Pedagogisk handledning i en kollegial lärandepraktik teori och praktik i växelverkan. Désirée von Ahlefeld Nisser, fil. dr.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogisk handledning i en kollegial lärandepraktik teori och praktik i växelverkan. Désirée von Ahlefeld Nisser, fil. dr."

Transkript

1 Pedagogisk handledning i en kollegial lärandepraktik teori och praktik i växelverkan Désirée von Ahlefeld Nisser, fil. dr.

2 Hur det började. Några begreppsdefinitioner. Vad säger forskningen? Min kommunikationsteoretiska utgångspunkt. En inkluderande skolkultur. Désirée von Ahlefeld Nisser

3 1. Jag erfor i praktiken. 2. Jag ville förstå och skapa mening.

4 Skolrepresentanter uppvisar ofta enighet. Det förekommer sällan någon analys då problem eller åtgärder diskuterades. Det förs sällan några pedagogiska diskussioner i möten yrkesgrupper emellan. (Eva Hjörne 2004)

5 - En pedagogisk metod där handledaren och den handledde möts i samtal och bearbetar och reflekterar kring situationer och problem hämtade från de handleddes egna göranden, prövanden och tänkanden i och om sin yrkespraktik. - Metoden syftar till ökad förståelse för det egna handlande genom att söka integrera praktik och teori i ständig växelverkan - En av handledarens betydelsefulla pedagogiska uppgifter är att skapa förutsättningar för utvecklande möten. (Hammarström-Lewenhagen & Ekström i Sundqvist, 2012, s. 25)

6 Ett samtal som genomförs på ett sådant sätt att alla känner sig delaktiga, respekterade, lyssnade på och att alla känner att de ges möjlighet att uttrycka sina olika erfarenheter och upplevelser. (von Ahlefeld Nisser, 2017)

7 En sammanfattande term för olika former av professionsutveckling där kolleger genom strukturerat samarbete tillägnar sig kunskap i den dagliga praktiken. Fokus mot den enskilde lärarens kunskapsutveckling. Det är i huvudsak ett individuellt lärande som betonas. (Skolverket)

8 En process där individer i det dagliga arbetet utvecklar sin kompetens i samverkan med andra, och samordnar och integrerar detta lärande till nya gemensamma handlingsstrukturer i sitt arbete (Larsson, 2016, hämtat fr Skolverkets hemsida)

9 Kollegialt lärande och kompetensutveckling är effektivare för skolutveckling än individuell kompetensutveckling (Åsen Nordström 2017) Kollektivt lärande är nyckelfaktor för framgångsrik skolutveckling (Skolverket)

10 definitionerna är ofta vaga och tolkningarna av begreppet [kollegialt lärande] varierar.

11 Pedagoger med fördjupad kommunikativ kompetens kan skapa delaktighet för alla genom att leda samtal på ett inkluderande sätt. (Ahlefeld Nisser, 2009)

12 (1) Tid måste avsättas (2) Samtalsledare måste tillsättas och att dessa måste ges mandat att leda samtal. (3) Det måste finnas ett tydligt pedagogiskt fokus för de samtal som ska föras. Det räcker inte med att lärare beordras att genomföra kollegiala samtal. ( Ahlefeld Nisser, 2017)

13 Att veta hur och varför Krävs en medvetenhet om att samtal kan ske på ett inkluderande, men även exkluderande sätt. Krävs en medvetenhet om hur samtal leds på ett sätt som främjar allas delaktighet, respekt för olika sätt att förstå och en förmåga att utmana det för-givet-tagna på ett respektfullt och inlyssnande sätt. (Ahlefeld Nisser, 2017)

14 Vad tänker jag om det som hittills sagts?

15 Teorier är tankeverktyg som kan hjälpa oss att förstå olika företeelser: Att förstå det vi ser, hör, erfar och gör. (Lindqvist, 14/9 2017, föreläsning).

16 psykoterapeutiskt socialkonstruktionistiskt handledning psykosocialt kommunikationsteoretiskt systemteoretiskt

17 Dialogpedagogik och den kompetenta människan (Freire 1972 Pedagogik för förtryckta) Habermas diskursetik (Habermas Teori om det kommunikativa handlandet)

18 Föreställningen om den kompetenta människan skapar behov av kommunikation för gemensamt kunskapande. Frigörande samtal kunskapskapande samtal Désirée von Ahlefeld Nisser,

19 Alla har något att berätta. Mina erfarenheter blir ständigt utsatta för prövningar och jag måste vara beredd att ompröva dessa.

20 Att genomföra samtalet på ett rätt (Var och en har rätt att lägga fram sin sanning, sin bild/uppfattning.) riktigt (Riktigt enligt den norm som råder i kontexten. Att tala på ett sätt så det blir begripligt för alla) uppriktigt sätt (Att det som yttras är menat så som det yttras. Att våga framföra det man vill).

21 Vad betyder det här för mig som samtalsledare?

22 Kunskap förstås som något subjektivt men bortser inte från yttre fakta. Hur förstår jag och hur skapar jag mening? Att förstå det den andre förstår.

23 Saken är ju den att en ontologisk realism (d.v.s antagandet att omvärlden finns där ute ) mycket väl kan förenas med insikten att kunskap om omvärlden ( verkligheten ) är kommunikativt erövrad och gestaltad. (Linell, 2006, s. 158).

24 Proceduren för samtalet är det viktiga. Hur samtalar vi med varandra? Hur går vi till väga när vi ska komma överens? Hur vet vi att vi är överens? Förstår vi varandra? Är samtalsklimatet tillåtande?

25 Fokus ligger på HUR samtalet genomförs. Genomförs på ett sätt som medvetet tar hänsyn till de tre giltighetsanspråken rätt, riktigt och uppriktigt (Habermas). Désirée von Ahlefeld Nisser,

26 Delat ansvar - Samtalsledare: Att skapa förutsättning för det goda samtalet. - Deltagare: Hur bidrar jag till det goda samtalet? Att våga att inte veta. I samtalet utgår vi från deltagarnas berättelser. Désirée von Ahlefeld

27 Kommunikationsteoretiska perspektiv erbjuder möjligheter att överbrygga gapet mellan teori och praktik. Att inta en medveten kommunikationsteoretisk utgångspunkt i samtal kan främja en inkluderande skolkultur. En inkluderande skolkultur betyder då förutom att utbildning ska vara tillgänglig för alla - att sättet att kommunicera också tillmäts betydelse. Kommunikation på alla nivåer sker på ett medvetet inkluderande sätt.

28

29 Som man förstår - handlar man Vad innebär det nu då att vara pedagogisk handledare?

30 Handledarkunskap Handledarskap

31 Hur vet vi det? Vem/vilka har hävdat detta och på vilka grunder? Hur förhåller jag mig till det som hävdas? Hur förankrat är det som hävdas i forskning? Hur förankrat är det som hävdas i den verksamhet jag befinner mig i? Vilka konsekvenser får det för a) barnen/eleverna och deras vårdnadshavare? b) för mig personligen, för min undervisning och för min roll som lärare/speciallärare/specialpedagog? c) för (för)skolan d) skolsystemet och samhället

32 Expert-orienterat och rådgivande? Deltagarorienterat och utgående från deltagarnas frågor? Både expert- och deltagarorienterat? (Sundqvist, von Ahlefeld Nisser & Ström, 2014) Désirée von Ahlefeld Nisser,

33 Handledarrollen en komplex balansakt - Bekräftelse av erfarenheter utmana erfarenheter Flera balansakter - Teoretisk kunskap praktisk kunskap Vikten av perspektivisering - En vilja att förstå, samstämmighet (jfr Habermas, 1981) _

34 Referenser och lästips Ahlefeld Nisser, D., von. (2009). Vad kommunikation vill säga en iscensättande studie om specialpedagogers yrkesroll och kunskapande samtal. Stockholm: Universitetsservice. Ahlefeld Nisser, D., von. (2011). Kunskapande samtal i (special)pedagogisk verksamhet. I Bartholdsson, Å. & Hultin, E. (2011). Praktiknära utbildningsforskning vid Högskolan Dalarna. Nr: 2011:2. Ahlefeld Nisser, D. von. (2014). Specialpedagogers och speciallärares olika roller och uppdrag skilda föreställningar möts och möter en pedagogisk praktik. Nordic Studies in Education, 34, Ahlefeld Nisser, D, von. (2017). Can Collaborative Consultation, based on Communicative Theory, Promote an Inclusive School Culture? Issues in Educational Research. Bjørndal, C. R. P. (2005). Det värderande ögat: observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning. 1. uppl. Stockholm: Liber. Bjørndal, C. R. P. (2017). Konstruktiva stödsamtal. Perspektiv och redskap vid handledning, rådgivning, mentorskap och coaching. Stockholm: Liber. Bladini, K. (2004). Handledning som verktyg och rum för reflektion. Karlstad: Karlstad universitet. Institutionen för utbildningsvetenskap. Désirée von Ahlefeld Nisser,

35 Referenser och lästips Cederberg Scheike, A. (2016). Handledning för kollegialt lärande. Lund: Studentlitteratur. Freire, P. (1972). Pedagogik för förtryckta. Stockholm: Gummessons. Habermas, J. (1981/1995). Theorie des Kommunikativen Handelns. Band 1. Frankfurt am Main: Suhrkamp Verlag. Killén, K. (2009). Professionell utveckling och handledning ett yrkesövergripande perspektiv. Lund: Studentlitteratur. Habermas, J. 1981/1995. Theorie des Kommunikativen Handelns. Frankfurt am Main: Suhrkamp Verlag Hwang, P. & Nilsson, B. Grupp-psykologi. För skola, arbetsliv och fritid. Stockholm: Natur och Kultur. Langelotz, L. (2014). Vad gör en skicklig lärare? En studie om kollegial handledning som utvecklingspraktik. [What make(s) a good teacher? A study of peer group mentoring as a practice of professional development.] PhD Diss, Göteborg: Göteborgs universitet. Larsson, P. (2016) Organisatoriska förutsättningar för kollektivt lärande. I: Granberg, O. & Ohlsson, J. (Red.) Kollektivt lärande i arbetslivet. Lund: Studentlitteratur. Lendahls Rosendahl, B. & Rönnerman, K. (2005). Med fokus på handledning i skolors förändringsarbete. Pedagogisk forskning i Sverige. 10(2005)1 s

36 Referenser och lästips Linell, P. (2006). Bara prat? Om socialkonstruktivismen som vanställande och vanställd.. I M. Kylhammar. & J-F. Battail. (2006). Det vanställda ordet. s Stockholm: Carlssons. Lönnheden, C. & Olstedt, E. (2004). Med erfarenhet som utgångspunkt. I A. Bron & L. Wilhelmsson (Red.). Lärprocesser i högre utbildning. (s ) Stockholm: Liber Mollberger Hedqvist, G. & Sahlin, B. (2016). Bildning i utbildningens tid. Frisystrar Förlag. Rökenes, O., H. & Hanssen, P-H. (2012). Bära eller brista. Kommunikation och relationer i arbete med människor. Malmö: Gleerups. Sundqvist, C. (2012). Perspektivmöten i skola och handledning. Lärares tankar om specialpedagogisk handledning. Åbo: Åbo Akademi. Sundqvist, C., von Ahlefeld Nisser, D. & Ström, K. (2014). Consultation in special needs education in Sweden and Finland: a comparative approach. European Journal of Special Needs Education. 2011). Åsén Nordström, Å. (2017). Kollegialt lärande genom pedagogisk handledning och lärande samtal. Stockholm: Liber.

37 Tack för att du lyssnat

Pedagogisk handledning i en kollegial lärandepraktik teori och praktik i växelverkan. Désirée von Ahlefeld Nisser

Pedagogisk handledning i en kollegial lärandepraktik teori och praktik i växelverkan. Désirée von Ahlefeld Nisser Pedagogisk handledning i en kollegial lärandepraktik teori och praktik i växelverkan Désirée von Ahlefeld Nisser 2 0 1 9-0 5-2 6 Presentera den teoretiska utgångspunkten för denna utbildning samt ge några

Läs mer

Handledarutbildning inom läslyftet. Det professionella samtalet och pedagogisk handledning. Désirée von Ahlefeld Nisser 22 maj 2018

Handledarutbildning inom läslyftet. Det professionella samtalet och pedagogisk handledning. Désirée von Ahlefeld Nisser 22 maj 2018 Handledarutbildning inom läslyftet Det professionella samtalet och pedagogisk handledning Désirée von Ahlefeld Nisser 22 maj 2018 2 0 1 8-0 5-2 3 Presentera den teoretiska utgångspunkten för denna utbildning

Läs mer

Handledarutbildning inom läslyftet för förskolan. Det professionella samtalet och pedagogisk handledning. Désirée von Ahlefeld Nisser 29 maj 2018

Handledarutbildning inom läslyftet för förskolan. Det professionella samtalet och pedagogisk handledning. Désirée von Ahlefeld Nisser 29 maj 2018 Handledarutbildning inom läslyftet för förskolan Det professionella samtalet och pedagogisk handledning Désirée von Ahlefeld Nisser 29 maj 2018 2 0 1 8-0 5-3 1 Presentera den teoretiska utgångspunkten

Läs mer

Handledarutbildning i specialpedagogik för lärande. Det professionella samtalet och pedagogisk handledning. Désirée von Ahlefeld Nisser 7 juni 2017

Handledarutbildning i specialpedagogik för lärande. Det professionella samtalet och pedagogisk handledning. Désirée von Ahlefeld Nisser 7 juni 2017 Handledarutbildning i specialpedagogik för lärande Det professionella samtalet och pedagogisk handledning Désirée von Ahlefeld Nisser 7 juni 2017 Punkter för dagens föreläsning Begreppsdefinition -professionellt

Läs mer

HÖGSKOLAN DALARNA

HÖGSKOLAN DALARNA HÖGSKOLAN DALARNA 2017-03-02 Handledarutbildning läslyftet 25 april 2019 Handledarrollen och Kollegialt lärande Désirée von Ahlefeld Nisser 2019-04-25 2 Punkter för dagens föreläsning Syfte Tillbakablick:

Läs mer

HÖGSKOLAN DALARNA

HÖGSKOLAN DALARNA HÖGSKOLAN DALARNA 2017-03-02 Handledarrollen och Kollegialt lärande Désirée von Ahlefeld Nisser och Maria Olsson 12 april 2018 2018-04-13 2 Punkter för dagens föreläsning Syfte Tillbakablick: Mål och syfte

Läs mer

Handledarrollen och Kollegialt lärande

Handledarrollen och Kollegialt lärande Handledarrollen och Kollegialt lärande Désirée von Ahlefeld Nisser och Maria Olsson 2019-04-02 1 Punkter för dagens föreläsning Syfte Tillbakablick: Syfte och mål för specped för lärande och handledarutbildningen

Läs mer

ATT INTA ETT VETENSKAPLIGT FÖRHÅLLNINGSSÄTT

ATT INTA ETT VETENSKAPLIGT FÖRHÅLLNINGSSÄTT ATT INTA ETT VETENSKAPLIGT FÖRHÅLLNINGSSÄTT I (SPECIAL)PEDAGOGISK PRAKTIK Gunilla Lindqvist 2018-09-17 Presentation Låg- och mellanstadielärare 1989 Specialpedagog 2002 D-uppsats i pedagogik 2007 Kommundoktorand,

Läs mer

Det sitter inte i väggarna!

Det sitter inte i väggarna! Det sitter inte i väggarna! Att leda och organisera för ökad medvetenhet om jämställdhet och jämlikhet Eva Amundsdotter Lektor i pedagogik, inriktning organisation & ledarskap Det sitter i väggarna Prat

Läs mer

Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan

Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan Att samlas kring ett gemensamt innehåll. Läslyftet Barns språkutveckling är avgörande för deras utveckling och lärande. Vidgat språkbegrepp utvecklas

Läs mer

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits Avancerad nivå/second

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN SPP400, Specialpedagogik - lärares och organisationers lärande, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education: Teachers Competence and Organizational Development, 15.0 higher education

Läs mer

Antaganden för förändring

Antaganden för förändring AKTIONSFORSKNING - MODELL FÖR PRAKTIKNÄRA FORSKNING FÖR EN STÄRKT VETENSKAPLIG GRUND I SKOLVÄSENDET Karin Rönnerman, Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS Antaganden för förändring Utbildning

Läs mer

Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande

Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande KaPitel 3 Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande Det är svårt att i den vetenskapliga litteraturen hitta stöd för att individuella kompetensutvecklingsinsatser i form av några föreläsningar

Läs mer

Inkludering i praktiken - en fråga om skolkultur

Inkludering i praktiken - en fråga om skolkultur Inkludering i praktiken - en fråga om skolkultur Catharina Tjernberg FinRA 3rd Baltic Sea-17th Nordic Literacy Conference Åbo 14-16 August 2016 Skriftspråklighet - en demokratifråga Ökade krav på elevens

Läs mer

Kollegialt lärande genom samtal

Kollegialt lärande genom samtal Kollegialt lärande genom samtal 2 Presentation Förskollärare, fil dr i pedagogik; arbetat lokalt, regionalt och nationellt med utbildningsfrågor Avhandling Pedagogiska handledning i tanke och handling

Läs mer

Ledare för kollegialt lärande

Ledare för kollegialt lärande Ledare för kollegialt lärande Att främja ett lärande och utvecklande klimat 4 juni 2019 Lena Göthe lena.gothe@pluspil.se @lenagothe pluspil.se Föreläsningens syfte Att hos ledare för kollegialt lärande

Läs mer

Utvecklas genom lärande samtal

Utvecklas genom lärande samtal Utvecklas genom lärande samtal Utbildningar för skolutveckling 2018-2019 Pilou AB Tjänster Utbildningar Pilou är ett namn som sammanfattar vad vi står för. Process i lärande och utveckling. Företaget startades

Läs mer

Aktivitetsplan- Handledarutbildning inom Läslyftet

Aktivitetsplan- Handledarutbildning inom Läslyftet Aktivitetsplan- Handledarutbildning inom Läslyftet 2017-2018 Praktisk information Utbildningens tidsplan: 7 juni 2017 Campus på Pedagogen i Göteborg 27-28 september 2017 Campus på Pedagogen i Göteborg

Läs mer

Pedagogik AV, Skolledarskap i Rektorsprogrammet. Uppdragsutbildning, 10 hp

Pedagogik AV, Skolledarskap i Rektorsprogrammet. Uppdragsutbildning, 10 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik AV, Skolledarskap i Rektorsprogrammet. Uppdragsutbildning, 10 hp Educational Sciences, MA, School Leadership, 10 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå

Läs mer

Förändringsarbete. Aktionsforskning utbildning på vetenskaplig grund. Se lärare som lärande. Vad är viktigt i undervisningen

Förändringsarbete. Aktionsforskning utbildning på vetenskaplig grund. Se lärare som lärande. Vad är viktigt i undervisningen 2015-02-03 Aktionsforskning utbildning på vetenskaplig grund Karin Rönnerman 27 januari, 2015 Förändringsarbete Se lärare som lärande Vad är viktigt i undervisningen Lärare är nyckeln till förändring Karin.ronnerman@gu.se

Läs mer

Att leda kollegiala samtal - Pedagogisk handledning och Lärande samtal

Att leda kollegiala samtal - Pedagogisk handledning och Lärande samtal Att leda kollegiala samtal - Pedagogisk handledning och Lärande samtal 2 Presentation och bakgrund Avhandling Pedagogiska handledning i tanke och handling Bok Kollegialt lärande genom pedagogisk handledning

Läs mer

Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan

Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande i förskolan Att samlas kring ett gemensamt innehåll. Läslyftet Barns språkutveckling är avgörande för deras utveckling och lärande. Vidgat språkbegrepp utvecklas

Läs mer

Skolledarkonferens september 2016

Skolledarkonferens september 2016 Skolledarkonferens 29 30 september 2016 Att leda förskoleutveckling på vetenskaplig grund Lise Lotte Johansson Syfte och mål med min föreläsning Syfte: att på ett konkret och verksamhetsnära sätt lyfta

Läs mer

Inkluderande lärmiljöer - från vision till undervisningspraktik! Seminariets upplägg:

Inkluderande lärmiljöer - från vision till undervisningspraktik! Seminariets upplägg: Inkluderande lärmiljöer - från vision till undervisningspraktik! Daniel Östlund, fil dr Universitetslektor i pedagogik inr specialpedagogik Högskolan Kristianstad Seminariets upplägg: Varför inkludering?

Läs mer

Nätverk för specialpedagoger. Henrik Lindqvist och Tove Ma;sson

Nätverk för specialpedagoger. Henrik Lindqvist och Tove Ma;sson Nätverk för specialpedagoger Henrik Lindqvist och Tove Ma;sson Nätverk för specialpedagoger Upplägg: Presentation Tankar om nätverket Om specialpedagogers arbete: Arbetsuppgifter Samverkan Inkluderande

Läs mer

ATT INTA ETT VETENSKAPLIGT FÖRHÅLLNINGSSÄTT

ATT INTA ETT VETENSKAPLIGT FÖRHÅLLNINGSSÄTT ATT INTA ETT VETENSKAPLIGT FÖRHÅLLNINGSSÄTT I (SPECIAL)PEDAGOGISK PRAKTIK Gunilla Lindqvist 2017-09-14 Presentation Låg- och mellanstadielärare 1989 Specialpedagog 2002 D-uppsats i pedagogik 2007 Kommundoktorand,

Läs mer

Att möta och förstå förskola och klassrum

Att möta och förstå förskola och klassrum Att möta och förstå förskola och klassrum Skolverkets seminarieserie för kommunala språk-, läs- och skrivutvecklare Piperska muren, Stockholm 23 mars 2009 Annette Ewald Högskolan Kristianstad Annette.Ewald@hkr.se

Läs mer

Rollen som Språk,- läs- och skrivutvecklare Elisabeth Jennfors Annika Cederberg-Scheike

Rollen som Språk,- läs- och skrivutvecklare Elisabeth Jennfors Annika Cederberg-Scheike Rollen som Språk,- läs- och skrivutvecklare Elisabeth Jennfors Annika Cederberg-Scheike INNEHÅLL IDAG: Tankar kring rollen som Språk, -läs- och skrivutvecklare och hur den kan stötta upp för handledare

Läs mer

Kursplan. Mål 1(7) Mål för utbildning på avancerad nivå. Kursens mål. Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Kursplan. Mål 1(7) Mål för utbildning på avancerad nivå. Kursens mål. Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap 1(7) Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik, avancerad nivå, Styrning och förändring: specialpedagogiska frågor, 30 högskolepoäng Education, Second Cycle, Policy

Läs mer

Utvecklas genom lärande samtal. Utbildningar för skolutveckling.

Utvecklas genom lärande samtal. Utbildningar för skolutveckling. Utvecklas genom lärande samtal Utbildningar för skolutveckling. Pilou AB Pilou är ett namn som sammanfattar vad vi står för. Process i lärande och utveckling. Företaget startades 2006 och stödjer företag,

Läs mer

Preliminär aktivitetsplan

Preliminär aktivitetsplan 2018-2019 Preliminär aktivitetsplan HANDLEDARUTBILDNING LÄSLYFTET UTBILDNINGSORT STOCKHOLM KURSANSVARIGA: DÉSIRÉE VON AHLEFELD NISSER dva@du.se CARINA BÅÅTH cbt@du.se PROJEKTADMINISTRATÖR: FILIPPA BERGQVIST

Läs mer

Kursplan. Mål 1(6) Mål för utbildning på avancerad nivå. Kursens mål. Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan.

Kursplan. Mål 1(6) Mål för utbildning på avancerad nivå. Kursens mål. Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. 1(6) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik, avancerad nivå, Styrning och förändring: specialpedagogiska

Läs mer

Kollegialt lärande genom handledning

Kollegialt lärande genom handledning Vad sker mellan 10.45-12.15 Samsyn om handledning Samtala om handledning Pröva på att reflektera kring en gemensam frågeställning Lunch- 12.30 Kollegialt lärande genom handledning Maja Lindqvist Kvalificerade

Läs mer

Specialpedagogen spelar roll - utveckla och fördjupa din handledningskompetens

Specialpedagogen spelar roll - utveckla och fördjupa din handledningskompetens Specialpedagogen spelar roll - utveckla och fördjupa din handledningskompetens Välkommen till en unik konferens för specialpedagoger STOCKHOLM 8 APRIL GÖTEBORG 11 APRIL 2019 u Handen på hjärtat - för du

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod REL100. Reggio Emilia, estetiska lärprocesser och pedagogisk dokumentation, 15 högskolepoäng

Institutionen för individ och samhälle Kurskod REL100. Reggio Emilia, estetiska lärprocesser och pedagogisk dokumentation, 15 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska erhålla grundläggande kunskaper om Reggio Emilias pedagogiska grundsyn och utveckla en kompetens att tillämpa delar av denna pedagogiska grundsyn

Läs mer

Strategier i handledning

Strategier i handledning Strategier i handledning 6 mars 2019 Mari Rex 2019-03-08 1 Mari Rex Universitetsadjunkt. Samordnare för Kvalitetsutvecklargruppen i Örebro kommun. Utbildad i Handledning steg 1-3, 45 hp. 2019-03-08 2 Det

Läs mer

Planera och organisera. Kollegialt lärande i fritidshemmet

Planera och organisera. Kollegialt lärande i fritidshemmet Planera och organisera Kollegialt lärande i fritidshemmet Innehåll 1 2 3 4 5 6 7 Vad innebär kollegialt lärande? 3 Utgå från en nulägesanalys 4 Att välja underlag 5 Skapa delaktighet och prioritera 6 Skapa

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

2013-06-17. Aktionsforskning ur ett anglosaxiskt och ett nordiskt perspektiv med exempel på transformering från lärande till ledarskap

2013-06-17. Aktionsforskning ur ett anglosaxiskt och ett nordiskt perspektiv med exempel på transformering från lärande till ledarskap 2013-06-17 Aktionsforskning ur ett anglosaxiskt och ett nordiskt perspektiv med exempel på transformering från lärande till ledarskap Karin Rönnerman LiA, 30 maj, 2013 Aktionsforskning: Sker i samarbete

Läs mer

inbjudan KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret

inbjudan KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret inbjudan F KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret 2011 2012 Välkommen till en annorlunda seminarieserie! Fokus på specialpedagogisk forskning är ett samarbete mellan Specialpedagogiska

Läs mer

Förskolans digitalisering

Förskolans digitalisering Förskolans digitalisering LLU-dag 28 september 2018, Special Needs Education Karlstad University Sweden Därför behöver du vässa din digitala kompetens (Skolverkets hemsida) Vi lever i en snabbt föränderlig

Läs mer

Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning

Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning Samtal - bottnar i social förmåga Varje samtal föregås av ett möte. Vårt bemötande av andra grundar sig i: Våra

Läs mer

Kursplan. Mål 1(6) Mål för utbildning på avancerad nivå. Kursens mål. Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Kursplan. Mål 1(6) Mål för utbildning på avancerad nivå. Kursens mål. Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap 1(6) Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik, avancerad nivå, Styrning och förändring: specialpedagogiska frågor, 30 högskolepoäng Education, Policy and Change:

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för

Läs mer

SPECIALPEDAGOGIK I EN SKOLA FÖR ALLA, 20 POÄNG

SPECIALPEDAGOGIK I EN SKOLA FÖR ALLA, 20 POÄNG Lärarhögskolan i Stockholm KURSPLAN 1(5) omvärld och lärande. Fastställd: 2002-01-15 Kursplanen gäller fr. o m termin V05 SPECIALPEDAGOGIK I EN SKOLA FÖR ALLA, 20 POÄNG Special Educational Act. in an Inclusive

Läs mer

SPP300, Specialpedagogik som social praktik, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education as a Social Practice, 15.0 higher education credits

SPP300, Specialpedagogik som social praktik, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education as a Social Practice, 15.0 higher education credits LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN SPP300, Specialpedagogik som social praktik, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education as a Social Practice, 15.0 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

Wifi: CLARION CONNECT

Wifi: CLARION CONNECT Wifi: CLARION CONNECT 1 Tammi Gustafsson Nadel Malin Gyunda Tove Mejer 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Samarbetet mellan förskola och hem har ökat liksom vårdnadshavarnas medvetenhet kring hur viktig läsning och

Läs mer

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor?

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Jag vill! Jag kan! Vad vi menar med handlingskompetens Alla elever som lämnar skolan ska göra det med en känsla av handlingskompetens. Begreppet är centralt

Läs mer

Obligatorisk kurslitteratur

Obligatorisk kurslitteratur 1 (6) Namn: Kurskod: Institution: Beslut: Specialpedagogens yrkesspecifika kompetenser, 30hp UQ2SPP Denna litteraturlista är fastställd av prefekt på delegation av institutionsstyrelsen 2019-06-03 och

Läs mer

Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer

Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer Regional Skolledarkonferens om specialpedagogiska utmaningar 14 oktober 2015 Scandic Crown Göteborg Välkommen till skolledarkonferens! För sjunde hösten i rad

Läs mer

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 2-3 februari

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 2-3 februari Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 2-3 februari #NCSLaslyft Anna Lindblom Utvärdering från tillfälle 2 Samma grupper! Byt grupper! En riktigt bra utbildning Mer förskola! Mer gymnasieskola!

Läs mer

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Kollegialt lärande Frågeställningar Hur upplever pedagogerna att processen i förändringsarbetet har förlöpt

Läs mer

Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt

Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt Oskarshamn 091110-11 Birgitta Kennedy Reggio Emilia Institutet och förskolan Trollet Ur förslag till förtydliganden i läroplanen för förskolan Uppföljning,

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Välkommen till vårens viktigaste konferens för dig som leder pedagogisk utveckling STOCKHOLM 3 APRIL u Led genom

Läs mer

Pedagogik GR (B), Pedagogik GR (B), Lek som värld, fenomen och redskap i förskolans verksamhet, 15 hp

Pedagogik GR (B), Pedagogik GR (B), Lek som värld, fenomen och redskap i förskolans verksamhet, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Pedagogik GR (B), Pedagogik GR (B), Lek som värld, fenomen och redskap i förskolans verksamhet, 15 hp Education (B), Playworld and Play as Phenomenon and Tool in Pre school Education,

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa Studiehandledning Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa December 2012 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Uppdragets olika delar... 3 Upplägg... 5 Utbildningens upplägg... 7 Stödresurser...

Läs mer

Gruppmentorskap. för rektorer. Erfarenheter från ett skolutvecklingsprogram. Siv Saarukka/ ÅBO AKADEMI

Gruppmentorskap. för rektorer. Erfarenheter från ett skolutvecklingsprogram. Siv Saarukka/ ÅBO AKADEMI Gruppmentorskap för rektorer Erfarenheter från ett skolutvecklingsprogram Siv Saarukka/ ÅBO AKADEMI Lärande i arbetet Internationell forskning: 70-80% av relevant kunnande för arbetet baserar sig på informellt

Läs mer

Att som lärare utveckla kunskap om och förmåga att stödja alla elevers språkoch kunskapsutveckling.

Att som lärare utveckla kunskap om och förmåga att stödja alla elevers språkoch kunskapsutveckling. Att som lärare utveckla kunskap om och förmåga att stödja alla elevers språkoch kunskapsutveckling Josefin.nilsson@orebro.se Att som lärare utveckla kunskap om och förmåga att stödja alla elevers språk-

Läs mer

Deltagande på lika villkor? - Några reflektioner efter ett aktionsforskningsprojekt

Deltagande på lika villkor? - Några reflektioner efter ett aktionsforskningsprojekt Deltagande på lika villkor? - Några reflektioner efter ett aktionsforskningsprojekt 1 Några hållpunkter Varför vill jag prata om deltagande på lika villkor? Aktionsforskning några utgångspunkter Sammanhanget

Läs mer

Handledarutbildning. Högskolan Dalarna 22 maj 2018

Handledarutbildning. Högskolan Dalarna 22 maj 2018 Handledarutbildning Högskolan Dalarna 22 maj 2018 Utbildningsdagar Högskolan Dalarna Tillfälle 1: 22 maj 2018 Tillfälle 2: 13-14 sep 2018 Tillfälle 3: 6-7 nov 2018 Tillfälle 4: 28-29 jan 2019 Tillfälle

Läs mer

HANDLEDARUTBILDNING LÄSLYFTET KOLLEGAHANDLEDNING I GRUPP LÄRANDE SAMTAL

HANDLEDARUTBILDNING LÄSLYFTET KOLLEGAHANDLEDNING I GRUPP LÄRANDE SAMTAL KOLLEGAHANDLEDNING I GRUPP LÄRANDE SAMTAL TVÅ SÄTT ATT FÖRA PROFESSIONELLA SAMTAL Former för samtal en fråga om struktur KOLLEGAHANDLEDNING REKTORSPROGRAMMET Praktisk yrkesteori Lärare utvecklar kontinuerligt

Läs mer

Lärandet är som bäst när det utgår från uttalade behov i verksamheten och medarbetarens förutsättningar.

Lärandet är som bäst när det utgår från uttalade behov i verksamheten och medarbetarens förutsättningar. Inledning Medarbetarna är Försäkringskassans viktigaste tillgång. Kundernas upplevelse av Försäkringskassan avgörs när de möter våra medarbetare. Det är medarbetarnas kompetens som avgör i vilken utsträckning

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11 UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy För studenter antagna fr.o.m. H 11 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Hållbara anpassningar inom gymnasieskolans estetiska program

Hållbara anpassningar inom gymnasieskolans estetiska program Hållbara anpassningar inom gymnasieskolans estetiska program Vilken plats kan specialpedagogiken ha i det kreativa? Barbro Johansson, universitetslektor i Specialpedagogik, Specialpedagogiska institutionen

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN LLU460, Lärande och kunskapsutveckling hos barn och elever med utvecklingsstörning, 15,0 högskolepoäng Learning and development concerning pupils with intellectual disability, 15.0

Läs mer

Information- Slutrapport kollegialt lärande

Information- Slutrapport kollegialt lärande Bengt Larsson - unbl01 E-post: bengt.larsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-08-13 Dnr: 2012/530-BaUN-027 Barn- och ungdomsnämnden Information- Slutrapport kollegialt lärande Ärendebeskrivning

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg 1 Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg I Varberg finns sedan länge en ambition att sprida aktionsforskning som en metod för kvalitetsarbete

Läs mer

Flerspråkighet en möjlighet!

Flerspråkighet en möjlighet! Flerspråkighet en möjlighet! 35% Sva, modersmål, mottagande av nyanlända Kollegialt lärande Handlingsplan- mål och delmål *** Alla pedagoger och skolledare har god kunskap om sva/modersmål/nyanländas lärande

Läs mer

HANDLEDANDE SAMTAL I SPECIAL- PEDAGOGISKT ARBETE

HANDLEDANDE SAMTAL I SPECIAL- PEDAGOGISKT ARBETE HANDLEDANDE SAMTAL I SPECIAL- PEDAGOGISKT ARBETE Tre olika typer av samtal mellan lärare PeD Christel Sundqvist Åbo Akademi VEM ÄR CHRISTEL? Speciallärare, universitetslärare, forskare och författare från

Läs mer

VÄLKOMNA Röselidsskolan Att gå vilse i sitt ledarskap en inspirationsföreläsning av Josefin Axelson och Jenny Jonasson

VÄLKOMNA Röselidsskolan Att gå vilse i sitt ledarskap en inspirationsföreläsning av Josefin Axelson och Jenny Jonasson VÄLKOMNA Röselidsskolan 20190308 Att gå vilse i sitt ledarskap en inspirationsföreläsning av Josefin Axelson och Jenny Jonasson Så här ser vår förmiddag ut... 08:30-10:00 Tillgängliga lärmiljöer (E Persson)

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I SKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I SKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I SKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING METTE LILJENBERG & MARIE WRETHANDER GÖTEBORGS UNIVERSITET Hur går det till att förbättra? Det tar tid Det är komplext Det kräver systematik

Läs mer

Specialpedagogisk forskning

Specialpedagogisk forskning Specialpedagogisk forskning Gunilla Lindqvist 2017-10-23 Disposition Historiska perspektiv på forskningsfältet Svårigheter med forskningsfältet Forskningsfältet idag a) Vilka strömningar ser vi, vilka

Läs mer

Självreflektionsinstrument familjecentral en användarguide

Självreflektionsinstrument familjecentral en användarguide Självreflektionsinstrument familjecentral en användarguide Ett instrument för att förverkliga familjecentralen som idé Agneta Abrahamsson Vibeke Bing Sofia Kjellén Innehållsförteckning Inledning Användarguidens

Läs mer

Fritidshemsnätverk 24/11-16

Fritidshemsnätverk 24/11-16 Fritidshemsnätverk 24/11-16 08.30 Föreläsning Christina och Jenny 9.15 Gruppindelning + hämta fika 9.30 Grupparbete inklusive fika 10.15 Återsamling och summering 10.30 Avslutning, utvärdering och fokus

Läs mer

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 Dokument kring Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 110831 Lärarutbildningen vid Linköpings universitet Mål med utvecklingsplanen under INR 1 och 2 Utvecklingsplanen är ett

Läs mer

Universitetspedagogik 3

Universitetspedagogik 3 Universitetspedagogik 3 Kursbeskrivning UP3 2010 1. Allmänt Kursen Universitetspedagogik 3 (UP 3) syftar till att vidareutveckla förmågan till Scholarship of Teaching and Learning (SoTL). SoTL, som på

Läs mer

Samtalsmodeller och verktyg för handledningssamtal och kollegialt lärande. Läslyftet Handledarutbildning 2018/19

Samtalsmodeller och verktyg för handledningssamtal och kollegialt lärande. Läslyftet Handledarutbildning 2018/19 Samtalsmodeller och verktyg för handledningssamtal och kollegialt lärande Läslyftet Handledarutbildning 2018/19 Utvärdering av Läslyftet har visat Viktigt att handledaren: Skapar struktur för samtalen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng. Master Program in Educational Work 60 credits 1

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng. Master Program in Educational Work 60 credits 1 UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng Master Program in Educational Work 60 credits 1 Fastställd i Områdesnämnden 2015-XX-XX Gäller fr.o.m. HT 2015 1. PROGRAMMETS MÅL 1.1.

Läs mer

Introduktion och Praxisseminarium LG10MA och L910MA VFU1

Introduktion och Praxisseminarium LG10MA och L910MA VFU1 Introduktion och Praxisseminarium LG10MA och L910MA VFU1 Lärare åk 7-9 och Gy i matematik, 4,5 högskolepoäng Lärare: Bengt Andersson, Eva Taflin Introduktion: 19 November -13 VFU1 koppling till tidigare

Läs mer

Learning study och forskningscirkeln som metoder i digitala lärandemiljöer

Learning study och forskningscirkeln som metoder i digitala lärandemiljöer Utdrag ur: Lundgren, M., von Schantz Lundgren, I., Nytell, U & Svärdhagen, J. (2013) Learning study och forskningscirkeln som metoder för pedagogiskt ledarskap i digitala lärandemiljöer, i Johansson, O

Läs mer

Lärare som ledare Svedala Pedagogisk Inspiration Malmö Linda Sikström & Daniel Prsa

Lärare som ledare Svedala Pedagogisk Inspiration Malmö Linda Sikström & Daniel Prsa Lärare som ledare Svedala Pedagogisk Inspiration Malmö Linda Sikström & Daniel Prsa Pedagogisk Inspiration Malmö -skapa, driva och utveckla kollegialt lärande -organisera för skolutveckling på vetenskaplig

Läs mer

Kollegial konsultation

Kollegial konsultation Kollegial konsultation Årlig rapport Sandra Backlund Bun 2013/124 Utredare 2013-03-26 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. HUR GÅR EN KOLLEGIAL KONSULTATION TILL?... 2 4.

Läs mer

Skolledarkonferens - Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer

Skolledarkonferens - Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer Skolledarkonferens - Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer Aktivitets ID: 35509 Tid: 14 oktober 2015, kl 08:30-16:00 Plats: Göteborg, Scandic Crown, Polhemsplatsen 3 Typ av aktivitet: Konferens

Läs mer

Studieguide Kvalitetsarbete genom aktionsforskning, inriktning mot integrering av nyanlända i skolan, ht 10-vt 11

Studieguide Kvalitetsarbete genom aktionsforskning, inriktning mot integrering av nyanlända i skolan, ht 10-vt 11 Studieguide Kvalitetsarbete genom aktionsforskning, inriktning mot integrering av nyanlända i skolan, ht 10-vt 11 Kursen Kvalitetsarbete genom aktionsforskning har fokus på verksamhetsutveckling. Den har

Läs mer

Education MA, Educational Science III for Primary School Teacher Education Programme, 4-6, 15 Credits

Education MA, Educational Science III for Primary School Teacher Education Programme, 4-6, 15 Credits 1 (5) Course Syllabus: Education MA, Educational Science III for Primary School Teacher Education Programme, 46, 15 Credits General data Code Subject/Main field Cycle Credits Progressive specialisation

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN LLU360, Teoretiska perspektiv på språk- och begreppsutveckling i relation till barn och elever med utvecklingsstörning, 15,0 högskolepoäng Theoretical Perspectives on Language and

Läs mer

PRAKTIKNÄRA FORSKNING RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET!

PRAKTIKNÄRA FORSKNING RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET! PRAKTIKNÄRA FORSKNING 2017-2020 RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET! MITT NAMN ÄR: BALLI LELINGE UNIVERSITETSADJUNKT I UTBILDNINGSVETENSKAP, FIL LIC. I PEDAGOGIK, DOKTORAND I PEDAGOGIK FAKULTETEN

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

Claes Nilholm Professor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik Uppsala Universitet

Claes Nilholm Professor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik Uppsala Universitet Claes Nilholm Professor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik Uppsala Universitet Framställningen bygger på: Inkluderande undervisning vad kan man lära av forskningen? SPSM Rapport i serien Forskning

Läs mer

Professionellt lärande, kunskapsformer och forskningscirklar. Sven Persson Professor Malmö universitet

Professionellt lärande, kunskapsformer och forskningscirklar. Sven Persson Professor Malmö universitet Professionellt lärande, kunskapsformer och forskningscirklar Sven Persson Professor Malmö universitet Tre teman Professionellt lärande och kompetens utgångspunkter för utveckling av den pedagogiska praktiken.

Läs mer

Empirisk positivism/behaviorism ----------------------------------------postmoderna teorier. metod. Lärande/kunskap. Människosyn

Empirisk positivism/behaviorism ----------------------------------------postmoderna teorier. metod. Lärande/kunskap. Människosyn Lärandeteorier och specialpedagogisk verksamhet Föreläsningen finns på kursportalen. Ann-Charlotte Lindgren Vad är en teori? En provisorisk, obekräftad förklaring Tankemässig förklaring, i motsats till

Läs mer

Huddinges pedagogiska plattform. Det här möter Huddinges barn och elever varje dag i förskolan och skolan

Huddinges pedagogiska plattform. Det här möter Huddinges barn och elever varje dag i förskolan och skolan Huddinges pedagogiska plattform Det här möter Huddinges barn och elever varje dag i förskolan och skolan I Huddinge arbetar alla förskolor och skolor utifrån en pedagogisk plattform. Plattformen har tagits

Läs mer

Kollegialt lärande kompetensutveckling eller kollektiv korrigering?

Kollegialt lärande kompetensutveckling eller kollektiv korrigering? Kollegialt lärande kompetensutveckling eller kollektiv korrigering? Inledning vad gör en skicklig lärare? Kompetensutveckling några modeller Metod Teoretiska utgångspunkter Resultat - kollegialt lärande

Läs mer

VFU-bedömningsmallen. Fastställd (dnr G /09)

VFU-bedömningsmallen. Fastställd (dnr G /09) VFU-bedömningsmallen. Fastställd 090923 (dnr G 219 499/09) 1. visar yrkesrelevant kunskap i det aktuella ämnet/ ämnesområdet 1. visar bredd och djup inom inriktningens ämne/ämnesområde, både ämnesteoretiskt

Läs mer

Förmiddagens program

Förmiddagens program Välkomna! Förmiddagens program 10.00-11.00 Introduktion till kursen 11.00-12.30 grupp 1 Margareta L F grupp 2 Elisabeth grupp 3 Carina grupp 4 Margareta B. 12.30-13.30 Lunch Vildgåsen (lunchbiljett) Eftermiddagens

Läs mer

I mötet med dig ser jag mig själv. Kollegiala observationer. Cecilia Bergentz

I mötet med dig ser jag mig själv. Kollegiala observationer. Cecilia Bergentz I mötet med dig ser jag mig själv Kollegiala observationer Cecilia Bergentz I mötet med dig ser jag mig själv I mötet med mig bedömer du mig Kollegiala observationer är en form av Kollegialt lärande Genom

Läs mer