Minnesanteckningar Strategiska rådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar Strategiska rådet"

Transkript

1 Strategiska rådet Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Minnesanteckningar Strategiska rådet för mötet: Plats för mötet Närvarande: Frånvarande: Dean s Office, Teknikringen 74D, KTH Stellan Lundström, ordförande KTH, skolchef Muriel Beser Hugosson KTH, vice skolchef Per Berglund KTH, prodekanus Rickard Espling, Skanska Susanne Nielsen Skovgaard, Trafikverket Bo Olofsson, lärarrepresentant KTH Arne Kaijser, lärarrepresentant KTH Anna Jensen, lärarrepresentant KTH Susanne Jarl, TA-representant KTH Pouriya Parsanezhad ersätter Johan Spross, doktorandrepresentant KTH Johanna Stellan, administrativ chef KTH Joel Franklin, adjungeras för punkt 3, 7 Eva Liedholm, adjungeras för punkt 4 Inga Lill Söderberg, adjungeras för punkt 5 Sigrid Katzler, adjungeras för punkt 6 Per Roald, adjungeras för punkt 8 Emelie Blomgren, sekreterare KTH Maria Hult, KTH/ABE Catherine Pimenta, HR-ansvarig, adjungerad KTH Anders Johansson, prodekan Arkitektutbildningen, adjungerad KTH Jeanette Ekberg, ekonomiansvarig, adjungerad KTH Anette Scheibe Lorentzi, Stadsbyggnadskontoret, Stockholms Stad Charlie Gullström, lärarrepresentant KTH Emma Bergqvist, studentrepresentant KTH 1 Mötet öppnas - kort uppdatering om verksamheten Stellan inleder med att informera om de avslutade diskussionerna angående verksamhetsuppdrag (rektorskontraktet). Medel i form av myndighetskapital för ett vattencenter är det troligt att skolan kommer att erhålla. Muriel informerar vidare om de riktade satsningar som troligtvis kommer att beviljas: i tre år centrum i byggeffektivitet. - Gemensamt doktorsprogram med Singapore. Ämnesområdet gäller byggvetenskap, mark- och vattenteknik samt transportvetenskap. Ca kr för att bland annat anställa doktorander. Gemensam satsning med EES skolan. 1 (5)

2 Stellan meddelar slutligen att vid nästkommande möte i strategiska rådet har skolan en ny skolledning med Muriel som skolchef och Mats Wilhelmsson som vice skolchef. 2 Översyn av civilingenjörsprogram på KTH Joel Franklin uppdaterar rådet kring arbetet och berättar om erfarenheter från ett studiebesök till TU Eindhoven som gjort stora förändringar av utbildningen. Bland annat har all grundutbildning samlats i ett gemensamt 3-årigt program i ett s.k. Bachelor college. Resultatet av TU Eindhovens arbete blev ett trendbrott med ett ökat antal sökande till utbildningen och en större andel kvinnliga sökanden. Joel menar att exemplet i Eindhoven visar att man inte behöver tänka på samma sätt som tidigare. Eindhovens omstrukturering kommer inte att kunna följas full ut menar Per Berglund bland annat eftersom utbildningen endast har en ingång. Per påpekar också att i diskussioner kring genomströmning ser det mycket olika ut då Eindhoven tar in alla sökanden. I slutet av januari kommer arbetsgruppen att träffa utredaren av KTHs programstruktur. 3 S-programmet -strategifrågor i planeringen för årskurs 1-3 Eva Liedholm Johnsson presenterar arbetet med programutveckling av S-programmet som konstaterats vara det bredaste programmet i samhällsbyggnad i Sverige. Frågan kring balans mellan bredd och djup i utbildningen har fortsatt stått i fokus. Förändringarna i utbildningen implementeras successivt och just nu jobbar gruppen med årskurs 3. Eva informerar om kommande aktiviteter såsom inriktningsinformation, yrkesverksamma ska bjudas in för att möta studenter i samarbete med samhällsbyggnadslänken, öppet hus den 8:e februari samt Lava- mässa den 11:e februari. De fem masterprogrammen presenteras kort och Eva berättar att vissa inriktningar är mappade till flera masterprogram vilket innebär en garanterad plats på något av dessa masterprogram. Det finns tankar på att mappa fler inriktningar mot flera masterprogram Hon menar också att en viktig fråga att diskutera för strategiska rådet är kopplingen till energi- och miljöprogrammet. Energi och miljö har sex inriktningar varav tre stycken ges på ABE. En del i arbetet är att minska antal inriktningar från nio till fem för att göra det tydligare för studenterna. En annan ambition är att införa fler villkorligt valfria kurser för några inriktningar i årskurs 3. Arne hade önskat mer inslag av kurser inom ämnesområdet historiska studier. Han jämför med ämnesområdet energi och miljö som har fått ett större genomslag. 2 (5)

3 4 Uppdragsutbildning Design, byggande och staden Inga-Lill Söderberg presenterar arbetet med att inrätta ett 60 hp magisterprogram där målgruppen utgörs av yrkesverksamma där företaget eller organisationen anmäler och betalar. Utbildningen ska kunna läsas som enstaka kurser eller som ett helt program och satsningen har delvis finansierats av en donation. En grupp bestående av kursutvecklingsansvariga har tillsatts och det är planerat för en gemensam workshop den 11:e januari. Två utav de planerade kurserna startar redan under våren Bostadsbyggande från ax till limpa 7,5 hp och Byggandets ekonomi, kalkylering och finansiering 7,5hp. Den första är en övergripande kurs som innehåller teknikhistoria, planeringsprocesser, mark exploatering, byggfrågor osv. Just nu pågår marknadsföring och temat för kampanjen är problem som diskuteras och som löses gemensamt av akademiker och praktiker. Ett syfte med kampanjen är också att synliggöra forskare. Priserna för utbildningen är marknadsmässigt satta, kr plus moms för 7,5 hp. Ett problem som uppmärksammats är att arkitekter som har enskild firma inte kan beställa utbildningen. Uppdragsutbildningen jämförs med KTH Executive School och Stellan pekar på två stora skillnader dels att målgruppen skiljer sig åt samt att det inte ges några poänggivande kurser inom KTH Executive School. Frågan om avgiftsbelagd utbildning lyfts av Arne som menar att det är en viktig principiell fråga. Stellan menar att det viktigaste bidraget med uppdragsutbildningen är att närma sig branschen. Per Berglund påpekar att uppdragsutbildning fortfarande är nytt och utgör en mycket liten del av KTHs verksamhet. Startskottet för denna typ av verksamhet var regeringens beslut som verkställdes 2011, då bl. a. utbildningen avgiftsbelades för tredjelands studenter. Arne menar att det borde finns en konsekvensanalys på hur uppdragsutbildning och liknande påverkar övrig verksamhet. 5 RICS Ackreditering av masterprogrammet Real Estate and Construction Management Sigrid Katzler presenterar det arbete som lett till att RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) har ackrediterat masterprogrammet i fastigheter och byggande. Institutionen har arbetat mot detta under en lång tid och ackrediteringen innebär att programmet ur ett internationellt perspektiv håller en hög standard för utbildning inom fastighetsområdet. Ackrediteringen har gjorts i två steg utbildningen samt utvärdering av profession. En ackrediteringskommitté besökte institutionen, träffade skolledningen, studenter, alumni och lärare samt tittade på examensarbeten inom programmet. Utvärderingen var krävande, mycket statistik togs fram. Ackrediteringsprocessen kostade runt 7000 euro. Ett kriterium var inslag av s.k. external examiners i utbildningen. Sigrid förtydligar att det inte handlar om examinatorer utan personer som granskar programinnehållet. 3 (5)

4 Ackrediteringen är viktig dels för att många av studenterna hamnar på en internationell arbetsmarknad. Det finns endast två RICS-ackrediterade program i hela Norden och en förhoppning är att kunna attrahera fler internationella studenter. 6 Arkitektur och teknik utredningsuppdrag Joel berättar kort om läget för utredningen av ämnet arkitektur och teknik. En reviderad tidplan har tagits fram och arbetet pågår från början av december till juni. Joel påpekar att det är gynnsamt att kunna ta del av resultaten från den större KTH- utvärdering som presenteras i april. Joel framhåller att utredningen kan utmynna i förslag om att inrätta nytt huvudområde arkitektur och teknik eller förslag till nytt masterprogram. Chalmers har båda dessa. Det är också möjligt att utredningen leder till förslag på en rad mindre åtgärder. Rickard påpekar att det inte finns några civilingenjörer i referensgruppen, vilket föreslås för att öka legitimitet. Joel svarar att han kan öppna upp för diskussion i en bredare grupp. 7 2-årigt program i Byggproduktion omvandlas till 3-årigt För två år sedan fick Per Roald i uppdrag från skolchef för att utreda programmet och han inleder med en kort bakgrund till den två-åriga högskoleutbildningen i byggproduktion. I dagsläget finns en samläsning av kurser mellan de två programmen Byggproduktion och Byggteknik och design. Idag finns möjligheten för studenter inom Byggproduktion att tillgodoräkna 60 % av kurserna och söka om antagning senare del i Byggteknik och design. Ett förslag är att bygga på Byggproduktion med ett tredje år med arbetsplatsintegrerade kurser. Förändringen är tekniskt enkel menar Per men risken är att studenterna inte tar examen eftersom de är attraktiva på arbetsmarknaden och anställningsbara efter två år. Ett sätt att hantera den risken är att se till att näringslivet är starkt inkopplade i kurserna. Ett andra förslag är att baka in Byggproduktion i Byggteknik och design men som en särskild ingång/spår med behörighetskravet allmän behörighet istället för särskild behörighet. Däremot måste vissa krav uppfyllas mot en högskoleingenjörsexamen vilket gör detta alternativ svårare menar Per. Per nämner också att endast 5-6 personer som väljer anläggningskurser utav 150 studenter i 3:an inom Byggteknik och design, nästan samtliga väljer alltså installationsspåret. Inom Byggproduktion finns också de två spåren Byggproduktion/anläggning eller byggproduktion/installation och där finns en jämn fördelning mellan de två spåren. 8 Förslag till master i tillämpad geodesi Anna Jensen presenterar förslaget och berättar att det idag saknas utbildning i geodesi på masternivå i Sverige men det efterfrågas av branschen. 4 (5)

5 Just nu är det mycket fokus på geodesi internationellt, till stor del på grund av en ny FN resolution. Att programmet föreslås inrättas på KTH beror till stor del på att här finns kunskap och resurser. Ett alternativ till KTH hade varit Högskolan i Gävle. Ämnet tillämpad geodesi är inriktat på bl. a. geodetisk monitorering av klimatförändring för hållbar utveckling och process- och produktutveckling i mätbranschen. Underlaget för utbildningen beräknas till studenter per år. Inom programmet planeras för distanskurser vilket innebär att studenterna inte behöver boende i Stockholm för hela utbildningen. Olika samarbeten med Mittuniversitetet och Gävle ses som ett bra sätt att säkra rekrytering. Det kan behövas diskussioner om masterprogrammet ska kunna ingå som en del av en civilingenjörsexamen. 9 Övriga frågor Inga övriga frågor anmäls. 10 Nästa möte Vårens mötestider sattes till 16: e februari, kl samt 11: e maj, kl Minnesanteckningar: Emelie Blomgren 5 (5)

Minnesanteckningar Strategiska rådet

Minnesanteckningar Strategiska rådet Strategiska rådet Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Minnesanteckningar Strategiska rådet för mötet: Plats för mötet Närvarande: Frånvarande: Dean s Office, Teknikringen 74D, KTH Muriel Beser Hugosson,

Läs mer

Minnesanteckningar Strategiska rådet

Minnesanteckningar Strategiska rådet Strategiska rådet Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Minnesanteckningar Strategiska rådet för mötet: Plats för mötet Närvarande: Frånvarande: Kollegierummet, plan 6, Osquars backe 5, Arkitektur,

Läs mer

Minnesanteckningar Strategiska rådet

Minnesanteckningar Strategiska rådet Minnesanteckningar Datum för mötet: 2015-09-23 Plats för mötet Närvarande: Frånvarande: Dean s Office, Teknikringen 74D, KTH Stellan Lundström, ordförande KTH, skolchef Muriel Beser Hugosson KTH, vice

Läs mer

Minnesanteckningar, Strategiska rådet gemensamt med Samhällsbyggnadslänken styrelsemöte

Minnesanteckningar, Strategiska rådet gemensamt med Samhällsbyggnadslänken styrelsemöte MINNESANTECKNINGAR Strategiska rådet Skolan för Arkitektur och samhällsbyggnad 2014-04-09 Minnesanteckningar, Strategiska rådet gemensamt med Samhällsbyggnadslänken styrelsemöte Datum och tid för mötet:

Läs mer

Datum och tid för mötet: 2015-04-13, kl. 10.00 Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D

Datum och tid för mötet: 2015-04-13, kl. 10.00 Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D MINNESANTECKNINGAR Forskarutbildningsrådet Minnesanteckningar Forskarutbildningsrådet Datum och tid för mötet:, kl. 10.00 Plats för mötet Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D Närvarande: Frånvarande:

Läs mer

Samhällsbyggnadsprogrammet (CSAMH) årskurs 1-3

Samhällsbyggnadsprogrammet (CSAMH) årskurs 1-3 KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Samhällsbyggnadsprogrammet (CSAMH) årskurs 1-3 Eva Liedholm Johnson Civilingenjör samhällsbyggnad ÅK 4 och 5 Avancerad nivå, Masterprogram Fastigheter och byggande Miljöteknik

Läs mer

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Innehåll Inledning... 2 Figur 1: Strategiska mål... 2 1. Attraktiv arbetsplats... 3 Strategiskt mål: Attraherar och utvecklar våra medarbetare....

Läs mer

Jessica Lindberg, Johanna Stellan, Milan Horemuz

Jessica Lindberg, Johanna Stellan, Milan Horemuz Minnesanteckningar från Grundutbildningsrådet för samhällsbyggnad 2012-02-03 Närvarande Anders Wörman Joel Franklin Eva Liedholm Jonsson Göran Finnveden Per-Magnus Roald Övriga närvarande Parivash Salimi

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2019-01-16 Plats för mötet Konferensrummet, Teknikringen 74 D, plan 4 Närvarande: Frånvarande:, skolchef Mats Wilhelmsson, vice skolchef/ t.f. prefekt SEED Katja

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2018-11-14 Plats för mötet Konferensrummet, Teknikringen 74 D, plan 4 Närvarande: Frånvarande: Muriel Beser Hugosson, skolchef Mats Wilhelmsson, vice skolchef

Läs mer

Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet

Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet MINNESANTECKNING 2019-06-03 Forskarutbildningsrådet Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet Datum för mötet: 2019-06-03 kl. 10.00 12.00 Plats för mötet Närvarande:

Läs mer

Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet

Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet Datum för mötet: 2016-05-16 kl. 13.00 15.00 Plats för mötet Närvarande: Frånvarande: Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D Sven Ove Hansson, FA Anders

Läs mer

Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT14. Utbildningens

Läs mer

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare.

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport Bilaga med uppdelning per skola 2013-2016 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Indikatorrapport April Indikatorrapport Sept Maj Halvår tema jämställdhet

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2019-02-13 Plats för mötet Konferensrummet, Teknikringen 74 D, plan 4 Närvarande: Frånvarande:, skolchef Mats Wilhelmsson, vice skolchef/ t.f. prefekt SEED Katja

Läs mer

Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT18. Utbildningens

Läs mer

3/ Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR

3/ Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR 3/19 Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR Utbildningsutskottet för mötet: Närvarande (beslutande): Närvarande (övriga): Frånvarande: Per Berglund, ordförande, prodekanus Massimiliano Colarieti Tosti Mats

Läs mer

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med 2007-07-01 Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH Gäller fr o m 2007-07-01 Fastställd av rektor 2004-09-29 och 2005-03-31 Denna anvisning grundar sig på: Förordning om uppdragsutbildning

Läs mer

Medlemskonferens

Medlemskonferens Medlemskonferens 2017-06-12 Deltagare Elisabeth Martin Rikard Espling Joanna Messmer Birgitta Olsson Henrietta Ludvig Lars Tullstedt Erika Hann Disa Blomfeldt Saga Hellberg Peter Melander Hans Söderström

Läs mer

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Strategiskt råd Det strategiska rådet har uppgifter och ansvar enligt KTH:s arbetsordning och utgör rådgivande organ till skolchefen i följande ärenden: Viktigare

Läs mer

Definitioner av begrepp i verksamhetsuppdragen 2016

Definitioner av begrepp i verksamhetsuppdragen 2016 151217 KTH/UF/PLU+AUA Definitioner av begrepp i verksamhetsuppdragen 2016 Begrepp Definition/förklaring Kommentar 5-åriga utbildningar Andel lärare med högskolepedagogisk utbildning Civilingenjörs-, civilingenjörs-

Läs mer

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Högskoleutbildning i regional utveckling Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Innehåll presentation Sammanfattning av arbetet hittills Akademi för Regional utveckling Förslag på pilot Nästa steg

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT11. Utbildningens mål Informationen gäller

Läs mer

Magisterprogram, ljusdesign Master's Programme, Architectural Lighting Design, 60 credits 60,0 högskolepoäng

Magisterprogram, ljusdesign Master's Programme, Architectural Lighting Design, 60 credits 60,0 högskolepoäng Utbildningsplan Magisterprogram, ljusdesign Master's Programme, Architectural Lighting Design, 60 credits 60,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT15. Utbildningens mål Informationen

Läs mer

Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet

Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet Minnesanteckning Forskarutbildningsrådet Datum för mötet: 2018-03-12 kl. 10.00 12.00 Plats för mötet Närvarande: Konferensrummet, skolkansliet, Teknikringen 74 D Sven Ove Hansson, ordförande, FA Mattias

Läs mer

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare.

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport Bilaga med uppdelning per skola 2012-2015 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Indikatorrapport April Indikatorrapport Sept Maj Halvår tema jämställdhet

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-02-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Päivi Jokela Pär Karlsson Hanna Palmer, 5 Stina

Läs mer

Rapport Högskoleutbildning inom regional utveckling

Rapport Högskoleutbildning inom regional utveckling Rapport Högskoleutbildning inom regional utveckling Elin Nirjens 160815 1 INNEHÅLL UPPDRAGET 3 ARBETETS UPPLÄGG 4 HÖGSKOLEUTBILDNINGAR PÅ AVANCERAD NIVÅ 4 DEFINITIONER 4 UTBILDNINGSFORMER 5 MOOC 5 ORDINARIE

Läs mer

Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, transportsystem Master's Programme, Transport Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT09. Utbildningens mål Kunskap och förståelse

Läs mer

Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT17. Utbildningens

Läs mer

Inför Reglabs medlemsmöte. Stockholm 14 september 2016

Inför Reglabs medlemsmöte. Stockholm 14 september 2016 Inför Reglabs medlemsmöte Stockholm 14 september 2016 Innehåll 1 Sammanfattning av arbetet 1 Akademi för Regional utveckling 1 Förslag på pilot 1 Nästa steg Sammanfattning - Utbildningsformer MOOC (=öppna

Läs mer

Kunna bedöma styrkor och svagheter av teoretiska koncept, policys, planer och projekt.

Kunna bedöma styrkor och svagheter av teoretiska koncept, policys, planer och projekt. Utbildningsplan Masterprogram, hållbar samhällsplanering och stadsutformning Master's Programme, Sustainable Urban Planning and Design, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen

Läs mer

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet Göteborgs universitet Tid och plats Närvarande ledamöter Frånvarande Kl. 11.30 13.00 Java på IT-universitetet Ylva Hambraeus Björling, Sun Microsystems, ordförande Anna Börjesson, Ericsson Mats Johansson,

Läs mer

Information för D3. Val av masterprogram Måndag 31 mars. Maria Sörner Sofia Honsberg

Information för D3. Val av masterprogram Måndag 31 mars. Maria Sörner Sofia Honsberg Information för D3 Val av masterprogram Måndag 31 mars Maria Sörner Sofia Honsberg Masterprogram ackrediterade till D Computer Science Algorithms, Languages and Logic, MPALG Computer Systems and Networks,

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN MASKININGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Mechanical Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den

Läs mer

Geodesiaktiviteter vid KTH presenteras av Anna Jensen

Geodesiaktiviteter vid KTH presenteras av Anna Jensen KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Geodesiaktiviteter vid KTH presenteras av Anna Jensen Februari 2017 KTH Geodesi KTH-Geodesi är organisatorisk placerat i: Avdelningen för Geodesi och satellitpositionering

Läs mer

Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, fastigheter och byggande Master's Programme, Real Estate and Construction Management, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT16. Utbildningens

Läs mer

Medarbetarhandbok. Guiden till din arbetsplats. KTH Arkitektur och samhällsbyggnad

Medarbetarhandbok. Guiden till din arbetsplats. KTH Arkitektur och samhällsbyggnad Medarbetarhandbok Guiden till din arbetsplats KTH Arkitektur och samhällsbyggnad Skolchefen hälsar välkommen Jag vill hälsa dig välkommen till Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad. Vi är en av fem

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2019-04-05 Plats för mötet Närvarande: Frånvarande: Skepparholmens konferensanläggning, skolchef Mats Wilhelmsson, vice skolchef Katja Grillner, prefekt Arkitektur

Läs mer

Studeranderepresentanter Eric Landström. Sandra Strandberg Kia Vejdegren, protokollförare

Studeranderepresentanter Eric Landström. Sandra Strandberg Kia Vejdegren, protokollförare 15/2018 1 (6) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2018-10-16 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor,

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2013-08-22 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Izudin Dugic Päivi Jokela Hanna Palmer Anette

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2018-05-18 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan, ordförande Conny Sjögren studierektor Ma/Fy/Lub, ej närvarande

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsprogrammet inrättades den 31 november 2001 av fakultetsnämnden för

Läs mer

Arkitektur och Samhällsbyggnad. Ledningsgrupp. Minnesanteckningar 5 juni Namn Närvaro Förhinder Ersättare

Arkitektur och Samhällsbyggnad. Ledningsgrupp. Minnesanteckningar 5 juni Namn Närvaro Förhinder Ersättare Arkitektur och Samhällsbyggnad Ledningsgrupp Minnesanteckningar 5 juni 2012 Namn Närvaro Förhinder Ersättare Erik Stenberg Leif Brodersen Kjell Nilvér Thomas Kalbro Nina Wormbs Berit Balfors Göran Cars

Läs mer

Representant Integrativ Medicinsk Biologi. Studeranderepresentant kv10 Suppleant Idé- och samhällsstudier

Representant Integrativ Medicinsk Biologi. Studeranderepresentant kv10 Suppleant Idé- och samhällsstudier Sid 1 (7) Närvarande Michael Gruber Anngelica Kristofersson Lars-Erik Janlert Johan Eriksson Ulrich Olsson Kirk Sullivan Jens Jansson Pär Sundström Erica Åström Maria Göransdotter Programkoordinator och

Läs mer

BLUE 11, Tema I. Studentrekrytering och uppföljning

BLUE 11, Tema I. Studentrekrytering och uppföljning BLUE 11, Tema I. Studentrekrytering och uppföljning Avdelningen för analys och utvärdering tillsammans med Studentavdelningen Val vid framtagning av data, övergripande information om begränsningar i uppgifterna

Läs mer

LTHs handläggningsordning vid förslag till och ansökan om inrättande av nya utbildningsprogram

LTHs handläggningsordning vid förslag till och ansökan om inrättande av nya utbildningsprogram LTHs handläggningsordning vid förslag till och ansökan om inrättande av nya utbildningsprogram Alla nya utbildningsprogram inom Lunds universitet ska inrättas av universitetets utbildningsnämnd efter anhållan

Läs mer

En liten guide till ditt profilval

En liten guide till ditt profilval Studienämndsutskottet presenterar: En liten guide till ditt profilval Detta dokument är till för dig som har börjat fundera över dina valbara kurser i de högre årskurserna. Som du kanske redan vet finns

Läs mer

Återkoppling från utbildningsutskottet på prioriterade frågor för utbildningen. Per Berglund, prodekanus

Återkoppling från utbildningsutskottet på prioriterade frågor för utbildningen. Per Berglund, prodekanus Återkoppling från utbildningsutskottet på prioriterade frågor för utbildningen Per Berglund, prodekanus Allmän återkoppling Arbetsgrupperna har gjort ett mycket värdefullt arbete. UU vill att arbetet med

Läs mer

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK)

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 * KTH ska öka alla anställdas och

Läs mer

5/ Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR

5/ Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR 5/19 Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR Utbildningsutskottet för mötet: Närvarande (beslutande): Per Berglund, ordförande, prodekanus Linda Barman Mats Boij Massimiliano Colarieti Tosti Anne Håkansson

Läs mer

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor. Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT12.

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor. Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT12. Utbildningsplan Masterprogram, teknik och ledning för energi- och miljösystem Master's Programme, Management and Engineering of Environment and Energy, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2018-10-17 Plats för mötet Konferensrummet, Teknikringen 74 D, plan 4 Närvarande: Frånvarande:, skolchef Sabine Höhler, prefekt Filosofi och historia Johan Silfwerbrand,

Läs mer

Studenterna och lärandet

Studenterna och lärandet Studenterna och lärandet Per Warfvinge Vicerektor för utbildning och internationella frågor LTH är attraktivt 30 25 LTH:s %-andel av förstahandssökande till de "4 stora" Arkitekter Civilingenjörer 20 15

Läs mer

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012 Lunds universitet -02-01 Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Boel Heister Trygg Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete /2012 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

Utbildningsplan Civilingenjör Industriell ekonomi för läsåret 2013/2014

Utbildningsplan Civilingenjör Industriell ekonomi för läsåret 2013/2014 Utbildningsplan Civilingenjör Industriell ekonomi för läsåret 2013/2014 Denna Master Programme in Industrial and Management Engineering Utbildningsplanen är reviderad 2012-11-06 av enhetschef Utbildning

Läs mer

Sekreterare. Ordförande. Justeringsperson

Sekreterare. Ordförande. Justeringsperson Forskarutbildningsutskottet Sammanträdesdag 1 (5) Tid: kl. 13.00 Plats: C455 Ledamöter: Jan Nolin Ordförande Elena Maceviciute Vice ordförande Roger Blomgren Ameera Mansour Doktorandrepresentant David

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Protokoll 02/2013 KU-nämnden Närvarande ledamöter markerade med X

Protokoll 02/2013 KU-nämnden Närvarande ledamöter markerade med X Protokoll 02/2013 KU-nämnden 2013-02-13 Närvarande ledamöter markerade med X Lärarrepresentanter, ordinarie ledamöter X Magnus Bärtås (ordförande) X Joanna Rubin Dranger Vakant Zandra Ahl Personliga suppleanter

Läs mer

Varför Vad Hur När Vem

Varför Vad Hur När Vem Varför Vad Hur När Vem Nya utbildningsplaner och kursplaner trädde i kraft 2015. Dessa måste utvärderas. Att utvärdera måluppfyllelse, progression och genomströmning på kurs och programnivå. Granskning

Läs mer

KTH Royal Institute of Technology. Eva Malmström

KTH Royal Institute of Technology. Eva Malmström KTH Royal Institute of Technology Eva Malmström Antagning ht 12, urval 2 2012-09-12 KTH Royal Institute of Technology www.kth.se 2 Anningar till KTH-utbildningar ht 2012 Nedanstående kan komma att kompletteras

Läs mer

GA:s, FA:s och PA:s uppdrag

GA:s, FA:s och PA:s uppdrag Skapat av Arbetsgrupp för översyn av FA/GA/PA:s uppdrag 2017-09-15 V-2017-0216 GA:s, FA:s och PA:s uppdrag Rapport från fakultetsrådets arbetsgrupp 1 (10) Sammanfattning Arbetsgruppen lämnar förslag som

Läs mer

ha djupa kunskaper om informationsteknikens roll för ledning och utveckling av organisationer

ha djupa kunskaper om informationsteknikens roll för ledning och utveckling av organisationer Utbildningsplan Masterprogram, teknik och ledning för informationssystem Master's Programme, Engineering and Management of Information Systems, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen

Läs mer

Utbildningsplan. Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik Degree Programme in Medical Engineering 300,0 högskolepoäng.

Utbildningsplan. Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik Degree Programme in Medical Engineering 300,0 högskolepoäng. Utbildningsplan Civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik Degree Programme in Medical Engineering 300,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT19. Utbildningens mål Programmet ska

Läs mer

LiTH efter Bologna. utbildningarna förändras. Helen Dannetun. Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007

LiTH efter Bologna. utbildningarna förändras. Helen Dannetun. Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007 LiTH efter Bologna utbildningarna förändras Helen Dannetun Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007 Aldrig har så många genomfört en så stor högskolereform på så kort tid med så lite extra resurser

Läs mer

Fakulteten för teknik Styrelse

Fakulteten för teknik Styrelse Protokoll Sammanträdesdatum: 2013-08-29 Fakulteten för teknik Styrelse Närvarande ledamöter: frånvarande: föredragande: Staffan Carius, dekan, ordförande Ann-Charlotte Larsson, prodekan Fredrik Hjorth,

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2013 sid 1(5) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-03-06. Pontus Wärnestål lärare

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2013 sid 1(5) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-03-06. Pontus Wärnestål lärare HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2013 sid 1(5) Närvarande ledamöter Magnus Hållander Malin Bornhager Stefan Byttner Peter Eliasson Sofie Eriksson Daniel Möller Eva Nestius ordförande T/A-personal Övriga

Läs mer

Forskarutbildningsrådet. 29 april Rum 3112 Drottning Kristinas väg 30. Filosofi och historia/historiska studier. studier) Fastighetsekonomi)

Forskarutbildningsrådet. 29 april Rum 3112 Drottning Kristinas väg 30. Filosofi och historia/historiska studier. studier) Fastighetsekonomi) Forskarutbildningsrådet 29 april 10-12 Rum 3112 Drottning Kristinas väg 30 Närvarande: Sven Ove Hansson Daniel Koch John Cantwell Anders Ansell Sabine Höhler Åsa Svenfelt (ers. Göran Cars) Peter Ekbäck

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen

Läs mer

Universitetskanslersämbetets kvalitetsutvärderingar 2011 2014. Mall för uppföljning civilingenjörsexamen

Universitetskanslersämbetets kvalitetsutvärderingar 2011 2014. Mall för uppföljning civilingenjörsexamen Universitetskanslersämbetets kvalitetsutvärderingar 2011 2014 Mall för uppföljning civilingenjörsexamen Lärosäte: Kungliga Tekniska Högskolan Utvärderingsärende Huvudområde/område för examen: Datateknik

Läs mer

ivision vi ska bli Europas bästa och mest attraktiva I-program

ivision vi ska bli Europas bästa och mest attraktiva I-program 2013-11-10 ivision vi ska bli Europas bästa och mest attraktiva I-program Evelina Holgersson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Arbetsgång... 4 Pusselbitar... 5

Läs mer

Protokoll Utbildningsnämnden

Protokoll Utbildningsnämnden Protokoll Utbildningsnämnden 2013-05-30 Protokoll fört vid sammanträde med Blekinge Tekniska Högskolas Utbildningsnämnd Tid: 2013-05-30, kl. 9.00 11.10 Plats: Utsikten, Campus Gräsvik Närvarande: Ordförande:

Läs mer

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA)

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) 2017-01-25 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) Datum: 2017-04-24 Tid: 9:00 Plats: Konstnärliga fakultetskansliet, Storgatan

Läs mer

Masterprogram, innovations- och tillväxtekonomi Master's Programme, Economics of Innovation and Growth, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, innovations- och tillväxtekonomi Master's Programme, Economics of Innovation and Growth, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, innovations- och tillväxtekonomi Master's Programme, Economics of Innovation and Growth, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT14.

Läs mer

HMU1K, Kandidatprogram i musikvetenskap, 180 hp

HMU1K, Kandidatprogram i musikvetenskap, 180 hp Programtillfälle Uttagen: 2016-09-29 Kommentar: Berätta gärna mer Om undervisningen. Vad händer på programmet? Är undervisningen kopplad till forskningen. Är lärarna forskare? Hur kommer det musikaliska

Läs mer

ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points

ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Masterutbildning i hälsovetenskap, 120 hp

Masterutbildning i hälsovetenskap, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Masterutbildning i hälsovetenskap, 120 hp Master Programme in Health Science, 120 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Civilingenjör Industriell ekonomi Teknisk profil: Profil: Digitala system Antagna Höst 2015

Civilingenjör Industriell ekonomi Teknisk profil: Profil: Digitala system Antagna Höst 2015 UTBILDNINGSPLAN LÄSÅRET 2016/2017 Civilingenjör Industriell ekonomi Teknisk profil: Profil: Digitala system Antagna Höst 2015 BESLUTSDATUM 2016-06-27 DIARIENUMMER 12-15 BESLUTSFATTARE Rektor Luleå tekniska

Läs mer

Anställningsutskottet

Anställningsutskottet Beslutsorgan Anställningsutskottet 1 (5) Anställningsutskottet Datum för mötet: 2014-10-07 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sophia Hober, dekanus, ordförande Ana Rusu Bo Wahlberg Kaj Lindecrantz

Läs mer

Handlingsplan. För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, 2014. Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab

Handlingsplan. För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, 2014. Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab HANDLINGSPLAN Skapat av Deans office ITM Handlingsplan För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab 2. Verksamhetsplan, kommunikationsstab

Läs mer

Utbildningsplan Civilingenjör Industriell ekonomi för läsåret 2015/2016

Utbildningsplan Civilingenjör Industriell ekonomi för läsåret 2015/2016 Utbildningsplan Civilingenjör Industriell ekonomi för läsåret 2015/2016 Master Programme in Industrial and Management Engineering Utbildningsplanen är reviderad 2015-10-20 av Enhetschef utbildnings- och

Läs mer

KTH genomför vartannat år en Karriäruppföljning på sina alumner 2-3 år efter examen. Årets undersökning omfattar alumner med examensår 2008-2009.

KTH genomför vartannat år en Karriäruppföljning på sina alumner 2-3 år efter examen. Årets undersökning omfattar alumner med examensår 2008-2009. Karriärrapport 2011 KTH genomför vartannat år en Karriäruppföljning på sina alumner 2-3 år efter examen. Årets undersökning omfattar alumner med examensår 2008-2009. Syftet med undersökningen är att undersöka

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Masterprogram, integrerad produktdesign Master's Programme, Integrated Product Design, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, integrerad produktdesign Master's Programme, Integrated Product Design, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, integrerad produktdesign Master's Programme, Integrated Product Design, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT13. Utbildningens mål

Läs mer

Bilaga 3 [1 (17)] HÖGSKOLA UNIVERSITET ÖREBRO UNIVERSITET. Förberedande nivå. Antal antagna, kvinnor / män. Grundnivå - program

Bilaga 3 [1 (17)] HÖGSKOLA UNIVERSITET ÖREBRO UNIVERSITET. Förberedande nivå. Antal antagna, kvinnor / män. Grundnivå - program ÖREBRO Bilaga 3 [1 (17)] Förberedande nivå - Introduktionstermin för ingenjörer - Naturvetenskapligt basår - Nat.vet./tekniskt basår - distans - Tekniskt basår antagna, kvinnor / män Grundnivå - program

Läs mer

3/ Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR

3/ Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR 3/18 Beslutsorgan Utbildningsutskottet/FR Utbildningsutskottet för mötet: Närvarande (beslutande): Per Berglund, ordförande, prodekanus Maria Håkansson Mats Boij Jan Scheffel Massimiliano Colarieti Tosti

Läs mer

Masterprogram, integrerad produktdesign Master's Programme, Integrated Product Design, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, integrerad produktdesign Master's Programme, Integrated Product Design, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, integrerad produktdesign Master's Programme, Integrated Product Design, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT15. Utbildningens mål

Läs mer

Krister Ström Programansvarig kemiteknik

Krister Ström Programansvarig kemiteknik Programansvarig kemiteknik krister@chalmers.se Utbildningsstruktur Studenter med behörighet från både svenska och utländska universitet kan söka till Chalmers masterprogram Fortsatta studier på annan högskola

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (6) UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN Sammanträde 2007:9 FÖR LÄRARUTBILDNING

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (6) UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN Sammanträde 2007:9 FÖR LÄRARUTBILDNING GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats2007-09-11, kl. 13.15 15.15, Radiovågen, konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20 A.. 7 Ändrade beslutsregler för nämndens utvecklingsmedel 8 Ändrat

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

24 oktober Tekniska fakultetsnämnden Ärendeförteckning Nr Ärende Handläggare/ Föredragande

24 oktober Tekniska fakultetsnämnden Ärendeförteckning Nr Ärende Handläggare/ Föredragande 24 oktober 2008 Tekniska fakultetsnämnden Ärendeförteckning 2008 Nr Ärende Handläggare/ Föredragande Lena Antti 1-08 Lena Antti 2-08 Fastställande av utbildningsplan uppdragsutbildning 3-08 mastersprogram

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Utbildningsplan för Kandidatprogram i modevetenskap. 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Omfattning i högskolepoäng

Utbildningsplan för Kandidatprogram i modevetenskap. 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Omfattning i högskolepoäng Utbildningsplan för Kandidatprogram i modevetenskap 1. Identifikation Programmets namn Programmets engelska namn Omfattning i Nivå Programkod Kod på inriktning Beslutsuppgifter Ändringsuppgifter Kandidatprogram

Läs mer

Masterprogram i Teknik- och försvarsanalys på Försvarshögskolan (FHS)

Masterprogram i Teknik- och försvarsanalys på Försvarshögskolan (FHS) Masterprogram i Teknik- och försvarsanalys på Försvarshögskolan (FHS) Frågor till intressenter FHS avser att starta ett tvåårigt Masterprogram i Teknik- och försvarsanalys med start höstterminen 2019.

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA Punkt 1-9 Torsdagen den 3 februari, kl Lärosal R1-152, Mälardalens högskola, Västeråss

FÖREDRAGNINGSLISTA Punkt 1-9 Torsdagen den 3 februari, kl Lärosal R1-152, Mälardalens högskola, Västeråss Omfning Datum och tid: Plats: Punkt 1-9 Torsdagen den 3 februari, kl. 11.30 12.00 Lärosal R1-152, Mälardalens högskola, Västeråss Ledamöter: Tjänstemän: Peter Dobers Yvonne Eriksson Anders Garpelin Eva

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120hp

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120hp 1 (5) Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120hp Master Programme in Social Work Research and Development in Civil Society, 120 Credits 1.

Läs mer