Minnesanteckningar till NO-grupp Kungälv. Kungälv stadshus, lokal Fästningsholmen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar till NO-grupp Kungälv. Kungälv stadshus, lokal Fästningsholmen"

Transkript

1 Sara Olander Datum Processledare Mobil: Ärende Tid Plats Minnesanteckningar till NO-grupp Kungälv , kl.08:30-12:00 Kungälv stadshus, lokal Fästningsholmen Inbjudna Agneta Hamilton Kustens vårdcentral Gunilla Lewin Kungälvs kommun Lena Samuelsson Teamledare Närhälsan Holmberg Kungälvs Kommun Eva von Hofsten Närhälsan Kjell Nilsson Centrumpraktiken - Najmy Olsson Kungälvs sjukhus Monica Fundin Kungälvs kommun Susanne Thuresson Kungälvs sjukhus Adjungerade: Johan Sjöholm Mikael Bengtsson Föregående minnesanteckningar Inga synpunkter på minnesanteckningarna framförs 1. Information Familjehuset Klippan Johan Sjöholm Johan återkopplar kring de sociala investeringarna och Familjehuset. Nu är en projektledare på plats, samt en socionom. Som tillsammans bildar ett team. Rutiner tas fram och ett orienterande arbetssätt pågår för att denna verksamhet ska växa fram. Agneta uppmanar till att vårdcentralerna hör av sig till Familjehuset, när det uppstår behov. En öppen linje finns mellan 08-16:30, där meddelande kan lämnas för att få kontakt. Hänvisning till rätt instans önskas, istället för att skicka remisser. Budskapet framförs att remissförfarande INTE råder och ska därför inte skickas. Det faktum att både kommunen och landstinget ingår i ärendena kräver att samtycke inhämtas, för att skapa ett enkelt flöde. Jurister har deltagit i arbetet med att upprätta samtyckesblanketter. Statistiken visar att arbetet flyter på, och att en genomströmning av ärenden skapar ett flöde.

2 2 forts Exempel på arbete som startats är grupper som upprättats t ex ångestskola. Styrgruppen för projektet består av Helene Berghog, Agneta Hamilton, Monica Fundin och Jonas Arngården. Eva från Närhälsan påtalar att det finns frågor om att omlistning till Kusten sker, och Agneta förnekar bestämt att det sker. Hon beskriver att de medicinska frågeställningar som uppkommer i kontakten med individer hänvisas alltid till listad vårdcentral. Johan beskriver att ytterligare ansökan kring utökat projektarbete med sociala investeringsmedel i Komarken skickas in i eftermiddag. Johan Sjöholm 2. Ny lag för utskrivning från slutenvården status i SIMBA Alla Information om första uppstartsmötet för SIMBAs arbetsgrupp. Kommunikationen och spridningen av info för alla berörda inom SIMBA är en utmaning och det är viktigt att medvetenheten finns hos de personer som ingår i arbetsgruppen, att sprida och kommunicera informationen brett, och inte bara tillbaka inom egen aktör. Den regionala implementeringsgruppen har första mötet 11 okt och från SIMBA representerar Susanne T och Eva von Hofsten. Där ska en implementeringsplan och kommunikationsplan för den länsgemensamma riktlinjen och överenskommelsen tas fram. Dialog förs kring de utmaningar som lagändringen medför samt vilka hinder som identifierats i dagsläget. 3. Revidering lokalt vårdprogram demenssjukdom och minnesproblematik beskriver att ett lokalt vårdprogram vid demenssjukdom och minnesproblematik upprättades för området Enligt dokumentet ska det uppdateras/revideras en gång per år. Beslut tas att Gunilla får uppdraget att samla ihop en grupp som kan arbeta med revidera samt sprida det nya dokumentet. Det är viktigt att i arbetet ha de nya nationella riktlinjerna vid demenssjukdom inom Vård och Omsorg som underlag. Namn för gruppmedlemmar förmedlas till alt Gunilla. Tidsplanen bestäms bli att arbetet sker under hösten och återkopplas i början av GR s kommunalförbund har bjudit in kommunerna (förtroendevalda och chefer) till heldags- seminarium för Nationella Riktlinjer för Vård och Omsorg den 7 februari.

3 3 4. Generell läkemedelslistan inte signerad Kjell har ett dokument för underskrift och sprider det till vårdcentralerna. ber Gunilla att skriva på. 5. Administrering av läkemedel tidpunkt för intag av läkemedel i förhållande till livsrytm beskriver att deras IT-system för signering av läkemedelsöverlämning möjliggör analys av avvikelserapporter inom området läkemedelshantering. beskriver att avvikelser-rapporterna identifierat ett mönster som beskriver att tidpunkterna för administrering av läkemedel inte efterlevs. Analysen som gjorts är att ordinationernas klockslag inte alltid anpassas till patienternas livsrytm. ställer frågan om patientansvarig sjuksköterska inom hemsjukvården kan godkänna en flexibilitet vid administrering av läkemedel. Eva föreslår att det bör råda en enighet om viss flexibilitet. Vårdcentralerna beskriver att det finns se förbättringspotential hos doktorerna kring att anpassa tiderna för att uppnå en personcentrerad vård finns. Beslut tas att dialogen kring ökad kännedom och medvetenhet om tiderna för administrering och anpassning till livsrytmen tas upp på möten mellan hemsjukvården och distriktsläkarna. 6. Systematiskt kvalitetsarbete - önskan om svar på rapporterade avvikelser Uppmaning sker att återkoppling av inrapporterade avvikelser sker, för att kunna återkoppla vidtagna åtgärder tillbaka de som identifierat bristen och rapporterat avvikelsen. Åtgärderna och lärdomarna kring de brister som sker fortlöpande måste hanteras för att ge resultat i det systematiska kvalitetsarbetet. Den rutin för avvikelsehantering inom SIMBA som finns upprättad, upplevs krånglig och inte ändamålsenlig. Beslut tas att föra upp till samordningsgruppen att uppdra att revidera SIMBAs rutin. 7. Hur implementeras HSL-avtalet? inkl. tilläggs avtal psykiatrin Frågan ställs om hur avtalet ska implementeras inom Kungälvs NOområde? Hur görs det känt i verksamheterna och vilka behöver veta om avtalet? ställer frågan om hur avtalet sprids i verksamheterna och svaret blir att det inte görs.

4 4 Forts. Agneta önskar exempel på att avtalet inte följs. Vilken ambitionsnivå ska implementeringsarbetet ha? Ett frågetecken är om implementeringen inom SIMBA har uppdragits från samordningsgruppen? Den gemensamma värdegrunden som är grunden i avtalet bör spridas och efterlevas mellan berörda parter. De lokala planerna (NO-planer och psykiatri-planer) beskrivs också som exempel där avtalet måste vara känt, för att bidra till följsamhet. De utsedda grupperingarna som har till uppgift att följa upp planerna måste ha god kännedom om avtalet. Monica beskriver exemplet kring skrivningen om kostnadsfördelningen för HVB-placering bidrar till frågetecken. I uppdraget att leda och styra Närområdets samverkan så är avtalet en av grundpelarna, och måste vara väl känt för att inte bidra till avsteg och bristande kvalitet. Förslag framförs att avtalet hanteras i arbetet med revidera planerna inom psykiatri och Närområdet, med syfte att säkra kännedomen och kunskapen av avtalet. Efterfrågan är viktig för att avtal, planer och överenskommelser efterlevs och är kända i verksamheten. och Monica tar med sig frågan till Lena A, för att aktualisera frågan till Samordningsgruppen, om avtalets implementering och efterlevnad Monica/ 8. Checklista konstaterande av dödsfall- återkoppling Gunilla Ärendet bordläggs till nästa möte. 9. Hur samverkar vi? Diskussionspunkt Närområdesarbetet i praktiken vad är målet och hur når vi dit? Info om upplägg för Arbetsdagen 25 Oktober- NO-ordförande bjuds in till dialog under arbetsdagen. Dialogen ska syfta till att förutsättningarna för Närområdets samverkan och ordförandeskapets roll ska beskrivas och göras kända för samordningsgruppen. Kjell flaggar för att han haft ordförandeskapet i 2 år. Tidigare har det växlat mellan privat aktör, Närhälsan och kommun. Det skulle innebära att Eva blir ordförande från Gruppen är enig i att alla medlemmar måste ha ett engagemang och känna och ta ansvar för att den lokala samverkan skall ge resultat för patienterna.

5 5 10. SIMBA-teamen nuläge för projektet (och i praktiken) i avsaknad av projektledare? Dålig kännedom om teamen gör sig påmind genom att många telefonsamtal med frågor som rör teamen inkommer till Sara och Mikael. Förslag läggs fram att hänvisning till respektive kommuns team finns på hemsidan. Gruppen är enig i att uppföljning och utvärdering och denna fråga bör diskuteras och uppdras från samordningsgruppen. Monica uttrycker att uppföljning är viktig för att leda och styra teamen, när det uppstår svåra ärenden eller över tid, för att arbetssättet ska fortsätta. Agneta uppmanar att hänvisa till Familjehuset Klippan och dess samordnare, om frågor uppstår. 11. Övriga frågor Bemanning på Jourcentralen Eva efterfrågar möjlighet till hjälp med att rekrytera medarbetare som kan hjälpa till vid personalbortfall. Kjell och Agneta uppmanar sin personal att det finns möjlighet att arbeta på jourcentralen. Agneta påtalar att situationen kan kräva en fördjupad diskussion kring avtalet för jourcentral. Direktinläggningar från primärvården Najmy uppmanar att göra rutinen för direktinläggning mer känd för doktorerna. Rutinen är riktad att speciellt tillämpas för de äldre sköra patienterna. I praktiken innebär rutinen att Dr Martin kontaktas dagtid för att möjliggöra en direktinläggning på vårdavdelning, istället för att vårdas på akutmottagningen (som innebär långa väntetider och risker för patientgruppen). Kriterier för vilka patienter och vårdförlopp finns beskrivet i rutinen. Förskrivning SÄRNÄR-produkter Ny ansvarsfördelning gäller sen 1 november och samverkan behöver ske mellan dietist, hemsjukvården och primärvården. Rutiner och checklistor finns för de förebyggande åtgärder som ska vidtas innan förskrivning av SÄRNÄR ska ske. delar med sig av dessa dokument.

6 6 forts. Aktuell avvikelse inom Närområdet: Bakgrund: Remiss från specialist från läns-sjukvården kommer till Agneta (och hemsjukvården) Primärvården bedömer ärendet som specialistvård påtalar att AVH måste ha behandlingsansvaret för svårt sjuka patienter som inte faller inom primärvårdens ansvarsområde. AVH hävdar att de enbart har konsultationsansvar. Denna ansvarsfördelning orsakar, vid komplicerade ärenden, brister i kvalitet för både patientens vård och den samverkan som krävs mellan inblandade vårdgivare. Aktuell åtgärd som utfördes var att samtal mellan PV och NSVT-doktor sker och en gemensam överenskommelse om vårdnivå och ansvarsfördelning görs. Identifierade brister: - AVH konsultativa roll skapar risk. Behandlingsansvaret måste finnas inom specialistsjukvården. - SU tillämpade inte rutin för utskrivning i SAMSA. Otydlig ansvarsfördelning för förskrivning av medicintekniska produkter vid dessa komplicerade ärenden. Vem står för förskrivningen av MTP-produkter när AVH inte är patientansvarig? - Hemsjukvården får inte föregår ärendet, utan tillämpa och efterleva rutinerna för inskrivning av ärenden inom hemsjukvården. - Otydlig uppföljning av länssjukvårdens ansvarsfördelning. Planerad åtgärd: Planerade åtgärder: - Ärendet diskuteras på SKOTA-möte - Fråga om ansvarsfördelningen AVH/NSVT/PV vid ärenden som kräver specialistnivå förs fram till samordningsgruppen. Syftet med att lyfta frågan är att föra dialog och säkerställa att samverkan kring komplicerade ärenden sker. - KS bli medveten om riskerna med att utskrivning från SU inte sker i SAMSA, enligt rutinen för utskrivning. Susanne tar med till KS. - Hemsjukvården skall utgå från de rutiner som gäller för att aktualisera ärenden inom hemsjukvården (Remiss från vårdcentralen eller begäran om läkemedelsövertag). säkerställer att rutinerna och ansvarsfördelningen är kända inom hemsjukvården samt återkopplar vilka åtgärder som vidtogs för att denna händelse inte skall upprepas. 12. Nästa möte 21 november på Centrumpraktiken. Vid minnesanteckningen Sara Olander Processledare

Dagordning till extrainsatt samordningsgruppsmöte

Dagordning till extrainsatt samordningsgruppsmöte Sara Olander Datum 2017-08-22 Processledare Mobil: 070-020 76 04 sara.olander@vgregion.se Ärende Dagordning till extrainsatt samordningsgruppsmöte Tid 2017-08-22 Kl 13:00-16:30 Plats Stadshuset Kungälv

Läs mer

Minnesanteckning NO-grupp Kungälv

Minnesanteckning NO-grupp Kungälv Sara Olander Datum 2016-09-27 Processledare Mobil: 070-020 76 04 sara.olander@vgregion.se Ärende Tid Minnesanteckning NO-grupp Kungälv 2016-09-27, kl.08:30-12:00 Plats Stadshuset Kungälv Lokal Fästingsholmen

Läs mer

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA Minnesanteckningar Det goda livet workshop 151117 Vårdsamverkan SIMBA Närvarande: Susanne Turesson Kungälvs sjukhus Birgitta Berghänkel Sikberger Brukarrepresentant Elisabeth Olsson Stenungsunds kommun

Läs mer

Dokumenttyp Minnesanteckningar

Dokumenttyp Minnesanteckningar Carina Westerelve Datum 2019-04-12 Processledare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 070 020 76 04 carina.vesterelve@vgregion.se Ärende NO-gruppmöte Kungälv Datum 2019-04-09 Plats Kungälv, Stadshuset

Läs mer

Minnesanteckning samordningsgruppsmöte SIMBA. Kustens Vårdcentral, Ytterby Kungälv

Minnesanteckning samordningsgruppsmöte SIMBA. Kustens Vårdcentral, Ytterby Kungälv Sara Olander Datum 20160621 Processledare Mobil: 070020 76 04 sara.olander@vgregion.se Ärende Minnesanteckning samordningsgruppsmöte SIMBA Tid 20160621, kl. 08:3011:30 Plats Kustens Vårdcentral, Ytterby

Läs mer

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare. Namn: Carina Westerelve Datum 2015-06-09 Funktion: Processledare Telefon: 0737-731409 Epost: carina.vesterlve@spray.se Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Läs mer

Minnesanteckningar samordningsgruppsmöte. Stadshuset Kungälv, Lokal Bostaden

Minnesanteckningar samordningsgruppsmöte. Stadshuset Kungälv, Lokal Bostaden Olander Datum 20161019 Processledare Mobil: 070020 76 04 sara.olander@vgregion.se Ärende Minnesanteckningar samordningsgruppsmöte Tid 20161019 kl 08:3012:00 Plats Stadshuset Kungälv, Lokal Bostaden Inbjudna

Läs mer

Ärende. Styrgrupp Mobil närvård. Tid , kl. 16:30 17:30. Plats Kungälvs stadshus, lokal: Inlandsrummet, plan 2.

Ärende. Styrgrupp Mobil närvård. Tid , kl. 16:30 17:30. Plats Kungälvs stadshus, lokal: Inlandsrummet, plan 2. Anneli Andersson Datum 2018-11-07 Delregional samordnare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 0700 85 27 32 anneli.s.andersson@vgregion.se Ärende Styrgrupp Mobil närvård Tid 2018-10-30, kl. 16:30 17:30

Läs mer

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen 2018-12-04 1 (5) Riktlinje för samverkan jul- och Bakgrund I år sammanfaller jul- och nyårshelgen med de vanliga helgerna vilket resulterar i att det i perioden 22 december till och med 1 januari endast

Läs mer

Förplaneringen nedan behandlas separat. Handlingsplan Södra Älvsborg. Uppföljning/Be Planerat Status klart. Start Att göra Vem

Förplaneringen nedan behandlas separat. Handlingsplan Södra Älvsborg. Uppföljning/Be Planerat Status klart. Start Att göra Vem Start Att göra Vem 2017-12-01 Förberedd vårdbegäran 2017-08-25 Vårdbegäran, idag skriver primärvården remiss för bedömning, ingen remiss för inskrivning (3.1) 2017-08-25 Kan finnas flera fasta vårdkontakter,

Läs mer

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG DEN 18 SEPTEMBER 2018 BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG CHECKLISTA MED VILKA ÅTGÄRDER SOM KRÄVS, SWOT-ANALYS OCH REKOMMENDATION

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Rapportera mera. www.samverkanstorget.se

Rapportera mera. www.samverkanstorget.se 2014-04-15 Rapport Rapportera mera Avvikelsehantering i samverkan mellan kommun och region inom Göteborgsområdet Hösten 2013 2014-04-15 Sammanställt av: Andreas Ericson, Göteborgs stad Anita Nilsson, processledare,

Läs mer

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås Minnesanteckningar Ärende Samordningsgruppen möte Datum 2018-12-07 Plats Grand Hotell Alingsås Närvarande () Catharina Johansson, ordförande Cecilia Knutsson Christina Alvelin Lerums kommun Elisabeth Westin

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II 2016-09-01 - - 2018-06-30 Barn och unga 6 18 år Fast konsultationstid med specialistnivån, BUP Samverkan med BUM vid behov Samverkan

Läs mer

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II 2016-09-01 - - 2017-08-31 Strukturerad bedömning på första linjen, som stöd för operativ personal Inkommande ärende Klargör vad

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Jeanette Andersson Skaraborgs kommunalförbund/vårdsamverkan 2017-11-10 Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Organisationskarta Implementering - Vårdsamverkan

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS

Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS 1 Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS Tid: 27 maj 2016 kl 09-12 Gothia Science Park Skövde Närvarande Linn Brandström Styrelsen för beställd primärvård Michael Melby Styrelsen för beställd

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Den gemensamma checklistan är övergripande och vänder sig till alla parters chefer. Syftet är

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014

Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014 Struktur Aktivitet Tidplan Roller och ansvar Uppföljning Styrning och ledning Utvecklingsarbetet om Bättre liv för sjuka äldre ska förankras i de strukturer för styrning, ledning och samverkan som finns

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-19 Fredric Tesell Sammanfattning Norrköping Psykiatri bedriver omsorg för personer med bl.a.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad År 2015 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20160208 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Samverkan, vårdplanering, mötesplatser och omhändertagande på rätt nivå

Samverkan, vårdplanering, mötesplatser och omhändertagande på rätt nivå Carina Westerelve Datum 2014-06-09 Processledare Mobil: 0737-73 14 09 carina.vesterelve@ale.se Samverkan, vårdplanering, mötesplatser och omhändertagande på rätt nivå Inledning I regeringens överenskommelse

Läs mer

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Jeanette Andersson Skaraborgs kommunalförbund/vårdsamverkan 2018-01-14 Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Organisationskarta Implementering - Vårdsamverkan

Läs mer

Dokumenttyp Minnesanteckningar. 1. Presentationsrund Punkten styrks med anledning av att inbjudna gäster lämnat återbud.

Dokumenttyp Minnesanteckningar. 1. Presentationsrund Punkten styrks med anledning av att inbjudna gäster lämnat återbud. Carina Westerelve Datum 20190430 Processledare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 070 020 76 04 carina.vesterelve@vgregion.se Ärende Samordningsgruppen Datum 20190426 Plats Kungälv, stadshuset Närvarande

Läs mer

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, trädde i kraft den 1 januari 2018 Syftet med den nya lagen

Läs mer

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II

Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II Samverkan kring barns och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området FAS II 2016-09-01 - - 2017-08-31 Strukturerad bedömning på första linjen, som stöd för operativ personal Inkommande ärende Klargör vad

Läs mer

In- och utskrivning i hemsjukvård och inskrivning i Närsjukvårdsteam Rutin för informationsöverföring via IT-tjänst för SVPL 1, i Södra Älvsborg

In- och utskrivning i hemsjukvård och inskrivning i Närsjukvårdsteam Rutin för informationsöverföring via IT-tjänst för SVPL 1, i Södra Älvsborg Handläggare: Delregional arbetsgrupp SVPL Dokumenttyp: Rutin Sakkod: 1 Antal bilagor: 0 Reviderad av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2017-12-14 Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2015-05-11

Läs mer

Kommunalt forum Jönköpings län

Kommunalt forum Jönköpings län Kommunalt forum Jönköpings län 2018-06-01 Slutrapport och Avtalsförslag Fördjupad uppföljning av volym- och kostnadsutveckling inom hemsjukvården efter KomHem Thomas Tryggvesson Rapporten Resultat, beslutsförslag

Läs mer

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lena Arvidsson och Maria Grip 2018-04-24 Bakgrund Lagen om samverkan vid

Läs mer

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå.

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå. Upprättat av Utfärdsdatum Sida 1 av 7 SIMBA- teamen inom ramen för SIMBA-modellen för tidiga och samordnade insatser för barn och unga med psykisk ohälsa Inledning För att på bästa sätt ge barn, unga och

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län september 2014 Inledning Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna

Läs mer

Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp

Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp Fredagen den 18 mars 2016, kl. 09.00-15.00 Närhälsan Lysekils vårdcentral: Kallade: Vård och omsorg samt psykiatri 9-13 Barn och Unga samt missbruk 11-15 Elin Hansson

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet Följs upp av ledningsgrupp Vårdsamverkan 2ggr/år Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Lilla Edet Handlingsplanen utgår från regionala länsgemensamma handlingsplaner och Vårdsamverkan s Verksamhetsplan.

Läs mer

Lägesrapport

Lägesrapport Lägesrapport 2016-05-26 KORT OM Hälso- och sjukvårdsavtalet Hälso-och sjukvårdsavtalet är det huvudavtalsom reglerar ansvar och gränssnitt mellan regionen och de 49 kommunerna i Västra Götaland. Avtalet

Läs mer

NOSAM Angered. Årsrapport Sammanfattning och analys. Mål, aktivitet och utfall. Hur blev utfallet 2016?

NOSAM Angered. Årsrapport Sammanfattning och analys. Mål, aktivitet och utfall. Hur blev utfallet 2016? NOSAM Angered Årsrapport 2016 Datum: 2017-01-10 Sammanfattning och analys Under året har NOSAM Angered arbetat samlat i samverkan kring frågan om tydligare och enklare ingång i skolan och övriga samhället

Läs mer

Uppdrag nytt processråd

Uppdrag nytt processråd Uppdrag nytt processråd Processråd för Samverkan vid utskrivning från sluten Hälso-och sjukvård samt Samordnad Individuell Plan (SIP) Länsledning 180608 Anna Eriksson, Ingrid Åsberg Bakgrund Regionen och

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Välkomna till Skaraborg!

Välkomna till Skaraborg! Välkomna till Skaraborg! Skaraborg Vårdsamverkan Skaraborg En vinnande faktor i vår Implementering Vårdsamverkan Skaraborg AU-Implementering Arbetsgrupp/ Implementeringsgrupp (Implementeringsgruppen Skaraborg)

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2017-06-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 juni 2017 kl 13.30-16.00

Läs mer

Utvärdering av färgkodningsprojektet inom psykiatrin i in- och utskrivningsprocessen

Utvärdering av färgkodningsprojektet inom psykiatrin i in- och utskrivningsprocessen Anneli Andersson Datum 2019-05-08 Delregional samordnare Mobil: 0700 85 27 32 anneli.s.andersson@vgregion.se Utvärdering av färgkodningsprojektet inom psykiatrin i in- och utskrivningsprocessen BAKGRUND

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Minnesanteckningar för Läkemedelsgruppen

Minnesanteckningar för Läkemedelsgruppen Minnesanteckningar för Läkemedelsgruppen Tid: Onsdagen den 11 juni kl. 14.00 Plats: Röda Rummet, Solhem, Borås Närvarande: Tobias Carlsson Marie Elm Veronica Nilsen Björn Nilsson Närhälsan Borås Stad Tranemo

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG

Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Johannesson Magnus 2012-12-18 NHO-2012-0208.31 Seger Stina Nämnden för hälsa och omsorg Utredning mellanvårdsplatser Förslag

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende.

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 2012-10-26 Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. Samverkansavtal mellan Kommunförbundet Norrbotten och landstinget i Norrbotten. 1 Bakgrund Från den 1 januari 2007 regleras

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från slutenvård

Samverkan vid utskrivning från slutenvård Samverkan vid utskrivning från slutenvård Projektplan Hösten 2018-2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 4 2 MÅL 4 2.1 Effektmål 4 2.2 Projektmål 4 3 AKTIVITETER

Läs mer

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Slutenvården planerar i samråd med patienten den slutenvård som ska ges, samt informerar fortlöpande kommun och öppenvård om hur planen och den enskildes status

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Västravägens Stödboende

Patientsäkerhetsberättelse Västravägens Stödboende Patientsäkerhetsberättelse Västravägens Stödboende År 2015 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20160208 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Ärende. Samordningsgruppen. Datum Plats. Kungälv, Fars Hatt. Närvarande ( )

Ärende. Samordningsgruppen. Datum Plats. Kungälv, Fars Hatt. Närvarande ( ) Carina Westerelve Datum 2018-12-07 Processledare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 070 020 76 04 carina.vesterelve@vgregion.se Ärende Samordningsgruppen Datum 2018-12-05 Plats Kungälv, Fars Hatt Närvarande

Läs mer

Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan

Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan 2017-08-31 Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan Utvecklingsgrupp SAMSA Maj 2017 Lena Arvidsson, processledare Temagrupp Mitt i livet Lena Rudholm, processledare temagrupp Äldre Bakgrund

Läs mer

Den politiska viljeinriktningen

Den politiska viljeinriktningen Februari 2017 Den politiska viljeinriktningen Kommun och Region är medspelare, inte motspelare Var och en har ett ekonomiskt ansvar för de beslut och ordinationer som görs inom respektive organisation

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-12-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:281-012 Planering och administration 2018-09-04 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt

Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt Projektplan Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt Projektledare Nils-Gunnar Främberg Mia Gustafsson Delprojektledare Hans Thörnqvist enhetschef ambulansen Beställare Nära vård

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-02-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 februari 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Svar på revisionsrapport från Ernst & Young gällande granskning av hemsjukvård för de mest sjuka äldre VO/2017:

Svar på revisionsrapport från Ernst & Young gällande granskning av hemsjukvård för de mest sjuka äldre VO/2017: Nämnden för Vård & Omsorg PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-09-20 105 Svar på revisionsrapport från Ernst & Young gällande granskning av hemsjukvård för de mest sjuka äldre VO/2017:51 1.2.2 Beslut Nämnden för

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Beskrivning av uppdrag och mandat

Beskrivning av uppdrag och mandat Beskrivning av uppdrag och mandat Antaget av Ledningsgruppen för samverkan 2014-03-27 Reviderad: 2014-12-19/2016-02-25/2017-05-17 Bakgrund Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet är till för

Läs mer

Rutiner för samverkan mellan Barn- och utbildning (BU), Individoch familjeomsorg (IFO) samt Primärvården i Arjeplog NORRBUS.

Rutiner för samverkan mellan Barn- och utbildning (BU), Individoch familjeomsorg (IFO) samt Primärvården i Arjeplog NORRBUS. Rutiner för samverkan mellan Barn- och utbildning (BU), Individoch familjeomsorg (IFO) samt Primärvården i Arjeplog NORRBUS. 2012-04-18 Bakgrund Norrbottens läns landsting och kommunerna i Norrbotten har

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Datum: 19 02 22 Dokumentet gäller för: Lokala Närsjukvårdsgrupper Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal är en samverkansorganisering som funnits

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen. Ärende. Datum Plats Alingsås, Kungsgatan 9

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen. Ärende. Datum Plats Alingsås, Kungsgatan 9 Minnesanteckningar Ärende Samordningsgruppen Datum 2018-09-07 Plats Alingsås, Kungsgatan 9 Närvarande () Catharina Johansson, ordförande Alingsås kommun Cecilia Knutsson Alingsås kommun Christina Alvelin

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

Överenskommelse avseende ansvar för den somatiska hemsjukvården mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län

Överenskommelse avseende ansvar för den somatiska hemsjukvården mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län Rubrik specificerande dokument ÖVERENSKOMMELSE Omfattar område/verksamhet/enhet Hemsjukvård Sidan 1 av 5 Upprättad av (arbetsgrupp alt. namn, befattning) Beslutande organ Gäller från datum Särskild arbetsgrupp

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen Standardiserad utskrivningsprocess - startar på akutmottagningen Landstinget i Värmland Befolkningsmängd Värmland 275 904 Tre akutsjukhus Karlstad, Arvika och Torsby 30 vårdcentraler i länet Standardiserad

Läs mer

Vårdplaneringsprocessen i. Link VÄLKOMNA! Folkhälsa och sjukvård

Vårdplaneringsprocessen i. Link VÄLKOMNA! Folkhälsa och sjukvård Vårdplaneringsprocessen i Link VÄLKOMNA! Agenda Vårdplaneringsprocessen introduktion Samordnad vårdplanering i Link Utbildningsmaterial Support Trygg och säker vård och omsorg Jag får den vård jag behöver

Läs mer

Ärende. NO-gruppmöte Kungälv. Datum Kungälv, VC Centrumpraktiken. Plats. Närvarande Dragan Milusic Lena Samuelsson

Ärende. NO-gruppmöte Kungälv. Datum Kungälv, VC Centrumpraktiken. Plats. Närvarande Dragan Milusic Lena Samuelsson Carina Westerelve Datum 2015-12-02 Processledare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 0700-82 36 07 carina.vesterelve@vgregion.se Ärende NO-gruppmöte Kungälv Datum 2015-12-01 Plats Kungälv, VC Centrumpraktiken

Läs mer

Samverkansrutin mellan ASIH och hemtjänsten i Solna 15-09-25 SID 1 (10)

Samverkansrutin mellan ASIH och hemtjänsten i Solna 15-09-25 SID 1 (10) Samverkansrutin mellan ASIH och hemtjänsten i Solna 15-09-25 SID 1 (10) Innehåll Rutin för samverkan mellan ASIH och hemtjänsten i Solna... 3 Bakgrund:... 3 Inskrivning... 3 Samordnad Individuell Plan

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2016 Datum och ansvarig för innehållet 2017-01- 25 Beata Torgersson verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 2016/17: 106) HSN 2018-0687 Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen Lokal överenskommelse om samarbete mellan X kommun och xx närhälsa och yy privat vårdgivare samt Specialistsjukvården i Västra Götalandsregionen, kring Barn och unga för psykisk hälsa Utgångspunkt för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Förslag om UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Projekt för utvecklad samverkan kring unga vuxna med allvarlig psykisk ohälsa i Göteborg 2015-02-10 2015-02-06 Styrgruppen för projektet Ordförande Lena Säljö, Göteborgs

Läs mer

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg.

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. /ad Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, 2015-08-28. Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. Närvarande: Lena Johansson (ordf.), Nina Roos, Maj Lätto, Bo Lundgren, Charlotta Wilhelmsson,

Läs mer

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket Kommunal Hälsooch sjukvård Genomfördes 1992 Ädelreformen Kommunerna tar över en del ansvar som tidigare legat på landstingen Kommunerna får ett ökat ansvar för vård och omsorg för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-12 Pia-Maria Bergius Verksamhetschef KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer