Kv. Isstacken, Skärsätra, Lidingö stad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kv. Isstacken, Skärsätra, Lidingö stad"

Transkript

1 Detaljplaneunderlag Kv. Isstacken, PM Mark och vatten Dagvattenhantering och påverkan på Stockholm Beställare: Erik Wallin AB Projektbeteckning: Structor Stockholm Uppdragsnummer: 2544 Uppdragsansvarig: Mikael Eriksson Handläggare: Christof Ågren Structor Mark Stockholm AB, Industrigatan 2A STOCKHOLM, Org nr: Tel: , Fax:

2 sid. 2(11) Innehållsförteckning 1 INLEDNING UNDERLAG MARKFÖRHÅLLANDEN TOPOGRAFI OCH VEGETATION JORD OCH BERG YT- OCH GRUNDVATTENFÖRHÅLLANDEN MARKFÖRORENINGAR FÖRSLAG TILL YT- OCH DAGVATTENHANTERING NATURMARK TOMTMARK DAGVATTENMAGASIN FÖRORENINGAR I DAGVATTEN PÅVERKAN PÅ KOTTLASJÖN OCH GRUNDVATTEN KOMPLETTERANDE UTREDNINGAR OCH UNDERSÖKNINGAR... 7 BILAGOR Bilaga 1 Fotografier, 4 sidor Bilaga 2 Befintliga diken och ytvattenavrinning, plan 1:1 000 (A3) Bilaga 3 Förslag till framtida yt- och dagvattenhantering, plan 1:1 000 (A3) RITNINGAR -

3 sid. 3(11) 1 INLEDNING Erik Wallin AB avser att exploatera inom kv. Isstacken på Lidingö, beläget strax norr om Kottlasjöns nordvästra del. Till grund för exploateringen och denna PM ligger den detaljplaneskiss för kv. Isstacken m.fl. som upprättats av Lidingö miljö- och stadsbyggnadskontor i augusti 2006, MSK2006:471. På uppdrag av Erik Wallin AB har Structor Miljöbyrån och Structor Mark gemensamt översiktligt utrett mark och vattenförhållanden inom detaljplaneområdet, tagit farm ett principförslag till hantering av yt- och dagvatten till följd av exploateringen och bedömt påverkan på. Enligt detaljplaneskissen skall även stadsäga 9:81 exploateras, men med annan exploatör, varför dagvattenhanteringen inom den delen inte ingår i denna PM. 2 UNDERLAG Föreliggande PM bygger förutom på detaljplaneskissen på platsbesök av undertecknade en 17:e april 2009 och ett möte med Lidingö kommun den 27:e april. Vidare har vi tagit del av följande handlingar tillhandahållna av Erik Wallin AB: Samrådsyttrande för kv. Isstacken från Länsstyrelsen, planenheten, daterat , beteckning Utredning om Kottlasjön, Lidingö stad, upprättad av Geosigma AB i november 2004 reviderad , Grap04096 PM Kompletterande utlåtande till utredning om Kottlasjön från 2004 med anledning av detaljplaneskiss för kv. Isstacken m.m. Geosigma AB i december 2006, Grap Handlingarna kommenteras i de delar de berör vårt uppdrag. 3 MARKFÖRHÅLLANDEN 3.1 Topografi och vegetation. De aktuella stadsägorna ligger i en svag södersluttning ned mot Kottlasjön direkt söder om Lillgårdsvägen och väster om Källvägen. Utmed södra fastighetsgränsen ligger stadsägorna 9:78-9:81 och söder om dessa Badbergsvägen och sedan Kottlasjön. Närmaste avstånd från södra fastighetsgränsen till Kottlasjöns strand är ca 60 m. Marknivån i norr vid Lillgårdsvägen ligger mellan ca +14,5 och ca +15,5. I söder ligger nivån som lägst strax under +13 i sydost och kring +13,5 i sydväst. Området är i dag en gräsbevuxen äng med tuvbildning med enstaka träd och buskar. I sydöstra delen av 9:77 finns ett stort och svårgenomträngligt slånbuskage.

4 sid. 4(11) Utmed östra gränsen finns en lövskogsridå närmast Källvägen. Denna ridå skall enligt detaljplaneförslaget avsöndras från stadsägorna och övergå i naturmark tillhörande kommunen. 3.2 Jord och berg Exploateringsområdet ligger till största delen inom ett lerområde. Lertäcket tunnar dock ut mot öster för att helt försvinna i den allra östligaste delen intill Källvägen. Leran ersätts här av morän i markytan, under ett tunt lager mulljord. Leran är på SGU: geologiska karta angiven som postglacial. Lagrets mäktighet är inte känd med torde inom området inte överstiga 5-6 m. Inom stadsägorna 9:78 och 9:80 utmed södra fastighetsgränsen finns ett lokalt fastmarksparti med morän och berg i dagen. Leran underlagras av morän som i sin tur ligger på bergöverytan. 3.3 Yt- och grundvattenförhållanden Inom ängen finns ett dikessystem grävt för att avleda ytvatten till områdets sydvästra hörn. Enligt obekräftade uppgifter från kommunen kan det här tidigare ha anslutit till någon form av kulvert eller trumma (som sannolikt mynnat i Kottlasjön). Den förbindelsen, om den har funnits, har idag i praktiken upphört att fungera och vid dikesslutet bildas under våren, och sannolikt även under hösten en lokal vattensamling, en grodgöl som sannolikt torkar ut sommartid, samtidigt som dikessystemets nedre delar översvämmas. Som konsekvens av detta blir exploateringsområdet södra del vår och höst sankare än vad som är naturligt. Tidigt om våren efter snörika vintrar och efter mycket riklig nederbörd bräddar dikessystemet över till den lågt liggande stadsägan 9:81, som i sin centrala del har ett område som är vassbevuxet, och sedan vidare till Kottlasjön via en liten trumma under Badbergsvägen. Utmed Källvägens västra sida, med start ca m från Korsningen med Lillgårdsvägen finns ett dike som avrinner mot söder. Diket kan ha anlagts som ett avskärande dike för att förhindra att ytvatten från höjdpartiet öster om Källvägen rinner in på lerområdet och försämra effekten av det ovan redovisade dikessystemet. I sydväst delen av exploateringsområdet rundar diket ett område med berg i dagen och försvinner in i slånbärssnåret samtidigt som det viker av åt väster in på ängen och ansluter till dikessystemet. I moränen under leran förekommer ett grundvattenmagasin. Magasinets trycknivå är inte känd med torde ligga strax under markytan i södra delen och 1-2 m under markytan i den norra delen. Nybildning av grundvatten till magasinet sker nästan uteslutande i moränområdet utmed Källvägen. Den täta leran förhindrar i praktiken all grundvattenbildning inom exploateringsområdet. Grundvattenmagasinet avrinner i huvudsak till Kottlasjön. Kottlasjön är reglerad och har normalt en vattennivå kring +11,5.

5 sid. 5(11) (Vattennivåerna i Geosigmas PM angående Kottlasjön är angivna i ett annat höjdsystem än det som gäller för detaljplanen och grundkartan, vilket är RH00) 3.4 Markföroreningar Enligt Länsstyrelsen i Stockholm och Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Lidingö finns inga uppgifter om att verksamheter bedrivits inom de aktuella fastigheterna vilka kunnat orsaka risk för markföroreningar. Kvartersnamnet Isstacken antyder att man möjligen haft någon form av (sommar)förvaring av is från Kottlasjön inom området, vilket skulle kunna förklara dikessystemet som avledare av smältvatten sommartid. Inga kända utfyllnader eller liknande har utförts inom fastigheterna. Jordbruk eller annan storskalig odlingsverksamhet har så vitt känt aldrig bedrivits, eller åtminstone sedan 1950-talet, varför förekomsten av gödningsämnen och bekämpningsmedelsrester kan uteslutas. 4 FÖRSLAG TILL YT- OCH DAGVATTENHANTERING 4.1 Naturmark För hantering av yt- och dagvatten inom den blivande naturmarken föreslår vi någon av följande två lösningar 1. Diket utmed Källvägen läggs om i södra delen så att vattnet leds ut i Kottlasjön via stadsäga 9:81 i stället för som idag in på den framtida tomtmarken 2. Diket läggs igen och regn- och ytvattnet inom naturmarken tillåts infiltrera marken och perkolera vidare ned till grundvattenmagasinet. Ur Kottlasjöns synvinkel torde det första förslaget vara att föredra. 4.2 Tomtmark Inom tomtmark finns två typer av dagvatten som skall tas om hand, dels dagvatten från hårdgjorda ytor, dels takvatten. Det förra tas om hand genom fördröjning och viss magasinering genom att infartsväg och garageuppfarter grusas asfaltering blir inte tillåten, Uppställningsytor utanför garage kan plattsättas med grusfogar. Överskottsvatten tas om hand genom anläggandet av ett centralt öppet dagvattendike (om möjligt med anpassad växtlighet) eller en kulvert med kupolsilar, från Lillgårdsvägen ned till södra fastighetsgränsen och sedan österut till ett föreslaget nytt dagvattenmagasin. Takvattnet leds via utkastare på stuprören till gräs- och planteringsytor runt byggnader där det får översila och tas upp av växtligheten eller avdunsta. Eventuellt överskottsvatten vid riklig nederbörd översilar inom östra delen till naturmarken och inom västra delen till dagvattendiket, eventuellt via grusade dikesanvisningar i blivande fastighetsgränser.

6 sid. 6(11) Innan fastigheten exploateras skall de befintliga dikena läggas igen med lera så att situationen återgår till den naturliga; den som rådde innan dikena grävdes. 4.3 Dagvattenmagasin Om detaljplaneförslaget ändras så att även en del av den östra delen av stadsäga 9:81 avsöndras som naturmark ser vi en möjlighet att där anlägga ett öppet dagvattenmagasin för både utjämning och rening av dagvattnet från exploateringsområdet och intilliggande områden. Förutom rening och utjämning kan magasinet fungera som damm för grodor och amfibier och ge ett allmänt positivt bidrag till naturmiljön i området. Magasinet kan sannolikt anläggas så att det (nästan) aldrig torkar ut. 4.4 Föroreningar i dagvatten Takvatten och överskottsvatten från grönytor är rent. Trafiken på Lillgårdsvägen och Källvägen är även efter exploateringen av mindre omfattning och innebär endast en mycket begränsad risk för tillskott av föroreningar i form av metaller, olja etc. från dagvatten i diken längs Lillgårdsvägen och Källvägen. Det föreslagna dagvattenmagasinet innebär normalt också en fördröjning och möjlighet till sedimentation och kontroll. Trafiken till och från fastigheterna och uppställning av fordon är så begränsad att den inte ger upphov till några föroreningar. Lokalt spill av olja, drivmedel m.m. fastnar på den hårdgjorda ytan och avdunstar normalt eller avlägsnas av fastighetsägaren. 5 PÅVERKAN PÅ KOTTLASJÖN OCH GRUNDVATTEN Om den föreslagna dagvattenhanteringen inom stadsägorna kommer till utförande i samband med exploateringen så innebär det ingen försämring för Kottlasjön, snarare förbättras situationen genom att naturvatten som idag leds in på fastigheterna, och där sannolikt i huvudsak avdunstar, fortsättningsvis leds till sjön och där något bidrar till att förbättra vattensituationen. Idag når endast en mycket liten del av det regnvatten som faller inom exploateringsområdet Kottlasjön. Med vårt förslag leds en större del av detta vatten som dagvatten till sjön. Fortsatta diskussioner om påverkan på sjön vid exploateringen måste fortsättningsvis även föras utifrån från följande basfakta: Kottlasjön har ett tillrinningsområde om ca m 2. De aktuella fastigheterna har en total yta om ca m 2. Kottlasjöns vattenvolym är ca m 3. Vid en nettoårsmedelnederbörd om ca 220 mm/år för området blir det årliga tillskottet av dagvatten från de aktuella fastigheterna betydligt under 1 % av Kottlasjöns volym.

7 sid. 7(11) Exploateringen innebär inget bortledande av grundvatten och förhindrar inte nybildning då den sker utanför exploateringsområdet. En igenläggning av det avskärande diket utmed Källvägen har sannolikt en positiv effekt för grundvattenbildningen. En igenläggning skall dock vägas mot de positiva effekterna av att leda vattnet till dagvattenmagasinet och vidare till Kottlasjön. Som helhet har exploateringen alltså ingen eller svagt positiv påverkan på grundvattensituationen. Igenläggningen av dikena inom dagens äng och torrläggningen av den lokala vattensamlingen/grodgölen kan kompenseras med ett nytt dagvattendike och ett dagvattenmagasin. 6 KOMPLETTERANDE UTREDNINGAR OCH UNDERSÖKNINGAR Nedan redovisas utredningar som kan behöva utföras inför det fortsatta planarbetet och exploateringen: Fördjupad utredning om förväntade dagvattenvolymer inom området och förväntad avrinning till dagvattenmagasinet och Kottlasjön Fördjupad utredning om topografiska, geologiska och hydrologiska förutsättningar för nya (dagvatten)diken och placering av dagvattenmagasinet Installation av 2 st grundvattenrör Kartering av fastmarksgräns och infiltrationsområde för grundvatten i öster utmed Källvägen Structor Miljöbyrån Stockholm AB Structor Mark Stockholm AB Mikael Eriksson Christof Ågren Referenser

8 sid. 8(11) Bilaga 1 Bild 1 Centrala delen av stadsägorna med dike, Lillgårdsvägen i fonden Bild Östra delen med skogsridån utmed Källvägen

9 sid. 9(11) Bild 3 Södra delen mot väster Bild 4 Södra delen mot öster med lokal vattensamling och bräddfyllt dike

10 sid. 10(11) Bild 5 Lövskogsridån utmed Källvägen med dikesanvisning i norr delen Bild 6 Lövskogsridån utmed Källvägen med dike i södra delen

11 sid. 11(11) Bild 7 Stadsäga 9:81 med läge för föreslaget dagvattenmagasin i fonden Bild 8 Stadsäga 9:81 med vassbestånd och gräns mot 9:77 i fonden

12

13

Vattrudan, Hallstavik, Norrtälje kommun

Vattrudan, Hallstavik, Norrtälje kommun Detaljplaneunderlag Vattrudan, Hallstavik, Norrtälje kommun Detaljplan för verksamhetsområde söder om västra infarten PM Mark och vatten Stockholm 2010-10-05 Beställare: Norrtälje kommun Projektbeteckning:

Läs mer

Tibbleängen, Kungsängen, Upplands Bro kommun

Tibbleängen, Kungsängen, Upplands Bro kommun Bro kommun Stockholm Beställare: Villamarken exploatering AB Structor Geoteknik Stockholm AB Uppdragsansvarig: Anna Grahn Structor Geoteknik Stockholm AB, org nr: 55 69 59 11 17 Solnavägen 4, 113 65 Stockholm

Läs mer

Del av Sundbyberg 2:17, Tule Plaza, Sundbybergs Stad

Del av Sundbyberg 2:17, Tule Plaza, Sundbybergs Stad Underlag till detaljplan Tule Plaza, Sundbybergs Stockholm Beställare: Näckström Fastigheter Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig: Malin Lund Teknikstöd/granskare: Christof Ågren Structor Mark Stockholm

Läs mer

Detaljplan för södra Lisselhed STYVERSBACKEN, del av fastigheten Vångsgärde 2:5 Orsa kommun, Dalarnas län

Detaljplan för södra Lisselhed STYVERSBACKEN, del av fastigheten Vångsgärde 2:5 Orsa kommun, Dalarnas län ORSA KOMMUN Detaljplan för södra Lisselhed STYVERSBACKEN, del av fastigheten Vångsgärde 2:5 Orsa kommun, Dalarnas län Tekniskt PM ytvattenavrinning Falun 2012-05-07 Detaljplan för södra Lisselhed STYVERSBACKEN,

Läs mer

Förprojektering Smedby 6:1

Förprojektering Smedby 6:1 Norrköpings Kommun PM Hydrogeologi Uppsala PM Hydrogeologi Datum 2016-09-30 Uppdragsnummer 1320015727 Utgåva/Status Helene Snöberg Agnes Forsberg Benjamin Reynolds Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

Säterhöjden 1 m.fl., Rågsved, Stockholms stad

Säterhöjden 1 m.fl., Rågsved, Stockholms stad Underlag till detaljplan Säterhöjden 1 m.fl., Nya flerboshus och Stockholm Illustrationsbild: Bergkrantz Arkitekter Beställare: Bergkrantz Arkitekter/Familjebostäder Structor Mark Stockholm AB, Terminalvägen

Läs mer

UPPRÄTTAD: KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign PM- DAGVATTENUTREDNING BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Helena Berggrund UPPRÄTTAD AV. Helena Berggrund

UPPDRAGSLEDARE. Helena Berggrund UPPRÄTTAD AV. Helena Berggrund UPPDRAG Stensta, Kumla 1:9 (del av) PM Geoteknik UPPDRAGSLEDARE Helena Berggrund DATUM UPPDRAGSNUMMER 2112099000 UPPRÄTTAD AV Helena Berggrund Inledning I Vallentuna kommun pågår ett arbete med att ta

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Årsta 1:1, Årstastråket Etapp 2, kvarter 5, Stockholms stad

Årsta 1:1, Årstastråket Etapp 2, kvarter 5, Stockholms stad Detaljplaneunderlag Årsta 1:1, Årstastråket Markförhållanden och grundläggning Stockholm Beställare: Familjebostäder Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig: Malin Lund Granskare: Christof Ågren Structor

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Tofta Krokstäde 1:51, Gotland

Tofta Krokstäde 1:51, Gotland Beställare: Arkitektur & Film C J AB, Gotland Hydrogeologiskt utlåtande till detaljplan Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Karin Törnblom Handläggare Matilda Gustafsson L:\Uppdrag\

Läs mer

Tumba skog, Botkyrka kommun

Tumba skog, Botkyrka kommun Utredning till detaljplan Tumba skog, Botkyrka Översiktlig PM - Masshantering och Stockholm 2015-05-06_rev 2015-11-23 2015-04-21 Beställare: Rödstu Hage Projekt AB Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig:

Läs mer

Del av Liljeholmen 1:1 invid Oxläggen, Midsommarkransen, Stockholms stad

Del av Liljeholmen 1:1 invid Oxläggen, Midsommarkransen, Stockholms stad Detaljplaneunderla g Del av Liljeholmen 1:1 invid Oxläggen, Midsommarkransen, G rundläggning vid spår tunnlar för T unnelbana 2 Stockholm 2017-02 - 03 B eställare: AB Familjebostäder Beställarens projektnummer:

Läs mer

Kragsta 1:51:3, Vallentuna kommun

Kragsta 1:51:3, Vallentuna kommun Detaljplaneunderlag Stockholm 2016-11-16 Beställare: Kragsta Park AB Beställarens projektnummer: Structor Geoteknik Stockholm AB Uppdragsansvarig: Christof Ågren Structor Geoteknik Stockholm AB, org nr:

Läs mer

PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna. Datum Uppdragsnr: 16113

PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna. Datum Uppdragsnr: 16113 PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna Datum 2017-06-29 Uppdragsnr: 16113 Innehåll Förutsättningar... 4 Dimensionerande regn... 5 Kapacitet befintligt ledningsnät... 5 Förslag dagvattenbehandling... 6 Ytavrinning

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr JM AB. PM Dagvatten Lingvägen. Stockholm

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr JM AB. PM Dagvatten Lingvägen. Stockholm JM AB Stockholm 2 01 3-0 3-1 1 Dat um 2013-02- 2711 Uppdragsnumm er 61261254736 Utgåva/Status 2 Foto framsida taget frånexploateringsom rådet mot Kvinckentorpsskolan österut, Johanna Ardland Bojvall Johanna

Läs mer

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun SAMMANFATTNING Utredningsområdet omfattar både befintligt och planerat deponiområde och kan hydrologiskt indelas

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Dagvattenutredning, Borås Stad

Dagvattenutredning, Borås Stad Dagvattenutredning, Borås Stad Detaljplan för Brämhults Kärra 1:3 Koncept 081103 2008-11-03 Beställare Borås Stad, Stadsbyggnadskontoret Kristine Bayard Konsult Vägverket Konsult Affärsområde Syd Avdelning

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Järntorget Bostad AB, Ekerö Uppsala 2015-02-23 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Telefon 010-615 60 00 www.ramboll.se Organisationsnummer 556133-0506 , Ekerö Datum 2015-02-23 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

PM Geoteknik (PM Geo)

PM Geoteknik (PM Geo) Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Svefa Fastighetsutveckling AB Miljöbedömning Tomteboda bussdepå Tomteboda, Solna Datum: Rev: 2013-04-08 Org.nr. 556832-9451

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Kv. Månstenen, Solberga

DAGVATTENUTREDNING Kv. Månstenen, Solberga 1(7) DAGVATTENUTREDNING Kv. Månstenen, Solberga Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor - 2012-10-24, Dnr 2010-16279 Reviderad 2012.08.15 Upprättad av: Gunnar Byström, Novamark AB 2012.02.20 11125 Kv.

Läs mer

Del av Norra Ängby 1:1, Blackeberg, Stockholms stad

Del av Norra Ängby 1:1, Blackeberg, Stockholms stad Underlag till detaljplan Del av Norra Ängby 1:1, Blackeberg, Stockholms stad Nya flerbostadshus Utrednings PM Geoteknik Markförhållanden och grundläggning 2018-08-28 Bild 1 Blackebergsvägen, fotat från

Läs mer

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum:

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum: Utredning Revideringsdatum: Uppdragsgivare: Idun Invest AB Upprättat av: Anna Thorsell Reviderad av: Erika Hagström Konsult: Structor Uppsala Tel. 018-888 08 50 ANTAL BLAD: 10 BLAD NR: 1 Hemsida: 753 30

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Översiktligt VA för Triangeln

Översiktligt VA för Triangeln Uppdragsnr: 10108752 1 (6) PM Översiktligt VA för Triangeln Bakgrund I anslutning till väg 136 vid Borgholms norra infart planeras ett område för handel- och serviceetableringar. Planområdet omfattar ca

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05 Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare HÄRRYDA KOMMUN BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng

Läs mer

Riskbedömning för översvämning

Riskbedömning för översvämning Riskbedömning för översvämning Kallfors ängar och Norra Myrstugan GRAP 17127 Alexander Hansen Geosigma AB Maj 2017 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604502 17127 2017-05-22 Uppdragsledare

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering .1 (7) 1. Exempel på system för dagvattenhantering Nedan följer exempel på, för planområdet lämpliga, åtgärder som kan implementeras för att fördröja, reducera, rena och avleda dagvatten inom utredningsområdet.

Läs mer

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09 Geotekniskt PM 2015-03-09 Upprättad av: Martin Holmberg Granskad av: Daniel Elm Uppdragsnummer: 10207748 INRE HAMNEN, OSKARSHAMNS KOMMUN Geotekniskt PM Kund Oskarshamns Kommun Erik Hjertqvist Konsult WSP

Läs mer

Mikaelsplan, Uppsala Utredning

Mikaelsplan, Uppsala Utredning Dagvatten, Uppsala Uppdragsgivare: Uppsalahem Upprättat av: Anna Thorsell Konsult: Structor Uppsala 753 30 UPPSALA Utredning Revideringsdatum: , 753 30 UPPSALA Dagvatten ANTAL BLAD: 8 BLAD NR: 1 Innehåll

Läs mer

PM Geoteknik. Beskrivning av geotekniska förhållanden samt grundläggningsrekommendationer. Norra Rosendal, Uppsala 2014-05-22

PM Geoteknik. Beskrivning av geotekniska förhållanden samt grundläggningsrekommendationer. Norra Rosendal, Uppsala 2014-05-22 Beskrivning av geotekniska förhållanden samt grundläggningsrekommendationer 2014-05-22 Kund Uppsala kommun UPK 5100 Ansvar 18011 Box 1023 751 40 UPPSALA Germund Landqvist Tel: 018 727 40 05 Konsult WSP

Läs mer

BILAGA 5 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN. Växjö 2009-11-11 SWECO Infrastructure AB

BILAGA 5 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN. Växjö 2009-11-11 SWECO Infrastructure AB BILAGA 5 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN Växjö 2009-11-11 SWECO Infrastructure AB Malin Engström Uppdragsnummer 2292762 ra01s 2008-06-03 SWECO Lineborgsplan

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN, KNÄPPLAN VÄSTRA HJO KOMMUN. Nytt bostadsområde

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN, KNÄPPLAN VÄSTRA HJO KOMMUN. Nytt bostadsområde DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN, KNÄPPLAN VÄSTRA HJO KOMMUN Nytt bostadsområde 2017-03-28 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN, KNÄPPLAN VÄSTRA HJO KOMMUN Nytt bostadsområde KUND Hjo kommun Torggatan

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Bilagor Till denna VA- och dagvattenutredning bifogas följande kartmaterial. Bilaga 1 Illustrationskarta med VA för Stare 1:109 m fl. Daterad 2011-11-28.

Läs mer

PM GEOTEKNIK (PM/GEO)

PM GEOTEKNIK (PM/GEO) NORRTÄLJE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 3412237-002 MELLINGEHOLM, NORRTÄLJE GEOTEKNISKT UNDERLAG FÖR DETALJPLANELÄGGANDE AV MELLINGEHOLM 2:4, NORRTÄLJE VÄSTERÅS 1(8) Sweco Ingenjör Bååths Gata 17 Box 8 SE-721

Läs mer

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB.

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB. KALMAR KOMMUN Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 Översiktlig geoteknisk undersökning Växjö 2011-09-19 Sweco Infrastructure AB Växjö Markbyggnad Anders Petersson Tommy Ivarsson 1 (5) Sweco Sweco

Läs mer

HYDROGEOLOGISK UTREDNING KUMMELNÄS 1:893 & 11:142

HYDROGEOLOGISK UTREDNING KUMMELNÄS 1:893 & 11:142 Dnr B 2017-000804 Ankom 2017-06-30 HYDROGEOLOGISK UTREDNING KUMMELNÄS 1:893 & 11:142 2017-06-30 UPPDRAG 279222 Kummelnäs Titel på rapport: Hydrogeologisk utredning Kummelnäs 1:893 & 11:142 Status: Datum:

Läs mer

HYDROGEOLOGISK UTREDNING. Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun

HYDROGEOLOGISK UTREDNING. Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun HYDROGEOLOGISK UTREDNING Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun 2016-05-30 HYDROGEOLOGISK UTREDNING Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun KUND Norrköpings kommun KONSULT WSP Environmental

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING landskap Pusterviksgatan Göteborg. Tfn

PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING landskap Pusterviksgatan Göteborg. Tfn PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING 2016-05-13 02landskap Pusterviksgatan 13 413 01 Göteborg Tfn 031 711 14 80 PM Dagvatttenutredning sid 2/9 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte...

Läs mer

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun Underlag till detaljplan Väppeby, Bålsta, Håbo PM Geoteknik och dagvatten Markförhållanden och grundläggning Stockholm Beställare: Smideman Arkitekter Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig: Anna

Läs mer

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD 2013-09-04 Upprättat av: Anna Lundgren Granskat av: Irina Persson Sweco Environment AB Stockholm Vattenresurser Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Bakgrund Delar av det område som planeras exploateras

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Oknebäck 4:2

Detaljplan för del av fastigheten Oknebäck 4:2 1(5) Mönsterås kommun Detaljplan för del av fastigheten Oknebäck 4:2 Teknisk- ekonomisk utredning REVIDERING 2014-03-05 Kalmar 2013-08-06 Markkonsult Anders Elm AB 2(5) Innehållsförteckning 1 Befintliga

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-06-29

HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-06-29 HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 HAMMARÖ

Läs mer

PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad

PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad Underlag för markplanering Projektnummer: 15045 Skapat av: Loxia Group Besöksadress: Järntorgsgatan 3, 703 61 Örebro www.loxiagroup.se Sida 2 av 6 Innehållsförteckning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen DAGVATTENUTREDNING Kv. Giggen Tallkrogen Stockholm 2013-02-26 Novamark AB Olle Burman Jimmy Jonsson I:\PDOC\13022, Kv, Giggen\M\M-dok INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH HYDROLOGI 3 3. DAGVATTEN

Läs mer

STRUCTOR MARK MALMÖ AB

STRUCTOR MARK MALMÖ AB Sida 1(14) Dagvattenutredning Helgedalsskolan Bilden hämtad från www.kristianstad.se Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3 Befintliga ledningar... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Uvekull 5:1 m.fl. Weland. Dagvattenhantering. Smålandsstenar Gislaveds Kommun. Arb. nr. DG Södra Ekeryd xx

Uvekull 5:1 m.fl. Weland. Dagvattenhantering. Smålandsstenar Gislaveds Kommun. Arb. nr. DG Södra Ekeryd xx Uvekull 5:1 m.fl. Weland Smålandsstenar Gislaveds Kommun Dagvattenhantering Arb. nr. DG 11 208 Södra Ekeryd 2019-03-xx Dagsgårds VVS Konsulter AB Södra Ekeryd 123 314 93 HYLTEBRUK Tel: 0345-175 40, Fax:

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Hantverkargatan 5

Läs mer

Dagvattenhantering Alehagen, Mölnlycke

Dagvattenhantering Alehagen, Mölnlycke Härryda kommun Dagvattenhantering Alehagen, Mölnlycke Göteborg Dagvattenhantering Alehagen, Mölnlycke Datum 2013-10-28 Uppdragsnummer 13200003328 Utgåva/Status Arbetsmaterial Kjell Norberg Kristoffer Larsson

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad PM UPPDRAG Nyréns Läkerolområdet UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Per Domstad UPPRÄTTAD AV Per Domstad DATUM 2016-11-30 DAGVATTENHANTERING LÄKEROLOMRÅDET Bakgrund Gävle kommun avser bebygga det gamla området

Läs mer

1 Bakgrund/syfte Område Geologi Befintlig byggnation... 3

1 Bakgrund/syfte Område Geologi Befintlig byggnation... 3 Geoteknik PM Handläggare Mikael Johansson Tel +46 10 505 04 42 Date 2016-02-19 Uppdragsnr 588965 Mobil +46 72 219 15 48 Albyberg Etapp 2 E-mail mikael.a.johansson@afconsult.com PM Geoteknik Innehåll 1

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

Dagvattenutredning. Mantorp FALL 1:1. Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg

Dagvattenutredning. Mantorp FALL 1:1. Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg Dagvattenutredning Mantorp FALL 1:1 Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg 2016-03-02 Innehåll Bakgrund... 2 Syfte... 2 Befintligt ledningssystem... 2 Geologiska förutsättningar...

Läs mer

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Maria Malone Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Jennifer Löfvendahl

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Stockholm PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Datum 2016-10-14 Uppdragsnummer 1320013876 Johanna Ardland Bojvall Hanna Särnefält Johanna Ardland Bojvall Uppdragsledare

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

Masugnen 7, Bromma, Stockholms stad

Masugnen 7, Bromma, Stockholms stad Programhandling Masugnen 7, Bromma, Markförhållanden och grundläggning Stockholm 2015-10-23 Beställare: JM AB Projektbeteckning: P.067095.1.7 Structor Geoteknik Stockholm AB Uppdragsansvarig: Malin Lund

Läs mer

Karlskrona - Översiktlig dagvattenutredning Mölletorp

Karlskrona - Översiktlig dagvattenutredning Mölletorp Uppdragsnr: 10173223 1 (7) PM Karlskrona - Översiktlig dagvattenutredning Mölletorp Förutsättningar Karlskrona kommun planerar för ett nytt bostadsområde i Mölletorp och i samband med det har WSP fått

Läs mer

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun , Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun Utredning rörande konsekvenser av exploatering samt förslag till dagvattenhantering i samband med detaljplanläggning Umeå 2010-05-06 Beställare:

Läs mer

PM GEOTEKNIK GÖRLA 9:2 2013-07-05

PM GEOTEKNIK GÖRLA 9:2 2013-07-05 PM GEOTEKNIK GÖRLA 9:2 2013-07-05 Uppdrag: 249451, GÖRLA 9:2, NORRTÄLJE Titel på rapport: PM Geoteknik Status: Datum: 2013-07-05 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Norrtälje kommun Björn Engardt Konsult:

Läs mer

Översiktligt PM Geoteknik inför detaljplanearbete

Översiktligt PM Geoteknik inför detaljplanearbete Översiktligt PM Geoteknik inför detaljplanearbete Kvarngärdet 60:1 m.fl. Uppsala kommun www.bjerking.se Uppdrag nr. 14U26297 Sida 2 (6) Geoteknik PM Projektering Uppdragsnamn Besqab Projekt och Fastigheter

Läs mer

VA-UTREDNING Kv. Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Oskarshamns kommun A 5012

VA-UTREDNING Kv. Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Oskarshamns kommun A 5012 VA-UTREDNING Oskarshamns kommun PM 2015-03-10 Upprättad av: Jonas Mörhed Granskad av: Reino Erixon Godkänd av: Reino Erixon A 5012 VA-UTREDNING Oskarshamns kommun KUND ICA Fastigheter AB Truckgatan 15

Läs mer

Nyborg, Vallentuna Kommun

Nyborg, Vallentuna Kommun Detaljplaneunderlag Nyborg, Vallentuna Stockholm 2013-05-06 Beställare: Vallentuna kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektbeteckning: Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig: Tomas Holmqvist

Läs mer

Bedömning av grundläggningsförhållanden vid Ålsätters fritidshusområde

Bedömning av grundläggningsförhållanden vid Ålsätters fritidshusområde Bedömning av grundläggningsförhållanden vid Ålsätters fritidshusområde Vingåkers kommun PM Geoteknik Göteborg 2015-03-11 Structor Mark Göteborg AB Projektbenämning: Uppdragsansvarig: Handläggare: Granskad

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING Uppdrag DPL Gammelgårdsområdet UPPDRAGSNUMMER 16040 Uppdragsledare Marina Fyhr Datum 2016-11-11 Upprättad av: Patrik Johnsson Granskad av: Marina Fyhr 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN VEBERGA I RÖNNÄNG

TJÖRNS KOMMUN VEBERGA I RÖNNÄNG sid 1/6 TJÖRNS KOMMUN VEBERGA I RÖNNÄNG Underlag för detaljplan Göteborg 2008-02-18 Markteknik AB Box 36135 400 13 Göteborg VEBERGA I RÖNNÄNG, TJÖRNS KOMMUN sid 2/6 Allmänt Enligt uppdrag från JM AB har

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

Geoteknisk förstudie av fastigheten Repet 4, Södertälje

Geoteknisk förstudie av fastigheten Repet 4, Södertälje Grap, Södertälje Sebastian Agerberg Geosigma AB Uppdragsnr SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: Antal Bilagor: Sebastian Agerberg 7 - Beställare: Rikshem Blombacka

Läs mer

Projekteringsunderlag

Projekteringsunderlag Projekteringsunderlag ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR EXPLOATERINGSOMRÅDE NORR OM NORRA RINGVÄGEN, ÄLMHULTS KOMMUN SLUTRAPPORT 2012-09-14 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Undersökningsresultat...

Läs mer

Storängens industriområde inom Huddinge Kommun

Storängens industriområde inom Huddinge Kommun inom Huddinge Kommun PM - Geoteknisk inventering Stockholm 2006-05-31 Uppdragsnummer: 211900 Karin Wenander 2 (6) Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 Uppdrag, syfte och omfattning... 3 2 GEOTEKNISKA

Läs mer

Teknisk PM Geoteknik. Detaljplan Hällebäck. Stenungsund 2013-08-26

Teknisk PM Geoteknik. Detaljplan Hällebäck. Stenungsund 2013-08-26 Detaljplan Hällebäck Stenungsund 2 (6) Beställare Samhällsbyggnad Plan 444 82 Stenungsund Daniela Kragulj Berggren, Planeringsarkitekt Konsult EQC Karlstad Lagergrens gata 8, 652 26 Karlstad Telefon: 010-440

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Masugnen 5, Ulvsunda industriområde, Stockholms stad

Masugnen 5, Ulvsunda industriområde, Stockholms stad Programhandling Masugnen 5, Ulvsunda Markförhållanden och grundläggning Stockholm 2015-10-23 Beställare: Skanska Nya Hem Projektbeteckning: 54620-71056-9910 Structor Geoteknik Stockholm AB Uppdragsansvarig:

Läs mer

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Upprättad av: Sara Jorild Granskad av: Michael Engström Uppdragsnr: 10148220 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin.

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin. Datum 2015 03 15 Handläggare Lars Erik Widarsson Telefon 010 490 E post 97 68 lars erik.widarsso@nsva.se Allerum 1:32 Underlag om vatten, avlopp och avvattning till detaljplan förutsättningar och diskussion

Läs mer

E4 Förbifart Stockholm

E4 Förbifart Stockholm FS Gemensamt Bilaga 1 Analys av grundvattenförhållande och ARBETSPLAN Bilaga_1_Edeby_ekhage Objektnamn E4 Förbifart Stockholm Entreprenadnummer FS Entreprenadnamn Gemensamt Beskrivning 1 Bilaga 1 Beskrivning

Läs mer

Del av Säm 2:1, Bovallstrand i Sotenäs kommun. 1(4) VA och dagvattenutredning för ny detaljplan.

Del av Säm 2:1, Bovallstrand i Sotenäs kommun. 1(4) VA och dagvattenutredning för ny detaljplan. Del av Säm 2:1, Bovallstrand i Sotenäs kommun. 1(4) Ny detaljplan Det planeras för nytt bostadsområde med 11 st nya tomter i första etappen och ca 11 st i andra etappen. Yta inom planområdet (etapp 1 )

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(5) VA och dagvattenutredning Vatten och spillvatten Utbyggnad av konventionellt kommunalt VA-skall väljas. Huvudledningarna, spill och vatten skall anslutas till kommunens anslutningspunkter

Läs mer

4 Grontmij. Almnäs, Södertälje. Södertälje kommun, Samhälisbyggnadskontoret. fl PM Geoteknik. C GrontmijAB PLANERINGSUNDERLAG. Uppdragsnummer 10016381

4 Grontmij. Almnäs, Södertälje. Södertälje kommun, Samhälisbyggnadskontoret. fl PM Geoteknik. C GrontmijAB PLANERINGSUNDERLAG. Uppdragsnummer 10016381 ci Samhälisbyggnad/Geoteknik Håkan Bohm Pascal Orrit Granskare Handläggare Pascal.Orrit@grontmij.com Mejerivgen 1 E-post Besök Grontmij AB Box 47303 + 46104801501 556563-7237 Direktnr - Orgnr Stockholm

Läs mer