Förbättringar som märks hos kunder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förbättringar som märks hos kunder"

Transkript

1

2 Förbättringar som märks hos kunder Under senaste åren har vi gjort flera förbättringar i elnätet för att säkerställa att du som kund ska få el i eluttaget, t ex vår stora satsning med en kraftigare elnätsslinga för 40 kv som driftsattes i november Elnätsslingan har byggts under flera år för att tillgodose det ökade elbehovet i vår expanderande kommun. Våra eldistributionselektriker är i Härryda och lagar ett elfel hösten % av kunderna är mycket nöjda eller nöjda med oss Vi är extra glada att våra kunder märker av dessa förbättringar och tackar för höga betyg i vår senaste nöjdkundundersökning. Vi träffar många kunder som berättar att de märker skillnad och att de nästan alltid har el. Speciellt hör vi om förbättringarna av våra Hindåskunder. Att Härryda Energi har blivit ännu bättre gällande elleverans och totalt som elnätsföretag syns tydligt i våra nöjdkundundersökningar som görs kontinuerligt. Nu har vi slagit rekord och fått toppbetyg. I den senaste nöjdkundmätningen är 80% av kunderna mycket nöjda eller nöjda med Härryda Energi som elnätsföretag och vår elleverans. De upplever att det är få avbrott och att problem och avbrottsfel åtgärdas snabbt. Våra förbättringar med målinriktat, planerat projektarbete med väderssäkring, omkopplingsslingor, automatisering, bättre teknik med mera ger resultat. Idag finns el hem till våra kunder över 99,98 % av tiden (2016). Dessvärre styr vi inte över oväder och andra oturliga omständigheter som kan resultera i strömavbrott. Vi vill att våra kunder ska vara nöjda med oss, inklusive det underhålls- och utvecklingsarbete som behöver göras i en samhällsviktig infrastruktur som elnät. Därför fortsätter vårt förbättringsarbete med långsiktig planering och investering i elnätet med målet att tillfredsställa våra kunders krav på hög driftsäkerhet och bra kvalitet. Förstärkta elnätsområden Störst satsningar har gjorts och görs i Landvetter-, Hindås- och Härrydaområdet. Väderrelaterade fel minskar, då alltmer elkabel grävs ner. Nya arbeten installeras med den främsta tekniken för att kunna hitta var fel inträffar och på så sätt göra rätt omkoppling för att kunna återkoppla strömmen till kunderna i de fall detta är möjligt. Kortare avbrottstider via automatisering Tack vare vår ökade automatisering i fler och fler elnätsstationer får kunderna tillbaka strömmen allt snabbare. Ett fel som tidigare kunde ta omkring 2 timmar att koppla om, tar nu minuter. Vi på Härryda Energi har tagit ett tekniksprång för att möta kundernas nya och kommande behov. Begreppen Smarta elnät och Smarta hem är verklighet idag för alltfler människor som kan anses som pionjärer. Fler och fler privatpersoner kommer i framtiden att ha utrustning i sin hemmiljö som hushållsapparater, värmepumpar, solpaneler uppkopplade mot nätverk för att kunna styra utrustningen exempelvis via en mobiltelefonsapplikation.

3 Även för företagen finns behov av modernt elnät. Området Landvetter flygplats, dvs Airport City, är ett område som expanderat kraftigt senaste åren med mer plats för nya företagsetableringar. Här bygger vi ett nytt modernt elnät med framtidens teknik för att möjliggöra nya tidens begrepp Smarta elnät. En teknik som minimerar avbrott och erbjuder Smarta elnätsfunktioner. Tekniken utvecklas Dagens teknik inom fjärrautomation och fellokalisering har utvecklats de senaste åren. Att som eldistributionselektriker gå längs en ledningsgata långt in i skogen, speciellt i mörker och kanske även i djup snö för att leta efter fel i en luftledning eller markkabel tar tid, ibland många timmar. Att istället kunna fjärrstyra elnäten som vi nu redan kan i vissa områden och i än fler områden på sikt, gynnar idag flera av våra kunder och skapar en tryggare och säkrare elleverans. Fler omkopplingsslingor I flera av fallen kan vi numera koppla om elen digitalt från kontoret, men även manuellt ute på plats. Vi fortsätter att bygga fler omkopplingsslingor där det är möjligt samt bygga automation, för att minska avbrottstiderna ytterligare. Just nu byggs bl a en omkopplingsslinga mellan Pixbo och Råda. Vi har nu lagt en sjökabel mellan Råda Säteri och Pixbo, Banvägen, för att därefter fortsätta med schaktning och installation av en fjärrbar station under våren Nyare arbetssätt förkortar avbrottstiden Våra eldistributionselektriker Joakim och Johan är med och bygger 40 kv-slingan i Gökskulla, Landvetter. För att förkorta avbrottstiden vid flera planerade arbeten använder vi våra reservkraftverk. Dessa används även vid längre oplanerade avbrott när det är möjligt. Exempelvis använde vi fem reservkraftaggregat vid ett längre oturligt elavbrott som drabbade delar av Hönekulla och Pixbo, så att våra kunder skulle få el medan vi lagade detta större, komplexa kabelfel. I Hönekulla- och Pixboområdet användes fem reservkraftaggregat för att våra kunder skulle få el, medan våra eldistributionselektriker lagade ett komplext kabelfel under nästan 2 dagars tid.

4 Höstens oturliga strömavbrott Gamla elkablar orsakade strömavbrott Delar av vårt nät har varit med i över 50 år. Det åldrade nätet dimensionerades för dåtidens effektbehov. Samhällsutvecklingen har medfört att belastningen på ledningarna ökat. Haverier på kablar som åldrats eller blir skadade av yttre påverkan kan inte alltid förutses. Härryda Energi planerar ständigt för utbyte av befintliga ledningar på grund av ovanstående orsaker. Under sommaren och hösten som gått har vi drabbats av mer avbrott än normalt. Detta har berott på haveri på äldre kablar, haveri på äldre reläskydd och oväder. Äldre kablar är isolerade med hjälp av oljedränkt papper ingjutet i metall. Dessa papperskablar är mycket driftsäkra och långlivade, men vissa markförhållanden är aggressiva mot metallmanteln och porer kan uppstå efter många år och orsaka isolationsfel. I vissa fall kan en kortare sträcka ersättas med ny, modern plastkabel. Om upprepade fel uppstått återstår att byta kabel längre sträckor för att nå hög driftsäkerhet. Mölnlycke och Landvetter har varit mest utsatta för fel på denna äldre typ av papperskablar under det gångna året. Åska orsakade strömavbrott Oväder, som nu i höst åskoväder, har även orsakat en del avbrott. Ett exempel på vilka skador åska kan orsaka kan ses till höger. Ibland är olyckan framme ex när det grävs och elkablar grävs av eller när luftledningar rivs ner, även när ledningarna är uppmärkta. Något som inträffar oftare i en expansiv kommun som vår med mer grävande och byggande. Vi arbetar då med att förkorta avbrottsiden så mycket vi kan för våra kunder. Förändringar fr o m 1 januari 2018 Energiskatten flyttas från elhandelsfakturan till elnätsfakturan Flytten av energiskatt från elhandelsfakturan till elnätsfakturan kommer direkt märkas av våra kunder som bara har elnätsfaktura från oss och ännu inte har elhandelsfaktura från oss på Härryda Energi. Våra helkunder som har både elnät och elhandel hos oss, kommer endast se en radförflyttning. Förändringen kommer första gången att synas i fakturan som kommer i mitten av februari och avser januari månad. Energiskatten plus moms motsvarar en skillnad på 41,38 öre/kwh inkl. moms. Kontakta oss på , om du önskar elhandelsavtal/elavtal och därmed en faktura, eller teckna elavtal på harrydaenergi.se. Energiskatten höjs Energiskatten höjs till 33,1 öre/kwh och blir 41,38 öre/kwh inkl moms enligt riksdagsbeslut hösten 2017, se mer på harrydaenergi.se.

5 Nya elöverföringsavgifter Elöverföringsavgifterna höjs med i genomsnitt 5 % fr o m , se nästkommande sida. Härryda Energi har förbättrat eldistributionsnätet senaste tiden för färre och kortare strömavbrott. Vi har fortfarande investeringar kvar att göra för att öka leveranssäkerheten och kunna erbjuda alla våra kunder tryggare och säkrare elleverans. Mer information om flera av våra investeringar finns på vår hemsida: harrydaenergi.se/elnat/planerade-projekt/ Månadsfaktura fr o m december 2017 Efter önskemål från många kunder infördes månadsfaktura fr o m november 2017, för bättre överblick och kontroll av elanvändningen och även hushållsekonomin. Din totala elkostnad De utgifter som du som svensk elkund betalar består av tre delar och deras fördelning är c.a: 30% är kostnaden till ditt elhandelsföretag, den du får själva elen av. 25% är kostnaden till ditt elnätsföretag, den som transporterar el hem till dig via elledningar. 45% är kostnaden till samhället i form av skatter och avgifter. Utgifternas storlek beror på elanvändningen och priset i elhandelsavtalet och för elnätstjänsten, samt utformningen av skatter och avgifter. Elanvändningen kan du som kund påverka. Elhandelspriset går också att påverka genom val av elhandelsföretag och avtalsform. Politiska *Andelarna varierar med elprisets utveckling, som påverkar kostnaden till elhandelsföretaget. Andelarna beror även på var i landet du bor, främst då markoch geografiska kostnadsförutsättningarna är olika vid byggnation av elnät och därmed elnätsföretaget. Beräkningen bygger på ett genomsnittspris år 2016 för en kund med elanvändning på kwh/år och rörligt pris. beslut har fått en allt större betydelse. Elkundernas möjlighet att påverka elkostnaderna har därför minskat. Ungefär 55 procent av kundens totala elkostnader beror på politiska beslut, som skatter, moms, avgifter och handelssystemet med utsläppsrätter, enligt branschorganisationen Energiföretagen Sverige. Om du som kund handlar av ett elnätsföretag och ett elhandelsföretag som ingår i samma koncern får du oftast bara en faktura. Övriga kunder får två fakturor en från elnätsföretaget och en från elhandelsföretaget.

6 Tack alla, för alla fina omdömen om oss Elnätet är en viktig infrastruktur idag, för ett modernt och hållbart samhälle som drivs med el. Härryda kommun är en expansiv kommun med invånare och nyinflyttade personer under året 2016 samt företag, enligt SCB. Med en expanderande Landvetter flygplats och Airport city, krävs det än mer planering, investeringar och arbete med att säkra elleveransen till alla våra kunder i kommunen. Då känns det extra kul att våra kunder är än mer nöjda med Härryda Energi än någonsin, sedan vår första mätning år Rekordsiffra - antal kunder som är mycket nöjda eller nöjda med Härryda Energi Vår senaste kundundersökning visar på rekordsiffror, nu är 80 % mycket nöjda eller nöjda med oss, dvs Härryda kommuns egna energiföretag. Dessutom upplever mer än majoriteten att Härryda Energi är bättre än andra liknande energiföretag. Undersökningen visar också toppnoteringar när det gäller få strömavbrott och att vi snabbt åtgärdar de problem som uppkommer, 84 % är mycket nöjda eller nöjda. Vi får också rekordhöga betyg för vår nya hemsida, harrydaenergi.se, som uppgraderades och förbättrats med fler funktioner för drygt ett år sedan, våra fakturor som förbättrades för knappt ett år sedan samt vårt informationsmaterial som vi satsar på. Vi tackar för de fina omdömena vi fått och gläds, samtidigt som vi fortsätter vårt förbättringsarbete för att våra kunder ska vara nöjda med Härryda Energi, ditt egna energiföretag. Prisvärd el - El till självkostnadspris Härryda Energi ägs av Härryda kommun för att kommuninvånarna ska ha bästa möjliga tillgång till el och till bra pris. Det innebär att det du betalar via elräkningen, går till förbättringar av elnätet så att du får el hem till dig. Flera kallar affärsmodellen att få el till självkostnadspris eller som andra uttrycker det prisvärd el, då Härryda Energi investerar alla pengar/intäkter i Härryda kommun till nytta för invånarna och inte till utomstående ägare.

7 Mätarsäkring Elöverföringsavgifter lågspänning Gäller fr o m Lägenhet Elö verfö ringsavgift fast del (Ampere) 16A 16A 20A 25A 35A 50A 63A 80A 100A 125A 160A 200A Kr/år Inkl. moms kr/år Elö verfö ringsavgift rö rlig del 16 öre/kwh 20 öre/kwh inkl. moms ANVISNINGAR OCH UPPLYSNINGAR Elöverföringsavgiften för abonnemang med mätarsäkring över 200 A kommer också att höjas. Vid mätarsäkring över 200 A tillämpas effekttariff. Kontakta oss för vidare information. Vid tillfälliga abonnemang tillkommer ett tillägg om 1000 kr/år exkl. moms på den fasta elöverföringsavgiften. Elsäkerhetsavgift, elberedskapsavgift och nätövervakningsavgift ingår i avgiftens fasta del med 71,88 kr inkl. moms. Energiskatten höjs till 41,38 öre/kwh inkl. moms. Moms beräknas för närvarande med 25%. Priser angivna inklusive moms har avrundats. Önskas ytterligare uppgifter om avgifterna, kontakta kundservice på telefon eller gå in på vår hemsida: harrydaenergi.se.

8 Tävla och vinn - Elens dag 23/1 Fira elens dag med oss genom att tävla och få möjligheten att vinna fina priser. Besvara bara de två frågorna: 1. Kommer du att vilja styra din elutrustning som t ex. värme, hushållsapparater, laddning av elbil via en app i mobiltelefonen eller på annat sätt inom 2 år? Eller gör du det redan nu? Ja eller Nej 2. Beskriv/motivera i ord vilka fördelar du ser med detta och med konkreta exempel. Gör så här: Svara enkelt via hemsidan: harrydaenergi.se/energi/tavling-elens-dag/ senast tisdagen den 13/2-18. Ev. maila de två svaren tillsammans med ditt namn, adress, ålder och skicka till e-postadress: info@harrydaenergi.se. Priser: 1:a pris Presentkort 300 kr, Landvetters Stenugnsbageri, Konditori och Café 2-3:e pris 4-5:e pris 6-10:e pris Presentkort 150 kr, Landvetters Stenugnsbageri, Konditori och Café Presentkort 100 kr, blommor Euroflorist 2 st Trisslotter (värde 60 kr) Tävlingsregler: Alla svar som inkommit till Härryda Energi senast 13/2-18 är med och tävlar om priserna. Max ett bidrag per person. Vinnaren utses baserat på den enligt juryn bästa motiveringen. Vinsterna skickas ut till angiven postadress. Juryn består av representanter från Härryda Energi. Beslutet kan inte överklagas. Vinsten går inte att byta mot kontanter eller annat. Tävlingen gäller inte för anställda på Härryda Energi. Följ oss på Instagram harrydaenergi Härryda Energi - Närmare dig Våra öppettider: Måndag - Onsdag Torsdag Fredag Växel: Kundservice: Felanmälan dygnet runt: E-post: info@harrydaenergi.se Adress: Kabelvägen 2, Mölnlycke harrydaenergi.se

Synbara förbättringar i elnätet

Synbara förbättringar i elnätet Synbara förbättringar i elnätet Vi som bor i Härryda kommun vet att det är en vacker kommun med många sjöar, berg och dalar. Det är också ett tillväxtområde med flera orter och glesbyggd, som är en del

Läs mer

Alltid el - en självklarhet

Alltid el - en självklarhet 1 2 Alltid el - en självklarhet De flesta ser nog el som något självklart, faktum är att el är en grundförutsättning för att vår vardag och vårt samhälle ska fungera. Vi svenskar har alltmer saker som

Läs mer

Härryda Energi finns nära dig som kund. Förutom trygg och säker el, för ljus, kraft och värme hos dig, berättar vi här mer om oss och vad vi bidrar

Härryda Energi finns nära dig som kund. Förutom trygg och säker el, för ljus, kraft och värme hos dig, berättar vi här mer om oss och vad vi bidrar 1 Härryda Energi finns nära dig som kund. Förutom trygg och säker el, för ljus, kraft och värme hos dig, berättar vi här mer om oss och vad vi bidrar med 2 Sjöholmen, Landvetter Alltid el - en självklarhet

Läs mer

Välkommen till oss! 1

Välkommen till oss! 1 1 Välkommen till oss! Härryda Energi Närmare dig Härryda Energi finns nära dig som kund. Förutom trygg och säker el, för ljus, kraft och värme hos dig, berättar vi här mer om oss och vad vi bidrar med

Läs mer

Vår största satsning i elnätet

Vår största satsning i elnätet Vår största satsning i elnätet Nya tider Härryda kommun fortsätter att växa med antalet invånare och vid årsskiftet var vi 37 108 invånare. Totalt flyttade det in 2 297 invånare och 418 föddes under året

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Elhandelsföretag? Avläsning? Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

FAKTURA Fakturadatum 10 mar 2017

FAKTURA Fakturadatum 10 mar 2017 435 80 MÖLNLYCKE PlusGiro 93 60 01-7 Bankgiro 946-0015 Org nr 556026-3245 Företaget innehar F-skattebevis 410139601 FAKTURA Fakturadatum 10 mar 2017 1 Fakturanummer 8569870 Kundnummer 527328 527328 Löfving

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

Priser Elnät Säkringskunder 2001-2002

Priser Elnät Säkringskunder 2001-2002 Priser Elnät Säkringskunder 2001-2002 10,5 /kwh exkl. moms (13,15 öre/kwh inkl. moms) Priserna gäller fr.o.m 2001-02-01 till 2003-01-31. 16 A lägenhet 400 500 16 A 800 1000 20 A 1485 1856 25 A 1859 2324

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Sid 3 sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el Sid sid 54 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) Sid 7 sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) Sid 9 sid

Läs mer

Härryda Energi Närmare dig

Härryda Energi Närmare dig Härryda Energi Närmare dig Härryda Energi finns nära dig som kund. Vår främsta uppgift är att ge dig trygg och säker el, så att du får ljus, värme och energi hos dig. Rubrik Vi på Härryda Energi Vi ägs

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Inflyttningsavgift? Tariff? Abonnemang Allmänna Avtalsvillkoren Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Elhandelsföretag? Avläsning? Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Dina valmöjligheter när det gäller el DU HAR TVÅ AVTAL ELNÄT OCH ELHANDEL Som kund har du två olika avtal. Det ena är ett elnätsavtal, med det elnätsföretag som äger elnätet

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elanvändning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så gör

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

Elnätet vår livsnerv. -Hur funkar det och vad betalar jag för? Fortum och Karlstad Elnät reder ut begreppen och svarar på dina frågor

Elnätet vår livsnerv. -Hur funkar det och vad betalar jag för? Fortum och Karlstad Elnät reder ut begreppen och svarar på dina frågor Elnätet vår livsnerv -Hur funkar det och vad betalar jag för? Fortum och Karlstad Elnät reder ut begreppen och svarar på dina frågor Vad är det för skillnad mellan elnät och elhandel? Avregleringen av

Läs mer

Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät. Vattenfall Eldistribution AB. nätrapport 2017

Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät. Vattenfall Eldistribution AB. nätrapport 2017 Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät Vattenfall Eldistribution AB nätrapport 2017 Sammanfattning 64 procent av Vattenfall Eldistributions kunder drabbades av elavbrott under

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

Prislista Elnät. Gäller från 2014-01-01

Prislista Elnät. Gäller från 2014-01-01 Prislista Elnät. Gäller från 2014-01-01 Luleå Energi Elnät AB Luleå Energi Elnät AB s huvudsakliga uppdrag är drift, underhåll och nybyggnad av elnätet samt mätning och rapportering av elanvändningen i

Läs mer

VI GER ENERGI TILL KULLABYGDEN

VI GER ENERGI TILL KULLABYGDEN VI GER ENERGI TILL KULLABYGDEN HÖGANÄS ENERGI KULLABYGDENS LOKALA ENERGIBOLAG Höganäs Energi är Kullabygdens kommunalägda energiföretag. Vi erbjuder komplett service för energifrågor och infrastruktur.

Läs mer

1(5) Hedemora Elhandel AB

1(5) Hedemora Elhandel AB 1(5) 2(5) Kjell Danielsson Verkstadsgatan 1 776 35 HEDEMORA Mikroproducentavtal för ersättning av överskottsel Som egenproducent av el och befintlig elhandelkund hos Hedemora Elhandel är du viktig för

Läs mer

PRISER 2014. Fjärrvärme. Stadsnät. Elnät. Tillsammans för Landskronas miljö! landskronaenergi.se

PRISER 2014. Fjärrvärme. Stadsnät. Elnät. Tillsammans för Landskronas miljö! landskronaenergi.se PRISER 2014 Elnät Fjärrvärme Stadsnät Tillsammans för Landskronas miljö! landskronaenergi.se Din el färdas tryggt i våra kablar Att vi äger Landskronas centrala elnät innebär att vi har ansvar för att

Läs mer

PRISLISTA ELNÄT Gäller från

PRISLISTA ELNÄT Gäller från PRISLISTA ELNÄT Gäller från 2017-01-01 Luleå Energi Elnät AB Luleå Energi Elnät ABs huvudsakliga uppdrag är drift, underhåll och nybyggnad av elnätet samt mätning och rapportering av elanvändningen i Luleå

Läs mer

Eldistribution Nätrapport. Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät

Eldistribution Nätrapport. Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät Eldistribution Nätrapport Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät Översyn av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät Sammanfattning 93% av Vattenfall Eldistributions

Läs mer

Dala Energi Elnät. Nyheter från. Gott Nytt År! Smart och hållbart JANUARI 2013. Dala Energi www.dalaenergi.se Tel 0247-738 20

Dala Energi Elnät. Nyheter från. Gott Nytt År! Smart och hållbart JANUARI 2013. Dala Energi www.dalaenergi.se Tel 0247-738 20 För oss är saken klar. Vi vill vara med och bygga det hållbara samhället. Att skapa en trygg energi- försörjning som minskar utsläppen av koldioxid. Om vi tillsammans blir smartare i hur vi använder energin

Läs mer

H Ä R R Y DA E N E R G I

H Ä R R Y DA E N E R G I Nytändning! HÄRRYDA ENERGI 2 Tänt var det här! Som elkund är din förväntan att det alltid ska finnas el i vägguttaget. Självklart, svarar vi! Vår ambition här på Härryda Energi att i alla lägen göra allt

Läs mer

PRISER FRÅN OCH MED Elnät Företag

PRISER FRÅN OCH MED Elnät Företag PRISER FRÅN OCH MED 190101 Elnät Företag 2019 www.malarenergi.se 1 Priser Mälarenergi Elnät Företag 2019 Pris Lägenhet 2 KATEGORI/MÄTARSÄKRING Lägenhet 2 FAST AVGIFT 1 SEK/MÅNAD 76 ELÖVERFÖRING ÖRE/kWH

Läs mer

med ert företag i fokus

med ert företag i fokus Regionnät Våra kundlöften med ert företag i fokus Vår vision är att ni som är kund hos oss ska vara hundra procent nöjda. Med våra kundlöften sätter vi press på oss själva. Uppfyller vi inte våra löften

Läs mer

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A Din elanslutning Att tänka på vid nyanslutningar 80 1500 A ANSLUTNINGSPROCESSEN 8 7 ca 20 veckor ca 21 veckor 6 HEJ HEJ ca 6 veckor 1 3 5 5 ca 12 veckor 2 4 ca 2 veckor ca 10 veckor Se till att vara ute

Läs mer

med ert företag i fokus

med ert företag i fokus Lokalnät Våra kundlöften med ert företag i fokus Vår vision är att ni som är kund hos oss ska vara hundra procent nöjda. Med våra kundlöften sätter vi press på oss själva. Uppfyller vi inte våra löften

Läs mer

Enkelhet för kunden. Elhandlarcentrisk modell

Enkelhet för kunden. Elhandlarcentrisk modell Enkelhet för kunden Elhandlarcentrisk modell I Sverige och i Norden har kunden en relation med elnätsföretaget och en med elhandelsföretaget. I vissa andra europeiska länder (Tyskland, Frankrike och England)

Läs mer

Datum 2012-12-27. Handikappbidrag till Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala kommun för år 2013

Datum 2012-12-27. Handikappbidrag till Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala kommun för år 2013 J.os KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Karlsson Daniel Datum 2012-12-27 Diarienummer NHO-2012-0165.15 Nämnden för hälsa och omsorg Handikappbidrag till Handikappföreningarnas samarbetsorgan

Läs mer

Mätar- och avläsningsfrågor: Mätar- och avläsningsfrågor: Avläst månadsförbrukning: Avläst månadsförbrukning:

Mätar- och avläsningsfrågor: Mätar- och avläsningsfrågor: Avläst månadsförbrukning: Avläst månadsförbrukning: MANUAL CHECKLISTA Min elförbrukning Mätar- och avläsningsfrågor: Varför elnätsföretaget måste få uppgifterna? För att mäta förbrukad el under en period För att ligga till grund för faktura Hur avläsning

Läs mer

PRISER FRÅN OCH MED Elnät Företag

PRISER FRÅN OCH MED Elnät Företag PRISER FRÅN OCH MED 180101 Elnät Företag 2018 www.malarenergi.se 1 år 2018 Pris Lägenhet 2 KATEGORI/MÄTARSÄKRING Lägenhet 2 FAST AVGIFT 1 SEK/MÅNAD 68 ELÖVERFÖRING ÖRE/kWH 1. I den fasta avgiften ingår

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på 1 2 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till elnätsföretaget.

Läs mer

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A Din elanslutning Att tänka på vid nyanslutningar 80 1500 A ANSLUTNINGS- PROCESSEN HEJ Föranmälan 1 Beställning inom ma 30 dagar 3 HEJ 5 2 Offert ca 3-4 veckor senare 4 Anläggningsid och avtal Förberedelser

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument DEL 1 Relevant lagstiftning A. INLEDNING 1. Ange tydlig avsändare Enligt 3 kap. 23

Läs mer

Elnät Företag 2015 Priser fr o m 150101

Elnät Företag 2015 Priser fr o m 150101 Elnät Företag 2015 Priser fr o m 150101 Mälarenergi finns nära kunderna i Mälardalen. Vi levererar el, värme, vatten, kyla och snabba kommunikationslösningar. Vi har erfarenheten, viljan och förmågan att

Läs mer

Guide. Elanslutning. Anslutningsguide för villa och fritidshus

Guide. Elanslutning. Anslutningsguide för villa och fritidshus Guide Elanslutning Det är mycket man skall tänka på när man ska bygga nytt! 2 Den här guiden fungerar som Bergs Tingslags Elektriska Aktiebolag (BTEA) allmänna villkor och förklarar hur processen går till

Läs mer

Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på.

Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på. t e h g i t s a f n i d l l i El t Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på. Det är mycket att tänka på när man bygger nytt. När du ska ha el till din fastighet är det vår uppgift på Luleå

Läs mer

Lidköping Elnät Nöjd Kund Analys

Lidköping Elnät Nöjd Kund Analys Lidköping Elnät Nöjd Kund Analys Kvartal 2, 2019 med jämförande index 2017, 2015, 2013, 2011, 2008 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer:

Läs mer

Frågor och svar om el

Frågor och svar om el Frågor och svar om el Fråga: Varför ser fakturan annorlunda ut nu? Istället för en räkning från Söderhamn NÄRA så har jag fått två? Du som har Källmärkt el från Söderhamn NÄRA elhandel undrar kanske varför

Läs mer

Välkomna på frukostmöte!

Välkomna på frukostmöte! Välkomna på frukostmöte! Agenda för dagen Nya förutsättningar på elmarknaden Nya smarta elmätare Elbilsladdning och solceller Begrepp på elmarknaden Elhandelsföretag Som kund kan du välja själv från vilket

Läs mer

Eldistribution nätrapport 2016

Eldistribution nätrapport 2016 Eldistribution nätrapport 2016 Översikt av leveranssäkerheten i Vattenfall Eldistributions lokalnät Sammanfattning 90 procent av Vattenfall Eldistributions elnätskunder i norr drabbades av elavbrott under

Läs mer

Elkundernas fördelning per avtalstyp jan -03 jan -02

Elkundernas fördelning per avtalstyp jan -03 jan -02 jan-1 jan-4 jun-4 sep-4 dec-4 mar-5 jun-5 sep-5 dec-5 mar-6 jun-6 sep-6 dec-6 mar-7 jun-7 sep-7 dec-7 mar-8 jun-8 sep-8 dec-8 mar-9 jun-9 sep-9 dec-9 mar-1 jun-1 sep-1 dec-1 mar-11 jun-11 sep-11 dec-11

Läs mer

Nettodebiteringsutredningen Oberoende Elhandlares synpunkter och förslag

Nettodebiteringsutredningen Oberoende Elhandlares synpunkter och förslag 2013-09- 02 Nettodebiteringsutredningen Oberoende Elhandlares synpunkter och förslag Övergripande OE är positiva till förslaget om en skattereduktion istället för årsvis nettodebitering. Det är mycket

Läs mer

Energikonsumenternas checklista

Energikonsumenternas checklista Checklista - elmarknaden 2017-12-08 1 (23) Energikonsumenternas checklista Frågor och svar - elmarknaden Checklista - elmarknaden 2017-12-08 2 (23) Innehåll Energikonsumenternas checklista... 1 Frågor

Läs mer

Ram sätts för elnätsföretagens avgifter

Ram sätts för elnätsföretagens avgifter fakta Ram sätts för elnätsföretagens avgifter Från 2012 införs förhandsreglering av elnätsavgifterna. En ram sätts för de elnätsavgifter som elnätsföretagen får ta ut av kunderna under kommande fyraårsperiod.

Läs mer

Maggan tackar för sig efter 24 år

Maggan tackar för sig efter 24 år Maggan tackar för sig efter 24 år Namn: Margareta, arbetat på Härryda Energi sedan år 1991 Familj: Gift. Två vuxna barn och fyra barnbarn Bor: I Landvetter Aktuell som: Nybliven pensionär Vem är du: En

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2014. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2014. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Energi 2014 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Maria Söder, telefon: 070 220 89

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på 1 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till elnätsföretaget.

Läs mer

Alternativa affärsmodeller. ägandeformer för solenergi

Alternativa affärsmodeller. ägandeformer för solenergi Alternativa affärsmodeller och ägandeformer för solenergi Johan Nyqvist, Solar Region Skåne Energikontoret Skåne, September 2014, Malmö Innehåll Syfte och bakgrund... 3 Varför är solenergi intressant?...

Läs mer

Samhällets kostnader för leveranssäkerhet i eldistribution. Resultat

Samhällets kostnader för leveranssäkerhet i eldistribution. Resultat Samhällets kostnader för leveranssäkerhet i eldistribution Resultat 2 MSB:s kontaktpersoner: Kerstin Borg, 010-240 40 63 Linda Ryen, 010-240 56 64 Publikationsnummer MSB 491-12 3 Förord Myndigheten för

Läs mer

Elkundernas fördelning per avtalstyp jan -03 jan -02 100%

Elkundernas fördelning per avtalstyp jan -03 jan -02 100% jan-1 jan-4 jun-4 sep-4 dec-4 mar-5 jun-5 sep-5 dec-5 mar-6 jun-6 sep-6 dec-6 mar-7 jun-7 sep-7 dec-7 mar-8 jun-8 sep-8 dec-8 mar-9 jun-9 sep-9 dec-9 mar-1 jun-1 sep-1 dec-1 mar-11 jun-11 sep-11 dec-11

Läs mer

BRF PÄRONET NR 7 UTVÄRDERING IMD VAHID JAFARPOUR

BRF PÄRONET NR 7 UTVÄRDERING IMD VAHID JAFARPOUR BRF PÄRONET NR 7 UTVÄRDERING IMD VAHID JAFARPOUR 2014-11-13 FÖRUTSÄTTNINGAR OCH GRUNDDATA Antal lägenhet 676 Bostadsarea (BOA) 51309 m² Lokalarea (LOA) 1065 m² BOA+LOA 52374 m² Varngarage 3200 m² Lägenhetsfördelning

Läs mer

Mot en ny nätreglering i Sverige

Mot en ny nätreglering i Sverige Mot en ny nätreglering i Sverige Mats Johansson, Vattenfall Eldistribution AB Strategy & Regulation 2009-10-15 Nätstruktur i Sverige Stamnätet (400/220 kv) ägs och drivs av Svenska Kraftnät (100 % statsägt)

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Del 1 Relevant lagstiftning A. Inledning Med uppsökande försäljning av el

Läs mer

Rörlig nätavgift, öre per kwh 4,00 5,00. Fast nätavgift, kronor per år Elberedskapsavgift till Beredskapsmyndigheten, kronor per år.

Rörlig nätavgift, öre per kwh 4,00 5,00. Fast nätavgift, kronor per år Elberedskapsavgift till Beredskapsmyndigheten, kronor per år. Prislista Elnät Prislistan gäller från 2016-01-01 Mervärdesskatt (moms) för närvarande 25 %. Beloppen är avrundade. Högspänning Exkl. moms Inkl. moms Rörlig nätavgift, öre per kwh 4,00 5,00 Fast nätavgift,

Läs mer

Resultat)avseende)individuell)mätning)av)varmvattenförbrukning)

Resultat)avseende)individuell)mätning)av)varmvattenförbrukning) 2012-02-15 Utredning med anledning av motion vid årsstämman 2011 Bakgrund) Lars Wäremark, 8B, lämnade en motion till föreningens ordinarie årsstämma den 26 april 2011, som syftade till att spara pengar

Läs mer

Nu höjer vi hastigheten på din gata till 1000 Mbit/sek! Information till dig som funderar på att skaffa fiber.

Nu höjer vi hastigheten på din gata till 1000 Mbit/sek! Information till dig som funderar på att skaffa fiber. Nu höjer vi hastigheten på din gata till 1000 Mbit/sek! Information till dig som funderar på att skaffa fiber. Hastighetsjämförelser Så lång tid tar det att ladda ner en dvd-film på 4,7 gb eller 1gb filer.

Läs mer

Decentraliserad finansiering av solceller

Decentraliserad finansiering av solceller Decentraliserad finansiering av solceller Emanuel Olofsson November 2018 2018-11-05 1 (7) 1. BAKGRUND Utbyggnaden av solceller i Sverige är ett steg i att nå en förnyelsebar energiproduktion till 2040.

Läs mer

Informationsmöte. Välkommen!

Informationsmöte. Välkommen! Informationsmöte Mittuniversitetet - Sigma Välkommen! 2010-12-09 Dagordning Inledning Fjärrvärmeverksamheten Prisjämförelser Önskemål om information Kundundersökning, NKI Fika Kundforum, exempel i regionen

Läs mer

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2015 Vi bjuder på fröer från Frökungen Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar Vinn en luftvärmepump Värde 21 375 kr Så enkelt

Läs mer

Rörlig nätavgift, öre per kwh 4,20 5,25. Fast nätavgift, kronor per år Elberedskapsavgift till Beredskapsmyndigheten, kronor per år.

Rörlig nätavgift, öre per kwh 4,20 5,25. Fast nätavgift, kronor per år Elberedskapsavgift till Beredskapsmyndigheten, kronor per år. Prislista Elnät Prislistan gäller från 2018-01-01 Mervärdesskatt (moms) för närvarande 25 %. Beloppen är avrundade. Högspänning Exkl. moms Inkl. moms Rörlig nätavgift, öre per kwh 4,20 5,25 Fast nätavgift,

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på 1 2 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till elnätsföretaget.

Läs mer

Energikonsumenternas. checklista

Energikonsumenternas. checklista Datum 1 Energikonsumenternas checklista Frågor och svar elmarknaden Datum 2 Datum 3 Innehåll 1 Jag har frågor om elmarknaden 4 1.1 Priser för elhandel... 4 1.2 Priser för elnät... 5 1.3 Avtal & villkor...

Läs mer

BYT UTTAG! Klart huset ska ha fiber INFORMATION OM UTBYGGNADEN AV FIBERNÄTET I DITT OMRÅDE

BYT UTTAG! Klart huset ska ha fiber INFORMATION OM UTBYGGNADEN AV FIBERNÄTET I DITT OMRÅDE BYT UTTAG! Klart huset ska ha fiber INFORMATION OM UTBYGGNADEN AV FIBERNÄTET I DITT OMRÅDE Äntligen fiber tv, internet och telefoni med ljusets hastighet Botkyrka Stadsnät är snabbt med närmast obegränsad

Läs mer

Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen

Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen Erbjudandet gäller till och med 1 december 2013. Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen Statkraft SCA Vind AB Investera i förnybar energi och påverka dina elkostnader Nu kan du som har elabonnemang

Läs mer

Informationsträff. Östergarns Bygdegård 29/10

Informationsträff. Östergarns Bygdegård 29/10 Informationsträff Östergarns Bygdegård 29/10 Agenda Orsaker till strömavbrotten Planerat underhåll och investeringar - L221 Kräklingbo, Östergarn och Gammelgarn - L231 Alskog, Ardre och Ljugarn - L232

Läs mer

Elbytarguide Företag. Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar

Elbytarguide Företag. Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar Elbytarguide Företag Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar Dags att se över ditt elavtal och spara pengar till firman 1996 avreglerades den svenska elmarknaden. Sedan dess är det fritt fram

Läs mer

Jämtkraft Elnät. Guide. Elanslutning. För villa och fritidshus

Jämtkraft Elnät. Guide. Elanslutning. För villa och fritidshus Jämtkraft Elnät Guide Elanslutning För villa och fritidshus Det är mycket man skall tänka på när man ska bygga nytt! Den här guiden förklarar hur processen går till att ansluta el till din nybyggnation.

Läs mer

Energipriset för el och olja Jämförelser av pris per kwh

Energipriset för el och olja Jämförelser av pris per kwh En kwh olja: Energipriset för el och olja Jämförelser av pris per kwh Brentolja handlas idag (den 4/1 2019) till ett pris på 57 $/fat. Prisspannet under 2018 har varit 50 86 $/fat. Ett fat motsvara 42

Läs mer

Solel i flerbostads- hus. en affärsmodell som erbjuder solel till hyresgäster

Solel i flerbostads- hus. en affärsmodell som erbjuder solel till hyresgäster Solel i flerbostads- hus - en affärsmodell som erbjuder solel till hyresgäster SOLEL I FLERBOSTADSHUS 2 I Sverige finns i dag endast ett fåtal flerbostadshus där fastighetsägaren producerar solel som hyresgästerna

Läs mer

Frågor och svar. Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3

Frågor och svar. Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3 Frågor och svar Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3 ÖVERGRIPANDE Fråga 1: Fråga 2: Fråga 3: Fråga 4: Fråga 5: Fråga 6: Varför blir Sandviken Energi nu Bixia? Vi går samman med Bixia för att bli starkare

Läs mer

Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet

Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet Vilken typ av produkt är solel? Det beror på Fyra exempel på olika affärsmodeller: - storskalig produktion

Läs mer

ARVIKA TEKNIK AB. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-12-20 165

ARVIKA TEKNIK AB. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-12-20 165 Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger kl. 8.30-12.10 2011-12-20 165 Beslutande Ledamöter Anders Söderström, ordförande Lisa Levin, vice ordförande Uno Eriksson, vice ordförande Hans Forsell, tjänstgörande

Läs mer

Prislista för nättjänster. Caruna Oy 1.1.2015

Prislista för nättjänster. Caruna Oy 1.1.2015 Prislista för nättjänster Caruna Oy 1.1.2015 Avgifter för elöverföring Nätbolaget sörjer för överföring av el från producenten till kunden och erbjuder nättjänster i samband med elöverföring enligt avgifterna

Läs mer

KRAFTPRODUKTION SAMT ÖVERFÖRING AV EL. 2013-08-27 Guy-Raymond Mondzo, ÅF

KRAFTPRODUKTION SAMT ÖVERFÖRING AV EL. 2013-08-27 Guy-Raymond Mondzo, ÅF KRAFTPRODUKTION SAMT ÖVERFÖRING AV EL 2013-08-27 Guy-Raymond Mondzo, ÅF Olika byggstenar i elproduktion Den svenska elproduktionen utgörs av fyra byggstenar vilka nära hänger ihop och som alla behövs.

Läs mer

Med blicken riktad mot framtiden bolagiserar Landskrona från och med den 1 januari 2011 de kommunala verksamheterna elnät, fjärr-

Med blicken riktad mot framtiden bolagiserar Landskrona från och med den 1 januari 2011 de kommunala verksamheterna elnät, fjärr- Med blicken riktad mot framtiden bolagiserar Landskrona från och med den 1 januari 2011 de kommunala verksamheterna elnät, fjärrvärme och stadsnät i ett gemensamt bolag Landskrona Energi AB. Detta är Landskronabornas

Läs mer

El till din fastighet

El till din fastighet Vattenfall Distribution El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på Så här går det till att få el till din fastighet 8 enkla steg! 1. Var ute i god tid! Räkna med att det

Läs mer

Elkundernas fördelning per avtalstyp

Elkundernas fördelning per avtalstyp jan-1 jan-4 jun-4 sep-4 dec-4 mar-5 jun-5 sep-5 dec-5 mar-6 jun-6 sep-6 dec-6 mar-7 jun-7 sep-7 dec-7 mar-8 jun-8 sep-8 dec-8 mar-9 jun-9 sep-9 dec-9 mar-1 jun-1 sep-1 dec-1 mar-11 jun-11 sep-11 dec-11

Läs mer

Kompletterande dokument till Ei R 2012:14. Konsekvenser av olika tariffalternativ för elnätsföretag och nätkunder

Kompletterande dokument till Ei R 2012:14. Konsekvenser av olika tariffalternativ för elnätsföretag och nätkunder Kompletterande dokument till Ei R 2012:14 Konsekvenser av olika tariffalternativ för elnätsföretag och nätkunder Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen Kompletterand

Läs mer

Elkundernas fördelning per avtalstyp

Elkundernas fördelning per avtalstyp jan-1 jan-4 jun-4 sep-4 dec-4 mar-5 jun-5 sep-5 dec-5 mar-6 jun-6 sep-6 dec-6 mar-7 jun-7 sep-7 dec-7 mar-8 jun-8 sep-8 dec-8 mar-9 jun-9 sep-9 dec-9 mar-1 jun-1 sep-1 dec-1 mar-11 jun-11 sep-11 dec-11

Läs mer

Ram sätts för elnätsföretagens avgifter

Ram sätts för elnätsföretagens avgifter fakta Ram sätts för elnätsföretagens avgifter Från 2012 införs förhandsreglering av elnätsavgifterna. En ram sätts för de elnätsavgifter som elnätsföretagen får ta ut av kunderna under kommande fyraårsperiod.

Läs mer

Prislista 2017 priser2017

Prislista 2017 priser2017 Prislista 2017 Gäller från 1 januari 2017 fev.se/priser2017 Elhandel För att du ska hitta ett elhandelsav tal som passar just dig har vi fyra olika av talsformer: Fast pris, Rörligt pris, Falupriset och

Läs mer

Elhandlarcentrisk modell

Elhandlarcentrisk modell Elhandlarcentrisk modell morgondagens svenska elmarknad Johan Öhnell Senior advisor EG Utility Agenda Den svenska elmarknaden imorgon En faktura till kunden Tillsvidarepriserna försvinner Egenproduktion

Läs mer

Är du BRF och tänkt skaffa solcellsanläggning?

Är du BRF och tänkt skaffa solcellsanläggning? Bostadsrättsföreningar Är du BRF och tänkt skaffa solcellsanläggning? Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig opartiskt stöd i alla steg. Sju tips på vägen: 1. Ta kontakt med en säljare för att

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Vi levererar el och värme till människor och företag. - Vi värmer människor och lyser upp deras hem...

Vi levererar el och värme till människor och företag. - Vi värmer människor och lyser upp deras hem... Vi levererar el och värme till människor och företag - Vi värmer människor och lyser upp deras hem... 100% förnybar Du får enbart förnybar energi hos oss (sol, vind, vatten, biobränsle). Lokala Drygt100

Läs mer

VB Elnäts kundlöften PRIVAT

VB Elnäts kundlöften PRIVAT VB Elnäts kundlöften PRIVAT VB Elnäts kundlöften Vår vision är att du som är kund hos oss ska vara hundra procent nöjd. Med våra kundlöften sätter vi press på oss själva och säkerställer en hög servicenivå.

Läs mer

Elkundernas fördelning per avtalstyp

Elkundernas fördelning per avtalstyp jan-1 jan-4 jun-4 sep-4 dec-4 mar-5 jun-5 sep-5 dec-5 mar-6 jun-6 sep-6 dec-6 mar-7 jun-7 sep-7 dec-7 mar-8 jun-8 sep-8 dec-8 mar-9 jun-9 sep-9 dec-9 mar-1 jun-1 sep-1 dec-1 mar-11 jun-11 sep-11 dec-11

Läs mer

INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT

INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT Nacka Energi svarar för elnätet inom kommundelarna med postadress Nacka, Saltsjö-Duvnäs, Saltsjöbaden och Älta. Adress och telefonnummer Information

Läs mer

Prislista för nättjänster. Caruna Ab

Prislista för nättjänster. Caruna Ab Prislista för nättjänster Caruna Ab 1.3.2016 Avgifter för elöverföring Nätbolaget sörjer för överföring av el från producenten till kunden och erbjuder nättjänster i samband med elöverföring enligt avgifterna

Läs mer

Prisjämförelse mellan el märkt Bra Miljöval och dess icke-miljömärkta motsvarighet

Prisjämförelse mellan el märkt Bra Miljöval och dess icke-miljömärkta motsvarighet Prisjämförelse mellan el märkt Bra Miljöval och dess icke-miljömärkta motsvarighet Utförd av: Statistiska Centralbyrån Martin Kullendorff Marcus Widén Oktober 2004 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) BRA MILJÖVAL

Läs mer

Välkomna till Så producerar du din egen el. En del av Mölndal Stads Hållbarhetsvecka 17-23 mars

Välkomna till Så producerar du din egen el. En del av Mölndal Stads Hållbarhetsvecka 17-23 mars Välkomna till Så producerar du din egen el En del av Mölndal Stads Hållbarhetsvecka 17-23 mars Dagens föreläsning En övergripande introduktion till hur man producerar sin egen el Om Mölndal Energi, våra

Läs mer

Elkundernas fördelning per avtalstyp

Elkundernas fördelning per avtalstyp jan-1 jan-4 jun-4 sep-4 dec-4 mar-5 jun-5 sep-5 dec-5 mar-6 jun-6 sep-6 dec-6 mar-7 jun-7 sep-7 dec-7 mar-8 jun-8 sep-8 dec-8 mar-9 jun-9 sep-9 dec-9 mar-1 jun-1 sep-1 dec-1 mar-11 jun-11 sep-11 dec-11

Läs mer

Elkundernas fördelning per avtalstyp

Elkundernas fördelning per avtalstyp jan-1 jan-4 jun-4 sep-4 dec-4 mar-5 jun-5 sep-5 dec-5 mar-6 jun-6 sep-6 dec-6 mar-7 jun-7 sep-7 dec-7 mar-8 jun-8 sep-8 dec-8 mar-9 jun-9 sep-9 dec-9 mar-1 jun-1 sep-1 dec-1 mar-11 jun-11 sep-11 dec-11

Läs mer