Workshop SSG/CSG Doktorander, jämställdhet, etc. Margareta Karlsson Lars Abrahamsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Workshop SSG/CSG Doktorander, jämställdhet, etc. Margareta Karlsson Lars Abrahamsson"

Transkript

1 Workshop SSG/CSG Doktorander, jämställdhet, etc. Margareta Karlsson Lars Abrahamsson

2 Förslag för teman från ESS-SSG Hur ser det ut för kvinnliga doktorander som påbörjar sina doktorandstudier på KTH, slutför de sina doktorandstudier i samma utsträckning som de manliga doktorander. - Och om inte skulle man vilja veta varför, är det något i strukturen som gör att de inte slutför sina forskarstudier. - Här kanske man skulle bjuda in några f.d. kvinnliga doktorander som får berätta vad de tycker om KTHs forskarutbildning och vad som kan bli bättre för kvinnliga doktorander. Vissa handledare har infört grupphandledning för doktorander, hur fungerar det (frågan gäller både kvinnliga och manliga doktorander)?

3 Procent kvinnor, antagna och examina, KTH Hur ser det ut för kvinnliga doktorander som påbörjar sina doktorandstudier på KTH, slutför de sina doktorandstudier i samma utsträckning som de manliga doktorander. - Och om inte skulle man vilja veta varför, är det något i strukturen som gör att de inte slutför sina forskarstudier. - Här kanske man skulle bjuda in några f.d. kvinnliga doktorander som får berätta vad de tycker om KTHs forskarutbildning och vad som kan bli bättre för kvinnliga doktorander. Vissa handledare har infört grupphandledning för doktorander, hur fungerar det (frågan gäller både kvinnliga och manliga doktorander)? Antagna % kvinnor Lic % kvinnor Dr % kvinnor

4 0,45 0,4 0,35 0,3 0,25 0,2 Avskräcks GRU-studenter? Forskarstuderande, helårs KTH, Masterexamina Civil + Arkitekt Magisterexamina, KTH Hur ser det ut för kvinnliga doktorander som påbörjar sina doktorandstudier på KTH, slutför de sina doktorandstudier i samma utsträckning som de manliga doktorander. - Och om inte skulle man vilja veta varför, är det något i strukturen som gör att de inte slutför sina forskarstudier. - Här kanske man skulle bjuda in några f.d. kvinnliga doktorander som får berätta vad de tycker om KTHs forskarutbildning och vad som kan bli bättre för kvinnliga doktorander. Vissa handledare har infört grupphandledning för doktorander, hur fungerar det (frågan gäller både kvinnliga och manliga doktorander)? 0,15 0,1 0,

5 Kvinnliga avhopp på KTH? Inget i statistiken antyder att kvinnor hoppar av i större utsträckning än män Få kvinnliga studenter inom grundutbildningen ger få kvinnliga doktorander - Men tappet sker inte här Hur ser det ut för kvinnliga doktorander som påbörjar sina doktorandstudier på KTH, slutför de sina doktorandstudier i samma utsträckning som de manliga doktorander. - Och om inte skulle man vilja veta varför, är det något i strukturen som gör att de inte slutför sina forskarstudier. - Här kanske man skulle bjuda in några f.d. kvinnliga doktorander som får berätta vad de tycker om KTHs forskarutbildning och vad som kan bli bättre för kvinnliga doktorander. Vissa handledare har infört grupphandledning för doktorander, hur fungerar det (frågan gäller både kvinnliga och manliga doktorander)?

6 Orsaker till avhopp (1/2) HSV:s Rapport från Orsaker till att doktorander lämnar forskarutbildningen utan examen Främsta skälen till avhopp - Forskarutbildningen Otillräckligt stöd av handledaren Tappade motivationen Bristande psykosocial arbetsmiljö - Sociala faktorer Trivs inte med att doktorera Svårt kombinera med familjesituationen Sjukdom Hur ser det ut för kvinnliga doktorander som påbörjar sina doktorandstudier på KTH, slutför de sina doktorandstudier i samma utsträckning som de manliga doktorander. - Och om inte skulle man vilja veta varför, är det något i strukturen som gör att de inte slutför sina forskarstudier. - Här kanske man skulle bjuda in några f.d. kvinnliga doktorander som får berätta vad de tycker om KTHs forskarutbildning och vad som kan bli bättre för kvinnliga doktorander. Vissa handledare har infört grupphandledning för doktorander, hur fungerar det (frågan gäller både kvinnliga och manliga doktorander)?

7 Orsaker till avhopp (2/2) Forts. främsta skälen till avhopp - Arbetsmarknaden Svårt kombinera forskarutbildningen med arbete - Ekonomiska faktorer Försörjningen upphörde Rekommendationer för prevention - Handledningen - Den psykosociala arbetsmiljön Hur ser det ut för kvinnliga doktorander som påbörjar sina doktorandstudier på KTH, slutför de sina doktorandstudier i samma utsträckning som de manliga doktorander. - Och om inte skulle man vilja veta varför, är det något i strukturen som gör att de inte slutför sina forskarstudier. - Här kanske man skulle bjuda in några f.d. kvinnliga doktorander som får berätta vad de tycker om KTHs forskarutbildning och vad som kan bli bättre för kvinnliga doktorander. Vissa handledare har infört grupphandledning för doktorander, hur fungerar det (frågan gäller både kvinnliga och manliga doktorander)?

8 Malin Wennlund Doktorand på BIO - Inte alumn, men intressant person ändå! Kort bakgrund - Workshop kvinnliga doktorander - Nätverket för kvinnliga professorer och docenter (15:e april) - THS doktorandsektions representant Hon håller sin presentation efter denna introduktion Hur ser det ut för kvinnliga doktorander som påbörjar sina doktorandstudier på KTH, slutför de sina doktorandstudier i samma utsträckning som de manliga doktorander. - Och om inte skulle man vilja veta varför, är det något i strukturen som gör att de inte slutför sina forskarstudier. - Här kanske man skulle bjuda in några f.d. kvinnliga doktorander som får berätta vad de tycker om KTHs forskarutbildning och vad som kan bli bättre för kvinnliga doktorander. Vissa handledare har infört grupphandledning för doktorander, hur fungerar det (frågan gäller både kvinnliga och manliga doktorander)?

9 Grupphandledning Okänt begrepp för oss Även för EES-skolan På STH finns särskild grupphandledningsmetod - Reflekterande team, sedan Utvärderades under 2012 med positivt resultat Metoden uppskattad Möjlighet till eftertanke och reflektion Kollegialt stöd att komma vidare. - Strukturerade samtal - Sex doktorander med samtalsledare - En gång i månaden under terminstid - Diskutera dilemman/frågeställningar - Dela med sig erfarenheter och kunskaper - Skapa öppet tillåtande diskussionsklimat Hur ser det ut för kvinnliga doktorander som påbörjar sina doktorandstudier på KTH, slutför de sina doktorandstudier i samma utsträckning som de manliga doktorander. - Och om inte skulle man vilja veta varför, är det något i strukturen som gör att de inte slutför sina forskarstudier. - Här kanske man skulle bjuda in några f.d. kvinnliga doktorander som får berätta vad de tycker om KTHs forskarutbildning och vad som kan bli bättre för kvinnliga doktorander. Vissa handledare har infört grupphandledning för doktorander, hur fungerar det (frågan gäller både kvinnliga och manliga doktorander)?

10 Grupphandledning - brasklapp Under workshopen framgick vad grundfrågan gällde - Hela gruppen möts veckovis - Envar presenterar sitt arbete sedans sist - Laget runt i tur och ordning Hur ser det ut för kvinnliga doktorander som påbörjar sina doktorandstudier på KTH, slutför de sina doktorandstudier i samma utsträckning som de manliga doktorander. - Och om inte skulle man vilja veta varför, är det något i strukturen som gör att de inte slutför sina forskarstudier. - Här kanske man skulle bjuda in några f.d. kvinnliga doktorander som får berätta vad de tycker om KTHs forskarutbildning och vad som kan bli bättre för kvinnliga doktorander. Vissa handledare har infört grupphandledning för doktorander, hur fungerar det (frågan gäller både kvinnliga och manliga doktorander)?

11 Generellare frågeställningar Läckande rör, glastak - På KTH eller bara på andra ställen? Vad sitter i väggarna? - Sådant som sitter i väggarna kan upplevas som avskräckande Har vi problem med jämställdhet? - Om ja, vad göra åt dem? - Skulle ökad anställningstrygghet bidra? Måste kvinnor gå den långa vägen - Som att komma utifrån? - Sakna nätverk? Bedöms kvinnliga och manliga sökande enligt samma mall? - till doktorandplats? - högre upp i hierarkin?

12 Andel kvinnor på olika akademiska positioner, nationellt, teknisk fakultet

13 Andel kvinnor på olika akademiska positioner, nationellt, teknisk fakultet

14 Inventera Kopplingen mellan Kön och faktisk Arbetssituation inom fakulteten Projekt genomfört på KTH under åren Projekt inspirerat av MIT-projekt på 1990-talet Resultat från inventeringen på KTH bl.a. - Läckande röret/leaking pipeline gäller även KTH Antalet kvinnor minskar högre upp i tjänstehierarkin - Mekanismer som identifierades för exkludering och inkludering ( glastaket ) Stereotypisering och marginalisering Villkorad karriärutveckling Könsdiskriminering och trakasserier Mäns lojalitet mot andra män Ledarstil, kommunikation och möteskultur Informella sammanhang för maktutövning Mäns tolkningsföreträde Omedvetenhet om mansdominans

15 Det finns inget mera på väggarna än färg och tapet Det är de dagliga handlingarna som gör skillnad och som vi kan påverka och göra annorlunda Citat från IKKA-rapporten Det som menas här är att man inte ska tro att saker inte går att ändra på.

16 Sjukfrånvaro, doktorander med anställning Kvinnor Män Totalt Antal anställda(förekomster) under Antal sjukdagar 2012 oavsett omfattning Antal sjukdagar per anställd 3,91 1,42 2,16 Data från Märta Melcher, KTH

17 Jämställdhet; citat från målgruppsundersökning genomförd av UF/KIR Under högstadiet och gymnasiet tyckte jag att förutsättningarna och bedömningen var mestadels lika På högskolan tycker jag att jag blir behandlad annorlunda av tex manliga assistenter vid datalaborationer. Det känns som att om man som tjej frågar om hjälp så visar de allt och i princip skriver hela koden åt en, medan killar får något litet tips och sen ska de tänka själva. KTH-student

18 Underlag och vidare läsning Filmer (Gendr, för en jämställd forskarutbildning) feed&list=pl7e2ad77d50834f93 GenDr slutrapport _forskarutbildning.pdf Publikationer SULF:s Kokbok /SULF_kokbok%20for%20en%20jamstalld%20akademi.pdf HSV Rapport 2012:1 R Orsaker till att doktorander lämnar forskarutbildningen utan examen /1201R-doktorander-forskarutbildning.pdf

19 Slut Malin Wennlund presenterar Frågor samlas ihop på slutet! Tack!

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare.

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport Bilaga med uppdelning per skola 2012-2015 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Indikatorrapport April Indikatorrapport Sept Maj Halvår tema jämställdhet

Läs mer

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare.

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport Bilaga med uppdelning per skola 2013-2016 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Indikatorrapport April Indikatorrapport Sept Maj Halvår tema jämställdhet

Läs mer

Delegationens uppdrag

Delegationens uppdrag Delegationens uppdrag Övergripande: - att främja jämställdhet i högskolan Frågor att särskilt uppmärksamma: könsbundna utbildningsval till högskolan minskningen av andelen män som söker sig till högre

Läs mer

Välkommen till KFS handledarutbildning.

Välkommen till KFS handledarutbildning. Välkommen till KFS handledarutbildning. KFS.NET/HANDLEDAR UTBILDNING VINSTEN MED HANDLEDNING Bidrar till företagets verksamhet B C D A + 0 Tid Kostar företaget pengar A B Strukturerad introduktion gör

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Bilaga 14 Hakon Leffler Patrik Medstrand Joakim Esbjörnsson Viveka Schaar Sofia Andersson Anders Nelsson 2006

Bilaga 14 Hakon Leffler Patrik Medstrand Joakim Esbjörnsson Viveka Schaar Sofia Andersson Anders Nelsson 2006 Bilaga Hakon Leffler Patrik Medstrand Joakim Esbjörnsson Viveka Schaar Sofia Andersson Anders Nelsson Bilaga Alumnirapport Hur värderas biomedicinutbildningen av utexaminerade biomedicinare? Medicinska

Läs mer

Diskussionsunderlag kring arbetsmiljö Exempel och möjliga åtgärder

Diskussionsunderlag kring arbetsmiljö Exempel och möjliga åtgärder Diskussionsunderlag kring arbetsmiljö Exempel och möjliga åtgärder Varför arbeta med studenternas arbetsmiljö? Vi måste se studentgruppen för vad den är. Studenter är vuxna människor, och många studenter

Läs mer

Doktorandbarometern Ole Karlsson Monica Nerdrum

Doktorandbarometern Ole Karlsson Monica Nerdrum Doktorandbarometern 2016 Ole Karlsson Monica Nerdrum 8.2.2017 Om årets doktorandbarometer Skickades till alla närvaroanmälda doktorander 9.12.2016-9.1.2017 Tre påminnelser skickades ut samt begäran till

Läs mer

1a. Har du ett stressigt arbete? 1b. Kan du påverka din arbetssituation? 1f. Har du en rimlig arbetsbelastning?

1a. Har du ett stressigt arbete? 1b. Kan du påverka din arbetssituation? 1f. Har du en rimlig arbetsbelastning? Sammanfattning av jämställdhetsenkäten 2009 Här sammanfattas resultaten från enkätundersökningen om jämställdhet som genomfördes på institutionerna för Geologi (GEO) samt Naturgeografi och Ekosystemanalys

Läs mer

Datum och tid för mötet: 2015-04-13, kl. 10.00 Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D

Datum och tid för mötet: 2015-04-13, kl. 10.00 Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D MINNESANTECKNINGAR Forskarutbildningsrådet Minnesanteckningar Forskarutbildningsrådet Datum och tid för mötet:, kl. 10.00 Plats för mötet Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D Närvarande: Frånvarande:

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras och formerna förnyas.

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 9- Introduktion Följande Jämställdhetsplan gäller läsåret 9-. Planen har tagits fram av institutionens jämställdhetsombud Per Ståhlberg och doktorand Oliver Thalén, i samråd med prefekt

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Du kan även läsa detta utskick på webben Skriv ut nyhetsbrevet SOME NEWS

Du kan även läsa detta utskick på webben Skriv ut nyhetsbrevet SOME NEWS Preheader Du kan även läsa detta utskick på webben Skriv ut nyhetsbrevet SOME NEWS Nyhetsbrev, 2017 Samhällsvetenskapliga fakulteten In English below Dekanbrev Hur jobbar vi kontinuerligt för mer jämställd

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Humanistiska fakulteten DATUM: Förslag 2015-10-13 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margareta Hallberg FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Morgondagens forskningsledare vid Lunds universitet 2011-2013 CECILIA AGRELL, CHRISTINE BLOMQVIST OCH CHRISTER SANDAHL

Morgondagens forskningsledare vid Lunds universitet 2011-2013 CECILIA AGRELL, CHRISTINE BLOMQVIST OCH CHRISTER SANDAHL Morgondagens forskningsledare vid Lunds universitet 2011-2013 CECILIA AGRELL, CHRISTINE BLOMQVIST OCH CHRISTER SANDAHL Bakgrunden till programmet Förändrad forskningspolitik mot allt större och långsiktiga

Läs mer

Årsredovisningsenkäten 2008

Årsredovisningsenkäten 2008 Page 1 of 7 Årsredovisningsenkäten 2008 Skolnamn: Skolan för teknik och hälsa Skolchef: Lars-Åke Brodin Inskickad den: Godkännande Uppgifterna i Årsredovisningsenkäten 2008 godkännes:.............................

Läs mer

KTH genomför vartannat år en Karriäruppföljning på sina alumner 2-3 år efter examen. Årets undersökning omfattar alumner med examensår 2008-2009.

KTH genomför vartannat år en Karriäruppföljning på sina alumner 2-3 år efter examen. Årets undersökning omfattar alumner med examensår 2008-2009. Karriärrapport 2011 KTH genomför vartannat år en Karriäruppföljning på sina alumner 2-3 år efter examen. Årets undersökning omfattar alumner med examensår 2008-2009. Syftet med undersökningen är att undersöka

Läs mer

Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan)

Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan) Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan) Skola: Teknikvetenskap Enligt lag skall jml-plan - göras och följas - av alla arbetsenheter med tio eller fler anställda. Mallen nedan

Läs mer

Utvecklings och medarbetarsamtal

Utvecklings och medarbetarsamtal E-learning - Utvecklings och medarbetarsamtal Utbildningen leds av Irene Häll, senior utbildare och erfaren chef med mångårig erfarenhet av att leda utvecklings- och medarbetarsamtal. Vi går igenom struktur

Läs mer

Beslut Högskoleverket beslutar att inte ge Malmö högskola tillstånd att utfärda licentiatexamen och doktorsexamen inom området migration.

Beslut Högskoleverket beslutar att inte ge Malmö högskola tillstånd att utfärda licentiatexamen och doktorsexamen inom området migration. Malmö högskola Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Södling 08-563 085 78 Maria.Sodling@hsv.se

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i ämnet BIOLOGI

Allmän studieplan för forskarutbildning i ämnet BIOLOGI Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap Dokumentnamn Allmän studieplan för forskarutbildning i ämnet Biologi Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer

Läs mer

Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2009

Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2009 Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2009 På förslag av institutionens jämställdhetsgrupp fastställer institutionsstyrelsen härmed följande jämställdhetsplan för år 2009. Planen består av två

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH

Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH Projektplan Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH 2014-2015 Bakgrund I handlingsplanen till KTH:s kvalitetspolicy slås fast att kvalitetsuppföljning ska göras regelbundet.

Läs mer

Mall för individuell studieplan för doktorander ANVISNINGAR

Mall för individuell studieplan för doktorander ANVISNINGAR Mall för individuell studieplan för doktorander ANVISNINGAR 0 Doktorandens namn, institution etc Ange doktorandens namn, institution, personnummer, forskarutbildningsämne samt relevant kontaktinformation

Läs mer

Psykologiska Institutionen

Psykologiska Institutionen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Psykologiska Institutionen DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Kompetensförsörjning sker i syfte

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012/2013. Verksamhetsåret 2012/13 har omfattat ca 10 månader, från och med 120322 130128.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012/2013. Verksamhetsåret 2012/13 har omfattat ca 10 månader, från och med 120322 130128. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012/2013 Saco-S lokalförening vid KTH Verksamhetsåret 2012/13 har omfattat ca 10 månader, från och med 120322 130128. ÅRSMÖTET 2012 Årsmötet hölls torsdagen den 22 mars kl. 16.00

Läs mer

RESULTATET AV JÄMSTÄLLDHETSENKÄTEN 2007, GEOLOGISKA INSTITUTIONEN ALLA SVAR I PROCENT AV ANTALET SVARANDE I GRUPPEN

RESULTATET AV JÄMSTÄLLDHETSENKÄTEN 2007, GEOLOGISKA INSTITUTIONEN ALLA SVAR I PROCENT AV ANTALET SVARANDE I GRUPPEN RESULTATET AV JÄMSTÄLLDHETSENKÄTEN 7, GEOLOGISKA INSTITUTIONEN 6 st anställda - 23 kvinnor och 37 män 88% av all personal har svarat fördelat på: 83 % av institutionens 23 kvinnor har svarat 14 st doktorander

Läs mer

Översyn av KTHs utbildning på forskarnivå

Översyn av KTHs utbildning på forskarnivå Översyn av KTHs utbildning på forskarnivå Förslag rörande grundläggande regler September 2007 Innehåll 1. Antagningsprocessen... 2 2. Behörighet och tillgodoräknande... 2 3. Kompetenskrav... 4 4. Jäv...

Läs mer

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Sida 1 (5) 2017-10-31 Dnr: 2017/4546-1.2 Handläggare: Ymke Mulder Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Fakulteten för hälso- och livsvetenskap erbjuder

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET : Hum-Sam.Vet.området: Engelska institutionen

UPPSALA UNIVERSITET : Hum-Sam.Vet.området: Engelska institutionen 1 BESLUT ENGELSKA 2010/4 UPPSALA UNIVERSITET : Hum-Sam.Vet.området: Engelska institutionen Engelska institutionens jämställdhetsplan för 2010 På förslag av institutionens jämställdhetsgrupp fastställer

Läs mer

Ingenjör och doktorand

Ingenjör och doktorand Ingenjör och doktorand Välkommen till Sveriges Ingenjörer Du som är ingenjör och doktorand utför ett särskilt viktigt arbete för hela samhället. Genom att ta fram ny kunskap är din arbetsinsats avgörande

Läs mer

Jämställdhetsrapport för institutionen för datavetenskap

Jämställdhetsrapport för institutionen för datavetenskap Jämställdhetsrapport för institutionen för datavetenskap 12 juni 2009 Inledning Sedan 2001 har Lunds universitet en gemensam jämställdhetspolicy. Jämn könsfördelning (intervallet 40/60) inom alla befattningar,

Läs mer

Budgetpropositionen för 2008

Budgetpropositionen för 2008 Fyra prioriterade områden Självständigare lärosäten Förbättrad kvalitet i högre utbildning Utökade forskningsresurser Universitet och högskolor som attraktiva arbetsplatser Nils-Fredrik Ankarcrona 26 september

Läs mer

RAPPORT OM JÄMSTÄLLDHETSARBETET 2007 Institutionen för Marin ekologi

RAPPORT OM JÄMSTÄLLDHETSARBETET 2007 Institutionen för Marin ekologi RAPPORT OM JÄMSTÄLLDHETSARBETET 2007 Institutionen för Marin ekologi Institutionen för Marin ekologi har sin hemvist vid tre platser Marin Ekologi Kristineberg (MEK) vid Kristinebergs marina forskningsstation,

Läs mer

1. Den praktiska/organisatoriska arbetsmiljön

1. Den praktiska/organisatoriska arbetsmiljön SVAR JÄMSTÄLLDHETSENKÄT 29, GEOLOGISKA INSTITUTIONEN Svarsfrekvens: 53 st anställda - 2 kvinnor och 33 män 1. Den praktiska/organisatoriska arbetsmiljön ALLA SVAR I PROCENT 1a. Har du ett stressigt arbete?

Läs mer

GENUS OCH JÄMSTÄLLDHET I AKADEMIN. Ylva Fältholm, professor, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

GENUS OCH JÄMSTÄLLDHET I AKADEMIN. Ylva Fältholm, professor, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle GENUS OCH JÄMSTÄLLDHET I AKADEMIN Ylva Fältholm, professor, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle Mellan humaniora/samhällsvetenskap och naturvetenskap/teknik Sjöparksskolan i Gällivare Samhällsvetenskaplig

Läs mer

Årsredovisningsenkäten 2006

Årsredovisningsenkäten 2006 Årsredovisningsenkäten 2006 Skolnamn: Skolan för teknik och hälsa Skolchef: Inge Jovik Inskickad den: 2006-12-20 Godkännande Uppgifterna i Årsredovisningsenkäten 2006 godkännes:.............................

Läs mer

Årsredovisningsenkäten 2009

Årsredovisningsenkäten 2009 Årsredovisningsenkäten 2009 Skolnamn: Skolan för teknik och hälsa Skolchef: Lars-Åke Brodin Inskickad den: 2010-01-14 Godkännande Uppgifterna i Årsredovisningsenkäten 2009 godkännes:.............................

Läs mer

Rekommendationer angående gemensam examen på forskarnivå

Rekommendationer angående gemensam examen på forskarnivå Sveriges universitets- REK 2013:1 & högskoleförbund Dnr 11/158 2013-02-22 Rekommendationer angående gemensam examen på forskarnivå Fastställda av SUHF:s styrelse den 22 februari 2013. 1. Inledning Sedan

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN

JÄMSTÄLLDHETSPLAN JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2011-2012 Institutionen för farmaceutisk biovetenskap Uppsala universitet Inledning Denna jämställdhetsplan gäller från och med november 2011 till och med oktober 2012. Planen är upprättad

Läs mer

Anvisning om individuell studieplan

Anvisning om individuell studieplan ANVISNING Gäller från och med 2012-04-18 Anvisning om individuell studieplan Gäller fr o m 2007-07-01 Ändrad 2012-04-18 Denna anvisning grundar sig på: Högskoleförordningen (SFS 1993:100) Förordning om

Läs mer

ICT - Inklusive undernoder KTH

ICT - Inklusive undernoder KTH ICT - Inklusive undernoder KTH Medarbetarundersökning Rapport ICT skolan 2013 ICT - Inklusive undernoder Bakgrund I det här dokumentet kan du ta del av resultatet för din avdelning samt jämföra det med

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Hur många aktiva (aktivitet >50%) forskarstuderande är Du för närvarande huvudhandledare för? Svar: 4.5 +/- 2.9 forskarstuderande.

Hur många aktiva (aktivitet >50%) forskarstuderande är Du för närvarande huvudhandledare för? Svar: 4.5 +/- 2.9 forskarstuderande. Nr 43,18 februari 2008 Skolchefen har ordet: Professorsstatistik Inför lönesamtalen i januari i år fick varje professor fylla i ett formulär med frågor om omfattningen på insatser inom GRU, FoFu och annat.

Läs mer

Studieplan för ämne på forskarnivå

Studieplan för ämne på forskarnivå Studieplan för ämne på forskarnivå Ämne Fastställd Diarienummer Ks-kod Matematik 2017-04-05 V-2017-0042 3.2.3 1 (1) Kommentar om förändringar Huvudsakliga förändringar i det nya förslaget till allmän studieplan

Läs mer

Antagning av doktorander

Antagning av doktorander UFV 2013/433 Antagning av doktorander Rapport från internrevisionen Till konsistoriet 2013-04-10 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och riskbedömning 3 2 Granskningens omfattning och inriktning 3 2.1 Avgränsning

Läs mer

Årsredovisningsenkäten 2008

Årsredovisningsenkäten 2008 Page 1 of 6 Årsredovisningsenkäten 2008 Skolnamn: Skolan för elektro- och systemteknik Skolchef: Björn Ottersten Inskickad den: 2008-12-17 Godkännande Uppgifterna i Årsredovisningsenkäten 2008 godkännes:.............................

Läs mer

Nybörjarkurs för forskarrapportörer 2013

Nybörjarkurs för forskarrapportörer 2013 Nybörjarkurs för forskarrapportörer 2013 Malin Zetterström Lotten Hultgren Viklund Sytemförvaltning Ladok/SISU Studentavdelningen Studenthuset Kontakta oss: ladok@su.se, telefon 3989, må-tors kl:10-12

Läs mer

Doktorander vid matematiska institutionen och institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet

Doktorander vid matematiska institutionen och institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet Doktorander vid matematiska institutionen och institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet en undersökning av upplevelse av arbetsmiljö med fokus på kön och jämställdhet Johanna Sjons

Läs mer

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor RIKTLINJE Gäller från och med 2014-01-01 Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor Gäller från och med 1 april 2014. Beslutad av fakultetsrådet (protokoll nr 2/2014) I denna riktlinje finns

Läs mer

ska inneha doktorsexamen eller motsvarande

ska inneha doktorsexamen eller motsvarande 1 Dnr U 2018/74 2018 02 13 Forskarutbildningsnämnden Riktlinjer för betygsnämnders sammansättning och jävssituationer Detta dokument klargör hur Forskarutbildningsnämnden ser på betygsnämnders sammansättning

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (5) Lunds universitet. Ali Iranpour doktorand fr o m 26. vice kårordf TLTH t o m 29, delvis

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (5) Lunds universitet. Ali Iranpour doktorand fr o m 26. vice kårordf TLTH t o m 29, delvis LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (5) Närvarande ledamöter: Klas Malmqvist professor, ordförande Jonas Borell doktorand t o m 29, delvis Karin Brundell-Freij univ lektor t o m 29, delvis Paul Håkansson

Läs mer

Nulägesbeskrivning läsåret

Nulägesbeskrivning läsåret UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Nulägesbeskrivning läsåret 2004 2005 I jämställdhetsplanen för år 2000 2001 ingick en s.k. nulägesbeskrivning som redovisade fördelningen mellan kvinnor

Läs mer

DOKTORANDUNDERSÖKNING 2015 Svarsfrekvens: 65%

DOKTORANDUNDERSÖKNING 2015 Svarsfrekvens: 65% Antal svar: 318 DOKTORANDUNDERSÖKNING 2015 Svarsfrekvens: 65% LÄSVÄGLEDNING 01 I denna rapport presenteras resultaten från doktorandundersökningen 2015. Överst på första sidan av rapporten står namnet

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Skolan för bioteknologi (BIO) Period: 151-156 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial tema nybörjare Okt Tema jämställdhet April Indikatorrapport Sept

Läs mer

Huvudhandledarens roll i handledningen (procent av total handledningstid, frekvens i möten med forskarstuderanden, expertområde, etc)

Huvudhandledarens roll i handledningen (procent av total handledningstid, frekvens i möten med forskarstuderanden, expertområde, etc) Ansökan om att inrätta forskarutbildningsplats vid IKE (för krav vad gäller huvudhandledare se fotnot 1) ns roll i handledningen (procent av total handledningstid, frekvens i möten med forskarstuderanden,

Läs mer

ríäáäçåáåöëëéãáå~êáìã=ñöê=ü~åçäéç~êé= OR=åçîÉãÄÉê=OMNQ Sten Hellman 1

ríäáäçåáåöëëéãáå~êáìã=ñöê=ü~åçäéç~êé= OR=åçîÉãÄÉê=OMNQ Sten Hellman 1 ríäáäçåáåöëëéãáå~êáìã=ñöê=ü~åçäéç~êé= OR=åçîÉãÄÉê=OMNQ Sten Hellman 1 -Riktlinjerna för ansvarsfördelningen -Tidsschemat inför lic-seminarium och disputation -Lärandemålen för utbildningen -Nya ISP blanketten

Läs mer

Orsaker till att doktorander lämnar forskarutbildningen utan examen

Orsaker till att doktorander lämnar forskarutbildningen utan examen Rapport 2012:1 R Orsaker till att doktorander lämnar forskarutbildningen utan examen en uppföljning av nybörjarna på forskarnivå läsåren 1999/2000 och 2000/01 www.hsv.se Rapport 2012:1 R Orsaker till

Läs mer

Lika villkors- och jämställdhets-plan

Lika villkors- och jämställdhets-plan Lika villkors- och jämställdhets-plan 2015-2017 Institutionen för Psykologi Fastställd av institutionsstyrelsen 2016-02-26 2 Vad är lika villkor? Lika villkor är Uppsala universitets samlingsbegrepp för

Läs mer

Att leda kollegialt lärande

Att leda kollegialt lärande Att leda kollegialt lärande 2019-06-04 Program 4 juni 10.00 10.45 Information om utbildningen och kompetensutvecklingsmodellen Skolverket 10.50 12.00 Det kollegiala lärandet, förväntningar & rollfördelning.

Läs mer

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015 IPKL-möte 26 januari klockan 13-16.30 i sal BE 015 13.00-13.30 Dekan Roger Säljö kommer till IPKL och redogör för fakultetens förväntningar på institutionen, Kort redovisning av institutionens Handlingsplan

Läs mer

Jämställdhetsplan - institutionen för Klinisk Mikrobiologi

Jämställdhetsplan - institutionen för Klinisk Mikrobiologi UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för klinisk mikrobiologi Jämställdhetsplan - institutionen för Klinisk Mikrobiologi A. Uppföljning av föregående års jämställdhetsplan Mål 2007 Vid institutionen ska ingen

Läs mer

1. Den praktiska/organisatoriska arbetsmiljön

1. Den praktiska/organisatoriska arbetsmiljön SVAR JÄMSTÄLLDHETSENKÄT ENES 9 36 st anställda - 12 kvinnor och 24 män - har svarat på enkäten 1. Den praktiska/organisatoriska arbetsmiljön 1a. Har du ett stessigt arbete? 1 ALLA SVAR I PROCENT ENES 9

Läs mer

Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål

Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål Regeringskansliet Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Karin Lindforss REGERINGSUPPDRAG 2006-06-13 Reg.nr 30-1455-06 Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål Bakgrund

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012 Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Likabehandlingsplan 2012 Utbildningsvetenskapliga fakulteten Likabehandlingsplan 2012 Arbetet vid ska genomsyras av viljan att sträva efter god arbetsmiljö där alla anställda och studenter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, ålder,

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Skolan för datavetenskap och kommunikation (CSC) 2171 2176 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Tema jämställdhet April Indikatorrapport

Läs mer

Miljö och hållbar utveckling MHU

Miljö och hållbar utveckling MHU Miljö och hållbar utveckling MHU Kursmål, lärandemål Kursens övergripande mål är att ge kunskaper om ingenjörsmässiga arbetsmetoder och att ge grundläggande färdigheter i att använda olika ingenjörsverktyg,

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Skolan för industriell teknik och management. (ITM) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period:

Skolan för industriell teknik och management. (ITM) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period: Skolan för industriell teknik och management (ITM) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period: 2141-2146 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Augustirapporten Oktoberrapporten Februarirapporten Junirapporten

Läs mer

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen Proposition Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program Motions- och propositionsdialogen Föreliggande dokument är ett utkast avsett att ge förbundsstyrelsen möjligheten att inför kongressen kunna

Läs mer

Jämställdhetsplan 2012-2014

Jämställdhetsplan 2012-2014 Jämställdhetsplan 2012-2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 Institutionen för data- och systemvetenskap Jämställdhetsplan 2012-14 Enligt högskolelagen

Läs mer

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1 (7) 2009-02-19 Dnr SU 29-0405-09 Stockholms universitet Studentavdelningen Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1. Inledning Stockholms universitet - Det öppna universitetet

Läs mer

Utvecklingssamtal under utbildning på forskarnivå A: Doktorand och handledare. Framgångsfaktorer

Utvecklingssamtal under utbildning på forskarnivå A: Doktorand och handledare. Framgångsfaktorer Utvecklingssamtal under utbildning på forskarnivå A: Doktorand och handledare Utvecklingssamtal under forskarutbildningen är en speciellt strukturerad form av feedback mellan doktorand, handledare och

Läs mer

Plan för lika villkor

Plan för lika villkor Sid 1 (8) 2016 2018 A. Uppföljning Uppföljningen avser delmålen i den föregående planen ( 2014 2015). Delmål 1: Institutionen anordnar särskilda träffar för studenter som är kvinnor för att informera om

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2008/09 Sacos lokalförening vid KTH Årsmötet 2008 Styrelsen Arbetsfördelning inom styrelsen

Verksamhetsberättelse 2008/09 Sacos lokalförening vid KTH Årsmötet 2008 Styrelsen Arbetsfördelning inom styrelsen Verksamhetsberättelse 2008/09 Sacos lokalförening vid KTH Årsmötet 2008 Sacos lokalförening vid KTH höll sitt årsmöte 2008 05 22. Styrelsen redovisade sin verksamhetsberättelse för året som gått, vilken

Läs mer

Specifikation av krav och tillämpning av äldre ämnesstudieplaner

Specifikation av krav och tillämpning av äldre ämnesstudieplaner Mats Engwall & Elisabeth Lampén Doktorsprogrammet i Industriell ekonomi och organisation, KTH Antagen av handledarkollegiet 2014-03-28 Specifikation av krav och tillämpning av äldre ämnesstudieplaner Nedan

Läs mer

Doktorandernas mål

Doktorandernas mål Rektor Fakultetsnämnder Sida 1/5 GUDK 2012-05-15 Doktorandernas mål 2012-2016 Inledning För att kunna föra fram doktorandernas åsikter och hålla en kontinuerlig dialog med universitetets ledning har Göteborgs

Läs mer

Institutionen för kemiteknik, LTH 1. Jämställdhetsplan 2008 för Institutionen för Kemiteknik

Institutionen för kemiteknik, LTH 1. Jämställdhetsplan 2008 för Institutionen för Kemiteknik Institutionen för kemiteknik, LTH 1 Jämställdhetsplan 2008 för Institutionen för Kemiteknik Antagen av institutionsstyrelsen 13/2 2008 Institutionen för kemiteknik, LTH 2 Åtgärdsplan 2008 Det övergripande

Läs mer

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 17 Förbundsstyrelsens proposition Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program SULF:s lönepolitiska program vänder sig både inåt, som en samlande kraft för organisationen,

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Skolan för bioteknologi (BIO) Period: 11-18 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial tema nybörjare Okt Tema nybörjare April Indikatorrapport Sept Maj

Läs mer

Likabehandlingsplan 2016

Likabehandlingsplan 2016 SAMFAK 2016/7 doss 2:6 Likabehandlingsplan 2016 Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-01-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Övergripande mål 3 Uppföljning

Läs mer

Studentrekrytering på KTH

Studentrekrytering på KTH Studentrekrytering på KTH Annifrid Pålsson, gruppchef annifrid@kth.se Vad innebär studentrekrytering? Marknadskommunikativa insatser för att locka presumtiva studenter Till närmaste ansökningstillfälle

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER DATUM: 2014-12-10 AVSÄNDARE: Institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh, prefekt FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

INVENTERA KOPPLINGEN MELLAN KÖN OCH

INVENTERA KOPPLINGEN MELLAN KÖN OCH Projekt genomfört på KTH under åren 2010-2012 KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN INVENTERA KOPPLINGEN MELLAN KÖN OCH FAKTISK ARBETSSITUATION INOM FAKULTETEN Inventera kopplingen mellan kön och faktisk arbetssituation

Läs mer

Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid KTH

Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med Diarienummer 2018-08-29 V-2018-0730 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Fakultetsrådet 2018-08-29 UF/PLU Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid

Läs mer

1 Syfte med formuläret för utsökning av personer med särskilt tillstånd till forskarstudier

1 Syfte med formuläret för utsökning av personer med särskilt tillstånd till forskarstudier Magnus Böhlin 1 (5) Funktionsbeskrivning för UT93 delen särskilt tillstånd 1 Syfte med formuläret för utsökning av personer med särskilt tillstånd till forskarstudier Formulärnamn UT90A03G Följande tillägg

Läs mer

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN Strategisk plan 2018 2026 JURIDISKA FAKULTETEN Inledning Lunds universitet och den Juridiska fakulteten grundades 1666 och har under århundranden varit ett centrum för bildning och lärdom. Lunds universitet

Läs mer

Mål. Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte

Mål. Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2014/15 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras. Det ska vara enkelt

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET Ekonomisk-historiska institutionen

UPPSALA UNIVERSITET Ekonomisk-historiska institutionen UPPSALA UNIVERSITET Ekonomisk-historiska institutionen Forskarutbildningen i ekonomisk historia Underdokument till studieplanen, antaget av institutionsstyrelsen september 2004 och reviderad oktober 2007

Läs mer

Forskningsetik i doktorandbarometern Ole Karlsson

Forskningsetik i doktorandbarometern Ole Karlsson Forskningsetik i doktorandbarometern 2016 Ole Karlsson 7.4.2017 1 Om doktorandbarometern Skickades till alla närvaroanmälda doktorander 9.12.2016-9.1.2017 Tre påminnelser skickades ut samt begäran till

Läs mer

Årsredovisningsenkäten 2007

Årsredovisningsenkäten 2007 Årsredovisningsenkäten 2007 Skolnamn: Skolan för bioteknologi Skolchef: Stefan Ståhl Inskickad den: 2007-12-19 Godkännande Uppgifterna i Årsredovisningsenkäten 2007 godkännes:.............................

Läs mer

Organisation och kön vad kan vi förstå om akademin? Anna Wahl, professor KTH

Organisation och kön vad kan vi förstå om akademin? Anna Wahl, professor KTH Organisation och kön vad kan vi förstå om akademin? Anna Wahl, professor KTH Lugnande ord Olustkänslor inför frågorna Problemskapande Skuld Att tillhöra de andra Vanmakt inför förändring Från individ till

Läs mer

Det innebär att studenten efter genomgången kurs skall kunna:

Det innebär att studenten efter genomgången kurs skall kunna: Etik och moral Kursmål, lärandemål Kursens övergripande mål är att ge kunskaper om ingenjörsmässiga arbetsmetoder och att ge grundläggande färdigheter i att använda olika ingenjörsverktyg, med betoning

Läs mer

Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre for Health Equity Studies (CHESS).

Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre for Health Equity Studies (CHESS). STOCKHOLMS UNIVERSITET Tidigare Dnr SU 50-0580-99 KAROLINSKA INSTITUTET Tidigare Dnr KI 4467/97 Nytt Dnr SU 301-2581-05 Nytt Dnr KI 6154/05-103 Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre

Läs mer

Bemötandeprojektet Lunds universitets bibliotek JESSICA NILSSON

Bemötandeprojektet Lunds universitets bibliotek JESSICA NILSSON Bemötandeprojektet Lunds universitets bibliotek JESSICA NILSSON Organisationen 25 bibliotek knutna till en fakultet, institution eller centrumbildning - ansvar för den dagliga verksamheten till studenter

Läs mer

Mäns upplevelse av att arbeta inom vård och omsorg i Kronoberg

Mäns upplevelse av att arbeta inom vård och omsorg i Kronoberg Mäns upplevelse av att arbeta inom vård och omsorg i Kronoberg Flera utgångspunkter och syften en samlad process Regional utvecklingsstrategi 2025 Regional kompetensförsörjningsstrategi 2020 Strategi för

Läs mer

THS Näringslivsgrupp 2010-2011

THS Näringslivsgrupp 2010-2011 THS Näringslivsgrupp 2010-2011 En plattform mellan företag och studenter THS Näringsliv THS Näringsliv är Tekniska Högskolans Studentkårs centrala organ för näringslivssamverkan. Vi arbetar ständigt för

Läs mer