1. Regionalt serviceprogram för Hallands län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Regionalt serviceprogram för Hallands län"

Transkript

1 Program 1 (15) Regionalt serviceprogram för Hallands län Inledning Serviceprogrammet har till syfte att styra insatser för en god servicenivå i Hallands län. Programmet skall vara ett styrande dokument vid hantering av stöd till kommersiell service 1. För att uppnå målet om en god servicenivå i alla delar av landet har regeringen beslutat om en ny programperiod för att stödja och stimulera arbetet med att främja tillgången till kommersiell och offentlig service. Utgångspunkten för det regionala serviceprogrammet är service som tillväxtfaktor i gles- och landsbygden. Det övergripande målet är att skapa förutsättningar för människor och företag att bo och verka var de vill i länet och erbjudas god servicenivå utifrån realistiska förutsättningar och inom rimliga avstånd. 1.2 Definitioner Det finns idag ingen enhetlig definition av vad som räknas som gles- och landsbygd. Glesbygdsverkets 2 definition, som tillämpas i detta program, utgår från medborgarnas tillgång till service, arbete, utbildning, infrastruktur, samhälls- och kommersiella tjänster. Definitionen har funnits sedan 1996 och syftar till att särskilja olika typer av geografiska områden för att synliggöra deras skilda förutsättningar. Glesbygd har mer än 45 minuters bilresa till närmsta tätort större än invånare samt öar utan fast landsförbindelse. Definitionen kan inkludera både landsbygd och tätorter med upp till invånare. Tätortsnära landsbygd finns inom 5 till 45 minuters bilresa från tätorter större än invånare. Tätorter har mer än invånare. Till tätorter räknas även området inom 5 minuters bilresa från tätorten. Enligt Glesbygdsverkets definition bor 21,6% av landets befolkning i tätortsnära landsbygd och 2 % bor i glesbygd (2007). I Halland är motsvarande siffror 37% och 0%. Halland har alltså en större andel av befolkningen än riket bosatta i landsbygden. Av länets 6 kommuner är Halmstad en tätortskommun medan övriga betraktas som tätortsnära kommuner. Definition av begreppen god servicenivå, realistiska förutsättningar och rimliga avstånd kan se olika ut beroende på förutsättningarna i länets olika kommuner. Begreppen är vida och föränderliga och därför finns inget behov att skriva fast 1 SFS (2000:284) om stöd till kommersiell service, med senare ändringar 2 Glesbygdsverket upphörde Deras verksamhet ingår nu i Tillväxtverket. I detta program används dock den senast tillgängliga statistiken från Glesbygdsverket.

2 LÄNSSTYRELSEN 2(15) en definition i detta program. God service kan skildras på många sätt. Tillgång till service kan beskrivas genom avstånd till närmsta dagligvarubutik eller drivmedelsstation eller den tid det tar att ta sig till servicestället. Öppettider och butiksutformningen är ytterligare en dimension av tillgänglighet. Möjligheten för olika grupper att få service är ytterligare en. Hur kan de som inte har möjlighet att själv ta sig till servicen få tillgång till denna? Hur är tillgängligheten till service planerad för personer med olika former av funktionshinder? 2. Koppling till andra program och strategier Som grund för det regionala utvecklingsarbetet ligger den Nationella strategin för regional konkurrenskraft, entreprenörskap och sysselsättning. Exempel på regionala program som kan påverka och samverka med Serviceprogrammet är; Miljömål för Hallands län, Regional utvecklingsstrategi, Regionalt tillväxtprogram, Strukturfondsprogram för konkurrenskraft och sysselsättning, Hallands läns genomförandestrategi för landsbygdsprogrammet och de enskilda Leaderprogrammen för leader Landsbygd och leader Kustbygd. Nedan beskrivs översiktligt några av dessa. 2.1 Regional utvecklingsstrategi för Halland Den regionala utvecklingsstrategin för Halland Bästa livsplatsen antogs (Hallands motsvarighet till RUP). Den innehåller strategier inom områdena Här förverkligar vi bodrömmar, Här bygger vi företag samt Här skapar vi fördelar av läget. Grundläggande förutsättningar för en positiv utveckling är bra miljö, god hälsa, jämställdhet och hög tillgänglighet. En viktig princip i utvecklingsstrategin är helhetssynen på stad land frågorna. Det finns därför inte särskilda åtgärder för landsbygden i utvecklingsstrategin. Däremot främjas landsbygdens utveckling av strategins struktur och innehåll. Den regionala utvecklingsstrategin är grunden för det regionala tillväxtprogrammet, vilket är ett verktyg för genomförandet av Bästa livsplatsens näringslivsstrategier. Här förverkligar vi bodrömmar har en vision som lyder Alla kan hitta sin oas, nära havet, i det öppna landskapet, vid skogen, nära insjön eller i den levande staden. Affärer, service och kultur. Det är nära till allt. Det finns därmed en klar koppling mellan utvecklingsstrategin och detta serviceprogram. 2.2 Hallands regionala tillväxtprogram Region Halland har ansvaret för genomförandet av Tillväxtprogram för Halland Det övergripande målet för det regionala tillväxtprogrammet är att den ekonomiska utvecklingen i Halland mätt i ökningen av lönesumman och företagens omsättning ska vara bland de fem främsta. Tillväxten ska vara hållbar utifrån sociala och ekologiska aspekter.

3 LÄNSSTYRELSEN 3(15) I det regionala tillväxtprogrammet för Halland finns insatsområdet Främja innovationer och företagsutveckling som närmst knyter an till serviceprogrammet. Ett nytt tillväxtprogram gäller från 2011 och processen är påbörjad för att ta fram det nya. 2.3 Hallands genomförandestrategi för landsbygdsprogrammet Inom åtgärden Grundläggande tjänster för ekonomin och befolkningen på landsbygden finns möjligheter för lokala företag i servicebranschen att få bidrag för bl.a. investeringar. Strategin pekar på att butikerna på landsbygden är förutom sin huvudfunktion också viktiga samlingsplatser. Invånarna på Hallands landsbygd skall ha möjlighet att handla sina dagligvaror på ett smidigt sätt. 3 Genomförande Programmet skall utarbetas under 2009 och genomföras från 2010 till Det skall finnas en tydlig ansvarsfördelning mellan den nationella, regionala och lokala nivån i genomförandet. Den nationella nivån tar ansvaret för att stödja uppföljningsarbetet med kunskapsförsörjning, metodutveckling och kompetensutveckling. Den nationella nivån har även ett samordningsansvar. På den regionala nivån ansvarar Länsstyrelsen för att tillsammans med viktiga aktörer ta fram analysunderlag och program. Länsstyrelsen ansvarar för uppföljningen av serviceprogrammet. Tillsammans med kommunerna kommer Länsstyrelsen att identifiera de områden som har brister i både kommersiell och offentlig service. Den lokala nivån, det vill säga kommunerna, ansvarar för att varuförsörjningen är planerad på ett sådant sätt att behovet av stöd till kommersiell service kan bedömas. Kommunerna ansvarar även för att identifiera vilka geografiska delar som brister i tillgång till kommersiell service och offentlig service och vilka områden som riskerar ytterligare försämring.

4 LÄNSSTYRELSEN 4(15) 4. Befolkning och åldersstruktur Halland är ett relativt tätt befolkat område, särskilt i kustområdet. Befolkningsutvecklingen har varit positiv under flera år. Norra delen av länet påverkas av i väldigt hög grad av Göteborgsregionen. I länets inre delar har befolkningsutvecklingen inte varit lika expansiv utan för flera inlandsförsamlingar är det en oförändrad och ibland negativ befolkningsutveckling. Karta 1 :Befolkningsutveckling Befolkningsutvecklingen i kartan avser den totala befolkningsförändringen för vart och ett av åren dividerat med antalet år. Kartan är ett försök att förmedla en mer nyanserad bild av trender och mönster i ett datamaterial än vad presentationer bundna till administrativa områden medger. Generaliseringar gjorda i syfte att synliggöra mönster i materialet gör att kartorna lämpar sig bäst för översiktliga presentationer och sämre för analyser av enskilda områden. Källa: Glesbygdsverket

5 LÄNSSTYRELSEN 5(15) Medelåldern är högre i länets inland. Mycket pekar på högre andelar äldre i framtiden. Ibland kan närhet till utbildningsplatser, större tätorter motverka och förändra utvecklingen av åldersstrukturen. Så skedde under 1990-talet i länets norra del. Framtida utveckling av högskola, transportsätt och infrastruktur kan få avgörande betydelse för landsbygden. Karta 2: Åldersfördelning 2007, andel äldre än 65 år Kartan är ett försök att förmedla en mer nyanserad bild av trender och mönster i ett datamaterial än vad presentationer bundna till administrativa områden medger. Generaliseringar gjorda i syfte att synliggöra mönster i materialet gör att kartorna lämpar sig bäst för översiktliga presentationer och sämre för analyser av enskilda områden. Källa: Glesbygdsverket Områden med orange färg på kartan visar att det främst är i inlandet där mer än 25 procent av befolkningen är äldre än 65 år.

6 LÄNSSTYRELSEN 6(15) Karta 3: Antal män i förhållande till antalet kvinnor 2007, år Kartan är ett försök att förmedla en mer nyanserad bild av trender och mönster i ett datamaterial än vad presentationer bundna till administrativa områden medger. Generaliseringar gjorda i syfte att synliggöra mönster i materialet gör att kartorna lämpar sig bäst för översiktliga presentationer och sämre för analyser av enskilda områden. Källa. Glesbygdsverket Av kartan framgå att det finns ett mansöverskott i några inlandsdelar av länet. Det är i länets norra del och södra inland som tenderar att ha ett kvinnoöverskott. Enligt SCB:s befolkningsstatistik från 2007, var länets personer fördelade enligt följande I tätort I tätortsnära landsbygd Kvinnor 51% 48% Män 49% 52% 5. Dagligvaror 5.1.Tillgång Den strukturförändring som skett under de senaste decennierna har bland annat inneburit att butiksnätet förändrats. Antalet stormarknader utanför stadskärnorna har ökat. Antalet dagligvarubutiker på landsbygden har samtidigt minskat. Butikerna på landsbygden är förutom sin huvudsakliga funktion också en viktig samlingsplats. I Halland finns 47 orter med endast en butik kvar och 3 orter har förlorat sin butik under det sista året.

7 LÄNSSTYRELSEN 7(15) Tabell 1: Tillgänglighet till dagligvarubutiker 2002 och 2008 i Halland. Antal personer. Källa: Glesbygdsverket Befolkning 5-<10 min restid 10- <20min restid Förändring Förändring Siffrorna visar att restiden till närmsta dagligvarubutik har ökat med mellan 5-20 minuter för 4477 personer. Det är ca 10% av länets befolkning som har en restid mellan 5 och 20 minuter till närmsta dagligvarubutik. Detta motsvarar ungefär riksgenomsnittet. De blå fälten i kartan nedan visar var i länet det i restid är god tillgång till närmsta dagligvarubutik. De områden som har vit färg har upp till 15 minuter i resväg till närmsta dagligvarubutik. Karta 4: Tillgänglighet dagligvarubutik 2008 Tillgängligheten i den här presentationen beräknas som den tid det teoretiskt sett tar att åka snabbast farbara väg med bil från en befolkad ruta till närmaste dagligvarubutik. Ett av målen för den regionala tillväxtpolitiken är en god servicenivå i alla delar av landet. Kartan är ett försök att förmedla en mer nyanserad bild av tillgänglighet än vad presentationer bundna till administrativa områden medger. De teoretiska antaganden som är gjorda för tillgänglighetsberäkningarna gör att kartorna lämpar sig bäst för översiktliga presentationer och sämre för analyser av enskilda områden. Ingen hänsyn har tagits till kommun- eller länsgränser i beräkningarna.

8 LÄNSSTYRELSEN 8(15) Sedan 2003 är det inget område i länet som fått kortare restid till närmsta dagligvarubutik. Under perioden är det tre områden som fått minst 5 minuter längre restid. Det är kustlandet mellan kommungränsen Falkenberg-Halmstad, området kring Köinge-Okome i Falkenbergs och Nösslinge i Varbergs kommuner. Merparten av länet har en oförändrad tillgänglighet till dagligvaruservice. Karta 5: Tillgänglighet dagligvarubutik Tillgängligheten i den här presentationen beräknas som den tid det teoretiskt sett tar att åka snabbast farbara väg med bil från en befolkad ruta till närmaste dagligvarubutik. Ett av målen för den regionala tillväxtpolitiken är en god servicenivå i alla delar av landet. Kartan är ett försök att förmedla en mer nyanserad bild av tillgänglighet än vad presentationer bundna till administrativa områden medger. De teoretiska antaganden som är gjorda för tillgänglighetsberäkningarna gör att kartorna lämpar sig bäst för översiktliga presentationer och sämre för analyser av enskilda områden. Ingen hänsyn har tagits till kommun- eller länsgränser i beräkningarna. Sverige har fått en ny kassalag Lag om kassaregister (SFS 2007:592) och Förordning om kassaregister (SFS 2007:597) som reglerar hur detaljhandelns kassaapparater och system skall fungera. Lagen, som gäller från 2010, innebär för länets dagligvarubutiker att de kan behöva investera i ny kassaapparat som uppfyller dessa krav. 5.2 Hemsändning Hemsändning är ett sätt för butikerna att stärka sin kundkrets och möjliggöra leveranser av varor till sina kunder i landsbygdområden. För den del av butikens hemsändningsverksamhet som bedrivs till de invånare vilka har svårt att ta sig till butik,

9 LÄNSSTYRELSEN 9(15) kan butiken söka bidrag hos kommunen. Det är kommunen som avgör om, och i så fall hur, hemsändningen ska subventioneras, vilka transportmedel som får användas med mera inom ramen för deras varuförsörjningsansvar. Statligt stöd kan lämnas som hemsändningsbidrag till kommuner som helt eller delvis bekostar hemsändning av dagligvaror till hushåll. 6. Drivmedel 6.1 Tillgång När det gäller drivmedelsstationer har det skett förändringar under de senaste åren. Oljebolag har gått samman och hela marknaden är under omstrukturering. Många menar att fler mackar kommer att försvinna under de närmsta åren. För landsbygden innebär detta att mackar läggs ned eller omvandlas till automatstationer. Även tätorter omfattas av detta. På andra ställen väljer bensinbolag att stänga stationen. Vid en nedläggning kan den övriga servicen komma att påverkas negativt då många stationer även tillhandahåller annan service, såsom vatten, luft och tillbehör. 6.2 Sanering av tankställen Enligt Miljöbalken (1998:800) 2 kap, Ansvar för skadad miljö 8 framgår det att: Alla som bedriver eller har bedrivit en verksamhet eller vidtagit en åtgärd som medfört skada eller olägenhet för miljön ansvarar till dess skadan eller olägenheten har upphört för att denna avhjälps i den omfattning det kan anses skäligt enligt 10 kap. i den mån det föreskrivs i denna balk kan istället skyldighet att ersätta skadan eller olägenheten uppkomma. Detta innebär att det är tillsynsmyndigheten som ansvarar för bedömningen i varje enskilt fall om det ska göras en undersökning av fastigheten, sedan görs bedömningen om sanering krävs eller ej. Ansvarsfrågan för sanering prövas från fall till fall. 6.3 Förnybara drivmedel Enligt lagen (2005:1248) om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel är de drivmedelsställen som under de två senaste åren sålt mer än 1000 kubikmeter motorbensin eller diesel skyldiga att erbjuda minst ett förnybart drivmedel från och med 1 januari Transportstyrelsen utövar den centrala tillsynen. Den eller de nämnder som fullgör uppgifter inom miljöområdet utövar den lokala tillsynen inom kommunen. Ofta saknas stationer med förnybara bränslen på landsbygden. Under 2009 har Länsstyrelsen frågat kommunerna om hur drivmedelsförsörjningen ser ut. Fyra av sex kommuner svarade. Störst problem enligt enkäten var nedläggning p.g.a. brist på investeringsbehovet i pumpar för förnybart bränsle. Enkätsvaren visade också

10 LÄNSSTYRELSEN 10(15) att omvandling till automatpumpstationer sker oavsett lokalisering i stad eller landsbygd. Karta 6: Tillgänglighet drivmedel 2006 Tillgänglighet beskriver i den här presentationen kortaste avståndet via farbar väg med bil från en befolkad ruta till närmaste drivmedelsstation. Ett av målen för den regionala tillväxtpolitiken är en god servicenivå i alla delar av landet. Kartan är ett försök att förmedla en mer nyanserad bild av tillgänglighet än vad presentationer bundna till administrativa områden medger. De teoretiska antaganden som är gjorda för tillgänglighetsberäkningarna gör att kartorna lämpar sig bäst för översiktliga presentationer och sämre för analyser av enskilda områden. Ingen hänsyn har tagits till kommun- eller länsgränser i beräkningarna. De ljusgröna fälten visar var det är km till närmsta drivmedelsstation. 7. Övrig service 7.1 Nya funktionella servicelösningar Nya funktionella lösningar är viktiga att hitta och utveckla när formerna för service håller på att förändras. Detta behöver inte per automatik betyda att servicen blir sämre. Tillgängligheten till service kan betydligt förbättras genom att servicen istället erbjuds på ökade öppettider och på platser som är mer lättillgängliga och anpassade efter konsumenternas rörelsemönster. Ett exempel på detta är postens strukturomvandling som bland annat lett till en ökad tillgänglighet när det gäller brev och paketservicen på landsbygden.

11 LÄNSSTYRELSEN 11(15) Ett annat område som har och fortfarande håller på att hitta nya former är den grundläggande betalservicen då Svensk Kassaservice avvecklades den 30 november Nordea har tagit över 76 kontor i landet där kassaservicen kommer att fortsätta erbjudas i Nordeas regi. Utöver Nordeas kontor ska andra aktörer, i första hand på kommersiell väg, erbjuda dessa tjänster. Huvudsakligen är det upp till marknadsaktörerna att fortsättningsvis erbjuda grundläggande betaltjänster. Det kan handla om banker och livsmedels- eller drivmedelsbutiker. Staten har dock ett fortsatt åtagande för de grundläggande betaltjänsterna och har möjlighet att genomföra upphandlingar på de orter och i landsbygd där marknaden inte tillgodoser det behov som finns. Regeringen har därför uppdragit till Post och telestyrelsen (PTS) att tillhandahålla dessa tjänster på de orter och landsbygd utan kommersiella lösningar. Upphandlingen blev klar under hösten 2008 och berör inte Halland utan främst Sveriges norra del. ICA banken och Kuponginlösen fick uppdraget. Hösten 2007 påbörjades utredningen Utveckling av lokal service i samverkan. Lars Högdahl är särskild utredare med uppdrag att stödja de statliga myndigheterna i deras arbete med att inrätta lokala servicekontor men även att stödja andra samverkansinitiativ. Målet med arbetet är att förbättra tillgängligheten till offentlig service i hela landet och att möjliggöra en fortsatt effektivisering av den offentliga tjänsteproduktionen. I uppdraget ingår även att utreda om det finns behov av förändringar i lagen (2004:543) om samtjänst vid medborgarkontor. Slutbetänkandet ska lämnas in hösten 2009 och förslag där kan komma att påverka åtgärderna i detta program. 7.2 Post och Lantbrevbärarservice Under 2000 talet omstrukturerade Posten sin verksamhet. Nu sköts brev- och paketservicen i första hand av olika postombud så som dagligvarubutiker och drivmedelsstationer. Denna strukturomvandling medförde dels en ökning av antal serviceställen med drygt 40 procent samt en förbättring av öppethållande främst i tätorterna men även på landsbygden. Företagstjänsterna sköter posten själv via sina företagscenter. Lantbrevbärarservicen innefattade tidigare också kassaservicen. Enligt Posten AB betjänar lantbrevbärarservicen på landsbygden i Sverige cirka hushåll på drygt lantbrevbärarlinjer med postutlämning, brev- och paketutlämning 8. Mål Det övergripande målet med programmet är att skapa förutsättningar för människor och företag att bo och verka var de vill i länet och erbjudas god servicenivå utifrån realistiska förutsättningar och inom rimliga avstånd. Genom satsningar på prioriterade aktiviteter i utpekade insatsområden ska i ett antal mätbara delmål uppfyllas. Uppföljning och utvärdering av dessa delmål ger vägledning

12 LÄNSSTYRELSEN 12(15) om det övergripande målet uppnås och en övergripande bild av utvecklingen i länet samt om det sker en förändring av servicen i landsbygden i länet. 8.1 Geografisk avgränsning av insatsområden med kvantitativa mål Tillgängliga ekonomiska medel är begränsade. Därför prioriteras aktiviteter till områden i länet med sämst förutsättningar. Dagligvarubutiker Av karta 4 och 5 framgår att tillgängligheten till dagligvarubutik är sämst i länets inre delar medan kustlandet till övervägande del har en tillräckligt bra tillgång till dagligvaror förutom enstaka område mellan Falkenbergs och Halmstads kommuner. Drivmedelsstationer Av karta 6 framgår att aktiviteter främst bör påverka tillgången i länets inland. Övriga insatsområden De tematiska kartorna visar tydligt de områden som har en negativ utveckling avseende befolkning, åldersfördelning och servicetillgång. Det är i dessa områden som ekonomiska insatser med offentliga medel skall kunna utgå för att bidra till en positivare utveckling. 8.2 Insatsområden och kvantitativa mål När det gäller insatsområden har programmet avgränsats till att främst omfatta insatser inom den kommersiella servicen samt service som kan stärka dessa, som exempelvis apoteksvaror, post, systembolag och grundläggande betaltjänster. Stora förändringar håller dock på att ske där en större del av den offentliga servicen är på väg att övergå till kommersiell service. Samverkansinsatser mellan den offentliga och kommersiella servicen är därför av stor vikt för länets utveckling. Ökad samordning av serviceslag inom offentlig och kommersiell service Tillgången till service är av stor betydelse för medborgares och näringslivets förutsättningar att bo och bedriva verksamhet i landsbygden. Myndigheters centraliseringar, försämrade villkor och höga fraktkostnader för dagligvaror och drivmedel är exempel på förändringar som påverkar dessa förutsättningar. De förändringar som sker i samband med att delar av den offentliga servicen går över till kommersiella grunder ställer krav på ökad samordning. En fortsatt god tillgång till service i länets landsbygdsområden förutsätter samverkanslösningar mellan offentliga och privata aktörer. Aktiviteter: insatser för säkerställande av tillgång till olika serviceslag. informationsinsatser i syfte att sprida kunskap och erfarenhet av goda samverkansexempel mellan offentlig och kommersiell service Delmål:

13 LÄNSSTYRELSEN 13(15) 1-2 insatser för säkerställande av tillgång till olika serviceslag 1-2 informationsinsatser i syfte att sprida kunskap och erfarenhet av goda samverkansexempel mellan offentlig och kommersiell service Resultatmål: antal samverkanslösningar mellan offentlig och kommersiell service ökar Tillgänglighetsanpassning för funktionshindrade Bra tillgänglighet till kommersiell service ska finnas och därigenom bidra till tillväxtförutsättningar på landsbygden. Särskilt ska personer med funktionshinder och deras behov lyftas fram. Prioriterade aktiviteter: informationsinsatser och mentorsstöd för att förmedla kunskap om tillgänglighetslösningar av dagligvarubutiker. investeringsstöd för tillgänglighetsanpassning av dagligvarubutiker. insatser för att stärka förutsättningar för personer med funktionsnedsättningar att ta del av och nyttja kommersiell service Delmål: 4 informations- och mentorsinsatser avseende tillgänglighetslösningar av dagligvarubutiker. 2-3 beviljade investeringsstöd för tillgänglighetsanpassning av dagligvarubutiker. Resultatmål: 25 % av dagligvarubutikerna har fått informations- och mentorsstöd om tillgänglighetslösningar 10 % av dagligvarubutikerna har beviljats investeringsstöd för tillgänglighetsanpassningar Insatser för att säkra tillgången till drivmedel Tillgång till drivmedel är en viktig faktor för såväl medborgares möjligheter att bosätta sig i alla delar av länet som för näringslivet att bedriva sin verksamhet. Nya lagar och bestämmelser, oljebolagens nedläggningar av stationer, uppsägning av avtal med återförsäljare och höga saneringskostnader innebär att hela marknaden är under omstrukturering. Forskningsutvecklingen inom branschen sker kontinuerligt och gör det svårt att förutspå framtida efterfrågan och utbud av drivmedel. Drivmedelsfrågorna berör många aktörer och omges av osäkerhet med anledning av omstruktureringen inom branschen vilket gör att insatsområdet bör lyftas fram och uppmärksammas. Prioriterade aktiviteter: insatser och ekonomiskt stöd för att främja lokalt anpassade lösningar för att säkerställa drivmedelsförsörjningen investeringsstöd för alternativa drivmedel

14 LÄNSSTYRELSEN 14(15) Delmål: 1-2 insatser för att främja lokalt anpassade lösningar för att säkerställa drivmedelsförsörjningen 1-2 beviljade investeringsstöd för alternativa drivmedel Resultatmål: antal lokala initiativ för att säkerställa drivmedelsförsörjningen ökar Komplettering av ytterligare serviceslag till butiker Landsbygdsbutiken är ofta en central punkt i bygden där flertalet serviceslag finns samlade, vilket ger ett mervärde och ökar attraktionskraften i butiken. För att säkerställa tillgången till dagligvarubutiker i gles- och landsbygden är insatser som stärker förutsättningarna för en attraktiv butik prioriterade. Prioriterade aktiviteter: mentorsstöd för främja skapandet av attraktiva butiker insatser för att främja förutsättningar för butiker att tillhandahålla ytterligare serviceslag Delmål: 4 mentorsinsatser för skapandet av attraktiva butiker 4 insatser för att främja förutsättningar för butiker att tillhandahålla ytterligare serviceslag Resultatmål: antal dagligvarubutikerna som tillhandahåller ett flertal serviceslag ökar 9. Finansiering Varje aktör var för sig beslutar över hur de egna tillgångarna ska användas i programmet. Utöver detta kan särskilt stöd utgå genom förordningen för stöd till kommersiell service, regionala projektmedel samt landsbygdsprogrammet inklusive leader. För Landsbygdsprogrammet är det främst genom åtgärden Grundläggande tjänster för ekonomin och befolkningen på landsbygden som finansiering kan bli möjlig. 10. Uppföljning och utvärdering Uppföljning och utvärdering av programmet kommer att ske löpande under programperioden. En första utvärdering kommer att ske när programmet är färdigställt, en halvtidsutvärdering och en slututvärdering görs sedan av det faktiska utfallet i relation till uppställda mål. I Ds 2009:51 Ansvaret i vissa län för regionalt tillväxtarbete och transportinfrastrukturplanering föreslås att Hallands läns landsting ska ansvara för regionalt tillväxtarbete vilket bl.a. innebär att landstinget övertar uppgiften

15 LÄNSSTYRELSEN 15(15) kommersiell service från länsstyrelsen. Förändringen gäller från 1 januari 2011 och påverkar detta program. Det blir landstinget som kommer att ansvara för uppföljning och utvärdering. En revidering av programmet kan bli aktuellt 2011 utifrån ansvarsförändringen.

Tillväxtenheten Ledningskontoret 2009-12-16. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2009-2013

Tillväxtenheten Ledningskontoret 2009-12-16. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2009-2013 Tillväxtenheten Ledningskontoret 2009-12-16 Regionalt serviceprogram Gotlands län 2009-2013 Innehållsförteckning Inledning och syfte....3 Avgränsning....3 Kopplingar till andra program....3 Bakgrund........4

Läs mer

Ledningskontoret 2014-01-30. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018

Ledningskontoret 2014-01-30. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018 Ledningskontoret 2014-01-30 Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 3 3 Avgränsning... 4 4 Kopplingar till andra program... 4 5 Partnerskap...

Läs mer

Befolkning & tillgänglighet

Befolkning & tillgänglighet Rapport Maj 2009 Befolkning & tillgänglighet En sammanställning av Glesbygdsverkets GIS-kartor Omslagsbilder Karta över Jämtlands län. Illustration: Glesbygdsverket och Nordregio. Tågspår i solnedgång.

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

System för målformulering, uppföljning och utvärdering av de regionala serviceprogrammen

System för målformulering, uppföljning och utvärdering av de regionala serviceprogrammen System för målformulering, uppföljning och utvärdering av de regionala serviceprogrammen 2010 2013 System för målformulering, uppföljning och utvärdering av de regionala serviceprogrammen 2010 2013 Info

Läs mer

Regionalt Serviceprogram. Gävleborgs län 2010-2013

Regionalt Serviceprogram. Gävleborgs län 2010-2013 Regionalt Serviceprogram Gävleborgs län 2010-2013 Innehållsförteckning Sammanfattning..3 Bakgrund.3 Definitioner...3 Koppling till andra program och strategier...4 Hållbar utveckling...5 Genomförande...5

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Uppsala län Inledning. Analys

Regionalt serviceprogram för Uppsala län Inledning. Analys Regionalt serviceprogram för Uppsala län 2014-2018 Inledning Regeringen har uppdragit åt Länsstyrelsen i Uppsala län att utarbeta ett regionalt serviceprogram för perioden 2014-2018. Det regionala serviceprogrammet

Läs mer

Riktlinjer för regionala serviceprogram. Service som tillväxtfaktor i gles- och landsbygder

Riktlinjer för regionala serviceprogram. Service som tillväxtfaktor i gles- och landsbygder Riktlinjer för regionala serviceprogram Service som tillväxtfaktor i gles- och landsbygder Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Samband mellan regionala serviceprogram och regional tillväxtpolitik...

Läs mer

2009-12-16. Regionalt serviceprogram för Blekinge län 2009-2013

2009-12-16. Regionalt serviceprogram för Blekinge län 2009-2013 2009-12-16 Regionalt serviceprogram för Blekinge län 2009-2013 2 Innehåll Regionalt serviceprogram för Blekinge län 2009-2013... 1. Inledning...5 1.1 Bakgrund...5 1.2 Syfte och mål...6 1.3 Genomförande...6

Läs mer

Länsstyrelsen Stockholm 5 december Skärgårdsråd

Länsstyrelsen Stockholm 5 december Skärgårdsråd Länsstyrelsen Stockholm 5 december Skärgårdsråd Nuvarande regionala serviceprogram 2010-2013 Nytt regionalt serviceprogram 2014-2018, 14 mars Våra utgångspunkter Stockholms läns regionala serviceprogram

Läs mer

REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013

REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013 REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013 1) Målformulering Syftet med programmet. Syftet med verksamheten är att bidra till att uppnå en god tillgänglighet till kommersiell och offentlig

Läs mer

Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen

Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen Betydelsen av grundläggande service tillgång till verktyg och smörjmedel Gruppdiskussion: erfarenhetsutbyte

Läs mer

Inledning 3 Bakgrund 3. Koppling till andra program och strategier 5 Servicesamverkan Skåne 5 Analys nuläge och framtid i Skåne 6

Inledning 3 Bakgrund 3. Koppling till andra program och strategier 5 Servicesamverkan Skåne 5 Analys nuläge och framtid i Skåne 6 Regionalt Serviceprogram Skåne 2010-2013 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Definitioner 4 Koppling till andra program och strategier 5 Servicesamverkan Skåne 5 Analys nuläge och framtid i Skåne

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om regionalt tillväxtarbete; Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 15 juni 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer

fakta Om Sveriges glesoch landsbygder Fickfakta 2007.indd 1 2007-12-18 12.50.11

fakta Om Sveriges glesoch landsbygder Fickfakta 2007.indd 1 2007-12-18 12.50.11 fakta Om Sveriges glesoch landsbygder 1 Fickfakta 2007.indd 1 2007-12-18 12.50.11 Innehåll Vad är gles- och landsbygd? Glesbygdsverkets definition 3 Karta gles- och landsbygder 4 Befolkning Befolkning

Läs mer

Service i glesbygd. Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars Catharina Håkansson Boman

Service i glesbygd. Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars Catharina Håkansson Boman 1 Service i glesbygd Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars 2015 Catharina Håkansson Boman Utredningens uppdrag Utreda stöd till en grundläggande nivå av kommersiell service

Läs mer

Regionalt serviceprogram 2014-2018. Länsstyrelsen Norrbotten. Camilla Häggström, Carola Medelid, Roger Ylinenpää

Regionalt serviceprogram 2014-2018. Länsstyrelsen Norrbotten. Camilla Häggström, Carola Medelid, Roger Ylinenpää Regionalt serviceprogram Norrbottens län 2014-2018 Titel Författare: Omslagsbild: Kontakt: Regionalt serviceprogram 2014-2018. Länsstyrelsen Norrbotten. Camilla Häggström, Carola Medelid, Roger Ylinenpää

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen. Info från TRF

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen. Info från TRF 2019-03-21 Info från TRF 1. Handlingsprogram Landsbygds- och skärgårdsstrategin 2. Skärgårdsmedel 3. Bredband 4. Regionala Serviceprogrammet 5. Kartläggning företagande 2019-05-15 1. Handlingsprogram Uppdrag

Läs mer

Serviceplan Strömsunds kommun

Serviceplan Strömsunds kommun Serviceplan Strömsunds kommun 2016-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-20, 29 Utarbetad av Ville Welin SUAB 1 Innehållsförteckning 1.Inledning 3 2.Bakgrund..4 3.Mål o Syfte...5 -Övergripande mål

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag 2013

Ekonomiska stöd till företag 2013 Ekonomiska stöd till företag 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 8 Landsbygdsprogrammet s.

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017 Jämtlands län - Insatser 2017 För att arbetet inom det regionala serviceprogrammet (RSP) fortsatt ska leda till uppsatta mål har följande konkreta insatser

Läs mer

Plan. Varuförsörjningsplan med regler för hemsändningsbidrag KS15-364 003. Föreskrifter. Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa

Plan. Varuförsörjningsplan med regler för hemsändningsbidrag KS15-364 003. Föreskrifter. Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa KS15-364 003 Varuförsörjningsplan med regler för hemsändningsbidrag Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2015-10-23 Antagen av kommunstyrelsen 2015-11-24 86 Innehåll

Läs mer

Varuförsörjningsplan och regler för hemsändningsbidrag i Söderhamns kommun. Antagen av kommunfullmäktige

Varuförsörjningsplan och regler för hemsändningsbidrag i Söderhamns kommun. Antagen av kommunfullmäktige Varuförsörjningsplan och regler för hemsändningsbidrag i Söderhamns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-29 Varuförsörjningsplan och regler för hemsändningsbidrag i Söderhamns kommun 1 Inledning

Läs mer

Region Skåne Näringsliv

Region Skåne Näringsliv Region Skåne Näringsliv Ulf Kyrling Näringslivsutvecklare Tel: +46 40 675 34 16 Mail: ulf.kyrling@skane.se Datum 2015-07-08 1 (6) YTTRANDE från Region Skåne 2015-07-08 Ert dnr: N2015/2989/HL Näringsdepartementet

Läs mer

Program. Diarienummer 300-17631-2008. Regionalt serviceprogram

Program. Diarienummer 300-17631-2008. Regionalt serviceprogram Program Diarienummer 300-17631-2008 Regionalt serviceprogram Jämtlands län 2010 2013 Omslagsbilderna visar Jämtkrafts laddstation för elbilar i Östersund samt skyltar för olika typer av service. Foto:

Läs mer

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2015

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2015 Jämtlands län - Insatser 2015 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2015 För att arbetet inom det regionala serviceprogrammet (RSP) fortsatt ska leda till uppsatta mål har följande konkreta insatser

Läs mer

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet STÄLLNINGSTAGANDE Vårt ärendenr: 2019-06-14 Sektionen för lokal och regional utveckling Ellinor Ivarsson, Gustaf Rehnström Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken

Läs mer

Policy för varuhemsändning. Antagen av kf 52/2014

Policy för varuhemsändning. Antagen av kf 52/2014 Policy för varuhemsändning Antagen av kf 52/2014 Policy gällande varuhemsändningsbidrag i Bräcke kommun Allmänna riktlinjer Enligt förordningen (2000:284) om stöd till kommersiell service får ekonomiskt

Läs mer

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Jämtlands län - Insatser 2016 För att arbetet inom det regionala serviceprogrammet (RSP) fortsatt ska leda

Läs mer

Innehåll. Bilagor 1. Handlingsplan 2014 2. Glesbygds- och landsbygdsområden i Blekinge län

Innehåll. Bilagor 1. Handlingsplan 2014 2. Glesbygds- och landsbygdsområden i Blekinge län 1 2 Innehåll 1. Inledning... 5 2. Bakgrund... 5 3. Analys... 6 3.1 Geografiska förutsättningar och befolkning... 6 3.2 Näringsliv... 7 3.3 Dagligvarubutiker på landsbygden... 8 3.4 Dagligvaruservice i

Läs mer

Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service 2012. Rapport 2013:04

Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service 2012. Rapport 2013:04 Rapport 2013:04 Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service 2012 Denna rapport beskriver utvecklingen av kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygder i olika delar av Sverige. I

Läs mer

att överlämna yttrande till Näringsdepartementet enligt förvaltningens förslag

att överlämna yttrande till Näringsdepartementet enligt förvaltningens förslag Stockholms läns landsting 1(4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-06-22 TRN 2015-0113 Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Ankom Stockholms läns landsting

Läs mer

Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionalt serviceprogram

Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionalt serviceprogram Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionalt serviceprogram 2014-2018. 1 (10) Sammanfattning Det regionala serviceprogrammet är ett viktigt verktyg i samordningen av insatser och aktörer för

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen PM 2017:213 RI (Dnr 111-1133/2017) Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen Remiss från Stockholms läns landsting Remisstid den 19 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Serviceplan

Serviceplan Serviceplan 2016-2018 Serviceplanens syfte är att öka engagemang, förståelse & kunskap kring service som en del av kommunens arbete med näringslivs- & landsbygdsutveckling samt att tillgång till service

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag

Ekonomiska stöd till företag Ekonomiska stöd till företag 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 7 Avslutande kommentarer

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL

Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL YTTRANDE 1(5) Förvaltningsnamn Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL Region Jönköpings län har fått rubricerat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Tillväxtverket; SFS 2009:145 Utkom från trycket den 24 mars 2009 utfärdad den 12 mars 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Tillväxtverket

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionala serviceprogram

Riktlinjer. Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionala serviceprogram Riktlinjer Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionala serviceprogram 2014 2018 Sammanfattning De regionala serviceprogrammen är viktiga verktyg för samordning av insatser och aktörer i arbetet

Läs mer

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 2015-05-27 1(6) Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 1. Sammanfattning Region Örebro län bildades 1 januari 2015. Regionbildningen syftar till att skapa en samlad demokratisk organisation

Läs mer

SERVICE- OCH VARUFÖRSÖRJNINGPLAN FÖR OCKELBO KOMMUN

SERVICE- OCH VARUFÖRSÖRJNINGPLAN FÖR OCKELBO KOMMUN SERVICE- OCH VARUFÖRSÖRJNINGPLAN FÖR OCKELBO KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-17, 107 Inledning Ockelbo kommun består av ett flertal byar runt centralorten. I byarna bor ungefär hälften av Ockelboborna.

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för hållbar tillväxt i företag och ökad nationell och regional konkurrenskraft. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för hållbar tillväxt i företag och ökad nationell och regional konkurrenskraft. Dir. Kommittédirektiv Inrättande av en ny myndighet för hållbar tillväxt i företag och ökad nationell och regional konkurrenskraft Dir. 2008:69 Beslut vid regeringssammanträde den 22 maj 2008 Sammanfattning

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND. Dnr 302-36247-08

LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND. Dnr 302-36247-08 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Dnr 302-36247-08 Det Regionala Serviceprogrammet för 2010-2013 syftar till att stärka servicen för medborgare och företag på landsbygden. Programmet har tagits fram på uppdrag

Läs mer

Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S)

Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S) Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S) Nytt landsbygdsprogram med: 20 konkreta förslag 6 områden Landsbygdskommunen Uppsala Uppsala är inte bara Sveriges fjärde storstad. Både

Läs mer

Statskontoret ska löpande informera Regeringskansliet (Socialdepartementet)

Statskontoret ska löpande informera Regeringskansliet (Socialdepartementet) Regeringsbeslut IV:5 2011-03-31 S2011/3603/SFÖ (delvis) Socialdepartementet Statskontoret Box 8110 104 20 Stockholm Uppdrag att ta fram ett samlat underlag om myndigheternas service i samverkan Regeringens

Läs mer

Med kommersiell service avses dagligvaror, drivmedel, post, apotek och grundläggande betaltjänster.

Med kommersiell service avses dagligvaror, drivmedel, post, apotek och grundläggande betaltjänster. 1 (5) Varuförsörjningsplan Kommunen vill verka för att säkerställa en god kommersiell service och tillfredsställande försörjning av dagligvaror till kommuninvånarna och om möjligt bevara befintligt butiksnät.

Läs mer

Lokalt serviceprogram

Lokalt serviceprogram Lokalt serviceprogram Kommersiell och offentlig service Varuförsörjningsplan 2016-2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Lokalt serviceprogram Övrigt Kf160926, 161 Kommunfullmäktige

Läs mer

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 REDOVISNING Dnr 604-6474-2015 2016-03-14 Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 1.1. Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde

Läs mer

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 sida 1 2013-03-06 Dnr:2013-54 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 Bakgrund VÄSTRA GÖTALAND 2020 sätter ramarna för arbetet med tillväxt

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

Fördelning av medel för insatser inom området kommersiell service i gles- och landsbygder 2011-2014

Fördelning av medel för insatser inom området kommersiell service i gles- och landsbygder 2011-2014 Fördelning av medel för insatser inom området kommersiell service i gles- och landsbygder 2011-2014 1 (12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Tillväxtverkets uppdrag... 3 Tillvägagångssätt...

Läs mer

FÖRSLAG TILL LANDSBYGDS- OCH SKÄRGÅRDSSTRATEGI för Stockholmsregionen

FÖRSLAG TILL LANDSBYGDS- OCH SKÄRGÅRDSSTRATEGI för Stockholmsregionen Bilaga REMISSHANDLING 27 JUNI 2 OKTOBER 2017 FÖRSLAG TILL LANDSBYGDS- OCH SKÄRGÅRDSSTRATEGI för Stockholmsregionen FÖRSLAG TILL LANDSBYGDS- OCH SKÄRGÅRDSSTRATEGI FÖR STOCKHOLMSREGIONEN 1 FÖRSLAG TILL

Läs mer

Rapport 2001:01 2014:6. Regionalt serviceprogram 2014 2018. för kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygd

Rapport 2001:01 2014:6. Regionalt serviceprogram 2014 2018. för kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygd Rapport 2001:01 2014:6 Regionalt serviceprogram 2014 2018 för kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygd Rapport 2014:6 Regionalt serviceprogram 2014 2018 för kommersiell och offentlig service

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2015-10-08 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Denna bredbandsstrategi är en revidering av förgående bredbandsstrategi antagen av kommunstyrelsen 2014-09-18. Allmän bakgrund till

Läs mer

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Piteå kommun 2017-2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Strategi 2017-02-13, 15 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2009-2013. Diarienr: 302-14128-08

Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2009-2013. Diarienr: 302-14128-08 Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2009-2013 Diarienr: 302-14128-08 1 Inledning Detta regionala serviceprogram styr insatser för att försöka främja service på landsbygden. Service på landsbygd

Läs mer

Underlag till regionalt serviceprogram (RSP)

Underlag till regionalt serviceprogram (RSP) Samhällsanalys VGR Analys 2018:25 Västra Götalandsregionen 2018-11-06 Underlag till regionalt serviceprogram (RSP) 2019-2020 Fakta om demografi, sysselsättning, pendling och tillgång till service. 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Regionalt Serviceprogram (RSP) för Kalmar län

Regionalt Serviceprogram (RSP) för Kalmar län Sida 1 2009 11 09 Regionalt Serviceprogram (RSP) för Kalmar län Samrådsupplaga för diskussion i partnerskapet Sida 2 Innehåll Bakgrund Nuläge Befolkning Näringsliv Infrastruktur och kommunikationer Dagligvaror

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Inledning Stöd till kommersiell service är ett av de ekonomiska verktyg som Länsstyrelsen kan använda för att stödja och stimulera tillgången till dagligvaror och

Läs mer

Regionalt Serviceprogram för Västerbottens län 2010-2013 (reviderad mars 2011 och februari 2012)

Regionalt Serviceprogram för Västerbottens län 2010-2013 (reviderad mars 2011 och februari 2012) Regionalt Serviceprogram för Västerbottens län 010-013 (reviderad mars 011 och februari 01) Titel: Regionalt Serviceprogram för Västerbottens län 010-013 Författare: Eivor Ullsten, Gunilla Hedman och Patrik

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 FAKTA I KORTHET Nr. 9 2015 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2014. Den visar hur

Läs mer

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Dagens program 09.30 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 10.15 Venet, så gjorde vi 10.55 Bensträckare 11.00 Vad gäller inför ansökan? 11.45 Lunch (80 kr, betalas kontant)

Läs mer

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179)

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179) En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179) Övergripande mål En livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och

Läs mer

Remiss om investeringsbidrag

Remiss om investeringsbidrag TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Elisabeth Karlsson 2012-10-16 KS 2012/0632 0480-45 00 83 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss om investeringsbidrag Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Bredbandsstrategi 2012

Bredbandsstrategi 2012 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen 2013-01-15 5 Bredbandsstrategi 2012 Bredbandsstrategins syfte Syftet med en bredbandsstrategi för Mörbylånga kommun är att skapa en gemensam målbild samt att belysa utvecklingsbehoven

Läs mer

SAMMANTRÄDESHANDLINGAR REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN 2 JUNI 2015

SAMMANTRÄDESHANDLINGAR REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN 2 JUNI 2015 1 SAMMANTRÄDESHANDLINGAR REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN 2 JUNI 2015 ÄRENDE 4 2 3 4 ÄRENDE 5 5 Länskulturen 2015-04-29 Dnr: RUN/887/2015 Jimmy Eriksson, Kultursamordnare Tfn: 063-14 67 03 E-post: jimmy.eriksson@regionjh.se

Läs mer

Skånes Servicerapport Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service för att bo och verka i Skåne

Skånes Servicerapport Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service för att bo och verka i Skåne Skånes Servicerapport 2018 Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service för att bo och verka i Skåne Betaltjänster Dagligvaror Drivmedel Post- och pakettjänster Bredband Hälso- och sjukvård Grundskolor

Läs mer

Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service. Working paper/pm 2010:08

Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service. Working paper/pm 2010:08 Working paper/pm 2010:08 Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service Rapporten är en underlagsrapport till Regional tillväxt 2010 och beskriver utvecklingen beträffande kommersiell och offentlig

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ökad styrning av myndigheternas lokalisering

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ökad styrning av myndigheternas lokalisering Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ökad styrning av myndigheternas lokalisering Februari 2018 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till förordning om statliga myndigheters

Läs mer

>> aktion : Mönsterås kommun

>> aktion : Mönsterås kommun >> aktion : Mönsterås kommun del 3 Fallstudie Mönsterås kommun en expansiv del av Smålandskusten Mönsterås kommun är en kustkommun i östra Småland intill Kalmarsund och marknadsförs ofta som en kommun

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Örebro län 2010-2013

Regionalt serviceprogram för Örebro län 2010-2013 Regionalt serviceprogram för Örebro län 2010-2013 www.lansstyrelsen.se/orebro Foto: Landsbygdsservice Publ. nr 2010:5 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 2 1.1 Regionala serviceprogram för att stärka landsbygden...

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm ÄRENDET Regionplanenämnden förslag till Regional

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. Serviceplan för Borlänge kommun 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-12-15

Författningssamling i Borlänge kommun. Serviceplan för Borlänge kommun 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-12-15 Författningssamling i Serviceplan för Borlänge kommun 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-12-15 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Serviceplan för 2015-2018 Dokumenttyp Kommunalt styrdokument

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER 1 Företags- och landsbygdsutvecklingsenheten CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER Granskningsdatum

Läs mer

Förord. Dnr 302-36247-08 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND

Förord. Dnr 302-36247-08 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Regionalt Serviceprogram Östergötlands län 2010-2013 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Dnr 302-36247-08 Förord Det Regionala Serviceprogrammet för 2010-2013 syftar till att stärka servicen för medborgare och

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten

Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun Antagen av kommunfullmäktige 2007-12-20 SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten Innehållsförteckning 1. Inledning...1 Syfte...1 Övergripande mål...1 Horisontella

Läs mer

Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service Rapport 2011:10

Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service Rapport 2011:10 Rapport 2011:10 Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service 2011 Denna rapport beskriver utvecklingen av kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygder i olika delar av Sverige. I

Läs mer

REGIONALT SERVICEPROGRAM. Kalmar län

REGIONALT SERVICEPROGRAM. Kalmar län REGIONALT SERVICEPROGRAM 2014 2018 Kalmar län Regionalt Serviceprogram Kalmar län 2014-2018 Börjar gälla den 1 april 2014. Antagen av styrelsen för Regionförbundet i Kalmar län den 7 mars 2014. Inledning

Läs mer

Avgränsning av områden

Avgränsning av områden Avgränsning av områden Annelie Ström Jordbruksverket 036-15 63 28 annelie.strom@jordbruksverket.se Fyra fonder Socialfonden - ESF Regionala utvecklingsfonden - ERUF Landsbygdsfonden - EJFLU Havs- och fiskerifonden

Läs mer

Posten Meddelande AB 2013-03-14. Harald Andersson Per Roxne

Posten Meddelande AB 2013-03-14. Harald Andersson Per Roxne Posten Meddelande AB 2013-03-14 Harald Andersson Per Roxne 40 % av aktierna ägs av den danska staten, 60 % av den svenska. Rösterna delas 50/50 27 miljoner försändelser och 400 000 paket hanteras varje

Läs mer

Hur går det för Halland? - Hallands omvärld och utmaningar. Jörgen Preuss, biträdande regiondirektör med ansvar för regional utveckling

Hur går det för Halland? - Hallands omvärld och utmaningar. Jörgen Preuss, biträdande regiondirektör med ansvar för regional utveckling Hur går det för Halland? - Hallands omvärld och utmaningar Jörgen Preuss, biträdande regiondirektör med ansvar för regional utveckling Regional utveckling och tillväxt i Halland Lag om regionalt utvecklingsansvar

Läs mer

Projektet Hållbara lokala servicelösningar strategi

Projektet Hållbara lokala servicelösningar strategi Projektet Hållbara lokala servicelösningar strategi Bakgrund En väl fungerande allmän vardagsservice är viktig för landsbygden Hela Sverige ska leva driver just nu ett projekt där femton orter arbetar

Läs mer

Slutrapport. Regionala serviceprogram 2009 2013. Rapport 0164

Slutrapport. Regionala serviceprogram 2009 2013. Rapport 0164 Slutrapport Regionala serviceprogram Rapport 0164 Slutrapport Regionala serviceprogram Rapport 0164 Tillväxtverkets publikationer finns att beställa eller ladda ner som pdf på tillväxtverket.se/publikationer.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om stöd till kommersiell service; SFS 2000:284 Utkom från trycket den 23 maj 2000 utfärdad den 11 maj 2000. Regeringen föreskriver följande. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Grundläggande betaltjänster delredovisning av regeringsuppdrag

Grundläggande betaltjänster delredovisning av regeringsuppdrag PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2011-03-30 Dnr: 10-7697 1(13) Grundläggande betaltjänster delredovisning av regeringsuppdrag Kommunikationsmyndigheten PTS Post- och telestyrelsen Postadress: Besöksadress:

Läs mer

Nya metoder för hållbara service lösningar

Nya metoder för hållbara service lösningar Nya metoder för hållbara service lösningar Thomas Westerberg Region Västerbotten Gunilla Hedman Länsstyrelsen Västerbotten Bakomliggande motiv Regionalt serviceprogram 2010-2013 Nya metoder för hållbara

Läs mer

Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen?

Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen? Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen? Region Skåne Joakim Lloyd Raboff Claus Pedersen claus.pedersen@skane.se Inledning RUS och det regionala utvecklingsuppdraget

Läs mer

Lathund 23 resultatmål Alla målen samlade med korta beskrivningar av dess inriktningar.

Lathund 23 resultatmål Alla målen samlade med korta beskrivningar av dess inriktningar. Lathund 23 resultatmål Alla målen samlade med korta beskrivningar av dess inriktningar. POLITISKT PRIORITERAT OMRÅDE ETT ÖPPET OCH LEVANDE MOTALA I ett öppet och levande Motala har alla lika värde och

Läs mer

Stärka konkurrenskraften. landsbygderna med digitalisering och innovation i fokus.

Stärka konkurrenskraften. landsbygderna med digitalisering och innovation i fokus. Stärka myndigheters medverkan i genomförandet av en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. Stärka konkurrenskraften hos företag på landsbygderna med digitalisering och innovation i fokus. Uppföljning

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 9 1(5) BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2015-02-23, 13 Sammanfattning Denna bredbandsstrategi gäller fram till 2020 och redovisar Timrå kommuns

Läs mer