Torsdagen den 31 augusti klockan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Torsdagen den 31 augusti klockan"

Transkript

1 Protokoll 35 Organ Plats och tid Pukebergs glasbruk Torsdagen den 31 augusti klockan Beslutande Henrik Yngvesson ordförande Anders Johansson Andreas Erlandsson tom 38 Bertil Dahl Christina Davidsson Helen Nilsson Henrik Nilsson Bokor Ilko Corkovic Ingemar Lennartsson tom 38 Lars Rosander Roger Holmberg tjänstgörande ersättare Stihna Johansson-Evertsson Övriga deltagare Charlotte G Brynielsson områdeschef Cilla Ilhammar sekreterare Camilla Freedeke Matilda Svensson Irene Tallhage Lönn Annette Andersson Anders Saur Inger Erlandsson 36 Fredrik Mellqvist 36 Marie Tigerryd Cecilia Madsen Eva-Lena Fungmark 38 Elsiv Karlsson 38 Karl-Johan Bodell 39 Conny Karlsson 39 Utses att justera Ilko Corkovic Paragrafer 30-40

2 Protokoll Dagordning Nämnden beslutar att godkänna föreliggande dagordning med följande tillägg till övriga frågor: a) Asylsökande ungdomar över 18 år b) Sammanträdesdagar Uppföljning av förmiddagens kommunstrategiska överläggningar Föredragande: Henrik Yngvesson Det var en bra dragning av Carina Lindgren och Lars Borgemo från Arbetsförmedlingen. Behovet att kontinuerligt möta AF i gemensamma samtal har lyfts av PKN och dagens överläggning tog frågan ett steg längre. Vi väntar in uppdraget kring kompetensplattformen från den nationella nivån. En skrivelse från PKN till Linnéuniversitetet angående praktikplatser för lärarstudenter efterlyses och kansliet får i uppdrag att återkomma med ärendet. En av de gemensamma slutsatserna av förmiddagens överläggning är att SFI och förbättrade möjligheter till kunskaper i svenska är det som efterfrågas mest av kommunerna. Det ses också som det största hindret för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Kan kommunerna göra gemensam sak och samverka kring detta? Det poängteras också att det finns många krockar mellan de insatser som erbjuds inom etableringen; alternativ från SFI till samhällsorientering och andra åtgärder och program dessa insatser borde samordnas bättre för den enskilde individen. Flera insatser skulle till exempel kunna ske samtidigt eftersom en del är mer lågintensiva. Arbetsförmedlingens uppdrag är att förbereda människor för arbetsmarknaden. Kommunerna menar att detta uppdrag också borde kunna innehålla insatser för att ge förutsättningar för nyanlända till bättre kunskaper i svenska inom exempelvis specifika yrkesområden. Diskussion förs om att kommunerna gemensamt borde göra en skrivelse till AF för föreslå detta. Det finns mycket pengar i systemet just nu för så kallade extratjänster. Länet har som helhet inte kommit speciellt långt i att använda dessa extra resurser men flera kommuner uttrycker en ambition att lyckas framåt. Kalmar, som har 40 tjänster, planerar för att använda sig av extratjänster. Vimmerby har avsatt en person som arbetar med extratjänster på sin arbetsmarknadsenhet. Diskussion förs kring möjligheten att samverka kring gemensamma insatser för och runt extratjänsterna för att bli mer effektiva i användandet.

3 Protokoll 37 I Rosengård använder man sig t.ex. av jobbskuggning. Detta kanske kan vara en modell för oss. För individen handlar det om CV och att de kan visa att de har fått göra något, för arbetsgivarna kanske en potentiell framtida arbetskraft. Beslut: Inför nästa möte tittar kansliet vidare på frågan och hur vi kan samverka med Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsenheterna kring förmiddagens tema med fokus på mer flexibel och nära undervisning i svenska, extratjänster och praktikplatser. 32 Bildande av kommunförbund Föredragande: Annette Andersson & Anders Saur Utredarna, företrädda av kommunchef Anette Andersson och Anders Saur från Kalmar kommun, föredrog arbetsgruppens arbete och förslag. Synpunkter och önskemål från kommunerna har samlats in via en enkät som skickades ut före sommaren. I diskussionen poängterades att samverkan och dialog med landstinget är viktigt i arbetet framåt för att klargöra bland annat vilka frågor som ska ligga var. Exempelvis bör en placering av skol- och ungdomsfrågor samt samhällsorientering för nyanlända utredas vidare. Andra frågor som ytterligare behöver tydliggöras är kommunförbundets budget kontra medel för regional utveckling. Det föreslås från utredarna att Regionförbundet ska tillfrågas om att bistå det blivande kommunförbundet med rekrytering av en förbundschef under hösten Den nya förbundschefen får därefter i uppdrag att, i ett nästa steg, utforma organisationen för det nya kommunförbundet. Beslut: Nämnden beslutade att godkänna informationen och ställa sig bakom förslaget med hänvisning till ovanstående kommentarer kring vidare utredning. att förslå Regionförbundet att bistå med rekryteringsprocessen av en chef för kommunförbundet Kalmar län. Rekrytering ska ske under hösten Förslag till plan- och byggsamverkan Föredragande: Irene Tallhage Lönn Irene föredrar ärendet om plan och byggsamverkan Sydost. Ett seminarium, riktat till Kalmar läns parter, har hållits kring frågan där Miljösamverkan Sydost och Byggsamverkan Kronoberg möttes och diskuterade frågan. Förslaget har varit ute på remiss.

4 Protokoll 38 Varför samverkan? Stärka kommunerna och länen i sydöstra Sverige genom att erbjuda kompetensutveckling Dra nytta av varandras erfarenheter och kunskap - initiativ och goda exempel lyfts fram Effektivisera kommunernas plan- och bygglovshantering och tillsyn enligt PBL Enhetlig och effektiv handläggning inom regionen - ge samsyn och rättssäkerhet Ett forum att lyfta upp gemensamma frågor Med kort varsel före nämndens möte meddelade Länsstyrelsen att de inte ämnar ingå i förslaget till samverkan. Detta gjorde att flera kommuner ställde sig tveksamma till hur detta i sin tur påverkade deras positiva svar på deltagande. Kalmar och Mörbylånga har redan i den första remissrundan svarat att de inte är intresserade av forumet. Kalmar har redan idag samverkan med flera av parterna och vill inte starta upp flera samarbeten just nu eftersom de är väldigt belastade för närvarande. Mörbylånga har svarat att samverkan redan finns och att det blir en onödigt tung organisation samt att det innebär ökade kostnader och att syftet är oklart. Beslut: Nämnden beslutade att ärendet bordläggs i väntan på skriftligt besked från Länsstyrelsen vad gäller argumenten emot samverkan i denna form och hur de önskar hantera frågan. Plan- och byggsamverkan lyfts på nytt till nämnden när kansliet fått klarhet i Länsstyrelsens ställningstagande. 34 Regionala Digitala Agendan: E-hälsa Föredragande: Charlotte G Brynielsson Socialcheferna har sagt upp samordningen av e-hälsa i länet från och med årsskiftet 2017/2018. Frågan om digitalisering och utvecklingen av e-hälsa framåt lyftes, med anledning av detta, på den kommunstrategiska överläggningen den 2 mars. Där beslutades att kommuncheferna, regiondirektören och landstingsdirektören är ledningsgrupp för arbetet framåt. Därefter har en arbetsgrupp med representanter från landstinget och kommunerna formats för att arbeta vidare med revideringen av målområdet e-hälsa i länets digitala agenda. Sammankallande för arbetsgruppen är Magnus Persson, Landstinget och Charlotte G Brynielsson, Regionförbundet. Hela revideringen leds av Stefan Wittlock, IT-strateg på Regionförbundet Arbetet ska resultera i uppdaterade målformuleringar och ett handlingsprogram fram till och med Arbetet ska vara klart till den 24 november och ta sin utgångspunkt i visionen i den nationella agendan:

5 Protokoll 39 Visionen utgår från att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter för att främja en jämlik hälsa och välfärd, liksom delaktighet och att ta tillvara på enskildas resurser. Vi ska uppnå en bra IT-infrastruktur och en effektiv, samverkande och öppen offentlig sektor. Digital samhällsutveckling handlar också om tjänster och innehåll. Med hjälp av IT kan vi skapa en transparent och tillgänglig offentlig sektor i nationell och internationell toppklass. Mål: Alla ska ha tillgång till 100 Mbps bredband senast Beslut: Nämnden lägger informationen till handlingarna. 35 Tillgänglighet Föredragande: Camilla Freedeke Kalmar kommun har vid flertalet tillfällen lyft behovet av samverkan i länet kring funktionshinder och tillgänglighetsfrågor. Den 21 maj träffades tjänstepersoner som arbetar med frågorna i länets kommuner med Regionförbundet som sammankallande.. Lagstiftningen kring tillgänglighet kommer skärpas och förtydligas under 2018 och med anledning av detta behöver frågorna ytterligare förstärkas i kommunerna. Förslaget, och erbjudandet, från kansliet är att det under hösten 2017 finns möjlighet för del av en tjänsteperson att bistå kommunerna med: - framtagande av mer kunskap om kraven som kommer i lagstiftningen framåt. - kartläggning av arbetet med funktionshinderråd och tillgänglighet nationellt och i länets kommuner. Beslut: Nämnden tackar jag till erbjudandet och rapportering av frågorna sker på PKN den 9 november samt för avstämning den 28 september. 36 Brottsofferjouren och Idéburet offentligt partnerskap Föredragande: Inger Erlandsson och Fredrik Mellqvist Inger Erlandsson är ordförande i Brottsofferjouren i Kalmar län och Fredrik Mellqvist är expert på IOP. De arbetar med lokal verksamhet såsom dialog med kommun, polis och jourer. Deras tydliga uppdrag är att stödja brottsoffer. Verksamheter bygger på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

6 Protokoll 40 Det finns 79 jourer, varav 53 med anställd personal. Brottsofferjouren har 101 lokalkontor, finns i 275 kommuner och har 1400 ideella stödjare. Det finns 54 vittnesstödsverksamheter idag. Idag betalar kommunerna olika krontal/invånare för jourens verksamhet och Brottsofferjouren i hela landet är nu ute och samtalar kring en mer enhetlig och långsiktig modell för sitt engagemang lokalt och regionalt. Ett sätt att få en mer enhetlig struktur är att IOP eller andra samverkansavtal tecknas. Mellan 25 och 30 kommuner har tecknat IOP med Brottsofferjouren om 5 kronor per invånare. Ytterligare 10 kommuner är på gång. Detta i sin tur skapar långsiktiga lösningar och tydliggör parternas åtaganden. Torsås har analyserat detta och är intresserade av att det blir en gemensam hållning i länet och kanske att det kan samordnas för att få ut än mer av arbetet, en samsyn efterfrågas. Kommunerna i södra Kalmar län betalar 3 kronor per invånare idag. Ska vi ha en gemensam diskussion och försöka nå konsensus i länet? Beslut: Nämnden beslutar att Brottsofferjouren tar fram ett förslag till kommunerna i länet och återkommer med detta. 37 Tobaksfri utmaning Föredragande: Marie Tigerryd och Cecilia Madsen Marie Tigerryd är folkhälsoutvecklare på Landstinget och Cecilia Madsen arbetar på Folktandvården i länet. Alla skolor är med i Tobaksfri Duo. Tobaksfri Utmaning bygger på en metod där gymnasieungdomar antar utmaningen och tackar ja till att vara tobaksfria och alla de fördelar det ger, med fokus på smarta val och hälsa. Över 30% av alla tjejer i årskurs 2 på gymnasiet röker och motsvarande siffra är 26 % bland killarna. Kalmar län var först i landet med att teckna avtal med elever och föräldrar om att vara tobaksfria. Många börjar röka för att de mår psykiskt dåligt. Insatser borde därför även göras på SFI-utbildningen och i samhällsorienteringen för nyanlända då många av de nyanlända riskerar att börja röka då deras psykiska hälsa inte alltid är så god. Beslut: Nämnden lägger informationen till handlingarna.

7 Protokoll Afasiförbundet Föredragande: Eva-Lena Fungmark och Elsiv Karlsson Eva-Lena Fungmark är ordförande för Afasiförbundet i länet och Elsiv Karlsson är ordförande i Afasiföreningen i Kalmar med omnejd. Afasi är en försämrad förmåga att använda språket, orsakad av en skada på hjärnan. Afasi är relativt vanligt hos personer som insjuknar i stroke och kan även uppstå genom traumatisk hjärnskada, tumör eller infektion i hjärnan och vid demenssjukdomar. Afasi ska skiljas från talrubbningar som dysartri, det vill säga otydligt tal vid förlamning av talmuskulaturen. Oftast är det skador i vänster hjärnhalva som ger upphov till afasi. Logopeder i kommunerna efterfrågas. De kan hjälpa patienter att få ett gott liv trots sin afasi. Behoven i gruppen är stora och resurserna är små. Frågan ställs om det finns exempelvis fortbildning för befintlig vårdpersonal där Afasiförbundet skulle kunna hjälpa till med kunskap och stöd till ordinarie personal. En del satsningar har gjorts i södra länet ex. samverkan kring patienter/personer med sväljningssvårigheter. Afasiförbundet uttrycker att man inser att det inte är troligt att varje kommun ska anställa logopeder, men hjälp och stöttning genom ordinarie personal i ex omsorgen kan vara ett sätt, där de logopeder som finns kanske kan erbjuda stöttning och hjälp. I skolan finns ex logopeder vissa dagar i veckan. En annan väg för att öka stödet kanske skulle kunna vara att kommunerna/ kommuner delade på logopedtjänster. Länsgruppen för Hab/rehab träffas nästa vecka och Camilla Freedeke, social handläggare kommer att lyfta frågan med dem om hur arbetet ser ut idag. Beslut: Nämnden lägger informationen till handlingarna. 39 Information från KLT Föredragande: Karl-Johan Bodell och Conny Karlsson Lovdagar Karl-Johan framför en uppmaning från KLT att följa det beslut som tagits i skolchefsgruppen gällande terminstider, höstlov, februarilov och påsklov. Kulturresor Gull-Britt Johansson, med ansvar för kulturfrågorna på Landstinget och Karl-Johan har haft en dialog om kulturresorna. Beställning ska ske direkt till KLT. Ett förtydligande som görs är också att samtliga kommuner i länet innefattas i förslaget fast det inte framgår av handlingarna.

8 Protokoll 42 Samverkansavtal skolskjuts och tillköp av trafik Avtal behövs för att reglera samverkan mellan kommunerna och KLT kring trafik och tjänster angående; Tillköp av trafik, upphandlad skolskjuts och annan trafik. Planering av skolskjuts och öppen linjelagd skolskjuts. Utöver trafik behövs tjänster som har koppling till trafik och uppföljning. Det påpekas från kommunerna att det uppstår problem när den linjelagda bussen inte går under ex skolloven. Det drabbar pendlare som nyttjar dessa bussar. KLT menar att de inte har något svar på denna fråga idag, men att utgångspunkten har varit att genom att öppna upp skolskjutsar för andra resenärer kunna erbjuda en utökad service till medborgarna. KLT inser problematiken med lovdagarnas inställda bussar men har i nuläget inte någon lösning på detta. KLT har specifierat följande ökade kostnader; Kostnader av tjänster: Tjänst Kostnad Telefonabonnemang 1224 kr/fordon och år Wi-fi 5055 kr/fordon och år Administration trafikavtal kr/år Fordonskontroll kr/år Planering skolskjuts kr/år Nämnden ställer frågor kring de extra specifierade kostnaderna ovan och svaren är bland annat; - att det numera finns tillgång till wi-fi i skolbussarna. - att när ytterligare tre kommuner tillkommit i skolskjutsavtalet, behövs ytterligare en tjänst i form av skolskjutsplanerare. Detta har inneburit kostnadsökningar för KLT. Denna ökning föreslås fördelas på samtliga 12 kommuner med kr/vardera/år. I efterföljande diskussion ifrågasätts denna kostnad med hänvisning till att samtliga kommuner redan skatteväxlat på skolskjuts och att detta rimligtvis då också borde täcka administrativt stöd för samtliga. KLT håller inte med om detta utan anser att kommunerna bör bära denna extra kostnad. Beslut: Nämnden beslutar att frågorna som lyfts tas vidare till presidieöverläggningen mellan Landstinget, Regionförbundet och PKN och att därefter återkomma i frågan till PKN.

9 Protokoll Övriga frågor a) Asylsökande ungdomar över 18 år I Nybro har man nu ett antal unga som fyller 18 år som ska flyttas till migrationsverket. En symbolisk summa pengar skickas med till ungdomarna. Frågan som ställs är hur andra kommuner hanterar detta? kronor på 25 barn i Nybro. I Borgholm skickar de inte vidare dem som inte bedöms mogna för det. I Kalmar handlar det om ett 50-tal barn. Kalmar räknar just nu på detta, men det kommer att innebära ökade kostnader. I Kalmar är det kommunledningens inriktning att försöka lösa det för dessa ungdomar. I Vimmerby har de inte löst det ännu, men diskussioner pågår. I Högsby kan de inte hjälpa till. Det sker individuell prövning i Hultsfred. Emmaboda tar kostnaderna. Mörbylånga lämnar över en del, men har också behållit de med störst behov. b) Sammanträdesdagar 2018 Torsås lyfter att måndagar och tisdagar är kommundagar och landstingspolitiker ofta är upptagna även onsdagar. Detta framförs på presidiemötet mellan LT, RF och PKN. Henrik Yngvesson Ilko Corkovic Cilla Ilhammar ordförande justerare sekreterare

10 Signature page This document has been electronically signed by the following signatories: Name Henrik Yngvesson Title, Organization vice ordförande PKN, Mörbylånga kommun Date & Time 9/18/ :18:30 AM +02:00 Identification type SMS ( ) Identification ticket id id2215d75c733e4a2d929b Name Ilko Corkovic Title, Organization KSO Borgholm, Borgholms kommun Date & Time 9/19/ :53:16 AM +02:00 Identification type SMS ( ) Identification ticket id idc08a81191ed74c18b31c7d748cfdc8e1 Validate document Terms of use Signature page 1 of 1

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 31 augusti 2017 Närvarande: Politiker: Kommunchefer: Övriga: Ann-Marie Fagerström Anette Strömblad Helena Nilsson Lars Rosander

Läs mer

Torsdagen den 23 augusti klockan Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Övriga deltagare Johan Engdahl kommunförbundschef

Torsdagen den 23 augusti klockan Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Övriga deltagare Johan Engdahl kommunförbundschef Protokoll 14 Organ Plats och tid Emmaboda kommunhus Torsdagen den 23 augusti klockan 10.00-13.00 ande Tomas Kronståhl ordförande Henrik Yngvesson vice ordförande Maria Ixcot-Nilsson tjänstgörande ersättare

Läs mer

Torsdagen den 9 november klockan

Torsdagen den 9 november klockan Protokoll 54 Organ Plats och tid Valhall, Hultsfred Torsdagen den 9 november klockan 13.00-16.15 Beslutande Tomas Kronståhl ordförande Anders Johansson Andreas Erlandsson Ann-Marie Fagerström Bertil Dahl

Läs mer

Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj

Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj 2017-04-20 Primärkommunala nämnden Kallelse till Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj Primärkommunala nämndens ledamöter kallas till sammanträde enligt följande. Tid: Plats: kl 08.30-12.00 ca

Läs mer

AVTAL OM GEMENSAM NÄMND FÖR HJÄLPMEDELSVERKSAMHET

AVTAL OM GEMENSAM NÄMND FÖR HJÄLPMEDELSVERKSAMHET AVTAL OM GEMENSAM NÄMND FÖR HJÄLPMEDELSVERKSAMHET Mellan Borgholms kommun, Emmaboda kommun, Hultsfreds kommun, Högsby kommun, Kalmar kommun, Mönsterås kommun, Mörbylånga kommun, Nybro kommun, Oskarshamns

Läs mer

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 1 Plats och tid Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 Närvarande Tomas Kronståhl ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Åke Bergh tjänstgörande ersättare Stihna

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 5 november 2015 Närvarande: PKN Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Jonas Erlandsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN. Sammanträdesdag Tid kl Plats. Torsås Kommunhus. Omfattning 6-11.

KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN. Sammanträdesdag Tid kl Plats. Torsås Kommunhus. Omfattning 6-11. KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2018-10-04 Tid kl. 11.00-12.00 Plats Torsås Kommunhus Omfattning 6-11 ande Dzenita Abaza (S) ordförande Bertil Dahl (V) Ilko kcorkovic

Läs mer

Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00

Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00 42 Organ Plats och tid Stadshotellet i Västervik Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00 ande Tomas Kronståhl ordförande Ann-Marie Fagerström 47-55 Lars Rosander Stihna Johansson-Evertsson Dzenita

Läs mer

Strategiska överläggningar Kalmar läns kommuner och Regionförbund. Nybro

Strategiska överläggningar Kalmar läns kommuner och Regionförbund. Nybro Strategiska överläggningar Kalmar läns kommuner och Regionförbund Nybro 2015-09-02 Program 2 september Kl 9.00-10.30 Inledning Henrik Yngvesson /Charlotte G A Kommunsamverkan Diskussion och reflektion

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Strategisk samverkan PKN, kommunchefer och regionförbundet Minnesanteckningar 26 februari 2015

Strategisk samverkan PKN, kommunchefer och regionförbundet Minnesanteckningar 26 februari 2015 Strategisk samverkan PKN, kommunchefer och regionförbundet Minnesanteckningar 26 februari 2015 Närvarande: PKN Kommunchefer Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Anette Strömblad Åke Berg Stihna J Evertsson

Läs mer

Integration & etablering Kalmar län. Förslag på handlingsplan 2015

Integration & etablering Kalmar län. Förslag på handlingsplan 2015 Integration & etablering Kalmar län Förslag på handlingsplan 2015 Kommundialog 26 feb. 2015 Program Kl 9.00-10.30 Inledning Tomas Kronståhl 1. Integration och etablering Information från Länsstyrelsen,

Läs mer

Torsdagen den 2 juni 2016 kl Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Jonas Erlandsson. Ann-Marie Fagerström Christina Davidsson

Torsdagen den 2 juni 2016 kl Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Jonas Erlandsson. Ann-Marie Fagerström Christina Davidsson 25 Organ Plats och tid Hotell Skansen, Färjestaden Torsdagen den 2 juni 2016 kl 08.30-12 Beslutande Tomas Kronståhl ordförande Henrik Yngvesson vice ordförande Andreas Erlandsson Ann-Marie Fagerström Christina

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad Tid Tisdagen den 28 maj 2019 kl. 10:10 11:30. Plats Stadshuset, Nelsons loft Omfattning 30-34 ande Dzenita Abaza (S), ordförande Måns Linge (M), vice ordförande Roger Holmberg (S) Erik Ciardi (C) Lasse

Läs mer

ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING. Avsiktsförklaring. om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering

ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING. Avsiktsförklaring. om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING Avsiktsförklaring om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering 1 Avsiktsförklaring om samverkan kring flyktingmottagning i Västmanlands län Kommunerna i Västmanlands

Läs mer

Bakgrund till ReDA i Jönköpings län

Bakgrund till ReDA i Jönköpings län Bakgrund till ReDA i Jönköpings län Jönköpings län ska bli en region som präglas av högt IT-användande som gynnar en hållbar utveckling. Regionförbundet, Landstinget och Länsstyrelsen i Jönköpings län

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och Regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och Regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och Regionförbundet Minnesanteckningar 2 mars Oskarshamns folkhögskola Närvarande: PKN Tomas Kronståhl Anne-Marie Fagerström Andreas Erlandsson Bertil Dahl Christina

Läs mer

Regional samverkan kring ungas uppväxt

Regional samverkan kring ungas uppväxt 2016-11-16 Styrelsen Regional samverkan kring ungas uppväxt 2017-2019 Förslag till beslut Styrelsen föreslås besluta i enlighet med arbetsutskottet att under åren 2017-2019 erbjuda kommunerna: Samordning

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Socialutskottet

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Socialutskottet HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Plats och tid IFO:s sammanträdeslokal, torsdagen den 6 februari 2014 kl 08.30-15.30 Beslutande Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

Strategisk Samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk Samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk Samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 2 september 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna J Evertsson Roger Holmberg Bertil Dahl Henrik

Läs mer

psykisk funktionsnedsättning

psykisk funktionsnedsättning PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2013-10-11 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Välfärdsrådet

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Välfärdsrådet Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunalhuset, Ljungarummet, torsdagen den 26 februari 2015 klockan 13.15 15.20 Närvarande: Beslutande Stefan Gustafsson, ordförande Per Thörnqvist,

Läs mer

Torsdag den 5 november 2015, kl Beslutande Henrik Yngvesson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander

Torsdag den 5 november 2015, kl Beslutande Henrik Yngvesson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander 34 Organ Plats och tid Stadshuset i Kalmar Torsdag den 5 november 2015, kl. 12.45-15.15 ande Henrik Yngvesson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Jonas Erlandsson tjänstgörande

Läs mer

KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN. Sammanträdesdag Tid kl Plats. Valhall Hultsfred. Omfattning

KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN. Sammanträdesdag Tid kl Plats. Valhall Hultsfred. Omfattning KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2017-11-09 Tid kl. 08.30-09.15 Plats Valhall Hultsfred Omfattning 14-19 ande Bertil Dahl (V) ordförande Ann-Marie Fagerström (S) Lars

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Landstingsstyrelsens personalutskott

Landstingsstyrelsens personalutskott PROTOKOLL 2014-04-15 1 (5) Landstingets kansli Kansliavdelningen, LSPU 2/2014 Landstingsstyrelsens personalutskott Tid Tisdagen den 15 april 2014, kl. 09.00 11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Krister Olsson (S), ordförande Agnetha Persson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) J Håkan Andersson (C)

Krister Olsson (S), ordförande Agnetha Persson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) J Håkan Andersson (C) Sida 1/9 Plats och tid Lokal Strået, kl. 14.15 15.25 (ajournering kl. 14.15 14.30) Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Agnetha Persson (C), vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset 20 september 2016 kl. 08:30-11.45 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Britt Idensjö,

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

2016, Värmeverket. Carina Åresved-Gustavsson,

2016, Värmeverket. Carina Åresved-Gustavsson, 2016, Värmeverket Marie Leandersson, Jan Darrell, Carina Leijon, Kjell Fernandi, Mats Dalberg, Gudrun Johnsson, Håkan Dahlgren, Sulev Pull Carina Åresved-Gustavsson, : Camilla Kallenberg Håkan Dahlgren

Läs mer

Folkhälsoutskott 13/2-2018

Folkhälsoutskott 13/2-2018 Folkhälsoutskott 13/2-2018 Landstingets fokusområden Tillsammans för Sveriges bästa kvalitet, säkerhet och tillgänglighet I vårt fokus: Bra bemötande och delaktighet Främja hälsa Digitalisering och innovativa

Läs mer

Onsdagen den 31 januari klockan

Onsdagen den 31 januari klockan Protokoll 64 Organ Plats och tid Rådhuset, Kalmar Onsdagen den 31 januari klockan 13.00-16.15 ande Tomas Kronståhl ordförande Anders Johansson Ann-Marie Fagerström Bertil Dahl Christina Davidsson Conny

Läs mer

Carina Hjertonsson, sekreterare ... ... /Carina Hjertonsson/

Carina Hjertonsson, sekreterare ... ... /Carina Hjertonsson/ Plats och tid Kommunalhuset, Ljungarummet, torsdagen den 23 februari 2012 klockan 13.15 14.45 Beslutande Närvarande Per Thörnqvist, kommunchef, tillförordnad ordförande Anders Åberg, socialchef Elin Ståhl

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Tryggvesson 2013-07-04 ON 2012/0087 0480-45 35 05 Omsorgsnämnden Samverkansöverenskommelse med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 26 februari 2015, kl Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Ann-Marie Fagerström

Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 26 februari 2015, kl Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Ann-Marie Fagerström 1 Organ Plats och tid Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 26 februari 2015, kl. 13.00-14.30 ande Tomas Kronståhl ordförande Henrik Yngvesson vice ordförande Ilko Corcovic Ann-Marie Fagerström Åker

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl 13.00-15.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn

Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn Sida 1/6 Ert datum Er beteckning A2016/01333/I Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Protokoll från Styrgruppsmöte Brysselkontoret

Protokoll från Styrgruppsmöte Brysselkontoret 2017-07-07 Protokoll från Styrgruppsmöte Brysselkontoret 2017-06-29 Deltagare styrgrupp: Anna Fransson, Region Kronoberg Robert Olesen, Region Kronoberg Joakim Polman, Region Kronoberg Christina Mattisson,

Läs mer

Patientnämnden PROTOKOLL

Patientnämnden PROTOKOLL Patientnämnden PROTOKOLL 2019-02-07 PN 1 Rapport klagomålsärenden: Aktuell statistik och iakttagelser PN 2 Rapport stödpersonsverksamheten PN 3 Versamhetsberättelse 2018 PN 4 Rapport från kansliet PN 5

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6) Nr 5 2013-11-27 1(6) Plats och tid Samordningsförundets kontor Sundsgatan 17, den 27 november 2013, klockan 10:00 11:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Carina Wickström (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

Innehåll Mötets öppnande Val av justerare 11 Föregående protokoll 4 12 Lägesredogörelse 2018/ Information från länsstyrelsens

Innehåll Mötets öppnande Val av justerare 11 Föregående protokoll 4 12 Lägesredogörelse 2018/ Information från länsstyrelsens Innehåll Mötets öppnande Val av justerare 11 Föregående protokoll 4 12 Lägesredogörelse 2018/1163 5 13 Information från länsstyrelsens 2018/1163 6 brottsförebyggande koordinator 14 Information från säkerhetssamordnare

Läs mer

Kommunalt forum 67-77

Kommunalt forum 67-77 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal A Närvarande: Region Jönköpings län: Malin Wengholm, ordförande Maria Frisk Rune Backlund Carina Ödebrink Länets kommuner: Ann-Marie Nilsson Lars-Erik

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-12.30 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Mattias Wärnsberg, S Övriga deltagande Lars-Erik Rönnlund, kommunchef

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2014-01-28 1 (14) Plats och tid Älmhults kommunhus 28 januari 2014 kl. 8.30 11.20 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander (C)

Läs mer

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-11-16 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Sara Rhudin Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan.

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Version 151113 Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Bakgrund Under 2014 kom 7049 ensamkommande barn till Sverige

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 11 juni 2013 kl. 8:30 Plats Stadshuset, KS-salen Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (11) Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, Ljungarummet, tisdagen den 7 februari 2017 klockan 13.15 14.45 ande Ordinarie ledamöter: Stefan Gustafsson (KD), ordförande Christer Sjögren

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23 Yttrande 1(4) Kommunledningskontoret Handläggare IT-chef Britt-Inger Berntsson Telefon 0522-69 70 77 britt-inger.berntsson@uddevalla.se Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu,

Läs mer

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-25 10 (21) Ks 320 Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 Dnr 2018/254-010 Landstinget i Kalmar län har hos regeringen ansökt om ändring

Läs mer

Yttrande över remiss av Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Yttrande över remiss av Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-10-05 Handläggare Annika Rosbring Telefon: 08 508 35 480 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 oktober 2017 Ärende

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Knivsta kommun och Brottsofferjouren Uppsala län SN-2017/272

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Knivsta kommun och Brottsofferjouren Uppsala län SN-2017/272 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-11-30 108 Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Knivsta kommun och Brottsofferjouren Uppsala län SN-2017/272 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Protokoll 2016-04-20 Primärkommunala nämnden. Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 20 april klockan 9-12.40

Protokoll 2016-04-20 Primärkommunala nämnden. Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 20 april klockan 9-12.40 Organ Plats och tid Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 20 april klockan 9-12.40 ande Tomas Kronståhl ordförande Stina Johansson-Evertsson 14-22 Dzenita Abaza Bertil Dahl Christina Davidsson Andreas

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 1 juni 2016 Närvarande: PKN Tomas Kronståhl Ann-Marie Fagerström Stina Johansson-Evertsson Roger Holmberg Bertil Dahl Henrik

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Insatser, information och vägledning. Intern och extern samverkan och utvärdering av insatser. Långsiktig, hållbar och strategisk planering

Insatser, information och vägledning. Intern och extern samverkan och utvärdering av insatser. Långsiktig, hållbar och strategisk planering KSF Integration KSF Integration Samverkan med civilsamhället Överenskommelser Administrativt stöd Lokala mötesplatser -Kvinnogrupp - Café Samverkan med civilsamhället Intern och extern samverkan och utvärdering

Läs mer

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Beslutande Robert Wenglén (M) Yvonne Andreasson (FP) Richard Jerneborg (M) Mozghan

Läs mer

Månadsstatistik Arbetsförmedlingen

Månadsstatistik Arbetsförmedlingen Månadsstatistik Arbetsförmedlingen - Februari 2018 Källa: Månadsstatistik från arbetsformedlingen.se Kort om arbetsmarknaden för Kalmar län, februari 2018 (Inom parentes anges motsvarande siffror för februari

Läs mer

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Information Övrigt 1 Tid och plats Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 09.00-12.10 på Region Blekinge, Ronnebygatan 2, Karlskrona Närvarande

Läs mer

Psykisk hälsa. i Kalmar län

Psykisk hälsa. i Kalmar län Psykisk hälsa i Kalmar län Uppdrag Länsgemensam ledning i samverkan och samordningsgruppen psykisk hälsa: PSYNK synkronisering av insatser för barn och unga med psykisk ohälsa KUR Samstöd (CM) PRIO-psykisk

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45 Folkhälsoberedningen Datum: 2017-11-09 Tid: 09:00-11:45 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Pernilla Tornéus (M) (2:e vice ordförande) Eva Ballovare

Läs mer

Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län

Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län Myndigheten Ungdomsstyrelsen Fördelar ca 8 miljoner till 7 regioner i Sverige Regional samverkan för Förebyggande, främjande

Läs mer

Anne-Charlott Petersson sekreterare Helena Svensson, förvaltningschef Izabelle Sjöbäck, controller

Anne-Charlott Petersson sekreterare Helena Svensson, förvaltningschef Izabelle Sjöbäck, controller Sammanträdesprotokoll sid 1 (9) Plats och tid Utbildningsförvaltningen A-huset kl. 13.00 14.45 ande Lennart Andersson (S), ordf Lars-Göran Andersson (S) Stig Augustsson (S) tjänstgörande ersättare för

Läs mer

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-09-23 LS 2015-1095 Landstingsstyrelsen Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 2013-11-26 Madeleine Sjöstrand Dnr: KSL/13/0111 Ärendegång: KSLs styrelse Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 Förslag till beslut 1. Styrelsen beslutar

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden 32 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Hotell Kronmunken, Mönsterås Torsdagen den 28 oktober kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Lisbeth Lennartsson 30-33 Ingemar Svanström

Läs mer

Välfärdsberedningen (10)

Välfärdsberedningen (10) Välfärdsberedningen 2012-01-18 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 13.00 16.00 Beslutande Inger Bergman (M), ordförande Rolf Berger (S) Tord Rosenqvist (S) Birgitta Roskvist (S) Ylva

Läs mer

Annika Toft Marie Pålsson Lena Lönn Kommunal sektion 53 Helena Nordin Kommunal sektion 53 Sara Pettersson Kommunal sektion 56

Annika Toft Marie Pålsson Lena Lönn Kommunal sektion 53 Helena Nordin Kommunal sektion 53 Sara Pettersson Kommunal sektion 56 1(6) Plats och tid Hässleholmsgården, kl. 08:30-11:00 Beslutande Pär Palmgren Ordf. PU, Moderaterna Ledamöter Tjänstgörande Lars-Göran Wiberg Ledamot PU, Centern Lena Wallentheim Ledamot PU, Socialdemokraterna

Läs mer

Torsdagen den 2 mars 2017 klockan

Torsdagen den 2 mars 2017 klockan Protokoll 11 Organ Plats och tid Oskarshamns folkhögskola Torsdagen den 2 mars 2017 klockan 13.15-16.00 Beslutande Tomas Kronståhl ordförande Andreas Erlandsson 9-17 Ann-Marie Fagerström Bertil Dahl Christina

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12 ) Utbildningsutskottet Tuva Bojstedt (KD), ordförande Jonas Erlandsson (S), v ordförande

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12 ) Utbildningsutskottet Tuva Bojstedt (KD), ordförande Jonas Erlandsson (S), v ordförande HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12 ) Plats och tid Notariet, den 8 mars 2017 Beslutande Tuva Bojstedt (KD), ordförande Jonas Erlandsson (S), v ordförande Övriga deltagande Bengt Bobeck, skolchef

Läs mer

Kl , Vimmerby folkhögskola

Kl , Vimmerby folkhögskola 1 (5) Tid och plats Kl 10.00-14.30, Vimmerby folkhögskola ande Jessica Rydell (MP) ordförande Gudrun Brunegård (KD) Maria Ixcot Nilsson (S) Britt Wireland Sorpola (S) Saad Benatallah (S) ersättare för

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 juni 2016 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 68-71 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

~?la,;zc c _ < Hässleholms kommun. Plats och tid. Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl :00

~?la,;zc c _ < Hässleholms kommun. Plats och tid. Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl :00 . 1(5) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl 13.00-16:00 Ordförande Tjänstemän Fackliga representanter Marie Söderqvist Maria Bengtsson Rebecca Nordström Kristina Rauer Angela Arnesen Marie Lundgren

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7 ) Utbildningsutskottet

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7 ) Utbildningsutskottet HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7 ) Plats och tid Notariet, onsdagen den 20 september 2017 kl 08.30-13.00 Beslutande Tuva Bojstedt (KD), ordförande Jonas Erlandsson (S), v ordförande Leif Gustavsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (24)

PROTOKOLL 1 (24) PROTOKOLL 1 (24) 2017-11-07 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 13:45 15:45 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric

Läs mer

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa Workshop och dialog kring strategi för ehälsa 2018-02-23 Agenda 8.30 9.00 Fika 9.00 9.10 Välkommen (Carina Björk) 9.10 9.20 Inledning 9.20 10.00 Diskussion om övergripande, nationella mål inom ehälsa 10.00

Läs mer

Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler

Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Enkätfrågor och underlag... 3 1.2 Undersökningstid... 3 1.3 Deltagare... 3 1.4 Analys av deltagarna... 4

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

PROTOKOLL Regionalt styrgruppsmöte Vård- och omsorgscollege Örebro län

PROTOKOLL Regionalt styrgruppsmöte Vård- och omsorgscollege Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, 2016-09-06 Protokoll Linda Carlsson PROTOKOLL 160902 Regionalt styrgruppsmöte Vård- och omsorgscollege Örebro

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap. Skåneveckan för psykisk hälsa

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap. Skåneveckan för psykisk hälsa Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap Skåneveckan för psykisk hälsa 2019-2021 Idéburet offentligt partnerskap (IOP) Skåneveckan för psykisk hälsa Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Kommunalhuset, Ljungarummet, Sävsjö, onsdagen den 24 januari 2018 kl 14.00-17.00 Beslutande Övriga deltagare Ordinarie ledamöter: Susanne Sjögren (S) ordförande, Fredrik Håkansson (KD) förste

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: (Klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef.

Läs mer

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post:

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post: Sida 15 av 27 PLATS Norrbottens Kommuner, Kungsgatan 23 B, Luleå BESLUTANDE Helena Öhlund, (S), Älvsbyn Mats Abrahamsson, (S), Arjeplog Margareta Bladfors Eriksson. (S), Luleå ÖVRIGA DELTAGARE Ingrid Carlenius,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum 3, kl 13.00-17.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgör ers Övriga deltagande Ersättare Åselotte Andersson (KD) ordf Anders Bengtsson (M) Håkan Hjelm (C)

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan 2014 för informationssäkerhetsarbete

Förslag till verksamhetsplan 2014 för informationssäkerhetsarbete Fastställd på LänsIT feb 2014. Förslag till verksamhetsplan 2014 för informationssäkerhetsarbete V 1.0 Föreslagna aktiviteter ska diskuteras på LänsITgruppens möte 2014-02-04. V 1.1 Uppdaterad med synpunkter

Läs mer

Kommunledningsutskottet

Kommunledningsutskottet 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 8.00 12.30 Beslutande Henrik Yngvesson (M), ordförande Hans Sabelström (C) Margaretha Lööf-Johanson (S) Nina Åkesson-Nylander (KD) Berne Klysing

Läs mer

KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN. Sammanträdesdag Tid kl Plats. Oskarshamns Folkhögskola.

KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN. Sammanträdesdag Tid kl Plats. Oskarshamns Folkhögskola. KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2018-11-23 Tid kl. 11.00-12.00 Plats Oskarshamns Folkhögskola Omfattning 12-21 ande Dzenita Abaza (S) ordförande Bertil Dahl (V) Anders

Läs mer

Inriktning för verksamhetsorganisation Region Kalmar län inför övertagande av det regionala utvecklingsansvaret

Inriktning för verksamhetsorganisation Region Kalmar län inför övertagande av det regionala utvecklingsansvaret Ärende 15 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Datum 2018-01-31 Diarienummer 170648 Landstingsfullmäktige Inriktning för verksamhetsorganisation Region Kalmar län inför övertagande av det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet 2016-02-17. Sida

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet 2016-02-17. Sida Folkhälso/Brottsförebyggande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-17 Innehållsförteckning Ärende 1 Föregående protokoll... 2 2 Brottsförebyggande... 3 3 Presentation av ny miljöstrateg... 5 4 Allergikommittén

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan PROTOKOLL 1(10) Plats: Närvarande: ande: Föredragande: Sekreterare: Övriga närvarande: Kommunal utveckling, Västra storgatan 18 A, Jönköping Marie Johansson, ordförande, Gunnar Pettersson, Anna-Carin Magnusson

Läs mer

Kalmar läns Integrationsråd

Kalmar läns Integrationsråd Kalmar läns Integrationsråd Tema för dagen Varje individ som resurs 8 november 2017 Program 09.00 Landshövding Thomas Carlzon hälsar välkommen 09.15 Länsstyrelsen presenterar svaren från årets andra lägesbildsenkät

Läs mer