Planering av varuförsörjning och kommersiell service i Umeå kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Planering av varuförsörjning och kommersiell service i Umeå kommun"

Transkript

1 Bilaga till Program för hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun, remissversion november 2017 Dokumentansvarig: Annika Myrén, Övergripande planering Godkänd av: Malin Lagervall, Övergripande planering Dokumentdatum: Reviderad: Planering av varuförsörjning och kommersiell service i Umeå kommun I Umeå kommun finns det ett antal dokument, regler och riktlinjer, som berör området planering av varuförsörjning och kommersiell service. Detta dokument är en sammanställning av hur Umeå kommun har planerat varuförsörjning och kommersiell service i kommunen, vilka ställningstaganden som är gjorda, hur området är organiserat etc. Organisation och budget Kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott är ansvarig politisk nämnd för frågor som rör landsbygds-, näringslivsutveckling och översiktsplanering. Även budgeten för exempelvis hemsändningsbidrag ligger under denna nämnd. Inom området Tillväxt har verksamheten Övergripande planering ansvar för bland annat översiktsplanering och landsbygdsutveckling inkl. serviceplanering och här finns en av Länsstyrelsen utsedd kontrollant för företagsstöd. Verksamheten Näringslivsservice har ansvar för näringslivsutveckling inklusive besöksnäring och även här finns en av Länsstyrelsen utsedd kontrollant för företagsstöd. Begrepp och kopplingar till annan planering och utveckling Servicebegreppet omfattar följande: Kommersiell service - handel och annan kommersiell service Service inom besöksnäring - service som framförallt rör turism Ideell service - service som utförs av ideella föreningar, kan röra sig om fritidsaktiviteter etc. Offentlig service - framförallt kommunal, men även statlig service och service som utförs av Västerbottens läns landsting m.fl. Det här dokumentet behandlar endast kommersiell service samt service inom besöksnäring. Dock kan beröringspunkter finnas till både ideell och offentlig service. 1 (7)

2 Serviceplaneringens koppling till besöksnäringsutveckling I Umeå kommun berör planeringen av service även besöksnäringsutvecklingen, som framförallt beskrivs och fastläggs i Översiktsplan Umeå kommun. En utveckling av besöksnäringen på en plats är ofta starkt kopplat till utveckling av servicefunktioner på samma plats, det här är gällande framförallt längs kusten och i älvslandskapet, och därför är utpekande av exempelvis utvecklingsområden för besöksnäring en viktig aspekt i serviceplaneringen. Översiktsplan Umeå kommun - riktlinjer och skrivningar I Översiktsplan Umeå kommun finns skrivningar och riktlinjer för varuförsörjning och kommersiell service. Översiktsplan Umeå kommun finns på Översiktsplan Umeå kommun - Fördjupning för Umeå Här beskrivs övergripande hur handel och service ska utvecklas inom kommunen. Handel och service ska bidra till Umeås fortsatta utveckling och goda möjligheter ska skapas för etablering av ny handel Den befintliga handelsstrukturen med en stadskärna, stadsdelsbutiker och tre halvexterna handelsområden samt landsbygdsbutiker ska utvecklas vidare och stärkas. Dagligvaruförsörjningen i kommunens olika delar ska tryggas Riktlinjer för Umeås handelsstruktur (utdrag av relevanta riktlinjer): Umeås handelsstruktur med en stadskärna, tre till fyra stadsdelsövergripande centrum, stadsdelscentrum, kommundelscentrum samt landsbygdshandeln ska stärkas. Riktlinjer för handel i kommundels- och stadsdelscentra (utdrag av relevanta riktlinjer): Planeringen ska syfta till ökade förutsättningar för handel i kommundelscentra. Riktlinjer för varuutbud (utdrag av relevanta riktlinjer): Dagligvaror: Tillgängligheten till dagligvaror är en viktig hållbarhetsfaktor. I det hållbara samhället bör dagligvarubutiker uppmuntras i samtliga stadsdelar och på landsbygden. Sällanköpsvaror: Uppmuntras i stadskärnan, stadsdelscentra och kommundelscentra. 2 (7)

3 Översiktsplan Umeå kommun hur är det tänkt? Här beskrivs utvecklingen av centralorterna Sävar och Hörnefors m.fl. och deras roll för service i omlandet. I avsnitt 3.1 Bebyggelseutvecklingen, Tätorter och stationssamhällen- stärkt roll i omlandet och förutsättningar för hållbart resande beskrivs att: Tillväxtscenariot är ambitiöst inte minst gällande Hörnefors och Sävar med ett tillväxtscenario med mer än en dubblerad befolkning på lång sikt. Ökad befolkning i orterna ger större underlag för utvecklad service, vilket är viktigt eftersom orterna har ett stort omland och fungerar som servicepunkt för stora delar av kommunens landsbygd Översiktsplan Umeå kommun - Tematiskt tillägg för landsbygden Här beskrivs hur näringsliv inklusive kommersiell service kan utvecklas på Umeå landsbygd. Målsättning: Utveckla och stärka det lokala näringslivet som motor för hållbar landsbygdsutveckling Handel och service: Den kommersiella handeln och annan service är viktig för den lokala utvecklingen och inte minst för näringslivsutvecklingen. Lanthandeln har en nyckelroll, inte bara för inköp av t.ex. dagligvaror och drivmedel, utan också som mötesplats och knutpunkt i bygden. Nya ITlösningar ger handeln och servicen på landsbygden förändrade förutsättningar och möjligheter. Riktlinjer (utdrag av relevanta riktlinjer): På samma sätt som i staden är enskilda initiativ basen för näringslivsutveckling på landsbygden Dessutom beskrivs i avsnitt 2.3 Byggande och boende Målsättning: Skapa en hållbar bebyggelsestruktur på landsbygden, som bidrar till att utveckla befintliga strukturer och ge ett ökat underlag till befintlig service och kollektivtrafik Översiktsplan Umeå kommun - Fördjupning för kusten Här beskrivs hur framförallt besöksmål och besöksnäring bör utvecklas längs kusten. 3 (7)

4 2.2 Se havet - ökad tillgänglighet för alla I detta avsnitt redovisas områden som är av strategisk betydelse för allmänhetens möjligheter att uppleva kusten och havet: Strategiska besökspunkter för att se havet, Umeås tio havsbad, Stora områden med särskilt stor potential för upplevelser samt båtlivets infrastruktur 2.4 Turism- och besöksnäring Ställningstaganden: Potentialen för kommersiell turism- och besöksnäring bör vara större och kommunen ser positivt på att fler entreprenörer etablerar sig med olika verksamheter knutna till kusten. De 20-talet strategiska besöksplatserna för att se havet kan fungera som länkar i olika affärsidéer för att utveckla besöksnäringen. Likaså bör Umeås tio havsbad i området kring Sörmjöle och Norrmjöle kunna vara en värdefull infrastruktur för besöksnäringen. En del av de affärsidéer som kan utvecklas utmed kusten är i behov av plats för anläggningar. I kustplanen utvisas därför lämpliga lägen där besöksanläggningar kan etableras och utvecklas exempelvis i form av hotell, camping. Se tabell nedan. Anläggningar som stugbyar, campingplatser etc. kan utvecklas på andra platser än de som pekas ut för besöksnäring (se tabell nedan) såvida det inte står i konflikt med natur- och kulturmiljöintressen eller fungerar hindrande för allmän tillgänglighet. Se även ställningstaganden under avsnitt 2.2 Se havet där även vikten av skapandet av bra länkar till kusten och mellan olika besöksmål lyfts I plankartan redovisas bland annat Utvecklingsområde besöksnäring, turism på olika platser längs kusten. Översiktsplan Umeå kommun - Fördjupning för älvslandskapet Här beskrivs besöksnäringens utveckling i älvslandskapet i och runt Umeälven. 2.1 Rörligt friluftsliv och turism Besöksmål finns längs hela älven men en koncentration kan ses till fem områden som kan betraktas som värdekärnor med särskild potential att utvecklas för besöksnäringen. Målsättning är att skapa förutsättningar för ett ökat antal besökare samt att älvslandskapet blir en sammanhängande miljö av besöksmål där även resan mellan de olika målpunkterna är en upplevelse. Områdena kring Stornorrfors, Klabböle-Baggböle, Backen, Bölesholmarna samt Umeälvens delta ses som särskilda utvecklingsområden inom älvslandskapet 4 (7)

5 Översiktsplan Umeå kommun - Tematiskt tillägg, Strandskydd i Umeåregionen Här beskrivs bland annat utpekade LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära lägen), hur dessa områden bör användas samt generella urvalskriterier. Urvalskriterier Som övergripande riktlinje ska ny bebyggelse och verksamheter i strandnära läge stärka byar med en svag befolkningsutveckling för att skapa arbetstillfällen och utöka underlaget för bland annat skola, service och affärer i den specifika byn eller närliggande by. Genom en sammanhållen bebyggelse, som kan bilda underlag för livskraftiga bysamhällen, väntas detta kunna ske Program för hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun Program för hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun konkretiserar målsättningarna för hållbar landsbygdsutveckling, som anges i Översiktsplan Umeå kommun tematiskt tillägg för landsbygden. Programmet finns på I avsnittet Handel och service beskrivs kommunens ställningstaganden: Handeln och annan kommersiell service är viktiga för den lokala utvecklingen och inte minst för näringslivsutvecklingen. På Umeå landsbygd liksom andra tätortsnära landsbygder konkurrerar handeln och servicen i stor grad med stadens utbud; många tycker det är smidigt att uträtta ärenden och handla på vägen hem från arbetsplatsen i Umeå tätort, där det finns fler valmöjligheter och större utbud. Därför är det viktigt att lyfta upp lanthandelns och andra serviceföretags nyckelroll på landsbygden, inte bara för inköp av till exempel dagligvaror och drivmedel, utan också som mötesplats och knutpunkt i bygden. Lanthandeln tillhandahåller ofta även tjänster som post, paket, spel, apotek- och systembolagsutlämning osv. Handeln och servicen på Umeå landsbygd har förändrats och kommer att förändras ytterligare genom digitaliseringen av samhället, ändrade inköpsmönster etc. Det är en försämring av servicen på vissa områden, men det kan också generera nya servicelösningar som exempelvis e-handel som komplement till traditionell handel - även på platser där det tidigare inte funnits handel och service. Kommunens roll inom service är till exempel att kartlägga och utnyttja de samordningsmöjligheter som finns mellan offentlig och kommersiell service och att medverka i utvecklingen av nya serviceformer tillsammans med lokala aktörer. Kommunen deltar också i regionala servicesamarbeten och har en roll att informera om och aktivt arbeta 5 (7)

6 med de stödmöjligheter som finns på serviceområdet, exempelvis hemsändningsbidrag. Formellt är det viktigt att kommunen planerar varuförsörjningen, så att Länsstyrelsen kan bedöma behovet av stöd hos de kommersiella aktörerna. Umeå kommun har sammanställt de målsättningar, strategier, utpekanden etc. som berör serviceplanering i dokumentet Planering av varuförsörjning och kommersiell service (se 4. Mer information). I det dokumentet finns även en karta över de platser i Umeå kommun utanför Umeå stad som har större eller mindre utbud av kommersiell service. Därutöver finns det platser med service i kommunen som är av vikt för utveckling av besöksnäring, friluftsliv etc. Dessa platser är lokaliserade i huvudsak längs kusten, men även på andra ställen i kommunen. De åtgärder som föreslås i programmet och med vilka kommunen kan stötta utvecklingen av handel och service är bland annat: Samverka med Länsstyrelsen m.fl. omkring Regionalt serviceprogram, företagsstöd och andra stödmöjligheter Utveckla möjligheterna inom service, till exempel hemsändningsbidrag, nya serviceformer och samordning Hemsändning och hemsändningsbidrag På kommunens webbsida - Stöd och bidrag finns antagna regler och blankett för hemsändningsbidrag: De antagna reglerna är följande: I syfte att upprätthålla en tillfredsställande dagligvaruförsörjning på landsbygden lämnar Umeå kommun bidrag till dagligvarubutiker för hemsändning av dagligvaror. Med dagligvaror menas livsmedel och de övriga varor som normalt förekommer i en dagligvarubutik. Bidrag lämnas för hemsändning till fast boende landsbygdshushåll som har mer än 3 km till närmaste landsbygdsbutik. Undantag vad gäller avståndsregeln kan göras för hushåll som av olika skäl är berättigade till social hemtjänst. Hemsändning skall i princip ske från närmaste dagligvarubutik, eventuell indelning i hemsändningsområden bestäms av kommunen. Ersättning avser en hemsändning per hushåll och vecka. Butiken äger rätt att ta ut max 20 kr per kund och hemsändningstillfälle. Bidraget är generellt och är för närvarande 200 kr per hemsändningstillfälle. 6 (7)

7 Bidraget betalas ut av enheten för Övergripande planering efter redovisning på särskild blankett. Varje handlare bestämmer om distributionen skall genomföras med eget fordon eller via entreprenör. Nuvarande orter med kommersiell service Nedanstående karta visar de orter i kommunen utanför Umeå stad, som just nu har kommersiell service av en viss storlek - det kan röra sig om en livsmedelsbutik och/eller bensinstation etc. Förutom orterna på kartan finns det platser med service i kommunen som är av vikt för utveckling av exempelvis besöksnäring och friluftsliv. Dessa platser är lokaliserade i huvudsak längs kusten, men även på andra ställen i kommunen. Figur 1 Orter utanför Umeå stad med kommersiell service av viss storlek I en tillväxtkommun som Umeå kan förändringar inom området kommersiell service ske snabbt, därför uppdateras kartan kontinuerligt. 7 (7)

Samråd pågår för två nya delar av översiktsplanen!

Samråd pågår för två nya delar av översiktsplanen! Samråd pågår för två nya delar av översiktsplanen! Vad är en översiktsplan? En vision för ett områdes utveckling. Ska ange grunddragen i mark- och vattenanvändningen. Verktyg för dialog med staten kring

Läs mer

Plan för kommersiell service på Umeå landsbygd

Plan för kommersiell service på Umeå landsbygd Plan för kommersiell service på Umeå landsbygd Antagandehandling juni 2019 www.umea.se/landsbygd Plan för kommersiell service på Umeå landsbygd Antagandehandling juni 2019 Projektgrupp: Jennie Bergvall

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

Serviceplan

Serviceplan Serviceplan 2016-2018 Serviceplanens syfte är att öka engagemang, förståelse & kunskap kring service som en del av kommunens arbete med näringslivs- & landsbygdsutveckling samt att tillgång till service

Läs mer

Serviceplan Strömsunds kommun

Serviceplan Strömsunds kommun Serviceplan Strömsunds kommun 2016-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-20, 29 Utarbetad av Ville Welin SUAB 1 Innehållsförteckning 1.Inledning 3 2.Bakgrund..4 3.Mål o Syfte...5 -Övergripande mål

Läs mer

SERVICE- OCH VARUFÖRSÖRJNINGPLAN FÖR OCKELBO KOMMUN

SERVICE- OCH VARUFÖRSÖRJNINGPLAN FÖR OCKELBO KOMMUN SERVICE- OCH VARUFÖRSÖRJNINGPLAN FÖR OCKELBO KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-17, 107 Inledning Ockelbo kommun består av ett flertal byar runt centralorten. I byarna bor ungefär hälften av Ockelboborna.

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

Policy för varuhemsändning. Antagen av kf 52/2014

Policy för varuhemsändning. Antagen av kf 52/2014 Policy för varuhemsändning Antagen av kf 52/2014 Policy gällande varuhemsändningsbidrag i Bräcke kommun Allmänna riktlinjer Enligt förordningen (2000:284) om stöd till kommersiell service får ekonomiskt

Läs mer

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson Det här är en plats att växa upp på. kommun kommun ÖP - Interaktionen mellan tätort och landsbygd Utvecklingen utanför kommunens stationsorter ska: komplettera och utveckla befintliga bebyggelsestrukturer

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. Serviceplan för Borlänge kommun 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-12-15

Författningssamling i Borlänge kommun. Serviceplan för Borlänge kommun 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-12-15 Författningssamling i Serviceplan för Borlänge kommun 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-12-15 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Serviceplan för 2015-2018 Dokumenttyp Kommunalt styrdokument

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI LINKÖPING SKA VARA EN AV SVERIGES BÄSTA LANDSBYGDSKOMMUNER Linköpings omland är en stor och viktig del av Linköpings kommun. Landytan utanför

Läs mer

Varuförsörjningsplan och regler för hemsändningsbidrag i Söderhamns kommun. Antagen av kommunfullmäktige

Varuförsörjningsplan och regler för hemsändningsbidrag i Söderhamns kommun. Antagen av kommunfullmäktige Varuförsörjningsplan och regler för hemsändningsbidrag i Söderhamns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-29 Varuförsörjningsplan och regler för hemsändningsbidrag i Söderhamns kommun 1 Inledning

Läs mer

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Inledning Stöd till kommersiell service är ett av de ekonomiska verktyg som Länsstyrelsen kan använda för att stödja och stimulera tillgången till dagligvaror och

Läs mer

Service i glesbygd. Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars Catharina Håkansson Boman

Service i glesbygd. Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars Catharina Håkansson Boman 1 Service i glesbygd Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars 2015 Catharina Håkansson Boman Utredningens uppdrag Utreda stöd till en grundläggande nivå av kommersiell service

Läs mer

Datum 2014-06-25. Handelspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige/2014. Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik. Dokumentansvarig: Näringslivschef

Datum 2014-06-25. Handelspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige/2014. Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik. Dokumentansvarig: Näringslivschef Datum Handelspolicy Antagen av Kommunfullmäktige/2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-06-16, 112 Dokumentägare: Chef Tillväxtavdelning/klf Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik Dokumentansvarig:

Läs mer

Program för hållbar landsbygds- utveckling i Umeå kommun REMISSVERSION NOVEMBER 2017

Program för hållbar landsbygds- utveckling i Umeå kommun REMISSVERSION NOVEMBER 2017 Program för hållbar landsbygds- utveckling i Umeå kommun REMISSVERSION NOVEMBER 2017 Program för hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun Remissversion november 2017. Projektgrupp: Annika Myrén, projektledare

Läs mer

Med kommersiell service avses dagligvaror, drivmedel, post, apotek och grundläggande betaltjänster.

Med kommersiell service avses dagligvaror, drivmedel, post, apotek och grundläggande betaltjänster. 1 (5) Varuförsörjningsplan Kommunen vill verka för att säkerställa en god kommersiell service och tillfredsställande försörjning av dagligvaror till kommuninvånarna och om möjligt bevara befintligt butiksnät.

Läs mer

Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten

Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun Antagen av kommunfullmäktige 2007-12-20 SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten Innehållsförteckning 1. Inledning...1 Syfte...1 Övergripande mål...1 Horisontella

Läs mer

Ge förutsättningar för ökad handel och långsiktigt hållbar tillväxt

Ge förutsättningar för ökad handel och långsiktigt hållbar tillväxt Handelspolicy 2016 Om handelspolicyn Handel är en viktig näring och tillväxtfaktor för Östersund. Kommunen har ett stort upptagningsområde som sträcker sig till länets övriga kommuner liksom till Norge.

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Riktlinjer för varuhemsändning inom Hedemora kommun

Riktlinjer för varuhemsändning inom Hedemora kommun HEDEMORA KOMMUN, antagna av kommunfullmäktige 2003-06-18, 109 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN 2003-03-31 Riktlinjer för varuhemsändning inom Hedemora kommun Bakgrund Frågan om ett varuhemsändningsbidrag

Läs mer

Program för hållbar landsbygdsutveckling

Program för hållbar landsbygdsutveckling Program för hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun Antagandeversion augusti 2018 www.umea.se/landsbygd Program för hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun Antagandeversion augusti 2018 Projektgrupp:

Läs mer

Remiss om investeringsbidrag

Remiss om investeringsbidrag TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Elisabeth Karlsson 2012-10-16 KS 2012/0632 0480-45 00 83 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss om investeringsbidrag Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Uppsala län Inledning. Analys

Regionalt serviceprogram för Uppsala län Inledning. Analys Regionalt serviceprogram för Uppsala län 2014-2018 Inledning Regeringen har uppdragit åt Länsstyrelsen i Uppsala län att utarbeta ett regionalt serviceprogram för perioden 2014-2018. Det regionala serviceprogrammet

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Landsbygdsutveckling i strandnära läge Landsbygdsutveckling i strandnära läge Kristofer Svensson Mariestads kommun Presentation vid seminarium Arbeta smart i planering och byggande 10 februari 2011 Mariestads kommuns tematiska tillägg till

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan Förslag till utställningshandling, augusti 2013 (ver 2013-08-05 12:26) Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Läs mer

Plan. Varuförsörjningsplan med regler för hemsändningsbidrag KS15-364 003. Föreskrifter. Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa

Plan. Varuförsörjningsplan med regler för hemsändningsbidrag KS15-364 003. Föreskrifter. Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa KS15-364 003 Varuförsörjningsplan med regler för hemsändningsbidrag Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2015-10-23 Antagen av kommunstyrelsen 2015-11-24 86 Innehåll

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se Märta Alsén Planhandläggare 010 2233424 marta.alsen@lansstyrelsen.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS).

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS). YTTRANDE 1 (5) Avdelningen för tillsyn och prövning Hanna Lind 010-2240184 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag

Ekonomiska stöd till företag Ekonomiska stöd till företag 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 7 Avslutande kommentarer

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar för det lokala näringslivet?

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017 Jämtlands län - Insatser 2017 För att arbetet inom det regionala serviceprogrammet (RSP) fortsatt ska leda till uppsatta mål har följande konkreta insatser

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa riktlinje för hemsändningsbidrag ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa riktlinje för hemsändningsbidrag ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program riktlinje riktlinje för hemsändningsbidrag regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-11-07 165 Ansvarig: kommunutvecklare

Läs mer

2. HÅLLBAR SAMHÄLLSUTVECKLING

2. HÅLLBAR SAMHÄLLSUTVECKLING 2. HÅLLBAR SAMHÄLLSUTVECKLING För att kunna uppnå en hållbar samhällsbyggnad och möta framtida utmaningar i Mark Nordväst är det viktigt att planering och byggande samverkar enligt den kommunövergripande

Läs mer

Varuförsörjningsplan för Norrköpings kommun utanför centralorten

Varuförsörjningsplan för Norrköpings kommun utanför centralorten Lagstadgad plan den 1 februari 2001 Varuförsörjningsplan för Norrköpings kommun utanför centralorten KS-1792/2000 Fastställd av kommunfullmäktige 2001-02-01. Dokumentet kommer att uppdateras under 2015.

Läs mer

Dagligvaruutredning- Umeå. Ersboda UMEÅ KOMMUN

Dagligvaruutredning- Umeå. Ersboda UMEÅ KOMMUN Dagligvaruutredning- Umeå Ersboda UMEÅ KOMMUN 24 MAJ 2019 Innehåll 1 Uppdrag 3 2 Umeås befolkningsutveckling 4 3 Dagligvaruhandelns utveckling 7 4 Dagligvaruhandeln i Umeå 8 4.1 Dagligvaruhandeln i närområdet

Läs mer

Vårt framtida Gnosjö

Vårt framtida Gnosjö Vårt framtida Gnosjö Översiktsplan 2001 Tidsplan Samråd 19 mars-31 maj 2014 Granskning Preliminärt september-oktober 2014 Antagande i kommunfullmäktige januari-februari 2015 Dialogen hösten 2012 339 förslag

Läs mer

Landsbygdsutveckling och rita på karta

Landsbygdsutveckling och rita på karta Landsbygdsutveckling och rita på karta Timrå på kartan Kort om Timrå kommun Kustkommun i Västernorrland mellan Sundsvall och Härnösand Ca 18000 invånare, svag befolkningstillväxt Pendlings- och boendekommun,

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Översiktsplan för Vingåkers kommun

Översiktsplan för Vingåkers kommun INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKTER 3 ÖVERSIKTSPLANENS UPPBYGGNAD 4 ÖVERSIKTSPLANEN GER SPELREGLER 4 ANDRA BESLUT SOM BERÖR ÖVERSIKTLIG PLANERING 4 ARBETET MED ÖVERSIKTSPLANEN 4 SAMRÅD OCH UTSTÄLLNING 5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Serviceplan 2016-2020

Serviceplan 2016-2020 STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Beslutsdatum Kommunfullmäktige Landsbygdsutvecklare Sofie Nyström 2016-02-29 Gäller t.o.m. 2020 1 (12) Serviceplan 2016-2020 2 (12) Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge YTTRANDE 1 (6) Enheten för samhällsutveckling Monica Lindström 010-225 12 33 monica.lindstrom@lansstyrelsen.se Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag

Läs mer

Landsbygdsutveckling i ÖP

Landsbygdsutveckling i ÖP Översiktsplan Sundsvall 2021 Landsbygdsutveckling i ÖP 1. Riktlinjer på olika nivåer 2. Tankar med planeringen 3. Utpekade områden 4. Nästa steg Ulrika Edlund, 2015-09-04 Mål och prioriteringar Attraktiva

Läs mer

Vårt framtida Gnosjö

Vårt framtida Gnosjö Vårt framtida Gnosjö Översiktsplan 2001 Tidsplan Samråd 19 mars-31 maj 2014 Granskning Preliminärt september-oktober 2014 Antagande i kommunfullmäktige januari-februari 2015 Dialogen hösten 2012 339 förslag

Läs mer

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Jämtlands län - Insatser 2016 För att arbetet inom det regionala serviceprogrammet (RSP) fortsatt ska leda

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 Godkänd av kommunstyrelsen

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 Godkänd av kommunstyrelsen Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 Godkänd av kommunstyrelsen 2013-10-30 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar

Läs mer

Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S)

Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S) Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S) Nytt landsbygdsprogram med: 20 konkreta förslag 6 områden Landsbygdskommunen Uppsala Uppsala är inte bara Sveriges fjärde storstad. Både

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag 2013

Ekonomiska stöd till företag 2013 Ekonomiska stöd till företag 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 8 Landsbygdsprogrammet s.

Läs mer

Framtid Simlångsdalen

Framtid Simlångsdalen Framtid Simlångsdalen Projektbeskrivning April 2015 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Projektbeskrivning för Framtid Simlångsdalen Innehåll Bakgrund... 2 Omvärldsanalys... 2 Geografiskt läge... 2 Befolkning och

Läs mer

Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen

Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen Betydelsen av grundläggande service tillgång till verktyg och smörjmedel Gruppdiskussion: erfarenhetsutbyte

Läs mer

Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL

Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL YTTRANDE 1(5) Förvaltningsnamn Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL Region Jönköpings län har fått rubricerat

Läs mer

Bygd o stad i balans

Bygd o stad i balans Bygd o stad i balans VISION för landsbygden Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka. Bygd och stad i balans Handlingskraft

Läs mer

att överlämna yttrande till Näringsdepartementet enligt förvaltningens förslag

att överlämna yttrande till Näringsdepartementet enligt förvaltningens förslag Stockholms läns landsting 1(4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-06-22 TRN 2015-0113 Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Ankom Stockholms läns landsting

Läs mer

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Handelsutredning Nybro kommun 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte och mål

Läs mer

Slutkonferens Bygd o stad i balans

Slutkonferens Bygd o stad i balans Slutkonferens Bygd o stad i balans VISION för landsbygden Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka. Bygd och stad

Läs mer

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Konsult- och forskningsverksamhet Handel, besöksnäring och samhällsekonomi Dotterbolag till Svensk Handel Om

Läs mer

Handlingsplan för hållbar landsbygdsutveckling

Handlingsplan för hållbar landsbygdsutveckling BILAGA FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN SKELLEFTEÅS LANDSBYGDER Dnr: 2018-4535 Handlingsplan för hållbar landsbygdsutveckling SAMRÅDSHANDLING Innehåll Inledning... 4 Samverkan... 5 Boende och byggande... 6 Kommunikationer...

Läs mer

Handlingsplan för hållbar landsbygdsutveckling

Handlingsplan för hållbar landsbygdsutveckling BILAGA FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN SKELLEFTEÅS LANDSBYGDER Dnr: 2018-4535 Handlingsplan för hållbar landsbygdsutveckling SAMRÅDSHANDLING SKELLEFTEÅS LANDSBYGDER Fördjupad översiktsplan för Skellefteå kommun

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Parkeringsstrategi 1(5)

Parkeringsstrategi 1(5) 1(5) Parkeringsstrategi Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2018/345 Kommunfullmäktige 2018-08-28 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Strategi Tillsvidare Revideringsansvarig

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss

Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Davidsson 2017-02-17 KS 2017/0050 0480-450 061 Kommunstyrelsens arbetsutskott Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss Förslag till

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument HANDLINGSPLAN LANDSBYGDSUTVECKLING

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument HANDLINGSPLAN LANDSBYGDSUTVECKLING Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument HANDLINGSPLAN LANDSBYGDSUTVECKLING ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-11-29, 334 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2018-11-29 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Yttrande om översiktsplan Flens kommun

Yttrande om översiktsplan Flens kommun Kommunstyrelsen 2017-05-10 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:298 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (3) Kommunstyrelsen Yttrande om översiktsplan Flens kommun Förslag till beslut

Läs mer

Ledningskontoret 2014-01-30. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018

Ledningskontoret 2014-01-30. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018 Ledningskontoret 2014-01-30 Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 3 3 Avgränsning... 4 4 Kopplingar till andra program... 4 5 Partnerskap...

Läs mer

Handelspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-07-02, 183

Handelspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-07-02, 183 Handelspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-07-02, 183 Syfte Handeln har med tiden kommit att bli en allt viktigare näring. Handeln har nu inte bara rollen att tillgodose kommuninvånarnas

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Kommunal serviceplan för Vingåkers kommun

Kommunal serviceplan för Vingåkers kommun Kommunal serviceplan för Vingåkers kommun 2011-2014 Flik 6.31 Kommunal serviceplan för Vingåkers kommun 2011-2014.doc Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Avgränsningar... 2 2 Begrepp...

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Inledning Föreliggande dokument är ett förslag till en strategi för kommunens syn på detaljhandels utveckling i Falköpings kommun på kort och

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

STRATEGI HANDLINGSPLAN

STRATEGI HANDLINGSPLAN Bakgrund Processen Projektet startade under hösten 2014 och har genomförts genom workshops, informationsmöten, medborgardialoger, enkäter, sammanställningar och avstämningar med representanter från kommunen,

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Handeln i Kristianstad nuläge, framtid, strategier 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier. Stadsarkitektkontoret 2006-08-01

Handeln i Kristianstad nuläge, framtid, strategier 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier. Stadsarkitektkontoret 2006-08-01 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier Stadsarkitektkontoret 2006-08-01 2(8) Bakgrund Kommunstyrelsen gav 2005-05-25 97 stadsarkitekt- och mark- och exploateringskontoren i uppdrag att ta

Läs mer

Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för landsbygdsfrågor

Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för landsbygdsfrågor Verksamhetsplan 2014-08-25 Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för landsbygdsfrågor 2015-2018 KS 2014/0578 Beslutad av kommunfullmäktige den 25 augusti 2014. Efter beslut i kommunfullmäktige har dokumentet

Läs mer

Remiss: Förslag till Handlingsprogram för regionala stadskärnor

Remiss: Förslag till Handlingsprogram för regionala stadskärnor 19, KS 2013-01-21 15:30 KS: 213/2012 2012-12-27 Dnr: KS213/2012 Handläggare Remiss: Förslag till Handlingsprogram för regionala stadskärnor Sammanfattning Stockholms läns landstings Tillväxt- och planeringsutskott

Läs mer

Utvärdering Bygd och stad i balans

Utvärdering Bygd och stad i balans Utvärdering Bygd och stad i balans UTIFRÅN-PERSPEKTIV UTVÄRDERINGENS UTFORMNING SNABBGENOMGÅNG AV UTFALL SLUTSATSER & REKOMMENDATIONER Etapp 1: Utveckla servicegrad utanför centralorten Syfte: Att utveckla

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Levande landsbygd och skärgård April

Levande landsbygd och skärgård April Levande landsbygd och skärgård April 2016 Innehåll 3 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 9 11 Inledning Landsbygdens och skärgårdens möjligheter Utveckling på ett hållbart sätt Lokalt utvecklingsarbete så går det till

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Antagen av kommunfullmäktige, 20 Antagen av: Kommunfullmäktige, 20 Dokumentägare: Kommundirektören Dokumentnamn: Parkeringspolicy för Örnsköldsviks

Läs mer

Regionalt Serviceprogram. Gävleborgs län 2010-2013

Regionalt Serviceprogram. Gävleborgs län 2010-2013 Regionalt Serviceprogram Gävleborgs län 2010-2013 Innehållsförteckning Sammanfattning..3 Bakgrund.3 Definitioner...3 Koppling till andra program och strategier...4 Hållbar utveckling...5 Genomförande...5

Läs mer

Region Skåne Näringsliv

Region Skåne Näringsliv Region Skåne Näringsliv Ulf Kyrling Näringslivsutvecklare Tel: +46 40 675 34 16 Mail: ulf.kyrling@skane.se Datum 2015-07-08 1 (6) YTTRANDE från Region Skåne 2015-07-08 Ert dnr: N2015/2989/HL Näringsdepartementet

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

FÖRSLAG TILL och exempel på REGIONALA BILDER

FÖRSLAG TILL och exempel på REGIONALA BILDER FÖRSLAG TILL och exempel på REGIONALA BILDER Denna redovisning visar förslag till och exempel på sådana underlag som länsstyrelsen kan/bör kunna leverera i samband med kommunernas aktualitetsförklaringar.

Läs mer

Handelspolicy för Eslövs kommun

Handelspolicy för Eslövs kommun Handelspolicy för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2009-09-28 Innehållsförteckning Handelspolicy för Eslövs kommun 3 Inriktningsmål Policy för handel Syfte 5 Bakgrund 5 Kommunens utveckling Handelns

Läs mer

Kommersiell service för regional tillväxt. Förutsättningar, utmaningar och aktiviteter för Värmlands län 2009-2014

Kommersiell service för regional tillväxt. Förutsättningar, utmaningar och aktiviteter för Värmlands län 2009-2014 1 Kommersiell service för regional tillväxt Förutsättningar, utmaningar och aktiviteter för Värmlands län 2009-2014 2 Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund...5 Nuläge och analys..8 Horisontella kriterier.12

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Allt utom stadskärnan är landsbygd. stadskärnan en förutsättning för utveckling av landsbygden

Allt utom stadskärnan är landsbygd. stadskärnan en förutsättning för utveckling av landsbygden Allt utom stadskärnan är landsbygd Arvika: natur och kultur stora orörda naturområden och många sjöar(365) industri och upplevelseturism på spåret: Oslo - Stockholm översvämningsrisk runt Glafsfjorden

Läs mer

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2018-11-12 500-29552-2018 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

Resultat av enkät om behovet av att i detaljplan kunna reglera handel med skrymmande varor och livsmedel

Resultat av enkät om behovet av att i detaljplan kunna reglera handel med skrymmande varor och livsmedel SVENSKA Bilaga till cirk 1996:49 KOMMUNFÖRBUNDET 1(5) Plan- och miljösektionen 1996-03-08 Irene Lindström/EW Resultat av enkät om behovet av att i detaljplan kunna reglera handel med skrymmande varor och

Läs mer

Nya översiktsplanen i korthet MITT VÄRNAMO 2035

Nya översiktsplanen i korthet MITT VÄRNAMO 2035 Nya översiktsplanen i korthet PLANFÖRSLAG PLANERINGSUNDERLAG KONSEKVENSBESKRIVNING PLANFÖRSLAG PLANERINGSUNDERLAG KONSEKVENSBESKRIVNING ÖVERSIKTSPLAN ÖVERSIKTSPLAN PLANFÖRSLAG PLANERINGSUNDERLAG KONSEKVENSBESKRIVNING

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-09-27 Innehållsförteckning Ärende 71 Remiss Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen... 134 2018-09-27 133 Plats och tid

Läs mer