Minnesanteckningar nätverksträff

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar nätverksträff"

Transkript

1 Minnesanteckningar nätverksträff torsdagen 23 maj kl Närvarande: Helen Gillqvist Alingsås Fredrik Forsberg Alingsås Tina Forsgren Härryda Carina Fransson Härryda Lotta Jonzén Lerum Marie Blomqvist Lerum Mona Månsson Göteborg Stad, Centrum Daniel Pus Göteborg Stad, V.Hisingen Agneta Caderoth Åstedth Göteborg Stad Majorna-Linne Karin Magnusson Stadshuset Göteborg Susanne Albinsson Stenungsund Cecilia Malm Stenungsund Arto Niskala Öckerö Maria Ljung GR Anna Haglund GR Karin Westerberg GR Beredningsgrupp: Nätverkets beredningsgrupp bestående av Agneta Caderoth-Åstedt, Göteborg och Fredrik Forsberg, Alingsås tillsammans med Maria Ljung och Anna Haglund från GR utökas med Carina Fransson, Härryda. Beredningsgruppen hanterar dagordning och innehåll för såväl nätverksträff som tematräff hälso- och sjukvård. Tema Kompetensförsörjning Presentation av utredningen kring Servicevärdar / Maryam Wahlund, GR arbetsmarknad Uppdraget att utreda rollen servicevärd kom från socialcheferna i GR-kommunerna. 1 (7)

2 en till uppdraget var att det finns stora rekryteringsutmaningar utifrån demografin, fler äldre och fler barn fram till Personer i arbetsför ålder kommer att minska och det behövs mer arbetskraft framförallt inom det sociala området. Ca personer kommer att behöva rekryteras inom GR-kommunerna. SKL har tagit fram 9 fokusområden för att kunna möta rekryteringsbehoven; - Förläng arbetslivet - Använd kompetensen rätt - Bredda rekryteringen - Underlätta lönekarriär - Utnyttja tekniken - Skapa engagemang - Marknadsför jobben - Visa på karriärmöjligheter - Låt fler jobba mer Servicevärd en ny roll? Den finns inom andra områden och kräver ingen vård och omsorgsutbildning. En utredning kring Assisterande tjänster mynnade ut i tillsättandet av en arbetsgrupp som skulle se över möjlighet och hinder vilket sammanställts i rapporten Förslag på ny befattning Servicevärd. Serviceassistenter har funnits i Göteborg och man har kommit fram till att de man inte behöver ha gymnasieutbildning - det är för hög nivå för målgruppen. Det behövs inte någon vård- och omsorgsutbildning. Förslaget är att man istället ställer krav som lämplighet, kunskaper i svenska språket och att det finns handledning på arbetsplatsen. Diskussion om att det blir att gå tillbaka till det vi ville ifrån och att man tappar helhetsperspektiv kring den äldre personen. Rätten till heltid överenskommelse mellan SKL-Kommunal från Har ni tänkt på det i rapporten nej. Verkligheten måste vi förhålla oss till, hur man jobbar med team, det är långt kvar. Biträdesrollen är ju väldigt likt serviceassistent och därför har Gbg lagt den på is från årsskiftet En annan utmaning är husets utformning som kräver olika personalbemanning. Örebro har inför rollen och använder den på flera enheter inte bara på avdelningsnivå. När det gäller hemtjänsten, om fler ska göra besök blir det mer restid och den kostar. Det måste man ta med i beräkningarna. Man måste våga differentiera lönerna, måste göra usk-rollen mer attraktiv och till en spetskompetens. Detta kan vara ett sätt. Om man differentiera lönerna måste också uppdraget se olika ut. Vi måste våga tänka om och tänka nytt i den situation som vi snart är i. Arbetsgruppen kom också fram till att det bör vara en övergripande befattning så att det lika ut mellan kommunerna, det blir annars svårt att söka tjänster utanför egna kommunen. Regionen ligger långt framme att pröva och det finns på flera sjukhus. Nästa steg är att fortsätta diskussionen med socialchefernas temagrupp för att bestämma om och hur man ska vidare med uppdraget. Se även bilagor; Förslag på ny befattning Servicevärd, Rapport kartläggning om assisterande tjänster, Presentation servicevärd samt SKL s rekryteringsrapport 2 (7)

3 Presentation av ESF-ansökan språkkompetens / Ann-Cathrin Gilbertsson, regional processledare för vård- och omsorgscollege, GR utbildning Den demografiska utvecklingen i kombination med ett lågt söktryck på vård- och omsorgsutbildningarna gör att vi måste hitta nya lösningar samtidigt som vi måste ge rätt förutsättningar för befintliga och kommande medarbetare. Det är från vuxensidan som de nya anställda kommer och många med bristande språkkunskap. Svårigheter att kommunicera kan leda till frustration, missförstånd och bristande kvalitét. Anci ger en bild av hur det ser ut och ett historiskt perspektiv på hur det sett ut från ESF-rådet utlyser medel på 55 miljoner, som skulle kunna riktas mot en utveckling och kompetenshöjning i språkkompetens inom vård- och omsorg. Förslaget Genom att höja kompetensen i en hel personalgrupp kring språkkompetens ska befintlig och nya medarbetare ges bättre förutsättningar att kommunicera och därmed en högre kvalitét för brukarna. Förslaget är att utbildningsinsatserna ska komma ut till de anställda och involvera hela arbetsgruppen. En riktad insats till hela personalgruppen och enskilda individer kan läsa upp t.ex. läsa upp språkkunskap. Minst två kommuner måste vara intresserade för att det ska kunna genomföras. Medfinansiering om 33% krävs. Denna förväntas ges i tid (ej pengar). Diskussion i gruppen Gruppen bekräftar att den beskrivna bilden av språksvårigheter finns och är en utmaning. Den föreslagna lösningen verkar bra. Särskilt bra att man satsar på att förlägga utbildningsinsatsen hos verksamheterna. Frågor, intresseanmälan (ej bindande) eller inspel tas tacksamt emot av ann-cathrin.gilbertsson@goteborgsregionen.se, telefon: Senaste den 20 juni vill Anci ha in intresseanmälan. Se även bilagor; Presentation ESF språkombud, Intresseförfrågan om samverkan ESF-projekt Kompetensförsörjning och välfärdsteknik / Agneta Caderoth Åstedt och Fredrik Forsberg Agneta och Fredrik lyfter fram vikten av att implementera tekniken som finns i våra verksamheter för att klara utmaningarna i rekrytering och personalbrist i framtiden. Vi behöver tänka kompetenshushållning och effektivisering. Vad är mekanismerna som gör att vi inte gör? Att det inte går snabbare fram? Vilka är hindren? Diskussion kring trygghetskameror, larm och tillsyn. Teknik och juridiken sätter hinder. Olika verksamheter måste samarbeta. Många gånger kan exempelvis införandet av trygghetskamera vara en myndighetsfråga och inte en utförarfråga. Stenungsund har ändrat till att det alltid ligger på utföraren. 25% av brukarna i Stenungsund har tillsyn via kamera. I Mölndal har man infört begreppet digitalt först. Regeringen har tillsatt en utredare; Peter Larsson, som bl.a. ska se över vilka hinder som finns i kommunerna så att dessa om möjligt undanröjs. GR har planer på att bjuda in Peter Larsson någon gång i höst. 3 (7)

4 Post och telestyrelsen har tagit fram en digitaliseringssnurra som stöd för kommunerna i att beräkna kostnader/vinster med införandet av några välfärdsteknikprodukter. Se länk; Digitaliseringssnurran Länk till den pågående utredningen om välfärdsteknik: Utredning om välfärdsteknik i äldreomsorgen Se även bilaga; Presentation GBG utredning om välfärdsteknik Tema Forskning och utveckling Återkoppling görs kring nätverkets framtagna FoU-behov från föregående möte se minnesanteckningar Presentation av erbjudande Flexitforskare välfärdsteknik / Margareta Forsberg, FoU-chef Riksbankens jubileumsfond utlyser i samarbete med GR/FoU i Väst medel för att knyta ihop forskning och praktik. Nuvarande utlysning har fokus på digitalisering (se bilaga) vilket stämmer väl överens med de behov och utmaningar som kommunerna står inför då det gäller att införa digital teknik/välfärdsteknik. Erbjudandet Forskaren kommer att vara anställd under tre år och fonden täcker 75% av kostnaderna. Motfinansiering behövs och beräknas (beroende på lön etc.) till ca kr och delas då på deltagande kommuner. Exempel på frågeställningar i utlysningen kan justeras/spetsas till. Utlysningen gick ut 3 maj. Deadline för forskare att söka är den 18 juni. Jubileumsfonden gör en första granskning och rangordning efter bedömning av vetenskaplig kvalitet. Därefter involveras FoU i fortsatt urvalsprocess i augusti. Här inbjuds representanter för kommunerna att delta. Forskningen beräknas starta första halvan Förslaget har också lyfts till styrgruppen för AllAgeHub, där det mottogs positivt, och kommer även att tas upp i socialchefsnätverket på GR. Detta är en chans för GR-kommunerna att få stöd av en forskare exempelvis i frågor som kan kopplas till digitalisering i samband med kompetensförsörjning, nära vård eller andra förändringar som pågår. Frågan ställs till nätverket om någon kan tänka sig att delta i den grupp som tittar igenom forskningsansökningarna. Svar kan lämnas till Margareta eller Anna efter mötet. Har man synpunkter, frågor eller är intresserad av att medverka, kontakta margareta.forsberg@goteborgsregionen.se eller anna.haglund@goteborgsregionen.se Se även bilagor; Presentation Flexitforskare och Utlysning Flexitforskare Förslag på framtida forskning / Lisbeth Lindahl, FoU i Väst Projekt DIABAHS (Dialog Bygg Hållbart för Seniorer) kommer att avslutas och redovisas med en rapport till hösten. Det som framkommit leder till nya frågeställningar som kan vara värdefulla att 4 (7)

5 undersöka. T.ex. så ser man en tendens till att de som flyttar till en senior- eller trygghetsbostad har minskat sitt behov av hemtjänst 6 mån efter inflyttning. Några har dessutom flyttat från korttidsplats. För att bekräfta tesen om att en flytt till en bättre lämpad bostad minskar behovet av äldreomsorg, behövs dock ett större material. För att säkerställa svaren (det finns felkällor med att fråga enskilda) vore det bättre att få information från biståndshandläggare/äldreomsorgen. En fråga som kom från äldrechefsgruppen är att de även vill undersöka om boende i en trygghetsbostad bidrar till minskad inflyttning till särskilt boende. Det är möjligt att kombinera olika frågeställningar i studien. Flytt till en mer hälsofrämjande miljö innebär potentiellt stora vinster för enskilda, närstående och kommunen och är ett sätt att möta framtidens utmaningar. Fråga till nätverket Finns det intresse att delta i en dylik studie? Första steget är att samla en mindre grupp med kommunrepresentanter i höst som formulerar frågor. Gärna många kommuner med. Frågan är om biståndshandläggarna skulle kunna mäta/ställa en fråga extra? Diskussion Intressant idé. Rent tekniskt bör detta kunna fungera för biståndshandläggarna, men det tar tid Finns det statliga stödet för trygghetsboende kvar - ja det finns. Definitionen på trygghetsboende: Det ska finnas en samlingslokal samt personal vissa timmar. Nu finns också möjligheten för kommunen att ha trygghetsboende som insats. Syftet med att införa detta alternativ från statens sida var ursprungligen att stödja mindre kommuner där det inte finns några byggherrar som skapar trygghetsbostäder. Vad innebär det för kostnader? FoU i väst kan söka forskningsmedel för att genomföra en studie om det finns ett intresse. Detta blir steg 2 efter årsskiftet. Deltagande? Det är inte krav på att man har seniorbostäder/trygghetsbostäder i kommunen, för egentligen kan man vidga frågan till att undersöka äldres flyttningar och samband med behovet av äldreomsorg. Lisbeth återkommer med frågan efter sommaren om deltagande i en liten planeringsgrupp som träffas vid ett möte (bör även inkludera biståndshandläggare). I den lilla grupp som träffas kan de medverkande vara med och formulera vilka frågor som ska undersökas. Exempelvis undersöka om de som bor på trygghetsboende i mindre utsträckning flyttar till särskilt boende. Se även bilaga: Presentation om framtida studie om effekter av äldres flyttningar Pilotprojekt KPB i Härryda / Carina Fransson, områdeschef hälso- och sjukvård och Lars-Göran Lindh, enhetschef hälso- och sjukvård / Härryda Härryda ville testa sin självbild och få siffror på verksamheten inom hälso- och sjukvård. Man hade en önskan att jämföra sig med andra, gärna kommuner som inte är de gamla vanliga. Ett annat syfte var också att lyfta fram den kommunala hälso- och sjukvården. Pilotprojektet 7 kommuner (vara en stadsdel) deltog. Totalt 5500 individer i alla kommuner studerades. 5 (7)

6 Använde sig av tidsschabloner (ej verklig tid) i mätningen. Gemensamma dagar och utrymme för diskussion. Vad fick vi veta? 5% av patienterna står för 20% av kostnaderna. 48% står för 80% av kostnaderna. Utmärkande för Härryda: Högre andel dyra patienter och en lägre andel billiga patienter. Vad berodde detta på? Troligen är det så att man i Härryda inte skriver in så lätt som i många andra kommuner. Intressant att reflektera kring. Andel delegerad tid skiljde sig mellan kommunerna. Vad beror detta på? Alingsås tittat på den totala tiden som delegeras ibland utförs uppgifter som man inte anger pga. att den tiden bakas in i många andra insatser. Schablonerna ser väldigt olika ut i de olika kommunerna behöver tänka in detta i bedömningen. De olika kommunerna hade olika rutiner och traditioner. Härryda hade 71% delegerad tid låg relativt högt. Ej dragit så stora slutsatser kring AT/FT så litet underlag i Härryda att det var svårt att dra slutsatser och tolka resultatet. Det var viktigt att alla kommuner mätte samma sak. Kan vi få svar på om vi är rätt bemannade? Detta var ett önskemål från kommunen. Härryda hamnade i mitten skönt, blev ingen stor fråga. Det fanns en oro innan att personalen skulle behöva fylla i siffror etc, men det upplevdes ändå positivt att äntligen få visa vad hsv är. Acceptans också då man visste att det var en begränsad tid. Man fick frågor att fundera på, kände stolthet, fick ett material att bygga vidare på Kul att jämföras med andra kommuner än de gamla vanliga. Det blir eventuellt en fortsättning med stöd av konsultföretaget Ensolution. Inget beslutat ännu. Se även bilaga; Presentation Pilotprojekt Härryda Övriga punkter Undersköterska - Skyddad titel Socialdepartementet har lagt ett förslag att rollen undersköterska blir en skyddad titel. Detta kommer i så fall att träda i kraft fr.o.m Remiss på förslaget kommer att skickas ut till kommunerna. Viktigt att svara på denna. Länk till Socialdpartementet om förslaget skyddad titel undersköterska Miljöprojekt resurssmart äldreboende / Elin Svensson, GR miljö och samhällsbyggnad 10 av GR kommunerna deltar i projektet. Nu finns det möjligheter att sprida och stötta. Intressant är resultatet: Hos 29 äldreboende 246 ton mindre avfall det har gett bättre arbetsmiljö, besparingar och bättre miljö. Det finns en stor potential att minska avfallet. Personalen är med och påverkare vad man kan ändra på för att minska avfallet. Det blir inte så mycket mer tidsåtgång. Elin ser gärna att fler äldreboenden deltar! Nästa startträff är den 28 augusti. Inbjudan till denna bifogas anteckningarna. Vid frågor, kontakta gärna elin.svensson@goteborgsregionen.se 6 (7)

7 Tematräff Hälso- och sjukvård l Det beslutas att minnesanteckningar ej förs av GR på dessa tematräffar. Detta eftersom träffarnas syfte är fördjupning och diskussion och att frågor av nätverkskaraktär ska lyftas in i nätverket. Var och en som deltar för egna anteckningar om så önskas. Nedan följer en lista på vilka punkter som togs upp: Fråga om utskrivningsklara Anette Johannesson, kommunens representant i Västkom berättar om sitt uppdrag In- och utskrivning Mobil hemsjukvård/närsjukvårdsteam Hälso- och sjukvårsavtalet Strukturen för samverkan gås igenom (läggs som bilaga) Diskussion om SIP 7 (7)

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-09-16 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Annelie Westlund, Lerum har slutat. Partille och Lerum har för närvarande var sin vakans i nätverket.

Annelie Westlund, Lerum har slutat. Partille och Lerum har för närvarande var sin vakans i nätverket. NÄRVARANDE Ulrika Johansson Ann-Sofie Borg Helen Gillqvist Fredrik Forsberg Daniel Pus Margareta Larsson Karin Magnusson Maria Uhlman Tina Forsgren Carina Fransson Pia Berglund Lotta Jonzén Yvonne Gunnarsson

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2017-12-08 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Tid: torsdagen den 4 april december kl Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Lokal Femman

Tid: torsdagen den 4 april december kl Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Lokal Femman Deltagare Tid: torsdagen den 4 april december kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Lokal Femman Närvarande: Ulrika Johansson Ale Ann-Sofie Borg Ale Sonny Dahl Alingsås Fredrik Forsberg Alingsås

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-12-09 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Rips (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Marcus Claesson (L), Mölndal Azar Hedenmalm (MP), Tjörn Lena Hedlund (KD), Stenungsund Mats Nilsson

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-10-27 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Vårdbiträde

Vårdbiträde Vårdbiträde 2018-05-24 Avsiktsförklaring mellan Kommunal och SKL Arbete som pågår i Göteborg. Margaretha Häggström Arbetet som undersköterska har blivit mer avancerat bland annat till följd av fler äldre

Läs mer

Protokoll Styrgruppen för arbetsmarknad Eva Carlsson, ordförande, hälsar ledamöterna välkomna och öppnar sammanträdet.

Protokoll Styrgruppen för arbetsmarknad Eva Carlsson, ordförande, hälsar ledamöterna välkomna och öppnar sammanträdet. , Tid: Torsdag 12 april 2018 kl. 09.00 12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Eva Carlsson (ordf.) (S) Partille Ingrid Inhammar (S) Ale Per Gordon Tranberg (M) Alingsås Inga-Lena Persson

Läs mer

ESF-projekt om stärkt digital kompetens inom vård och omsorg

ESF-projekt om stärkt digital kompetens inom vård och omsorg ESF-projekt om stärkt digital kompetens inom vård och omsorg Stärkt digital kompetens för vårdoch omsorgssektorn II Programområde 1 - Kompetensförsörjning, mål 1.1. Stärka kompetensen hos i huvudsak sysselsatta

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 30 oktober 2014, kl. 11.30-13.15 Sammanträdet sker i anslutning till heldagskonferensen Gör Göteborg Jämlikt som styrgruppen deltar i. Plats: Svenska

Läs mer

Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg

Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg Datum: 180221 Tid: kl. 13.00-16.00 Plats: GR, Rum 7 (entréplan) Deltog Cecilia M, Öckerö Monica, Tjörn Daniel, Göteborg Åsa, Kungsbacka

Läs mer

En ny befattning servicevärd inom vård och omsorg?

En ny befattning servicevärd inom vård och omsorg? Arbetsgruppen assisterande tjänster Maryam Wahlund 2019-03-04 En ny befattning servicevärd inom vård och omsorg? Introduktion Socialchefsnätverket inom Göteborgsregionen (GR) har definierat kompetensförsörjning

Läs mer

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, Sara Norén 2018-12-06 Protokoll Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tid: Torsdag den 6 december

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2017-10-26 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Använd kompetensen rätt breddad kompetensförsörjning. Förändrat arbetssätt inom Örebro kommun 14 mars 2018

Använd kompetensen rätt breddad kompetensförsörjning. Förändrat arbetssätt inom Örebro kommun 14 mars 2018 Använd kompetensen rätt breddad kompetensförsörjning Förändrat arbetssätt inom Örebro kommun 14 mars 2018 Presentation av mig & bakgrund till projektet Utmaningarna Tre chefer funderar (2015) o o Demografisk

Läs mer

Projekt Modig. Mer omsorg med digital teknik. Uppstartskonferens 5 september 2019

Projekt Modig. Mer omsorg med digital teknik. Uppstartskonferens 5 september 2019 Projekt Modig Mer omsorg med digital teknik Uppstartskonferens 5 september 2019 Dagordning 13:00 Välkomna! Praktisk information 13:10 Projekt Modig Presentation av Monica Wallström 13:30 Förbjuden framtid.

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Fredag den 23 februari 2018 kl 9-12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Sebastian

Läs mer

Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg?

Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg? Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg? Ett samarbete inom Göteborgsregionen Alingsås kommun, Partille kommun, Ale kommun, Stenungsunds kommun, Kungälvs kommun, Göteborgs Stad Socialchefsnätverket

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Ripa (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Sebastian Aronsson (S), Alingsås Marcus Claesson (L), Mölndal Siw Hallbert (S), Härryda Kent

Läs mer

ANTECKNINGAR SAMMANTRÄDE Tid: Onsdagen den 14 februari kl Plats: GRs konferens - Entreplan, Anders Perssonsgatan 8, Göteborg

ANTECKNINGAR SAMMANTRÄDE Tid: Onsdagen den 14 februari kl Plats: GRs konferens - Entreplan, Anders Perssonsgatan 8, Göteborg Styrgrupp IT i Väst - SITIV Närvaro Per-Olof Hermansson Joakim Svärdström Helena Söderbäck Thomas Jungbeck Lisbeth Nilsson Karl Fors Marie-Louise Gefvert Ragnar Lindblad Madeleine Stark Frånvarande Linn

Läs mer

Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk

Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk 16 september 2016 Inledning två nya medlemmar: Maria Uhlmann och Christina Wadell Personal och kompetensförsörjning Ledarutbildning, tre förslag. Beslut om

Läs mer

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet.

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokoll 2012-12-12 Gunnel Rydberg Sociala styrgruppen Tid: 12 december 2012, kl. 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Ej närvarande: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Bo Pettersson (S), ordf. Hampus Magnusson

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl.

Sociala styrgruppen. Gäteborgsregionens kommunalförbund. Protokoll Gunnel Rydberg. Tid: 8 februari 2012, kl. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 8 februari 2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen 20 12-02-08 Protokoll Gunnel Rydberg 1 yttrande senast 10 februari 2012. varvid beslutet blev att remittera

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: fredagen den 2 september, kl 08.00 12.00 Plats: Nohlgården Höger, Aspenäs Lerum Deltagare Cecilia Knutsson, Alingsås (för & grund), Ordförande Peter Johansson,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 11 juni 2015, kl. 13.00-16.00 Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg (S), vice

Läs mer

FH chefsnätverket på GR /2020

FH chefsnätverket på GR /2020 FH chefsnätverket på GR 2018 2019/2020 Återblick och framåt Yvonne Witzöe 2019-03-15 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Lunch till lunch, 8 9 feb 2018 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar

Läs mer

Se mig! Äldreplan för Ale kommun

Se mig! Äldreplan för Ale kommun Se mig! Äldreplan för Ale kommun 2019 2026 Kvalitet och effektivitet Jag vill att personalen ska tycka om att komma hem till mig. Strategier Utveckla salutogent förhållningssätt i äldreomsorgen.* All verksamhet

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-02-04 Anteckningar Leena Odebo Karin Westberg Nätverk: äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer

Läs mer

Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan

Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan 2017-08-31 Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan Utvecklingsgrupp SAMSA Maj 2017 Lena Arvidsson, processledare Temagrupp Mitt i livet Lena Rudholm, processledare temagrupp Äldre Bakgrund

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-12-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund

Göteborgsregionens kommunalförbund Anteckningar 9 sep 2016 Anteckningar FH chefsnätverket, GR 9 september 2016 Närvarande: Marie Bake, Lerum Tanja Mattsson, Alingsås Göran Hjertstrand, Mölndal Ewa Roslund, Härryda Agneta Lindell, Stenungsund

Läs mer

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping 1 Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg 180202 Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping Närvarande: Sven-Ove Andersson, Eva Thimfors, Karin Utbo, Pernilla Magnusson,

Läs mer

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Närvarande Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Christer Aronsson Ewa Jonsson Helena Bucht (via video) Katja Vuollet Carlsson Malin Andersson Margareta Sundsten

Läs mer

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen Gunnel Rydberg 2012-11-01 Protokoll protokollet. Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera 1. Val av justerare Gunnel Rydberg,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 10 september 2015, kl. 14.00-16.00 Plats: At Work, Johan på Gårdas gata 5A, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Möte om hemtjänsten. Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare. Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17. Hallunda Folkets Hus

Möte om hemtjänsten. Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare. Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17. Hallunda Folkets Hus 1 [6] Referens Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare Möte om hemtjänsten Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17 Plats Hallunda Folkets Hus Mahria Persson-Lövkvist, verksamhetschef för äldreomsorgen

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Februari - september 2016 Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Effekter... 3 Inskrivning och vårdplanering... 3 Tillfälliga vistelser och betalningsansvar...

Läs mer

Nätverksrapport för Förskolenätverket

Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverkets syfte och uppdrag Nätverkets representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - Initiera regiongemensamma

Läs mer

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Projektperiod: 1 april 2017 31 januari 2020 6 mån analys och planering 24 mån genomförande

Läs mer

Se mig! Äldreplan för Ale kommun

Se mig! Äldreplan för Ale kommun Se mig! Äldreplan för Ale kommun 2019 2026 Samhället står inför omfattande förändringar i den äldre befolkningen. Detta ställer stora krav på kommunernas förmåga att anpassa sina verksamheter efter förändrade

Läs mer

GR IFO-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR IFO-nätverket.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-10-10 IFO-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-11-02 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Torsdagen den 1 november 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner, landsting och regioner

Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner, landsting och regioner Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner, landsting och regioner Kristina Folkesson Sveriges Kommuner och Landsting AFA Försäkrings regionala dagar, hösten 2018 Parterna Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-02-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 februari 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Kompetensförsörjning - Karriärvägar Äldreomsorg och Hälso- och sjukvård. Maria Tuvegran och Margaretha Häggström

Kompetensförsörjning - Karriärvägar Äldreomsorg och Hälso- och sjukvård. Maria Tuvegran och Margaretha Häggström Kompetensförsörjning - Karriärvägar Äldreomsorg och Hälso- och sjukvård Maria Tuvegran och Margaretha Häggström Kompetensmodellen, hur började det? Uppdrag från kommunstyrelsen 2007 Arbetet startade 2008

Läs mer

Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet

Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet Vård- och omsorgscollegerådet Göteborg fredag 12 maj Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet Datum: Torsdag 19 maj, kl. 13.00-16.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Lokal Sexan Deltagare

Läs mer

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås Minnesanteckningar Ärende Samordningsgruppen möte Datum 2018-12-07 Plats Grand Hotell Alingsås Närvarande () Catharina Johansson, ordförande Cecilia Knutsson Christina Alvelin Lerums kommun Elisabeth Westin

Läs mer

Beskrivning av uppdrag och mandat

Beskrivning av uppdrag och mandat Beskrivning av uppdrag och mandat Antaget av Ledningsgruppen för samverkan 2014-03-27 Reviderad: 2014-12-19/2016-02-25/2017-05-17 Bakgrund Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet är till för

Läs mer

Projektet ego. Presentation på MVTe 25 januari Anette Eriksson, projektledare Kristin Hagström, metodutvecklare

Projektet ego. Presentation på MVTe 25 januari Anette Eriksson, projektledare Kristin Hagström, metodutvecklare Projektet ego Presentation på MVTe 25 januari 2017 Anette Eriksson, projektledare Kristin Hagström, metodutvecklare Intraservice Service för dig som arbetar i Göteborgs Stad Hållbar stad öppen för världen

Läs mer

Minnesanteckning Styrgrupp SVPL

Minnesanteckning Styrgrupp SVPL Minnesanteckning Styrgrupp SVPL Datum: 2018-11-20 Tid: 15:00-17:00 Plats: Gullbergsvass, lokal Karpen Närvarande: Anette Johannesson, Erika Hägg, Malin Svärd, Jan Carlström, Christina Wisser, Maria Fredriksson,

Läs mer

Kartläggning av assisterande tjänster inom vård och omsorg

Kartläggning av assisterande tjänster inom vård och omsorg Kartläggning av assisterande tjänster inom vård och omsorg Maryam Wahlund Göteborgsregionen (GR) Augusti 2018 Bakgrund Frågan om assisterande tjänster inom vård och omsorg har länge diskuterats i socialchefnätverket

Läs mer

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR IFO-chefsnätverket Minnesanteckningar 2016-08-26 Yvonne Witzöe Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR 2016-08-26 i Lilla Edet Närvarande: Monica Fundin, Kungälv, Anita Mattisson, Partille. Irene Jansson,

Läs mer

Nationellt likvärdig YH-utbildning

Nationellt likvärdig YH-utbildning Nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen En beskrivning av arbetet och processen via Vård- och omsorgscollege. Verksamhetsplan för VO-College I föreningen Vård- och omsorgscollege verksamhetsplan

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Sverige

Vård- och omsorgscollege Sverige Vård- och omsorgscollege Sverige 15 certifierade Vård- och omsorgscollegeregioner 41 certifierade lokala vårdoch omsorgscollege Struktur för Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege Nationella rådet

Läs mer

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupperna rapporterar Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupp Barn och unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och unga Samverkan och

Läs mer

PROTOKOLL STYRELSEN. Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Sammanträde 2015-02-27 Dnr 0002/15 13 t o m 21) 1(5) Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00

PROTOKOLL STYRELSEN. Samordningsförbundet Göteborg Nordost. Sammanträde 2015-02-27 Dnr 0002/15 13 t o m 21) 1(5) Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00 Tid: 2015-02-27 kl 9,00 12,00 Plats: Samordningsförbundet Göteborg Nordost Ledamöter Närvarande: Beatrice Berglund, Arbetsförmedlingen Åsa Lindgren (Mp), Västra Götalandsregionen Ali Moeeni (S), Göteborgs

Läs mer

Anteckningar. Socialchefsnätverket NÄRVARANDE. Nätverket. Ebba Gierow, Ale. Anita Hedström, Alingsås. Karin Martinsson, Kungsbacka

Anteckningar. Socialchefsnätverket NÄRVARANDE. Nätverket. Ebba Gierow, Ale. Anita Hedström, Alingsås. Karin Martinsson, Kungsbacka Anteckningar NÄRVARANDE Nätverket Ebba Gierow, Ale Anita Hedström, Alingsås Karin Martinsson, Kungsbacka Lena Arnfelt, Kungälv Monica Holmgren, Mölndal Iréne Jansson, Mölndal p 1 och 2 Christina Alvelin,

Läs mer

Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr

Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr Socialchefsnätverket Minnesanteckningar 2017-10-06 Linda Macke/EB Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr 2017-10-06 Närvarande: Nätverket Ebba Gierow, Ale Monica Holmgren, Mölndal Margareta Antonsson,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 21 september 2017 kl 9 12 Plats: Kommunhuset Partille Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), Lerum Sebastian Aronsson (S), Alingsås

Läs mer

Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk. Fika och fotografering

Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk. Fika och fotografering Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk 1 april 2016, kl. 9-12 Fika och fotografering 10-10.20 Hur? Under 2015-2020 kommer nätverket att arbeta med de strategiska regionala frågorna enligt

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 17 mars 2016 kl 9 11 30 Plats: GR-huset, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

FoU-Socialtjänst Fyrbodal FouRum funktionshinder/socialpsykiatri

FoU-Socialtjänst Fyrbodal FouRum funktionshinder/socialpsykiatri FoU-Socialtjänst Fyrbodal FouRum funktionshinder/socialpsykiatri Mötesanteckningar FouRum Funktionshinder/socialpsykiatri 7 februari 2019 Närvarande: Helena Mårdstam, Trollhättan Anja Hellman, Trollhättan

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 8 december kl. 9 12 Plats: Kungsbacka kommun, Stadshuset Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), Lerum (ordf.) Marina Johansson (S), Göteborg

Läs mer

Protokoll regional styrgrupp VO-College Skaraborg

Protokoll regional styrgrupp VO-College Skaraborg Protokoll regional styrgrupp VO-College Skaraborg Dag: 2017-11-30 Deltagare Britt. Johansson Therese Larsson Agneta Harrysson Mikel Fransson Thomas Ros Anette Harrysson Annki Gunnerek Agneta Harrysson

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017, Vård-och omsorgscollege i Luleå

Verksamhetsberättelse 2017, Vård-och omsorgscollege i Luleå VO-College, Luleå Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse, Vård-och omsorgscollege i Luleå Inledning Verksamheten under första halvåret kännetecknas av ett intensivt arbete med åter kvalificera lokala

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Anteckningar. FH-chefsnätverket

Anteckningar. FH-chefsnätverket Anteckningar NÄRVARANDE AnnBrith Davidsson, Göteborg Andreas Witt, Ale Björn Lind, Göteborg Anna Bergsten, Kungsbacka Göran Hjertstrand, Mölndal Johnny Telkkonen, Mölndal Veronica Strömsten, Partille Yvonne

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISION En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett

Läs mer

Utvecklingsråd barn och unga i utsatt situation Minnesanteckningar

Utvecklingsråd barn och unga i utsatt situation Minnesanteckningar Utvecklingsråd barn och unga i utsatt situation Minnesanteckningar Tid: Plats: Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund Omfattning: 36 46/2013 Närvarande: Ordinarie deltagare Malin Camper Boråsregionen/Sjuhärads

Läs mer

Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk

Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk 1 Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk 180508 Föregående mötesanteckningar Inga synpunkter. Handlingsplan/lärandedialog Angelica informerar från styrgrupp för handlingsplan

Läs mer

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2 Insatta politiker fattar kloka beslut Socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver samverka för

Läs mer

Valfrihet inom hemtjänsten. - ger möjlighet att välja leverantör. Godkända leverantörer i Tjörns kommun

Valfrihet inom hemtjänsten. - ger möjlighet att välja leverantör. Godkända leverantörer i Tjörns kommun Valfrihet inom hemtjänsten - ger möjlighet att välja leverantör Godkända leverantörer i Tjörns kommun Möjlighet att välja leverantör inom hemtjänsten Tjörns kommun har fr o m den 1 april 2011 infört valfrihet

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 16 augusti 2018 kl 9 12 15 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Äldreminister Lena Hallengren 25 juni 2018 Socialdepartementet 1 Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Regeringen redogör för sin syn på äldreomsorgen

Läs mer

Nätverket för barn-och elevhälsa Göteborg 11 december 2017

Nätverket för barn-och elevhälsa Göteborg 11 december 2017 Nätverket för barn-och elevhälsa Göteborg 11 december 2017 Anteckningar Tid: måndag 11 december, kl. 09.00-15.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande Elisabeth Westin, ordförande Sarah Dalin, Alingsås

Läs mer

Plats UTBF Skolslussen, Rum 2302, Hornsgatan 124, plan 2. Ej närvarande Lena Asplund, Consensum Maria Berndtson, Kungsholmens västra gymnasium

Plats UTBF Skolslussen, Rum 2302, Hornsgatan 124, plan 2. Ej närvarande Lena Asplund, Consensum Maria Berndtson, Kungsholmens västra gymnasium Arbetsgrupp APL-handledarutbildning-Branschsamverkan, Vård- och omsorgscollege Stockholm Dag och tid Torsdag 24 augusti 2017, 14.00 16.30 Plats UTBF Skolslussen, Rum 2302, Hornsgatan 124, plan 2 Närvarande

Läs mer

Anmälan av ansökan om ESF-projekt DigIT - digital kompetensutveckling för omsorg inom funktionsnedsättning och äldreomsorg

Anmälan av ansökan om ESF-projekt DigIT - digital kompetensutveckling för omsorg inom funktionsnedsättning och äldreomsorg Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr: 1.5.3-350/2015 Sida 1 (5) 2015-06-29 Handläggare Christina Grönberg Telefon: 08-509 25 904 Till Socialnämnden

Läs mer

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR IFO-chefsnätverket Minnesanteckningar 2016-10-14 Peter Lindgren/EB Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR 2016-10-14 GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Närvarande: Irene Jansson, Mölndal Barbro Carlhamre,

Läs mer

Samverkansplattformen. AllAgeHub

Samverkansplattformen. AllAgeHub Samverkansplattformen AllAgeHub VISION Forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation och ålder kan leva

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (5) 2016-08-25 Fylls i av stadsledningskontoret: Ankomstdatum: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Beslut: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan

Läs mer

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum:

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: 2018-03-15 Kallade: Marie Berg, Närhälsan Vc Torslanda Ordförande Daniel Pus, Västra Hisingen, Göteborgs Stad Gunhild Unger Snygg Västra Hisingen, Göteborgs

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Fredag den 13 november 2015 kl 9-12 Sammanträdet följs av ett möte med socialchefsnätverket på temat ehälsa och Välfärdsteknologi kl 13-16. Plats:

Läs mer

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand.

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand. Protokoll 2008-12-08 Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 december 2008 kl. 08:30-11:40 Plats: Närvarande: Förhinder: Övriga: GR-huset, Göteborg

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Anteckningar Åsa S Angervall Styrgruppen för det sociala området Tid: 15 september 2008, kl. 12-17 Plats: Thorskogs slott, Västerlanda Närvarande: Madeleine Dahlgren, Lilla Edet Dario Espiga, Göteborg

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

IFO-chefsnätverket/GR. Plan 2018

IFO-chefsnätverket/GR. Plan 2018 IFO-chefsnätverket/GR Plan 2018 Varför? (syfte) Arena för strategiska frågor inom IFO-området Omvärldsbevakning Erfarenhetsutbyte Inspiration till utveckling Samverkan om utvecklingsinsatser Påverkan i

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av det gemensamma arbetet 2017 Ny lag som reglerar övergången mellan vårdgivare Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid

Läs mer

Samverkan för friskare arbetsplatser - Avsiktsförklaring för låg och stabil sjukfrånvaro

Samverkan för friskare arbetsplatser - Avsiktsförklaring för låg och stabil sjukfrånvaro Samverkan för friskare arbetsplatser - Avsiktsförklaring för låg och stabil sjukfrånvaro Centrala parters arbetsmiljöarbete Kommunerna och landstingens arbetsmiljöråd (AMR) Samverkansavtalet Arbetsmiljöforskning

Läs mer

Mötesanteckningarna godkändes och lades till handlingarna.

Mötesanteckningarna godkändes och lades till handlingarna. ANTECKNINGAR APL-gruppen för vård och omsorg 2015-10-23 Anteckningar nätverket APL-gruppen Vård och omsorg, sjukvård Tid: fredag 23 oktober 2015, kl. 09:00-12:00 Plats: GR, Rum 5 Deltagare Ann Blomström,

Läs mer

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA 2017-08-31 Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA Våren 2017 www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Härryda kommun, Mölndal stad, Partille

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Protokoll Åsa S Angervall 2009-06-22 Styrgruppen för det sociala området Tid: 15 juni 2009, kl. 13-16 Plats: GR-huset, Göteborg Närvarande: Carina Liljesand, Göteborg Boel Holgersson, Ale Lise-Lotte Berghede,

Läs mer