Mödrahälsovård Förlossning BB Neonatalavdelning Barnhälsovård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mödrahälsovård Förlossning BB Neonatalavdelning Barnhälsovård"

Transkript

1 Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(8) Dokument ID: Fastställandedatum: Giltigt t.o.m.: Upprättare: Annette L Lindgren Fastställare: Ingela Högerås Amningsstrategi - VO Kvinno- / Barnsjukvård och Familjehälsa - Gävleborg Innehåll 1. Syfte och omfattning Beskrivning Dokumentinformation Referenser Syfte och omfattning För att föräldrar och barn skall få ett så samstämmigt omhändertagande som möjligt har en arbetsgrupp utarbetat en gemensam amningsstrategi som skall gälla för all personal som kommer i kontakt med blivande och nyblivna föräldrar inom Region Gävleborg. Mödrahälsovård Förlossning BB Neonatalavdelning Barnhälsovård Syftet är att förbereda för en positiv upplevelse av amning för mor, barn och pappa/partner genom en lugn och trygg atmosfär, ett behovsanpassat stöd samt samstämmiga råd av välutbildad personal. Grundläggande skall vara att bekräfta föräldrarnas kompetens. 2. Beskrivning Inledning Forskning har visat att amning är ett naturligt samspel mellan mor och barn, som bygger på signaler och beteenden. Idag vet vi att amning innebär så mycket mer än bara mat. All personal som arbetar med mödrahälsovård, förlossning, eftervård och barnhälsovård skall känna till WHO/UNICEF:s utarbetade handlingsplan Tio steg till lyckad amning. Alla blivande och nyblivna föräldrar bör få tillgång till amningsinformation och amningsbefrämjande insatser. Nyckeln till bra amningsrådgivning är ett skräddarsytt, personligt sätt att närma sig de individuella behov man identifierat. Bröstmjölk är en naturtillgång som sedan begynnelsen garanterat människans överlevnad. I modern tid är den möjlig att ersätta men hittills oöverträffad. Tio steg som främjar amning, baserat på WHO:s Ten steps to successful breastfeeding

2 Rutin 2(8) För att uppnå målet med amningsstrategin bör varje enhet, som arbetar med mödrahälsovård och nyfödda barn arbeta efter dessa 10 steg: 1. Följa ett handlingsprogram för amning som all personal är medveten om. 2. Ha de kunskaper och färdigheter som behövs för att följa handlingsprogrammet. 3. Informera alla blivande mammor/föräldrar om fördelarna med att amma och hur man kommer igång med och upprätthåller amningen. 4. Låta barnet så snart som möjligt efter förlossningen ligga hud mot hud hos mamman under en till två timmar. Se till att barnet har fria luftvägar och mår bra. Uppmuntra mamman/föräldrarna att lägga märke till när barnet är redo att bli ammat och erbjuda hjälp om det behövs. 5. Visa mammorna hur de kan amma och hålla igång mjölkproduktionen, även om de måste vara åtskilda från sina barn. 6. Inte ge nyfödda barn annan föda än bröstmjölk, såvida det inte är medicinskt motiverat. 7. Ha samvård, det vill säga låt mammor/föräldrar och nyfödda barn vara tillsammans dygnet runt. 8. Uppmuntra mamman att amma så ofta barnet vill. 9. Informera mammor/föräldrar om att de vid amningsproblem kan undvika att ge barn sug- och dinapp under första en till två levnadsveckorna för att underlätta att amningen ska komma igång. 10. Uppmuntra att det bildas stödgrupper för amning. Informera mammor/ föräldrar när de skrivs ut från sjukhuset om möjligheten att få stöd och hjälp vid amningsmottagningar och BVC.

3 Rutin 3(8) Mödrahälsovård Tidigt i graviditeten - Lyssna in kvinnans tidigare erfarenheter och funderingar om amning - Diskutera attityder till amning. - Ta del av kulturella aspekter till amning. - Bearbeta eventuell oro inför amning. - Stärk kvinnans självtillit till förmågan att amma. - Lyft fram att partnern är speciellt viktig som stöd och avlastning under amningstiden. - Ge vårdkedjans amningsbroschyr Sugen på livet och presentera innehållet. - Dokumentera given amningsinform. - Erbjuda amningsförberedande samtal på amningsmottagningen till kvinnor med mindre bra erfarenhet från tidigare amning. Längre fram i graviditeten - Uppföljning av amningsbroschyren - Sugen på livet Informera om det nyfödda barnets tillväxtperioder behov, förmåga och beteende. - Informera om amningen i praktiken, vikten av hud mot hud, rätt teknik variationer i amningsfrekvens, duration och dygnsrytm samt handurmjölkning. - Belys fördelarna med amning. - Informera om effekter av att ge stödmål och ersättning på flaska. - Respektera kvinnans val. - Dokumentera kvinnans val. - Informera om de 9 stegen.

4 Rutin 4(8) Förlossning BB - Uppmuntra den nyförlösta mamman till hud-mot-hud-kontakt med barnet. Invänta och lyssna till barnets signaler och stödja mamman att börja amma inom barnets första vakenhetsperiod eller så snart som möjligt. - Följ de 9 stegen. - Gör en noggrann amningsobservation och dokumentera denna med tidpunkt, amningsförsök eller amning, d.v.s. småsugande eller kraftfullt sugande. - Aktualisera föräldrarnas kunskaper om barnets inneboende förmåga. - Se till att barnet hålls varmt hos mamman genom hud mot hud. 9 stadier de första timmarna: 1. Födelseskrik 2. Avslappning - barnet vilar efter födseln och har vanligen inga muneller handrörelser. 3. Uppvakning - barnet börjar göra små rörelser med huvudet och axlar, börjar blinka och öppna ögonen så småningom. 4. Aktivitet - barnet gör slick- och munrörelser samtidigt som sökrörelserna tilltar. 5. Kryp eller glidrörelser - barnet försöker närma sig bröstet med korta kryprörelser eller gör glidande rörelser, ofta baklänges. 6. Vila - barnet vilar mellan perioder av aktivitet. 7. Tillvänjning - barnet bekantar sig med bröstet genom att slicka på bröstvårtan och röra vid bröstet, samtidigt som barnet masserar bröstet. Denna fas kan upplevas långvarig och viktigt med information till föräldrarna att låta tillvänjningen ta den tid den tar. 8. Amning - barnet börjar suga. 9. Sömn - barnet somnar efter att ha tillfredsställt sitt naturliga behov av att amma. - Praktisera samvård och hud mot hud. - Undvik handgriplig hjälp - Hör efter hur amningen fungerat på förlossningsavdelningen. - Fråga om tidigare amningserfarenhet. - Lyssna till mammans inställning, erfarenheter, förväntningar och förmåga, så du får reda på vilka insikter mamman har. Basera en individuell vårdplanering på denna information.

5 Rutin 5(8) - Undvik stödmål och gör alltid en amningsobservation innan ersättning ges. All tillmatning sker på läkarordination. - När barnet tillmatas på läkarordination skall mamman få information och hjälp med handurmjölkning/pumpning för att stimulera mjölkproduktionen. - Ge information om första dagarnas barnbeteende och amningsintervall. - Undvik tröstnapp tills amningen är etablerad. Gör en amningsobservation - Titta tillsammans med mamman/partnern på position, reflexer, tag och sugrytm. - Visa mamman hur hon kan utnyttja barnets eget reflexsystem och kapacitet. Bekräfta mammans förmåga att amma, undvik kommentarer om bröstets utseende. - Tydliggör det som är bra men även det som kan förbättras. Sätt aldrig mamman i underläge. - Informera samtidigt om de stora variationerna i frekvens, intervall, duration och dygnsrytm. Lita på mammans och barnets förmåga. Tid, tilltro och tålamod! - Var lyhörd. - Undvik att hjälpa barnet till bröstet, invänta barnets sök- och sugreflexer. - Praktisera fria amningstider, d.v.s. inga begränsningar av intervall och/eller sugtider. Hemgång i rätt tid När barn och föräldrar är mogna och redo för att gå hem kan barnet med stöd från BB/Amningsmottagningen vårdas i hemmet. Fullgångna och friska barn skall inte tillmatas med vatten eller tillägg. Ordinerat tillägg ges med kopp eller sked. I första hand bör barnet få mors mjölk genom amning eller handmjölkning, därefter ges tillägg till ordinerad mängd. Barn med förväntat lågt blodsocker eller sugsvårigheter läggs så mycket som möjligt hud mot hud med sin mamma. Mödrar och barn som varit tvungna att separeras vid förlossningen läggs hud mot hud så snart de träffas igen för att få möjlighet att knyta an och stimulera amningsreflexer. Rekommendera inte sugnapp innan amningen är etablerad.

6 Rutin 6(8) Tala med mamman före hemgång om: - Att amningen är individuell. - Att det kan ta flera veckor att etablera amningen. - Att de första dagarnas amning skiljer sig från när amningen är etablerad. Neonatalvård Amningsvänlig miljö Viktigt att skapa en miljö där föräldrar och barn får vara tillsammans. Stödja och uppmuntra hud mot hud (känguruvård). Ge barnet möjlighet att ligga nära mammas bröst. Hjälpa barnet att få ett bra tag om bröstvårtan. Stöd till föräldrarna Personalen ska utifrån amningskunskaper stötta föräldrarna så att amningsstrategin kan upprätthållas. Upprätthållande av bröstmjölk Handmjölka eller använda elektrisk pump helst inom 2 timmar efter förlossningen och sedan fortsätta att mjölka ur var tredje timme och även på natten ca 8 gånger/dygn. Prolaktinhalten är hög under natten, därför bör man uppmuntra amning/urmjölkning dygnet runt för att upprätthålla bröstmjölksbildningen. Individualisera övergången från sondmatning till fri amning Planera med mamma vilken hjälp och stöttning mor och barn behöver, utifrån amningsobservation och mors egna önskemål. Se till att barnet får en chans att suga på bröstet inför varje sondmål. Uppmuntra amning så snart som möjligt, för att sedan övergår till fri amning hela dygnet. Samvård mellan neonatal och BB avdelning Mor och barn ska vara tillsammans under vårdtiden för att främja anknytningsprocessen. Vårdplan Tillsammans med familjen upprätta en vårdplan för amningsetablering med planering av urpumpning och amning. Utskrivningsplanering Uppmana föräldrarna att ta kontakt med BVC för fortsatt stöd i amning och uppfödning.

7 Rutin 7(8) Barnhälsovård Förmedla trygghet och motivation att vilja helamma i 6 månader, och därefter fortsätta amma så länge mamma och barn önskar genom att: - Vara lyhörd för kvinnans upplevelser och inställning till amning. Ta reda på föräldrarnas kunskaper om amning utifrån tidigare information och erfarenheter. - Låta föräldrarna formulera sina egna förväntningar på amningen och höra efter hur amningen hittills har gått - Tala om pappans/partnerns viktiga roll som stöd och avlastning under hela amningsperioden och om dennes och barnets behov av varandra. - Bekräfta föräldrarnas egen kompetens. - Informera om BVC:s möjligheter till stöd. - Göra en amningsobservation vid behov. - Inte ge modersmjölksersättning som förstahandsåtgärd vid problem. - Uppmuntra helamning under barnets första 6 månader och därefter fortsatt amning med komplettering med annan lämplig kost, så länge som mor och barn önskar. - Diskutera tankar och känslor kring amningens avslutning. BVC ska vara tillgänglig och ansvarig för amningsstödet och uppföljningen av barnets hälsa och tillväxt. Aktualisera vårdkedjans amningsbroschyr. Sugen på livet som föräldrarna fått på mödrahälsovården. 3. Dokumentinformation Dokumentansvarig: Jennika Pettersson VEC BB-Gävle Sjukhus Ansvarig för informationen: Amningsgrupperna Region Gävleborg

8 4. Referenser Rutin 8(8) Dokumentnamn 1. Att skydda, främja och stödja amning: WHO och UNICEF, Amning idag: Folkhälsoinstitutet, 1998 Vägen till lyckad amning: 3. Royal college of midwives, Studentlitteratur 4. Amningsboken: Kristin Svensson, Förlag Cordia, Amning idag: Kylberg, 6. Westlund, Zwedberg, Gothiaförlag 2009

Amningsstrategi för all personal i hela vårdkedjan

Amningsstrategi för all personal i hela vårdkedjan Amningsstrategi för all personal i hela vårdkedjan inom Mödra- och Barnhälsovården i Göteborg och Södra Bohuslän samt Obstetrik vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra/Mölndal och Neonatologi vid Drottning

Läs mer

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Vårdprogram Utvecklingsenheten för mödra- och barnhälsovård 4 9

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Vårdprogram Utvecklingsenheten för mödra- och barnhälsovård 4 9 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Vårdprogram Utvecklingsenheten för mödra- och barnhälsovård 4 9 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Eva Nilsson, Verksamhetsutvecklare

Läs mer

Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans!

Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans! Styrande lokalt dokument 1 (5) Omvårdnads PM Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans! Utarbetat av Kristin Svensson, Leg. Barnmorska Godkänd av Agneta Rudels, Vårdchef

Läs mer

AMNINGSSTRATEGI OCH HANDLINGSPLAN FÖR REGION ÖREBRO LÄN. 1 Inledning Tio steg som främjar amning Amningsstrategi...

AMNINGSSTRATEGI OCH HANDLINGSPLAN FÖR REGION ÖREBRO LÄN. 1 Inledning Tio steg som främjar amning Amningsstrategi... AMNINGSSTRATEGI OCH HANDLINGSPLAN FÖR REGION ÖREBRO LÄN Författat av: Länsamningsgruppen, Region Örebro län Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Tio steg som främjar amning... 4 3 Amningsstrategi...

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [dokumentnr] Medicinsk rutin Amningsstrategi för all personal i hela vårdkedjan

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [dokumentnr] Medicinsk rutin Amningsstrategi för all personal i hela vårdkedjan Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [dokumentnr] Medicinsk rutin 2013-03-19 Riktlinje Amningsstrategi för all personal i hela vårdkedjan Innehållsansvarig: Anna-Karin Ringqvist VU Obstetrik

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Riktlinje Amningsstrategi för all personal i hela vårdkedjan

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Riktlinje Amningsstrategi för all personal i hela vårdkedjan Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14414 su/med 2015-01-16 3 Innehållsansvarig: Anna-Karin Ringqvist, Verksamhetsutvecklar, Gemensamt Kvinnosjukvård (annri13) Godkänd av: Henrik Almgren,

Läs mer

Amningsråd på BVC 1. Amningsråd från första besöken på BVC

Amningsråd på BVC 1. Amningsråd från första besöken på BVC Amningsråd på BVC 1. Amningsråd från första besöken på BVC Amningsstarten kan vara svår och all information kan inte ges vid första kontakten. Vissa insatser är viktiga vid det första mötet, medan andra

Läs mer

Pärm - amningsråd på BVC

Pärm - amningsråd på BVC Pärm - amningsråd på BVC Innehåll: Handledning angående amningsråd på BVC Flik 1 Inledning sid 2 Bakgrund sid 2 Barnets första levnadsdagar sid 2 Syfte sid 3 Mål sid 3 Amningsråd på BVC Flik 2 1. Amningsråd

Läs mer

Det nyfödda barnet -amning & omvårdnad. Föräldrautbildning på mödravården

Det nyfödda barnet -amning & omvårdnad. Föräldrautbildning på mödravården Det nyfödda barnet -amning & omvårdnad Föräldrautbildning på mödravården Att diskutera Vilka behov har ett nyfött barn? Det nyfödda barnets behov Närhet, trygghet och tröst Välbekanta lukter och röster

Läs mer

Amningsstrategi för personal i vårdkedjan

Amningsstrategi för personal i vårdkedjan 1(13) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Amningsstrategi för personal 2 Vårdprogram i vårdkedjan Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Amning. Vårdkedja, 2015-12-03 Bröstkomplikationer.

Läs mer

Amning på neonatalavdelning. Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210

Amning på neonatalavdelning. Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210 Amning på neonatalavdelning Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210 Annorlunda start Oförberedd på förlossning Traumatisk förlossning Sjuk mor Sjukt barn eller barn som fötts för tidigt Krisreaktioner

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14434 su/med 2018-12-21 7 Innehållsansvarig: Anna-Karin Ringqvist, Verksamhetsutvecklar, Obstetrik gemensamt (annri13) Godkänd av: Nils Crona, Verksamhetschef,

Läs mer

Handlingsplan för Karolinska Universitetssjukhuset Sverige

Handlingsplan för Karolinska Universitetssjukhuset Sverige Handlingsplan för Karolinska Universitetssjukhuset Sverige Picasso, Maternity 1905 ett komplement till UNICEF/WHO TIO STEG för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan www.karolinska.se/amningscentrum

Läs mer

Amningsstrategi Landstinget Västmanland

Amningsstrategi Landstinget Västmanland Amningsstrategi Landstinget Västmanland Västerås 2013-11-15 INLEDNING Nyblivna familjer i Sverige har goda förutsättningar för amning, bland annat genom möjligheten att vara hemma med sitt barn tack vare

Läs mer

Amning/rådgivning på BVC

Amning/rådgivning på BVC Amning/rådgivning på BVC Verksamhetsutvecklare BVCs styrdokument och basprogram Amningssamtalet på BVC Amning rökning, alkohol Amningsstatistik Avsluta amningsperioden Styrdokument BVC Artikel 2 Alla barn

Läs mer

AMNING OCH UPPFÖDNING Allmänt om amning Tio steg som främjar amning. Lind/Ekholm / HANDLINGSPLAN. Se följande sidor.

AMNING OCH UPPFÖDNING Allmänt om amning Tio steg som främjar amning. Lind/Ekholm / HANDLINGSPLAN. Se följande sidor. AMNING OCH UPPFÖDNING Allmänt om amning Tio steg som främjar amning Lind/Ekholm 2015-01-16/2011-01-17 HANDLINGSPLAN Se följande sidor. HANDLINGSPLAN ett komplement till UNICEF/WHO TIO STEG för att skydda,

Läs mer

Utarbetat av Kristin Svensson, Leg. Barnmorska Godkänd av Agneta Rudels Björkman, vårdchef obstetrik

Utarbetat av Kristin Svensson, Leg. Barnmorska Godkänd av Agneta Rudels Björkman, vårdchef obstetrik Styrande lokalt dokument 1 (5) Omvårdnads PM Barn som inte visar amningsbeteende och inte suger på bröstet första dygnet Utarbetat av Kristin Svensson, Leg. Barnmorska Godkänd av Agneta Rudels Björkman,

Läs mer

HUR KAN VI ALLA BIDRA TILL ATT STÖDJA KVINNOR SÅ DE KAN AMMA SÅ LÄNGE DE ÖNSKAR?

HUR KAN VI ALLA BIDRA TILL ATT STÖDJA KVINNOR SÅ DE KAN AMMA SÅ LÄNGE DE ÖNSKAR? HUR KAN VI ALLA BIDRA TILL ATT STÖDJA KVINNOR SÅ DE KAN AMMA SÅ LÄNGE DE ÖNSKAR? Margareta Berglund Distriktssköterska, Vårdutvecklare Kunskapscentrum Barnhälsovård Region Skåne https://www.youtube.com/watch?v=lmpygaxisrq

Läs mer

Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan

Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan Giltigt: 2 år fr.o.m. 2010-10-13 PM Gäller för enhet: Dokumenttyp: Framtagen av: Godkänd av: Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan Mödra- och Barnhälsovården

Läs mer

Katarina Heed. Amningsstarten

Katarina Heed. Amningsstarten Katarina Heed Amningsstarten Den första amningen Skrik Vila Vakenhet Aktivitet Krypande rörelser Vila Möta - göra sig bekant Suga Sova Barnet skriker till Barnet slappnar av och vilar Barnet tittar upp,

Läs mer

Bakgrund. Sjunkande amningsförekomst i Sverige. Föräldraskap och påfrestningar. Aktualisera 10 stegen till en lyckad amning

Bakgrund. Sjunkande amningsförekomst i Sverige. Föräldraskap och påfrestningar. Aktualisera 10 stegen till en lyckad amning Amningsstudien Bakgrund Sjunkande amningsförekomst i Sverige Föräldraskap och påfrestningar Aktualisera 10 stegen till en lyckad amning Implementering av ny kunskap Helamning 2 månader 6 månader Område

Läs mer

Att stimulera bröstmjölksproduktionen

Att stimulera bröstmjölksproduktionen Att stimulera bröstmjölksproduktionen Varför är det bra med tidig bröstmjölksstimulering/urmjölkning? Timmarna efter förlossningen är nivåerna av amningshormonerna oxytocin och prolaktin extra höga. Genom

Läs mer

Att stimulera bröstmjölksproduktionen

Att stimulera bröstmjölksproduktionen Att stimulera bröstmjölksproduktionen Varför är det bra med tidig bröstmjölksstimulering/urmjölkning? Timmarna efter förlossningen är nivåerna av amningshormonerna oxytocin och prolaktin extra höga. Genom

Läs mer

AMNINGSRÅDGIVNING TILL MAMMOR OF FAMILJER UNDER GRAVIDITET OCH FÖRLOSSNING SAMT EFTER FÖRLOSSNING 31.8.2010 Vårdrekommendation för vårdpersonal

AMNINGSRÅDGIVNING TILL MAMMOR OF FAMILJER UNDER GRAVIDITET OCH FÖRLOSSNING SAMT EFTER FÖRLOSSNING 31.8.2010 Vårdrekommendation för vårdpersonal 1 AMNINGSRÅDGIVNING TILL MAMMOR OF FAMILJER UNDER GRAVIDITET OCH FÖRLOSSNING SAMT EFTER FÖRLOSSNING 31.8.2010 Vårdrekommendation för vårdpersonal Författare: Hannula Leena, (arbetsgruppens ordförande),

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Amning. Välkommen till BB-avdelningen på Sjukhuset i Varberg! Den här pärmen innehåller information och råd om amning.

Hälsa Sjukvård Tandvård. Amning. Välkommen till BB-avdelningen på Sjukhuset i Varberg! Den här pärmen innehåller information och råd om amning. Hälsa Sjukvård Tandvård Amning Välkommen till BB-avdelningen på Sjukhuset i Varberg! Den här pärmen innehåller information och råd om amning. Den här pärmen innehåller information och råd om amning som

Läs mer

Frågor till verksamhetsansvariga på landets förlossnings- och BB/eftervårdsavdelningar om vård efter förlossning

Frågor till verksamhetsansvariga på landets förlossnings- och BB/eftervårdsavdelningar om vård efter förlossning Frågor till verksamhetsansvariga på landets förlossnings- och BB/eftervårdsavdelningar om vård efter förlossning Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning

Läs mer

Amning- handlingsplan

Amning- handlingsplan Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Mödravård Giltig fr.o.m: 2016-04-01 Faktaägare: Kira Kersting, Överläkare Mödravården Fastställd av: Maria Lundgren, Verksamhetschef Revisions nr: 1 Faktaägare:

Läs mer

Amning. och typ 1-diabetes

Amning. och typ 1-diabetes Amning och typ 1-diabetes Amning är ett känslofyllt ämne oavsett hur din amning har sett ut innan eller kommer att se ut. Har du diabetes kan det ibland bli en extra utmaning när du ska amma då bland annat

Läs mer

MAM:s amningsinformation

MAM:s amningsinformation MAM:s amningsinformation Amning ett samspel När du ammar ditt barn är det inte bara mat det handlar om. Det handlar även om närhet, kärlek, tillit men även ibland oro, smärta och sorg. För en del tar osäkerheten

Läs mer

Till dig som inte ammar

Till dig som inte ammar Kvinnokliniken MK 2 Obstetriksektionen Till dig som inte ammar Matningsstunden en möjlighet Vi vill med denna broschyr berätta om hur du kan gå till väga när du inte ammar. Matstunden är en unik möjlighet

Läs mer

AMNING EN NEDÅTGÅENDE TREND

AMNING EN NEDÅTGÅENDE TREND AMNING EN NEDÅTGÅENDE TREND Mammors erfarenhet av amningsinformation och amningsstöd under BB tiden En webbaserad enkätstudie ELIN HIRVELÄ ELIN LANDÉN Akademin för hälsa, vård och välfärd Vårdvetenskap

Läs mer

Välkomna att föda barn i Västerås!

Välkomna att föda barn i Västerås! Välkomna att föda barn i Västerås! Praktisk information till alla blivande föräldrar i Västmanland! 2010-12-20 Graviditetsproblem före vecka 22+0 Vid problem i tidig graviditet: Före vecka 22+0 ska du

Läs mer

Amning & Jämställdhet

Amning & Jämställdhet Amning & Jämställdhet Av: Mats Berggren (c) Mats Berggren Mats Berggren www.mfj.se Arbetat med föräldrastöd för män sedan 1997. Verksamhetsutvecklare på Män För Jämställdhet (MFJ) Projektledare för New

Läs mer

Publicerat för enhet: Kvinnoklinik; Avdelning 34 Version: 7

Publicerat för enhet: Kvinnoklinik; Avdelning 34 Version: 7 Publicerat för enhet: Kvinnoklinik; Avdelning 34 Version: 7 Innehållsansvarig: Elizabeth Franklin, Barnmorska, Obstetrisk mottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus (elifr16) Giltig från: 2018-08-14 Godkänt

Läs mer

Strategisk plan för samordning av amningsfrågor 2013-2016

Strategisk plan för samordning av amningsfrågor 2013-2016 Strategisk plan för samordning av amningsfrågor 2013-2016 Konsumentverket Livsmedelsverket Socialstyrelsen Statens folkhälsoinstitut 1 Bakgrund Enligt regeringsbeslut den 23 juni 2004 fick Livsmedelsverket

Läs mer

Saker du inte behöver göra

Saker du inte behöver göra Saker du inte behöver göra Du behöver inte plocka undan i sovrummet. Skjut på saker, bokstavligt, så skapar du en liten gång utan risk för snubbel. Du behöver inte ringa alla och rapportera om hur saker

Läs mer

Mötet med mammor under amningstiden BVC-sköterskors erfarenheter

Mötet med mammor under amningstiden BVC-sköterskors erfarenheter EXAMENSARBETE - MAGISTERNIVÅ I VÅRDVETENSKAP VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP 2013:66 Mötet med mammor under amningstiden BVC-sköterskors erfarenheter Sara Jarneving Mille Persson Uppsatsens titel:

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14434 su/med 2014-11-15 4 Innehållsansvarig: Anna-Karin Ringqvist, Verksamhetsutvecklar, Gemensamt Kvinnosjukvård (annri13) Godkänd av: Henrik Almgren,

Läs mer

Amning & Jämställdhet Av: Mats Berggren

Amning & Jämställdhet Av: Mats Berggren Amning & Jämställdhet Av: Mats Berggren Mats Berggren www.mfj.se Män för Jämställdhet En ideell och partipolitisk obunden riksorganisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Ny generation föräldrar

Läs mer

NEDÅTGÅENDE AMNINGSTREND ORSAKER OCH ÅTGÄRDER

NEDÅTGÅENDE AMNINGSTREND ORSAKER OCH ÅTGÄRDER Akademin för hälsa, vård och välfärd NEDÅTGÅENDE AMNINGSTREND ORSAKER OCH ÅTGÄRDER Intervjuer med barnmorskor JORUNN TEEPEN KATARINA CHRISTENSEN Vårdvetenskap, inriktning sexuell och reproduktiv hälsa

Läs mer

Litteratur. Internetresurser. Attityder till amning. Stark tillit och motivation Svag tillit stark motivation Ej sås. motiverad väljer annat

Litteratur. Internetresurser. Attityder till amning. Stark tillit och motivation Svag tillit stark motivation Ej sås. motiverad väljer annat 2009 Amning Litteratur Anna Maria /Mia/ Westlund Barnmorska IBCLC Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession Ruth Lawrence, Robert Lawrence Human Lactation Jan Riordan Immunobiology of Human Milk

Läs mer

Omstart : Barnets väg till bröstet. Amning Speciella omständigheter. Spruta för indragna bröstvårtor. Plana eller indragna bröstvårtor

Omstart : Barnets väg till bröstet. Amning Speciella omständigheter. Spruta för indragna bröstvårtor. Plana eller indragna bröstvårtor 2009 Amning Speciella omständigheter Omstart : Barnets väg till bröstet Anna Maria /Mia/ Westlund Barnmorska IBCLC Kontakt : mia.westlund@home.se Låt mamman sitta/halvsitta bekvämt Börja med en lugn baby

Läs mer

Till dig som inte ammar

Till dig som inte ammar Amningscentrum Kvinnokliniken MK 2 Karolinska Universitetssjukhuset Till dig som inte ammar Matningsstunden en möjlighet Vi vill med denna broschyr berätta om hur du kan gå till väga när du inte ammar.

Läs mer

Stockholms läns landsting. Tillmatning av nyfödda barn på BB i Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting. Tillmatning av nyfödda barn på BB i Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Tillmatning av nyfödda barn på BB i Stockholms läns landsting 2010 1 Deltagare i arbetsgruppen: Anna Gustafsson Leg. Barnmorska, MSc Karolinska Institutet Ulla Idenstedt Vårdutvecklare

Läs mer

Råd och tips till den nya familjen

Råd och tips till den nya familjen Råd och tips till den nya familjen BARNET AMNING Råmjölk finns redan under graviditeten. Kvinnan har mjölk till sitt barn direkt efter förlossningen. Låt barnet suga så ofta hon eller han vill tills barnet

Läs mer

Frågor till ledningen i landets landsting/regioner om vården efter förlossning

Frågor till ledningen i landets landsting/regioner om vården efter förlossning Frågor till ledningen i landets landsting/regioner om vården efter förlossning Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning ser ut i Sverige idag, samt att

Läs mer

Kvinnors upplevelse av amningsinformation under graviditeten

Kvinnors upplevelse av amningsinformation under graviditeten Kvinnors upplevelse av amningsinformation under graviditeten En kvalitativ studie Författare: Alexandra De Silva Handledare: Eva-Kristina Persson Kandidatuppsats Hösten 2014 Lunds universitet Medicinska

Läs mer

Amning på neonatal en högprioriterad arbetsuppgift. Annorlunda start. Amning på neonatalavdelning. Vägen till amning

Amning på neonatal en högprioriterad arbetsuppgift. Annorlunda start. Amning på neonatalavdelning. Vägen till amning Annorlunda start Amning på neonatalavdelning Oförberedd på förlossning Traumatisk förlossning Sjuk mor Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 309 Sjukt barn eller barn som fötts för tidigt Krisreaktion

Läs mer

Barnmorskans upplevelse av sin stödjande roll i samband med den första amningen

Barnmorskans upplevelse av sin stödjande roll i samband med den första amningen EXAMENSARBETE - MAGISTERNIVÅ I VÅRDVETENSKAP VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP 2009:1 Barnmorskans upplevelse av sin stödjande roll i samband med den första amningen Elisabet Blidberg Maria Livf Uppsatsens

Läs mer

Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan. Föreläsningens titel

Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan. Föreläsningens titel Amningsutbildning Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan Födelsevikt 2400 g i vecka 36 Barnets temp 36,3. TM ord. av barnläkare 10-15 x 8. Pojken

Läs mer

Mammors upplevelser av amning och erfarenheter av amningsstöd

Mammors upplevelser av amning och erfarenheter av amningsstöd KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för kvinnor och barns hälsa Enheten för reproduktiv hälsa Kurs: VK 17 Mammors upplevelser av amning och erfarenheter av amningsstöd En kvalitativ intervjustudie Mothers

Läs mer

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ)

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Årsrapport 214 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Anna Hallberg KK Värnamo Anna Westling KK länssjukhuset Ryhov Jönköping Cecilia Lundgren KK länssjukhuset Kalmar Emma Lindqvist KK Höglandsjukhuset

Läs mer

Insulinbehandlad diabetiker. Amningsutbildning steg 2. Amningssvårigheter för diabetiker. Mjölkproduktion hos diabetiker. Hur lyckas man med amningen?

Insulinbehandlad diabetiker. Amningsutbildning steg 2. Amningssvårigheter för diabetiker. Mjölkproduktion hos diabetiker. Hur lyckas man med amningen? Amningsutbildning steg 2 amningsbild Insulinbehandlad diabetiker Efter drygt 6 timmar BB perm och barnet läggs på mors bröst och suger några tag. Information om handmjölkning efter ca 9 timmar, men vill

Läs mer

Amning & Jämställdhet. (c) Mats Berggren

Amning & Jämställdhet. (c) Mats Berggren Amning & Jämställdhet Av: Mats Berggren (c) Mats Berggren Mats Berggren Arbetat med föräldrastöd sedan 1997. Jämställdhetskonsult Startar och driver föräldragrupper i Stockholm. Arbetar med pappautbildning

Läs mer

Omvårdnad neonatal utvecklingsanpassad

Omvårdnad neonatal utvecklingsanpassad 2017-08-29 22605 1 (7) Omvårdnad neonatal utvecklingsanpassad Sammanfattning Riktlinje gällande utvecklingsanpassad omvårdnad, känguruvård/hudnära och kroppsnära vård, omvårdnadsamtal, kontaktmannaskap

Läs mer

Studiehandledning Amning och bröstmjölk, 7.5 hp U713A/U513G

Studiehandledning Amning och bröstmjölk, 7.5 hp U713A/U513G Studiehandledning Amning och bröstmjölk, 7.5 hp U713A/U513G VT 2016 Kursansvarig: Elisabeth Kylberg Examinator: Anette Ekström Välkommen till kursen i Amning och bröstmjölk Kursen vill förbereda dig som

Läs mer

Graviditet VT 2011 AÅ

Graviditet VT 2011 AÅ 9 maj 2011 Annika Åhman annika.ahman@kbh.uu.se Hälsoaspekter av graviditet på mor och barn Fosterdiagnostik Mödrahälsovård Det nyfödda barnets behov och omhändertagande Det nyfödda barnets vanliga sjukdomar

Läs mer

Information till dig som har fött barn på SUS

Information till dig som har fött barn på SUS Information till dig som har fött barn på SUS FamiljeBB Du kommer till FamiljeBB om allt är bra med dig och ditt barn efter förlossningen. Man måste dock stanna på förlossningen i minst 3 timmar för observation.

Läs mer

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Förlossningsavdelningen 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel Efter förlossningen

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Förlossningsavdelningen 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel Efter förlossningen Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Förlossningsavdelningen 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel. 06 826 4355 Efter förlossningen Efter förlossningen När du blir utskriven från sjukhuset

Läs mer

Amningsutbildning VGR Göteborg 28 oktober 2014 Vicky Brundin James

Amningsutbildning VGR Göteborg 28 oktober 2014 Vicky Brundin James Amningsutbildning VGR Göteborg 28 oktober 2014 Vicky Brundin James Amningskurs för blivande föräldrar Amningsutbildning för vårdpersonal Göteborg, 28 oktober 2014 i Göteborg och Södra Bohuslän Mölndals

Läs mer

Barnhälsovårdssjuksköterskans stöd till mammor och familjer för initiering och upprätthållande av amning

Barnhälsovårdssjuksköterskans stöd till mammor och familjer för initiering och upprätthållande av amning Barnhälsovårdssjuksköterskans stöd till mammor och familjer för initiering och upprätthållande av amning En kvalitativ studie Författare: Veronica Andersson Julia Schultz Handledare: Anita Lundqvist Magisteruppsats

Läs mer

Amning. och typ 1-diabetes

Amning. och typ 1-diabetes Amning och typ 1-diabetes Utges av: Diabetesförbundet Box 1107, 172 22 Sundbyberg, Telefon: 08 564 82 1 00, Fax: 08 564 821 39 Pg: 481 31 35 3, Bg: 332 4373 info@diabetes.se, www.diabetes.se Text och idé:

Läs mer

Magisteruppsats Nyblivna mödrars erfarenheter av förberedelse och initiering av amning

Magisteruppsats Nyblivna mödrars erfarenheter av förberedelse och initiering av amning Magisteruppsats Nyblivna mödrars erfarenheter av förberedelse och initiering av amning Författare: Anna Myrén och Mikaela Ericsson Handledare: Marie Oscarsson Examinator: Lena Ledahls Program: Barnmorskeprogrammet

Läs mer

Frågor till samordnare/vårdutvecklare inom barnhälsovården i Sveriges landsting och regioner

Frågor till samordnare/vårdutvecklare inom barnhälsovården i Sveriges landsting och regioner Frågor till samordnare/vårdutvecklare inom barnhälsovården i Sveriges landsting och regioner Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning ser ut i Sverige

Läs mer

Amningsstöd. Leg Barnmorska, Magister i Internationell hälsa, Dr med. Jobbar på KC och Högskolan Kristianstad, samt kliniskt mhv.

Amningsstöd. Leg Barnmorska, Magister i Internationell hälsa, Dr med. Jobbar på KC och Högskolan Kristianstad, samt kliniskt mhv. Amningsstöd Kunskapscentrum kvinnohälsa, Pernilla Ny samba/utvecklare Pernilla Ny Leg Barnmorska, Magister i Internationell hälsa, Dr med. Jobbar på KC och Högskolan Kristianstad, samt kliniskt mhv. Kursansvarig

Läs mer

Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn

Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn Måltider serveras i matsalen: OBS Spritavtvätta händerna innan du tar din mat. Frukost 07.30 09.30 Lunch 12.00 13.00 serveras

Läs mer

Neonatalvården i fokus. 71 sidor 50 referenser (varav 21 vetenskapliga tidskrifter) ca 60 citat

Neonatalvården i fokus. 71 sidor 50 referenser (varav 21 vetenskapliga tidskrifter) ca 60 citat Neonatalvården i fokus 71 sidor 50 referenser (varav 21 vetenskapliga tidskrifter) ca 60 citat 1. Neonatalvården i fokus Neonatalvården är en viktig del av vårdkedjan Arbetet är en del av en pågående nationell

Läs mer

I samband med barnets utskrivning från neonatalavdelningen/hemsjukvård

I samband med barnets utskrivning från neonatalavdelningen/hemsjukvård II Till Mammor I samband med barnets utskrivning från neonatalavdelningen/hemsjukvård Här kommer det andra frågeformuläret i studien om kängurumetoden. Det innehåller flera olika delar, med bland annat

Läs mer

Vårdprogram Diarienr: Ej tillämpligt 1(26)

Vårdprogram Diarienr: Ej tillämpligt 1(26) Vårdprogram Diarienr: Ej tillämpligt 1(26) Dokument ID: 09-119110 Fastställandedatum: 2014-11-17 Giltigt t.o.m.: 2015-11-17 Upprättare: Birgitta J Hadin Lusth Fastställare: Bo Claesson Amning rådgivning

Läs mer

Nyblivna mödrars upplevelse av stöd i sin förberedelse och uppstart av amning

Nyblivna mödrars upplevelse av stöd i sin förberedelse och uppstart av amning Magisteruppsats Institutionen för hälso- och vårdvetenskap Nyblivna mödrars upplevelse av stöd i sin förberedelse och uppstart av amning En jämförelse mellan fyra kvinnokliniker Författare: Jessica Algenäs

Läs mer

DRAFT. 2.4 Om du tagit del av inspirationsföreläsning vid Sjukhuset i Skövde vid ett tillfälle, vilket datum var det vid första tillfället?

DRAFT. 2.4 Om du tagit del av inspirationsföreläsning vid Sjukhuset i Skövde vid ett tillfälle, vilket datum var det vid första tillfället? Mark as shown: Correction: Please use a ball-point pen or a thin felt tip. This form will be processed automatically. Please follow the examples shown on the left hand side to help optimize the reading

Läs mer

STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR

STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR SOCIALDEMOKRATERNA I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR 2 (8) 3 (8) PAPPA PÅ RIKTIGT Jag tror att de allra flesta som skaffar barn vill vara förälder på

Läs mer

BARN SOM VÅRDATS PÅ NEONATALAVDELNING. JÄRN TILL LÅGVIKTIGA. Samverkan mellan BVC, avdelning 69 och neonatal hemvård

BARN SOM VÅRDATS PÅ NEONATALAVDELNING. JÄRN TILL LÅGVIKTIGA. Samverkan mellan BVC, avdelning 69 och neonatal hemvård BARN SOM VÅRDATS PÅ NEONATALAVDELNING. JÄRN TILL LÅGVIKTIGA Samverkan mellan BVC, avdelning 69 och neonatal hemvård Bakgrund Att föda ett barn för tidigt eller att få ett sjukt nyfött barn innebär en oväntad

Läs mer

Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn

Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn Måltider serveras i matsalen: OBS Spritavtvätta händerna innan du tar din mat. Frukost 07.30 09.30 Lunch 12.00 13.00 Middag 17.00

Läs mer

Att amma två. Hur man kan sitta bra De flesta vill ha kuddar till hjälp. Vad som passar bäst beror på många saker:

Att amma två. Hur man kan sitta bra De flesta vill ha kuddar till hjälp. Vad som passar bäst beror på många saker: Att amma två Första försöken Tänk på att barnen är två olika individer, om än aldrig så lika. Börja gärna med att amma dem en och en. På så sätt bekantar du dig med barnen och kan lättare se hur var och

Läs mer

Distriktssköterskors erfarenheter av amningsproblematik som kan föranleda användande av modersmjölksersättning

Distriktssköterskors erfarenheter av amningsproblematik som kan föranleda användande av modersmjölksersättning Distriktssköterskors erfarenheter av amningsproblematik som kan föranleda användande av modersmjölksersättning Emma Stenberg Thea Lundgren Emma Stenberg och Thea Lundgren Ht 2014 Examensarbete, 15 hp Specialistsjuksköterskeprogrammet

Läs mer

RPH310, Kvinno- och familjehälsa I, 12,0 högskolepoäng Reproductive and perinatal health for women and family I, 12.0 higher education credits

RPH310, Kvinno- och familjehälsa I, 12,0 högskolepoäng Reproductive and perinatal health for women and family I, 12.0 higher education credits SAHLGRENSKA AKADEMIN RPH310, Kvinno- och familjehälsa I, 12,0 högskolepoäng Reproductive and perinatal health for women and family I, 12.0 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Planerat kejsarsnitt hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset

Planerat kejsarsnitt hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset Planerat kejsarsnitt hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset Välkomna till oss på planerat kejsarsnitt! Du/ni får en kallelse i brevlådan med information om vilken dag ditt/ert barn ska födas med planerat

Läs mer

BARN SOM VÅRDATS PÅ NEONATALAVDELNING. JÄRN TILL LÅGVIKTIGA

BARN SOM VÅRDATS PÅ NEONATALAVDELNING. JÄRN TILL LÅGVIKTIGA Landstinget Västmanland apr 2014 Länshandboken BARN SOM VÅRDATS PÅ NEONATALAVDELNING. JÄRN TILL LÅGVIKTIGA UPPFÖLJNING OCH RUTINER HOS LÅGVIKTIGA BARN Vilka barn följs upp på neonatalavdelning 69? - alla

Läs mer

Margareta Berglund, Distriktssköterska/Master of Public Health Introduktionsutbildning BHV, hösten2018. Litteratur & föräldrabroschyrer

Margareta Berglund, Distriktssköterska/Master of Public Health Introduktionsutbildning BHV, hösten2018. Litteratur & föräldrabroschyrer HEJ! Margareta Berglund, Distriktssköterska/Master of Public Health Introduktionsutbildning BHV, hösten2018 Litteratur & föräldrabroschyrer Kylberg m fl (2016). Amning idag. Gothia Förlag Olanders M. (2015).

Läs mer

Förlossningsvårdens betydelse för amningsstarten: Upplevelser och faktorer ur barnmorskans perspektiv

Förlossningsvårdens betydelse för amningsstarten: Upplevelser och faktorer ur barnmorskans perspektiv EXAMENSARBETE - MAGISTERNIVÅ I SEXUELL OCH REPRODUKTIV HÄLSA VID AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRD 2014:62 Förlossningsvårdens betydelse för amningsstarten: Upplevelser och faktorer ur barnmorskans

Läs mer

Information till den nya familjen

Information till den nya familjen Information till den nya familjen INNEHÅLL Grattis, du har blivit förälder!... 3 EFTER FÖRLOSSNINGEN Eftervärkar... 4 Avslag... 4 Bristningar och klipp... 4 Operationssåret vid kejsarsnitt... 5 Urin och

Läs mer

BVC-SJUKSKÖTERSKORS ERFARENHETER AV ATT GE STÖD TILL NYBLIVNA FÖRÄLDRAR FÖR ATT FRÄMJA AMNINGEN

BVC-SJUKSKÖTERSKORS ERFARENHETER AV ATT GE STÖD TILL NYBLIVNA FÖRÄLDRAR FÖR ATT FRÄMJA AMNINGEN BVC-SJUKSKÖTERSKORS ERFARENHETER AV ATT GE STÖD TILL NYBLIVNA FÖRÄLDRAR FÖR ATT FRÄMJA AMNINGEN CHILD HEALTH NURSES EXPERIENCES OF PROVIDING SUPPORT TO EXPECTANT PARENTS IN ORDER TO PROMOTE BREASTFEEDING

Läs mer

Tillväxt på BVC. Varför mäter vi barn? Integrerat mått på fysiskt och psykiskt välbefinnande.

Tillväxt på BVC. Varför mäter vi barn? Integrerat mått på fysiskt och psykiskt välbefinnande. Tillväxt på BVC Höst 2017 Jet Derwig Barnhälsovårdsöverläkare Linda Håkansson/Anette Karsch Vårdutvecklare/Distriktssköterska Kunskapscentrum barnhälsovård Region Skåne Varför mäter vi barn? Integrerat

Läs mer

Bättre hälsa för prematurfödda barn på lång sikt genom ökad andel för tidigt födda barn som får bröstmjölk vid utskrivning från Neo-Iva, NUS

Bättre hälsa för prematurfödda barn på lång sikt genom ökad andel för tidigt födda barn som får bröstmjölk vid utskrivning från Neo-Iva, NUS Bättre hälsa för prematurfödda barn på lång sikt genom ökad andel för tidigt födda barn som får bröstmjölk vid utskrivning från Neo-Iva, NUS Bättre hälsa för prematurfödda barn på lång sikt genom ökad

Läs mer

Amningsrådgivning i Östergötlands län

Amningsrådgivning i Östergötlands län Linköping och Amningsrådgivning i s län 1(53) Amningsrådgivning i s län Innehållsförteckning Sid nr Inledning 3 De tio stegen 4 Till amningsrådgivare 5 Mjölkbildning, mjölkens sammansättning och mjölkmängd

Läs mer

Välkommen till BB-enheten

Välkommen till BB-enheten Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn Måltider serveras i matsalen: OBS Spritavtvätta händerna innan du tar din mat. Frukost 07.30 09.30 Lunch 12.00 13.00 serveras

Läs mer

NYFÖDDAS HEMVÅRDS- FÖRESKRIFTER

NYFÖDDAS HEMVÅRDS- FÖRESKRIFTER NYFÖDDAS HEMVÅRDS- FÖRESKRIFTER Nyföddas intensiv och övervakning PERSONUPPGIFTER namn: födelsetid: Döpt Odöpt Nöddöpt Nöddopet skall bestyrkas i den egna församlingen. födelsevikt: vikten vid hemfärden:

Läs mer

Nyblivna mammors uppfattning om amningsinformation och stöd på BB-avdelning

Nyblivna mammors uppfattning om amningsinformation och stöd på BB-avdelning Nyblivna mammors uppfattning om amningsinformation och stöd på BB-avdelning en enkätstudie FÖRFATTARE Sevinç Bayar Camilla Larsson PROGRAM/KURS OMFATTNING HANDLEDARE EXAMINATOR Barnmorskeprogrammet/ Examensarbete

Läs mer

Ia Jeppsons tal vid manifestationen 3 december 2013

Ia Jeppsons tal vid manifestationen 3 december 2013 Ia Jeppsons tal vid manifestationen 3 december 2013 Idag är det snart 9 månader sen vi samlades här för första gången och protesterade mot en förlossningsvård som vi inte längre ansåg vara säker eller

Läs mer

Fram&dens mödrahälsovård - vad säger forskningen? Stockholm, 15 november 2017

Fram&dens mödrahälsovård - vad säger forskningen? Stockholm, 15 november 2017 Fram&dens mödrahälsovård - vad säger forskningen? Stockholm, 15 november 2017 Mia Barimani Leg. Barnmorska Med.dr. Ledamot i Svenska barnmorskeförbundet mia.barimani@barnmorskeforbundet.se Anna Vikström

Läs mer

Tvärprofessionella samverkansteam

Tvärprofessionella samverkansteam Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap www.sll.se Barnets bästa skall alltid komma i främsta rummet. Artikel 3 FN:s konvention om barns

Läs mer

Personalens betydelse för att främja amningen av förtidigt födda barn - en litteraturstudie

Personalens betydelse för att främja amningen av förtidigt födda barn - en litteraturstudie Beteckning: Institutionen för vårdvetenskap och sociologi Personalens betydelse för att främja amningen av förtidigt födda barn - en litteraturstudie Gunilla Lindström september 2009 Examensarbete, 15

Läs mer

Upplevelsen av den första tidens amning samt kontakt med BVC-sköterskan bland mammor till barn födda small for gestational age

Upplevelsen av den första tidens amning samt kontakt med BVC-sköterskan bland mammor till barn födda small for gestational age AKADEMIN FÖR HÄLSA OCH ARBETSLIV Avdelningen för hälso- och vårdvetenskap Upplevelsen av den första tidens amning samt kontakt med BVC-sköterskan bland mammor till barn födda small for gestational age

Läs mer

Frågor till samordningsbarnmorskor för mödrahälsovården i Sveriges landsting och regioner

Frågor till samordningsbarnmorskor för mödrahälsovården i Sveriges landsting och regioner Frågor till samordningsbarnmorskor för mödrahälsovården i Sveriges landsting och regioner Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning ser ut i Sverige idag,

Läs mer

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (5) 2012-05-22 p 9 Handläggare: Maria State Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd

Läs mer

Efter en förlossning 1

Efter en förlossning 1 Efter en förlossning 1 På bäddavdelningen för nyfödda får man träna hur det är att leva med en bebis Bebisen sköts av mamman under hela sjukhusvistelsen. För bebisen är den bästa platsen föräldrarnas famnar

Läs mer

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Charlotte Luptovics Larsson Barnsamordnare, Handledare Leg. Sjuksköterska Lagstiftning

Läs mer

Examensarbete Magisternivå Kvinnans tillit till amning

Examensarbete Magisternivå Kvinnans tillit till amning Examensarbete Magisternivå Kvinnans tillit till amning En enkätstudie på BB och Eftervårdsmottagningen i Värmland Breastfeeding and self-efficacy A survey in Postnatal ward and Postnatal carecenter in

Läs mer

Detta är vägen till Förlossningsavdelningen. Förlossningsavdelningen, Västerviks sjukhus

Detta är vägen till Förlossningsavdelningen. Förlossningsavdelningen, Västerviks sjukhus Detta är vägen till Förlossningsavdelningen Förlossningens akutparkering På Förlossningens akutparkering får ni stå en kort stund i samband med snabb förlossning Förlossningsentrén Entrén används när ni

Läs mer