Flintanalys av materialet från RAÄ 220 gravfält vid Påljungshage, Helgona sn i Södermanland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Flintanalys av materialet från RAÄ 220 gravfält vid Påljungshage, Helgona sn i Södermanland"

Transkript

1 Flintanalys av materialet från RAÄ 220 gravfält vid Påljungshage, Helgona sn i Södermanland Av Helena Knutsson, Stoneslab, Uppsala Inledning Vid undersökningen av gravfältet har 1171 g flinta påträffats bland annat i gravfyllningarna. Den betraktades av utgrävarna som intressant del av gravinventarierna och därför ombads jag att undersöka materialet närmare. Större delen av flintan var bränd men enstaka föremål har inte skadats av eld. Dessutom har ett avslag av kvartsit lämnats in för undersökning. Materialet har undersökts för slitspår. Dessutom har en sortering av det brända materialet utförts i syfte att undersöka bränningsgraden, eventuell förekomst av redskap och härkomsten av flintan. Slitspåren har undersökts med användning av de metoder och procedurer som redovisas i bl. a. Knutsson De utvalda föremålen har efter vederbörlig förbehandling (tvätt i ca 1% saltsyrelösning och 1% lösning av kaustiksoda, ultraljudsbad, samt tvätt med ren aceton) undersökts i ett metallografiskt mikroskop av märket Nikon Epiphot med förstoringar upp till 400x. Dokumentationen av slitage i mikroskop skedde med en på mikroskopet påmonterad kamera av märker Nikon DS-U1 och med bildbehandlingsprogrammet NIS Elements 3.0. Analysresultat slitspårsanalys Fyndnummer Verktyg Råmaterial Användning Bränd/eroderad kommentar 1 F37 A 250 avslag flinta senon använd - från Falster? stickelegg 2 F 38 A 323 avslag flinta senon ev utsida av äldre verktyg möjligen svagt eroderad 3 F 51 A 634 avslag flinta senon från Falster? använd, flera eggar skrapande och täljande rörelse 4 F 97 A 4511 avslag flinta senon mycket finkornig 5 F 140 ingen fyndkontext 6 F 142 ingen fyndkontext använd till skärning av kött och ben stycke flinta jämförelse observation bränt stycke flinta bränt på krustan trådlika vidhäftade lämningar 7 F 161 A 5763 avslag flinta senon, finkornig använd som stickel eller krossmärken, ser ut som

2 ritsverktyg på den mejsellika eggen 8 F190 A 3569 avslag kvartsit ej använd 9 F 199 A 6094 avslag flinta ev använd, rest av knacksten 10 F 200 A 6094 stycke flinta ev använd, rest av knacksten ev eroderad eller brandpåverkad ev eroderad eller brandpåverkad avslagen enpolig kärnbas avslag från F 200 Fem av de tio undersökta redskapen hade slitage som bedömdes komma från användning, två föremål kommer från en nodul som tidigare använts som knacksten. De två föremålen, F 199 och F 200 har passning. Nedan följer en kommenterad sammanställning av analysdokumentationen. F 37. Slitspåren uppträder i de markerade områdena. Bland annat fläckar av en vit täckande böljande glans med mycket tunna repor i som bilden nedanför visar. Slitspåren ligger framförallt på avslagets plattform som bildar en kraftig spets.

3 F 37. Skador av denna typ uppstår vanligtvis i kontakt med färskt trä. De mycket tunna repor som syns i bilden löper i ca från eggranden och i kombination med eggens utseende tyder på att redskapet har använts för ritsning.

4 F 38. Detta avslag har efter analysen tolkats som oanvänt i sitt nuvarande skick. Däremot visar dess välvda motsida upp skador från användning av ett redskap som det slagits av från.

5 F 38. Vit böljande glans med djupa plastiska deformationer. Den har hittas bara på ett ställe längs eggen vid punkt A och reporna i den löper ca från eggranden. Eftersom den är tillfällig kan den vara rest efter tillslagning med trä- eller möjligen hornhammare. F 38 M sidan: nerslipade högre partier och mycket tunna och grunda repor (dels i ca 60 i den centrala delen av bilden, dels i ca 110 i den högra nedre delen av bilden) kan vara resultat av anvädning innan avslaget avlossats från ett tidigare redskap. Eftersom förändringen är svag kan den tolkas så endast genom att jämföras med den avspaltade ytan där repor och den nerslipande glansen saknas helt.

6 F 51. Detta verktyg är kraftigt slitet. Det verkar ha haft två anvädningsfaser. Först har en lång svagt konkav egg använts. Slitspåren tyder på att man både skrapat och skurit med det och att det använts på ett material, som varit så följsamt att det kunnat tränga långt upp på eggen. En vit glans som täcker de högre delaran i topografin finns så långt upp på eggens båda aspekter som det skuggade partiet på den högra bilden visar. Spår av skärande och sågande röresle finns bara vid eggranden, medan spår av skrapning/hyvling finns längre bak på redskapet. Därefter kan samma egg ha använts som eldslagningsflinta. Det tyder den ojämna retuscheringen av hela denna eggrand på och de fläckvis förekommande anhopningarna av otaliga, på olika vis varandra korsande repor. Slutligen har den bakre delen av redskapet formats om medelst tillslagning med en sorts flathuggningsförsök, en ganska ojämn sådan. Spår av vit täckande glans finns på några ställen längs denna egg. Även här finns repbildningar, som här huvudskaligen löper i samma riktning som eggranden och borde härstamma från en sågande rörelse. Djupa plastiska deformationer löper i motsatt riktning. Verktyget tolkas här som ett flertal gånger använt multiverktyg. F 51. En mindre förstoring av ett parti på den mest slitna eggen. Ytan är täckt med en vit något nersliten glans med stora mängder repor. Förändringen är intensivast intill eggranden, där finns också repor i flera olika riktningar.

7 F 51. En större förstoring av samma yta. Repbildningarna i den vita glansen intill eggranden syns tydligare. Denna typ kan härstamma från användning som eldslagningsflinta. Skadorna längre upp på redskapets kropp har dock med all sannolihket annat ursprung.

8 F 51. Högre upp på redskapet på båda sidorna av eggen är reporna tydligare orienterade omkring 90 från eggranden. Glansen är också här kraftigt utbildad. Denna bild är tagen ca 2 cm upp på redskapets avspalningssida.

9 F51. Sammanhängande fläckar av vit glans med mycket tunna repor och plastiska deformationer i har bevarats på ett parti som omformats efter användningen. Repbildningarna löper huvudsakligen parallelt med eggranden men också i andra riktningar ( ). Det finns både mycket tunna repor i de vita fälten och kraftigare djupare långa emellan dessa. Fläcken finns i området markerat som vit glans.

10 F 51 Som kontrast visas här en onött yta från området runt fläcken med vit glans i bilden ovan. Bilden är tagen i en av ursplittringarna längs den nedre flathuggna eggen. F 97 avslag av finkornig svagt genomskinlig senonflinta. Linjen på den vänstra bilden visar var på eggen slitspåren från användningen sitter. Spåren är ganska svaga. Repor som åtföljer den svaga glansen visar dock på systematisk rörelse i skärande riktning. Förändringar av ytan på den andra eggen (linjen längs den högra bilden) saknar linjaritet, är mycket svaga och tolkas här som orsakade av erosion.

11 F 97. Ett glansstråk med repor på eggen. Ytan omkring stråket ar svagt nerslipad. Sådana skador uppstår i experimentella sammanhang vid skärning i kött med ben. Föremålet skulle alltså kunna vara en slaktkniv, eller som utgrävarna antar ett verktyg för att skära fritt benen från den dödes kropp.

12 F 140. Bränt stycke. Ett foto har tagits på ytan vid markeringen. F 140. En yta har dokumenterats för att visa skillnaden till ytor slitna av användning. En bränd eller kraftigt eroderad yta sprider ljuset mera. Topografin har smält så ojämnheterna försvunnit. Den vita gropiga jämna hinnan är troligen också resultat av bränning.

13 F 142 var också ett bränt stycke med krusta. På krustan upptäcktes en stor mängd små kopparfärgade trådar av okänd härkomst.

14 F 142. De trådiga lämningarna som ligger i krustan. Ytan undersöktes i ESEM av mig och Marianne Ahlbom (Stockholms Universitet) och en spektrumanalys av de ingående elementen gjordes. Endast en sådan tråd undersöktes tills vidare. Den verkar till övervägande del bestå av organiskt material, någon typ av karbonoxid. Element Weight% Atomic% C K O K Na K Mg K Al K Si K S K Cl K K K Ca K Ti K Fe K Totals Spectrum processing : Peak possibly omitted : kev Processing option : All elements analyzed (Normalised) Number of iterations = 7 Standard : C CaCO 3, O SiO 2, Na Albite, Mg MgO, Al Al 2 O 3, Si SiO 2, S FeS 2, Cl KCl, K MAD-10 Feldspar, Ca Wollastonite, Ti Ti, Fe Fe. F 142. ESEM avbildning av ett residuum på denkrustatäckta delen av föremålet. Det liknar de trådlika formerna som observerats i ljusmikroskopet, men bara en kort bit har hittats. Den är också snodd på ett sätt som inte kunnat upptäckas med ljusmikroskop. Resultat av spektrumanalysen av residuet är sammanställdt i ovanstående tabell och diagram. Ett tills vidare obekräftat antagande är att tråden

15 är svamphyf. Eftersom den utsatts för kemisk behandling som i princip borde ha tvättat bort den kvarstår frågan om vad som häftat den fast vid ytan. F 161. Föremålet ser ut som avslagen bas av en enpolig plattformskärna. På dess yta syns ett antal rundade sprickor som är slagmärken efter ett hårt instrument. Sprickorna har gått rakt in i flintmassan men lyckades inte avlägsna det man försökte att slå bort. Föremålet verkar ha använts som ritsinstrument på den vassa mejselformade eggen markerad med svart linje. På bilden nedan syns de kraftiga användningsspåren, med stort antal repor som löper parallet med eggranden.

16 F 161. Slitspår vid eggen av den mejselformade spetsen. De flesta reporna löper helt paralllelt med eggranden. Ytan täcks av en ljus, kraftigt utvecklad glans. Sådana skador uppstår ofta vid sågning eller ritsning om eggen, som i detta fall, är smal och spetsig. Eftersom skadorna täckerbstora ytor är färskt trä det troligaste kontaktmaterialet.

17 F 161. På motsatta sidan av eggen finns liknande skador, något svagare utvecklade. Det tyder på att denna sida varit något mer vinklad från det bearbetade materialet. F 199 och F 200. Det större avslaget har slagits av på plats i Påljungshage från tidigare svallad nodul som dessutom tycks ha använts som knacksten. Det har slagits av med ganska hårt slag troligast med bipolär eller städmetod. Åskanten på avslaget (vid pilen) är en gammal slagyta och fläckvis på den finns en nerslitning med repor tvärs över den såsom avbildas på nedanstående bild.

18 F 199. Slitspåren på mittåsen. Deras placering, den omgivande ytans utseende och nodulens utseende i övrigt tyder på att förändringen kommit till genom mekanisk erosion. Det brända flintmaterialet Sammanlagt ca 1171 g flinta har hittats vid grävningarna. Dessa har undersökts för att fastslå flinttyper, deras eventuella härkomst, bränningens inverkan på flintan samt förekomst av redskap i materialet. Eftersom inga experiment eller tidigare sorteringar eller definitioner av bränd flinta är kända, har denna sortering karaktären av frågeformulering snarare än tolkning. Undersökningar av flintsorter är påverkad av att flintorna är brända. Det är ofta omöjligt att bestämma flintans geografiska häromst. Råämnen och flintkvalité Sammanlagt 82 av fragmenten har krustarester. Alla utom två små fragment har lossat från rundade strandnoduler med spår av kraftig svallning. Nodulerna var små utifrån bedömningen av rundningen (eller den antagna omkretsen). Tre eller möjligen fyra typer av krusta har kunnat observeras. Dels mycke finkorniga dels grövre och mera krossad. Några av nodulerna har sådan kross att de antas ha tidigare använts som knackstenar. Det är svårt att från brända ytor klassificera flintsorter men åtminstone två olika typer verkar ha ingått i materialet. Den ena är mera homogen, den andra innehåller inklusioner av troligast grovkornigare material i form av runda fläckar, som i den brända ytan framträder som mörkare färg. Det krävs ett experiment med bränning av olika flintsorter för att

19 reda ut alla förändringarna i utseendet. Jämförelse inom materialet tillåter slutsatsen att det kommer från åtminstone 4 olika typer av strandnoduler. Av den sammanlagda vikten av ca 1,2 kg kan vi dra slutsatsen att man till platsen och gravfältet forslade mellan 5 och 10 noduler av strandlinta någonstans från södra Skandinavien (antagligen Skåne). Fragmentering, bränning och rester av redskap 398 brända flintor är registrerade. Bränningen av dem har varit ganska ojämn. Somliga är helt genombrända, vilket definieras med att de är benvita, krackelerade och deras avspaltningsytor är krossade eller gropiga. En del av flintorna har förändringar som lika gärna kan komma från frostsprängning. Den slutsats man kan dra är att bränningen varit ojämn på platsen där flintorna legat. Slutkommentar Övervägande delen av flintan i Påljungshages järnåldersgravar har bränts i syfte att förstöra den, rena den eller fragmentera den. Enstaka flintor har undgått en sådan behandling. Dessa har undersökts för slitspår och flertalet av dem har visat skador från tidigare användning och tolkas som redskap eller delar av sådana. Enstaka föremål har kunnat tolkas som slagna på plats, dock med en tämligen enkel metod. Några redskap eller delar av sådana ser ut att ha varit använda tidigare. Det visar upp en ganska komplicerad bild av beteenden i samband med import av flintorna och deras plats i järnåldersmänniskornas liv. Man har uppenbart gjort sig omaket att på ett eller annat sätt hämta flinta, använd eller oanvänd, bearbeta den, bränna den och sedan placera den i gravarna på en plats ca 600 km avlägsen från områden där flintan naturligt förekommer. Och det i en tid om vilken vi tror att den förfogade över redskap av bättre sort som dessutom kunde tillverkas av råmaterial tillgängligt i regionen. De är en intressant aspekt av järnåldermänniskornas liv och deras förekomst i gravarna kunde förstås i termer av till exempel, pilgrimsfärder, långvarig historisk förankring, vardagliga förbindelser över stora områden, turism osv. Det är endast fantasin och den arkeologiska metodologiska utvecklingen som sätter gränser. Flera tidigare studier visar att stenredskap och fragment av sådana är en vanlig del av järnålderslämningarnas inventarier. Och det inte bara i egenskap av eldslagningsstenar. SAUs tidigare grävningar för norra länken i Stockholms vägnät bland andra visade att även lokala stensorter som kvarts hade plats i järnåldersmänniskornas begravningskultur. Slitspårsanalyser av materialen från Ryssgärde (Knutsson 2005), och av några material från Skåne (Knarrström 2000) antyder redan nu att användning av flinta och andra stensorter är traditioner från stenåldern som av någon anledning inte försvinner i och med introduktionen av metall som verktygsråmaterial. Knarrström, Bo Flinta i sydvästra Skåne : en diakron studie av råmaterial, produktion och funktion med fokus på boplatsteknologi och metalltida flintutnyttjande. Acta archaeologica Lundensia. Series in 8o, 33 Stockholm: Almqvist & Wiksell International, 2000 Knutsson, H Slutvandrat. Aun 20. Uppsala.

20 Knutsson, H Analys av stenmaterialet från Ryssgärde i Onslunda, Tensta sn i Uppland. Otryckt rapport till UV Gal. Uppsala.

Undersökningens resultat redovisas i tabell 1 och figurer 1-3. Några kommentarer till resultaten görs nedan.

Undersökningens resultat redovisas i tabell 1 och figurer 1-3. Några kommentarer till resultaten görs nedan. Rapport Slitspårsanalys av stenfynd från Fembäcke 1:6, RAÄ 292, Vendel sn, Uppland av Helena Knutsson, Stoneslab, stenslab@telia.com Sju fynd valdes ut för analys. De var gjorda av flera olika råmaterial,

Läs mer

Litiskt material från Siretorp, Blekinge

Litiskt material från Siretorp, Blekinge Rapport 2010:7 Litiskt material från Siretorp, Blekinge Analys av material från utgrävning Anders Högberg Rapport 2010:7 Litiskt material från Siretorp, Blekinge Analys av material från utgrävning Anders

Läs mer

Gråfjell vid Rena elv, Åmot kommune i Hedmark Fylke

Gråfjell vid Rena elv, Åmot kommune i Hedmark Fylke Gråfjell vid Rena elv, Åmot kommune i Hedmark Fylke Slitspårsanalyser av materialen från fyndplatserna Bjørkeli, Melle, Rød terrasse och Stene terrasse Helena och Kjel Knutsson Inledning Under våren 2007

Läs mer

Järnfynd från Fyllinge

Järnfynd från Fyllinge UV GAL PM 2012:03 GEOARKEOLOGISK UNDERSÖKNING Järnfynd från Fyllinge Metallografisk analys Halland, Snöstorps socken, Fyllinge 20:393, RAÄ 114 Erik Ogenhall Innehåll Sammanfattning... 5 Inledning... 7

Läs mer

G A L Geoarkeologiskt Laboratorium GEOARKEOLOGI. En skära från en förromersk grav i Tjärby Metallografisk analys. Tjärby sn Laholms kn Halland

G A L Geoarkeologiskt Laboratorium GEOARKEOLOGI. En skära från en förromersk grav i Tjärby Metallografisk analys. Tjärby sn Laholms kn Halland GEOARKEOLOGI En skära från en förromersk grav i Tjärby Metallografisk analys Tjärby sn Laholms kn Halland G A L Geoarkeologiskt Laboratorium Analysrapport nummer 12-2006 Avdelningen för arkeologiska undersökningar

Läs mer

Arkeologisk utredning i form av sökschaktsgrävning. Strövelstorp 31:1>2 och 32:1 Strövelstorps socken Ängelholms kommun Skåne

Arkeologisk utredning i form av sökschaktsgrävning. Strövelstorp 31:1>2 och 32:1 Strövelstorps socken Ängelholms kommun Skåne wallin kulturlandskap och arkeologi rapport 2005:19 Arkeologisk utredning i form av sökschaktsgrävning Strövelstorp 31:1>2 och 32:1 Strövelstorps socken Ängelholms kommun Skåne Bo Bondesson Hvid 2005 wallin

Läs mer

Malmliknande jord från Norr Amsberg

Malmliknande jord från Norr Amsberg UV GAL PM 2012:10 GEOARKEOLOGISK UNDERSÖKNING Malmliknande jord från Norr Amsberg Okulär analys av material från en möjlig järnframställningsplats Dalarna, Borlänge kn, Stora Tuna sn, RAÄ 545:1 & 1012

Läs mer

Flinta från tre mesolitiska boplatser

Flinta från tre mesolitiska boplatser UV UPPSALA RAPPORT 2008:05 GEOARKEOLOGISK UNDERSÖKNING Flinta från tre mesolitiska boplatser Avslag och mikrospån av kambrisk flinta Närke, Askersunds socken, Torstorp 1:2, RAÄ 205, Åviken 1:1, RAÄ 211

Läs mer

PM utredning i Fullerö

PM utredning i Fullerö PM utredning i Fullerö Länsstyrelsens dnr: 431-5302-2009 Fastighet: Fullerö 21:66 m fl Undersökare: SAU Projektledare: Ann Lindkvist Inledning Utredningen i Fullerö utfördes under perioden 15 oktober -

Läs mer

Utredning i Skutehagen

Utredning i Skutehagen Arkeologisk rapport 2011:10 Utredning i Skutehagen Torslanda Kärr 3:1 m.fl. Utredning 1994 Göteborgs kommun Else-Britt Filipsson ARKEOLOGISK RAPPORT FRÅN GÖTEBORGS STADSMUSEUM ISSN 1651-7636 Göteborgs

Läs mer

Forntida spår i hästhage

Forntida spår i hästhage Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:82 Forntida spår i hästhage Arkeologisk utredning RAÄ 389 och 390 Vänsta 1:101 Kolbäck socken Västmanland Anna Egebäck Forntida spår i hästhage Arkeologisk utredning

Läs mer

Förhistoriska boplatslämningar vid gården Bosens

Förhistoriska boplatslämningar vid gården Bosens UV VÄST RAPPORT 2005:4 ARKEOLOGISK UTREDNING Förhistoriska boplatslämningar vid gården Bosens Halland, Tvååkers socken, Tvååker-Ås 2:8 Jörgen Streiffert UV VÄST RAPPORT 2005:4 ARKEOLOGISK UTREDNING Förhistoriska

Läs mer

E6 Bohuslän E6 2004. E6 Bohuslän 2004

E6 Bohuslän E6 2004. E6 Bohuslän 2004 E6 Bohuslän Startsida Juni Juli 2010-01-21 E6 2004 E6 undersökningarna har startat igen. Under försommaren sker en serie mindre utgrävningar norr om Uddevalla. Undersökningarna sker i den mellersta delen

Läs mer

Metall, slagg och teknisk keramik från Torshälla

Metall, slagg och teknisk keramik från Torshälla UV GAL PM 2013:4 GEOARKEOLOGISK UNDERSÖKNING Metall, slagg och teknisk keramik från Torshälla Okulär granskning av arkeometallurgiskt material från Torshälla 173 Södermanland, Torshälla socken, Källstalöt

Läs mer

Bilagor. Bilaga 1. Fyndtabeller. Kerstintorp, RAÄ 205

Bilagor. Bilaga 1. Fyndtabeller. Kerstintorp, RAÄ 205 Bilagor Bilaga 1. Fyndtabeller Kerstintorp, RAÄ 205 Fnr IntrasisI Material Sakord Antal Vikt, g Metod Kontext Anmärkning F1 200336 Kvarts Avslag 1 121,1 PF 1F1 Med nötning? F2 200337 Kvarts Splitter 1

Läs mer

Bilaga 8. Stenhantverk och redskap vid Skeke

Bilaga 8. Stenhantverk och redskap vid Skeke Bilaga 8. Stenhantverk och redskap vid Skeke Av Karl-Fredrik Lindberg, UV I denna bilaga kommer artefakter av bergart, kvarts och flinta att främst beskrivas, vissa kategorier kommer att analyseras och

Läs mer

Svallade avslag från Buastrand

Svallade avslag från Buastrand UV VÄST RAPPORT 2003:23 ARKEOLOGISK UTREDNING Svallade avslag från Buastrand Halland, Värö socken, Bua 10:248 Ewa Ryberg UV VÄST RAPPORT 2003:23 ARKEOLOGISK UTREDNING Svallade avslag från Buastrand Halland,

Läs mer

E4 Uppland. E4 Uppland Motorväg i forntidsland. E4 Uppland 2002

E4 Uppland. E4 Uppland Motorväg i forntidsland. E4 Uppland 2002 2010-01-20 Motorväg i forntidsland Under åren 2002 2005 pågår ett av Sveriges största arkeologiska projekt. Det är följden av att E4:an mellan Uppsala och Mehedeby ska få en ny sträckning. Motorvägen beräknas

Läs mer

Hindsekind 2:15. Arkeologisk förundersökning av RAÄ 112:1 och 113:1 inom fastigheten Hindsekind 2:15, Värnamo socken i Värnamo kommun, Jönköpings län

Hindsekind 2:15. Arkeologisk förundersökning av RAÄ 112:1 och 113:1 inom fastigheten Hindsekind 2:15, Värnamo socken i Värnamo kommun, Jönköpings län Arkeologisk rapport 2018:12 Jörgen Gustafsson Hindsekind 2:15 Arkeologisk förundersökning av RAÄ 112:1 och 113:1 inom fastigheten Hindsekind 2:15, Värnamo socken i Värnamo kommun, Jönköpings län Jönköpings

Läs mer

Sundskogen, Uddevalla, 2008

Sundskogen, Uddevalla, 2008 Uddevalla, arkeologisk undersökning 2008, startsida 2010-01-19 Fem stenåldersboplatser i Sundskogen Uddevalla kommun planerar att bygga bostäder på södra sidan av Byfjorden, i ett område som kallas Sundskogen.

Läs mer

En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken

En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken Populärvetenskaplig sammanfattning Johanna Lega Västarvet kulturmiljö 2018 En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar

Läs mer

Bilagor. Bilaga 1. Tabeller över schakt och provgropar per lokal Schakttabell, Hedesunda 1135, fördjupad utredning

Bilagor. Bilaga 1. Tabeller över schakt och provgropar per lokal Schakttabell, Hedesunda 1135, fördjupad utredning Bilagor 33 Bilagor Bilaga. Tabeller över schakt och provgropar per lokal Schakttabell, Hedesunda 35, fördjupad utredning Schaktnr RAÄ nr Valbo sn Beskrivning Anläggningar och fynd 000 35 4,5,5 m stort

Läs mer

Balder Arkeologi och Kulturhistoria

Balder Arkeologi och Kulturhistoria PM Balder Arkeologi och Kulturhistoria Arkeologisk schaktövervakning Ny energibrunn och rörledning Njutångers kyrka Hälsingland 2014 Katarina Eriksson Bild 1. Schaktets sträckning inom kyrkogården i Njutånger.

Läs mer

ANTIKVARISK KONTROLL

ANTIKVARISK KONTROLL P4074 ANTIKVARISK KONTROLL vid schaktningsarbete inför byte av dagvattenbrunn och rörledningar Fastighet Ultuna 2:23, hus C4:29, Bondkyrko socken, Uppland Lst dnr: 431-6811-05 Av Helena Hulth med bidrag

Läs mer

KLAUSE 1:5. Rapport Arendus 2014:9. Arkeologisk förundersökning. Klause 1:5 RAÄ Klinte 23:1 Klinte socken Region Gotland Gotlands län 2014

KLAUSE 1:5. Rapport Arendus 2014:9. Arkeologisk förundersökning. Klause 1:5 RAÄ Klinte 23:1 Klinte socken Region Gotland Gotlands län 2014 Rapport Arendus 2014:9 KLAUSE 1:5 Arkeologisk förundersökning Klause 1:5 RAÄ Klinte 23:1 Klinte socken Region Gotland Gotlands län 2014 Christian Hoffman Omslagsbild: Kabelschaktet vid Klause sett från

Läs mer

10 poäng Den valda längden måste vara konsekvent på alla naglar i förhållande till nagelbädden. Förlängningen skall inte överstiga 50% av nagelbädden.

10 poäng Den valda längden måste vara konsekvent på alla naglar i förhållande till nagelbädden. Förlängningen skall inte överstiga 50% av nagelbädden. BESKRIVNING AV BEDÖMNING AV GESÄLLPROV TILL NAGELTERAPEUT Bedömningsbeskrivning 1. Form Den valda formen måste vara konsekvent på alla naglar. Den valda formen måste vara tekniskt korrekt. Poäng dras av

Läs mer

Uppgift 1 Mönstret Tid: 1 timme (kl )

Uppgift 1 Mönstret Tid: 1 timme (kl ) Uppgift 1 Mönstret Tid: 1 timme (kl. 9.15 10.15) I den här uppgiften ska du teckna eller måla ett mönster. Välj ett av de verktyg som du har tagit med dig till provet, till exempel en sax eller en penna.

Läs mer

Arkeologisk förundersökning inför uppställning av kraftledningsstolpe samt schaktning intill gravfältet RAÄ Frösunda 46:1, Vallentuna kommun.

Arkeologisk förundersökning inför uppställning av kraftledningsstolpe samt schaktning intill gravfältet RAÄ Frösunda 46:1, Vallentuna kommun. (1/2) Vår beteckning: AL 2014.45 Lst beteckning: 4311-30930-2014 Rapport 2014:29 Arkeologisk förundersökning inför uppställning av kraftledningsstolpe samt schaktning intill gravfältet RAÄ Frösunda 46:1,

Läs mer

Nedläggning av en vattenledning mellan Morup och Björkäng

Nedläggning av en vattenledning mellan Morup och Björkäng UV VÄST RAPPORT 2000:24 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Nedläggning av en vattenledning mellan Morup och Björkäng Halland, Falkenbergs kommun, Morup socken, Morup-Lyngen 34:1, 5:1 och 17:1, RAÄ 20, 104, 107

Läs mer

Hemfosatorp. Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll av fornlämning Västerhaninge 193:1, Hemfosatorp 1:22, Haninge kommun, Södermanland

Hemfosatorp. Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll av fornlämning Västerhaninge 193:1, Hemfosatorp 1:22, Haninge kommun, Södermanland Hemfosatorp Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll av fornlämning Västerhaninge 193:1, Hemfosatorp 1:22, Haninge kommun, Södermanland Kjell Andersson Rapport 2009:4 Hemfosatorp Arkeologisk

Läs mer

RockArt in Northem Europe RANE

RockArt in Northem Europe RANE RockArt in Northem Europe RANE PM över inventering i Ramsele socken, Angermanland, Västernorrlands län Bern! Ove Viklund, Kulturmiljövårdarna AB i Härnösand PM 2003: 1 INLEDNING I detta PM redovisas den

Läs mer

Hansta gård, gravfält och runstenar

Hansta gård, gravfält och runstenar Hansta gård, gravfält och runstenar Gården Hägerstalund som ligger strax bakom dig, fick sitt namn på 1680-talet efter den dåvarande ägaren Nils Hägerflycht. Tidigare fanns två gårdar här som hette Hansta.

Läs mer

Ramsjö 88:1. Antikvarisk kontroll. Morgongåva, Vittinge socken, Heby kommun, Uppland. SAU rapport 2010:13. Pierre Vogel

Ramsjö 88:1. Antikvarisk kontroll. Morgongåva, Vittinge socken, Heby kommun, Uppland. SAU rapport 2010:13. Pierre Vogel Ramsjö 88:1 Antikvarisk kontroll Morgongåva, Vittinge socken, Heby kommun, Uppland SAU rapport 2010:13 Pierre Vogel SAU rapporter 2010:13 ISSN SAU 2010 UTGIVNING OCH DISTRIBUTION Societas Archaeologica

Läs mer

Arkeologisk förundersökning vid Varbergs stad

Arkeologisk förundersökning vid Varbergs stad UV VÄST RAPPORT 2005:8 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Arkeologisk förundersökning vid Varbergs stad Halland, Träslöv socken och Varbergs stad, Träslöv 2:14, 3:2, 37:1, RAÄ 100 Jörgen Streiffert UV VÄST RAPPORT

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Eskilstuna Årby CIRKA 3,5 KM Plats 1 6, platser med fornlämningar 3 4 2 5 1 6 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Årby PLATS 1 Årby Nära motorvägen, bakom några buskar, ligger

Läs mer

Utkanten av en mesolitisk boplats

Utkanten av en mesolitisk boplats UV VÄST RAPPORT 2007:15 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Utkanten av en mesolitisk boplats Halland, Torpa socken, Torpa-Kärra 7:28, 8:2, RAÄ 74 Ewa Ryberg UV VÄST RAPPORT 2007:15 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING

Läs mer

Stenålder vid Lönndalsvägen

Stenålder vid Lönndalsvägen Arkeologisk rapport 2005:35 Stenålder vid Lönndalsvägen Styrsö 109, 110 och 111 Lönndalsvägen, Brännö Fyndplatser för flinta Schaktövervakning Göteborgs kommun Thomas Johansson ARKEOLOGISK RAPPORT FRÅN

Läs mer

Rapport från utförd arkeologisk undersökning IDENTIFIERINGSUPPGIFTER

Rapport från utförd arkeologisk undersökning IDENTIFIERINGSUPPGIFTER Rapport från utförd arkeologisk undersökning IDENTIFIERINGSUPPGIFTER Dnr 431-44556-24 Eget Dnr 628/4 K Kontonr 138 Socken/stad Jörlanda Sn/stadsnr 1558 Fornl.nr. 285 Landskap Bo Län Västra Götaland Kommun

Läs mer

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus.

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Källa: Fysik - Kunskapsträdet Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Ljusets natur Ljusets inverkan

Läs mer

Höör väster, Område A och del av B

Höör väster, Område A och del av B UV SYD RAPPORT 2004:19 ARKEOLOGISK UTREDNING STEG 2 Höör väster, Område A och del av B Skåne, Höörs socken, Höör 19:7 m. fl. Håkan Aspeborg Höör väster, Område A och del av B 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen

Läs mer

Torbjörn Brorsson. Termiska analyser av bränd lera från ugnar i Norra Hyllievång, Malmö, Skåne

Torbjörn Brorsson. Termiska analyser av bränd lera från ugnar i Norra Hyllievång, Malmö, Skåne Torbjörn Brorsson Termiska analyser av bränd lera från ugnar i Norra Hyllievång, Malmö, Skåne K o n t o r e t f ö r K e r a m i s k a S t u d i e r Rapport 5, 2007 KKS rapporter trycks i en begränsad upplaga.

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Nyköping Brandkärr Hållet CIRKA 3,5 KM Plats 1 7, platser med fornlämningar 4 3 2 1 6 7 5 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Brandkärr PLATS 1 Brandkärr Mellan husen i Brandkärr

Läs mer

2003 års undersökning Norr om väg 695 fanns sammanlagt 13 hus, huvudsakligen fördelade på två gårdslägen. Det södra gårdsläget var beläget invid ett

2003 års undersökning Norr om väg 695 fanns sammanlagt 13 hus, huvudsakligen fördelade på två gårdslägen. Det södra gårdsläget var beläget invid ett Sammanfattning Under 2002 och 2003 genomfördes en stor arkeologisk undersökning vid Kättsta by i Ärentuna socken, Uppsala kommun. Utgrävningen utgjorde ett av de största delprojekten inom ramen för vägbyggnadsprojektet

Läs mer

Rapport. Arkeologisk slutundersökning av boplatsgrop, RAÄ nr Skellefteå stad 626:1, Skellefteå sn & kn. Västerbottens län

Rapport. Arkeologisk slutundersökning av boplatsgrop, RAÄ nr Skellefteå stad 626:1, Skellefteå sn & kn. Västerbottens län Rapport Arkeologisk slutundersökning av boplatsgrop, RAÄ nr Skellefteå stad 626:1, Skellefteå sn & kn. Västerbottens län Västerbottens museum/ Uppdragsverksamheten Berit Andersson & Nina Granholm Dnr 379/13

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Pehrson UPPRÄTTAD AV. Oskar Sigurdsson. S we c o Ci vi l A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Pehrson UPPRÄTTAD AV. Oskar Sigurdsson. S we c o Ci vi l A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm -14 UPPDRAG Granitvägen Bollmora UPPDRAGSNUMMER 2177065 UPPDRAGSLEDARE Joakim Pehrson UPPRÄTTAD AV Oskar Sigurdsson DATUM Bergbesiktning Bollmoraberget 1 (7) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 340 44 SE-100

Läs mer

Sten från Kjula. Översiktlig okulär bergartsbedömning Södermanland, Kjula socken, RAÄ 292, 295 & 298. Erik Ogenhall UV GAL PM 2012:09

Sten från Kjula. Översiktlig okulär bergartsbedömning Södermanland, Kjula socken, RAÄ 292, 295 & 298. Erik Ogenhall UV GAL PM 2012:09 UV GAL PM 2012:09 GEOARKEOLOGISK UNDERSÖKNING Sten från Kjula Översiktlig okulär bergartsbedömning Södermanland, Kjula socken, RAÄ 292, 295 & 298 Erik Ogenhall Innehåll Sammanfattning... 5 Inledning...

Läs mer

Bilaga 6. Analys av flintan från Åbrunna

Bilaga 6. Analys av flintan från Åbrunna Av Jan Apel Fig. 99 101 återfinns sist i denna bilaga. Flinta I den följande texten redovisas först flintmaterialet från Åbrunna. Därefter följer en diskussion kring de teknologiska aspekter som dokumenterats

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer

Tre nya tomter i Ekängen

Tre nya tomter i Ekängen Rapport 2012:44 Arkeologisk förundersökning Tre nya tomter i Ekängen Stensätter 1:12 Rystad socken Linköpings kommun Östergötlands län Marie Ohlsén Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN FÖR

Läs mer

VA-ledning Sandviken - etapp I

VA-ledning Sandviken - etapp I VA-ledning Sandviken - etapp I Mjällby socken, Sölvesborgs kommun Särskild utredning Blekinge museum rapport 2010:12 Mikael Henriksson Bakgrund Sölvesborgs kommuns planer på att anlägga VA-ledning från

Läs mer

Arkeologisk utredning vid Västra Sund. RAÄ 135:1, Arvika socken, Arvika kommun, Värmlands län 2015:22

Arkeologisk utredning vid Västra Sund. RAÄ 135:1, Arvika socken, Arvika kommun, Värmlands län 2015:22 1 Arkeologisk utredning vid Västra Sund RAÄ 135:1, Arvika socken, Arvika kommun, Värmlands län 2015:22 VÄRMLANDS MUSEUM Dokumentation & samlingar Box 335 651 08 Karlstad Tel: 054-701 19 00 Fax: 054-701

Läs mer

ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2012:01 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 2

ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2012:01 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 2 ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2012:01 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 2 Ridhus vid Skälv Östergötland, Norrköpings socken (f d Borgs socken), Norrköpings kommun, fastighet Borg 11:2 Leif Karlenby ARKEOLOGGRUPPEN

Läs mer

Malm från Madesjö. Analys av rödjord från en möjlig rostningsplats Kalmar län, Nybro kn, Madesjö sn, Persmåla 3:2, RAÄ 66:1.

Malm från Madesjö. Analys av rödjord från en möjlig rostningsplats Kalmar län, Nybro kn, Madesjö sn, Persmåla 3:2, RAÄ 66:1. UV GAL PM 2013:01 GEOARKEOLOGISK UNDERSÖKNING Malm från Madesjö Analys av rödjord från en möjlig rostningsplats Kalmar län, Nybro kn, Madesjö sn, Persmåla 3:2, RAÄ 66:1 Erik Ogenhall Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

G A L GEOARKEOLOGI. Drakhuvudarmringar i silver Metallografisk undersökning och kemisk analys av gjutexperiment. Analysrapport nummer 1-2007

G A L GEOARKEOLOGI. Drakhuvudarmringar i silver Metallografisk undersökning och kemisk analys av gjutexperiment. Analysrapport nummer 1-2007 GEOARKEOLOGI Drakhuvudarmringar i silver Metallografisk undersökning och kemisk analys av gjutexperiment G A L Geoarkeologiskt Laboratorium Analysrapport nummer 1-2007 Avdelningen för arkeologiska undersökningar

Läs mer

Detaljplan för Skår och Lövekulle i Alingsås

Detaljplan för Skår och Lövekulle i Alingsås UV VÄST RAPPORT 2000:26 ARKEOLOGISK UTREDNING Detaljplan för Skår och Lövekulle i Alingsås Västergötland, Alingsås kn, Alingsås sn, Lövekulle 1:15, 1:131, 1:132, 1:133 samt 1:192 Gundela Lindman UV VÄST

Läs mer

Askims socken, Göteborgs kommun. Särskild utredning. Hult 1:126 m. fl. Louise Olsson Thorsberg och Kalle Thorsberg

Askims socken, Göteborgs kommun. Särskild utredning. Hult 1:126 m. fl. Louise Olsson Thorsberg och Kalle Thorsberg Hult 1:126 m. fl. Askims socken, Göteborgs kommun Särskild utredning Louise Olsson Thorsberg och Kalle Thorsberg Hult 1:126 m. fl. Askims socken, Göteborgs kommun Särskild utredning Louise Olsson Thorsberg

Läs mer

Meddelanden: Tvärvetenskap länkar bålplats till grav. Inledning. Gravarna i Norum

Meddelanden: Tvärvetenskap länkar bålplats till grav. Inledning. Gravarna i Norum Meddelanden: Tvärvetenskap länkar bålplats till grav Caroline Arcini, Riksantikvarieämbetet, UV Syd Caroline.arcini@raa.se Marianne Lönn, Riksantikvarieämbetet, UV Väst Marianne.lonn@raa.se Inledning När

Läs mer

Äldre stenåldersboplats i Kungsladugård

Äldre stenåldersboplats i Kungsladugård ARKEOLOGISK RAPPORT 2016:2 Äldre stenåldersboplats i Kungsladugård Fornlämning Göteborg 18 Boplats Fastighet Kungsladugård 31:4 och 31:5 Förundersökning 2015 Göteborgs kommun Ulf Ragnesten ARKEOLOGISK

Läs mer

INNEHÅLL 1. INLEDNING MIKROSTRUKTURELL UNDERSÖKNING PROVPREPARERING RESULTAT LOM SEM DISKUSSION...

INNEHÅLL 1. INLEDNING MIKROSTRUKTURELL UNDERSÖKNING PROVPREPARERING RESULTAT LOM SEM DISKUSSION... INNEHÅLL 1. INLEDNING...5 2. MIKROSTRUKTURELL UNDERSÖKNING...5 3. PROVPREPARERING...5 4. RESULTAT...6 4.1. LOM...6 4.2. SEM...9 5. DISKUSSION...11 4 1. Inledning Vid försök att simulera projektiler som

Läs mer

G A L. Åkroken. Registrering av slaggmaterialet från Åkroken 2010 Södermanland, Nyköping, Kv Åkroken 3, Raä 231. Mia Englund UV GAL PM 2012:1

G A L. Åkroken. Registrering av slaggmaterialet från Åkroken 2010 Södermanland, Nyköping, Kv Åkroken 3, Raä 231. Mia Englund UV GAL PM 2012:1 UV GAL PM 2012:1 GEOARKEOLOGISK UNDERSÖKNING Åkroken Registrering av slaggmaterialet från Åkroken 2010 Södermanland, Nyköping, Kv Åkroken 3, Raä 231 Mia Englund G A L Geoarkeologiskt Laboratorium Inledning

Läs mer

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1.

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

Nättraby 4:1. Nättraby socken, Karlskrona kommun. Särskild arkeologisk undersökning

Nättraby 4:1. Nättraby socken, Karlskrona kommun. Särskild arkeologisk undersökning Nättraby 4:1 Nättraby socken, Karlskrona kommun Särskild arkeologisk undersökning Blekinge museum rapport 2007:21 Karl-Axel Björkqvist/ Ancela Backman Bakgrund Med anledning av ombyggnad av väg E22 (E66),

Läs mer

Örnar i Falun. En sammanfattning av örnutfodringen 2005-2006. Falu Fågelklubb

Örnar i Falun. En sammanfattning av örnutfodringen 2005-2006. Falu Fågelklubb Örnar i Falun En sammanfattning av örnutfodringen 2005-2006 Falu Fågelklubb Sammanfattning Vi som under denna vinter jobbat med utfodringen och bevakningen är: Lars Lagerqvist (åtelansvarig och eldsjäl),

Läs mer

Särskild arkeologisk undersökning av nyupptäckt skärvstensgrop och kolbotten, Nygård 1:18, Fole socken, Gotland

Särskild arkeologisk undersökning av nyupptäckt skärvstensgrop och kolbotten, Nygård 1:18, Fole socken, Gotland Särskild arkeologisk undersökning av nyupptäckt skärvstensgrop och kolbotten, Nygård 1:18, Fole socken, Gotland ArkeoDok Rapport 2008:2 Bakgrund I samband med omläggning av ett större område från skogsmark

Läs mer

ANTIKVARISK KONTROLL

ANTIKVARISK KONTROLL P 4057 ANTIKVARISK KONTROLL med anledning av schaktningsarbete för åtgärd i samband med avlopp Invid hus C4:115 och C4:117 i Ultuna, Fastighet: Ultuna 2:23 Bondkyrko socken, Uppland Av Helena Hulth & Jens

Läs mer

Anneröd 2:3 Raä 1009

Anneröd 2:3 Raä 1009 Arkeologisk förundersökning Anneröd 2:3 Raä 1009 Skee socken Strömstads kommun Bohusläns museum 2005:5 Robert Hernek Arkeologisk förundersökning, Anneröd 2:3 Raä 1009 Skee socken Strömslads kommun Ur allmsnt

Läs mer

Älgesta. Kjell Andersson Rapport 2002:21. Bronsålder i

Älgesta. Kjell Andersson Rapport 2002:21. Bronsålder i Bronsålder i Älgesta Arkeologisk undersökning av en härdgrop i Älgesta, RAÄ 202, Älgesta 1:2, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland Kjell Andersson Rapport 2002:21 Bronsålder i Älgesta Arkeologisk

Läs mer

Hammarängen. Särskild arkeologisk utredning inom Skogs-Ekeby 6:53 och 6:54, Västerhaninge socken, Haninge kommun, Södermanland

Hammarängen. Särskild arkeologisk utredning inom Skogs-Ekeby 6:53 och 6:54, Västerhaninge socken, Haninge kommun, Södermanland Hammarängen Särskild arkeologisk utredning inom Skogs-Ekeby 6:53 och 6:54, Västerhaninge socken, Haninge kommun, Södermanland Rapport 2007:21 Åsa Berger Hammarängen Särskild arkeologisk utredning inom

Läs mer

Optik. Läran om ljuset

Optik. Läran om ljuset Optik Läran om ljuset Vad är ljus? Ljus är en form av energi. Ljus är elektromagnetisk strålning. Energi kan inte försvinna eller nyskapas. Ljuskälla Föremål som skickar ut ljus. I alla ljuskällor sker

Läs mer

Lämningar på Trollåsen

Lämningar på Trollåsen UV VÄST RAPPORT 2005:3 ARKEOLOGISK SLUTUNDERSÖKNING Lämningar på Trollåsen Västergötland, Askims socken, Hylte 1:5, RAÄ 22 och 168 Marianne Lönn UV VÄST RAPPORT 2005:3 ARKEOLOGISK SLUTUNDERSÖKNING Lämningar

Läs mer

Djulönäs. Schakt intill en stenåldersboplats. Jenny Holm. Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning

Djulönäs. Schakt intill en stenåldersboplats. Jenny Holm. Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2017:90 Djulönäs Schakt intill en stenåldersboplats Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Stora Malm 285 Katrineholm Trolldalen 1:1 Stora

Läs mer

Studieanvisning i Optik, Fysik A enligt boken Quanta A

Studieanvisning i Optik, Fysik A enligt boken Quanta A Detta är en något omarbetad version av Studiehandledningen som användes i tryckta kursen på SSVN. Sidhänvisningar hänför sig till Quanta A 2000, ISBN 91-27-60500-0 Där det har varit möjligt har motsvarande

Läs mer

Arkeologisk undersökning av stensättningsrest vid Veda

Arkeologisk undersökning av stensättningsrest vid Veda Arkeologisk undersökning av stensättningsrest vid Veda Raä 189, Nordansjö 1:5, Högsjö sn, Ångermanland Rapport 2009 : 1 Kulturmiljöavdelningen, Magnus Holmqvist Bilden på omslaget visar stensättningen

Läs mer

Ölmevalla 180, boplats

Ölmevalla 180, boplats , arkeologisk undersökning 2008, startsida RAÄ 180 forntida område vid Kvarnkullen i Ölmevalla socken För två- till tretusen år sedan låg bosättningar som tillhörde åkerbrukare nära kullens krön. I utkanten

Läs mer

Ännu ett runbleck från Gamla Uppsala

Ännu ett runbleck från Gamla Uppsala Ännu ett runbleck från Gamla Uppsala Gamla Uppsala sn, Uppland Runrapport från Riksantikvarieämbetet Riksantikvarieämbetet Box 1114 621 22 Visby Tel 08-5191 80 00 www.raa.se registrator@raa.se Riksantikvarieämbetet

Läs mer

LABORATION 1 AVBILDNING OCH FÖRSTORING

LABORATION 1 AVBILDNING OCH FÖRSTORING LABORATION 1 AVBILDNING OCH FÖRSTORING Personnummer Namn Laborationen godkänd Datum Labhandledare 1 (6) LABORATION 1: AVBILDNING OCH FÖRSTORING Att läsa före lab: Vad är en bild och hur uppstår den? Se

Läs mer

Ultuna, hus C4:16. Antikvarisk kontroll

Ultuna, hus C4:16. Antikvarisk kontroll Ultuna, hus C4:16 Antikvarisk kontroll I anslutning till fornlämning Uppsala 401:1 och 472:1, fastighet Ultuna 2:23, Uppsala stad (fd Bondkyrko sn), Uppsala kommun, Uppland SAU rapport 2010:25 Fredrik

Läs mer

glömstavägen Rapport 2013:04 En schaktkontroll vid

glömstavägen Rapport 2013:04 En schaktkontroll vid Rapport 2013:04 En schaktkontroll vid glömstavägen Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll vid boplatsen RAÄ Huddinge 328:1, Huddinge socken och kommun, Södermanland. Tina Mathiesen Läs rapporten

Läs mer

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker.

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker. Länken Om Slipning har vi nu börjat lägga in på vår hemsida. Mycket felar ännu men efterhand kommer den att kompletteras. Vi arbetar också med nya tillbehör till er som slipar svarvstål. Informationen

Läs mer

Jordstjärnor i Sverige

Jordstjärnor i Sverige Jordstjärnor i Sverige 4. Fransig jordstjärna, säckjordstjärna, mörk jordstjärna, rödbrun jordstjärna och kragjordstjärna Arterna i denna kvintett kan vara svåra att skilja åt. De växer ofta i skog och

Läs mer

Rapport 2012:26. Åby

Rapport 2012:26. Åby Rapport 2012:26 Åby Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll intill fornlämning RAÄ 168:1 och 169:1 inom fastigheten Åby 1:4, Hölö socken, Södertälje kommun, Södermanland. Tove Stjärna Rapport

Läs mer

Skogs-Ekeby, Tungelsta

Skogs-Ekeby, Tungelsta Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:15 Skogs-Ekeby, Tungelsta Avgränsning av gravfältet Västerhaninge 82:1 Arkeologisk förundersökning RAÄ 82:1 Skogs-Ekeby 6:116 Västerhaninge sn Haninge kommun Södermanland

Läs mer

Kokgropar i Kvisljungeby på Hisingen, Göteborg

Kokgropar i Kvisljungeby på Hisingen, Göteborg UV VÄST RAPPORT 2004:9 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING OCH UNDERSÖKNING Kokgropar i Kvisljungeby på Hisingen, Göteborg RAÄ 306:3 Västergötland, Björlanda socken, Kvisljungeby 2:200 Håkan Petersson och Marianne

Läs mer

Hantverkstraditioner som möts

Hantverkstraditioner som möts 60 Hantverkstraditioner som möts Flathuggna pilspetsar i Uppland JAN APEL, KIM DARMARK OCH LARS SUNDSTRÖM Flathuggna pilspetsar i flinta påträffades vid de arkeologiska undersökningarna vid Forsa, Oxkärret,

Läs mer

Rapport från utförd arkeologisk undersökning IDENTIFIERINGSUPPGIFTER

Rapport från utförd arkeologisk undersökning IDENTIFIERINGSUPPGIFTER Rapport från utförd arkeologisk undersökning IDENTIFIERINGSUPPGIFTER Dnr 431-51194-23 Eget Dnr 18/4 K Kontonr 1248 Socken/stad Rönnäng Sn/stadsnr 1591 Fornl.nr. 56 Landskap Bo Län Västra Götaland Kommun

Läs mer

Kräcklinge kyrka. Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning. Kräcklinge 10:1 Kräcklinge socken Närke.

Kräcklinge kyrka. Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning. Kräcklinge 10:1 Kräcklinge socken Närke. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2009:5 Kräcklinge kyrka Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Kräcklinge 10:1 Kräcklinge socken Närke Ulf Alström Kräcklinge kyrka Särskild

Läs mer

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Klohammare Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Penhammare Lämplig för mindre spikar Penen (baksidan) används för att fästa spikar Finns i olika storlekar

Läs mer

Detaljplan för bostäder, Gullvivevägen, del av Hällebäck 1:6 m fl

Detaljplan för bostäder, Gullvivevägen, del av Hällebäck 1:6 m fl Beställare: EQC Karlstad AB Detaljplan för bostäder, Gullvivevägen, Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Peter Danielsson Handläggare Helena Kiel L:\UPPDRAG\ Detaljplan Hällebäck\Text\Arbetsmaterial\Rapport

Läs mer

Förbifart Stockholm. Lars Andersson. Kompletterande inventeringar i samband med. Kompletterande inventeringar på Lovö socken, Ekerö kommun, Uppland

Förbifart Stockholm. Lars Andersson. Kompletterande inventeringar i samband med. Kompletterande inventeringar på Lovö socken, Ekerö kommun, Uppland Kompletterande inventeringar i samband med Förbifart Stockholm Kompletterande inventeringar på Lovö socken, Ekerö kommun, Uppland Lars Andersson Rapport 2009:22 Tidsaxel: Mats Vänehem Sickla Industriväg

Läs mer

Granskning av ett runristat ben från Mälby, Tillinge sn, Uppland

Granskning av ett runristat ben från Mälby, Tillinge sn, Uppland Datum 2011-02-02 Dnr 322-425-2011 Avdelning Förvaltningsavdelningen Enhet Kulturvårdsstöd Författare Magnus Källström Granskning av ett runristat ben från Mälby, Tillinge sn, Uppland Den 12 januari 2011

Läs mer

RAÄ 557: 1, Eskilstuna socken och kommun, Södermanland. Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning

RAÄ 557: 1, Eskilstuna socken och kommun, Södermanland. Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning STRÖMSHOLMEN 1:6 RAÄ 557: 1, Eskilstuna socken och kommun, Södermanland Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Rapporter från Arkeologikonsult 2010: 2433 Michel Carlsson Kartor ur

Läs mer

Rapport 2014:02. Tove Stjärna. Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland.

Rapport 2014:02. Tove Stjärna. Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland. Rapport 2014:02 broby 1:1 Arkeologisk förundersökning, Broby 1:1, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun, Uppland Tove Stjärna Läs rapporten i PDF www.stockholmslansmuseum.se Järnvägsgatan 25, 131 54

Läs mer

Detaljplan Gårvik. Bergteknisk besiktning 2012-01-25. Beställare: Munkedals kommun. Bergab Berggeologiska Undersökningar AB

Detaljplan Gårvik. Bergteknisk besiktning 2012-01-25. Beställare: Munkedals kommun. Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Beställare: Munkedals kommun Bergteknisk besiktning Bergab Projektansvarig Joakim Karlsson Handläggare Helena Kiel P:\Utvecklingsavdelningen\Fysisk planerare\plan-bygg\detaljplaner\detaljplaner 2009\Gårvik\Samråd

Läs mer

Stavsborg. Tina Mathiesen. Rapport 2012:40

Stavsborg. Tina Mathiesen. Rapport 2012:40 Rapport 2012:40 Stavsborg Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av gravfältet RAÄ 29:1 i Färentuna socken, Ekerö kommun, Uppland. Tina Mathiesen Stavsborg Arkeologisk förundersökning i avgränsande

Läs mer

Spår efter smide och gjutning i Skänninge

Spår efter smide och gjutning i Skänninge UV UPPSALA RAPPORT 2008:8 GEOARKEOLOGISK UNDERSÖKNING Spår efter smide och gjutning i Skänninge Specialregistrering av arkeometallurgiskt material Östergötland, Allhelgona socken, Skänninge område 14 och

Läs mer

Allmänt om kraft. * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft.

Allmänt om kraft. * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft. Kraft Allmänt om kraft * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft. * Det finns olika krafter t ex; tyngdkraft, friktionskraft, motkraft. * Krafter kan

Läs mer

Våglära och optik FAFF30 JOHAN MAURITSSON

Våglära och optik FAFF30 JOHAN MAURITSSON Våglära och optik FAFF30 JOHAN MAURITSSON Prismor A θ 1 n=1 n n=1 2 Prismor A δ 1 θ 1 θ 1 n=1 n n=1 3 Prismor A θ 2 θ 2 n=1 n n=1 4 Prismor A δ θ 1 θ 1 δ 1 δ 2 B θ 2 θ 2 n=1 n n=1 5 Prismor, dispersion

Läs mer

Berginventering Lökeberget i Munkedals Kommun

Berginventering Lökeberget i Munkedals Kommun Munkedals kommun Berginventering Lökeberget i Munkedals Kommun Göteborg 2013-12-06 Berginventering Lökeberget i Munkedals Kommun Datum 2013-12-06 Uppdragsnummer 1320003204 Utgåva/Status 1 Rev A 20140131

Läs mer

Lundby 333, boplatslämningar

Lundby 333, boplatslämningar boplats, arkeologisk undersökning 2009, startsida Boplats undersöks när väg 155 byggs om på Hisingen i Göteborg Med anledning av att vägverket ska bygga om Väg 155, mellan Vädermotet och Syrhålamotet på

Läs mer

Särskild utredning inom fastigheterna Agnestad 1:2 m fl i Falköpings kommun, Västra Götalands län

Särskild utredning inom fastigheterna Agnestad 1:2 m fl i Falköpings kommun, Västra Götalands län RAPPORT 2009:5 Särskild utredning inom fastigheterna Agnestad 1:2 m fl i Falköpings kommun, Västra Götalands län Särskild utredning 2008 Andreas Åhman Rapport Särskild utredning inom fastigheterna Agnestad

Läs mer