Varuförsörjningsplan för kommunen utanför centralorten KS-2016/0139

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varuförsörjningsplan för kommunen utanför centralorten KS-2016/0139"

Transkript

1 Lagstadgad plan Varuförsörjningsplan för kommunen utanför centralorten KS-2016/0139 Fastställd av kommunfullmäktige Denna varuförsörjningsplan ersätter tidigare Varuförsörjningsplan KS-1792/2000. Varuförsörjningsplanen kompletteras med Riktlinje för hemsändningsbidrag, KS 2016/0139. Varuförsörjningsplanen ger underlag för en tillfredsställande försörjning av dagligvaror och drivmedel till hushåll i kommunens landsbygdsområden. Planen är ett underlag för bedömning i samband med ansökningar om statligt och kommunalt ekonomiskt stöd till dagligvarubutiker på landsbygden. NÄRINGSLIVSKONTORET

2 2 (12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 2 Utveckling och framtid... 3 Kommunens ansvar... 4 Prioriterade butiker och geografi... 5 Geografi... 5 Aktuell situation... 6 Drivmedelsstationer... 8 Bilaga 1. Sammanställning av dagligvarubutiker och drivmedelsstationer utanför Norrköpings centralort... 9 Bilaga 2. Region Östergötland Riktlinjer för stöd till kommersiell service i Östergötlands län Sammanfattning Varuförsörjningsplanen utgör ett underlag för bedömning av den aktuella situationen för dagligvaru- och drivmedelsförsörjningen i kommunens landsbygder. Planen ligger till grund för kommunens fortsatta planering och för beslut om stödinsatser för att bibehålla viss kommersiell service i landsbygderna och på så sätt skapa goda förutsättningar för boende. Planen är en förutsättning för att Region Östergötland ska kunna betala ut stöd för kommunens kostnader i anslutning till hemsändningsbidrag. Med dagligvaror menas livsmedel, förbrukningsvaror och andra varor som kemisk-tekniska artiklar, som är avsedda att konsumeras eller användas under en begränsad tid. Till dagligvaror räknas bland annat livsmedel, hygienartiklar och hushållspapper. Kommunens ambition är att skapa förutsättningar för en rimligt god servicestruktur. Det innebär att vissa orter pekas ut som viktiga serviceorter och -punkter för landsbygden främst Kimstad/Norsholm, Krokek, Skärblacka, Svärtinge, Åby och Östra Husby. Även Arkösund pekas ut som en viktig servicepunkt med varierande befolkningsstruktur mellan sommar och vinter. Prioriterade dagligvarubutiker är den enda butiken på orten. I Norrköpings kommun finns dem i Arkösund, Norsholm, Svärtinge, Åby och Östra Husby.

3 3 (12) Utveckling och framtid Samhället förändras ständigt. I framtiden kommer det att ställas andra krav på landsbygdsbutikerna än idag. Landsbygdshandeln svarar för en viktig service och måste i framtiden anpassa sig till krav och möjligheter om vi ska kunna ha levande landsbygder. Vilka krav som framtiden kommer att ställa är ovisst. Som en reaktion på den gradvis försämrade servicen, kan nya lösningar med samordnad service utvecklas på många platser. Ny teknik gör det möjligt att tillhandahålla service på nya sätt. E-handel är ett exempel på denna utveckling. Dagligvarubutiker i gles- och landsbygdsområden är särskilt viktiga i ett servicesammanhang eftersom de ofta tillhandahåller en rad olika tjänster. Butikerna kan till exempel vara ombud för apotek, systembolag och post, ge kunderna möjlighet till kontantuttag samt sprida information om kommunen och dess tjänster. Utformningen varierar efter lokala förutsättningar och variationerna är många. Försvinner butiken, förlorar orten denna service samtidigt. Butiken på landet är även en viktig träffpunkt. Den kontakt som butiken ger, kan betyda mycket i trygghet för boende på landsbygderna. Tillväxtverket belyser olika trender inom handeln. Faktorer som närhet och kvalitet tycks få en allt större betydelse. Det kan ses genom en ökad efterfrågan på lokala produkter och ekologiska livsmedel. Här kan finnas en utmaning för många landsbygdsbutiker att kunna svara upp mot den ökade efterfrågan på lokalt producerade livsmedel och ekologiska produkter. Nya förpackningssätt och nya sätt att leverera varor förväntas kunna bidra till en positiv utveckling även för dagligvaror. Konceptet kring matkassar har senaste åren ökat markant och flera butiker erbjuder nu denna tjänst även utan hemsändningsbidrag. Med ett aktuellt stöd för hemsändning finns en potential att denna verksamhet kan bli mer lönsam och attraktiv och därmed bidra till den lokala köptroheten samt förbättra möjligheten för särskilda grupper att bo kvar i sin hembygd. Köptrohet och konkurrensförutsättningar för små butiker på mindre orter har påverkats av att stora butiker i stadskärnor eller externa handelsområden erbjuder ett brett urval av både dagligvaror och andra varor till låga priser. Många små butiker och drivmedelsstationer har dessutom en låg lönsamhet, vilket kan komma att leda till fler nedläggningar de kommande åren. En sådan utveckling får förmodligen konsekvenser även för tillgängligheten till annan service. På drivmedelssidan har flera nya aktörer inträtt på marknaden. Nya tekniska genombrott, såsom nya bränslen och bränsleeffektivare bilar, kommer med stor sannolikhet att påverka utvecklingen på drivmedelsmarknaden under lång tid.

4 4 (12) Kommunens ansvar Norrköpings kommun målsättning med landsbygderna och skärgården framgår bland annat i Översiktsplan för landsbygden samt de styrande dokumenten Inriktning av landsbygdspolitiken och Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för landsbygdsfrågor, som kommunfullmäktige antog den 25 augusti Kommunens roll är att skapa förutsättningar för service på landsbygderna i samverkan med handlare, kunder, myndigheter och andra aktörer. Kommunens ambition är att skapa förutsättningar för en rimligt god servicestruktur. Kommuninvånare i hela kommunen bör ha god tillgång till kommersiell service. Närhet till dagligvarubutiker är av stor vikt för de som bor och verkar i landsbygderna. Även apotek, postutlämning, kontanthantering och bensinstationer är grundläggande för att människor på landsbygderna på ett smidigt sätt ska kunna få ihop livspusslet. Dagligvarubutikerna har de senaste decennierna minskat och idag finns flera orter i kommunen där det bara finns en livsmedelsbutik. Livsmedelsbutiker och drivmedelsstationer medverkar till livskraftiga landsbygder, men har många gånger problem med att klara sig kommersiellt. Här kan kommunen, tillsammans med Länsstyrelsen, vara behjälplig på olika sätt för att trygga att dessa kan fortleva och utvecklas. Varuförsörjningsplanen ska utgöra underlag för bedömning av den aktuella situationen för dagligvaru- och drivmedelsförsörjningen i kommunens landsbygder. Planen ska ligga till grund för kommunens fortsatta planering och för beslut om stödinsatser för att bibehålla viss kommersiell service i landsbygderna och på så sätt skapa goda förutsättningar för boende. Vidare är en aktuell plan en förutsättning för att Region Östergötland ska kunna betala ut stöd för kommunens kostnader i anslutning till hemsändningsbidrag. Med dagligvaror menas livsmedel, förbrukningsvaror och andra varor som kemisk-tekniska artiklar, som är avsedda att konsumeras eller användas under en begränsad tid. Till dagligvaror räknas bland annat livsmedel, hygienartiklar och hushållspapper. I de orter inom kommunen som är prioriterade kan kommunen vid behov gå in och förhyra butikslokaler för dagligvaruhandel för att därefter kunna tillämpa andrahandsuthyrning med anpassad hyressättning. Samverkan bör ske mellan kommuner samt mellan länsorgan, regioner och statliga myndigheter för att utveckla nya lösningar för framtiden. Samverkan kan utvecklas med angränsande kommuner i ett gränsöverskridande arbete för att höja servicenivån och spara resurser. Varuförsörjningsfrågor och hemsändningsbidrag för dagligvaror ingår i kommunens näringspolitiska verksamhetsområde och hanteras av landsbygdsutvecklaren på näringslivskontoret. Samverkan bör ske med övriga förvaltningar och kontor i kommunen för att nå en tillfredsställande servicegrad och utveckla servicepunkter.

5 5 (12) Prioriterade butiker och geografi Serviceorter är orter där det finns offentlig och kommersiell service. Norrköpings kommun har fyra utpekade serviceorter: Krokek, Skärblacka, Åby och Östra Husby. Servicepunkter är ett annat viktigt nav på landsbygden där människor möts upp och kan ta del av socialt umgänge såväl som viktig information om vad som pågår på lokal och kommunal nivå. En aktiv punkt som ska vara anpassad efter de lokala behoven och förutsättningarna. Utpekade servicepunkter i Norrköpings kommun är Arkösund, Kimstad/Norsholm och Svärtinge. I samrådshandling för Översiktsplan landsbygden pekas även Kvarsebo, Simonstorp och Vånga ut som prioriterade landsbygdsorter med bra förutsättningar för lokalisering av nya bostäder, service och verksamheter. Varuförsörjningsplanen omfattar hela Norrköpings kommun utanför centralorten med dess närmaste omland. Kommunen är indelad i tre delar; västra, norra och östra. Geografi De nuvarande butikslägena får anses som ett minimum för en tillfredsställande varuförsörjning och det är därför viktigt att de återstående butikerna kan finnas kvar och utvecklas. I den nya varuförsörjningsplanen föreslås att det skall finnas butiker på minst följande orter. Västra delen omfattar gamla Skärblacka kommundel. Den 31 december 2015 fanns det mantalsskrivna i området. Skärblacka (långt till annan service för kringliggande landsbygd) Norsholm (enda butiken på orten) Norra delen omfattar gamla Kvillinge och Kolmårdens kommundelar. Den 31 december 2015 fanns det mantalsskrivna i området. Svärtinge (enda butiken på orten) Åby (enda butiken på orten) Krokek (långt till annan service för kringliggande landsbygd). Östra delen omfattar gamla Vikbolandets kommundel. Den 31 december 2015 fanns det mantalsskrivna i området. Arkösund (enda butiken på orten, har för tillfället endast sommaröppet) Östra Husby (enda butiken på orten)

6 6 (12) Aktuell situation I Norrköpings kommun upprättades en varuförsörjningsplan år 1983, som reviderades Revideringen tog hänsyn till en ny förordning om stöd till kommersiell service (SFS 2000:284). Förutsättningarna inom kommunen har sedan dess förändrats. Till exempel har antalet befintliga landsbygdsbutiker minskat och omkostnaderna för hemsändning ökat. Varuförsörjningsplanerna från 1983 och 2001 innehåller bland annat genomgång av vilka butikslägen som skulle anses strategiskt viktiga på lång sikt och beslut (1983) om införandet av ett kommunalt hemsändningsbidrag. Planernas mål har inte uppnåtts. Sedan 1983 har butikerna i Vånga, Häradshammar, Kättinge/ Jonsberg och Östra Ny/Å lagts ner och nya butiker har inte etablerats i Simonstorp eller Ljunga. Sedan 2001 har nerläggningen fortsatt med butikerna i Kimstad och Kvarsebo samt en butik i Åby. I Skärblacka har en butik lagts ner, men åter öppnats i december Om man även räknar in de större tätorterna fanns det 27 butiker utanför centralorten Norrköping år År 2000 har antalet sjunkit till 15 stycken och år 2015 till 9 stycken. Under 2015 fick tre butiker kommunalt stöd för hemsändning eller handlarbuss/ inköpsresor. Dessa är belägna i Norsholm, Skärblacka och Östra Husby. Dessutom ges bidrag till Jönåkers Livs i Nyköpings kommun för hemsändning till boende i Kvarsebo. Boende i Vånga och Kimstad kan åka med handlarbuss till Skärblacka och boende i Arkösund kan åka med handlarbuss till Östra Husby när Arkösunds Livs stänger efter sommarsäsongen../1-2 Nuvarande service i livsmedelsbutikerna samt hemsändning och handlarbuss framgår av Bilaga 1. Region Östergötlands Riktlinjer för stöd till kommersiell service i Östergötlands län framgår av Bilaga 2. Norrköpings kommun har ingått i projektet Landsbygdshandeln i bygden service och samverkan, Östergötlands län, som utförts av Landsbygdsmentorerna mellan åren Syftet med projektet var att med olika insatser, öka förutsättningarna för att dagligvarubutikerna på länets strategiska serviceorter kan tryggas långsiktigt. I Norrköpings kommun deltog tre butiker i projektet (i Arkösund, Norsholm och Svärtinge).

7 7 (12) Figur 1. Karta med livsmedelsbutiker på landsbygden, enda butiken på orten och drivmedelsstationer i Norrköpings kommun.

8 8 (12) Drivmedelsstationer I Norrköpings kommun finns följande drivmedelsstationer, se Bilaga 1 eller Figur 1. Karta med livsmedelsbutiker på landsbygden, enda butiken på orten och drivmedelsstationer i Norrköpings kommun. Landbaserad mack: Sjöbaserad mack: Arkösund (land- och sjömack) Arkösund Krokek Björnö Mem Norsholm (land- respektive sjömack) Norsholm Simonstorp Skärblacka Svärtinge Åby Östra Husby Drivmedelsstationer har stadigt minskat under en längre tid. Detta sett till en nationell så väl som en regional nivå. Däremot har man under de senaste åren sett tendenser till stagnation i landet, men stagnationen är beroende av omvärlden och oljebolagen. Risken finns att en ny våg av nedläggning kommer ske inom de närmaste åren. För att motverka dessa möjliga nedläggningar i kommunen behöver drivmedelsstationerna fokusera på att tillmötesgå bilisternas behov. För statligt stöd till drivmedelsstationer krävs längre avstånd än till dagligvarubutiker. Vanligen krävs ett avstånd på kilometer. De drivmedelsstationer som ägs av större bolag är inte berättigade till något stöd. Undantagsvis när det gäller en nyetablering och det finns särskilda skäl till att bevilja stöd.

9 9 (12) Bilaga 1. Sammanställning av dagligvarubutiker och drivmedelsstationer utanför Norrköpings centralort Detta är butikernas servicenivå per den 31 december Livsmedelsbutik, ort Huvudleverantör Service/ombud Övrigt Hemsändning/ handlarbuss * Arkösunds Livs, Nära Dig Arkösund Menigo/Axfood Kontantuttag Paketutlämning Systembolaget Enda butik på orten COOP Konsum Krokek KF Bankservice/uttag Matkasse Svenska spel, ATG Systembolaget Östgötatrafiken Livsmedelsbutik ICA Nära Delfinen, Krokek ICA Bankuttag Lottförsäljning Matkasse Paketutlämning Postombud Resevaluta Livsmedelsbutik ICA Nära Brasken, Norsholm ICA Bank/giroservice Lottförsäljning Systembolaget Paketutlämning Postombud Enda butik på orten Hemsändning ICA Supermarket Skärblacka ICA Bankservice/uttag Lottförsäljning Postombud Svenska spel, ATG Systembolaget Östgötatrafiken Livsmedelsbutik Handlarbuss från Vånga och Kimstad Matöppet Skärblacka Bergendahl Livsmedelsbutik Matöppet Svärtinge Bergendahl Lottförsäljning Paketutlämning Systembolaget Enda butik på orten

10 10 (12) Livsmedelsbutik, ort Huvudleverantör Service/ombud Övrigt Hemsändning/ handlarbuss * Coop Konsum Åby KF Lottförsäljning Matkasse Postombud Östgötatrafiken Enda butik på orten ICA Supermarket, Östra Husby ICA Bankservice/uttag Catering Lottförsäljning Matkasse Online-beställning Paketutlämning Postombud Svenska spel, ATG Systembolaget Enda butik på orten Handlarbuss från Arkösund när den butiken är stängd * Boende i Kvarsebo får hemsändning från Jönåkers Livs, Nyköpings kommun. Drivmedelstation, ort Huvudleverantör Service Övrigt Arkösund Automatstation Sjö- och landmack Björnö, Vikbolandet Qstar Automatstation Sjömack Klinga trafikplats OKQ8 Mack, livsmedel Krokek Qstar Automatstation Krokek Bilisten Automatstation Mem Kanalmagasinet Automatstation Sjömack Norsholm Preem Automatstation Norsholm Kapten Bille s Automatstation Sjömack Norsholm, Bäckeby Statoil Mack, livsmedel Simonstorp Qstar Automatstation Skärblacka ST1 Automatstation Skärblacka Shell Mack, livsmedel Svärtinge Smart Energy Automatstation Åby Qstar Automatstation Åby Preem Automatstation Östra Husby Qstar Automatstation

11 11 (12) Bilaga 2. Region Östergötland Riktlinjer för stöd till kommersiell service i Östergötlands län 2016 Riktlinjerna tillämpas för stöd till kommersiell service avseende dels stödformer riktade mot butiker och drivmedelsstationer på landsbygden i länet samt hemsändningsbidrag till kommunerna. De har arbetats fram utifrån förordningen SFS 2000:284 om stöd till kommersiell service och åtgärden stöd till kommersiell och offentlig service i landsbygdsprogrammet. Övergripande riktlinjer Stödformerna är servicebidrag, hemsändningsbidrag och ett nytt driftbidrag via förordningen SFS 2000:284 samt den nya stödformen inom landsbygdsprogrammet. Servicebidrag, driftbidrag och investeringsbidraget kan lämnas till butiker och försäljningsställen för drivmedel på landsbygden. Hemsändningsbidrag kan lämnas till kommunerna. Butiker som kan erhålla stöd Stöd till kommersiell service kan lämnas till dagligvarubutiker på landsbygden i hela länet där försörjningen är hotad. Stöd kan därmed inte lämnas om det finns mer än en butik på orten eller i dess närhet. Generellt sett bör minst 10 km gälla som avstånd mellan butiker men de geografiska och befolkningsmässiga förhållandena för övrigt bör dock alltid beaktas. Grundläggande är att butikerna dels ska erbjuda ett fullservicesortiment och dels ska ha öppet året runt. Butiker med en förhållandevis hög omsättning är inte föremål för stöd. I denna bilaga anges de butiker som prioriteras under Drivmedelsstationer som kan erhålla stöd För drivmedelstationer tillämpas ett längre avstånd till närmaste station än vad som gäller för butiker. Generellt ska km gälla som avstånd. Geografiska och befolkningsmässiga förutsättningar, samt om stationen även säljer till båttrafik bör beaktas. Särskilt beaktas också när bensinanläggningar finns i anslutning till butik och sköts eller ägs/drivs av butiksinnehavaren. Butikens kompletterande service i form av drivmedelsförsäljning kan vara viktig för överlevnadsmöjligheten på sikt. Likaså bör speciell hänsyn tas till drivmedelsstationer som ligger på långa avstånd från närmaste station och där allmänna kommunikationsmedel kanske är bristfälliga, detta gäller speciellt skärgården. Drivmedelstationer som ägs och drivs av större bolag är inte föremål för stöd. Det kan dock förekomma undantagsfall vad gäller nyetablering men det ska då finnas mycket goda skäl för att bevilja stöd.

12 12 (12) Hemsändningsbidrag till kommunerna Statligt hemsändningsbidrag lämnas med högst 35 % om det kommunala hemsändningsbidraget uppgår till minst 60 kr per hemsändning, dock kan statligt bidrag lämnas med högst 50 kr per hemsändning. Statligt hemsändningsbidrag lämnas med högst 35 % av kommunens direkta kostnader för att anordna särskilda inköpsturer, dock kan statligt bidrag lämnas med högst 50 kr per hushåll och inköpstillfälle. Bidrag lämnas endast om nettoutgiften uppgår till minst ett halvt prisbasbelopp ( kr). Servicebidrag Tillämpning av servicebidrag är restriktiv och gäller enbart för butiker som är prioriterade. Ett servicebidrag kan lämnas med högst kronor per år under en treårsperiod. Ett tillfälligt underskottsbidrag är inte någon långsiktig lösning och servicebidrag kan lämnas vid akuta situationer som sjukdom eller liknande. Vid övertagande av butik kan ett servicebidrag lämnas med kronor för att täcka uppstartskostnader. Detta under förutsättning att butiken bedöms vara lönsam på sikt. Driftstöd till butiker i såbara och utsatta lägen Ett nytt stöd där Tillväxtverket avsatt 1,8 miljoner kronor till vissa butiker i Östergötland. De butiker i länet som är aktuella för denna stödform har valts från en analys av Tillväxtanalys. Kriterierna är att försäljningsstället ska vara beläget mer än 15 kilometer från annat försäljningsställe, öppna året runt och en omsättning på högst 11 miljoner kronor. Stödets storlek beräknas utifrån en beräkningsmodell och högsta stödet är kronor per år. Stöd till kommersiell och offentlig service inom landsbygdsprogrammet I det nya landsbygdprogrammet har det införts ett nytt projektstöd till kommersiell service. Stödet kan lämnas till investeringar i byggnader, maskiner och inventarier. Budgeten för denna åtgärd uppgår till 17,5 miljoner för programperioden Stöd ges till 50 procent av stödberättigade utgifter om det inte finns särskilda skäl enligt punkt 2. Stöd beviljas inte till dessa ansökningar om stöd ifall stödberättigade kostnader är mindre än kronor. 2. Stöd ges till 90 procent av stödberättigade kostnader om det finns särskilda skäl enligt nedan. Stöd beviljas inte till dessa ansökningar om stöd ifall de stödberättigade kostnader är mindre än kronor. Investeringar i förbättrad tillgänglighet Investeringar vid nystart av nedlagd butik Investeringar för bättre miljö och klimat som exempelvis energieffektivisering Försäljningsstället för dagligvaror eller drivmedel är prioriterad i lässtyrelsens handlingsplan utifrån de regionala serviceprogrammen I Östergötland är högsta stödbelopp kronor per stödmottagare under en treårsperiod.

Varuförsörjningsplan för Norrköpings kommun utanför centralorten

Varuförsörjningsplan för Norrköpings kommun utanför centralorten Lagstadgad plan den 1 februari 2001 Varuförsörjningsplan för Norrköpings kommun utanför centralorten KS-1792/2000 Fastställd av kommunfullmäktige 2001-02-01. Dokumentet kommer att uppdateras under 2015.

Läs mer

Varuförsörjningsplan och regler för hemsändningsbidrag i Söderhamns kommun. Antagen av kommunfullmäktige

Varuförsörjningsplan och regler för hemsändningsbidrag i Söderhamns kommun. Antagen av kommunfullmäktige Varuförsörjningsplan och regler för hemsändningsbidrag i Söderhamns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-29 Varuförsörjningsplan och regler för hemsändningsbidrag i Söderhamns kommun 1 Inledning

Läs mer

Plan. Varuförsörjningsplan med regler för hemsändningsbidrag KS15-364 003. Föreskrifter. Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa

Plan. Varuförsörjningsplan med regler för hemsändningsbidrag KS15-364 003. Föreskrifter. Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa KS15-364 003 Varuförsörjningsplan med regler för hemsändningsbidrag Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2015-10-23 Antagen av kommunstyrelsen 2015-11-24 86 Innehåll

Läs mer

Service i glesbygd. Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars Catharina Håkansson Boman

Service i glesbygd. Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars Catharina Håkansson Boman 1 Service i glesbygd Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars 2015 Catharina Håkansson Boman Utredningens uppdrag Utreda stöd till en grundläggande nivå av kommersiell service

Läs mer

Med kommersiell service avses dagligvaror, drivmedel, post, apotek och grundläggande betaltjänster.

Med kommersiell service avses dagligvaror, drivmedel, post, apotek och grundläggande betaltjänster. 1 (5) Varuförsörjningsplan Kommunen vill verka för att säkerställa en god kommersiell service och tillfredsställande försörjning av dagligvaror till kommuninvånarna och om möjligt bevara befintligt butiksnät.

Läs mer

SERVICE- OCH VARUFÖRSÖRJNINGPLAN FÖR OCKELBO KOMMUN

SERVICE- OCH VARUFÖRSÖRJNINGPLAN FÖR OCKELBO KOMMUN SERVICE- OCH VARUFÖRSÖRJNINGPLAN FÖR OCKELBO KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-17, 107 Inledning Ockelbo kommun består av ett flertal byar runt centralorten. I byarna bor ungefär hälften av Ockelboborna.

Läs mer

Regionalt serviceprogram

Regionalt serviceprogram Regionalt serviceprogram Östergötlands län 2014-2018 Reviderat och antaget av Region Östergötland 2016 Diarienummer: TSN 2016-81 www.regionostergotland.se Förord Det Regionala Serviceprogrammet har tagits

Läs mer

Landsbygdens utveckling. i Norrköping April 2014

Landsbygdens utveckling. i Norrköping April 2014 Landsbygdens utveckling i Norrköping April 2014 Innehållsförteckning En levande landsbygd och skärgård sid. 2 Så jobbar kommunen med landsbygden sid. 3 Områdesbeskrivningar sid. 4 Karta över offentlig

Läs mer

Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för landsbygdsfrågor

Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för landsbygdsfrågor Verksamhetsplan 2014-08-25 Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för landsbygdsfrågor 2015-2018 KS 2014/0578 Beslutad av kommunfullmäktige den 25 augusti 2014. Efter beslut i kommunfullmäktige har dokumentet

Läs mer

Regionalt serviceprogram

Regionalt serviceprogram Regionalt serviceprogram Östergötlands län 2014-2020 Reviderat och antaget av Region Östergötland 2018 Diarienummer: TSN 2018-35 www.regionostergotland.se Förord Det Regionala Serviceprogrammet för Östergötland

Läs mer

Regionalt serviceprogram

Regionalt serviceprogram Regionalt serviceprogram Östergötlands län 2014-2020 Reviderat och antaget av Region Östergötland 2017 Diarienummer: TSN 2017-25 www.regionostergotland.se Förord Det Regionala Serviceprogrammet för Östergötland

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa riktlinje för hemsändningsbidrag ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa riktlinje för hemsändningsbidrag ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program riktlinje riktlinje för hemsändningsbidrag regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-11-07 165 Ansvarig: kommunutvecklare

Läs mer

Remiss om investeringsbidrag

Remiss om investeringsbidrag TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Elisabeth Karlsson 2012-10-16 KS 2012/0632 0480-45 00 83 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss om investeringsbidrag Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Regionalt serviceprogram

Regionalt serviceprogram Regionalt serviceprogram Östergötlands län 2014-2020 Reviderat och antaget av Region Östergötland 2019 Diarienummer: TSN 2019-35 www.regionostergotland.se Förord På regeringens uppdrag har Region Östergötland

Läs mer

Varuförsörjningsplan - dagligvaruhandel för landsbygd och glesbygd inom Nordmalings Kommun

Varuförsörjningsplan - dagligvaruhandel för landsbygd och glesbygd inom Nordmalings Kommun NORDMALINGS KOMMUN 1 (5) Varuförsörjningsplan - dagligvaruhandel för landsbygd och glesbygd inom Nordmalings Kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 24 april 2006, 13 Bakgrund Strukturomvandlingen inom

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Uppsala län Inledning. Analys

Regionalt serviceprogram för Uppsala län Inledning. Analys Regionalt serviceprogram för Uppsala län 2014-2018 Inledning Regeringen har uppdragit åt Länsstyrelsen i Uppsala län att utarbeta ett regionalt serviceprogram för perioden 2014-2018. Det regionala serviceprogrammet

Läs mer

Serviceplan Strömsunds kommun

Serviceplan Strömsunds kommun Serviceplan Strömsunds kommun 2016-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-20, 29 Utarbetad av Ville Welin SUAB 1 Innehållsförteckning 1.Inledning 3 2.Bakgrund..4 3.Mål o Syfte...5 -Övergripande mål

Läs mer

Riktlinjer för varuhemsändning inom Hedemora kommun

Riktlinjer för varuhemsändning inom Hedemora kommun HEDEMORA KOMMUN, antagna av kommunfullmäktige 2003-06-18, 109 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN 2003-03-31 Riktlinjer för varuhemsändning inom Hedemora kommun Bakgrund Frågan om ett varuhemsändningsbidrag

Läs mer

Ansökan om företagsstöd

Ansökan om företagsstöd Ansökan om företagsstöd Anvisningar och blanketter för ansökan om: Stöd till kommersiell service SERVICEBIDRAG Ytterligare information och blanketter finns på länsstyrelsens webbsida www.bd.lst.se 2009-05-27

Läs mer

att överlämna yttrande till Näringsdepartementet enligt förvaltningens förslag

att överlämna yttrande till Näringsdepartementet enligt förvaltningens förslag Stockholms läns landsting 1(4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-06-22 TRN 2015-0113 Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Ankom Stockholms läns landsting

Läs mer

FÖRORD SVFTE. 1.1.1 Hemsändningsbidrag 3 1.1.2Investeringsbidrag

FÖRORD SVFTE. 1.1.1 Hemsändningsbidrag 3 1.1.2Investeringsbidrag JOKKMOKKS KOMMUN Förord Jokkmokks kommuns mål är att bibehålla en levande landsbygd där befolkningen kan bo kvar med en tillfredsställande dagligvaruförsörjning. Till sin hjälp i detta arbete använder

Läs mer

VARUFÖRSÖRJNINGSPLAN 2008

VARUFÖRSÖRJNINGSPLAN 2008 VARUFÖRSÖRJNINGSPLAN 2008 Antagen av kommunfullmäktige 2008-09-29 INLEDNING Det moderna samhället har utvecklats i en riktning där rationaliseringar och effektivitet blivit allt mer centralt eftersom konkurrensen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om stöd till kommersiell service; SFS 2000:284 Utkom från trycket den 23 maj 2000 utfärdad den 11 maj 2000. Regeringen föreskriver följande. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag

Ekonomiska stöd till företag Ekonomiska stöd till företag 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 7 Avslutande kommentarer

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag 2013

Ekonomiska stöd till företag 2013 Ekonomiska stöd till företag 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 8 Landsbygdsprogrammet s.

Läs mer

Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL

Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL YTTRANDE 1(5) Förvaltningsnamn Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL Region Jönköpings län har fått rubricerat

Läs mer

Policy för varuhemsändning. Antagen av kf 52/2014

Policy för varuhemsändning. Antagen av kf 52/2014 Policy för varuhemsändning Antagen av kf 52/2014 Policy gällande varuhemsändningsbidrag i Bräcke kommun Allmänna riktlinjer Enligt förordningen (2000:284) om stöd till kommersiell service får ekonomiskt

Läs mer

Serviceplan 2016-2020

Serviceplan 2016-2020 STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Beslutsdatum Kommunfullmäktige Landsbygdsutvecklare Sofie Nyström 2016-02-29 Gäller t.o.m. 2020 1 (12) Serviceplan 2016-2020 2 (12) Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Varu- och serviceförsörjning i Linköpings kommun utom centralorten med omland

Varu- och serviceförsörjning i Linköpings kommun utom centralorten med omland Linköpings kommun Dnr 99.1073 Landsbygdsgruppen Laila Johansson, 013-20 65 31 Bengt Pettersson, tel 013-20 61 66 Varu- och serviceförsörjning i Linköpings kommun utom centralorten med omland Innehåll Summering

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

Kommersiell Serviceplan Ragunda kommun

Kommersiell Serviceplan Ragunda kommun Kommersiell Serviceplan Ragunda kommun 2016-2020 En förutsättning för att skapa tillväxt i samhället är god tillgång till offentlig och kommersiell service. Service är en viktig del av att skapa attraktiva

Läs mer

Serviceplan

Serviceplan Serviceplan 2016-2018 Serviceplanens syfte är att öka engagemang, förståelse & kunskap kring service som en del av kommunens arbete med näringslivs- & landsbygdsutveckling samt att tillgång till service

Läs mer

Inriktningsdokument. Inriktning av landsbygdspolitiken 2014-08-25 KS 2014/0578. Beslutad av kommunfullmäktige den 25 augusti 2014.

Inriktningsdokument. Inriktning av landsbygdspolitiken 2014-08-25 KS 2014/0578. Beslutad av kommunfullmäktige den 25 augusti 2014. Inriktningsdokument 2014-08-25 Inriktning av landsbygdspolitiken KS 2014/0578 Beslutad av kommunfullmäktige den 25 augusti 2014. Efter beslut i kommunfullmäktige har dokumentet delats upp i två delar:

Läs mer

STÖD TILL KOMMERSIELL SERVICE enligt förordning SFS 2000:284

STÖD TILL KOMMERSIELL SERVICE enligt förordning SFS 2000:284 STÖD TILL KOMMERSIELL SERVICE enligt förordning SFS 2000:284 Stöd till kommersiell service kan lämnas till dagligvarubutiker och försäljningsställen för drivmedel på landsbygden i hela länet där försörjningen

Läs mer

Plan för kommersiell service i Bräcke kommun Antagen av kf 46/2016

Plan för kommersiell service i Bräcke kommun Antagen av kf 46/2016 Plan för kommersiell service i Bräcke kommun 2016-2020 Antagen av kf 46/2016 Innehåll 1. Bakgrund... 1 1.1 Begrepp och definitioner... 3 1.1.1 Kommersiell service... 3 1.1.2 Offentlig service... 3 1.2

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben 2016-03-17 Dnr: TSN 2016-22 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 Region Östergötland har beretts

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2009-2013. Diarienr: 302-14128-08

Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2009-2013. Diarienr: 302-14128-08 Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2009-2013 Diarienr: 302-14128-08 1 Inledning Detta regionala serviceprogram styr insatser för att försöka främja service på landsbygden. Service på landsbygd

Läs mer

Innehåll. Bilagor 1. Handlingsplan 2014 2. Glesbygds- och landsbygdsområden i Blekinge län

Innehåll. Bilagor 1. Handlingsplan 2014 2. Glesbygds- och landsbygdsområden i Blekinge län 1 2 Innehåll 1. Inledning... 5 2. Bakgrund... 5 3. Analys... 6 3.1 Geografiska förutsättningar och befolkning... 6 3.2 Näringsliv... 7 3.3 Dagligvarubutiker på landsbygden... 8 3.4 Dagligvaruservice i

Läs mer

Levande landsbygd och skärgård April

Levande landsbygd och skärgård April Levande landsbygd och skärgård April 2016 Innehåll 3 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 9 11 Inledning Landsbygdens och skärgårdens möjligheter Utveckling på ett hållbart sätt Lokalt utvecklingsarbete så går det till

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

Planering av varuförsörjning och kommersiell service i Umeå kommun

Planering av varuförsörjning och kommersiell service i Umeå kommun Bilaga till Program för hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun, remissversion november 2017 Dokumentansvarig: Annika Myrén, Övergripande planering Godkänd av: Malin Lagervall, Övergripande planering

Läs mer

Fördelning av medel för insatser inom området kommersiell service i gles- och landsbygder 2011-2014

Fördelning av medel för insatser inom området kommersiell service i gles- och landsbygder 2011-2014 Fördelning av medel för insatser inom området kommersiell service i gles- och landsbygder 2011-2014 1 (12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Tillväxtverkets uppdrag... 3 Tillvägagångssätt...

Läs mer

9.3. Stöd till investeringar i service och fritid på landsbygden (delåtgärd 7.4 fokusområde 6b)

9.3. Stöd till investeringar i service och fritid på landsbygden (delåtgärd 7.4 fokusområde 6b) markförhållanden. Projektens snittkostnad/hushåll har under föregående programperiod varit ca 20 000 kronor för kanalisationen. Under perioden 2014-2020, kan kostnaderna bli något högre då samtliga kostnader

Läs mer

Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen

Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen Betydelsen av grundläggande service tillgång till verktyg och smörjmedel Gruppdiskussion: erfarenhetsutbyte

Läs mer

Ledningskontoret 2014-01-30. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018

Ledningskontoret 2014-01-30. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018 Ledningskontoret 2014-01-30 Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 3 3 Avgränsning... 4 4 Kopplingar till andra program... 4 5 Partnerskap...

Läs mer

Service en avgörande attraktionsfråga

Service en avgörande attraktionsfråga Service en avgörande attraktionsfråga Service leder till attraktionskraft Tillgång till service är grundläggande för en kommuns attraktivitet och för näringslivets utveckling Utan service inga företag

Läs mer

Serviceplan. Kommersiell serviceplan för Krokoms kommun 2015 2020

Serviceplan. Kommersiell serviceplan för Krokoms kommun 2015 2020 Serviceplan Kommersiell serviceplan för Krokoms kommun 2015 2020 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 4 november 2015 För revidering ansvarar: Näringslivsavdelningen Förord Den kommersiella serviceplanen

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) s arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 januari 2016 kl. 8:30 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Förslag

Läs mer

Förord. Dnr 302-36247-08 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND

Förord. Dnr 302-36247-08 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Regionalt Serviceprogram Östergötlands län 2010-2013 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Dnr 302-36247-08 Förord Det Regionala Serviceprogrammet för 2010-2013 syftar till att stärka servicen för medborgare och

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND. Dnr 302-36247-08

LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND. Dnr 302-36247-08 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Dnr 302-36247-08 Det Regionala Serviceprogrammet för 2010-2013 syftar till att stärka servicen för medborgare och företag på landsbygden. Programmet har tagits fram på uppdrag

Läs mer

REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013

REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013 REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013 1) Målformulering Syftet med programmet. Syftet med verksamheten är att bidra till att uppnå en god tillgänglighet till kommersiell och offentlig

Läs mer

Tillväxtenheten Ledningskontoret 2009-12-16. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2009-2013

Tillväxtenheten Ledningskontoret 2009-12-16. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2009-2013 Tillväxtenheten Ledningskontoret 2009-12-16 Regionalt serviceprogram Gotlands län 2009-2013 Innehållsförteckning Inledning och syfte....3 Avgränsning....3 Kopplingar till andra program....3 Bakgrund........4

Läs mer

Yttrande over betänkandet Service i glesbygd] (SOU 2015:35) Dnr N2015/2989/HL, Länsstyrelsen Västerbotten

Yttrande over betänkandet Service i glesbygd] (SOU 2015:35) Dnr N2015/2989/HL, Länsstyrelsen Västerbotten .*) A Länsstyrelsen 1(8) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande over betänkandet Service i glesbygd] (SOU 2015:35) Dnr N2015/2989/HL, Länsstyrelsen Länsstyrelsen får härmed avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Kommersiell service åtgärd 7.4 investering

Kommersiell service åtgärd 7.4 investering Kommersiell service åtgärd 7.4 investering Nationell serviceträff 2018-11-27 Fördjupad uppföljning Service & fritid på landsbygden Sammanfattning 181 miljoner kr beviljats till 457 ärenden inom Kommersiell

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Västmanlands län Diarienr: :03

Regionalt serviceprogram för Västmanlands län Diarienr: :03 Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2013-2018 Diarienr: 300-2465-13 2014:03 1 Inledning... 2 2 Sammanfattning... 3 3 Bakgrund... 4 3.1 Lanthandlare... 4 3.1.1 Götlunda... 5 3.1.2 Lunger... 7

Läs mer

Servicepunkter i Uppsala kommun. Stadsbyggnadsförvaltningen Ellen Johansson & Malin Ohlsson 28 maj 2018

Servicepunkter i Uppsala kommun. Stadsbyggnadsförvaltningen Ellen Johansson & Malin Ohlsson 28 maj 2018 Servicepunkter i Uppsala kommun Stadsbyggnadsförvaltningen Ellen Johansson & Malin Ohlsson 28 maj 2018 Vi ska bli en av Sveriges bästa landsbygdskommuner Vi är Sveriges mesta landsbygdskommun med 50 000

Läs mer

Bli hemtjänstutförare i Norrköping

Bli hemtjänstutförare i Norrköping Information 2017-06-08 Bli hemtjänstutförare i Norrköping Norrköpings kommun inför Eget val inom hemtjänsten för att öka kvaliteten och skapa större inflytande och nöjdhet hos brukarna. Nu kan vård- och

Läs mer

Region Skåne Näringsliv

Region Skåne Näringsliv Region Skåne Näringsliv Ulf Kyrling Näringslivsutvecklare Tel: +46 40 675 34 16 Mail: ulf.kyrling@skane.se Datum 2015-07-08 1 (6) YTTRANDE från Region Skåne 2015-07-08 Ert dnr: N2015/2989/HL Näringsdepartementet

Läs mer

Varuförsörjnings- och serviceplan för Vimmerby kommun 2008

Varuförsörjnings- och serviceplan för Vimmerby kommun 2008 Varuförsörjnings- och serviceplan för Vimmerby kommun 2008 Antagen av kommunfullmäktige 2008-01-28, 6 KOMMUNFULLMÄKTIGE 1 Avstånd till närbutikerna i Vimmerby kommun 2 Sammanfattning För att glesbygdsbutiker

Läs mer

Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten

Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun Antagen av kommunfullmäktige 2007-12-20 SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten Innehållsförteckning 1. Inledning...1 Syfte...1 Övergripande mål...1 Horisontella

Läs mer

2009-12-16. Regionalt serviceprogram för Blekinge län 2009-2013

2009-12-16. Regionalt serviceprogram för Blekinge län 2009-2013 2009-12-16 Regionalt serviceprogram för Blekinge län 2009-2013 2 Innehåll Regionalt serviceprogram för Blekinge län 2009-2013... 1. Inledning...5 1.1 Bakgrund...5 1.2 Syfte och mål...6 1.3 Genomförande...6

Läs mer

Regionala Serviceprogrammet 2014-2018

Regionala Serviceprogrammet 2014-2018 Regionala Serviceprogrammet 2014-2018 Värmlands län 1 PUBLIKATIONSNUMMER 2014:14 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Publ nr 2014:14 ISSN 0284-6845 Bilder: Länsstyrelsen Värmland Rapporten är

Läs mer

Regionala serviceprogram och postservice. Resultat från intervjuundersökning Juni 2015

Regionala serviceprogram och postservice. Resultat från intervjuundersökning Juni 2015 Regionala serviceprogram och postservice Resultat från intervjuundersökning Juni 2015 Innehåll Syfte med undersökningen 3 Metod 4 Disposition och läsanvisningar 5 Regionala serviceprogram 2014-2018 6 Post

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. Serviceplan för Borlänge kommun 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-12-15

Författningssamling i Borlänge kommun. Serviceplan för Borlänge kommun 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-12-15 Författningssamling i Serviceplan för Borlänge kommun 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-12-15 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Serviceplan för 2015-2018 Dokumenttyp Kommunalt styrdokument

Läs mer

Innehållsförteckning 2(10)

Innehållsförteckning 2(10) Inledning Tillgänglighet till grundläggande service för boende, besökare och företag är en viktig del i arbetet med att skapa attraktiva livs- och boendemiljöer. Regeringen framhåller vikten av att alla

Läs mer

Riktlinje för utbyggnad av bredband i Norrköpings kommun

Riktlinje för utbyggnad av bredband i Norrköpings kommun Riktlinje 2010-11-30 Riktlinje för utbyggnad av bredband i Norrköpings kommun KS-594/2010 Beslutad av kommunstyrelsen den 30 november 2010. Signalerna från regeringen och EU om företagens och medborgarnas

Läs mer

Underlag till Serviceplan för Landsbygden. i Nyköpings kommun

Underlag till Serviceplan för Landsbygden. i Nyköpings kommun Underlag till Serviceplan för Landsbygden i Nyköpings kommun 2019 2022 2019-06-30 Den fördjupade översiktsplanen för centralorten omfattar även några näraliggande orter och Skavstaområdet. Orter som Bergshammar,

Läs mer

Antagen av Kommunstyrelsen Serviceplan Östersunds kommun

Antagen av Kommunstyrelsen Serviceplan Östersunds kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2015-09-01 Serviceplan Östersunds kommun 2015-2020 Östersunds kommuns Serviceplan 2015-2020 En av handlingsplanerna för genomförandet av landsbygdsstrategin 2014-2020 1. Inledning

Läs mer

Utredning av servicepunkter

Utredning av servicepunkter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Svendsén 2018-05-17 KS 2018/0524 Kommunstyrelsen Utredning av servicepunkter Förslag till beslut Kommunstyrelsen ger kommunledningskontoret i uppdrag

Läs mer

Serviceplan. Serviceplan för Storumans kommun Fastställd av kommunfullmäktige Uppföljs årligen av kommunstyrelsen

Serviceplan. Serviceplan för Storumans kommun Fastställd av kommunfullmäktige Uppföljs årligen av kommunstyrelsen Serviceplan Serviceplan för Storumans kommun 2019-2022 Fastställd av kommunfullmäktige 2019-06-11 67 Uppföljs årligen av kommunstyrelsen 1 Inledning Den lokala serviceplanens syfte är att öka engagemang,

Läs mer

Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S)

Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S) Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S) Nytt landsbygdsprogram med: 20 konkreta förslag 6 områden Landsbygdskommunen Uppsala Uppsala är inte bara Sveriges fjärde storstad. Både

Läs mer

Norrköpings Landsbygdsprogram

Norrköpings Landsbygdsprogram Norrköpings Landsbygdsprogram REMISS Skicka synpunkter senast den 7 augusti 2010 till e-post landsbygdsutveckling@norrkoping.se eller Norrköpings kommun, Näringslivskontoret, 601 81 Norrköping Landsbygdsprogram

Läs mer

Kommunal serviceplan för Vingåkers kommun

Kommunal serviceplan för Vingåkers kommun Kommunal serviceplan för Vingåkers kommun 2011-2014 Flik 6.31 Kommunal serviceplan för Vingåkers kommun 2011-2014.doc Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Avgränsningar... 2 2 Begrepp...

Läs mer

Information och inspiration för service i gles- och landsbygder

Information och inspiration för service i gles- och landsbygder Dokumentation från Sigtuna 14-15 juni 2011 Information och inspiration för service i gles- och landsbygder Vad händer i höst? Lars Wikström och Annika Lidgren, Tillväxtverket inledde konferensen bland

Läs mer

Utredningen Service i glesbygd ska enligt direktiven lämna en delrapport senast den 31 augusti 2014. Härmed överlämnas rapporten.

Utredningen Service i glesbygd ska enligt direktiven lämna en delrapport senast den 31 augusti 2014. Härmed överlämnas rapporten. 2014-08-29 N2014:01/2014/11 Utredningen om Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden N 2014:01 Näringsdepartementet Huvudsekreterare Monika Selahn Telefon 08-4051186 E-post monika.selahn@regeringskansliet.se

Läs mer

Ge förutsättningar för ökad handel och långsiktigt hållbar tillväxt

Ge förutsättningar för ökad handel och långsiktigt hållbar tillväxt Handelspolicy 2016 Om handelspolicyn Handel är en viktig näring och tillväxtfaktor för Östersund. Kommunen har ett stort upptagningsområde som sträcker sig till länets övriga kommuner liksom till Norge.

Läs mer

Regionala företagsstöd och de nya förordningarna

Regionala företagsstöd och de nya förordningarna Regionala företagsstöd och de nya förordningarna katalin.frydenlund@tillvaxtverket.se 08-6819297 1 Regionala företagsstöd Tillåtet statsstöd enligt EU:s regelverk i syfte att utjämna regionala skillnader.

Läs mer

Varuförsörjningsplan

Varuförsörjningsplan Varuförsörjningsplan 2007 Varuförsörjningsplan 2007 för Kalmar kommun Bakgrund Kommunens tidigare varuförsörjningsplan antogs av fullmäktige i december 1994 och är alltför gammal för att kunna utgöra ett

Läs mer

Regionalt Serviceprogram. Gävleborgs län 2010-2013

Regionalt Serviceprogram. Gävleborgs län 2010-2013 Regionalt Serviceprogram Gävleborgs län 2010-2013 Innehållsförteckning Sammanfattning..3 Bakgrund.3 Definitioner...3 Koppling till andra program och strategier...4 Hållbar utveckling...5 Genomförande...5

Läs mer

Välkommen! Varmt välkommen till din lokala affär!

Välkommen! Varmt välkommen till din lokala affär! Din lokala affär 1 Välkommen! Ulrikas lokala affär bjuder på trivsam stämning och ett naturskönt läge. För det är här i den lokala affären som grannarna möts i jakten på kvällens middag eller för en stunds

Läs mer

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2014-04-30 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BOU 2014-171 Klas Lind Dnr KS 2014-345 Barn- och ungdomsnämnden Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet

Läs mer

Välkommen! Varmt välkommen till din lokala affär!

Välkommen! Varmt välkommen till din lokala affär! Din lokala affär 1 Välkommen! Vid vägkanten i det natursköna Skeda udde ligger den lokala butiken. Här är kundservicen och ordväxlingen med grannarna centrala och viktiga delar för butiken. Det är också

Läs mer

Presentation. Bygd o stad i balans

Presentation. Bygd o stad i balans Ett enkelt val. Presentation Årets hetaste Lantis plats 25 Näringslivsutvecklare Förvaltningschef Äldreomsorgschef Boendechef Volontär Hustru, mamma, mormor, farmor Husägare, sommarstugeägare, kattägare

Läs mer

Sammanfattning. Under programperioden ska uppföljning och utvärdering av mål göras löpande.

Sammanfattning. Under programperioden ska uppföljning och utvärdering av mål göras löpande. REGIONALT SERVICEPROGRAMM 2 (33) Sammanfattning För att stödja och stimulera arbetet med kommersiell och offentlig service i Sveriges gles- och landsbygder har regeringen beslutat att varje län ska ha

Läs mer

Slutkonferens Bygd o stad i balans

Slutkonferens Bygd o stad i balans Slutkonferens Bygd o stad i balans VISION för landsbygden Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka. Bygd och stad

Läs mer

REGIONALT SERVICEPROGRAM FÖR LANDSBYGDEN I KRONOBERGS LÄN 2014-2018

REGIONALT SERVICEPROGRAM FÖR LANDSBYGDEN I KRONOBERGS LÄN 2014-2018 REGIONALT SERVICEPROGRAM FÖR LANDSBYGDEN I KRONOBERGS LÄN 2014-2018. 2 INLEDNING UPPDRAGET Regeringen har gett berörda länsstyrelser i uppdrag att utarbeta och genomföra regionala serviceprogram 2014-2018.

Läs mer

Verksamhetsplan för varuförsörjning

Verksamhetsplan för varuförsörjning Diarienummer: KS 2018/0369.156 Verksamhetsplan för varuförsörjning Gäller från: 2019-01-01 Gäller för: Ljungby Kommun Globalt mål: 2 10 11 Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Utvecklingsavdelningen

Läs mer

Handelspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-07-02, 183

Handelspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-07-02, 183 Handelspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-07-02, 183 Syfte Handeln har med tiden kommit att bli en allt viktigare näring. Handeln har nu inte bara rollen att tillgodose kommuninvånarnas

Läs mer

Regionala företagsstöd

Regionala företagsstöd Regionala företagsstöd till företag i Västerbotten Storuman 2018-03-02 Företagsstöd Främja hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft! Förordningar (SFS 2015:210, 2015:211 och 2000:284) Tillväxtverkets

Läs mer

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Jämtlands län - Insatser 2016 För att arbetet inom det regionala serviceprogrammet (RSP) fortsatt ska leda

Läs mer

4 Stöd till infrastruktur för rekreation och turism

4 Stöd till infrastruktur för rekreation och turism 4 Stöd till infrastruktur för rekreation och turism En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 21 maj 2018 Uppföljningen är gjord av Tobias Kreuzpointner

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Består av stöd och ersättningar som är till för att utveckla landsbygden Programmet ska ge: lönsamma och livskraftiga företag aktiva bönder som ger oss öppna marker med betande

Läs mer

Service- och varuförsörjningsplan

Service- och varuförsörjningsplan Service- och varuförsörjningsplan 2010-2013 1. Lägesbeskrivning 1.1 Allmänt om Högsby Högsby kommun ligger mitt i Kalmar län. Avståndet till Kalmar är sju mil, till Växjö nio mil och till Stockholm, Göteborg

Läs mer

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Dagens program 09.30 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 10.15 Venet, så gjorde vi 10.55 Bensträckare 11.00 Vad gäller inför ansökan? 11.45 Lunch (80 kr, betalas kontant)

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Södermanlands län

Regionalt serviceprogram för Södermanlands län Regeringsuppdrag Regionalt serviceprogram för Södermanlands län 2014-2020 Reviderad version 2018 Rapport 2018:18 Titel: Regionalt serviceprogram för Södermanlands län 2014-2020 Utgiven av: Länsstyrelsen

Läs mer

Lokalt serviceprogram

Lokalt serviceprogram Lokalt serviceprogram Kommersiell och offentlig service Varuförsörjningsplan 2016-2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Lokalt serviceprogram Övrigt Kf160926, 161 Kommunfullmäktige

Läs mer

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017 Jämtlands län - Insatser 2017 För att arbetet inom det regionala serviceprogrammet (RSP) fortsatt ska leda till uppsatta mål har följande konkreta insatser

Läs mer

1. Regionalt serviceprogram för Hallands län

1. Regionalt serviceprogram för Hallands län Program 1 (15) 2009-12-11 302-26747-09 1. Regionalt serviceprogram för Hallands län 2010-2013 1.1 Inledning Serviceprogrammet har till syfte att styra insatser för en god servicenivå i Hallands län. Programmet

Läs mer

Bygd o stad i balans

Bygd o stad i balans Bygd o stad i balans VISION för landsbygden Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka. Bygd och stad i balans Handlingskraft

Läs mer

Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service 2012. Rapport 2013:04

Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service 2012. Rapport 2013:04 Rapport 2013:04 Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service 2012 Denna rapport beskriver utvecklingen av kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygder i olika delar av Sverige. I

Läs mer