SKOLLEDNINGEN INFORMERAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKOLLEDNINGEN INFORMERAR"

Transkript

1 ABE-NYTT Februari 2011 Internt nyhetsbrev för Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad SKOLLEDNINGEN INFORMERAR av samhällsbyggandets aktörer. Det mest påtagliga som händer just nu är omstruktureringen av ABE-skolans mastersprogram. Den snabba utbyggnaden för några år sedan av internationella mastersprogram byts nu mot en ännu snabbare neddragning och en ökad osäkerhet om planeringstal och ekonomi. Målet är ändå att vi ska skapa ett antal tydliga programprofiler som lockar ungdomar i Sverige och internationellt och uppfattas relevanta Lite i det tysta sker också en omorganisation av KTH. Syftet är att stärka linjeorganisationen; Universitetsstyrelsen rektor skolchef. I den mån det varit en diskussion i frågan så har den rört fakultetens roll i de beslut som rör strategiska frågor på KTH. För ABE-skolan händer två saker. För det första så övergår skolans styrelse till att vara ett Strategiskt råd som formellt inte fattar några beslut. Denna förändring av skolstyrelsens roll innebär direkt att skolans ledningsgrupp med prefekterna får en ökad betydelse i beslutsfattandet. För det andra är det skolledningens uttalade intention att det ska finnas ett lärarkollegium på skolan. Den närmare utformningen av detta och processen för tillskapandet kommer att sättas igång nu efter valet till Fakultetsråd. Det ekonomiska resultatet för år 2010 på plus 16 miljoner kronor ska ses mot bakgrund av en omsättning på 550 miljoner kronor och ett inflöde av forskningsmedel som inte fullt ut motsvaras av nyanställningar. Ett fåtal avdelningar har dock underskott som kräver direkta åtgärder. Redan nu planerar vi för två stora aktiviteter som äger rum Det handlar dels om Högskoleverket som kommer att utvärdera vår utbildning med fokus på examensarbeten och dels avses en uppföljning av RAE från Båda dessa aktiviteter är strategiskt viktiga och kräver ordentlig förberedelse.

2 KTH Executive School producerar det vi kan kalla högprofilkurser för ledningspersonal i Svenska företag. En ambition är nu att skapa en exklusiv utbildning för ledningspersonal inom samhällsbyggnadsområdet. Med från ABE-skolan i ett första skede av planeringen har varit Folke Snickars, Göran Cars och Stellan Lundström. Möter utbildningen god efterfrågan då kommer ABE-skolans hela kompetensområde att efterfrågas. Historieintresset blomstrar på skolan. Idéer har framförts om att skriva både civilingenjörens historia som KTHs historia. Skolchefen diskuterar med Arne Kaijser om hur alla uppslag kan hanteras. GRUNDUTBILDNING Utvärdering S-programmet Samhällsbyggnadsprogrammet har genomgått en utvärdering av Oxford Research. Några huvudslutsatser var att tidigarelägga specialiseringen inom utbildningen, minska antalet inriktningar och att öka valfriheten på avancerad nivå. Samtidigt genomgår redan våra mastersprogram en översyn på uppdrag av rektor och inriktningen på detta arbete har varit att samordna utbildningen inom fyra till fem mastersprogram. Viktiga faktorer för planeringen har varit forsknings- och lärarunderlag, den ekonomiska hållbarheten och gemensamma utbildningsmål. Huvuddragen i arbetet bör vara avklarade före mitten av mars. Pedagogisk utveckling Under 2010 har en rad pedagogiska utvecklingsprojekt genomförts som har haft en inriktning mot att införa CDIO i utbildningen och kursutvärderingar. Resultaten från dessa projekt kommer att presenteras på en lärardag den 24:e mars som ordnas av Kerstin Klingborg. Ett begränsat antal utvecklingsprojekt kommer även att utföras under 2011 och en kallelse om detta kommer under våren. UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ Skolchefen har den 9 februari 2011 inrättat ett forskarutbildningsråd inom skolan för arkitektur och samhällsbyggnad, där deltagarna består av samtliga programansvariga vid doktorsprogrammen, forskarutbildningsansvarig ABE (ordf), studeranderepresentant och sekreterare. Rådets uppgift är att verka för en hög kvalitet i utbildningen på forskarnivå och för ett gott utnyttjande av samordnings- och samverkansmöjligheterna mellan skolans program på forskarnivå. Det är rådgivande och kan ta initiativ inom sitt ansvarsområde.

3 Till ledamöter i rådet under 2011 utses: Sven Ove Hansson, FA och ordförande Katarina Lilja, sekreterare Helena Mattsson, PA, Arkitektur Anders Ansell, PA, Byggvetenskap Lars Sjöberg, PA, Geodesi och geoinformatik John Cantwell, PA, Humanistiska och samhällsvetenskapliga studier av teknik, vetenskap och miljö Vladimir Cvetkovic, PA, Mark- och vattenteknik Göran Cars, PA, Planering och beslutsanalys Hans Lind, PA, Samhällsbyggnad: Management, ekonomi och juridik Lars-Göran Mattsson, PA, Transportvetenskap Jana Sochor, studeranderepresentant Skolchefen har inrättat ett programråd i vart och ett av skolans doktorsprogram. Den programansvarige är ordförande i rådet, som i övrigt består av lärarrepresentanter och studeranderepresentant. Disputationer Infrastruktur med inriktning mot Miljöstrategisk analys Transport systems meeting long-term climate targets - A backcasting approach Tid: Fr kl Respondent: Jonas Åkerman Licentiatseminarier Byggvetenskap med inriktning mot installationsteknik Airborne contamination risks in autoclaves and freeze-dryers when chamber doors are open Tid: On kl Licentiand: Catinka Ullmann Filosofi On the Logic of Theory Change: Extending the AGM Model Tid: Må kl Respondent: Eduardo Fermé Fastighetsekonomi Reward Management in Swedish Real Estate Firms - 5 Essays Tid: On kl Respondent: Samuel Azasu Infrastruktur med inriktning mot risk och säkerhet Setting Occupational Exposure Limits. Practices and outcomes of toxicological risk assessment Tid: Må kl Respondent: Linda Schenk

4 FORSKNING Arkitekturskolan har inlett forskningssamarbete med Lunds, Chalmers och Umeås arkitektutbildningar. Nyligen har man lämnat in tre gemensamma ansökningar till Formas, varav två gäller uppbyggnad av starka forskningsmiljöer. Den ena fokuserar på arkitekturens effekter i relation till nutida samhällspolitiska utmaningar, den andra på arkitekturen som designprofession och nutida produktionsvillkor. Den tredje ansökan gäller en nationell forskarskola i arkitektur. Svar på ansökningarna väntas i juni. Avdelningen för Byggnadsteknik har fått anslag från Formas för ett treårigt forskningsprojekt kring vakuumisoleringsteknik för byggnader. Med hjälp av vakuumisoleringspaneler skulle man drastiskt kunna minska dagens stora energiförluster vid uppvärmning. Forskningsprojektet syftar till att utforska möjligheterna med dagens vakuumpaneler och att utveckla de byggnadstekniska aspekterna av deras tillämpning samt undersöka och modifiera kärnmaterial för storskalig produktion. Projektet inkluderar också byggnadstekniska frågor som fukt- och temperaturförhållanden och produktionsfrågor. Kjartan Gudmundsson leder projektet Robust och hållbar vakuumisoleringsteknik för byggnader. Avdelningen för urbana och regionala studier jobbar med en rad uppdrag från Trafikverket. Dessa rör bland annat urbana och regionala strukturer som transportsystemets betydelse för regionförstoring. Man ska också försöka utveckla effektivare planeringsprocesser för transportsystem och transportinfrastruktur. Ett av uppdragen rör hur samordning på planeringsnivå kan öka kollektivtrafikens marknadsandel och hur rumslig utformning kan öka säkerheten i exempelvis tunnelbanestationer. Inom ramen för att försöka hitta lösningar för hållbar stadsutveckling och regional utveckling ska man bl.a fokusera frågan om medfinansiering och nyttiggörande av de mark- och fastighetsvärden som uppstår vid infrastrukturbyggande. FAKULTETSFÖRNYELSE OCH JÄMSTÄLLDHET Arbetet med KTHs nya anställningsordning pågår fortfarande. Till sista mars gäller den tidigare anställningsordningen i princip. En stor förändring som förutses gäller adjunkters rätt till befordran som inte längre regleras i högskoleförordningen. Där för har många ansökningar om befordran inkommit nu och fler beräknas inkomma före sista mars. Under 2010 rekryterades åtta nya biträdande lektorer och många sådana tjänster är därutöver utlysta eller under tillsättning nu. Som ansvarig för fakultetsutvecklingsfrågor kommer vice skolchef Katja Grillner att under våren träffa samtliga biträdande lektorer personligen för att gå igenom karriärstödsprogram och behov, samt prata om den halvtidsutvärdering som ska stödja meriteringsprocessen.

5 Det kvinnliga nätverk för forskare och lärare som initierats på Fastigheter och Byggande fortsätter sin verksamhet med lunchträffar och har bjudit in skolledningen till samtal om hur den kan stödja och driva jämställdhetsfrågor i fakulteten. Katja Grillner är ny medlem i arbetsgruppen för KTHs kvinnliga nätverk för professorer och docenter. Lite övriga siffror från 2010: ABE har 5 nya utlysta och befordrade professorer varav två kvinnor. 12 gäst- adjungerade och affilierade professorer har utsetts varav två kvinnor. Ett lektorat har tillsatts med en kvinna. 8 biträdande lektorer har utsetts varav 3 kvinnor. INTERNATIONALISERING Stort intresse för utbytesstudier 80 studenter inom samhällsbyggnad (inkluderat Fastighet och Finans plus Byggteknik och Design) har ansökt om att studera utomlands. Internationella koordinatorer har intervjuat alla sökande som är behöriga och som inte åkt på utbytesstudier tidigare. Urvalet görs utifrån betyg och i slutet av februari väntas studenterna få besked om vilket universitet de är nominerade till. Populärast är att studera i Singapore, Australien och USA. Nytt för i år är att samhällsbyggnad kan erbjuda 8 platser på partneruniversitet i USA. Lika många, 80 studenter, har sökt utbytesstudier på Arkitekturskolan inför nästa läsår. Urvalet har gjorts utifrån poängförtur samt bedömning av portfölj. Där konkurrensen varit stor har man även intervjuat studenterna. Störst söktryck hade Kunstakademiets Arkitektskole, TU Delft, UDK Berlin samt till det nya samarbetsuniversitet The New School for Design Parsons i New York.

6 EKONOMI Bokslut 2010 ABE- skolans resultat blev mnkr. Budgeten för året var 0. Resultatet för forskning är 10 mnkr bättre än budget, det beror främst på att budgeterade anställningar inte är tillsatta. Utbildning visar knappt 6 mnkr i överskott fick skolan ersättning för alla helårsprestationer oavsett budgeterat belopp vilket bidrog till detta överskott års lönerörelse försenades och i budgeten fanns avsatt medel för löneökningar som bidragit till ett bättre resultat än budget. ABE- skolans omsättning är 555 mnkr. Myndighetskapitalet,summan av alla års resultat minus eventuella avskrivningar, uppgår till 49,8 mnkr med 2010 års resultat påfört. Oförbrukade bidrag är 124 mnkr och det motsvarar ca 10 månaders forskning. Denna buffert skall täcka personalkostnader om den externa finansieringen av forskningsprojekt minskar. ÖVRIGT På väg mot nya lokaler ABE har utarbetat en lokalplan för att i möjligaste mån samla sina institutioner. Den tidigare fastställda detaljplanen för tillbyggnad av Teknikringen har reviderats och skolan anhåller nu om att detaljplanen återupptas. I nuläget är endast två av våra sju institutioner samlokaliserade. Efter tillskott av de nya lokalerna kan vi efter omflyttningar samlokalisera ytterligare fyra institutioner.

Datum och tid för mötet: 2015-04-13, kl. 10.00 Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D

Datum och tid för mötet: 2015-04-13, kl. 10.00 Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D MINNESANTECKNINGAR Forskarutbildningsrådet Minnesanteckningar Forskarutbildningsrådet Datum och tid för mötet:, kl. 10.00 Plats för mötet Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D Närvarande: Frånvarande:

Läs mer

SKOLLEDNINGEN INFORMERAR

SKOLLEDNINGEN INFORMERAR ABE-NYTT December 2010 Internt nyhetsbrev för Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad SKOLLEDNINGEN INFORMERAR 2010 är snart till ända och vi kan lägga ett hektiskt verksamhetsår bakom oss. En tidigareläggning

Läs mer

Studeranderepresentanter Eric Landström. Sandra Strandberg Kia Vejdegren, protokollförare

Studeranderepresentanter Eric Landström. Sandra Strandberg Kia Vejdegren, protokollförare 15/2018 1 (6) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2018-10-16 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor,

Läs mer

Johan Håstad, ordförande Sören Östlund, vice ordförande Tommy Ohlsson, professor, SCI Åsa Emmer, professor, CHE Monica Lindgren, professor, ITM

Johan Håstad, ordförande Sören Östlund, vice ordförande Tommy Ohlsson, professor, SCI Åsa Emmer, professor, CHE Monica Lindgren, professor, ITM 8/2017 1 (5) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2017-04-25 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Johan Håstad, ordförande Sören Östlund, vice ordförande Tommy

Läs mer

Anställningsutskottet

Anställningsutskottet Beslutsorgan Anställningsutskottet 1 (5) Anställningsutskottet Datum för mötet: 2014-10-07 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sophia Hober, dekanus, ordförande Ana Rusu Bo Wahlberg Kaj Lindecrantz

Läs mer

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Strategiskt råd Det strategiska rådet har uppgifter och ansvar enligt KTH:s arbetsordning och utgör rådgivande organ till skolchefen i följande ärenden: Viktigare

Läs mer

Studeranderepresentanter. Katinka Pålsson Sandra Strandberg Kia Vejdegren, protokollförare

Studeranderepresentanter. Katinka Pålsson Sandra Strandberg Kia Vejdegren, protokollförare 2/2019 1 (6) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2019-02-05 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor,

Läs mer

Minnesanteckningar Strategiska rådet

Minnesanteckningar Strategiska rådet Strategiska rådet Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Minnesanteckningar Strategiska rådet för mötet: Plats för mötet Närvarande: Frånvarande: Dean s Office, Teknikringen 74D, KTH Stellan Lundström,

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2019-02-13 Plats för mötet Konferensrummet, Teknikringen 74 D, plan 4 Närvarande: Frånvarande:, skolchef Mats Wilhelmsson, vice skolchef/ t.f. prefekt SEED Katja

Läs mer

Jessica Lindberg, Johanna Stellan, Milan Horemuz

Jessica Lindberg, Johanna Stellan, Milan Horemuz Minnesanteckningar från Grundutbildningsrådet för samhällsbyggnad 2012-02-03 Närvarande Anders Wörman Joel Franklin Eva Liedholm Jonsson Göran Finnveden Per-Magnus Roald Övriga närvarande Parivash Salimi

Läs mer

Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad. (ABE) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period:

Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad. (ABE) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period: Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period: 2141-2146 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Augustirapporten Oktoberrapporten Februarirapporten Junirapporten

Läs mer

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor RIKTLINJE Gäller från och med 2014-01-01 Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor Gäller från och med 1 april 2014. Beslutad av fakultetsrådet (protokoll nr 2/2014) I denna riktlinje finns

Läs mer

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Sid 1 (6) Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Bakgrund Universitetsstyrelsen har den 6 oktober 2016 fastställt en revidering av Arbetsordning för Umeå universitet (dnr: FS 1.1.2-20-14).

Läs mer

Sammanträdesdatum Lärarrepresentanter Folke Snickars, ordförande Sophia Hober Göran Stemme Svante Linusson

Sammanträdesdatum Lärarrepresentanter Folke Snickars, ordförande Sophia Hober Göran Stemme Svante Linusson Protokoll Sammanträdesdatum Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Folke Snickars, ordförande Sophia Hober Göran Stemme Svante Linusson 1 Sammanträdet öppnas Studerandrepresentanter Anders Biltmo Övrig;>

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Johan Håstad, ordförande Katja Grillner, vice ordförande Sören Östlund, vice ordförande Anna Jensen Monica Lindgren Bo Wahlberg Britt Östlund

Johan Håstad, ordförande Katja Grillner, vice ordförande Sören Östlund, vice ordförande Anna Jensen Monica Lindgren Bo Wahlberg Britt Östlund 6/2017 1 (5) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2017-03-28 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Johan Håstad, ordförande Katja Grillner, vice ordförande Sören

Läs mer

Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet

Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet Datum för mötet: 2016-05-16 kl. 13.00 15.00 Plats för mötet Närvarande: Frånvarande: Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D Sven Ove Hansson, FA Anders

Läs mer

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2011-12-20 (reviderad 2016-06-21) Sid 2 (9) Innehåll 1 Namn... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte... 4 3.1 Uppdrag... 4

Läs mer

Sammanträdesdatum Doktorandrepresentant Jonatan Freilieb

Sammanträdesdatum Doktorandrepresentant Jonatan Freilieb Protokoll /FR Sammanträdesdatum Protokoll nr 12/11 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Sophia Hober, ordförande Anders Karlström Kaj Lindecrantz Jesper Oppelstrup Nina Wormbs Bo Wahlberg Sören Östlund

Läs mer

Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor, CBH Monica Lindgren, professor, ITM Bo Wahlberg, professor, EECS

Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor, CBH Monica Lindgren, professor, ITM Bo Wahlberg, professor, EECS 17/2018 1 (7) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2018-11-27 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor,

Läs mer

Minnesanteckningar, Strategiska rådet gemensamt med Samhällsbyggnadslänken styrelsemöte

Minnesanteckningar, Strategiska rådet gemensamt med Samhällsbyggnadslänken styrelsemöte MINNESANTECKNINGAR Strategiska rådet Skolan för Arkitektur och samhällsbyggnad 2014-04-09 Minnesanteckningar, Strategiska rådet gemensamt med Samhällsbyggnadslänken styrelsemöte Datum och tid för mötet:

Läs mer

Studeranderepresentanter Niclas Fuglesang Geuken. Helena Lundquist Petra Rosenquist Kia Vejdegren, protokollförare

Studeranderepresentanter Niclas Fuglesang Geuken. Helena Lundquist Petra Rosenquist Kia Vejdegren, protokollförare 15/2016 1 (6) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2016-10-04 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Johan Håstad, ordförande Sören Östlund, vice ordförande Anna

Läs mer

Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning. Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd Dnr: FS

Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning. Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd Dnr: FS Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd 2017-05-23 Dnr: FS 1.1-824-17 INNEHÅLL 1 Bakgrund... 5 2 Beslutande organ... 6 2.1 Fakultetsnämnden... 6 2.2

Läs mer

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Fakultetsnämnd och dekan 3 3. Fakultetskollegiet för utbildningsvetenskaper 3 4. 4 5. Arbetsutskottet 5 6. Programkommittén

Läs mer

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 4/05

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 4/05 PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2005-04-20 Protokoll nr 4/05 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Lena Häggström Lena Mårtensson Göran Stemme Studeranderepresentanter

Läs mer

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Innehåll Inledning... 2 Figur 1: Strategiska mål... 2 1. Attraktiv arbetsplats... 3 Strategiskt mål: Attraherar och utvecklar våra medarbetare....

Läs mer

Externa representanter Lars-Gunnar Hedström. Studentrepresentanter Jonathan Edin (fr.o.m. 2 ) Arvid Nilsson

Externa representanter Lars-Gunnar Hedström. Studentrepresentanter Jonathan Edin (fr.o.m. 2 ) Arvid Nilsson PROTOKOLL Sida Nr 3/19 1 (8) Beslutsorgan Fakultetsrådet Fakultetsrådets möte Datum för mötet: 2019-04-23 Ledamöter (beslutande): Lärarrepresentanter Katja Grillner, dekanus, ordförande Per Berglund, prodekanus

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Ji Stockholms läns landsting Ankom Stockholms läns landsting 2011-09- 2 0 DnrV2011-0599 Doss 16 Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Stockholms läns landsting

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT11. Utbildningens mål Informationen gäller

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap

Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap 1 (8) BESLUT 2012-06-07 Dnr SU 31-1926-12 Doknr 1 Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap Susanne Thedéen FD, områdeskanslichef Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0216 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Protokoll Sammanträdesdatum: 111205 Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Ledamöter: Närvarande: Jan Petersson, ordförande Marie Albertsson, lärarrepresentant, Sandra Karlsson, studeranderepresentant Kalmar

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR)

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-07-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

Studeranderepresentanter Tobias Bolin, studeranderepresentant Niclas Fuglesang Geuken, studeranderepresentant

Studeranderepresentanter Tobias Bolin, studeranderepresentant Niclas Fuglesang Geuken, studeranderepresentant 9/2017 1 (8) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2017-05-09 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Johan Håstad, ordförande Sören Östlund, vice ordförande Anna

Läs mer

Hanteringsordning för programmet National SciLifeLab Fellows

Hanteringsordning för programmet National SciLifeLab Fellows Forsknings- och innovationskontoret (FIK) Ulrika Hjelm Forskningsrådgivare ulrika.hjelm@gu.se 031-786 9504 HANTERINGSORDNING FÖR NATIONAL SCILIFELAB FELLOWS 2014-06-25 dnr F 2014/65 1 / 6 Hanteringsordning

Läs mer

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr SAMFAK 2017/30 Arbetsordning Samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut 2017-05-04 Arbetsordningen gäller från och med 2017-10-01 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ledningsorgan 3 2.1 Fakultetskollegium

Läs mer

Härefter kommer en genomgång av de anställningar som har diskuterats med förslag till beslut/vidare beredning.

Härefter kommer en genomgång av de anställningar som har diskuterats med förslag till beslut/vidare beredning. Kompetensförsörjning vid SPL ( 11-15) Institutionsstyrelsen har under flera sammanträden sedan institutionsstyrelsens strategidag diskuterat och överlagt om behoven av strategiska rekryteringar med anledning

Läs mer

Externa representanter Susanne Norgren Lars-Gunnar Hedström. Studentrepresentanter Jonathan Edin

Externa representanter Susanne Norgren Lars-Gunnar Hedström. Studentrepresentanter Jonathan Edin PROTOKOLL Sida Nr 4/19 1 (10) Beslutsorgan Fakultetsrådet Fakultetsrådets möte Datum för mötet: 2019-05-21 Ledamöter (beslutande): Lärarrepresentanter Katja Grillner, dekanus, ordförande Per Berglund,

Läs mer

Arkitektur och Samhällsbyggnad. Ledningsgrupp. Minnesanteckningar 5 juni Namn Närvaro Förhinder Ersättare

Arkitektur och Samhällsbyggnad. Ledningsgrupp. Minnesanteckningar 5 juni Namn Närvaro Förhinder Ersättare Arkitektur och Samhällsbyggnad Ledningsgrupp Minnesanteckningar 5 juni 2012 Namn Närvaro Förhinder Ersättare Erik Stenberg Leif Brodersen Kjell Nilvér Thomas Kalbro Nina Wormbs Berit Balfors Göran Cars

Läs mer

Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT09. Utbildningens mål Kunskap och förståelse

Läs mer

Anställningsutskottet

Anställningsutskottet PROTOKOll Beslutsorgan Anställningsutskottet 1 (7) Anställningsutskottet Datum för mötet: 2014-11-18 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sophia Hober, dekanus, ordförande Bo Wahlberg Kaj Lindecrantz

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2019-01-16 Plats för mötet Konferensrummet, Teknikringen 74 D, plan 4 Närvarande: Frånvarande:, skolchef Mats Wilhelmsson, vice skolchef/ t.f. prefekt SEED Katja

Läs mer

Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet

Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet Datum för mötet: 2018-03-12 kl. 10.00 12.00 Plats för mötet Närvarande: Konferensrummet, skolkansliet, Teknikringen 74 D Sven Ove Hansson, ordförande, FA Mattias

Läs mer

Fakultetsrådets arbetsordning

Fakultetsrådets arbetsordning Arbetsordning Gäller från och med Diarienummer 2019-01-01 V-2018-1040 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Fakultetsrådet 2018-12-12 UF/PLU Fakultetsrådets arbetsordning Med utgångspunkt

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Fördjupad KTH-rapport 21922 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning 16/1 KTH-rapport Fördjupad KTH-rapport Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Ett KTH i en global värld 4/12 KTH-rapport Fördjupad KTH-rapport

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Godkänna halvtidsutvärdering för biträdande lektorer. Avge förslag på sakkunniga och utse skolrepresentant vid befordringsärenden.

Godkänna halvtidsutvärdering för biträdande lektorer. Avge förslag på sakkunniga och utse skolrepresentant vid befordringsärenden. Befattningar Skolchef Skolchefen leder skolans arbete och ansvarar mot rektor för skolans verksamhet. Skolchef har en ställföreträdare, benämnd 1: vice skolchef. Skolchefen är arbetsgivarens representant

Läs mer

Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH

Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH Projektplan Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH 2014-2015 Bakgrund I handlingsplanen till KTH:s kvalitetspolicy slås fast att kvalitetsuppföljning ska göras regelbundet.

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Dessa riktlinjer tillämpas vid befordran

Läs mer

Studeranderepresentanter Eric Landström Sebastian Wahlqvist. Maggi Nilsson Kia Vejdegren, protokollförare

Studeranderepresentanter Eric Landström Sebastian Wahlqvist. Maggi Nilsson Kia Vejdegren, protokollförare 7/2018 1 (5) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2018-04-24 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor,

Läs mer

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 3/05

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 3/05 PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2005-04-06 Protokoll nr 3/05 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Henrik Christensen Lars-Göran Mattsson Lena Mårtensson Håkan

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Skolan för bioteknologi (BIO) 171 17 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial tema nybörjare Okt Tema jämställdhet April Indikatorrapport Sept Maj Halvår

Läs mer

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 6/05

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 6/05 PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2005-05-18 Protokoll nr 6/05 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Henrik Christensen Lena Häggström Fredrik Laurell Lars-Göran

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2018-11-14 Plats för mötet Konferensrummet, Teknikringen 74 D, plan 4 Närvarande: Frånvarande: Muriel Beser Hugosson, skolchef Mats Wilhelmsson, vice skolchef

Läs mer

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 13/06. Övrig närvarande Maria Lindencrona, sekreterare Leif Brodersen

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 13/06. Övrig närvarande Maria Lindencrona, sekreterare Leif Brodersen PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2006-09-27 Protokoll nr 13/06 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Lena Mårtensson Fredrik Laurell Håkan Olsson Lars-Göran

Läs mer

Forskarutbildningsrådet. 29 april Rum 3112 Drottning Kristinas väg 30. Filosofi och historia/historiska studier. studier) Fastighetsekonomi)

Forskarutbildningsrådet. 29 april Rum 3112 Drottning Kristinas väg 30. Filosofi och historia/historiska studier. studier) Fastighetsekonomi) Forskarutbildningsrådet 29 april 10-12 Rum 3112 Drottning Kristinas väg 30 Närvarande: Sven Ove Hansson Daniel Koch John Cantwell Anders Ansell Sabine Höhler Åsa Svenfelt (ers. Göran Cars) Peter Ekbäck

Läs mer

Studeranderepresentanter. Dilek Gür Kerstin Lagerstedt Katinka Pålsson Sandra Strandberg Johan Gerdin Kia Vejdegren, protokollförare

Studeranderepresentanter. Dilek Gür Kerstin Lagerstedt Katinka Pålsson Sandra Strandberg Johan Gerdin Kia Vejdegren, protokollförare 7/2019 1 (6) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2019-04-16 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Katja Grillner,

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Protokoll Närvarande ledamöter: Sammanträdesdatum 2010-10-20 Lärarrepresentanter Folke Snickars, ordförande!

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

1 (2) Catharina Sitte Durling Kanslichef Arbetsordning för lärarförslagsnämnden vid Juridiska fakulteten (fastställd av Juridiska fakultets

1 (2) Catharina Sitte Durling Kanslichef Arbetsordning för lärarförslagsnämnden vid Juridiska fakulteten (fastställd av Juridiska fakultets 1 (2) 2012-03-12 Catharina Sitte Durling Kanslichef Arbetsordning för lärarförslagsnämnden vid Juridiska fakulteten (fastställd av Juridiska fakultetsnämnden 2012-03-12, reviderad genom delegationsbeslut

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

Roller och ansvar inom grundutbildningen

Roller och ansvar inom grundutbildningen Roller och ansvar inom grundutbildningen Fastställt av prefekten på delegation av Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionens institutionsstyrelse den 2011-11-07. Beskrivningen av roller och ansvar inom

Läs mer

Att leda och styra en process för strategiska ansökningar ett exempel från Chalmers

Att leda och styra en process för strategiska ansökningar ett exempel från Chalmers Att leda och styra en process för strategiska ansökningar ett exempel från Chalmers P E Thörnström Forsknings och innovationspropositionen landade i ett intressant skede förberedelser inför uppbyggnad

Läs mer

Besluts och delegationsordning

Besluts och delegationsordning Skapat av Johanna Stellan, adm.chef Besluts och delegationsordning Delegationer till skolchefen och dennes vidaredelegationer Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Gällande från 2015-10-15. Sammanfattning

Läs mer

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2005-10-12 Protokoll nr 12/05. Lars Holst, ordförande Lena Häggström

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2005-10-12 Protokoll nr 12/05. Lars Holst, ordförande Lena Häggström PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2005-10-12 Protokoll nr 12/05 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Lena Häggström Studeranderepresentanter Martin Grimheden

Läs mer

Medarbetarhandbok. Guiden till din arbetsplats. KTH Arkitektur och samhällsbyggnad

Medarbetarhandbok. Guiden till din arbetsplats. KTH Arkitektur och samhällsbyggnad Medarbetarhandbok Guiden till din arbetsplats KTH Arkitektur och samhällsbyggnad Skolchefen hälsar välkommen Jag vill hälsa dig välkommen till Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad. Vi är en av fem

Läs mer

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 2/05

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 2/05 PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2005-03-23 Protokoll nr 2/05 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Fredrik Laurell Lars-Göran Mattson Håkan Olsson Göran Stemme

Läs mer

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet 1 Dnr M2009/2125 Internationella styrgruppen Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet Modern medicinsk vetenskap är beroende av ny teknologi, ökat informationsutbyte

Läs mer

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064).

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). Högskoleförordning (1993:100) Svensk författningssamling 1993:1993:100 t.o.m. SF...Sida 9 av 157 Om beslut ska fattas av en grupp av personer enligt 2 kap. 6 andra stycket högskolelagen, har studenterna

Läs mer

z o Protokoll nr :24/09

z o Protokoll nr :24/09 Protokoll Sammanträdesdatum z o Protokoll nr :24/09 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Folke Snickars, ordförande Jörgen Eklund Soplua Hober Svante Lirrusson Göran Stemme studeranderepresentant

Läs mer

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 6/06. Övrig närvarande Maria Lindencrona, sekreterare Anna Höglund Rehn

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 6/06. Övrig närvarande Maria Lindencrona, sekreterare Anna Höglund Rehn PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2006-04-05 Protokoll nr 6/06 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Göran Stemme Lars-Göran Mattsson Lena Häggström Fredrik Laurell

Läs mer

Skolan för industriell teknik och management. (ITM) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period:

Skolan för industriell teknik och management. (ITM) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period: Skolan för industriell teknik och management (ITM) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period: 2141-2146 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Augustirapporten Oktoberrapporten Februarirapporten Junirapporten

Läs mer

Hantering och riktlinjer för balanserad kapitalförändring inom universitet

Hantering och riktlinjer för balanserad kapitalförändring inom universitet 2013-04-12 BESLUT Dnr LiU-2013-000528 1(5) Hantering och riktlinjer för balanserad kapitalförändring universitet Inledning Linköpings universitet har under åren 2009-2011 redovisat överskott motsvarande

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (5) Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid för tiden 2013-01-01 2015-12- 31 1 Bakgrund Till universitetsstyrelsen ska, i enlighet med 2 kap.

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan

Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan 2012-2013 Fakulteten leds av dekan Dieter K. Müller och han ingår i ledningsgruppen tillsammans med prodekan Ulrika Haake, vicedekan Magnus Wikström, ansvarig

Läs mer

Verksamhetsföreträdare

Verksamhetsföreträdare Handelshögskolan vid PROTOKOLL Närvarande: Ledamöter Verksamhetsföreträdare Per Cramér, professor, dekanus, ordförande Olof Johansson Stenman, professor, prodekanus Katarina Renström, studievägledare Sara

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Skolan för bioteknologi (BIO) Period: 11-18 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial tema nybörjare Okt Tema nybörjare April Indikatorrapport Sept Maj

Läs mer

Minnesanteckningar Strategiska rådet

Minnesanteckningar Strategiska rådet Minnesanteckningar Datum för mötet: 2015-09-23 Plats för mötet Närvarande: Frånvarande: Dean s Office, Teknikringen 74D, KTH Stellan Lundström, ordförande KTH, skolchef Muriel Beser Hugosson KTH, vice

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Skolan för informations- och kommunikationsteknik (ICT) Period: 2161-2168 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Tema nybörjare

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Sammanträdesdatum Lärarrepresentanter Folke Snlckars, ordförande Lars-Åke Brodin. J esper Oppels trup Göran Stemme

Sammanträdesdatum Lärarrepresentanter Folke Snlckars, ordförande Lars-Åke Brodin. J esper Oppels trup Göran Stemme = Protokoll Sammanträdesdatum q Protokoll nr :W/08 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Folke Snlckars, ordförande Lars-Åke Brodin J esper Oppels trup Göran Stemme Studerandrepresentanter Anders Biltmo

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS).

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Thomas Strandberg Adm PM 20150121, Dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). Beslut i olika är delegerade rektor

Läs mer

Till Humanistiska fakultetsnämnden. Anhållan om rekrytering av universitetslektor i musikvetenskap

Till Humanistiska fakultetsnämnden. Anhållan om rekrytering av universitetslektor i musikvetenskap 2011-12-12 Till Humanistiska fakultetsnämnden Anhållan om rekrytering av universitetslektor i musikvetenskap Med hänvisning till nedan redovisat underlag anhåller Institutionen för kulturvetenskaper härmed

Läs mer

Sammanträdesdatum Lärarrepresentanter Sophia Hober, ordförande Kaj Lindecrantz. Doktorandrepresentant

Sammanträdesdatum Lärarrepresentanter Sophia Hober, ordförande Kaj Lindecrantz. Doktorandrepresentant Protokoll /FR Sammanträdesdatum Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Sophia Hober, ordförande Kaj Lindecrantz J esper Oppelstrup AnaRusu Bo Wahlgren Sören Östlund Doktorandrepresentant J onatan Freilieb

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2018-10-17 Plats för mötet Konferensrummet, Teknikringen 74 D, plan 4 Närvarande: Frånvarande:, skolchef Sabine Höhler, prefekt Filosofi och historia Johan Silfwerbrand,

Läs mer

Inbjudan att nominera teknikplattformar till SciLifeLab satelliter

Inbjudan att nominera teknikplattformar till SciLifeLab satelliter Inbjudan att nominera teknikplattformar till SciLifeLab satelliter Styrelsen för SciLifeLab har vid sitt sammanträde den 7 maj 2014 beslutat att inbjuda Svenska lärosäten utanför de fyra värduniversiteten

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 5/05

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum Protokoll nr 5/05 PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2005-05-04 Protokoll nr 5/05 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Henrik Christensen Lena Häggström Lars-Göran Mattsson Lena

Läs mer

Bedömningskriterier vid anställning och befordran

Bedömningskriterier vid anställning och befordran 1 (7) PM Juridiska fakultetskansliet Bedömningskriterier vid anställning och befordran Fastställda av Juridiska fakultetsnämnden 2011-09-05, reviderade 2017-06-07 (del.). Till grund för bedömningen av

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Strategiska rekryteringar 15

Strategiska rekryteringar 15 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar.

Läs mer

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med 2007-07-01 Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH Gäller fr o m 2007-07-01 Fastställd av rektor 2004-09-29 och 2005-03-31 Denna anvisning grundar sig på: Förordning om uppdragsutbildning

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH 2014-06-11 Dnr V-2014-0449 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2015

Läs mer

Myndighetskapitalet - Lund, Göteborg, KI & Örebro

Myndighetskapitalet - Lund, Göteborg, KI & Örebro Myndighetskapitalet - Lund, Göteborg, KI & Örebro Förändring över tid, nationellt UKÄ Årsrapport 2017 Myndighetskapital & oförbrukade bidrag (mnkr) 2016 Beroendet av externa bidrag ökar UKÄ Årsrapport

Läs mer

Lärarrepresentanter Katja Grillner, dekanus, ordförande Per Berglund, prodekanus Elena Dubrova Mats Engwall Anna-Karin Tornberg

Lärarrepresentanter Katja Grillner, dekanus, ordförande Per Berglund, prodekanus Elena Dubrova Mats Engwall Anna-Karin Tornberg PROTOKOLL Sida Nr 7/18 1 (9) Beslutsorgan Fakultetsrådet Fakultetsrådets möte Datum för mötet: 2018-11-07 Ledamöter (beslutande): Lärarrepresentanter Katja Grillner, dekanus, ordförande Per Berglund, prodekanus

Läs mer

Studera utomlands genom Handelshögskolan

Studera utomlands genom Handelshögskolan Studera utomlands genom Handelshögskolan - skaffa dig en merit utöver det vanliga! 2009-03-11 Kajsa Gerdin, utlandsavdelningen vid Handelshögskolan Handelshögskolan 1923 Handelshögskolan startar sin verksamhet.

Läs mer