Hej! Folkhälsomyndigheten Enheten för juridik Med vänlig hälsning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hej! Folkhälsomyndigheten Enheten för juridik Med vänlig hälsning"

Transkript

1 Från: Beatrice Gellerbrant Skickat: den 22 januari :23 Till: Regelrådet; Ämne: Förslag till verkställighetsföreskrifter om avgifter för tobaksprodukter Bifogade filer: Missiv föreskrifter.docx; Tekniskt PM verkställighetsföreskrifter för tobaksprodukter.docx; Verkställighetsföreskrifter om avgifter för tobaksprodukter.docx; Konsekvensutredning verkställighetsföreskrifter om avgifter för tobaksprodukter.docx Hej! Ni ges härmed möjlighet att lämna synpunkter på bifogat förslag till verkställighetsföreskrifter om avgifter för tobaksprodukter. Senast den 9 februari vill vi ha era synpunkter. För mer information, se bifogat missiv. Med vänlig hälsning Beatrice Tander Gellerbrant Jurist Folkhälsomyndigheten Enheten för juridik Beatrice.gellerbrant@folkhalsomyndigheten.se Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet med ett övergripande ansvar för folkhälsofrågor. Myndighetens uppdrag är att främja hälsa, förebygga ohälsa samt skydda mot hälsohot. För ytterligare information:

2 Enligt sändlista Handläggare Beatrice Tander Gellerbrant Ärendenummer Datum Sida 1 (3) Remiss angående förslag till föreskrifter om verkställighet för uttag av avgifter för tobaksprodukter Den 20 maj 2016 trädde de regler i tobakslagen (1993:581) som genomför en stor del av EU:s tobaksproduktdirektiv 1 (TPD) i kraft. I regeringens proposition (2015/16:82) föreslås att direktivet till stor del ska genomföras av Folkhälsomyndigheten. Myndigheten ska ta ut avgifter från tillverkare och importörer av tobaksvaror med anledning av de nya anmälnings- och rapporteringskrav som införs. Dessa offentligrättsliga avgifter regleras i tobaksförordningen (2016:354) och trädde i kraft den 1 augusti Myndigheten har fått bemyndigande att utfärda föreskrifter för verkställigheten av bestämmelserna om avgifterna. Avgifterna har beslutats i förordning och Folkhälsomyndigheten har sett över behovet av att komplettera förordningens bestämmelser om avgifter med bestämmelser i föreskrifter. Folkhälsomyndigheten har sett ett behov att med stöd av föreskrifter förtydliga avgiftshanteringen för tillverkare och importörer exempelvis genom bestämmelser om när avgifterna ska betalas och hur de ska betalas. I den bifogade konsekvensutredningen finns en redogörelse för bl.a. bakgrunden till förslaget. I enlighet med förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning ska Folkhälsomyndigheten för varje ny föreskrift utarbeta en konsekvensutredning som ska remitteras till berörda instanser tillsammans med förslag till ny föreskrift. Ni bereds härmed möjlighet att lämna synpunkter. Skicka synpunkterna med e-post till info@folkhalsomyndigheten.se. Synpunkter önskas senast fredagen den 9 februari 2017 Vänligen uppge diarienummer: Europaparlamentets och rådets direktiv (2014/40/EU) av den 3 april 2014 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillverkning, presentation och försäljning av tobaksvaror och relaterade produkter och om upphävandet av direktiv 2001/37/EG, i den ursprungliga lydelsen (EUT L 127, , s. 13, Celex 32014L0040)

3 2 (3) Vid frågor Frågor besvaras av: Åsa Lindbäck Beatrice Gellerbrant Bifogade dokument Förslag till föreskrifter om verkställighet för uttag av avgifter för tobaksprodukter med tillhörande konsekvensutredning och tekniskt PM. Sändlista Företagarna Kemikalieinspektionen Kommerskollegium Landsorganisationen i Sverige (LO) Livsmedelföretagen Livsmedelshandlarna Livsmedelsverket Näringslivets regelnämnd (NNR) Polismyndigheten Regelrådet Skatteverket Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) Svensk Handel Svenska snustillverkarföreningen info@foretagarna.se kemi@kemi.se kommerskollegium@kommers.se INFO@LO.SE info@li.se info@livsmedelshandlarna.se livsmedelsverket@slv.se info@nnr.se registrator.stockholm@polisen.se regelradet@regelradet.se skatteverket@skatteverket.se registrator@swedac.se info@svenskhandel.se info@snusforumet.se

4 3 (3) Svenska tobaksleverantörsföreningen Svenskt Näringsliv Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Tobaksfakta Tullverket Länsstyrelsen Stockholm Länsstyrelsen Västa Götaland Länsstyrelsen Västernorrland Malmö stad Uddevalla kommun Umeå kommun ART Factory AB British American Tobacco Sweden AB Ecuni AB Gajane Gross KB Gandaf Tobacco Golden Shisha AB Gotlandssnus AB Habanos Nordic AB JTI Sweden AB PGW Produkter AB Scandinavian Tobacco Manufacturing AB Skruf Snus AB Swedish Match North Europe AB Winnington AB WP Solutions HB Smoketower Veda Lila

5 Tekniskt PM Handläggare Åsa Lindbäck Ärendenummer Datum Sida 1 (2) Förslag till föreskrifter om verkställighet för uttag av avgifter för tobaksprodukter Bakgrund Den 20 maj 2016 trädde de regler i tobakslagen (1993:581) som genomför en stor del av EU:s tobaksproduktdirektiv 1 (TPD) i kraft. I regeringens proposition (2015/16:82) föreslås att direktivet till stor del ska genomföras av Folkhälsomyndigheten. Myndigheten ska ta ut avgifter från tillverkare och importörer av tobaksvaror med anledning av de nya anmälnings- och rapporteringskrav som införs. Dessa offentligrättsliga avgifter regleras i tobaksförordning (2016:354) och trädde i kraft den 1 augusti Myndigheten har fått bemyndigande att utfärda föreskrifter för verkställigheten av bestämmelserna om avgifterna. Avgifterna har beslutats i förordning och Folkhälsomyndigheten har sett över behovet av att komplettera förordningens bestämmelser om avgifter med bestämmelser i föreskrifter. Folkhälsomyndigheten har sett ett behov att med stöd av föreskrifter förtydliga avgiftshanteringen för tillverkare och importörer exempelvis genom bestämmelser om när avgifterna ska betalas och hur de ska betalas. Tobakslagen i förhållande till regleringen om elektroniska cigaretter I tobakslagen och tobaksförordningen saknas bestämmelser som reglerar hur och när avgifterna ska betalas. En jämförelse kan göras med lag (2017:425) om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt förordning (2017:429) om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare som också innehåller bestämmelser om rätten att ta ut avgifter och som baseras på TPD. I förordningen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare finns bestämmelser om att betalning ska ske på det sätt Folkhälsomyndigheten anvisar samt att betalning ska ske inom 30 dagar. Om betalning inte sker inom 30 dagar får anmälan avvisas. (Se 6 c förordning om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare). 1 Europaparlamentets och rådets direktiv (2014/40/EU) av den 3 april 2014 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillverkning, presentation och försäljning av tobaksvaror och relaterade produkter och om upphävandet av direktiv 2001/37/EG, i den ursprungliga lydelsen (EUT L 127, , s. 13, Celex 32014L0040)

6 2 (2) För tobaksprodukter får Folkhälsomyndigheten enligt 19 b 2 st tobakslagen ta ut avgifter för sin tillsyn över 16, 18 och 18 c samma lag. I tobaksförordningen finns dock ingen motsvarande reglering om avgiftsuttag som finns för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare. Tidpunkt för betalning Enligt förordningen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare ska avgiften betalas in innan handläggning av anmälan sker. Detta är i linje med hur Ekonomistyrningsverket ser på hur hanteringen av avgifter ska ske. 2 För att hanteringen av avgifter för tobaksvaror ska bli så lik hanteringen av avgifter för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare som möjligt behövs föreskrifter om hur avgifterna ska betalas in. Det innebär att avgiften betalas innan myndigheten påbörjar handläggningen/behandlingen av en inkommen rapportering. Fördelen med det är att myndigheten inte utför någon prestation innan det att betalning har inkommit. Det minskar risken för att myndigheten erhåller ett ekonomiskt underskott. Nackdelen med detta är att tillverkare och importörer har betalat en avgift utan att en motprestation har utförts i direkt samband med betalningen. I 2 införs en bestämmelse om att betalning ska ske på det sätt som Folkhälsomyndigheten anvisar. Att införa en sådan bestämmelse leder till en rättssäker och tydlig process för tillverkare och importörer om hur betalning ska ske av den obligatoriska avgiften. Bestämmelsen leder också till att processerna för inbetalning av avgifter för tobaksprodukter respektive elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare hanteras på ett likartat sätt. Rapporteringen av tobaksvaror sker till EU Common Entry Gate (EU-CEG), vilket är en EUgemensam databas och rapporteringsverktyg för vilket EU-kommissionen är systemägare. Denna databas har stora begränsningar för hur uppgifterna kan hanteras. Det går exempelvis inte att i EU-CEG lägga in en beskrivning av hur avgift ska betalas in till Folkhälsomyndigheten och att skriva in det i en föreskrift gör hanteringen tydligare för alla aktörer. I 3 införs en bestämmelse om att betalning ska ha inkommit inom 30 dagar från det att myndigheten har anvisat hur betalning ska ske. Detta införs för att förtydliga när avgifterna ska betalas av den som rapporterar in tobaksprodukter. Genom att det tydligt framkommer i föreskriften får tillverkaren eller importören kännedom om när de förväntas betala denna avgift. Enligt förordning om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare ska betalning ha inkommit inom 30 dagar från det att myndigheten har anvisat hur betalning ska ske. För att få en likartad process för tobaksvaror bör därför en tidsfrist om 30 dagar skrivas in även i föreskriften för tobaksvaror. Konsekvenser: En konsekvensutredning har genomförts avseende verkställighetsföreskrifterna. 2 ESV 2003:29, Avgifter för prövning av ärenden En handledning för Regeringskansliet, kommittéer och särskilda utredare, 1.

7 Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN xxx-xxxx, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Folkhälsomyndighetens föreskrifter om verkställighet för bestämmelserna om avgifter; beslutade den dag månad HSLF-FS 2018:xx Utkom från trycket den xx juli 20xx Folkhälsomyndigheten föreskriver följande med stöd av 16 tobaksförordningen (2016:354) Tillämpningsområde 1 Denna författning innehåller kompletterande bestämmelser om hur betalning av avgifter enligt 7 tobaksförordningen (2016:354) ska ske till Folkhälsomyndigheten. Bestämmelserna omfattar de avgifter som enligt 8-9 tobaksförordningen (2016:354) ska betalas till Folkhälsomyndigheten. Betalning av avgifter 2 Avgift ska betalas till Folkhälsomyndigheten på det sätt som myndigheten anvisar. 3 Betalning ska vara myndigheten till handa inom 30 dagar från det att myndigheten har anvisat hur betalning ska ske. Denna författning träder i kraft den xx xx 20xx. Folkhälsomyndigheten FÖRNAMN EFTERNAMN Förnamn Efternamn

8 Konsekvensutredning Handläggare Åsa Lindbäck Ärendenummer Datum Sida 1 (5) Föreskrifter om verkställighet för uttag av avgifter för tobaksprodukter Bakgrund Den 20 maj 2016 trädde de regler i tobakslagen (1993:581) som genomför en stor del av EU:s tobaksproduktdirektiv 1 (TPD) ikraft. I regeringens proposition (2015/16:82) föreslås att direktivet till stor del ska genomföras av Folkhälsomyndigheten. Myndigheten ska ta ut avgifter från tillverkare och importörer av tobaksvaror med anledning av de nya anmälnings- och rapporteringskrav som införs. Dessa offentligrättsliga avgifter regleras i tobaksförordning (2016:354) och trädde i kraft den 1 augusti Folkhälsomyndigheten har fått bemyndigande att utfärda föreskrifter för verkställigheten av bestämmelserna om avgifterna. Avgifterna har beslutats i tobaksförordningen och Folkhälsomyndigheten har sett över behovet av att komplettera bestämmelserna om avgifter med föreskrifter. Folkhälsomyndigheten har sett ett behov att med stöd av föreskrifter förtydliga avgiftshanteringen för tillverkare och importörer exempelvis genom att bestämma när avgifterna ska betalas och hur de ska betalas. Myndighetens förslag är att avgiften ska betalas enligt Folkhälsomyndighetens anvisning, vilket är i linje med hur avgifterna för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare ska betalas enligt förordning (2017:425) om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare. Det innebär att avgiften betalas innan myndigheten påbörjat handläggningen/behandlingen av inkommen rapportering. Fördelen med detta alternativ är att myndigheten inte utför någon prestation innan det att betalning inkommit, det minskar risken för att myndigheten erhåller ett ekonomiskt underskott. Nackdelen med detta alternativ är att tillverkare och importörer har betalat en avgift utan att en motprestation har utförts i direkt samband med betalningen. De avgiftsbelopp som har tagits fram och som framgår av tobaksförordningen har beräknats för att ge full 1 Europaparlamentets och rådets direktiv (2014/40/EU) av den 3 april 2014 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillverkning, presentation och försäljning av tobaksvaror och relaterade produkter och om upphävandet av direktiv 2001/37/EG, i den ursprungliga lydelsen (EUT L 127, , s. 13, Celex 32014L0040)

9 2 (5) kostnadstäckning för det arbete som Folkhälsomyndigheten ska utföra efter att en rapportering har inkommit. Bemyndigande Enligt 19 b stycket 2 och 3 tobakslagen får Folkhälsomyndigheten ta ut avgifter för sin tillsyn över 16 och 18 samt 18 c av tillverkare och importörer av tobaksvaror. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om avgifterna. I 16 tobaksförordningen ges Folkhälsomyndigheten bemyndigande att utöver vad som framgår av 7-10, meddela de föreskrifter som behövs för verkställigheten av bestämmelserna om avgifterna. Syfte Syftet med verkställighetsföreskrifterna är att skapa en tydlig och rättssäker hantering av avgifterna. Myndigheten anser att ett förtydligande bör införas av vilket det framkommer när avgifterna ska betalas av den som lämnar uppgifter enligt 16 och 18 c tobakslagen. Eftersom det finns tillverkare och importörer som har både tobaksprodukter och elektroniska cigaretter i sitt utbud är det också viktigt att skapa en, i förhållande till elektroniska cigaretter, likvärdig hantering av avgifterna. Effekt om verkställighetsföreskrifter inte kommer till stånd Enligt förslaget på verkställighetsföreskrifter ska inbetalning ske på det sätt Folkhälsomyndigheten anvisar och betalning ska ske inom 30 dagar. En alternativ lösning skulle vara att informera på exempelvis Folkhälsomyndighetens hemsida. Det blir dock tydligare för företagen att föreskriva om att betalning ska ske på anvisat sätt och inom 30 dagar. EU-rättsliga överväganden Enligt artikel 5.8 i TPD får medlemsstaterna av tillverkare och importörer av tobaksvaror ta ut proportionella avgifter för att ta emot, lagra, hantera och offentliggöra de uppgifter som lämnas till dem enligt samma artikel. Att avgift tas ut stämmer därmed överens med EU-rätten. En verkställighetsföreskrift som tydliggör när och hur avgifterna ska betalas står inte i strid med EU-rätten.

10 3 (5) Konsekvens för företag Genom att det tydligt framkommer i föreskrift när avgiften ska vara betald får tillverkaren eller importören kännedom om när de förväntas betala denna avgift. En verkställighetsföreskrift som föreskriver att betalning ska ske på det sätt Folkhälsomyndigheten anvisar underlättar för företagen att få reda på hur och när betalning ska ske. Eftersom det saknas stöd i tobakslagen och tobaksförordningen att avvisa ärendet och Folkhälsomyndigheten inte heller har bemyndigande att föreskriva om det blir det dock en skillnad i förhållande till den avgiftshanteringsprocess som gäller för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare. Med hjälp av föreskrifterna kommer det att bli tydligt för företagen När betalning ska ske Vilken tidsfrist som gäller Ekonomiska konsekvenser Eftersom det finns ett krav i tobaksförordningen om att tillverkare och importörer ska betala avgift till Folkhälsomyndigheten för inrapporterade produkter och verkställighetsföreskrifter endast tydliggör när och hur betalning ska ske kan Folkhälsomyndigheten inte se att några negativa ekonomiska konsekvenser kommer att uppstå för företagen med anledning av verkställighetsföreskrifterna i sig. Däremot kommer avgiftshanteringen att innebära en ökad administration för företagen i och med att de måste hantera betalningen. Folkhälsomyndigheten uppskattar att hanteringen av inbetalningen när det sker utan eventuella komplikationer kommer att ta ca en timme. Enligt SCB har en administratör, administrativ assistent/allmänkontorist, en genomsnittlig lön om kr/månad, vilket innebär en timlön om 170 kr. 2 Folkhälsomyndigheten bedömer dock att verkställighetsföreskrifterna kommer att förtydliga hanteringen för företagen. Folkhälsomyndigheten har också rätt att om det finns särskilda skäl i det enskilda fallet besluta om att en avgift ska sättas ned eller efterskänkas. Dessa situationer är begränsade till när det finns särskilda skäl, vilket får avgöras från fall till fall. Enligt 9 tobaksförordningen ska den som enligt 18 c tobakslagen lämnar uppgifter betala en årlig avgift. Folkhälsomyndigheten har valt att ta ut avgiften en gång per år. Att ta ut avgiften en gång per år innebär en förhållandevis stor utgift på en gång för företagen i förhållande till om avgiften exempelvis skulle fördelas per kvartal. För Folkhälsomyndigheten skulle dock fler avgiftsuttag per år leda till ökad administration och ökade kostnader, vilket i längden skulle kunna leda till högre avgifter för företagen eftersom avgifterna ska vara kostnadstäckande. Konsekvenser för konkurrensförhållanden 2

11 4 (5) Då alla tillverkare och importörer som rapporterar in tobaksprodukter till Folkhälsomyndigheten ska betala avgift och verkställighetsföreskrifterna har som syfte att skapa en tydlig och rättssäker avgiftshantering finns det ingenting i verkställighetsföreskrifterna som påverkar företagens konkurrensförhållanden. Beroende på hur många produkter som ett företag har rapporterat in kan dock kostnaderna slå olika för stora respektive medelstora företag. Inför Folkhälsomyndighetens förslag till avgiftsnivåer 3 gjorde myndigheten en kartläggning av svenska tobaksmarknaden som visar att stora multinationella bolag har ett större produktutbud inom tobakskategorierna cigaretter och rulltobak. De kommer därmed att få de högsta kostnaderna när det gäller den årliga avgiften. Av kartläggningen framgår också att stora multinationella bolag och internationella koncerner har ett stort produktutbud som ska inrapporteras till Folkhälsomyndigheten. De kommer därför att betala högre summor gällande engångsavgiften i förhållande till mindre bolag som inte har lika stort produktutbud. Konsekvenserna av detta har dock tagits ställning till inför regleringen av avgifterna i tobaksförordningen. Konsekvenser för Folkhälsomyndigheten Ekonomiska konsekvenser Att ta emot, lagra, hantera och analysera de uppgifter som rapporteras in till Folkhälsomyndigheten enligt 16, 18 och 18 c tobakslagen är en ny verksamhet för myndigheten som innebär ökade kostnader. Dessa ökade kostnader ligger till grund för de avgifter som myndigheten enligt tobakslagen har rätt att ta ut. En redovisning av dessa kostnader togs fram i samband med att avgifterna beslutades. 4 Även om verkställighetsföreskrifterna förtydligar avgiftshanteringen kommer den nya verksamheten att innebära kostnader. För Folkhälsomyndigheten kommer det med hjälp av föreskrifterna att bli tydligare när avgifterna kommer att komma in till myndigheten eftersom myndigheten styr när betalningsanvisning sker. Detta innebär också att det kommer att bli lättare att följa upp att avgifterna har inkommit och vilken aktör som har betalat avgiften. Hanteringen kommer således att bli mer säker och även minska den administrativa börda som skulle ha uppstått om myndigheten hade behövt utreda vem som har betalat in en avgift och för vad. Processerna för avgiftshanteringen av tobaksprodukter och elektroniska cigaretter kommer också att bli mer lika varandra vilket betyder att det kommer att bli lättare för utredare/handläggare att veta vilka underlag som ska skickas ut och vilka beslut som ska fattas. I och med att myndigheten vet när uppgifterna kommer in kommer det också att bli enklare att planera och resurssätta arbetet med att ta emot, lagra och hantera uppgifterna, vilket är 3 Se Förslag till avgiftsnivåer med utgångspunkt från propositionen Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv (2015/16:82) 4 Se

12 5 (5) Folkhälsomyndighetens motprestation för avgiften. På så sätt blir systemet bättre och mer stabilt. Särskild hänsyn för ikraftträdandedatum Ett arbete med att ta fram en process för avgiftshanteringen av tobaksprodukter samt elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare pågår inom myndigheten. Ikraftträdandedatum för föreskrifterna bör infalla i samband med att avgiftsprocessen är beslutad och fastställd och börjar att gälla. Detta beräknas ske under första halvåret Behov av informationsinsatser En kommunikationsplan håller på att utarbetas. Det främsta behovet av kommunikation gäller gentemot tillverkare och importörer om att de genom att verkställighetsföreskrifterna föreskriver det, kommer att få en betalningsanvisning och vad som sker om betalning inte kommer in till Folkhälsomyndigheten. Kontaktperson vid eventuella frågor Åsa Lindbäck, utredare Tel: E-post: asa.lindback@folkhalsomyndigheten.se

Har meddelandeflagga. Hej!

Har meddelandeflagga. Hej! Från: Beatrice Gellerbrant Skickat: den 20 februari 2018 09:33 Till: registrator@elsakerhetsverket.se; info@foretagarna.se; kemi@kemi.se; kommerskollegium@kommers.se;

Läs mer

I den bifogade konsekvensutredningen finns en redogörelse för bland annat bakgrunden till förslaget.

I den bifogade konsekvensutredningen finns en redogörelse för bland annat bakgrunden till förslaget. Enligt sändlista Handläggare Åsa Lindbäck Ärendenummer Datum 2019-02-21 1 (3) Remiss angående förslag till föreskrifter om Den 1 juli 2019 träder lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter ikraft.

Läs mer

Avgifterna bör vara enkla och överskådliga för de enskilda företagen.

Avgifterna bör vara enkla och överskådliga för de enskilda företagen. Socialdepartementet Att Andreas Johansson Handläggare Yvonne Elofsson Datum 2016-07-06 Sida 1 (5) Förslag till avgiftsnivåer med utgångspunkt från propositionen Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet

Läs mer

Vårt ärendenummer. Konsekvensutredning. Datum Handläggare Anne-Lie Magnusson. Sida 1 (7)

Vårt ärendenummer. Konsekvensutredning. Datum Handläggare Anne-Lie Magnusson. Sida 1 (7) Konsekvensutredning Handläggare Anne-Lie Magnusson Vårt ärendenummer Datum 2016-06-10 Sida 1 (7) Konsekvensutredning av Folkhälsomyndighetens förslag till ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter om

Läs mer

Yttrande över föreskrifter om genomförande av EU:s nya tobaksproduktdirektiv 2014/40/EU

Yttrande över föreskrifter om genomförande av EU:s nya tobaksproduktdirektiv 2014/40/EU Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Folkhälsomyndighetens förslag till avgifter för tillverkare och importörer av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Yttrande över Folkhälsomyndighetens förslag till avgifter för tillverkare och importörer av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88516045HSLF Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:XX) om medicintekniska produkter och medicintekniska produkter avsedda för in vitro-diagnostik

Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:XX) om medicintekniska produkter och medicintekniska produkter avsedda för in vitro-diagnostik Remiss Rättsenheten Ulrika Boström Datum: 2017-08-21 Dnr: 3.1-2017-061537 Sändlista Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2017:XX) om medicintekniska produkter och medicintekniska produkter avsedda för

Läs mer

Har meddelandeflagga. Hej!

Har meddelandeflagga. Hej! Från: Widding Gidlund Susanne (3040) Skickat: den 26 april 2018 13:49 Till: peter.munck@foretagshalsor.se; thomas.andren@saco.se; Mikael.Dubois@tco.se; kjell.rautio@lo.se;

Läs mer

Ni inbjuds att senast den 28 mars lämna synpunkter på förslag till föreskrifter och tillhörande konsekvensutredning.

Ni inbjuds att senast den 28 mars lämna synpunkter på förslag till föreskrifter och tillhörande konsekvensutredning. Från: Agås Joakim Skickat: den 13 mars 2018 10:23 Till: arbetsmiljoverket@av.se; registraturen@boverket.se; registrator@elsakerhetsverket.se; info@energigas.se; kemi@kemi.se; kommerskollegium@kommers.se;

Läs mer

Folkhälsomyndighetens remissyttrande över Kompletterande remiss Genomförande av tobaksproduktdirektivets bestämmelser om e-cigaretter

Folkhälsomyndighetens remissyttrande över Kompletterande remiss Genomförande av tobaksproduktdirektivets bestämmelser om e-cigaretter Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Handläggare Maria Svelander Vårt ärendenummer Datum 2016-12-08 1 (8) Folkhälsomyndighetens remissyttrande över Kompletterande

Läs mer

bifogat finns förslag till ändring av Kemikalieinspektionens föreskrifter KIFS 2017:7. Ändringarna avser

bifogat finns förslag till ändring av Kemikalieinspektionens föreskrifter KIFS 2017:7. Ändringarna avser Från: Johan Forsberg Skickat: den 6 februari 8 5:5 Till: 'kommerskollegium@kommers.se'; 'registrator@msb.se'; Regelrådet; 'socialstyrelsen@socialstyrelsen.se'; 'registrator@swedac.se';

Läs mer

Ni bereds härmed tillfälle att yttra er över bifogade förslag till ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2011:12) om extraktionsmedel.

Ni bereds härmed tillfälle att yttra er över bifogade förslag till ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2011:12) om extraktionsmedel. Från: maria.romberg@slv.se Skickat: den 11 september 2018 15:42 Till: info@aivo.se; mwp@telia.com; info@axfood.se; info@bergendahls.se; kontoret@biodynamisk.se; info@coop.se; info@svenskdagligvaruhandel.se;

Läs mer

Remiss av förslag till föreskrift

Remiss av förslag till föreskrift 2013-05-15 Dnr 15279/2013 1(1) Avdelningen för regler och tillstånd monica.jacobson@socialstyrelsen.se Enligt sändlista Remiss av förslag till föreskrifter om ändring i Socialstyrelsens föreskrifter och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn; SFS 2014:1039 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25 Från: Skickat: den 22 oktober 2018 09:25 Till: Ämne: Remiss förslag på upphävande av SJVFS 2012:22 Bifogade filer: Särskild konsekvensanalys SJVFS 2012-22.pdf; SJVFS

Läs mer

Läkemedelsverkets förslag till föreskrifter (LVFS 2012:xx) om handel med sprutor och kanyler

Läkemedelsverkets förslag till föreskrifter (LVFS 2012:xx) om handel med sprutor och kanyler Remiss Pernilla Lötberg Rättsenheten Datum:2012-04-26 Dnr: 581:2012/ 507677 Läkemedelsverkets förslag till föreskrifter (LVFS 2012:xx) om handel med sprutor och kanyler Ni får här tillfälle att lämna synpunkter

Läs mer

1. Inspektionen för vård och omsorg 2. Polismyndigheten 3. Rättsmedicinalverket 4. Skatteverket

1. Inspektionen för vård och omsorg 2. Polismyndigheten 3. Rättsmedicinalverket 4. Skatteverket 2016-04-14 Dnr 6152/2016 1(1) Avdelningen för regler och behörighet jenny.gaudio@socialstyrelsen.se Sändlista Remiss - Förslag till ändring av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2015:15)

Läs mer

Yttrande avseende förslag till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete, dnr 4.1.

Yttrande avseende förslag till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete, dnr 4.1. Punkt 25 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2016-11-21 Diarienummer SU 2016-04087 Förvaltning/enhet Handläggare: Ali Khatami Till styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Yttrande avseende förslag till

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Remiss förslag till ändringar i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:9) om värdepappersfonder

Remiss förslag till ändringar i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:9) om värdepappersfonder 2017-09-11 Enligt sändlista (Anges alltid vid svar) Remiss förslag till ändringar i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:9) om värdepappersfonder Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm

Läs mer

Läkemedelsverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter (LVFS 2013:10) om kosmetiska produkter

Läkemedelsverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter (LVFS 2013:10) om kosmetiska produkter Datum: 2014-01-24 Dnr: 3.1-2014-004924 Rättsenheten Linda Nylander Enligt sändlista Läkemedelsverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter (LVFS 2013:10) om kosmetiska produkter Ni får här tillfälle

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88516050 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Föreskrifter

Läs mer

Remiss - förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (lex Maria)

Remiss - förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (lex Maria) 2015-09-28 Dnr 2.8-19505/2015 1(1) Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Marie Hansson marie.hansson@ivo.se Enligt sändlista Remiss - förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador

Läs mer

Har meddelandeflagga. Hej!

Har meddelandeflagga. Hej! Från: Skickat: den 22 augusti 2018 15:01 Till: registrator@kustbevakningen.se; stockholm@lansstyrelsen.se; registrator@msb.se; kontaktcenter@nynashamn.se; registrator.stockholm@polisen.se; Regelrådet;

Läs mer

Har meddelandeflagga. Vi emotser ert yttrande senast 8 februari Var vänlig ange dnr 2019/00423 i yttrandet.

Har meddelandeflagga. Vi emotser ert yttrande senast 8 februari Var vänlig ange dnr 2019/00423 i yttrandet. Från: maria.romberg@slv.se Skickat: den 23 januari 2019 14:33 Till: pharma@abigo.se; kundservice@apoteket.se; info@as-faktor.se; info@baricol.se; dietistbyran@allergimat.com; dietisternasriksforbund@drf.nu;

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-04-22 LS 2015-0364 Landstingsstyrelsen Yttrande över Tobaksdirektivsutredningens delbetänkande, Mer gemensamma tobaksregler, ett

Läs mer

Sändlista. 1. Kammarrätten i Jönköping 2. Kammarrätten i Stockholm. 3. Barnombudsmannen 4. Inspektionen för vård och omsorg

Sändlista. 1. Kammarrätten i Jönköping 2. Kammarrätten i Stockholm. 3. Barnombudsmannen 4. Inspektionen för vård och omsorg 2016-06-28 Dnr 4.1.1-15122/2016 1(2) Sändlista för Remiss förslag till ändring av föreskrifter och allmänna råd om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS Sändlista 1.

Läs mer

Remiss med förslag om ändring av Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:28) om blodverksamhet

Remiss med förslag om ändring av Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:28) om blodverksamhet Remiss 2016-02-16 Dnr 4634/2016 Avdelningen för regler och behörighet Louise Follin Johannesson louise.follin-johannesson@socialstyrelsen.se Enligt bilagd sändlista Remiss med förslag om ändring av Socialstyrelsens

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel;

Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; beslutade den xxxx. LVFS 2012:XX Utkom från trycket den Läkemedelsverket föreskriver 1 med stöd av 4 kap. 6-7 samt 10 kap. 5 läkemedelsförordningen

Läs mer

Förslag till ändring föreskrifter om informationshantering och journalföring

Förslag till ändring föreskrifter om informationshantering och journalföring Regler och tillstånd / Föreskrifter Datum Dnr 17500/2011 Maria Jacobsson 2011-05-18 Tel: 075 247 3187 REMISS 1(1) Enligt sändlista Förslag till ändring föreskrifter om informationshantering och journalföring

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Spårbarhet och säkerhetsmärkning. Genomförande av TPD:s bestämmelser om spårbarhet och säkerhetsmärkning

Spårbarhet och säkerhetsmärkning. Genomförande av TPD:s bestämmelser om spårbarhet och säkerhetsmärkning Spårbarhet och säkerhetsmärkning Genomförande av TPD:s bestämmelser om spårbarhet och säkerhetsmärkning Tobaksproduktdirektivet (TPD) 2014/40/EU Genom tobaksdirektivet harmoniseras bestämmelser om tobaksvaror,

Läs mer

Tobak. Innehåll: Tobaksproduktdirektivet och nya föreskrifter Lag om handel med e-cigaretter Tobaksutredningens slutbetänkande

Tobak. Innehåll: Tobaksproduktdirektivet och nya föreskrifter Lag om handel med e-cigaretter Tobaksutredningens slutbetänkande Tobak Innehåll: Tobaksproduktdirektivet och nya föreskrifter Lag om handel med e-cigaretter Tobaksutredningens slutbetänkande TPD Beslutades den 3 april 2014 Medlemsstaterna hade fram till och med den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om tobak och liknande produkter Utfärdad den 2 maj 2019 Publicerad den 8 maj 2019 Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer

Remissyttrande - Förslag till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om avgiftsfrihet för screening med mammografi inom hälso- och sjukvården

Remissyttrande - Förslag till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om avgiftsfrihet för screening med mammografi inom hälso- och sjukvården TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Staben för regional utveckling +4616104894 2016-04-21 LS-LED16-0775-3 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter

Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter Myndighetens namn Energimyndigheten 079-11-1461 Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter En konsekvensutredning ska innehålla följande 1. A Beskrivning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken; SFS 2010:3 Utkom från trycket den 26 januari 2010 utfärdad den 14 januari

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; LVFS 2012:14 Utkom från

Läs mer

2013-02-12 Dnr 63643/2012 1(1) Avdelningen för regler och tillstånd Katrin Westlund katrin.westlund@socialstyrelsen.se

2013-02-12 Dnr 63643/2012 1(1) Avdelningen för regler och tillstånd Katrin Westlund katrin.westlund@socialstyrelsen.se 2013-02-12 Dnr 63643/2012 1(1) Avdelningen för regler och tillstånd katrin.westlund@socialstyrelsen.se Enligt sändlista Remiss nya föreskrifter om förebyggande och behandling av undernäring Socialstyrelsen

Läs mer

Konsekvensutredning. Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ersättning och avgifter vid marknadskontroll av viss elektrisk utrustning

Konsekvensutredning. Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ersättning och avgifter vid marknadskontroll av viss elektrisk utrustning Konsekvensutredning Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ersättning och avgifter vid marknadskontroll av viss elektrisk utrustning 16EV1484 1 Allmänt 1.1 Inledning Denna konsekvensutredning

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2013:xx Utkom från trycket den xx månad 20XX Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

Förslag till ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek

Förslag till ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek Remiss Eva Eriksson Rättsenheten Datum:2015-02-27 Dnr: 3.1-2015-016620 Enligt sändlista Förslag till ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek

Läs mer

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Tullkodex m.m./övrigt 1 Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Inledande bestämmelser 1 [6011] Denna förordning kompletterar följande EU-förordningar: 1. Europaparlamentets

Läs mer

Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift till Apotekens Service Aktiebolag

Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift till Apotekens Service Aktiebolag 1 (1) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Vår beteckning Diarie nr 1100/2009 Solna 2009-05-20 Enligt sändlista Remiss Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift

Läs mer

Folkhälsomyndigheten utövar central tillsyn av innehållsreglering och produktkontroll. Länsstyrelsen hemställer om tillsyn av den här tobaksvaran.

Folkhälsomyndigheten utövar central tillsyn av innehållsreglering och produktkontroll. Länsstyrelsen hemställer om tillsyn av den här tobaksvaran. 2018-05-03 705-16595-2018 1(6) Samhällsavdelningen Enheten för social hållbarhet Jakob Kilner Tillsynshandläggare 010-224 46 05 jakob.kilner@lansstyrelsen.se Folkhälsomyndigheten tobakstillsyn@folkhalsomyndigheten.se

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om statligt stöd till energikartläggning

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om statligt stöd till energikartläggning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i läkemedelsförordningen (2006:272); SFS 2011:235 Utkom från trycket den 22 mars 2011 utfärdad den 10 mars 2011. Regeringen föreskriver 1 i fråga om läkemedelsförordningen

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88516068HSLFS Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Föreskrifter

Läs mer

1. Problemet och vad som ska uppnås

1. Problemet och vad som ska uppnås Dnr 581:2010/510012 Konsekvensutredning gällande förslag till föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter LVFS 2006:3 och LVFS 2006:11. 1. Problemet och vad som ska uppnås I Europeiska gemenskapen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedelsavgifter; SFS 2013:63 Utkom från trycket den 26 februari 2013 utfärdad den 14 februari 2013. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Tillämpningsområde

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-2-25 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Enligt sändlista. För övrig information om innebörden av den nya föreskriften hänvisas till bifogad konsekvensutredning.

Enligt sändlista. För övrig information om innebörden av den nya föreskriften hänvisas till bifogad konsekvensutredning. Datum: 2012-04-03 Dnr: 581:2012/502594 Enheten för kosmetika och hygienprodukter Kerstin Kahlén Enligt sändlista Läkemedelsverkets förslag till ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2007:4) om

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2017-5-24 Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Information om märkning av vissa tobaksprodukter

Information om märkning av vissa tobaksprodukter Information om märkning av vissa tobaksprodukter Länsstyrelsen vill med denna skrift vägleda kommun, polis och näringsidkare om korrekt märkning av förpackningar till så kallad råtobak/råtobakspill samt

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar

Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar Konsekvensutredning Datum: 2017-12-18 Dnr: 3.1-2017-095516 Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar 1.1. Problemet och vad som ska uppnås I dag gäller Läkemedelsverkets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i läkemedelsförordningen (2006:272); SFS 2012:347 Utkom från trycket den 11 juni 2012 utfärdad den 31 maj 2012. Regeringen föreskriver 1 i fråga om läkemedelsförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2013:63) om bekämpningsmedelsavgifter; SFS 2016:834 Utkom från trycket den 12 juli 2016 utfärdad den 30 juni 2016. Regeringen föreskriver

Läs mer

Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag

Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag Promemoria 2010 04 19 Ju 2009/8495/L1 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag

Läs mer

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län..

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Titel: Märkning av rulltobak m.m. Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om certifiering av stamnätsföretag för el; SFS 2011:710 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 14 maj 2009. KIFS 2009:5 Utkom från

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ackreditering och teknisk kontroll; SFS 2011:791 Utkom från trycket den 27 juni 2011 utfärdad den 16 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Tillämpningsområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i tobakslagen (1993:581); SFS 2016:353 Utkom från trycket den 26 april 2016 utfärdad den 14 april 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om tobakslagen

Läs mer

Eventuella synpunkter ska ha kommit till Arbetsmiljöverket senast den 8 januari 2018.

Eventuella synpunkter ska ha kommit till Arbetsmiljöverket senast den 8 januari 2018. REMISS Datum Vår beteckning Sid 2017-11-10 2017/038627 1 (2) Enheten för juridik Linda Lindblad, 010-730 94 07 arbetsmiljoverket@av.se Förslag till föreskrifter om upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88518059HSLF Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Läkemedelsverkets

Läs mer

Förslag till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter (AFS 1984:16) om maskiner för papperstillverkning.

Förslag till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter (AFS 1984:16) om maskiner för papperstillverkning. REMISS 2018-03-21 2017/030422 1 (4) Enheten för användarregler Peter Wikström, 010-730 9798 arbetsmiljoverket@av.se Förslag till upphävande av Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter (AFS 1984:16)

Läs mer

Remiss avseende förslag till ändring i Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 1999:5) om allmäntjänstgöring för läkare

Remiss avseende förslag till ändring i Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 1999:5) om allmäntjänstgöring för läkare Missiv 2015-11-29 Dnr 4.1.1-29013/2015 1(2) Avdelningen för regler och behörighet Hossein Kamali hossein.kamali@socialstyrelsen.se Enligt sändlista Remiss avseende förslag till ändring i Socialstyrelsens

Läs mer

Enligt sändlista. För övrig information om innebörden av den nya föreskriften hänvisas till bifogad konsekvensutredning.

Enligt sändlista. För övrig information om innebörden av den nya föreskriften hänvisas till bifogad konsekvensutredning. Datum: 2012-04-03 Dnr: 581:2012/502594 Enheten för kosmetika och hygienprodukter Kerstin Kahlén Enligt sändlista Läkemedelsverkets förslag till ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2007:4) om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om certifiering av vissa naturgasföretag; SFS 2011:711 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap.

Läs mer

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens 2014-10-16 REMISSPROMEMORIA FI Dnr 14-7475 Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:17) om verksamhet på marknadsplatser Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård; SFS 2009:1386 Utkom från trycket den 11 december 2009 utfärdad den 26 november 2009. Regeringen föreskriver 1 följande.

Läs mer

Förslag till ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2008:2) om modersmjölksersättning och tillskottsnäring

Förslag till ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2008:2) om modersmjölksersättning och tillskottsnäring 1 (6) Förslag till ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2008:2) om modersmjölksersättning och tillskottsnäring Förslaget i korthet Ändringarna av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2008:2)

Läs mer

Beredning av förslag till ändring av FKFS 2017:16 med anledning av höjningen av taket i sjukförsäkringen

Beredning av förslag till ändring av FKFS 2017:16 med anledning av höjningen av taket i sjukförsäkringen Från: Levander Bergh Jenny (3030) Skickat: den 21 maj 2018 15:29 Till: Regelrådet; info@nnr.se; remisser@svensktnaringsliv.se; registrator@inspsf.se; stockholm@skatteverket.se;

Läs mer

L A N D S K A P S L A G om ändring av tobakslagen för landskapet Åland

L A N D S K A P S L A G om ändring av tobakslagen för landskapet Åland PARALLELLTEXTER Datum 200X-XX-XX Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag Tobakslagstiftning Landskapsregeringens lagförslag nr x/200x-200x INNEHÅLL L A N D S K A P S L A G om ändring av tobakslagen

Läs mer

Dnr 5.1.16-5994/15 REMISS 2015-09-04. Enligt sändlista 1(4) Avdelningen för djurskydd och hälsa Karin Åhl

Dnr 5.1.16-5994/15 REMISS 2015-09-04. Enligt sändlista 1(4) Avdelningen för djurskydd och hälsa Karin Åhl 1(4) REMISS Dnr 5.1.16-5994/15 2015-09-04 Avdelningen för djurskydd och hälsa Karin Åhl Enligt sändlista Förslag på ny föreskrift - Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:16) om obligatorisk hälsokontroll

Läs mer

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum/ 2017-09-27 1/3 SBN 126 Dnr SBN/2017:814-406 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt

Läs mer

Remiss av förslag om att ändra Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport och ersätta dessa med nya föreskrifter

Remiss av förslag om att ändra Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport och ersätta dessa med nya föreskrifter 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Linda Sjöö Tel: 010-6981150 linda.sjoo @naturvardsverket.se MISSIV 2016-06-29 Ärendenr: NV-01427-16 Enligt sändlista Utskick endast per e-post Remiss av förslag

Läs mer

Konsekvensutredning. Förslag till nya föreskrifter om hantering av mänskliga organ avsedda för transplantation. 1. Bakgrund

Konsekvensutredning. Förslag till nya föreskrifter om hantering av mänskliga organ avsedda för transplantation. 1. Bakgrund 2012-05-07 Dnr 6.1-42588/2011 1(2) Avdelningen för regler och tillstånd Konsekvensutredning Förslag till nya föreskrifter om hantering av mänskliga organ avsedda för transplantation 1. Bakgrund Direktivet

Läs mer

Dnr /2014 1(1) Avdelningen för regler och behörighet Katrin Westlund

Dnr /2014 1(1) Avdelningen för regler och behörighet Katrin Westlund 2014-10-09 Dnr 4.1.35504/2014 1(1) Avdelningen för regler och behörighet Enligt sändlista Remiss upphävande av Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 1992:2) om identitetskontroll m.m. av patienter i hälso-

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2018-12-4 Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet 1 Vad är problemet och vad

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:82

Regeringens proposition 2015/16:82 Regeringens proposition 2015/16:82 Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet genomförandet av EU:s tobaksproduktdirektiv Prop. 2015/16:82 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 Utkom från trycket den 8 januari 2019 Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Remiss gällande ökad rapporteringsfrekvens av fångst ombord av äkta tunga i kustfiskejournal.

Remiss gällande ökad rapporteringsfrekvens av fångst ombord av äkta tunga i kustfiskejournal. 1/5 Remiss Datum 2015-12-07 Handläggare Jenny Nord Maria Boshnakova Dnr 3811-15 Direkt 010-698 62 30 010-698 62 60 Mottagare Enligt sändlista Remiss gällande ökad rapporteringsfrekvens av fångst ombord

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Förslag till ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:20) om handel med vissa receptfria läkemedel

Förslag till ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:20) om handel med vissa receptfria läkemedel Remiss Rättsenheten Lizette Jorlin Datum: 2017-11-09 Dnr: 3.1-2017-083554 Sändlista Förslag till ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:20) om handel med vissa receptfria läkemedel Härmed

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter om eurokurs på försäkringsområdet

Förslag till nya föreskrifter om eurokurs på försäkringsområdet 2015-10-22 REMISSPROMEMORIA Förslag till nya föreskrifter om eurokurs på försäkringsområdet FI Dnr 10-9537 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8

Läs mer

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning.

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning. Från: Statsbidrag.likvärdigskola Skickat: den 18 april 2018 16:09 Ämne: Remiss föreskrifter statsbidrag likvärdig skola Bifogade filer: Missiv Likvärdig skola

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Vänligen. Nils Högfeldt. Direkt: Trafikverket Broväg Visby

Vänligen. Nils Högfeldt. Direkt: Trafikverket Broväg Visby Från: nils.hogfeldt@trafikverket.se Skickat: den 26 mars 2018 12:34 Till: sjofartsverket@sjofartsverket.se; stockholm@lansstyrelsen.se; registrator.stockholm@polisen.se; registrator@msb.se; kommun@sodertalje.se;

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN xxx-xxxx, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Titel Namn Namn, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Remiss. Förslag till ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:20) om handel med vissa receptfria läkemedel

Remiss. Förslag till ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:20) om handel med vissa receptfria läkemedel Remiss Rättsenheten Frida Nylén Datum: 2015-02-27 Dnr: 3.1-2015-012600 Enligt sändlista Förslag till ändring av Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:20) om handel med vissa receptfria läkemedel Härmed

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om elektromagnetiska fält

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om elektromagnetiska fält Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister; SFS 2007:745 Utkom från trycket den 30 oktober 2007 utfärdad den 18 oktober 2007. Regeringen föreskriver

Läs mer