Ny process för strategisk plan och budget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ny process för strategisk plan och budget"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Sofia Johansson Ny process för strategisk plan och budget Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna ny process för strategisk plan och budget. Styrpolicyn uppdateras enligt beslut om ny process för strategisk plan och budget. Den nya processen träder i kraft i samband med strategisk plan och budget Sammanfattning Den 19 juni 2017 tog kommunfullmäktige beslut om att revidera kommunfullmäktiges styrkort. Därefter har det tagits fram en uppdragsbeskrivning som beskriver hur arbetet ska organiseras och genomföras. Under våren 2018 har det genomförts processkartläggningar som resulterat i förslag på förändringar av processen för strategisk plan och budget. Dessa förslag på revideringar kommer innebära ett behov av att revidera styrpolicy. I den nya förslaget till process har hänsyn tagits till det uppdrag kommunledningen fick av kommunstyrelsen , 224. Uppdraget var att ta fram ett förslag på ny process där investeringsbudget och driftbudget samordnas. Detta med avsikt att få en effektivare process med bättre ekonomisk styrning och planering. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 16 maj 2018 att remittera förslaget på förändring på förändring av process strategisk plan och budget till samtliga nämnder för yttrande. Synpunkterna skulle vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 7 september Förslag till förändringar med anledning av inkomna synpunkter: - Förtydligande att månadsrapporten även ska visa föregående års utfall som jämförelse - Rapportperiod för delårsrapport 1 omfattar januari april på kommunnivå och januari mars på nämndnivå - Rapportperiod för delårsrapport 2 omfattar januari augusti på kommunnivå och januari

2 Sida 2 av 9 juli på nämndnivå Övriga ändringar som genomförts under handläggningen: - Avsnitt ändras till strategisk plan och budget från tidigare lydelse strategisk plan och budget för hela kommunkoncernen (Ägardirektiv reglerar om bolagen omfattas av styrprocessen) - Avsnitt ändras till följande lydelse: Nämnden arbetar under hösten fram sin strategiska plan och budget som omfattar konsekvensbeskrivning för nämndens verksamhet, nämndens styrkort och budget. Det innebär att begreppet strategisk plan och budget i detalj ersätts med nämndens strategiska plan och budget. Ärendebeskrivning Den 19 juni 2017 tog kommunfullmäktige beslut om att revidera kommunfullmäktiges styrkort. Därefter har det tagits fram en uppdragsbeskrivning som beskriver hur arbetet ska organiseras och genomföras. Under våren 2018 har det genomförts processkartläggningar som resulterat i förslag på förändringar av processen för strategisk plan och budget. Dessa förslag på revideringar kommer innebära ett behov av att revidera styrpolicy. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 16 maj 2018 att remittera förslaget på förändring på förändring av process Strategisk plan och budget till samtliga nämnder för yttrande. Synpunkterna skulle vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 7 september Det nya förslaget bygger på att: - Inriktningsbeslutet omfattar både drift- och investeringsbudget - Underlaget till investeringsbeslut i inriktningsbeslutet bygger på en 10-årig investeringsplan - Underlag till beredning av strategisk plan och budget förenklas och fokuserar på: utmaningar, verksamhetsförändringar, volymutveckling, konsekvensbeskrivningar och synpunkter på mål - Månadsrapportering, med en enkel, översiktlig och automatgenererad rapport redovisas för kommunstyrelsen utan föregående politisk behandling i nämnderna - Delårsrapporterna fokuserar på avvikelser och åtgärder samt bedömning och beskrivning av måluppfyllnad. Remissvar Samtliga nämnder har inkommit med remissvar utom räddningsnämnden. Nedan redovisas en sammanställning av remissvaren och kommenterar till remissvaren. Samtliga nämnder är positiva till förslaget.

3 Sida 3 av 9 Barn och skolnämnd Nämnden påtalar vikten av att ta fram rutiner för att säkerställa att beslut eller olika faktorer i omvärlden, som eventuellt skulle kunna påverka budgetbeloppen uppmärksammas och att möjlighet då finns att justera budgeten genom tilläggsanslag. Då budgeten föreslås att tas redan i juni är detta av stor betydelse. I övrigt ställer sig barn- och skolnämnden bakom förslag till förändring av process för strategisk plan och budget. Fullmäktige beslutar om fördelning av ramar i juni utifrån kommunens ekonomiska förutsättningar. Förändringar i omvärlden som inte kan hanteras inom nämndens ram får lyftas som ärende om tilläggsanslag. Kommunens revisorer Kommunrevisionens remissvar angående förslag till förändrad process strategisk plan och budget: - Mot bakgrund av att kommunfullmäktige i olika styrdokument avseende bolagen betonar helhetssyn och koncernnytta bedömer vi det som positivt att den strategiska planen enligt p ska omfatta hela kommunkoncernen. - Positivt att arbetet med omvärldsanalys betonas - Positivt med förslaget om ett seminarium för att skapa en kommungemensam bild av utvecklingen inom kommunens verksamhetsområden och ge en helhetsbild av kommunkoncernens framtida utmaningar - Ställer sig frågande till förslaget med tidigareläggning av rapportperioden för delårsrapport 1 till mars månad samtidigt som kommunfullmäktige enligt förslaget hanterar den senast i juni. Ställer sig på samma sätt frågande för delårsrapport 2 föreslås gälla för perioden till och med juli månad med rapportering i kommunfullmäktige senast i oktober. Det senare måste ändras då det inte är förenligt med kommunallagen som från och med 1 januari 2019 anger att Styrelsen ska inom två månader efter utgången av den period av räkenskapsåret som delårsrapporten omfattar, överlämna delårsrapporten till kommunfullmäktige och revisorer. Synpunkten gällande bolagen är mycket viktig och bör regleras i ägardirektiven. Synpunkten på den räkenskapsperiod som delårsrapporten omfattar kommer att anpassas så att överlämnande av rapporten till kommunfullmäktige följer den nya kommunallagen.

4 Sida 4 av 9 Samhällsbyggnadsnämnd/Miljö- och byggnämnd Styrprocessen omfattar två huvudprocesser planerings- och uppföljningsprocessen. Det är positivt att investeringarna skall planeras i en 10-årsplan samt att innehåll och ansvarsfördelning tydliggörs i de båda huvudprocesserna. I beskrivningen av planeringsprocessens delprocess Inriktningsbeslut är det otydligt om vilka som skall delta i den politiska beredningen. För att åstadkomma en gemensam bild är det viktigt att samtliga nämnder är representerade. Delprocessen är också otydlig vad gäller investeringsbeslut. Det framgår inte när i processen ett förberedande/preliminärt investeringsbeslut tas. Ett sådant beslut är underlag för de ekonomiska förutsättningarna för kommunen som helhet och för respektive nämnd och är en förutsättning för att kunna arbeta fram en driftbudget. I beskrivningen av planeringsprocessens delprocess Nämndernas detaljarbete med strategisk plan och budget bör andra meningen strykas. Den ekonomiska konsekvensbeskrivningen gör nämnderna i samband med nämndernas underlag för budgetberedningen vilket även framgår i denna delprocess. Förändringen som föreslås vad gäller uppföljningsprocessen innebär ingen förändring för nämnden eftersom nämndens uppföljningsprocess består av fyra delar idag. För att tydliggöra vem som gör vad föreslås att en processkarta görs även för uppföljningsprocessen. Kommunstyrelsens ordförande avgör vilka som deltar i den politiska beredningen. Inriktningsbeslutet omfattar förslag både till drift- och investeringsbudget. Investeringsbudget bereds på hösten men beslut om investeringar samordnas med beslut om driftbudget i inriktningsbeslutet. Konsekvensanalysen i nämndens strategisk plan och budget är avsedd att beskriva eventuella åtgärder nämndens måste vidta med anledning av tilldelad budgetram. Social och arbetsmarknadsnämnd Synpunkter när det gäller planeringsprocessen - Av förslaget framgår inga tidsangivelser. Det är viktigt att det ges tillräcklig tid för nämnderna att bereda ärendet i planeringsprocessen. I beskrivningen av styrprocessens olika delar finns uppgift om vilken månad de olika delarna äger rum. -När det gäller omvärldsanalysen som underlag till inriktningsbeslutet är det viktigt att nämnderna också är med och bidrar i denna, utifrån sin specifika kunskap om respektive verksamhetsområde.

5 Sida 5 av 9 -Omvärldsanalysen ska enligt förslaget belysa aspekter kring vad kommunen bör, vill och kan göra utifrån omvärldens trender och krav och med hänsyn till kommunens förutsättningar. Det är viktigt att analysen också tydligt belyser och tar sin grund i vad kommunen ska göra i sitt så kallade basuppdrag och sådana förändringar i regional, nationell eller internationell styrning som får betydelse för styrning och prioriteringar. Inte minst viktigt för att få en helhetsbild av kommunens samlade främsta framtida utmaningar. Nämndernas omvärldsanalys kommer med som en del i underlaget till budgetberedningen där utmaningar och verksamhetsförändringar ska beskrivas - Som underlag för inriktningsbeslutet bör även viktiga nyckeltal ingå. Utvecklingen av dessa följs och vid behov bör analys av denna ske i samråd med berörda verksamheter. Om utvecklingen i sin tur föranleder beslut om nya eller förändrade strategiska mål eller verksamhetsmål kan nyckeltalet med fördel lyftas in och ingå i SPB-underlaget så länge målet kvarstår, alternativt omvandlas till indikator. Ett av underlag till inriktningsbeslutet är statistikpaketet Lidköping i jämförelse med andra. Här kan viktiga nyckeltal, statistikuppgifter ingå. -Det är ett positivt anslag att den politiska beredningen inför inriktningsbeslutet har som syfte att åstadkomma en gemensam bild av utvecklingen inom kommunens verksamhetsområde samt en helhetsbild av kommunkoncernens framtida utmaningar. Vi anser att en framgångsfaktor också är att det i detta skede finns ett samlat forum för dialog mellan politik och förvaltningschefer, för förståelse och förankring av den lokala politiska viljan och för ett mer samordnat genomförande. Kommunstyrelsens ordförande avgör vilka som deltar i den politiska beredningen. -Det är viktigt att volymutvecklingen tydliggörs i nämndernas underlag för budgetberedningen, med fokus på det som förväntas kunna bli särskilt kostnadsdrivande. Synpunkten beaktas i översyn av vilket underlag som ska lämnas till budgetberedningen - Det ses som positivt att det ingår konsekvensbeskrivningar av budgetramar och investeringar så detta blir tydliggjort både inför KF beslut om strategisk plan och budget och i samband med beslut om budget i detalj. Kommunfullmäktige beslutar om strategisk plan och budget i juni månad och därefter arbetar nämnden fram sin strategiska plan och budget under hösten som antas av nämnden. -Det är bra att nämnderna har möjlighet att lämna synpunkter på föreslagna mål och indikatorer för att säkerställa mätbarhet och tillförlitlighet.

6 Sida 6 av 9 -Det är önskvärt att remissomgången för inriktningsbeslutet främst efterfrågar nämndernas återkoppling på innehållet, mål och indikatorer för respektive ansvarsområde samt konsekvensbeskrivningar av beslutet, och inte i första hand bli beskrivningar av hur man avser att arbeta för att nå målen. Vår erfarenhet är att alltför detaljerade redovisningar av vad man ämnar genomföra, ofta kan vara inaktuella när de ska relateras till i kommande uppföljningar och bokslut, vilka kan ligga nästan två år framåt i tiden. : Bra synpunkt. Vad som ska göras för att nå målet hanteras i handlingsplanen -Det är också bra att nämnderna har möjlighet att komplettera med egna verksamhetsmål under förutsättning att det är möjligt med befintliga resurser. -Handlingsplanen bör vara ett sammanhållet styrmedel för kommunens chefer att med delaktighet från berörda, identifiera och prioritera sina viktigaste utvecklingsområden, för att inte bara nå målen i styrmodellen men också för att utföra sitt basuppdrag utifrån statlig styrning, lagkrav mm. - Inför genomförandet av det sammantagna kommunala uppdraget ser vi det också som viktigt med en tydlig dialog i kommunens ledningsgrupp, kring samsyn och ansvarsfördelning av prioriterade fokusområden. Bra synpunkt, beaktas i det fortsatta arbetet Synpunkter när det gäller uppföljningsprocessen -Det är viktigt att det ges tillräckligt med tid för beredning av ärendet i nämnderna också i uppföljningsprocessen. Detta har beaktats i förslaget genom att uppföljningsperioderna ändras så att det blir längre tid mellan periodens slut och när inlämning av uppgifter ska ske från nämnderna. Detta bör även ge möjligheter för förvaltningarna att kunna lämna över handlingar till politisk beredning enligt ordinarie process för ärendehantering. - Det är bra med månadsrapporter för att följa kostnadsutvecklingen kontinuerligt på aggregerad nivå. Man behöver dock observera att dessa kommer vara automatiskt genererade direkt ur IT-systemet, vilket medför att utfall jämfört med budget kommer vara svårtolkat och inte helt tillförlitligt, eftersom varken kostnader eller intäkter är linjära eller periodiserade fullt ut månadsvis för vissa verksamheter. Det blir därför viktigt att särskilja eventuella avvikelser på ett sådant sätt att redovisning till nämnd eller kommunstyrelse av åtgärder för en budget i balans, görs där det verkligen är motiverat och inte vid avvikelser som enbart beror på naturliga fluktuationer i utfallet. Detta för att undvika extra administrativ börda. För att få en uppfattning om årets utfall följer ett visst mönster kommer det att finnas jämförelser med tidigare års utfall. - Vi ser det som positivt att delårsrapporternas bryttider är tidigarelagda då det ger längre handläggningstid och möjliggör en bättre politisk beredning av dessa.

7 Sida 7 av 9 Tanken med den nya processen har varit att ge nämnderna mer tid för analys och politisk beredning. - Vi anser att det är tydliggörande med redovisning av volymutvecklingen vid samtliga uppföljningar och då med särskilt fokus på det som är direkt kostnadsdrivande. Bör dock kompletteras med en helårsprognos av densamma. Delårsrapporterna ska innehålla uppgifter om volymutveckling och eventuell påverkan på ekonomi. Prognos för utfall för nyckeltal och verksamhetsmått (där volymer är ett) ingår i de rapporter som lämnas idag. - Både vid delårsuppföljning två och i verksamhetsberättelse/årsredovisning ser vi det som framgångsrikt att på högsta politiska nivå, framförallt ha sitt fokus på resultat och måluppfyllelse utifrån ett kund/brukarfokus, inte på själva åtgärderna eller verksamheternas arbetssätt för att nå målen, vilket framförallt är hur-frågor och mer hör hemma på nämnds- och tjänstemannanivå. Fokus är måluppfyllelsen men om bedömningen är att målet inte kommer att uppnås är det av intresse att veta hur nämnden tänker arbeta för att nå målet. Utbildningsnämnd Nämnderna ska ha möjlighet att återkomma till kommunfullmäktige när större förändringar sker i verksamheterna som nämnderna inte kunnat förutse tidigare, därför behöver kommunfullmäktige ha möjlighet att korrigera sin budget i november. Fullmäktige beslutar om fördelning av ramar i juni utifrån kommunens ekonomiska förutsättningar. Förändringar i omvärlden som inte kan hanteras inom nämndens ram får lyftas som ärende om tilläggsanslag. Förslaget innehåller inte något budgetbeslut i fullmäktige i november. - Utbildningsnämnden anser att det är viktigt, vid kommande revideringar av interna styrdokument, att de förändringar i sak som föreslås, framgår klart och tydligt. Därför bör kommunstyrelsen alltid göra en enkel sammanställning av de förändringar som föreslås och bifoga till remissinstanserna. Det är viktigt att det framgår klart och tydligt vilka förändringar som föreslås och därför bör det vid kommande remisser bifogas en enkel sammanställning av de förändringar som föreslås. Vård- och omsorgsnämnd Vård- och omsorgsnämnden ser vikten av att det genomförs en översyn av nuvarande process för strategisk plan och budget och ställer sig i huvudsak bakom de föreslagna förändringarna. När det gäller planeringsprocessen framför nämnden följande:

8 Sida 8 av 9 Underlag för inriktningsbeslutet ska enligt förslaget bland annat utgöras av en omvärldsanalys där det ska beskrivas vad som bedöms ha en stor påverkan på det kommunala uppdraget. Nämnden utgår ifrån att respektive nämnd, utifrån sin kompetens, bereds möjlighet att delta och bidra i analysen av omvärlden. I förslaget sägs att analysen ska ligga till grund för vad som bör göras och vad kommunen vill. Nämnden vill framhålla vikten att det som ska göras, det vill säga, det som är tvingande för kommunen genom exempelvis nya lagar och föreskrifter, tydligt lyfts fram i omvärldsanalysen. Nämndernas omvärldsanalys kommer med som en del i underlaget till budgetberedningen där utmaningar och verksamhetsförändringar ska beskrivas När beslutet om kommande års budget tas redan i juni är det viktigt att det framgår på vilket sätt nämnder ska agera i sitt detaljbudgetarbete om det sedan budgetbeslutet i juni inträffat förändringar som har stor påverkan på nämndens kostnader och intäkter. Det kan exempelvis handla om ny lagstiftning eller riktade statsbidrag. Fullmäktige beslutar om fördelning av ramar i juni utifrån kommunens ekonomiska förutsättningar. Förändringar i omvärlden som inte kan hanteras inom nämndens ram får lyftas som ärende om tilläggsanslag. Gällande uppföljningsprocessen framför nämnden följande: Avseende processens första del, månadsrapporten, har nämnden önskemål om att utfallet inte enbart ställs mot en tolftedel av budgeten utan även ställs mot föregående års utfall. Vidare är det önskvärt att nämnden bereds möjlighet att lämna med en förtydligande redogörelse direkt och inte först månaden efter. Det finns en stor risk att ett uttag direkt ur systemet vid månadsskifte ger en missvisande bild av utfallet av olika orsaker. Exempelvis är det viktigt att årets löneökningskostnader finns med. Vidare bör säkerställas att kostnader för kost och städ är inlagda. Dessa kostnader utgör ett antal miljoner för nämnden och förs ofta in i redovisningen en bra bit in på det nya året. Hur kommer semesterlönekostnader att hanteras vid uttaget? Även här handlar det om stora belopp behöver tas hänsyn till vid bedömning av utfallet. En annan faktor att ta hänsyn till är eventuella större intäkter eller kostnader som inte hunnit eller kunnat periodiseras. Nämndens slutsats är att ett uttag direkt ur redovisningen, utan att ge möjlighet för förvaltningen att kommentera siffrorna, inte ger en sann bild av periodens resultat. För att få en uppfattning om årets utfall följer ett visst mönster kommer det att finnas jämförelser med tidigare års utfall i månadsrapporten. Avsikten med månadsrapporten är att få en snabb, översiktlig bild över den ekonomiska utvecklingen för nämnderna. Förslaget med uttag av underlag för delårsrapporter en månad tidigare fungerar bra för vård och omsorgsnämnden vid delårsrapport 1 men för delårsrapport 2 är augusti månads utfall av sådan betydelse för prognosen att månaden måste tas med för att kunna ställa en så säker prognos som möjligt. Anledningen är att i augusti visar utfallet på hur kostnaden för bemanning under huvuddelen av semesterperioden sett ut. Det kan skilja ett antal miljoner mellan olika år. Vård- och omsorgsnämnden önskar därför att även fortsättningsvis få göra prognos utifrån augusti månads utfall.

9 Sida 9 av 9 Tanken med den nya processen har varit att ge nämnderna mer tid för analys och politisk beredning. Vi vill betona vikten av att följa ordinarie process för ärendehantering. Kultur- och fritidsnämnd När det gäller delprocessen månadsrapport är det viktigt att känna till att på grund av att intäkter och kostnader i verksamheten inte är periodiserade över året på samma sätt som budgeten så kommer det vissa månader att finnas avvikelser i utfall mot budget. Genom en jämförelse med tidigare år bör det framgå att detta inte är en onormal avvikelse från budget. För att få en uppfattning om årets utfall följer ett visst mönster kommer det att finnas jämförelser med tidigare års utfall. Förslag till förändringar med anledning av inkomna synpunkter: - Förtydligande att månadsrapporten även ska visa föregående års utfall som jämförelse - Rapportperiod för delårsrapport 1 omfattar januari april på kommunnivå och januari mars på nämndnivå - Rapportperiod för delårsrapport 2 omfattar januari augusti på kommunnivå och januari juli på nämndnivå Övriga ändringar som genomförts under handläggningen: - Avsnitt ändras till strategisk plan och budget från tidigare lydelse strategisk plan och budget för hela kommunkoncernen (Ägardirektiv reglerar om bolagen omfattas av styrprocessen) - Avsnitt ändras till följande lydelse: Nämnden arbetar under hösten fram sin strategiska plan och budget som omfattar konsekvensbeskrivning för nämndens verksamhet, nämndens styrkort och budget. Det innebär att begreppet strategisk plan och budget i detalj ersätts med nämndens strategiska plan och budget. Beslutet ska skickas till Samtliga nämnder Kommundirektör Jan Fransson Ekonomichef Helena Ljunggren Ekonom Ann-Charlotte Wiktorsson Utvecklingsledare kvalitet Anna Sofia Johansson

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184)

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) 147 Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) Beslut beslutar att godkänna förslag på remissyttrande till kommunstyrelsen med förändringen enligt

Läs mer

Riktlinje för styrkort och ledningssystem

Riktlinje för styrkort och ledningssystem Riktlinje för styrkort och ledningssystem Fastställd av kommunfullmäktige 20xx-xx-xx Dokumentansvarig: Hållbar samhällsutveckling Gäller tillsvidare med årlig översyn och revidering vid behov 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-06-19 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00417-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Annelie Pettersson Epost: annelie2.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning POLICY Policy för verksamhets- och ekonomistyrning Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2018-02-26, 46 Diarienummer KS 2017/622 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-03-15 och gäller

Läs mer

Styrmodell för Varbergs kommun - Vision, mål och ramstyrning

Styrmodell för Varbergs kommun - Vision, mål och ramstyrning Antagen i kommunfullmäktige den 20 november 2012, 162 Styrmodell för Varbergs kommun - Vision, mål och ramstyrning Visionen Visionen kan jämföras med ledstjärna som ska vara styrande för kommunens utveckling

Läs mer

Riktlinje för styrmodell och ledningssystem

Riktlinje för styrmodell och ledningssystem Riktlinje för styrmodell och ledningssystem Fastställd av kommunfullmäktige 20xx-xx-xx Dokumentansvarig: Hållbar samhällsutveckling Gäller tillsvidare med årlig översyn och revidering vid behov 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Policy för verksamhets- och ekonomistyrning. Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning. för Falköpings kommun

Policy för verksamhets- och ekonomistyrning. Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning. för Falköpings kommun Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning för Falköpings kommun Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Syfte 3 3. Styrmodellen 4 4. Anslagningsbindningsnivå 4 4.1 Kommunfullmäktige 5 4.2 Kommunstyrelse

Läs mer

RIKTLINJE Sandvikens kommuns Budget- och planeringsprocess - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2014-12-15,

Läs mer

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun Revisionsrapport* UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun September 2008 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018

Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018 Antagen KS 203 2017-11-28 Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018 Enligt Kommunallagen ska kommunen varje år upprätta en budget för nästa kalenderår (budgetår) med en plan

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 80 Den 2016-11-14 80 Dnr 2016/00327 Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Landstingets revisorer

Landstingets revisorer 1 (5) Datum Vår beteckning Ekonomistaben 2016-05-31 LK/160509 Handläggare och telefon Ert datum Er beteckning Veronica Hedlund Lundgren, 054-61 41 38 2016-02-18 Rev/15019 Landstingets revisorer Svar på

Läs mer

Riktlinjer för budget och redovisning

Riktlinjer för budget och redovisning Riktlinjer för budget och redovisning Innehållsförteckning Inledning... 1 Grundläggande förutsättningar... 1 Budgetprocessen... 2 Fullmäktiges budget... 2 Verksamhetsplan... 2 Investeringar... 2 Rapportering

Läs mer

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Innehållsförteckning Inledning... 3 Styrning av ekonomi och verksamhet... 3 Resultatansvar... 4 Uppföljning av ekonomi

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380 Tjänsteutlåtande 1 (6) Kommunstyrelsen Översyn av kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete Ärendet Brottsförebyggande arbete och trygghetsfrågor är prioriterade uppgifter för Danderyds

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi för mål- och resultatstyrning rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Kanslichef Revideras:

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

Ansvarsprövning 2014

Ansvarsprövning 2014 www.pwc.se Ansvarsprövning 2014 Översiktlig granskning av kommunstyrelsen och nämnderna Robert Bergman April 2014 1 Inledning 2 Inledning Bakgrund Av kommunallagen och god revisionssed följer att revisorerna

Läs mer

Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106

Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anna Landerholm Datum KS-2014/1106 Verksamhetscontroller 2014-10-29 Kommunstyrelsen Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106 Förslag

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2005 KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Revisionsmål 2 5. Granskningens omfattning 2

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 252 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta reviderat Reglemente för

Läs mer

Styrmodell för Vingåkers kommun

Styrmodell för Vingåkers kommun Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun, 2016 Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun (Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-15, 58) 1 INLEDNING... 2 2 MÅLSTYRNING HUVUDPRINCIPER... 2 3 BILD ÖVER STYRMODELLEN...

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Härnösand kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Härnösand kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2015-08-31. Härnösand kommun Oktober 2015 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Anvisningar till nämndernas verksamhetsplaner inför 2017

Anvisningar till nämndernas verksamhetsplaner inför 2017 1 (5) Ledningsförvaltningen Ekonomikontoret Datum Diarienummer 2016-06-22 KS0001/16 Handläggare Sari Nilsson, budgetchef Telefon: 023-868 60 E-post: sari.nilsson@falun.se Till samtliga förvaltnings-, kommunstyrelsechefer

Läs mer

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun KS 14:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:395-003 2015-10-05 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen r för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun Förslag

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31.

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Östersunds kommun Oktober 2012 Marianne Harr, certifierad kommunal revisor Jenny Eklund, godkänd revisor 1 Innehåll Sammanfattning och kommentarer

Läs mer

Policy för verksamhetsstyrning

Policy för verksamhetsstyrning Policy för verksamhetsstyrning Antagen av 20150929, 105 Bakgrund Halmstads kommuns policy för verksamhetsstyrning är framtagen för att fastställa hur arbetet med planering, genomförande, uppföljning och

Läs mer

Policy för verksamhet- och ekonomistyrning

Policy för verksamhet- och ekonomistyrning Policy för verksamhet- och ekonomistyrning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-10 Mariestad Inledning... 3 Anslagsbindningsnivån... 4 Roller och ansvar... 5 Planeringsprocessen för ekonomi-

Läs mer

Svenljunga kommun Januari 2019

Svenljunga kommun Januari 2019 www.pwc.se Fredrik Carlsson Certifierad Kommunal revisor Emma Ekstén Isabelle Panasco Grundläggande granskning 2018 Svenljunga kommun Januari Uppdrag Bakgrund Av kommunallagen och god revisionssed följer

Läs mer

Samspel politik och förvaltning

Samspel politik och förvaltning Revisionsrapport Samspel politik och förvaltning Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Augusti 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Revisionell

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapporten "Investeringsprocessen Bollnäs Kommun

Uppföljning av revisionsrapporten Investeringsprocessen Bollnäs Kommun www.pwc.se Revisionsrapport Malin Liljeblad Uppföljning av revisionsrapporten "Investeringsprocessen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Bakgrund, uppdrag och metod...3

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-06-30 Krokoms kommun 2007-09-12 Hans Stark *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...1 Inledning...2 Inledning och regelverk...2

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer för verksamhets- och ekonomistyrning

RIKTLINJE. Riktlinjer för verksamhets- och ekonomistyrning RIKTLINJE Riktlinjer för verksamhets- och ekonomistyrning Typ av styrdokument Riktlinje Beslutsinstans Kommunsstyrelsen Fastställd 2018-02-07, 37 Diarienummer KS 2017/600 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-03-15

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR EKONOMISK STYRNING AV FÖRVALTNING OCH BOLAG

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR EKONOMISK STYRNING AV FÖRVALTNING OCH BOLAG Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR EKONOMISK STYRNING AV FÖRVALTNING OCH BOLAG ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2019-03-28, 44/2019 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2019-03-28

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 Kf 38/2017 Dnr KS 2016/319 Reglemente för ekonomistyrning, resultatutjämningsreserv och god ekonomisk hushållning Antagen av kommunfullmäktige 20

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Antagen 2019-04-24 Revisionsplan 2019 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun POLITISKA RIKTLINJER för styrmodellen i Norrköpings kommun... 10 januari 2011 Politiska riktlinjer för styrmodellen i Norrköpings kommun Beslutade av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella

Läs mer

ST] SOLLENTUNA KOMMUN

ST] SOLLENTUNA KOMMUN ST] SOLLENTUNA KOMMUN NR^ Kommunledningskontoret Camilla Hulterström Tjänsteutlåtande 2013-05-15 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0253 KS-1 Diariekod: 104 Kommunstyrelsen Förstärkt månadsrapport per april för kommunstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport. Krokoms Kommun

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport. Krokoms Kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Krokoms Kommun 25 september 2014 Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning... 4 Granskningsresultat... 5 Sammanfattning Vår bedömning är

Läs mer

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per 2018-08-31 Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en

Läs mer

Västerviks kommun Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Västerviks kommun Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt www.pwc.se Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt 2016-05-04 Revisionsfråga Granskningens ska bedöma hur Kommunstyrelsen Utövar sin uppsikt över nämnder och bolag Har tolkat sitt uppsiktsuppdrag

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2006 KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Granskning 2 5. Revisionsmål 3 6. Granskningens

Läs mer

Policy för styrningen i koncernen Västerås stad

Policy för styrningen i koncernen Västerås stad Diarienr 2016/1708-KS nternati Policy för styrningen i koncernen Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 6 april 2017 program policy handlingsplan riktlinje Policy för styrningen i koncernen Västerås

Läs mer

Riktlinjer till styr-, budget- och uppföljningsprocessen av både styrelse, nämnder, bolag och dess förvaltningar under år 2015

Riktlinjer till styr-, budget- och uppföljningsprocessen av både styrelse, nämnder, bolag och dess förvaltningar under år 2015 Riktlinjer till styr-, budget- och uppföljningsprocessen av både styrelse, nämnder, bolag och dess förvaltningar under år 2015 Kf antal inriktningar för 2017 dec Ks antar riktlinjer för styrprocessen Kf

Läs mer

Riktlinje för ekonomistyrning

Riktlinje för ekonomistyrning Riktlinje 2015-03-30 Riktlinje för ekonomistyrning KS 2015/0144 Beslutad av kommunfullmäktige den 30 mars 2015. Denna riktlinje ersätter, tillsammans med Riktlinje för intern styrning och kontroll, det

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning. Motala kommun

Riktlinjer för uppföljning. Motala kommun Riktlinjer för uppföljning Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 11/KS 0157 Datum: 2011-08-22 Paragraf: KF 111 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf: Gäller från: 2011-09-01

Läs mer

Policy Eksjö kommuns styrning och ledning. Antagen av kommunfullmäktige

Policy Eksjö kommuns styrning och ledning. Antagen av kommunfullmäktige Policy Eksjö kommuns styrning och ledning Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-11 2(11) Innehåll Policyn beskriver hur Eksjö kommunkoncern arbetar med styrning och ledning. Syfte Kommunstyrelsen, nämnderna

Läs mer

Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll

Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 14 september 2016. Dokumentnamn

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2019-03-29 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0457 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Tjänsteskrivelse reviderad strategisk plan med ekonomiska ramar år

Tjänsteskrivelse reviderad strategisk plan med ekonomiska ramar år 2016-05-16 2014/1249 1(5) Vår adress Ekonomikontoret Borlänge kommun Adress Kommunfullmäktige Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Håkan Eriksson 0243-74005 hakan.eriksson3@borlange.se

Läs mer

166 Sammanträdesplan 2018 för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och arbetsutskott

166 Sammanträdesplan 2018 för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och arbetsutskott Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-09-05 Sida 1(2) 166 Sammanträdesplan 2018 för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och arbetsutskott Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Kommunfullmäktige

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2014-08-31. Timrå kommun Oktober 2014 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport. Ragunda Kommun

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport. Ragunda Kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Ragunda Kommun 27 september 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning... 4 Granskningsresultat... 5 Sammanfattning Vår bedömning är

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport* Granskning av intern kontroll Nordmalings kommun Juni 2007 Åsa Adolfsson *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning och förslag på utvecklingsåtgärder...1 1 Uppdrag och revisionsfrågor...2

Läs mer

Granskning av nämndernas beredningsrutiner

Granskning av nämndernas beredningsrutiner Revisionsrapport Granskning av nämndernas beredningsrutiner Marks kommun 2010-06-23 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Revisionsfråga... 3 1.3 Kontrollmål...

Läs mer

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut PROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen 2013-02-26 15 55 Dnr 2012.397 107 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Kommunens revisorer har gett Kommunal Sektor inom PwC

Läs mer

Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för år 2016

Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för år 2016 Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för år 2016 Enligt Kommunallagen ska kommunen varje år upprätta en budget för nästa kalenderår (budgetår) med en plan för verksamheten och ekonomin. Budgeten ska innehålla

Läs mer

Ekonomisk process budget, mål och uppföljning

Ekonomisk process budget, mål och uppföljning 1 (6) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2013-11-13, 147 Uppdateras: 2015 budget, mål och uppföljning Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Processbeskrivning året före

Läs mer

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2018-05-17 Handläggare Maria Härenstam Telefon: 08-508 09 020 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på revisionskontorets årsrapport

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2016-08-31. Timrå kommun Oktober 2016 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Styrprinciper. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-10-29

Styrprinciper. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-10-29 Styrprinciper Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-10-29 Datum: 2012-02-09 Dnr: Sida: 2 (10) Styrprinciper för verksamheten inom Mariestads kommun Kommunfullmäktiges beslut 118/07

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport. Krokoms Kommun

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport. Krokoms Kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Krokoms Kommun 9 september 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning... 4 Granskningsresultat... 5 Sammanfattning Vår bedömning är att

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-04-29 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Hans Unander (S) 29-33 Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

Styrning, ledning och uppföljning

Styrning, ledning och uppföljning Kommunledningsförvaltningen Ärendenr: KS 2016/314 Fastställd: KS 2016-11-09 Reviderad: - RIKTLINJE Styrning, ledning och uppföljning 2/9 Innehållsförteckning Inledning... 3 Målstyrning... 4 Begrepp i målstyrningen...

Läs mer

Styrprinciper för Dals-Eds kommun.

Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Dals-Eds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska vara decentralisering, helhetssyn och god

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Deloitte Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Härjedalens Kommun 19 september 2014 Audit.Tax. Consulting. Financial Advisory Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Resultat 4 3. Revisionell

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens 23-27 2 23 Tillfällig senareläggning av beslut om flerårsstrategi...4 24 Översyn av föreningsbidragen i kommunen som helhet...5 25 Kommunens samlade åtaganden 2013-2015, utifrån nämndernas

Läs mer

Rapport avseende granskning delårsrapport Forshaga Kommun

Rapport avseende granskning delårsrapport Forshaga Kommun Rapport avseende granskning delårsrapport 2011-08-31. Forshaga Kommun Oktober 2011 Innehåll Sammanfattning och kommentarer...1 1 Inledning...2 1.1 Syfte...2 2 Iakttagelser...3 2.1 Periodiseringar och delårsbokslutshandlingar...3

Läs mer

Kommunstyrelsens ekonomistyrning

Kommunstyrelsens ekonomistyrning www.pwc.se Revisionsrapport Kommunstyrelsens ekonomistyrning Per Stålberg Certifierad kommunal revisor Jenny Krispinsson Certifierad kommunal revisor Januari 2018 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning...

Läs mer

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens.

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens. www.pwc.se Revisionsrapport Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens verksamhet Louise Cedemar Helena Steffansson Carlson David Boman Niklas Eriksson

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, förvaltningschefens arbetsrum, klockan 09:00 12:10

Plats och tid: Stadshuset, förvaltningschefens arbetsrum, klockan 09:00 12:10 2010-08-19 1 Plats och tid: Stadshuset, förvaltningschefens arbetsrum, 2010-08-19 klockan 09:00 12:10 Beslutande: Sven-Ingvar Borgquist (M) Ann Hörnebrant-Sturesson (C) Björn Vallin (FP) Carina Stenman

Läs mer

Riktlinjer till styr-, budget- och uppföljningsprocessen av både styrelse, nämnder, bolag och dess förvaltningar under år 2017

Riktlinjer till styr-, budget- och uppföljningsprocessen av både styrelse, nämnder, bolag och dess förvaltningar under år 2017 HebyFS 2017:11 Infördes i författningssamlingen den 31 januari 2017 Riktlinjer till styr-, budget- och uppföljningsprocessen av både styrelse, nämnder, bolag och dess förvaltningar under år 2017 Antagen

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015 Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015 Rapport nr 05/2015 Oktober 2015 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER...

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 www.pwc.com/se Linda Yacoub Sofia Nylund Susanna Collijn Oktober 2013 Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 Vaxholms stad Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning s. 3 Delårsrapportens

Läs mer

Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 8 December 2015, kl 13.00 Plats: Kungsgatan 9, förvaltningens sammanträdesrum, plan 3 - Duvemåla Information och

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram.

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Granskningen utförd av: Peter Alexandersson Malin Eriksson Anders Larson Rapport 2017-06-28 Linköpings

Läs mer

Årsplan utgångspunkt Regionfullmäktige (RF)

Årsplan utgångspunkt Regionfullmäktige (RF) Uppföljningsrapport 2 behovsuppföljning RF 7/11 Budget och Uppdrag RF 26-27/9 Årsplan utgångspunkt Regionfullmäktige (RF) Politisk styrning Region Halland Bästa Livsplatsen Seminarie Kunskap och förståelse

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Klippans kommun

Riktlinjer för styrdokument i Klippans kommun POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för styrdokument i Klippans kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen, den 10-01-2018 Dokumentansvarig: Kommundirektör Diarienummer:

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Remiss av förslag - Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet

Remiss av förslag - Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet Kommunstyrelsen 2018-02-15 Kommunledningskontoret Kommunikation och delaktighet KSKF/2017:725 Isabel Jansson 016-710 18 44 1 (3) Kommunstyrelsen Remiss av förslag - Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2019-01-29 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2019:41 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Läs mer

Planeringsdirektiv 2017

Planeringsdirektiv 2017 Landstingsdirektörens stab 2016-05-25 Ärendenummer: 2016/00726 Planeringsenheten Dokumentnummer: 2016/00726-2 Ralph Harlid Till nämnderna i Landstinget Blekinge Planeringsdirektiv 2017 Om planeringsdirektivet

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Intern styrning och kontroll Policy

Intern styrning och kontroll Policy Intern styrning och kontroll Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-09-03 85 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utv.strateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad:

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer