Ett grönt projekt på Gunnesboskolan 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett grönt projekt på Gunnesboskolan 2012"

Transkript

1 Ett grönt projekt på Gunnesboskolan 2012 Birgitta Nilsson och Lisa Gustafson fick pengar från Gröna skolgårdar för ett grönt projekt på Gunnesboskolan. Projektet har pendlat från stort till smått; en första vision var att odla på stora ytor så att t ex måltidsservice skulle ha nytta av det men vi började i det lilla. En upprensning kring vår lilla damm, ett bygge med nya planteringslådor och ett bevattningssystem för växter i fönstret med en förhoppning om fortsatta idéer och kolleger som vill delta. Birgitta och Lisa var på en inspirationsresa till Berlin med den mycket kunniga guiden Manfred Diezten. En landskapsarkitekt som arbetat hårt för en grönare miljö inne i Berlin och framförallt på stadens skolgårdar. Detta blev förändringen ht-12 på Gunnesboskolan På Gunnesboskolan har vi haft en slumrande skolgård med risiga bärbuskar, fruktträd och en damm med vildvuxna buskage runt omkring. Vi kände att vi ville röja upp och använda odling och utemiljö som ett sätt att lära och ett att det ska bli ett område att koppla av i. Vi startade med att röja upp vissa delar runt dammen för att få in ljus och göra det mer lättillgängligt för eleverna, att kunna gå ut och sätta sig för att snacka och göra skolarbete. Dessutom planterade eleverna olika sorters lökar mellan träden och buskarna som kommer att lysa upp i början av våren innan bladen kommer och skuggar marken. Några nya bärbuskar är fyra stycken björnbärsplantor(utan taggar) som planterades mot ena huskroppen och tre stycken havtornsbuskar och de fick stå tillsammans mellan några äppleträd. Havtornsbuskar kan bli ganska stora och därför ville vi inte ha dem nära fönsterna så att de tar ljuset in i klassrummen.

2 Årskurs 7 planterar havtornsbuskar med hjälp av Nils. En hane "Svenne" och två honor "Julior". År 7 planterar björnbärsbuskar-när blir det bär? Fönsterodling Vår slöjdlärare Jens tyckte att luften kändes torr och dammig i salen och då tänkte han att ett bevattningssystem med växter vore bra. Han startade detta projektet genom att köpa in ett system som innefattade en luftpump, slangar och kedjor. Luftpumpen hjälper till att trycka upp vattnet till de översta växterna och sedan rinner vattnet ner längs kedjor till underliggande krukor. Ett mycket enkelt men smart system. Efter ett tags trixande fick han det hela att fungera, det som även behövs är plastdunkar och flaskor att plantera i och som vattenbehållare. När han hade fått detta att fungera, köpte han in fler, då kommer hela huslängan att få ljusbelysta bevattningssystem.

3 Planteringslådor Åk 7 fick som teknikuppgift att konstruera planteringslådor som till sist skulle muras upp med hjälp av lecablock. De startade med att titta och mäta upp området där lådorna skulle stå, nästa steg var att rita en skiss som de färglade. Två ritningar, en framifrån och en ovanifrån i skala 1:10 för att få en känsla av hur många block som behövdes och hur stor den skulle bli, sen gjorde alla en modell av sockerbitar. Utifrån byggena valde Åsa och Lisa ut två stycken från varje klass som vi sedan murade upp med lecablock.på skolgården. Men innan dess behövdes kreativa idéer som skulle skissas upp och färgläggas. Det enda som är kvar nu är att putsa och dekorera byggena. Dessa ska det planteras i till våren.

4 Ritningar i skala 1:10, en framifrån och en ovanifrån. Tillsist gjorde alla en modell av sockerbitar. Åsa och Lisa valde ut fyra stycken, två från 7a och två från 7a, som skulle vara hyfsat enkla att bygga och av olika utseende. Lecablock, murbruk, puts, sågar och spadar köptes in efter att eleverna gjort beräkningar på hur mycket som skulle gå åt.

5 Efter mycket grävande och sågande, speciellt på åttahörningen, var det dags att foga samman alla bitarna.

6 Så i nästa vecka putsar vi våra skapelser och dekorerar dem med kakelbitar som eleverna får ta med sig. Ett antal kubikmeter jord och voila färdiga att plantera i. Birgitta, vår hem- och konsumentkunskapslärare, har haft en timme i veckan med en blandad grupp åk 6. På den timmen har de inventerat hur skolgården såg ut i form av ätliga växter. Eleverna fick sedan fundera över vilka sorts växter som kunde vara användbart att odla både i växthus och utomhus. De har också fått plocka plommon och äpplen från våra fruktträd som de sen gjorde äpplepaj och plommonkompott på med hemlagad vaniljglass. En av gångerna gick åt till att undersöka nypon och koka nyponsoppa och en annan gång fick de göra en undersökning av rotfrukter genom att provsmaka dem, efter att de ugnsrostats med dip. De har även haft äppelprovsmakning mellan importerade och ekologiska inhemska äpplen, vilket var mycket uppskattat. I samband med detta var det naturligt att prata och testa våra olika sinnen och vilken betydelse de har för hur vi uppfattar smaken på maten. Vi har plockat plommon och äpplen i skolträdgården med mat och hälsa gruppen. Det var svårt att plocka äpplena för att de satt högt upp. så vi använde pallar och stegar för att klättra och plocka plommonen och äpplena. Vi fick två påsar äpplen och fyra påsar plommon. Vi gjorde paj av äpplena och plommonkompott av plommonen. Det var roligt och gott.

7 Äppelmoj á la Niclas Ingredienser till två portioner: 2 äpplen 2 msk syltsocker 1/2-1 krm mals kardemumma Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Skala och tärna äpplena. 3. Lägg ner äppeltärningarna i en kastrull, häll på syltsockret och låt det värmas med frukten under ett par minuter. 4. Blanda i lite malen kardemumma i äpplekompotten. 50 g smör 2 msk strösocker 1 dl vetemjöl 1. Blanda smör, socker och mjöl med händerna till en smulig deg. 2. Strö ut smuldegen över ett smörpapper i en långpanna och sätt in i ugnen. 3. Ta ut ur ugnen när degen fått en gyllenbrun färg. 4. Hacka upp smuldegen lite grann. 5. Servera i glas med smuldegscrunch i botten, sedan kompott och därefter lite mer crunch ovanpå. 6. Avsluta med en klick vaniljsås på toppen. Om du vill ha god plommonkompott så ta lite socker och plommon och koka ihop. Jag tyckte att äppelpajen var god, men plommonkompotten var inte min smak riktigt. Annars var det gott. Nils ställde fram tio olika sorters äpple och skar upp äpplena i små bitar. Vi fick varsin lapp att skriva numret av det äpplet man tyckte var godast och jag tyckte att nummer tio var godast, Nils tyckte att det var bra om man skrev att nummer tio var godast eftersom att den

8 var ekologisk. Ekologiskt betyder att maten inte är besprutad och då är maten mycket nyttigare. Vi planterade olika löksorter som t.ex krokus, snödroppar, Scilla. Vi planterade dom runt dammen på vår skola och vid det lilla vattenfallet (som inte funkar) Reflektioner över projektet En del elever som inte annars lyser i klassrummet kommer nu till sin rätt och trivs utmärkt med lite mer utearbete. Härligt med den lilla gruppen i åk 6 som haft möjlighet att göra lite mer i odlingsprojektet. Eleverna tycker det har varit roligt att göra ett riktigt projekt utomhus, att det verkligen blev odlingslådor som vi ska använda på riktigt. Många har reagerat på bevattningssystem och blivit nyfikna på hur det fungerar och att det ser fint ut. Ibland har det varit svårt att sysselsätta hela klassen med vettiga uppgifter och att de har svårt för att sitta själva i klassrummet och arbeta med uppgifter. Vid inköp av saker har det varit besvärligt att hinna med och tungt vid inköp av lecablock, murbruk och putsbruk. Tanken är att till våren plantera både blomprakt för ögat och ätliga goda växter för matlagningen och dessutom kan de ge inblick i växters livsprocess och samarbete med omgivningen. Detta ska få utvecklas mer och mer under ett antal år. Eleverna har blivit medvetna om hur de från en idé har arbetat sig fram till en färdig produkt. Ekonomi Pengarna har vi framförallt använt till material, både trädgårdsredskap, byggmaterial, vårlökar och bevattningssystem. Framtidsplaner Vi kommer att fortsätta med ett samarbete med Malmö lärarhögskola som gör ett forskningsprojekt med elevernas inställning och motivation när vi arbetar med vårt odlingsprojekt. Det som ligger närmast i tiden är att vi ska odla i våra nybyggda planteringslådor till våren och då ska vi också göra i ordning våra växthus och bl a dra upp plantor att sätta ut. Jens kommer också att fortsätta med sina fönsterplanteringar. Längre i framtiden har vi en önskan om att snygga till vår damm som just nu läcker vatten. Vi har också tänkt tillverka ett insektshotell som är bra både för pollineringen av våra växter men också intressanta objekt att undersöka i biologin.

RECEPT FINA FISKEN. 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR

RECEPT FINA FISKEN. 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR MATGLÄDJE MED ABROTOS RECEPT FINA FISKEN 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR ABROTOS KOOPERATIV EKONOMISK FÖRENING UPPLANDS VÄSBY Sötpotatischips med Pilgrimsmussla

Läs mer

Forest Berry Int. AB, Kaggestorp Gård, 544 93 HJO Telefon 0502-310 55 Fax 0502-312 45 www.forestberry.se

Forest Berry Int. AB, Kaggestorp Gård, 544 93 HJO Telefon 0502-310 55 Fax 0502-312 45 www.forestberry.se Ingers glassorbet-tårta till 10-12 per 1 liter vaniljglass 1,2 liter frysta blåbär 2 dl crème fraiche ½-1 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 1 färdigköpt marängbotten, ca 20 cm diameter En pajform med löstagbar

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016 Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS-2016-15000 Österskolan 2016 I februari 2016 började vi på skolan planera för ett Gröna Skolgårdsprojekt. En solficka som anlades 2006

Läs mer

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Recept...3 Dokumentation blåbärs pannkaka 8 Dokumentation klassisk svensk pannkaka 9 Pannkakans historia.10 Min egen pannkakas berättelse..11 Källförteckning..13 2 Blåbärspannkaka

Läs mer

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche Glutenfri kladdkaka med dulce de leche 3 ägg 1 dl farinsocker 1½ dl strösocker 2 dl glutenfria havregryn ½ dl glutenfritt ströbröd 5 msk kakao 200 g Arla Svenskt Smör 50 g mörk choklad ½ burkar karamelliserad

Läs mer

adventspyssel Mysigt bygg pepparkakshuset ritat av Mia Öhrn hus & hems pepparkakshus 2011 Julstöka med oss!

adventspyssel Mysigt bygg pepparkakshuset ritat av Mia Öhrn hus & hems pepparkakshus 2011 Julstöka med oss! Mysigt adventspyssel bygg pepparkakshuset ritat av Mia Öhrn hus & hems pepparkakshus 2011 Julstöka med oss! 2011 Ritat av Mia Öhrn Bygg Hus & Hems historiska pepparkakshus! Att bygga pepparkakshus är roligt

Läs mer

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22 Kycklingfilé med äppleoch curryröra vecka 22 familj Kycklingfilé med äppleoch curryröra cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2087 kj/501 kcal. Protein 44,3 g. Fett 13,4 g. Kolhydrater 45,9 g.

Läs mer

Feriepraktik Bakelser

Feriepraktik Bakelser Feriepraktik 2017 - Bakelser Nutella & Jordnötsbitar Ingredienser: 1 dl strösocker 2 dl ljusirap 300 g nutella 5 dl special K flingor 1 ½ dl salta jordnötter 200 g mörk choklad Ca 100 st Gör så här: 1.

Läs mer

BAKNING ÄTBAR SLIME INGREDIENSER INSTRUKTIONER

BAKNING ÄTBAR SLIME INGREDIENSER INSTRUKTIONER BAKNING ÄTBAR SLIME ½ msk vatten 1 msk saftkoncentrat 1 msk fiberhusk (finns i glutenfri avdelning) Några droppar karamellfärg (valfri färg) Blanda fiberhusk och saftkoncentrat Tillsätt vatten efter önskad

Läs mer

Våra godaste desserter

Våra godaste desserter Våra godaste desserter Låt dig inspireras Slutet gott, allting gott Vi är många som tycker att något sött hör till efter en god middag. Här har vi samlat några av våra allra godaste desserter, från exotisk

Läs mer

Ett Grönt lärande Gunnesboskolan åk 6-9 HT 2015 Rapport med redovisning och utvärdering

Ett Grönt lärande Gunnesboskolan åk 6-9 HT 2015 Rapport med redovisning och utvärdering Ett Grönt lärande Gunnesboskolan åk 6-9 HT 2015 Rapport med redovisning och utvärdering Bakgrund: På Gunnesboskolan har vi haft en slumrande skolgård med risiga bärbuskar, fruktträd och en damm med ett

Läs mer

Hallands kulturhistoriska museum

Hallands kulturhistoriska museum Hallands kulturhistoriska museum Alla recepten nedan förutom konfekten kommer från Anna Weckers kokbok som ursprungligen publicerades på tyska 1597. Boken publicerades även på danska, delar av den 1616

Läs mer

Kycklingklubba med sötpotatiskross. vecka 51

Kycklingklubba med sötpotatiskross. vecka 51 Kycklingklubba med sötpotatiskross och oregano vecka 51 inspiration Kycklingklubba med sötpotatiskross och oregano Möra kycklingklubbor serveras här tillsammans med en sötpotatiskross. Den ger en krämighet

Läs mer

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag)

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag) && SÄRSTA&WÄRDSHUS& Dragon'(och(vitlöksströmming( 600g strömmingsfiléer Ättikslag) 5dl vatten 1dl ättiksprit 1msk salt Senapssås)med)dragon 3dl smetana ½dl majonnäs 2msk senap 1st pressadvitlöksklyfta

Läs mer

Meny. Dryck: Cordon Negro. Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay)

Meny. Dryck: Cordon Negro. Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay) Meny Aperitif Förrätt Varmrätt Efterrätt Kaffe: Mumsbitar Dryck: Cordon Negro Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay) Zucchinipiccata med paprikaris Bröd med tomat och timjan Dryck:

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

God ost i gott sällskap

God ost i gott sällskap God ost i gott sällskap Bland bedårande bekantskaper Goda måltider kräver ingredienser av högsta kvalitet. Det är som att komponera musik. Fel ton och det klingar falskt. På Ostkompaniet tillverkar vi

Läs mer

familj Kalkonpasta med senap och timjan Kycklinglår i ugn med lök, paprika och oliver Stekt torsk med äggsås

familj Kalkonpasta med senap och timjan Kycklinglår i ugn med lök, paprika och oliver Stekt torsk med äggsås adagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 49 a Kalkonpasta med senap och timjan b Kycklinglår i ugn med lök, paprika

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 35 Salsiccia med krämig kål Spaghetti med tomatsås och fetaost

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 35 Salsiccia med krämig kål Spaghetti med tomatsås och fetaost a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 35 a Salsiccia med krämig kål b Spaghetti med tomatsås och fetaost c Halstrad tonfisk med tapenadepotatis och tomat familj v 35 Veckans

Läs mer

Ugnsstekt torsk med äggsås. vecka 9

Ugnsstekt torsk med äggsås. vecka 9 Ugnsstekt torsk med äggsås vecka 9 familj Ugnsstekt torsk med äggsås cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2159 kj/ 516 kcal. Protein 41,5 g. Fett 13,9 g. Kolhydrater 52,1 g. Ingredienser: 1

Läs mer

Ryds Vin- och Gourmetklubb. Meny Crostini med getostkräm respektive parmalindad halloumi

Ryds Vin- och Gourmetklubb. Meny Crostini med getostkräm respektive parmalindad halloumi Ryds Vin- och Gourmetklubb Meny 2011-11-19 Starter: Förrätt: Huvudrätt: Dessert: Crostini med getostkräm respektive parmalindad halloumi Skaldjurscocktail Getostfylld parmalindad kycklingfilé med rotfrukter

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 34 Ugnsbakad korv med tomat och äpple Kyckling med sojamajonnäs och picklade grönsaker

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 34 Ugnsbakad korv med tomat och äpple Kyckling med sojamajonnäs och picklade grönsaker a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 34 a Ugnsbakad korv med tomat och äpple b Kyckling med sojamajonnäs och picklade grönsaker c Kotlett med coleslaw och rostad potatis Veckans

Läs mer

Ett Grönt lärande Gunnesboskolan Nedre 2014 Rapport med redovisning och utvärdering

Ett Grönt lärande Gunnesboskolan Nedre 2014 Rapport med redovisning och utvärdering Ett Grönt lärande Gunnesboskolan Nedre 2014 Rapport med redovisning och utvärdering Bakgrund: På Gunnesboskolan har vi haft en slumrande skolgård med risiga bärbuskar, fruktträd och en damm med ett vildvuxet

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 104-110 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHILI SIN CARNE 1 paket Hälsans Kök Färs 1 burk krossade tomater 1 hackad lök 2 tärnade paprikor 1 burk kidneybönor Olivolja 2 tsk chilipulver 1 tsk paprikapulver

Läs mer

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill A Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill Genom att koka kycklingen i buljong får den mycket smak. En skvätt av buljongen blir också en bra bas till den krämiga

Läs mer

Gourmetmiddag 19e november Meny

Gourmetmiddag 19e november Meny Gourmetmiddag 19e november 2016 Tema: Thanksgiving Meny Starter: Ädelostfyllda dadlar Förrätt: Gratinerad sparris Huvudrätt: Amerikansk kalkon med stuffing samt sötpotatisgratäng med marshmallows och tranbärssås

Läs mer

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35 Saffransgryta med räkor och dill vecka 35 familj Saffransgryta med räkor och dill cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2910 kj/ 697 kcal. Protein 34,1 g. Fett 36,5 g. Kolhydrater 54,9 g. Ingredienser:

Läs mer

Bi Bim Bap. med räkor. Vecka 16

Bi Bim Bap. med räkor. Vecka 16 Bi Bim Bap med räkor A Bi Bim Bap med räkor Bi Bim Bap är en koreansk specialitet där flera olika sorters grönsaker läggs ovanpå nykokt ris i en djup skål. Den här gången har vi valt att toppa rätten med

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar!

Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar! Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar! Om oss Vi är tre tjejer som går tredje året på Handels- och administrationsprogrammet på Kungsängsgymnasiet här i Sala. Det här är vårt projektarbete. Vi har valt

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 18 MÅNDAG Fisk

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

Crêpes, Pajer. Fridrik Andersen

Crêpes, Pajer. Fridrik Andersen Crêpes, Pajer Fridrik Andersen Steinerskolan, 13.02.2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Squash pirog... 3 Paj med lax och citron... 4 Getostpaj med tomat och rostade frön... 6 Crêpes med champinjoner och sojabönor...

Läs mer

9 december 2018 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur

9 december 2018 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur Matglädje MED ABROTOS RECEPT 9 december 2018 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Laxkanapé Ingredienser: ljust formbröd fänkålsgravad

Läs mer

Krämig pasta med halloumi och tomat. vecka 22

Krämig pasta med halloumi och tomat. vecka 22 Krämig pasta med halloumi och tomat vecka 22 familj Krämig pasta med halloumi och tomat cirka 20 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3091 kj/740 kcal. Protein 29,5 g. Fett 43,6 g. Kolhydrater 55,0 g.

Läs mer

Spaghetti med majs och torrsaltat bacon. vecka 3

Spaghetti med majs och torrsaltat bacon. vecka 3 Spaghetti med majs och torrsaltat bacon vecka 3 inspiration Spaghetti med majs och torrsaltat bacon I detta recept är det den torrsaltade baconen som gör det extra piffigt. Tillsammans med bland annat

Läs mer

familj Frötoppad lax med mos Höstpasta med sockerärter och senap Kyckling med krämig gnocchi

familj Frötoppad lax med mos Höstpasta med sockerärter och senap Kyckling med krämig gnocchi adagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 46 a Frötoppad lax med mos b Höstpasta med sockerärter och senap c Kyckling

Läs mer

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Paul Svensson Couscous tagine med ugnsrostade grönsaker, yoghurt och saffran fullkornscouscous grönsaksbuljong 9 dl 7,5 dl lagerblad 2 gurkmeja saffran y msk 1 g tomater 3 aubergine

Läs mer

Krämig papardelle med portabello. vecka 43

Krämig papardelle med portabello. vecka 43 Krämig papardelle med portabello vecka 43 inspiration Krämig papardelle med portabello Avnjut en krämig papardelle med portabello. Svampen ansas, skivas och steks tillsammans med lök. Koka upp grädden,

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 16. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med kasslerpytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis.

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 16. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med kasslerpytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis. Äkta matglädje HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers.

Läs mer

Christine Gustavsson Lott nr 87

Christine Gustavsson Lott nr 87 Christine Gustavsson Lott nr 87 Min kolonilott har jag haft sen 2000. Ibland känns det som om jag alltid varit där, men jag tycker ändå att det då och då känns som om jag fortfarande är ny. När jag var

Läs mer

Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl

Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl Skala löken, skär den i skivor och fräs den i stekpanna

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a5dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 35 a Pizzagratinerad kassler med pasta b Köttbullar i gräddsås med gurka c Pestolasagne med majs d Stekt torsk med kall kaviarsås e Kycklinggryta

Läs mer

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd LEVAIN BRÖD 1 stort levain bröd 10 g färsk jäst 6 dl ljummet vatten 14 15 dl vetemjöl special 4 dl surdeg av vete (se nedan) 1 1/2 msk salt 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Smula jästen i en bunke och lös upp den

Läs mer

Gunnesbo grönt lärande utvärdering/redovisning ht-12 till vt-13

Gunnesbo grönt lärande utvärdering/redovisning ht-12 till vt-13 Gunnesbo grönt lärande utvärdering/redovisning ht-12 till vt-13 Vårt projekt har fortsatt under vårterminen med följande delar: Fönsterodling En grupp elever i år 6 planerade, byggde och planterade växter

Läs mer

1 portion Saltå Havregryn... 1 dl Vatten... 2,25 dl Salt. Koka upp havregryn och vatten, låt småputtra i 3-5 minuter. Smaka av med salt.

1 portion Saltå Havregryn... 1 dl Vatten... 2,25 dl Salt. Koka upp havregryn och vatten, låt småputtra i 3-5 minuter. Smaka av med salt. Gott med gröt Gott med gröt Att få börja dagen med en varm och mjuk gröt gör oss så gott. Gröten mättar skönt och vi känner oss stärkta. Och gröt går ju att variera i det oändliga. Här har vi samlat våra

Läs mer

Lax med tomatsallad och saffransris. vecka 39

Lax med tomatsallad och saffransris. vecka 39 Lax med tomatsallad och saffransris vecka 39 inspiration Lax med tomatsallad och saffransris Lax gör att vardagsmiddagen känns lyxig. Här får den sällskap av saffransris och tomatsallad. De paprikakryddade

Läs mer

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 2 BRÖD GÖR SÅ HÄR:

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 2 BRÖD GÖR SÅ HÄR: Kryddigt bröd Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 2 BRÖD 4 dl mörk sirap 4 dl naturell yoghurt 6 dl vetemjöl 1 dl linfö eller krossat

Läs mer

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter.

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 1 Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 7 Recept Foto: Holger Edström Fru Grills kardemummabröd med äpplen Ingredienser 35 bitar 200 g smör 2 st ägg 3

Läs mer

familj Ärtplättar med cottage cheese och tomatsallad Gräslöksstekt lax med blomkålsmos Hoisinkyckling med edamamebönor

familj Ärtplättar med cottage cheese och tomatsallad Gräslöksstekt lax med blomkålsmos Hoisinkyckling med edamamebönor a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 50 a Ärtplättar med cottage cheese och tomatsallad b Gräslöksstekt lax

Läs mer

Ställ höga KRAV på ditt höstmys

Ställ höga KRAV på ditt höstmys Ställ höga KRAV på ditt höstmys Egentligen är det rätt konstigt. Som vi längtade efter färskpotatisen, utomhusgrillningen och de kalla såserna. Plötsligt är sommaren över och det vi i våras längtade efter

Läs mer

Klimatsmart vardag antar du utmaningen?

Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Var med och bidra till ett mer hållbart Örebro! Klimatsmart vardag hjälper dig att leva ett smartare liv. Ny klimatutmaning varje månad. Gröna veckan Hur klimatsmart

Läs mer

Vecka 25. Prickiga fisknuggets. Ugnsbakade bönor med crème fraiche. Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami. Kinesisk färspanna

Vecka 25. Prickiga fisknuggets. Ugnsbakade bönor med crème fraiche. Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami. Kinesisk färspanna Vecka 25 Prickiga fisknuggets Ugnsbakade bönor med crème fraiche Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami Kinesisk färspanna Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 23 MÅNDAG Kycklingcurry

Läs mer

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska.

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. Det franska köket förknippas ofta med tidskrävande metoder och svårfunna råvaror. Så behöver det inte alls vara. På bistron och brasseriet i Frankrike serveras ofta

Läs mer

baka med mcvitie s smarriga recept som är enkla att göra!

baka med mcvitie s smarriga recept som är enkla att göra! baka med mcvitie s smarriga recept som är enkla att göra! originalet! Ett kex om dagen håller doktorn borta från magen? McVitie s Digestive Original var medicin från början McVitie s Digestive är bakat

Läs mer

Två desserter du kan variera och enkelt sätta din egen touch på.

Två desserter du kan variera och enkelt sätta din egen touch på. Två desserter du kan variera och enkelt sätta din egen touch på. Ekströms hjälper dig att bjuda på något ambitiöst på enklast tänkbara sätt. Ett sätt är att förbereda tids ödande moment för desserter som

Läs mer

Krämig skinkgryta med gröna bönor. vecka 21

Krämig skinkgryta med gröna bönor. vecka 21 Krämig skinkgryta med gröna bönor vecka 21 familj Krämig skinkgryta med gröna bönor cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3206 kj/767 kcal. Protein 39,8 g. Fett 42,4 g. Kolhydrater 54,3 g. Ingredienser:

Läs mer

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad 4 port coscous 600 g blandfärs 0,5 röd lök 0,25 vitlök 1 tsk salt 0,5 tsk sambal oelek 0,5 tsk mald spiskummin 2msk mjölk Sås: 3 dl gräddfil 2 msk chilisås

Läs mer

Bullbak för fika i bersån

Bullbak för fika i bersån 1 Bullbak för fika i bersån Bullar för kalaset, fikat eller bara för att ha i frysen. Här är fem recept på goda bullar. Foto: Ulf Svensson Grunddeg till vetebullar Ingredienser 40 bullar 50 g jäst, för

Läs mer

En levande skolgård genom våra sinnen vt och ht Barngrupp Förskolan åk 3

En levande skolgård genom våra sinnen vt och ht Barngrupp Förskolan åk 3 En levande skolgård genom våra sinnen vt och ht 2011. Barngrupp Förskolan åk 3 Att få en levande utemiljö genom de 5 sinnena på Freinetskolan F-3 Under vt och ht 2011 har vi jobbat med vårt skolprojekt.

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka så kommer vi laga några av Sveriges mest uppskattade klassiska rätter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 47 MÅNDAG

Läs mer

Chicken massamun curry med ris. vecka 4

Chicken massamun curry med ris. vecka 4 Chicken massamun curry med ris vecka 4 familj Chicken massamun curry med ris cirka 20 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2419 kj/581 kcal. Protein 42,6 g. Fett 18,8 g. Kolhydrater 57,3 g. Ingredienser:

Läs mer

Vintermeny med vårsmak

Vintermeny med vårsmak Ryds Vin- och Gourmetklubb Vintermeny med vårsmak 2013-02-02 Starter: Förrätt: Varmrätt: Dessert: Spröda knäckepinnar Wontonknyten med krabba Lamm med salt och örtblandning Fruktfinal Välkomna på efterträff

Läs mer

Fänkålssoppa med kräftor och krasse. Vecka 9

Fänkålssoppa med kräftor och krasse. Vecka 9 Fänkålssoppa med kräftor och krasse A Vecka 9 Fänkålssoppa med kräftor och krasse En krämig soppa med smak av fänkål, dragon och citron, smaker som passar utmärkt till havets läckerheter. Delikata sojabönor

Läs mer

Kycklingcasserole med dijon och haricots verts. vecka 47

Kycklingcasserole med dijon och haricots verts. vecka 47 Kycklingcasserole med dijon och haricots verts vecka 47 inspiration Kycklingcasserole med dijon och haricots verts Denna franska casserole, eller gryta, smaksätts med matlagningsvin, dragon och en klick

Läs mer

Färsgryta med papayasallad. vecka 17

Färsgryta med papayasallad. vecka 17 Färsgryta med papayasallad vecka 17 inspiration Färsgryta med papayasallad I denna rätt på färsgryta är det papayasalladen som står för det där lilla extra. Den kombineras med ingredienser som lök, lime

Läs mer

familj Kassler med mos och ärtor Fisk- och räkgryta med saffran Fläskfärs i kokosmjölk

familj Kassler med mos och ärtor Fisk- och räkgryta med saffran Fläskfärs i kokosmjölk a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 48 a Kassler med mos och ärtor b Fisk- och räkgryta med saffran c Fläskfärs

Läs mer

Broccolipestopasta. vecka 22

Broccolipestopasta. vecka 22 Broccolipestopasta vecka 22 inspiration Broccolipestopasta En färgsprakande grön broccolipesto med pasta står för smakerna i denna måltid. Peston tillreds då broccoli mixas med parmesan, mandel och olivolja.

Läs mer

Avrunda påskfesten med smakrika godsaker

Avrunda påskfesten med smakrika godsaker Pressmeddelande Februari 2018 Avrunda påskfesten med smakrika godsaker Påsken närmar sig och vi kan äntligen se fram emot ljusare, färggladare tider såväl ute som hemma i köket. Piffa upp påskbordet med

Läs mer

TARTE FLAMBÉE. med Tartimalin färskost

TARTE FLAMBÉE. med Tartimalin färskost TARTE FLAMBÉE med Tartimalin färskost PIZZA PÅ FRANSKA Tarte flambée, flammkuchen, pizza bianco? Ja, visst är det så att kärt barn har många namn. Tarte flambée har sitt ursprung i Alsace i det östligaste

Läs mer

Halloumisallad, 2-4 portioner

Halloumisallad, 2-4 portioner vego l l i t t e vin HALLOUMI SALLAD! Halloumisallad, 2-4 portioner 200 g halloumi 1/2 citron 1 paket romansallad 1/2 rödlök 1 st pitabröd 2 tomater 1 knippe färsk bladpersilja 1/2 zucchini 1 gul paprika

Läs mer

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 1 bröd.

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 1 bröd. Kryddigt bröd Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 1 bröd 1 dl mörk sirap 2 dl naturell yoghurt 3 dl vetemjöl ½ dl linfö eller krossat

Läs mer

EriksfältsBladet. Årgång 2016 Nummer 2. Medlemsintervju Sid 4-5. Ordförande har ordet Sid 2. Recept Sid 7. Ordförande har ordet

EriksfältsBladet. Årgång 2016 Nummer 2. Medlemsintervju Sid 4-5. Ordförande har ordet Sid 2. Recept Sid 7. Ordförande har ordet EriksfältsBladet Ordförande har ordet Årgång 2016 Nummer 2 Ordförande har ordet Sid 2 Medlemsintervju Sid 4-5 Recept Sid 7 1 Ordförande har ordet Hösten närmar sig och utemiljön är så gott som klar och

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

Pasta arrabbiata med räkor och broccoli. vecka 51

Pasta arrabbiata med räkor och broccoli. vecka 51 Pasta arrabbiata med räkor och broccoli vecka 51 inspiration Pasta arrabbiata med räkor och broccoli En mumsig pasta arrabbiata passar de flesta. Tillagad med krispig broccoli, goda räkor och fräscha oliver.

Läs mer

Surprise Middag Avec Lönkan, 12.9 2012

Surprise Middag Avec Lönkan, 12.9 2012 Surprise Middag Avec Lönkan, 12.9 2012 Innehållsförteckning Kräftströmming... 3 Chevice på sik... 4 Jordärtskockssoppa... 5 Beef Wellington... 6 Duxelles... 7 Rödvinssås... 8 Grönsaker... 9 Stuvad potatis...

Läs mer

Mårten Gås mm. Steinerskolan, 11.11.2015. med Hencca Vilén och Anders Mattas

Mårten Gås mm. Steinerskolan, 11.11.2015. med Hencca Vilén och Anders Mattas Mårten Gås mm. Steinerskolan, 11.11.2015 med Hencca Vilén och Anders Mattas Innehållsförteckning Stekt Gås med gräddsås och äppelhalvor...3 Gräddsås...4 Rödkål...5 Rösti potatis...6 Flygande Jakob...7

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Adventsgourmet med lite höstligt vilt Lördagen den 29 november 2008 kl

Adventsgourmet med lite höstligt vilt Lördagen den 29 november 2008 kl Adventsgourmet med lite höstligt vilt Lördagen den 29 november 2008 kl. 18.00 Starter Ost- och pepparkaksstubbe med glögg Förrätt Jordärtskockssoppa med grissini Huvudrätt Marinerad älgstek med rotfruktspaj

Läs mer

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer.

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer. Viktor Westerlind, Årets Kock 2009 Tävlingsuppgift 2: Naturlighet möter teknik, 4 portioner Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta

Läs mer

familj Tomatpasta med bresaola och mozzarella Järpar med persiljesås Goda pizzafisken Vecka 33 Enkelt, gott och snabbt på bordet ica.

familj Tomatpasta med bresaola och mozzarella Järpar med persiljesås Goda pizzafisken Vecka 33 Enkelt, gott och snabbt på bordet ica. a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 33 a Tomatpasta med bresaola och mozzarella b Järpar med persiljesås c Goda pizzafisken Veckans råvaror Glöm inte att smaka av rätterna

Läs mer

6 sätt att laga småländska isterband

6 sätt att laga småländska isterband 6 sätt att laga småländska isterband Historik 1939 startade Verner Grönqvist den lanthandel som genom sina isterband skulle komma att bli en lokal popularitet. Att isterbanden blev så uppskattade berodde

Läs mer

vego Gröna och sköna maträtter lagade från grunden Vecka 5 Mandelbakad portabello med rödlökskräm Tomatpasta med grillad paprika och oliver

vego Gröna och sköna maträtter lagade från grunden Vecka 5 Mandelbakad portabello med rödlökskräm Tomatpasta med grillad paprika och oliver a3dagar 4 Personer vego Gröna och sköna maträtter lagade från grunden Vecka 5 a Mandelbakad portabello med rödlökskräm b Tomatpasta med grillad paprika och oliver c Morotsrårakor med kikärtsröra och ost

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet ROSA BANDET EDITION a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 42 a Broccolisoppa med tunnbrödsrulle b Chicken nuggets med arrabbiatakräm c Hoisinstekt lax med gröna bönor ica.se/matkasse

Läs mer

TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST

TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST TEMA 1 Frukt och grönsaks-smoothies Smothie Recept Jordgubbs-smothie Ingredienser 3 bananer 1 lit lättyoghurt naturell 200 frysta jordgubbar 2 havregryn Gör så här Tvätta

Läs mer

Kycklingbullar och morotskräm. vecka 8

Kycklingbullar och morotskräm. vecka 8 Kycklingbullar och morotskräm med apelsin vecka 8 inspiration Kycklingbullar och morotskräm med apelsin Den färgsprakande morotskrämen bryter av med en lite sötsyrlig smak av äppelcidervinäger och apelsin.

Läs mer

FODMAP- RECEPT. Som gör magen glad

FODMAP- RECEPT. Som gör magen glad AuberginelasagNe 5 msk olivolja 2 burkar krossade tomater á 400 g 2 msk tomatpuré 2 tsk oregano 2 tsk timjan 4 aubergine, skuren i ½ cm tjocka skivor 85 g parmesan, färskriven 200 g riven hårdost basilika

Läs mer

Vecka 44. Panerade fiskbiffar med picklad rödlök. Linsbiffar med klyftpotatis. Yakiniku. Tofugryta med kokosmjölk

Vecka 44. Panerade fiskbiffar med picklad rödlök. Linsbiffar med klyftpotatis. Yakiniku. Tofugryta med kokosmjölk Vecka 44 Panerade fiskbiffar med picklad rödlök Linsbiffar med klyftpotatis Yakiniku Tofugryta med kokosmjölk Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak, gärna i

Läs mer

Metoder, planering, organisera, hygien, rengöring, redskap mm

Metoder, planering, organisera, hygien, rengöring, redskap mm Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Genomgång av: Metoder, planering, organisera, hygien, rengöring, redskap mm Matlagningsprov kommer, vad ska man tänka på? Vi tittar på receptet samt protokollet

Läs mer

Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! Familjekasse 3-dagar

Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! Familjekasse 3-dagar Familjekasse -dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 600 gram minutkycklingfilé 2 förp chorizo 2 Potatis/ris/pasta 2 kg potatis 2, Hej! Den här veckan bjuder på många härliga

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 51 a Gräddig köttfärssås med ajvar b Torsk med äggsås c Gul currygryta med kokosmjölk ica.se/matkasse a3dagar 4 Personer familj Enkelt,

Läs mer

Mördeg. 100 g Strösocker. 100 g Smör. 1500 g Vetemjöl. 600 g Ägg. Kör ihop socker, smör och ägg. Tillsätt mjölet och sätt degen på kyl.

Mördeg. 100 g Strösocker. 100 g Smör. 1500 g Vetemjöl. 600 g Ägg. Kör ihop socker, smör och ägg. Tillsätt mjölet och sätt degen på kyl. Fantastiska pajer Mördeg 500 g Strösocker 1000 g Smör 1500 g Vetemjöl 100 g Ägg Kör ihop socker, smör och ägg. Tillsätt mjölet och sätt degen på kyl. Tosca 100 g Smör 100 g Strösocker 100 g Vispgrädde

Läs mer

Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt. vecka 7

Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt. vecka 7 Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt vecka 7 inspiration Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt En rätt inspirerad av det marockanska köket. Köttbullar med smak av spiskummin, pistagenötter

Läs mer

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Stekt schnitzel med blomkålssallad Broccolisoppa med varma smörgåsar

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Stekt schnitzel med blomkålssallad Broccolisoppa med varma smörgåsar a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 42 a Färsbiffar med majs och paprikasalsa b Stekt schnitzel med blomkålssallad

Läs mer

Feta- och rödbetsplättar med gurkröra. vecka 11

Feta- och rödbetsplättar med gurkröra. vecka 11 Feta- och rödbetsplättar med gurkröra vecka 11 inspiration Feta- och rödbetsplättar med gurkröra En fantastiskt god rätt med oemotståndliga smaker. Fetaost blandas med rivna rödbetor, kryddor, ägg och

Läs mer

UNDAN- STUVNING TRE GODA RECEPT AV JOHAN HEDBERG

UNDAN- STUVNING TRE GODA RECEPT AV JOHAN HEDBERG UNDAN- STUVNING TRE GODA RECEPT AV JOHAN HEDBERG Förrätt Stuvad savoykål på torkad skinka med lite lönnsirap 1 litet huvud savoykål 1 äpple 2 dl vispgrädde 2 tsk dijonsenap 1 2 msk färskriven pepparrot

Läs mer

Här kommer veckans AIK-kasse med rejäla måååltider, energirika mellanmåååål och tillsammans supportar vi klubben med en 50-lapp för varje kasse.

Här kommer veckans AIK-kasse med rejäla måååltider, energirika mellanmåååål och tillsammans supportar vi klubben med en 50-lapp för varje kasse. Här kommer veckans AIK-kasse med rejäla måååltider, energirika mellanmåååål och tillsammans supportar vi klubben med en 50-lapp för varje kasse. Bara att anfalla köket. Alla vi som älskar god mat och fotboll

Läs mer