SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING"

Transkript

1 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (24) Handläggare: Britt-Marie Johansson, Christina Amundberg, Gunilla Jalmarsson och Lars Ingvald Telefon: Till Stadsdelsnämnd Södermalm Uppföljning av ActivSöders dagverksamheter Sjöstadsgårdens, Sofiagårdens och Vindragarens vård- och omsorgsboende samt Tellus fritidscenter och Tanto Seniorlokus Förvaltningens förslag till beslut 1. Nämnden godkänner rapporten. Anders Carstorp Stadsdelsdirektör Jonas Wilhelmsson Bitr. Avdelningschef Sammanfattning Detta ärende är en uppföljning av ActivSöders dagverksamhet, Sjöstadsgårdens, Sofiagårdens och Vindragarens vård- och omsorgsboende samt Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus. Uppföljningarna görs årsvis. Den samlade bedömningen om verksamheterna är att brukarna har möjlighet till inflytande och delaktighet samt får sina behov och önskemål tillgodosedda. Samtliga dagverksamheter och vård- och omsorgsboenden uppfyller kraven som kan ställas utifrån lagstiftning, förordning, föreskrifter, staden riktlinjer och avtal. I samtliga verksamheter pågår kompetensutveckling och förbättringsarbeten. Box 4270, Stockholm. Besöksadress: Medborgarplatsen 25 Telefon soder@stockholm.se

2 SID 2 (24) Ärendets beredning Detta ärende har beretts inom avdelningen för äldreomsorg och administrativa avdelningen. Pensionärsrådet har fått information den 3 december om ärendet. I följande redovisas varje verksamhetsuppföljning för sig. 1. Activ Söders dagverksamheter Fakta om verksamheten ActivSöders dagverksamhet Namn och adress Grindstugans och Guldäggets dagverksamheter Tideliusgatan 16, Stockholm Verksamhet Driftsform Avtalspart Förestår/verksamhetschef Magdas dagverksamhet Timmermansgatan 27, Stockholm Pärlans dagverksamhet Rosenlundsgatan 44 A, Stockholm Dagverksamhet enligt 3 kap. 6 Socialtjänstlagen Entreprenad, avtalstid med möjlighet till förlängning två plus två år. ActivSöder AB Majvor Fahlander Målgrupp och antal Guldäggets sociala dagverksamhet har 12 platser/dag under 2 dagar/vecka och demens dagverksamhet 8 platser/dag under 3 dagar/vecka. Grindstugan, Magda och Pärlans demens dagverksamheter har 53 platser och totalt 88 gäster per vecka. Antal anställda 2 personer (1,75 åarb) på Guldägget och 12 personer (12,17 åarb) på Grindstugan, Magda och Pärlans dagverksamheter. Metod för uppföljningen Besök i verksamheten har gjorts av Britt-Marie Johansson MAS och Gunilla Jalmarsson, avdelningscontroller den 11 oktober. Avdelningscontroller har även besökt verksamheten den 11 maj, 15 maj och 23 oktober. Dialog med verksamhetschef Majvor Fahlander, enhetscheferna Åke Fermelin och Lena Öhrn och omvårdnadspersonal och gäster. Kontroll av verksamhetens dokumentation och rutiner.

3 SID 3 (24) Kontroll av personalförteckning/täthetsscheman har gjorts. Dialog med företrädare från beställarenheten. Upplysningar från Skatteverket, Upplysningscentralen och Bolagsverket. Kontroll av underleverantörer, försäkringsbrev och fakturaunderlag Verksamhet ActivSöders dagliga verksamheter bedrivs enligt 3 kap 6 SoL. Det krävs att den äldre har ett biståndsbeslut för att få en plats. Verksamhetsidén är aktiviteter enskilt och i grupp utifrån Jagstödjande metoder 1 och salutogent arbetssätt. Verksamheterna för personer med demenssjukdomar arbetar också regelbundet med validation, taktil massage och anhörigstöd i olika former. Gästerna har möjlighet att välja olika aktiviteter inom ramen för verksamheten. Gruppaktiviteternas omfattning och innehåll utformas utifrån gästernas funktionshinder, behov och önskemål. Aktiviteterna varierar stort med såväl fysiska, intellektuella, konstnärliga, kulturella som sociala i verksamhetens lokaler eller i närmiljön. Under året har Kofotens dagverksamhet bytt namn till Pärlan och fått nya lokaler på Tanto. Inriktningen har också förändrats och det nya är att verksamheten på Pärlan vänder sig till fysiskt aktiva yngre personer som är i början av sin demenssjukdom. Tillgänglighet, lokaler och inventarier Samtliga dagverksamheter har tillgängliga lokaler med hiss och ligger nära busskommunikationer. Gästerna på Grindstugan, Pärlan, Magda och Guldäggets dagverksamhet med demensinriktning får transport från hemmet till dagverksamheten med turbundna resor. Till den sociala dagverksamheten på Guldägget går det en bil med plats för 6-7 personer två dagar per vecka. Deltagare Totalt finns 109 deltagare i de fyra olika verksamheterna och alla gäster är bosatta på Södermalm. Biståndshandläggarna gör individuppföljningar, för att följa upp enskilda deltagares genomförda insatser, samtidigt som beslutet omprövas. Activ Söder kontrollerar regelbundet vikt-bmi 2 och en skattning enligt Katz/Berger skalan 3 minst en gång per år. Samtliga dagverksamheter samverkar med hemtjänst och anhöriga för att skapa ett helhetsstöd för den enskilde. Besök har gjorts fortlöpande i verksamheten av avdelningscontroller i samband med avtalsuppföljningen. Ett särskilt fördjupat besök gjordes på Pärlan inför denna uppföljning. Alla deltagare verkar nöjda och trivs med innehållet i sin dagverksamhet under uppföljningsbesöket. 1 Enligt Jane Cars & Birgitta Zander 2 Body Mass Index 3 Fysisk rörlighet och minnesfunktion

4 SID 4 (24) Brukarundersökning Stadens brukarundersökning från 2011 visar att drygt 90 %, av de som svarade på enkäten var nöjda. Detta var ett betydligt bättre resultat jämfört med stadens sammantagna resultat som låg på knappt 70 %. Samtliga dagverksamheter på Södermalm redovisas ihop och därför finns inga särskilda uppgifter för ActivSöder. Årligen gör ActivSöder egna enkäter till gästerna och deras anhöriga som redovisas till förvaltningen i den fortlöpande avtalsuppföljningen. Årets enkät visar ett positivt resultat. Brukarinflytande/delaktighet/självständighet Dagverksamheterna med demensinriktning utgår i sitt arbete från metoden validation, vilket innebär att personalen fortlöpande lyssnar in och tolkar aktivt den enskildes behov och önskemål. De har också anhörigträffar för att delge kunskap och mer förståelse för demenssjukdomar och för att bygga upp en bra relation med anhöriga så att de kan känna trygghet under den tid den närstående är på dagverksamheten. På Guldägget har de istället gemensamma planeringar där man diskuterar med gästerna vilka aktiviteter som önskas. Avvikelse Förvaltningen har erhållit två synpunkter/klagomål på dagverksamheten under året varav ett beröm och ett klagomål. Av klagomålet gjordes en rapport om allvarliga missförhållanden enligt 14 kap 2 (Lex Sarah) och åtgärder vidtogs men bedömdes inte som något allvarligt missförhållande. Rapportskyldigheten om Lex Sarah är känd av personalen. Samtliga gäster och deras anhöriga får information om synpunkts- och klagomålshanteringen vid första besöket i dagverksamheten och blanketter finns tillgängliga i lokalerna. ActivSöder får dagligen muntlig uppskattning av både gäster och deras anhöriga. På verksamhetens egen synpunktsblankett har framförts två beröm. Samtliga avvikelser och synpunkter/klagomål redovisas vid förvaltningens uppföljningstillfällen. Ledningssystem finns men är inte uppdaterat enligt SOSFS 2011:9. Arbete pågår med att uppdatera systemet. Riktlinjer och rutiner kvalitetssäkras genom dokumentation, mätningar eller egenkontrollprogram. Ledningssystemet är inlagt på ActivSöders intranät och är tillgängligt för samtliga medarbetare. SoL- dokumentation ActivSöder har sedan flera år tillbaka genomfört välkomstintervjuer och dokumenterat levnadsberättelser redan innan den enskilde påbörjat dagverksamheten. Ett hemsök görs också hos den enskilde i ett tidigt skede. Detta arbete ligger sedan till grund för stödet till gästen så att det kan individanpassas.

5 SID 5 (24) Genomförandeplanerna dokumenteras i Parasol, som innehåller övergripande mål, vilka som deltagit i planeringen, datum när planeringen gjordes och när ny uppföljning senast skall göras. Underskrift finns av den enskilde eller legal ställföreträdare/ombud. De är dock mindre detaljrika och därför rekommenderas ActivSöder att överföra uppgifter från levnadsberättelser och välkomstintervjuer till genomförandeplaner så att dessa bli mer kompletta och följer bestämmelserna enligt dokumentationsförfattningen, SOSFS 2006:5. Hälso- och sjukvård ActivSöder har en väl fungerande hälso- och sjukvård som följer stadens rutiner och avtalets krav. Samverkan sker med primärvården kring enskilda patienters behov av hälso- och sjukvård. Det finns upprättade hälso- och sjukvårdsjournaler för de personer som är inskrivna vid verksamheterna. Vid uppföljningsbesöket upptäcktes att två brukares medicinering inte var korrekta. Kontakt har tagits med primärvården för korrigering. Personal- och kompetensförsörjning Bemanningen följer avtalet. Personalen har den kompetens som krävs och ges förutsättningar för fortlöpande kompetensutveckling utifrån verksamhetens behov och enligt SOSFS 2011:12. ActivSöders ledning och medarbetare söker aktivt olika former av kompetensutveckling och nya rön inom forskningsutvecklingsarbeten från andra dagverksamheter. Avtal Vid kontroll med skatteverket och upplysningscentralen framkommer att ActivSöder AB betalat skatter och avgifter i tid. Verksamheten drivs av rätt juridisk person. Tecknad ansvarförsäkring motsvarar angivna krav i avtal. Inga anmärkningar finns vad gäller redovisade underleverantörer. Verksamheten har rutiner för fakturahantering. AktivSöder och anlitade underleverantörer bedöms ha goda ekonomiska förutsättningar att fullgöra uppdraget under den tid som avtalet gäller Utvecklingsarbete De förbättringsområden som finns är att fortsätta att utveckla genomförandeplanerna enligt författningskraven. Ett arbete är påbörjat med att uppdatera ledningssystemet med bland annat fler egenkontrollprogram för riktlinjer och rutiner och olika kvalitetssäkringsmetoder.

6 Förvaltningens samlade bedömning av dagverksamheterna Förvaltningens bedömning är att deltagarna har möjlighet till inflytande och delaktighet och får sina beslutade insatser tillgodosedda av verksamheten. Förvaltningen bedömer att verksamheten uppfyller de krav som kan ställas utifrån gällande lagstiftning, förordning, föreskrifter, stadens riktlinjer och upprättat avtal. TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 6 (24)

7 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 7 (24) Sjöstadsgården Fakta om verksamheten Sjöstadsgårdens vård och omsorgsboende Namn Adress Verksamhet Driftsform Avtalspart Förestår/verksamhetschef Målgrupp och antal Antal anställda Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende Aktergatan Stockholm Särskilt boende enligt 5 Kap. 5 Socialtjänstlagen Entreprenad, avtalstid med möjlighet till förlängning i två år och två gånger två år. Vingslaget Omsorgs AB Kirsten Ytterberg, (gruppboenden för personer med demenssjukdomar) och Sanna Schedin (somatisk inriktning) Sjöstadsgården har, 32 lägenheter som är gruppboenden för personer med demenssjukdomar och 27 lägenheter somatisk inriktning 62 anställda motsvarande 54,04 årsarbetare Metod för uppföljningen Besök i verksamheten av Britt-Marie Johansson MAS och Christina Amundberg avdelningscontroller Datum för besöken i verksamheten är 6 mars oanmält besök dagtid, 1 oktober anmält besök och 11 oktober 2012 oanmält kvälls- och nattbesök Dialog med verksamhetscheferna Kirsten Ytterberg, Sanna Schedin, häslo och sjukvårdspersonal, omvårdnadspersonal och boende Kontroll av verksamhetens dokumentation och rutiner. Kontroll av personalförteckning/täthetsscheman Dialog med företrädare från beställarenheten Upplysningar från Skatteverket, Upplysningscentralen och Bolagsverket. Kontroll av underleverantörer, försäkringsbrev och fakturaunderlag Verksamhet Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende erbjuder service, omvårdnad och vård dygnet-runt i social gemenskap och med aktiviteter av olika slag enskilt och i grupp. Vingslaget Omsorgs AB:s värdegrund är hämtad från en humanistisk människosyn. De strävar efter att bemöta varje boende med värdighet, integritet och respekt. Huvudmetoderna för verksamheten är personcentrerad omvårdnad, validation, reminiscens och taktil massage. Verksamheten omvårdnaden med social gemenskap och aktiviteter av olika slag enskilt och i grupp. Utevistelser, Box 4270, Stockholm. Besöksadress: Medborgarplatsen 25 Telefon soder@stockholm.se

8 SID 8 (24) promenader och besök i affärer och serviceställen har prioriterats det sista året och uppskattats av de boende. En särskild kulturarbetare anordnar aktiviteterna tillsammans med arbetsterapeut och omvårdnadspersonal för att kunna erbjuda mer innehåll i vardagen än tidigare. Omvårdnadspersonalen speglar årstiderna, vardag och helgdag med matsedlar och i gemensamhetsutrymmen för att öka den enskildes igenkänning och trygghet. Tillgänglighet, lokaler och inventarier Sjöstadsgården vård- och omsorgsboende ligger i ett nybyggt hus i Hammarby Sjöstad. Det består av fem våningar och har rymliga ytor. Fyra våningar har två kök och vardagsrum för åtta boende i varje grupp. Den femte våningen är mindre med elva lägenheter och har ett kök och vardagsrum. Hela huset ger ett ljust och luftigt intryck. I de två översta våningarna bor äldre med i huvudsak somatiska sjukdomar och på de två nedre våningarna finns fyra gruppboenden för personer med demenssjukdomar. Lägenheterna är olika stora och alla är förhållandevis rymliga. Det finns balkonger till varje lägenhet och en gemensam större för alla på boendeenheten. Sjöstadsgården har också en egen uteplats på gården. Den innehåller planteringar som inspirerats av Sinnenas trädgård med olika anpassade planteringar. Gruppboendena för personer med demenssjukdomar har utrustats av entreprenören med reminiscenshörnor för att öka trygghet och igenkänningsgrad samt stimulans för de boende. Boende på Sjöstadsgården På Sjöstadsgården bor det till största delen äldre från Södermalm på de båda inriktningarna. Beläggningen under det gångna året har varit i stort sett 100% och det har funnits några personer i kö till boendet på såväl de somatiska som demenslägenheterna. Brukarundersökning Stadens brukarundersökning från 2011 har en svarsfrekvens på 64 % av de boende. Resultaten i brukarundersökningen är bättre än stadens genomsnitt i de flesta variablerna. Sjöstadsgårdens samtliga resultat är något högre för 2011 än En större ökning har skett på resultatet att de boende kan påverka sin vardag och att boendet uppfyller de äldres förväntningar. Beställarenheten för äldre gör individuppföljning. Det samlade resultatet för Sjöstadsgården är något högre än genomsnittet. De bästa resultaten finns på möjlighet till utevistelse och sämre resultat på kunskap om vart man ska vända sig med klagomål.

9 SID 9 (24) Vingslaget Omsorgs AB gör egna brukarundersökningar gällande nöjdhet med måltiderna för att säkra att de boendes egna uppfattningar i samband med måltiden. Resultaten från dessa är hög nöjdhet med maten som erbjuds. Sjöstadsgården har inga redovisade resultat från Socialstyrelsens öppna jämförelser. Brukarinflytande/delaktighet/självständighet Resultaten från individuppföljning, brukarenkäter och dokumentationsgranskning talar för att delaktighet och självständighet är god på Sjöstadsgården. Huvudmetoden på Sjöstadsgården är personcentrerad omvårdnad eller individuellt utformat stöd. Alla boende har genomförandeplaner som följs upp minst fyra gånger per år. Anhöriga bjuds in till anhörigmöten för information och samverkan med boendet. Sjöstadsgårdens enheter för personer med somatiska sjukdomar ska under året försöka skapa ett boenderåd för att tydligare och mer strukturerat fånga upp de boendes olika önskemål om inriktning och innehåll. Avvikelse Förvaltningen har erhållit ett klagomål på Sjöstadsgården under året. Samtliga avvikelser från socialtjänstens område visas upp vid uppföljningsbesöket. De är åtgärdade i varje enskilt ärende och behandlade i kvalitetsgruppen. På Sjöstadsgården var rapportskyldigheten om lex Sarah känd av personalen. Medarbetare uppgav dock att det kunde kännas svårt att skriva ner missförhållanden även om de var medvetna om sin skyldighet. Enligt uppgift från Vingslaget Omsorgs AB har de omarbetat sitt ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt den nya föreskriften SOSFS 2011:9. SoL- dokumentation Vid dokumentationsgranskning framkommer att samtliga boende har genomförandeplaner. De följs upp minst var tredje månad och förändrats i förhållande till den enskildes behov. Boendet för all löpande dokumentation i Parasol-systemet. De löpande anteckningarna innehåller även uppgifter om uppdrag eller samarbete med hälso- och sjukvårdspersonal. Hälso- och sjukvård Kvalitetsuppföljningen av hälso- och sjukvården vid enheten har gjorts av Vingslaget Omsorgs AB:s egen MAS. Dokumentation Granskning av 25 % av journalerna på Sjöstadsgården är genomförd.

10 SID 10 (24) De granskade journalerna visar genomgående på god kvalitet och att man på enheten arbetar aktivt med att göra riskbedömningar och planer för bedömda risker. I några fall saknas uppföljning av plan vilket enheten nu aktivt arbetar med att rätta till. Rutiner för hälso- och sjukvård Vid föregående års granskning påtalades att det inte fanns några lokalt anpassade rutiner för hälso- och sjukvården. Vid årets uppföljning så har enheten tagit fram bra lokalt anpassade rutiner. Personal- och kompetensförsörjning Ledningspersonal och hälso- och sjukvårdspersonal har högskoleutbildning. Ledningen för boendet har gått en större kostutbildning. Personalen har den kompetens som krävs och ges förutsättningar för fortlöpande kompetensutveckling utifrån verksamhetens behov och enligt SOSFS 2011:12. Nästan all omvårdnadspersonal har undersköterskeutbildning. De få som inte har undersköterskekompetens har påbörjat utbildning för att bli det. En undersköterska utbildar sig till Silviasyster. Årets vidareutbildningar har varit reminiscens, validation, taktil massage, demens-abc, psykiatrikurs, kvalitetsarbete, bemötande, etik och hygienutbildning. Även nästa år kommer att inriktas på att ytterligare personal får gå nämnda kurser. Vingslaget Omsorgs AB har som mål att de flesta medarbetarna ska ha gått dessa utbildningar. Bemanningen följer avtalet och en överenskommelse finns med förvaltningen om att flytta vissa personaltimmar från eftermiddagen till förmiddagen på enheterna för personer med somatiska sjukdomar. Boendet har utökat bemanningen på eftermiddag och kväll helgförmiddagar med stadens särskilda medel till gruppboenden för personer med demenssjukdomar. Vingslaget Omsorgs AB har ändrat i ledningsorganisationen till två enhetschefer. De har inte längre en enhetschef och en biträdande. Avtal Vid kontroll med skatteverket och upplysningscentralen framkommer att Vingslaget Omsorgs AB betalat skatter och avgifter i tid. Årsredovisning och revisionsberättelse har kontrollerats. Verksamheten drivs av rätt juridisk person. Tecknad ansvarförsäkring motsvarar angivna krav i avtal. Inga anmärkningar finns vad gäller redovisade underleverantörer. Verksamheten har rutiner för fakturahantering. Vingslaget Omsorgs AB och anlitad underleverantör bedöms ha goda ekonomiska förutsättningar att fullgöra uppdraget under den tid som avtalet gäller. Förvaltningen har i regelbundna uppföljningsmöten med Vingslaget Omsorgs AB följt upp att entreprenörens åtaganden och mervärden fullföljs enligt en av

11 SID 11 (24) parterna överenskommen handlingsplan. Mervärden gicks igenom i särskild handlingsplan under våren Utvecklingsarbete Vingslaget Omsorgs AB har under det senaste året vidareutvecklat aktiviteterna i boendet, justerat i bemanningen i förhållande till de boendes behov, förbättrat måltidsordningen och byggt upp kunskap kring demenssjukdomar. De har också satsat på att all omvårdnadspersonal ska ha undersköterskekompetens och har lagt ett utbildningsprogram som kommer att sträcka sig till Därefter kommer all omvårdnadspersonal att ha undersköterskekompetens. Nästa år kommer Sjöstadsgården att arbeta med värdegrundsfrågor och förbättra teamarbetet och utveckla vårdteam kring varje boende. De kommer också att se över rutiner och mötesstrukturer bl. a. i förhållande till det nya kvalitetsledningssystemet. Förvaltningens samlade bedömning om Sjöstadsgården Förvaltningen bedömer att verksamheten uppfyller de krav som kan ställas utifrån gällande lagstiftning, förordning, föreskrifter, stadens riktlinjer och upprättat avtal.

12 SID 12 (24) 3. Sofiagårdens vård och omsorgsboende Fakta om verksamheten Sofiagårdens vård- och omsorgsboende Namn Adress Verksamhet Driftsform Avtalspart Förestår/verksamhetschef Målgrupp och antal Antal anställda Sofiagårdens vård- och omsorgsboende Erstagatan 34, Stockholm Särskilt boende enligt 5 Kap. 5 Socialtjänstlagen Entreprenad, avtalstid med möjlighet till förlängning 2 år och två gånger två år. Vingslaget Omsorgs AB Maj-Lis Johansson (somatisk inriktning) och Lotta Stenberg (gruppboenden för personer med demenssjukdomar) Sofiagården har 30 lägenheter med inriktning demenssjukdom och 20 lägenheter med somatisk inriktning 64 anställda motsvarande 48,43 årsarbetare Metod för uppföljningen Besök i verksamheten av Britt-Marie Johansson MAS och Christina Amundberg avdelningscontroller Datum för besöken i verksamheten är 7 mars oanmält besök dagtid, 18 september anmält besök och 18 oktober 2012 oanmält kvälls- och nattbesök Dialog med verksamhetscheferna Maj-Lis Johansson och Lotta Stenberg, hälso- och sjukvårdspersonal, omvårdnadspersonal och boende Kontroll av verksamhetens dokumentation och rutiner. Kontroll av bemanningsscheman Dialog med företrädare från beställarenheten Upplysningar från Skatteverket, Upplysningscentralen och Bolagsverket. Kontroll av underleverantörer, försäkringsbrev och fakturaunderlag Verksamhet Sofiagårdens vård- och omsorgsboende erbjuder service, omvårdnad och vård dygnet-runt i social gemenskap och med aktiviteter av olika slag enskilt och i grupp. Vingslaget Omsorg AB:s värdegrund är hämtad från en humanistisk människosyn. De strävar efter att bemöta varje boende med värdighet, integritet och respekt. Huvudmetoderna för verksamheten är personcentrerad omvårdnad, validation, reminiscens och taktil massage. Sofiagården har de senaste åren arbetat målmedvetet med att bygga upp en variation av aktiviteter ute och inomhus för att kunna erbjuda mer innehåll i vardagen. En kulturarbetare och arbetsterapeut utvecklar och samordnar

13 SID 13 (24) aktivitetserbjudanden. Omvårdnadspersonalen försöker också spegla årstiderna, vardag och helgdag med matsedlar och i gemensamhetsutrymmen för att öka den enskildes igenkänning och trygghet. Tillgänglighet, lokaler och inventarier Sofiagården är beläget centralt på Södermalm i en äldre men renoverad fastighet nära Vitabergsparken. Boendet består av fem våningar. På de två översta finns lägenheter för äldre med somatiska sjukdomar och på de tre nedre våningarna är det gruppboenden för personer med demenssjukdomar. Samtliga våningar har gemensamhetslokaler som består av kök, matrum, två vardagsrum och fransk balkong. Sofiagården har också en större samlingslokal för hela boendet på bottenplanet som de använder för aktiviteter, samkväm och anhörigmöten. Hela boendet är fullvärdigt, tillgängligt och funktionellt utformat. Renovering har startat av fastighetsägaren i gemensamhetslokalerna. Först åtgärdas köken. Boende De flesta boende på Sofiagården kommer från Södermalm. Fler boende på den somatiska inriktningen kommer från olika stadsdelar medan nästan alla boende som bor på gruppbostäderna för personer med demenssjukdomar kommer från Södermalm. Sofiagården har i stort sätt varit fullbelagt under hela Kön har bestått av i genomsnitt knappt fem till gruppboendena och ett fåtal till de somatiska enheterna. Brukarundersökning Stadens årliga brukarenkät hade en svarsfrekvens på 48%. Det var högre än föregående år. Nästan samtliga resultat är något bättre än stadens genomsnitt. Ett flertal resultat har också förbättrats från Det är bl.a. personalens lyhördhet, att måltiderna är en trevlig stund och nöjdhet med boendet. En markant försämring har skett gällande möjlighet till utevistelser enligt de som svarade på enkäten. Beställarenheten för årliga individuppföljningar där de intervjuar den boende om hur de upplever sin tillvaro på boendet. Sofiagården har högre värden på samtliga variabler än genomsnittet. De har högsta värdet på trygghet, möjlighet att påverka och kunskap om var de kan klaga. Vingslaget Omsorgs AB gör egna brukarundersökningar gällande nöjdhet med måltiderna för att säkra att de boendes egna uppfattning i samband med måltiden. Resultaten från dessa är hög nöjdhet med maten som erbjuds.

14 SID 14 (24) Resultaten från Socialstyrelsens öppna jämförelser är mycket goda vad gäller aktuella genomförandeplaner och boendes delaktighet. Andelen utbildad personal låg över det nationella genomsnittet och måltidsordningen var godkänd. Brukarinflytande/delaktighet/självständighet Resultaten från individuppföljning, brukarenkäter och dokumentationsgranskning talar för att delaktighet och självständighet är god på Sofiagården. De strävar efter att ge en personcentrerad omvårdnad. På de somatiska enheterna väljer de boende alltid matsedel tillsammans med personalen. Sofiagården har regelbundna anhörigmöten men har också enskilda samtal med anhöriga för att få reda på de boendes önskemål och intressen. Avvikelse Synpunkts- och klagomålsblanketter sitter väl synliga vid entrén till respektive våningsplan. Förvaltningen har under året fått in tre klagomål som rört bemanning, aktiviteter och utevistelser. Dessa har utretts och besvarats av ledningen. På uppföljningsmöte görs genomgång av avvikelser. Redovisning görs av att de är åtgärdade av ledningen. I samtal med personalen uppger de att lex Sarah är välkänd och att de talar med chefen om det skulle vara något. Enligt uppgift från Vingslaget Omsorgs AB har de omarbetat sitt ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt den nya föreskriften SOSFS 2011:9. SoL- dokumentation Genomförandeplaner finns för alla boende och all löpande dokumentation sker i ParaSol. Genomförandeplanerna innehåller den boendes personliga behov, önskemål och livsstil. De har följts upp minst var tredje månad och förändrats i förhållande till den enskildes behov. Hälso- och sjukvård Kvalitetsuppföljningen av hälso- och sjukvården vid enheten har gjorts av Vingslaget Omsorgs AB:s egen MAS. Dokumentation Granskning av 25 % av journalerna på Sofiagården är genomförd. De granskade journalerna visar att man på enheten aktivt arbetar med att göra riskbedömningar och upprätta planer för bedömda risker. Uppföljning av planerna behöver dock förbättras. Vid granskningstillfället noterades också att några journaler saknade basala uppgifter som alltid ska finnas i en journal. Efter påpekande är dessa brister åtgärdade.

15 SID 15 (24) Rutiner för hälso- och sjukvård Vid föregående års granskning påtalades att det inte fanns några lokalt anpassade rutiner för hälso- och sjukvården. Vid årets uppföljning så har enheten tagit fram mycket bra och tydliga lokalt anpassade rutiner. Personal- och kompetensförsörjning Ledningspersonal och hälso- och sjukvårdspersonal har högskoleutbildning. Ledningspersonalen har gått en särskild hygienutbildning. Sjuksköterskor har under året gått vidareutbildning i inkontinens, riskutbildning och registerutbildning. Vingslaget Omsorgs AB har inlett ett utvecklingsarbete med målet att all omvårdnadspersonal ska ha undersköterskekompetens om ett drygt år. En undersköterska utbildar sig till Silviasyster. Sofiagården har också ett utbildningsprogram där målet är att större delen av omvårdnadspersonal ska ha lärt sig metoderna validation, reminiscens, taktil massage. Samtlig personal har gått demens ABC, livsmedels- och vårdhygien. Personalen har den kompetens som krävs och ges förutsättningar för fortlöpande kompetensutveckling utifrån verksamhetens behov och enligt SOSFS 2011:12. Boendet har utökat bemanningen med stadens särskilda medel till gruppboenden för personer med demenssjukdomar. Vingslaget Omsorgs AB har ändrat i ledningsorganisationen till två enhetschefer. De har inte längre en enhetschef och en biträdande. Avtal Vid kontroll med skatteverket och upplysningscentralen framkommer att Vingslaget Omsorgs AB betalat skatter och avgifter i tid. Årsredovisning och revisionsberättelse har kontrollerats. Verksamheten drivs av rätt juridisk person. Tecknad ansvarförsäkring motsvarar angivna krav i avtal. Inga anmärkningar finns vad gäller redovisade underleverantörer. Verksamheten har rutiner för fakturahantering. Vingslaget Omsorgs AB och anlitad underleverantör bedöms ha goda ekonomiska förutsättningar att fullgöra uppdraget under den tid som avtalet gäller. Vid den årliga uppföljningen av avtalet och dess mervärden framkommer att Vingslaget Omsorgs AB följer avtalets mervärden och åligganden. Utvecklingsarbete Sofiagården har under det gångna året arbetat med att vidareutveckla måltiderna för de boende enligt företagets måltidskoncept med skillnad på vardag och helgdag och mellanmål med varierande inslag. De har också arbetat vidare med att förbättra den sociala dokumentationen vilket framkom vid dokumentationsgranskningen. Nästa års utvecklingsarbete kommer att inriktas på att fullfölja kompetensutvecklingsplanerna och arbeta med värdegrundsfrågor.

16 Förvaltningens samlade bedömning om Sofiagårdens vård- och omsorgsboende Förvaltningen bedömer att verksamheten uppfyller de krav som kan ställas utifrån gällande lagstiftning, förordning, föreskrifter, stadens riktlinjer och upprättat avtal. TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 16 (24)

17 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 17 (24) Vindragarens vård- och omsorgsboende Fakta om verksamheten Vindragarens vård- och omsorgsboende Namn Adress Verksamhet Vindragarens vård- och omsorgsboende Vindragarvägen 16, Stockholm Särskilt boende enligt 5 Kap. 5 Socialtjänstlagen Driftsform Entreprenad, avtalstid som förlängts i två år och med möjlighet till förlängning två gånger två år Avtalspart Förestår/verksamhetschef Målgrupp och antal Antal anställda Vingslaget Omsorgs AB Siv Hammarström Vindragaren har 34 lägenheter med inriktning demenssjukdomar 39 anställda motsvarande 34,0 årsarbetare Metod för uppföljningen Besök i verksamheten av Britt-Marie Johansson MAS och Christina Amundberg avdelningscontroller Datum för besöken i verksamheten är 9 mars oanmält och 24 september 2012 anmält. Dialog med verksamhetschef Siv Hammarström, hälso- och sjukvårdspersonal, omvårdnadspersonal och boende Kontroll av verksamhetens dokumentation och rutiner. Kontroll av personalförteckning/täthetsscheman Dialog med företrädare från beställarenheten Upplysningar från Skatteverket, Upplysningscentralen och Bolagsverket. Kontroll av underleverantörer, försäkringsbrev och fakturaunderlag Verksamhet Vindragarens vård- och omsorgsboende erbjuder service, omvårdnad och vård dygnet-runt i social gemenskap och med aktiviteter av olika slag enskilt och i grupp. Vingslaget Omsorg AB:s värdegrund är hämtad från en humanistisk människosyn. De strävar efter att bemöta varje boende med värdighet, integritet och respekt. Huvudmetoderna för verksamheten är personcentrerad omvårdnad, validation, reminiscens och taktil massage. Vindragaren har arbetat aktivt med att bygga upp en variation av aktiviteter ute och inomhus för att kunna erbjuda mer innehåll i vardagen. En kulturarbetare och arbetsterapeut samordnar detta utvecklingsarbete. Omvårdnadspersonalen försöker också spegla årstiderna, Box 4270, Stockholm. Besöksadress: Medborgarplatsen 25 Telefon soder@stockholm.se

18 SID 18 (24) vardag och helgdag med matsedlar och i gemensamhetsutrymmen för att öka den enskildes igenkänning och trygghet. Tillgänglighet, lokaler och inventarier Totalt finns det 34 lägenheter på Vindragaren fördelat på två våningsplan i två byggnader ovanför Mälteriets seniorboende. Två hissar finns till varje boendeenhet. Lägenheterna är rymliga och alla boende har egna balkonger. Vindragaren har tillgång till gemensamhetsutrymmen i varje boendeenhet. De är ett kombinerat kök, matvrå och sitthörna. Vingslaget Omsorgs AB har inrett med för de boende tidstypiska detaljer och prydnadssaker för att öka hemkänslan. Boendet har också en större gemensamhetslokal i byggnadens bottenvåning som är inredd enligt reminiscensmetoden. Den används dagligen för olika aktiviteter. Till boendet hör också en stor takterrass som de använder mycket under sommartiden. Boende Flertalet av de boende på Vindragaren är södermalmsbor. Vid uppföljningstillfället bodde sex personer från lika många stadsdelar. Vindragaren har haft full beläggning under året. Det har varit kö till Vindragaren hela året. Kön har blivit allt längre under året och består av 10 personer den 1 november Brukarundersökning Svarsfrekvensen på stadens brukarundersökning från 2011 var 41 % Det var lika låg svarsfrekvens som föregående år. Vingslagets resultat låg redan föregående år över genomsnittet. De resultat som har förbättrats särskilt är påverkansmöjligheten, aktivitetsutbud, måltiderna och allmän nöjdhet med boendet. Beställarenheten för årliga individuppföljningar där de intervjuar den boende om hur de upplever sin tillvaro på boendet. De har givit högre resultat än genomsnittet på samtliga värden utom maten och tiderna för måltiderna. Vingslaget Omsorgs AB gör egna brukarundersökning gällande kosten och frågar de boende under måltiden för att kunna fånga den boendes uppfattning om maten. Resultaten från dessa är att de allra flesta uppskattar maten. Socialstyrelsens öppna jämförelser anger att Vindragaren har högsta resultat på variablerna genomförandeplan, delaktighet, riskbedömningar, måltidsordning och fullvärdigt boende. Något lägre resultat finns på läkemedelsgenomgångar och omvårdnadspersonalens kompetens.

19 SID 19 (24) Brukarinflytande/delaktighet/självständighet Resultaten från individuppföljning, brukarenkäter och dokumentationsgranskning talar för att delaktighet och självständighet är god på Vindragaren. Vingslaget Omsorg AB arbetar med brukarinflytande, delaktighet och självständighet på flera olika sätt. De strävar efter att ge en personcentrerad omvårdnad. Ett accepterande och öppet bemötande är grunden enligt validation- och reminiscensmetoderna. Att dessa metoder finns på boendet framkommer tydligt genom dokumentationsgranskningen i genomförandeplaner och den löpande sociala dokumentationen. Anhörigas kunskaper om den boendes behov tas till vara genom enskilda samtal och anhörigträffar. Avvikelse Vid uppföljningsmötet på boendet görs genomgång av avvikelser. Redovisning görs av att de är åtgärdade av ledningen. Förvaltningen har inte fått in några klagomål på Vindragaren de senaste åren. Enligt uppgift från Vingslaget Omsorgs AB har de omarbetat sitt ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt den nya föreskriften SOSFS 2011:9. SoL- dokumentation Den sociala dokumentationen är väl utvecklad på Vindragarens vård- och omsorgsboende. Den boendes önskemål, tolkat behov eller anhörigas information om personlig service, omvårdnad och vård finns tydligt antecknad i genomförandeplanerna. Även livsstilsvanor och dygnsrytm anges för att den boende ska få bevara sina vanor och känna välbefinnande. De har följts upp minst var tredje månad och förändrats i förhållande till den enskildes behov. Hälso- och sjukvård Kvalitetsuppföljningen av hälso- och sjukvården vid enheten har gjorts av Vingslaget Omsorgs AB:s egen MAS. Dokumentation Granskning av 25 % av journalerna på Vindragaren är genomförd. De granskade journalerna visar på god kvalitet och att man på enheten aktivt arbetar med att göra riskbedömningar och upprätta planer för bedömda risker. Man arbetar också aktivt med uppföljning av de upprättade planerna. Rutiner för hälso- och sjukvård Vid föregående års granskning påtalades att det inte fanns några lokalt anpassade rutiner för hälso- och sjukvården. Vid årets uppföljning så har enheten tagit fram en lokalt anpassad rutin. Enheten har idag påbörjat ett arbete med att ta fram lokala rutiner.

20 SID 20 (24) Personal- och kompetensförsörjning Ledningspersonal och hälso- sjukvårdspersonal har högskoleutbildning. All omvårdnadspersonal har vårdbiträdeskompetens. Vingslaget Omsorgs AB har ett kompetensutvecklingsprogram för att all omvårdnadspersonalen ska ha undersköterskekompetens. På Vindragaren återstår det en omvårdnadspersonal som ännu inte har det. Två personal ska också gå utbildningen till demensvårdutvecklare. Samtlig personal deltar i företagets fortbildningskurser kring omvårdnad för personer med demenssjukdomar. De är validation, reminiscens och taktil massage. Personalen har den kompetens som krävs och ges förutsättningar för fortlöpande kompetensutveckling utifrån verksamhetens behov och enligt SOSFS 2011:12. Boendet har utökat bemanningen med stadens särskilda medel till gruppboenden för personer med demenssjukdomar. Avtal Vid kontroll med skatteverket och upplysningscentralen framkommer att Vingslaget Omsorgs AB betalat skatter och avgifter i tid. Årsredovisning och revisionsberättelse har kontrollerats. Verksamheten drivs av rätt juridisk person. Tecknad ansvarförsäkring motsvarar angivna krav i avtal. Inga anmärkningar finns vad gäller redovisade underleverantörer. Verksamheten har rutiner för fakturahantering. Vingslaget Omsorgs AB och anlitad underleverantör bedöms ha goda ekonomiska förutsättningar att fullgöra uppdraget under den tid som avtalet gäller. Vid den årliga uppföljningen av avtalet och dess mervärden framkommer att Vingslaget Omsorgs AB följer avtalets mervärden och åligganden. Utvecklingsarbete Vindragaren har under ett flertal år arbetat systematisk med kompetensutveckling och metodutveckling för att få till stånd en god och personcentrerad omvårdnad för de boende. De har vidareutvecklat och anpassat måltidsordningen och det sociala innehållet i vardagen för de boende. Nästa års satsningar blir studiecirklar i hur den nationella värdegrunden kan översättas till konkret bemötande och omvårdnad på boendet. Förvaltningens samlade bedömning om Vindragarens vård- och omsorgsboende Förvaltningen bedömer att verksamheten uppfyller de krav som kan ställas utifrån gällande lagstiftning, förordning, föreskrifter och stadens riktlinjer.

21 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 21 (24) Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus, öppen fritidsverksamhet Fakta om Tellus och Tanto fritidsverksamhet Verksamhet Kommunövergripande öppen social verksamhet (ej biståndsbedömd) för äldre invånare och personer med funktionsnedsättning i Stockholms stad Namn och adress Tellus fritidscenter, Lignagatan 6 Tanto seniorlokus, Rosenlundsgatan 44 Avtalspart Förestår/verksamhetschef Målgrupp Driftsform Antal anställda Tellus fritidscenter AB Elisabeth Melén och Annica Friberg Äldre personer och personer med funktionsnedsättning, som bor i Stockholms stad Entreprenad, avtalstid med möjlighet till förlängning i ett år med möjlighet till ytterligare förlängning i ett år. 7 personer (6,3 åarb) varav en vaktmästartjänst med lönebidrag. Jämför avtal 7 personer (6,5 åarb). Metod för uppföljningen Uppföljningen baserar sig på följande: Dialog med chefer och medarbetare Kontroll av enhetens programverksamhet, regler och rutiner Enhetens redovisning av antal besökare Enhetens redovisning av uthyrning av lokaler Besök vid ett flertal tillfällen på verksamheterna har gjorts under året av biträdande avdelningschef och avdelningscontroller Verksamhet Verksamheten bedrivs utifrån Socialtjänstlagen, Stockholms stads äldreplan, program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning och stadsdelsnämndens verksamhetsplan. Ett vår- och höstprogram för fritidsverksamheten trycks årligen upp och sprids inom staden. Underhållningen i Drakenbergssalen på Tellus är uppskattad och publiktillströmningen är stor. Filmvisningarna har dubblerats då inte alla har fått plats vid första visningen. Biblioteket har många besökare och gymnastikgrupperna och utflykterna har ett stort antal deltagare. Till Seniornet och föreläsningarna i samlingssalen på Tanto kommer många besökare. Av de nya aktiviteter som arrangerats under året är särskilt svamputflykterna uppskattade och Capoeira, en brasiliansk kampsport, som mer kan beskrivas som Box 4270, Stockholm. Besöksadress: Medborgarplatsen 25 Telefon soder@stockholm.se

22 SID 22 (24) ett spel än en sport och där musiken har en stor roll i utövandet. På initiativ av förtroenderådet anordnades under hösten en resa till Berlin för åtta personer, som inte rest tillsammans tidigare. Efter hemkomsten har gruppen blivit ett litet nätverk. Tellus fritidscenter har fått medel från Internetfonden för att starta projektet Seniorer i (IT) tiden. Projektet ska pågå från och med den 1 augusti 2012 till och med 31 juli 2013 och drivs av en it-lärare som är projektanställd på 75 %. Målgruppen är seniorer i Stockholms kommun och vuxna med funktionsnedsättning med inga eller mycket små datorkunskaper. Syftet är att kostnadsfritt erbjuda individuellt anpassad utbildning i data och internet. Minst 150 personer ska utbildas. Samverkan sker fortlöpande med pensionärsföreningar och handikappföreningar, ett exempel på denna samverkan är seniordag Idrottsförvaltningen är en annan viktig samarbetspartner. Tillgänglighet, lokaler och inventarier Tellus fritidscenter har funnits i lokaler på Hornstulls servicehus sedan 2001/2002. Vid årsskiftet 2010/2011 togs Tanto seniorlokus i bruk i lokaler inom Tanto trygghetsboende. Lokalerna är tillgängliga och ligger i närhet till allmänna kommunikationsmedel. Gäster i den öppna fritidsverksamheten Under perioden 1 januari till och med 30 september har gäster besökt de olika aktiviteterna på Tellus och Tanto, cirka 2000 personer fler jämfört med samma tidpunkt Under perioden har Tellus haft 730 och Tanto 287 uthyrningar av samlingssalarna och klubbrummen till olika pensionärsföreningar och organisationer. En trend är att personer med utländsk bakgrund börjar besöka fritidscentrat och då framförallt kvinnor. Brukarundersökning Under hösten 2011 genomfördes en enkätundersökning. Totalt delades 400 enkäter ut på Tellus och 200 på Tanto. Resultatet visar att många är nöjda med det utbud som erbjuds. Av svaren på Tellus framkommer att 30 % besöker fritidsverksamheten cirka 8 ggr per månad. SeniorNet, ett internet café som finns på Tanto, drar många besökare. Svarsfrekvensen på Tellus var drygt 60 % medan den på Tanto var mycket låg, endast 20 %. En trolig förklaring till den låga svarsfrekvensen är att verksamheten på Tanto seniorlokus startade under 2011 i en mindre omfattning och det är först under 2012 som verksamheten är helt etablerad. Av svaren på Tanto framkommer dock att det i jämförelse med Tellus är fler män bland besökarna, att besökarna är yngre och att det är en större spridning av

23 SID 23 (24) besökare från andra stadsdelsområden på de olika aktiviteterna års enkätundersökning är precis slutförd och resultatet är under bearbetning. Brukarinflytande/delaktighet/självständighet Gästernas inflytande över programverksamheten tillgodoses genom möjligheten att lämna förslag i förslagslådor eller att lämna muntliga förslag. Valda representanter för gästerna ingår som ledamöter i Tellus förtroenderåd/programråd och kan i den rollen påverka innehållet i verksamheten. Ledamöter i Tellus och Tantos förtroenderåd är ambassadörer för verksamheterna och besöker bland annat pensionärsföreningar i andra stadsdelar för att informera om Tellus och Tanto. Avvikelse System finns för hantering av synpunkter, klagomål, fel och brister. En blankett, Ris och Ros, finns tillgänglig inom verksamhetens lokaler. Till Tellus fritidscenter har det hittills i år inkommit femton skriftliga beröm. Lokala regler och rutiner har upprättats och medarbetarna har kunskaper om fel och brister/avvikelser och klagomål/ synpunktshantering. Dokumentation Programverksamheten på Tellus och Tanto presenteras i ett vår- och höstprogram och på hemsidan. Besöksfrekvensen till olika arrangemangen redovisas månadsvis till förvaltningen liksom uthyrningen av lokaler till pensionärsföreningar och organisationer. Förtroenderådens sammanträden protokollförs och skickas till stadsdelsförvaltningen och anmäls på stadsdelsnämnden. Personal- och kompetensförsörjning Personalen har den kompetens som krävs och ges förutsättningar för fortlöpande kompetensutveckling utifrån verksamhetens behov. Under året har de deltagit i olika utbildningar, till exempel datautbildning, gymnastikledarutbildning och hjärt-lungräddning. Avtal Vid kontroll med skatteverket och upplysningscentralen framkommer att Tellus fritidscenter AB betalat skatter och avgifter i tid. Verksamheten drivs av rätt juridisk person. Tecknad ansvarförsäkring motsvarar angivna krav i avtal. Inga underentreprenörer anlitas. Verksamheten har rutiner för fakturahantering.

24 SID 24 (24) Tellus fritidscenter AB bedöms ha goda ekonomiska förutsättningar att fullgöra uppdraget under den tid som avtalet gäller. Utvecklingsarbete Att utöka utflyktsverksamheten är ett prioriterat område. Under nästa år utökas möjligheten till fysisk träning. Från och med årsskiftet 2013 anställs en person på 20 % för att bygga upp inomhusgymmet. En komplettering av gymmet med fler träningsmaskiner skulle ge ännu större variation på träningen. För att möjliggöra detta behov behöver verksamheten sponsorer. Förvaltningens samlade bedömning om Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus Förvaltningens bedömning är att gästerna trivs, har inflytande och delaktighet och får sina behov av fritidsaktiviteter tillgodosedda av verksamheten. Bilaga Sammanställning av förvaltningens bedömning av respektive verksamhet

Uppföljning av ActivSöders, Villa Cederschiölds och Vintertullens dagverksamhet samt Tanto servicehus

Uppföljning av ActivSöders, Villa Cederschiölds och Vintertullens dagverksamhet samt Tanto servicehus SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG SID 1 (15) 2011-03-07 Handläggare: Christina Amundberg Telefon: 08-508 12 000 Till Stadsdelsnämnd Södermalm 2011-03-24 Uppföljning av ActivSöders,

Läs mer

Södermalms stadsdelsförvaltning. Verksamhetsberättelse 2013

Södermalms stadsdelsförvaltning. Verksamhetsberättelse 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Verksamhetsberättelse 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning DNR 395-2013-1.2.1. Avdelningen för äldreomsorg Sida 1 (53) Verksamhetsuppföljning av Magdalenagårdens, Sjöstadsgårdens,

Läs mer

Uppföljning av Hammarbyhamnens gruppoch servicebostäder, Tantolundens gruppbostäder, Klubb Reimersholme och Reimersholme dagliga verksamhet

Uppföljning av Hammarbyhamnens gruppoch servicebostäder, Tantolundens gruppbostäder, Klubb Reimersholme och Reimersholme dagliga verksamhet SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (10) 2011-10-05 Handläggare: Kjell Carlsson, Agneta Kling, Hanna Jakhammer, Britt-Marie

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-10 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2010-08-26 Yttrande

Läs mer

Uppföljning av Stora Blecktornets dagliga verksamhet, Äppelgårdens dagliga verksamhet och Södermalms assistans

Uppföljning av Stora Blecktornets dagliga verksamhet, Äppelgårdens dagliga verksamhet och Södermalms assistans SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING DNR 275-2011-1.1. SID 1 (10) 2011-03-07 Handläggare: Kerstin Larsson, Kjell Carlsson, Hanna Jakhammer Telefon:

Läs mer

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2015

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2015 Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-18 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-06-11

Läs mer

UPPFÖLJNING AV GRINDSTUGANS, GULDÄGGETS, MAGDAS OCH PÄRLANS DAGVERKSAMHETER SAMMANFATTANDE ANALYS

UPPFÖLJNING AV GRINDSTUGANS, GULDÄGGETS, MAGDAS OCH PÄRLANS DAGVERKSAMHETER SAMMANFATTANDE ANALYS Södermalms stadsdelsförvaltning Avdelning för äldreomsorg 2016-08-23 UPPFÖLJNING AV GRINDSTUGANS, GULDÄGGETS, MAGDAS OCH PÄRLANS DAGVERKSAMHETER SAMMANFATTANDE ANALYS Nedanstående bedömning är baserad

Läs mer

Uppföljning av Kulltorps, Hornstulls, Vintertullens vård- och omsorgsboenden samt Hornstulls- och Vintertullens servicehus

Uppföljning av Kulltorps, Hornstulls, Vintertullens vård- och omsorgsboenden samt Hornstulls- och Vintertullens servicehus SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 280-2011-1.2.1. SID 1 (11) 2011-10-01 Handläggare: Ninnie Jonsson, Agneta Kling och Britt-Marie Johanssson Telefon: 08-508

Läs mer

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014 Östermalms Stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Bilaga 1. Dnr 2014-300-1.2.1. Sida 1 (6) 2014-10-09 Handläggare: Susanna Hiltunen Tfn: 08-508 10 575 Sammanfattande bedömning och förbättringsåtgärder Förvaltningens

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 280-2011-1.2.1. SID 1 (36) 2011-11-01 Handläggare: Christina Amundberg, Lars Ingvald, Gunilla Jalmarsson, Ninnie Jonsson,

Läs mer

Anmälan av verksamhetsuppföljning gällande vård- och omsorgsboende samt dagverksamhet på uppdrag av Äldrenämnden 2013

Anmälan av verksamhetsuppföljning gällande vård- och omsorgsboende samt dagverksamhet på uppdrag av Äldrenämnden 2013 Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Anmälningsärende Sida 1 (6) 2014-01-20 Handläggare Rana Saegh Telefon: 08-508 24 511 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Öppna delen Anmälan av verksamhetsuppföljning

Läs mer

Uppföljning av Södermalms assistans, Tantolundens och Zinkensdamms dagliga verksamheter

Uppföljning av Södermalms assistans, Tantolundens och Zinkensdamms dagliga verksamheter Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2013-05-16 Handläggare Kerstin Larsson, Kjell Carlsson, Britt-Marie Johansson och Lars Ingvald Telefon: 08-508 12 000 Till

Läs mer

Uppföljning av Rackarbergets servicebostad, Tantolundens gruppbostäder och Reimersholmes servicebostäder

Uppföljning av Rackarbergets servicebostad, Tantolundens gruppbostäder och Reimersholmes servicebostäder SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (13) 2012-01-24 Handläggare: Britt-Marie Johansson, Lars Ingvald, Kerstin Larsson, Kjell Carlsson Telefon: 08-508 12 000 Till

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-10 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende

Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-29 Handläggare Ida Öhman Pils Telefon: 08-508 09 560 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens

Läs mer

Uppföljning inom Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Olivia Omsorg AB ( Olivia grupp och servicebostäder)

Uppföljning inom Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Olivia Omsorg AB ( Olivia grupp och servicebostäder) ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING BESTÄLLARAVDELNINGEN FÖR ÄLDRE, FUNKTIONSNEDSATTA OC H SOCIALPSYKIATRI Handläggare: Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508 20 506 Ann-Sophie Rüder Telefon:

Läs mer

Verksamhetsuppföljning av vård- och omsorgsboendet Hemmet för Gamla

Verksamhetsuppföljning av vård- och omsorgsboendet Hemmet för Gamla Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (6) 2017-03-27 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-04-20 Förvaltningens förslag till

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (15) 2011-05-10 Handläggare: Kjell Carlsson, Britt-Marie Johansson och Kerstin Larsson Telefon:

Läs mer

Uppföljning inom äldreomsorgen - Högdalens vård- och omsorgsboende

Uppföljning inom äldreomsorgen - Högdalens vård- och omsorgsboende Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-01-07 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon:

Läs mer

Uppföljning av Bergsunds, Guldbröllopshemmets, Magdalenagårdens och Nytorgets vård- och omsorgsboende

Uppföljning av Bergsunds, Guldbröllopshemmets, Magdalenagårdens och Nytorgets vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (19) 2012-09-10 Handläggare: Agneta Kling, Britt-Marie Johansson, Christina Amundberg, Lars Ingvald och Ninnie Jonsson Telefon:

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (5) 2018-04-25 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508 20

Läs mer

Uppföljning inom Omsorgen om personer med funktionsnedsättning gruppbostäderna i Vantör

Uppföljning inom Omsorgen om personer med funktionsnedsättning gruppbostäderna i Vantör Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon:

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri

Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-19 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508

Läs mer

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2016

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2016 Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.-349/16 Sida 1 (7) 2016-09-30 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Läs mer

Bilaga 9 Verksamhetsuppföljningar stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Bilaga 9 Verksamhetsuppföljningar stöd och service till personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Verksamhetsberättelse 2014 Bilaga 9 Verksamhetsuppföljningar stöd och service till personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (11) Dnr 261-2014-1.2.1.

Läs mer

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014 2014-10-29 SID 1 (5) Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Frösunda vård- och omsorgsboende drivs av Attendo Care. Frösunda har 44 lägenheter uppdelade på fyra

Läs mer

UPPFÖLJNING AV GULDBRÖLLOPSHEMMETS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE SAMMANFATTANDE ANALYS

UPPFÖLJNING AV GULDBRÖLLOPSHEMMETS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE SAMMANFATTANDE ANALYS Södermalms stadsdelsförvaltning Avdelning för äldreomsorg 2016-10-06 UPPFÖLJNING AV GULDBRÖLLOPSHEMMETS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE SAMMANFATTANDE ANALYS 2016 Nedanstående bedömning är baserad på den information

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning. Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri

Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning. Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (8) 2015-02-15 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508 20

Läs mer

Granskning av äldreomsorgen på Norrmalm 2009 rapport

Granskning av äldreomsorgen på Norrmalm 2009 rapport NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONALAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-01-07 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Granskning av äldreomsorgen på Norrmalm

Läs mer

Uppföljning av dagverksamhet enligt SoL 3:6

Uppföljning av dagverksamhet enligt SoL 3:6 Uppföljning av dagverksamhet enligt SoL 3:6 Basuppgifter Utförare och enhet: Adress: Verksamhetschef/enhetschef: Vintertullens dagverksamhet Katarina Bangata 80 116 42 Stockholm Christina von Segebaden/

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Rapporten godkännes.

Förvaltningens förslag till beslut Rapporten godkännes. Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-05-31 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508

Läs mer

Bilaga 9 Verksamhetsuppföljning stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Bilaga 9 Verksamhetsuppföljning stöd och service till personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Tertialrapport 1/2014 Bilaga 9 Verksamhetsuppföljning stöd och service till personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Dnr 395-2013-1.2.1.

Läs mer

Uppföljning av Tellus och Tanto fritidsverksamhet 2015

Uppföljning av Tellus och Tanto fritidsverksamhet 2015 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) Avdelningen för äldreomsorg Uppföljning av Tellus och Tanto fritidsverksamhet 2015 Fakta om öppen fritidsverksamheten, Tellus fritidscenter och Tanto seniorlokus

Läs mer

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare Avdelningen egen regi Sida 1 (5) 2018-10-29 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-12-18 Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Läs mer

Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015

Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015 2016-01-18 Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015 Sammanfattning Staben för kvalitetsutveckling genomför årliga uppföljningar av verksamheten på stadens vård- och omsorgsboenden. Syftet med

Läs mer

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demens-sjukdom 2013

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demens-sjukdom 2013 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E, FUNKTIONSNEDSATTA OCH KULTUR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-04-22 Handläggare: Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Kerstin Medin Telefon:

Läs mer

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2015-12-09 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Michael Boström 08 508 18 156 Till

Läs mer

Redovisning av brukarundersökningar inom socialpsykiatri

Redovisning av brukarundersökningar inom socialpsykiatri Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-02-27 Dnr. 209-2015-1.2.1 Handläggare Emilia Tuvesson 08-508 13 221 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-03-26 Redovisning

Läs mer

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014 2014-11-18 SID 1 (5) Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Oskarsro vård- och omsorgsboende drivs av Temabo AB. Oskarsro har 34 lägenheter uppdelade på fem våningar.

Läs mer

Verksamhetsuppföljning på Tallbackens vårdoch omsorgsboende

Verksamhetsuppföljning på Tallbackens vårdoch omsorgsboende Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Dnr 417-15-1.2.1 Sida 1 (5) SDN 2015-11-17 2015-10-29 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd vårdoch

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING

HÄSSELBY-VÄLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING HÄSSELBY-VÄLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID OCH FAMILJEOMSORGEN KARIN JOHANSSON SID 1 (6) 2013-05-02 VERKSAMHETSUPPFÖLJNING AV SOCIALPSYKIATRINS GRUPP- OCH STÖDBOSTÄDER SOM DRIVS AV ALERIS OMSORG AB.

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Rapporten godkännes.

Förvaltningens förslag till beslut Rapporten godkännes. Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning BESTÄLLARAVDELNINGEN FÖR ÄLDRE, FUNKTIONSNEDSATTA OC H SOCIALPSYKIATRI Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2013-05-21 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508

Läs mer

Uppföljning inom Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Bränninge/ Stureby/ Örby korttidshem

Uppföljning inom Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Bränninge/ Stureby/ Örby korttidshem Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.-326/2018 Sida 1 (7) 2018-04-26 Handläggare Birgitta

Läs mer

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014 2014-11-20 SID 1 (5) Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Hallen vård- och omsorgsboende drivs av Aleris. Hallen har totalt 69 lägenheter uppdelade på fem våningar.

Läs mer

Kvalitets- och avtalsuppföljning på Rio vårdoch omsorgsboende 2012

Kvalitets- och avtalsuppföljning på Rio vårdoch omsorgsboende 2012 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2012-86-1.2.1. SID 1 (4) 2013-01-24 Handläggare: Nina Wiklund, utvecklingsledare Lili Briese, MAS Linnéa Svanström Leistedt, MAR Till

Läs mer

Verksamhetens inriktning: Bostad med särskild service enligt 9.9 LSS

Verksamhetens inriktning: Bostad med särskild service enligt 9.9 LSS BASUPPGIFTER Verksamhetens namn: Hammarbyhamnens grupp- och servicebostäder Adress: Färgargårdstorget 26 Telefon: 08-50523563 Epost: anita.flygare@frosunda.se Hemsida: --- Regiform: Entreprenad Företag/organisation:

Läs mer

Uppföljning inom Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Bränninge/ Stureby/ Örby korttidshem

Uppföljning inom Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Bränninge/ Stureby/ Örby korttidshem Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Dnr 1.2.1.-275/2017 Sida 1 (10) 2017-05-11 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson

Läs mer

Anmälan av verksamhetsuppföljning av dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2011

Anmälan av verksamhetsuppföljning av dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2011 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDRE, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH KULTUR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR.1.2.1.-651/11 SID 1 (7) 2011-12-09 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08-508 15 047 Kerstin Medin

Läs mer

Rapport om information över klagomål på hemtjänst.

Rapport om information över klagomål på hemtjänst. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING FÖR ÄLDREOMSORG SID 1 (5) 2009-09-08 Avdelningscontroller: Christina Amundberg Telefon: 08 508 13044 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2009-09-17 Rapport om information

Läs mer

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 Bakgrund Verksamheten på Ametistens vård- och omsorgsboende drivs av Vardaga. Ametisten har 80 lägenheter uppdelade på fem våningar med två

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSNÄMND SID 1 (5)

SÖDERMALMS STADSDELSNÄMND SID 1 (5) SÖDERMALMS STADSDELSNÄMND SID 1 (5) 2010-10-19 Protokoll nr 9 fört vid stadsdelsnämndens pensionärsråds sammanträde tisdagen den 19 oktober 2010 kl. 09.30-11.30 Justerat 2010-10-21 Nils Mogård Göran Forsberg

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Uppföljning Bromma Personlig assistans

Uppföljning Bromma Personlig assistans Bromma stadsdelsförvaltning Rapport Sida 1 (6) 2014-09-18 Uppföljningen gäller insatsen personlig, enheten arbetar även med avlösar- och ledsagarservice. Adress: Tunnlandsvägen 91 B 168 36 Bromma Enhetschef:

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

UPPFÖLJNING AV ENTREPRENADDRIVEN VERKSAMHET

UPPFÖLJNING AV ENTREPRENADDRIVEN VERKSAMHET UPPFÖLJNING AV ENTREPRENADDRIVEN VERKSAMHET BASUPPGIFTER Verksamhetens namn: Tantolundens dagliga verksamhet Adress: Maria Bangata 17, 1tr Telefon: 0768-32 23 09 Epost: -- Hemsida: --- Regiform: Entreprenad

Läs mer

Uppföljning av dagverksamhet enligt SoL 3:6

Uppföljning av dagverksamhet enligt SoL 3:6 Uppföljning av dagverksamhet enligt SoL 3:6 Basuppgifter Utförare och enhet: Villa Cederschiöld dagverksamhet Adress: Erstagatan 1 Verksamhetschef/enhetschef: Margit Salomaa Telefon: Vxl 08 714 61 00 Hemsida:

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt

Läs mer

Anmälan av verksamhetsuppföljningar gällande hemtjänst på uppdrag av Äldrenämnden 2013

Anmälan av verksamhetsuppföljningar gällande hemtjänst på uppdrag av Äldrenämnden 2013 Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Anmälningsärende Sida 1 (9) 2014-01-13 Handläggare Rana Saegh Telefon: 08-508 24 511 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Öppna delen Anmälan av verksamhetsuppföljningar

Läs mer

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Kampementets vård-och omsorgsboende

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Kampementets vård-och omsorgsboende Östermalms stadsdelsförvaltning Bilaga 1 Äldreomsorgen Sida 1 (7) 2017-04-21 Handläggare Eva Kruse Telefon: 08-508 10 575 socialtjänstlagen vid Kampementets vård-och omsorgsboende 2017 Sammanfattande bedömning

Läs mer

Granskning av Trollängens äldreboende

Granskning av Trollängens äldreboende TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (6) Diarienr. 0205/11-013 Granskning av Trollängens äldreboende Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen Ingrid Boheman Risto Förvaltningschef

Läs mer

Uppföljning inom äldreomsorgen- Stureby vårdoch omsorgsboende inklusive Tussmötegården

Uppföljning inom äldreomsorgen- Stureby vårdoch omsorgsboende inklusive Tussmötegården Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (8) 2018-05-31 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508 20

Läs mer

Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 januari till 31 mars 2014

Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 januari till 31 mars 2014 1(6) 2014-09-02 Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 januari till 31 mars 2014 Verksamhetsuppföljning Vård- och omsorgsboenden, privat drift Näsbyparks Parkinsonboende, Täby

Läs mer

Verksamhetsuppföljningar, avseende vårdoch omsorgsboenden, på uppdrag av äldrenämnden

Verksamhetsuppföljningar, avseende vårdoch omsorgsboenden, på uppdrag av äldrenämnden SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGA OCH FRITI D ANMÄLNINGSÄRENDE DNR. 1.2.1/008-2012 SID 1 (6) Handläggare: Daniel Björkegren, Kristina Ström Telefon: 08-508 24 024, 08-508 24 017 Till Skärholmens

Läs mer

Uppföljning av - Högdalens vård- och omsorgsboende

Uppföljning av - Högdalens vård- och omsorgsboende Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-17 Handläggare Lena Johansson Telefon: 08-50820037 Till

Läs mer

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V)

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V) HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-12-17 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:144-08-

Läs mer

Verksamhetsuppföljningar, avseende hemtjänst, på uppdrag av äldrenämnden

Verksamhetsuppföljningar, avseende hemtjänst, på uppdrag av äldrenämnden SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGA OCH FRITI D ANMÄLNINGSÄRENDE DNR. 1.2.1/010-2012 SID 1 (8) Handläggare: Daniel Björkegren Telefon: 08-508 24 024 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Verksamhetsuppföljningar,

Läs mer

Uppföljning inom äldreomsorgen - Högdalens vård- och omsorgsboende

Uppföljning inom äldreomsorgen - Högdalens vård- och omsorgsboende Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Dnr 1.2.1.-548/2014 Sida 1 (8) 2014-10-27 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson

Läs mer

Verksamhetsuppföljningar av vård- och omsorgsboende på entreprenad och i privat regi med ramavtal 2012 Rapport

Verksamhetsuppföljningar av vård- och omsorgsboende på entreprenad och i privat regi med ramavtal 2012 Rapport HÄGERSTEN-LILJEHOMEN STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-01-11 Handläggare: Inger Lindkvist Telefon: 08-508 23 678 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Granskning av hemtjänst/lov 2014

Granskning av hemtjänst/lov 2014 Granskning av hemtjänst/lov 2014 Sammanställd av Margareta Sjögren, kvalitetsuppföljare/utredare Kvalitets- och utvecklingsenheten 2014-08-28 Bakgrund Lagen om valfrihetssystem (LOV) reglerar vad som ska

Läs mer

ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING. Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Handläggare: Ann-Sophie Rüder Telefon: 08/

ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING. Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Handläggare: Ann-Sophie Rüder Telefon: 08/ ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING FÖR ÄLDREO MSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-03-05 Handläggare: Ann-Sophie Rüder Telefon: 08/ 508 14 090 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

2010-02-23 SIDAN 1. Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen

2010-02-23 SIDAN 1. Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen SIDAN 1 Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen Kundval- /valfrihetssystem Hemtjänst 1 januari 2002 Ledsagning och avlösning 1 januari 2002 Vård- och omsorgsboende 1

Läs mer

Uppföljning av äldreomsorgen Servicehusen Rågsved, Enskededalen och Enskede Nya

Uppföljning av äldreomsorgen Servicehusen Rågsved, Enskededalen och Enskede Nya krav Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-31 Handläggare Ann-Sophie Rüder Telefon: 08-508

Läs mer

verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016

verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016 MÅNGKULTURELL HEMTJÄNST I STOCKHOLM AB 2016-01-08 verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016 Mångkulturell Hemtjänst bedriver hemtjänst i Solna. Verksamhetens kontor är beläget med adress, Norgegatan

Läs mer

Utförande enhet: Brommagårdens dagverksamhet. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Bromma. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon:

Utförande enhet: Brommagårdens dagverksamhet. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Bromma. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Utförande enhet: Brommagårdens dagverksamhet Uppföljande stadsdelsförvaltning: Bromma Avtalspart/Nämnd: Bromma stadsdelnämnd Verksamhetschef/enhetschef: Taina Huhtala Adress: Bromma kyrkväg 449-453, 168

Läs mer

Rapport om information över klagomål på hemtjänst

Rapport om information över klagomål på hemtjänst SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG SID 1 (5) 2009-09-24 Avdelningscontroller: Christina Amundberg Telefon: 08 508 13044 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2009-10-22 Rapport om information

Läs mer

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Kattrumpstullens vård-och omsorgboende 2016

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Kattrumpstullens vård-och omsorgboende 2016 Östermalms stadsdelsförvaltning Bilaga 1 Äldreomsorgen Sida 1 (7) 2016-08-23 Handläggare Eva Kruse Telefon: 08-508 10 575 socialtjänstlagen vid Kattrumpstullens vård-och omsorgboende 2016 Sammanfattande

Läs mer

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014 Älvsjö stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.25-2015 Sida 1 (7) 2014-08-13 Handläggare Madeleine Peatt Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

Uppföljning av verksamheter som drivs av Aleris Omsorg AB i Hässelby-Vällingby

Uppföljning av verksamheter som drivs av Aleris Omsorg AB i Hässelby-Vällingby HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN Gunilla Ljungholm Telefon: 508 05 209 TJÄNSTEUTLÅTANDE 10 JANUARI 2012 SID 1 (7) DNR 1.2.1-034-2012 SAMMANTRÄDE 7 FEBRUARI 2012 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016

Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Dnr 2016/0166 VON Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 En kontaktperson är en medmänniska som ska göra det lättare för en person med funktionsnedsättning att leva

Läs mer

Uppföljning av Polhemsgården vård- och omsorgsboende 2016

Uppföljning av Polhemsgården vård- och omsorgsboende 2016 1617 SID 1 (5) Uppföljning av Polhemsgården vård- och omsorgsboende 2016 Bakgrund Verksamheten på Polhemsgården vård- och omsorgsboende drivs av Förenade Care. Polhemsgården har 84 lägenheter uppdelade

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

Bilaga 6. Verksamhetsuppföljning äldreomsorg. Södermalms stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldreomsorg

Bilaga 6. Verksamhetsuppföljning äldreomsorg. Södermalms stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldreomsorg Södermalms stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldreomsorg Sida 0 (17) 2017-04-18 Bilaga 6 äldreomsorg Södermalms stadsdelsförvaltning Medborgarplatsen 25 Box 4270 102 66 Stockholm Växel 08-508 12 000

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Avtalsuppföljning vård- och omsorgsboende år 2014

Avtalsuppföljning vård- och omsorgsboende år 2014 SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Annika Wiechel 2015-01-12 SID 1 (7) ON/2015:4 TJÄNSTESKRIVELSE Avtalsuppföljning vård- och omsorgsboende år 2014 Sammanfattning Staben för kvalitetsutveckling genomför

Läs mer

Uppföljning av särskild boende och hemtjänst 1 april till 31 juli 2012

Uppföljning av särskild boende och hemtjänst 1 april till 31 juli 2012 Uppföljning av särskild boende och hemtjänst 1 april till 31 juli 2012 Genomfört oanmält nattbesök i särskilt boende Under natten mellan den 16 och 17 augusti genomförde förvaltningens kvalitetsuppföljare

Läs mer

System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV

System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV Bilaga 7 System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV 2010-10-26 1 Innehåll 1. System för uppföljning och granskning... 3 Styrdokument... 3 Grundsyn för uppföljning...

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 08 508 20583 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Ansökan

Läs mer

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 Bakgrund Verksamheten på Skoga vård- och omsorgsboende drivs av Humaniora vård och omsorg i kommunens egen regi. Skoga har 100 lägenheter

Läs mer

Uppföljning 2012-06-14 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB

Uppföljning 2012-06-14 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120614 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Vård- och omsorgsboende: Sofiagården - Somatisk/Demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Södermalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef:

Vård- och omsorgsboende: Sofiagården - Somatisk/Demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Södermalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Vård- och omsorgsboende: Sofiagården - Somatisk/Demens Uppföljande stadsdelsförvaltning: Södermalm Avtalspart/Nämnd: Vingslaget Omsorgs AB Verksamhetschef/enhetschef: Maj-Lis Johansson för personer med

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning i Attendos verksamheter på Baldersvägen, Utmarksvägen och Vesslevägen.

Resultat från kvalitetsuppföljning i Attendos verksamheter på Baldersvägen, Utmarksvägen och Vesslevägen. sida 1 (11) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning i Attendos verksamheter på Baldersvägen, Utmarksvägen och Vesslevägen.

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALA AVDELNINGEN 1.2.1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 99-2012- SID 1 (17) 2012-11-08 Handläggare: Kerstin Larsson, Britt-Marie Johansson, Lars Ingvald, Kjell Carlsson Telefon:

Läs mer

Uppföljning boendestöd Omsorgshuset

Uppföljning boendestöd Omsorgshuset Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Uppföljning boendestöd Sida 1 (9) 2017-07-03 Enhetens namn: Omsorgshuset BOENDESTÖD 2016 Enhetens adress: Kärrtorpsvägen 9, 121 55 Johanneshov

Läs mer

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Avtalet omfattar utförande av hemtjänstinsatser i Lidingö stad Grundläggande uppgifter Datum för uppföljningen: Verksamhetens namn: Adress: Verksamhetsansvarig:

Läs mer

Verksamhetsuppföljningar 2017 inom äldreomsorg egen regi och entreprenad.

Verksamhetsuppföljningar 2017 inom äldreomsorg egen regi och entreprenad. Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Sida 1 (5) 2018-01-16 Handläggare Annika Ekengren Telefon: 08-508 01 230 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 september till 31 december 2016

Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 september till 31 december 2016 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Ekonomi och verksamhetsutveckling Sida 1 (5) 2017-01-19 Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 september till 31 december 2016 Samtliga verksamhetsuppföljningar

Läs mer