Nr 4 - december 2017 Årgång 42

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nr 4 - december 2017 Årgång 42"

Transkript

1 Nr 4 - december 2017 Årgång 42

2 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: ungdom till och med 19 år: 100 kronor familj: 350 kronor skola/bibliotek/institution: 500 kronor* Glöm inte att meddela namn, adress, telefon, e-post (och födelseår om du är under 20 år)! Som medlem får du: - tillgång till klubbens bibliotek - gå på 3-4 populärvetenskapliga föredrag per termin - gå på visningar vid klubbens observatorium i Mölnlycke - komma med på star parties på olika ställen i landet - rabatt på medlemskap i och tidskrifterna från Svenska Astronomiska Sällskapet (SAS) och Svensk Amatörastronomisk Förening (SAAF) Är du inte medlem så passa på att betala redan idag. Medlemskapet gäller ett år från det datum du betalar! Tilläggsavgifter: (Obs! Angivna tilläggsavgifter gäller för dem som betalar grundavgift till GAK ) Svenska Astronomiska Sällskapet (SAS): 200:- (ordinarie avgift 240:- ) Då får du tidskriften Populär Astronomi, 4 nummer per år. Hemsida: Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF): 160:- (ordinarie avgift 220:- ) Då får du tidskriften Telescopium, 4 nummer per år. Flerårig prenumeration ger mängdrabatt. Hemsida: * Institutioner har fler förmåner. Kontakta ordföranden för mer information! E-postadresser: ordforanden@goteborgsastronomiskaklubb.se Bidrag till denna tidskrift kan sändas till aurora@goteborgsastronomiskaklubb.se Penninggåvor till GAK-fonden mottages tacksamt när som helst! Du kan också läsa AURORA via hemsidan. - Klicka på Aurora i innehållsförteckningen till vänster på hemsidan. - På Aurorasidan hittar du texten: Som medlem kan du läsa de senaste numren via denna länk (kräver lösenord) - Klicka på länken. I år (2017) skall du ange medlem och lösenordet st10iii Nästa nummer beräknas utkomma i början av mars MANUSSTOPP: 1 februari 2018 Omslagsbilden: Foto Peter Juhlin. Se artikel sidan 5.

3 3 GAK:s STYRELSE: Lennart Noring Claes-Göran Carlsson Jan Persson Joaquin Vijil Göran Kajler Anders Winnberg (ordf.) (vice ordf.) (kassör) (sekr.) (obs.-förv.) (hedersledamot) Christian Vestergaard Ingemar Ewaldz Christer Brattås Johan Linnér Sven-Göran Lätt Jan-Gunnar Tingsell (ledamot) (ledamot) (ledamot) (suppleant) (suppleant) (suppleant) E-POSTADRESSER: FÖREDRAG HÖSTEN 2017, klockan Om inget annat anges, hålls föredragen i Hörsalen, Slottsskogsobservatoriet Adress: Björn Hedvalls stig 3 december Forskarassisten Elvire de Beck, Onsala Rymdobservatorium vid Chalmers Tekniska Högskola; "Painting with the stars. How old stars colour your teeth and your car". NÄSTA ÅRSMÖTE är fastställt till söndagen den 11:e mars 2018, kl Boka in tiden i din almanacka så du inte missar årsmötet och årsmötesföredraget kl. 14:00.

4 4 Stjärnhimmelsvisningar vid klubbobservatoriet i Mölnlycke, 2017 För anmälan och vägbeskrivning, kontakta respektive visningsledare genom att antingen skicka ett mejl eller ringa När två datum anges är det andra reservdatum om dåligt väder första dagen. Visningen varar ca 1,5 timme från utsatt tid. Medtag ficklampa, varma kläder och oömma skor. Visningarna är gratis. Datum Tid På himmlen Visningsledare 9/(10) dec 20:00 M42 upp vid 19-tiden. Johan Linnér Plejaderna, Uranus För vårens föredrag och visningar våren 2018; se hemsidan E-postadresser till visningsledarna: Johan Linnér visningsledare2@goteborgsastronomiskaklubb.se Johan Sandqvist visningsledare3@goteborgsastronomiskaklubb.se Göran Kajler visningsledare4@goteborgsastronomiskaklubb.se Så snart visningarna av Lahallsobservatoriet är fastställda annonseras dessa på hemsidan.

5 5 REDOVISNING MÅNBILD, SEPT 2017 PETER JUHLIN Första gången jag såg en liknande bild av månen blev jag riktigt tagen och imponerad, och siktat på att själv försöka återskapa en liknande bild utifrån egen teleskopsobservation, integration och bildprocessande. Jag har lagt en stor tid på att undersöka relevansen och trovärdigheten i alla variabler och strukturer man får fram genom filterteknik som detta. Det pågår en stor och aldrig sinande diskussion huruvida korrektheten på månens färger är och hur den återgives bäst utifrån materialen som finns där. Vår måne är ju inte grå/vit, helt gul eller röd även om det är vackert i många fall. Ljuset dimmras och bryts av atmosfären utifrån där vi befinner oss på jorden och döljer det verkliga vackra. Sanningen är mångfacetterad helt klart då man måste avväga bedömning utifrån hur ljusbrytning, betraktningsvinkel (jorden, solens och månens rörelser), kameraupplösning, och temperatur samt geologisk placering, väder och luftfuktighet/temperatur. Det är konstaterat att olika material avger variabler av ljusreflexer utifrån detta, men inom ett visst spektra. Således kan färgåtergivningen bli mer korrekt utifrån vad vetenskapen informerar om. Materialen på månen vi talar om är i huvudsak Titan, Ferrostål, aluminium, utfällningar från dessa - bl.a rost, vulkansten och annat grus o stoft. De filter jag har använt är LRGB, Ha, O och Y (alla i 1.25 inch storlek). Optiken jag använder är Orion 8 Astrograph, Celestron GT Advanced montering, RCC II Korrektor och Zwo asi 178MM (6,2mp monokrom kamera) samt filter. Inget filterhjul då denna ccd-kamera faller ur fokus då. Jag har lyft fram gråtoner i de olika filter som används (även kombinerat flera av dem). T.ex orange (O) tar fram fler nyanser och kontrast, gul (Y) lyfter fram fler detaljer i mörkare partier. Dessa har lagt in i respektive R, B,G biblioteket och kombinerats.

6 6 Bildtagning: 300st x á LRGB, Y och O 600st x Ha, 100st x OII, 200st x "filterfritt" Exp. 0,200--0,600 ms s (7-10sek och gain 175 för Ha)Gain: (175)Gamma: varierande L/Luminance-bilden skall alltid vara un-binned vid stackning, och respektive RBG-filterbild i 2x2 binning, detta för att få en bra utgångspunkt vid användning av integrationsprogrammet tex StarTools). Bilderna stackades i AutoStackert 2 samt Registax i omgångar, samt grundkalibrerades i registax. Stabilisering av bilderna gjordes i AS2 (så att objektet ligger på samma ställe i bilden helt enkelt). Figur 1 1/ Detta är R-bildsformatering (röd). De gröna pixelmarkeringarna visar direktdetektering av den specificerade angivna gråtonen som återspegling från ett av det som filtereffekterna lyfter fram. Linjerna kommer att senare visa ett utsnittsvärde av de gråtonade variablerna. Detta kommer att färgläggas med ett rödspektra i ett senare steg.

7 7 Figur 2. Här är R-variabelns utsnittsvärdet pålagt (detta kan även justeras till brunare ton). Nu detekteras ytterligare ett röd-spektra i bilden, i detta fall används floodfill för att få ett sammanhang i effekten. Figur 3 R-färgens Dias mm justeras före applicering. Observera att färgernas Ratiovärden (omfång i förhållande till övriga färger) måste kallibreras och justeras innan detta steg.

8 8 Figur 4. Här är den nyans av R av flera pålagd, alla färgerna i huvudbilden representeras genom denna procedur. Figur 4 Figur 5. Här är nästa steg (figur 5) i integrationsprocessen med ett B-bildsformattering..

9 9 Alla dessa variabler av gråspektrum som lyfter fram detaljerna bättre återges genom diverse filter ex. LRBG, Y, Ha (12nm) och O mm på en monokrom kamera. Färgintegrationerna gjordes i detta fall i c.a 60 omgångar till den slutliga bilden utöver den monokroma stackingen och kalibrering av c.a 2700 bilder som ligger till grund för huvudbilden, alla i FITS-format. ÅRSMÖTE , kl. 13:00 ARBETSDAGAR OCH TRÄDFÄLLNING VID LAHALLSOBSERVATORIET Den 30 sep och 1 okt hölls det arbetsdagar vid klubbobservatoriet. Vi hade köpt in en tvättborste med ett 5m långt teleskopskaft för tvättning av fasader och kupol. Vatten är det ont om så det hade burits upp i ett antal dunkar. Lars-Erik Andreasson tvättade kupolen, först med ett algrengöringsmedel och sedan med vatten. Det var tungt att skrubba och svårt att få tryck på borsten med det långa skaftet. Kupolen var nästan svart av alger på norrsidan så den var i stort behov av tvättning. Det blev betydligt bättre men det krävs ännu en tvätt innan det blir bra. Kanske ska man passa på att tvätta när det regnar nästa gång.

10 10

11 11 Ett vedskjul byggdes upp av Johan Linnér och Johan Sandqvist. Välbehövligt. Dobsonteleskopet var i behov av en balansering av något slag och vi har länge hållit till godo med en provisorisk sandlåda i bakänden. Nu fick den ett enkelt och lättanvänt "pinnställ" där man snabbt och enkelt flyttar på motvikten beroende på teleskopets vinkel.

12 12 En begagnad dataprojektor och projektionsduk har också införskaffats. Duken kommer att sättas upp vid ett senare tillfälle vilket innebär att vi kan ha bildvisning mm i värmestugan. Den 23 okt fick vi hjälp av Härryda kommun och deras entreprenör, Lyons Trädvård AB att fälla träd runt observatoriet. Detta blev möjligt tack vare ett mycket välvilligt bemötande av kommunens miljösamordnare, Emma Nevander. Behovet att fälla hade "vuxit" sig stort :-) Horisonten mot väster blev nu betydligt bättre och faran för att träd skulle falla över byggnaderna vid kraftig blåst kan nu "blåsas" av :-) Fyra gubbar som var på bästa "cutting mode" röjde runt en hel dag och nu är det knappt man känner igen sig där uppe. Göran Kajler Tänkvärt Kal till sin vapendragare Osbonn. -Dô Osbonn. Vad är det för likhet mellan solen och en slips? -Vet inte Kal. -Båda går ner i väst! När nya rymdsonder skickas upp har de satt eliten i rymdfärjan.

13 13 INKÖP AV OPTIK SAMT BIDRAGSPENGAR 2017 GAK erhöll under 2017 ett bidrag från Planetariefonden på 1100:-. Detta har används till inköp av ett 2" vidvinkelokular av märket Orion Q70. Brännvidden är 38mm och synfältet 70 grader. Det kommer att användas till refraktorn och ger då en förstoring på ca 60X. För övrigt har också inköp gjorts av ett 1 1/4 Meade zoomokular med brännvidd 8-24mm. Det här kommer främst att användas i "flipmirrorn" för centrering av planeter inför astrofotografering. Ett inköp av en mellanring har också gjorts och denna kommer att användas för att komma rätt med astrokamera vid fokusering.

14 14 DAGS ANMÄLA SIG TILL VÄRMLAND STAR PARTY, 2018 Då börjar det bli dags för populära Värmland Starparty, årgång 28 som går av stapeln 9-11 mars 2018! Som vanligt så hålls evenemanget på Berga Gård i Lysvik med fantastisk vy över både sjön Fryken och den mörka stjärnhimlen. Programpunkterna är delvis fastställda och du kan se dessa på hemsidan: är nedan (med reservation för ändringar). I skrivande stund (10/10) har vi meteorolog Anders Wettergren, Norrköping som håller föredrag om en intressant stjärnbild under lördag eftermiddag samt Christer "Göksbol" Jansson, som på söndag förmiddag kåserar kring legendaren Ragnar Schöldströms teleskopbyggen från sin tid (ett 6" teleskop byggt efter Schöldströms instruktioner kommer att finnas på plats). Snart kommer också huvudföreläsaren att fastställas samt kompletterande föredrag under lördag och söndag! Om du vill hålla föredrag under VSP så hör av dig till Mats Yderstig på tel Vidare så är firma Astro Sweden på plats med försäljning av astronomiska prylar och som vanligt har vi den astronomiska tipspromenaden, den uppskattade lunchen, försäljning av astronomiska prylar, kaffe, korv och filippinska grillspett, observationer med teleskop och inte minst tid för umgänge. Ta gärna med ditt eget teleskop när du kommer, platsen erbjuder en fin och mörk stjärnhimmel. Vi fortsätter med fjolårets succé med en workshop för astrofotografer som har tillkommit på fleras begäran. Vi smygstartar med den på fredag kl. 17:00. För information och anmälan kontakta Daniel Sundström på daniel.d.sundstrom@gmail.com eller tel Workshopen ingår i deltagaravgiften för VSP! Anmälan till VSP görs via mail till: varmlandstarparty@gmail.com i första hand eller ring Mats på tel i andra hand (dagtid kl. 09:30-17:00) eller sätt in 150:- på Nordea bankkonto nr. (1169) (hela helgen) eller 100:- (1 dag) och ange "Mats Yderstig" som betalningsmottagare. Obs: Vill du äta den utsökta lunchen på lördag (120:-, betalas på plats) anmäler du också detta samtidigt men dock senast 6 mars. Antalet platser är begränsade så först till kvarn. För bokning av rum för övernattning kontakta snarast Berga Gård på (Vanja Ranström) eller via mail på: info@bergagard.com (ange namn, adress, telefonnummer samt önskad övernattning). Rumspris: 250:- per person och natt. Hemsida: GPS-korrdinater till Värmland Starparty på Berga gård: lat: 60,023982, long: 13, Följ gärna Värmland Starparty på Facebook och få de senaste nyheterna kring evenemanget. Varmt välkomna önskar Värmlandsgänget!

15 15 Program VSP 2018 Fredag 9 mars 16:00 Anmälning och incheckning. 17:00 Workshop med Sveriges bästa astrofotografer. 18:00 Kaffeservering, umgänge, försäljning, observationer. Lördag 10 mars 10:00 Värmland Star Party invigs. 10:15 Föredrag, ej fastställt. 11:15 Kaffepaus. 11:45 Astronomisk tipspromenad. 12:30-15:00 Lunch. 15:00 Huvudföredrag, ej fastställt. 16:30 Kaffepaus. 17:30 Anders Wettergren, Norrköping, håller föredrag om en intressant stjärnbild. 19:30 Observationer, spontana föredrag, kaffeförsäljning, astronomiskt samkväm. Söndag 11 mars 10:30 Christer "Göksbol" Jansson kåserar om teleskopkonstruktören och legendaren Ragnar Schöldström. 12: års VSP avslutas.

16 16

Nr 1 - mars 2017 Årgång 42

Nr 1 - mars 2017 Årgång 42 Nr 1 - mars 2017 Årgång 42 M42. Foto: Magnus Edbäck Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till och med 19 år: 100 kronor

Läs mer

Nr 2 - juni 2017 Årgång 42

Nr 2 - juni 2017 Årgång 42 Nr 2 - juni 2017 Årgång 42 Foto: Robert Habolin Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till och med 19 år: 100 kronor

Läs mer

Nr 4 - december 2016 Årgång 41

Nr 4 - december 2016 Årgång 41 Nr 4 - december 2016 Årgång 41 Foto: Claes Göran Carlsson, 2016-05-23. Objektiv: Sigma EX DG, 8 mm 1:3,5 Circular Fisheye (rund bild, 180 graders bildvinkel runt om). Kamera: Nikon D-610 (fullformats enögd

Läs mer

Nr 3 - september 2017 Årgång 42

Nr 3 - september 2017 Årgång 42 Nr 3 - september 2017 Årgång 42 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till och med 19 år: 100 kronor familj: 350 kronor

Läs mer

Nr 2 - juni 2018 Årgång 43

Nr 2 - juni 2018 Årgång 43 Nr 2 - juni 2018 Årgång 43 Foto: Johann Nishant. GAK:s klubbobservatorium 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till

Läs mer

Nr 4 december 2013 Årgång 37

Nr 4 december 2013 Årgång 37 Nr 4 december 2013 Årgång 37 Nova Delphini 2013 Se artikel inne i tidningen. Foto: Lars-Erik Andréasson 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto:

Läs mer

Foto: Danjel Svensson

Foto: Danjel Svensson Nr 2 -- juni 2015 Årgång 39 Foto: Danjel Svensson Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till och med 19 år: 100 kronor

Läs mer

Nr 3 september 2013 Årgång 37. Kometen c/2011 L4 (Panstarrs) och Andromedagalaxen M31 Fotograf: Lars-Erik Andréasson

Nr 3 september 2013 Årgång 37. Kometen c/2011 L4 (Panstarrs) och Andromedagalaxen M31 Fotograf: Lars-Erik Andréasson Nr 3 september 2013 Årgång 37 Kometen c/2011 L4 (Panstarrs) och Andromedagalaxen M31 Fotograf: Lars-Erik Andréasson Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor

Läs mer

Nr 1 mars 2014 Årgång 38

Nr 1 mars 2014 Årgång 38 Nr 1 mars 2014 Årgång 38 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till och med 19 år: 100 kronor familj: 350 kronor skola/bibliotek/institution:

Läs mer

Nr 3 - september 2018 Årgång 43. Foto: Göran Kajler, på Lahall. Jupiter , UTC 23:44

Nr 3 - september 2018 Årgång 43. Foto: Göran Kajler, på Lahall. Jupiter , UTC 23:44 Nr 3 - september 2018 Årgång 43 Foto: Göran Kajler, på Lahall. Jupiter 2018-05-10, UTC 23:44 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4

Läs mer

Nr 1 - mars 2015 Årgång 39

Nr 1 - mars 2015 Årgång 39 Nr 1 - mars 2015 Årgång 39 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till och med 19 år: 100 kronor familj: 350 kronor

Läs mer

Nr 4 - december 2015 Årgång 39. Månförmörkelsen (Foto: Jörgen Sannerstedt, Kalmar. Se sidan 8)

Nr 4 - december 2015 Årgång 39. Månförmörkelsen (Foto: Jörgen Sannerstedt, Kalmar. Se sidan 8) Nr 4 - december 2015 Årgång 39 Månförmörkelsen 2015-09.28 (Foto: Jörgen Sannerstedt, Kalmar. Se sidan 8) Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto:

Läs mer

Nr 3 - september 2015 Årgång 39. Pluto i synligt ljus. Foto från New Horizons, NASA

Nr 3 - september 2015 Årgång 39. Pluto i synligt ljus. Foto från New Horizons, NASA Nr 3 - september 2015 Årgång 39 Pluto i synligt ljus. Foto från New Horizons, NASA Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom

Läs mer

Nr 2 - juni 2016 Årgång 41

Nr 2 - juni 2016 Årgång 41 Nr 2 - juni 2016 Årgång 41 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till och med 19 år: 100 kronor familj: 350 kronor skola/bibliotek/institution:

Läs mer

Nr 1 - mars 2016 Årgång 40

Nr 1 - mars 2016 Årgång 40 Nr 1 - mars 2016 Årgång 40 Foto: Fredrik Palmén Se sidan 5. Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till och med 19 år:

Läs mer

Nr 3 - september 2016 Årgång 41

Nr 3 - september 2016 Årgång 41 Nr 3 - september 2016 Årgång 41 Foto: Lars-Erik Andreasson Perseiderna 2016. Se text sidan 2. Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4

Läs mer

Fredag 3 januari ett observationsmöte som blev inställt på grund av mulet väder.

Fredag 3 januari ett observationsmöte som blev inställt på grund av mulet väder. Norrköpings Astronomiska Klubb Verksamhetsberättelse för året 2014 Klubbens trettiosjunde verksamhetsår var vi 42 medlemmar (två fler än under 2013). Årsavgiften var 175 kronor, vilket även inkluderade

Läs mer

Nr 4 - december 2014 Årgång 38

Nr 4 - december 2014 Årgång 38 Nr 4 - december 2014 Årgång 38 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till och med 19 år: 100 kronor familj: 350 kronor

Läs mer

Nr 2, juni 2013 Årgång 37

Nr 2, juni 2013 Årgång 37 Nr 2, juni 2013 Årgång 37 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till och med 19 år: 100 kronor familj: 350 kronor

Läs mer

Nr 1 - mars 2018 Årgång 43

Nr 1 - mars 2018 Årgång 43 Nr 1 - mars 2018 Årgång 43 Foto: Johann Nishant 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till och med 19 år: 100 kronor

Läs mer

Nr 2 - juni 2014 Årgång 38

Nr 2 - juni 2014 Årgång 38 Nr 2 - juni 2014 Årgång 38 Fotograf: Alexander Jönsson, Lysekil vf1_alex@hotmail.com 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4.

Läs mer

Nr 1 mars 2013 Årgång 37

Nr 1 mars 2013 Årgång 37 Nr 1 mars 2013 Årgång 37 Mats Yderstig gör ett s.k. "stjärntest" för att se om det polerade glaset är färdigt för aluminisering och snart kan kallas för spegel. 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb

Läs mer

CYGNUS. Länktips! Kallelse: Årsmöte 15 mars 2012

CYGNUS. Länktips! Kallelse: Årsmöte 15 mars 2012 CYGNUS Medlemsblad för Östergötlands Astronomiska Sällskap Nr 2, 2011 Innehåll Länktips! Kallelse till Årsmötet Sammanfattning av Gösta Gahms föredrag under Höstmötet 1 2 Vårens program 3 ÖAS webbplats

Läs mer

Alingsås Astronomiklubb. Hösten 2009

Alingsås Astronomiklubb. Hösten 2009 Alingsås Astronomiklubb Hösten 2009 Medlemsblad för Alingsås Astronomiklubb (AAK) Ordf. Robert Wahlström Oscarsg 15 441 33 Alingsås Tel: 0322-17 877 Mob: 0734-232 632 E-Mail: robert@alderaan.nu Sekr. Terje

Läs mer

HALLANDS ASTRONOMISKA SÄLLSKAP HÖSTEN/VÅREN

HALLANDS ASTRONOMISKA SÄLLSKAP HÖSTEN/VÅREN HALLANDS ASTRONOMISKA SÄLLSKAP HÖSTEN/VÅREN 2017-2018 M67 är en stjärnhop i Kräftans stjärnbild. En del astronomer funderar på om det inte var i just den som vårt solsystem en gång bildades för 4,8 miljarder

Läs mer

Medlemsblad. Östergötlands Astronomiska Sällskap. för. Nr 1, 2006 Sidan 1

Medlemsblad. Östergötlands Astronomiska Sällskap. för. Nr 1, 2006 Sidan 1 Nr 1, 2006 Sidan 1 CYGNUS Medlemsblad för Östergötlands Astronomiska Sällskap Accepterar du som är medlem att, i stället för genom postutskick, själv hämta CYGNUS från vår hemsida? Sänd då ett e-brev till

Läs mer

Årgång 36 Nr 4, dec Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb

Årgång 36 Nr 4, dec Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb Årgång 36 Nr 4, dec. 2012 Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb www.goteborgsastronomiskaklubb.se 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto:

Läs mer

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE Tid: Söndagen den 19 februari 2012 klockan 12:30 till 16.30 (cirka) Plats: Fridhemsgatan 16, in på gården, bostadsrättsföreningens samlingslokal Ring: Ragnar

Läs mer

FRÄMJAR NYTT. Nr Jursla-Åby

FRÄMJAR NYTT. Nr Jursla-Åby FRÄMJAR NYTT Hej främjare, Härligt, äntligen är hösten här. Vi väntar nu på svampen och hoppas på ett super år. Hoppas alla haft en underbar sommar, i år har det varit mycket sol och värme. Vad händer

Läs mer

HALLANDS ASTRONOMISKA SÄLLSKAP VÅREN 2017

HALLANDS ASTRONOMISKA SÄLLSKAP VÅREN 2017 HALLANDS ASTRONOMISKA SÄLLSKAP VÅREN 2017 Alfa Centauri består av tre stjärnor och runt en av dem (Proxima Centauri som också är solens närmaste granne) har man upptäckt en jordliknande planet, Proxima

Läs mer

Venuspassagen

Venuspassagen Årgång 36 Nr 3, september 2012 Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb www.goteborgsastronomiskaklubb.se Venuspassagen 2012-06-06 Här fotograferad genom klubbobservatoriets 6"-refraktor med Baader

Läs mer

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar!

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Till vår förenings 21:a årsmöte, den 12:e mars, hade 75 medlemmar infunnit sig. Efter årsmötesförhandlingarna höll vår inbjudne föreläsare, Gunnar Henningsson,

Läs mer

Årgång 36 Nr 2, juni Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb

Årgång 36 Nr 2, juni Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb Årgång 36 Nr 2, juni 2012 Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb www.goteborgsastronomiskaklubb.se 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 200 kronor till plusgirokonto:

Läs mer

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association. Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association. Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte Tid: Söndagen den 20 januari 2008 klockan 11:00 till 14 (cirka) Plats: Kista Träff, Grönlandssalen, Kista Torg 7, (våningen ovanpå KIsta bibliotek), 100 m

Läs mer

Alingsås Astronomiklubb. Hösten 2012

Alingsås Astronomiklubb. Hösten 2012 Alingsås Astronomiklubb Hösten 2012 Medlemsblad för Alingsås Astronomiklubb (AAK) Ordf. Robert Wahlström Klintens väg 6 441 41 Alingsås Tel: 0322-17 877 Mob: 0734-232 632 E-Mail: robert@alderaan.nu Sekr.

Läs mer

Nr Hej! Kurser i höst: Se medföljande bilaga!!

Nr Hej! Kurser i höst: Se medföljande bilaga!! Nr. 3 2003 Hej! Då var den långa sommarpausen över än en gång. Och det har blivit dags att lämna stranden i tid, så att man inte går miste om någon dans! Mathias Dans på Vipan: Tisdagen 26/8 kl.19.00 startar

Läs mer

Hej alla medlemmar i Kils Slalomklubb.

Hej alla medlemmar i Kils Slalomklubb. Medlemsbrev oktober 2016 Hej alla medlemmar i Kils Slalomklubb. Nu är vi strax inne i oktober månad och förberedelserna inför kommande säsong är i full gång. Våra anmälningar till samtliga våra verksamheter

Läs mer

FRÄMJAR NYTT. Nr 2 2015 Jursla-Åby

FRÄMJAR NYTT. Nr 2 2015 Jursla-Åby FRÄMJAR NYTT Hej främjare, Härligt, nu är det dags igen för oss alla att komma ut i naturen. Svamp och bär är alltid roligt att plocka. Augusti började bra med svamp/bär men sedan blev det lite torrt.

Läs mer

Nr. 2 Årgång 35 maj Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb

Nr. 2 Årgång 35 maj Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb Nr. 2 Årgång 35 maj 2011 Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb www.goteborgsastronomiskaklubb.se 2 AURORA 2/2011 : Christian Vestergaard Claes-Göran Carlsson Jan Persson Jan-Gunnar Tingsell Göran

Läs mer

Användarmanual för ESS Bokningssystem 5.0. ESS Bokningssystem för bokning av vaktpass, sjösättning och upptagning samt arbetspass och aktiviteter

Användarmanual för ESS Bokningssystem 5.0. ESS Bokningssystem för bokning av vaktpass, sjösättning och upptagning samt arbetspass och aktiviteter Användarmanual för ESS Bokningssystem 5.0 ESS Bokningssystem för bokning av vaktpass, sjösättning och upptagning samt arbetspass och aktiviteter Du hittar till bokningssystemet på ESS webbsida Här finns

Läs mer

UNGDOMSSEKTIONEN Där behöver vi hjälp att komma igång. Kom gärna med förslag vad vi skall göra under året.

UNGDOMSSEKTIONEN Där behöver vi hjälp att komma igång. Kom gärna med förslag vad vi skall göra under året. TÄVLINGAR 2012 24 Mars Våffelracet 15 April RS och FRS Sprintcupen 17 Maj Torsdagsrally Sprintcupen 21 Juli Midnattssolsrallyt 3 Aug. Kvällsrally 18 Aug Kräftracet 1 Sept Rally EMK Kannan 20 Okt Sprintcupen

Läs mer

LITE ATT KOMMA IHÅG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LICENSKURS Licenskurs i Rally kontakta Danne 016-140957 073-5844814 Licenskurs i Folkrace kommer att. meddelas via hemsidan. Kontakta Anita 070-6504532 eller

Läs mer

Skövde Fågelklubb. Skövde Fågelklubbs styrelse Klubbens lokal ligger på Norra Bergvägen 21 i Skövde.

Skövde Fågelklubb. Skövde Fågelklubbs styrelse Klubbens lokal ligger på Norra Bergvägen 21 i Skövde. Skövde Fågelklubb Klubbens lokal ligger på Norra Bergvägen 21 i Skövde. Medlem i klubben blir man genom att för enskilt medlemskap sätta i 150 kr på bankgiro: 489-7930, för familjemedlemskap 200 kr och

Läs mer

Vårprogram seniorer väst

Vårprogram seniorer väst seniorer väst Vårprogram 2019 - Våren inleds i slutet av februari med en resa till Gekås i Ullared - Vårt årsmöte följer i mars - Vi avslutar vårprogrammet i maj med en fin resa till Herrljunga - För mer

Läs mer

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING 2012 Nr: 2 BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING Museets öppettider: Lördag-söndag under juni-augusti kl.11.00-15.00 Grupper hela året Årsmötet 28 mars i Övergransgården sidan 2 Torpbesök i tid

Läs mer

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE Tid: Söndagen den 20 februari 2011 klockan 12:00 till 16.30 (cirka) Plats: Fridhemsgatan 16, in på gården, bostadsrättsföreningens samlingslokal Ring: Ragnar

Läs mer

STYRELSEN. Ordförande Åke Lundvall 08-583 562 12

STYRELSEN. Ordförande Åke Lundvall 08-583 562 12 1 STYRELSEN Viggen Tele,mail Ordförande Åke Lundvall 08-583 562 12 Vice ordförande Åsa Lundvall 08-580 172 55 asa.lundvall@comhem.se Kassör & Lägeransvarig Katarina Ejergård 08-87 85 87 ninaejergard@hotmail.com

Läs mer

Medlemsbrev våren 2017

Medlemsbrev våren 2017 Medlemsbrev våren 2017 Föreningen Backamo Vänner kallelse till årsmöte 29 april Alla är hjärtligt välkomna till årsmötet, ingen föranmälan. Årsmöte 29 april Vi samlas i matsalen, byggnad 40. Programmet

Läs mer

Program för hösten 2018

Program för hösten 2018 Program för hösten 2018 Medlemsinformation. Vi vill att så många som möjligt anmäler sin e-postadress. Då sänder vi utskicken via den. Vi bidrar också alla till att minska miljöbelastningen genom minskad

Läs mer

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller.

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller. Vikingen nr 4 2003 Tidningen "VIKINGEN" utkommer med 4-5 nummer per år. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller Vill ni vara

Läs mer

VI HAR ÖPPET ONSDAGSKVÄLLAR VÄLKOMNA!! LÄS HEMSIDAN Där hittar ni träningstider. m.m.

VI HAR ÖPPET ONSDAGSKVÄLLAR VÄLKOMNA!! LÄS HEMSIDAN   Där hittar ni träningstider. m.m. VI HAR ÖPPET ONSDAGSKVÄLLAR VÄLKOMNA!! LÄS HEMSIDAN www.eskilstunamk.com Där hittar ni träningstider. m.m. Nr 1 2019 MEDLEMSAVGIFTER Tänk vad tiden går fort, nu är det dags att betala medlemsavgiften igen.

Läs mer

Dramatik i stjärnornas barnkammare av Magnus Gålfalk (text och bild)

Dramatik i stjärnornas barnkammare av Magnus Gålfalk (text och bild) AKTUELL FORSKNING Dramatik i stjärnornas barnkammare av Magnus Gålfalk (text och bild) Där stjärnor föds, djupt inne i mörka stoftmoln, händer det märkliga och vackra saker. Med hjälp av ett teleskop och

Läs mer

DEC 2007 ÅRGÅNG 35 INNEHÅLLET: KLUBBINFO KALLELSE ÅRSMÖTE EFTERLYSNING MEDLEMSAVGIFT BÅT KVÄLL SMFF FRIENDSHIP RACE MSEC 07/08 GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

DEC 2007 ÅRGÅNG 35 INNEHÅLLET: KLUBBINFO KALLELSE ÅRSMÖTE EFTERLYSNING MEDLEMSAVGIFT BÅT KVÄLL SMFF FRIENDSHIP RACE MSEC 07/08 GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! -NYTT Nyköpings Modellklubb DEC 2007 ÅRGÅNG 35 INNEHÅLLET: KLUBBINFO KALLELSE ÅRSMÖTE EFTERLYSNING MEDLEMSAVGIFT BÅT KVÄLL SMFF FRIENDSHIP RACE MSEC 07/08 GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! Hej! NMK-NYTT ÄR MEDLEMSTIDNING

Läs mer

FRA VET informerar. FRA VET informerar på hemsidan. Medlemsavgift Hänt sedan sist 2015 NR 1 FRA VETERANFÖRENING

FRA VET informerar. FRA VET informerar på hemsidan. Medlemsavgift Hänt sedan sist 2015 NR 1 FRA VETERANFÖRENING 1 FRA VET informerar 2015 NR 1 FRA VETERANFÖRENING 2015-01-22 I det här numret 1 FRA VET info på hemsidan 1 Medlemsavgift 2015 1 Hänt sedan sist 2 Svenska Akademien 2 Kallelse till årsmöte 3 Historiskt

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Oktober

Vad händer i Färgelanda? Oktober Vad händer i Färgelanda? Oktober Världens Barn Gala Torsdag 2 oktober kl. 18.30 Färgelanda Sporthall Lilla Bandet Jenny och Frank Margareta Haglund med familj DNA and The Cellarboys Färgelanda Judoklubb

Läs mer

KALLendarium KALLBYGDENS DIGITALA NYHETSBLAD FEBRUARI AKTUELL KALENDER com

KALLendarium KALLBYGDENS DIGITALA NYHETSBLAD FEBRUARI AKTUELL KALENDER   com KALLendarium KALLBYGDENS DIGITALA NYHETSBLAD FEBRUARI 2019 AKTUELL KALENDER www.kallbygden com Vad händer? Den här månaden har vi med lite nytt som kan intressera. Kul att återuppväcka den gamla traditionen

Läs mer

KORVEN SÄSONG

KORVEN SÄSONG Korven i siffror Det kom 197 till start och spelade 1302 rundor. Snitt 6,5 rundor/man. Äldst 85 år yngst 50 år. Snittålder 70,8 år. Våra HCP lägst 2,7 högst 34,9. Snitthandicap 17,8. Flest 133 startande,

Läs mer

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Kära Unionen-Senior! Välkommen till en ny termin! Vi hoppas att du ska finna höstens program attraktivt! Fredriksdals köksträdgård Utfärd till Wanås

Läs mer

FRÄMJAR NYTT. Nr Jursla-Åby

FRÄMJAR NYTT. Nr Jursla-Åby FRÄMJAR NYTT Hej främjare, Nu är det vinter men tyvärr ovanligt varmt och dåligt med snö. Men som tur är verkar isarna hålla och det är många som är ute och provar på långfärdsskridskor samt att det är

Läs mer

VI HUSSAR Släktblad nr 91 april 2016

VI HUSSAR Släktblad nr 91 april 2016 VI HUSSAR Släktblad nr 91 april 2016 Släktföreningen Huss 90 år! JUBILEUMSFEST PÅ FORESTA LÖRDAG 18 JUNI 2016 Nu är det dags för släktföreningens stora 90-årsfirande. Vi samlas på Scandic Foresta på Lidingö

Läs mer

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R N U M M E R 1 2 0 1 3 K U N G S Ö R S S K 2013-03- 21 K O M M A N D E A K T I V I T E T E R 7 / 4 U P P T A K T S T R Ä F F M T B 1 4 / 4 1 : A M T B & L Ö P T R Ä N I N G E N ( P R E L. ) 4 / 5 B J Ö

Läs mer

Hej! Höstens kurser är färdigplanerade! Festkommittén har planerat för en hejdundrande höstfest!

Hej! Höstens kurser är färdigplanerade! Festkommittén har planerat för en hejdundrande höstfest! Nr. 3 2001 Hej! Hoppas att ni har haft en trevlig sommar! Vi har jobbat hårt för att planera höstens alla aktiviteter på bästa sätt. Välkomna till en dansfylls höst med Gåsasteget! Ulf Höstens kurser är

Läs mer

Program för hösten 2019

Program för hösten 2019 Program för hösten 2019 Medlemsinformation. Vi vill att så många som möjligt anmäler sin e-postadress. Då sänder vi utskicken via den. Vi bidrar också alla till att minska miljöbelastningen genom minskad

Läs mer

Mer information i kommande SVEFO-INFO.

Mer information i kommande SVEFO-INFO. Aktuell information för Östra Svealands Fotoklubbar Maj 2000 Extranummer EXTRA NUMMER EXTRA NUMMER EXTRA NUMMER EXTRA NUMMER Påminnelse om höstutflykten se bilaga! Aktuell information från Enskede FK angående

Läs mer

INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011

INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011 2011-02-21 Till FMCK Riksstyrelse, hedersledamöter i FMCK RF, samtliga kårer, valberedning samt revisorer INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011 FMCK Värmland har tillsammans med FMCK Riksförbund äran att inbjuda

Läs mer

Medlemsbrev februari 2019

Medlemsbrev februari 2019 Medlemsbrev februari 2019 Kallelse till årsmöte med FUB Stockholm och Inre Ringen Tid Söndag 10 mars 2019 klockan 10.00 12.30. Plats Åttiotvåan på S:t Göransgatan 82A Anmälan Anmäl dig senast onsdag 6

Läs mer

Malmö Fäktklubb av 1919. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 11 12 april 2015

Malmö Fäktklubb av 1919. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 11 12 april 2015 Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2014 2015 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 11 12 april 2015 Florett

Läs mer

bladet Sunnan 5 Oktober 2008 Städdag och höstfest i Sunnan

bladet Sunnan 5 Oktober 2008 Städdag och höstfest i Sunnan Sunnan bladet Redaktör: Jimmy Egserius i 205:an, 08-7153034 jimmy.egserius@gmail.com Städdag och höstfest i Sunnan 5 Oktober 2008 Den 11 oktober klockan 10:00 samlas vi vid lokalen för höstens stora städdag.

Läs mer

1 Årgång 35 Nr 4, december 2011

1 Årgång 35 Nr 4, december 2011 1 Årgång 35 Nr 4, december 2011 Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb www.goteborgsastronomiskaklubb.se Foto: Roger Utas Innehållsförteckning KALENDARIUM...4 ASTROFOTO MED CCD-KAMERA,...5 DAGS

Läs mer

4H:S NATIONELLA KONFERENS

4H:S NATIONELLA KONFERENS Nominera en 4H:are idag 4H:S NATIONELLA KONFERENS I 25-27 JANUARI 2019 I NORRKÖPING I INSPIRATION LÄGERINSPIRATION MED NORGES 4H MEMBERSKY SKATTJAKT NATUR HJÄRT- OCH LUNGRÄDDNING 4H:S NATIONELLA KONFERENS

Läs mer

VÄLKOMNA!! VI HAR ÖPPET ONSDAGSKVÄLLAR. Inga inbetalningskort för medlemsavgiften skickas ut du betalar via BG el.

VÄLKOMNA!! VI HAR ÖPPET ONSDAGSKVÄLLAR. Inga inbetalningskort för medlemsavgiften skickas ut du betalar via BG el. VI HAR ÖPPET ONSDAGSKVÄLLAR VÄLKOMNA!! Inga inbetalningskort för medlemsavgiften skickas ut du betalar via BG 5184-8653 el. Swish 1236929012 Medlemsavgifter Sen. Herr 300:- Sen.Dam 150:- Ungdom upp t.o.m

Läs mer

BJÖRKEKÄRR. Vårprogram SPF Seniorerna Björkekärr. har månadsmöten andra torsdagen i månaden kl 16:00 på. Björkekärrshus

BJÖRKEKÄRR. Vårprogram SPF Seniorerna Björkekärr. har månadsmöten andra torsdagen i månaden kl 16:00 på. Björkekärrshus BJÖRKEKÄRR Vårprogram 2017 SPF Seniorerna Björkekärr har månadsmöten andra torsdagen i månaden kl 16:00 på Björkekärrshus Rosendalsgatan 10 i Björkekärr Alla är hjärtligt välkommna 1 Månadsmöten våren

Läs mer

Skövde Fågelklubb. Program våren 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass

Skövde Fågelklubb. Program våren 2015. www.skovdefagelklubb.se. Foto: K-O Hvass Skövde Fågelklubb Program våren 2015 Foto: K-O Hvass www.skovdefagelklubb.se Skövde Fågelklubb Adressen är Norra Bergvägen 21, Skövde, detta är också vår klubblokal. Banggiro är: 489-7930 Post skickas

Läs mer

Onsdagar f.o.m kl. 20:00 kommer liksom föregående säsong reserveras för träning.

Onsdagar f.o.m kl. 20:00 kommer liksom föregående säsong reserveras för träning. KCC info 2018-2019. Välkommen till en ny spännande curlingsäsong Efter en alldeles för varm sommar så har vädret äntligen återgått till det normala. Lag Edin har redan tjuvstartat sin säsong medan vi vackert

Läs mer

Nr 3 - september 2014 Årgång 38

Nr 3 - september 2014 Årgång 38 Nr 3 - september 2014 Årgång 38 Foto: Mikael Ingemyr Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 250 kronor till plusgirokonto: 4 77 03-4. ungdom till och med 19 år: 100 kronor

Läs mer

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 14 15 april 2012.

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 14 15 april 2012. MALMÖ Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2011 2012 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 14 15 april 2012 Florett

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb Korstensholmen. Medlemsbladet

Uddevalla Motorbåtsklubb Korstensholmen. Medlemsbladet KorstensHolmen är klubbens egen holme ca 3 nm från Uddevalla. Det är en fantastisk holme med bryggor, natthamn, badstränder, grillplatser och klubbstuga m.m. Alla medlemmar och blivande medlemmar hjärtligt

Läs mer

KARLSTAD CENTRUM PROGRAM Dina förmåner som medlem

KARLSTAD CENTRUM PROGRAM Dina förmåner som medlem KARLSTAD CENTRUM PROGRAM 2019 Dina förmåner som medlem Rätt att delta i vår förenings samtliga aktiviteter Tidningen Pensionären - 9 nummer PRO Mervärde rabatter Rabatt på SJ och Ålandsfärjorna Försäkringar

Läs mer

INBJUDAN. StOF:s SOMMARLÄGER MAJ 2015 vid Lida Friluftsgård. Arrangör: Tullinge SK. Programmet i korthet

INBJUDAN. StOF:s SOMMARLÄGER MAJ 2015 vid Lida Friluftsgård. Arrangör: Tullinge SK. Programmet i korthet INBJUDAN StOF:s SOMMARLÄGER 29 31 MAJ 2015 vid Lida Friluftsgård Arrangör: Tullinge SK Programmet i korthet Fredag kväll: Incheckning och sommarlägersprinten (UP) Lördag förmiddag: OL-teknikträning Lördag

Läs mer

En mysig helg tillsammans med likasinnade ute i skärgården?

En mysig helg tillsammans med likasinnade ute i skärgården? En mysig helg tillsammans med likasinnade ute i skärgården? Ung Diabetes bjuder dig till en helg med fokus på typ 2 diabetes på Grundets vandrarhem ute i Stockholms vackra skärgård. Vi kommer under helgen

Läs mer

10 km 5 km. Jogga. motionslopp för tjejer. 6 maj 2017 kl Mariehamn, Åland

10 km 5 km. Jogga. motionslopp för tjejer. 6 maj 2017 kl Mariehamn, Åland sjöjungfrun 6 maj 2017 kl. 14.30 Mariehamn, Åland motionslopp för tjejer Jogga Gå 10 km 5 km Arrangör: Ålands Motionsförbund r.f. Östra Esplanadgatan 7 AX-22100 Mariehamn tel. +358 (0)18 15464 e-mail:

Läs mer

Årgång 36 Nr 1, mars Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb

Årgång 36 Nr 1, mars Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb Årgång 36 Nr 1, mars 2012 Medlemstidning för Göteborgs Astronomiska Klubb www.goteborgsastronomiskaklubb.se 2 Medlem i Göteborgs Astronomiska Klubb blir du enklast genom att betala in 200 kronor till plusgirokonto:

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till riksorganisationer som är medlemmar i Svenska FN-förbundet 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundet består av anslutna riksorganisationer, FN-föreningar

Läs mer

INBJUDAN. StOF:s SOMMARLÄGER MAJ 2015 vid Lida Friluftsgård. Arrangör: Tullinge SK. Programmet i korthet

INBJUDAN. StOF:s SOMMARLÄGER MAJ 2015 vid Lida Friluftsgård. Arrangör: Tullinge SK. Programmet i korthet INBJUDAN StOF:s SOMMARLÄGER 29 31 MAJ 2015 vid Lida Friluftsgård Arrangör: Tullinge SK Programmet i korthet Fredag kväll: Incheckning och sommarlägersprinten (UP) Lördag förmiddag: OL-teknikträning Lördag

Läs mer

Innehåll. Bra datum att komma ihåg under hösten Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling

Innehåll. Bra datum att komma ihåg under hösten Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling 333 Måsguiden 2019 Innehåll Bra datum att komma ihåg under hösten Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling Bra datum att komma ihåg under hösten 2019 25 aug DM

Läs mer

November 2/2012. SVEFOs hemsida www.svefo.eu. Fotomässan i Stockholm. Aktuell information från Östra Svealands Fotoklubbar

November 2/2012. SVEFOs hemsida www.svefo.eu. Fotomässan i Stockholm. Aktuell information från Östra Svealands Fotoklubbar November 2/2012 Aktuell information från Östra Svealands Fotoklubbar I detta SVEFO-INFO finner du inbjudan till årets SVEFO-stämma och utställning. Som tidigare meddelats är det Danderyds FK som står för

Läs mer

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R N U M M E R 1 2 0 1 6 K U N G S Ö R S S K 2016-02- 21 K O M M A N D E A K T I V I T E T E R 3-1 4 / 3 F Ö R S Ä L J N I N G K L U B B K L Ä DER 1 9 / 3 V I N T E R S E R I E N, F I N A L K Ö P I N G 2-3

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till FN-föreningar och FN-distrikt 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundets kongress kommer att äga rum i Göteborg den 13-14 juni 2015. Vi ser fram emot att

Läs mer

Föreningen Sveriges Sändareamatörer SSA SSA-Bulletinen Publ v 36 2/9 2015 Red: SM1WXC Christer. Dagens op..

Föreningen Sveriges Sändareamatörer SSA SSA-Bulletinen Publ v 36 2/9 2015 Red: SM1WXC Christer. Dagens op.. 1 Mäktigt skitväder över Visby idag 1/9 (Bilden ej från Visby!) Rev 150904 Föreningen Sveriges Sändareamatörer SSA SSA-Bulletinen Publ v 36 2/9 2015 Red: SM1WXC Christer. Dagens op.. RIKS-QTC 1. Nya repeatrar

Läs mer

Maten #2 och miljön 2015 2 NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION PUBLICERAT DEN 17 APRIL 2015

Maten #2 och miljön 2015 2 NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION PUBLICERAT DEN 17 APRIL 2015 Foto: Alina Zienowicz/Wikimedia Commons Maten #2 och miljön 2015 2 NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION PUBLICERAT DEN 17 APRIL 2015 Två maxade SMMI-månader sedan sist Mars och april har varit

Läs mer

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP AUGUSTI 2017 i GRÄNNA

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP AUGUSTI 2017 i GRÄNNA SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 11 13 AUGUSTI 2017 i GRÄNNA Smålands Brottningsförbund inbjuder samtliga Smålandsklubbar till Sommarkonferens för föreningsledare, och träningscamp för knatte, pojk, ungdom,

Läs mer

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP AUGUSTI 2018 i GRÄNNA

SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP AUGUSTI 2018 i GRÄNNA SOMMARKONFERENS OCH TRÄNINGSCAMP 10 12 AUGUSTI 2018 i GRÄNNA Smålands Brottningsförbund inbjuder samtliga Smålandsklubbar till Sommarkonferens för föreningsledare, och träningscamp för knatte, pojk, ungdom,

Läs mer

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 13 14 april 2013.

MALMÖ OPEN. Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 13 14 april 2013. MALMÖ Malmö Fäktklubb av 1919 www.mf19.se TÄVLINGEN INGÅR I MASTERSSERIEN 2012 2013 OPEN Malmö Fäktklubb av 1919 (MF19) har härmed nöjet att inbjuda till Malmö Open som äger rum den 13 14 april 2013 Florett

Läs mer

Kallelse till. Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00. Lekeberga Gård, Lekeberga

Kallelse till. Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00. Lekeberga Gård, Lekeberga Kallelse till i Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00 Plats: Lekeberga Gård, Lekeberga Klubben bjuder på kaffe, smörgåstårta och underhållning. (glöm inte ange om du är allergisk mot något livsmedel)

Läs mer

Svenska Pastafarikyrkan

Svenska Pastafarikyrkan Svenska Pastafarikyrkan Standardstadgar lokal församling 1 Församlingens Namn Församlingens namn är [Föreningens Namn]* 2 Föreningen har sitt säte i [Ort] 3 Föreningsform Församlingen är en ideell förening.

Läs mer

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan Nr.1 2015 ???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan * 30 jan. 4H start se program i bladet! * 18 febr. Årsmöte med Hejdeby och Endre Röda Kors kl.19.00 i Hejdeby

Läs mer

Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte

Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte Tid: Lördagen den 7 februari 2009 klockan 11:00 till 13 (cirka) Plats: Göteborg, Hotel Gothia Towers, Mässans gata 24, konferensvåningen, rum R10. Gå in i

Läs mer

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE Tid: Söndagen den 18 januari 2015 klockan 12:30 till 16.30 (cirka) Plats: Klubbhuset, Segelsällskapet Gäddviken i Nacka Ring: Lars Gradén 0705-454694 eller

Läs mer

Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte DAGORDNING

Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte DAGORDNING Kallelse till Svenska IF-båtförbundets årsmöte Tid: Lördagen den 13 februari 2010 klockan 10:00 till 14 (cirka) Plats: Stockholm, Fridhemsgatan 16, in på gården, bostadsrättsföreningens samlingslokal.

Läs mer

TALENT OPEN 2014. Välkomna till ännu en spännande dag i Lisebergshallen söndagen den 18 Maj.

TALENT OPEN 2014. Välkomna till ännu en spännande dag i Lisebergshallen söndagen den 18 Maj. TALENT OPEN 2014 Välkomna till ännu en spännande dag i Lisebergshallen söndagen den 18 Maj. Vi slog alla rekord förra året med över 300 tävlande. Vi tror att vi även i år kommer få ett stort antal tävlande

Läs mer