Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsen"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Plats och tid Hjernet, kl Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, , , 205, 214 Thomas Johansson, controller, , , 205, 214 Kerstin Folkesson, personalchef, 190, 213 Rolf Nielsen, chef kultur- och fritidsavd, 191 Ulla Bergström, BKT, Mona Forsberg, socialchef, Inger Multanen, kommunstrateg, 213 Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB, Nora Utveckling AB, 214 Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Utses att justera Per Andreasson (S) Justeringens plats och tid Under- skrifter Sekreterare... Paragrafer Eva R Stensson Ordförande... Solveig Oscarsson (S) Justerande... Per Andreasson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Underskrift...:. Solveig Oscarsson (S)

2 Kommunstyrelsen Ks 184 dnr 348/2012 Uppsägning av lån och förändrat borgensåtagande gentemot Norabostäder AB Ekonomichefen överlämnade den 13 november 2012 en skrivelse om rubricerat ärende. I budgetpropositionen för år 2013 finns bland annat förslag om effektivare ränteavdragsbegränsningar. Lagen är till för att förhindra skatteplaneringen för företag som ingår i en intressegemenskap. De föreslagna åtgärderna gå ut på att låntagaren i en intressegemenskap vägras avdrag för räntekostnaderna. I lagrådsremissen finns inga undantagsregler för kommunala bolag. Detta innebär att kommunens bolag inte får rätt till kostnadsavdrag för ränta på interna lån från den egna kommunen. Därför föreslås att de interna lånen byts ut mot externa lån med garanterad avdragsrätt. För att genomföra detta krävs beslut om förändrade borgenslimiter för Norabostäder AB och Norautveckling AB. Samtidigt pågår en omläggning av befintliga lån mellan Norabostäder AB och Nora Utveckling AB vilket kommer att påverka kommunens borgensåtagande för respektive bolag. Beviljad borgenslimit för Norabostäder AB är för närvarande 350 miljoner kronor. Erforderlig borgenslimit för lösen av lån samt omläggning av lån uppgår till 240 miljoner kronor. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att nuvarande interna lån på kronor sägs upp till betalning per den 31 december 2012 samt att såsom för egen skuld ingå borgen för Norabostäder AB:s låneförpliktelser upp till ett högsta belopp om kronor jämte därpå löpande ränta och kostnader. Det totala lånebeloppet ska beräknas på skuldebrevens respektive ursprungliga lånebelopp.

3 Kommunstyrelsen Ks 185 dnr 349/2012 Uppsägning av lån och förändrat borgensåtagande gentemot Nora Utveckling AB Ekonomichefen överlämnade den 13 november 2012 en skrivelse om rubricerat ärende. I budgetpropositionen för år 2013 finns bland annat förslag om effektivare ränteavdragsbegränsningar. Lagen är till för att förhindra skatteplaneringen för företag som ingår i en intressegemenskap. De föreslagna åtgärderna gå ut på att låntagaren i en intressegemenskap vägras avdrag för räntekostnaderna. I lagrådsremissen finns inga undantagsregler för kommunala bolag. Detta innebär att kommunens bolag inte får rätt till kostnadsavdrag för ränta på interna lån från den egna kommunen. Därför föreslås att de interna lånen byts ut mot externa lån med garanterad avdragsrätt. För att genomföra detta krävs beslut om förändrade borgenslimiter för Norabostäder AB och Norautveckling AB. Samtidigt pågår en omläggning av befintliga lån mellan Norabostäder AB och Nora Utveckling AB vilket kommer att påverka kommunens borgensåtagande för respektive bolag. Beviljad borgenslimit för Nora Utveckling AB är för närvarande 320 miljoner kronor. Erforderlig borgenslimit för lösen av lån samt omläggning av lån uppgår till 355 miljoner kronor. För pågående och planerade investeringar önskar styrelsen för bolaget att limiten ökas med ytterligare 25 miljoner kronor till 380 miljoner kronor. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att nuvarande interna lån på kronor sägs upp till betalning per den 31 december 2012 samt att såsom för egen skuld ingå borgen för Nora Utveckling AB:s låneförpliktelser upp till ett högsta belopp om kronor jämte därpå löpande ränta och kostnader. Det totala lånebeloppet ska beräknas på skuldebrevens respektive ursprungliga lånebelopp.

4 Kommunstyrelsen Ks 186 dnr 367/2012 Redovisning av motioner och medborgarförslag Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsen en gång per år redovisa de motioner och medborgarförslag vilkas beredning ännu inte slutförts. Kommunsekreteraren har upprättat en redovisning av avlämnade, besvarade och inte besvarade motioner och medborgarförslag för perioden november 2011 till oktober Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med godkännande lägga redovisningen till handlingarna.

5 Kommunstyrelsen Ks 187 dnr 67/2011 Svar på medborgarförslag 5/2011 om trafiksäkerhetshöjande åtgärder på rv50 vid Södra Fingerboda Monika Almer och Mikael Landberg överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 30 mars 2011, 21. Förslagsställarna föreslog: att Nora kommun genom BMB låter utreda möjligheten att via Länstrafiken och Trafikverket skapa säkra gång/cykelmöjligheter från korsningen gamla rv60/rv50 till de två befintliga busshållplatserna söder ut samt att, oavsett tillgängligheten till busshållplatser, utreda möjligheten att öka säkerheten för oskyddade trafikanter vid Fingerboda/infarten till lilla Mon. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredningen som den 4 maj 2011, 79, beslutade att överlämna förslaget till Bergslagens Miljö- och Byggnämnd för beredning. Trafikingenjören vid Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning har den 10 oktober 2012 överlämnat ett svar på medborgarförslaget. Den aktuella plats som beskrivs i förslaget ligger utanför tättbebyggt område och har Trafikverket som väghållare. Detta innebär att frågan ska överlämnas till Trafikverket. Trafikingenjören anser därför att Nora kommun bör ta den första kontakten med Trafikverket. Kommunstyrelsen beslutar att uppdra till kommunstyreslens ordförande att uppvakta Trafikverket.

6 Kommunstyrelsen Ks 188 dnr 368/2012 Förslag till ändrad bolagsordning för Nora Utveckling AB Styrelsen för Nora Utveckling AB har behandlat ärendet på möte den 10 oktober 2012, 97. Styrelsen beslutade om ändringar i bolagsordningens 1, 3, 4 och 7. Förändringen i paragraf 1 handlar om att bolagets firma ändras till Nora Fastigheter AB. I paragraferna 3 och 4 ändras ändamålet för bolagets verksamhet vilket innebär att verksamheterna turism, näringsliv och marknadsföring förs över till Nora kommun. I paragraf 7 ändras från aktiebelopp till antalet aktier. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att ändra namn på bolaget Nora Utveckling AB till Nora Fastigheter AB samt att godkänna upprättat förslag till ny bolagsordning för ovanstående bolag.

7 Kommunstyrelsen Ks 189 dnr 231/2012 Bergslagens Miljö- och Byggnämnds förslag till detaljplan för Älvestorp 8:1 Bergslagens Miljö- och Byggnämnd har överlämnat rubricerat ärende. Ägaren till fastigheten Almen 4 har överlämnat en förfrågan om att köpa ca 300 m 2 parkmarken norr om fastigheten. Området avgränsas av ett dike i norr och utgör en naturlig fortsättning av tomtmarken. En fastighetsreglering och försäljning kräver dock att gällande detaljplan ändras. Samtliga kostnader för detta betalas av köparen. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd har behandlat ärendet på sammanträde den 18 oktober 2012, 212. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att anta detaljplan för området Älvestorp 8:1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta Bergslagens Miljö- och Byggnämnds förslag till detaljplan för Älvestorp 8:1.

8 Kommunstyrelsen Ks 190 dnr 310/2012 Förslag till egenavgifter vid besök inom företagshälsovården Kommunfullmäktige beslutade den 28 december 2011, 213, om fastställelse av budget för år Kommunfullmäktige gav kommunstyrelsen och nämnderna uppdrag som skulle redovisas för fullmäktige under Bland annat fick kommunstyrelsen i uppdrag att utreda införandet av egenavgifter för företagshälsovården. Personalchefen överlämnade den 9 oktober 2012 en skrivelse om rubricerat ärende. Nora kommun erbjuder sina anställda företagshälsovård i form av läkare, sjuksköterska, samtalsstöd, sjukgymnast, naprapat, massage och vattengymnastik. Dessa tjänster köps från olika aktörer. Fördelen är att kommunen kan anpassa tjänsterna utifrån situation och behov. Den anställde har också större valfrihet att välja vem den önskar att komma till. Ett besök hos företaghälsovården är i dag kostnadsfri för den anställde. Kommunen betalar däremot en avgift per anställd och besök. Som policy är det vanligt hos de flesta arbetsgivare att efterfrågan av företagshälsovård ska vara arbetsrelaterad. Är efterfrågan inte relaterad till arbetet hänvisas den anställde till primärvården eller motsvarande. Det kan dock ibland vara svårt att veta om ett ärende är arbetsrelaterat eller inte. Nora kommun har valt att inte fästa så stor vikt vid om ohälsan är arbetsrelaterad eller inte. Det viktiga är att den anställde får stöd och hjälp för att kunna utföra sitt arbete. Därför tillåts anställda komma med de flesta av sina ärenden till företagshälsovården. Det kräver emellertid att man är vaksamma så att inte företagshälsovården blir en ersättare för den offentliga sjukvården eller blir en konkurrent till den privata vården. Övriga kommuner i länet accepterar endast arbetsrelaterade frågor. Kommunerna i norra Örebro län använder sig av egenavgifter inom företagshälsovården. Kommunerna Ljusnarsberg och Hällefors följer Örebro läns landstings taxa, d.v.s. 120 kronor för läkarbesök och 80 kronor per besök hos sjuksköterska, sjukgymnast och vid samtalsstöd. Lindesbergs kommun tar ut något högre avgifter. Personalavdelningen föreslog kommunfullmäktige besluta att införa egenavgifter för anställda vid besök hos företagshälsovården. Avgiften följer Örebro läns landstings taxa för avgifter, för närvarande 120 kronor per läkarbesök och 80 kronor för övriga besök såsom hos sjuksköterska, sjukgymnast och vid samtalsstöd. Taxan ska gälla från och med den 1 januari 2013.

9 Kommunstyrelsen Under kommunstyrelsens behandling av ärendet den 24 oktober 2012, 153, yrkade ordföranden på att ärendet skulle återremitteras till personalavdelningen för att genomföra förhandling enligt MBL 11 och att ärendet därefter skulle tas upp kommunstyrelsens sammanträde den 21 november. Förhandling enligt MBL 11 genomfördes med de fackliga representanterna den 20 november Samtliga fackliga organisationer yrkade bifall till arbetsgivarens förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att införa egenavgifter för besök i företagshälsovården att taxan ska följa Örebro läns landstings taxa, för närvarande 120 kronor per läkarbesök och 80 kronor för övriga besök såsom hos sjuksköterska, sjukgymnast och vid samtalsstöd samt att taxan för egenavgifter ska gälla från och med den 1 januari 2013.

10 Kommunstyrelsen Ks 191 dnr 317/2012 Kultur- och fritidsnämndens förslag till reviderat idrottspolitiskt program Kultur- och fritidsavdelningens chef samt tre av nämndens ledamöter har tagit fram ett förslag till reviderat idrottspolitiskt program. Kultur- och fritidsnämnden har behandlat ärendet på sammanträde den 22 oktober 2012, 47. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att anta det reviderade idrottspolitiska programmet och att det ska gälla under åren Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta upprättat förslag till reviderat idrottspolitiskt program samt att det idrottspolitiska programmet ska gälla under åren

11 Kommunstyrelsen Ks 192 dnr 306/2012 Bergslagens Kommunaltekniks förslag till renhållningstaxa för år 2013 Direktionen för Bergslagens Kommunalteknik har behandlat ärendet på sammanträde den 21 september 2012, 40. Taxan förväntas ge ett överskott år 2013 och direktionen föreslår därför kommunfullmäktige besluta att taxan ska vara oförändrad år Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna Bergslagens Kommunaltekniks förslag om oförändrad renhållningstaxa för år 2013 samt att taxan ska gälla från den 1 januari 2013.

12 Kommunstyrelsen Ks 193 dnr 305/2012 Bergslagens Kommunaltekniks förslag till slam- och VA-taxa 2013 Direktionen för Bergslagens Kommunalteknik har behandlat rubricerat ärende på sammanträde den 21 september 2012, 39. VA-taxan består anläggningstaxa och brukningstaxa. För Nora kommuns del föreslår direktionen att anläggningstaxan ska vara oförändrad år Däremot föreslår direktionen att brukningstaxan höjs med 4 procent år Direktionen föreslår också att slamtömningstaxan höjs med 2 procent och att en ny taxa för tillägg för akut extratömning inom 48 timmar läggs till. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Tom Rymoen (M) bifall till förslaget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna förslag till slam- och VA-taxa för år 2013 samt att taxan ska gälla från den 1 januari 2013.

13 Kommunstyrelsen Ks 194 dnr 89/2012 Svar på motion 8/2010 om att äldre par ska få leva tillsammans Gabrielle Peteri, Birgitta Borg och Bengt Nilsson (samtliga FP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 28 april 2010, 57. Motionärerna föreslog: att socialnämnden får i uppdrag att ta fram ändrade riktlinjer för äldreomsorgen som innebär en parboendegaranti, d.v.s. att äldre par får bo tillsammans i särskilt boende även då en ena parten inte har eget omsorgsboende att socialnämnden får i uppdrag att inom ramen för de äldreboenden som finns i kommunen inventera vilka lägenheter som är eller kan göras lämpliga för parboende samt att ge socialnämnden i uppdrag att i den långsiktiga planeringen för äldreboende i kommunen beakta behovet av parboende. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade den 26 maj 2010, 103, att överlämna motionen till socialnämnden för att besvara densamma. Socialnämnden har behandlat ärendet på sammanträde den 11 oktober 2012, 72. Socialchefen har överlämnat ett svar på motionen. Det har under de senaste åren endast funnits ett par som önskat parboende men socialchefen tror att behovet kommer att öka. Det saknas i dag tillgång på specifika parlägenheter varför det är viktigt att planerna på ett trygghetsboende blir förverkligat inom en snar framtid. Det finns dock möjlighet att ordna så att par kan bo tillsammans i de lägenheter och småstugor som finns i anslutning till Tullbackagården. Där har man också tillgång till hjälp inom nära räckhåll. På Tullbackagården bor det för närvarande två par tillsammans. På Hagby Ängar finns det sex så kallade draperirumslägenheter som kan användas till parboende eller korttidsboende för två personer. Ett par bor för närvarande på detta sätt. Utökad hemtjänst och hemsjukvård i hemmet är ett annat alternativ som kan användas. Socialchefen anser att förvaltningen på dessa sätt klarar den efterfrågan som finns på parboende. Regeringen har lagt fram ett lagförslag om en parboendegaranti. Den slår fast att makar och sambor som varaktigt levt ihop ska kunna fortsätta bo tillsammans även om den ena partnern behöver flytta till ett äldreboende.

14 Kommunstyrelsen Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen.

15 Kommunstyrelsen Ks 195 dnr 313/2011 Svar på motion 9/2011 om att inrätta ett Äldres Hus på Hagby Ängar Elisabeth Hoikkala (S) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 30 november 2011, 169. Motionären föreslog: att en utredning genomförs om möjligheten att inrätta ett Äldres Hus på Hagby Ängar. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade den 15 februari 2012, 9, att överlämna motionen till socialnämnden att besvara densamma. Socialnämnden har behandlat ärendet på sammanträde den 11 oktober 2012, 74. Socialchefen har överlämnat ett svar på motionen. I Nora kommun finns två äldreboenden. Dels Tullbackagården med 65 platser och två hemtjänstgrupper med två enhetschefer och dels Hagby Ängar med 90 platser och fyra enhetschefer. Nora kommun hyr Tullbackagården och delar av Hagby Ängar fram till Förslaget att samla alla enhetschefer på Hagby Ängar är inte bra med tanke på att ett äldreboende av Tullbackagårdens storlek kräver att det finns en tillgänglig chef på plats under större delen av dygnet. Hemtjänstgrupperna 1 och 2 finns placerade på Hjernet och grupperna 3 och 4 finns på Tullbackagården. Det finns, lokalmässigt, möjlighet att placera alla på Tullbackagården men inte på Hagby Ängar. Enligt motionären skulle det ge samordningsvinster vid sjukdom och annan frånvaro om man placerade alla på samma ställe men enligt socialchefen fungerar redan i dag utmärkt vad gäller biståndsbedömare och enhetschefer. Alla som bor på Hagby Ängar och Tullbackagården har tillgång till läkare och hälso- och sjukvård. På Hagby Ängar finns ett café och en kioskvagn samt hårvård och fotvård. Socialchefen bedömer att det inte finns något behov av ett särskilt Äldres Hus på Hagby Ängar just nu. Kommunen ska däremot fortlöpande utveckla de båda äldreboendena. Socialchefen anser att de förslag som motionären föreslår till stora delar redan är verkställda men utvecklingsarbetet fortgår på flera olika nivåer och att motionärens intentioner finns med i den fortsatta utvecklingen inom äldreomsorgen. Socialchefen anser också att det är viktigt att skapa ett Trygghetsboende och att rusta upp Tullbackagården.

16 Kommunstyrelsen Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att med socialchefens svar anse motionen besvarad. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anse motionen besvarad.

17 Kommunstyrelsen Ks 196 dnr 38/2012 Svar på motion 3/2012 om värdighetsgaranti i äldrevården Anna Magnusson och John Sundell (båda KD) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 29 februari 2012, 3. Motionären föreslog: att Nora kommun inför värdegaranti i äldrevården. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade den 18 april 2012, 54, att överlämna motionen till socialnämnden för att besvara densamma. Socialnämnden har behandlat ärendet den 11 oktober 2012, 75. Socialchefen har överlämnat ett svar på motionen. Motionärerna föreslår att värdighetsgarantierna bör garantera tillräckligt med personal, måltid med kvalité och gemenskap, aktivt vardagsliv för alla, parboendegaranti, geriatrisk kompetens, rätt till läkemedelsgenomgång, skilda vårdenheter och att ingen ska behöva avsluta sitt liv i ensamhet. Socialchefen går i sitt svar igenom alla områden och anser att det är genomförbart på alla områden utom det området som gäller geriatrisk kompetens. Detta område ligger inom landstingets ansvar. Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att bifall motionen vad gäller värdighetsgarantierna för tillräckligt med personal, måltid med kvalité och gemenskap, aktivt vardagsliv för alla, parboendegaranti, rätt till läkemedelsgenomgång, skilda vårdenheter och att ingen ska behöva avsluta sitt liv i ensamhet utom vad gäller geriatrisk kompetens då ligger inom landstingets ansvarsområde. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet tackar John Sundell för svaret. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslut att bifalla motionen utom vad gäller geriatrisk kompetens som ligger inom landstingets ansvarsområde.

18 Kommunstyrelsen Ks 197 dnr 111/2009 Svar på medborgarförslag 9/2009 om bostäder för elöverkänsliga personer Torbjörn Lindblom överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 29 april 2009, 23. Förslagsställaren föreslog: att kommunen anordnar bostäder i lågstrålande zoner för elöverkänsliga personer. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade den 27 maj 2009, 95, att överlämna förslaget till kommunchefen för att besvara detsamma. Förslagsställaren har den 30 december 2009 lämnat en komplettering till sitt förslag. Kommunchefen har överlämnat ett svar på medborgarförslaget. Förslagsställaren föreslår att Nora kommun skapar förutsättningar för boende för elöverkänsliga personer. Förslagsställaren menar att det finns stor efterfrågan på denna typ av boende. Han hävdar också att det finns gott om områden utanför Nora tätort med goda förutsättningar för boende i lågstrålande miljö samt att möjligheten att erbjuda förutsättningar för sådant boende skulle kunna ge kommunen många nya innevånare. Enligt kommunchefen har kommunen tidigare medverkat till att anordna s.k. evakueringsboende av både tillfällig och permanent natur för elöverkänsliga kommuninnevånare. Under senare år har dock ingen efterfrågan på sådant boende förekommit i kommunen. Kommunchefen anser att även om det inom Nora kommun finns s.k. lågstrålande zoner så är det inte möjligt att säkerställa sådana zoner genom bestämmelser i exempelvis detaljplan. Därmed faller också möjligheten för kommunen att garantera en lågstrålande boendemiljö. Detta leder till slutsatsen att det skulle vara oansvarigt att locka nya innevånare med argumentet att vi kan erbjuda lågstrålande boendemiljö. Med anledning av ovanstående föreslår kommunchefen att kommunfullmäktige beslutar att avslå medborgarförslaget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget.

19 Kommunstyrelsen Ks 198 dnr 362/2012 Förslag till ägardirektiv för Nora Rådhus AB Ett förslag till ägardirektiv för Nora Rådhus AB har tagits fram. David Stansvik (S) yrkar på ett tillägg under rubriken Kommunens insyn och information som gäller dokument som ska överlämnas till kommunstyrelsen för både moderbolag och dotterbolag. David Stansvik yrkar på att en budget för kommande verksamhetsår även ska överlämnas till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna upprättat förslag till ägardirektiv för Nora Rådhus AB med David Stansviks tillägg enligt ovanstående.

20 Kommunstyrelsen Ks 199 dnr 363/2012 Ekonomiavdelningens förslag till anvisningar och tidplan inför 2012 års bokslut Ekonomiavdelningen har upprättat ett förslag till anvisningar och tidplan inför arbetet med 2012 års bokslut. Kommunstyrelsen beslutar att godkänna upprättat förslag till anvisningar och tidplan inför 2012 års bokslut.

21 Kommunstyrelsen Ks 200 dnr 316/2012 Fastställelse av budget för år 2013 samt ekonomisk plan för åren Driftbudget (tkr) Ekonomiavdelningen har upprättat förslag till driftbudget för åren Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Kultur- och fritidsnämnden Finansiering Summa nettokostnader: Ovanstående förslag till driftbudget, med hänsyn tagen till skatteintäkter och finansiella poster, innebär att årets resultat för år 2013 beräknas uppgå till kronor. För år 2014 beräknas resultatet till kronor och för år 2015 till kronor. Budgeten innehåller också kostnadsförändringar med totalt kronor för år 2013, kronor för år 2014 och kronor för år Ovanstående innebär att årets resultat för år 2013 beräknas till kronor, för år 2014 till kronor och för år 2015 till kronor. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar ordföranden på kostnadsförändring för socialnämnden för år 2013 som erhåller kronor. Årets resultat beräknas då till kronor. Ordföranden yrkar också på att bolagsavgiften sänks från 0,60 procent till 0,45 procent. Helena Vilhelmsson (C) yrkar avslag på sänkning av borgensavgiften. Helena Vilhelmsson (C) informerar om att Centerpartiet arbetat fram ett förslag till driftbudget vilken delas ut. Helena Vilhelmsson yrkar bifall till förslaget. John Sundell yrkar på att kostnadsförändringen på för barn- och utbildningsnämnden stryks. Helena Vilhelmsson yrkar på ajournering.

22 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen ajourneras 15 minuter. Efter avslutad ajournering återupptas förhandlingarna. Ordföranden ställer proposition på upprättat förslag till driftbudget med tillägg om kronor till socialnämnden och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Helena Vilhelmsson (C) yrkande och finner att detsamma avslås. Ordföranden ställ därefter proposition på John Sundells yrkande och finner att detsamma avslås. Ordföranden ställer också proposition på sitt yrkande om höjning av borgensavgiften mot Helena Vilhelmsson avslagsyrkande och finner att kommunstyrelsen beslutar att bifalla ordförandens yrkande. Investeringsbudget Investeringsbudgeten för åren uppgår till kronor för år 2013, kronor för år 2014 och kronor för år David Stansvik (S) yrkar på att alla 0-poster i investeringsbudgeten stryks. Ordföranden ställer proposition på David Stansviks yrkande och finner att detsamma bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa upprättat förslag till driftbudget för åren att fastställa upprättat förslag till nettoinvesteringsbudget för åren med David Stansviks yrkande att preliminärt fastställa driftbudget på nämndnivå att definitiv driftbudget för respektive nämnd fastställs i början av 2013 att godkänna upprättat förslag till allmänna regler att inte indexreglera tomtpriserna för år 2012 att fr o m 2013 ta ut en borgensavgift med 0,45 procent på redovisat borgensåtagande för respektive bolag. Birgitta Borg (FP), Christer Stromberg och Stefan Bååth (båda NP) deltar inte i beslutet.

23 Kommunstyrelsen Ks 201 dnr 329/2012 Förslag till försäljning av fastigheten Åshyttan 5:67 Kommunchefen har den 8 november 2012 överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Tom Karlsson har framfört önskemål om att få köpa fastigheten Åshyttan 5:67. Tom Karlsson har för avsikt att bygga ett garage på fastigheten för sin entreprenadverksamhet. Tomten tillhör de som kommunfullmäktige beslutat att sätta ned priset för till kronor under förutsättning att ett bostadshus uppförs inom två år efter köpet. Eftersom det i detta fall handlar om ett undantag från villkoren ska kommunfullmäktige fatta beslut i ärendet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att sälja fastigheten Åshyttan 5:67 för kronor jämte eventuell kostnad för proppning av VA-servis.

24 Kommunstyrelsen Ks 202 dnr 332/2012 Barn- och utbildningsnämndens förslag till överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Länsstyrelsen i Örebro län har överlämnat ett förslag till fortsätt överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare. Överenskommelsen bygger på vad riksdagen och regeringen förordnat om mottagande av vissa nyanlända invandrare och ersätter tidigare överenskommelse med dårvarande Integrationsverket. Skillnaden är, förutom utformingen av överenskommelsen, dels att rätt förordningsnummer anges och dels at det anges hur många anvisade som kommunen kan ta emot. I överenskommelsen åtar sig Nora kommun att årligen ta emot 50 nyanlända. Överenskommelsen gäller tillsvidare med möjlighet till uppsägning per den 31 december varje år med tre månaders uppsägningstid. Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ärendet den 31 oktober 2012, 87. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta Under kommunstyrelsen behandling av ärendet yrkar Per Andreasson (S) bifall till barn- och utbildningsnämndens förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att teckna överenskommelse om fortsatt mottagande och bosättning av nyanlända invandrare samt att överenskommelsen ska gälla tillsvidare med möjlighet till uppsägning per den 31 december varje år med tre månaders uppsägningstid.

25 Kommunstyrelsen Ks 203 dnr 333/2012 Barn- och utbildningsnämndens förslag om Järnboås skola Ärendet har behandlats på kommunfullmäktige den 28 oktober 2009, 113 och den 17 februari 2010, 17. Kommunfullmäktige beslutade i februari 2010 att Järnboås skola och fritidshem ska drivas av Nora kommun t.o.m. läsåret 2012/13 och att ett nytt beslut fattas hösten Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ärendet den 31 oktober 2012, 90. Frågan behandlades i ett större perspektiv och omfattar samtliga förskolor och skolor som drivs av kommunen. Nämnden beslutar att ge förvaltningschefen i uppdrag att utreda framtida behov av förskolor och skolor i Nora kommun och där ingår även Järnboås förskola och skola. Utredningsuppdraget ska belysa frågan utifrån olika perspektiv såsom barn, pedagogiskt, ekonomiskt, geografiskt och vilka förutsättningar som finns i Nora. En första rapport ska lämnas till nämndens sammanträde i januari Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att i dagsläget fortsätta bedriva skola i Järnboås och invänta resultatet av utredningen. Under kommunstyrelsen behandling av ärendet yrkar Per Andreasson (S) bifall till barn- och utbildningsnämndens förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fortsätta att bedriva kommunal skola i Järnboås enligt ovanstående.

26 Kommunstyrelsen Ks 204 dnr 364/2012 Räkenskapsredogörelse och revisionsberättelse för Noraskogs arkiv för åren 2010 och 2011 Räkenskapsredogörelsen och revisionsberättelse för Johan och Maria Johanssons donation, Noraskogs arkiv, är upprättad för åren 2010 och De samlade tillgångarna vid 2010 års slut ,72 kronor och vid 2011 års slut ,35 kronor. Kommunens revisorer har granskat räkenskaperna och tillstyrker ansvarsfrihet för den tid revisionen omfattar. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med godkännande lägga räkenskapsredogörelsen för åren 2010 och 2011 till handlingarna samt att bevilja styrelsen för Noraskogs arkiv ansvarsfrihet för verksamheten åren 2010 och 2011.

27 Kommunstyrelsen Ks 205 dnr 136/2012 Ekonomisk rapport, oktober 2012 Ekonomiavdelningen har ställt samman en ekonomisk rapport för oktober månad. Kommunstyrelsen beslutar att med godkännande lägga rapporten till handlingarna.

28 Kommunstyrelsen Ks 206 dnr 325/2012 Ansökan från Bygderådets arbetsgrupp för Bypasset om bidrag Bygderådets arbetsgrupp för Bypasset har den 25 oktober 2012 överlämnat en ansökan om bidrag för att marknadsföra och ge ut Bypasset sommaren Under våren 2011 väcktes idéen att ge ut ett Bypass för att locka ut ortsbor och besökare i byarna runt om i Nora kommun. Leader-Bergslagen beviljade arbetsgruppen ett bidrag med kronor. Drygt Bypass lämnades ut och i september när säsongen var slut hade 144 lämnats in. Allt arbete är ideellt och 185 arbetstimmar redovisades till Leader-Bergslagen. Den totala kostnaden för 2012 års Bypass blev kronor. Gruppen beräknar att kostnaden för år 2013 blir kronor, då man kan återanvända en del av materialet. Bygderådets arbetsgrupp för Bypasset anhåller därför om ett bidrag på kronor för att genomföra Bypasset Under kommunstyrelsen behandling av ärendet yrkar ordföranden, David Stansvik, Kent Nilsson (samtliga S), Tom Rymoen (M), John Sundell (KD) och Helena Vilhelmsson (C) bifall till arbetsgruppens anhållan om bidrag. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla ansökan om bidrag med kronor för Bypasset 2013 samt att medlen anslås från kontot Till kommunstyrelsens förfogande.

29 Kommunstyrelsen Ks 207 dnr 326/2012 Örebro läns Nämndemannaförenings anhållan om bidrag Örebro Läns Nämndemannaförening har lämnat in en anhållan om bidrag för år 2012 på kronor. Bidraget ska användas till studiebesök för och utbildning av de nämndemän som är valda av kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige i Nora kommun har utsett fem nämnden. Nämndemannasystemet är grundläggande i den svenska rättsstaten och alltjämt lokalt förankrat genom nämndemän. Örebro Läns Nämndemannaförening arbetar med att bredda nämndemännens kompetens inom allt som kan kopplas till de beslut som tas i domstolarna. Det kan handla om förundersökningar till dom, barn som far illa, problem i familjer, placering av barn, bakgrunder till ekobrott, psykiatri-, narkotika- och drogproblematik som kopplas till brott mm. Föreningen arbetar också med att upprätthålla allmänhetens förtroende för rättsväsendet och för att det ska fattas så kloka och väl underbyggda beslut som möjligt i domstolarna. Domstolsverket lämnar enbart bidrag till föreningen till det som rör själva domstolarna. Kommunstyrelsen beslutar att bevilja Örebro Läns Nämndemannaförening ett bidrag med kronor för år 2012 samt att medlen ska anslås från kontot Till kommunstyrelsens förfogande.

30 Kommunstyrelsen Ks 208 dnr 318/2012 Kultur- och fritidsnämndens förslag angående föreningen Konungastollens ansökan om bidrag för förstudie om restaurering av Konunga-Stollen Föreningen Konunga-Stollen har överlämnat en ansökan om bidrag till en förprojektering för reparation av ingången till gruvgången Konunga-Stollen. Konunga-Stollen är stängd på grund av att den är i dåligt skick. Kostnaden för förprojekteringen är beräknad till kronor och föreningen har beviljats bidrag med kronor från Sparbanksstiftelsen i Bergslagen. Föreningen ansöker därför om resterande belopp, kronor, från Nora kommun. Kultur- och fritidsnämnden har behandlat ärendet den 22 oktober 2012, 49. Nämnden är positiv till ansökan och överlämnar ärendet till kommunstyrelsen för beslut. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet föreslår ordföranden att ärendet ska tas upp på extra sammanträde den 27 november 2012 och då bjuda in representanter för föreningen. Kommunstyrelsen beslutar att föra ärendet till extra sammanträde den 27 november 2012.

31 Kommunstyrelsen Ks 209 dnr 284/2012 Svar på revisorernas granskning av inköp och upphandling Kommunchefen har överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende den 5 november Revisorerna har gett KPMG i uppdrag att genomföra en granskning av inköp och upphandling i Nora kommun. Granskningen visar att det pågår en revidering av kommunens upphandlingspolicy. Kommunens upphandlare slutade docka sin anställning i augusti månad och hann inte fullfölja uppdraget. En ny upphandlare är anställd och börjar i november. Den nya upphandlaren får då i uppdrag att fullfölja arbetet och i det arbetet ska revisorernas synpunkter beaktas. Kommunstyrelsen beslutar att beakta revisorernas synpunkter i arbetet med att ta fram ny upphandlingspolicy för Nora kommun.

32 Kommunstyrelsen Ks 210 dnr 334/2012 Överenskommelse mellan Nora kommun och Civilförsvarsförbundet Bergslagen om Frivilliga Resursgrupper Kommunchefen har den 8 november 2012 överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Civilförsvarsförbundet Bergslagen har i dagsläget utbildat 16 personer boende i Nora kommun som är beredda att biträda kommunens krisberedskapsorganisation i form Frivilliga Resursgrupp (FRG). De ekonomiska villkoren som överenskommelsen innebär är att kommunen till Civilförsvarförbundet Bergslagen betalar 2 kronor per kommuninnevånare och år. Utöver det förbinder sig kommunen att ersätta de frivilliga som medverkar i en krissituation med en timersättning enligt gällande avtal för deltidsbrandmän. Kommunstyrelsen beslutar att godkänna förslag till överenskommelse med Civilförsvarsförbundet Bergslagen att överenskommelsen gäller från och med 2013 samt att finansiering sker ur anslag för krisberedning.

33 Kommunstyrelsen Ks 211 dnr 365/2012 Uppdrag att se över möjligheten till rätten till heltid Ordföranden informerar om att ärendet kommer att behandlas på extra sammanträde den 27 november 2012.

34 Kommunstyrelsen Ks 212 dnr 366/2012 Rapport från arbetsgruppen för ersättning för förtroendevalda i Nora kommun Arbetsgruppen som arbetar med att se över ersättning för förtroendevalda har överlämnat minnesanteckningar från möte den 23 oktober Anteckningarna är en rapport om vad gruppen arbetat med under hösten Kommunstyrelsen besluta att lägga redovisningen till handlingarna.

35 Kommunstyrelsen Ks 213 dnr 263/2012 Medborgarcenter i Nora kommun medborgarservice med medborgaren i centrum Personalchefen och kommunstrategen har överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. I Nora ska medborgaren stå i centrum. Detta blir en realitet genom en medborgarservice som ökar tillgängligheten och därmed också den service som kommunen erbjuder sina medborgare. Syftet med en samlad medborgartjänst är att sätta medborgaren i centrum genom att utöka den service man erbjuder i dag i form av ökad tillgänglighet, snabba kontaktvägar, hög lösningsgrad samt ett professionellt bemötande. I motsats till telefontider och hänvisningar erbjuds medborgaren en väg in oavsett ärende. Ett förhållningssätt som förmedlar ett medborgarfokus snarare än ett verksamhetsfokus. Personalchefen och kommunstrategen har gjort studiebesök i andra kommuner som infört medborgarservice samt deltagit i konferenser om ämnet. Samtliga kommuner har genomgående tagit följande lärdomar; det måste finnas medel avsatta för genomförande, omställningskostnader och personella resurser. Det måste ges tid för förankring av förändringsprocessen i organisationen samt att processen har ledningens ärliga och engagerade stöd. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Helena Vilhelmsson (C) på att man gör en kartläggning enligt Rosa-metoden och därefter återkommer i ärendet under Birgitta Borg (FP) och John Sundell (KD) yrkar bifall till Helena Vilhelmssons förslag. Ordföranden och Tom Rymoen (M) yrkar bifall till personalchefens och kommunstrategens förslag. Ordföranden ställer proposition på sitt eget och Tom Rymoens yrkande och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Helena Vilhelmssons med fleras yrkande och finner att detsamma avslås. Kommunstyrelsen beslutar att ge kommunchefen i uppdrag att anställa en projektledare, 50 procent, under ett år till en kostnad av ca kronor att ge kommunchefen i uppdrag att utse en projektorganisation för medborgarcenter

36 Kommunstyrelsen att projektledaren ges i uppdrag att genomföra utbildningar och workshops för att informera om och förankra förändringsprocessen att erforderliga resurser om kronor tillsätts för genomförandefasen att projektledaren får i uppdrag att undersöka och skapa former för hur ett medborgarcenter kan organiseras i Nora kommun för att stegvis etablera detta samt att medlen avsätt från kontot Till kommunstyrelsens förfogande. Helena Vilhelmsson, Birgitta Borg, Stefan Bååth och Christer Stromberg (båda NP) reserverar sig till förmån för Helena Vilhelmssons yrkande.

37 Kommunstyrelsen Ks 214 dnr 311/2012 Anhållan från Nora Rådhus AB om kapitaltillskott Nora Rådhus AB har behandlat ärendet på styrelsemöte den 12 oktober 2012, 33. Norabostäder AB:s och Nora Utveckling AB:s VD redogjorde då för ett prospekt som beskriver hur bolagens behov av kapitaltillskott ser ut. Norabostäder AB önskar ett kapitaltillskott om 34 mkr för att höja soliditeten och göra det möjligt till nybyggnation av bostäder. Nora Utveckling AB önskar ett kapitaltillskott om 14 mkr för att höja soliditeten. Nora Rådhus AB hemställer därmed hos kommunfullmäktige om ett kapitaltillskott med totalt 48 mkr. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet den 24 oktober 2012, 154, redovisade ordföranden för Nora Rådhus AB och VD för Norabostäder AB och Nora Utveckling AB för ärendet. Kommunstyrelsen har sedan behandlat ärendet den 6 november 2012, 181, och beslutade då att föra det till dagens sammanträde. Ordföranden yrkar på att kommunfullmäktige beslutar att genomföra nyemission med 32 miljoner kronor i Nora Rådhus AB och att uppdra till Nora Rådhus AB att genomföra nyemission med 21 miljoner kronor i norabostäder AB och med 12 miljoner kronor i Nora Utveckling AB (under namnändring till Nora Fastigheter AB) samt att finansiering sker genom kvittning av skulder och fordringar i bolagen och kommunen på motsvarande belopp. Ordföranden ställer proposition på sitt eget yrkande och finner att detsamma bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att genomföra nyemission med 32 miljoner kronor i Nora Rådhus AB att uppdra till Nora Rådhus AB att genomföra nyemission med 21 miljoner kronor i Norabostäder AB att genomföra nyemission med 12 miljoner kronor i Nora Utveckling AB (under namnändring till Nora Fastigheter AB) samt att finansiering sker genom kvittning av skulder och fodringar i bolagen och kommunen på motsvarande belopp.

38 Kommunstyrelsen Ks 215 Delgivningar Länsstyrelsen Örebro län Beslut om lokala föreskrifter om hastighetsbegränsning på väg 768. (dnr 253/2012) Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Hastighetsbegränsning på lv 762. (dnr 326/2012) Kopia på ärende i Ledningskollen Protokollsutdrag från Bergslagens Miljö- och Byggnämnd sammanträde den 18 oktober 2012, 189, Bergslagens Miljö- och Byggnämnds protokoll från sammaträde den 18 oktober Protokoll från SOFINT:s sammanträden den 15 juni och 24 augusti Nerikes Brandkårs protokoll från direktionsmöte den 24 oktober Bergsstaten Underrättelse om underökningstillstånd Lockgruvan Protokoll samt utdrag, 47, från Bergslagens Kommunaltekniks sammanträde den 19 november För kännedom Skrivelse från Sigtuna Exergiakademi. Kommunstyrelsen beslutar att godkänna redovisningen.

39 Kommunstyrelsen Ks 216 Delegationsbeslut Kommunchefen Beslut om beslutsattestant och ersättare för receptionsbyggnad, Trängbo camping. (dnr 15/2012) Kommunstyrelsens ordförande Investeringskalkyler för bildningsförvaltningen. (dnr 19/2012) ,14. Kommunstyrelsens ordförande Återbesättnings- och nyanställningsprövningar. (dnr 26/2012) Kommunstyrelsen beslutar att lägga delegationsärendena till handlingarna.

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2012-12-12 258 Plats och tid Nora Stadshotell, 2012-12-12 kl 15.00-20.50 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-05-15 61 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-05-15 kl 18.00-20.20 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsberg, vice ordförande, Norabostäder AB, Nora

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2013-04-17 57 Plats och tid Hjernet, 2013-04-17 kl 8.30-11.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 52, 60 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-11-27 259 Plats och tid Hjernet, 2012-11-27 kl 13.00-15.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB och Nora Utveckling AB, 221

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-05-04 43 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-05-04 kl 18.00-19.55 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Rickard Simonsson, tf direktör Örebro läns landsting,

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-06-15 81 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-15 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Ulf Gejhammar, Gejhammar Management AB, 87 Jan Norlund,

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2011-10-05 185 Plats och tid Hjernet, 2011-10-05 kl 08.30-11.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Thomas Jansson, controller, 154 Håkan Kangert, Gyttorps Ridklubb,

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2010-11-24 230 Plats och tid Hjernet, 2010-11-24 kl 08.30-12.00 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Rolf Nielsen, kultur- och fritidschef, 173, 175 Lars-Göran Gawelin,

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-01-18 1 Plats och tid Hjernet, 2011-01-18 kl 13.00-15.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2009-06-10 121 Plats och tid Hjernet, 2009-06-10 kl 08.30-10.20 Beslutande Enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Håkan Ceder, turistchef, 108 Linnéa Hedkvist, folkhälsostrateg,

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-03-30 17 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-03-30 kl 18.00-20.45 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Sammanträdesdatum Tingshuset kl

Sammanträdesdatum Tingshuset kl Sammanträdesdatum 2015-04-08 31 Plats och tid Beslutande Tingshuset 2015-04-08 kl 8.30-10.30 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Anders Bro, Stiftelsen Cesam Mona Hedfeldt, Region Örebro län

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-04-12 28 Plats och tid Hjernet, 2011-04-12 kl 13:00-14:00 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens budgetutskott 2013-03-26 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-10.30. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Martina

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2013-05-21 11 Plats och tid DHR:s lokal, Rådmansgatan 9, 2013-05-21 kl. 15.00-17.00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Britt Spiik, DHR Birgitta Wahlund, SRF Bertil Nilsson,

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2011-05-04 78 Plats och tid Hjernet, 2011-05-04 kl 08.30-11.50 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 74, 81 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2010-06-14 126 Plats och tid Räddningscentralen, 2010-06-14 kl 08.00-09.50 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 20 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 27 april 2010, kl 08.30-09.30. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Svenerik Nykvist (S) Kjell Söderlund (S) Sami Hoikkala (S) tj ers för Pia Ahlström (S)

Läs mer

Per Almström, kommunchef Stefan Didrik, sekreterare. Kommunkontoret 2013-04-25 ANSLAG/BEVIS

Per Almström, kommunchef Stefan Didrik, sekreterare. Kommunkontoret 2013-04-25 ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.15 1 (13) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Per Almström, kommunchef Stefan Didrik, sekreterare Utses justera Justeringens

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2010-11-10 197 Plats och tid Hjernet, 2010-11-10 kl 08.30-09.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Gunnar Berglund, BKT, 171-172 Karl-Holger Sjöberg, förslagsställare,

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum 2017-04-05 32 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2017-04-05 kl 8.30-11.45 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Sara Norberg, PA-specialist 31 Peter Warman, ekonomichef, 29-30,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-08-23 53 Plats och tid Hjernet, 2011-08-23 kl 13.00 14.25 Beslutande Övriga deltagande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Britt

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 62 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 7 december 2010, kl 08.30-10.00. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kerstin Grek (S) tj ers för Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Ulf Carlsson (S) tj

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-04-18 52 Plats och tid Hjernet, 2012-04-18 kl 8.30-11.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 47 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-04-25 1 (10) Plats och tid Bruksgymnasiet, Gimo, kl. 15.30-16.45 Beslutande Enligt särskild närvarolista Övriga deltagande Peter Nyberg, kommundirektör Curt Nilsson, 74 Fredrik Borgelin, 76 Annila

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum NORAKOMMUN Sammantradesdalum 2015-09-17 186 Plats och tid Beslutande Hjernet, 2015-09-17 kl 15.00-17.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan NorIund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-05-17 37 Plats och tid Hjernet, 2011-05-17 kl 13.00-13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

Kommunstyrelsen (9)

Kommunstyrelsen (9) Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, 09 00 14 15 Beslutande Bert-Rune Dahlberg (S) ordförande, del av 69 Christer Hedman (Åp) vice ordförande, del av 69,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-02-15 1 Plats och tid Hjernet, 2012-02-15 kl 8.30-12.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Joakim Skoglund, näringslivschef, 4 Håkan Ceder, turistchef, 12 Lars-Göran

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-01-24. 1 Upprop. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2013-01-24. 1 Upprop. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-01-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 januari 2013, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 54 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 12 oktober 2010, kl 08.30-08.50. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Eleonore Karlsson (S) Johanna Bergström (S) tj

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 24 mars 2009, kl 08.30-09.30. Beslutande Svenerik Nykvist (s), ordförande Solveig Oskarsson (s) Kjell Söderlund (s) Sami Hoikkala

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2009-10-05 55 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2009-10-05, kl 13.15-16.30 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Irene Gustavsson (S) Weikko Niskanen (S) Lars Eriksson

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Vallaskolans aula, kl 19.00-20.55 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista. Övriga deltagande Se bifogad deltagarlista.

Läs mer

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2009-02-04 1 Plats och tid Hjernet, 2009-02-04 kl 09.00-11.30 Beslutande 12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.25 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson,

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2010-05-26 107 Plats och tid Hjernet, 2010-05-26 kl 08.00-10.40 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Pelle Granlund, stadsarkitekt BMB, 93 Göran Oldén, akritekt BMB,

Läs mer

Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas Furuskog (S) Patrik Köhler(M) Folke Karlsson och Stefan Carlsson

Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas Furuskog (S) Patrik Köhler(M) Folke Karlsson och Stefan Carlsson 1 Sammanträdesdatum 2007-12-04 Plats och tid Kommunhusets tingssal, tisdagen den 4 december 2007 kl 09.00-12.10. Beslutande Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas

Läs mer

Per Almström, kommunchef Karolina Hansen, sekreterare. Ulla-Britt Brandin Marianne Zackrisson. Kommunkontoret ANSLAG/BEVIS

Per Almström, kommunchef Karolina Hansen, sekreterare. Ulla-Britt Brandin Marianne Zackrisson. Kommunkontoret ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.23, 19.32-19.45 1 (7) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Per Almström, kommunchef Karolina Hansen, sekreterare Utses justera

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015 06 24 1 av 7 Plats och tid: Beslutande: Övriga närvarande: Kommunkontoret i Båstad, onsdagen den 24 juni, kl. 17.00 17.35 i Astrakanen. Bo Wendt (BP), Ordförande Gösta Gebauer (C), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2013-05-21 8

Kommunala pensionärsrådet 2013-05-21 8 Kommunala pensionärsrådet 2013-05-21 8 Plats och tid Hjernet, 2013-05-21 kl. 10.00-11.25 Beslutande Övriga deltagande Tom Rymoen (M), ordförande Bertil Nilsson, PRO Enar Moberg, PRO Ulf Eklund, PRO Siv

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 47 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2010-11-01, kl 13.15-16.15 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande, jäv 45 Irene Gustavsson (S) ordf 45 Weikko Niskanen (S) Lars Eriksson (V) Christer Häggqvist

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-10-24 170 Plats och tid Hjernet, 2012-10-24 kl 8.30-12.55 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Christina Hellström, bibliekarie, 145 Kerstin Folkesson, personalchef,

Läs mer

Sammanträdesdatum Nora Stadshotell, kl Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Sammanträdesdatum Nora Stadshotell, kl Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare NORA KOMMUN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2016-10-12 90 Plats och tid Beslutande Nora Stadshotell, 2016-10-12 kl 14.20-15.10 enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson,

Läs mer

Kristina Nordström, enhetschef Inger Adolfsson, förvaltningschef Inger Multanen, utvecklingsstrateg Monica Fyrhammar, nämndsekreterare

Kristina Nordström, enhetschef Inger Adolfsson, förvaltningschef Inger Multanen, utvecklingsstrateg Monica Fyrhammar, nämndsekreterare Socialnämnden 2009-06-09 47 Plats och tid Hjernet, 2009-06-09 kl: 13.30 13.55 Beslutande Monica Anderssson (s), ordförande Mosad Saker (s) Elis Karlsson (s), tj ers för Maritha Söderlund (s) Kent Nilsson

Läs mer

Hjernet, kl Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB, 104 Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Hjernet, kl Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB, 104 Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammantra.desdatum 2014-06-04 126 Plats och tid Beslutande Hjernet, 2014-06-04 kl 8.30-11.50 enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB,

Läs mer

Direktionen

Direktionen 2004-02-27 1 Plats och tid Kommunhuset, Kopparberg kl: 13.30-16.05 Beslutande Benny Jansson (s) Ingvar Johansson (s) Ingegerd Lööv (s) Tord Westin (s) Svante Fägerås (s) Hans Hedborg (c) Karl-Arne Löthgren

Läs mer

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2009-05-06 75 Plats och tid Hjernet, 2009-05-06 kl 09.00-11.30 Beslutande 12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Kerstin Folkesson,

Läs mer

Sammanträdesdatum Tingshuset, kl

Sammanträdesdatum Tingshuset, kl SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2017-03-08 22 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2017-03-08 kl 8.30-11.00 enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande Peter Warman, ekonomichef, 22-23 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kommunala pensionärsrådet 2012-03-27 1 Plats och tid Hjernet, 2012-03-27 kl. 10.00-12.00 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Bertil Nilsson, PRO Enar Moberg, PRO Ulf Eklund, PRO Siv Gustavsson,

Läs mer

Susanne Kurtson, kultur- och fritidschef Jan Noriund, kommunchef

Susanne Kurtson, kultur- och fritidschef Jan Noriund, kommunchef SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 84 Plats och tid Beslutande Hjernet, kl 0.002.00 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Susanne Kurtson, kultur och fritidschef Jan Noriund, kommunchef Utses

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-04-11 31 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-04-11 kl 18.00-19.05 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Inger Multanen, kommunstrateg

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kommunala pensionärsrådet 2011-02-22 1 Plats och tid Hjernet, 2011-02-22 kl 9.00-10.45 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Bertil Nilsson, PRO Enar Moberg, PRO Ulf Eklund, PRO Siv Gustavsson,

Läs mer

Tingshuset, kl

Tingshuset, kl Sammantrådesdatum 2015-03-04 17 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2015-03-04 kl 8.30-11.50 enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 17,18,24 Thomas Johansson,

Läs mer

Socialnämnden 2012-10-11 98

Socialnämnden 2012-10-11 98 Socialnämnden 2012-10-11 98 Plats och tid Hjernet, 2012-10-11, kl 13.00-16.00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Ulla Karlsson (S) Håkan Broman (S) Jan-Åke Wildhammar

Läs mer

Extra sammanträde. OBS! Inget fika.

Extra sammanträde. OBS! Inget fika. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige Extra sammanträde. OBS! Inget fika. KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 6 december 2010 kl. 18:00.

Läs mer

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 15-16.10, Ajournering kl 15.40-15.55 Beslutande: Övriga närvarande: Justerare: Christer Bäckman (fp), ordförande Ingemar Sandström (c) Kerstin Sjöström (c) Kent

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-03-13 1

Kommunfullmäktige 2013-03-13 1 Kommunfullmäktige 2013-03-13 1 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-03-13 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsmark, Omställning Sverige Hela Sverige ska leva

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-01-27 1-9

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-01-27 1-9 2010-01-27 1-9 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunchef Svante Melander Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses

Läs mer

1. Information om systematisk uppföljning av upphandlade ramavtal Föredragande: Björn Hedbäck, serviceförvaltningen

1. Information om systematisk uppföljning av upphandlade ramavtal Föredragande: Björn Hedbäck, serviceförvaltningen 1(7) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 25 november 2014 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information om systematisk

Läs mer

Jan Sahlén (S) Jon Björkman (V) Ordf. Malin Svanholm (S) Robert Sandström (C), tjänstgörande ersättare Anna Strandh Proos (M)

Jan Sahlén (S) Jon Björkman (V) Ordf. Malin Svanholm (S) Robert Sandström (C), tjänstgörande ersättare Anna Strandh Proos (M) 1(5) Plats och tid Jan Sahléns tjänsterum kommunhuset, våning 4, 13.00-14.00 Beslutande ledamöter Jan Sahlén (S) Jon Björkman (V) Ordf. Malin Svanholm (S) Robert Sandström (C), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-04-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 april 2014, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid

Läs mer

Susanne Karlsson (C) (ersättare Pär-Ove Lindqvist (M)) Kanslienheten, onsdag 14 december. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson

Susanne Karlsson (C) (ersättare Pär-Ove Lindqvist (M)) Kanslienheten, onsdag 14 december. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson Plats och tid Näset, kommunhuset, kl. 9.00-9.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Irja Gustavsson (S), ordförande Jonas Kleber (C), vice ordförande Linda Svahn (S)

Läs mer

Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20

Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20 Kommunfullmäktige 2011-11-30 203 Plats och tid Beslutande Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Mona Forsberg, socialchef, 168 Jan Norlund, kommunchef

Läs mer

Tingshuset, kl Isabell Landström, kommundirektör Eva Stensson, kommunsekreterare. Camilla Andersson Larsson (V)

Tingshuset, kl Isabell Landström, kommundirektör Eva Stensson, kommunsekreterare. Camilla Andersson Larsson (V) SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2018-04-11 32 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2018-04-11 kl 8.30-12.10 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Isabell Landström, kommundirektör Eva Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

25 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

25 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-04-28 68 Plats och tid Nora Stadshotell, 2010-04-28 kl 17.00-19.20 Beslutande 25 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Ordförande... Tord Westin, 1-2 Benny Jansson 3-10. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Ordförande... Tord Westin, 1-2 Benny Jansson 3-10. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2003-02-12 1 Plats och tid Stadshotellet, Nora 2003-02-12 kl 09.00-11.00 Beslutande Övriga deltagande Benny Jansson (s) ordförande Lars-Göran Zetterlund (c) Svante Fägerås (s) Ingegerd Lööv (s) Karl-Arne

Läs mer

Tingshuset 2015-05-0613.00-16.45

Tingshuset 2015-05-0613.00-16.45 Samhällsbyggnadsutskottet 2015-05-06 45 Plats och tid Beslutande Tingshuset 2015-05-0613.00-16.45 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Linnea Hedkvist, folkhälsostrateg, 40-41 Eva Jonsson, förbundschef

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2009-03-24 19 Plats och tid Hjernet, 2009-03-24 13.30-14.00 Beslutande Övriga deltagande Monica Andersson (s), ordförande Mosad Saker (s) Elis Karlsson (s) tjf ers Maritha Söderlund (s) Kent

Läs mer

Protokoll 2013-04-03

Protokoll 2013-04-03 2013-04-03 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2013-04-03, klockan 17:00 17:10 Beslutande Dan-Åke Moberg (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Annica Moberg (S)

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-12-14 71 Plats och tid Hjernet, 2010-12-14 kl 13.00-13.25 Beslutande Monica Anderssson (S), ordförande Mosad Saker (S) Maritha Söderlund (S) Kent Nilsson (S) Elis Karlsson (S), tj ersättare

Läs mer

Göran Lidström, Sekr. Gunnel Karlsson Personalchef Lars Ekbäck Ekonomichef 198. Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG

Göran Lidström, Sekr. Gunnel Karlsson Personalchef Lars Ekbäck Ekonomichef 198. Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Plats och tid Förvaltningshuset, Onsdagen den 7 september 2011, kl. 15.00-17.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson Plats och tid Arvika Näringslivscentrum, klockan 15.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2012-04-16 13 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-04-16, kl 13.15-17.30 Beslutande Birgitta Borg (FP), ordförande Titti Hansson (C) ers Kenneth Eriksson (C) Gunilla

Läs mer

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C)

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-02 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kl. 08:30-11:40. Ajournering 09:05-09:45 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Ronny Löfquist

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-12-11 196 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-12-11 kl 15.00-22.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Björn Hagberg, ordförande revisionen, 194 Jan Norlund,

Läs mer

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25 Kommunstyrelsen 2008-06-23 1 (8) Plats och tid Kommunhuset, Hällefors, kl. 13.00 15.15 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2011-02-21 Plats och tid Förvaltningshuset, klockan 17.00 17.30 Beslutande Leif Nilsson (S), ordf. Ingemar Hellström (S) Fredrik Rönning (S) Kerstin Junker (S) Kjell Midér (S) Hans Jansson

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

ÖVERKALIX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-IO-29

ÖVERKALIX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-IO-29 ÖVERKALIX 2018-IO-29 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Måndagen den 29 oktober 2018, kl.09.00-09.30, sammanträdesrum 2, kommunförvaltnihgeri- Mikael Larsson (v) Anne Jakobsson (s) Sarah Karlsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2007-12-19 135 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 19.30 Beslutande Bertil Nilsson (m), ordförande Margaretha Schneider Persson (m) Ulla Svensson (c) Annelie Nyberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2007-06-18 1 (15) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2007-06-18 kl. 15.00 17.00. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10.

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10. 1 (5) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 8.30-9.15 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Bengt Åberg (s) Thomas Johansson (s), tj ers. Assar Nilsson (s) Mona

Läs mer

Ola Persson (C), ordförande Lena Gynnemo (C) Gunilla Ingemyr (C) Bengt Hedelin (C) Åsa Rådhström. Tobias Eriksson

Ola Persson (C), ordförande Lena Gynnemo (C) Gunilla Ingemyr (C) Bengt Hedelin (C) Åsa Rådhström. Tobias Eriksson 1 (10) Plats och tid Sahlströmsgården, Torsby, kl 09:00-10:00 Paragrafer Beslutande Ola Persson (C), ordförande Lena Gynnemo (C) Gunilla Ingemyr (C) Bengt Hedelin (C) Åsa Rådhström (M) Fredrik Andersson

Läs mer