajen på recipienten kan anses vara liten i förhållande till belastningen från hela dess tillrinningsområde. Enligt SMHI:s Vattenwebb belastas Albysjön med 650 kg fosfor och kg kväve årligen. Lastkajens ökade belastning med 0,044 kg fosfor och 0,39 kg kväve per år (utan reningsanläggning) utgör 0,007 % respektive 0,002 % av den totala belastningen. Den ökade föroreningsmängd av kväve och fosfor som utbyggnaden av lastkajen bidrar till kan därför anses vara ringa. Näringsämnena är idag inte ett problem i Albysjön. Det saknas dock uppgifter om total årlig belastning av andra ämnen, exempelvis TBT, till Albysjön och därmed möjligheten att uppskatta hur stor påverkan byggnationen av lastkajen har för andra ämnen än fosfor och kväve. Genom okulär bedömning av tillrinningsområdet för Albysjön kan det ses att en relativt stor del är hårdgjort. Kring Kumla gårdsväg finns stora asfalterade ytor som ger upphov till samma föroreningsbild som lastkajen vid Ica Maxi. Det är därför troligt att den möjliga ökningen av föroreningar som genereras från byggnation av lastkajen är ringa, i alla fall om reningsåtgärder implementeras. Det blir oavsett reningsalternativ en förbättring jämfört med nuläget, såväl avseende rening som fördröjning. 8 Slutsats Genom byggnation av lastkaj vid Ica Maxi, Kumla gårdsväg, ökade både dagvattenflödet och föroreningspåverkan från platsen. För att åtgärda denna påverkan anses en växtbädd, med anläggningsyta 45 m 2, utgöra det bästa alternativet av de tre utredda åtgärdsförslagen. Denna behöver dock uppta en relativt stor yta av lastkajen för att 18(19)

27 åstadkomma erforderlig fördröjningsvolym och behövd rening. Avsättnings- eller krossmagasin skulle ta mindre del av lastkajen i anspråk då dessa kan läggas under mark men åstadkommen rening blir då sämre och möter inte de reningskrav som ställs för att försäkra att möjligheten att uppnå MKN i recipienten inte försvåras. Växtbädden är även det alternativ som bäst går i linje med Botkyrkas dagvattenstrategi. Totalt sett uppskattas påverkan på recipienten bli försumbar ifall reningsanläggning i form av växtbädd implementeras. 19(19)

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer KOMPLEMENT DAGVATTENUTREDNING KUNGSBERGA 1:34 Bakgrund En ny detaljplan har arbetats fram för ett område i Kungsberga, Ekerö kommun. WSP har utfört en dagvattenutredning för detaljplaneområdet (WSP 2016-05-13).

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången Dikesförslag Spektrumgången och Sneda gången Datum / Version: 2016-03-15 / Granskningshandling Dok.nr: 2012062 Sidan 1 av 10 Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången HANDLÄGGARE: DATUM

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö Dagvattenutredning Farsta Hammarö 2016-08-26 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning.

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning. Centrumfastigheter Järnlodet 16 Uppdragsnummer 1832221 Dagvattenutredning Uppsala 2011-11-04 Sweco Environment AB Uppsala Irina Persson Linda Johansson Henrik Alm 1 (8) Sweco Kungsgatan 62, 753 18 Uppsala

Läs mer

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar 14U24869 2016-12-27 Södra Gunsta PM: Flödes- och föroreningsberäkningar Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden.

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2018-12-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka

Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka Sid 1 (5) PM Beräknad avskiljning av dagvattenburna föroreningar med LOD och dagvattendamm för dp Nya gatan, Nacka Planområdet Planområdet för Nya Gatan har förändrats sedan dagvattenutredningen Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning Rapport 2015-10-16 Reviderad: Upprättad av Kristina Wilén Granskad av: Anders Håkansson Godkänd av: Kristina Wilén KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning

Läs mer

PM dammdimensionering Alsike idrottspark

PM dammdimensionering Alsike idrottspark 14 UPPDRAG Dammdimensionering UPPDRAGSLEDARE Cecilia Sjöberg DATUM 4 UPPDRAGSNUMMER 13003423-001 UPPRÄTTAD AV Sofi Sundin, Patricia Rull, Andreas Sandwall KVALITETESGRANSKNING Maria Nordgren, Helen Indal

Läs mer

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2019-04-24 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (21) Uppdragsnamn

Läs mer

FÖRORENINGSANALYS TYRESÖ

FÖRORENINGSANALYS TYRESÖ FÖRORENINGSANALYS TYRESÖ ÅF INFRASTRUCTURE, GÖTEBORG ÅF infrastructure, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-401 51 Göteborg Sverige Telefon 0105050000, Säte i Göteborg, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

FÖRORENINGSBERÄKNINGAR TELEGRAFEN OCH VAKTBERGET

FÖRORENINGSBERÄKNINGAR TELEGRAFEN OCH VAKTBERGET FÖRORENINGSBERÄKNINGAR TELEGRAFEN OCH VAKTBERGET Stockholm-Globen 2017-08-28 WSP Sverige AB och Lea Levi WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 T: +46 10 7225000 WSP Sverige AB

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala Sida 1 (18) Dagvattenutredning Kvarntorget, Uppsala 2017-04-21 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-003445, 2017-04-21 Sida 2 (18) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Kvarntorget Uppsala

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON CENTRUMFASTIGHETER Tullen 6 Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143513000 UTKAST STOCKHOLM SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON 1 (8) repo001.docx 2012-03-29 S

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

PM Sollentuna kommun Avrinningsområdesbestämning och föroreningsberäkningar

PM Sollentuna kommun Avrinningsområdesbestämning och föroreningsberäkningar Hr PM 2006-06-19 Sollentuna kommun Avrinningsområdesbestämning och föroreningsberäkningar för dagvatten 1143 245 000 Föroreningsberäkningar för dagvatten till Edsviken inom Sollentuna kommun Inledning...

Läs mer

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop 15U28194 Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad Slutversion Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80

Läs mer

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2012-03-2914 BOSTADS AB MIMER Kv Orren 9, Västerås UPPDRAGSNUMMER 3370840100 DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING VÄSTERÅS Sweco Environment AB MARTIN LINDSTRÖM FRIDA NOLKRANTZ ÅSA BENGTSSON

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Björnbro. Kilenkrysset Bygg AB. Sweco Environment AB Västerås Vatten och miljö

RAPPORT. Dagvattenutredning Björnbro. Kilenkrysset Bygg AB. Sweco Environment AB Västerås Vatten och miljö Kilenkrysset Bygg AB Dagvattenutredning Björnbro Uppdragsnummer 1186342000 Sweco Environment AB Västerås Vatten och miljö Martin Lindström Frida Nolkrantz Agata Banach 1 (32) S w e co Ingenjör Bååths Gata

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Credentia AB Dagvattenutredning för kvarteret Haren 1, 2, 3, 7 Uppdragsnummer 1832240 Uppsala 2012-04-12 Sweco Environment AB Uppsala vatten och miljö Irina Persson, Johanna Rennerfelt, Lena Hedberg Kvalitetsgranskare

Läs mer

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12)

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) 2013-06-14 STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER 3740088 2018-08-13 Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund Fastighetsbolaget

Läs mer

Dagvattenutredning. Marma 3:14, Alunda Ny bostadsbebyggelse Östhammarshem

Dagvattenutredning. Marma 3:14, Alunda Ny bostadsbebyggelse Östhammarshem Sida 1 (20) 18U0997 Dagvattenutredning Marma 3:14, Alunda Ny bostadsbebyggelse Östhammarshem 2018-09-13 Sida 2 (20) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Alunda vårdcentral Anders Erixon Östhammarshem Vattentornet

Läs mer

Svar på granskningsyttrande till Akvarievägen Dagvattenutredning

Svar på granskningsyttrande till Akvarievägen Dagvattenutredning 14 UPPDRAG Akvarievägen Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 13004442 UPPDRAGSLEDARE Cecilia Sjöberg UPPRÄTTAD AV Anna Roslund DATUM 05 GRANSKAD AV Patrik Wallman Svar på granskningsyttrande till Akvarievägen

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg)

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg) 1(6) Handläggare Datum Beteckning Stefan Ahlman 2015-11-04 E-post: stefan.ahlman@kvab.kalmar.se Tel: 0480-45 12 22 Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Box 611 391 26 Kalmar Översiktlig dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB Viksbergs Mark AB Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer 1143608000 Stockholm 2013-11-20 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Jonas Sjöström

Läs mer

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan,

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan, Sida 1 (26) Dagvattenutredning Sollentunamässan, 2017-08-29 Sida 2 (26) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Sollentunamässan Sollentuna kommun Johanna Andersson Sollentuna kommun Våra handläggare Jan-Henrik

Läs mer

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Datum / Version: 2014-01-17 / LEVERANS Prjoektnr: 2011704 Sidan 1 av 12 Teknisk Rapport Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Läs mer

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Stockholm PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Datum 2016-10-14 Uppdragsnummer 1320013876 Johanna Ardland Bojvall Hanna Särnefält Johanna Ardland Bojvall Uppdragsledare

Läs mer

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun UPPDRAG PM Dagvatten Inverness BONAVA HANDLÄGGARE Olle Burman DATUM 2018-06-15 UPPDRAGSNUMMER 26018028 UPPRÄTTAD AV Olle Burman PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun Dnr BN 2018-000804

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM LIDINGÖ STAD FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM 2017-04-11 ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Resultatrapport StormTac Web

Resultatrapport StormTac Web Resultatrapport StormTac Web I denna resultatrapport redovisas in- och utdata (resultat) från simulering med StormTac Web. 1. Avrinning 1.1 Indata Nederbörd 760 mm/år Avrinningsområde A 0.48 ha Rinnsträcka

Läs mer

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje Beställare Riksbyggen Konsult ZOEN AB / Källö VVS konsult AB Uppdragsledare Staffan Tapper / Niklas Björkman Uppdragsnummer 17_008 Datum

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Jakobslund Stormtacberäkning

Jakobslund Stormtacberäkning Smedsudden Fastigheter AB Jakobslund Stormtacberäkning 2018-05-10 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Smedsudden Fastigheter AB Viking Nordin Norconsult

Läs mer

PM DAGVATTEN KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

PM DAGVATTEN KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr KV NEBULOSAN I UPPDRAGSNUMMER 3740071 2018-01-31 DAGVATTEN, SJÖAR OCH VATTENDRAG UPPDRAGSLEDARE: MATTIAS OCKLIND HANDLÄGGARE: 2018-01-31 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Förutsättningar 1 2.1 Befintlig

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING. PM Upprättad av: Karin Vendt Granskad av: Saga Perron

SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING. PM Upprättad av: Karin Vendt Granskad av: Saga Perron SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING PM 2016-06-28 Upprättad av: Karin Vendt Granskad av: Saga Perron Särby 3_69\3_Dokument\36_PM_Rapport\PM_Säby SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING KUND Gerson Real Estate AB Linnégatan

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Dagvattenutredning detaljplan Kungsbro 1:1

Dagvattenutredning detaljplan Kungsbro 1:1 OKQ8 detaljplan Kungsbro 1:1 Stockholm 2015-01-26 detaljplan Kungsbro 1:1 Datum 2015-01-26 Uppdragsnummer 1320011273 Utgåva/Status Version 1 Cecilia Sköld Sara Jansson Ingemar Uhlin Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18 repo001.docx 2012-03-2914 SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN Dagvattenutredning Kungsbäck UPPDRAGSNUMMER 1584634000 SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ LISEN LINDGREN - HANDLÄGGARE IRINA PERSSON - KVALITETSGRANSKARE

Läs mer

Komplettering av dagvattenutredning - Detaljplan för fastigheterna Östhamra 1:56 1:57, Norrtälje kommun

Komplettering av dagvattenutredning - Detaljplan för fastigheterna Östhamra 1:56 1:57, Norrtälje kommun Handläggare Erika Heander Tel +46 10 505 18 31 E-post erika.heander@afconsult.com Mottagare Volabo Projekt Östhamra AB Tomas Wågström Fornåsvägen 11 184 60 Åkersberga Datum 2017-08-16 Uppdragsnummer 732395

Läs mer

PM angående dagvatten för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm

PM angående dagvatten för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm UPPDRAG Dagvattenutredning för fastighet Trollhättan 30 UPPDRAGSNUMMER 1143697000 UPPDRAGSLEDARE Erik Lidén UPPRÄTTAD AV Erik Lidén, Per Boholm DATUM REVIDERAD GRANSKAD AV Agata Banach angående dagvatten

Läs mer

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH Skanska Fastigheter Göteborg AB Bålsta entré Dagvattenutredning Uppdragsnr: 105 15 58 Version: GH 2017-10-23 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Skanska

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING ÄDELSTENEN

DAGVATTENUTREDNING ÄDELSTENEN DAGVATTENUTREDNING ÄDELSTENEN Therese Dahlberg NOVAMARK 2016-09-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI 4 3. BEFINTLIGA LEDNINGAR 4 4. DAGVATTEN 5 4.1 Recipienter 5 4.2 Dagvattenstrategi 5 4.3

Läs mer

Föroreningsberäkningar Hermanstorp

Föroreningsberäkningar Hermanstorp Haninge kommun Föroreningsberäkningar Hermanstorp Stockholm 2017-08-23 Datum 2017-08-23 Uppdragsnummer 1320016298 Utgåva/Status Robert Elfving Per Boholm Camilla Andersson Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde

Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde 1 (12) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Avgränsning och antaganden... 3 1.3 Definitioner... 4 2 Beräkningar

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun Dagvattenutredning Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun 2015-05-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (11)

Läs mer

Dagvattenutredning. Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun

Dagvattenutredning. Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun Dagvattenutredning Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun 2016-03-18 2016-03-23 2016-08-08 2017-04-19 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

Fredriksdalsgatan PM- Föroreningar i Dagvatten

Fredriksdalsgatan PM- Föroreningar i Dagvatten Fredriksdalsgatan PM- Föroreningar i Dagvatten Föroreningar i dagvattnet, Fredriksdalsgatan (2) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Linnea Lundberg Sammanfattning Idag leds delar av

Läs mer

PM Dagvattenföroreningar

PM Dagvattenföroreningar o:\sto2\svg\2014\1320008697\3_tnik\r\dagvatten\pm dagvattenföroreningar_rev.docx Tomteboda bussdepå Datum 2015-01-29 Ramböll Sverige AB Box 17009 104 62 Stockholm T: 010-615 60 000 www.ramboll.se Handläggare:

Läs mer

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Bjurö, Farsta Strand

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Bjurö, Farsta Strand Samrådshandling Dagvattenutredning Bjurö, Farsta Strand 2016-10-04 Reviderad 2017-02-23 www.bjerking.se Box 1351, 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Bakgrund och syfte. Ny metod för att beräkna reningsbehov av dagvatten Bakgrund dimensionering av reningsanläggningar för dagvatten

Bakgrund och syfte. Ny metod för att beräkna reningsbehov av dagvatten Bakgrund dimensionering av reningsanläggningar för dagvatten Ny metod för att beräkna reningsbehov av dagvatten Thomas Larm, StormTac 1 Här gör rening mest effekt! Bakgrund och syfte Bakgrund dimensionering av reningsanläggningar för dagvatten Urbant område 1 C=150

Läs mer

FÖRORENINGSBERÄKNINGAR INGELSTAD

FÖRORENINGSBERÄKNINGAR INGELSTAD Rapport FÖRORENINGSBERÄKNINGAR INGELSTAD UTKAST 2017-10-10 UPPDRAG 278492, Ingelstad föroreningsberäkningar Titel på rapport: Föroreningsberäkningar Ingelstad Status: Datum: 2017-10-10 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe

Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe 30 Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe 2013-06-14 Alexandros Chatzakis Henrik Alm S w e co E n vi r o n m e nt AB 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND... 3 2 SKYFALLSANALYS... 4 3 BERÄKNINGAR...

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

Sweco Environment AB. Org.nr Styrelsens säte: Stockholm UDDEVALLA KOMMUN Uppdragsnummer 1351625-962 Anmälan om ytterligare anslutning av dagvatten till damm 2 Sweco Environment AB Vänersborg vatten och miljö Hans Björkman Thomas Larm, Göran Wallgren 1 (13)

Läs mer

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson Författare Axel Meurling Telefon 0105051252 E-mail Axel.Meurling@afconsult.com Recipient Brickhouse Olle Tholstrup Joakim Trigell Johan Blomster Datum 07/05/2017 Projekt ID 735334 Granskad 2017-05-16:

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla

Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla Inledning I detta redogörs för flödes- och föroreningssituationen inom Östra Torps detaljplaneområde före och efter exploatering

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten dp Bjurhovda 3:24 UPPDRAGSNUMMER 13005059 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Camilla Hägg Wickman DATUM GRANSKARE Gustaf Josefsson Köhler Dagvattenhantering till detaljplan

Läs mer

Dagvattenutredning. Fruängsgården Reviderad

Dagvattenutredning. Fruängsgården Reviderad Sida 1 (22) Dagvattenutredning Fruängsgården 6 2017-08-25 Reviderad 2018-11-06 Sida 2 (22) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Fruängsgården 6 Stockholm Stad Våra handläggare Jan-Henrik Eriksson Uppdragsgivare

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Kvarteret Motorn 10, Solna stad

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Kvarteret Motorn 10, Solna stad Samrådshandling Dagvattenutredning Kvarteret Motorn 10, Solna stad 2016-01-02 Reviderad 2016-10-28 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN VERKSAMHETER VID ROSERSBERGS TRAFIKPLATS UPPDRAGSNUMMER 1143796 Handläggare: Maria Nordgren Uppdragsledare: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund och syfte Inom detaljplaneområdet

Läs mer

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth Datum 2014-06-02 Dagvattenutredning Skolmästaren 1 och 2 SEVAB Strängnäs Energi AB Dammvägen 12a, Box 32, 645 21 Strängnäs Tel. 0152-460 50 Fax. 0152-188 88

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarngärdet 9:8, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kvarngärdet 9:8, Uppsala kommun Uppdrag nr. 15U27870 Dagvattenutredning Kvarngärdet 9:8, Uppsala kommun www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Uppsala

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Dagvattenutredning detaljplan för del av Selleberga 1:17, Bjuvs kommun

Dagvattenutredning detaljplan för del av Selleberga 1:17, Bjuvs kommun UPPDRAG NVI Dagv utredn Selleberga UPPDRAGSNUMMER 1288557000 UPPDRAGSLEDARE Anna Bokenstrand UPPRÄTTAD AV Theres Söderberg DATUM Dagvattenutredning detaljplan för del av Selleberga 1:17, Bjuvs kommun Förord

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING

EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING PM EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING 2016-05-12 UPPDRAG 267342, Detaljplan Eken - dagvattenutredning Titel på rapport: Eken 4 - Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2016-05-12 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Dagvattenutredning. Kymmendö 3, Farsta 2: Reviderad Uppdrag nr 16U29856

Dagvattenutredning. Kymmendö 3, Farsta 2: Reviderad Uppdrag nr 16U29856 Dagvattenutredning Kymmendö 3, Farsta 2:1 2016-04-08 Reviderad 2017-09-13 Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (18) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING SIRAPSVÄGEN

DAGVATTENUTREDNING SIRAPSVÄGEN JANUARI 2016 WÄSTBYGG PROJEKTUTVECKLING I STOCKHOLM AB DAGVATTENUTREDNING SIRAPSVÄGEN ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se PROJEKTNR. DOKUMENTNR.

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Rev. Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Revidering av dagvatten PM 2 (13) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Planen omfattar byggnation av bostäder

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING MÖRVIKEN 2:91

PM DAGVATTENHANTERING MÖRVIKEN 2:91 -14 UPPDRAG Mörviken K&T UPPDRAGSNUMMER 7002481000 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Jenny Håkansson DATUM Bakgrund På uppdrag av Krook & Tjäder i arbetet med att ta fram planhandlingar för

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Jona s Sjö str ö m UPPRÄTTAD AV. Jonas Sjöström

UPPDRAGSLEDARE. Jona s Sjö str ö m UPPRÄTTAD AV. Jonas Sjöström UPPDRAG HBG - dagvatten UPPDRAGSNUMMER 1143740000 UPPDRAGSLEDARE Jonas Sjöström UPPRÄTTAD AV Jonas Sjöström Madelene Agnarsson Annika Lundkvist DATUM 2016-03-29 Inledning och syfte Ett förslag till detaljplan

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Stensta Ormsta, Vallentuna kommun

Stensta Ormsta, Vallentuna kommun Stensta Ormsta, Vallentuna kommun Kompletterande utredning dagvattendamm Marktema AB Annika Ritzman & David Källman Uppdragsnr 17091 Datum: 04 Bakgrund och syfte I samband med detaljplanarbete av programområde

Läs mer

Resultatrapport StormTac Web

Resultatrapport StormTac Web Resultatrapport StormTac Web I denna resultatrapport redovisas in- och utdata (resultat) från simulering med StormTac Web. 1. Avrinning 1.1 Indata Nederbörd 640 mm/år Avrinningsområde A 0.25 ha Rinnsträcka

Läs mer