Förprövning gällande planbesked för bostäder på Gatersered 2:17 inom stadsdelen Askim

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förprövning gällande planbesked för bostäder på Gatersered 2:17 inom stadsdelen Askim"

Transkript

1 Diarienummer: 0794/16 Robin Pettersson Telefon: E-post: Förprövning gällande planbesked för bostäder på Gatersered 2:17 inom stadsdelen Askim Begäran avser: Planbesked Ärendet Inkom: Kompletta handlingar: SDN: Askim-Frölunda-Högsbo Fastighet: Gatersered 2:17 Sökande: ÄngHus Fastighetsägare: Privatpersoner Intressentens syfte Åtgärder som föreslås är att uppföra 11 nya byggnader inom fastigheten bestående av 5 enfamiljshus och 6 parhus inklusive komplementbyggnader. Total nytillkommen BYA beräknas i förslaget till ca 1520 m². Bostädernas tomter föreslås vara ca m² vardera. 1 (11)

2 Avstämning med andra förvaltningar Ärendet har sänts till Göteborg energi, Kretslopp och vatten, Kulturförvaltningen, Miljöförvaltningen, SDF Askim-Frölunda-Högsbo och Geo-detaljplan; stadsbyggnadskontoret för eventuella yttranden. Följande yttranden har inkommit: SDF Askim-Frölunda-Högsbo Förvaltningen lämnar inga synpunkter i ärendet. Kretslopp och vatten Ledningsutbyggnad Planområdet är försörjt med allmänt VA-ledningsnät, se ledningskarta. VAtjänsterna levereras från Kungsbacka kommun och diskussion måste även föras med dem vid fortsatt arbete. Ledningsutbyggnad kommer krävas vid genomförandet av planen och omfattningen av denna beror på den framtida fastighetsindelningen. Planområdet ligger delvis utanför Kretslopp och vattens verksamhetsområde för vatten och spillvatten men skulle inkluderas i samband med detaljplanens genomförande. Planområdet ligger utanför Kretslopp och vattens verksamhetsområde för dagvatten vilket innebär att anslutningspunkt till dagvattenledning inte tillhandahålls. Allt dagvatten måste därmed hanteras av fastighetsägarna. Skyfall Det är viktigt att framkomlighet och byggnadsfunktion inte påverkas av stående vatten utan att fria vattenvägar skapas vid ett skyfall så att vatten leds bort och fördröjs på lämplig plats. För att framkomlighet till byggnader ska vara möjlig under skyfall ska höjdsättningen utarbetas så att maximalt 20 cm vatten blir stående på vägar och stråk fram till byggnadsentréer vid ett klimatanpassat 100-års regn. Det är även viktigt att nybyggnationen inte förvärrar situationen nedströms i samband med skyfall. Avfall Ur avfallssynpunkt har vi tittat på angöringssituationen. Med tanke på att vägarna i området är smala och fler hus kommer generera mer trafikrörelser så anser vi att det hade varit bra att i ett eventuellt planarbete se över möjligheten till nya mötesplatser. Det är inte tydligt redovisat om det planeras för en vändplats söder om de föreslagna parhusen eller ej. Beroende på vilken avfallslösning parhusen planeras att ha så kan det behövas en vändplats, alternativt att parhusen har en gemensam avfallshantering i anslutning till redovisad p-yta norr om parhusen där det ser ut att gå att vända med sopbil. V= Dricksvattenledning AS=Spillvattenledning 2 (11)

3 Göteborgs energi Fiber kan levereras vid förfrågan, annars inga synpunkter Geo-detaljplan, Stadsbyggnadskontoret Enligt befintligt kartunderlag finns inga hinder för att detaljplan ska kunna tas fram för området. Marken inom planområdet består enligt SGU:s och SBK:s jordartskartor av lera och berg i dagen. Enligt SBK:s handritade jordartskarta varierar lerans mäktighet omkring 0-10 meter, med ett ökat lerdjup mot väster. Planområdet ingår en översiktlig stabilitetsutredning utförd av SWECO (2011). Utredningen visar att det finns ett område söder om planområdet, längs med vattendraget, där stabilitetsförhållandena bedöms som ej tillfredställande för befintliga förhållanden. Inom planområdet däremot bedöms stabilitetsförhållandena vara tillfredsställande goda. För detaljplanen kommer en bergteknisk och en geoteknisk utredning behövas som klarlägger markförhållandena och visar på möjligheten att bygga det som planen kommer att medge. Marken inom planområdet är klassad som normalriskområde med avseende på radon kopplat till berggrunden och lågriskområde när det gäller lerområdet. I normalriskområden och lågriskområden med grunda lerdjup behöver en verifiering av radonrisken utföras genom strålningsmätningar i jordluften. Utredningar som kommer att behövas i planarbetet är: Geoteknisk utredning Bergteknisk utredning Radonriskutredning Geo-utredningar beställs av exploatören. Kulturförvaltningen Kulturförvaltningen har generellt sett inget att erinra mot planförslaget. På grund av planområdets läge inåt land och på relativt höga höjder samt frånvaron av förhistoriska lämningar inom och i områdets närhet anser Kulturförvaltningen att risken för att påträffa okända förhistoriska lämningar är låg. Planförslaget anses inte heller påtagligt påverka de befintliga historiska lämningar som beskrivits ovan. I den sydöstra delen av planområdet löper emellertid en äldre vägsträckning från tidigt 1800-tal som ännu är i bruk, Gatersered-Sörgård. Vi anser att hänsyn till denna bör tas vid planerad exploatering. På grund av de omgivande historiska lämningarna och planområdets sammanlagda storlek kan Länsstyrelsen dock ändå komma att ställa krav på en arkeologisk utredning för att ta reda på om det finns okända spår efter historiska eller förhistoriska aktiviteter inom planområdet. 3 (11)

4 Miljöförvaltningen Ljudmiljö Enligt stadens bullerkartläggning överskrids riktvärdena för trafikbuller för delar av planområdet. Enligt handlingarna planeras en bullervall mot Särövägen. Stadsbyggnadskontoret behöver i det fortsatta planarbetet ta fram en bullerutredning som visar de framtida ljudnivåerna för bebyggelse enligt förslaget. Naturmiljö Det föreslagna planområdet berörs av ett biotopskyddat dike och en stenmur. I anslutning till området finns två lokaler för större vattensalamander som är strikt skyddad enligt artskyddsförordningen, det är osäker om de berörs av förslaget men det behöver belysas i ett fortsatt planarbete. Lokalisering Området ligger en bra bit utanför de delar av staden som är prioriterade för utbyggnad i strategin för utbyggnadsplanering. Miljöpåverkan är en anledning till att inte planera ny bebyggelse för långt från kollektivtrafik och service. Ett bilberoende medför bland annat ökad negativ klimatpåverkan. Närmaste busshållplats ligger ca 250 meter från planområdet med en turtäthet till t ex Frölunda torg på 2-4 avgångar per timme mellan kl 6 och 9 (restid mellan 34 och 52 minuter med två byten). Till centralstationen när det 4 avgångar totalt mellan kl 6 och 9 (restid ca 34 min). Avståndet till en busshållplats med relativt god turtäthet och kortare restid är ca 800 meter, vilket enligt vår mening är i längsta laget för att främja ett resande med kollektivtrafik. Stadsbyggnadskontoret bör vid positivt planbesked redovisa vilka avvägningar som gjorts mot risken för negativ miljöpåverkan från lokaliseringen och hur riskerna kan minimeras med t ex förbättrade förhållanden för kollektivt resande. 4 (11)

5 Bedömning av begäran Styrande dokument och tidigare beslut Kommunens översiktsplan anger att pågående användning är Bebyggelseområde med grön- och rekreationsytor och att området är beläget inom ett större Utredningsområde för framtida bebyggelseområden, Området är beläget i ytterstaden och har reserverats för stadens utbyggnad på längre sikt då området kan försörjas med god kollektivtrafik och annan infrastruktur. Översiktsplanen anger även Utredningsområde för stadsutveckling (R2) och att en skyddszon runt större kraftledning (R20) löper över stora delar av föreslagen bebyggelse och att området tillhör Bebyggelse utanför detaljplan (R5). Bebyggelsen ligger även delvis inom Område med särskilt stora värden för naturvård, friluftsliv, landskapsbild och/eller kulturlandskap (R12). Figur 1 ÖP karta 1, förslaget markerat i ungefärligt läge Figur 2 ÖP karta 2, förslaget markerat i ungefärligt läge 5 (11)

6 Figur 3 ÖP karta 2, förslaget markerat i ungefärligt läge, Grönt raster = R20 Föreslagen bebyggelse bedöms strida mot översiktsplanens utpekade område för större kraftledning (R20) men klarar dock det enligt översiktsplanen rekommenderade avståndet om 50 meter från befintlig ledning. Området ingår i Södra Askim FÖP, där Lindåsmotet är utpekat som knutpunkt och ingår i planerat kollektivtrafikstråk mellan Kungsbacka och Göteborg (Rv158). Ansökningsområdet i sig ligger inom NUVARANDE ANVÄNDNING där pågående markanvändning ska behållas. Komplettering får enligt Södra Askim FÖP ske inom nuvarande markanvändning. Sammantaget är bedömningen att översiktsplanen pekar ut ett större utredningsområde som ska studeras i en fördjupning, i detta fall Södra Askim FÖP som i sin tur inte pekar ut området som utvecklingsområde. Ett område för utveckling pekas ut strax nord-öst om föreslagen bebyggelse vilket tydligt avskiljs från området som är aktuellt för planbesked. Förslaget går ej i linje med översiktsplanens utbyggnadsordning och strategi. Figur 4 Södra Askim FÖP, ANVÄNDNING AV MARK- OCH VATTENOMRÅDEN 6 (11)

7 Vad det gäller bostadsförsörjning bidrar förslaget marginellt med ett tillskott på ca 17 nya bostäder (< lgh). Området är ej detaljplanelagt sedan tidigare. Stadsmiljö Föreslagen bebyggelse är belägen i ett glest bebyggt jordbrukslandskap som bildar en mosaik av odlingsmarker och skogsbevuxna höjdpartier. Området sträcker sig från Rv158 öster ut. Området är idag främst bebyggt i skogsbryn där den öppna odlingsmarken lämnats fri. Föreslagen bebyggelse bedöms inte samspela med hur området är bebyggt sedan tidigare och förslaget bidrar inte till att öka funktionsblandningen i området. Förslaget bidrar inte till en mer sammanhållen stad, eller till att minska segregation. Risken för att påträffa okända förhistoriska lämningar är låg. Planförslaget anses inte heller påtagligt påverka de befintliga historiska lämningar som finns i närområdet. I den sydöstra delen av planområdet löper emellertid en äldre vägsträckning från tidigt 1800-tal som ännu är i bruk, Gatersered-Sörgård. Hänsyn till denna bör tas vid planerad exploatering. Trafik och parkering Området är beläget i anslutning till, i Södra Askim FÖP, utpekat kollektivtrafikstråk längs Rv158 vilket bedöms medföra goda pendlingsmöjligheter in till Göteborg eller Kungsbacka när kollektivtrafiken ökar. Närmaste busshållplats ligger strax söder om föreslagen bebyggelse och har en turtäthet till t.ex. Frölunda torg på 2-4 avgångar per timme mellan kl 6 och 9 (restid mellan 34 och 52 minuter med två byten). Till centralstationen går 4 avgångar totalt mellan kl 6 och 9 (restid ca 34 min). Avståndet till en busshållplats med relativt god turtäthet och kortare restid är ca 800 meter. Detta bedöms som en mycket begränsad kollektivtrafik och kan leda till att de boende väljer bilen som färdmedel. De planerade fastigheterna bedöms kunna anordna p-platser på vardera fastighet, alternativt gemensam samlad parkering inom området. Ca 1500m från området ligger två kommunala förskolor och en grundskola (Lindåsskolan, F-6) vilka kan nås med cykel eller till fots via befintlig cykelväg. Närmsta gymnasieskola ligger ca 3km bort och kan nås delvis via cykelväg där blandtrafik råder och delvis via mindre bilvägar vilket kan försvåra framkomligheten för resande med cykel jämfört med separerad cykelväg. I övrigt bedöms de boende i området kunna gå och cykla till mataffären som är belägen strax väster om Rv158 ca 800 meter (cykelvägen) från området. Närområdet bedöms inte innehålla ett tillräckligt stort utbud av service för att området inte ska bli bilberoende och belasta vägar, parkeringar etc. i dess omland. Teknisk försörjning och mark Planområdet är försörjt med allmänt VA-ledningsnät, se ledningskarta. VAtjänsterna levereras från Kungsbacka kommun och diskussion måste även föras med 7 (11)

8 dem vid fortsatt arbete. Ledningsutbyggnad kommer krävas vid genomförandet av planen och omfattningen av denna beror på den framtida fastighetsindelningen. Planområdet ligger utanför Kretslopp och vattens verksamhetsområde för dagvatten vilket innebär att anslutningspunkt till dagvattenledning inte tillhandahålls. Allt dagvatten måste därmed hanteras av fastighetsägarna. Befintliga vatten- och spillvattenledningar kommer i konflikt med en av de planerade byggnaderna. Antingen behöver ledningen läggas om i det läget alternativt att byggnaden placeras på annan plats. Dricksvattenledning Spillvattenledning Området bedöms ha förutsättningar för att anordna dagvattenlösning inom området vilket bör studeras vidare i ett ev. detaljplanearbete. En utredning bör dock utföras för att med säkerhet visa på att området klarar gällande krav och ej påverkar omgivningen inkl. Haga å. Fiber kan anslutas vid förfrågan. Markförhållanden: Inom planområdet bedöms stabilitetsförhållandena vara tillfredsställande goda sett utifrån en översiktlig stabilitetsutredning som utförts För detaljplanen kommer dock en bergteknisk och en geoteknisk utredning behövas som klarlägger markförhållandena och visar på möjligheten att bygga det som planen kommer att medge. Marken inom planområdet är klassad som normalriskområde med avseende på radon kopplat till berggrunden och lågriskområde när det gäller lerområdet. I normalriskområden och lågriskområden med grunda lerdjup behöver en verifiering av radonrisken utföras genom strålningsmätningar i jordluften. Utredningar som kommer att behövas i planarbetet är en geoteknisk utredning, bergteknisk utredning och radonriskutredning. Sociala aspekter Sammanhållen stad och samspel Området angränsar till Rv158 (Säröleden) vilken har en kraftig barriäreffekt för de boende på båda sidor om leden. Det är endast möjligt att korsa leden vid ett fåtal punkter. 8 (11)

9 De bostadstyper som föreslås ger inget tillskott till området i stort men har möjlighet att ge ett tillskott på en större variation i upplåtelseformer. I närområdet finns det goda förutsättningar för utevistelse på grönytor vilka bedöms utgöra goda förutsättningar för lek och rekreation. Vissa av dessa ytor i områdets direkta närhet är dock bullerpåverkade. Vardagsliv Närområdet är relativt homogent sett till användning. Vid Lindåsmotet finns ett utbud av mataffär, färgaffär, läkare och bensinmack. I övrigt är området glest bebyggt med friliggande villor och enstaka gårdar. Den föreslagna bebyggelsen bedöms inte ge något tillskott till området i stort vad det gäller funktion. Området bedöms kunna bli bilberoende, dels på grund av att det inte finns tillräckligt med service i området och dels på grund av barriäreffekter. Vardagslivet för de boende bedöms kunna bli begränsat således och de tilltänkta bostäderna bedöms därför inte passa alla i samhället, såsom barn, äldre eller människor med vissa typer av funktionsnedsättning. Bilberoendet och bostadstypen i sig kan också exkludera vissa grupper ur ekonomisk synvinkel. Hälsa och säkerhet Cirka 1500m från området ligger två kommunala förskolor och en grundskola (Lindåsskolan, F-6) vilka kan nås med cykel eller till fots via befintlig cykelväg. Närmsta gymnasieskola ligger ca 3km bort och kan nås delvis via cykelväg där blandtrafik råder och delvis via mindre bilvägar vilket kan försvåra framkomligheten för resande med cykel jämfört med separerad cykelväg. För att nå skolorna måste även flera vägar korsas vilket bedöms som en säkerhetsrisk, särskilt för yngre barn. Miljökonsekvenser - underlag för behovsbedömning Området är idag präglat av jordbruk med varierade naturmiljöer så som öppet landskap och ängar, skogsbryn och skogspartier vilka tillsammans kan skapa goda livsmiljöer för en mängd olika arter. I jordbrukslandskapet finns ofta stenmurar, diken och åkerholmar vilka alla lyder under det generella biotopskyddet. Inom området finns idag kända och karterade diken i det öppna odlingslandskapet. Biotopskyddsdispens behövs och kompensationsåtgärder med tillhörande anmälan av vattenverksamhet för att kunna uppföra tänkt bebyggelse. Haga å som rinner strax söder om och vidare norrut har höga naturvärden (6). Mätning på bottenfaunan har gjorts och redovisas i Bottenfauna, en undersökning av Göteborgs kommun 2004 vilken visar förhöjda värden av näringsämnen i en lokal (Gundal 10) strax söder om föreslagen bebyggelse. Påverkan på lokalen bör studeras djupare i ev. planarbete. I anslutning till området finns också två lokaler för större vattensalamander som är strikt skyddad enligt artskyddsförordningen vilket behöver belysas i ett fortsatt planarbete. En naturvärdesinventering för hela planområdet och dess omgivning bör utföras vid ev. planläggning. 9 (11)

10 Området ligger en bra bit utanför de delar av staden som är prioriterade för utbyggnad i strategin för utbyggnadsplanering. Miljöpåverkan är en anledning till att inte planera ny bebyggelse för långt från kollektivtrafik och service. Ett bilberoende medför bland annat ökad negativ klimatpåverkan. Miljökvalitetsnormer Hur miljökvalitetsnormer påverkas av projektet behöver utredas men det bedöms preliminärt inte vara ett problem. Projektet bedöms preliminärt inte föranleda betydande miljöpåverkan. Trafikbuller Bullersituationen har studerats utifrån tillgängligt material och det bedöms finnas förutsättningar att klara gällande riktvärden. Idag är del av området exponerat för trafikbuller på 55-60dB (dygnsmedelnivå) från Rv158 och korsande Lindomevägen. Ljudet bedöms kunna skärmas av så att riktvärdena för bostäder klaras. Skärmen/vallen bedöms dock behöva ha en annan/längre sträckning än vad som visas i begäran om detta planbesked vilket bör studeras vidare i ett ev. detaljplanearbete. Samband och beroenden Inga andra planbesked eller detaljplaner pågår i närområdet. Genomförande Ett genomförande är till viss del beroende av biotopskyddsdispens från Länsstyrelsen för påverkan på diken i nuvarande jordbrukslandskap inkl. anmälan om vattenverksamhet för både ev. flytt och kompensationsåtgärd. Även stenmurar i det öppna odlingslandskapet kan vara aktuella för dispens. Omläggning av dricks- och spillvattenledningar krävs för genomförande alternativt annan placering av en av byggnaderna. Beslutsgrund Bebyggelsen ligger delvis inom Område med särskilt stora värden för naturvård, friluftsliv, landskapsbild och/eller kulturlandskap (R12). Förslaget strider mot Södra Askim FÖP där området är utpekas som nuvarande markanvändning där enbart komplettering får ske. Ett område nord-öst om föreslagen bebyggelse pekas där emot ut som lämpligt för utveckling. Förslaget bedöms strida mot Översiktsplanen och Södra Askim FÖP vad det gäller utbyggnadsordning och strategi. Föreslagen bebyggelse bedöms inte samspela med hur området är bebyggt sedan tidigare och förslaget bidrar inte till att öka funktionsblandningen i området. Förslaget bidrar inte till en mer sammanhållen stad, eller till att minska segregation. Området är idag präglat av jordbruk med varierade naturmiljöer vilka tillsammans kan skapa goda livsmiljöer för en mängd olika arter som vid exploatering äventyras. 10 (11)

11 Föreslagen bebyggelse bedöms motverka att biltrafiken minskar till förmån för gång, cykel och kollektivtrafik eftersom skolor, service är svåra att nå på grund av avstånd och trafiksäkerhetsfrågor samt på grund av att kollektivtrafiken är begränsad. Miljöpåverkan är en anledning till att inte planera ny bebyggelse för långt från kollektivtrafik och service. Ett bilberoende medför bland annat ökad negativ klimatpåverkan. Förslaget <50-200lgh bidrar marginellt till bostadsförsörjningen. Slutsats: kommunens motivering för planbesked Begäran bedöms strida mot Översiktsplanen, Södra Askim FÖP och andra av Göteborgs stad prioriterade mål. Sammantaget bedöms förslaget inte lämpligt att pröva i en detaljplan. Förslag till beslut Planbesked Negativt Robin Pettersson Planarkitekt 11 (11)

Planbesked för dagcenter på Tuve 15:59, inom stadsdelen Tuve

Planbesked för dagcenter på Tuve 15:59, inom stadsdelen Tuve 2017-11-23 Diarienummer: 1595/15 Anna-Karin Jeppson Telefon: 031-368 18 37 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Planbesked för dagcenter på Tuve 15:59, inom stadsdelen Tuve Begäran avser: Planbesked

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för Bostäder inom Donsö 1:125 inom stadsdelen Styrsö

Förprövning gällande planbesked för Bostäder inom Donsö 1:125 inom stadsdelen Styrsö 2017-03-27 Diarienummer: 0484/ 16 Stefan Rosén Telefon: 031-368 18 04 E-post: stefan.rosen@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för Bostäder inom Donsö 1:125 inom stadsdelen Styrsö Begäran avser:

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan inom fastigheten Gårdsten 45:24 inom stadsdelen Gårdsten

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan inom fastigheten Gårdsten 45:24 inom stadsdelen Gårdsten 2017-06-20 Diarienummer: 0196/ 17 Frida Stenberg Telefon: 031-368 16 51 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan inom fastigheten Gårdsten 45:24

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg 2018-03-26 Diarienummer: 0594/17 Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 81578 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder på Vinlandsgatan 31, inom stadsdelen Tolered

Förprövning gällande planbesked för bostäder på Vinlandsgatan 31, inom stadsdelen Tolered 2017-04-20 Diarienummer: 0706/16 Anna-Karin Jeppson Telefon: 031-368 18 37 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder på Vinlandsgatan 31, inom stadsdelen Tolered

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Lilla Ekebacken på fastigheten Angered 7:16 inom stadsdelen Angered

Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Lilla Ekebacken på fastigheten Angered 7:16 inom stadsdelen Angered 2017-04-10 Diarienummer: 0601/ 16 Frida Stenberg Telefon: 031-368 16 51 E-post: frida.stenberg@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Lilla Ekebacken på fastigheten Angered 7:16

Läs mer

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65 2015-09-14 Diarienummer: 0645/15 Fredrik Söderberg Telefon: 031-368 15 91 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning angående skola och bostäder m.m. vid Önneredsvägen inom stadsdelarna Fiskebäck

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön 2016 10-27 Diarienummer: 0459/16 FK Diarienummer: 5095/15 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47 E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för Tuve 124:3, utveckling av hotell och spa, Sankt Jörgen Park Hotel & Resort, inom stadsdelen

Förprövning gällande planbesked för Tuve 124:3, utveckling av hotell och spa, Sankt Jörgen Park Hotel & Resort, inom stadsdelen 2017-04-28 Diarienummer: 0807/ 16 Maria Gränsbo Telefon: 031-368 16 47 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för Tuve 124:3, utveckling av hotell och spa, Sankt Jörgen

Läs mer

Planbesked gällande del av Angered 48:9, Gunnilsevägen, grupphus, radhus, inom stadsdelen Angered

Planbesked gällande del av Angered 48:9, Gunnilsevägen, grupphus, radhus, inom stadsdelen Angered 2017-03-21 Diarienummer: 0885/ 16 Frida Stenberg Telefon: 031-368 16 51 E-post: frida.stenberg@sbk.goteborg.se Planbesked gällande del av Angered 48:9, Gunnilsevägen, grupphus, radhus, inom stadsdelen

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Lilla Skintebovägen (Skintebo 1:96) inom stadsdelen Askim

Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Lilla Skintebovägen (Skintebo 1:96) inom stadsdelen Askim 2017-11-21 Diarienummer: 0211/17 Robin Pettersson Telefon: 076-126 78 87 E-post: robin.pettersson@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Lilla Skintebovägen (Skintebo 1:96) inom

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostäder vid Askims Nämndemansväg (Hult 2:99) inom stadsdelen Askim

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostäder vid Askims Nämndemansväg (Hult 2:99) inom stadsdelen Askim 2018-10-29 Diarienummer: 0322/18 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för bostäder vid Askims Nämndemansväg (Hult 2:99)

Läs mer

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård 2018-11-12 Diarienummer: 0476/18 Nathalie Mair Telefon: 031-368 18 02 E-post: nathalie.mair@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Läge. Förprövningsrapport gällande planbesked för hotell och kontor vid Utängarna (Tuve 89:1) inom stadsdelen Tuve

Läge. Förprövningsrapport gällande planbesked för hotell och kontor vid Utängarna (Tuve 89:1) inom stadsdelen Tuve 2018-01-07 Diarienummer: 0574/ 18 FK Diarienummer: 3244/ 18 Martin Trpkovski Telefon: 031-368 17 89 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för hotell och kontor

Läs mer

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län ANTAGANDEHANDLING 2011-06-21 Dnr KS2006/133 Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län Antagande 2011-10-17 Laga kraft 2011-11-08 Tillägg till detaljplan för Övre Taserud Planbeskrivning

Läs mer

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset 2015-05-19 Diarienummer: 0457/14 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/ Diarienummer BN 2005/0279 214 Detaljplan för OLOF MARKUSGÅRDEN Del av fastigheten Mark Näktergalen 1 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-06-03 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (8) ANTAGNA PLANHANDLINGAR

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för GRUPPBOSTAD MM VID KRYDDVÄGEN inom stadsdelen Gårdsten i Göteborg PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för GRUPPBOSTAD MM VID KRYDDVÄGEN inom stadsdelen Gårdsten i Göteborg PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Datum Diarienumme Sida 2004-03-23 478/03 (FII 4761) 1/5 Detaljplan för GRUPPBOSTAD MM VID KRYDDVÄGEN inom stadsdelen Gårdsten i Göteborg PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Planområdet är i gällande

Läs mer

Borsökna 1:304. Begäran om uppdrag. Detaljplan för. Borsökna Eskilstuna kommun. Förslag till planområde:

Borsökna 1:304. Begäran om uppdrag. Detaljplan för. Borsökna Eskilstuna kommun. Förslag till planområde: Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-28 SBN/2018:440 Planavdelningen Charlotte Bäckstrand, 016-710 80 19 Begäran om uppdrag Detaljplan för Borsökna 1:304 Borsökna

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe 2017-11-30 reviderad 2018-07-26 1 [5] Referens David Ekberg Anders Forsberg av detaljplan för Harbro backe Orenteringskarta över området en av detaljplan för Harbro backe är framtagen som ett underlag

Läs mer

Fastigheten Kumla 136:35

Fastigheten Kumla 136:35 Samhällsbyggnadsförvaltningen Kent Wiklund, planarkitekt januari 2014 Dnr. 2013KSM0329 BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Fastigheten Kumla 136:35 Tyresö kommun, Stockholms län Planområdet markerat

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan vid Styrsö Tångenväg på Styrsö 3:159 inom stadsdelen Styrsö

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan vid Styrsö Tångenväg på Styrsö 3:159 inom stadsdelen Styrsö 2017-02-16 Diarienummer: 1488/15 Anna-Karin Jeppson Telefon: 031-368 18 37 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan vid Styrsö Tångenväg på Styrsö

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor samhällsbyggnad Diarienummer: KS.2015.296 Datum: 2015-10-29 Planarkitekt Elin Celik E-post: elin.celik@ale.se Kommunstyrelsen Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Utlandagatan inom stadsdelen Krokslätt

Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Utlandagatan inom stadsdelen Krokslätt 2017-05-23 Diarienummer 0692/ 14 FK Diarienummer: 3887/ 16 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: malin.haggdahl@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Utlandagatan inom

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs 2015-05-12 Diarienummer: 0600/14 FK Diarienummer: 6044/14 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47, tisdag och torsdag E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

Planbesked för fastigheten Tranan 4

Planbesked för fastigheten Tranan 4 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare 2017-09-04 KS 2017/0704 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheten Tranan 4 Förslag till beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att detaljplanearbete ska

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

Slottsmöllans tegelbruk

Slottsmöllans tegelbruk BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande planprogram för Slottsmöllans tegelbruk Byggnadsnämnden 2010-08-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Undersökning om BMP Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Planens syfte Planen ska pröva möjligheten för byggnation av förskola/skolverksamhet. Planen innebär att förskola med tolv avdelningar kommer

Läs mer

Beslut om planuppdrag och samråd för ny detaljplan för Bollmora 2:588 m.fl., Björkbacken, Bollmora

Beslut om planuppdrag och samråd för ny detaljplan för Bollmora 2:588 m.fl., Björkbacken, Bollmora TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2018-06-07 Anna Bengtsson 1 (6) Planarkitekt Diarienummer KSM2018-836-214 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Beslut om planuppdrag och samråd för ny detaljplan för Bollmora

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys för Detaljplan Västra Forsa, Bollebygd kommun 2018-05-08 2018-06-01 SKA/BKA Västra Forsa 1 Inventering Hur fungerar området idag? Hur fungerar platsen för

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-06-05 231 Planbesked för fastigheten Ysby 1:5 KS/2017:599 7.1 Beslut förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen lämnar negativt

Läs mer

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11 Dnr: 0321/11 Antagandehandling 2014-10-02 Justerad 2014-12-18 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola i

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

Kv Vandringsmannen m.fl.

Kv Vandringsmannen m.fl. Planbesked 2018-03-06 Dnr: 2017:208 Kv Vandringsmannen m.fl. Ekhagen Jönköpings kommun Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas eller

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

Detaljplan för del av Svenstorp 20:1 Stenåsa, Bräkne-Hoby Ronneby kommun Blekinge län

Detaljplan för del av Svenstorp 20:1 Stenåsa, Bräkne-Hoby Ronneby kommun Blekinge län Skogsvägen Samrådshandling 2010-12-08 Detaljplan för del av Svenstorp 20:1 Stenåsa, Bräkne-Hoby Ronneby kommun Blekinge län Länsmansvägen Nyhemsvägen Stenåsavägen PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Samrådshanlingen

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för Bostäder på Bö 76:40 inom stadsdelen Bö

Förprövning gällande planbesked för Bostäder på Bö 76:40 inom stadsdelen Bö 2017-05-26 Diarienummer: 0743/16 Eva Sigurd Telefon: 031-368 17 49 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för Bostäder på Bö 76:40 inom stadsdelen Bö Begäran avser: Planbesked

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sara Lindh 2013-05-21 PLA 2012-020104 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Kv. Städet, Brillinge 3:3 BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(12) tillhörande ändring av Förslag till ändring av stadsplan för kv. Bladet m.fl. inom Nordantill i Norrköping (Haken 16 och 18-21) den 17 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Tumba, februari 2018 Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Aspen är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021

BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021 BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021 2 BEHOVSBEDÖMNING AV DETALJPLAN FÖR SJÖRÖD LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan för verksamheter vid Säve stationsväg, inom stadsdelen Säve

Detaljplan för verksamheter vid Säve stationsväg, inom stadsdelen Säve Detaljplan för verksamheter vid Säve stationsväg, inom stadsdelen Säve Geotekniskt utlåtande 2019-03-27 Stadsbyggnadskontoret Göteborg Sandra Dahlgren, sandra.dahlgren@sbk.goteborg.se Syfte Syftet med

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I SAMRÅDSSKEDET Planbeskrivning Plankarta med illustrationsskiss Fastighetsförteckning

Läs mer

Planbesked Dnr: 2015:210. Bottnaryds prästgård 1:52 mfl. Bottnaryd, Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2015:210. Bottnaryds prästgård 1:52 mfl. Bottnaryd, Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2016-01-12 Dnr: 2015:210 Bottnaryds prästgård 1:52 mfl. Bottnaryd, Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver

Läs mer

Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping ANTAGANDEHANDLING 1(11) tillhörande.

Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping ANTAGANDEHANDLING 1(11) tillhörande. Planbeskrivning 1(11) tillhörande Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping den 8 mars 2019 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2019-05-14, 102 Laga kraft: 2019-06-17 sista

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Planbesked för del av Skrea 8:39. KS

Planbesked för del av Skrea 8:39. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-12-19 381 Planbesked för del av Skrea 8:39. KS 2017-398 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Förstudierapport för Pilstugetomten västra etapp 2 och 3 (Del av Hagby1:5, Hagby 1:98 m.fl.)

Förstudierapport för Pilstugetomten västra etapp 2 och 3 (Del av Hagby1:5, Hagby 1:98 m.fl.) Förstudierapport för Pilstugetomten västra etapp 2 och 3 (Del av Hagby1:5, Hagby 1:98 m.fl.) Projektbeställare Handläggare Fredrik Nestor Amanda Docherty Datum 2017-10-03 Version 1 Projekt-, ärendenr.

Läs mer

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för bostäder Boberg 3:122 Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2014-05-14 B74 Laga kraft 2014-12-27 Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen (60 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen (60 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2018-02-09 Handläggare Amr Balah Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby Tumba, mars 2018 Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Staren är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Sidan 1 av 5 Datum 2018-10-01 Granskningshandling Diarienummer 2018-018 Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Samrådsförfarande Detaljplanen har varit på samråd

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

Planuppdrag för "del av Hagby 1:5, Husby 2:112 m.fl."

Planuppdrag för del av Hagby 1:5, Husby 2:112 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE K Samhällsbyggnadsförvaltningcn 2013-04-16 Dnr KS 2012/0485-218 Till kommunstyrelsen Planuppdrag för "del av Hagby 1:5, Husby 2:112 m.fl." Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Fråga om detaljplaneuppdrag för Villa Ekbacken, stadsdelen Skärsätra

Fråga om detaljplaneuppdrag för Villa Ekbacken, stadsdelen Skärsätra 2010-09-14 Dnr MSN/2010:988 Kommunstyrelsen Start-PM Fråga om detaljplaneuppdrag för Villa Ekbacken, stadsdelen Skärsätra Ärendet Villa Ekbacken ägs för närvarande av den kanadensiska staten och utgör

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 207:8, Bävervägen 2

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 207:8, Bävervägen 2 2013-09-20 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2013/66-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 207:8, Bävervägen 2 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby Tumba, mars 2018 Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Svalan är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor Fasighetsförteckning Grundkarta Genomförandetid

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen Samrådsredogörelse Utställning Datum: 2009-04-22 Diarienummer: 0329/07 Distrikt Söder, Plangruppen Agneta Runevad Telefon: 031-368 15 80 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Föreningslokal

Läs mer

Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län

Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Samhällsbyggnadsförvaltningen Carolin Andersson, planarkitekt Dnr 2013 KSM 0603 BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

Planuppdrag och beslut om ny inriktning för bostäder och hotell vid Bäverbäcken

Planuppdrag och beslut om ny inriktning för bostäder och hotell vid Bäverbäcken Tyresö kommun 2017-03-23 1 (4) Ida Olén enhetschef, detaljplanering Diarienummer 2014KSM0520 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Planuppdrag och beslut om ny inriktning för bostäder och hotell vid Bäverbäcken

Läs mer

Detaljplan för ny skola, Hammar, Hammarö kommun

Detaljplan för ny skola, Hammar, Hammarö kommun 1 / 5 Behovsbedömning Detaljplan för ny skola, Hammar, Hammarö kommun Planens syfte Planen ska pröva möjligheten för ny F-6 skola, 2-parallellig med möjlighet till utbyggnad. För beskrivning av områdets

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för Bostäder vid Paternostergatan inom stadsdel Majorna

Förprövning gällande detaljplan för Bostäder vid Paternostergatan inom stadsdel Majorna 2016-09-27 Diarienummer: 1167/ 15 FK Diarienummer: 0789/ 16 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för Bostäder vid Paternostergatan

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning Simrishamns kommun Planenheten 2017-01-26 Dnr: 2017/34 Behovsbedömning bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen (2010:900) och enligt kriterierna i MKB-förordningens

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för Fagrabo 1:17 m.fl.

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för Fagrabo 1:17 m.fl. 1(6) Diarienr: 2018-000164 Upprättad: Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för Fagrabo 1:17 m.fl. I samband med upprättande av en detaljplan ska en bedömning göras om planen kommer att medföra

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer