Informationsbehov om god miljöhänsyn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationsbehov om god miljöhänsyn"

Transkript

1 Er ref Dnr 2015/1895 Vår referens Dnr 2015/0062 Skogsstyrelsen Stockholm 2 november 2015 Informationsbehov om god miljöhänsyn Naturskyddsföreningens remissvar Naturskyddsföreningen anser att det idag råder stora brister vad gäller tillgänglig och kvalitetssäkrad information för att åstadkomma en tillräckligt god miljöhänsyn i skogsbruket. Föreningen ser därför positivt på många av de förslag som läggs fram i Skogsstyrelsens remiss, men saknar en övergripande analys av hur tillgänglig information behöver utvecklas och kompletteras i syfte att nå god miljöhänsyn på landskapsnivå. En ökad kvalitet och även kvantitet på information skulle i förlängningen kunna vara ett användbart verktyg för att analysera landskapet och även avsevärt förbättra möjligheterna att uppnå miljökvalitetsmålet Levande skogar 1. En brist i föreliggande remiss är avsaknaden av konkreta kopplingar mellan de förslag som presenteras och de miljökvalitetsmål, inklusive preciseringar 2 som berör skogen och skogsbruket. Informationsbehovet, hur informationen hanteras, lämpliga verktyg för implementering samt hur ansvaret ska fördelas mellan myndigheter och verksamhetsutövare i skogsbruket är alla viktiga komponenter för att nå måluppfyllelse. 1 Strategierna för att uppnå Levande skogar (liksom andra miljökvalitetsmål) bör skärpas. Den ansats som finns i Prop. 2013/14:141 behöver utvecklas. Detta ligger självfallet utanför föreliggande uppdrag, men utvecklande av en strategi kommer vara nära kopplat till behovet av information. Flera av Skogsstyrelsens förslag skulle ge värdefulla bidrag till detta. 2 Regeringsbeslut M2012/1171/Ma (26 april 2012)

2 2/10 En annan allvarlig brist är att åtgärder för att förbättra informationsläget och därmed miljöhänsynen vad gäller skogens sociala värden i hög grad saknas. VI utvecklar dessa synpunkter nedan, men hänvisar också till bilagt PM. 3 Naturskyddsföreningens förslag till förbättringar En koppling mellan förslagen och miljökvalitetsmålet är absolut önskvärd. Detta kan i framtiden bana väg för framtagandet av en nödvändig strategi för att överbrygga glappet mellan nuvarande respektive önskvärt miljötillstånd, så som det senare definieras i regeringens preciseringar av Levande skogar. Utöver Skogsstyrelsens förslag behövs även kompletterande kvalitetssäkrad information om var i landskapet skogar med höga naturvärden (inkl. nyckelbiotoper) och skogar med höga sociala värden finns. En ny nyckelbiotopsinventering (NBI) bör initieras, i syfte att minimera (det idag mycket stora) mörkertalet för nyckelbiotoper. Ansvarsfördelningen mellan stat och verksamhetsutövare inom skogsbruket bör klarläggas, vilket skulle innebära samordningsvinster för framtida arbete med analyser av brister i nuvarande miljötillstånd. Det måste klargöras av Skogsstyrelsen, med utgångspunkt i vunnen praxis från andra områden där miljöbalken tillämpas, vem som i respektive sammanhang ska betraktas som verksamhetsutövare. Detta har grundläggande betydelse vid såväl tillsyn som när miljöbalkens bestämmelser, t.ex. om kunskapskravet, ska tillämpas. Samla all information i en enda portal för geodata (genom att exv. bygga vidare på alternativt Skogsstyrelsens webb). Denna information ska vara tillgänglig för såväl verksamhetsutövare som civilsamhälle; Tillgängliggör all relevant geodata såsom Lantmäteriets kartor och bilder för såväl mindre verksamhetsutövare som civilsamhället. Detta är mycket angeläget, inte minst för att uppfylla Sveriges åtagande genom ratificerandet av Århuskonventionen där rätten till information från offentliga myndigheter är en grundpelare; Lyft fram behovet av förbättringar vad gäller information om sociala värden, det område där bristen kanske är som allra störst idag; Definiera begrepp för skogens sociala värden och klargör hur information om dessa ska säkerställas och kvalitetssäkras; 3 Säkerställ skogens sociala värden. Underlag och förslag på hantering av skogens sociala värden (Naturskyddsföreningen, PM )

3 3/10 Utred möjligheterna till zonering av skog kring tätorter, där sannolikheten för höga sociala värden på goda grunder kan antas vara mycket hög (se vidare bilagt PM); Föreslå en prioriteringsordning för de förbättringsförslag som ges.

4 4/10 Synpunkter per avsnitt Ansvar (avsnitt 3) Skogsstyrelsen gör en intressant och relativt djuplodande beskrivning av sektorsansvaret och jämför detta med lagstadgat ansvar enligt miljöbalken och skogsvårdslagen. Flera av Skogsstyrelsens slutsatser är väl värda att ta fasta på, exempelvis sektorsansvarets koppling till miljökvalitetsmålen (med referens till den ursprungliga propositionen 4 ). Som ovan påpekats saknas dock konkreta kopplingar till förslagen utifrån denna slutsats. Myndigheten pekar också på svårigheterna med att tillämpa sektorsansvaret på ett verksamt och effektivt sätt, då sanktionsmöjligheterna är begränsade och där regler kring intrångsersättning och äganderätt komplicerar bilden. Naturskyddsföreningen instämmer i denna såväl problembeskrivning som slutsats. Inte minst behöver sanktionsmöjligheterna ses över och förbättras, om sektorsansvaret ska vara ett fungerande koncept i framtiden 5. Det är av största vikt att ansvarsfördelningen mellan stat och verksamhetsutövare inom skogsnäringen definieras. Naturskyddsföreningen anser att formuleringarna i avsnittets inledning 6 (rutan s 24) är alltför otydliga och saknar skarpa förslag som slår fast ansvarsfördelningen. Målformuleringar som Ansvaret för dataförsörjning som underlag till skoglig planering av god miljöhänsyn är delat mellan sektorn och den offentliga sektorn är inte tillfredställande 7. Skogsstyrelsen, som ju kan beskrivas som en delmängd av såväl sektorn (underförstått skogssektorn) som offentliga sektorn har ett otvetydigt ansvar för informationsförsörjning. Verksamhetsutövaren har också ett fastlagt ansvar genom miljöbalkens bestämmelser (se vidare nedan). Det är av största vikt att ansvarsfördelningen konkretiseras, för att undvika glapp som kan försämra möjligheterna till god miljöhänsyn, och i förlängningen möjligheten att uppnå miljökvalitetsmålet. En sådan konkretisering är också viktig ur rättssäkerhetssynpunkt, då den enskilde verksamhetsutövaren behöver veta vad som krävs av denne. Detta behov av tydliggörande av ansvar gäller såväl dataförsörjning som kvalitetssäkring av informationen. Det behövs vidare en bättre tillämpning av lagstiftningen, inte minst miljöbalken, där skogsföretag och enskilda skogsbrukare såsom varande verksamhetsutövare har ett fullt ansvar vilket idag ofta förbises i praktiken. Det behövs enligt föreningens uppfattning även lagändringar för att skapa ett fungerande sektorsansvar. Som påpekas i remissen utgör skogsvårdslagen en miniminivå som 4 Prop. 2000/01:130 Svenska miljömål delmål och åtgärdsstrategier 5 Se vidare föreningens förslag i Ny vår för skogen. Naturskyddsföreningens förslag till ny skogspolitik och rättsliga förstärkningar (2014) 6 Den sammanfattande textrutan, överst s Förslag A1 om tydligare ansvar, tabellen s 6.

5 5/10 förutsätter en högre ambitionsnivå hos skogsägarna, om de skogspolitiska målen ska kunna nås (såväl miljö- som produktionsmål). Frivilligheten har självfallet en gräns. Miljöbalkens allmänna hänsynsregel 2 kap. 2 om kunskapskrav gäller som nämnts redan idag för skogsbruket, men har inte fått det genomslag som krävs. Det är av avgörande betydelse för en god miljöhänsyn att markägaren exempelvis inhämtar den information (förekomstdata) som finns tillgänglig om hotade och nära hotade arter. Vid sidan av det som sagts ovan: genom de diskussioner som förts i Skogsstyrelsens nationella sektorsråd står det klart att det fortfarande råder besvärande oklarheter om vem som i respektive sammanhang ska betraktas som verksamhetsutövare. Detta är mycket otillfredsställande. Skogsstyrelsen måste utan dröjsmål klargöra vad som gäller beträffande detta, i de olika riktlinjer och handböcker där så behövs (t.ex. om tillsyn, miljöhänsyn m.fl. sammanhang). Allmänna kart- och bilddata (avsnitt 4.2) Naturskyddsföreningen ställer sig positiv till förslaget om tätare omdrev för ortofoto i västra Svealand och Norrlands inland (det är dock oklart vad Skogsstyrelsen åsyftar med bättre ekonomisk tillgång till ). Det finns ett stort behov av bättre tillgång till allmänna kartor och bilder digitalt; inte bara för mindre verksamhetsutövare utan även för civilsamhället. Vi stödjer därmed även Skogsstyrelsens förslag om att göra Lantmäteriets geodata friare för användning (se avsnitt 3.4). Då skulle geodata kunna nyttjas effektivare i samband med upprättande av webbportaler. Utöver en enklare hantering av information skulle detta även innebära samordningsvinster i form av ökad transparens av markanvändningen och därmed större möjligheter för även civilsamhället att bidra med kunskap och data. Det finns ett stort behov av att geodata uppdateras regelbundet för att underlätta för verksamhetsutövare i skogsbruket att ta relevant hänsyn till såväl naturvärden som kulturmiljövärden och vattenmiljöer. Digital data behöver utvecklas även för de sociala värdena. Föreningen vill särskilt lyfta behovet av en kvalitetssäkrad portal för alla relevanta skogliga data vilka inkluderar såväl produktionsaspekter (såsom t.ex. volym, trädhöjd och grundyta) som verktyg för landskapsplanering (såsom t.ex. ålder, naturvärden, vattenavrinning och områden med potential för de sociala värdena). Ett alternativ är att all grunddata görs tillgänglig på en och samma webbplats, förslagsvis

6 6/10 För att kunna planera ur ett landskapsperspektiv, med fokus på hållbar markanvändning och resurshushållning, krävs även en mer regelbunden uppdatering av skiktet med genomförda avverkningar. Det behövs därför en tätare återrapportering från markägare efter avverkningstillfället. Naturskyddsföreningen delar Skogsstyrelsens uppfattning om att ajourhållning av skoglig grunddata lämpligen genomförs av myndigheten tillsammans med SLU. En funktion för detta bör också integreras i Skogsstyrelsens pågående arbete med en gemensam inlämningsfunktion för skogliga ärenden och innefatta även civilsamhällets rapporterade data. Data om mark och vatten (avsnitt 4.3) Naturskyddsföreningen delar helt Skogsstyrelsens analys om behovet av ett nytt dataskikt som visar erosionskänslighet samt att redan tillgänglig kunskap behöver digitaliseras. Skogsbrukets negativa påverkan på mark och vatten är ett, sedan länge, väl känt problem. Trots förbättringsåtgärder och att en branschgemensam policy tagits fram, visar Skogsstyrelsens uppföljningar stor negativ påverkan vid 13 % av transporterna över vattendrag. Denna siffra har i stort sett varit oförändrad sedan perioden 2003/ /2006. Föreningen anser att den föreslagna kopplingen till länsstyrelsernas vatteninformationssystem (VISS), Musselportalen samt tjänsten Källor är helt nödvändig. Dessutom bör utökad information om Natura2000 finnas tillgänglig för verksamhetsutövare, samt kompletterande information om andra värdefulla vatten och vattendrag utöver Natura2000. Det behöver klargöras varför områdena är värdefulla och vad som krävs för att deras status inte ska försämras. Det finns även behov av information om avrinningsområden, för att förenkla planeringen av skogsbruksåtgärder i ett landskapsperspektiv. All data om mark och vatten bör finnas tillgänglig på samma plats som övrig, för verksamhetsutövaren, relevant geodata. För att uppnå detta krävs med säkerhet ett nära samarbete med andra datavärdar så som t.ex. SLU, Naturvårdsverket, Hav- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna. Data om naturvärden (avsnitt 4.4) Avsnittet utgör en förhållandevis noggrann genomgång av befintlig data angående formellt samt frivilligt skyddade områden, nyckelbiotoper, objekt med naturvärden och andra hänsynskrävande biotoper samt artförekomster. Genomgången kompletteras med ett antal konkreta förbättringsförslag som föreningen i stort instämmer i. Problemet är inte dessa förslag utan bristen på mer genomgripande, strategiska förslag. Vi ställer oss mycket kritiska till

7 7/10 att Skogsstyrelsen i remissen avstått från att lägga förslag om nya storskaliga inventeringar. Naturskyddsföreningen anser att det finns ett mycket stort informationsbehov om landskapets innehåll av nyckelbiotoper (NB) och områden med naturvärden (ONV). Föreningens inventeringar bekräftar det som tidigare visats genom Skogsstyrelsens egna uppföljningar det finns ett stort mörkertal gällande nyckelbiotoper, där endast en mindre del av de faktiska nyckelbiotoperna identifierats. Under många år har föreningens aktiva samlat in data om avverkningsplanerade oregistrerade nyckelbiotoper såväl på storskogsbrukets som på enskildas marker. Nyckelbiotoper är föremål för obligatoriskt samråd enligt miljöbalken 12 kap. 6, och Skogsstyrelsens föreskrifter kopplade till detta lagrum. Om Skogsstyrelsen menar allvar med att höja kvaliteten på information till markägare i syfte att nå en bättre miljöhänsyn så behöver myndigheten inte bara kvalitetssäkras befintliga data utan också säkerställa att ännu ej upptäckta nyckelbiotoper hittas och registreras. En självklar ambition måste vara att minimera mörkertalet. Naturskyddsföreningen anser därför att en ny nyckelbiotopsinventering (NBI) ska initieras. Om inte, riskerar stora naturvärden att spolieras. En förnyad inventering är också viktig ur ett landskapsperspektiv, och för att skapa och upprätthålla en fungerande grön infrastruktur. Naturskyddsföreningen har inga direkta synpunkter på förslaget om ackreditering av inventerare i syfte att hitta och registrera nyckelbiotoper. Dock vill vi understryka att syftet med en sådan ackreditering ska vara ett sätt att kvalitetssäkra och om möjligt höja inventerarnas. kompetensnivå. En eventuell ackreditering måste därför självfallet följa Skogsstyrelsens väl inarbetade metodik och bedömningsgrunder för nyckelbiotoper. Naturskyddsföreningen ställer sig mycket positiv till en utveckling av ett nytt kartskikt för sannolika områden med höga naturvärden. Förslaget kopplar även, i enlighet med resonemanget ovan vad gällande en ny NBI, till behovet av inventering och registrering. Skogsstyrelsen lyfter även möjligheten att göra en bristanalys för att tydliggöra behov av inventeringar. 8 En sådan analys skulle enligt förslaget behövas då frånvaron av registrerade artfynd i specifika områden givetvis inte bekräftar frånvaron av skyddsvärda arter. Naturskyddsföreningen delar Skogsstyrelsens uppfattning och anser att en sådan bristanalys skulle ha ett stort värde. 8 Avsnitt 4.4, förbättringsförslag (s 55).

8 8/10 Föreningen noterar att Skogsstyrelsen använder begreppet naturvärden synonymt med biologiska värden. Om så sker bör termen definieras tydligt, inte minst på grund av risken för att naturens andra värden (för upplevelser, rekreation, turism, jakt mm) annars förminskas eller förbises. Som påpekas nedan är remissen generellt sett bristfällig vad gäller sociala värden. Data om kulturmiljövärden (avsnitt 4.5) Naturskyddsföreningen ser positivt på de förslag till åtgärder som föreslås. De förslag som ges återspeglas emellertid inte helt i de övergripande förslag som finns i sammanfattningen. Det är därför oklart på vilket sätt det fortsatta arbetet med förslagen ser ut. De åtgärder som föreslås inom arbetet med Bevara skogens kulturmiljöer kan även appliceras på arbete med andra värden, exempelvis skogens sociala värden. Naturskyddsföreningen instämmer i analysen som säger att orsakerna till skador på kulturmiljöer är många och komplexa och att det inte räcker att enbart söka svaren i kartskikt och inventeringsunderlag. Attityder, viljan att förändra, kompetens och förståelse för vårt kulturarv spelar också in. Även denna analys kan appliceras på skogens sociala värden. Data om upplevelsevärden (avsnitt 4.6) Det är anmärkningsvärt att Skogsstyrelsen återigen remitterar ett förslag där skogens sociala värden är knapphändigt redovisade och analysen bristfällig. Helt grundläggande information om skogens sociala värden saknas idag, ändå ägnas endast tre sidor i remissen åt dessa värden. I de inledande kapitlen om bakgrund och uppdrag nämns inte ens de sociala värdena. Naturskyddsföreningen anser det vara självklart att skogens sociala värden ingår i begreppet informationen om natur- och kulturmiljövärden som är utgångspunkten för regeringsuppdraget (ur regleringsbrevet, citerat på s 10). Rådande brist på information gäller visserligen alla skogens värden, men skogens sociala värden har en särställning då dessa fortfarande inte ingår som en naturlig del i arbetet med skoglig planering. Skogens sociala värden borde därför tydligare behandlas i remissen. Bristen återspeglas även i att remissen är uppdelad på avsnitt som Naturvärden, Kulturmiljövärden och Upplevelsevärden. Detta visar att begreppen behöver definieras tydligt av Skogsstyrelsen. Vi förutsätter att framtida kommunikation kring dessa begrepp blir mer konsekvent än vad fallet är idag. Sociala värden nämns inte i diskussionen av kvalitetssäkring kopplat till nyckelbiotoper och kulturmiljövärden. Det är oklart om de förslag som tas upp i sammanfattningen även inkluderar sociala värden eftersom de inte

9 9/10 innefattar de förslag som ändå förekommer i avsnitt 4.6. Vad gäller förslag C2 om e-tjänst för inrapportering exkluderas uppenbarligen sociala värden (eftersom endast nyckelbiotoper och forn/kulturlämningar nämns). Naturskyddsföreningen anser att de förbättringsförslag som ges i avsnitt 4.6 är mycket bra, men vi saknar en diskussion om kvalitet på data och hur databehovet ska tillgodoses rent praktiskt. Då förslagen endast förs fram i löptext i avsnitt 4.6 är det oklart på vilket sätt de ska föras vidare. Naturskyddsföreningen anser att en tydlig, framåtblickande beskrivning av arbetet behövs, där frågan om vad som krävs för att ta fram nödvändiga data besvaras. Föreningen uppskattar att Skogsstyrelsen uppmärksammar kommunal planering i detta sammanhang. Texten under rubriken Kommunala planer, program och planeringsunderlag är viktig. Föreningen ser fram mot en utveckling av arbetet med samråd enligt 30 SVL, förordning 2005:1149 och hoppas inom kort få se konkreta resultat för hur Skogsstyrelsen avser att verka för att överbrygga gapet mellan skoglig planering och samhällsplanering. Vad gäller kommuners ansvar och möjligheter inom arbetet med översiktsplanen har Naturskyddsföreningen länge verkat för en komplettering av PBL med en ny bestämmelse som föreskriver att översiktsplanen även ska belysa kommunens intentioner för samt hantering av den bostads- och tätortsnära naturen. Se särskild PM om detta förslag (bilaga). Skogsstyrelsens identifiering av skogar med höga sociala värden nämns, men utan att analysera vad denna inventering gav, varför den avslutades eller vad en fortsatt identifiering skulle kunna ge. Istället föreslås framtagande av rikstäckande underlag som beskriver sannolikheten för förekomsten av höga upplevelsevärden och eventuell brist på sådana med hjälp av skogliga grunddata och kart- och bilddata. Detta låter intressant men det är oklart vad det innebär. Om Skogsstyrelsen vill identifiera områden som kan ha höga upplevelsevärden, kan man förslagsvis börja med att konstatera att det är mycket sannolikt att skog inom och nära tätorter har sådana värden. Naturskyddsföreningen ser fram emot en e-tjänst som kan stödja och underlätta skogsbrukets arbete med information och kommunikation inför planerade skogsbruksåtgärder (vilket föreslås utredas, s 67). Trots att uppdraget också handlar om att ge rekommendationer till näringen om fortsatt inriktning noterar vi att inget av förslagen i avsnitt 4.6 handlar om vad skogsnäringen kan göra (förutom en uppmaning att använda det material som redan finns idag, vilket är otillräckligt).

10 10/10 * * * Detta yttrande har tagits fram av Jonas Rudberg, Märta Berg och Malin Sahlin, sakkunniga vid föreningens rikskansli. Stockholm dag som ovan Johanna Sandahl Ordförande Jan Terstad Chef Skog och Naturvård Bilaga: Säkerställ skogens sociala värden. Underlag och förslag på hantering av skogens sociala värden (Naturskyddsföreningen, PM )

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

- Utgångspunkten för skogsproduktion måste vara att denna bedrivs inom ekosystemets ramar.

- Utgångspunkten för skogsproduktion måste vara att denna bedrivs inom ekosystemets ramar. Vårt Dnr: Till Skogsstyrelsen Jönköping Stockholm 2015-04-13 Kunskapsplattform för skogsproduktion Naturskyddsföreningens remissvar Sammanfattning av Naturskyddsföreningens synpunkter Föreningen anser

Läs mer

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringsbeslut IV 4 1 bilaga 2018-05-17 N2018/03141/SK m. fl. Se bilaga Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringens

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till handlingsplan för grön infrastruktur på regional nivå

Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till handlingsplan för grön infrastruktur på regional nivå Ert dnr: M2013/2500/Nm Vår ref Dnr: 2013/0029/1 Miljödepartementet, registrator Miljödepartementet, att: M. Löfroth Stockholm 12 december 2013 Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-18 M2013/1659/Nm Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Miljömålsberedningen har i uppdrag

Läs mer

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder.

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder. Miljömålet Levande skogar Skogens och skogsmar kens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biolo giska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden vär nas. Sist i

Läs mer

Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar

Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar Stockholm 13 september 2018 Er ref/dnr: 2016/660 Vårt dnr: 2018/0096 Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar Sammanfattning Naturskyddsföreningen

Läs mer

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod Er ref NV-06416-14 // SKS 2014/2313 Skogsstyrelsen skogsstyrelsen@skogsstyrelsen.se Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se Stockholm 19 januari 2015 Formellt skydd av skog införande av en kompletterande

Läs mer

Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket

Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket 2016-02-29 NV 08573-15 Linda Eriksson linda.eriksson@skogsindustrierna.org +46 70 6707209 Till Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata

m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata Regeringsbeslut II 2 2019-03-28 N2019/01449/SK Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata Regeringens

Läs mer

Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare

Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare Datum 2017-11-09 Diarienr 2017/3781 1(10) Tillsynsenheten Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare 1. Beskrivning

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om toleransavdrag vid naturvårdsavtal

Redovisning av regeringsuppdrag om toleransavdrag vid naturvårdsavtal Datum 2014-03-27 Diarienr 2014/2 1(6) Enheten för lag och områdesskydd Johan Åberg Redovisning av regeringsuppdrag om toleransavdrag vid naturvårdsavtal Sammanfattning Beräkningsgrunder för ersättning

Läs mer

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås 1(8) Datum 2016-02-24 Diarienr 2016/335 Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås De åtgärder som tas upp i denna åtgärdslista svarar mot regeringsuppdraget om att bistå Miljömålsrådet

Läs mer

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM-Gruppen, Box 110 93, 161 11

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen avstyrker föreslagen ändring i 30 skogsvårdslagen.

Mark- och miljööverdomstolen avstyrker föreslagen ändring i 30 skogsvårdslagen. SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen YTTRANDE 2013-09-26 Stockholm Dnr 430/13 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se michael.lofroth@regeringskansliet.se Remiss av betänkandet Långsiktigt

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5 Regeringsbeslut 1 :5 REGERINGEN 2012-03-08 M2012/722/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag till Naturvårdsverket att utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel

Läs mer

Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering

Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering Hållbar kommun, 23 Januari 2018 Jörgen Sundin, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-24 1 Vad

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE Er ref 2011/3281 Ert datum 2013-04-05 Skogsstyrelsen Enh f policy och analys, Svante Claesson 551 83 Jönköping skogsstyrelsen@skogsstyrelsen.se Remiss av Målbilder

Läs mer

Ny kapitelindelning behövs för ökad transparens

Ny kapitelindelning behövs för ökad transparens 1(7) SLU.dha.2013.5.5 65. ArtDatabanken Lena Tranvik YTTRANDE 2013-05-30 Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Yttrande om Skogsstyrelsens remiss 2011/3281 2011/3281: Kravspecifikation för hänsynsuppföljning

Läs mer

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län www.i.lst.se Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län Bilaga 1: Sammanfattning av den nationella strategin Sammanfattning Nationell strategi för formellt skydd av skog Detta dokument redovisar

Läs mer

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken 1(5) Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Sammanställning av remissvar Totalt inkom 27 svar på remissen. Inga synpunkter Länsstyrelsen

Läs mer

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1 (9) ANVISNINGAR 2015-03-26 Ärendenr: NV-06416-14 SKS 2014/2313 Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1. Bakgrund 1.1. Övergripande mål 1.1.1. Konventionen om biologisk mångfald

Läs mer

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson)

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson) DET HÄR GÖR VI Vilka är vi? Skogsstyrelsen är en statlig myndighet för frågor som rör skog. Vi är en lokalt förankrad myndighet vilket innebär att vi har kunskap om det område där du bor och de specifika

Läs mer

Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning resultat från Skogsstyrelsens Polytaxinventering (P1), avverkningssäsong 1998/ /2010

Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning resultat från Skogsstyrelsens Polytaxinventering (P1), avverkningssäsong 1998/ /2010 PM 1(8) Datum 2011-04-11 Diarienr 2011/1993 Skogsenheten Skogsavdelningen Malin Andersson, Naturvårdsspecialist malin.andersson@skogsstyrelsen.se Tfn 0451-383 107, 070-345 83 25 Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruk

Gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruk Vårt Dnr: 2016/109 Ert Dnr: NV-08573-15 Stockholm 29 februari 2016 Till Naturvårdsverket Stockholm Gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruk Naturskyddsföreningens remissvar

Läs mer

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och 1 (3) Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster, samtidigt som behovet

Läs mer

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83).

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Hägersten 2009-11-17 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Inledning Utredningens förslag ger miljömålssystemet ett tydligare internationellt perspektiv.

Läs mer

Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare

Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare Datum 2015-10-12 Diarienr 2015/2400 1(10) Tillsynsenheten Mats Herling Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se Märta Alsén Planhandläggare 010 2233424 marta.alsen@lansstyrelsen.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

Skogliga skattningar från laserdata och framtida dataförsörjning KSLA 7 FEBRUARI HERMAN SUNDQVIST

Skogliga skattningar från laserdata och framtida dataförsörjning KSLA 7 FEBRUARI HERMAN SUNDQVIST Skogliga skattningar från laserdata och framtida dataförsörjning 1 Disposition 1. Regeringsuppdraget Skogliga skattningar från laserdata 2. Nyttan med Skogliga grunddata 3. Framtiden och uppdatering 2

Läs mer

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1 (9) PM Förslag 2014-12-12 Ärendenr: NV-06416-14 SKS 2014/2313 Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1. Bakgrund 1.1. Övergripande mål 1.1.1. Konventionen om biologisk mångfald

Läs mer

Rådande förbud mot att inhämta och hantera ny kunskap om nyckelbiotoper i nordvästra Sverige

Rådande förbud mot att inhämta och hantera ny kunskap om nyckelbiotoper i nordvästra Sverige Stockholm 7 april 2017 Till regeringen, att: statsråden Bucht och Skog Rådande förbud mot att inhämta och hantera ny kunskap om nyckelbiotoper i nordvästra Sverige Bakgrund Skogsstyrelsens (SKS) Gd meddelade

Läs mer

Skogsutredningen 2004 slutbetänkande Mervärdesskog (SOU 2006:81)

Skogsutredningen 2004 slutbetänkande Mervärdesskog (SOU 2006:81) YTTRANDE Sida 1/5 Datum 2007-01-09 Ert datum 2006-11-07 Beteckning 500-18544-06 Er beteckning N2006/6984/HU B Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Patrik Wandin Naturavdelningen Områdesskydd

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-04-05 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF SKOGSÄGARNA YTTRANDE Skogsstyrelsen Naturvårdsverket LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF Skogsägarna vill ge följande synpunkter

Läs mer

Informationsbehov för god miljöhänsyn

Informationsbehov för god miljöhänsyn Dnr 2015/1895 Informationsbehov för god miljöhänsyn 2015-09-21 REMISSVERSION 2 Författare Elisabet Andersson Lars Berggren Anders Engström Andreas Eriksson Oskar Forsberg Magnus Fridh Sarah Grabbe Emma

Läs mer

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Historik Nationella och internationella mål Skyddsformer Hur går arbetet och vad behöver förbättras? Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Sjöar

Läs mer

Verksamhetsstrategi 2015

Verksamhetsstrategi 2015 Verksamhetsstrategi 2015 Innehåll Inledning 4 Vårt uppdrag 5 Bruka utan förbruka 5 Skogsriket med värden för världen 6 Skogspolitiska mål 6 Produktionsmålet 6 Miljömålet 6 Sveriges miljömål och miljöarbete

Läs mer

Stockholm Vårt dnr: 2014/0106 Box Karlskrona Ert dnr: /2014

Stockholm Vårt dnr: 2014/0106 Box Karlskrona Ert dnr: /2014 Stockholm 2014-12-18 Boverket Vårt dnr: 2014/0106 Box 534 371 23 Karlskrona Ert dnr: 20121-147/2014 Naturskyddsföreningens svar på remiss om förslag till Boverkets allmänna råd (2015:xx) om friyta för

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar

Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar Hearing Stockholm, 2016-10-05 Program 10:15 Inledning Uppdraget Utvärderingen Nuläge värdefulla skogar Vägvalen i korthet 11:40 Lunch 12:30 Diskussioner om några vägval

Läs mer

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng..

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde.till bergtäkt Utdrag ur länsstyrelsens planavdelnings beslut Utdrag ur länsstyrelsens beslut Av Calluna föreslagna åtgärder är

Läs mer

Förslag till ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2011:7) och allmänna råd till skogsvårdslagen och i skogsvårdsförordningen (1993:1096)

Förslag till ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2011:7) och allmänna råd till skogsvårdslagen och i skogsvårdsförordningen (1993:1096) Vårt Dnr: 2015/027 Till Skogsstyrelsen Jönköping Stockholm 2015-08-21 Förslag till ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2011:7) och allmänna råd till skogsvårdslagen och i skogsvårdsförordningen

Läs mer

ansvaret för friheten?

ansvaret för friheten? Att hitt ätt till V h Att hitta rätt tillsammans Vem har ansvaret för friheten? Ett handslag eller hårdare reglering? Översyn och framtagande av nya nationella skogliga sektorsmål under 2010 och 2011 Regeringsuppdrag

Läs mer

Adaptive Management. Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i skogen och ett varierat skogsbruk Workshop Naturvårdsverket 12 jan 2017

Adaptive Management. Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i skogen och ett varierat skogsbruk Workshop Naturvårdsverket 12 jan 2017 Adaptive Management Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i skogen och ett varierat skogsbruk Workshop Naturvårdsverket 12 jan 2017 Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i

Läs mer

Kommittédirektiv. En effektivare och mer konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation. Dir. 2016:23

Kommittédirektiv. En effektivare och mer konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation. Dir. 2016:23 Kommittédirektiv En effektivare och mer konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation Dir. 2016:23 Beslut vid regeringssammanträde den 17 mars 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska identifiera

Läs mer

Grön infrastruktur- Går det att planera natur?

Grön infrastruktur- Går det att planera natur? Grön infrastruktur- Går det att planera natur? 2 Definition av begreppet Grön infrastruktur: Ett ekologiskt funktionellt nätverk av: Livsmiljöer; gammelskog, naturbetesmark, ädellövmiljöer, sandmiljöer,

Läs mer

Myrskyddsplan för Sverige. Delrapport objekt i Norrland

Myrskyddsplan för Sverige. Delrapport objekt i Norrland Myrskyddsplan för Sverige Delrapport objekt i Norrland RAPPORT 5669 APRIL 2007 Myrskyddsplan för Sverige Delrapport Objekt i Norrland NATURVÅRDSVERKET NATURVÅRDSVERKET Rapport Myrskyddsplan för Sverige

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Uppsala län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Uppsala län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen i Uppsala län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Naturvårdsavtal för områden med höga sociala värden

Naturvårdsavtal för områden med höga sociala värden PM skog X/2014 Datum 2014-12-08 1(7) Naturvårdsavtal för områden med höga sociala värden Innehåll Naturvårdsavtal för områden med höga sociala värden... 1 Bakgrund... 1 Naturvårdsavtal med upplevelsevärdet

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande.

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande. Stockholm den 8 mars 2004 Miljödepartementet Maria Schultz 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget att ta fram förslag till ett sextonde miljökvalitetsmål: Ett rikt växt- och

Läs mer

Aktuella regeringsuppdrag, översikt

Aktuella regeringsuppdrag, översikt PM 1(11) Datum 2018-02-05 Diarienr Enheten för Policy och analys Svante Claesson 551 83 Jönköping svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359 368 Aktuella regeringsuppdrag, översikt Regeringen har gett

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2016/01030/R Förslag till svenska bestämmelser för invasiva främmande arter

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2016/01030/R Förslag till svenska bestämmelser för invasiva främmande arter Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer: 06210/2016 Stadsmiljöavdelningen Karolina Källstrand Telefon 031-368 38 78 E-post: karolina.kallstrand@miljo.goteborg.se Yttrande till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) YTTRANDE 2016-10-10 Dnr: 2016/641 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Mark- och miljööverdomstolen

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser För mer information hänvisas till respektive avsnitt i samrådsdokumentet. Arbetsprogram

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-16 Handläggare Frida Nordström 08-508 876 16 Till Exploateringsnämnden 2018-08-23 Ekologisk kompensation. Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster,

Läs mer

Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen

Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen Sida 1 (6) 2008-12-19 Version: 1.0 Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen Redovisning av regeringsuppdrag Riksantikvarieämbetet Tel 08-5191

Läs mer

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen YTTRANDE 2017-06-22 Dnr: RA 04-2017/3410 Ert dnr: Fi2017/01289/DF Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Digitalförvaltning.nu (SOU 2017: 23) Riksarkivet har tagit del av rubricerat delbetänkande och vill

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE 2016-10-10 Dnr 2015/7652 Er ref M2016/1849/R Ert datum 2015-07-08 Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 STOCKHOLM Miljöbedömningar, Ds 2016:25

Läs mer

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 PROJEKTRAPPORT Miljökontoret 2013-05-23 Dnr 2013-407 Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 Michael Werthén Magnus Jansson 2 BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 3 METOD OCH GENOMFÖRANDE 4 RESULTAT 4 SLUTSATS

Läs mer

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster Regeringsbeslut I:5 2015-02-12 M2015/772/Nm Miljö- och energidepartementet Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Box 1206 111 82 STOCKHOLM Uppdrag att göra en analys av forskning

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd Regeringsbeslut I:4 2015-02-12 M2015/771/Nm Miljö- och energidepartementet Havs- och vattenmyndigheten Box 11 930 404 39 GÖTEBORG Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-05-08 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Artskydd kontra äganderätt hur kan konflikten lösas?

Artskydd kontra äganderätt hur kan konflikten lösas? Foto: Torbjörn Ebenhard Artskydd kontra äganderätt hur kan konflikten lösas? Maria Forsberg Juridiska institutionen/uu; Centrum för biologisk mångfald (CBM) Stockholm 21 mars 2018 Disposition Artskydd

Läs mer

Remiss om Bevarande av biologisk mångfald instrument och omfattning

Remiss om Bevarande av biologisk mångfald instrument och omfattning Regeringskansliet Miljödepartementet M2013/408Nm REMISSYTTRANDE 2013-05 06 Remiss avseende redovisningar av regeringsuppdragen om bevarande av biologisk mångfald, NV-05326-12 (Naturvårdsverket), Dnr 2012/2980

Läs mer

Användning av Skogsstyrelsens laserdataprodukter. Johan Eriksson och Svante Larsson

Användning av Skogsstyrelsens laserdataprodukter. Johan Eriksson och Svante Larsson Användning av Skogsstyrelsens laserdataprodukter Johan Eriksson och Svante Larsson 1 Produktionsläget skogliga grunddata 31 december 2015 Version 1.1 Återstår KSLA 2016-02-11 2 Skogliga grunddata Skog

Läs mer

Remiss Fördjupad utvärdering av Levande Skogar

Remiss Fördjupad utvärdering av Levande Skogar LRF SKOGSÄGARNA REMISSYTTRANDE Dnr 2015/7077 Er ref 2013/3340 Skogsstyrelsen Remiss Fördjupad utvärdering av Levande Skogar LRF och Skogsägarföreningarna Södra, Mellanskog, Norrskog och Norra Skogsägarna,

Läs mer

Ekologisk kompensation (SOU 2017:34)

Ekologisk kompensation (SOU 2017:34) YTTRANDE 1(9) Datum 2018-10-03 Diarienr 2018/1542 Er referens M2017/01115/Nm Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Ekologisk kompensation (SOU 2017:34) Skogsstyrelsen har tagit del av utredningen

Läs mer

Miljömålen regionalt och RUS.

Miljömålen regionalt och RUS. Miljömålen regionalt och RUS www.rus.lst.se Miljömålsproppen 2009/10:155 5.2 Regionala miljömål och regionalt miljöarbete Regeringens bedömning: Regionala miljömål beslutas av regionalt miljömåls-ansvariga

Läs mer

Kommunstyrelsen. Till: Miljö- och energidepartementet Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2017/01115/Nm

Kommunstyrelsen. Till: Miljö- och energidepartementet Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2017/01115/Nm Kommunstyrelsen Datum 2018-10-03 Diarienummer 0868/18 Till: Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2017/01115/Nm s svar på remiss

Läs mer

Skogsstyrelsens arbete med att få tillgång till artdata. Pär Nyman, Skogsstyrelsen Enheten för geografisk information

Skogsstyrelsens arbete med att få tillgång till artdata. Pär Nyman, Skogsstyrelsen Enheten för geografisk information Skogsstyrelsens arbete med att få tillgång till artdata Pär Nyman, Skogsstyrelsen Enheten för geografisk information Behov av artdata Exempel Avverkningsärende Förutsättningar Arbetssätt Hansläggarstöd

Läs mer

Till: Lars-Erik Jevås. Mölndals stad

Till: Lars-Erik Jevås. Mölndals stad Till: Lars-Erik Jevås Mölndals stad Yttrande över naturvårdsplan för Mölndals stad Övergripande synpunkter Göteborgs Ornitologiska förening välkomnar en reviderad naturvårdsplan för Mölndals stad. Naturvårdsplaneringen

Läs mer

27 november 2018 Forum för tillämpad samhällsekonomisk analys Magnus Nilsson

27 november 2018 Forum för tillämpad samhällsekonomisk analys Magnus Nilsson 27 november 2018 Forum för tillämpad samhällsekonomisk analys Magnus Nilsson Miljökvalitetsmålet Levande skogar Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion skall skyddas samtidigt som den biologiska

Läs mer

Sammanfattning. Författningsförslag. Er beteckning: Yttrande från lst Dalarna SOU 2017:34

Sammanfattning. Författningsförslag. Er beteckning: Yttrande från lst Dalarna SOU 2017:34 Remiss 1 (5) Enheten för naturskydd Jemt Anna Eriksson Direkt 010-2250327 Jemt-Anna.Eriksson@lansstyrelsen.se Regeringskansliet c/o Miljö- och energidepartementet 103 33 STOCKHOLM Begäran om yttrande över

Läs mer

Hållbarhet, skog och frihet under ansvar. Linda Berglund, Världsnaturfonden WWF 23 februari 2011

Hållbarhet, skog och frihet under ansvar. Linda Berglund, Världsnaturfonden WWF 23 februari 2011 Hållbarhet, skog och frihet under ansvar Linda Berglund, Världsnaturfonden WWF 23 februari 2011 Slaget om den svenska skogen Biologisk mångfald Vatten Virke Bioenergi Rennäring Topic can go here Presentation

Läs mer

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare Länsnaturträff Helsingborg 5 oktober 2016 Malin Andersson Friluftslivssamordnare Friluftslivspolitiken & friluftsmålen Länsstyrelsens uppdrag Ledinventering Riksintresse Friluftsliv Vad är friluftsliv?

Läs mer

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017 Datum 2017-02-10 Diarienr 2016/1708 1(9) Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017 De åtgärder som tas upp i denna åtgärdslista svarar mot regeringsuppdraget om att bistå

Läs mer

2 Skogsbruk. Åtgärdsprogram till Dalarnas miljömål Länsstyrelsen i Dalarnas län

2 Skogsbruk. Åtgärdsprogram till Dalarnas miljömål Länsstyrelsen i Dalarnas län 2 Skogsbruk Skogen erbjuder unika livsmiljöer för olika växt- och djurarter, rymmer många kulturmiljöer och fornlämningar samt är värdefull för friluftsliv och rekreation. Skogsbruket är också en basnäring

Läs mer

Borås Stads remissyttrande över Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen

Borås Stads remissyttrande över Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen REMISSYTTRANDE Datum 2018-05-07 Instans Kommunstyrelsen Dnr KS 2018-00105 1.1.2.1 1(6) Johannes Adolfsson Handläggare 033 353061 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för digital

Läs mer

Utredning om ekologisk kompensation

Utredning om ekologisk kompensation Utredning om ekologisk Kommittédirektiv 2016:23 Utredare: Håkan Wåhlstedt Utredningssekreterare: Karolina Ardesjö Lundén och Jim Nilsson Expertgrupp (24 st) Uppdraget Identifiera och föreslå åtgärder för

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete EM1003 W-4.2, 2012-02-09 YTTRANDE 1 (5) Datum Ert datum Ert dnr 2015-06-29 M2015/1539/S Analysavdelningen Enheten för miljöanalys Linda Kaneryd linda.kaneryd@energimyndigheten.se Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

ett rikt växt- och djurliv

ett rikt växt- och djurliv Ett rikt växt- och djurliv Hur är det idag? Den biologiska mångfalden är grunden för allt mänskligt liv, den spelar en avgörande roll för människors överlevnad och välfärd och är därmed en förutsättning

Läs mer

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Mölndals Stad

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Mölndals Stad BESLUT 1(3) Naturvårdsenheten 0501-60 53 32 Mölndals Stad Miljö- och hälskoskyddskontoret Lars-Erik Jevås 431 82 MÖLNDAL Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Mölndals Stad BESLUT Beviljade projekt

Läs mer

Artskydd i skogen Handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket

Artskydd i skogen Handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket Artskydd i skogen Handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket Webbinarium augusti 2016 Om du behöver teknisk hjälp: ring Carmela tel. 076-1151674 Program Regelverk, tillsyn Frågor Riktlinjerna Frågor

Läs mer

UNDERSÖKNING AV MILJÖPÅVERKAN

UNDERSÖKNING AV MILJÖPÅVERKAN Detaljplan för Vevstaken 5 m.fl. Skogstorpa UNDERSÖKNING AV MILJÖPÅVERKAN Enligt Miljöbalken 6 kap 3-8 ) ska kommunen genomföra en strategisk miljöbedömning när genomförandet av en plan eller ett program

Läs mer