Minnesanteckningar specialitetsrådet Kvinnosjukvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar specialitetsrådet Kvinnosjukvård"

Transkript

1 1 (6) Minnesanteckningar specialitetsrådet Kvinnosjukvård : Tid: Plats: Uppsala Närvarande: Ingela Högerås, Marja Tuuna-Johansson, Anna Ackefors, Agneta Romin, Kristina Cedergren, Lena Ahlbin, Marianne Ramström, Anna Hessel, Masoumeh Rezapour, Ingrid Strandman Ej närvarande: Margareta Lood, Bettina Ouvrier Telefon avstämning under sommaren: Utvärdering Det upplevdes bra att ha lite koll på belastningen på andra sjukhus men det uppfyller inte riktigt behoven. Reflektioner från gruppen: Viktigt att vi i regionen samtalar med varandra under sommaren, det är dock svårt att lova att ta patienter från andra sjukhus i förväg. Men alla är överens om att problem med platsbrist får lösas genom direkt kontakt vid behov, detta för att veckomötets hjälp och planeringsmöjlighet är begränsad. Lättast att komma överens med de sjukhus som ligger närmast i första hand. Det var trevligt att prata med kollegorna. Gemensam IT-plattform, för information diskuteras. Vilket forum är lättast att använda? Inom SKL finns projektplace, kan vi använda detta? Vi måste kolla detta och prova ett nytt system innan vi väljer och givetvis före sommaren. Anna Ackefors kollar med Huddinge hur de gör? Nyttan av telefonmötet, i den formen som varit under sommaren 2017, är inte riktigt klart. Beslut om vi ska fortsätta med telefonmöte nästa sommar eller ej tas vid nästa specialistrådsmöte i april Sommarens belastning såg olika ut på de olika sjukhusen, allt från lagom tungt mycket tungt och helt okej.

2 2 (6) Nivåstrukturering/kunskapsstyrning Masoumeh Rezapour informerar och visar ett bildspel (bilaga 1). Ambitionen är att vår sjukvårdsregion skall vara aktiv i detta nätverk. Hur ska vi tänka? Följande punkter diskuteras: Hur utser vi kandidater till sakkunniggrupper? Sakkunniggrupperna skall representera hela landet så att båda storstad/småstad och universitetssjukhus/länssjukhus perspektiv kommuner är med i genomlysningen. Viktigt att grupperna är tvärprofessionella. De som blir nominerade/utvalda måste också vara beredda att lägga ner tiden. Kostnad för att delta i mötena står landstingen själva för. Det måste satsas tid, pengar och resurser på detta. Varje region har genom sin representant rätt att komma med tankar och idéer. Vad är viktigt för oss i regionen avseende värdskap/programområde? Att vara aktiv och visa intresse och delta i aktiviteter. Lite oklart vad uppgifterna innebär men gruppen tycker att vår sjukvårdsregion bör vara med. Masoumeh Rezapour får framföra detta vid nästa möte centralt. Specialitetsrådet kvinnosjukvård framtid, hur skall det se ut? Detta nätverk ska/bör fortsätta att finnas som styrgrupp med arbetsgrupper under sig. Definiera de områden som behöver nivåstruktureringen med fokus på högspecialiserad vård i regionen? Ska alla driva vulvasjukdomar? Endometrios? Delar av fosterdiagnostik? Vad behöver centraliseras och hur? Diskutera detta vidare. Man skall inte centralisera för centraliseringens skull. Behov att träffa NEO:s specialitetsråd för dialog. Farhågor om att centralisering av vanliga sjukdomar kan leda till problem med kompetensförsörjning på länssjukhusnivå. Samarbete sjukvårdsregionen Resurshantering, subspecialisering, ST Flödestänk vad är bäst för vår gemensamma patient? Alla är överens om vikten av ett gott samarbete inom sjukvårdsregionen för att kunna behålla kompetensen inför framtiden. Alla sjukhuset behöver sitt patientunderlag, varför köptrohet inom sjukvårdsregionen är mycket viktigt för att ha tillräcklig med patientunderlag för utbildning och kompetensförsörjning. Vi önskar samarbeta mer inom sjukvårdsregionen än vad vi gör idag. Den här sjukvårdsregionen löper risk att blir mer splittrad om vi inte använder de resurser som finns inom regionen. Det är mycket viktigt att tänka på kompetensförsörjning/kompetensöverföring. Vad är det vi kan samarbeta mera kring? Detta får vara ett levande diskussion inom rådet.

3 3 (6) Bemanningsfrågor Stor och viktig fråga. Hur det ser ut om 5 år? Stora pensionsavgångar väntar på många sjukhus. Det finns oro över att det kommer att saknas kompetens framöver. Det är därför viktigt att sjukhusen förbredder sig. Allmän diskussion. Lönerna och anställningsformerna kommer kanske ska ändras i framtiden. Nästa sommar Obekväm arbetstid Obekväm arbetstid och arbete under sommartid måste värderas på ett bättre sätt än vad det gör i dag, i form av planerad budget för att slippa sommarersättnings erbjudanden. Ersättningen Har varit olika under många år. Ersättning i tid istället för pengar önskas (som läkarna) av flera personalkategorier. Denna fråga kan bli aktuell framöver. Överanställning Har varit en åtgärdsplan på flera sjukhus men det har inte funnits tillräcklig många sökande att anställa. Kanske bättre arbetstidsmodeller/löner skulle ge bättre effekt på rekryteringen. Nerdragning Karlstad har redan beslutat om vilka verksamheter som kommer att dras ner under sommarperioden. Personalen är informerad. Fler underläkare kommer att jobba på de olika avdelningarna med hjälp av en överläkare. Anna Hessel skickar ut en lista på förändringar som de gjort i Karlstad för att få sommarmånaderna att fungera på bästa sätt. I Uppsala har man klara rutiner för nerdragningar under sommaren när det gäller elektivt arbete och komprimering av akutuppdraget. Man anställer också underläkare på BB och på Gyn, för att utföra markarbete åt överläkarna som tar hand om operation eller svårare fall, och det har fungerat väldigt bra. VC-chefens arbetsmiljö Alla VC upplever stor arbetsbelastning. Oro inför nya klagomålshanteringen från januari 2018 kommer att öka arbetsbelastningen ytterligare. Mer struktur och tydlighet är viktigt, vad man gör som chef och vad du som anställd ska göra. Det är viktigt att ha kontroll över sin arbetsmängd. Det finns också oro för förstalinjecheferna och avdelningschefer. Ju närmare golvet man är desto jobbigare verkar cheferna ha det. Ett nätverk som träffas en gång per termin där man utbyter tankar och idéer kan vara en väg för några. Stödfunktionerna i verksamheterna är centraliserade nu, t ex HR och ekonomi, vilket ökar arbetsbördan för VC. Det behövs mer hjälp på nära håll.

4 4 (6) Stöd i samband med kontakt med media behövs. Det bör finnas en kommunikationsavdelning på alla sjukhus, som ställer upp vid behov. Ser idag olika ut. Att ha mentor är bra om personkemin stämmer och vederbörande förstår sig på sjukvårdens villkor. Ingela Högerås tipsar om en kurs som heter, Praktiskt förändringsledning. Den går i Stockholm på Gestaltakademin, riktigt bra utbildning som Ingela kan rekommendera. Vill du veta mer kan du läsa på Frys av ovarial vävnad Att frysa ovarialvävnad för framtidens användning av sociala skäl erbjuds inte inom offentlig sektor men erbjuds av privata fertilitetsenheter. Åtgärden bör däremot erbjudas till patienter som drabbats av cancer eller andra sjukdomar som kräver cytostatikabehandling. Allt måste ställas i relation till kostnad. Möjligheten bör erbjudas till alla lämpliga fall i samråd med inremitterande klinik. Detta är viktigt ur jämlikhetsaspekten av vården. Dock ej förenligt med lagstiftningen om uterus är skadad av behandlingen. Återkoppla till onkologerna i ert landsting/ region. Uppsala bistår gärna sjukvårdsregionen med råd i specifika fall tills riktlinjerna kommer i de relevanta vårdprogrammen. Hur går det med arbetet kring förlossningsundersköterskeutbildning? Företaget som skulle starta denna utbildning, en YH-utbildning, tyckte inte att det fanns tillräckligt med intresse i regionen för att starta. I Falun har man precis startat en utbildning för undersköterskor inom förlossningsvården som ska få en specialistutbildning. Se bifogat dokument. Se även Utbildningen kostar kronor per deltagarna. Upplägget är att man kombinerar teori och praktik. Praktiken gör man på den ordinarie arbetsplatsen. Det är 25 stycken som går utbildningen nu vilket lett till att förlossningen i Falun har många vikarier nu. Utbildningen har precis startat så man kan ännu inte utvärdera kvalitén på utbildning. Tanken är att undersköterskorna ska kunna avlasta barnmorskorna mer. Regeringen har tillsatt en utredning om undersköterskor ska få legitimation. Har ni profiler på vad en undersköterska ska göra/kunna hos er? Skicka gärna ut information till alla gällande detta. Ett kompetensverktyg. Västerås skickar det till mig så skickar jag ut det till alla. Betald utbildning för barnmorskestudenter I Falun, Örebro och Gävleborg får sjuksköterskorna full lön under barnmorskeutbildningen. Alla är sjuksköterskor anställda av sjukhuset och kommer att jobba på BB under sommaren. Uppsala har som förslag att barnmorskeutbildningen ska kunna läsas på halvfart och göra praktik på kvinnokliniken 50 %. Detta för att barnmorskorna får längre praktisk erfarenhet med att jobba med obstetrisk/gynekologiska fall. Akademiska ska då betala studielön under denna period.

5 5 (6) Övriga frågor Hur används de statliga förlossningspengarna? Få bättre samvård: få ihop NEO och obstetriken. En möjlighet vore om obstetriken och NEO låg tillsammans under en verksamhetschef. En styrgrupp har satts ihop i Värmland. De ska komma med förslag på hur pengarna ska användas på bästa sätt. Hur ska vi arbeta över gränserna? Dessa pengar verkar ha fungerat olika i de olika landstingen. För vissa har det fungerat bra medan andra har ännu inte fått pengarna, bara beslutet. Vårdanalys är ute och träffar representanter runt om i regionen för att kolla hur dessa pengar har använts. I februari 2018 kommer det fler frågor från SKL som alla kommer att behöva besvara. Avlastning av personal: Skulle en farmaceut kunna avlasta ute på avdelningarna, där svårt sjuka vårdas, medicinkrävande patienter? I Värmland ska man ta fram ny patientinformation, SKL-pengar kommer att användas till detta. Undrar om det är något annat sjukhus som håller på med detta och om det finns något material som Värmland kan använda? Det finns mycket information via Sörmland har gjort fler filmer. Anna Ackefors kollar om detta är någonting som alla kan använda. Uppsala har satsat en del av pengarna på informationsfilm om förlossning, mödrahälsovård övervikt osv. Filmen från Uppsala kan alla få när den är helt klar. Det vore bra om man går ifrån pappersinformation och använda den nya tekniken så mycket som möjligt. Sätt upp paddor i väntrummen som patienterna kan använda sig av, de äldre patienterna kan få hjälp med detta. UAS kvalitetssäkra förlossningsvården Masoumeh visar en IT-plattform där kvalitetsparametrar kan visualiseras nästan på realtid för både ledningsuppföljning och för att ge feedback till personalen. Resultaten jämför utfallet med förväntade statisk som är validerad för verksamheten till skillnad med de vanliga registerdata som inte är validerade. Årshjul /2: Videoträff kl /5: Fysisk träff i Hudiksvall. Lunch till lunch. 30/8: Fysisk träff i Uppsala kl De som inte kan närvara fysiskt kommer vara med över video eller telefon. 8-9/11: Fysisk träff i Falun Lunch till lunch. Studierektorernas timme Johanna Belachew, Jesus Gonzalez Asensio, Ove Axelsson, Karin Hildén, Raia Al-Taie, Hadel Anwar Jamel, Katarina Björkman, Lina Björkman Resultatet efter SPUR-inspektionen visar behov av handledarutbildning och tid för handledning. Svårt att få alla handledare att komma till möten. Lunchmöte med att bjuda på lunch?

6 6 (6) SPUR vill att man träffas en gång per månad, alla ST-handledarna med studierektorn. Om dessa träffar skulle läggas utanför arbetstiden skulle det bli dyrare för arbetsgivaren och färre skulle närvara. Diskussion uppkommer om vilka skatteregler som gäller när man bjuder arbetstagare på lunch. Enligt Skatteverkets regler ska återkommande/regelbundna luncher i samma grupperingar förmånsbeskattas. Skattereglerna är lika för alla. Vid regelbundna träffar/arbetsmöten kan man bjuda på lunch men det skall förmånsbeskattas. Om studierektorerna skull ha dessa möten med oregelbunden intervall och inte så ofta som en gång i månaden så fungerar det att bjuda på lunch utan att förmånsbeskatta deltagarna, t ex en gång per termin. Flera handledare skulle då komma på mötena. Koloskopikurs för ST-läkare. Cancerkursen uppfyller inte kraven för ST-läkaren, diskrepans mellan kursen och målen. Det behövs flera lokala utbildningar. Förslag på att ha en utbildningsdag den 18 maj med föreläsare. Därefter ska dagen bli en webbaserad kurs med slutprov. Detta kommer att kosta pengar men det höjer kompetensen hos ST-läkarna. Beslut att anordna en kursdag i regionen som sedan blir nätbaserad. De som inte kan vara närvarande kan ha nytta av utbildning på distans. Randningarna på regionsjukhuset ser olika ut gällande randningstider. Det är svårt att få till detta logistiskt pga olika skäl såsom klinikernas egna produktionsbehov/utbildningsbehov och oplanerad frånvaro hos läkarna osv. Men alla är överens om att bistå varandra och underlätta randningen. Högspecialiserad vård verkar finnas på de flesta sjukhusen i regionen t ex diabetes, det räknas som högspecialiserad vård. Kanske kan Gävles ST-läkare randa sig hemma? Krävs det verkligen att man ska randa sig vid ett universitetssjukhus? Det får bedömas utifrån länsregionsjukhusens egna behov och patientunderlag. Gävle kommer att fundera på om de kan planera om gällande randningen. Vid pennan Anna Lindberg Verksamhetschefsadministratör Akademiska sjukhuset Justerat Ingela Högerås Ordförande specialitetsrådet

Specialitetstrådet Kvinnosjukvård maj 2018

Specialitetstrådet Kvinnosjukvård maj 2018 1 (5) Specialitetstrådet Kvinnosjukvård maj 2018 : Tid: 13.00 Plats: Hudiksvalls sjukhus, ME konf rum, plan 4 Närvarande: Ingela Högerås Agneta Romin Kristina Cedergren Bettina Ouvrier Masoumeh Rezapour

Läs mer

Minnesanteckningar specialitetsråd Örebro 2017

Minnesanteckningar specialitetsråd Örebro 2017 1 (5) Minnesanteckningar specialitetsråd Örebro 2017 : 2017-05-04 2017-05-05 Tid: kl. 12.00 12.00 Plats: Örebro Närvarande: Ingela Högerås, Ingrid Strandman, Masoumeh Rezapour, Margareta Lood, Anna Hessel,

Läs mer

Minnesanteckningar specialitetsråd Karlstad

Minnesanteckningar specialitetsråd Karlstad 1 (5) Minnesanteckningar specialitetsråd Karlstad 2016-12-01 : 2016-12-01--02 Tid: 12.00 12.00 Plats: Karlstad Närvarande: Ingela Högerås, Agneta Romin, Kristina Cedergren, Bettina Ouvrier, Lena Ahlbin,

Läs mer

Protokoll Specialitetsrådsmöte Örebro 22-23 maj

Protokoll Specialitetsrådsmöte Örebro 22-23 maj Protokoll Specialitetsrådsmöte Örebro 22-23 maj Närvarande: Verksamhetschefer: Studierektorer: Område: Masoumeh Rezapour Ajlana Lutvica Uppsala Bo Claesson Maria Palm Gävle, Hudiksvall Christina Cedergren

Läs mer

RPO (Regionalt Program Område)

RPO (Regionalt Program Område) 1 (6) RPO (Regionalt Program Område) : Tid: 09.00-15.30 Plats: Uppsala, Akademiska sjukhuset Ing 10; Nordlandersalen Närvarande: Maria Gröndahl, Lena Ahlbin, Gill Kullberg, Anna Ackefors, Agneta Romin,

Läs mer

RPO (Regionalt programområde)

RPO (Regionalt programområde) 1 (5) RPO (Regionalt programområde) : Tid: 09.30-16.00 Plats: Lorentssalen, ing 55 Akademiska sjukhuset Uppsala Närvarande: Ingela Högerås, Anna Ackefors, Agneta Romin, Anna Hessel, Gill Kullberg, Lena

Läs mer

Årsrapport Regionalt specialitetsråd Ortopedi. Rapport

Årsrapport Regionalt specialitetsråd Ortopedi. Rapport Årsrapport 2016 Regionalt specialitetsråd Ortopedi [Karin Bernhoff, Verksamhetschef VO ortopedi Uppsala, Ordförande i specialitetsrådet ortopedi] 2 (6) 1 Innehållsförteckning 1. Regionrådets organisation...

Läs mer

Årsrapport Regionalt specialitetsråd Ortopedi. Rapport

Årsrapport Regionalt specialitetsråd Ortopedi. Rapport Årsrapport 2017 Regionalt specialitetsråd Ortopedi [Karin Bernhoff, Verksamhetschef VO ortopedi Uppsala, Ordförande i specialitetsrådet ortopedi] 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Regionrådets organisation...

Läs mer

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Bakgrund tillsyn Nationell tillsyn av vårdgivarnas ledningssystem för kvalitet

Läs mer

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län:

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län: Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2013-07-02 Dnr 8.5-28479/2013-1 1(6) Regionala tillsynsavdelningen Öst Astrid Hessling astrid.hessling@ivo.se Danderyds Sjukhus AB Chefläkaren 182 88 Stockholm Den 1 juni 2013 tog

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Årsrapport för specialitetsråd/sjukvårdsregionalt programområde Onkologi

Årsrapport för specialitetsråd/sjukvårdsregionalt programområde Onkologi sion Årsrapport för specialitetsråd/sjukvårdsregionalt programområde Onkologi Ordförande Margareta Randén 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning... 2 1. Möten... 3 1.1 Medlemmar... 3 2. Aktiviteter

Läs mer

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RCC rapport SVF Revision av regionala cancerplanen-workshop Nivåstrukturering förslag till beslut Revision av regional cancerplan

Läs mer

Regional studierektor rapport

Regional studierektor rapport Regional studierektor rapport specialitetsrådet 18 oktober 2017 Uppföljning efter 3 år! Regional studierektor Bakgrund Brist på Barn- och ungdomsneurologer nationellt och i regionen Svår specialitet Svårt

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning RAPPORT Datum 2013-12-10 1 (10) Till Regiondirektör Jonas Rastad Genomlysning av förlossningsvården i Under sommaren 2013 var förlossningsvården i ansträngd.

Läs mer

ST-KONTRAKT i. Överenskommelse om specialiseringstjänstgöring i Landstinget i Värmland enligt SOSFS 2015:8. ST- läkare.

ST-KONTRAKT i. Överenskommelse om specialiseringstjänstgöring i Landstinget i Värmland enligt SOSFS 2015:8. ST- läkare. 1 ST-KONTRAKT 5 sidor ST-KONTRAKT i Överenskommelse om specialiseringstjänstgöring i Landstinget i Värmland enligt SOSFS 2015:8 Kontraktsparter ST- läkare Huvudhandledare Verksamhetschef Studierektor Mål

Läs mer

Utveckling för dig som är handledare.

Utveckling för dig som är handledare. Utbildningsdag. Utveckling för dig som är handledare. Runt om i landet erbjuder vi utbildningsdagar för dig som vill utvecklas i rollen som handledare. Här träffar du andra hand ledare, tränar dina kunskaper,

Läs mer

Det är detta vi vill uppnå!

Det är detta vi vill uppnå! Syfte Syftet är att säkra kompetensförsörjning avseende kliniskt aktiva sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset för att säkra medborgarnas behov av sjukvård. Genom att erbjuda utvecklingsmöjligheter och

Läs mer

Arbetsbelastning SKYDDSROND: GENOMFÖRANDE FÖRBEREDELSER. ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

Arbetsbelastning SKYDDSROND: GENOMFÖRANDE FÖRBEREDELSER. ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetsbelastning datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Enkät AT-studierektorer 2017

Enkät AT-studierektorer 2017 Enkät AT-studierektorer 2017 I november 2017 skickade SYLF-Stockholm ut denna enkät till alla AT-studierektorer/-chefer inom SLL (se lista nedan) inför en medlemskväll som handlade om bl a AT-rekrytering.

Läs mer

Specialistrådsmöte Sandviks Gård 14-15 maj

Specialistrådsmöte Sandviks Gård 14-15 maj Specialistrådsmöte Sandviks Gård 14-15 maj Sammanfattning lägesrapport Dalarna Har vi vårdavdelningar, dagvårdsavdelning och specialistmottagning Barn- och ungdomsmedicin Dalarna. Verksamheterna har en

Läs mer

Förlossningsvården en framtidsfråga

Förlossningsvården en framtidsfråga Förlossningsvården en framtidsfråga Förlossningsvården möter människor i en av livets största stunder Alla blivande föräldrar ska kunna lita på att få god och säker hjälp när deras barn kommer till världen

Läs mer

När det värsta händer

När det värsta händer När det värsta händer Fem sätt att agera när en medarbetare blir svårt sjuk, drabbas av psykisk ohälsa eller dör. 2015 Red. Karin Karlström och Anna Kopparberg Fem sätt att agera när en medarbetare blir

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2015-11-18 Karlskoga lasarett Karlskoga Kvinnokliniken Sjukhus Ort Klinik Serney ööj och Kerstin Jonsson Inspektörer Gradering Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

27 Svar på skrivelse från Talla Alkurdi (S) om förlossningsvården inför sommaren 2019 HSN

27 Svar på skrivelse från Talla Alkurdi (S) om förlossningsvården inför sommaren 2019 HSN 27 Svar på skrivelse från Talla Alkurdi (S) om förlossningsvården inför sommaren 2019 HSN 2019-0814 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0814 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-05-29

Läs mer

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Innehåll Förord Kap 1 Därför är kompetensutveckling viktig för verksamheten Så skapar du en bra arbetsmiljö Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor

Läs mer

Nätverksträff för medicinska sekreterare Visionshuset i Stockholm.

Nätverksträff för medicinska sekreterare Visionshuset i Stockholm. Nätverksträff för medicinska sekreterare 2016-10-12--13 Dag 1 Landet runt med Tidningen Vision Visionshuset i Stockholm. De tre frågorna från Tidningen Vision gicks igenom och besvarades av de olika landstingen

Läs mer

Nationellt likvärdig YH-utbildning

Nationellt likvärdig YH-utbildning Nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen En beskrivning av arbetet och processen via Vård- och omsorgscollege. Verksamhetsplan för VO-College I föreningen Vård- och omsorgscollege verksamhetsplan

Läs mer

Minnesanteckningar AC gruppens möte 8 9 okt 2015, Kungsörstorp

Minnesanteckningar AC gruppens möte 8 9 okt 2015, Kungsörstorp Minnesanteckningar AC gruppens möte 8 9 okt 2015, Kungsörstorp Närvarande: AC från Uppsala, Örebro, Sörmland, Värmland, Västmanland, Dalarna och Gävleborg. 1 Rapport från sommaren Gävleborg I Hudiksvall

Läs mer

Produktionsutskottet förslår att traineeprogram inom Stockholms läns landsting införs.

Produktionsutskottet förslår att traineeprogram inom Stockholms läns landsting införs. Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-03-27 LS 1401-0138 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-04- 08 00 02 8 Traineeprogram i Stockholms läns landsting Föredragande

Läs mer

CSK, Bragska Villan, konferensrum Fryken

CSK, Bragska Villan, konferensrum Fryken Hälso- och Sjukvårdsstaben Hälsovalskansliet Berit Bryske MINNESANTECKNING HÄLSOVALSRÅD 2014-05-23 LK/120259 Plats CSK, Bragska Villan, konferensrum Fryken Närvarande: Anders Olsson, LiV Bengt Hanson,

Läs mer

15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN

15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN 15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN 2018-1480 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1480

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län Årsrapport Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (6) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3 Gemensam kvalitets-, och

Läs mer

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping 1 Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg 180202 Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping Närvarande: Sven-Ove Andersson, Eva Thimfors, Karin Utbo, Pernilla Magnusson,

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2015-11-12 Plats: Närvarande: Landstingshuset, Karlstad Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Vivianne Macdisi, Landstinget i Uppsala län Fredrik

Läs mer

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting Lönestatistik Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är

Läs mer

Läkarnas ST - vad krävs?

Läkarnas ST - vad krävs? Läkarnas ST - vad krävs? Förord ST-läkare tjänstgör över hela landet, på sjukhus och vårdcentraler, offentligt och privat, med olika förutsättningar, utbildningsstrukturer och kunskap om ST. Gemensamt

Läs mer

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Palliativa rådet i Dalarna 2014-09-02 Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Den nationella strategins fem mål Minska risken för insjuknande i cancer Förbättra omhändertagandet Förlänga överlevnadstid

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2016 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2016. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 NÖJDHET 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Centrala Studierektorsgruppen

Centrala Studierektorsgruppen MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: Gothia Towers, Göteborg Närvarande: Ej närvarande: Georgios Tsilingaridis, ordf Håkan Nilsson Anna Bogren Henrik Berlin Charlotta Svanberg Martina Florin, sek Annika Gustafsson

Läs mer

Rekommendationer vid arbete som läkarassistent

Rekommendationer vid arbete som läkarassistent Rekommendationer vid arbete som läkarassistent SVERIGES LÄKARFÖRBUND 2017 För alla läkare under hela karriären Läkarassistenter har potential att utgöra en stor tillgång för hälso- och sjukvården: de kan

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Januari 2018 Upplaga 4 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Läkarförbundets studierektorsenkät 2009

Läkarförbundets studierektorsenkät 2009 1 Läkarförbundets studierektorsenkät 2009 1. Förord Alltsedan ST-reformen infördes 1992 har studierektorsfunktionen utformats och vuxit fram. Först genom specialitetsföreningarnas försorg, men sedan åtföljt

Läs mer

Årsapport. Årsrapport. År 2014. Regionalt utbildnings- och kompetensråd

Årsapport. Årsrapport. År 2014. Regionalt utbildnings- och kompetensråd Årsrapport År 2014 Regionalt utbildnings- och kompetensråd Verksamhetsberättelse 2014 Regionalt utbildnings- och kompetensråd inom Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Rådets representanter från samtliga län

Läs mer

SJUKVÅRDSLYFT MED TRAINEEJOBB OCH UTBILDNING STEFAN LÖFVEN CARIN JÄMTIN MAGDALENA ANDERSSON MIKAEL DAMBERG 12 AUGUSTI 2014

SJUKVÅRDSLYFT MED TRAINEEJOBB OCH UTBILDNING STEFAN LÖFVEN CARIN JÄMTIN MAGDALENA ANDERSSON MIKAEL DAMBERG 12 AUGUSTI 2014 SJUKVÅRDSLYFT MED TRAINEEJOBB OCH UTBILDNING STEFAN LÖFVEN CARIN JÄMTIN MAGDALENA ANDERSSON MIKAEL DAMBERG 12 AUGUSTI 2014 VÅRA UTMANINGAR Hög arbetsbelastning och för mycket administration Framtida kompetensförsörjning

Läs mer

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 FoU Fyrbodal Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 besvarat av assistenternas chefer. På kursen för personliga assistenter har deltagare kommit från åtta av Fyrbodals 14 kommuner.

Läs mer

Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande

Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande Masoumeh Rezapour svnuppsalaorebro.se NPO Kvinnosjukdomar och förlossning Bildades november 2017 Huvuduppdrag

Läs mer

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning samt hälso- och sjukvårdsdirektören hade inbjudit samtliga länsföreningar till

Läs mer

Riktlinjer för. Klinikstudierektorer. vid Universitetssjukhuset i Örebro

Riktlinjer för. Klinikstudierektorer. vid Universitetssjukhuset i Örebro Riktlinjer för Klinikstudierektorer vid Universitetssjukhuset i Örebro Denna folder utgör ett utdrag ur sjukhusledningsbeslut 110309 Riktlinjer för klinikstudierektorer vid Universitetssjukhuset i Örebro

Läs mer

SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser

SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser 2013-06-03 Jonas Vallgårda 2 (12) Innehåll 1 Sammanfattning... 4 2 Metod och genomförande... 5 3 Bemanningssituationen

Läs mer

VC möte specialitetsrådet Kungsörstorp maj

VC möte specialitetsrådet Kungsörstorp maj VC möte specialitetsrådet Kungsörstorp 11-12 maj Ordförande: A. Ohlin (värd) Sekreterare: M. Lindström Bagge (enligt rullande schema, nästa mötes värdinna) Punkt Ansvarig Kommentar Beslut Genomgång av

Läs mer

Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv?

Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv? Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv? Anna-Karin Dahl och Anki Delin Eriksson Regionalt Cancercentrum Väst och Verksamhet onkologi, SU Bakgrund Cytostatika utgör en stor

Läs mer

Ordförandeträff specialitetsråd

Ordförandeträff specialitetsråd 1 (6) Ordförandeträff specialitetsråd : 2017-10-19 Plats: Västerås Närvarande: Se separat tabell sist i minnesanteckningarna För kännedom: Richard Simonsson, Eva-Lena Aspetorp Redovisning av workshop om

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Mars 2019 Upplaga 5 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Avancerad specialistsjuksköterska. Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp

Avancerad specialistsjuksköterska. Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp Avancerad specialistsjuksköterska Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp Avancerad specialistsjuksköterska Rollen som avancerad specialistsjuksköterska (eller Nurse Practitioner, NP) introducerades

Läs mer

VO Barnkirurgi. Erik Sköldenberg

VO Barnkirurgi. Erik Sköldenberg VO Barnkirurgi Erik Sköldenberg VO Barnkirurgi Utbildningar Kliniskt nätverk Regionsdag högspec. Kirurgi Förslag forskningssamarbete Kirurgisk utveckling: Gastrostomier VO Barnkirurgi: Utbildningsinsatser

Läs mer

Enkätsvar. Inspektioner vid akutmottagningar i Värmland och Gävleborgs län

Enkätsvar. Inspektioner vid akutmottagningar i Värmland och Gävleborgs län Enkätsvar Inspektioner vid akutmottagningar i Värmland och Gävleborgs län Övergripande Sammanlagt 36 enkätsvar, varav 34 är personal och 2 chefer Enkäterna lämnades vid inspektioner som genomfördes på

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län Årsrapport Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (6) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3 Gemensam kvalitets-, och

Läs mer

Medicinsk rådgivare. Ingen uppgift Beslut finns, men samtliga läkare tvekar Finns befattningsbeskrivning nej Ja, se nedan Ja, se nedan

Medicinsk rådgivare. Ingen uppgift Beslut finns, men samtliga läkare tvekar Finns befattningsbeskrivning nej Ja, se nedan Ja, se nedan Prioritering systematik inventering 2017 Finns det en skriftlig prioriteringsordning som stöd till verksamheten? Finns det en skriftlig instruktion för arbetsuppgifter som ska bortprioriteras/strykas vid

Läs mer

Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Kungsörstorp 6-7 maj 2015

Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Kungsörstorp 6-7 maj 2015 Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Kungsörstorp 6-7 maj 2015 Laget runt Gävleborg + Tydlig nystart! Mål- och visionsarbetet en inre kartläggning om vart vi är på väg. + Två sjukhus och två barnmottagningar

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2018-05-23 Version Årsrapport 2017 Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (5) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3

Läs mer

Ansvar för att utbildningsprogrammet revideras regelbundet och därutöver vid behov i samband med handledaren och ST-läkaren.

Ansvar för att utbildningsprogrammet revideras regelbundet och därutöver vid behov i samband med handledaren och ST-läkaren. Vem gör vad ST Vägledning för ST-utbildning Ortopedkliniken Vrinnevisjukhuset Upprättat av ST-studierektor Peter Rockborn 150217 Verksamhetschef Arbetsuppgifter och ansvar Skapa förutsättning för god kompetensutvecklingsmiljö.

Läs mer

Övergripande rapport, sidoutbildningen i Region Gävleborg, internmedicin Gävle

Övergripande rapport, sidoutbildningen i Region Gävleborg, internmedicin Gävle Övergripande rapport, sidoutbildningen i Region Gävleborg, internmedicin Gävle 2017 Övergripande synpunkter på sidoutbildningen i Gävleborg A Verksamheten Finns det skriftliga riktlinjer för sidoutbildningen

Läs mer

Centrala Studierektorsgruppen

Centrala Studierektorsgruppen MÖTESANTECKNINGAR 1(6) Plats: Clarion Sign Stockholm Närvarande: Henrik Berlin Anna Bogren Martina Florin, sek. Annika Gustafsson Håkan Nilsson, ordf. Charlotta Svanberg Georgios Tsilingaridis 1 Mötet

Läs mer

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare ÖNH-kliniken Till Länssjukvårdsnämnden Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare Bakgrund: Landstingsstyrelsen beslutade 2010-06-01 att Öron-, näs- och halskliniken skulle få disponera

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-03-22 apio Mariastaden Klinik Helsingborg Ort Ulf Eklund Inspektörer Fia-Lotta Pipping Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Del 3: Checklista för inspektion (SOSFS 2015:8)

Del 3: Checklista för inspektion (SOSFS 2015:8) 1 Del 3: Checklista för inspektion (SOSFS 2015:8) Nedanstående checklista används som riktlinjer för SPUR:s bedömning, som grund till enkäterna samt som självvärderingsinstrument för den utbildande enheten.

Läs mer

Ärendebeskrivning Catarina Wahlgren (V) har lämnat en motion om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar.

Ärendebeskrivning Catarina Wahlgren (V) har lämnat en motion om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) Stockholms läns landsting 9 oktober 2017 LS 2017-0923 s förvaltning SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:39 av Catarina Wahlgren (V)

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

Sommarplaneringen i vården 2017

Sommarplaneringen i vården 2017 PM PM 2017-04-27 1 (5) Sommarplaneringen i vården 2017 Stärkt samverkan med primärvård och kommun och tidigarelagd planering av bemanningen är några av de insatser som landsting och regioner nu genomför

Läs mer

Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg

Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg Datum: 2016-11-07 Plats: Växjö Fria gymnasium, Växjö Närvarande: Anna-Karin Åkesson, Lessebo kommun (ordf.) Helene Tapper,

Läs mer

Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar till specialistsjuksköterska

Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar till specialistsjuksköterska TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2017-01-04 RS160616 Regionkontoret HR-avdelningen Jennie Tingblad HR-strateg Regionstyrelsens arbetsutskott Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 20170503--05 kutkliniken Klinik Skånes Universitetssjukhus Malmö Ort Ingmarie Hässler och Lennart Svensson Inspektörer Gradering Socialstyrelsens

Läs mer

Inbjudan till terapiinriktad utbildning Specialistmöte Diabetes i Mellansverige - nyheter och trender inom diabetologins värld

Inbjudan till terapiinriktad utbildning Specialistmöte Diabetes i Mellansverige - nyheter och trender inom diabetologins värld Till verksamhetschef i regionen för Uppsala, Örebro, oktober 2017 Värmland, Västmanland, Sörmland, Dalarna och Gävleborg. Kopia till diabetesintr/ansv doktor och diabetessjuksköterska på sjukhus i dessa

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 141013-14 Barn och ungdomscentrum Västerbotten, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå och Skellefteå Sjukhus Ort Klinik Petter Borna och Jeanette

Läs mer

Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlossningsvården i Stockholm

Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlossningsvården i Stockholm Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Berg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1490 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlossningsvården

Läs mer

Vad innehåller handlingsplanen?

Vad innehåller handlingsplanen? Vad innehåller handlingsplanen? Hur/Vad - Hur kan vi göra för att bli mera attraktiva för våra medarbetare och dem vi ska rekrytera för att bli oberoende av inhyrd personal Aktivitet Exempel på aktiviteter

Läs mer

YA FÖRENAR ARBETE OCH LÄRANDE

YA FÖRENAR ARBETE OCH LÄRANDE YA FÖRENAR ARBETE OCH LÄRANDE Yrkesintroduktionsanställning (YA): För unga, nyanlända och långtidsarbetslösa. Arbetsplatslärande under handledning. Individ- och arbetsplatsanpassad kompetens. Ger ekonomiskt

Läs mer

YA FÖRENAR ARBETE OCH LÄRANDE

YA FÖRENAR ARBETE OCH LÄRANDE YA FÖRENAR ARBETE OCH LÄRANDE Yrkesintroduktionsanställning (YA): För unga, nyanlända och långtidsarbetslösa. Arbetsplatslärande under handledning. Individ- och arbetsplatsanpassad kompetens. Ger ekonomiskt

Läs mer

Strategier för Västra Götalandsregionens kompetensförsörjning år Koncernkontoret HR. Koncernkontoret HR

Strategier för Västra Götalandsregionens kompetensförsörjning år Koncernkontoret HR. Koncernkontoret HR Strategier för Västra Götalandsregionens kompetensförsörjning år 2017-2019 Koncernkontoret HR Koncernkontoret HR Rapport från samhällsanalys Demografi - Befolkningen ökar i regionen - Andelen äldre ökar

Läs mer

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare AKADEMISK SPECIALISTTJÄNSTGÖRING FÖR SJUKSKÖTERSKOR I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare 2015-02-26 Lisbeth Löpare Johansson Sandra Zetterman Innehållsförteckning 1 Brist på specialist... 3

Läs mer

Årsrapport Specialitetsrådet för Onkologi. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsrådet för Onkologi. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsrådet för Onkologi Johan Ahlgren, verksamhetschef, docent och överläkare Onkologiska klin USÖ, Region Örebro län 2 (6) 1 Innehållsförteckning 1. Antal möten under året - medlemmar...fel!

Läs mer

Tina och Linda inledde och hälsade välkomna. Håkan tar kontakt med KFU om en ny ansökan ang nätverksträff för teckenspråkstolkar.

Tina och Linda inledde och hälsade välkomna. Håkan tar kontakt med KFU om en ny ansökan ang nätverksträff för teckenspråkstolkar. Nätverksträff i Örebro 18-19 oktober 2012 Närvarande: Ivar Västhed, Maria Ehn, Myran Sandström, Angelica Grann, Tina Karlsson, Linda Eriksson, Eva Matsa, Elisabeth Ingels, Agneta Ekeståhl Unger, Håkan

Läs mer

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-21 Dnr 1602350 1 (5) Personalnämnden Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Ordförandens

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2015-05-26 Vrinnevisjukhuset Norrköping Kvinnokliniken Sjukhus Ort Klinik René Bangshöj & Anne Ekeryd Andalen Inspektörer Gradering A Socialstyrelsens

Läs mer

Regionalt Specialitetsrådsmöte Barnsjukvård 8-9 okt 2015 Kungsörstorp.

Regionalt Specialitetsrådsmöte Barnsjukvård 8-9 okt 2015 Kungsörstorp. Regionalt Specialitetsrådsmöte Barnsjukvård 8-9 okt 2015 Kungsörstorp. Närvarande: VC och AC från Uppsala, Örebro, Sörmland, Västerås, Värmland, Dalarna och Gävleborg. 1. Lägesrapport från resp enhet (tre

Läs mer

(SOU 2014:11) Vi utgår från patientens bästa! Problembild Svårt att leva upp till portalparagrafen i HSL: vård på lika villkor för hela befolkningen geografin stort land/relativt få invånare demografin

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av specialiseringstjänstgöring Salgrenska och Östra sjukhuset Klinik Obstetrik och Gynekologi Specialitet 5-7/12 Göteborg atum Ort Olov Grankvist och Karin Hilden Inspektörer Styrkor

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 2016 Specialitetsrådet för Anestesi och intensivvård Johann Valtysson, Verksamhetschef Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. [Möten under året]... 3 2. [Aktiviteter under året]...

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-11-13--14 Kvinnokliniken Klinik Skellefteå Ort hristiane Sackbrook och Jenny Immerstrand Inspektörer Gradering Övriga kvalitetskriterier är uppfyllda,

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-11-29--30 Kvinnosjukvården Klinik Lund och Malmö Ort Kerstin Jonsson och Serney ööj Inspektörer Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset. Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset. Vårdförbundet Avdelning Uppsala Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset Vårdförbundet Avdelning Uppsala Akademiska - ett stort sjukhus, med stora problem Vårdförbundets arbetsmiljöenkät visar att pressen på Akademiska Sjukhusets sjuksköterskor

Läs mer

Nivåstrukturering

Nivåstrukturering Nivåstrukturering 2016-09-28 Nivåstrukturering Regionala processen Höstens arbete Genomförande av de delar av vår regionala plan som är i linje med nationellt förslag Anpassning av de delar av vår regionala

Läs mer

Manual för ST-handledare (nya ST- målbeskrivningen)

Manual för ST-handledare (nya ST- målbeskrivningen) Manual för ST-handledare (nya ST- målbeskrivningen) Inledning av handledningen och handledningsöverenskommelse Det är viktigt med en god relation med ST-läkaren. Ta därför god tid i början att lära känna

Läs mer

Samordningsgruppen Specialitetsråd Funktionshinder

Samordningsgruppen Specialitetsråd Funktionshinder 1 (6) Samordningsgruppen Specialitetsråd Funktionshinder : 2018-05-09 Tid: 14.00 16.00 Plats: Skype möte Närvarande: Annica Winroth, Västmanland Helena Strandberg, Dalarna Eva-Charlotte Berntsson, Sörmland

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-11-01 apio itykliniken Malmö Västra Hamnen Klinik Malmö Ort Matilda Zetterquist Inspektörer Ulf Eklund Gradering Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Checklista för handledning vid praktik

Checklista för handledning vid praktik Checklista för handledning vid praktik Innan praktikanten börjar Innan praktikanten börjar behöver verksamheten vara förberedd. Det är viktigt att utse roller, vem eller vilka som är handledare och vilken

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2014-06-10 Västmanlands sjukhus Västerås Fysiologkliniken Sjukhus Ort Klinik Madeleine Lindqvist-Beckman och Eva Persson Inspektörer Gradering

Läs mer