Anvisningar till nämndernas verksamhetsplaner inför 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisningar till nämndernas verksamhetsplaner inför 2017"

Transkript

1 1 (5) Ledningsförvaltningen Ekonomikontoret Datum Diarienummer KS0001/16 Handläggare Sari Nilsson, budgetchef Telefon: E-post: Till samtliga förvaltnings-, kommunstyrelsechefer och ekonomer Anvisningar till nämndernas verksamhetsplaner inför 2017 Planeringsarbetet inför 2017 övergår nu till att nämnderna upprättar verksamhetsplaner med budget utifrån kommunfullmäktiges beslut i juni. Verksamhetsplanen har till syfte att vara ett styrdokument som visar hur verksamheten kommer att bedrivas för att klara uppdraget med hänsyn till de mål, ekonomiska ramar och prioriterade områden som fastställts av kommunfullmäktige. Den reviderade styrmodellen för Falu kommun är nu antagen och verksamhetsplanerna ska spegla förändringarna enligt styrmodellen. I årsplan med budget redovisas nämndens nettoram inför 2017 utan särskild redovisning av tillskott och uppräkningar. Årsplanen innehåller även den strategiska handlingsplanen där kommunövergripande resultatmål presenteras. Vidare finns en bilaga med indikatorer, som kommunfullmäktige har beslutat att kommunstyrelsen ska begära in synpunkter på. Av verksamhetsplanen ska det framgå hur nämnden kommer att hantera eventuella volymförändringar, politiska prioriteringar, ändrat uppdrag, nya tjänster och finansiering. Verksamhetsplanen ska inte innehålla nya äskanden utan den av kommunfullmäktige i juni fastställda driftramen är den yttre finansiella gränsen för åren Nämndens verksamhetsplan ska - utifrån fullmäktiges budgetbeslut i juni - beskriva Vad vi kommer att utföra och till vilken kvalitet Vilka verksamhetsmål vi sätter upp för verksamheten och dess kostnadseffektivitet Vilka indikatorer ska mäta måluppfyllelsen av både resultat- och verksamhetsmål Hur bidrar nämnden till att uppnå målen i hållbarhetsprogrammen Verksamhetsplanerna ska vara inrapporterade i Hypergene senast den 26 september. I oktober sker en avstämning av inkomna verksamhetsplaner, då med fokus på att anvisade driftramar används för prioriterad verksamhet. I november behandlar kommunfullmäktige beslut om eventuellt reviderad årsplan med budget, om förändringar till följd av yttre faktorer påverkar kommunen väsentligt ur ekonomisk synvinkel.

2 Verksamhetsplanens innehåll Den reviderade styrmodellen innebär en del förändringar i nämndernas arbete med verksamhetsplaner. Nedan beskrivs de avsnitt som ska finnas med i nämndens verksamhetsplan. Verksamhetsplanen rapporteras in i Hypergene i den nya verksamhetsplanemodulen. Utbildning i Hypergene kommer att genomföras den 26 augusti kl Utbildningen riktar sig till controllers och andra som ska sköta den praktiska inrapporteringen. För att underlätta arbetet vid övergången till ny rapporteringssätt, bifogas en arbetsmall för verksamhetsplanen med rubriker. Denna arbetsmall ska inte lämnas till ekonomikontoret utan rapporteringen av verksamhetsplanerna sker i Hypergene. Verksamhetsplanen för ska innehålla följande avsnitt: Uppdraget Här ska styrelsen/nämnden kortfattat och översiktligt redovisa sitt uppdrag. Verksamhetsförändringar och vidhängande aktiviteter som görs inför 2017 eller planeras under planperioden ska redovisas. Nämndens bidrag till resultatmålen och hållbar utveckling Allting som görs inom Falu kommun ska bidra till ett hållbart samhälle. Samtliga resultatmålen tar sin utgångspunkt ifrån hållbarhetsprogrammen vilket innebär att genom att arbeta mot resultatmålen, bidrar vi även till en hållbar utveckling. Folkhälsorådet har prioriterat området Barn och unga. Enligt folkhälsorådet ska barn och unga vara ett fokusområde under 2017 och lyfter fram följande prioriteringar: Barn och ungas psykiska ohälsa ska minska. Systematisk samverkan ska utvecklas och prioriteras med fokus på att barn och unga som mår dåligt så tidigt som möjligt ska få förebyggande och rehabiliterande insatser som möjliggör att de klarar att gå ut skolan med godkända betyg och upplevd god hälsa. Ungdomars trygghet på stan ska öka. Barn och ungas möjligheter till bra fritidsaktiviteter ska utvecklas utifrån perspektivet på lika villkor vad avser både kön och ekonomisk status. Mot bakgrund av att den psykiska ohälsan är betydligt högre bland unga tjejer jämför med unga pojkar ser rådet anledning att understryka vikten av perspektivet på lika villkor. Tillväxtrådet har för de närmaste åren prioriterat området Kompetensförsörjning. Kompetensförsörjning är en strategiskt viktig prioritering dels eftersom den har effekt på barn och ungas uppväxtvillkor men framförallt eftersom vi möter ett omfattande generationsskifte i Falu kommun de kommande åren. Redan idag är jobbtillväxten större än befolkningstillväxten. Tillväxtrådet rekommenderar att: Samverkansinsatser som kortar vägen till studier och arbete för nyanlända samt individer i försörjningsstöd ska prioriteras. Insatser för att attrahera, behålla och utveckla kompetens till och i kommunen ska prioriteras. Antalet hushåll med egen försörjning ska öka så att långvarigt beroende av försörjningsstöd minskar. 2(5)

3 Miljörådet har prioriterat området klimat och konsumtion med syfte att: Öka medvetenheten om kopplingen mellan klimat och konsumtion Öka medvetenheten om vad som krävs av Sverige och Sverige företag och invånare för att nå klimatmålsberedningens föreslagna mål att Sverige 2045 ska ha minskat utsläppen från verksamheter inom svenskt territorium ska ha minskat med minst 85 procent jämfört med utsläppen Reflektera över vad det betyder för Falu kommun och våra strategier. Vidare rekommenderas initiativ som tar upp samband mellan konsumtion, miljö och identitet i skolorna. Av verksamhetsplanen ska det framgå hur nämnden kommer att arbeta med målen i den strategiska handlingsplanen. Hållbarhetsrådens rekommenderade prioritering ovan ska ses som vägledning i detta arbete. 3(5) Uppdraget ska även återspeglas i tjänstekatalogens utbud. Resultatmålen med indikatorer Här presenteras de resultatmål och indikatorer som nämnden själv eller i samverkan med andra nämnder/bolag ska arbeta med. Verksamhetsmålen med indikatorer Här presenteras de verksamhetsmål som nämnden formulerat utifrån fullmäktiges resultatmål. Verksamhetsmålen ska bidra till uppfyllelse av resultatmålen. Till varje verksamhetsmål ska en eller flera indikatorer koppas. Indikatorerna ger signaler om målet har uppnåtts eller på väg att uppnås. Vid val av indikatorer är det viktigt att både kunna mäta resurser, verksamhet och resultat (jmf styrningens dimensioner) Vid val av indikatorer är det även viktigt att hitta indikatorer som mäter kvalitén. Verksamhetsmålen och dess indikatorer återrapporteras och följs upp i respektive nämnd. Resursfördelningen Här ska varje tjänstegrupp innehållsmässigt beskrivas med några ord på ett överskådligt sätt. I tjänstekatalogen redovisas VAD som ska utföras. Redovisa översiktligt förvaltningens tjänster som kommer att levereras/utföras till kund. För kommunstyrelsens förvaltningar avser kund de förvaltningar, nämnder, och andra interna enheter som verksamheten riktar sig emot. Interna stödaktiviteter/tjänster såsom ledning, gemensam administration, overheadkostnader etc. ska alltid ingå i den tjänst som slutligen levereras till kunden/brukaren. Tjänstekatalogens utbud ska även återspegla uppdraget och budgetbeslutet från fullmäktige. I detta avsnitt ska det även redovisas de konsekvenser som budgetbeslutet kommer att innebära. Det kan gälla kvalitetsförändringar, rationaliseringar, ej genomförda uppdrag etc. Det kan även innebära utökade eller förändrade uppdrag, möjlighet att effektivisera verksamheten mm. I excelbilaga återfinns mallen till tjänstekatalogen. Där ska framgå de volymer och á-priser som varit grunden för budgetbeslutet. OBS att nämndens/styrelsens budgetram ska framgå som sista post respektive år i kalkylen. Tjänstekatalogen ska bifogas in i

4 4(5) verksamhetsplanen i Hypergene och den ska även biläggas i excelformat. Investeringar Redovisa och beskriv översiktligt vilka investeringsobjekt, som planeras och inryms i den i juni beslutade budgetramen för perioden och ange även deras driftkostnader (samtliga kostnadsslag) under planperioden. Även prognos för 2016 ska fyllas i. Observera att nämnden behöver göra en bedömning av förbrukningen av redan beviljade investeringsmedel för 2016 och de medel som inte kommer att förbrukas ska inkluderas i äskandet för Den detaljerade investeringsplanen bifogas som ligger till grund för budgetbeslutet, KF 16 juni Mindre objekt (<2 mnkr) kan redovisas samlat som en enskild post. Av tabellen ska slutligen framgå den totala investeringsram som beviljats nämnden. Avseende investeringar över 5 miljoner kronor ska en tidplan upprättas där det tydligt framgår planerad tidpunkt för start och tidpunkt för avslut, dvs när investeringen tas i bruk. Vidare ska även betalningsflödet specificeras. Närmare anvisningar och mallar kommer under hösten. Förslag till investeringsbudget ska bifogas in i verksamhetsplanen i Hypergene och även biläggas i excelformat. Särskilt uppdrag till nämnderna Utöver verksamhetsplanen, ska nämnderna inkomma med synpunkter avseende de föreslagna indikatorerna till resultatmålen. Nämnderna kan både föreslå att en indikator tas bort och/eller att formuleringen ändras. Vidare kan nämnden föreslå nya indikatorer till resultatmålen. Det är viktigt att indikatorer är uppföljningsbara och har en tydlig önskvärd trend eller målnivå. Förslagen till ändringarna rapporteras i Hypergene.

5 5(5) Tidplan för höstens arbete 26 september Ekt Budget/verksamhetsplan till Ekt från nämnder och utskott (inkl KS förvaltningar) 19 oktober KSL Ledningsförvaltningens budget behandlas i KSL 24 (heldag) o 25 oktober (f.m.) KSL KSL Avstämning av budget/verksamhetsplaner och fortsatt beredning för vissa styrelser o nämnder 25 oktober KS Eventuellt reviderat beslut om skattesats för oktober Ekt Bolagen och RDM inrapporterar budget till Ekt 2 november Ev. MBL-förhandling inför reviderad Budget 2017 kl november KS KS beslut om ev ändrade anslag (mot bakgrund av nya skatteprognoser, omvärldsfaktorer eller andra synnerliga skäl) Information om bolagens budget i KS 24 november KF KF beslut om eventuellt reviderad Årsplan med budget december Verksamhetsplanerna är justerade till beslutad definitiv budget Ansvariga: förvaltningar och kontor 30 december Förvaltningar/kontor har registrerat och avstämt budget i budgetsystemet Kjell Nyström Ekonomichef Sari Nilsson Budgetchef Bilagor: Bilaga 1 Mall för tjänstekatalog Bilaga 2 Investeringsbudget Bilaga 3 Arbetsmall för verksamhetsplanen

Direktiv budget 2018 DIREKTIV OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Direktiv budget 2018 DIREKTIV OCH FÖRUTSÄTTNINGAR Karlsborgs kommun Direktiv budget 2018 Bakgrund I och med att Karlsborgs kommun från budget 2017 införde en ny budgetprocess, utgår direktiven nu ifrån ekonomikontoret. Observera att direktiven kan komma

Läs mer

Styrmodell för Varbergs kommun - Vision, mål och ramstyrning

Styrmodell för Varbergs kommun - Vision, mål och ramstyrning Antagen i kommunfullmäktige den 20 november 2012, 162 Styrmodell för Varbergs kommun - Vision, mål och ramstyrning Visionen Visionen kan jämföras med ledstjärna som ska vara styrande för kommunens utveckling

Läs mer

RIKTLINJE Sandvikens kommuns Budget- och planeringsprocess - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2014-12-15,

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning. Motala kommun

Riktlinjer för uppföljning. Motala kommun Riktlinjer för uppföljning Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 11/KS 0157 Datum: 2011-08-22 Paragraf: KF 111 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf: Gäller från: 2011-09-01

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Innehållsförteckning Inledning... 3 Styrning av ekonomi och verksamhet... 3 Resultatansvar... 4 Uppföljning av ekonomi

Läs mer

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun POLITISKA RIKTLINJER för styrmodellen i Norrköpings kommun... 10 januari 2011 Politiska riktlinjer för styrmodellen i Norrköpings kommun Beslutade av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-06-19 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00417-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Annelie Pettersson Epost: annelie2.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning POLICY Policy för verksamhets- och ekonomistyrning Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2018-02-26, 46 Diarienummer KS 2017/622 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-03-15 och gäller

Läs mer

Riktlinjer för budget och redovisning

Riktlinjer för budget och redovisning Riktlinjer för budget och redovisning Innehållsförteckning Inledning... 1 Grundläggande förutsättningar... 1 Budgetprocessen... 2 Fullmäktiges budget... 2 Verksamhetsplan... 2 Investeringar... 2 Rapportering

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2019-03-29 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0457 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Mål=Förståelse och dialog kring kommunövergripande utmaningar och förankring av budgetprocess.

Mål=Förståelse och dialog kring kommunövergripande utmaningar och förankring av budgetprocess. Tidplan för arbete med budget och verksamhetsplan 2018--2019/2020 Datum Delprocess Anmärkning Deltagare 2017-01-17 Planeringsförutsättningar drift och investeringsplan, Omvärldsanalys Mål=Förståelse och

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram.

Revisionsrapport. Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppföljning av mål och majoritetens samverkansprogram. Granskningen utförd av: Peter Alexandersson Malin Eriksson Anders Larson Rapport 2017-06-28 Linköpings

Läs mer

Budget för 2020 med plan för samt skattesats för 2020

Budget för 2020 med plan för samt skattesats för 2020 Tjänsteskrivelse 1 (9) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar, Jenny Bolander 2019-05-08 Dnr KS 2019-388 Kommunstyrelsen Budget för 2020 med plan för 2021-2023 samt skattesats för 2020 Förslag till

Läs mer

Uppdaterad Policy för styrdokument

Uppdaterad Policy för styrdokument Uppdaterad 2016-11-08 Policy för styrdokument 1 Kommunfullmäktige 2016-11-08 Tills vidare Forshaga kommun Utredare, kommunledningskontor KS 2016/151 2 Innehåll Bakgrund... 4 Syfte... 4 Övergripande styrdokument...

Läs mer

Granskning av delårsrapport Överkalix kommun

Granskning av delårsrapport Överkalix kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Lisbet Östberg Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3

Läs mer

Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument

Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument Antagen av kommunfullmäktige 2014-XX-XX Riktlinjer för Mariestad kommuns styrdokument Inledning Utöver budgetdokumentet som regleras i kommunallagen finns

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer för verksamhets- och ekonomistyrning

RIKTLINJE. Riktlinjer för verksamhets- och ekonomistyrning RIKTLINJE Riktlinjer för verksamhets- och ekonomistyrning Typ av styrdokument Riktlinje Beslutsinstans Kommunsstyrelsen Fastställd 2018-02-07, 37 Diarienummer KS 2017/600 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-03-15

Läs mer

Modell för styrningen i Kungälvs kommun Från demokrati till effekt och tillbaka

Modell för styrningen i Kungälvs kommun Från demokrati till effekt och tillbaka Modell för styrningen i Kungälvs kommun Från demokrati till effekt och tillbaka Policy Diarienummer: KS2016/0383 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Ekonomiberedningen Beslutad

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Maria Schönbeck Revisionskonsult 19 oktober 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Styrning, ledning och uppföljning

Styrning, ledning och uppföljning Kommunledningsförvaltningen Ärendenr: KS 2016/314 Fastställd: KS 2016-11-09 Reviderad: - RIKTLINJE Styrning, ledning och uppföljning 2/9 Innehållsförteckning Inledning... 3 Målstyrning... 4 Begrepp i målstyrningen...

Läs mer

Ny process för strategisk plan och budget

Ny process för strategisk plan och budget 2018-08-28 Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Sofia Johansson Ny process för strategisk plan och budget Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna ny process för

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar Ärendenummer KS2014/405 Riktlinjer för investeringar Antagen av Kommunfullmäktige den 21 oktober 2014, 127 2014-11-10 2 (13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte...

Läs mer

Styrmodell för Falu kommun

Styrmodell för Falu kommun falun.se/ Styrmodell för Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-05-12 97 1 INNEHÅLL INLEDNING...3 Vad är en styrmodell?...3 Avgränsning...3 Läshänvisning...3 UTGÅNGSPUNKTER...4 Styrningens dimensioner...4

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Policy för verksamhets- och ekonomistyrning. Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning. för Falköpings kommun

Policy för verksamhets- och ekonomistyrning. Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning. för Falköpings kommun Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning för Falköpings kommun Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Syfte 3 3. Styrmodellen 4 4. Anslagningsbindningsnivå 4 4.1 Kommunfullmäktige 5 4.2 Kommunstyrelse

Läs mer

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för kommunövergripande styrdokument. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar DIARIENUMMER: KS 28/

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för kommunövergripande styrdokument. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar DIARIENUMMER: KS 28/ DIARIENUMMER: KS 28/2017 109 FASTSTÄLLD: KS 24/2013 VERSION: 2 SENAS T REVIDERAD: 2017-02-20 GILTIG TILL: 2021-04-01 DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för kommunövergripande styrdokument Dokumentet

Läs mer

Riktlinjer Mål och resultat styrmodell

Riktlinjer Mål och resultat styrmodell 1(12) Namn på dokumentet: Mål och resultat - styrmodell Dokumenttyp: Riktlinje Version: 1.0 Beslutad av: Kommunfullmäktige Diarienummer: KS 2018/1092 Dokumentansvarig: Administrativ chef Gäller: Tillsvidare

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Annie Wang Revisionskonsult 11 oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2.

Läs mer

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR POLICY FÖR EKONOMISTYRNING Antaget av kommunfullmäktige 2016-05-11 58 Detta dokument ersätter tidigare ekonomistyrprinciper antagna av kommunfullmäktige 2011-05-16. Dokumentansvarig: Ekonomichef INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Richard Vahul Auktoriserad revisor Certifierad kommunal revisor Simon Löwenthal Revisionskonsult Sophie Karlsson Revisionskonsult Oktober 2018

Läs mer

Begäran från samhällsutvecklingsnämnden om utökning av driftsbudget för investering i trafiksäkerhetshöjande åtgärder på Forsbyvägen KS-2016/317

Begäran från samhällsutvecklingsnämnden om utökning av driftsbudget för investering i trafiksäkerhetshöjande åtgärder på Forsbyvägen KS-2016/317 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Dan-Erik Pettersson Datum KS-2016/317 Ekonomichef 2016-04-12 Kommunstyrelsen Begäran från samhällsutvecklingsnämnden om utökning av driftsbudget för

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Policy för styrdokument

Policy för styrdokument Policy för styrdokument Policy Diarienummer: KS 2016/0966 Dokumentansvarig: Chef för enheten, utveckling planering och uppföljning Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Riktlinje för styrmodell och ledningssystem

Riktlinje för styrmodell och ledningssystem Riktlinje för styrmodell och ledningssystem Fastställd av kommunfullmäktige 20xx-xx-xx Dokumentansvarig: Hållbar samhällsutveckling Gäller tillsvidare med årlig översyn och revidering vid behov 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun.

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte med ekonomipolicyn... 3 Ekonomi- och verksamhetsstyrning... 3 Anslagsbindningsnivå... 4 Kommunfullmäktige... 4 Kommunstyrelsen... 4 Nämnden... 5 Resultatenhet... 5 Balansräkningsenhet...

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa för mål- och resultatstyrning ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi för mål- och resultatstyrning rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Kanslichef Revideras:

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Kristina Brismark Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 7 Diariekod: 101 Kommunstyrelsen Budget med verksamhetsplan 2014 och ekonomisk plan 2014-2016 Förslag till beslut

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 80 Den 2016-11-14 80 Dnr 2016/00327 Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018

Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018 Antagen KS 203 2017-11-28 Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018 Enligt Kommunallagen ska kommunen varje år upprätta en budget för nästa kalenderår (budgetår) med en plan

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapporten "Investeringsprocessen Bollnäs Kommun

Uppföljning av revisionsrapporten Investeringsprocessen Bollnäs Kommun www.pwc.se Revisionsrapport Malin Liljeblad Uppföljning av revisionsrapporten "Investeringsprocessen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Bakgrund, uppdrag och metod...3

Läs mer

Kommunstyrelsens kontor. Riktlinjer. För styrdokument i Södertälje kommun

Kommunstyrelsens kontor. Riktlinjer. För styrdokument i Södertälje kommun Kommunstyrelsens kontor Riktlinjer För styrdokument i Södertälje kommun 2016-09-21 2 (7) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Vem vänder sig riktlinjerna till... 3 Definitioner styrdokument... 3 Dokumentbegrepp...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Conny Erkheikki Granskning av delårsrapport 2016 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Budget 2019 Överförmyndarnämnden 1 Innehåll Omvärldsanalys -------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Styrmodell --------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Plan för intern kontroll 2017

Plan för intern kontroll 2017 Plan för intern kontroll 2017 Innehåll 1. Plan för intern kontroll 2017... 3 1.1. Inledning... 3 1.2. Sammanfattning av plan för intern kontroll 2017... 3 1.3. Ansvarsfördelning mellan nämnd och förvaltning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Ansökan om folkhälsomedel från folkhälsorådet

Ansökan om folkhälsomedel från folkhälsorådet Kommunledningsförvaltningen Kommunchef Diarienummer: 2015/295 Fastställd: 2015-10-08 Reviderad: RUTIN Ansökan om folkhälsomedel från folkhälsorådet Ansökan om folkhälsomedel från folkhälsorådet 2/5 Bakgrund

Läs mer

Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun

Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun 2015-11-02 Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-xx-xx. Ersätter reglemente för planering, styrning och uppföljning

Läs mer

Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754

Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/754 2012-09-24 Kommunstyrelsen Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754 Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Ledning och styrning. Politiken ska styra VAD och förvaltning och chefer ska ges ökat utrymme att leverera HUR.

Ledning och styrning. Politiken ska styra VAD och förvaltning och chefer ska ges ökat utrymme att leverera HUR. Ledning och styrning 3.1 INLEDNING Sedan mitten av 1980 talet har offentlig sektor genomgått stora förändringar både vad avser förutsättningar men också vad avser styrning. En stark rörelse mot modeller

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Riktlinje för styrkort och ledningssystem

Riktlinje för styrkort och ledningssystem Riktlinje för styrkort och ledningssystem Fastställd av kommunfullmäktige 20xx-xx-xx Dokumentansvarig: Hållbar samhällsutveckling Gäller tillsvidare med årlig översyn och revidering vid behov 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinje. Tjänstemannariktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0458

Riktlinje. Tjänstemannariktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0458 Riktlinje 2019-03-29 Tjänstemannariktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0458 Fastställd av kommundirektören den 28 februari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den

Läs mer

Styrmodell för Vingåkers kommun

Styrmodell för Vingåkers kommun Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun, 2016 Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun (Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-15, 58) 1 INLEDNING... 2 2 MÅLSTYRNING HUVUDPRINCIPER... 2 3 BILD ÖVER STYRMODELLEN...

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-06-30 Krokoms kommun 2007-09-12 Hans Stark *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...1 Inledning...2 Inledning och regelverk...2

Läs mer

Tjänsteskrivelse reviderad strategisk plan med ekonomiska ramar år

Tjänsteskrivelse reviderad strategisk plan med ekonomiska ramar år 2016-05-16 2014/1249 1(5) Vår adress Ekonomikontoret Borlänge kommun Adress Kommunfullmäktige Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Håkan Eriksson 0243-74005 hakan.eriksson3@borlange.se

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Budgetramar

Budgetramar Dnr KS-2012-701 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2012-12-17 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetramar 2014-2016 Dnr KS-2012-701

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Sofia Nylund Certifierad kommunal revisor Solna stad Anders Rabb Certifierad kommunal revisor Auktoriserad revisor Ebba Lind Gustav Näslund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun KS 14:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:395-003 2015-10-05 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen r för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun Förslag

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för benämning styrdokument i Sollentuna författningssamling Antagna kommunfullmäktige 2011-06-15, 87 1 Inledning Med begreppet styrdokument ses de kommunala bestämmelser som reglerar olika företeelser

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Kommunstyrelsen 2016-11-02 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:583 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Förslag till beslut

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 Kf 38/2017 Dnr KS 2016/319 Reglemente för ekonomistyrning, resultatutjämningsreserv och god ekonomisk hushållning Antagen av kommunfullmäktige 20

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport Falkenbergs kommun

Översiktlig granskning av delårsrapport Falkenbergs kommun www.pwc.com/se Översiktlig granskning av delårsrapport 2018-08-31 Sammanfattande bedömning Vår samlade bedömning är att delårsrapporten i allt väsentligt uppfyller kraven enligt den kommunala redovisningslagen

Läs mer

Underskrifter Sekreterare. Karin Hedwall Aldskogius. Ordförande. Susanne Norberg. Justerande.. Mikael Rosén

Underskrifter Sekreterare. Karin Hedwall Aldskogius. Ordförande. Susanne Norberg. Justerande.. Mikael Rosén 1 (11) Sammanträdesprotokoll Falu kommun Plats och tid Rådhusets Sessionssal kl. 13:15 17:15 ande S Susanne Norberg, ordförande C Camilla Andersson Sparring M Mikael Rosén, 2:e vice ordförande S Jonny

Läs mer

Ledning och styrning. Verksamhetsplan med budget , S AD V MP

Ledning och styrning. Verksamhetsplan med budget , S AD V MP Ledning och styrning 3.1 BAKGRUND Sedan mitten av 1980-talet har offentlig sektor genomgått stora förändringar både vad avser förutsättningar men också vad avser styrning. En stark rörelse mot modeller

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas.

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas. 2015-11-05 1 Vision 2030 ska utgöra en övergripande och gemensam framtidsbild för Nybro kommun och de kommunala bolagen. Utifrån Nybros vision ska respektive verksamhet organisera sig och verka för att

Läs mer

Styrmodell i Tjörns kommun

Styrmodell i Tjörns kommun Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinje, Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunchef Dokumentnamn Styrmodell i Tjörns kommun Dokumentet gäller för Hela kommunen och de kommunala bolagen. Fastställd/Upprättad

Läs mer

Politikerutbildning. Ekonomi

Politikerutbildning. Ekonomi 2019-04-02 Politikerutbildning Ekonomi Agenda Kommunernas ekonomi God ekonomisk hushållning Ekonomiska styrprinciper/årshjul Ekonomistyrning som politiker Kommunernas ekonomi - Kommunen/koncernens storlek

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Ledning och styrning. På detta sätt säkerställs att fattade beslut kan följas upp och effekterna kontrolleras.

Ledning och styrning. På detta sätt säkerställs att fattade beslut kan följas upp och effekterna kontrolleras. Ledning och styrning 3.1 BAKGRUND Sedan mitten av 1980 talet har offentlig sektor genomgått stora förändringar både vad avser förutsättningar men också vad avser styrning. En stark rörelse mot modeller

Läs mer

Verksamhetsplan. för miljöfond. Diarienummer: KS 2018/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen

Verksamhetsplan. för miljöfond. Diarienummer: KS 2018/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 2018/330.420. Verksamhetsplan för miljöfond Gäller från: 2018-11-15 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 170 Utarbetad av: Kommunledningaförvaltningen

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Reviderat 2016-06-20 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer:

Läs mer

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Linköping 2007-11-21 Kommunens revisorer Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Inledning och bakgrund Om anläggningstillgångar ska bibehålla sitt värde och funktionalitet krävs omfattande

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01 Diarienummer: KS2013/0195 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2013-11-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Anette Olsson Revideras senast: 2018-06-01

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2017

Granskning av årsredovisning 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2017 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Elin Freeman Revisionskonsult April 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll

Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 14 september 2016. Dokumentnamn

Läs mer

Datum att godkänna delårsbokslut och årsprognos per för kommunstyrelsen, samt

Datum att godkänna delårsbokslut och årsprognos per för kommunstyrelsen, samt KS 2 10 OKT 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Jansson Cecilia Nilsson Christoffer Datum 2012-09-26 Diarienummer KSN-2012-1010 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens uppföljning per augusti 2012 Förslag

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Örebro kommun

Riktlinjer för styrdokument Örebro kommun 2014-03-11 Ks 182/2013 Riktlinjer för styrdokument Örebro kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen, den 18 mars 2014 Dokumentansvarig på politisk nivå; Kommunstyrelsens ordförande Dokumentansvarig på tjänstemannanivå;

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2015 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund

Läs mer

Styrmodell för Degerfors kommun

Styrmodell för Degerfors kommun POLICY 1(113) Maria Eriksson, 0586-481 29 maria.eriksson@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Styrmodell för Degerfors kommun Dokumenttyp Policy Dokumentet gäller Kommunkoncernen

Läs mer

Fullgörande av verksamhetsuppdrag

Fullgörande av verksamhetsuppdrag Granskningsredogörelse Fullgörande av verksamhetsuppdrag Blaikenvind AB Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2.

Läs mer

Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument

Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2016-06-03 DNR: 2015-000422 Antagen av kommunfullmäktige den 31 maj 2016 69 Gäller från och med den 1 juni 2016 Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument Inledning... 2 Definition

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun Revisionsrapport Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun September 2009 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor 2009-09-15 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Budget 2018 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Folkhälsa i Bollnäs kommun

Folkhälsa i Bollnäs kommun KOMMUNSTYRELSEKONTORET Handläggare Karin Bjellman 2014-02-24 Dnr 13-0121 Folkhälsa i Bollnäs kommun 2014 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014 02 24 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro

Läs mer

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184)

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) 147 Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) Beslut beslutar att godkänna förslag på remissyttrande till kommunstyrelsen med förändringen enligt

Läs mer

Svenljunga kommun Januari 2019

Svenljunga kommun Januari 2019 www.pwc.se Fredrik Carlsson Certifierad Kommunal revisor Emma Ekstén Isabelle Panasco Grundläggande granskning 2018 Svenljunga kommun Januari Uppdrag Bakgrund Av kommunallagen och god revisionssed följer

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 www.pwc.com/se Linda Yacoub Sofia Nylund Susanna Collijn Oktober 2013 Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 Vaxholms stad Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning s. 3 Delårsrapportens

Läs mer