Ärende nr 4. Delårsrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärende nr 4. Delårsrapport"

Transkript

1 Ärende nr 4. Delårsrapport Folktandvården Delår

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 5 Aktuella händelser... 6 Förvaltningens mål... 7 Hållbar utveckling... 7 Hälso- och sjukvård... 8 Tandvård Attraktiv arbetsgivare Region Örebro läns ekonomi Ekonomi Resultatrapport Periodens resultat Helårsprognos Vidtagna åtgärder för att nå ekonomi i balans Investeringar Produktionstal Personalekonomi Personalkostnader Kostnadsanalys Antal anställda årsarbetare per yrkesgrupp (yrkesgrupp utifrån förvaltningsspecifikt Sjukfrånvaro Framtida utmaningar Folktandvården Delårsrapport 2(28)

3 Inledning Nuvarande situation och framtida utmaningar Folktandvården en Hälsoaktör Folktandvården genomsyras av ett hälsoperspektiv. Det gäller i vårt arbete med våra patienter och i arbetet med de populationsinsatser vi gör. Det gäller också gentemot personalen där vi främjar friskvårdsaktiviteter. Tandhälsan Sett i ett långt perspektiv har stora framsteg gjorts beträffande tandhälsan. I vuxenbefolkningen syns detta framförallt genom att färre tänder är lagade och att de äldre inte saknar så många tänder som tidigare. Barn har färre karierade och lagade tänder. Under de senaste åren har det dock blivit alltmer tydligt att dessa framsteg inte är självklara utan kräver ständiga åtgärder både på individoch populationsnivå då tandhälsan tydligt samvarierar med bland annat socioekonomiska faktorer. Därför måste riktade insatser göras. Frisktandvård Frisktandvård är ett erbjudande om tandvård till fast pris. Vi tror på Frisktandvården ur ett hälsoperspektiv, vilket stöds av aktuell forskning, och vill därför öka antalet Frisktandvårdspatienter. Under året kommer en utökad satsning på Frisktandvården att göras. Befolkningsutveckling Inflyttningen till Örebro är kraftfull. Folktandvården har ökat sitt patientantal. Genom effektivt utnyttjande av resurser har detta varit möjligt. Det är nu angeläget att etablera ytterligare en klinik i staden för att ta emot de nya patienter som vi förväntar oss kommer att söka sig till oss. Rekryteringsläget Det är idag svårt att rekrytera tandsköterskor. Fler utbildningsplatser behövs såväl regionalt som nationellt för att täcka de framtida pensionsavgångarna. I vår region finns en distansutbildning i Lindesberg. Den täcker inte det behov som finns och därför stödjer vi och ställer vår förhoppning till att den tandsköterskeutbildning Folkuniversitetet vill starta i Örebro, godkänns och beviljas medel av Myndigheten för yrkeshögskolan. När det gäller tandhygienister är situationen jämförbar med tandsköterskor, vi ser med allvar på att Karlstads universitet beslutat lägga ner sin utbildning av tandhygienister. När det gäller tandläkare är situationen mer balanserad. Utveckling Verksamhetsutveckling är viktig för Folktandvården. Detta sker genom en aktiv samverkan mellan klinikerna och vårdrådet. I utvecklingsarbetet ingår även utredning och uppföljning av avvikelser och händelseanalyser. Vi finns representerade i nationella samverkansgrupper angående dessa frågor. Nationellt centrum Folktandvården i Örebro läns landsting har ett gott rykte. Vi är ett nationellt odontologiskt centrum som är en av de stora aktörerna i Sverige när det gäller specialistutbildning av tandläkare. Vi har Folktandvården Delårsrapport 3(28)

4 också en stark akademisk anknytning. För att ytterligare stärka vår position krävs ett aktivt samverkansarbete inom såväl vård som utbildning och forskning både regionalt och nationellt. Ambitionen är också att vara väl representerade på den nationella odontologiska arenan gentemot bland annat myndigheter, organisationer och ämnesföreningar. KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa Folktandvården har fått förtroendet att bygga upp och driva KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa (KCÄM). KCÄM kommer att vara en resurs för såväl Folktandvården som privattandvården. Utöver det kommer samverkan att sökas med kommunerna i Region Örebro län och hälso- och sjukvården. Genom att vi stärkt vår sjukhustandvård har Folktandvården skapat ytterligare försättningar för ett väl fungerande KCÄM. Ekonomi En stabil ekonomi är grunden för en stabil verksamhet. Knappt 60 % av Folktandvårdens intäkter kommer från patientavgifter, resterande del finansieras av ersättningar för utförda uppdrag enligt överenskommelsen med Region Örebro län. Med noggrann planering och uppföljning har Folktandvården de senaste 6 åren drivit sin verksamhet med ett positivt resultat, det är en förutsättning för en stabil verksamhet. Folktandvården Delårsrapport 4(28)

5 Syfte Folktandvården ska bidra till tandhälsa genom att erbjuda alla länsinnevånare tandvård med förebyggande inriktning av hög kvalitet, utgående från individens behov. Tandvården ska ges på lika villkor. Folktandvården ska dessutom aktivt bedriva utbildning, utveckling och forskning för att bidra till tandvårdens utveckling inom såväl det egna länet som landet som helhet. Folktandvården Delårsrapport 5(28)

6 Aktuella händelser Redan här kommer aktuell händelse nummer 1. Denna rapport är skriven i Stratsys. Folktandvården gör därmed sin första uppföljning på förvaltningsnivå i det programmet. Folktandvårdens ekonomi har under årets början utvecklats på ett negativt sätt. Delvis har detta varit förutsägbart genom att några utbildningsinsatser förlagts till årets början. En annan förklaring är att vi svarat upp mot önskemålet om tillgänglighet på orter vi tidigare haft svårt att bemanna. Det är förklaringen till volymökningen på personalsidan. Dessvärre har vi ännu inte fått det ekonomiska utfall för dessa åtgärder som vi planerat. Den bokade vårdtiden har med andra ord inte kommit upp till den förväntade. Ett ökande antalet asylsökande i regionen påverkar Folktandvården. De flyktingar som kommer till oss har stora behandlingsbehov vilket inneburit att mer resurser än vad som varit förutsägbart lagts på denna patientgrupp. Regionbildningen har inte i någon större utsträckning påverkat arbetet i kärnverksamheterna utöver att verksamhetsplaneringarna för 2015 inte kunnat göras i slutet av 2014 utan i början på Detta är en tidsförskjutning jämfört med tidigare år vilket också påverkat intäktssidan. Däremot har regionbildningen präglat det centrala arbetet på Folktandvårdens kansli. Tillfällena för direkt kontakt mellan förvaltningschefen och de politiska församlingarna har ökat. Regionfullmäktige och regionstyrelsen har introducerats i såväl tandvård som Folktandvårdens verksamhet. Nämnden för hälsa, vård och klinisk forskning har fått en mer omfattande presentation. Fokusberedningen för habilitering, hjälpmedel och folktandvård har utöver introduktion med stöd av tjänstemän från Folktandvården tagit sig an 3 uppdrag: Utreda hur antalet frisktandvårdsabonnemang kan öka inom Folktandvården Fortsätta utveckla Kunskapscentrum för äldres munhälsa (KCÄM) Komplettera den genomförda utredningen om den mobila tandvårdsenhetens användbarhet med konkreta förslag till användning på andra platser Folktandvårdens värdgrundsarbete har gått in i fasen där representanter för enheterna träffas för att ha värdegrundsdialoger. En dialog har hållits. KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa (KCÄM) har gått in i driftsfas. Det innebär att kontakter med samverkanspartners går in i en mer aktiv fas. Yrkeskategoriträffar etablerades 2014 för att få en direktkontakt mellan Folktandvårdens medarbetare och dess ledning. Under perioden har träffar hållits med tandhygienisterna. Frågan som diskuterades mest var den rekryteringsproblematik som vi har när det gäller tandhygienisterna och som förväntas bli ännu svårare i och med att Karlstad universitet beslutat lägga ner utbildningen. Projektet med tandvårdsbiträden som skall avlasta tandsköterskorna fortlöper med gott resultat. I skrivande stund har Folktandvården cirka 20tandvårdsbiträden. Folktandvården Delårsrapport 6(28)

7 Förvaltningens mål Symbolförklaringar Färgindikatorer, prognos måluppfyllelse 2015 = uppnå eller överträffa målnivån = mindre, acceptabel avvikelse från målnivån = större negativ avvikelse från målnivån Förändringspilar, utveckling under året, prognosens resultat 2015 jämfört med 2014 = resultatet har förbättrats = resultatet är oförändrat = resultatet har försämrats Hållbar utveckling Övergripande mål: Social hållbarhet: Örebro läns invånare ska ha och känna lika tillgång till samhällets trygghet och service och möjlighet till delaktighet. Övergripande mål: Ekologisk hållbarhet: Region Örebro län ska främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl. Övergripande mål: Ekonomisk hållbarhet: Region Örebro län ska arbeta för att förutsättningarna för god, jämlik och jämställd hälsa och välfärd ständigt förbättras. Övergripande mål: Hållbar utveckling med social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet Uppdrag och särskilda satsningar Uppdrag 5. Alla nämnder och verksamheter har i uppdrag beakta hållbar utveckling i sin planering och sitt dagliga arbete. Folktandvården arbetar med detta enligt Regionens plan. Inom Folktandvårdens verksamhetsstöd anpassas denna mot verksamheten. Uppdrag 6. Alla nämnder får i uppdrag att välja ut minst ett verksamhetsområde där en gender budgeting-analys genomförs. En gender budgeting analys kommer att göras inom tandregleringen. Folktandvården Delårsrapport 7(28)

8 Folktandvården bedriver under 2015 ett systematiskt arbete för att genomföra Region Örebro läns Miljö- och hållbarhetsplan Pågående Genomförda miljöroder Inte alls Mått Antal genomförda miljöroder fördelat på arbetsplatser Planerat men ej startat Hälso- och sjukvård Övergripande mål: ehälsa - Synliga och konkreta förbättringar inom ehälsa för tre huvudsakliga målgrupper: individerna, personalen och beslutsfattarna. Inriktningsmål: Att invånare, patienter och anhöriga på ett enkelt sätt kan skaffa sig kvalitetssäkrad information om vård och hälsa samt få personligt anpassad information om sin egen vård och hälsosituation. De ska också kunna kontakta vården via Internet för att få service, rådgivning och hjälp till egenvård. Inom regionen samarbetar hälso- och sjukvården, tandvården, folkhälsan, omsorgen och socialtjänsten med de olika projekten och systemförvaltning av de olika tjänsterna inom e-hälsa. Det gemensamma arbetet har lagt grunden till att Region Örebro län har högst andel länsinnevånare i Sverige som är anslutna till e- tjänsterna på 1177.se/Mina vårdkontakter. Det fortsatta arbetet med marknadsföring och utveckling av de lokala tilläggen på 1177 Vårdguiden och tillgänglig information under Hitta och jämför vård, lyfts in mer tydligt som en del av e-hälsa med särskilda genomförandeprojekt under 2015 via en nyetablerad styrgrupp för ehälsa inom Region Örebro län. Andel av länsinvånarna som känner till 1177 Vårdguiden, e-tjänster och sjukvårdsrådgivning via internet på 1177.se. 71% 70% Mått Minst 70 procent Region Örebro län deltar i de nationella varumärkesmätningarna av 1177 Vårdguiden. I slutet av 2014 gjordes en utökad analys för regionen som visade att 71% av länets invånare hade kännedom om varumärket 1177 Vårdguiden. Fördelningen av svaren visar att 78 procent känner till att de kan ringa 1177 för att få råd och hjälp om sjukvård och 68 procent känner till webbplatsen 1177.se. Generellt har män mindre kännedom om tjänsten 1177.se. Inom kommunikation pågår ett arbete med att presentera en plan för riktad marknadsföring, i syfte att nå målgrupper där kännedomen är låg. Andel av länsinvånarna som är delaktiga i den egna vården via e- 34,9% 40% Folktandvården Delårsrapport 8(28)

9 tjänsterna på 1177.se/ Mina vårdkontakter. Mått 40 procent Anslutna länsinvånare: Statistiken för e-tjänsterna visar på en fortsatt ökad användning. Den 30/4 var 34.9% ( ) av våra länsinvånare anslutna till Mina vårdkontakter i jämförelse med 31.8% (91 523) vid årets början. Antal inloggningar (invånare) i vårt län: Hittills i år till : st Inloggningar mars: st ( Det blir inloggningar/dag) Varav med inloggningar med e-legitimation: 92 %, övriga med sms och engångslösen. Populära tjänster: Manuella Kontakta oss används mest Tvåa är Webbtidbokning där sedan nyår har ombokat sin tid. Andel av berörda vårdverksamheter som finns anslutna till Hitta och jämför vård på 1177.se. Mått 100 procent En förstudie pågår där en översyn görs gällande anslutna och icke anslutna enheter inom Region Örebro län. Förstudien kommer även att ta fram förslag till genomförandeprojekt för enhetlig anslutning och hur tjänsten skall användas på ett enhetligt sätt inom Region Örebro län. En support och systemförvaltningsorganisation ska etableras för tjänsten som stöd för verksamheten. Region Örebro län deltar i de nationella varumärkesmätningarna av 1177 Vårdguiden. I slutet av 2014 gjordes en utökad analys för regionen som visade att 71% av länets invånare hade kännedom om varumärket 1177 Vårdguiden. Fördelningen av svaren visar att 78 procent känner till att de kan ringa 1177 för att få råd och hjälp om sjukvård och 68 procent känner till webbplatsen 1177.se. Generellt har män mindre kännedom om tjänsten 1177.se. Inom kommunikation pågår ett arbete med att presentera en plan för riktad marknadsföring, i syfte att nå målgrupper där kännedomen är låg. Anslutna länsinvånare: Statistiken för e-tjänsterna visar på en fortsatt ökad användning. Den 30/4 var 34.9% ( ) av våra länsinvånare anslutna till Mina vårdkontakter i jämförelse med 31.8% (91 523) vid årets början. Antal inloggningar (invånare) i vårt län: Hittills i år till : st Inloggningar mars: st ( Det blir inloggningar/dag) Varav med inloggningar med e-legitimation: 92 %, övriga med sms och engångslösen. Populära tjänster: Manuella Kontakta oss används mest Tvåa är Webbtidbokning där sedan nyår har ombokat sin tid. En förstudie pågår där en översyn görs gällande anslutna och icke anslutna enheter inom Region Örebro län. Förstudien kommer även att ta fram förslag till genomförandeprojekt för enhetlig anslutning och hur tjänsten skall användas på ett enhetligt sätt inom Region Örebro län. En support och systemförvaltningsorganisation ska etableras för tjänsten som stöd för verksamheten. 80 % av Folktandvårdens patienter ska uppfatta att våra externa tjänster är informativa och enkla att använda Folktandvården Delårsrapport 9(28)

10 Följs upp med enkät vid årets slut. Tandvård Övergripande mål: Tandvården är hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande. Inriktningsmål: Tandvården är hälsofrämjande och förebyggande Folktandvårdens arbetsätt är och har i årtionden varit förebyggande och hälsofrämjande. Folktandvårdens folkhälsoenhet har en viktig roll i samarbetet med samhället i övrigt. Den förebyggande tandvården i skolorna ska stärkas, särskilt i områden där behoven är som störst. Mått Följs upp och redovisas i särskild överenskommelse med Folktandvården. Redovisas i Överenskommelsen med Regionstyrelsen. Tandvården bidrar med professionell kompetens i hälsofrämjande arbete. Mått De samarbetsinsatser som gjorts redovisas i särskild överenskommelse med Folktandvården. Redovisas i Överenskommelsen med Regionstyrelsen Äldres tandhälsa ska förbättras bland annat med regelbundna munhälsosamtal med tandläkare eller tandhygienist. Mått Alla patienter över 75 år ska erbjudas ett munhälsosamtal Arbetet med att ta fram ett kunskapsunderlag för samtalet är påbörjat. Minska ojämlikheten i munhälsa Munhälsan i regionen är, liksom i hela landet, ojämnt fördelad. De socioekonomiskt svaga områdena har de största problemen. Folktandvården har en kartläggning gjord av Tandvårdsenheten som grund för de samhällsinsatser som Folktandvården bidrar med. Alla patienter riskgrupperas i syfte att ge mest resurser till de patienter som har de största behoven.. Minskad karies i socioekonomiskt svaga områden Folktandvården Delårsrapport 10(28)

11 Mått DS (nytillkommen karies) i socioekonomiskt svaga områden Variabeln ger utslag på flera års sikt. Ökat antal Frisktandvårdspatienter på lång och kort sikt Mått Andelen frisktandvårdspatienter har ökat med 5 % till 31/ Andelen frisktandvårdspatienter om tre år utgör 35 % av totala andelen revisionspatienter. Arbete pågår, uppföljning sker månatligen. Trenden är ökande. All Folktandvårdens personal har kunskap om och arbetar enligt nationella riktlinjer för beteendepåverkan avseende Munhygien/ Fluor/ Tobak/ Kostvanor Folktandvården kommer under hösten erbjuda tandhygienister kompetensutveckling inom området beteendepåverkan. Genomförda kompetenshöjande insatser avseende beteendepåverkan Mått Antal genomförda utbildningar inom beteendepåverkan Pågående. Utveckla alla tre områden som KCÄM ska arbeta med Folktandvården har beviljats pengar från Vinnova. I ansökan anges ett antal arbetspaket som skall genomföras. Bemanningen har ändrat från och med 2015 då projektledarens slutat av personliga skäl. Ny lösning inte helt på plats förrän i höst. Vinnovaprojektet genomförs enligt plan Mått Redovisning enligt Vinnovaplanen Pågående, följs upp från Vinnova. Folktandvården Delårsrapport 11(28)

12 Uppdrag och särskilda satsningar Uppdrag 32. Nämnden för hälsa, vård och klinisk forskning får i uppdrag att utveckla metoder för att styra tandvårdsresurser, särskilt till barn, i socioekonomiskt svaga områden. Folktandvårdens folkhälsoenhet fördelar sina resurser utifrån den socioekonomiska kartläggning som gjorts av tandvårdsenheten. Arbetet bedrivs enligt en insatstrappa. Uppdrag 33. Nämnden för hälsa, vård och klinisk forskning får i uppdrag att fortsätta utveckla Kunskaps Centrum för Äldretandvård (KCÄM) Folktandvården har beviljats projektanslag från Vinnova. Utvecklingsarbetet vid KCÄM bedrivs i ett antal arbetspaket som beskrivs i planen till Vinnova. Uppdrag 34. Nämnden för hälsa, vård och klinisk forskning får i uppdrag att öka antalet frisktandvårdsabonnemang inom folktandvården. Folktandvården har gjort en nystart av Frisktandvårdskonceptet i form av en "kick-off" för all personal och en reklamkampanj. Övergripande mål: Tandvården är god, säker, jämlik och jämställd. Inriktningsmål: Tandvården är patientsäker Folktandvården bedriver ett strategiskt organiserat patientsäkerhetsarbete, genom riktlinjer, rutiner och avvikelsehantering. Avvikelser och klagomål används för ständiga förbättringar. Folktandvården har ett arbetssätt som stödjer införande av ny kunskap och evidens. Mått Folktandvården redovisar antalet nya och reviderade riktlinjer som tillkommit under året. Folktandvården har en process för framtagande av kunskapsbaserade riktlinjer. Varje enhet ansvara för framtagande av rutiner utgående från riktlinjerna. Till detta kopplas vid behov kompetenshöjande utbildningar. Konkreta åtgärder utifrån avvikelserapporter, händelseanalyser och riskanalyser ska rapporteras och spridas i verksamheterna. Mått Antalet rapporterade avvikelser, händelseanalyser och Lex Maria-rapporter som handlagts under året redovisas. Folktandvården redogör för hur dessa spridits i verksamheten. Folktandvården Delårsrapport 12(28)

13 Folktandvården arbetar med att fortsatt utveckla ett systematiskt sätt att sprida lärdomar utifrån avfallshanteringen. En process för händelse-och riskanalys finns. I denna ingår också kvalitetssäkring av föreslagna åtgärder. Folktandvården har ett arbetssätt som stödjer införande av ny kunskap och evidens Folktandvården har en process för framtagande av kunskapsbaserade riktlinjer. Varje enhet ansvarar för framtagande av rutiner utgående från riktlinjerna. Till detta kopplas vid behov kompetenshöjande utbildningar. Väl förankrade riktlinjer som passerat kritisk granskning. Mått Antal nya riktlinjer. Riktlijer för vården granskas alltid Folktandvårdens vårdråd innan publicering. Inriktningsmål: Tandvården är patientfokuserad Folktandvården utvecklar sin patientfokus genom förbättrad tillgänglighet och ökad information., Tandvården är patientfokuserad Folktandvården utvecklar sin patientfokus genom förbättrad tillgänglighet,ökad information och ökad delaktighet i vårdbeslut Folktandvårdens patienter ska uppleva sig personligt mottagna och att hänsyn tagits till deras önskemål kring behandlingen. Mått Goda resultat i patientenkäter. 100 % av Folktandvårdens patienter ska uppleva sig väl omhändertagna. Folktandvården redovisar resultaten av de enkäter till patienter som genomförts under året. När det pågående projektet med läsplattor i Folktandvårdens väntrum breddinförs kommer enkäter till patienterna att kunna genomföras. Folktandvården Delårsrapport 13(28)

14 Inriktningsmål: Tandvården är effektiv med fokus på hög kvalitet Folktandvården utvecklar kunskapsstyrningen genom att följa den odontologiska utvecklingen. Med detta som underlag skapas riktlinjer och rutiner. BEON-pricipen gäller i vårdprocesserna varför personalens kompetens ständigt måste utvecklas. Under 2015 kommer en gemensam efterutbildningsorganisation med Folktandvården Östergötland att komma i full drift. Folktandvården kommer under 2015 att ha implementerat Kaizen-metoden på alla kliniska enheter. Genom effektiva och högkvalitativa vårdprocesser skapas ökat värde för Folktandvårdens patienter Mått Antal kartlagda och effektiviserade processer. Minst fyra av Folktandvårdens viktigaste vårdprocesser ska finnas kartlagda. Folktandvården kommer 2015 att utveckla möjligheter att följa vårdprocessernas utfall Adekvat personalbemanning utifrån uppdraget gentemot länsinvånarna Alltfler av länsinvånarna väljer Folktandvården som vårdgivare. Munhälsan förbättras, antalet asylsökande ökar och inflyttningen till framförallt Örebro stad är ökande. I allmäntandvården arbetar Folktandvården i en väl utvecklad teamtandvård. Det är därför av största vikt att Folktandvården även fortsättningsvis har möjligheten att rekrytera rätt personal. I takt med den förbättrade tandhälsan kommer alltmer vård kunna ges av tandhygienister. Tillgången på tandhygienister är därför en kritisk framgångsfaktor. Tandvården bedrivs effektivt Individens behov ska styra den behandling Folktandvården ger.. Alla patienter ska riskgrupperas enligt samma kriterier för att kunna ge jämlik och jämställd behandling. Riskgrupperade patienter. Mått Antal riskgrupperade patienter vuxna patienter är riskgrupperade. Folktandvården Delårsrapport 14(28)

15 Inriktningsmål: Tandvården är jämlik och jämställd Individens behov ska styra den behandling Folktandvården ger. Alla patienter riskgrupperas enligt samma kriterier för att kunna ge jämlik och jämställd behandling. Tandvården är jämlik och jämställd Individens behov ska styra den behandling Folktandvården ger. Alla patienter riskgrupperas enligt samma kriterier för att kunna ge jämlik och jämställd behandling. Genom en individuell riskbedömning av varje patient kan vårdinsatsen individanpassas. Mått Andel riskgrupperade patienter av totala antalet patienter. 100 % av Folktandvårdens patienter är riskgrupperade. 96 % av alla vuxna patienter är riskgrupperade. Andelen riskgrupperade patienter fördelade på kön. Mått Fördelningen av andelen riskgrupperade patienter mellan män och kvinnor. 49 % män, 51 % kvinnor. Inriktningsmål: Tandvården är tillgänglig Folktandvården strävar ständigt att förbättra tillgängligheten via telefon, webb och med generösa öppettider. Folktandvården har inga väntetider överstigande 3 månader. detta detaljredovisas i Överenskommelsen med Regionstyrelsen. Tillgängligheten till vården ska vara fortsatt god. Mått Väntetider per specialitet och antal patienter i kö per specialitet. Inga väntetider, överstigande 3 månader, för nya patienter eller revisionspatienter i allmäntandvården. Ingen väntetid överstigande 3 månader, för högprioriterade patienter inom specialisttandvården. Rapporteras i Överenskommelsen med Regionsstyrelsen Folktandvården Delårsrapport 15(28)

16 90 % av externa inkommande samtal ska besvaras inom 5 min 80 % besvaras inom 2 minuter. Svarstid för externa samtal Mått Antal besvarade samtal inom 5 min Inom 5 minuter besvaras 80 % Inriktningsmål: Forskningen och utbildningen är högkvalitativ Folktandvården har alltid klarat Överenskommelsen med Forskningsnämnden. Sannolikt kommer produktionen av vetenskapliga arbeten under 2015 att vara i paritet med tidigare år. Folktandvården har skapat tjänster där forskningsutbildning kombineras med ST-utbildning. Folktandvården har en väl utbyggd och välrenomerad ST-utbildning.Under 2015 räknar Folktandvården med att kunna erbjuda ST-tjänstgöring av hög kvalitet i samtliga odontologiska specialiteter. Folktandvården ska bedriva utbildning av specialister inom samtliga odontologiska specialistområden. Mått Folktandvården redovisar antalet specialistutbildningsplatser per specialitet. Specialistutbildning pågår inom samtliga specialiteter förutom bettfysiologi. Folktandvården ska bedriva en klinisk patientnära forskning. Mått Folktandvården redovisar omfattning och inriktning på den forskning som bedrivs. Redovisning sker i Överenskommelse med Regionsstyrelsen. Folktandvården ska ha en stabil akademisk kompetens. Mått Folktandvården redovisar antalet disputerade medarbetare och pågående doktorander. Redovisning sker i Överenskommelse med Regionsstyrelsen. Folktandvården ska bedriva utbildning inom samtliga odontologiska specialiteter Folktandvården Delårsrapport 16(28)

17 Folktandvården har möjligheter att erbjuda specialistutbildning i samtliga odontologiska specialiteter utom bettfysiologi. Planeringsarbete beträffande bettfysiologi pågår. Folktandvården bedriver utbildning av specialister inom samtliga odontologiska specialistområden. Mått Folktandvården redovisar antalet specialistutbildningsplatser per specialitet. Rapporteras i Överenskommelsen med Regionstyrelsen Folktandvården ska bedriva en klinisk och patientnära forskning Folktandvårdens forskning bedrivs klinisk och patientnära. Folktandvårdens forskningskommitte prioriterar projekt med Folktandvårdens patienter som studiepopulation. Folktandvården bedriver klinisk patientnära forskning. Mått Folktandvården redovisar pågående forskningsprojekt. Rapporteras i Överenskommelsen med Regionstyrelsen Folktandvården ska ha en stabil vetenskaplig/ akademisk kompetens Professorer, docenter och doktorerad personal är svåra att rekrytera. Folktandvården har för närvarande två doktorander kopplade till forskningsenheten. Sannolikt kan den akademiska kompetensen bibehållas. Huvudhandledare inom specialistutbildningen ska vara disputerade. Folktandvården deltidsanställer därför sådana vid behov. Därför varierar den akademiska kompetensen från tid till annan. Folktandvården har ett stabilt antal disputerade medarbetare och doktorander. Mått Antalet disputerade medarbetare och doktorander redovisas. Rapporteras i Överenskommelsen med Regionstyrelsen Folktandvården Delårsrapport 17(28)

18 Attraktiv arbetsgivare Övergripande mål: Region Örebro län uppfattas av nuvarande och blivande medarbetare som en attraktiv arbetsgivare som erbjuder förutsättningar för ett långsiktigt spännande, utvecklande och hållbart arbetsliv. Inriktningsmål: Region Örebro län är en attraktiv arbetsgivare med medarbetare som trivs och utvecklas i sin yrkesroll. I rekryteringssammanhang framhålls fördelarna med Region Örebro Län som arbetsgivare och regionen som bostadsort. Folktandvården hjälper nyanställda att skaffa bostad. Folktandvården erbjuder en attraktiv arbetsmiljö. Den enskilde medarbetaren har stort inflytande över planering av semestrar och arbetsscheman NMI Nöjdmedarbetarindex ökar 2015 jämfört med mätningarna 2011 och Mått 2011: NMI 76, 2013: NMI 76, 2015: målvärde NMI 80 Uppföljning sker i samband med Regionens medarbetarenkät. Frisktalet ska bibehållas Mått 2013: 80 procent, 2015: målvärde: 80 procent Uppgifter om frisktal har inte erhållits. För att förenkla uppföljning av sjukfrånvaron införs projektet MedHelp under 1 års tid. Sjuk- och friskanmälan samt vab anmäls via ett telefonnummer och direktåterkoppling sker till ansvariga chefer bl a. Fortsatt förebyggande arbete, övergripande som på kliniknivå, sker för att om möjligt motverka ökad sjukfrånvaro. Arbetet görs bl a i samarbete med Regionhälsan. Antal oönskade deltider ska minska Mått Antal personer med oönskade deltider Folktandvården har inte några oönskade deltider. Jämix Jämställdhetsindex ska öka Mått 2013: Jämix 122, 2015: målvärde Jämix 125 Resultat för 2014 inkom Folktandvården 12 maj och det är första gången ett resultat presenteras på förvaltningsnivå. Analys kommer att genomföras. Jämix 2014 är 102. AVI Attraktiv arbetsgivarindex ska öka. Mått AVI - Attraktiv arbetsgivarindex ska öka 2013: AVI 117, 2015: målvärde AVI 120 Resultat för 2014 inkom Folktandvården 12 maj och det är första gången ett resultat presenteras på förvaltningsnivå. Analys kommer att genomföras. AVI 2014 är 103. Folktandvården Delårsrapport 18(28)

19 Utreda nya förmåner för medarbetarna Arbetet är påbörjat. Medarbetarutbildning införs som del i traineeprogrammet Utreds Inriktningsmål: Region Örebro län har en kompetensförsörjning som stödjer verksamhetens uppdrag och framtida utmaningar och säkerställer det framtida behovet. Folktandvården arbetar efter en modell där patienternas nuvarande och prognostiserade behov ligger till grund för arbetsprocesserna. Personalens sammansättning matchas mot patienternas behov. Med detta som grund inventeras personalens kompetens och individuella kompetensutvecklingsplaner upprättas. Pensionsavgångar beräknas och rekryteringsbehovet beräknas. Det finns strategisk kompetensförsörjningsplan för Region Örebro län. Mått Förbättrad balans mellan befintlig och önskad kompetens. Utveckla tandsköterskerollen Arbete pågår med behovsinventering och därtill kopplad kompetensutveckling. Ett löpande kompetensutvecklingsprogram håller på att utarbetas i den med Folktandvården Region Östergötland gemensamma efterutbildningsorganisationen. Skapa mentormöjlighet för chefer Folktandvården Delårsrapport 19(28)

20 Ej påbörjat Skapa arenor för chefer att mötas i rollen som chef/ledare Folktandvårdens HR och efterutbildningsorgansiation samarbetar kring detta. Region Örebro läns ekonomi Övergripande mål: Det övergripande målet för Region Örebro läns ekonomiska politik är att skapa en långsiktig stark ekonomi samt uppnå en verksamhetsmässig och finansiell god hushållning. Region Örebro län ska redovisa ett positivt resultat som över mandatperioden motsvarar minst 2 procent av regionens skatteintäkter och generella statsbidrag. Inriktningsmål: Styrelsen och nämnderna ska ha en positiv budgetavvikelse. Folktandvårdens ekonomiska mål är 3 % rörelsemarginal för Prognosen som är gjord per den 30 april indikerar att rörelsemarginalen blir minus 0,9 % vid årets slut. Positiv budgetavvikelse Rörelsemarginal 3 % Folktandvårdens prognos innebär att rörelsemarginalen beräknas landa på minus 0,9 % vid årets slut. Folktandvården Delårsrapport 20(28)

21 Ekonomi Resultatrapport Belopp i mnkr Utfall jan-apr 2015 Utfall jan-apr 2014 Prognos 2015 Budget 2015 Utfall 2014 Avgifter och såld vård 105,5 99, Övriga intäkter 32,4 30, Summa intäkter 137,9 130, Personalkostnader -99,6-85, Övriga kostnader -49,2-40, Avskrivningar, inventarier -2,8-2, Avskrivningar, fastigheter 0,0 0, Summa kostnader -151,7-128, Finansnetto -0,3-0, Landstingsbidrag/-ersättning -0,3 0, Resultat -14,4 1, Resultatutveckling Folktandvårdens ekonomiska resultat har varit stabilt och positivt de senaste sex åren. Inför verksamhetsåret 2015 så har Folktandvården planerat verksamheten utifrån att kunna möta den ökade efterfrågan som är konsekvensen av ett ökat antal vuxna patienter till våra kliniker i Örebro och att vi tack vare gynnsammare rekryteringssituation för tandläkare nu kan utvidga tandvårdserbjudandet till patienter i Laxå, Hällefors och Kopparberg där verksamheten tidigare varit begränsad till att endast kunna erbjuda akut tandvård och tandvård av mer kortsiktig karaktär till vuxna patienter. Vi har också utökat tillgängligheten genom att nu det stora flertalet kliniker inom allmäntandvården har öppet 7-19 måndag-torsdag samt 7-15 fredagar. Sammantaget innebär detta en volymökning avseende personal med motsvarande 12 % jämfört med Volymökningen avseende personal medför ökade kostnader vilket ska matchas av motsvarande ökning i Folktandvården Delårsrapport 21(28)

22 produktion och intäkter. Under det första tertialet har produktionen varit för låg i förhållande till den ökade kostnadsmassan. Huvudskälet till detta är ett antal Folktandvårdsövergripande som förlagts till januari och februari. Bedömningen är att produktionstappet under årets första månader ska kompenseras av motsvarande ökad produktionsnivå under perioden maj-december jämfört med föregående år. En utmaning ligger i att, liksom under 2014, hantera ett stort antal föräldraledigheter inom samtliga vårdyrkeskategorier i Folktandvården. Detta innebär ett betydande produktionsbortfall som vi inte kommer att kunna kompensera fullt ut med de ersättningsrekryteringar som görs. De nya tandläkarna och tandhygienisterna som anställs är företrädesvis nyutexaminerade och det tar normalt sett 1,5-2 år innan produktionen kommer upp på en nivå som bidrar till ett bättre ekonomiskt resultat. Sammantaget innebär vår prognos att rörelsemarginalen beräknas landa på minus 0,9 % vid årets slut. Periodens resultat Intäkter Intäkterna har ökat med 5,9 % jämfört med motsvarande period Dock ligger vi inte på budgeterad nivå vilket beror på att januari var en ovanligt svag månad i intäktshänseende, främst på grund av utbildningar i uppdatering av journalsystemet och ny riskbedömningsmodul för all tandvårdspersonal. I april genomfördes också en kompetensutvecklingsdag för all tandvårdspersonal i frisktandvård. Personalkostnader Personalkostnaderna har ökat till följd av volymökning i de tillsättningar som gjorts för att ersätta kommande föräldraledigheter inom kategorierna tandläkare och tandhygienister. Med tanke på att ersättande behandlare oftast är unga i yrket, krävs en viss överlappning för att ge de nya en god introduktion i verksamheten. Folktandvården har också ett utökat uppdrag genom ökad tillgänglighet med öppethållande 7-7 på fler kliniker än tidigare. Övriga kostnader Övriga kostnader har ökat med drygt 20 %. Den större delen av ökningen förklaras av hårdare hygienkrav i tandvården som inneburit att ett helt nytt sterilhanteringssystem har införskaffats. Detta handlar om kostnader av engångskaraktär. Helårsprognos Intäkter Vår bedömning är att vi sammantaget kommer att landa på en högre nivå jämfört med 2014, men att vi inte når budgeterad nivå fullt ut under Personalkostnader Vår bedömning är att vi kommer att hålla oss i nivå med budget eller möjligen lite lägre än den budgeterade nivån. Övriga kostnader Vår bedömning är att vi kommer att landa något över budgeterad nivå (+4%) vid årets slut. Vidtagna åtgärder för att nå ekonomi i balans Öka andelen bokad vårdtid. Klinikaktiviteter för att öka nyckeltalet andel bokad tid. Folktandvården ligger för närvarande på Folktandvården Delårsrapport 22(28)

23 64 % för kategori allmäntandläkare, 60 % för specialisttandläkare och ST samt 61 % för kategori tandhygienist, vilket allting sammantaget är lågt. Folktandvården räknar med att kunna öka den här procentsatsen till 69 % för allmäntandläkare, till 65 % för specialisttandläkare och ST samt till 65 % för tandhygienister vid årets slut. Mer kostnadseffektiv lager/förrådshantering. Folktandvården köper förbrukningsmaterial för i storleksordningen 15 miljoner kronor per år. Vår bedömning är att det finns en potential i att kunna spara uppskattningsvis 5 % på denna summa med bättre uppföljning av inköpsmönster och inköpsbesluten på kliniknivå. Vi kommer att införa standardisering av inköpen på klinikerna så att vi kan minska effektivitetsförluster i form av kassering av ex vis fyllningsmaterial som passerat utgångsdatum. Investeringar (Belopp i mnkr) Sammanställning uppföljning av investeringar, mnkr (nettoinvesteringar) Byggnadsinvesteringarinnevarande års budget Byggnadsinvesteringar överfört från tidigare års budget Utfall jan-apr 2015 Prognos 2015 Budget 2015 Utfall 2014 Medicinteknisk utrustning innevarande års budget 3,9 7,5 6,0 6,4 Medicinteknisk utrustning överfört från tidigare års budget 0,0 3,5 9,7 0,5 IT-utrustning innevarande års budget IT-utrustning överfört från tidigare års budget Övrig utrustning innevarande års budget 0,5 2,5 2,0 1,8 Övrig utrustning överfört från tidigare års budget Summa 4,4 13,5 17,7 8,7 Produktionstal Produktionstal nr 1 Rörelsemarginal Folktandvårdens mål är 3 % rörelsemarginal. Bedömningen är att Folktandvården inte kommer att uppnå målnivån under Nuvarande prognos indikerar att rörelsemarginalen blir minus 0,9 % vid årets slut. Produktionstal nr 2 Andel bokad tid, allmäntandläkare Folktandvårdens mål beträffande andel bokad vårdtid för allmäntandläkare är 69 %. Nuläge per sista april är 64 %. Nuvarande prognos innebär att vi beräknas landa på 69 % vid årets slut. Andel bokad tid, specialisttandläkare och ST Folktandvårdens mål beträffande andel bokad vårdtid för specialisttandläkare är 65 %. Nuläge per sista april är 60 %. Nuvarande prognos innebär att vi beräknas landa på 65 % vid årets slut. Folktandvården Delårsrapport 23(28)

24 Produktionstal nr 3 Andel bokad tid, tandhygienister Folktandvårdens mål beträffande andel bokad vårdtid för tandhygienister är 66 %. Nuläge per sista april är 61 %. Nuvarande prognos innebär att vi beräknas landa på 65 % vid årets slut. Folktandvården Delårsrapport 24(28)

25 Personalekonomi Personalkostnader Utfall jan-apr 2015 Utfall jan-apr 2014 Prognos Helår 2015 Utfall Helår 2014 Löneökningstakt 16,8% 2,7% 11,8% 6,7% Lönekostnad (40-41) 67,8 mnkr 58,1 mnkr 196,4 mnkr 175,6 mnkr Ökningen består främst utav de 2-årsavtal vi har slutit för samtliga yrkeskategorier, vilka sträcker sig t o m mars Kostnadsanalys (Belopp i mnkr) Konto Kategori jan-apr 2015 jan-apr 2014 Förändring, mnkr Förändring % Månadslöner 57,2 49,3 7,9 16, Timanställda 0,2 0,2 0,0 0, Obekväm arbetstid 0,1 0,1 0,0 0, Övertid/mertid 0,2 0,1 0,1 100, Jour och beredskap 0,0 0,0 0,0 0, Förändring skuld jour, beredskap och övertid 0,0 0,0 0,0 0, Semesterkostnad inkl. skuldförändring 7,6 6,4 1,2 18, Sjuklön 1,1 0,8 0,3 37,5 Övrigt 40xx-41xx 1,4 1,2 0,2 16,7 Totalt ,8 58,1 9,7 16,7 Månadslöneökningen består främst utav de 2-årsavtal som slutits för samtliga yrkeskategorier. Antal anställda årsarbetare per yrkesgrupp (yrkesgrupp utifrån förvaltningsspecifikt Yrkesgrupp Antal årsarbetare 2015 janapr Antal årsarbetare 2014 janapr Förändring Män Totalt Läkare 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Sjuksköterska/ Barnmorskam.fl. Övrig sjukvårdspersonal Män Totalt Kvinnor Kvinnor Kvinnor Män Totalt 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 6,00 0,00 6,00 0,00 0,00 0,00 6,00 0,00 6,00 Arbetsterapeut 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Sjukgymnast 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Biträdespersonal 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Folktandvården Delårsrapport 25(28)

26 Yrkesgrupp Antal årsarbetare 2015 janapr Antal årsarbetare 2014 janapr Förändring Skötare 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Undersköterska 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Undervisningspersonal 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Kurator 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Psykolog/terapeut 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Övrig social personal 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Tandläkare 87,17 52,55 139,72 78,02 51,55 129,57 9,15 1,00 10,15 Tandsköterska/ Tandhygienist Övrig tandvårdspersonal Expeditionsföreståndare/ Läkarsekreterare Övr administrativ personal 345,96 8,00 353,96 328,97 4,00 332,97 16,99 4,00 20,99 8,00 2,00 10,00 8,00 3,00 11,00 0,00-1,00-1,00 4,00 0,00 4,00 4,00 0,00 4,00 0,00 0,00 0,00 37,00 7,00 44,00 29,00 4,00 33,00 8,00 3,00 11,00 Städpersonal 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Kökspersonal 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Övrig personal 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Summa 488,13 69,55 557,68 447,99 62,55 510,54 40,14 7,00 47,14 Folktandvården har ökat antalet årsarbetare med 47,14 sedan samma period förra året. I ökningen finns bl a rekrytering av tandvårdsbiträden till Allmäntandvården (under hösten 2014 påbörjades ett projekt att anställa biträden som avlastar tandsköterskan med enklare uppgifter, då tandsköterskebrist kvarstår, vilket slagit väl ut och projektet har därmed förlängts). Gruppen tandsköterskor och tandhygienister har ökat, vilket är positivt med tanke på att vi har brist i organisationen. Det är positivt att konstatera att vi har fördubblat antalet manliga medarbetare i de traditionellt kvinnliga yrkena. Tydligare analys av vilka personer/yrkeskategorier som ökningen av antalet medarbetare per specificerad grupp består utav ska göras, vilket följs upp vid kommande rapporteringar. I och med att Folktandvården har många unga medarbetare ger det av naturliga skäl ökat antal graviditetslediga samt föräldralediga, vilka det varit större omfattning av under senhösten 2014 och våren 2015 och det i sin tur gör att rekryteringsarbetet måste fortlöpa. Sjukfrånvaro Kategori Period 2015 jan-mars Period 2014 jan-mars Förändring antal timmar Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Schemalagda timmar Sjuk korttidsfrånvaro (tim) Sjuk långtidsfrånvaro (tim) Sjukfrånvaro Folktandvården Delårsrapport 26(28)

27 Kategori Period 2015 jan-mars Period 2014 jan-mars Förändring antal timmar total (tim) Sjuk korttidsfrånvaro % * Sjuk långtidsfrånvaro % * Sjukfrånvaro totalt % * *) Procent av schemalagd tid 3,66% 1,56% 3,39% 2,85% 1,61% 2,70% 0,81% -0,05% 0,69% 3,57% 1,17% 3,26% 3,88% 0,00% 3,41% -0,31% 1,17% -0,15% 7,23% 2,73% 6,65% 6,73% 1,61% 6,13% 0,50% 1,12% 0,51% Sjukfrånvaron ökar, vilket vi tar på största allvar. Ökningen kommer fortsatt att analyseras för att säkerställa vad den beror på opch också för att kunna rikta ev insatser. Vi kan konstatera att korttidssjukfrånvaron ökat bland kvinnor jämfört med 2014 samma period samtidigt som vi har haft och har ett stort antal unga gravida medarbetare inom samtliga yrkesgrupper som påverkar sjuktalet. Folktandvården Delårsrapport 27(28)

28 Framtida utmaningar En ekonomi i balans är den enskilt högst prioriterade frågan i dagsläget. En handlingsplan innefattande såväl besparingar på kostnadssidan som ökningar på intäktssidan kommer att tas fram. Områdena allmän- och specialisttandvård har fått i uppdrag att ta fram sin del av planen så att förvaltningsövergripande åtgärder kan sättas in. Tidigare problem med tillgängligheten på svårrekryterade orter har Folktandvården kommit till rätta med. En bidragande orsak är omorganisationen som gjordes Då formades enheter bestående av flera kliniker där medarbetarna arbetar på de olika klinikerna. Det positiva med detta är den förbättrade tillgängligheten men den har en kostnadssida som vi måste arbeta med. När det gäller Örebro är vårt behov av en ny klinik stort. Staden växer och fler och fler patienter söker sig till oss. För att kunna ta emot dem planerar för en ny relativt centralt belägen klinik. Frisktandvård är ett erbjudande om tandvård till fast pris. Vi tror på Frisktandvården ur ett hälsoperspektiv, vilket stöds av aktuell forskning, och vill därför öka antalet Frisktandvårdspatienter. Under året görs en utökad satsning på Frisktandvården. Det ökande flyktingmottagandet är svårprognostiserat. För att kunna ge den vård som de asylsökande har rätt till krävs anpassning av resurser. I ett långt perspektiv har stora framsteg gjorts beträffande tandhälsan. I vuxenbefolkningen syns detta framförallt genom att färre tänder är lagade och att de äldre inte saknar så många tänder som tidigare. Barn har färre karierade och lagade tänder. Under de senaste åren har det dock blivit alltmer tydligt att dessa framsteg inte är självklara utan kräver ständiga åtgärder både på individ- och populationsnivå. Därför måste riktade insatser göras. För att åstadkomma detta är det önskvärt att fler tandhygienister anställs. Tyvärr minskar antalet utbildningsplatser för tandhygienister i landet i och med att Karlstads universitet beslutat lägga ner sin utbildning. Detta kommer att göra det svårare att rekrytera tandhygienister. Folktandvården har i uppdrag verka för att utbildningsmöjligheter finns i Regionen. Detta är en utmaning. Förhoppningen fanns att en tandsköterskeutbildning i Folkuniversitetets regi skulle starta under 2015 för att möta det stora framtida rekryteringsbehovet av tandsköterskor. Emellertid avslog Myndigheten för yrkeshögskolan den ansökan. Rekryteringsbehovet kvarstår dock och utbildningskapaciteten i landet är för låg varför vi kommer att stödja en ny ansökan från Folkuniversitetet. Om dessa utbildningar etableras i regionen stärker det Region Örebro läns position som ett starkt nationellt odontologiskt centrum. KCÄM är ytterligare ett tecken på Regionens ambition med tandvårdsfrågorna. Verksamheten håller på att gå in i driftsfas och vår förhoppning är att vi kommer att mötas av samverkanspartners som är intresserade av att delta i etablerandet av en för de äldre invånarna mycket angelägen verksamhet. Örebro Göran Stegersjö Tandvårdsdirektör Folktandvården Delårsrapport 28(28)

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport Folktandvårdens VP-arbete för 2016 Lägesrapport 2015-10-19 Utmaningar Folktandvårdens VP 2016 Asyltandvården Rekrytering Arbetsmiljö Vårdprocesserna Ekonomin Hållbar utveckling Folktandvårdens mål: Minskad

Läs mer

Folktandvårdens VP 2016

Folktandvårdens VP 2016 Folktandvårdens VP 2016 Utmaningar Folktandvårdens VP 2016 Asyltandvården Rekrytering Arbetsmiljö Vårdprocesserna Ekonomin Nuvarande situation och framtida utmaningar Tandvården har en lång tradition som

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2015 Folktandvården 1 (26) Innehållsförteckning Inledning... 2 Nuvarande situation och framtida utmaningar... 2 Vision och värdegrund... 4 Syfte... 4 Framgångsfaktorer... 4 Mål...

Läs mer

Verksamhetsplan för Folktandvården 2010

Verksamhetsplan för Folktandvården 2010 Verksamhetsplan för Folktandvården 2010 Folktandvården i Kronobergs län har i uppdrag att arbeta för en god tandhälsa i befolkningen genom en fortsatt satsning på förebyggande munhälsovård. Folktandvårdens

Läs mer

Varmt välkomna till Äldresamordnarträff

Varmt välkomna till Äldresamordnarträff Varmt välkomna till Äldresamordnarträff 2017-01-31 Program 13.00-13.30 - FTV-interna frågor Rutiner förflyttningshjälpmedel Åb-rutiner Sköra Äldre - 75 år och äldre VPL Gerioweb alla behandlare VPL Fluorrecept

Läs mer

Ansvar och utveckling. Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag

Ansvar och utveckling. Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag Ansvar och utveckling Folktandvården Västra Götaland Verksamhetsplan och budget 2014 ett sammandrag God tandvård i Västra Götaland Vår uppgift är att med hög kvalitet förebygga och behandla alla typer

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Delårsrapport Företagshälsa och tolkförmedling Delår 1-2015-04-30 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Aktuella händelser... 3 Förvaltningens mål och uppdrag... 4 Hållbar utveckling... 5 Attraktiv

Läs mer

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting 7 Tandvård Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

Välkomna till äldresamordnarträff 15/9!

Välkomna till äldresamordnarträff 15/9! Välkomna till äldresamordnarträff 15/9! Program Vi välkomnar nytillkomna ÄS! 13.00 Inledning: Presentationsrunda och vad har hänt inom KCÄM 13.45 Anna Hartwig Gerioweb, lyftar 14.00 Maria Holmgren Återbudsrutiner

Läs mer

Delårsrapport 2 - förhandsrapport (Hälso- och sjukvårdsförvaltningen)

Delårsrapport 2 - förhandsrapport (Hälso- och sjukvårdsförvaltningen) Delårsrapport 2 - förhandsrapport (Hälso- och sjukvårdsförvaltningen) Huvuddelarna Aktuella händelser Status på mål och indikatorer (utdrag) Nämndens uppdrag Förvaltningens aktiviteter Ekonomi Framtida

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

Delårsrapport 2017 för division Folktandvården

Delårsrapport 2017 för division Folktandvården Delårsrapport för division Folktandvården Ekonomi Periodens utfall Resultatutveckling VO Resultat 04 Resultat 201604 Förändring 04-201604 Avvikelse mot resultatkrav Prognos 46 Allmäntandvården -8,1-4,7-3,4-7,3-9,8

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Innehåll Delårsrapport 2017 för Division Folktandvård... 2

Innehåll Delårsrapport 2017 för Division Folktandvård... 2 Innehåll Delårsrapport 2017 för Division Folktandvård... 2 Sammanfattning... 2 Balanserad styrning... 3 Medborgare... 3 Verksamhet... 3 Kunskap och förnyelse... 3 Medarbetare... 4 Ekonomi... 4 Personal...

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Periodrapport. Februari

Periodrapport. Februari Periodrapport Februari 2015 Ekonomi l Resultat januari februari -11 mnkr (21mnkr) l Nettokostnadsökning 6,2 % (4,1 %) l Skatter och statsbidrag 3,7 % (4,8 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475. Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om personalbemanning.

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475. Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om personalbemanning. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 14*03-0 4 0 0 0 1 2 * Skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om personalbemanning

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Redovisning personalförsörjning. Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014

Redovisning personalförsörjning. Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014 1 Redovisning personalförsörjning Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014 2 Uppdrag till personalpolitiska beredningen Inhämta kunskap, diskutera och lägga förslag kring landstingets personalrekrytering i syfte

Läs mer

Är Ar du en av oss. oss. i Folktandvården Västernorrland?

Är Ar du en av oss. oss. i Folktandvården Västernorrland? Är Ar du en av oss oss i Folktandvården Västernorrland? Folktandvården Västernorrland Bredbyn Solle eå Höga kusten Kramfors Domsjö Örnsköldsvik Ånge Ma ors Timrå Nacksta Kvissleby Alnö Sundsvall Härnösand

Läs mer

Månadsrapport division Folktandvård

Månadsrapport division Folktandvård Redovisande dokument Rapport Sida 1 (8) Månadsrapport division Folktandvård 201803 Sida 2 (8) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Medarbetare... 3 Anställda och arbetad tid... 3 Sjukfrånvaro... 5

Läs mer

Sommarplaneringen i vården 2017

Sommarplaneringen i vården 2017 PM PM 2017-04-27 1 (5) Sommarplaneringen i vården 2017 Stärkt samverkan med primärvård och kommun och tidigarelagd planering av bemanningen är några av de insatser som landsting och regioner nu genomför

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING.

FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING. Elisabeth Olofsson-Öberg 2000-09-23 Ekonomichef Landstingsstyrelsen FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING. Vård och verksamhetsutveckling Folktandvårdens kliniker har en

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD)

Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD) Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik Förslag 2013-10-16 Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD) I detta dokument redovisas driftnämndens

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg och styrelsen för Skaraborgs Sjukhus År 2010 Beslutad av Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg den

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplan 2014 Habilitering & Hälsa E-post: habilitering@sll.se Telefon: 08-123 350 00 Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2014-01-24 Diarienummer SLSO 2014-280 Värdegrund Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Patientsäkerhetskultur - Handlingsplan

Patientsäkerhetskultur - Handlingsplan Att mäta patientsäkerhetskulturen ger kunskap om medarbetarnas uppfattning om faktorer av betydelse för patientsäkerheten. Forskning inom så kallade HRO-organisationer (High Reliability Organizations)visar

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Handlingsplan. Heltid som norm i Mullsjö kommun 1(5) Gäller: Namn på dokumentet: Heltid som norm. Senast ändrad: Version: 1.

Handlingsplan. Heltid som norm i Mullsjö kommun 1(5) Gäller: Namn på dokumentet: Heltid som norm. Senast ändrad: Version: 1. 1(5) Namn på dokumentet: Heltid som norm Version: 1.0 Dokumenttyp: Handlingsplan Gäller: 2018-2021 Revideras: Årligen Dokumentansvarig: Personalchef Senast ändrad: 2018-01-10 Beslutad av: Hillevi Lindström

Läs mer

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större Månadsrapport Januari 2015 Månadsrapport Juli 2015 Månadsrapport Februari 2015 Månadsrapport Augusti 2015 Månadsrapport Mars 2015 Månadsrapport September 2015 Månadsrapport April 2015 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2019

Verksamhetsplan med budget 2019 2018-11-26 Bilaga: Åtagande till respektive nämnd Verksamhetsplan med budget 2019 och planeringsförutsättningar 2020-2021 Region Örebro län Bilaga: Verksamhetsplan med budget 2019 och planeringsförutsättningar

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

med passion för tandvård

med passion för tandvård med passion för tandvård Sveriges bästa tandvård med de stoltaste medarbetarna. Det är så vi ska möta framtiden. Kunskap, idéer och handlingskraft är våra viktigaste verktyg för att ge våra kunder det

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017 20160101 Dnr PN--1 Patientnämndens Verksamhetsplan Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet...

Läs mer

Varmt välkomna till Äldresamordnarträff

Varmt välkomna till Äldresamordnarträff Varmt välkomna till Äldresamordnarträff 2018-05-17 KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa samla sprida skapa kunskap 13.00- ca 13.15 Inledning Ca 13.15-15.00 Hållpunkter Föreläsning kost/nutrition, fil.dr.

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk Hörsel Syn Tolk VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 Våra fem servicelöften 1. Det är lätt att få kontakt med oss. Vår information är korrekt och lätt att förstå. 2. Våra väntrum erbjuder möjlighet till personlig

Läs mer

M och L i Boken, Eklundavägen 2 - MP ansluter ev 09:30. Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreterare

M och L i Boken, Eklundavägen 2 - MP ansluter ev 09:30. Meddela förhinder snarast möjligt till nämndsekreterare Kallelse Sammanträde med: Folktandvårdsnämnd Sammanträdesdatum: 2019-03-20 Tid: kl. 10:00-16:00 Gruppmöten kl 09:00-10:00 Plats: Linden, Eklundavägen 1 Gruppmöten: S, C och KD i Linden, Eklundavägen 1

Läs mer

Bild. Liv, hälsa och hållbar utveckling.

Bild. Liv, hälsa och hållbar utveckling. Bild Liv, hälsa och hållbar utveckling Historisk återblick 1863 Sveriges landsting bildades och det fanns 107 000 invånare i Västernorrlands län Landstinget Västernorrland 1863 Landstingets uppdrag var

Läs mer

Delårsrapport 2 Augusti 2014 2014-09-10 Bilaga 6 Område primärvård: Uppföljning av överenskommelsen om hälso- och sjukvård 2014 med nämnden för folktandvård och primärvård 1 Delårsrapport 2 Augusti 2014

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2017 Sammanfattning Årets resultat 150 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 5,7 % (3,9 %) Verksamhetsresultat -139 mnkr (31 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Populärversion. Årsredovisning. Folktandvården Skåne

Populärversion. Årsredovisning. Folktandvården Skåne Populärversion Årsredovisning 2012 Folktandvården Skåne 2012 präglades av en omfattande förändring av Folktandvården Skånes klinikstruktur. Förändringarna grundades på omvärldens krav på moderna kliniker

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Sammanfattning Årets resultat 261 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 3,9 % (7,3 %) Verksamhetsresultat -92 mnkr (-208 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Bakgrund Överenskommelsen bygger på de förutsättningar som ges i Tandvårdslagen, Tandvårdsförordningen och andra författningar, Folktandvårdens

Läs mer

Kompetensförsörjning Arbetsmiljö

Kompetensförsörjning Arbetsmiljö Kompetensförsörjning Arbetsmiljö Statistik Utmaningar Aktiviteter Kia Ronnhed HR Direktör Region Västerbotten Kompetensförsörjning inom Region Västerbotten Vår verksamhet bygger på medarbetare med engagemang

Läs mer

Folktandvården. Landstinget i Kalmar län

Folktandvården. Landstinget i Kalmar län Folktandvården Landstinget i Kalmar län Tandvårdslagen 2 Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen 5 (Landstingets ansvar) Varje landsting skall erbjuda

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 Tid: 2016-02-10, kl 08:10-10:20 Plats: Sal A, Regionens hus 6 Systemmätetal/mål 2016 Hälso- och sjukvård Diarienummer RJL 2016/296 Beslut

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Utredning Göran Stiernstedt SOU 2015:20 Nuvarande betalningsansvarslag upphävs och ersätts av den nya lagen 1 januari 2018 Gemensam

Läs mer

Delårsrapport per april 2019

Delårsrapport per april 2019 Dnr 2019-104A Delårsrapport per april 2019 Patientnämndens rapport till Regionstyrelsen Antagen av Patientnämnden 2019-05-21 www.regionvasterbotten.se INNEHÅLL 1. INLEDNING... 3 1.1 Nämndens/styrelsens

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Göran Gynther Tandvårdschef, Region Gotland Enhetschef, Mun- och Käkcentrum, Visby lasarett Docent käkkirurgi

Göran Gynther Tandvårdschef, Region Gotland Enhetschef, Mun- och Käkcentrum, Visby lasarett Docent käkkirurgi Tandvårdens utmaningar nu och efter 2025 Göran Gynther Tandvårdschef, Region Gotland Enhetschef, Mun- och Käkcentrum, Visby lasarett Docent käkkirurgi Gotland idag Ca 57.500 invånare, varav 25.000 i Visby

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2011 Samrehabnämnden 1 Samrehabnämnden Brukar/medborgarperspektiv Grunduppdrag Samrehabnämnden ska bedriva och utveckla rehabilitering och habilitering avseende arbetsterapi, sjukgymnastik

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2016-06-13 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 442 000 invånare i länet. I Östergötland finns

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämndens sammanfattning till kommunstyrelsen för perioden jan-juni samt prognos Liksom under tidigare prognoser under året

Läs mer

Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala och Region Västmanland

Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala och Region Västmanland RAPPORT 1 (5) SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING Beslut om att Landstinget Sörmland ska ansluta till Sjukvårdens Larmcentral (SvLc) förväntas fattas i juni. Arbetet med förberedelser inför Sörmlands

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Folktandvården Västmanland AB 2014-09-15 Till Landstingsfullmäktige Tertialrapport 2 år 2014 Folktandvården Västmanland AB:s tertialrapport 2 för år 2014 bifogas. Investeringsberedskap år 2015-2017 Folktandvården

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Kungsholmens stadsdelsnämnd

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Kungsholmens stadsdelsnämnd Kungsholmens stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Bilaga 7 Verksamhetsplan 2018 Sida 1 (9) 2017-11-19 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Kungsholmens stadsdelsnämnd Utgångspunkten i kompetensförsörjningsarbetet

Läs mer

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från Beslutad av: Regionfullmäktige, 2018 10 09, 167 Diarienummer: RS 2017 00684 Giltighet: från 2018 10 09 2023 10 09 Policy Medarbetarpolicy Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015 Åtgärdsarbetet en presentation av första delen 8 april 2015 Resultatet av fas 1 - det här berättar vi idag Bakgrund historien Uppgiften Vad nulägesanalysen visar Slutsatser Ekonomisk beräkning utifrån

Läs mer

Skolförvaltningen - Uppföljning

Skolförvaltningen - Uppföljning 1(4) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Skolförvaltningen 2012-05-02 RS120097 Anders Hallberg, ekonomichef 0730-377955 Regionstyrelsen Skolförvaltningen - Uppföljning 1 2012 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår till 555 tkr.

Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår till 555 tkr. MÅNADSRAPPORT MAJ 2015 Nämnd: DN ADH (Hälsa och funktionsstöd) Period: Jan-maj 2015 Kort sammanfattning: Resultatet för perioden januari-maj för förvaltningen Hälsa och funktionsstöds båda uppdrag uppgår

Läs mer

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Kulturverksamhet

Läs mer

Mars Månadsrapport oktober Styrelserapport. Kund- och verksamhetsperspektivet. Dnr: FTV

Mars Månadsrapport oktober Styrelserapport. Kund- och verksamhetsperspektivet. Dnr: FTV Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Månadsrapport oktober 2013 Styrelserapport Mars 2016 Dnr: FTV16-0009 Kund- och verksamhetsperspektivet Totalt har vi 142 265 kunder, en ökning under året

Läs mer

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer)

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Bilaga till Dnr: VoO.2015.0042 1 (6) 2015-02-17 Vård och Omsorg Johanna Elfsberg Bokslutsanalys 2014 Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Volymökningar

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

1 September

1 September September 2019 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 39 till 162 728 vilket är 1 694 fler jämfört med årsskiftet. För september månad görs nu en helårsprognos och det är små förändringar

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall för

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer