Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna"

Transkript

1 Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Lunch till lunch, 8 9 feb 2018 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar för att möta den demografiska förändringen med en åldrande befolkning samt för att utveckla framtidens äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Under vill nätverket prioritera följande frågor att kraftsamla sig kring:

2 Anteckningar Linda Macke Närvarande: Ann-Sofie Borg Annika Ljungh Helén Gillquist Sonny Dahl Fredrik Forsberg Noomi Holmberg Elisabeth Sjöberg Lotta Jonzén Annelie Westlund Mariette Petric Christina Wadell Camilla Andersson Annika Strandberg Agneta Caderoth Åstedt Daniel Puš Ann-Charlotte Nyrén Lilian Bohlin Arto Niskala Sara Nordenhielm Linda Macke Karin Westberg Ale Ale Alingsås Alingsås Alingsås Kungälv Kungälv Lerum Lerum Mölndal Mölndal Mölndal Göteborg Göteborg Göteborg Tjörn Tjörn Öckerö GR GR GR Torsdag 8 februari UPPFÖLJNING OCH FRAMTID Sara går igenom nätverkets arbete bland annat: - Stor förbättring av antalet närvarande personer och kommuner från 2014 till Genomgång av resultat från enkät om nätverket. Överlag positiv utveckling. Vill ha ännu mer omvärldsbevakning, inte så mycket hur gör vi idag, utan om vad som händer framåt. Det är vi som är nätverket, det får vi inte glömma. Se bilaga 1. 2(5)

3 - Nätverket vill att en särskild fråga om medverkan i nätverket under 2018 ska skickas ut. - Ny beredningsgrupp 2018: Annika Ljung, Daniel Pus. - Vad vi har ägnat oss åt i nätverket 2017: lite tunt under Välfärdsteknik och Hälsofrämjande. Desto mer punkter under Personalförsörjning, Innovation, Omvärldsbevakning, Omvärldsbevakning HoS. Diskussion i nätverket: Vad vill nätverket arbeta med kring Välfärdsteknik och Hälsofrämjande under 2018? Välfärdsteknik: - Hjälpas åt och dela med sig av det lilla i nätverket. Vad har brukarna nytta av? - Ta del av framtidsvisioner. Flera blev inspirerade av på Kista-välfärdsteknologimässan. Vad är kommande välfärdsteknologi? Exemplet med självkörande bilar som inte kommer vara valfritt i framtiden. Vi arbetar på gammalt sätt, men med ny teknik. Vi tror vi digitaliserar när vi digitaliserar en pappersprocess. Hur kan vi upphandla något som vi inte vet att vi behöver? Ta del av goda exempel, Helsingborg och Trelleborg. - Fler trygghetskameror för att det ska ge effekt. Lyckade exempel på att använda nattkameror, vad pratar vi om i volym för att få effekt? - Innovation vid upphandling inte tänka produkt utan process. Kan vi genom e-learning hitta en bas för många? - Kopplat till personalförsörjning, hur frigöra tid och göra rätt saker. Danmark börjar prata teknik som stödjer, inte digital teknik. Det finns ett digitalt utanförskap bland dem som inte är våra brukare idag. Hälsofrämjande: - Lära av varandra och ta del av hur man har organiserat sig, t.ex. gällande förebyggande verksamhet, uppsökande, träffpunkter, fixartjänster, voläntarverksamhet. - Att kunna leva självständigt. Kombinationen förebyggande och välfärdsteknik. - Äldres boende, bo kvar och vara oberoende längre. Civilsamhället, samarbete för att nå riskgrupper. Ensamma 3(5)

4 män, bostadsbolagen vet var de finns fånga psykisk ohälsa. - Få input från förebyggande-nätverket. - Vi delar förebygganduppdraget med primärvården, hur kan vi samarbeta på den arenan? HoS-frågorna - Vården flyttar hem, vad får det för konsekvenser? Kan vi skickliggöra våra personer på VästKom och GR. Det vi skrev ihop under remisskonferensen Samverkan vid utskrivning blev slagkraftigt. Viktig fråga. Hemtjänsten måste finns med i Anna Nergårdhs utredningsuppdrag. - Önskemål om förlängt möte eller särskilt möte med fokus på HoS-frågorna i vår. Övrigt: - LOV-vad händer när den kommer in? Hur löser vi framtiden? Vi kan utbyta funderingar på alternativt utförande. Bjuda in Göteborg för att berätta hur går det med LOV. TEMA PERSONAL- OCH KOMPETENSFÖRSÖRJNING På vilket sätt kan assisterande tjänster bidra till att möta utmaningen med personal- och kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen? På GR pågår en dialog mellan kommundirektörsnätverket och socialchefsnätverket kring personalförsörjningsfrågan, där bland annat regionalt samarbete kring så kallade assisterande tjänster inom vård och omsorg varit uppe för diskussion. Socialchefsnätverket kommer att ta upp frågan på nästa möte 2 mars för att se om och hur GR-kommunerna vill gå vidare med den frågan. Fråga från Sara. Det finns en pågående utredning kring kompetenskrav för undersköterskor som ska utmynna i en legitimation. VoO-college har fått en fråga om detta för att ge input i utredningen. Är det intressant att bjuda in Elisabeth Granberg? Nej, nätverket tycker det räcker att VoO-college har 4(5)

5 möjlighet att påverka. Man kan vända sig till Margaretha Allen på GR om man vill ge input kring detta. Assisterande tjänster som strategi för kompetensförsörjning? Gunilla Bergström Casinowsky FoU i Väst/Arbetsmarknad GR. Gunilla berättar om vad den stora utmaningen är när det gäller inkludering på arbetsmarknaden och vad som pågår när det gäller assisterande tjänster. Länk till rapporten. Se bilaga 2. Serviceassistenter i Göteborgs Stad, Tina Isaksson och Andreas Lökholm Tina och Andreas berättar om det stegvisa jobb och kunskapslyftet i Göteborg. 25 % av nyanlända kommer aldrig i arbete i Sverige. Vad ska man kunna för att få in en fot på arbetsmarknaden? Det första jobbet ska inte vara det sista. Det stegvisa jobbet och kunskapslyftet för äldreomsorg; steg 1 serviceassistent, steg 2 vårdbiträde, steg 3 undersköterska. Tar in serviceassistenter på SÄBO som tar en del av undersköterskornas arbete, tex frukostvärdinna, städ, tvätt sker. Detta görs inom befintlig budget. Se bilaga 3. Diskussion i nätverket: hur kan assisterande tjänster vara ett sätt att möta utmaningen med personal och kompetensförsörjningen i äldreomsorgen? - Vilka arbetsuppgifter har vi och vilken kompetens behövs? Man kan tänka på många olika sätt för att göra yrket attraktivt. - Har vi råd? Har vi råd att inte? Vi behöver komma dit så vi kan lösa glappet. Se hela huset, planera för helheten. Hitta nya lösningar för att klara rekryteringen, det kommer kräva kostnadsökningar. Svårt på små enheter, kanske måste vara stordrift. 5(5)

6 - Måste ta vara på de som går på utbildningarna nu, men det kommer att kosta. Omsorgshandledare behövs för att utöka kvaliteten. - Vilka delar av uppdraget kan man lyfta ut? Man ska jobba där man behövs. - Utnyttja marknaden mer. Är morgondagens pensionärer mer kapabla, kan de köpa mer RUT-tjänster? Fredag 8 februari ORDINARIE NÄTVERKSMÖTE ESF-utlysning. Europeiska Socialfonden (ESF) utlysning kring Stärkt digital kompetens för vård- och omsorgssektorn stängde 8 januari. Efter dialog med flera chefsnätverk konstaterades att det fanns intresse för att gå vidare med en GR-gemensam ansökan. De mest framträdande inspelen från kommunerna handlar om kompetensutveckling för baspersonal (med förebild i Göteborgs modell med IT-ambassadörer) inom ÄO och FH, ledarskap i en digitaliserad verksamhet (inklusive nyttorealisering) med en stark koppling till AllAgeHub. En väl grundad process och förankring var dock inte möjlig innan 8 januari. Vi har dock fått indikationer på att ESFrådet kan komma att lysa ut ytterligare medel på området i april. GR påbörjar nu ett arbete för en eventuell GRgemensam ansökan och kommunerna kommer att bjudas in till workshops under våren för idégenerering och förankring (via bl.a. chefsnätverken). Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälsooch sjukvård. Linda Macke informerar om det senaste i processen. Se bilaga 4. Den strategiska beredningsgruppen har förstärkts med partsrepresentanter från kommun och sjukhus inför två heldagar kring ekonomisk modell och förtydligande av riktlinje. Gruppen kom fram till att enkelhet och flexibilitet var de två viktigaste faktorerna för en ekonomisk modell. Två alternativ framkom som de två bästa; Skånemodellen samt en modifierad VG-modell. 6(5)

7 Individberäkning var inte ett alternativ. VästKom och Koncernkontoret VGR har kommit överens om att Skånemodellen ska föreslås som ekonomisk modell i Västra Götaland. Återkommer med tidsplan för beslutsprocessen eftersom den troligen måste förskjutas någon månad för att kunna förankra en ny ekonomisk modell. Seminarium för GR:s chefsnätverk. Myndigheten för vårdanalys presenterar rapporterna: Från mål till medel och En mer patientcentrerad vård den 24 maj, kl Se bilaga 5. Lagrådsremiss om förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre samt om förutsättningar för vissa särskilda boendeformer för äldre. Hanns ej med. Tas upp på nästa träff. Analysseminarium kring systematisk uppföljning av sammanhållen vård och omsorg mellan kommun och primärvård hur kan vi förstå och tolka data gemensamt? FoU i Väst/GR och VGR anordnar gemensamt. Datum: 8.30 maj, kl med gemensam lunch. Inbjudan kommer inom kort. GR-gemensamt arbete kring schabloner i hemtjänst. Förslag till upplägg och prisuppgift är framtaget. Svar senast 2 mars till Sara.Nordenhielm@grkom.se om ni önskar medverka. Se bilaga 6. PÅ GÅNG PÅ SKL Helena Henningsson SKL är med via Skype och ger nätverket en omvärldsbevakning på äldreomsorgs- och hälso- och sjukvårdsområdet. Se bilaga 7. Omvärldsbevakning Megatrenders betydelse: globaliseringen, urbaniseringen, migrationen och demografin påverkar även äldreomsorgen. Digitaliseringen medför både möjligheter och risker, det kräver nya arbetssätt och investeringar. De största utmaningarna är finansiering, kompetensförsörjning och digitaliseringen. SKL 7(5)

8 arbetar med alla tre frågorna, Helena menar att SKL kan paketera sitt stöd bättre för att hjälpa kommunerna mer. Aktuella frågor/händelser som påverkar just nu: Aktuella utredningar: Översyn av socialtjänstlagen, kommunutredningen, tillitsdelegationens slutrapport, ny utredning regleringen av titeln undersköterska, utredningen God och nära vård. Regionaliseringen och utveckling av regionala stöd och samverkanstrukturer: Påverkan och inflytande för det kommunala uppdraget och stöd till socialtjänstens olika verksamheter. Diskussion pågår. Val 2018: vilka blir de hetaste frågorna? Utredningen Framtidens socialtjänst, S2017:03 Margareta Winberg är särskild utredare, ska lämna slutbetänkande senast 1 december Inga konkreta förslag har ännu kommit från utredningen. Förslag om förenklad biståndsbedömning och ny särskild boendeform DS2017:12: Lagrådsremiss i december, förslag from 1/ DS2017:68 kompletterande förslag mellanboende för äldre personer med hemtjänst som inte är trygga: Remissrunda avslutat, förslag from 2 april Proposition kommer efter valet. Annat som påverkar: Ny föreskrift från arbetsmiljöverket om arbetskläder i omsorgen, ikraftträdande under Underlag för Nationell demensstrategi, bereds nu av Socialdepartementet. 8(5)

9 Nya rekommendationer från Livsmedelsverket om mat för äldre, publiceras våren Bemanningsmiljarderna, 2018 sista året. Omställning från sjukhusbaserad vård till en vård och omsorg som är proaktiv och nära. Den kommunala hälso- och sjukvården fortsätter att växa, patientsäkerheten. From 1/ utökas insamling av data. Antal personer som får kommunal hälso- och sjukvård ökar sedan lång tid. Projekt: Sätt ljus på natten, avslutas 31/ kommuner har antagit rekommendationen. Flera kommuner i VG har inte antagit rekommendationen. Viktigt att så många kommuner antar rekommendationen och jobbar med frågan. Detta för att vi inte ska få en bemanningsföreskrift i framtiden. SKL vill ha diskussion kring hur vi gör bättre sociala insatser för äldre med psykisk ohälsa, missbruk, våld, demens, ensamhet nätverket samverkar gärna med SKL i den frågan. Nära vård SKL arbetar mycket med frågan. SKL behöver ge stöd i denna frågan, Emma Spak är samordnare. Medskick till SKL att de behöver ha personer med kommunal kompetens i skuggkansliet, med erfarenhet från hela landet. Digital mötesplats för chefer i äldreomsorgen. Maila Helena Henningsson om ni vill ha inloggningsuppgifter. TEMA VÄLFÄRDSTEKNIK OCH INNOVATION AllAgeHub: nuläget och workshop. Anna Mannheim Laurin ny projektledare och Ulrika Björner koordinator från AllAgeHub AllAgeHub har en etableringsfas under Under etableringsfasen ska AAH: utveckla, testa och utvärdera 9(5)

10 verksamhet. AAH har ett projektteam, ombud som finns i kommunerna, en ägarstyrgrupp, en bedömningskommitté och en utvecklingsgrupp med representanter från parterna. AAH har en interaktiv miljö där det finns möjlighet att prova produkter och tjänster samt diskutera implementering och etiska frågeställningar. Tar emot bokade gruppbesök med max 15 personer (går via ombuden). Det finns även en robot som man styr via ipad som går runt i miljön, så man behöver inte åka till AAH. Forskning: AAH kan sprida forskningsresultat, vara en plattform för att länka samman akademi och kommuner, vara part i forskningsansökningar, förmedla kontakter och ämnen för examensarbeten. Lärande: Lärmiljö med tex kurser, seminarier, konferenser, webbutbildningar och nätverk. Utmaningsdriven innovation: det behövs nya sätt att tänka och en djupare förståelse för vad som skapar värde. Fokus på att lösa rätt problem. En innovation behöver inte vara något som är nytt för hela världen, utan kan vara något vi har redan nu som används på ett nytt sätt. Det kan vara ett arbetssätt eller en metod. AAH roll i innovationsprocessen är att facilitera samverkan, kvalitetssäkra, sprida och kommunicera. Respektive kommun ska delta i genomförandet av minst ett idéutvecklingsprojekt under utifrån de utmaningar som är framtagna gemensamt. Det kan vara ett helt nytt projekt eller något pågående. Kommunerna kan arbeta tillsammans med andra kommuner. I mars drar ideutvecklingsprojekt igång. AAH vill gärna komma ut i kommunerna för att stötta kommunerna att komma igång med projekten. Ombuden har fått i uppgift att samordna kommunbesöken. Expo välfärd kommer vara i okt En tanke är att utveckla konceptet till mobila visningar ute i kommunerna för att möjliggöra för fler. 10(5)

11 Diskussion i nätverket: Implementeringen är det svåraste för kommunerna. Kunderna kommer springa ifrån oss i teknikanvändningen. AAH skulle kunna stötta i detta. Med GPSlarm kommer att vi tar ansvar för övervakningen, man ha en plan för hur man gör för att ta hand om larmen. Äldres tillgång till teknik är också ett problem, när de får testa vill de inte lämna tillbaka plattan. Vi får inte glömma det som finns mainstream, varför ska gå in och köpa detta när det redan finns facebook och instagram? Biståndshandläggarna borde ha ett underlag vad man kan erbjuda, de är första steget in till brukarna. WS: vad ser du för möjligheter med ideutvecklingsprojekten utifrån din verksamhet och hur vill du bidra för att realisera dessa möjligheter? Syftet och varför ska vi digitalisera, det är det som är svaret på alla frågor. Vi börjar se en baksida av digitaliseringen, det kostar, det blir dyrare. Vid nyproduktion behöver vi tänka innovation, att bredband ingår. Tänk teknik inte bara digital teknik. Hur hänger tekniklösningarna ihop med ekonomin. Hur räknar vi hem? Vi behöver hitta lösningar som ger effekt för de större volymerna. Hjälp med personnära insatser. De är kostsamma och det handlar om integritet, vi nyttjar inte detta så mycket. Varför låter vi hemtjänstpersonalen dammsuga när det finns annan teknik? Hjälp oss att tänka ett steg längre. Vad är omodernt redan? Köpa processer och utgå ifrån utmaningarna. Implementering och finansieringsmodeller. Ta dela av andras erfarenheter. Vad är aktuellt just nu? Mobilt arbetssätt, digitala kameror. Vi behöver kunna beskriva syfte och varför vi har tex kameror. Visualisera det vi är ute efter. Vissa saker ska inte vara valbara, vi jobbar på ett visst sätt. Titta över handläggarnas roll, hur ser utbudet ut? 11(5)

12 Hur kan vi hjälpa dagens åringar till att inte bli morgondagens kunder? Hur hålla dem friska? Rapport från Vårdanalys Ideutvecklingen, samlad arena för många projekt som underlättar spridningen. Vi dras gärna in i långa demokratiska kommunala processer. Vi behöver lansera det som inte finns idag också! Behöver stöd i att hitta smartare metoder för att arbeta mer kostnadseffektivt, nyttoeffekter-nyttorealisering. Stöd att bli mer stringenta att hänvisa till en viss teknik. Hjälp med att utvärdera dokumentation i mobilen. Måste också ha en realistisk bild av nyttan, det blir ett par år med ökad kostnad. Myndigheten för delaktighet har en välfärdsteknologisnurra där man kan lägga in och räkna ut vad man kan hämta in pengar på. Vid pennan, Linda Macke och Sara Nordenhielm 12(5)

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-09-16 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2017-12-08 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-12-09 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISION En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-10-27 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-02-04 Anteckningar Leena Odebo Karin Westberg Nätverk: äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer

Läs mer

Samverkansplattformen. AllAgeHub VISION

Samverkansplattformen. AllAgeHub VISION Samverkansplattformen AllAgeHub VISION Forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation och ålder kan leva

Läs mer

Samverkansplattformen. AllAgeHub

Samverkansplattformen. AllAgeHub Samverkansplattformen AllAgeHub VISION Forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation och ålder kan leva

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISIONEN En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor

Läs mer

Tid: torsdagen den 4 april december kl Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Lokal Femman

Tid: torsdagen den 4 april december kl Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Lokal Femman Deltagare Tid: torsdagen den 4 april december kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Lokal Femman Närvarande: Ulrika Johansson Ale Ann-Sofie Borg Ale Sonny Dahl Alingsås Fredrik Forsberg Alingsås

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Vård och omsorg om äldre Omvärld som påverkar

Vård och omsorg om äldre Omvärld som påverkar Vård och omsorg om äldre Omvärld som påverkar GR äldreomsorgchefer 9 februari 2018 helena.henningson@skl.se Megatrendernas betydelse Globaliseringen Världspolitik och ekonomisk tillväxt Transnationella

Läs mer

Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk

Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk 16 september 2016 Inledning två nya medlemmar: Maria Uhlmann och Christina Wadell Personal och kompetensförsörjning Ledarutbildning, tre förslag. Beslut om

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2017-09-15 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Annelie Westlund, Lerum har slutat. Partille och Lerum har för närvarande var sin vakans i nätverket.

Annelie Westlund, Lerum har slutat. Partille och Lerum har för närvarande var sin vakans i nätverket. NÄRVARANDE Ulrika Johansson Ann-Sofie Borg Helen Gillqvist Fredrik Forsberg Daniel Pus Margareta Larsson Karin Magnusson Maria Uhlman Tina Forsgren Carina Fransson Pia Berglund Lotta Jonzén Yvonne Gunnarsson

Läs mer

FH chefsnätverket på GR /2020

FH chefsnätverket på GR /2020 FH chefsnätverket på GR 2018 2019/2020 Återblick och framåt Yvonne Witzöe 2019-03-15 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk. Fika och fotografering

Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk. Fika och fotografering Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk 1 april 2016, kl. 9-12 Fika och fotografering 10-10.20 Hur? Under 2015-2020 kommer nätverket att arbeta med de strategiska regionala frågorna enligt

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Ett forsknings-, utvecklings- och innovationscenter som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2017-10-26 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Rips (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Marcus Claesson (L), Mölndal Azar Hedenmalm (MP), Tjörn Lena Hedlund (KD), Stenungsund Mats Nilsson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 16 augusti 2018 kl 9 12 15 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Minnesanteckningar nätverksträff

Minnesanteckningar nätverksträff Minnesanteckningar nätverksträff torsdagen 23 maj kl. 9.00-12.00 Närvarande: Helen Gillqvist Alingsås Fredrik Forsberg Alingsås Tina Forsgren Härryda Carina Fransson Härryda Lotta Jonzén Lerum Marie Blomqvist

Läs mer

IFO-chefsnätverket/GR. Plan 2018

IFO-chefsnätverket/GR. Plan 2018 IFO-chefsnätverket/GR Plan 2018 Varför? (syfte) Arena för strategiska frågor inom IFO-området Omvärldsbevakning Erfarenhetsutbyte Inspiration till utveckling Samverkan om utvecklingsinsatser Påverkan i

Läs mer

Utvärdering av IBIC i Kungsbacka kommun fokus äldreomsorg

Utvärdering av IBIC i Kungsbacka kommun fokus äldreomsorg Utvärdering av IBIC i Kungsbacka kommun fokus äldreomsorg September 2018 april 2019 Frågeställningar Vilka skillnader har IBIC inneburit för kunden? Vilka skillnader har IBIC inneburit för verksamheten

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR IFO-chefsnätverket Minnesanteckningar 2016-10-14 Peter Lindgren/EB Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR 2016-10-14 GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Närvarande: Irene Jansson, Mölndal Barbro Carlhamre,

Läs mer

Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr

Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr Socialchefsnätverket Minnesanteckningar 2017-10-06 Linda Macke/EB Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr 2017-10-06 Närvarande: Nätverket Ebba Gierow, Ale Monica Holmgren, Mölndal Margareta Antonsson,

Läs mer

VästKom frågor. IFO chefsnätverk

VästKom frågor. IFO chefsnätverk VästKom frågor IFO chefsnätverk 2019-03-22 Socialtjänst och Hälso- och sjukvårdsfrågor Inom området socialtjänst och hälso- och sjukvård sker det mesta av arbetet i samverkan med Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård. Temagrupp barn och unga

Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård. Temagrupp barn och unga Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård Temagrupp barn och unga 2018-10-24 Handlingsplan Fullföljda studier 2017-2020 RS 2017-04304 3 091 elever i VG gick ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet

Läs mer

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området - Uppdraget som försvann Utredningens syfte och frågeställningar Syfte Rapportens ska fungera som ett diskussions- och beslutsunderlag

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2018-05-24 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA Minnesanteckningar Det goda livet workshop 151117 Vårdsamverkan SIMBA Närvarande: Susanne Turesson Kungälvs sjukhus Birgitta Berghänkel Sikberger Brukarrepresentant Elisabeth Olsson Stenungsunds kommun

Läs mer

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Socialchefsnätverket den 6 oktober Freddy Ehrenholm och Johan Kjernald e-samhälle I ndust r i M oder na Globaliser ing I nfor mat ions Post moder na från industri-

Läs mer

God och nära vård

God och nära vård God och nära vård God och nära vård - nationellt Samordnad utveckling för god och nära vård S 2017:01 Den särskilda utredaren Anna Nergårdh har i uppdrag att utifrån betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2)

Läs mer

Sekreterare Elisabeth Beijer, beredningsansvarig, Göteborgsregionen Sara Nordenhielm, tillträdande beredningsansvarig, Göteborgsregionen

Sekreterare Elisabeth Beijer, beredningsansvarig, Göteborgsregionen Sara Nordenhielm, tillträdande beredningsansvarig, Göteborgsregionen Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Kent Lagrell (M), Öckerö, ordförande Patrik Linde (S), Härryda, vice ordförande Marita Henriksson (SD), Ale Kristina Bergman Alme (L), Göteborg Nina Miskovsky (M), Göteborg

Läs mer

Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21

Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21 Tjänsteskrivelse 2017-06 - 27 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Diarienummer 2017VON/0088 Vård - och omsorgsnämnden Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21

Läs mer

Projektet ego. Presentation på MVTe 25 januari Anette Eriksson, projektledare Kristin Hagström, metodutvecklare

Projektet ego. Presentation på MVTe 25 januari Anette Eriksson, projektledare Kristin Hagström, metodutvecklare Projektet ego Presentation på MVTe 25 januari 2017 Anette Eriksson, projektledare Kristin Hagström, metodutvecklare Intraservice Service för dig som arbetar i Göteborgs Stad Hållbar stad öppen för världen

Läs mer

Nätverksrapport för Förskolenätverket

Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverkets syfte och uppdrag Nätverkets representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - Initiera regiongemensamma

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre

Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre Ett samverkansprojekt mellan FoU i Väst/GR, GR Planering och Ale, Härryda, Kungälv, Mölndal och Tjörn. Finansieras av Hjälpmedelsinstitutet inom ramen för

Läs mer

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen Gunnel Rydberg 2012-11-01 Protokoll protokollet. Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera 1. Val av justerare Gunnel Rydberg,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 21 september 2017 kl 9 12 Plats: Kommunhuset Partille Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), Lerum Sebastian Aronsson (S), Alingsås

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

ESF-projekt om stärkt digital kompetens inom vård och omsorg

ESF-projekt om stärkt digital kompetens inom vård och omsorg ESF-projekt om stärkt digital kompetens inom vård och omsorg Stärkt digital kompetens för vårdoch omsorgssektorn II Programområde 1 - Kompetensförsörjning, mål 1.1. Stärka kompetensen hos i huvudsak sysselsatta

Läs mer

Dagordning till extrainsatt samordningsgruppsmöte

Dagordning till extrainsatt samordningsgruppsmöte Sara Olander Datum 2017-08-22 Processledare Mobil: 070-020 76 04 sara.olander@vgregion.se Ärende Dagordning till extrainsatt samordningsgruppsmöte Tid 2017-08-22 Kl 13:00-16:30 Plats Stadshuset Kungälv

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Fredag den 23 februari 2018 kl 9-12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Sebastian

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Aktuellt inom vård och omsorg. Hans Karlsson

Aktuellt inom vård och omsorg. Hans Karlsson Aktuellt inom vård och omsorg Hans Karlsson 1 Agenda 1. Bästa tillgängliga kunskap 2. Tillståndsplikt entreprenader för äldreboenden 3. Tillsyn av äldreboenden nattbemanning 4. En ny möjlighet till uppehållstillstånd

Läs mer

GR IFO-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR IFO-nätverket.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-10-10 IFO-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Stöd för verksamhetsutvecklare/ utvecklingsledare i GR

Stöd för verksamhetsutvecklare/ utvecklingsledare i GR Stöd för verksamhetsutvecklare/ utvecklingsledare i GR Dokumentation från möte genomfört 2018-06-21 Bakgrund Uppdrag Ta fram förslag på nätverk, utbildning eller liknande, för utvecklingsledare/verksamhetsutvecklare

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsuppdraget

Hälso- och sjukvårdsuppdraget Hälso- och sjukvårdsuppdraget Hur ska GR arbeta rent praktiskt? FH-chefsnätverket 25 november 2016 Linda Macke Viktigt från utredningen* GR:s medlemskommuner saknar en aktör med det uttalade uppdraget

Läs mer

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018 Framtidens modell för utbud och ekonomi Vuxenutbildningsnätverkets konferens 17-18 september 2018 Statsbidragshantering Vilka statsbidrag ska GR söka Statsbidrag för rekryterande insatser Motprestation

Läs mer

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Äldreminister Lena Hallengren 25 juni 2018 Socialdepartementet 1 Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Regeringen redogör för sin syn på äldreomsorgen

Läs mer

Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM

Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM 2018-2019 www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet Samverkan mellan kommun och sjukvård för den enskildes bästa Samverkan En skyldighet Krav på samverkan

Läs mer

- underlag till socialchefsnätverket för information och ställningstagande

- underlag till socialchefsnätverket för information och ställningstagande Projekt AllAgeHub - underlag till socialchefsnätverket för information 2019-04-12 och ställningstagande 2019-06-14 1. Sammanfattning Kommunerna står inför stora utmaningar och det finns behov av mer kunskap,

Läs mer

Protokoll Styrgruppen för arbetsmarknad Eva Carlsson, ordförande, hälsar ledamöterna välkomna och öppnar sammanträdet.

Protokoll Styrgruppen för arbetsmarknad Eva Carlsson, ordförande, hälsar ledamöterna välkomna och öppnar sammanträdet. , Tid: Torsdag 12 april 2018 kl. 09.00 12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Eva Carlsson (ordf.) (S) Partille Ingrid Inhammar (S) Ale Per Gordon Tranberg (M) Alingsås Inga-Lena Persson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Fredag den 3 juni 2016 kl 11 12 30 (dessförinnan studiebesök på enheten för samhällsorientering kl 9 11) Plats: Enheten för samhällsorientering, Integrationscentrum,

Läs mer

http://vimeo.com/77776423 Vi som presenterar idag är Nicholas Singleton, projektledare GRAF Karin Westberg, dokumentationsstrateg GRAF Tidsplan Våren 2011 nätverket för chefer inom FH får information om

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan

Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan 2017-08-31 Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan Utvecklingsgrupp SAMSA Maj 2017 Lena Arvidsson, processledare Temagrupp Mitt i livet Lena Rudholm, processledare temagrupp Äldre Bakgrund

Läs mer

E-hälsoplan Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter

E-hälsoplan Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter E-hälsoplan 2018-19 Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter Diarienummer: ÄN 2016-685 Datum: 2017-12-13 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun Planerade

Läs mer

Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre (Ds 2017:12) Utredare: Kent Lövgren

Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre (Ds 2017:12) Utredare: Kent Lövgren Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre (Ds 2017:12) Utredare: Kent Lövgren Förslaget i DS 2017:12 förenklad handläggning Erbjuda insatser utan biståndsdömning enl. 4 kap. 2 SoL

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29 Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Tid: 2013-11-29 kl 13:00 15:00 Plats: Samordningsförbundet Ledamöter Närvarande: Frånvarande: Beatrice Berglund Arbetsförmedlingen, ordförande Malin Welin, Försäkringskassan

Läs mer

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projekt DiREKT Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information 2018 09 26 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Läs mer

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015. Vision: Göteborg - världens bästa stad att åldras i Rätt kompetens för äldres behov

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015. Vision: Göteborg - världens bästa stad att åldras i Rätt kompetens för äldres behov KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 Vision: Göteborg - världens bästa stad att åldras i Rätt kompetens för äldres behov KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2015 Nuläge/bakgrund Behov av vård-och omsorg för äldre kommer öka

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN SOCIALHANDLÄGGARMÖTE

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN SOCIALHANDLÄGGARMÖTE 2016-08- 31 Deltagare: Lis Palm Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Elisabeth Beijer Linda Macke Ida- lena Svensson Anneli Assmundson Bjerde, Fyrbodals Kommunalförbund, sekreterare Boråsregionen Sjuhärads

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 11 juni 2015, kl. 13.00-16.00 Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg (S), vice

Läs mer

Välfärdscentrum SIV System och Implementeringsstöd av Välfärdsteknik

Välfärdscentrum SIV System och Implementeringsstöd av Välfärdsteknik Välfärdscentrum SIV System och Implementeringsstöd av Välfärdsteknik Inledning En förstudie genomfördes under 2017 av VästKom angående ett behov av ett välfärdscentrum för välfärdsteknik. Styrgruppen för

Läs mer

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Falu kommun ESF-projekt 2017-2020 Karin Rosenberg 023-87915 23 november 2017 29 Bakgrund till projektet Kompetensförsörjning i välfärden Kvalitetsbrister

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 8 december kl. 9 12 Plats: Kungsbacka kommun, Stadshuset Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), Lerum (ordf.) Marina Johansson (S), Göteborg

Läs mer

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer SOU 2017:21. Socialdepartementet

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer SOU 2017:21. Socialdepartementet för vård och omsorg om äldre personer SOU 2017:21 för vård och omsorg om äldre personer 1. Högre kvalitet och ökad effektivitet 2. Bättre förebyggande och rehabiliterande insatser 3. Tryggad personalförsörjning

Läs mer

Koll på kvaliteten hur kan vi arbeta utifrån vad brukaren tycker är kvalitet i äldreomsorgen?

Koll på kvaliteten hur kan vi arbeta utifrån vad brukaren tycker är kvalitet i äldreomsorgen? Koll på kvaliteten hur kan vi arbeta utifrån vad brukaren tycker är kvalitet i äldreomsorgen? 151022, Aros Congress Center, Västerås Lena Karlsson, VKL Karina Tilling, VKL Välkommen! Dagens syfte Ett steg

Läs mer

STARTKONFERENS ALLAGEHUB

STARTKONFERENS ALLAGEHUB STARTKONFERENS ALLAGEHUB 2017 02 09 PROGRAM HELENA SÖDERBÄCK FÖRBUNDSDIREKTÖR GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND INLEDER THERESA LARSEN, VERKSAMHETSLEDARE - ALLAGEHUB DÅ, NU OCH 2019 GÖRANHAVERT, AFFÄRSUTVECKLARE

Läs mer

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Projektperiod: 1 april 2017 31 januari 2020 6 mån analys och planering 24 mån genomförande

Läs mer

Styrgruppen för Social Välfärd. och arbetet inom GR Välfärd

Styrgruppen för Social Välfärd. och arbetet inom GR Välfärd Styrgruppen för Social Välfärd och arbetet inom GR Välfärd Cecilia Bokenstrand Avdelningschef GR Välfärd Organisation Styrgruppen för social välfärd Henrik Ripa (M) ordf. Eva Borg (S) v. ordf. Lerum Kungsbacka

Läs mer

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016 E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016 Utvecklingen av e-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016 Dick Lindberg 2017-01-25 Uppdraget Utdrag ur Regleringsbrevet 2016 Socialstyrelsen ska under 2016

Läs mer

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl.

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 8 februari 2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen 20 12-02-08 Protokoll Gunnel Rydberg 1 yttrande senast 10 februari 2012. varvid beslutet blev att remittera

Läs mer

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Kompetensrådsträff för deltagare i NKR Carina Wiström Bergstock Ann-Kristin Sandebjer 2018-03-13 Avslutade och pågående

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 30 oktober 2014, kl. 11.30-13.15 Sammanträdet sker i anslutning till heldagskonferensen Gör Göteborg Jämlikt som styrgruppen deltar i. Plats: Svenska

Läs mer

Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg

Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg Datum: 180221 Tid: kl. 13.00-16.00 Plats: GR, Rum 7 (entréplan) Deltog Cecilia M, Öckerö Monica, Tjörn Daniel, Göteborg Åsa, Kungsbacka

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund

Göteborgsregionens kommunalförbund Anteckningar 9 sep 2016 Anteckningar FH chefsnätverket, GR 9 september 2016 Närvarande: Marie Bake, Lerum Tanja Mattsson, Alingsås Göran Hjertstrand, Mölndal Ewa Roslund, Härryda Agneta Lindell, Stenungsund

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR SOCIALHANDLÄGGARMÖTE

MINNESANTECKNINGAR SOCIALHANDLÄGGARMÖTE Deltagare: Jessica Ek Kerstin Söderlund Elisabeth Jonsson Idalena Svensson Kristina Nyckelgård Lis Palm Skaraborgs kommunalförbund Skaraborgs kommunalförbund Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund Göteborgsregionens

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås Planeringsdag Grand hotell Alingsås 2018-10-11 Politisk samrådsgrupp Nuläge Samverkansstruktur Samordningsgrupp AU Utvecklingsgrupp Barn och unga Utvecklingsgrupp Psykisk hälsa och missbruk Utvecklingsgrupp

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 10 september 2015, kl. 14.00-16.00 Plats: At Work, Johan på Gårdas gata 5A, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Fredag den 13 november 2015 kl 9-12 Sammanträdet följs av ett möte med socialchefsnätverket på temat ehälsa och Välfärdsteknologi kl 13-16. Plats:

Läs mer

Kommittédirektiv. Välfärdsteknik i äldreomsorgen. Dir. 2018:82. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018

Kommittédirektiv. Välfärdsteknik i äldreomsorgen. Dir. 2018:82. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Kommittédirektiv Välfärdsteknik i äldreomsorgen Dir. 2018:82 Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska se över och lämna förslag på åtgärder som kan främja

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Reviderad och godkänd av administrativ chef 2018-05-28 Marita Aronsson, verksamhetsutvecklare 2018-05-28 1 (6) Handlingsplan

Läs mer

Samverkansplattformen. AllAgeHub

Samverkansplattformen. AllAgeHub Samverkansplattformen AllAgeHub VISION En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation

Läs mer

Gemensam enkätstrategi Inför Utbildningschefsgruppen 15 juni 2012 Jenny Nordqvist

Gemensam enkätstrategi Inför Utbildningschefsgruppen 15 juni 2012 Jenny Nordqvist Gemensam enkätstrategi 2012 Inför Utbildningschefsgruppen 15 juni 2012 Jenny Nordqvist Syfte Kunna göra jämförelser avseende elevers uppfattning om utbildningen Fem frågeområden Trivsel & trygghet Delaktighet

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Möte om FVM och omställningen med kommunerna Göteborg 2018-09-04 Tobias Nilsson, Ph.D. Chefsstrateg Omställningen Varför en omställning?

Läs mer

På gång inom äldreområdet!

På gång inom äldreområdet! På gång inom äldreområdet! 2016-02-04 Linda Macke Nationellt Ökad bemanning ÄO Kunskapssatsning ÄO/FH Överenskommelse: Psykisk hälsa Betänkande: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård Utredning:

Läs mer

Introduktion till Politiska samrådsgruppen

Introduktion till Politiska samrådsgruppen Introduktion till Politiska samrådsgruppen Protokoll från mötet 2019-03-01 Monika Beiring, ordförande Politiska samrådet Cathrine Thanner, ordförande Samordningsgruppen Lena Arvidsson, processledare SAMLA

Läs mer

Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg?

Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg? Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg? Ett samarbete inom Göteborgsregionen Alingsås kommun, Partille kommun, Ale kommun, Stenungsunds kommun, Kungälvs kommun, Göteborgs Stad Socialchefsnätverket

Läs mer

HS-frågor. Lena Levander och Cecilia Lundberg får i uppdrag att utse de medarbetare som ska utbildas.

HS-frågor. Lena Levander och Cecilia Lundberg får i uppdrag att utse de medarbetare som ska utbildas. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-12-19 Närvarande: Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson, Lena Levander, Madelene Wigenstam, Maud Berggren, Åsa Israelsson, Eva Hård deltar i ärende 1. Camilla

Läs mer

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR?

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Jämlik tillgång till: välfungerande boende- och livsmiljöer rekreation (natur, fritid och kultur) service och kollektivtrafik över tid och

Läs mer

Identifierade och prioriterade utmaningar från workshops den 6 och 16 november 2017

Identifierade och prioriterade utmaningar från workshops den 6 och 16 november 2017 Identifierade och prioriterade utmaningar från workshops den 6 och 16 november 2017 Nu är AllAgeHubs innovationsprocess igång! Två workshoppar hölls i november 2017 där AllAgeHubs medverkande kommuner

Läs mer

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017 E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017 Resultaten Användningen av e-tjänster inom socialtjänsten är fortfarande låg. Andelen digitala trygghetslarm ökar men kommunerna nådde inte målet om att alla

Läs mer

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG 2018-2025 EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING INLEDNING I Kronobergs län har kommuner och Region Kronoberg kommit

Läs mer