Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Minnesanteckningar 1 (10) Kungsörstorp. Plats

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Minnesanteckningar 1 (10) Kungsörstorp. Plats"

Transkript

1 Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Minnesanteckningar 1 (10) Handläggare Datum Maria Lindström Bagge/kani Plats Kungsörstorp Närvarande Värmland: Maria Lindström Bagge, Erika Östberg Elisabeth Myrén, Marie Alvers, Elisabeth Kjerstadius, Karin Nilsson Sörmland: Diana Bornstein Welff, Cathrine Johnsson, Marie Junger Uhlin, Linda Book Dalarna: Gun-Marie Jemth, Annika Olofsson, Maria Vestling Marie Ljungberg Uppsala: Christophe Pedroletti, Erik Normann, Ylva Thernström Blomqvist, Monica Axelsson, Karin Johansson, Maria Mare, Johan Kaarme, Katarina Källman, Erik Sköldenberg, Gunnar Ahlsten Västmanland: Peter Jotorp, Anna Lindén, Catrine Nilsson, Lotta Steen Örebro: Maria Gradin, Andreas Ohlin, Yvonne Erlandsson, Lina Molén Gävleborg: Sofia Arwehed, Ann-Christin Larsson, Agneta Danielsen, Camilla Männikö, Sari Wennberg, Britta Rehn, Anna Weilbass Frånvarande Björn Wettergren Jenny Lindell Anders Grawé Minnesanteckningar från gemensamma punkter: Laget runt, sommar som gick och vad som är på gång. Gävleborg I det förra mötet kunde man inte delta men denna gång är alla med. Tuff bemanningssituation. De som jobbar kvar har dock ett driv och är ett bra team. Projekt för samvård mellan kvinno- och barnsjukvården är på gång i Hudiksvall/Gävle. Arbetsgrupper jobbar med projektet, hela flödet från förlossningen till vård av nyfödda. Planering pågår för nya lokaler, förhoppningsvis klara Allmänpediatrisk enhet, stort arbete på gång i både Hudiksvall och Gävle. Uppsala Barnsjukvård samlat i ett barnsjukhus, nya chefsroller, VC, Bitr. VC, sektionschefer.

2 KUNGSÖRSTORP (10) Akutpediatrik: Behov av nya sköterskor och vårdplatser. Bitvis tufft men ändå en bra sommar. Känslan är att somrarna blir tuffare, det lugnar aldrig ner sig längre och det är en stor utmaning. Onkologi: Delat ledarskap. Mycket på gång, kontaktsjuksköterskor, Skandionkliniken, stamcellstransplantationer. Bemanningen ok men sjuksköterskorna rör på sig mycket. Tuff sommar, högt tryck och det fortsätter. Skandionkliniken har startat. Nationell verksamhet som behandlar framförallt neurotumörer hos barn med protonstrålning istället för fotonstrålning. Patienterna strålas i 6 veckor och under tiden behöver de träffa onkologläkare, lekterapi mfl och det hjälper sjukhuset till med. Nu förhandlar kliniken med Norge och fler länder kan bli aktuella framöver. Paramedicin: Personalen jobbar över hela sjukhuset och de hjälper även de barn som får protonbehandlingar. Har svårt att få resurserna att räcka till. Barnkirurgi: Har fullt, lång kö och högt tryck. Stor omsättning av sjuksköterskor. De vana SSK får dra ett stort lass. Rikssjukvård är på gång inom området och UAS ansöker. Neo: En tuff sommar pga brist på sjuksköterskor och dessutom sjukdom så fick man stänga några dagar, rekrytering av nya pågår. Rotation provas där man kan jobba delvis med barnsjukvård i hemmet. För att underlätta ssk arbetet anställs en farmaceut för att hjälpa till med läkemedelshanteringen, städa läkemedelsrum etc. Ny avdelning blir förhoppningsvis klar Väntar beslut från landstingsfullmäktige juni Kommer kosta 250 miljoner och bli Sveriges största neo-klinik. Samarbete med USA kring kronisk BPD och samarbete med Linköping för att utveckla kompetens inom andningssjukvård. Sörmland Har haft svårt att behålla sjuksköterskor. Flest utlokaliserade patienter och överbeläggningar. Landstinget/politikerna satsade därför 100 miljoner kronor på sjuksköterskor i hela landstinget. För att få en löneökning var kravet att sjuksköterskan var legitimerad före 2013 och det gällde 24/7 sjuksköterskor, även roterande från mottagning till helg. Cheferna kunde då lägga mer pengar på de som läst VUB. Det blev lättare med rotationsarbeten. Sjuksköterskorna har nu kronor i ingångslön. Katrineholm, Vingåker och Flen ingår i ett närvårdsprojekt. De har jobbat ihop i 1 år och de har haft en patient inskriven i sommar. Patienten har bott i hemmet och haft kontakt med vården via en surfplatta. Familjen ringde till storbarnsavdelningen via Skype. Vårdpersonalen gav råd och familjen kunde gå till sin vårdcentral och ta prover. Det är tänkt för kroniker med mycket sjukvård och lång vårdtid. En temporär ombyggnad ska ske för 3-4 miljoner. Ny neoavdelning troligtvis klar cirka 2022.

3 KUNGSÖRSTORP (10) Ett produktionsprojekt har genomförts för läkarsekreterarna och de ligger nu bättre till med diktat. Genom god produktionsplanering räknades ut vad som kom in och hur mycket som behövs skrivas per timme. Dalarna Den 1 sept tillträdde nya verksamhetschefen Anders Grawé. Kunde tyvärr inte vara med denna gång. Inför sommaren var det stort missnöje för att ha 12-veckors sommarperiod. Många tog ut föräldraledighet för att få sin ledighet när man ville vilket gjort sommarbemanning extremt svår. Denna sommar indelades semesterperioden i 8 veckors men att personalen då inte fick lägga in föräldraledighet under denna period. Det gav ett bra förhandlingsläge. Personalen var dock tvungna att ge något för att få och det funkade bra. En del av personalen fick gå upp i tid under semesterperioden och man fick jobba 3 helger av 4, dock inte hela helger. Under juni och juli hög arbetsbelastning, mer normalt i augusti. Har dock inte kunnat hålla alla vårdplatser öppna. En ny barnklinik är nu under uppbyggnad, fem barnmottagningar ska bli en, storbarnsavdelning, dagvård och barnmottagning. Det innebär många arbetsgrupper och inflyttning ska ske på långfredagen. Konsekvenserna blir att patienterna får åka längre, dock bra att ha all specialitet är på samma ställe. Sjuksköterskorna ska rotera och en del av personalen sa upp sig efter att beslutet togs. Örebro Sommaren har gått bra, standardsommar för storbarnsavd. Lite mer på neo men efter midsommar lugnade det ned sig. Barnkliniken har fått 4,4 miljoner kronor i anslag för att förbättra kohort vård på neo, orsaken är att man har haft problem med MRSA-utbrott. 1 miljon kronor satsas för kontinuerlig glukosmätning och 4,5 miljoner kronor för kostnadsfria läkemedel för barn. En extern konsult har granskat barnsjukvården, rapport har nyligen presenterats. Den säger bland annat att man ska stänga vårdplatser, att budgeten är för tight och lite om förbättringsklimat. Sjuksköterskesituationen var bra fram tills att de flyttade till Sörmland. I landstinget får man nu ny politisk situation då flera avgår. Medvind i forskning. Ola Nilsson nytillträdd professor för institutionen medicinska vetenskaper, forskar kring endokrinologi. Läkarsekreterarna har minskat diktatsmängden från 1800 till 9 diktat. Diskussion om gemensam sjukvårdsregion. Hur går diskussionerna? Örebro är positiv till Svealandsregionen men att Värmland då ska ingå. Diskussion om hur det skulle fungera att ha två Universitetssjukhus i samma region. Barnsidan positiva till det men troligtvis annorlunda för t ex kirurgin m.fl.

4 KUNGSÖRSTORP (10) Västmanland Första delen av sommaren okej, andra delen tuff för neo men bra samarbeten. Bemanningen är värre än någonsin, det är kris. Positivt är arbetsglädjen och moralen. Vårdnära serviceprojekt, att personal som inte är vårdutbildad kan utföra städning och fylla på material m.m, så att barnsköterskorna kan hjälpa till mer nära patientarbete. Läkarna har bra bemanning, lätt att rekrytera ST-läkare. Sjuksköterskorna är överbelastade så läkarna kan få ta över en del från dem. Värmland Gällande storregioner så har vi idag avtal både med VG-regionen och Uppsala/Örebro. Enligt nyheterna är det klart att Värmland ska tillhöra VGregionen, men de är inte så intresserade av Värmland. Örebro/Uppsala är positiva till att dela region med Värmland. Inom landstinget har en stor omorganisation genomförts, 7 områden har blivit 4. Barn tillhör område slutenvård, totalt 28 verksamheter. Vårdplatser och sjuksköterskebrist inom vuxenvården är det som diskuteras mest. Både storbarn och neo har stabilt med personal och det har varit en bra sommar med alla vpl öppna. Fin arbetsmoral. Det är alltid högt tryck och lugnar sällan ner sig på sommaren. Äntligen är samvård sjuk mor - sjukt barn på gång, skulle startat för 1,5 år sedan. Från 1 september har vi två konsultsjuksköterskor anställda via dagvården. En stor förbättring för barn med avancerad hemsjukvård. De ska vara en brygga mellan kommunen och landstinget, hjälpa till där vi tidigare skrivit egenvårdsavtal med föräldrar. En ny barnakut blir klar och invigas 1 mars. Alla barn som söker akut får en väg in oavsett åkomma. Ett samprojekt med personal från barnkliniken och från stora akuten. Barnpersonalen lär sig flöde och triagering från akuten och akutens personal får lära sig om kirurg- och ortopedbarn från oss. RETTS-P, viktigt för alla att lära sig se sjuka barn. Vi ville ha gastroplatser/observationsplatser på akuten (så som Västerås har) men lokal fanns inte. 2. Hygienarbete på barnkliniken i Karlstad Presentation av SSK och hygienombud Elisabeth Kjerstadius och SSK och kvalitetssamordnare Marie Alvers. Följsamheten gällande BKH (basala kläd- och hygienregler) är vanligtvis runt 85 % visar mätningar generellt för Centralsjukhuset. Under 2015 och 2016 har BUM haft 100 %. Någon månad enstaka dipp. Vårdrelaterade infektioner uppkommer under slutenvård. Spridning av mikroorganismer kan ske till följd av brist på följsamhet av BKH och rutiner. Inom landstinget sågs en ökning av ESBL och MRSA och det gjordes då en satsning inom landstinget.

5 KUNGSÖRSTORP (10) Hur kommer det sig att vi har 100 %? Vilka framgångsfaktorer har vi? Att vi har nolltolerans på neo och bland onkologpatienter, samt att hygienriktlinjer ses som självklara. Ny personal få skriva under ett avtal att de tagit del av informationen och ska följa dessa regler. Men samtidigt är det viktigt att visa ny personal hur man ska göra konkret. Elisabeth kan säga till all personal även läkarna, men kan annan personal också göra det? Framgångsfaktor att alla kan prata med alla och i lättsam ton påpeka när någon gör fel. Det är ett ökande problem med ESBL. Viktigt att informera patienten om de har en smitta. Patienterna ska odlas om de kommer från andra sjukhus och de får inte gå ut från rummet förrän svar finns. Hur gör vi när någon är smittad. Går igenom alla parametrar, använder infektionsverktyget. Vad är det för typ av infektion? När kom den? Vad har vi för patienter osv. Kan man se något mönster? Picc-line? Hygienmätningarna återkopplats till personalen. Vi har ett bra samarbete med smittskydd och kan alltid vända oss till dem, de hittar oftast bra lösningar. Viktigt att synliggöra lyckanden och misslyckanden, vilket väcker positiv känsla. Just nu diskuteras leksaker på storbarnsavdelningen. Hur involverar man patienterna själva och patienternas föräldrar? Spritautomat vid frukostbordet. Onkologpatienternas föräldrar spritar själva på rummet. Skattning: Observationer, ska kanske börja med självskattning. Kultur och attityd diskuteras. En tenta på datorn om hygien kanske vore något, att få svara på frågor innan man får börja arbetet. Fråga om ekonomi har varit kopplat till hygien? På något ställe har man tagit bort pengar en månad om mätningarna inte uppfyllt målen. Kan det vara ett bra sätt att få andra kliniker att skärpa sig? I läkemedelsmodulen, som finns i Cosmic, kommer det upp en grå ruta när man sätter in antibiotika, där ska man välja typ, VRI eller samhällsförvärvad, vart patienten fått bakterien. Marie Alvers tar upp och redovisar detta varje månad. 3. Specialrådets arbetsgrupper Christophe berättade om specialrådets uppdrag. Kunskapsstyrning regionalt, kunskap ska spridas och styras på rätt sätt och lika för alla. Det finns 23 specialitetstråd i samverkansnämnden Uppsala- Örebro. Uppdraget innefattar: Kvalitet och resultatuppföljning Stödja och implementera nationella riktlinjer Stödja införande av evidensbaserade metoder Patientnära forskning Kompetensförsörjning

6 KUNGSÖRSTORP (10) På höstmötet planeras för nästa års handlingsplan och på våren följer vi upp handlingsplanen. A. Implementering av nationella, regionala samt andra evidensbaserade riktlinjer/vårdprogram/metoder - Gemensam nivåstrukturering baserat på gestationsålder och behov av respiratorvård Andreas Ohlin, Erik Normann Vi har inget gemensamt arbete inom området just nu. Diskussion om de olika landstingens gestationsålder för förlossning. Vi höjer inte gestationsåldern då vi tappar kunskap m.m. Bra med samverkan i det här rådet. Läkare från länsklinikerna behöver rotera för att öka kunskapen, kompetenspåfyllnad. Diskussion om att förlossningsklinik utan barnläkare och barnklinik inte är bra och riktlinjer behöver förbättras. Sörmland eller Dalarna har mycket material. Viktigt träna akutsimulering och att samarbete med kvinnokliniken fungerar. Internutbildning via länk diskuteras. Förslag om utbildningstid varje månad. Exempel på frågor som hur bedömer vi prematura barn i olika situationer och ålder. Vad kan göras konkret: Utbildning och kompetensförsörjning. Stående utbildningstid, ex via länk för olika personalgrupper. Neo + andra ämnen. Neo har störst behov just nu. Sofia Arwehed från Gävleborg och YlvaThernström Blomqvist i Uppsala ska se över hur det praktiskt är genomförbart. Erika Östberg och Monica Axelsson är väldigt intresserade när tekniken sedan är igång. Diskussionen ska leva vidare nästa gång. Gemensam skrivelse om förlossning utan barnklinik. Ny rubrik på ärendet regional neonatalvård. - Hygien Neo Anna Liden Rutin kring MRSA. Identifiera familjen och förhindra smittspridning. Viktigt med följsamhet av rutiner, alla har olika följsamhet. Genomgång av olika områden. Rätt personal på rätt plats. Städpersonal städar, vårdpersonal vårdar. Går också igenom tvätt- och kökshantering, rutiner kring bröstmjölk. Mycket ekonomi i engångsprodukter. I föräldraköket ser man den största risken för smittspridning. Hygieninformation muntligen till föräldrar, ge dem inte bara en broschyr. Viktigt att också ha broschyrer på olika språk. Tänk också på att alla inte kan läsa. Diskussion om att några landsting har filmer som kan läggas upp på hemsidan, spridas nationellt. Umeå har filmer om bröstmjölk och pump. Hygiengruppen får besluta om vilken film som ska användas. Hygiengruppen ska samverka och skapa kunskap till klinikerna. Enkät ska gå ut till föräldrar om hygienbroschyren, är bra eller inte. Checklistan för överrapportering är på gång.

7 KUNGSÖRSTORP (10) - Gemensam regional e-hälsostrategi Diana Bornstein Welff E-hälsa är ett hett ämne i Värmland, där vi nu har E-hälsostrateger. Diskussion om att hitta vården på annat sätt, exempelvis som journalen på nätet och boka tid via Vad är specifikt för barnsjukvården? Är det för tidigt? Vi har behov av att använda digital teknik. Regionen är stor, långa avstånd till sjukhus/sjukvård. Behovsinventering, vilka behov har vi? Platsoberoende, individanpassat, skala upp massivt. B. Gemensam patientnära forskning - Lista på hemsidan över pågående regional forskning Erik Normann Vad gör vi med listan på hemsidan? Diskussionen resulterade i beslut om att information till listan ska skickas till Maria Gray i Uppsala. Inventering på resp klinik av intresse för alla att ta del av. Forskningskontaktperson på varje klinik. Hemsolningsstudien: Ljusbehandling i hemmet. Fyra landsting deltar men det är önskvärt med fler deltagare. Det är en lätt genomförd studie. Lamporna Bili blankett kan köpas in via pengar i studien. Mats Eriksson och Miriam Pettersson är kontaktpersoner. 4. Specialitetsrådets avstämningspunkter A. Implementering av nationella, regionala samt andra evidensbaserade riktlinjer/vårdprogram/metoder - CGM och pumpar, mini-hta Har vi infört det enl dessa rekommendationer? Uppsala har infört men finansiering är ett problem. Nästa generation blir dyrare. Värmland inför utan budget. Det ger effekt för framtiden och sparar in pengar för vuxenvården, sänker dialyskostnaderna. Det har varit ovärderligt att ha materialet att bifoga för budgetäskanden. Att vi har en regional indikation blev väldigt bra. Uppsala fick 3,4 miljoner kronor. Hur kan man styra vilken nivå man ska lägga sig på? Är det upp till diabetesläkarna? Ny avstämning nästa gång. - Läkemedelsverkets behandling av procedursmärta Maria Gradin Frågan ligger kvar. Örebro har delvis implementerat det. I Gävleborg har det implementerats, utvärdering på samtliga enheter. I Värmland har det delvis implementerats. I Sörmland är man på gång. I Dalarna och Västmanland har det implementerats. Uppsala skapar nu en organisation som ska implementera detta med bl a en smärtsköterska och anestesiläkare. - Övriga riktlinjer/vårdprogram från Läkemedelsverket, socialstyrelsen och BLF. Ex. rekommendationer gällande RS-virus och sepsis. Behöver vi följa upp dessa? Smärta tyckte vi var viktigt, därför koncentrerade vi oss på den.

8 KUNGSÖRSTORP (10) Vilka andra rekommendationer inom ex BLF (expertinstanser) finns som vi inom spec.rådet ska inrikta oss på? Nyligen har riktlinjer för epilepsi och gastroenterit publicerats. Det vore tidsbesparande om någon inventerar och redovisar. Förslag som framfördes var att omvärldsbevaka och cirkulera en lista där VC/AC sätter upp riktlinjer som är viktiga ur ett regionalt perspektiv, fyll i Ja/Nej. Hur kan vi hjälpas åt. Ta hjälp av någon? Inventering från alla regionmötens olika specialiteter som vi får ta del av och sedan presenterar på specialitetsrådet. Det finns ett nätverk via akademiska sjukhuset och personer finns identifierade för de olika specialiteterna. Ska vi jobba med 2-3 stycken per möte? Christophe tar med sig frågan och funderar på vad som är viktigt. Vad behöver vi implementera. Han tar kontakt med olika personer. De som har kvar saker att rapportera gör det till Maria. B. Kompetensförsörjning - Spec.rådets nätverk inkl nyckelpersoner Vad har vi för återväxtbehov? Punkten för närvarande vilande. - Paramedicinsk utbildning. Har vi behov? Finns det någon regional uppföljning? Det finns regional uppföljning, dietisterna har haft en nyligen. Det finns också nätverk och uppdragsbeskrivning för alla paramedicinare. - Gemensam kompetensstege för barnsjuksköterskor, vilande. C. Kvalitets- och resultatuppföljning - Kvalitetsregister Christophe Pedroletti Kvalitetsregister ökar kvaliteten i vården. Exempel på kvalitetsregister är SNQ, Luftvägsregistret och Swediabkids. Forskning säger att chefsengagemang är jätteviktigt, stöd nätverken. Det händer saker i verksamheten om de ställer frågor. Visning av medel HbA1c (årsrapport). Vad gör man i Örnsköldsvik som ligger bäst? Jobba mycket med nyinsjuknade och tekniken på avdelningen. Ändrat arbetssätt, träffa sjuksköterskan oftare och läkare mer sällan. Aktivt arbete, systematiskt arbete, teamarbete. Alla teammedlemmar har sin roll. Christophe presenterar luftvägsregistret. Det är viktigt att fler landsting börjar rapportera till luftvägsregistret. Det går inte att vänta på att journalsystemen automatiskt ska kunna tanka över material till registret då vårddokumentationen är för dålig. Viktigt med strukturerad dokumentation och att den görs lika regionalt strukturerad vårddokumentation. Vad ska vi mäta? Indikatorer på landstings/enhetsnivå. AKT kan läggas in. Varje enhet kan ses. Både verksamhetschef och medarbetare kan se all information.

9 KUNGSÖRSTORP (10) 5. Inför Politikermöte i samverkansnämnden Separat protokoll har sammanställts, skickats ut och används som underlag för kommande politikermöte inom region Uppsala/Örebro den 2 december på Loka Brunn. 6. Specialistrådets uppdrag och handlingsplan Genomgång av dokumentet, vad som ska vara kvar och vad som ska tas bort. Var god se bilaga. Vad skulle vi ha jobbat med? Vad vill vi jobba med? Handlingsplan för Vem har/har inte jobbat med nationella riktlinjer angående astma? Christophe skickar ut fråga till nästa möte. Regionala riktlinjer, nya läkemedel. Diskussion om biosimularerna och att se upp med translarna. Tänk på att inte skriva på för en läkemedelsstudie förrän ni vet vad som gäller när studien är klar, så att man inte blir uppbunden att använda ett visst preparat. Varierande och till viss del individberoende implementering av ny evidensbaserad kunskap och metoder. Specificera att i år jobbar vi med exempelvis RS. Förslag ges att använda oss av expertis i nätverken för att viktiga rön ska bli kända, då forskning inte blir känd i verksamheterna. Pågående forskning, solstudien och Express. Gällande kvalitetsregister så brottas vi med kvalitetsindikatorer. Mäter vi något så kan vi få förbättring. Hur går det för oss, vad får vi för resultat? Vilka register vill vi satsa på? Vilka register vill vi ha här? Hygien ett förslag. Stödja införande av fler BIVA-platser. Skrivelse skickades in Problem att rekrytera personal, personal finns inte på an/iva. Införande av CGM rekommenderas. Uppdrag till??? Forts. Gemensamma punkter Sammanfattning Brist på neurologer, det är svårt att rekrytera och få handledare. Gunnar Ahlsten fortsätter som studierektor på 10 %. E-remiss och NPÖ. Start av E-remiss mellan UAS och LiV. Använd NPÖ mer, en bra källa för journalöverföring. Minska scanningen av journalkopior. Ta reda på om sjuksköterskeanteckningarna visas. Semestersystem för läkarna. De flesta har infört två sommarperioder för läkarna, på 6 veckor vardera. Utvärdering i Örebro, förutsägbarhet och lång framförhållning positivt. Enkät till läkarna. Bättre bemanning.

10 KUNGSÖRSTORP (10) Neonatal expansion för bättre patientsäkerhet, byggstart Läkarrekrytering pågår, stor sköterskebrist. Vi måste vara solidariska mellan varandra och inte locka ST-läkarna. Transporter ökar. Behöver diskuteras på nationell nivå. Nationella transportteam. VG-regionen och Skåneregionen nyttjar Stockholm och Uppsalas helikopter. Bakjoursutbildning i Uppsala. Bra kompetensökning. Utvärdering har förbättrat utbildning. Mer fallinriktat. Thalassemi- regionalt nätverk önskas. Vi kommer fortsätta följa hur vi inför biosimilarer. Presentation av minnesanteckningar från AC-mötet. Se separat protokoll. 2. Ordförandeval Diskussion om hur valet ska gå till. Vi behöver ta reda på vad ordförandeskapet innebär, finns det några regler? Ska det vara en verksamhetschef? Hur långt är uppdraget? Maria tar med det till Christophe. Diskussion om att ta beslutet på nästa möte i maj, annars träffas på videolänk. Verksamhetscheferna träffas också på nationellt verksamhetschefsmöte på Södersjukhuset.

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Regionala specialitetsrådet barnsjukvård Andreas Ohlin, ordförande 2 (8) 1 Innehållsförteckning 1. [Möten under året]... 3 2. [Aktiviteter under året]... 5 3. [Framtidsspaning]...

Läs mer

1. Laget runt/positiva:

1. Laget runt/positiva: Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Minnesanteckningar 1 (8) Handläggare Datum Diana Bornstein Welff 2017-05-10 Plats Kungsörstorp Närvarande Värmland: Maria Lindström Bagge, Erika Östberg Elisabeth

Läs mer

Regionalt Specialitetsrådsmöte Barnsjukvård 8-9 okt 2015 Kungsörstorp.

Regionalt Specialitetsrådsmöte Barnsjukvård 8-9 okt 2015 Kungsörstorp. Regionalt Specialitetsrådsmöte Barnsjukvård 8-9 okt 2015 Kungsörstorp. Närvarande: VC och AC från Uppsala, Örebro, Sörmland, Västerås, Värmland, Dalarna och Gävleborg. 1. Lägesrapport från resp enhet (tre

Läs mer

Specialitetsrådets uppdrag och handlingsplan. Prel. 2016 150506

Specialitetsrådets uppdrag och handlingsplan. Prel. 2016 150506 Specialitetsrådets uppdrag och handlingsplan Prel. 2016 150506 Nationella och regionala riktlinjer och vårdprogram Nationella Definition nationella i prioriteringsordning: Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Regionala specialitetsrådet barnsjukvård Christophe Pedroletti, ordförande 2 (9) 1 Innehållsförteckning 1. [Möten under året]... 3 2. [Aktiviteter under året]... 4 3. [Framtidsspaning]...

Läs mer

VC möte specialitetsrådet Kungsörstorp maj

VC möte specialitetsrådet Kungsörstorp maj VC möte specialitetsrådet Kungsörstorp 11-12 maj Ordförande: A. Ohlin (värd) Sekreterare: M. Lindström Bagge (enligt rullande schema, nästa mötes värdinna) Punkt Ansvarig Kommentar Beslut Genomgång av

Läs mer

Specialistrådsmöte Sandviks Gård 14-15 maj

Specialistrådsmöte Sandviks Gård 14-15 maj Specialistrådsmöte Sandviks Gård 14-15 maj Sammanfattning lägesrapport Dalarna Har vi vårdavdelningar, dagvårdsavdelning och specialistmottagning Barn- och ungdomsmedicin Dalarna. Verksamheterna har en

Läs mer

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsråd i Neurosjukvård Laila Hellgren, Verksamhetschef Kliniks neurofysiologi, neurologi och neurokirurgi, Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under

Läs mer

1. Laget runt. Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Minnesanteckning 1 (11)

1. Laget runt. Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Minnesanteckning 1 (11) Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Minnesanteckning 1 (11) Handläggare Datum Anders Grawé 2017-10-18--19 Plats Kungsörstorp Närvarande Värmland: Maria Lindström Bagge, Erika Östberg Elisabeth

Läs mer

Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Kungsörstorp 6-7 maj 2015

Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Kungsörstorp 6-7 maj 2015 Regionalt specialitetsrådsmöte barnsjukvård Kungsörstorp 6-7 maj 2015 Laget runt Gävleborg + Tydlig nystart! Mål- och visionsarbetet en inre kartläggning om vart vi är på väg. + Två sjukhus och två barnmottagningar

Läs mer

Minnesanteckningar VC-möte regionala specialitetsrådet

Minnesanteckningar VC-möte regionala specialitetsrådet Minnesanteckningar VC-möte regionala specialitetsrådet Plats Närvarande Kungsörstorp Andreas Ohlin Anders Grawé Diana Bornstein Welff Peter Jotorp Maria Gradin Sofia Arwehed Alf Kågström Åsa Odeús Erik

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Regionala DiabetesRådet (RDR) Stefan Jansson, ordf 2 (7) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 3 3. Framtidsspaning... 5 3 (7) 1. Möten

Läs mer

Regional studierektor rapport

Regional studierektor rapport Regional studierektor rapport specialitetsrådet 18 oktober 2017 Uppföljning efter 3 år! Regional studierektor Bakgrund Brist på Barn- och ungdomsneurologer nationellt och i regionen Svår specialitet Svårt

Läs mer

Regionalt nätverk neonatalvård och vårdhygien- Ett gott exempel

Regionalt nätverk neonatalvård och vårdhygien- Ett gott exempel Regionalt nätverk neonatalvård och vårdhygien- Ett gott exempel Studiedagar SFVH 2018-03-22 Anna Lindén, Neonatal och Eva Edberg, Vårdhygien Uppsala Örebro regionen Prematur inte färdig, inte redo. För

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Regionala DiabetesRådet (RDR) Stefan Jansson, ordf 2 (6) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 3 3. Framtidsspaning... 5 3 (6) 1. Möten

Läs mer

Årsrapport för 2017 Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros regionala Stramagrupp

Årsrapport för 2017 Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros regionala Stramagrupp Datum Dnr 2018/0005 Årsrapport för 2017 Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros regionala Stramagrupp Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare Region Västmanland, sammankallande i Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2018-05-23 Version Årsrapport 2017 Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (5) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3

Läs mer

Intensivvårdsavdelningen ViN. Genombrottsprojekt VRI

Intensivvårdsavdelningen ViN. Genombrottsprojekt VRI Intensivvårdsavdelningen ViN Genombrottsprojekt VRI Teammedlemmar Anneli Karlsson Eva Purvins Eva Raiend Gustavsson Katarina Lindström Karin Åhlén, handledare 2016/2017 2 IVA VIN vår verksamhet Vid Intensivvårdsavdelningen

Läs mer

Årsrapport för specialitetsråd/sjukvårdsregionalt programområde Onkologi

Årsrapport för specialitetsråd/sjukvårdsregionalt programområde Onkologi sion Årsrapport för specialitetsråd/sjukvårdsregionalt programområde Onkologi Ordförande Margareta Randén 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning... 2 1. Möten... 3 1.1 Medlemmar... 3 2. Aktiviteter

Läs mer

Redovisning av 2017 års verksamhet

Redovisning av 2017 års verksamhet Redovisning av 2017 års verksamhet Regionalt råd Astma/KOL Christer Jansson, ordförande i Regionalt Astma/KOL-råd Ulrike Spetz-Nyström, samordnare i Uppsala Astma/KOL-råd Innehållsförteckning 1. 2017 års

Läs mer

Minnesanteckningar AC gruppens möte 8 9 okt 2015, Kungsörstorp

Minnesanteckningar AC gruppens möte 8 9 okt 2015, Kungsörstorp Minnesanteckningar AC gruppens möte 8 9 okt 2015, Kungsörstorp Närvarande: AC från Uppsala, Örebro, Sörmland, Värmland, Västmanland, Dalarna och Gävleborg. 1 Rapport från sommaren Gävleborg I Hudiksvall

Läs mer

Regionalt specialitetsråd i barnsjukvård. Uppdrag och verksamhet Kungsörstorp 6-7 maj 2015

Regionalt specialitetsråd i barnsjukvård. Uppdrag och verksamhet Kungsörstorp 6-7 maj 2015 Regionalt specialitetsråd i barnsjukvård Uppdrag och verksamhet Kungsörstorp 6-7 maj 2015 Organisation Samverkansnämnden Styrning och beslutsförslag Beredningsgruppen Avtalsutskott Process och underlag

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län Årsrapport Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (6) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3 Gemensam kvalitets-, och

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

VÅRDHYGIENISKT ARBETE I UPPSALA. Birgitta Lytsy Hygienöverläkare Specialist i vårdhygien Uppsala läns landsting

VÅRDHYGIENISKT ARBETE I UPPSALA. Birgitta Lytsy Hygienöverläkare Specialist i vårdhygien Uppsala läns landsting VÅRDHYGIENISKT ARBETE I UPPSALA Birgitta Lytsy Hygienöverläkare Specialist i vårdhygien Uppsala läns landsting 2016-09-22 Mycket forskning om VRI Vårdrelaterade infektioner är en vårdskada Drabbar många,

Läs mer

Årsrapport Regionalt specialitetsråd Ortopedi. Rapport

Årsrapport Regionalt specialitetsråd Ortopedi. Rapport Årsrapport 2017 Regionalt specialitetsråd Ortopedi [Karin Bernhoff, Verksamhetschef VO ortopedi Uppsala, Ordförande i specialitetsrådet ortopedi] 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Regionrådets organisation...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 2018-04-25 Version Verksamhetsberättelse 2017 Specialitetsrådet i allmänmedicin Robert Sarkadi Kristiansson - chefsläkare Ordförande 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året...3 2. Aktiviteter

Läs mer

Patientsäkerhetsöverenskommelsen

Patientsäkerhetsöverenskommelsen Patientsäkerhetsöverenskommelsen 2014 PPM VRI 2008-2014 PunktPrevalensMätning Vårdrelaterade infektioner PPM-VRI 2008-2014 Somatisk slutenvård, OBSplatser och vuxenspsykiatri 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 NLL

Läs mer

Barn- och Ungdomskliniken

Barn- och Ungdomskliniken Barn- och Ungdomskliniken Verksamhet Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning Allvårdsavdelning för barn och ungdomar Primärjour inneliggande barn, BB och förlossning Läkarkontroll av BB-barnen Läkarinsatser

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2015-11-12 Plats: Närvarande: Landstingshuset, Karlstad Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Vivianne Macdisi, Landstinget i Uppsala län Fredrik

Läs mer

Årsredovisning 2014 för Laboratoriemedicinsk samverkan i Uppsala-Örebroregionen

Årsredovisning 2014 för Laboratoriemedicinsk samverkan i Uppsala-Örebroregionen 1(5) I ppsala-örebroregionen finns sedan länge ett etablerat samarbete för specialiteterna inom Laboratoriemedicin. Samarbetet har fördjupats på senare år och en tydligare organisation med namnet (LÖ)

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Specialitetsråd Dermatovenereologi Anna Josefson, Överläkare, PhD Verksamhetschef Hudkliniken USÖ 2 (6) Instruktioner i röd text ska alltid tas bort när dokumentet är färdigställt.

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län Årsrapport Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (6) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3 Gemensam kvalitets-, och

Läs mer

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1 KAAK KUNSKAPSCENTRUM FÖR ALLERGI, ASTMA OCH KOL KAAK uppdrag Riktlinjer för AIT (Allergenspecifik immunterapi) Riktlinjer för allergidiagnostik E hälsoprojekt/kol Uppdragsutbildning 7,5 hp för sjuksköterskor

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Hygienkörkortet. Petra Hasselqvist Avdelningen för Vård och Omsorg Sveriges Kommuner och Landsting

Hygienkörkortet. Petra Hasselqvist Avdelningen för Vård och Omsorg Sveriges Kommuner och Landsting Hygienkörkortet Petra Hasselqvist Avdelningen för Vård och Omsorg Sveriges Kommuner och Landsting Presentation Sjuksköterska Molekylärbiolog Kvalitetssamordnare Handläggare & Portugal Hematologiskt Centrum,

Läs mer

Smittskydd Värmland. Ingemar Hallén, bitr smittskyddsläkare

Smittskydd Värmland. Ingemar Hallén, bitr smittskyddsläkare Välkommen som patient till sjukhuset i Arvika och Torsby Här får ungefär var tjugonde patient en komplikation med en vårdrelaterad infektion under vårdtiden. Personalen följer de flesta hygienrutinerna.

Läs mer

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland www.pwc.se Revisionsrapport Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport Jean Odgaard, Certifierad kommunal revisor Lina Zhou. Revisionskonsult Januari 2019 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Minska vårdrelaterade infektioner - minska antibiotikaförskrivningen på sjukhus Vad göra och hur? Vad säger WHO?

Minska vårdrelaterade infektioner - minska antibiotikaförskrivningen på sjukhus Vad göra och hur? Vad säger WHO? Minska vårdrelaterade infektioner - minska antibiotikaförskrivningen på sjukhus Vad göra och hur? Vad säger WHO? Birgitta Lytsy, MD, PhD Överläkare och specialist i vårdhygien Region Uppsala Hur kan en

Läs mer

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Bakgrund tillsyn Nationell tillsyn av vårdgivarnas ledningssystem för kvalitet

Läs mer

Protokoll Specialitetsrådsmöte Örebro 22-23 maj

Protokoll Specialitetsrådsmöte Örebro 22-23 maj Protokoll Specialitetsrådsmöte Örebro 22-23 maj Närvarande: Verksamhetschefer: Studierektorer: Område: Masoumeh Rezapour Ajlana Lutvica Uppsala Bo Claesson Maria Palm Gävle, Hudiksvall Christina Cedergren

Läs mer

Region Östergötland. Observationsstudier. Basala hygienrutiner och klädregler

Region Östergötland. Observationsstudier. Basala hygienrutiner och klädregler Observationsstudier Basala hygienrutiner och klädregler Observationsstudier Vad är det? Observation av följsamhet till Basala hygienrutiner och Klädregler -En Egenkontroll Vad styr? SOSFS 2007:19 föreskrift

Läs mer

Regionala diabetesrådet (RDR)

Regionala diabetesrådet (RDR) Regionala diabetesrådet (RDR) Vad har hänt det första året, (efter två möten)? Stefan Jansson, ordförande, med dr, specialist i allmänmedicin Örebro Representanter Stefan Jansson, ordf Jarl Hellman Lars

Läs mer

Årsrapport Regionalt specialitetsråd Ortopedi. Rapport

Årsrapport Regionalt specialitetsråd Ortopedi. Rapport Årsrapport 2016 Regionalt specialitetsråd Ortopedi [Karin Bernhoff, Verksamhetschef VO ortopedi Uppsala, Ordförande i specialitetsrådet ortopedi] 2 (6) 1 Innehållsförteckning 1. Regionrådets organisation...

Läs mer

Konsekvensbedömning angånde nationell nivåstrukturering Esofagus/cardiacancer Datum: Akademiska sjukhuset

Konsekvensbedömning angånde nationell nivåstrukturering Esofagus/cardiacancer Datum: Akademiska sjukhuset Konsekvensbedömning angånde nationell nivåstrukturering Esofagus/cardiacancer Datum: 151005 Akademiska sjukhuset Ansvarig chef: Claes Juhlin Processledare: Magnus Sundbom Deltagare: Claes Juhlin (VC),

Läs mer

RPO (Regionalt Program Område)

RPO (Regionalt Program Område) 1 (6) RPO (Regionalt Program Område) : Tid: 09.00-15.30 Plats: Uppsala, Akademiska sjukhuset Ing 10; Nordlandersalen Närvarande: Maria Gröndahl, Lena Ahlbin, Gill Kullberg, Anna Ackefors, Agneta Romin,

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2012-11-09 Dnr 5.2-42980/2012 1(6) Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund Staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har träffat en överenskommelse, Patientsäkerhetssatsning

Läs mer

Verksamhetsplan Version. Specialitetsråd Funktionshinder. Arbetsgrupp: SYN

Verksamhetsplan Version. Specialitetsråd Funktionshinder. Arbetsgrupp: SYN Verksamhetsplan 2018 Specialitetsråd Funktionshinder Arbetsgrupp: SYN 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 4 3 (5) 1. Uppdrag och möten under året

Läs mer

Årsapport. Årsrapport. År 2014. Regionalt utbildnings- och kompetensråd

Årsapport. Årsrapport. År 2014. Regionalt utbildnings- och kompetensråd Årsrapport År 2014 Regionalt utbildnings- och kompetensråd Verksamhetsberättelse 2014 Regionalt utbildnings- och kompetensråd inom Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Rådets representanter från samtliga län

Läs mer

Verktyg i ett ledningssystem för god vårdhygienisk standard vid sjukhusbedriven vård

Verktyg i ett ledningssystem för god vårdhygienisk standard vid sjukhusbedriven vård Verktyg i ett ledningssystem för god vårdhygienisk standard vid sjukhusbedriven vård Arbetsgrupp Ingrid Ekfeldt Hans Ahrne Kia Karlman Gunnar Hagström Lasse Hellström Inga-Britt Svartholm Monica Ling-Roos

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Specialitetsråd Funktionshinder Lena Dahlman, ordförande 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 4 3 (5) 1. Uppdrag och

Läs mer

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barn till föräldrar med allvarlig somatisk sjukdom Att implementera lagen inom vuxensomatisk vård Neurologiska klinikens arbete med rutiner

Läs mer

Minnesanteckningar samtliga Avdelningschefer Kungsörstorp oktober 2017

Minnesanteckningar samtliga Avdelningschefer Kungsörstorp oktober 2017 Minnesanteckningar samtliga Avdelningschefer Kungsörstorp 18-19 oktober 2017 Överenskomna stående punkter: Laget runt Hygien Bemanning & arbetsmiljö Utbildning & kompetensutveckling Patientsäkerhet - händelseanalys

Läs mer

Handlingsplan för att minska vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset 2016

Handlingsplan för att minska vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset 2016 Godkänt den: 2016-11-16 Ansvarig: Margareta Öhrvall Gäller för: Akademiska sjukhuset Handlingsplan för att minska vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset 2016 Innehåll Bakgrund...2 Organisation

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films.

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films. Socialnämnden HÄBO SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Datum KOMMUN 2012-09-04 SN 86 SN 2012/44 Handlingsplan - Bättre liv för sjuka äldre Sammanfattning En arbetsgrupp med representanter från Uppsala läns landsting

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Förebyggande arbete mot vårdrelaterade infektioner (VRI)

Förebyggande arbete mot vårdrelaterade infektioner (VRI) Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Smittskydd Värmland 2 6 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Ingemar Hallén Smittskyddsläkare Tobias Kjellberg Hälso- och

Läs mer

Verksamhetsberättelse Version. Specialitetsråd Funktionshinder. Arbetsgrupp: SYN

Verksamhetsberättelse Version. Specialitetsråd Funktionshinder. Arbetsgrupp: SYN Specialitetsråd Funktionshinder Arbetsgrupp: SYN 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och möten under året... 3 2. Genomförda aktiviteter under året... 4 3 (5) 1. Uppdrag och möten under året Vi har

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Årsrapport för Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Årsapport (6)

Årsrapport för Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Årsapport (6) Årsapport 2013 1 (6) Årsrapport för 2013 Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Per Bjellerup Ordförande RSL Verksamhetschef Laboratoriemedicin Västmanland Överläkare Klinisk kemi 2 (6)

Läs mer

Städning i vården Vem sa att det skulle vara enkelt?

Städning i vården Vem sa att det skulle vara enkelt? Städning i vården Vem sa att det skulle vara enkelt? Riksföreningen för operationssjukvård Hygienforum 2019 Eva Edberg, Vårdhygien Region Västmanland Hygienforum 2018 Presentation av ny städstandard Artikel

Läs mer

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor Regional utvecklingsplan för cancer Utvärdering mha konceptkartor 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 6 0 0 0 6 9 7 79 8 86 6 8 0 6 6 7 9 7 8 6 66 7 76 89 9 00 7 8 0 78 88 90

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Tove Tevell HSN/190227

Handläggare Datum Diarienummer Tove Tevell HSN/190227 Protokoll 1 (5) Läkemedelskommittén Läkemedelsenheten Handläggare Tove Tevell 2019-05-23 HSN/190227 Plats Närvarande Frånvarande Tabletten, Läkemedelsenheten, Centralsjukhuset Karlstad Madelene Johanzon,

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG Inledning Patientsäkerhetslag (2010:659) gäller from 1 januari 2011. Syftet med lagen

Läs mer

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Socialstyrelsens lägesrapporter om patientsäkerhet Socialstyrelsen tar fram lägesrapporter på uppdrag av regeringen. De årliga rapporterna

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Etablering av nationellt programråd för diabetes 2012 en pilot

Etablering av nationellt programråd för diabetes 2012 en pilot Etablering av nationellt programråd för diabetes 2012 en pilot - Identifiering och prioritering av förbättringsområden - Benchmarkstudie för ökad kunskap om framgångsfaktorer Nationella programrådet för

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg

Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg Kjell Norman 2014 04 23 Översyn av det akuta flödet inom Landstinget Gävleborg för att på ett patientsäkert sätt borga för att patienter får ett gott bemötande

Läs mer

Palliativ vård. Uppdrag palliativ vård i Värmland Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken

Palliativ vård. Uppdrag palliativ vård i Värmland Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken Palliativ vård Uppdrag palliativ vård i Värmland 20150220 Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken Bakgrund Socialstyrelsens bedömning Den palliativa vården och omsorgen omfattar

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Vårdhygienisk expertservice till primärvården en utmaning

Vårdhygienisk expertservice till primärvården en utmaning Vårdhygienisk expertservice till primärvården en utmaning Eva Melander, hygienläkare, enhetschef Carina Andersson, hygiensköterska Vårdhygien Område smittskydd och vårdhygien Före 2009 ett Vårdhygien för

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Neonatalvården högriskmiljö för VRI och smittspridning

Neonatalvården högriskmiljö för VRI och smittspridning Neonatalvården högriskmiljö för VRI och smittspridning Problem, behov och förebyggande åtgärder Eva Melander, Verksamhetschef, Vårdhygien, Labmedicin Skåne Neonatalvården värsta risken för VRI och utbrott.

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Välkommen till onkologkliniken i Jönköping. Information om onkologklinken

Välkommen till onkologkliniken i Jönköping. Information om onkologklinken Välkommen till onkologkliniken i Jönköping Information om onkologklinken Vår vision Tillsammans för god cancervård Onkologkliniken är en länsklinik och vi omsätter ca 200 milj. kr per år. Vårt huvuduppdrag

Läs mer

Årsberättelse Programråd Diabetes. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

Årsberättelse Programråd Diabetes. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Datum: [Skriv här] Årsberättelse 2018 Programråd Diabetes Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Jarl Hellman, ordförande Violeta Armijo Del Valle, diabetessamordnare Elisabeth

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Årsrapport Specialitetsrådet för Onkologi. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsrådet för Onkologi. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsrådet för Onkologi Johan Ahlgren, verksamhetschef, docent och överläkare Onkologiska klin USÖ, Region Örebro län 2 (6) 1 Innehållsförteckning 1. Antal möten under året - medlemmar...fel!

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 214 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Svår sepsis/septisk chock i Sverige 2015

Svår sepsis/septisk chock i Sverige 2015 1 Svår sepsis/septisk chock i Sverige 2015 Inledning Patienter med svår sepsis eller septisk chock är relativt vanliga på våra sjukhus och framförallt på våra intensivvårdsavdelningar. I det här registret

Läs mer

De tio viktigaste källorna till smittspridning är dina tio fingrar.

De tio viktigaste källorna till smittspridning är dina tio fingrar. De tio viktigaste källorna till smittspridning är dina tio fingrar. Genombrottsprojekt på Medicinkliniken 2015-2016 Namn Profession Maria Unnervik Verksamhetsutvecklare Ricarda Poulaki Patientsäkerhetsansvarig

Läs mer

Slutrapport delprojekt barn som anhöriga - onkologkliniken

Slutrapport delprojekt barn som anhöriga - onkologkliniken Slutrapport delprojekt barn som anhöriga - onkologkliniken 2014-03-20 Delprojektets namn Barn som anhöriga till cancerpatienter Delprojektsansvarig Eva Ulff Datum 2014-04-10 Sammanfattning I projektet

Läs mer

Studiedagar Conventum, Örebro 2013

Studiedagar Conventum, Örebro 2013 Studiedagar Conventum, Örebro 2013 Onsdagen den 20 mars 10.00-11.30 Registrering och utställning 11.30-12.30 Lunch och utställning 12.30-12.45 Inledning - Välkomna 12.45-14.15 Stick- och skärskador och

Läs mer

Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker

Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker På senare år har problemen med bristande städning i vården uppmärksammats allt mer. Patienter

Läs mer

Barn och Ungdomsråd Hälso och Sjukvård - Minnesanteckningar

Barn och Ungdomsråd Hälso och Sjukvård - Minnesanteckningar Minnesanteckning Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: Fastställandedatum: Upprättare: Elisabet V Sundgren Fastställare: Elisabet V Sundgren Barn och Ungdomsråd Hälso och Sjukvård - Minnesanteckningar

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING för

VERKSAMHETSBESKRIVNING för MALL VERKSAMHETSBESKRIVNING Skånes Universitetssjukhus Elisabeth Olhager Verksamhetschef 046-178286 Datum 20160812 1 (9) VERKSAMHETSBESKRIVNING för Förvaltning/ division/ verksamhetsområde/ området: Skånes

Läs mer

Datum 2015-10-05 Dnr 1502923. Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs Lasarett i samband med om- och nybyggnad

Datum 2015-10-05 Dnr 1502923. Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs Lasarett i samband med om- och nybyggnad Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-05 Dnr 1502923 1 (8) Sjukvårdsnämnd Sund Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Slutenvårdsgrupp. Arbetssätt, återkoppling och indikatorer för slutenvården med hjälp av Infektionsverktyget. Stephan Stenmark, Strama VLL

Slutenvårdsgrupp. Arbetssätt, återkoppling och indikatorer för slutenvården med hjälp av Infektionsverktyget. Stephan Stenmark, Strama VLL Slutenvårdsgrupp Arbetssätt, återkoppling och indikatorer för slutenvården med hjälp av Infektionsverktyget Stephan Stenmark, Strama VLL Återkoppling i Infektionsverktyget Vad ska vi följa? Hur ofta? Vem

Läs mer

RSV-rapport för vecka 13, 2016

RSV-rapport för vecka 13, 2016 RSV-rapport för vecka 13, 2016 Denna rapport publicerades den 7 april 2016 och redovisar RSV-läget vecka 13 (28 mars 3 april). Lägesbeskrivning Under vecka 13 diagnosticerades färre fall av respiratory

Läs mer

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan Vad är Senior alert? Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som används inom vården och omsorgen om äldre. Med hjälp av registret kan vården och omsorgen tidigt upptäcka och förebygga trycksår,

Läs mer

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RCC rapport SVF Revision av regionala cancerplanen-workshop Nivåstrukturering förslag till beslut Revision av regional cancerplan

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios

Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios Antagen av Samverkansnämnden 19-05-23-24 Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett

Läs mer

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping 1 Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg 180202 Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping Närvarande: Sven-Ove Andersson, Eva Thimfors, Karin Utbo, Pernilla Magnusson,

Läs mer

CSK, Bragska Villan, konferensrum Fryken

CSK, Bragska Villan, konferensrum Fryken Hälso- och Sjukvårdsstaben Hälsovalskansliet Berit Bryske MINNESANTECKNING HÄLSOVALSRÅD 2014-05-23 LK/120259 Plats CSK, Bragska Villan, konferensrum Fryken Närvarande: Anders Olsson, LiV Bengt Hanson,

Läs mer

Antibiotikaresistens Antibiotikaförskrivning Vårdrelaterade infektioner. Bengt Wittesjö Smittskydd/Vårdhygien Strama/Infektionsverktyget

Antibiotikaresistens Antibiotikaförskrivning Vårdrelaterade infektioner. Bengt Wittesjö Smittskydd/Vårdhygien Strama/Infektionsverktyget Antibiotikaresistens Antibiotikaförskrivning Vårdrelaterade infektioner Bengt Wittesjö Smittskydd/Vårdhygien Strama/Infektionsverktyget MRB ökning ESBL MRSA Antal fall /1 TIN Antal fall /1 TIN Blekinge

Läs mer