Tamburlaine Wines. Australien

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tamburlaine Wines. Australien"

Transkript

1

2 Australien Tamburlaine Wines n och ägaren av Tamburlaine Wines heter Mark Davidson. Mark köpte Tamburlaine för 20 år sedan och han har alltid varit vad vi svenskar kallar en "miljökämpe". Marks filosofi är att ju bättre naturen mår, desto godare smakar hans vin. Och hösten 2005 fick han efter många års hårt arbete sin vingård certifierad enligt SQV2000, vilket innebär att vingården tar största möjliga hänsyn till miljön och skyddar jord, vatten och luft i sin produktion. Idag är Tamburlaine den största producenten i Australien av organiskt odlade druvor. Orange - en idealisk plats för vinodling 26 mil väster om Sydney i New South Wales ligger staden Orange vid Central Mountain Range. Staden som ligger 600 m ö h är omgiven av vinodlingar. Tamburlaine har sina vinodlingar på vulkanen Mount Canobolas sluttningar 900 m ö h. Klimatet är kontinentalt med heta dagar och svala nätter. Den vulkaniska geologin och jordmånen tillsammans med en lång växtperiod gör att vinerna blir mycket smakrika och av hög kvalitet. Vinerna klarar många års lagring men är även härliga att avnjutas unga.

3 Australien - Tamburlaine Wines Tamburlaine Grenache Detta vin är gjort på organiskt odlade Grenachedruvor som vuxit högt och svalt på vinodlingarna i Orange i New South Wales. na skördas i april och vid ankomst till vinkällaren sker traditionell vinifiering. Därefter lagras vinet 5 månader på franska ekfat. Minimalt med svavel är tillsatt. Vinet har klarnats med hjälp av äggvita. Doften är stor av mogna körsbär, svartvinbär och aningen nejlika. I smaken hittar man koncentration av mörk frukt med aningen örtighet och en fin ton av vanilj. Vinet passar bra till en kycklinggryta, gärna tillagad i lergryta med vitlök, örter och rödvin. Tamburlaine Grenache/ Australien/Orange Grenache Tamburlaine Wines Mark Davidson 5 månader på franska ekfat 2008/15% 121,00 kr/(99,00 kr)/flaska (750ml)

4 Australien - Tamburlaine Wines Tamburlaine Orange Reserve Chardonnay na till detta vin kommer från Orange - ett område med svalt klimat som är känt för att producera vin av hög kvalitet, med komplex stil och bra lagringspotential. I doft och smak hittar man tydliga toner av gula mogna äpplen, tropisk frukt, mogna persikor och en fin vaniljton. I avslutet anar man även en elegant mineralton och grapefrukt. Vinet smakar fantastiskt till en krämig fisksoppa gärna tillagad med kokosmjölk istället för grädde. Tamburlaine Orange Reserve Chardonnay/ Australien/Orange 100% Chardonnay Tamburlaine Wines Mark Davidson 6 månader på blandade ekfat 2009/13% 151,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml)

5 Australien - Tamburlaine Wines Tamburlaine Orange Reserve Syrah na till detta vin kommer från Orange - ett område med svalt klimat som är känt för att producera vin av hög kvalitet, med komplex stil och bra lagringspotential. Det här vinet är ett tydligt exempel på ett vin i sk svalklimat stil. Doften är stor och härlig av mörka bär, eukalyptus och en fin kryddighet. Vinet är friskt och fylligt med mycket smak av mörka bär och en fin ekfatskaraktär som balanseras väl med frukten. Vinet är gott till mycket och en perfekt "kombo" är oxkind i rödvinsås med jordärtskockspuré. Tamburlaine Orange Reserve Syrah/ Australien/Orange Syrah Tamburlaine Wines Mark Davidson 10 månader på blandade ekfat 2008/15% 171,00 kr/(135,00 kr)/flaska (750ml)

6 Australien - Tamburlaine Wines Tamburlaine Shiraz/Cabernet Sauvignon na till detta vin kommer från Orange. Ett område med svalt klimat som är känt för att producera vin av hög kvalitet, med komplex stil och bra lagringspotential. Doften är stor och har mycket karaktär från de båda druvorna Shiraz och Cabernet Sauvignon. I doft och smak hittar man karaktär av svartvinbär, mogna plommon, choklad och kryddor tillsammans med en härlig pepprighet. Vinet är gott till mycket, men en riktig smakupplevelse blir det om det serveras till en rådjursstek med gräddsås och svartvinbärsgelé, hasselbackspotatis eller knapriga potatisklyftor. Tamburlaine Shiraz/Cabernet Sauvignon/ Australien/Orange Shiraz, Cabernet Sauvignon Tamburlaine Wines Mark Davidson 12 månader på blandade ekfat 2009/14,5% 96,00 kr/(75,00 kr)/flaska (750ml)

7 Frankrike Domaine du Vissoux Beaujolais är beläget i södra Bourgogne, strax norr om Lyon. Här ligger Domaine du Vissoux som har varit i familjen Chermettes ägo sedan 1600-talet. Idag drivs egendomen av Pierre-Marie Chermette, som tog över efter sina föräldrar Vinframställningen karaktäriseras av en spännande mix av tradition och modernitet vilket ger viner av högsta kvalitet oavsett om det handlar om Beaujolais, Brouilly, Fleurie, Moulin à Vent, Crémant de Bourgogne eller gårdens Crème de Cassis. Fleurie är en av tio byar i distriktet som har en egen ursprungsbeteckning. na till Fleurie Poncié kommer från den 4,5 hektar stora vingården Poncié som planterades för 35 år sedan. Till skillnad från de flesta jordarna i södra Beaujolais, som är en blandning av kalksten och lera, kännetecknas jordmånen i byn Le Vissoux av granit. Pierre-Marie har 30 hektar, varav 10 hektar är Beaujolais Cru-mark. Pierre-Marie Chermette och hans fru Martine vill låta naturen ha sin egen gång och ingriper därför så lite som möjligt i de naturliga processerna. Några exempel på detta är att de inte använder kemisk framställd jäst och ett minimum av svaveldioxid. I källaren vinifierar man vinet enligt en för Beaujolais traditionell metod som kallas "rack and return". Det innebär att man låter druvresterna flyta upp till ytan där de får bilda en så kallad "hatt". Efter det att vätskan tappats ut, får "skalhatten" torka, varefter man avlägsnar kärnorna och därefter häller på vinet över skalresterna. Denna metod innebär att man får fram mycket fruktkaraktär utan att dra ut så mycket tanniner.

8 Frankrike - Domaine du Vissoux Fleurie Poncié Av Beaujolais tre kvalitetsklasser är Beaujolais Cru den högsta. Fleurie brukar kallas "drottningen" av alla Cru i Beaujolais. Anledningen är att vinerna från Fleurie ses som de mest feminina och eleganta med sin doft av blommor. Dessa egenskaper har även Poncié som kommer från Fleurie. Det är en av familjens äldsta vinodlingar belägen på en brant sluttning med exponering mot sydost, vilket gör att skörden måste ske för hand. Jordmånen består av rosa granit med mycket bra dränering. Fleurie har en stor doft av röda bär och en fin blommighet av ros och viol. Smaken är delikat och elegant med fina toner av hallon, smultron och en mycket angenäm ört- och pepprighet som ger ett friskt och långt avslut som balanseras fint med de mjuka tanninerna. Detta vin passar utmärkt till rätter såsom kalv och kyckling men är även ett perfekt val till ovanligare anrättningar som till exempel duva. Vinet är mycket gott att avnjuta en skön sommarkväll då det gärna får serveras lite svalare, runt grader. Fleurie Poncié/ Frankrike/Beaujolais Gamay Domaine du Vissoux Pierre-Marie Chermette 6 månader gamla stora ekfat 2012/12,5% 149,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml)

9 Frankrike La Réserve d'o - Marie & Frédéric Chauffray La Reserve d'o är en mycket liten egendom som består av endast 10 hektar och är belägen i Coteaux de Languedoc i södra Frankrike. Appellationen heter Terrasses du Larzac, en platå med en strålande utsikt över Vallée de l'hérault där både natur och klimat ger perfekta förutsättningar att producera fantastiska viner. n heter Marie Chauffray och arbetar enbart biodynamiskt. Därför kryllar denna lilla egendom av små och stora djur som till exempel blå ödlor, ormar, skorpioner och andra gulliga små djur. Marie har också planterat svartvinbärsbuskar och timjan vilket tillför en extra dimension till hennes röda viner. Förutsättningarna att producera kvalitetsviner är mycket goda. Vinrankorna är över 30 år gamla och jordmånen består av mager, kalkrik jord omgiven av garrigue. Det är en slags låga buskar som växer på kalksten och hjälper till att ge vinerna dess tydliga karaktär. Området kännetecknas även av en stor temperaturskillnad mellan natt och dag vilket ger friska och smakrika viner. Maries man Frédéric sköter vinodlingarna med stor noggrannhet enligt ett biodynamiskt synsätt som grundar sig i filosofen Rudolf Steiners idéer. Den odlande gården ses som en självförsörjande organism i ett kretslopp där allt levande påverkar varandra. Odlingen följer en särskild kalender som innehåller diverse icke vetenskapliga delar som av vissa anses vidskepliga, av andra helt nödvändiga. För att klassas som biodynamisk vinodlare krävs att vingården genomgår en flerårig omvandlingsprocess. Certifiering sker genom organisationen Demeter.

10 Frankrike - La Réserve d'o - Marie & Frédéric Chauffray La Réserve d'o Rouge En utsökt blandning av Syrah, Grenache och Cinsault ger vinet en härlig karaktär. Vinet har vinifierats på rostfria tankar och fat av cement. Man använder endast den naturliga jästen och tillsätter minimalt med svavel vid själva buteljeringen. Vinet är inte filtrerat. Doften är stor av mörka bär, och färska kryddor som timjan och salvia. Smaken är frisk och fruktig med en härlig karaktär av skogsbär, örter och aningen violpastill. Detta vin passar fantastiskt bra till många rätter och ett riktigt gott tips är att servera det till grillade lammkotletter och rotfruktsgratäng. La Réserve d'o Rouge/ Frankrike/Terrasses du Larzac / Coteaux du Languedoc Syrah, Grenache, Cinsault La Réserve d'o - Marie & Frédéric Chauffray Marie Chauffray Rostfria tankar och cementfat 2009/14,5% 141,00 kr/(109,00 kr)/flaska (750ml)

11 Frankrike Champagne Tribaut Schloesser Tribaut Schloesser grundades 1929 och ligger i hjärtat av Champagne i Romery mellan Montagne de Reims och Marne helt nära staden Épernay som anses vara födelseplatsen för champagne. I fyra generationer har nu familjen Tribaut producerat champagne av fantastisk kvalitet. Egendomen består av 25 hektar vinodlingar som alla har utmärkta lägen i byarna Romery, Fleury-la-Riviére och Cormoyeux. Man använder uteslutande egna druvor vilket bidrar till en unik och hög kvalitet. I källaren arbetar man enligt traditionella metoder men med modern utrustning för att säkerställa högsta möjliga kvalitet. Alla delar i vinifikationen genomgår noggrann övervakning och all champagne ligger minst 36 månader på sin jästfällning. Tribaut Schloesser producerar flera olika typer av champagne. Av dessa har vi valt ut två som håller en kvalitet och har ett pris som vi letat efter i många år. Vi uppskattar verkligen den smakrika men ändå eleganta stilen. Bägge två har en andel vin som lagrats på ekfat vilket är karaktäristiskt för huset. I deras prestigechampagne har man använt sig av 100% ekfatslagrat vin. Tribaut Schloesser har skördat många framgångar när det gäller fina utmärkelser och vi är mycket stolta och glada att få lansera Tribaut Schloesser på den svenska marknaden.

12 Frankrike - Champagne Tribaut Schloesser Tribaut Blanc de Chardonnay Denna champagne är gjord på 100% Chardonnay. 35% av vinet kommer från äldre årgångar som lagrats på ekfat. Vinet har legat 48 månader på sin jästfällning innan degorgering (processen där man tar bort jästsedimenten i champagneflaskan och stoppar i den "riktiga" champagnekorken). Därefter har vinet fått ligga ytterligare 8 månader innan det lämnat källaren. Den totala årsproduktionen av Blanc de Chardonnay är flaskor. I doften hittar man tydliga toner av havtorn, gula äpplen, citrus och en fin rostad ton. Smaken är frisk med karaktär av äpple, honung, mineral och aningen apelsin. En härlig mousse och bra koncentration gör att det även passar utmärkt till mat. Magiskt bra till skaldjur men också till lagad mat som ugnsbakad hälleflundra med beurre blanc, pocherade ostron och riven pepparrot. Tribaut Blanc de Chardonnay/ Frankrike/Champagne Chardonnay Champagne Tribaut Schloesser Sébastien Tribaut 48 månader på sin jästfällning NV/12,5% 261,00 kr/(199,00 kr)/flaska (750ml)

13 Frankrike - Champagne Tribaut Schloesser Tribaut Brut Premier Cru En champagne gjord på Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. 30% av vinet kommer från äldre årgångar som lagrats på ekfat. na kommer från byarna Hautvillers, Ay, Villedommange och Ecueil. Vinet har legat 36 månader på sin jästfällning innan degorgering (processen där man tar bort jästsedimenten i champagneflaskan och stoppar i den "riktiga" champagnekorken). Därefter har vinet fått ligga ytterligare 6 månader innan det lämnat källaren. Den totala årsproduktionen av Premier Cru är flaskor. Doften är finstämd av gula äpplen, citrus, mandel och en tydlig, brödig ton. Smaken är frisk med en härlig mousse. Elegant eftersmak. Champagnen är strålande som aperitif men passar även utmärkt till små delikata rätter som stekta pilgrimsmusslor, ostron, hummer m m. Tribaut Brut Premier Cru/ Frankrike/Champagne Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier Champagne Tribaut Schloesser Sébastien Tribaut 36 månader på sin jästfällning NV/12,5% 281,00 kr/(225,00 kr)/flaska (750ml)

14 Frankrike Château Le Sartre I Pessac-Léognan i Bordeaux ligger egendomen Château Le Sartre som under 1800-talet var ett mycket högt ansett gods. Slottet blev "återupptäckt" i slutet av 1970-talet av familjen Perrin som även äger ett annat slott i området - Carbonnieux. Le Sartre förvaltas sedan 2005 av Antony Perrin?s syster Marie-José Leriche, hennes man René och vinmakaren David Châtea. David är diplomerad enolog och har fått mycket av sina vinkunskaper genom två mycket välrenommerade producenter - Christophe Roumier från Domaine Georges Roumier, Chambolle-Musigny och Isabelle Dutartre från De Ponte Cellards, Willamette Valley i Oregon. På Le Sartre odlas de klassiska druvorna i Bordeaux. De flesta odlingarna drar fördel av ett av de mest svala mikroklimaten i Pessac-Léognan. Jordmånen består av kalksten, alluvium och sand. Kultiveringen av druvor är mycket noggrann och man utför "grön skörd" för att säkerställa ett lågt skördeuttag och optimal jämn druvmognad. Snittåldern för druvstockarna är ca 20 år. Vi har i flera år letat efter vin från Bordeaux som vi anser håller måttet när man jämför kvalitet och pris. Det har även varit viktigt att hitta viner som står sig väl i jämförelse med viner från andra länder. Vi blev alla imponerade av kvaliteten och den typiska Bordeauxkaraktären i vinerna från Château Le Sartre.

15 Frankrike - Château Le Sartre Château Le Sartre Red Wine Ett stiltypiskt klassiskt vin från Bordeaux med en blandning av Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Vinet är skördat i oktober och efter traditionell pressning har vinet jäst 3-5 veckor i kontroll tempererade ståltankar. Därefter har det lagrats 12 månader på franska ekfat. Ekfaten är blandade nya och gamla. En angenäm doft av mörka bär såsom svart vinbär och plommon. I smaken hittar man mörka bär, mocca, choklad och en angenäm örtighet som dröjer sig kvar länge tillsammans med en fin ekfatston. Vinet passar till många rätter och en fullträff är grillad biff med pepparotssmör och rödvinssås. Château Le Sartre Red Wine / Frankrike/Bordeaux/Pessac-Léognan Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc Château Le Sartre David Château 12 månader på franska ekfat 2010/13% 188,00 kr/(149,00 kr)/flaska (750ml)

16 Frankrike - Château Le Sartre Château Le Sartre White Wine Sauvignon Blanc och Sémillon är druvorna i detta utmärkta vin. Vinet skördas i september och efter traditionell pressning och jäsning ligger det med sin jästfällning på franska ekfat i 9 månader. Ekfaten är både nya och gamla. En härlig doft och smak av citrus, vit persika och rostade fat. Ekfatskaraktären är väl integrerad. Ett mycket matvänligt vin med bra koncentration som passar utmärkt till många rätter. En riktigt god rätt att servera Le Sartre till är jordärtskockssoppa med halstrad torsk. Château Le Sartre White Wine/ Frankrike/Bordeaux/Pessac-Léognan Sauvignon Blanc, Semillon Château Le Sartre David Château 9 månader på franska ekfat 2010/14% 188,00 kr/(149,00 kr)/flaska (750ml)

17 Frankrike Domaine André Bonhomme Domaine André Bonhomme grundades 1956 och har en odlingsyta på 11 hektar där det odlas nästan uteslutande Chardonnay. André Bonhomme har spelat en stor roll för att förbättra vinproduktionen i området. Det var många som tyckte att han var galen när han som ung beslutade sig för att satsa på att buteljera sitt eget vin. Området hade vid denna tidpunkt inte hunnit skapa sig något större rykte och alla andra vinodlare i området sålde sina druvor till det lokala kooperativet. Men Andrés satsningar har visat sig helt riktiga. Tack vare investeringarna har han haft råd att köpa mer mark och idag har Domaine André Bohomme odlingar med perfekta lägen ovanför byn Viré. Viré Clessé blev en egen appellationen 1999 och det mycket tack vare Andrés långsiktiga arbete. Vinerna från AOP Viré Clessé är alltid gjorda på Chardonnay och har en karaktär som i det närmaste kan jämföras med viner från Pouilly. De är ofta väldigt torra, mineralrika och har en härlig ton av exotiska frukter. Idag drivs Domaine André Bonhomme av dottern Jacqueline, hennes man Eric och deras son Aurélien som blev diplomerad enolog år

18 Frankrike - Domaine André Bonhomme Viré Clessé Cuvée Spéciale En blandning från olika växtplatser. Åldern på vinstockarna varierar från 28 till 70 år. Skörden sker för hand och efter pressning får ca 60% av vinet jäsa och lagras i 12 månader på franska ekfat, resterande del lagras lika länge men på rostfria tankar. Därefter blandas vinet och lagras ytterligare 12 månader på enbart rostfria tankar. Här möts du av en härlig doft med smak av apelsin, mogna päron, lychee och en mycket angenäm mineralton. En aning glycerinton får vinet att uppnå en ny, annorlunda dimension av både doft och smak. Vinet har en härlig frukt och smaken dröjer sig kvar länge. Njut av det som det är eftersom det händer mycket med vinet i glaset. Till mat är det inte svårt att hitta spännande kombinationer. Varför inte prova det till majskyckling med vårprimörer och en kall citronsås. Viré Clessé Cuvée Spéciale/ Frankrike/Bourgogne/Macon/Viré Clessé Chardonnay Domaine André Bonhomme Aurélien Palthey 12 mån. bl. ekfat/rostfria tankar + 12 mån. enbart rostfria tankar 2009/13,5% 125,00 kr/(99,00 kr)/flaska (750ml)

19 Italien Azienda Vitivinicola Nervi Barolo är kanske det vinet Piemonte är allra mest berömt för. Man kallar ju Barolo för "the wine of kings, the king of wines". Barolo tillsammans med grannen Barbaresco gör att det lätt glöms bort att det finns andra viner i Piemonte som är minst lika bra och har lika hög kvalitetsstatus dvs DOCG. Piemonte är för övrigt den region i Italien som har flest DOCG. En liten " glömd" region som vi vill lyfta fram i och med vår producent Nervi är Gattinara som ligger nordöst om Turin. Denna region har bara 100 ha vinodlingar. Visst kan det vara så att vinerna från Gattinara inte är samma kraftpaket som från Barolo men i vårt tycke så är det elegansen och silkigheten som är det utmärkande med dessa viner. Nervi är det äldsta vinhuset som fortfarande är i drift i Gattinara och här odlas nebbiolo och även andra druvor i sandrik, mineralisk vulkanjord rik på lera. Vingårdarna är fantastiska och har ett optimal läge med riklig solexponering. Nervi bytte ägare för några år sedan och ägs i dag av 4 vinälskande norska familjer varav en faktiskt är vinimportör.

20 Italien - Azienda Vitivinicola Nervi Gattinara Nervi DOCG Detta vin gjort på 100% nebbiolo kommer från vinodlingarna Molsino, Valferana, Garavoglia och Casacce. Samtliga odlingar är högt belägna vilket bidrar till en fin syra. Skörden sker för hand. Vinet lagras 3 år på ekfat för att därefter ytterligare lagras några år på flaska för perfekt mognad. Vinet har en härlig doft och smak av körsbär, mörka bär, choklad viol och har en perfekt mognadston. Det hör vinet vill man äta något enkelt tillagat där bra råvaror är viktigt. En härlig bricka med charkuterier och ostar är ett strålande val. Gattinara Nervi DOCG/ Italien/Piemonte 100% Nebbiolo Azienda Vitivinicola Nervi Enrico Fileppo 4 år varav 3 år på stora gamla ekfat 2005/13,5% 181,00 kr/(139,00 kr)/flaska (750ml)

21 Italien - Azienda Vitivinicola Nervi Nervi Bianca Erbaluce di Caluso Erbaluce är en en ny bekantskap för oss och efter forskning så har vi lärt oss att detta är en druva man endast hittar i norra Piemonte även om den har förknippats med druvor som arneis, trebbiano och till och med greco. Produktionen av erbaluce är centrerad kring staden Caluso som ligger 30 km nordöst om Turin. Namnet kommer från den kopparaktiga färgen druvklasarna får från solens strålar. Det som kännetecknar Erbaluce är den höga syran och så är fallet också för detta vin. Efter skörden som sker för hand pressas druvorna och sedan kryomacereras (skal och must bevaras fryskallt fram till jäsningen). Vinet får sedan jäsa på rostfria tankar och efter 12 månader är viner redo för försäljning. Nervi Bianca Erbaluce di Caluso är mycket friskt och fruktigt med hög syra. Man kan i både doft och smak hitta toner av lime, gröna äpplen och citronskal. Vinet har ett fint avslut med en örtighet som dröjer sig kvar länge. En bra maträtt som passar utmärkt till detta vin och den höga syran är ugnsstekt fisk och grillad fänkål med getost och citron. Nervi Bianca Erbaluce di Caluso/ Italien/Piemonte 100% Erbaluce Azienda Vitivinicola Nervi Enrico Fileppo 12 månader på rostfria ståltankar 2012/12,5% 121,00 kr/(95,00 kr)/flaska (750ml)

22 Italien - Azienda Vitivinicola Nervi Podere Dei Ginepri Nervi Skörden ägde rum första veckan i oktober Vinet är gjort av 90% nebbiolo och 10% vespolina och uva rara. Vinodlingarna är högt belägna mellan 290 och 425 möh. Vid ankomst till källaren pressas druvorna varsamt och får jäsa i kontrolltempererade rostfria tankar. När vinet har jäst ut flyttas det över till cementtankar där den malolaktiska jäsningen får äga rum. Vinet lagras därefter 18 månader på gamla stora slavonska ekfat. Endast flaskor tillverkas årligen av detta härliga vin. En härlig doft av röda bär, choklad och kryddor. Vinet har smak av många finstämda aromer såsom körsbär, hallon, kakao och en fin liten hint av nejlika som blandar sig fint med fattonen. Detta vin är gott till pasta, risotto och gärna med svamp, parmesan och riven tryffel. Podere Dei Ginepri Nervi/ Italien/Piemonte 90% nebbiolo, 10% vesplina & uva rara Azienda Vitivinicola Nervi Enrico Fileppo 18 månader på stora gamla slavonska ekfat 2010/13,5% 126,00 kr/(99,00 kr)/flaska (750ml)

23 Italien Tenute Silvio Nardi Historien om familjen Nardi är en riktig framgångssaga som bygger på entreprenörskap, hårt arbete, starka familjeband och en stor portion framsynthet. Gårdens ägare, Silvo Nardi köpte Casale del Bosco Estate i Montalcino redan 1950 och var då en av de första utsocknes som förstod områdets potential. På den tiden hade Montalcino ännu inte blivit känt för sina viner. Idag, över 60 år senare, är området förknippat med några av Italiens allra största viner där Brunello di Montalcino är den klarast lysande stjärnan. År 1985 tog Silvio Nardis yngsta dotter Emilia över driften av Tenute Silvio Nardi och är idag en av den italienska vinindustrins växande skara av respekterade kvinnor. Emilia har arbetat för att bevara gårdens traditioner när det gäller vinframställning samtidigt som hon genomfört radikala förändringar i produktionsprocessen, bland annat genom att omorganisera arbetet i både vingård och vinkällare. Med åren har familjen Nardis band till Montalcino blivit allt starkare med odlingar på flera platser. Hjärtat i verksamheten är och har alltid varit Casale del Bosco med sitt vackra medeltida slott från vilket man ser den Toskanska solen gå ner över det böljande landskapet.

24 Italien - Tenute Silvio Nardi Brunello Di Montalcino DOCG Till detta vin, som togs fram för första gången 1954, har endast utvalda druvor från Casale del Bosco och Manachiara använts. Eftersom odlingarna har olika exponeringar och därmed olika smak och karaktär, vinifieras druvorna separat. Skörden sker för hand i slutet av oktober. Därefter följer traditionell jäsning och maceration i kontrolltempererade rostfria tankar under cirka 20 dagar och vid en temperatur på cirka 30 grader. Vinet lagras sedan på både nya och gamla franska ekfat under 12 månader och därefter ytterligare 12 månader på stora slovenska ekfat. Efter buteljering får vinet vila på flaska minst 6 månader innan det släpps för försäljning. Vinet har en intensiv mörk röd färg. Doften är elegant med mycket komplexa aromer av mörka bär, anis och fat. Smaken är också komplex med tydliga tanniner som balanseras fint av vinets stora koncentration av körsbär, plommon och kakao. Vinet är mycket gott till smakrika kötträtter och ett bra exempel är älgstek serverat med kantarellsås och rostade mandelpotatisklyftor. Silvio Nardi Brunello di Montalcino kan konsumeras nu men kan lagras år beroende på tycke och smak. Brunello Di Montalcino DOCG/ Italien/Montalcino 100% Sangiovese Tenute Silvio Nardi Mauro Monicchi/ Prof. Eric Boissenot 12 mån på franska ekfat (nya & gamla) sedan 12 mån i stora slovenska ekfat 2008/13,5% 300,00 kr/(238,00 kr)/flaska (750ml)

25 Italien - Tenute Silvio Nardi Silvio Nardi Rosso di Montalcino D.O.C. na för detta vin kommer huvudsakligen från unga vinodlingar belägna ca 300 möh i den västra delen av Montalcino. Jordmånen består av sandig märgel. Skörden sker i början av oktober och med samma försiktighet som Brunello plockas druvorna för hand och forslas till vinkällaren där druvorna avstjälkas. Därefter sker en sval förjäsning innan jäsning och maceration äger rum under kontrollerade former i 15 dagar. Temperaturen dessa dagar är ca 30 grader. Därefter lagras vinet 12 månader på ekfat och därefter ytterligare några månader innan vinet släpps för försäljning. Doften är komplex av röda mogna bär, färska örter, choklad och en fin ekfatston. Det första man känner i smaken är mörka bär, plommon, kakao och en fin kryddighet. Det andra men känner är tydliga tanniner som får en att längta efter mat. Detta är ett riktigt bra matvin och inte svårt att hitta passande rätter till. Ett förslag är grillad biff med rödvinssmör och ungnsrostade potatisklyftor. Silvio Nardi Rosso di Montalcino D.O.C./ Italien/Montalcino 100% Sangiovese Tenute Silvio Nardi Mauro Monicchi/ Prof. Eric Boissenot 12 månader på blandat nya och gamla fat i olika storlekar 2011/13% 151,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml) Lansering From 2:a september 2013

26 Italien - Tenute Silvio Nardi Silvio Nardi Tùran Rosso Sant 'Antimo D.O.C. Sant 'Antimo D.O.C. skapades Anledningen var att man i regionen Montalcino ville visa upp fler viner än Brunello, Rosso och Moscadello. Här kan man hitta vita, röda och söta viner och vinproducenten får använda sig av ett större antal druvor vilket gör att friheten för producenten blir större och man kan göra mer individuella viner. Tùran från Silvio Nardi är gjort på en härlig blandning av både lokala och internationella druvor. Vinet skördas för hand i slutet av september. Jäsning och maceration sker traditionellt i kontrolltempererade rostfria tankar i ca 3 veckor. Därefter lagras vinet på franska ekfat i 6 månader. Doften är intensiv av mörka mogna bär och kryddor såsom nejlika och vanilj. Vinet har mjuka silkiga tanniner som harmoniserar väl med smaken av mogna mörka körsbär, jordgubbar, plommon och en fin ekfatston. Detta vin är strålande till pasta med svamp och ricottaost. Det är även ett utmärkt val till gourmetpizza med hemmagjord tomatsås, bresaola, parmesan, ruccola och tryffel. Silvio Nardi Tùran Rosso Sant 'Antimo D.O.C./ Italien/Montalcino 40% Petit Verdodt, 30% sangiovese, 20% syrah, 10% Colorino Tenute Silvio Nardi Mauro Monicchi/ Prof. Eric Boissenot 6 månader på franska ekfat (225 liter) 2012/13,5% 113,00 kr/(89,00 kr)/flaska (750ml)

27 Italien Azienda Agricola Poggiopaoli Denna lilla egendom är belägen i Maremma (appellationen Morellino di Scansano DOC ) i Toscana. Poggiopaoli ägs av den före detta universitetsläraren Paolo Fiorani och hans fru Paola Fiorani Emanuelli. Sedan år 2004 är gårdens 7,5 hektar vinodlingar ekologiskt certifierade. Vinodlingarna består av Sangiovese, Cilegiolo, Merlot och Petit Verdot. Produktionen fokuseras framför allt på Morellino di Scansano Lorenzolo och Morellino di Scansano Pomonte. Gynnsamma odlingsår gör man även ett vin som heter Capelrosso där druvorna kommer från de bästa växtplatserna på gården. Förutom vin tillverkar man även grappa och olivolja. Morellino di Scansano Ett rött vin som är DOCG-klassificerat och produceras i kustområdet kring staden Scansano. Vinet tillverkas av en klonad Sangiovesedruva kallad Morellino (lilla Morello - det lilla körsbäret). Vinet är vanligen något lättare, mjukare och mer fruktigt än andra viner gjorda på Sangiovese.

28 Italien - Azienda Agricola Poggiopaoli Lorenzolo na skördas för hand de sista två veckorna i september. Endast naturlig jäst används vid jäsningen som pågår i 20 dagar på rostfria tankar. Därefter får vinet ligga ytterligare 6 månader på rostfria tankar. Vinet har inte genomgått någon stabilisering eller filtrering eftersom man vill behålla vinets alla primära aromer. Eventuell fällning i vinet är därför ett bevis för vinets naturliga äkthet. Detta vin är gjort av 90% Sangiovese och 10% Ciliegiolo. Doften är stor av körsbär och andra röda bär tillsammans med en härlig cederton. Vinet har en naturlig elegans som speglas i smaken där man hittar toner av mörka plommon och körsbär. I avslutet dröjer sig en angenäm chokladsmak länge kvar. Vinet är ett bevis på att det är möjligt att göra rött vin med stor komplexitet utan att blanda in fat. Detta vin är gott till en god köttgryta och kan med fördel avnjutas tillsammans med en bit lagrad ost efter huvudrätten. Lorenzolo/ Italien/Toscana Sangiovese, Ciliegiolo Azienda Agricola Poggiopaoli Paolo Fiorani 6 månader på rostfria tankar 2010/14% 121,00 kr/(95,00 kr)/flaska (750ml)

29 Italien - Azienda Agricola Poggiopaoli Pomonte Mer information kommer inom kort. Pomonte/ Italien/Toscana Azienda Agricola Poggiopaoli 2010/12,5% 151,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml)

30 Italien - Azienda Agricola Poggiopaoli Rossodibrenno Maremma Toscana IGT Detta vin är gjort på 100% Ciliegiolo. Det är inte så vanligt att man gör viner enbart på denna druva, istället ser man den mest i små andelar i viner från Chianti. Sista åren har intresset för denna druva ökat och här är ett bra exempel på att man kan göra ett riktigt härligt vin på enbart denna druva. Ciliegiolo betyder körsbär på italienska och den är relativt svår att odla vilket säkert bidrar till att inte många odlar denna druva. Detta vin är gjort på ekologiskt odlade druvor. Skörden sker för hand och man selekterar druvorna varsamt. Vinifieringen är traditionell förutom att endast naturlig jäst har använts och vinet heller inte har filtrerats. 20% av vinet lagras på nya franska ekfat (225 liter). Detta vin är mycket smakrikt med härlig doft av mörka bär, körsbär, örter och en angenäm violton. Vinet har smak av mörka bär, bigarråer, choklad och en fin ton av ekfaten. Tanninerna är tydliga men ger bra struktur till vinet och upplevs inte som aggressiva. Tvärtom! Detta vin är gott till en smakrik kötträtt som t ex lammytterfilé med getostgratäng. Rossodibrenno Maremma Toscana IGT/ Italien/Toscana Ciliegiolo Azienda Agricola Poggiopaoli Paolo Fiorani 20% har lagrats 12 månader på franska ekfat 2010/12,5% 201,00 kr/(159,00 kr)/flaska (750ml)

31 Italien Pecchenino Peccheninos historia sträcker sig tillbaka till slutet av1700-talet. Gården har alltid varit familjeägd och drivs idag av Orlando och Attilio Pecchenino. Vinodlingarna har blivit allt större genom åren och består nu av 25 hektar där de flesta är belägna i distriktet Dogliani. Dogliani har DOCG status för Dolcetto och det är också Dolcetto som är fokus för bröderna Peccheninos arbete. Övriga viner från Pecchenino är Nebbiolo från Monforte d `Alba och Barbera, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Bröderna brukar sin jord med varsam hand och är noggranna med att arbetet sker inom ramen för ekologisk hållbarhet. Mellan vinrankorna får gräset växa för att hålla jorden på plats och undvika erosion. Druvklasarna gallras två gånger per säsong för att säkerställa att druvorna är jämnt mogna när det är dags för skörd. Detta gör att selekteringen av druvor går väldigt snabbt.

32 Italien - Pecchenino Pecchenino Dolcetto di Dogliani DOCG Superiore Sirì D'Jermu na för detta vin kommer från vinrankor som har en genomsnittsålder på 25 år. Namnet Sirí betyder "vinodling med excellent exponering" och Jermu är smeknamnet på William som var namnet på bröderna farfar. Jordmånen är kalkrik och odlingarna ligger i söderläge 420 meter över havet. Skörden sker för hand och när den når källaren pressas druvorna för att därefter jäsa med sin naturliga jäst i rostfria tankar. Vinet förs sedan över på stora ekfat för 12 månaders lagring innan buteljering. En stor doft av mörka bär, viol, choklad och aningen mynta. Smaken är lång och härlig av både mörka och röda bär som björnbär, lingon, tranbär, moreller och hallon. Syran är frisk och tanninerna elegant strama. Det här är ett vin som kan avnjutas nu, men med fördel kan lagras tio år framåt. Prova att dricka vinet till Agnolotti som är en vanlig pastarätt i Piemonte. Det är pasta fylld med kött och påminner lite om ravioli. Extra gott blir det med lite riven tryffel och parmesan över. Pecchenino Dolcetto di Dogliani DOCG Superiore Sirì D'Jermu/ Italien/Piemonte, Dolcetto di Dogliani 100% Dolcetto Pecchenino Orlando och Attilio Pecchenino 12 månader på stora gamla ekfat 2011/14% 176,00 kr/(139,00 kr)/flaska (750ml) Lansering From 1:a augusti 2013

33 Italien Gian Piero Marrone Vingården Agricola Marrone är belägen i La Morra, närmare bestämt i Annunziata. Härifrån kan man se ut över den medeltida staden Alba som ligger i hjärtat av Langhe i Barolo. Gården drivs idag av fjärde generationen Marrone bestående av systrarna Denise, Serena och Valentina. Pappa Gian Piero är fortfarande aktiv, inte minst i rollen som chefsvinmakare. Den årliga produktionen ligger på ca flaskor och man gör många olika viner från druvorna Arneis, Chardonnay, Dolcetto, Barbera, Nebbiolo och Moscato. na är ekologiskt odlade vilket är viktigt för familjen Marrone som tänker långsiktigt kring både miljö och hälsa. Inte minst med tanke på kommande generationer som man hoppas ska ta över gården i framtiden. Agricola Marrones vinodlingar är utspridda över Langhe och består av en mycket varierad jordmån. På den högra sidan om floden Tanaro är jorden rik på kalk och lera vilket är perfekta förutsättningar både för Barolo och Barbaresco. Den sandiga jorden på vänster sida lämpar sig bättre för de druvor som används i viner som Nebbiolo d'alba och Roero. Vi kan varmt rekommendera ett besök hos familjen Marrone. För den som har förmånen att få tillbringa några dagar i Italiens kanske vackraste region Piemonte, är det här en plats där kombinationen mat och vin kan göra den mest kräsna mållös.

34 Italien - Gian Piero Marrone Marrone Passione Langhe Rosso Det här är ett riktigt härligt vin som är mycket lätt att älska. Det är gjort på druvorna Barbera och Nebbiolo. Vinstockarna är över 30 år gamla. Skörden sker för hand i slutet av september och vid ankomst till vinkällaren sker avstjälkning och pressning. Musten från de två olika druvorna får sedan jäsa separat i rostfria tankar. Efter jäsningen blandas vinet och lagras 18 månader på franska ekfat. Vinet har en underbar doft av mogna körsbär, rosor och mocca. Trots Nebbiolo så är tanninerna mycket silkiga och mjuka och harmoniserar väl med vinets koncentration och smak av mörka bär, choklad och kaffe. Passione är utmärkt att njuta på egen hand men också till en italiensk rätt såsom Pappardelle con Salsiccia. Marrone Passione Langhe Rosso/ Italien/Piemonte Barbera, Nebbiolo Gian Piero Marrone Gian Piero Marrone/Valentina Marrone 18 månader på franska ekfat 2009/13% 151,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml)

35 Italien Cristo di Campobello Mer information kommer inom kort.

36 Italien - Cristo di Campobello Cristo di Campobello Adènzia Bianco IGT Sicilia Detta härliga vita vin är en blandning av de lokala druvorna Grillo och Insolia. Grillo skördas i slutet av augusti och Insolia i början av september. Jordmånen är kalkrik och klimatet är mycket hett på dagarna men svalt på nätterna. Temperaturskillnaden kan vara över 20 grader mellan dag och natt. Vinodlingarna är högt belägna på kullarna i provinsen i Agrigento på Siciliens sydvästra sida. Skörden sker för hand och därefter traditionell vinifiering. Jäsning och maceration sker svalt i kontrolltempererade rostfria tankar för att därefter ytterligare lagras med jästfällningen 5 månader innan buteljering. Doften är stor av tropiska frukter, gula äpplen, citrus och persika. Vinet är friskt och smakrikt med balanserad syra och man kan hitta mycket smak av melon, ananas, citrus och mineralitet. Adènzia Bianco är bra på egen hand men fantastiskt bra till grillad fisk och fänkål marinerad i citron och olivolja och färskpotatis eller couscous. Cristo di Campobello Adènzia Bianco IGT Sicilia/ Italien/Sicilien (Agrigento) Grillo, Insolia Cristo di Campobello Giuseppe Lentini/Riccardo Cotarella 5 månader på rostfria tankar på sin jästfällning 2012/13% 141,00 kr/(111,00 kr)/flaska (750ml) Lansering From 2:a september 2013

37 Italien - Cristo di Campobello Cristo di Campobello Adènzia Rosso IGT Sicilia Adènzia Rosso kommer från relativt högt belägna vinodlingar i provinsen Agrigento. Jordmånen är kalkrik och klimatet är mycket hett på dagarna men svalt på nätterna vilket speglar detta vin. Nero d'avola är den druva somsicilien är mest berömd för och tillsammans med Syrah har man gjort detta friska och smakrika vin. Skörden sker för hand i små korgar för att sedan genomgå traditionell vinifiering i kontrolltempererade ståltankar ca 20 dagar. Vinet får sedan lagras 10 månader på rostfria tankar och franska ekfat innan det blandas och buteljeras och därefter ytterligare 12 månaders lagring på flaska innan försäljning. En härlig doft av mörka bär såsom plommon, blåbär och mörka mogna körsbär. Vinet har fin koncentration och smakrikedom av plommon, kryddor, lakrits och aningen peppar. Tanninerna är tydliga men mjuka och eftersmaken är lång. Adènzia Rosso är gott till de flesta kötträtter men varför inte prova en siciliansk rätt som tex "Bracioline alla Palermitana"- en kötträtt med pinjemötter, russin och ost. Cristo di Campobello Adènzia Rosso IGT Sicilia/ Italien/Sicilien (Agrigento) Nero d'avola, Syrah Cristo di Campobello Giuseppe Lentini/Riccardo Cotarella 10 månader blandat rostfria tankar och franska ekfat 2010/14,5% 141,00 kr/(111,00 kr)/flaska (750ml) Lansering From 2:a september 2013

38 Italien Sandro de Bruno I närheten av Romeo och Julias vackra hemstad Verona i nordöstra Italien, sträcker vindistriktet Soave ut sig med sina böljande, gröna kullar. Här produceras några av landets mest intressanta vita viner som numera sticker ut och inte längre är i närheten av sitt forna rykte som neutrala och intetsägande. Vingården Sandro de Bruno ligger i distrikten Montecchia di Crosara och Terrossa di Roncà Gårdens 12 hektar är magnifikt belägna på berget Monte Calarinas sluttningar. En vandring genom vingården bjuder på en fascinerande upplevelse. Efter att ha klättrat uppför berget öppnar sig plötsligt ett landskap där rad efter rad av vinrankor växer i den mineralrika jorden på berget som tidigare hyste en vulkan. Utsikten över Po-dalen är hänförande. Klara dagar syns Apenninerna i fjärran och norröver reser sig Monte Baldo och Pasubios snöklädda toppar. Gårdens ägare Sandro menar att man lagt stor omsorg på varje steg i vinframställningen och varit noggrann med detaljerna. Det har resulterat i druvor av överlägsen kvalitet som ger harmoniska och mineralrika viner som passar de mest kräsna smaklökar. Den mineralrika jordmånen återspeglar sig i vinerna och det perfekta mkroklimatet gör att druvorna mognar gradvis och jämnt. Andra bidragande faktorer är lokal nederbörd, skillnaden mellan dag- och nattemperatur och ett stort antal soltimmar.

39 Italien - Sandro de Bruno Sandro de Bruno "Scaglieri" Soave Soave är det kanske mest kända vita vinet från Italien. I Soave gör man endast vitt vin och den viktigaste druvan är garganega men ofta är vinerna en blandning av garganega och trebbiano. Sandro di Bruno har för detta vin använt sig endast av garganega eftersom druvan trivs så bra i den vulkaniska jordmånen på sluttningen av berget Monte Calvarina där druvorna för detta vin kommer ifrån. na plockas för hand och vid ankomst till källaren sker en varsam selektering av druvorna innan pressningen. Vinet får jäsa på rostfria tankar och därefter lagras vinet ytterligare på sin jästfällning ca 8 månader. Vi har valt just denna soave då vi gillar den svala, mineralrika och eleganta men ändå smakrika stilen. Doften är stor av mogna päron, färska fikon, mineral och honung. Även i smaken är karaktären av päron tydlig men det finns också smak av mandel och tropisk frukt. Vinet har en fin längd och mineraltonen är den som dröjer sig kvar längst. Detta vin kan man med fördel servera som fördrink tillsammans med italienskt småplock. En god maträtt till detta vin är "Tagliatelle ai Frutti di Mare" - alltså pasta med havets läckerheter. Sandro de Bruno "Scaglieri" Soave/ Italien/Soave 100% Garganega Sandro de Bruno Sandro de Bruno Rostfria fat - 8 månader på sin jästfällning 2011/13,5% 119,00 kr/(94,00 kr)/flaska (750ml)

40 Italien Fattoria Nittardi Mellan provinserna Siena och Florens finner man Nittardi. En egendom med en historia som sträcker sig så långt tillbaka som till 1100-talet då dess försvarstorn - Nectar Dei - omnämns för första gången i historieböckerna. På 1500-talet ägdes egendomen av den välkände målaren, konstnären, poeten och arkitekten Michelangelo Buonarroti. Utöver konsten var Michelangelo en sann vinälskare och anlade vinodlingar med vilka han ville visa världen vilka stora viner hans egendom kunde producera. Han skickade Nittardis viner till påven och kallade vinet "den sanna gåvan". Idag består Nittardi av 12 hektar vinodlingar, 4 hektar olivodlingar och 100 hektar skog. Närmsta samhälle är byn Castellina in Chianti. Odlingarna ligger på sydsluttningar 450 m ö h och en fantastisk ekskog runt vinodlingarna ger ett bra skydd mot de råa vindarna som kan blåsa i området. Egendomen har renoverats steg för steg de senaste 25 åren med hjälp av de passionerade ägarna Stefania Canali och Peter Femfert. Man har gjort omplanteringar och 1992 blev den gamla vinkällaren utbytt mot en ny med modernare utrustning. De senaste åren har man gjort underverk med vinerna och fått idel lovord från vinrecensenter runt om i världen. Nittardi köpte för några år sedan dessutom vinodlingar i Maremma, inte långt från Scansano. Vinodlingarna är belägna 250 m ö h och här produceras Ad Astra och det prisbelönta Nectar Dei. Som en hyllning till Michelangelo Buonarroti har intresset för konst fortsatt att vara en viktig del för Nittardi. Peter Femfert driver även två konstgallerier och sedan 1981 gör årligen en internationellt erkänd artist etiketten och omslagspappret för ett begränsat antal flaskor av Casanuova di Nittardi. Exempel på artister är Yoko Uno, Arroyo, Günter Grass och Tomi Ungere.

41 Italien - Fattoria Nittardi Casanuova di Nittardi Ett klassisk Chianti gjord på Sangiovese och Canaiolo. Odlingarna är högt belägna, ca 500 m ö h, i den kulliga terrängen som kallas "den gyllene triangeln" mellan Panzano, San Donato och Castellina in Chianti. Varje år låter Nittardis ägare Peter Femfert en känd person göra etiketterna för en begränsad upplaga av just detta vin. Årgång 2008 var det Günter Grass som är känd som en av Tysklands förnämsta nutida författare och också vann nobelpriset i litteratur Andra kända konstnärer som gjort vinets etikett är bl a Yoko Uno, Arroyo och Tomi Ungerer. Vinet jäser på rostfria tankar och därefter lagras det 9 månader på franska ekfat och därefter ytterligare 6 månader på flaska. Detta vin har en härlig doft och smak av mogna röda bär såsom körsbär och hallon. I avslutet dröjer sig en fin vaniljton kvar från ekfatslagringen. Casanuova di Nittardi/ Italien/Toscana Sangiovese, Canaiolo Fattoria Nittardi Carlo Ferrini 9 månader på franska ekfat 2008/13,5% 221,00 kr/(175,00 kr)/flaska (750ml)

42 Italien - Fattoria Nittardi Nittardi Ad Astra Detta moderna vin från Maremma är "lillebror" till Super premium-vinet från Nittardi - Nectar Dei. na kommer från de soliga kullarna nära havet i Mongibello delle Mandorle i södra Toscana. Vinet är en blend av druvorna Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot och Syrah. Jordmånen är en mix av sand, sten och lera. Vinet jäser på rostfria tankar och därefter lagras det 6 månader på franska ekfat. En härlig doft av röda bär, lakrits och en fin fatton. I smaken kan man hitta svarta vinbär, lakrits, mocca och körsbär. Ekfatskaraktären är stor och mycket väl integrerad i vinet. Nittardi Ad Astra/ Italien/Toscana Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Syrah Fattoria Nittardi Carlo Ferrini 6 månader på franska ekfat 2010/13,5% 176,00 kr/(139,00 kr)/flaska (750ml)

43 Italien - Fattoria Nittardi Nittardi Chianti Classico Riserva Detta vin görs bara de år som har bra väderförållanden. Man använder endast de bästa Sangiovesedruvorna från Nittardis Vigna Alte och en liten del Merlot. Vinet lagras 24 månader på franska ekfat för att därefter ligga ytterligare något år innan det är redo för försäljning. Doften är stor av mörka bär såsom körsbär, mörka plommon och har en angenäm örtighet. I smaken hittar man mogna körsbär, tanniner som mjuknat av eleganta vaniljtoner från fatlagringen. Vinet har en smak som dröjer sig kvar länge. Detta vin är mycket gott till en lammstek eller traditionella italienska maträtter som farrosallad och charkuterier. Nittardi Chianti Classico Riserva/ Italien/Toscana Sangiovese, Merlot Fattoria Nittardi Carlo Ferrini 24 månader på franska ekfat 2008/13,5% 349,00 kr/(279,00 kr)/flaska (750ml)

44 Italien - Fattoria Nittardi Nittardi Nectar Dei Enologen Carlo Ferrini och agronomen Antonio Spurio har med stor entusiasm skapat detta vin gjort på druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Petit Verdot. Vinet jäser på rostfria tankar för att därefter ligga 16 månader på franska 225-liters ekfat. Efter ytterligare några år i Nittardis källare släpps det till försäljning. Doften är stor av mörka bär som svartvinbär, plommon och en angenäm ton av rostade fat. I smaken hittar man mogna mörka bär, sötlakrits och en elegant vaniljton från fatlagringen. Vinet är njutbart till många olika rätter, men ett säkert kort är en köttbit och svamprisotto med rejält av parmesan. Nittardi Nectar Dei/ Italien/Toscana Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot Fattoria Nittardi Carlo Ferrini 16 månader på franska ekfat 2009/13,5% 438,00 kr/(349,00 kr)/flaska (750ml)

45 Italien - Fattoria Nittardi Vinaccia di Nittardi Grappa Grappa är ett destillat av druvrester (vinaccia). Det är råvaran som avgör hur god kvalitet grappan ska ha så det gäller att grappan görs på resterna från tillverkning av bra vin och att det finns tillräckligt med saft för att aromerna ska bli fina. na för denna grappa är sangiovese och direkt efter pressningen så förs resterna vidare för destillation till ett litet destillera i Piemonte. Det är viktigt för slutprodukten att man använder sig av så färska rester som möjligt. Denna grappa har tillverkats satsvis i diskontinuerlig process i vattenbad vilket innebär att man kan destillera vid lägre temperatur och på så sätt få ut mer aromer och smakämnen. För att få denna fuktiga stil har Nittardi valt att inte lagra på ekfat utan endast i rostfria tankar. Denna grappa har en druvig doft och i smaken hittar man toner av grape, russin och avslutet är långt, eldigt med en angenäm beska. En grappa avnjutes bäst efter en lång härlig middag tillsammans med goda vänner och gärna tillsammans med en espresso. Man kan också hälla i en skvätt grappa i sin espresso och då blir det en "Coretto" som vi för övrigt döpt vår katt till. Vinaccia di Nittardi Grappa/-01 Italien/Toscana Fattoria Nittardi Carlo Ferrini Rostfria tankar 2011/42% 450,00 kr/(360,00 kr)/flaska (700ml)

46 Italien Cantina F.lli Zeni Familjen Zeni började tillverka vin redan på 1800-talet och idag är det den femte generationen som driver gården. De tre unga syskonen Fausto, Elena och Federica är noga med att följa sin pappas önskan att göra ursprungstypiska viner med stor fokus på kvalitet. Tack vare de kunskaper och erfarenheter man samlat på sig genom åren vet man vilka druvor som passar bäst för odling på egendomen. Därför håller man sig också först och främst till traktens traditionella druvor. Zeni har säkerställt produktionen med hjälp av modern utrustning och kvalitetssäkrat sina vinodlingar vilket resulterat i viner av mycket hög och jämn kvalitet. Zeni har 20 hektar egna odlingar med ett idealiskt läge på de böljande kullarna i centrala Bardolino vid Gardasjön. På gården har man också ett etablerat samarbete med utvalda odlare i trakten som vid behov kan leverera druvor av samma höga klass som dem man odlar själv. De viner man tillverkar är de traditionella för regionen; Bardolino Classico, Bardolino Chiaretto, Lugana, Soave Classico, Custoza, Valpolicella Classico, Amarone och Recioto. Även om dagens vinproduktion är mycket modern och rationell, är man på Zeni också mån om att ta tillvara på sin historia. Den presenteras på vingårdens eget museum som är väl värt ett besök.

47 Italien - Cantina F.lli Zeni Zeni Bardolino Superiore DOCG Classico Bardolino Superiore är det senaste vinet i Veneto som fått DOCG status. Fram till 2001 fanns endast Bardolino DOC och dessa viner kan generellt ses som lätta och fruktiga. För att få DOCG status ska vinet uppfylla ytterligare krav vilket gör att det blir mer koncentrerat och också väl lämpat för mat. Detta kännetecknar också Zeni Bardolino Superiore DOCG som är ett smakrikt och koncentrerat vin med bra balans mellan frukt och ekfat. Efter 2-3 veckors traditionell maceration med skal får vinet lagras 12 månader på gamla och nya ekfat för att därefter kort vila på rostfria tankar innan buteljering. Detta vin är intensivt rubinrött. I doften hittar man mogna röda bär och en trevlig kryddighet. Smaken är fyllig av mogna bär såsom bigarrå och jordgubbar. Tanninerna är tydliga men angenäma. Vinet passar utmärkt till pastarätter, vedugnseldade pizzor och också till en härlig köttbit serverad med parmesan- och äggpanerad aubergine. Zeni Bardolino Superiore DOCG Classico/ Italien/Veneto Corvina, Rondinella, Molinara Cantina F.lli Zeni Fausto Zeni 12 månader på ekfat 2012/13,5% 99,00 kr/(72,00 kr)/flaska (750ml)

48 Italien - Cantina F.lli Zeni Zeni Marogne Lugana Vid den sydöstra sidan av Gardasjön nära byarna Peschera och Sirmione ligger Lugana. Här växer druvan Trebbiano di Lugana i en jordmån som består av lera och kalksten. En druva som Zeni varsamt förädlar till detta underbara vin - Marogne Lugana. Efter skörd har vinet fått macerera en kort tid med skalkontakt innan det varsamt pressats. Vinet får sedan jäsa i kontrolltempererade ståltankar och innan buteljeringen vilar vinet på sin jästfällning i 6 månader. Denna "sur lie" lagring gör Marogne Lugana till ett mycket koncentrerat och komplext vin. Ett aromatiska vin med stor doft av äpple, päron, persika, honung och citrus. Smaken är frisk och fruktig med mycket gula äpplen, aningen mineral, citrus och tropisk frukt. Mycket lång eftersmak! Passar fantastiskt bra till en risotto med skaldjur. Zeni Marogne Lugana/ Italien/Veneto Lugana Cantina F.lli Zeni Fausto Zeni 6 månader på sin jästfällning i rostfria ståltankar 2011/13,5% 141,00 kr/(111,00 kr)/flaska (750ml)

49 Italien - Cantina F.lli Zeni Zeni Recioto Della Valpolicella DOC Classico Denna lilla röda sötsak kommer från sluttningarna i norra Veneto i zonen inom Valpolicella Classico. Det är samma druvor som används för Recioto som för Amarone viener, dvs corvina, rondinella och molinara. Vinet skördas för hand och druvklasarna är varsamt selekterade och placerade i små korgar där druvorna får torka till russin under ca 3 månader för att uppnå en enorm koncentration av socker och andra extrakt som gör detta vin så sanslöst gott. Efter torkningen av druvorna får vinet jäsa ytterligare och macerera med skalet långsamt. Man ser till att bevara restsockret eftersom det är det som utmärker ett reciotovin. Vinet får avslutningsvis lagras på stora ekfat innan buteljering. Eftersom detta vin är ett sött rödvin så skiljer det sig lite jämfört med söta vita viner. Det finns en liten antydan till tanniner vilket gör att vinet passar utmärkt till hårdostar och mörk choklad. Zeni Recioto Della Valpolicella DOC Classico/ Italien/Veneto 60% Corvina, 30% Rondinella, 10% Molinara Cantina F.lli Zeni Fausto Zeni ca 18 månader på stora ekfat (50 hl) 2010/13% 160,00 kr/(129,00 kr)/flaska (375ml)

50 Italien - Cantina F.lli Zeni Zeni Valpolicella Marogne Ripasso Superiore Vinet är tillverkat av de traditionella druvorna för området Corvina, Rondinella och Molinara. Odlingarna är belägna norr om Verona i Valpolicella Classico-området där landskapet består av mjuka kullar och jordmånen är rödbrun av bl a basalt och "limestone". na plockas för hand i små tråg och de druvor som plockas först får torka för att senare vinifieras tillsammans med de som skördas sent. Vinet är gjort enligt "Ripasso-metoden", dvs vinet får jäsa en andra gång tillsammans med jästresterna som blir över när man jäst Amarone. Därefter får vinet lagras på stora ekfat under 1 år och ytterligare en kort tid på rostfria fat innan vinet buteljeras. I doften finner man mörka bär, kakao och en lätt kryddighet. Vinet är smakrikt med mjuka tanniner och smak av choklad, vanilj och torkade bär som russin och tranbär. Detta vin är mycket gott till en lyxig pasta med strimlad oxfilé, lite grädde, svamp och hyvlad parmesan. Zeni Valpolicella Marogne Ripasso Superiore/ Italien/Veneto Corvina, Rondinella, Molinara Cantina F.lli Zeni Fausto Zeni 1 år på stora ekfat 2010/13,5% 151,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml)

51 Italien - Cantina F.lli Zeni Zeni Vigne Alte Amarone Vinet är tillverkat av de traditionella druvorna för området Corvina, Rondinella och Molinara. Odlingarna är belägna norr om Verona i Valpolicella Classico-området där landskapet består av mjuka kullar och jordmånen är rödbrun av bl a basalt och "limestone". na plockas för hand och läggs i små tråg där de får torka i ca 5 månader innan vinet vinifieras. Vinet jäser tillsammans med skalet i ca 4 veckor och därefter lagras vinet på stora ekfat i ca 3 år innan vinet buteljeras. Doften är stor av mörka bär, vanilj, kakao och en härlig kryddighet. Vinet är mycket smakrikt av bigarråer, choklad och russin och har en fin fatton som dröjer sig kvar länge. Detta vin rekommenderas att avnjutas tillsammans med goda vänner och inte mycket mer än en bit parmesanost av god kvalitet och gärna en klick fikonmarmelad och några valnötter. Zeni Vigne Alte Amarone/ Italien/Veneto Corvina, Rondinella, Molinara Cantina F.lli Zeni Fausto Zeni Tre år på gamla ekfat 2009/15% 352,00 kr/(279,00 kr)/flaska (750ml)

52 Italien Elvio Cogno Vingården är belägen på toppen av Bricco Ravera, en kulle nära Novello i Langheområdet i Piemonte, och är ett av elva områden där Barolo produceras. Idag har Elvio Cogno 11 hektar vinodlingar. Efter ett långt och framgångsrikt samarbete med Marcarini (La Morra) köpte Cogno gården som har anor från 1700-talet. Mycket tid, pengar och kraft lades ner för att göra i ordning både byggnader och vinodlingar. De druvor som gården idag odlar med stor framgång är Nebbiolo, Barbera, Dolcetto och Nascetta. Familjen Cogno har gjort vin i detta område i fyra generationer. Nu är det Elvio Cognos dotter Nadia och hennes make Valter Fissore som för traditionerna vidare och det gör de med fantastiska resultat. År 2009 fick de av tidningen Wine & Spirits den hedervärda benämningen att vara en av "Top 100 Wineries" i världen, emot det hedervärda priset "one of top 100 wineries in the world" av tidningen Wine & Spirits. Genom åren har Elvio Cogno också fått fina utmärkelser i Gambero Rosso, Vini di Veronelli och Wine Spectator. Elvio Cogno är mest känt för sin Barolo.

53 Italien - Elvio Cogno Barolo Bricco Pernice Det senaste tillskottet i Elvio Cognos sortiment är Bricco Pernice. Ett vin från den finaste växtplatsen i Novello, belägen i den historiska delen av Ravera Cru. Här är mikroklimatet perfekt för att göra excellenta Baroloviner. Från 2 hektar producerar man varje år ca flaskor. Odlingarna är högt belägna, ca 300 m ö h och skörden sker i oktober. Vinet jäser på rostfria kontrolltempererade tankar och efterjäser 30 dagar innan vinet lagras ytterligare 24 månader på stora slovenska ekfat. Vinet ligger på flaska i minst 12 månader innan de släpps till försäljning. Detta vin har vunnit fantastiska utmärkelser världen runt, bl a "5-stars" i Decanter och "93+" i Wine Advocate. Och det är lätt att förstå när man provat denna superba Barolo. Vinet har en fantastisk frukt och i doften hittar man en intensiv ton av viol tillsammans med mogna bär, läder och ett uns kryddighet. Smaken är stor av skogsbär, menthol, örter och violpastiller. Tanninerna är tydliga men ändå silkiga och i avslutet dröjer sig en fin ekfatston kvar. Barolo Bricco Pernice/ Italien/Piemonte Nebbiolo (Lampia) Elvio Cogno Elvito Fissore 24 månader på ekfat 2005/14,5% 549,00 kr/(439,00 kr)/flaska (750ml)

54 Italien - Elvio Cogno Barolo Cascina Nuova Detta vin kommer från vinodlingar belägna närmare 400 möh och består av 1,5 ha. Cascina Nuova kommer från de yngsta vinodlingarna och här bevisar Valter och Nadia att även vin från unga stockar kan bli toppvin. Skördeuttaget är lågt och vinifieringen är traditionell med jäsning i rostfria tankar och därefter lagring 2 år i stora ekfat flaskor per år är den totala produktionen av Cascina Nuova. En sniff i glaset och man möts av en elegant och inbjudande doft av rosor, körsbär och en lätt kryddighet. Vinet har en frisk syra och tanninerna är tydliga men redan nu mjukt behagliga. I smaken hittar man också hallon, körsbär, choklad och en integrerad fatton. Denna Barolo är mycket god till en kantarellrisotto med västerbottenost. Barolo Cascina Nuova/PI-01 Italien/Piemonte Nebbiolo Elvio Cogno Valter Fissore 24 månader ekfat 2008/14,5% 249,00 kr/(199,00 kr)/flaska (750ml)

55 Italien Tenuta di Fessina I en liten pittoresk by som heter Rovittello i hjärtat av Castiglione di Sicilia ligger en unik siciliansk vingård - Tenuta di Fessina. Gården grundades så sent som 2007 av vinmakaren Silvia Maestrelli, hennes man Roberto Silva och vinmakaren Federico Curtaz. Det som gör gården så fantastisk är dess läge i skuggan av Italiens största aktiva vulkan - Etna. Här kan man verkligen tala om ett speciellt klimat och en unik jordmån som är uppblandad med sand och många lager av lava. Vinerna från området har en mycket speciell karaktär och uppfattas av många vara något av det bästa man kan dricka. Eleganta och lätta men samtidigt mycket smakrika. Ibland brukar man jämföra Etnavinerna med välkända Pinot Noirviner från Bourgogne. I huvudsak odlar man unika sicilianska druvor som bland annat Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio. Man kan säga att vinerna från Tenuta di Fessina på ett mycket bra sätt speglar Siciliens vackra, lugna och storslagna landskap men med all den dramatik som kan dölja sig i en vulkan. Utöver gården vid Etna har man ytterligare två odlingar på ön. En vid det välkända templet i Segesta där man odlar Chardonnay och en i Val di Noto där man producerar viner av en annan välkänd siciliansk druva - Nero d'avola.

56 Italien - Tenuta di Fessina A Puddara Etna Bianco DOC Detta vin kommer från över 40 år gamla vinstockar. Druvan är Carricante som man endast hittar på Sicilien. Vinodlingen ligger på ca 900 m ö h. Jordmånen består av lavastenar, sand och vulkanisk aska. Skörden sker sent och man selekterar druvorna hårt både vid skörd och vid ankomst till källaren. Jäsningen sker på ekfat. Detta vin har massor av karaktär och en sak som är säkert är att A'Puddara med fördel kan lagras i många år. Doften idag är stor av mineral, citron, våt sten och ananas tillsammans med aningen ton av bivax. Vinet har en skarp syra som ger det en fantastisk friskhet tillsammans med toner av mineral, mandel, tropisk frukt, citrus och en fin örtighet. Detta vin är mycket gott till en ugnsbakad laxsida på saltbädd med grillad fänkål, olivolja, timjan och citron. A Puddara Etna Bianco DOC / Italien/Sicilien Carricante Tenuta di Fessina Federico Curtaz jäsning på ekfat 2011/12,5% 241,00 kr/(190,00 kr)/flaska (750ml)

57 Italien - Tenuta di Fessina ERO IGT Sicilia Nero d'avola na till Ero hämtas i Val di Noto som är beläget på den sydöstra delen av Sicilien. Denna del av Sicilien består av vulkaniska bergarter och kalkrik jord. Istället för att binda upp vinstockarna låter man stockarna bli bush vines vilket betyder att vinstocken växer fritt utan uppbindning. Det är också ett av de äldsta sätten att odla vin och passar utmärkt i varmare regioner där lövverket ger skugga åt druvklasarna och också skydd mot vind. Nero d'avola från denna del av Sicilien får också en livlig syra vilket gör att vinet får en frisk och ren karaktär. Detta vin har jäst och vilat på rostfria ståltankar vilket lyfter fram frukt och smak hos druvan. Vinet har en härlig doft av jordgubb, körsbär och aningen färska örter. I smaken finns en upplyftande syra som blandar sig väl tillsammans med karaktären av rabarber, jordgubb och söt tobak. Detta vin är gott att dricka på egen hand men är ett strålande val till en buffé när man vill ha ett fruktigt vin utan tuffa tanniner som krånglar till smakerna. ERO IGT Sicilia Nero d'avola/ Italien/Sicilien Nero d'avola Tenuta di Fessina Federico Curtaz Rostfria tankar 2011/13% 151,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml)

58 Italien - Tenuta di Fessina Erse Viner från vulkanen Etnas sluttningar brukar kallas Italiens Bourgogner. Erse är gjort av Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio - druvor som man i stort sett bara odlar på sluttningarna vid Etna. Resultatet blir viner som upplevs som svala, eleganta, lätta och smakrika med karaktär av röda bär och de är faktiskt snarlika viner av Pinot Noir från Bourgogne. na i Erse kommer från Rovittello som är en underbar liten by i området Castiglione di Sicilia. Vinodlingarna är belägna 670 m ö h där jorden är uppblandad av sand och vulkanisk aska som är typiskt för området kring Etna. Skörden sker för hand i oktober och årsproduktionen av Erse är endast flaskor. Jäsning och lagring sker på rostfria tankar. Erse är ett elegant vin med doft av röda bär och en angenäm kryddighet. I smaken hittar man en fin och frisk syra och karaktär av hallon, tranbär och en aning pomerans - smaker som dröjer sig kvar länge, länge. Njut vinet till en nordafrikansk kycklinggryta med apelsin, serverad med tabbouleh. Siciliansk matlagning är ofta inspirerad av länderna kring Medelhavet. Erse/ Italien/Sicilien Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio Tenuta di Fessina Federico Curtaz Rostfria tankar 2011/14% 171,00 kr/(135,00 kr)/flaska (750ml)

59 Italien - Tenuta di Fessina Nakone Vinet har fått sitt namn - Nakone från en stad som återfinns i skrifter men som man aldrig hittat några spår efter. na till Nakone växer i närheten av det världsberömda templet i Segesta i kommunen Calatafimi Segesta på Sicilien. Odlingen är belägen på m ö h där jordmånen består av mycket kalkrik lera som får druvan att mogna långsamt vilket är mycket bra för Chardonnaydruvan. Skörden sker för hand i mitten av augusti. Vinet får jäsa svalt i rostfria tankar och har inte haft någon kontakt med ekfat. Endast flaskor tillverkas årligen. Redan i doften upplevs detta vin som mycket elegant med en fin frukt av gula äpplen och aningen citrus. Nakone har en stor koncentration och i smaken hittar man förutom äpplen och citrus en mycket frisk syra och en mandelton som tillsammans med en fin mineralitet dröjer sig kvar länge. Vinet är mycket matvänligt och passar bra till många rätter. Perfekt till pasta med Pesto Trapanese - en siciliansk specialitet som innehåller färska tomater, pecorino, basilika, vitlök, olivolja och mandel. Nakone/ Italien/Sicilien Chardonnay Tenuta di Fessina Federico Curtaz Rostfria tankar 2011/13% 157,00 kr/(135,00 kr)/flaska (750ml)

60 Italien Azienda Agricola Gagliasso Orten La Morra är belägen cirka 500 m ö h i ost-, mat- och vinparadiset Langhe. Här ligger vingården Azienda Agricola Gagliasso som drivs av Mario Gagliasso och hans familj. Mario övertog gården från sin far i slutet av 1980-talet då han även påbörjade en stor förändringsprocess i form av en rad tekniska förbättringar. Vinkällaren renoverades och tekniken förnyades, nya odlingar planterades och gamla återplanterades. Idag ser vi resultatet av Marios arbete i form av en vinproduktion som håller en genomgående mycket hög kvalitet. I början av 2000-talet blev fler i familjen Gagliasso involverade i företaget. Idag är det sonen Luca som ansvarar för arbetet i vinkällaren och den växande exportverksamheten. Även dottern Nicoletta arbetar på gården liksom mamma Luciana som rör i grytorna på omtyckta Ristorante Agriturismo Il Torriglione. Gårdens filosofi när det gäller vinodling går som en röd tråd genom alla moment, från plantornas beskärning till hur man förhåller sig till användandet av kemiska bekämpningsmedel.

61 Italien - Azienda Agricola Gagliasso Gagliasso "Ciabot Russ" Nebbiolo Detta vin kommer från Novello i Piemonte och man gör endast flaskor per år. Detta vin kan man kalla en "Minibarolo" eftersom det enda som skiljer vinerna åt är tiden som vinet har lagrats på fat. Baroloviner måste lagras minst 24 månader på ekfat. Detta vin har istället lagrats 12 månader på franska ekfat (225 liter). Vinet har dessutom lagrats minst ytterligare 6 månader på flaska innan försäljning. Vinet har en stor koncentration med mycket frukt men också tydliga tanniner. I både doft och smak hittar man röda bär, körsbär, viol och aningen lakrits. Vinet har en fantastisk längd. En köttbit serverad med en tryffelrisotto är mycket gott till detta fylliga smakrika vin. Gagliasso "Ciabot Russ" Nebbiolo/ Italien/Piemonte Nebbiolo Azienda Agricola Gagliasso Luca Gagliasso 12 månader på franska ekfat 2011/13% 161,00 kr/(129,00 kr)/flaska (750ml)

62 Italien Azienda Agricola Villa Petriolo I ett landskap där kullar, cypresser och vingårdar avlöser varandra ligger Villa Petriolo. Här förenas Toscanas skönhet med gamla traditioner när det gäller framställning av vin. Människorna som bor och arbetar här har alla en nära anknytning till sina rötter. Precis som de många konstnärer som sökt sig hit har de en önskan att hitta ett kreativt uttryck, även när det gäller framställning av vin. Orten Cerreto Guidi ligger helt nära Florens och är precis lika vacker som smaken på vinerna som produceras här. Villa Petriolo drivs av systrarna Simone och Silvia Maestrelli där Silvia ansvarar för vinproduktionen. Hon menar att gården strävar efter att göra raffinerade, eleganta viner utan anspråk på att närma sig den nya världens smaker. Vinerna härifrån ska bjuda på en upplevelse som sträcker sig längre än smak och struktur. De senaste åren har man gjort stora investeringar i vingården och även utökat verksamheten till produktion på Sicilien. Den som letar efter någonting speciellt ska prova Silvias egen favorit - Rosae MnemoSis Chianti DOCG. Den är inte bara 100% Sangiovese Chianti utan också en cru med druvor från en och samma växtplats som vuxit på 20 år gamla vinstockar.

63 Italien - Azienda Agricola Villa Petriolo Rosae MnemoSis Chianti DOCG Detta vin är gjort på 100% Sangiovese. Vinodlingarna är belägna på ca meters höjd. Skörden sker för hand i mitten av september och med hjälp av familj och vänner. Vinet vinifieras på cementtankar istället för ekfat för att lyfta fram frukt och smak från druvan. Innan vinet släpps till försäljning får vinet vila på flaska i minst 3 månader. Detta vin har fått många fina utmärkelser i Italien. Federico Curtaz som är vinmakare för vinerna hos Tenuta di Fessina är också ansvarig för vinerna hos Villa Petriolo. Detta vin är mycket druv- och ursprungstypiskt. Doften är stor av mörka bär, körsbär och med en fin rosenton. Smaken är frisk och fruktig med karaktär av körsbär, mogna jordgubbar, lakrits och tanninerna är härligt silkiga och dröjer sig kvar länge i munnen. Detta vin är gott till mycket och så klart är det gott till det italienska köket. En härlig rätt till detta vin är kalvinnanlår med bönor och gnocchi. Rosae MnemoSis Chianti DOCG/ Italien/Toscana Sangiovese Azienda Agricola Villa Petriolo Federico Curtaz Cementtankar 2009/13% 151,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml)

64 Italien Azienda Agricola Ghiomo Strax utanför staden Alba i den bergiga regionen Piemonte, vars namn på svensk bäst kan översättas till "landet vid bergets fot", ligger vingården Azienda Agricola Ghiomo. Egendomen har anor långt tillbaka i tiden. Den grundades redan i början av 1800-talet och har fått sitt namn från det kloster som tidigare låg på platsen. Azienda Agricola Ghiomo är en av regionens små och medelstora vingårdar som satsar på kombinationen kreativitet och kvalitet när det gäller vinframställning. Man utgår från strängt traditionella odlingsmetoder och deltar även i ett regionalt odlingsprojekt för att minska användningen av kemiska gödnings- och bekämpningsmedel. Barbera är den mest planterade druvan i Piemonte och uppvisar också den mest stilistiska bredden. Traditionellt har druvan gett ett lätt och ganska rustikt vin. Dagens Barbera är dock mer uttrycksfull än sin tidigare förlaga. På Azienda Agricola Ghiomo menar man att det aldrig går att framställa ett bra vin utifrån standarddruvor och att varje årgång är och ska vara unik. Allting bygger på hårt arbete och hänsynsfullt omhändertagande av de gåvor som naturen ger.

65 Italien - Azienda Agricola Ghiomo Ghiomo Lavai Barbera d'alba Detta vin kommer från vinodlingarna Fusot, Dario, Vignot och Sansteu som är belägna i Roero, Piemonte. Efter vinifiering får delar av vinet vila på stora ekfat och resterande på rostfria tankar. Innan vinet släpps för försäljning får vinet ligga till sig på flaska minst 6 månader. Detta vin är härligt fruktigt med toner av röda bär, en lätt rosenton och kryddor i doften. I smaken hittar man mogna skogsbär, viol och mörka körsbär. Tanninerna är distinkta men ändå angenäma. Vinet har en lång smak. Detta vin är gott till mycket och gärna kötträtter. En mycket fin kombination är att servera detta vin till råbiff. Ghiomo Lavai Barbera d'alba/ Italien/Piemonte Barbera Azienda Agricola Ghiomo Sergio Molino Blandat stora ekfat och rostfria ståltankar 2011/14% 121,00 kr/(95,00 kr)/flaska (750ml)

66 Italien Sorelle Casa Fine Wines Sorelle Casa Fine Wines startades i USA av systrarna Ginevra och Olivia Casa. Systrarna kommer ursprungligen från Rom men lever sedan många år i USA. (Ginevra är dessutom gift med en av våra andra färgstarka vinproducenter - Charles Smith.) Ginevra och Olivia har en stor passion för bubblande italienska viner och speciellt har de en förkärlek till Prosecco ändrades de italienska lagarna för hur Prosecco ska produceras och hur namnet får användas. Detta upprörde systrarna eftersom de anser att Prosecco inte alls behöver vara gjord enbart av druvan Glera (Prosecco som den nya lagen föreskriver, utan istället uppnår man den bästa bubblande drycken genom att blanda olika druvor. Därför skapade Ginevra, Olivia och Charles en helt egen dryck - Secco.

67 Italien - Sorelle Casa Fine Wines Secco Systrarna Ginevra och Olivia presenterar ett annorlunda och smakfullt mousserande vin som bryter den italienska traditionen av Proseccoviner genom att inte bara vara producerad på druvan Glera. Secco är istället tillverkad av 60% Glera (Prosecco) och 40% Pinot Bianco, vilket ger ett underbart friskt och fräscht vin. I övrigt är Secco framställt på samma sätt som en Prosecco. Den andra jäsningen sker på tank istället för på flaska som är den traditionella metoden i Champagne. är ljuvlig av persika, päron och söt grapefrukt. Vinet har en härlig syra vilket bidrar till att vinet upplevs som mycket friskt och fräscht. Ett bättre vin finns knappast att servera en varm eftermiddag i bersån till kanderade nötter och jordgubbar. Mat som är perfekt till Secco är asiatiska rätter som gärna har lite sötma och hetta. Secco/ Italien/Veneto Glera, Pinot Bianco Sorelle Casa Fine Wines Charles Smith 2012/11% 111,00 kr/(87,00 kr)/flaska (750ml)

68 Italien Monte del Frà Företaget grundades 1958 av Massimo Bonomo och hans två söner Eligio och Claudio. Öster om Gardasjön, 15 km från Verona, ligger gården i hjärtat av regionen Bianco di Custoza. Monte del Frà är en kvalitetsproducent som år efter år vinner fantastiska utmärkelser runt om i världen. Gården består av 120 hektar egna odlingar men man hyr även några noga utvalda vinodlingar i de bästa zonerna kring Verona. För familjen Bonomo är det väldigt viktigt att druvorna är i perfekt skick när de ska skördas. Det säkerställer man genom att plantera plantor på exakta avstånd, med rätt uppbindningsmetoder (Veronese Pergola) och dessutom har man ett lågt skördeuttag. Vinerna vinifieras med traditionella metoder i den mycket moderna anläggningen för att säkerställa vinets kvalitet och ursprungskaraktär.

69 Italien - Monte del Frà Ca' del Magro Detta vin är en vit blend gjort på Garganega, Trebbiano Toscano, Tocai Friulano, Cortese, Chardonnay, Riesling Italico, Malvasia och Incrocio Manzoni. Beroende på druvsort skördas druvorna från början av september till och med början av oktober. Vinifiering sker i rostfria tankar och vinet får ligga med sin jästfällning ca 6 månader innan buteljering. Därefter får vinet ligga ytterligare 6 månader innan vinet släpps för försäljning. Ca' del Magro har stor doft av gröna äpplen, saffran, exotisk frukt och en lätt blommighet. Mycket aromatiska smaker av saffran, ananas, persika, citrus och en lätt jästighet som balanseras fint av en lätt mineralton. Vinet är koncentrerat och har en lång eftersmak. Mycket gott på egen hand men vinet passar även utmärkt till skaldjur eller rå fisk som ostron, sashimi och sushi. Ca' del Magro/ Italien/Veneto Trebbiano Toscano, Tocai Friulano, Cortese, Chardonnay Resling Italico, Malvasia, Incrocio Manzoni, Garganega Monte del Frà Claudio Introini 6 månader på sin jästfällning i rostfria tankar 2011/13% 111,00 kr/(79,00 kr)/flaska (750ml)

70 Italien Tabarrini I fyra generationer har familjen Tabarrini varit involverade i vinodling och vinproduktion. Tidigare har man sålt sina egna druvor och viner till andra producenter men tack vare den nuvarande ägaren, unga och entusiastiska Giampaolo, har Tabarrini börjat buteljera sina viner under eget namn. Första skörden var 2001 och det året erhöll man den högsta utmärkelsen i Italien - tre glas i Gambero Rosso. Det är resultatet när man tar vara på fyra generationers erfarenhet. Sedan starten 2001 har Giampaolo utvecklat sina viner för varje år till att idag vara helt enastående. Totalt består Tabarrini av 22 hektar och 11 av dem är tillägnade druvan Sagrantino, vilken är Umbriens omtalade stolthet och som har hittat sin plats i det lilla området av Montefalco. Ett stort vin föds redan i vinodlingen och denna filosofi följer Giampaolo väldigt noga. Förutom Sagrantino odlas också Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon samt den spännande druvan Trebbiano Spolitano som även odlas av entusiastiska vinproducenter i området. Montefalco Montefalco är en liten stad i provinsen Perugia i Umbrien i centrala Italien med endast dryga invånare. Staden har gjort sig känd för sina fantastiska, lagringsbara viner gjorda på druvan Sagrantino - en druva som var nära "utrotning" men som under de senaste decennierna har blivit allt populärare. Idag har dessa viner den högsta klassificeringen i Italien, det vill säga DOCG.

71 Italien - Tabarrini Montefalco Colle Grimaldesco Sagrantino Från den lilla regionen Montefalco kommer denna smaksensation som tillverkas på den vanligtvis så otroligt tanninrika Sagrantinodruvan som behöver många år för att mjukna och bli behaglig att dricka. n Giampaolo Tabarrini har däremot lyckats med konststycket att göra ett vin som är fantastiskt gott redan nu. De handplockade druvorna kommer från gårdens bäst belägna sluttningar och efter en traditionell jäsning med skalen i 4 veckor lagras vinet 30 månader innan buteljering. Skördeuttaget är mycket lågt endast runt flaskor per år. Färgen är mörkt röd och i doften hittar man en angenäm parfymton som blandar sig fint med mörka bär som blåbär, hallon och körsbär. Smaken har en liknande karaktär men där finns också andra toner som mineral, katrinplommon och en fin fatton som balanserar vinets mycket eleganta stil. Dekantera vinet några timmar innan det ska drickas och då gärna till en svensk paradrätt såsom älg- eller hjortstek, eller som en fin avslutning på en middag tillsammans med en bit smakrik pecorino. Självklart kan vinet även lagras ytterligare tid. Montefalco Colle Grimaldesco Sagrantino/ Italien/Umbrien Sagrantino Tabarrini Giampaolo Tabarrini 30 månader på ekfat och därefter 6 månader på flaska 2004/15% 351,00 kr/(279,00 kr)/flaska (750ml)

72 Italien - Tabarrini Montefalco Rosso Man kan lätt tro att det här vinet är lillebror till Tabarrinis Montefalco Sagrantino - men det här är ett vin med en helt egen personlighet. Vinet är gjort av druvorna Sangiovese, Sagrantino, Merlot och Cabernet Sauvignon. Efter att druvorna skördats för hand får vinet jäsa med skal i över en månad för att sedan lagras på franska ekfat i 12 månader. Allt för att vinet ska få den balans som man eftersträvar. Detta vin har erhållit två glas i Gambero Rosso. Vinet är mörkt rött och i doften hittar man mörka bär, viol och lite toner av rosor. Vinet är fylligt och fruktigt med smak av körsbär, vanilj, plommon och en fin kryddighet som balanserar avslutet. Njut vinet med en rådjursstek, hasselbackspotatis och gräddsås. Montefalco Rosso/PI-01 Italien/Umbrien Sangiovese, Sagrantino, Merlot, Cabernet Sauvignon Tabarrini Giampaolo Tabarrini 12 månader på franska ekfat 2006/14,5% 169,00 kr/(135,00 kr)/flaska (750ml)

73 Italien Cantine di Dolianova Cantine di Dolianova är en av de mest välkända och etablerade vinfirmorna på Sardinien och drivs som ett kooperativ med 600 medlemmar. Vingården är belägen på öns södra sida i regionen Parteolla, i en liten by som heter Dolianova. Vingården grundades redan 1949 och drev en traditionell verksamhet fram till år 2000 då man bestämde sig för att förändra verksamheten och fokusera mer på kvalitetsviner. Genom stora investeringar i ny utrustning har man idag alla tekniska förutsättningar att framställa sina premium- produkter. Och framgångarna har kommit snabbt - vinerna har redan vunnit många fina priser. Man satsar stort på de lokala druvsorterna som både har egenskap och potential att bli högklassiga viner. Barbera, Sardo, Cannonau, Crignano, Malvasia, Monica, Moscato, Nuragus, Nasco och Vermentino odlas på hektar. Självklart är vinet det viktigaste men just nu är man på gården extra stolta över de nya etiketterna, som även de lovar gott om innehållet.

74 Italien - Cantine di Dolianova Naeli Ercole Lannone har infört noggranna manualer för odlarna i kooperativet för att säkerställa bästa kvalitet på druvorna. Man har bl a sänkt skördeuttaget drastiskt för att säkerställa en bra koncentration i druvorna vilket medfört att de är av mycket bättre och jämnare kvalitet. Efter skörden pressas vinet varsamt och jäsningen sker i rostfria tankar där man håller en sval temperatur för att bevara frukt och friskhet i det färdiga vinet. Vinet är ett skolexempel på en perfekt Vermentino. Doften är intensiv med härliga fruktaromer av päron, ananas och apelsin. Även i smaken hittar man päron och ananas och en trevlig mineralton som balanseras med en lätt kryddighet. I avslutet en trevlig ton av grapefrukt som dröjer sig kvar länge. Vinet smakar fantastiskt gott till grillad tonfisk serverad med en ljummen couscoussallad med citronmarinerad avokado, pinjenötter, mango och sockerärtor. Väljer du en bit ost passar en Pecorino Sardo, som också kommer från Sardinien, extra bra. Naeli/PI-01 Italien/Sardinien Vermentino Cantine di Dolianova Ercole Iannone Rostfria tankar 2009/13,5% 85,00 kr/(68,00 kr)/flaska (750ml)

75 Italien Monticino Rosso Monticino Rosso Estate har varit i Antonio Zeolis ägo sedan I begynnelsen var gården endast 13 hektar men har med tiden blivit allt större och idag består gården av 37 hektar. 16 hektar används för vinodling och resterande yta består framför allt av fruktträd. Vinodlingarna har ett gynnsamt läge på sydsluttningar ca m ö h. Man lägger stort fokus på de traditionella druvorna för regionen, dvs Albana, Pignoletto och Sangiovese. Albana di Romagna var det första vinet att få DOCG-status (1987) och det är ett vin som vi blev mycket betagna av och har valt att inkludera i vår portfölj. Av denna druva gör man både torrt och sött vin. Idag sköts Monticino Rosso av sönerna Luciano och Gianni med hjälp av den duktiga enologen Giancarlo Soverchia.

76 Italien - Monticino Rosso Albana di Romagna DOCG Detta vin är gjort på 100% Albanadruvor som skördas varsamt i september. Man är väldigt försiktig med druvorna för att de ska vara i så bra skick som möjligt när de kommer till vinanläggningen. Druvklasarna pressas hela och därefter jäses musten vid låg temperatur. Vinet genomgår ej malolaktisk jäsning. Efter några månaders lagring på rostfria tankar buteljeras vinet. Albana di Romagna DOCG har stor aromatisk doft av persika, aningen blommighet och apelsinskal. I smaken hittar man citrus, apelsin, persika och en tydlig ton av mineral. Vinet är smakrikt med en härlig längd. Detta vin är mycket gott på egen hand men passar utmärkt till citrusmarinerade lax-grillspett. Albana di Romagna DOCG/ Italien/Emilia Romagna Albana Monticino Rosso Giancarlo Soverchia 2010/13% 101,00 kr/(79,00 kr)/flaska (750ml)

77 Italien - Monticino Rosso Albana di Romagna Passito Passito är namnet på både det färdiga vinet och den tillverkningsmetod som används där druvorna har fått torka innan vinifikation och därefter vilat på ekfat innan buteljering. Vin gjort på druvan Albana har druckits sedan år- hundranden. Det sägs att prinsessan Galla Placidia som var dotter till Kejsaren Teodosio tyckte mycket om vin från denna druva. Man har funnit böcker från 400-talet där Galla Placida säger att vinet borde drickas ur guldbägare för att visa vördnad för vinets läckerhet. Albana di Romagna Passito har stor aromatisk doft av bergamotte, saffran, persika och apelsinskal. I smaken hittar man en härlig sötma och karaktär av apelsin, persika, saffran och honung med en lätt mandelton. Det är smakrikt med en balanserad syra. Vinet är mycket gott till en Creme Brulé med sötmarinerade persikohalvor. Albana di Romagna Passito/ Italien/Emilia Romagna Albana Monticino Rosso Giancarlo Soverchia 7 månader på Barrique 2009/13% 177,00 kr/(139,00 kr)/flaska (500ml)

78 Italien - Monticino Rosso Codronchio Albana di Romagna DOCG Detta är ett av de vita vinerna som kanske sticker ut mest i vårt sortiment och det i positiv bemärkelse. na för detta vin har skördats långt in på hösten efter att druvorna har angripits av ädelröta (botrytis cinerea) och har då en enorm koncentration. Vid ankomst till källaren genomförs en varsam pressning för att sedan låta vinet jäsa ut till det är fullständigt torrt. En mycket liten andel av vinet fatjäser och lagras ytterligare 2 månader på små franska ekfat. Innan vinet buteljeras får det ligga ytterligare några månader på rostfria tankar tillsammans med sin jästfällning för att det ska få den härliga aromatiska karaktär som detta vinet har. Codronchio har fått den fina utnämningen tre glas i prestigefulla Gambero Rosso vilket är extra roligt då denna region inte är så välkänd för sina kvalitetsviner. Det här är ett unikt och strålande exempel på ett "världsklassvin" till ett mycket bra pris. Doften är mycket tydlig av ädelröta och man blir förvånad när man i smaken upptäcker att vinet är helt torrt. Förutom ädelröta i doften hittar man toner av ananas och en svag ton av mandel. Vinet har en frisk syra som balanseras väl med den aromatiska karaktären av aprikos, mandel och ananas. Det är gott på egen hand men smakar förträffligt till en skiva anklever på en salladsbädd med sultanrussin. Codronchio Albana di Romagna DOCG/ Italien/Emilia Romagna Albana Monticino Rosso Giancarlo Soverchia 5% har fatjäst och lagrats ca 2 månader på franska ekfat 2011/14% 171,00 kr/(135,00 kr)/flaska (750ml)

79 Italien - Monticino Rosso "S" Sangiovese di Romagna Vinproducenterna i Romagna anser att druvan Sangiovese ursprungligen kommer från deras region och att namnet kommer från Monte Giove som ligger nära Santarcangelo i Romagna. Denna lokala klon av Sangiovese är annorlunda än de som används i Toscana. I detta vin är druvorna handplockade och noggrant selekterade. Vid ankomst till vinkällaren pressas druvorna varsamt och därefter sker både den vanliga jäsningen och den malolaktiska jäsningen i ståltankar. Vinet buteljeras och ligger ytterligare några månader innan det släpps till försäljning. Fruktigt och smakrikt med mjuka tanniner. Doften är stor av körsbär, choklad, örter och aningen viol. Smaken är frisk och behaglig med fina toner av körsbär och örter. "S" Sangiovese di Romagna är ett mycket användbart vin. Det är perfekt till en buffé eftersom vinet går att kombinera med många olika rätter. Med andra ord strålande till det stora kalaset då man dukat upp med mängder av italienska specialiteter och naturligtvis även vill överraska med ett riktigt gott vin. "S" Sangiovese di Romagna/ Italien/Emilia Romagna Sangiovese Monticino Rosso Giancarlo Soverchia Rostfria tankar 2010/13% 111,00 kr/(87,00 kr)/flaska (750ml)

80 Italien Luciana di Piccin Fabrizio Fabrizio Piccin och Cecilia Naldoni kommer ursprungligen from Montepulciano i Toscana där de fram till år 2003 producerade fantastiska viner. Efter att ha tröttnat på den smått hysteriska vinmarknaden i Toscana ville de förverkliga en dröm som de båda delade - den fantastiska potentialen i druvan Aglianico. Beslutet blev att lämna Montepulciano och börja om. Fabrizio och Cecilia har hittat sitt drömställe och har fem olika platser för sina odlingar i området runt berget Monte Vulture. Odlingarna består av både nya och väldigt gamla vinstockar. Aglianicodruvan trivs bäst i vulkanisk jord och det finns två DOC-områden i Italien som visat fantastiska resultat när det gäller viner gjorda på druvan. Det är dels Taurasi i Kampanien och så är det Monte Vulture i Basilicata. Båda dessa DOC är högt belägna och har stora temperaturskillnader mellan dag och natt, vintrarna är kalla och råa medan somrarna är varma och heta. Viner från dessa områden kallas ibland "Barolo från södern" och det är lätt att förstå när man provat några av de bästa vinerna. Vinerna gjorda på Aglianico de högsta kvalitetsstatusen i Italien dvs DOCG-status. Detta gäller från och med årgång 2011.är de enda från Basilikata som har DOC-status och det finns starka önskemål från många producenter i området att dessa viner ska uppgraderas till DOCG-status. Aglianico är en av de äldsta druvorna i Italien och som den kända poeten Horace, som levde under Augustus tid, sa: "plantera inga träd förrän denna heliga druva är i jorden".

81 Italien - Luciana di Piccin Fabrizio Grifalco Aglianico del Vulture DOC Detta vin är gjort på 100% aglianico. na kommer från högt belägna vinodlingar från vinstockar som är upp till 30 år gamla. Skörden sker för hand och vid ankomst till källaren avstjälkas druvorna och pressas varsamt i rostfria tankar. 20% av vinet lagras på franska ekfat 12 månader och innan försäljning får vinet vila ytterligare i minst 4 månader på flaska. Namnet Grifalco kommer dels från Grico som är en symbol från Montepulciano och Falco (falk) som är en mycket vanlig rovfågel i Basilicata. är stor och har mycket karaktär av choklad, körsbär, plommon och en härlig kryddighet som balanseras mycket väl av fatlagringen. Ett fantastiskt matvin som är gott till grillade, örtmarinerade lammkotletter serverade med potatisgratäng. Grifalco Aglianico del Vulture DOC/ Italien/Basilikata Aglianico Luciana di Piccin Fabrizio Fabrizio Piccin 12 månader på franska ekfat varav 25% är nya 2010/13,5% 131,00 kr/(103,00 kr)/flaska (750ml)

82 Nya Zeeland Greywacke Mer information kommer inom kort.

83 Nya Zeeland - Greywacke Greywacke Riesling Delikat och druvtypisk är denna Riesling från Greywacke. Restsötman (22g/l) balanseras väl av den höga och friska syran. na kommer från Ashmore Vineyard i Marlborough och är organiskt odlade. Skörden sker när druvorna har sin optimala syra i förhållande till sötma och frukt. Så fort druvorna har anlänt till vineriet pressas druvorna i hela klasar. Jäsningen sker på både rostfria tankar och gamla franska ekfat. Utvald jäst används för musten som sker på rostfria tankar men den del av musten i ekfat jäser spontant med endast den naturliga jästen. I slutet av jäsningsprocessen blandas vinerna i rostfria tankar där jäsningen avslutas när restsötman är 22 gram/l. Därefter förs vinet över i gamla ekfat där vinet får lagras med sin jästfällning i 5 månader innan det buteljeras. Doften är stor av gröna äpplen, melon och citronsorbet. I smaken hittar man lime, mineralitet, mango och den friska syran tillsammans med en finstämd sötma lämnar en ljuvlig smak som dröjer sig kvar länge. Detta vin är väldigt gott till skaldjur och har man fått tag på en riktigt fin krabba under säsongen september-december så är detta vin ett strålande val. Greywacke Riesling/ Nya Zeeland/Marlborough 100% Riesling Greywacke Kevin Judd 5 månader i gamla fat på sin jästfällning 2011/12% 171,00 kr/(135,00 kr)/flaska (750ml)

84 Nya Zeeland - Greywacke Greywacke Sauvignon Blanc na kommer från olika lägen i regionen Marlborough. Mer specifikt så ligger odlingarna runt omkring Brancott Valley och centrala Wairau Plains. Jordmånen är varierande och man lägger ner mycket arbete på uppbindningen av rankorna. Man gör detta för att få balans mellan lövverket och druvorna. Det är inte bra om löverket blir för stort för då skuggas druvor och det kan bli mycket ojämn mognad. Det finns många fördelar med att lägga ner arbete på uppbindning och beskärning. na för detta vin skördas på natten för at säkerställa svala temperaturer. na forslas omedelbart till vineriet för att där genomgå en varsam pressning. Vinet får därefter jäsa i rostfria tankar med hjälp av utvald jästkultur förutom en lite del som får spontanjäsa i franska ekfat. Vinet får ligga på sin jästfällning fram till juli månad då man blandar vinet med den del som spontanjäst. Därefter vilar vinet ytterligare någon månad innan buteljeringen sker. Doften är stor av färsk basilika, blad från mogna tomatplantor, päron, mandarin och en pigg citruston. Smaken är frisk med en hög syra som balanseras väl med mineraltoner. En lång härlig smak av päron och citrus dröjer sig kvar länge. Detta vin är gott på egen hand men fantastiskt bra till en ljummen getostsallad med avocado och pinjenötter och en dressing gjord på olivolja, honung och pressad citron. Greywacke Sauvignon Blanc/ Nya Zeeland/Marlborough 100% Sauvignon Blanc Greywacke Kevin Judd Rostfria tankar men en liten del får spontanjäsa på franska ekfat 2012/13% 151,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml)

85 Nya Zeeland - Greywacke Greywacke Wild Sauvignon Blanc Det här vinet är en alternativt Sauvignon Blanc. Det är komplext och annorlunda men det är inte svårt att tycka om. Vindruvorna skördas från samma lägen som den "vanliga" Sauvignon Blanc. na forslas snabbt till vineriet för att genomgå en varsam pressning. Vinet jäser på franska ekfat varav majoriteten är gamla och jäsningen sker bara med hjälp av den naturliga jästen. Vinet får fortsätta att ligga på franska ekfat där hälften av vinet genomgår malolaktisk jäsning vilket tydligt speglar vinets karaktär med en rundare ton. Efter nästan ett år på fat får vinet ligga ytterligare 5 månader på sin jästfällning i rostfria fat. Redan i doften kan man känna att detta vin är något speciellt och udda. Det är aromer av persika, mogna päron och karamelliserade mandlar. I smaken hittar man engelska kex med lemon curd, aningen vanilj och en angenäm grapefruktston. Ett perfekt "mat-vin" och varför inte slå på stort och servera det tillsammans med en sjötunga och citrongräddsås. Greywacke Wild Sauvignon Blanc/ Nya Zeeland/Marlborough 100% Sauvignon Blanc Greywacke Kevin Judd ca 12 månader franska ekfat 2011/14%% 201,00 kr/(159,00 kr)/flaska (750ml)

86 Portugal Wine & Soul Bakom Wine & Soul finner vi Sandra Tavares da Silva och Jorge Serôdio Borges. De är Portugals nya generation vinmakare som blandar gamla metoder med nya och producerar kraftiga och fruktigt fylliga viner. Vinet produceras i en dal som heter Vale de Mendiz strax utanför byn Pinhão i Douros bästa portvinsdistrikt Cima Corgo. Den terrasserade vingården exponeras av solen hela dagen, vilket gör att druvorna får en riktigt bra mognad. Åldern på de flesta vinstockarna är runt 75 år och de består av ett 30-tal olika lokala blå druvsorter. Sandra och Jorge lever för vinet. Under veckodagarna jobbar de i Douro, som vinmakare. Sandra hos prestigefyllda Quinta do Vale Dona Maria och Jorge hos Quinta do Passadouro. På kvällarna arbetar de sedan 2001 tillsammans med sitt eget vin, Pintas. Helgerna spenderar de på Sandras föräldrars vingård Quinta de Chocapalha strax utanför Lissabon i Estremadura - med ett sådant intresse kan det inte bli annat än fantastiskt goda viner. Wine & Soul gör totalt 9 st olika viner. Då det är en liten produktion av dessa kvalitetsviner är vi väldigt glada och stolta att få representera dessa i Sverige. Sandra och Jorge gör inga enkla viner. De är välbalanserade, komplexa och väldigt uppskattade världen över. Kvaliteten på vinerna från Wine & Soul ligger på en helt annan nivå än vad många är vana vid gällande viner från Portugal. Det gäller produktion, tillgång, smak och pris. Under de senaste åren har de mottagit många fina utmärkelser i internationell press.

87 Portugal - Wine & Soul Guru Guru görs på de lokala druvsorterna Viosinho, Rabigato, Codega och Gouveio. Vinstockarna har en ålder på cirka 50 år. Vinet jäses på ståltank under kontrollerad temperatur i cirka dagar. Därefter får det ligga på franska ekfat (225 liter) i cirka 7 månader med återkommande battonage innan det tappas på flaska. Ingen malolaktisk jäsning. Vinet har en ljusgul färg med en doft av fataromer och härlig frukt. Smaken har bra mineralton, härligt frisk citrus och fruktig smak med väl integrerad ek. Guru/ Portugal/Douro Viosinho, Rabigato, Codega, Gouveio Wine & Soul Jorge Serôdio Bores & Sandra Tavares da Silva 7 månader på franska ekfat 2012/12,5% 250,00 kr/(199,00 kr)/flaska (750ml)

88 Portugal - Wine & Soul Manoella Quinta da Manoella grundades Jorge Serôdio Borges är femte generationen som nu tillsammans med sin Sandra har tagit över denna unika egendom i Douro. Gården är belägen i en dalgång i Pinhão och består av 60 hektar mark men endast 12 hektar är vinodlingar. na till detta vin kommer från vinstockar som är 35 år gamla. Här växer vinstockarna i skifferjord. Vinet är en blandning av Touriga National, Touriga Franca och Titna Francisca. na skördas för hand och vid ankomst till källaren fottrampas vinet kontinuerligt i traditionella lagares under jäsningsperioden som varar i ca 10 dagar. Vinet lagras därefter på nya franska ekfat i 16 månader. Doften är stor av mogna röda bär såsom hallon och jordgubbar samt har en fin kryddighet. I smaken hittar man fin frukt, röda bär såsom hallon och en fin moccaton som dröjer sig kvar länge. Ett bra matval till detta vin är ett långkok på högrev serverat med en härlig och len blomkålspuré. Manoella/ Portugal/Douro 60% Touriga Nacional, 25% Touriga Franca, 10% Tinta Roriz, 5% Tinta Francisca Wine & Soul Jorge Seródio Borges & Sandra Tavares da Silva 16 månader på nya franska ekfat 2011/13% 151,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml)

89 Portugal - Wine & Soul Pintas Character Pintas Character är en s k "field blend" som görs på ett 30-tal olika lokala druvsorter från ungefär 75 år gamla vinstockar. na skördas för hand i månadsskiftet september-oktober. Vinet jäser i kyltempererade lagares (öppna kar) och tappas därefter över till franska ekfat (50% nya och 50% gamla) där den malolaktiska jäsningen sker. Efter cirka 18 månader tappas vinet över på flaska. Det är ett vin med koncentrerad frukt som har en djup blåröd färg. Doften är stor av choklad, mogna mörka bär, kryddor och en viss rökighet. Vinet är fylligt med smak av mogna mörka bär, ceder och mocca. Vinet har en lång eftersmak där tanninerna får hänga kvar en bra stund. Pintas Character/ Portugal/Douro Wine & Soul Jorge Serôdio Bores & Sandra Tavares da Silva 18 månader på franska ekfat, nya och gamla 2011/14,5% 251,00 kr/(199,00 kr)/flaska (750ml) Lansering Lanseras 1 februari 2014

90 Portugal - Wine & Soul Pintas Character Pintas Character är en s k "field blend" som görs på ett 30-tal olika lokala druvsorter från ungefär 75 år gamla vinstockar. na skördas för hand i månadsskiftet september-oktober. Vinet jäser i kyltempererade lagares (öppna kar) och tappas därefter över till franska ekfat (50% nya och 50% gamla) där den malolaktiska jäsningen sker. Efter cirka 18 månader tappas vinet över på flaska. Det är ett vin med koncentrerad frukt som har en djup blåröd färg. Doften är stor av choklad, mogna mörka bär, kryddor och en viss rökighet. Vinet är fylligt med smak av mogna mörka bär, ceder och mocca. Vinet har en lång eftersmak där tanninerna får hänga kvar en bra stund. Pintas Character/ Portugal/Douro Wine & Soul Jorge Serôdio Bores & Sandra Tavares da Silva 18 månader på franska ekfat, nya och gamla 2010/14,5% 251,00 kr/(199,00 kr)/flaska (750ml)

91 Portugal - Wine & Soul Pintas Red Pintas Red produceras av ett 30-tal lokala druvsorter från ungefär 75 år gamla vinstockar. na skördas för hand i månadsskiftet september-oktober. Vinet får jäsa i kyltempererade lagares (öppna kar) och därefter tappas det över till franska ekfat på 225 liter där den malolaktiska jäsningen sker. Efter cirka 18 månader tappas vinet över på flaska och efter cirka 3 månader på flaska är det klart för försäljning. Ett vin med väldigt koncentrerad frukt och en djup blålila färg. Doften har en utvecklad fruktighet med mogna mörka bär och en härlig rökig ton. Smaken är fyllig av mogna björnbär, läder och mörk choklad - eftersmaken är lång. Pintas Red/ Portugal/Douro Wine & Soul Jorge Serôdio Bores & Sandra Tavares da Silva 18 månader på franska ekfat 2009/14,5% 481,00 kr/(391,00 kr)/flaska (750ml)

92 Portugal - Wine & Soul Pintas Vintage Port na skördas för hand i månadsskiftet september-oktober. Man låter vinet jäsa i kyltempererade lagares (öppna kar). Efter ca månader på Botti (3.000 liter) tappas vinet på flaska och efter ytterligare 3 månader på flaska är det klart för försäljning. Pintas Vintage Port görs på cirka ett 30-tal olika lokala druvsorter från ungefär 75 år gamla vinstockar. Det är ett vin med väldigt koncentrerad frukt och har en djup röd färg. Doften är sluten med inslag av blåbär och svartvinbärsgelé. Smaken är fruktig med körsbär, björnbär och har en liten russinton. Värd att lagra, men den som inte kan vänta kommer inte att bli besviken! Pintas Vintage Port/PI-01 Portugal/Douro Touriga Nacional Wine & Soul Jorge Serôdio Borges & Sandra Tavares da Silva 20 till 24 månader på Botti 2011/20% 399,00 kr/(319,00 kr)/flaska (750ml)

93 Portugal - Wine & Soul Quinta da Manoella VV Quinta da Manoella grundades Jorge Serôdio Borges är femte generationen som nu tillsammans med sin Sandra har tagit över denna unika egendom i Douro. Gården är belägen i en dalgång i Pinhão och består av 60 hektar mark men endast 12 hektar är vinodlingar. Här hittar man vinplantor som är över 100 år gamla och det är från dessa plantor man skördat druvorna till just detta vin som är en blend av ca 20 olika druvor. na skördas för hand i september. Vid ankomst till källaren fottrampas vinet i traditionella lagares under jäsningsperioden som varar i 10 dagar. 90% av vinet lagras därefter på nya franska ekfat där också den malolaktiska jäsningen sker. Doften är härligt kryddig och aningen blommig med karaktär av mörka bär såsom körsbär, plommon och mogna hallon. I smaken hittar man även där toner av mörka bär men även choklad. Tanninerna är mycket silkiga och behagliga men ändå mycket närvarande. Vinet har en fantastisk längd. Ett bra matval till detta vin är vilt som t ex ripa med gräddsås eller rådjurssadel med geléfyllda päron. Quinta da Manoella VV/ Portugal/Douro Field Blend Wine & Soul Jorge Seródio Borges & Sandra Tavares da Silva 20 månader på nya franska ekfat 2010/14,5% 481,00 kr/(391,00 kr)/flaska (750ml)

94 Portugal - Wine & Soul Tawny 10 years Detta vin togs fram i samband med att Sandra och Jorge hade varit verksamma tillsammans i 10 år. Vinet består av en blandning av olika port som alla lagrats minst 10 år på fat. na kommer från egna odlingar där vinstockarna är planterade i blandade druvsorter. Självklart finns alla de klassiska portvinsdruvorna. Den 10-åriga fatlagringen har förutom att den påverkat färgen också dämpat sötman något samt givit en ökad kryddighet från faten. Doften är fantastisk av körsbär, russin och nötter samt en kryddighet från fat. Smak av russin och fat med inslag av plommon och körsbär. Tawny är gott som det är att serveras efter maten eller till vissa desserter, framför allt desserter med nötter och/eller choklad. Tawny 10 years/ Portugal/Douro Wine & Soul Jorge Serôdio Borges & Sandra Tavares da Silva NV/19,5% 289,00 kr/(229,00 kr)/flaska (750ml)

95 Portugal Quinta de Chocapalha I Portugal finns bara ett fåtal kvinnliga vinmakare. En av dem är Sandra Tavares da Silva som är en av de mest kända vinprofilerna i sitt hemland och har fått mycket positiv uppmärksamhet de senaste åren. Sandras viner kommer från Estremadura i Portugal, en region som ligger i ett tunt bälte mellan Lissabon och Coimbraheter. Regionen har tidigare varit mest känd som volymproducerande men på senare år har det dykt upp en del mindre vingårdar som satsar mer på kvalitetsvolymer. En av de mest kända är Quinta de Chocapalha köpte Sandras föräldrar en egendom bestående av 45 hektar. Allt var förfallet och i väldigt dåligt skick eftersom gården inte hade brukats på över 30 år. Man var tvungen att plantera om vinstockar och ersatte dem då med portugisiska kvalitetssorter. Quinta de Chocapalha har ett mycket bra läge i regionen. Odlingarna gynnas av närheten till havet men samtidigt har de ett bra skydd mot vädrets makter tack vare ett landskap som påminner om en amfiteater. År 2000 blev Sandra färdigutbildad vinmakare och samma år var kvaliteten på druvorna så pass hög att det första vinet kunde produceras. Quinta de Chocapalha producerar idag bara små kvantiteter, en femtedel används för eget bruk, resterande säljs vidare till andra vinproducenter. Sandra Tavares da Silva lever för vinet. Under veckodagarna jobbar hon i Douro, som vinmakare hos prestigefyllda Quinta do Vale Dona Maria, på kvällarna arbetar hon tillsammans med sin man, Jorge Serôdio Borges med sitt eget vin. Helgerna spenderar hon i Chocapalha - med ett sådant intresse kan det inte bli annat än ett fantastiskt gott vin.

96 Portugal - Quinta de Chocapalha CH by Chocapalha Touriga Nacional Detta är det senaste tillskottet av viner från Quinta de Chocapalha. Det är ett vin som är gjort på 100% Touriga Nacional. na kommer från vinstockar som är ca 25 år gamla. Jordmånen består av kalkrik lera. Efter skörden som sker för hand sker varsam selektering av druvorna samt avstjälkning. na får först förjäsa med skalen i sval temperatur för att därefter jäsa ytterligare 15 dagar i stora kontrolltempererade lagares. Temperaturen går aldrig över 26 grader. Vinet får därefter lagras 22 månader på små franska ekfat (225 liter). Namnet CH är en hyllning till Sandras mamma Alice som kommer från Schweiz. Vinet har en stor doft av mörka bär, viol och aningen vanilj från fatlagringen. I smaken finns mycket toner av plommon, skogsbär, viol, choklad och en härlig mineralitet som dröjer sig kvar länge. Detta vin är väldigt gott till t ex grillade lammkotletter och potatisgratäng. CH by Chocapalha Touriga Nacional/ Portugal/Lissabon Touriga Nacional Quinta de Chocapalha Sandra Tavares da Silva och Diogo Sepúlveda 22 månader på franska små ekfat (225 liter) 2010/14% 231,00 kr/(185,00 kr)/flaska (750ml)

97 Portugal - Quinta de Chocapalha Chocapalha Reserva Branco Detta vin är gjort på druvorna Chardonnay, Arinto och Vital. Chardonnay har jäst på sin jästfällning i nya franska ekfat under 7 månader. Därefter blandas det med Arinto och Vital som också legat på sin jästfällning men istället på rostfria fat. Doften är stor av mogna gula äpplen, citron och rostade fat. Smaken är elegant, aningen mineralig och balansen mellan frukt och fat är fin. Vinet är underbart gott till en laxsoppa med citronaioli. Chocapalha Reserva Branco/ Portugal/Lissabon Chardonnay, Arinto, Vital Quinta de Chocapalha Sandra Tavares da Silva 7 månader på ekfat/rostfria tankar 2009/13% 171,00 kr/(135,00 kr)/flaska (750ml)

98 Portugal - Quinta de Chocapalha Mar da Palha Rosé Ett nytt vin från Sandra Tavares da Silva och dessutom en rosé som vi lanserar lagom till sommaren. Denna rosé är gjord på Touriga Nacional och har efter kort tid med skalen pressats och jäst svalt i 20 dagar. Det är en underbar frisk och elegant rosé som har fått ytterligare en dimension av 6 månaders lagring på ståltank med sin jästfällning. Doften är stor och intensiv av röda bär såsom jordgubbar och hallon samt en ton av friska örter. Smaken är frisk och härligt syrlig med karaktär av solmogna jordgubbar, smultron och en härlig ton av blodgrape i avslutet. Det här är en rosé som är väldigt god till mycket eftersom den är torr och frisk. Ett bra matval är rökt fisk med färsk potatis och en frisk limesås. Mar da Palha Rosé/PI-01 Portugal/Lissabon Touriga Nacional Quinta de Chocapalha Sandra Tavares da Silva/Diogo Sepúlveda 2012/12,5% 99,00 kr/(79,00 kr)/flaska (750ml)

99 Portugal - Quinta de Chocapalha Quinta de Chocapalha Branco Ett underbart friskt vin med tydlig syra utmärker detta prisvärda vin. na kommer från vinodlingar som är 20 år gamla. Jordmånen består av kalkrik lera som är perfekt för druvorna i detta vin. Skörden sker för hand och vid ankomst till källaren så pressas vinet för att därefter jäsa svalt i 25 dagar. Vinet får därefter vila på sin jästfällning 7 månader i rostfria tankar innan buteljering. Vinets doft är elegant av citrus, ananas och en fin floral ton. I smaken hittar man förutom citrus och tropisk frukt en härlig mineralitet som dröjer sig kvar länge i avslutet. Detta vin är strålande gott till en skaldjursfrossa. Quinta de Chocapalha Branco/ Portugal/Lissabon 70% Viosinho, 20% Sauvignon Blanc, 10% Arinto Quinta de Chocapalha Sandra Tavares da Silva/Diogo Sepúlveda Ståltank 2011/13% 111,00 kr/(87,00 kr)/flaska (750ml)

100 Portugal - Quinta de Chocapalha Quinta de Chocapalha CS Det här vinet representerar en nydaning inom Portugals vinindustri som så ofta förknippas med produktion av viner med inhemska druvsorter. Det är också en riktigt bra representant för Cabernet Sauvignon. Bordeauxdruvan som blivit världens mest spridda druva för vinframställning. När druvorna har skördats sker först avstjälkning innan förjäsningen äger rum i öppna lagares (öppna kar) under ca 48 timmar. Efter förjäsningen tappar man över vinet på rostfria tankar där vinet får jäsa svalt i ytterligare 10 dagar. Därefter får vinet "efterjäsa" med skal för att få ut maximalt med färg och arom. och den malolaktiska jäsningen sker på franska ekfat varav hälften är nya och hälften är ett år gamla. Vinet lagras därefter i 16 månader på ekfat innan buteljering och försäljning. Stor doft av röda och mörka bär med en aning viol. I smaken hittar man plommon och svarta vinbär tillsammans med solmogna blåbär och en angenäm örtighet. I eftersmaken finns en trevlig ton av ekfat som dröjer sig kvar länge. Quinta de Chocapalha CS/ Portugal/Lissabon Cabernet Sauvignon Quinta de Chocapalha Sandra Tavares da Silva/Diogo Sepúlveda Franska ekfat 2011/13,5% 139,00 kr/(111,00 kr)/flaska (750ml) Lansering 1500 flaskor 1:a november 2013.

101 Portugal - Quinta de Chocapalha Quinta de Chocapalha CS Det här vinet representerar en nydaning inom Portugals vinindustri som så ofta förknippas med produktion av viner med inhemska druvsorter. Det är också en riktigt bra representant för Cabernet Sauvignon. Bordeauxdruvan som blivit världens mest spridda druva för vinframställning. När druvorna har skördats sker först avstjälkning innan förjäsningen äger rum i öppna lagares (öppna kar) under ca 48 timmar. Efter förjäsningen tappar man över vinet på rostfria tankar där vinet får jäsa svalt i ytterligare 10 dagar. Därefter får vinet "efterjäsa" med skal för att få ut maximalt med färg och arom. och den malolaktiska jäsningen sker på franska ekfat varav hälften är nya och hälften är ett år gamla. Vinet lagras därefter i 16 månader på ekfat innan buteljering och försäljning. Stor doft av röda och mörka bär med en aning viol. I smaken hittar man plommon och svarta vinbär tillsammans med solmogna blåbär och en angenäm örtighet. I eftersmaken finns en trevlig ton av ekfat som dröjer sig kvar länge. Quinta de Chocapalha CS/ Portugal/Lissabon Cabernet Sauvignon Quinta de Chocapalha Sandra Tavares da Silva/Diogo Sepúlveda Franska ekfat 2010/13,5% 139,00 kr/(111,00 kr)/flaska (750ml)

102 Portugal - Quinta de Chocapalha Quinta de Chocapalha Chardonnay Detta vin är gjort på 100% Chardonnay och för detta vin har Sandra experimenterat med en internationell druva. Jordmånen är kalkrik lera. na kommer från vinstockar som endast är 10 år gamla. Det här är en Chardonnay som påminner mycket om vin från Chablis med mycket mineralitet och bra syra. 90% av vinet är jäst på rostfria tankar och har därefter vilat med sin jästfällning ytterligare 6 månader. Resterande 10% har jäst och lagrats på nya franska ekfat. I både doft och smak finns en härlig ton av gula mogna äpplen, ananas, citrus och en angenäm mineralitet som dröjer sig kvar länge i smaken. Vinet är mycket friskt och fruktigt med en härlig syra. Detta vin är fantastiskt gott till laxcarpaccio på ruccolabädd med parmesan, pinjenötter och citron. Glöm inte att ringla olivolja och strö flingsalt över! Quinta de Chocapalha Chardonnay/ Portugal/Lissabon Chardonnay Quinta de Chocapalha Sandra Tavares da Silva/Diogo Sepúlveda 90% på sin jästfällning i rostfria tankar, 10% på nya franska ekfat i 6 mån. 2012/13% 131,00 kr/(103,00 kr)/flaska (750ml)

103 Portugal - Quinta de Chocapalha Quinta de Chocapalha Sauvignon Blanc Vinet är ett utmärkt exempel på att man kan göra bra Sauvignon Blanc på andra ställen än i Loire och Nya Zeeland. Vinet skördas för hand och vid ankomst till vinkällaren pressas druvorna, för att därefter jäsa svalt i ca 3 veckor. Vinet får sedan vila på sin jästfällning ytterligare 5 månader för att tillföra kraft och aromer. Doften är stor av krusbär, lime och färska örter. I smaken hittar man gula äpplen, citrus och en örtighet som balanseras fin av en lättmineralton. Detta friska vin är god på egen hand som en aperitif men smakar även gott till en sallad med citrusmarinerad kyckling och smulor av getost. Quinta de Chocapalha Sauvignon Blanc/PI-01 Portugal/Lissabon Sauvignon Blanc Quinta de Chocapalha Sandra Tavares da Silva/Diogo Sepúlveda 2011/12,5% 129,00 kr/(99,00 kr)/flaska (750ml)

104 Portugal - Quinta de Chocapalha Quinta de Chocapalha Tinto na avstjälkas och därefter sker en förjäsning under maceration vid en låg temperatur under 48 timmar. Jäsning sker sedan i 12 dagar i lagares (öppna kar) där temperaturen inte överstiger 28 grader. Vinet lagras därefter i 16 månader på franska ekfat för att sedan buteljeras. Doften är stor och koncentrerad av mogen frukt, mörka bär och en aning blommighet. I smaken hittar man mogna plommon, choklad, peppar, vanilj från fatlagringen och dessutom lite rökighet. Quinta de Chocapalha Tinto/ Portugal/Lissabon Tinta Roriz, Castelà o, Touriga Nacional, Syrah, Alicante-Bouschet Quinta de Chocapalha Sandra Tavares da Silva/Diogo Sepúlveda 16 månader på franska ekfat 2009/13,5% 111,00 kr/(87,00 kr)/flaska (750ml)

105 Portugal - Quinta de Chocapalha Quinta de Chocapalha Vinha Mae Jäsning sker 15 dagar i lagares (öppna kar). Därefter får 90% av vinet lagras 19 månader på nya franska ekfat. Stor doft av röda och mörka bär, mocca och också en trevlig örtighet. Detta vin är mycket smakrikt och koncentrerat. I smaken hittar man plommon, vanilj, choklad och i avslutet finner man en svag vaniljton och örtighet som dröjer sig kvar länge. Detta vin till höstens viltgryta kan inte annat än imponera. Quinta de Chocapalha Vinha Mae/ Portugal/Lissabon Touriga Nacional, Tinta Roriz, Syrah Quinta de Chocapalha Sandra Tavares da Silva 19 månader på franska ekfat 2009/14,5% 221,00 kr/(175,00 kr)/flaska (750ml)

106 Portugal Enoport Group Enoport Group är ett av de äldsta och mest välkända vinföretagen i Portugal. Idag har företaget ett heltäckande koncept för att klara av alla steg i vinproduktionen - från odling och produktion till distribution och marknadsföring. Enoport är verksamma i många delar av Portugal. I norr, i hjärtat av Vinho Verde-regionen, sker produktionen av det "lätta" Vinho Verde, mousserande viner och mindre serier. I Ribatejo sker en mer storskalig produktion som kräver en modern och lite mer industriell inriktning. Dessa två sätt att tillverka vin gör att Enoport kan erbjuda ett mycket brett sortiment till sina kunder. Flera av Enoports varumärken har funnits sedan början av 1900-talet men man är också mycket medveten om att framtida framgångar ofta kräver utveckling och förnyelse. Idag har man 10 egendomar i flera regioner med "Appellation of Origin" och fyra tillverkningsenheter.

107 Portugal - Enoport Group Thasos Moscatel de Sétubal Moscatel Setúbal är gjort av druvan Muscat och är ett så kallat fortifierat vin där jäsningen stoppas av att man tillsätter druvsprit och druvsötman bevaras. Druvan för Thasos är Muscat och lagringstiden är 24 månader på ekfat. Regionen Setúbal ligger ca 4 mil söder om Lissabon och är mest känd för just denna typ av starkvin. Doften är intensiv av apelsinskal, torkade aprikoser och vanilj. Det är en frisk sötma som balanseras väl med alkoholen och andra smakaromer är sultanrussin, dadlar och muscovadosocker. Det här är ett vin som är fantastiskt gott till en äppelkaka med rostade nötter och kanel. Thasos Moscatel de Sétubal / Portugal/Sétubal Enoport Group Osvaldo Amado 24 månader ekfat 2008/17% 122,00 kr/(95,00 kr)/flaska (750ml)

108 Portugal Quinta do Ameal Pedro Araújo som driver vingården Quinta do Ameal, kommer från "portvinssläkten" Ramos Pinto. Hans gård är belägen djupt inne i Limadalen i regionen Minho i nordvästra Portugal. Det är en del av Portugal känd för sina vackra skogsområden som kantar sluttningarna längs med floden Lima. Utöver vinodlingar omges gården av hänförande skogsmark med ekar, valnötsträd och hundraåriga tallar. Quinta do Ameal har anor från 1700-talet men stod övergiven fram till början av 1990-talet då Pedros far omplanterade och restaurerade den. De senaste 17 åren är det Pedro som ansvarat för arbetet på gården. Han vänder sig emot att bli kallad en Vinho Verde producent utan ser sig snarare som en vitvinsproducent som arbetar i Vinho Verde. I en region som vanligtvis förknippas med billiga viner av har Pedro valt att lägga fokus på låga uttag och hög kvalitet. Hans avkastning ligger på cirka 6 ton per hektar medan genomsnittet för regionen ligger på närmare 15. På Quinta do Ameals 30 hektar odlas i huvudsak druvan Loureiro. Det är en av de klassiska, högavkastande druvorna i Vinho Verde som på senare tid också fått rykte som en ädel druva. Pedro är en av de producenter i regionen som drivit arbetet med att förbättra druvans rykte allra hårdast. Efter en påtaglig begränsning av uttaget har man nått mycket högklassiga resultat med en druva som ger upphov till eleganta, friska och blommiga viner med inslag av citrus. Under de senaste åren har vinframställningen på Quinta do Ameal skett enligt organiska principer. Pedro ser det som en självklar väg mot att höja kvaliteten. Han menar att förhållningssättet resulterar i bättre druvor vilket i slutändan också ger bättre viner. Hans banbrytande arbete och känsla för detaljer har bidragit till att Pedro Araújo anses vara en av Portugals mest spännande vinproducenter just nu.

109 Portugal - Quinta do Ameal Quinta do Ameal Loureiro Vinho Verde Det här är en vinproducent som förtjänar massor av respekt och den som kanske ska ha mest beröm är ägaren Pedro Araújo som har vinet i generna. Det var nämligen hans släkt som grundade Ramos Pinto. Pedro vill visa storheten i druvan Loureiro och gör därför bara viner gjort på denna lokala druva. Just i detta område norr om Porto så ligger Lima där Pedro anser att Loureiro kan uppvisa fantastiska egenskaper. De föreställningar man kan ha om viner från Vinho Verde omvärderas helt när man provat viner från Quinta do Ameal. Vinerna beskärs kraftigt och man utövar sk "green harvest" som betyder att man plockar en hel del druvor innan de är mogna för att de resterande druvorna på rankan ska få optimal mognad. Dessutom sker en varsam selektering av druvors i samband med skörden. Detta resulterar i mycket komplexa viner som kan uppvisa många dimensioner. Vinerna är organiskt odlade. Skörden sker för hand och förs till produktion i små korgar för omedelbar vinifiering. Pressningen sker mycket varsamt och jäsningen äger rum i 2 veckor i sval temperatur (10-15 grader). Innan vinet släpps för försäljning får vinet mogna några månader på kontrolltempererade rostfria tankar. En stor och blommig doft med karaktär av citrus och ananas. Vinet har en härlig syra som ger vinet en härlig fräschör. Det är Quinta do Ameal Loureiro Vinho Verde/ ett lätt vin att tycka om, men inte för att det inte saknar Portugal/Vinho Verde komplexitet och karaktär. Vinet har smaker som avlöser Loureiro varandra såsom citrus, mineralitet, mandelblom, päron och söt Quinta grapefrukt. do Ameal Quinta do Ameal Loureiro är väldigt gott till krabbkakor Anselmo Mendes med avocadoröra. Rostfria tankar 2012/10,5% 111,00 kr/(87,00 kr)/flaska (750ml) Lansering From 1:a augusti 2013

110 Spanien Altavins Viticultors Altavins Viticultors ligger i regionen Terra Alta i sydvästra Katalonien. Det perfekta området för druvodling enligt de passionerade vinproducenterna, Joan Bautista Arrufi och Jordi Casardó. Och för att de ska kunna nå sin målsättning att tillverka både rött och vitt vin av allra högsta kvalitet behövs fantastiska druvor. Vinodlingarna är minst 30 år gamla och sköts med mycket stor noggrannhet. Detsamma gäller arbetet i den moderna produktionsanläggningen som är utrustad med den senaste teknologin. Dessutom har de en excellent vinkällare där vinerna lagras innan de är redo att släppas på marknaden.

111 Spanien - Altavins Viticultors Almodi Terra Alta är det sydligast DO i Katalonien och ligger på gränsen till Tarragona. Det här är en region som är mycket pittoresk och har i många målningar fångats av Pablo Picasso som tillbringade många somrar i Terra Alta. Almodí är gjort av 100% Garnacha. na är noggrant utvalda från 10 år gamla vinstockar belägna vid staden Batea. Jordmånen är slit-och kalkrik. Vinfikationen sker traditionellt för at därefter lagras 4 månader på ekfat. Almodí har en djup doft av mogna röda bär så som skogshallon, björnbär och skolmogna jordgubbar tillsammans med en lätt kryddighet. I smaken hittar man även där mogna röda bär men också sötlakrits och aningnen kryddnejlika. Ett långkok på högrev är ett förträffligt val till detta vin. Almodi/ Spanien/Terra Alta 100% Garnacha Altavins Viticultors Jordi Casardó/Joan Bautista Arrufi 4 månader ekfat 2011/14,5% 123,00 kr/(98,00 kr)/flaska (750ml)

112 Spanien - Altavins Viticultors Ilercavonia Ett vin gjort på 100% Garnacha Blanca. na kommer från gamla vinstockar som växer i kalkstensrik jord. Efter skörden som sker för hand genomgår druvorna skalmaceration i upp till 36 timmar för att utvinna alla smakaromer. Jäsningen sker vid en sval temperatur av ca 16 grader i rostfria tankar. I doft och smak hittar man äpple och aprikos. I smaken känner man även tropisk frukt såsom mango och ananas men även mynta och aningen blommighet. En tydlig mineralton dröjer sig kvar länge. Ett vin som är mycket gott att avnjutas på egen hand men även gott till tapas, vitlöksgratine- rade musslor, bläckfisksallad och gambas. Ilercavonia/ Spanien/Terra Alta Garnacha Blanca Altavins Viticultors Jordi Casardó/Joan Bautista Arrufi Rostfria fat 2012/13,5% 123,00 kr/(98,00 kr)/flaska (750ml)

113 Spanien La Conreria d'scala Dei Priorat är en av Spaniens högst ansedda vinregioner och blev år 2009 den andra DOCa-klassade spanska vinregionen efter Rioja. Priorat har en lång historia som tar sin början redan på 1100-talet då en fåraherde fick en uppenbarelse i form av änglar som vandrade uppför en trappa mot himlen. Ett rykte som snabbt spred sig och snart kom kartusianmunkar till platsen och anlade klostret "Guds trappa" - Scala Dei. Under århundradena odlade munkarna vin på fälten runt traktens byar och klostrets föreståndare (Prior) styrde bönderna som en furste. Därav namnet Priorat. I slutet av 1800-talet förstördes vingårdarna totalt av skadeinsekten Phylloxera och man planterade inte nya vinstockar förrän på 1950-talet. På senare år har vinerna erhållit näst intill kultstatus, med all rätt med tanke på det enorma kvalitetstänk som råder i regionen. Klimatet är kontinentalt men påverkas till viss del av Medelhavet. Området ger ett mycket dramatiskt intryck med berg och dalar där de högsta höjderna sträcker sig över meter. Många av vingårdarna är terrasserade på de branta sluttningarna vilket ger druvor med många olika karaktärer. Jordmånen är även den väldigt speciell och består av en rödsvart, mager skifferjord med ett högt mineralinnehåll som kallas för Llicorella.

114 Spanien - La Conreria d'scala Dei Nona Petit Detta vin är gjort på Garnacha Negra, Cariñena, Cabernet Sauvignon och Merlot. na kommer från vinodlingarna "Les Brugueres", "Diumenges" och "Llobateres" som är belägna i byarna Scala Dei och La Vilella Alta. Jäsningen sker under 20 dagar i kontrolltempererade ståltankar, i ca grader. Därefter får vinet ligga i ytterligare 2 månader på rostfria tankar med sin jästfällning för att utvinna ännu fler aromämnen. Vinet får avslutningsvis vila 10 månader på franska ekfat för att få ytterligare struktur och elegans. Doften är stor av svartvinbär, solmogna jordgubbar och aningen rökighet blandat med en finstämd nyans av ekfat. Smaken är frisk och fruktig med härlig karaktär av skogsbär, choklad, örter och en fin längd. Vinet är fantastiskt gott till aningen rustik mat. Prova det gärna till tjälknöl med rönnbärsgelé och rotfruktsgratäng. Nona Petit/ Spanien/Priorat Garnacha Negra, Cariñena, Cabernet Sauvignon, Merlot La Conreria d'scala Dei Jordi Casardó/Joan Bautista Arrufi 10 månader på franska ekfat 2010/14,5% 141,00 kr/(109,00 kr)/flaska (750ml)

115 Spanien Heretat de Cesilia Den spanska gården Casa Cesilia är belägen i en ort som heter Novelda (Valle del Vinalo) i Alicante. Gårdens historia sträcker sig så långt tillbaka som till början av 1700-talet och har under åren blivit känd för sin stora produktion av frukt, vin och olja. I slutet av 1990-talet (1998) började en ny era för gårdens vinproduktion. Med hjälp av A.S.T. (Agrarian Society of Transformation) satte man en ny och hög målsättning - att från denna region erbjuda vin av allra högsta kvalitet. En kombination av tradition och modern teknik har gjort att man idag uppnått ett antal mycket unika och välsmakande viner. En annan viktig del i framgången är medelhavsklimatet och gårdens höga geografiska läge på 240 m ö h, där en låg fuktighet gör att druvorna får en långsam mognad. De olika druvsorter som idag odlas på de 80 hektaren är Albariño, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Gewürztraminer, Macabeo, Merlot, Monastrell, Petit Verdot, Tempranillo, Sauvignon Blanc och Syrah.

116 Spanien - Heretat de Cesilia Monastrell Detta vin är gjort på 80% Monastrell och 20% Syrah. Vinet är traditionellt vinifierat på rostfria tankar. Efter den malolaktiska jäsningen lagras vinet på 500 liters franska ekfat. Detta är en modern spanjor med mycket smak och koncentration. Monastrell är en druva som ger fylliga, smakrika och tanninrika viner vilket märks väl i detta vin. Syrah bidrar med elegans och finess. En stor doft av mörka bär och en trevlig örtighet. I smaken hittar man mörka bär såsom plommon, skogsbär och aningen viol. Smaken är lång och lämnar kvar en förnimmelse av en kryddighet som balanseras fint av en tydlig ekfatskaraktär. Det här vinet är mycket gott till smakrika kötträtter såsom vilt eller grillat kött. Dricker man vinet ungt kan det vara gott med en krämig potatisgratäng som tillbehör för att få vinets tanniner att mjukna aningen. Monastrell/ Spanien/Alicante Monastrell, Syrah Heretat de Cesilia Sebastien Boudon 10 månader på franska ekfat 2005/14% 151,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml)

117 Sydafrika Bouchard Finlayson Winery Helt nära Afrikas sydligaste spets, en dryg timmes bilresa från Kapstaden, ligger Hemel-en-Aarde. Det är en vacker dalgång med böljande kullar täckta av vinodlingar och fruktträdgårdar. Genom dalen slingrar sig en romantisk grusväg som leder fram till den pittoreska kuststaden Hermanus. I Hemel-en-Aarde ligger vingården Bouchard Finlayson som sedan 1989 drivs av den passionerade vinmakaren Peter Finlayson. Gården räknas som en av Sydafrikas bästa, mycket tack vare att Peters filosofi och fokus är inställt på att producera viner av högsta kvalitet. Dalens klimat påverkas helt naturligt av närheten till Atlanten vilket gör det här till ett av de kyligaste distrikten på Afrikas sydspets. Tack och lov fungerar de omgivande bergen som en skyddande barriär som fångar upp de allra fuktigaste och kyligaste vindarna. Det ger varma somrar och milda, frostfria vintrar. Det positiva med havsbrisens närvaro är att den uppmuntrar till en långsam mognad som bidrar till smakrika druvor. Vinrankorna är planterade på de mjuka sluttningarna i en nord-sydlig riktning, som garanterar en perfekt exponering för solljus. Nästan en femtedel av egendomens 125 hektar täcks av vinodlingar där drygt 50 procent utgörs av Pinot Noir.

118 Sydafrika - Bouchard Finlayson Winery Bouchard Finlayson Blanc de Mer Det här är det enda vita vinet i regionen där den för Sydafrika inte helt vanliga druvan Riesling får möjlighet att dominera. Årgången 2012 var strålande för de gröna druvorna i Walker Bay och Blanc de Mer är ett lika strålande exempel på hur bra utfallet av att blanda olika druvor kan bli. Ett experimenterande som blivit allt vanligare just i Sydafrika, både när det gäller vita och röda viner. Frågan är om man kan hitta denna härliga blandning av Riesling, Viognier, Sauvignon Blanc, Chardonnay och Chenin Blanc någon annanstans i världen? En stor doft av kiwi, persika, mango och lime. Vinet har en bra syra som balanseras väl av vinets frukt. Blanc de Mer är mycket gott på egen hand men smakar utmärkt till ostron och andra skaldjur. Bouchard Finlayson Blanc de Mer/ Sydafrika/Hemel-En-Aarde, Walker Bay 49% Riesling, 27% Viognier, 14% Sauvignon Blanc, 8% Chardonnay, 2% Chenin Blanc Bouchard Finlayson Winery Peter Finlayson 2012/13,5% 111,00 kr/(87,00 kr)/flaska (750ml) Lansering Beställningssortiment from 7 oktober 2013

119 Sydafrika - Bouchard Finlayson Winery Bouchard Finlayson Galpin Peak Pinot Noir Detta Bourgogneinspirerade vin kommer från Hemel-En-Aarde med klimat och jordmån som lämpar sig mycket bra både för Pinot Noir och Chardonnay. Regionen ligger i den allra sydligaste delen av Sydafrika med vinodlingar belägna helt nära Atlantkusten. Här sveper de svala havsvindarna in över vinodlingarna och ger druvorna en lång mognadstid. Jordmånen består av ett topplager av grus och lera och ett undre skikt av skifferlera. Dessa förhållanden är mycket bra om man vill göra viner med hög kvalitet och fin smakrikedom. Galpin Peak Pinot Noir har lagrats tio månader på väl utvalda små franska ekfat varav 30 % är nya. En fin doft av mogna röda bär såsom hallon och söta körsbär men också en härlig ekfatston. Smaken är frisk med bra syra och pigga silkiga tanniner. Smakerna avlöser varandra med mycket hallon, mineralitet, integrerade ekfat och aningen ljus choklad i avslutet. Detta vin kan avnjutas många år framöver. Galpin Peak Pinot Noir är väldigt gott till en kycklingrätt som till exempel Coq au Vin. Bouchard Finlayson Galpin Peak Pinot Noir/ Sydafrika/Hermanus Pinot Noir Bouchard Finlayson Winery Hemel-En-Aarde, Walker Bay 10 månader små franska ekfat (30% nya) 2011/14% 239,00 kr/(189,00 kr)/flaska (750ml) Lansering 1200 flaskor 1:a november 2013

120 Sydafrika - Bouchard Finlayson Winery Bouchard Finlayson Missionvale Chardonnay Det här vinet har fått sitt namn från det historiska landmärket på Bouchard Finlaysons ägor som beskrivs som "sjukhuset". Historien berättar att det var på denna plats som den moraviska missionären Peter Leitner tog hand om sina patienter, vilket också fick ge namn åt regionen Hemel-en-Aarde som översatt betyder himlen på jorden. Chardonnay är en druva som trivs utmärkt i denna del av Sydafrika, mycket på grund av det svala klimatet. na kan uppnå en optimal mognad och i samspel med en naturligt hög syra är det möjligt att tillverka högkvalitativa viner med mycket komplexitet. Efter skörden och druvornas ankomst till vingården, pressas vinet först utan skalkontakt. Därefter sker den första delen av jäsningen på ståltank. Innan vinet har jäst ut helt dras det över på franska ekfat för avslutande jäsning. Vinet lagras sedan sex månader på ekfat innan buteljering. En stor och rik doft av tropisk frukt och fat. Vinet har frisk syra och mycket karaktär av aprikos, mogna gula äpplen and en elegant smörighet som dröjer sig kvar länge. Ett bättre vinval än Missionvale Chardonnay till en helstekt röding med citron och smörslungade primörer är svårt att göra. Bouchard Finlayson Missionvale Chardonnay/ Sydafrika/Hermanus Chardonnay Bouchard Finlayson Winery Hemel-En-Aarde, Walker Bay 6 månader små franska ekfat 2012/14% 171,00 kr/(135,00 kr)/flaska (750ml) Lansering Beställningssortimentet from 7 oktober 2013

121 Sydafrika Avondale Paarldalen är namnet på det område i Sydafrika där den pittoreska vingården Avondale ligger. Historiska dokument visar att det har odlats vin här i över 300 år och att området kring Avondale var en av de första platserna i dalen där mark avsattes för just vinodling. År 1997 köpte John och Ginny Grieve Avondale. Deras yngste son Johnathan intresserade sig snabbt för verksamheten och antog utmaningen att omvandla driften av gården efter ekologiska och balanserade principer. Idag bor familjen Grieve på Avondale liksom de 25 familjer som arbetar på gården. Den första årgången under namnet Avondale producerades Nästföljande år svepte en katastrofal brand nerför bergen. Ur askan reste sig nu möjligheten att omforma sättet som jorden brukats på till ett nytt, hållbart system. Under åren som gått har Johnathan utvecklat en unik metod för vinodling på gårdens 100 hektar. Han kallar den för "BioLOGIC" och utgår från ekologiska och biodynamiska principer - inte bara för att kunna stoltsera med olika typer av certifiering, utan snarare för att det är en metod som passar verksamheten och livet på gården. Man praktiserar så kallad "slow wine-making" vilket ger vinerna den tid de behöver för att utvecklas till sin fulla potential. När vinerna når slutkonsumenten är de tillgängliga på en gång samtidigt som de har en uthållighet och karaktär som lämpar sig för lagring. Varje steg som tas på Avondale bygger på en helhetssyn och känsla för detaljer vilket också resulterat i extraordinära viner certifierade av Moder Jord. Den instans som klassas högst på Avondale. "I do what the wines want me to do." Cornè Marais, på Avondale.

122 Sydafrika - Avondale Anima Chenin Blanc Detta vin är gjort av ekologiskt odlade druvor och skörden sker alltid för hand. Vinstockarna är upp till 30 år gamla och man håller skördeuttaget lågt för att uppnå hög koncentration i druvorna. Vid ankomst till källaren pressas vinet och därefter får vinet jäsa naturligt på 500 liters franska ekfat men 15% av druvorna får vara med i jäsningen i sina hela klasar för att vinet ska få sin unika smak och struktur. Efter jäsningen har vinet lagrats med sin jästfällning 12 månader på ekfat med kontinuerlig battonage (omrörning). Vinet har en härlig doft av melon, ananas, honung och citronskal medan man i smaken hittar andra toner såsom persika, krusbär och en fin mineralitet som dröjer sig kvar länge. Det här vinet smakar mycket gott till en citrusmarinerad grillad lax, serverat med basilika olja och rostade pinjenötter. En fräsch grönsallad räcker bra som tillbehör. Anima Chenin Blanc/ Sydafrika/WO Paarl Chenin Blanc Avondale Corné Marais Fatjäst och därefter 12 månader på franska ekfat 2012/13,5% 149,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml)

123 Sydafrika - Avondale Cyclus Ett vin gjort av blandningen Chenin Blanc, Semillon och Chardonnay. Skördeuttaget är mycket lågt och sker för hand. När druvorna anländer till vinkällaren så pressar man vinet i hela klasar. 60% av vinet får jäsa på franska ekfat och lagras därefter med sin jästfällning i 10 månader. Resterande 40% av vinet jäser på rostfria tankar. Avondale Cyclus har en finstämd doft av viol och persika med en underliggande ton av mandelblom och vanilj. Smaken är frisk och aromatisk med en härlig karaktär av päron, ananas, aprikos och fikon som balanseras väl av den subtila ekfatstonen. Fantastiskt gott till en couscoussallad med kyckling, mango, cashewnötter och granatäpple. Cyclus/ Sydafrika/Western Cape Chenin Blanc, Semillon, Chardonnay Avondale Corné Marais 60% - 10 månader på franska ekfat/ 40% - rostfria tankar 2009/14% 191,00 kr/(151,00 kr)/flaska (750ml)

124 Sydafrika - Avondale Jonty's Ducks På Avondale används ankor i det dagliga arbetet på gården. Istället för att använda bekämpningsmedel mot sniglar som kan vara ett problem vår och sommar, låter Johanathan Grieve ankorna vandra i odlingarna och mumsa i sig sniglarna. Därav det lite annorlunda namnet på etiketten - Jonty s Ducks. Vinet är en blandning av Shiraz, Cabernet Savignon, Cabernet Franc och Merlot. Skörden sker för hand och man använder sig endast av vildjäst vid jäsningen som sker i rostfria tankar. Den malolaktiska jäsningen äger rum i gamla franska ekfat där vinet får lagras 12 månader innan buteljering. Jont s Ducks Red har en härlig doft av svartvinbär, lakrits och en touch av choklad och kaffe. I smaken hittar man mörka bär, kaffe, choklad och aningen vanilj. Taninerna är silkiga och vinet har en lång smak som dröjer sig kvar länge. Det är strålande till många typer av kötträtter eller att njutas av på egen hand tillsammans med lite "Kapama snacks"vilket man äter i Sydafrika. Det kan vara torkat kött och salta nötter. Jonty's Ducks/ Sydafrika/Western Cape Shiraz, Cabernet Savignon, Cabernet Franc, Merlot Avondale Corné Marais 12 månader på gamla franska ekfat 2010/14% 131,00 kr/(99,00 kr)/flaska (750ml)

125 Sydafrika - Avondale La Luna Vinet är en "Bordeauxblandning" av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. Skördeuttaget är mycket lågt och sker för hand tidigt på morgonen för att undvika dagens hetta. Efter skörden avstjälkas druvklasarna och pressas varsamt. Jäsningen äger rum i rostfria tankar och efter ca 35 dagar flyttas vinet över på franska ekfat där den malolaktiska jäsningen äger rum. Vinet lagras ca 14 månader på franska ekfat. Vinet filtreras lätt innan buteljering. Avondale La Luna är ett elegant vin med doft av svartvinbär, ceder, tryffel och aningen ton av torkade örter. I smaken hittar man plommon och mocca som tillsammans med de mjuka men ändå distinkta tanninerna gifter sig fint. Detta vin avnjuter man med mat som t ex vilt. En riktigt god rätt är älgstek med tillbehör såsom potatispuré och svartvinbärssås. La Luna/ Sydafrika/Western Cape Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot Avondale Corné Marais 14 månader på franska ekfat 2006/14% 201,00 kr/(159,00 kr)/flaska (750ml)

126 Ungern Balassa Bor Kft. Denna producent gör så små volymer att ni kan vara säkra på att aldrig få se deras viner på Systembolagets hyllor. Vi är därför stolta att ha några av denna duktiga producents viner i vårt sortiment som vi kan erbjuda till våra restaurangkunder och nyfikna intresserade konsumenter. Ungern är ett land som vi kommer att se mycket av framöver när det gäller viner med riktigt hög kvalitet och då syftar jag inte bara på söta Tokaijer-viner och "tjurblodsviner". Det europeiska inlandsklimatet med torra och heta somrar, ganska långa och soliga höstar samt kalla vintrar ger bra förutsättningar för att odla vin. Jordmånen som består av sand, vulkanisk sten, lera och sandsten bidrar också till förutsättningarna att göra kvalitetsviner. Idag finns det ca hektar vinodlingar fördelat mellan regionerna Transdanubien, Nagy Alföld och Norra Massivet. Inom dessa områden finns 22 mindre vindistrikt med både internationella och inhemska druvsorter. Några exempel på druvor i Ungern är Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Merlot, Furmint, Hárslevél?, Juhfark, Ezerjó och Mezesfeher. Mannen bakom våra utvalda viner är István Balassa som halkade in på vinmakning av en ren slump Tidigare arbetade István som biologilärare. Det tog inte lång tid innan István blev förälskad i vinets magi, dofterna av bivax, jäsande vinmust och källare fulla av vinflaskor. István hade den stora förmånen att få jobba med en erkänt duktig vinmakare som har betytt mycket för István och 2005 var det dax för István att starta sin egen verksamhet. Idag både äger och hyr István vinodlingar. Filosofin är att varje årgång ska uppvisa den absolut bästa kvaliteten genom att man jobbar hantverksmässigt med vinerna för att få fram de bästa egenskaperna av druva och land.

127 Ungern - Balassa Bor Kft. Balassa Furmint Szent Tamás Mer information kommer inom kort. Balassa Furmint Szent Tamás/ Ungern/Tokaji Furmint Balassa Bor Kft. 2009/15% 261,00 kr/(209,00 kr)/flaska (750ml)

128 Ungern - Balassa Bor Kft. Balassa Hárslevelü Betsek Mézes-mály Mer information kommer inom kort. Balassa Hárslevelü Betsek Mézes-mály/ Ungern/Tokaji Balassa Bor Kft. 2009/14% 261,00 kr/(209,00 kr)/flaska (750ml)

129 Ungern - Balassa Bor Kft. Balassa Zéta Mézes-Mály Mer information kommer inom kort. Balassa Zéta Mézes-Mály/ Ungern/Tokaji Balassa Bor Kft. 2008/10,5% 246,00 kr/(199,00 kr)/flaska (375ml)

130 USA Charles Smith Wines Vinproducent är nog inte det första man tanker på när man träffar amerikanen Charles Smith. Ett stort rufsigt hår, solglasögon och en lite oborstad attityd för snarare tankarna till rockmusik än sofistikerade viner. En gissning inte helt avlägsen sanningen eftersom Charles i "sitt tidigare liv" var manager och turnéledare för flera rockband bytte Charles Smith bana i livet och öppnade en egen vinbutik på Bainbridge Island. Några år senare slog han upp portarna till sin vingård i distriktet Walla Walla i Washington State. Charles är en självlärd vinmakare som drivs av sitt intresse att skapa viner som smakar som platsen där druvan vuxit. Resultatet är välbalanserade viner fullastade med smaker och med vingårdens speciella signum både när det gäller jordmån och klimat. Varken Charles Smith eller hans viner passerar oberört förbi och de fantasifulla namnen glöms knappast bort i första taget. Inte heller de spektakulära etiketterna formgivna av danska Rikke Korff, tidigare designchef på Levi Strauss & Co. Charles Smith har fått fantastiska recensioner för sina viner och 2009 blev han utsedd till "Winemaker of the Year" av tidningen Food & Wine Royal City Syrah, som vi har glädjen att få lansera i Sverige med jämna mellanrum, har fått 99 poäng i Robert Parker s Wine Advocate och det är inte första gången.

131 USA - Charles Smith Wines Charles Smith Lawrence Vineyard Viognier Läs mer här: Charles Smith Lawrence Vineyard Viogner Charles Smith Lawrence Vineyard Viognier / USA/Walla Walla Valley, Washington 100% Viognier Charles Smith Wines Charles Smith 2011/14,5% 301,00 kr/(239,00 kr)/flaska (750ml)

132 USA - Charles Smith Wines K Merlot Stoneridge Vintage Läs mer här: K Merlot Stoneridge Vintage K Merlot Stoneridge Vintage/ USA/Walla Walla, Washington 100% Merlot Charles Smith Wines Charles Smith 2009/14,5% 421,00 kr/(336,00 kr)/flaska (750ml)

133 USA - Charles Smith Wines K The Boy Läs mer här: K The Boy K The Boy/ USA/Walla Walla, Washington 90% Grenache, 10% Mouvedre Charles Smith Wines Charles Smith 2012/14,5% 488,00 kr/(389,00 kr)/flaska (750ml)

134 USA - Charles Smith Wines K Syrah Milbrandt Läs mer här: K Syrah Milbrandt K Syrah Milbrandt/ USA/Columbia Valley, Walla Walla, Washington 100% Syrah Charles Smith Wines Charles Smith 2011/14% 251,00 kr/(199,00 kr)/flaska (750ml)

135 USA - Charles Smith Wines Boom Boom! Syrah En Syrah som inte lämnar någon oberörd. Detta vin är gjort av Syrahdruvor som kommer från fem olika vinodlingsplatser i Columbia Valley. na plockas i slutet av oktober under mycket goda förhållanden. Jäsningen äger rum i rostfria tankar för att därefter låta vinet lagras i 10 månader på franska ekfat där 20% är nya. Boom Boom! Syrah är mycket druvtypiskt med stor koncentration och karaktär av mörka bär, viol och ton av lavendel. Vinet är fantastiskt gott till grillade lammracks med tillbehör som tsatsiki och rostade potatisklyftor. Boom Boom! Syrah/ USA/Washington Syrah Charles Smith Wines Charles Smith 10 månader på franska ekfat 2012/13,5% 129,00 kr/(99,00 kr)/flaska (750ml)

136 USA - Charles Smith Wines Chateau Smith Cabernet Sauvignon Charles Smiths Chateau Smith Cabernet Sauvignon är gjort på 96,5% Cabernet Sauvignon och 3,5% Malbec och kommer från Columbia Valley. Mer specifikt så kommer de flesta druvorna från Alder Ridge men där finns också druvor från Milbrandt Vineyard, Frenchman Hills Vineyard, Upland Farms och Jones Vineyard. För att bevara så mycket som möjligt av vinets naturliga aromer har det inte filtrerats och endast naturlig jäst har använts. Vinet har lagrats på franska ekfat under 22 månader. I doften kan man känna ceder, cigarrlåda, blyertspenna och mörka bär som svartvinbär och plommon. Tanninerna är tydliga men silkiga. En angenäm ekfatston dröjer sig kvar länge i eftersmaken. Ett utmärkt val till en vällagad köttbit med klyftpotatis och rödvinssås blir helt enkelt - Chateau Smith. Chateau Smith Cabernet Sauvignon/ USA/Washington 96.5% Cabernet Sauvignon, 3.5% Malbec Charles Smith Wines Charles Smith 22 månader på franska ekfat 2011/13,5% 179,00 kr/(139,00 kr)/flaska (750ml)

137 USA - Charles Smith Wines Eve Chardonnay 2012 i Washington var lite svalare och efter att druvorna har gått igenom en optimal mognadsprocess i denna svala temperatur utan störande inslag av varken regn eller kyla plockades druvorna i början av oktober. Jäsningen skedde sedan på rostfria tankar och därefter lagrades vinet på franska ekfat under 9 månader. Eve Chardonnay har en stor doft av äpplen, honung och en aning vanilj från fatlagringen. I smaken hittar man också friska citrustoner och stänk av mineraler samt en välbalanserad ekfatskaraktär. Det här är ett vin som står sig fint på egen hand men som även sätter guldkant på många maträtter. Prova gärna citrusmarinerad lax med färsk potatis och romsås, det är en utmärkt kombination till detta vin. Eve Chardonnay/ USA/Washington Chardonnay Charles Smith Wines Charles Smith 9 månader på franska ekfat 2012/12,5% 111,00 kr/(88,00 kr)/flaska (750ml) Lansering 2400 flaskor 1:a november 2013

138 USA - Charles Smith Wines Eve Chardonnay Efter att ha gått igenom en optimal mognadsprocess i sval temperatur utan störande inslag av varken regn eller kyla plockades druvorna i slutet av september och början av oktober. Jäsningen skedde sedan på rostfria tankar och därefter lagrades vinet på franska ekfat under 10 månader innan buteljering. Eve Chardonnay har en stor doft av äpplen, honung och en aning vanilj från fatlagringen. I smaken hittar man också friska citrustoner och stänk av mineraler samt en välbalanserad ekfatskaraktär. Det här är ett vin som står sig fint på egen hand men som även sätter guldkant på många maträtter. Prova gärna citrusmarinerad lax med färsk potatis och romsås, det är en utmärkt kombination till detta vin. Eve Chardonnay/ USA/Washington Chardonnay Charles Smith Wines Charles Smith 10 månader på franska ekfat 2010/13,5% 121,00 kr/(88,00 kr)/flaska (750ml)

139 USA - Charles Smith Wines Kung Fu Girl Riesling Distriktet Columbia Valley bjuder på ett svalt mikroklimat som lämpar sig perfekt för vinodling. Jordmånen är mycket kalkrik och består till största delen av lera och slam. Just de här odlingarna planterades 1998 och bjuder idag på druvor med den sublima mineralkaraktär och balanserade syra som många vinmakare drömmer om. na skördades i slutet av oktober 2008 efter en mycket bra mognadsprocess. Jäsningen fick sedan pågå under lång tid i sval temperatur för att bibehålla så mycket av doft och smak som möjligt. Vinet är både jäst och lagrat i rostfria tankar. Kung Fu Girl Riesling har en delikat doft och smak av stenfrukter som vita persikor, aprikos, asiatiska päron, kryddad med aningen blommighet. Vinet lämpar sig perfekt att servera en ljum sommarkväll i goda vänners lag. Att 1+1=3 blir den varse som kombinerar Kung Fu Girl Riesling till maträtter med asiatiska inslag. Varför inte ta steget fullt ut och imponera på dina gäster med hemlagade kycklingdumplings. Ingen vid bordet lär bli besviken. Allra helst inte när du häller Kung Fu Girl Riesling i glasen. Kung Fu Girl Riesling/ USA/Washington Riesling Charles Smith Wines Charles Smith Jäst och lagrad i rostfria tankar 2012/12,5% 119,00 kr/(88,00 kr)/flaska (750ml)

140 USA - Charles Smith Wines The Velvet Devil Merlot Ett klassiskt Washington State Merlot. Perfekt för att konsumera nu men klarar självklart ett par års lagring. Vinet kommer från fyra växtplatser inom Columbia Valley, 59% från Wahluke Slope, 31% från Yakima Valley, 5% Horse Heaven Hills och 5% från Walla Walla Valley. Jäsningen sker på rostfria tankar och därefter ligger vinet på franska ekfat i 10 månader innan buteljering. En inbjudande doft av körsbär, choklad och en lätt örtighet. I smaken hittar man mörka bär, söta körsbär och en trevlig rökighet som balanseras fint av fatakaraktären. Tanninerna är mjuka och silkiga. Vinet är en fullträff till sommarens spontana grillkvällar med goda vänner. Grilla fläskkarré, servera med en rökig BBQ-sås och massa goda tillbehör. "If velvet had a flavor this would be it. Bittersweet chocolate, dark Italian cherries. Sweet rose petals with a firm, satiny finish. Pure Washington Merlot. HELL YEAH!" Charles Smith The Velvet Devil Merlot/ USA/Washington Merlot Charles Smith Wines Charles Smith Jäsning i rostfria tankar, lagrad 10 månader på franska ekfat 2011/14% 119,00 kr/(88,00 kr)/flaska (750ml)

141 USA - Charles Smith Wines ViNo Pinot Grigio Är man gift med en italienska och ofta besöker Italien är det kanske inte så svårt att gissa hur Charles blev inspirerad att göra ett vin gjort på Pinot Grigio. I Sverige har vi inte samma "Pinot Grigio" hysteri som pågår både i England och USA. I USA har Pinot Grigio gått om Sauvignon Blanc i popularitet och säljer som aldrig förr var första årgången för ViNo. na kommer från Evergreen och har ett relativt svalt klimat vilket bidrar till bra syra med fin smakrikedom. Vinet har en härlig karaktär av citrus, päron och en elegant mineralitet vilket gör att vinet får en bra balans. Kanske är det ViNo som kommer att skapa en Pinot Grigio "boom" även i Sverige. ViNo är gott på egen hand men är också ett utmärkt matvin. Ett glas ViNo till Ceasarsalladen gör inte någon besviken. ViNo Pinot Grigio/ USA/Washington Pino grigio Charles Smith Wines Charles Smith 2012/12% 119,00 kr/(88,00 kr)/flaska (750ml)

142 USA Birichino Birichino (Biri-kino) grundades i Kalifornien 2008 av Alex Krause som tidigare arbetat med Randall Grahm på välkända Bonny Doon Vineyard i över 15 år och John Locke som varit chefsvinmakare på samma gård lika länge. John har dessutom arbetat hos André Ostertag i Alsace samt för ett antal mindre producenter i Frankrike och Italien. Idag gör dessa herrar 4 viner, en Malvasia, en Grenache (druvor från över 100 år gamla vinstockar), en rosé av Cinsault och Rolle samt nu en Pinot Noir. Den senaste är Pinot Noir och kommer från odlingar i Central Coast som tidigare använts av den erkänt duktiga producenten Calera. Mottot för Birichino är att göra uttrycksfulla och druvtypiska viner men där även presentationen ska vara kul och engagerande. Birichino är ett italienskt ord och betyder bråkstake, stygg eller buse", men bara i positiv bemärkelse menar Alex och John. Etiketterna görs av en tysk konstnärinna som heter Annabelle Verhoye och är bosatt i New York. Hon arbetar även som illustratör och har uppdrag hos Walt Disney, Elle, New York Times för att bara nämna några få.

143 USA - Birichino Birichino Cinsault Bechthold Vineyard I Lodi ligger den ekologiska Bechthold vingården som anses vara den nu äldst bevarade odlingen av Cincault i hela Kalifornien. Vinstockarna är omympade och blev alltså aldrig angripna av den lömska vinlusen som har härjat runt om i världen. Dessa vinstockar planterades 1886 vilket innebär att vinrankorna är imponerande 128 år gamla. Jordmånen består av sand och lera vilket är en orsak att dessa stockar klarat sig från vinlusen. Efter skörden och ankomst till vinkällaren krossas druvorna och jäser med sin naturliga jäst i ca 18 dagar. Därefter separeras vinet från skalresterna och vinet får lagras på franska neutrala ekfat i 10 månader där även den malolaktiska jäsningen sker. Vinet buteljeras med minimal tillsats av svavel och ingen filtrering. Etiketten har faktiskt nordisk anknytning då den är gjord av Olaus Magnus som var en svensk kyrkoman ( ). Denna bild illustrerar att längst i norr består året av endast en dag och en natt. "LUX" betyder ljus och "TENEBRA" betyder mörker. Doften är fint fruktig med röda bär och blomtoner av viol och rosor. Smaken är elegant med inslag av syrliga jordgubbar, granatäpplen, vildhallon, viol och en angenäm örtighet. Vinets smak håller sig kvar länge av de silkiga taninerna. Vinet passar utmärkt till rätter såsom anka och kyckling men är också Birichino Cinsault Bechthold Vineyard/ perfekt att serveras med grillad fisk som är av det smakrikare USA/Kalifornien slaget. Avnjutes med fördel även till en bit Brilliat-Savarin ost. 100% Cinsault Birichino Alex Krause och John Locke 10 månader på franska neutrala ekfat 2012/12% 169,00 kr/(135,00 kr)/flaska (750ml)

144 USA - Birichino Birichino Grenache Vieilles Vignes Från Central Coast kommer detta vin som är gjort på 100% Grenache. na kommer från Besson Vineyard och vinstockarna är mer än 100 år gamla. na handplockades och efter noggrann selektering avstjälkades de flesta druvorna men en liten del valde man att pressa i hela klasar. Jäsningen sker utan tillsatt jäst och pågår ca 3 veckor innan vinet hamnar på franska ekfat där den malolaktiska jäsningen får äga rum. Vinet får ligga på ekfat fram till sommaren innan vinet buteljeras. Man har valt att varken filtrera eller klara vinet för att kunna utvinna så mycket som möjligt av vinets fantastiska aromer var första året man gjorde denna Grenache Vieilles Vignes. Produktionen är väldigt liten - endast flaskor. Färgen är mörkt röd och doften är svart pepprig med massor av mogna körsbär och en touch av lavendel. Vinet har välintegrerade tanniner redan nu och tack vare sin finess kan man matcha vinet med härligt grillad tonfisk, en klassisk Wallenbergare eller varför inte en lammstek med rosmarin och selleripuré. Birichino Grenache Vieilles Vignes/ USA/Kalifornien Grenache Birichino Alex Krause och John Locke 6 månader på ekfat 2011/13,5% 177,00 kr/(119,00 kr)/flaska (750ml)

145 USA - Birichino Birichino Malvasia Bianca Malvasia är en druva som man oftast förknippar med Kalabrien i södra Italien, men som även trivs bra här i Monterrey. År 2010 skördades druvorna första veckan i oktober, vilket var ovanligt sent. na var toppintensiva med bibehållen syra trots att det varit en mycket varm höst. Efter att druvorna pressats fick vinet jäsa på rostfria tankar. Därefter låg det på sin jästfällning i drygt 6 månader, då man också utförde regelbunden bâtonnage ("omrörning"). Vinet fick vila ytterligare någon månad på flaska innan det var färdigt för försäljning. Birichino Malvasia Bianca fick nyligen 90 poäng av "Wine Enthusiast". Vinet doftar intensivt sött, kryddigt, blommigt och exotiskt. Det är lätt att tro att vinet är sött, men inget kunde vara längre ifrån sanningen då det bara innehåller 0,1 g socker per liter. Smaken är frisk och fräsch med karaktär av jasmin, litchi, bergamott, citrus och en fin kryddighet. Birichino Malvasia Bianca/ USA/Kalifornien Malvasia Birichino Alex Krause och John Locke Rostfria fat 2012/13% 138,00 kr/(95,00 kr)/flaska (750ml)

146 USA - Birichino Birichino Pinot Noir Lilo Vineyard Lilo Pinot Noir är andra årgången av detta vin. Vinodlingen är belägen på Santa Cruz berget och det är minst sagt en utmanade placering av en vinodling eftersom den är mycket brant sluttande ner mot Stilla Havet och Monteray bukten i Kalifornien var generellt ett mycket bra år och så är fallet även för Lilo Pinot Noir. Efter skörden som sker för hand pressas vinet med en mindre andel hela klasar för att därefter jäsa med sin naturliga jäst. Majoriteten av vinet jäser på rostfria tankar med "pump over" förutom en liten del som får jäsa på ekfat med varsam "punchdown" vilket innebär att inte skal-locket torkar. Denna process gör man för att inte bakterier ska ta fäste men även för att utvinna smak, färg och koncentration. Till sist lagras vinet på gamla neutrala franska ekfat ca 12 månader. Vinet är ofiltrerat. Av denna årgång finns endast 298 lådor. Smak och doft Färgen är intensivt röd. I doften finner vi röda bär, rosor och mineraler. Smaken är intensiv med hallon, moreller, blodapelsin och kryddor. Lång mjuk eftersmak med mycket mjuka tanniner.passar bra till en klassisk vildand med gräddsås och gelé eller varför inte en halstrad gös Bourguignon. Birichino Pinot Noir Lilo Vineyard/ USA/Kalifornien 100% Pinot Noir Birichino Alex Krause och John Locke 12 månader på franska neutrala ekfat 2012/13% 345,00 kr/(276,00 kr)/flaska (750ml)

147 USA - Birichino Birichino Pinot Noir Saint Georges Vineyard Detta är andra året som Alex Krause och John Locke gör denna härliga Pinot Noir från södra delen av Santa Cruzbergen. Jordmånen är stenig lerjord och druvklasarna är mycket små och ger liten volym. na handplockas i september. Jäsningen sker endast med sin naturliga jäst på rostfria tankar där man valt att behålla 15% av druvklasarna hela för att ge ytterligare karaktär och dimension till vinet. För extra finess har man dessutom adderat en skvätt Lilo Pinot Noir som är Birichinos toppvin. Vinet är filtrerat och görs i en mycket begränsad kvantitet. Av denna årgång finns endast 553 lådor. Fina toner av körsbär och klarbär och en viss pepprighet. Smaken är burgundisk med fin syra, skogshallon och läckra violtoner med fin kryddighet. Passar fint till en klassisk anka á l'orange eller varför inte klassikern coq au vin. Birichino Pinot Noir Saint Georges Vineyard/ USA/Kalifornien Pinot Noir Birichino Alex Krause och John Locke 8 månader på franska ekfat 2012/13,5% 201,00 kr/(159,00 kr)/flaska (750ml)

148 USA - Birichino Birichino Vin Gris Rosé Så mycket som en tredjedel av druvorna i Vin Gris Rosé kommer från över 100 år gamla odlingar belägna på hög höjd. Druvan Grenache har sitt ursprung från både Sierra Foothills odlingar belägna 750 m ö h, dels från George Bessons mer än 100 år gamla vinrankor. Druvan Cinsault kommer från Lodi och ett bestånd av 125 år gamla vinrankor. Resterande druvor kommer från Monterrey och består av Mourlvedre och Rolle (Vermentino). De röda druvorna pressas i hela, oavstjälkade klasar och musten får sedan jäsa med vildjäst i rostfria tankar. Den totala produktionen för rosén uppgår till endast flaskor. Det här är en helt torr rosé i provençalsk stil som doftar härligt av syrliga körsbär och lite nypon blandat med citrus och en nypa provençalska örter. Smaken är torr och har toner av citrus, guavafrukt och lite viol och smultron. Birichino Vin Gris Rosé passar att drickas sval en sommardag till gazpacho, grillad fisk som gös eller lax. En riktig klassiker är förstås ett glas rosé till en salade niçoise, antipasto eller ljust kött. Birichino Vin Gris Rosé/ USA/Kalifornien Grenache, Cinsault, Mourvedre, Rolle (Vermentino) Birichino Alex Krause och John Locke Rostfria tankar 2012/13% 138,00 kr/(109,00 kr)/flaska (750ml)

149 USA L'Ecole No 41 Det var år 1915 som den lilla orten Frenchtown i staten Washington på den amerikanska västkusten fick sin skola L'Ecole No 41. Namnet är franska för skolan i distrikt 41. Det sägs nämligen att orten Frenchtown döptes av de många kanadensare med franskt ursprung som bosatte sig här i början av 1800-talet. Enligt historien var det också dessa nybyggare som började odla och producera vin på orten. Verksamheten på L'Ecole No 41 startade 1983 av Jean och Baker Ferguson. Idag huserar andra och tredje generationens vinmakare i den gamla skolbyggnaden. Det är Marty och Megan Clubb och deras barn Riley och Rebecca. Namnet L Ecole No 41 representerar numera några av Washingtons mest välkända och omtalade viner och är alla otroligt välgjorda med en stor smakrikedom, elegans och fines Gården har främst satsat på odling av Sémillon och Merlot och producerar årligen cirka flaskor vin. På L'Ecole No 41 firar man nästa år 30-årsjubileum som vinproducenter vilket gör gården till den tredje äldsta i Walla Walla Valley. År 2004 blev man omnämnda som en av världens tio bästa vingårdar i tidningen Wine & Spirits Magazine. L'Ecole No 41 har också blivit utnämnd till Årets vingård ett flertal gånger.

150 USA - L'Ecole No 41 L'Ecole Chenin Blanc Columbia Valley na kommer från vinstockar som är över 30 år gamla. Det är väldigt ovanligt med så pass gamla vinstockar för en region som Washington State där de flesta vingårdarna inte ens är 10 år gamla. Kanske är det också åldern på stockarna som gör att just detta vin bara blir bättre och bättre för varje år som går. Den senaste årgången som vi nu köpt till Sverige för första gången fick 92 poäning i Wine Enthusiast "Best buy"! 2012 var en exceptionellt bra årgång eftersom vädret var idealt och speciellt under skördemånaderna. na skördades i mitten av oktober under de svala morgontimmarna och forslades direkt till vineriet där druvorna genast pressades. Vinet fick därefter jäsa svalt i rostfria tankar i långsam takt för att utvinna kropp och smak. Doften är stor av tropisk frukt som melon, ananas och mango. Smaken är frisk med en frisk syra som matchar den tropiska fruktigheten. Dessutom finns en pigg citruston som harmoniserar mycket väl med en mineralitet som dröjer sig kvar länge. Ett bra matval till detta vin är en räksallad med en smaksatt krämig mangodressing. L'Ecole Chenin Blanc Columbia Valley/ USA/Columbia Valley 100% Chenin Blanc L'Ecole No 41 Marty Clubb Rostfria ståltankar 2012/13,5% 141,00 kr/(111,00 kr)/flaska (750ml) Lansering From 1:a augusti 2013

151 USA - L'Ecole No 41 L'Ecole Apogee Pepper Bridge Vineyard Efter ett par års frånvaro är nu äntligen detta vin tillbaka i lager då vi i augusti har en liten, exklusiv lansering på Systembolaget. L'Ecole har producerat Pepperbridge Vineyard Apogee sedan Målsättningen med vinet är att visa vilken kapacitet denna enskilda växtplats har när det kommer till att göra riktigt stora viner med karaktär av mörk frukt, kryddor, tydliga tanniner, mycket koncentration men ändå med balans. Det är inte konstigt att Pepper Bridge Vineyard är en av de mest ansedda växtplatserna i hela Washington. Skörden startar i mitten av september och avslutas första veckan i oktober. na skördas för hand och pressas varsamt. Jäsningen sker i rostfria tankar. Därefter lagras vinet i 22 månader på små franska ekfat, varav hälften är nya. Detta koncentrerade men ändå eleganta vin har karaktär av söt tobak, läder och mörka bär och omges av en fin ton av rökighet, kakao och mynta. Mycket fina tanniner och en härlig smak av svarta vinbär, vanilj, nejlika och ett långt avslut med en örtighet som balanseras av ekfatskaraktären. Ett mycket gott vin som passar bra till ett flertal maträtter. En rekommendation till "fina middagen" är att servera vinet till en helstekt ryggbiff, rödvinssås och hasselbackspotatis. L'Ecole Apogee Pepper Bridge Vineyard / USA/Washington 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 7% Malbec, 3% Cabernet Franc L'Ecole No 41 Martin Cubb 22 månader på små franska ekfat 2010/14,5% 379,00 kr/(303,00 kr)/flaska (750ml) Lansering 120 flaskor i vinkällarbutikerna from 1 augusti 2013

152 USA - L'Ecole No 41 L'Ecole Merlot Columbia Valley Detta vin är inte gjort på endast Merlot som man kanske kan tro när man läser namnet. I USA behöver det endast vara 75% av den druva som står omnämnd på etiketten. För resterande 25% kan man välja fritt vilka druvor man vill ha med. I detta vin är kompositionen 82% Merlot, 8% Cabernet Franc, 7% Cabernet Sauvignon och 3% Malbec. Detta vin är därför inte så druvtypiskt och det kan man ju förstå när man ser blandningen. na i L'Ecole Merlot Columbia Valley kommer från 7 olika vinodlingar varav två av dem är Seven Hills och Pepper Bridge. Vinet skördas för hand i slutet av september och vinifieringen sker i rostfria tankar. Därefter lagras vinet i 18 månader på små ekfat varav 30% är nya. Vinet dras om 4 gånger under denna period. Detta vin har en stor och mycket angenäm doft av plommon, muskot och kryddnejlika. Vinet är fylligt med mjuka, silkiga tanniner. I smaken hittar man mörka bär, nejlika, bigarråer och också andra röda bär såsom skogshallon och solmogna jordgubbar. En riktigt god maträtt till detta vin är Boeuf Bourguignon. L'Ecole Merlot Columbia Valley/ USA/Washington Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Petit Verdot L'Ecole No 41 Marty Clubb 18 månader på små ekfat (30% nya) 2010/14,5% 191,00 kr/(149,00 kr)/flaska (750ml)

153 USA - L'Ecole No 41 L'Ecole Perigee Estate Seven Hills Vineyard Detta vin är ett av flaggskeppsvinerna hos L'Ecole. Här selekterar man druvorna endast från de äldsta och absolut bästa vinstockarna. Man har producerat Perigee sedan 1993 och varje år får detta vin fantastiska utnämningar. Druvkompositionen är 60% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 10% Cabernet Franc,10% Malbec och 5% Petit Verdot. Vinifieringen sker i rostfria tankar. Därefter lagras vinet i 22 månader på små franska ekfat varav 50% är nya. Vinet dras om 5 gånger under denna period. Vinet har en stor doft av mörka bär såsom svartvinbär och mogna körsbär och ceder. Vinet har tydliga men behagliga tanniner som integrerar fint med frukten och upplevs som mogna och silkiga. I smaken hittar man svartvinbär, plommon, mineral och mocca. Detta vin är mycket gott till de flesta kötträtter. En svensk klassiker som älgstek med vinbärsgelé och kokt potatis är mycket gott till detta vin. L'Ecole Perigee Estate Seven Hills Vineyard/ USA/Washington 60% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 10% Cabernet Franc, 10% Malbec, 5% Petit Verdot L'Ecole No 41 Marty Clubb 22 månader på små franska ekfat (50% nya) 2010/14,5% 381,00 kr/(299,00 kr)/flaska (750ml)

154 USA Betz Family Winery Betz Family Winery grundades 1997 av Bob Betz och hans fru Cathy. Bob var redan då en välkänd profil i USA med ett brinnande vinintresse som började redan i början av 1970-talet. Mellan 1973 och 1974 reste han och Cathy runt i Frankrike, Tyskland och Italien för att bättre förstå varför de viner de drack och uppskattade, smakade som de gjorde. När Bob kom tillbaka till USA började han arbeta hos Chateau Ste Michelle som är en av de allra första vinfirmorna i Washington State. Där var han kvar i hela 28 år och blev även chefsvinmakare. Bob har dessutom vidareutbildat sig vid The Institute of Masters of Wine där han tog examen1998. Hans examensarbete om hur vin interagerar med ekfaten under lagringen, resulterade i ett av de högsta betygen någonsin och belönades med Villa Maria Award och Robert Mondavi Award. Bobs egen filosofi för Betz är att producera viner gjorda som cuvéer av druvor från flera vingårdar. Han anser att de bästa och mest komplexa vinerna uppstår när de olika vingårdarna kompletterar varandra. Det är därför Betz inte äger några egna vinodlingar utan i stället köper sina druvor av de mest kända vinodlarna i Columbia Valley. De viktigaste apellationerna i området är Yakima Valley, Horse Heaven Hills och Red Mountain. I juni 2011 sålde Bob Betz sitt företag till Steve Griessel - en vinälskande livsnjutare och entreprenör som under många år drömt om att få äga ett vineri. Efter över ett års letande i Kalifornien och Washington fick han äntligen napp när han kom i kontakt med Bob Betz. Bob själv var mycket mån om att Betz Family Winery skulle tas över av någon som verkligen ville driva verksamheten vidare. Någon med samma intentioner som han själv hade när han grundade firman. Steve Griessel försäkrar att ägarbytet inte har inneburit någon förändring, utan att hans uppgift endast har varit att finslipa kvaliteten inom de områden där det varit möjligt. Till sin hjälp har han Bob Betz som tillsammans med sin dotter Carmen, även fortsättningsvis och i allra högsta grad är involverade i verksamheten på Betz Family Winery.

155 USA - Betz Family Winery Betz Père de Familie Årgång 2010 var mycket svalare och framför allt vår och sommar. Däremot var hösten varm vilket bidrog till mycket bra mognad. När vinet har skördats och anlänt till vinkällaren startar en noggrann process där varken datorstyrda maskiner eller volymkrav spelar någon roll. Det är vinmakarnas smak som avgör hur länge pressning och jäsning ska ske. Man har noggrann observation på tanninernas utveckling och man är väl medveten om att alla beslut som tas kommer att påverka slutprodukten. Efter jäsningen lagras vinet på ekfat. De enda faten som används är franska ekfat eftersom man anser att det är just faten från centrala Frankrike som gör sig bäst till det vinet som är karaktäristiskt för Betz Winery. Detta vin har många dimensioner som man sällan hittar i ett och samma vin. En fantastik koncentration av mogna svartvinbär är tydlig i både doft och smak. Denna tydliga karkatär av svart vinbär kompletterar tonerna av blyerts, piptobak, anis och torkad timjan på ett mycket angenämt sätt. Tydliga tanniner men väldigt silkiga gör smakupplevelsen mycket behaglig. Ett stort vin med mycket av allt men ändå lyckas vinet uppvisa elegans och finess. Till detta vin vill jag äta en god köttbit av god kvalitet och gärna från någon av våra små kvalitetsbönder i Sverige. En rätt som passar utmärkt är Oxkind med potatiscreme och rårörda lingon. Betz Père de Familie/ USA/Washington 86% Cabernet Sauvignon, 8% Merlot, 6% Petit Verdot Betz Family Winery Bob Betz 16 månader på franska ekfat 2010/14% 497,00 kr/(397,60 kr)/flaska (750ml)

156 USA - Betz Family Winery Clos de Betz Betz Family Winery gör två viner i Bordeauxstil. Det ena vinet är Père de Familie som är baserat på cabernet sauvignon och det andra vinet är detta vin som heter Clos de Betz och är dominerat av merlot. Samma skillnad som man kan hitta i Bordeaux, vänstra och högra sidan om floden Gironde hittar man i dessa viner. Själva tillverkningen för dessa viner är lika (se produktblad för Père de Familie). Betz har under många år samarbetat med små kvalitetsodlare i Washington State och de äger inte några odlingar själva eftersom man anser att storheten i deras viner är just druvornas ursprung och kvalitet. År 2005 byggde man en produktionsanläggning i Woodinwille där vinerna kan tillverkas i perfekt förhållande. Vinets doft är stor av mörka bär, kryddor och en finstämd vaniljton. I smaken hittar man massor av mörka körsbär, sötlakrits, nejlika och och kakao. Vinet har en fin koncentration och vinets smak är lång och behaglig med de mjuka tanninerna som lever kvar en bra stund. En mycket god rätt till Clos de Betz är helstekt lammsadel med rostad vitlökssås och ugnsbakade rotsaker. Clos de Betz/ USA/Washington 58% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 7% Petit Verdot Betz Family Winery Bob Betz 16 månader på franska ekfat 2010/14% 441,00 kr/(351,00 kr)/flaska (750ml)

157 USA Sokol Blosser Winery 1971 planterade Bill Blosser och Susan Sokol Blosser de första vinstockarna i Dundee Hills. Då fanns det inte någon vinindustri att tala om i Oregon. Nu är Dundee, som ligger i mitten av Willamette Valley, epicentret för Oregon Pinot Noir. Sokol Blosser Winery är fortfarande familjeägt och andra generationen har börjat ta över ansvaret för verksamheten. "GOOD TO THE EARTH" År 2005 fick Sokol Blosser Winery den organiska certifieringen USDA för sin vingård. För att få kalla vinet organiskt krävs att inget konstgödsel eller några syntetiska kemikalier används. Dessutom använder gården bland annat biodiesel för sina traktorer, man planterar olika blommor för att få ett naturligt ekosystem i vingården och man gör eget gödsel av kodynga, druvrester och bergsfosfat. Dessutom används vindkraft på egendomen.

158 USA - Sokol Blosser Winery Sokol Blosser Delinea 300 Pinot Noir Vi är glada att återigen få lansera Delinea 300 Pinot Noir och denna gång i det fasta sortimentet. Namnet Delinea 300 anspelar på den altitud där druvorna till vinet växer fot över havet (ca 90 meter). För år sedan svepte en massiv flodvåg fram över Oregon och lämnade efter sig ett lager av silt (finkornig jord) ovanpå den befintliga vulkanjorden. Det är precis 300 fot över havet som dessa två jordmånar möts och bidrar till karaktären för denna ljuvliga och mycket prisvärda Pinot Noir. na skördas för hand och därefter görs en varsam selektering av druvorna. Vinet får jäsa i små öppna tankar och därefter lagras vinet på franska ekfat varav en mycket liten del av faten är nya. En stor doft av körsbär, hallon och en angenäm jordighet, som doften av skog efter regn. I smaken hittar man mörka körsbär, skogshallon och en trevlig fatton. Utsökt till många maträtter och ett perfekt val när man vill ha ett rött vin till fisk, som vildlax eller tonfisk. Sokol Blosser Delinea 300 Pinot Noir/ USA/Oregon Pinot Noir Sokol Blosser Winery Russ Rosner/Alex Sokol Blosser 6 månader på franska ekfat 2011/14% 99,00 kr/(79,00 kr)/flaska (750ml)

159 USA - Sokol Blosser Winery Sokol Blosser Dundee Hills Pinot Noir na skördas i slutet av september. I vineriet krossas druvorna och får jäsa i stora rostfria tankar utan lock. Vinet rörs om tre gånger om dagen för att få maximal färg och smak från skalen. Efter åtta dagar får vinet efterjäsa med locket på i ytterligare 22 dagar. Högsta temperatur under jäsningen är 29 grader. Därefter lagras vinet i 16 månader på franska ekfat, varav 40% är helt nya. I vinets ungdom uppvisar det mycket frukt och bärighet, speciellt kan man hitta körsbär och hallon med en rostad moccaton från fatlagringen. Vinet har en mycket bra balans mellan socker, syra och tanniner. Vinet kommer att åldras med behag och har allt man kan önska av en Pinot Noir av hög kvalitet - balans, elegans, koncentration, tanniner som är mjuka och polerade med en härlig längd. Säkra kort att njuta en Dundee Hills Pinot Noir till är anka, vilt och lammracks. Den passar även utmärkt till smakrika fiskar som vild lax och tonfisk. Sokol Blosser Dundee Hills Pinot Noir/ USA/Oregon Pinot Noir Sokol Blosser Winery Russ Rosner 16 månader på franska ekfat 2010/14,5% 241,00 kr/(159,00 kr)/flaska (750ml)

160 USA - Sokol Blosser Winery Sokol Blosser Estate Cuvée Pinot Noir Äntligen har vi lyckats få en andel av detta vin som vi tycker håller världsklass när det gäller Pinot Noir från Oregon. Regnskurar, hagelstormar och en nästan extrem hetta under växtperioden gav upphov till en viss nervositet hos Sokol Blosser. Räddningen blev en riktigt bra höst även om man var tvungen att avbryta skörden för ett intensivt regn. Till slut tittade solen fram och efter en vecka med strålande solsken skördades druvorna under väldigt bra förhållanden. Socker och syra var i perfekt balans för att producera en klassisk Oregon Pinot Noir med lång lagringspotential. Efter skörden som sker för hand selekteras druvorna varsamt. Därefter får vinet jäsa i små öppna kar. Det lagras i 16 månader på franska ekfat, varav hälften är nya. Vinet har en parfymerad doft av cederträ, torkad lavendel, kantareller, röda bär och en fin örtighet. Smaken är finstämd av röda bär som hallon, smultron och körsbär. Tanninerna är tydliga, men ändå polerade och den eleganta ekfatstonen dröjer sig kvar länge. Prova dina färdigheter i köket med utmaningen gåsleverkorv. Servera gärna korven med karamelliserad lök och en krämig potatisgratäng. Sokol Blosser Estate Cuvée Pinot Noir/ USA/Oregon Pinot Noir Sokol Blosser Winery Russ Rosner/Alex Sokol 16 månader på franska ekfat 2010/13,5% 301,00 kr/(240,80 kr)/flaska (750ml) Lansering 360 flaskor i vinkällarbutikerna from 1 september 2013

161 USA - Sokol Blosser Winery Sokol Blosser Evolution Red Äntligen har en ny Evolution sett dagens ljus! Efter dryga 10 år har Evolution White fått ett rött vin vid sin sida. Även Evolution Red är ett så kallat negociant-vin. na kommer från den amerikanska västkusten med en bas bestående av Syrah från Washington State. Vinet är framtaget av Sokol Blosser Winery där man arbetar enligt ekologiska principer vid framställningen. Avstjälkade druvor pressas hela och musten får sedan jäsa på rostfria tankar. De olika vinerna blandas och buteljeras utan ekfatslagring. Evolution Red är ett perfekt smakmässigt kompliment till Evolution White. Doften kännetecknas av mörka bär och lite nejlika som kryddigt inslag. Smaken är stor och bärig med en fin kryddighet utan tanniner och garvsyra. Vinet känns mjukt och sammetslent i munnen och passar utmärkt att njuta av på egen hand likväl som tillsammans med het mat och asiatiskt kryddinslag. Vi har druckit det till en sallad med anka, risnudlar, chili, koriander och lime, men även tillsammans med BBQ-fläsk med smak av stjärnanis liksom grillad högrev med klassisk bearnaise. Sokol Blosser Evolution Red/ USA/Oregon Sokol Blosser Winery Russ Rosner Rostfria ståltankar 2 nd edition/13% 131,00 kr/(103,00 kr)/flaska (750ml)

162 USA - Sokol Blosser Winery Sokol Blosser Evolution White Vinets främsta syfte är att drickas till mat, och maten som vi äter idag - lätt mat med mer komplexa smaker - behöver ett vin som matchar den karaktären. Evolution White är en blandning av 9 olika druvor, Pinot Gris, Riesling, Sémillon, Gewürztraminer, Pinot Blanc, Chardonnay, Sylvaner, Müller-Thurgau och Muscat Canelli. Vinet passar utmärkt till mat från Asien, Karibien eller Tex-Mex. Vinet har ej varit i kontakt med ek. Doften är stor och man hittar frukt såsom mogna gula äpplen, saftiga persikor och citron. Vinet har en trevlig blommighet. Smaken är elegant, aningen mineralig och mycket balanserad. Sokol Blosser Evolution White/ USA/Oregon Pinot Gris, Riesling, Pinot Blanc, Gewürztraminer, Chardonnay, Sylvaner, Müller-Thurgau, Muscat Canelli, Semillon Sokol Blosser Winery Russ Rosner - 16 th edition/12% 131,00 kr/(103,00 kr)/flaska (750ml)

163 Venezuela Destilerias Unidas Diplomático produceras i Acarigua, en stad i delstaten Portuguesa i nordvästra Venezuela. en heter Destilerias Unidas och räknas som en av de absolut bästa producenterna i Sydamerika. I över 45 år har detta destilleri producerat rom av mycket hög kvalitet i sina sju pannor som består av både "copper pottstills" och "column stills". en sker på fat gjorda av amerikansk vitek. I dagsläget produceras 5 olika typer av rom; - Diplomático Anejo 4 år - Diplomático Reserva 8 år - Diplomático Reserva Exclusiva 12 år - Diplomatico Blanco - Diplomatico Ambassador Destilerias Unidas är ett av de få producenter som får använda beteckningen "Ron de Venezuela" på sin rom, vilket är en beteckning som utfärdats av Autónomo de Propiedad Intelectual SAP, i syfte att hålla en hög kvalitet på romproduktionen i landet. Det tropiska klimatet i Venezuela är perfekt för att tillverka rom. Man har tropisk hetta, kontinuerligt med regn och ett konstant fuktigt klimat.

164 Venezuela - Destilerias Unidas Diplomatico Ambassador Masterblender Tito Cordero har fått välja ut de bästa faten med rom som lagrats på amerikanska begagnade bourbonfat i upp till 12 år. Rommen har därefter flyttats till begagnade Pedro Ximénez Sherry-fat och lagrats ytterligare 2 år. Därefter har Diplomático Ambassador tappats direkt på flaska. Den har inte kylfiltrerats och har därför kvar sin ursprungliga alkoholhalt (47%). Diplomático Ambassador levereras i ett snyggt träschatull. För att beskriva rommen närmare vill vi hänvisa till följande citat från tidningen Livets Goda: "Det började som en vanlig provning men slutade i en kärleksförklaring till rom." Läs provningen här men vi vill ändå ta med slutordet nedan. "Det här är nog den godaste rommen vi någonsin druckit, inte den dyraste ska betonas, men den absolut godaste. Denna rom kostar kr per flaska och är värd varenda krona. Vi kan inte annat än avsluta denna kärleksförklaring med att ge Ambassador Selection 99 LGP. Sedan återstår frågan vi själva ställer oss, hur smakar en 100 poängsrom?" Provningspanelen: Christoffer Enquist, Erik Dahlström och Anders Enquist. Diplomatico Ambassador/ Venezuela/Venezuela Destilerias Unidas Tito Cordero 12 år på amerikanska ekfat och 2 år på begagnade PX-fat Ingen årgång/47% 1 952,00 kr/(1 490,00 kr)/flaska (700ml)

165 Venezuela - Destilerias Unidas Diplomatico Añejo En fantastiskt prisvärd rom av mycket god kvalitet. Diplomático Añejo är en blandning av mörk rom som är destillerad i kopparpanna och en lättare, mörk rom som är kolonndestillerad. Därefter har den lagrats i 4 år på amerikanska viteksfat. Diplomático Añejo är fantastisk att använda till premium cocktails. Doften är stor av choklad, kaffe och vanilj från fatlagringen och så även i smaken där man dessutom finner kanel och hasselnöt. Diplomatico Añejo/PI-01 Venezuela/Venezuela Destilerias Unidas Tito Cordero - Ingen årgång/40% 325,00 kr/(268,00 kr)/flaska (700ml)

166 Venezuela - Destilerias Unidas Diplomatico Blanco Detta är en superpremium vit rom. Den tillverkas speciellt när man vill ha en ekfatslagrad rom utan färg. Diplomático Blanco är gjord på melass och destillerad i kopparpanna. Därefter lagrad upp till 6 år på fat gjorda av amerikansk vitek. Innan den tappas på flaska filtreras färgen bort med hjälp av träkol, en metod som inte bara tar bort färgen utan också gör smaken väldigt mjuk. Diplomatico Blanco kan avnjutas som den är men framför allt användas i klassiska klara romdrinkar. T ex Mojito eller Daiquiri. Doften överraskar då man känner choklad, kaffe och vanilj. Likaså den mjuka smaken. Diplomatico Blanco/ Venezuela/Venezuela Destilerias Unidas Tito Cordero Ingen årgång/40% 369,00 kr/(316,00 kr)/flaska (750ml)

167 Venezuela - Destilerias Unidas Diplomatico Reserva 8 años (350ml) En fantastiskt prisvärd mörk rom av högsta kvalitet. Den är destillerad av melass i en kopparpanna och innehåller rom som är lagrad på amerikansk vitek i upp till 8 år. Diplomático Reserva 8 años är en riktig smakförhöjare när man vill göra cocktails med en distinkt mörk romkaraktär. Doften är stor av karamelliserat socker, ananas, torkade fikon, aprikoser, kanel och en fin nötton. I smaken hittar man också torkade fikon, aprikoser, fruktig choklad och en spännande kryddighet tillsammans med vanilj. Diplomático Reserva 8 años gör sig även mycket bra till en cigarr från Honduras eller Nicaragua. De som föredrar choklad istället för cigarr kan jag varmt rekommendera ett besök hos Duane Dove i hans butik "Small Island Chocolates & Coffee" på Timmermansgatan i Stockholm. Där får ni kloka råd om vilken choklad som passar bäst till rom och inte minst av allt får ni lite västindien "feelings". Diplomatico Reserva 8 años (350ml)/ Venezuela/Venezuela Destilerias Unidas Tido Cordero - Ingen årgång/40% 185,00 kr/(156,00 kr)/flaska (350ml)

168 Venezuela - Destilerias Unidas Diplomatico Reserva 8 años En fantastiskt prisvärd mörk rom av högsta kvalitet. Den är destillerad av melass i en kopparpanna och innehåller rom som är lagrad på amerikansk vitek i upp till 8 år. Diplomático Reserva 8 años är en riktig smakförhöjare när man vill göra cocktails med en distinkt mörk romkaraktär. Doften är stor av karamelliserat socker, ananas, torkade fikon, aprikoser, kanel och en fin nötton. I smaken hittar man också torkade fikon, aprikoser, fruktig choklad och en spännande kryddighet tillsammans med vanilj. Diplomático Reserva 8 años gör sig även mycket bra till en cigarr från Honduras eller Nicaragua. De som föredrar choklad istället för cigarr kan jag varmt rekommendera ett besök hos Duane Dove i hans butik "Small Island Chocolates & Coffee" på Timmermansgatan i Stockholm. Där får ni kloka råd om vilken choklad som passar bäst till rom och inte minst av allt får ni lite västindien "feelings". Diplomatico Reserva 8 años/ Venezuela/Venezuela Destilerias Unidas Tito Cordero - Ingen årgång/40% 367,00 kr/(292,00 kr)/flaska (700ml)

169 Venezuela - Destilerias Unidas Diplomatico Reserva Exclusiva 12 anos En underbar mörk gyllene rom, destillerad av melass i en kopparpanna. Den innehåller rom som är lagrad på amerikansk vitek i upp till 12 år. I doften finner man torkade frukter, en aning kanel tillsammans med en härlig kakaoton.i smaken hittar man en fantastisk fruktighet med härliga aromer av kakao och toner av julkola, mogen tropisk frukt och en fin vaniljton som ger ett underbart avslut. Diplomatico Reserva Exclusiva 12 anos/ Venezuela/Venezuela Destilerias Unidas Tito Cordero - Ingen årgång/40% 445,00 kr/(348,00 kr)/flaska (700ml)

170 Venezuela - Destilerias Unidas Diplomatico Single Vintage Mer information kommer inom kort. Artikel ur Livets Goda Diplomatico Single Vintage/ Venezuela/Venezuela Destilerias Unidas Tito Cordero 12 år på begagnade bourbonfat & slutlagring på begagnade PX Sherryfat 2000/43% 952,00 kr/(760,00 kr)/700 ml

K Vintners Charles Smith

K Vintners Charles Smith K VINTNERS CHARLES SMITH - USA K Vintners Charles Smith Vinproducent är kanske inte det första man tänker på när man träffar Charles Smith. Hans vildvuxna kalufs, mörka solglasögon och minst sagt oborstade

Läs mer

LA COLLINA DEL CILIEGI

LA COLLINA DEL CILIEGI PRODUCENT V5560 Produktionsår IL BRUT S/A GARGANEGA CHARDONNAY STÅLTANK / FLASKA Restsötma 5,8 GRAM/LITER Även om producenten kanske är mest känd för sina röda viner så producerar de även en del vita och

Läs mer

Kårleone. Vinlista 2014. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion

Kårleone. Vinlista 2014. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion Kårleone Vinlista 2014 Husets Avignonesi 280 Sauvignon Blanc 2011 Friskt och fräscht husvin Pasqua Soave 160 Enkelt, men mycket prisvärt vin. Codice V 290 Smakfullt aromatiskt vin från Toscana Solesole

Läs mer

Röda Viner La Croix St Pierre Rouge 70 kr / 270 kr Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 80 kr / 320 kr Vinea Crianza 85 kr / 340 kr

Röda Viner La Croix St Pierre Rouge 70 kr / 270 kr Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 80 kr / 320 kr Vinea Crianza 85 kr / 340 kr Röda Viner La Croix St Pierre Rouge Languedoc/IGP Pays d Oc, Frankrike Medelfylligt och fruktigt vin med toner av hallon, blåbär, jordgubbar och körsbär. Tanninerna är mjuka och avslutet fruktigt och fräscht

Läs mer

Dessertvin. Vita viner 85:-/345:- 18:-/cl 95:-/395:- 20:-/cl 95:-/395:- Jacob s Creek. Domaine La Bastide abondance 2012. Australien.

Dessertvin. Vita viner 85:-/345:- 18:-/cl 95:-/395:- 20:-/cl 95:-/395:- Jacob s Creek. Domaine La Bastide abondance 2012. Australien. Vinlista Vita viner Dessertvin Australien Tyskland Jacob s Creek Semillon, Smak av tropisk frukt och gräs med inslag av citrus. Anselmann Auslese Riesling Intensiv, frisk och fruktig med inslag av honung.

Läs mer

Champagne Tribaut Schloesser

Champagne Tribaut Schloesser Frankrike Champagne Tribaut Schloesser Tribaut Schloesser grundades 1929 och ligger i hjärtat av Champagne i Romery mellan Montagne de Reims och Marne helt nära staden Épernay som anses vara födelseplatsen

Läs mer

Mousserande vin Rosévin

Mousserande vin Rosévin Mousserande vin Rosévin Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 47,20 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med

Läs mer

Champagne & mousserande vin. Roseviner

Champagne & mousserande vin. Roseviner Champagne & mousserande vin Philipponnat Reserve Millesimée Druvor: Pinot noir 50 % Chardonnay 30 % Pinot

Läs mer

Mousserande vin. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Art. nr: 77310 Förpackning: 12 x 75 cl Ursprung: Bourgogne, Frankrike Pris (ex.

Mousserande vin. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Art. nr: 77310 Förpackning: 12 x 75 cl Ursprung: Bourgogne, Frankrike Pris (ex. Mousserande vin Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 43,20 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med inslag

Läs mer

Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon

Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon KENDALL-JACKSON en 60 länder. Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon Ursprung: Alexander Valley, Kalifornien, USA Druva: 100% Cabernet Sauvignon Vinerna i serien Highland Estate

Läs mer

Italien - när det är som bäst!

Italien - när det är som bäst! Du vet väl att Franska Vinlistan även fi nns på Facebook? Gilla oss på www.facebook.com/franskavinlistan Champagne Paul Déthune NV Blanc de Noirs Grand Cru Champagne Paul Déthune NV Cuvée Prestige Grand

Läs mer

Vita. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion

Vita. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion Vita Husets Avignonesi 280 Sauvignon Blanc 2011 Friskt och fräscht husvin Weissburgunder, Lombardiet 300 Från en liten klostergård i Syd Tyrolen. Passar till sallad och syran som finns i rätter med tomat.

Läs mer

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) 34,00. 24 cl 13,50. 16 cl 9,10. El Coto Crianza, Rioja, Spanien 1/1 32,00 1/1 40,00

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) 34,00. 24 cl 13,50. 16 cl 9,10. El Coto Crianza, Rioja, Spanien 1/1 32,00 1/1 40,00 Röda viner Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) Corvina Veronese, Rondinella, Molinara Fräsch och fruktig doft med inslag av körsbär som även finns i smaken. Rekommenderas till vitt kött, pasta,

Läs mer

Vinmakningens betydelse

Vinmakningens betydelse Chardonnay. Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan vi egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla husets vita på krogen? Att odla Chardonnay

Läs mer

SELEZIONE MANCINI SPUMANTI E PROSECCHI

SELEZIONE MANCINI SPUMANTI E PROSECCHI SPUMANTI E PROSECCHI Cantine Ferrari 2007 Perlé, Trento DOC 130 800 Druvor: Chardonnay Karaktär: Ett bubblande vin gjort för att kunna mäta sig med av champagner. Tillverkad enligt champagnemetoden och

Läs mer

DOMAINE D ESCAPAT W W W. E S C A P A T. C O M Viner säsongen 2014 / 2015

DOMAINE D ESCAPAT W W W. E S C A P A T. C O M Viner säsongen 2014 / 2015 DOMAINE D ESCAPAT WWW.ESCAPAT.COM Viner säsongen 2014 / 2015 Prislista Priserna kan variera, för aktuella priser gå in på vår webbshop www.escapat.com alla priser är ink svensk moms alkoholskatt. Vita

Läs mer

Mousserande vin & Rosé

Mousserande vin & Rosé Mousserande vin & Rosé Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 44,00 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med

Läs mer

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt A Christmann Riesling (5882) - Systembolaget.se http://www.systembolaget.se/sok-dryck/dryck/?sortfield=pris&sortdir... 1 av 1 2012-04-30 14:08 Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt 2011

Läs mer

Produkter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012.

Produkter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012. Produkter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012. Hälge Côtes du Rhône Nu finns vårens succé-vin Hälge Côtes du Rhône även tillgänglig för restauranger. Vinet lanserades i slutet av mars 2011 och

Läs mer

Vita. Husets Vermentino Sardegna Pariglia 250 Friskt och fräscht husvin som går bra ihop med de flesta av våra rätter där du föredrar vitt vin

Vita. Husets Vermentino Sardegna Pariglia 250 Friskt och fräscht husvin som går bra ihop med de flesta av våra rätter där du föredrar vitt vin Vinlista Kårleone Vita Husets Vermentino Sardegna Pariglia 250 Friskt och fräscht husvin som går bra ihop med de flesta av våra rätter där du föredrar vitt vin Il Fiore Piemonte 290 Till smakrika förrätter,

Läs mer

Rött. *Rekommenderas till pasta & pizza. *Rekommenderas Nötkött & Vilt. *Rekommenderas till Pizza, Charkuterier & Sallader

Rött. *Rekommenderas till pasta & pizza. *Rekommenderas Nötkött & Vilt. *Rekommenderas till Pizza, Charkuterier & Sallader Vinlista Rött Piccini Rosso Toscana Italien 68:-/295:- Sangiovese 100% Mjuk och rund smak med generösa aromer av mörka körsbär och örter. *Rekommenderas till pasta & pizza Raimonda Barbera D alba Piemonte

Läs mer

Champagne & mousserande vin. Roseviner

Champagne & mousserande vin. Roseviner Champagne & mousserande vin Philipponnat Reserve Millesimée Druvor: Pinot noir 50 % Chardonnay 30 % Pinot

Läs mer

Mousserande. -Geisweiler Crémant de Bourgogne - Ursprung: Franrkike

Mousserande. -Geisweiler Crémant de Bourgogne - Ursprung: Franrkike Mousserande -Geisweiler Crémant de Bourgogne - Ursprung: Franrkike Fruktig doft av äpple och citrus. Torrt, mycket frisk, fruktig smak med inslag av bröd, nougat och röda äpplen. Serveras som apertif eller

Läs mer

Vino della Casa 85:-/340:-

Vino della Casa 85:-/340:- Vini Rossi Vino della Casa 85:-/340:- Toscana Morellino Reviresco 105:-/420:- 100% Sangiovese Mycket fruktig, något kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, örter, plommon, skogshallon och choklad.

Läs mer

Escorihuela Gascon. 137 kr /FLASKA. 1884 Malbec Reserve 2013. 822 kr /LÅDA. Mendoza, Argentina

Escorihuela Gascon. 137 kr /FLASKA. 1884 Malbec Reserve 2013. 822 kr /LÅDA. Mendoza, Argentina Escorihuela Gascon 1884 Malbec Reserve 2013 Mendoza, Argentina Doften är stor och fruktig med inslag av mörka bär och plommon. Vinet är ganska fylligt med markerade tanniner och lång eftersmak. Vinet är

Läs mer

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vinkatalog från LEVI Import Vifrana En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vifrana är en ny och toppmodern vinproducent i Rumänien. Hela vingården, som är på ca. 130ha och ligger i byn Adamclisi

Läs mer

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Vinpaket Nr 6 Maj 2010 Maj månad nu kommer Rosévinerna! Tänk på att dessa högkvalitativa roséviner är lika

Läs mer

DOMAINE D ESCAPAT W W W. E S C A P A T. C O M Viner säsongen 2015 / 2016

DOMAINE D ESCAPAT W W W. E S C A P A T. C O M Viner säsongen 2015 / 2016 DOMAINE D ESCAPAT WWW.ESCAPAT.COM Viner säsongen 2015 / 2016 Innehåll För aktuella priser gå in på vår webbshop www.escapat.com alla priser är ink svensk moms alkoholskatt. Vita Viner Le Capitaine Chardonnay

Läs mer

Kvalitetsviner från Italien

Kvalitetsviner från Italien Kvalitetsviner från Italien Exklusiva viner från Piemonte Vinerna från det UNESCO-klassade området kring Asti och Alba har utmärkta förutsättningar tack vare ett speciellt microklimat runt floden Tanero,

Läs mer

Chateau Pierrail. 129 kr /FLASKA. Blanc 2014. 1548 kr /LÅDA. Bordeaux, Frankrike

Chateau Pierrail. 129 kr /FLASKA. Blanc 2014. 1548 kr /LÅDA. Bordeaux, Frankrike Chateau Pierrail Blanc 2014 Bordeaux, Frankrike Stor, aromatisk och fräsch doft. Smaken är torr med fina toner av mogna krusbär, fläder, exotisk frukt och citrus. Syran är fint balanserad och semillondruvan

Läs mer

Mousserande / Champagne

Mousserande / Champagne Mousserande / Champagne Cava Bocchoris Brut Nature Reserva NV, Katalonien, Spanien Cava Artesá Det här är en Cava av den modernare stilen, det vill säga mycket frukt och inte så mycket jordiga aromer Karaktär:

Läs mer

Escorihuela Gascon. 137 kr /FLASKA. 1884 Malbec Reserve 2013. 822 kr /LÅDA. Mendoza, Argentina

Escorihuela Gascon. 137 kr /FLASKA. 1884 Malbec Reserve 2013. 822 kr /LÅDA. Mendoza, Argentina Escorihuela Gascon 1884 Malbec Reserve 2013 Mendoza, Argentina Doften är stor och fruktig med inslag av mörka bär och plommon. Vinet är ganska fylligt med markerade tanniner och lång eftersmak. Vinet är

Läs mer

Zafeirakis Chardonnay

Zafeirakis Chardonnay Zafeirakis Chardonnay Årgång: 2014 Alko. halt: 13,5 % Typ: Vitt tort vin, Ursprung: Thessalia, cent. Grekland Druvor: Chardonnay Vinifiering: 6 månader på ekfat. BS 76311-01 Doft och smak: Doft av äpplen,

Läs mer

MOUSSERANDE VIN VITT VIN

MOUSSERANDE VIN VITT VIN MOUSSERANDE VIN Segura Viudas Brut Reserva Cava Glas 75 kr Flaska 299 kr Ursprung: Spanien, Segura Viudas, Druvor: Macabeo, Parellada, Xarel-lo Rätt fylligt, torrt vin med bra friskhet och med toner av

Läs mer

Piemonte och Nebbiolo - en oslagbar kombination. Mats Lönnkvist

Piemonte och Nebbiolo - en oslagbar kombination. Mats Lönnkvist Piemonte och Nebbiolo - en oslagbar kombination Mats Lönnkvist 2019-01-16 Italien Piemonte - vinfakta Sjunde största vinregionen i Italien 44000 ha odlad areal (totalt ca. 800000 ha i Italien) Mest odlade

Läs mer

Vin är inte alltid lösningen. Ska man ha samma vin i maten som i glasen? Så använder du vin i matlagning.

Vin är inte alltid lösningen. Ska man ha samma vin i maten som i glasen? Så använder du vin i matlagning. Så använder du vin i matlagning. Vin i mat kan definitivt höja smakupplevelsen på allt från såser och grytor till soppor och efterrätter. Men hur ska jag tänka och vad finns det för möjligheter och fallgropar?

Läs mer

Mousserande. -Grans Moments - Druvor: Macabeo, Xarel-lo & Parellada Ursprung: Spanien

Mousserande. -Grans Moments - Druvor: Macabeo, Xarel-lo & Parellada Ursprung: Spanien Mousserande -Grans Moments - Druvor: Macabeo, Xarel-lo & Parellada Ursprung: Spanien Smaken är lätt, elegant, ren och frisk. Torr men med en avrundad fruktsötma och med en kort men fin fruktig eftersmak

Läs mer

SELEZIONE MANCINI SPUMANTI E PROSECCHI

SELEZIONE MANCINI SPUMANTI E PROSECCHI SPUMANTI E PROSECCHI Cantine Ferrari 2009 Perlé, Trento DOC 140 750 Druvor: Chardonnay Karaktär: Ett bubblande vin gjort för att kunna mäta sig med av champagner. Tillverkad enligt champagnemetoden och

Läs mer

Podere Forte - har något stort på gång i årgång 2016

Podere Forte - har något stort på gång i årgång 2016 Podere Forte - har något stort på gång i årgång 2016 Vineriet Podere Forte och de kringliggande biodynamiska vingårdarna liksom botaniska trädgårdar är en historia för sig, svidande vackert, unikt och

Läs mer

SPUMANTE / MOUSSERANDE VINO BIANCO / VITT VIN

SPUMANTE / MOUSSERANDE VINO BIANCO / VITT VIN SPUMANTE / MOUSSERANDE Prosecco D.O.C. Extra Dry Glas 95 kr Flaska 395 kr Torr, fruktig smak med härligt syrlig ton Rosé Spumante Rive della Chiesa Glas 95 kr Flaska 396 kr Frisk, mjuk och fruktig med

Läs mer

El Olivo. Campo Viejo Cava Brut. Ursprung: Spanien, Penédes, Bodegas Campo Viejo. Druvor: Macabeo, Xarel-lo, Parellada

El Olivo. Campo Viejo Cava Brut. Ursprung: Spanien, Penédes, Bodegas Campo Viejo. Druvor: Macabeo, Xarel-lo, Parellada El Olivo Cava & Champagne Campo Viejo Cava Brut Ursprung: Spanien, Penédes, Bodegas Campo Viejo. Druvor: Macabeo, Xarel-lo, Parellada Fruktig, samt lite brödig doft med inslag av gröna äpplen och citrus.

Läs mer

DRYCK RÖDA VINER. Australien 129:- 499:-

DRYCK RÖDA VINER. Australien 129:- 499:- RÖDA VINER Wyndham Estate Bin 444 Cabernet Sauvignon Ett genröst och fylligt vin med den typiska tonen av mynta. Passar utmärkt till nöt, vilt, pasta och ost. 1865 Cabernet Sauvignon Fyllig, varm och intensiv

Läs mer

Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar

Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar Curt Avermark Björn Gadd Vin och mat 2012 Munskänkarna och Stockholms Vinkällare Curt Avermark Björn Gadd Teoriavsnittet inspirerat av Michel Jamais, Vin

Läs mer

10 viner att alltid ha hemma

10 viner att alltid ha hemma 11 apr 2016 10 viner att alltid ha hemma Skribent: Vin & Matguiden Man vet aldrig när man får oväntat besök, eller när det är dags att bjuda till lite extra. Vi tipsar om 10 viner som finns på hyllan hos

Läs mer

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC 2015, Italien (Husets) 32, cl 13, cl 9,20 1/1 32,00. El Coto Crianza 2012, Rioja, Spanien

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC 2015, Italien (Husets) 32, cl 13, cl 9,20 1/1 32,00. El Coto Crianza 2012, Rioja, Spanien Röda viner Tommasi Valpolicella DOC 2015, Italien (Husets) Corvina Veronese, Rondinella, Molinara Fräsch och fruktig doft med inslag av körsbär som även finns i smaken. Rekommenderas till vitt kött, pasta,

Läs mer

Heidsieck & CO Monopole Blue Top

Heidsieck & CO Monopole Blue Top VINLISTA Mousserande & Champagne Duc de Foix Cava Brut Covides, Penedes, Spanien Doften är medelstor och frisk med inslag av gröna äpplen. Smaken är torr, frisk och balanserad med inslag av äpplen och

Läs mer

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara?

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara? Mat & Vin Hur svårt kan det vara? Sinnena Provning är lätt Alla äger sin upplevelse Provning är svårt Knepigt att sätta ord på vad man upplever. en är en kombination av dessa En del smak är känsel ex hetta

Läs mer

Vina Nora. 242 kr /FLASKA. Nora da Neve 2012. 1452 kr /LÅDA. Rías Baixas, Spanien

Vina Nora. 242 kr /FLASKA. Nora da Neve 2012. 1452 kr /LÅDA. Rías Baixas, Spanien Vina Nora Nora da Neve 2012 Rías Baixas, Spanien Doften är ganska stor och fruktig i aromatisk stil med inslag av citrus, fat och hasselnötter. Smaken är torr i komplex och elegant stil med toner av exotisk

Läs mer

Vinlista DiMalda AB DiMalda AB Rudbecksgatan Örebro

Vinlista DiMalda AB DiMalda AB Rudbecksgatan Örebro Vinlista Colmello Di Grotta Företaget producerar två typer av vin som kompletterar varandra perfekt. Den kalkrika grusiga jorden i Isonzo ger viner med elegant struktur, medan sandstensjorden i Collio

Läs mer

MOUSSERANDE/CHAMPAGNE

MOUSSERANDE/CHAMPAGNE MOUSSERANDE/CHAMPAGNE Prosecco Ett ungt friskt mousserande vin med fräsch frukt med bra balans o inslag av persikor, äpplen, citrus. La Santissima Franciacorta Brut Satèn Millesimato DOCG Druva: Chardonnay

Läs mer

1/1 40,00 Syrah, Grenache

1/1 40,00 Syrah, Grenache Kleine Zalze Cellar Selection Merlot 2016, Sydafrika (Husets) Merlot Ett medelfylligt vin med smak av röda och mörka bär med inslag av kryddor. Ett friskt och fruktigt vin med en rund avslutning. Rekommenderas

Läs mer

FRANSKT ALLTSAMMANS (nästan)

FRANSKT ALLTSAMMANS (nästan) FRANSKT ALLTSAMMANS (nästan) RH Coutier Tradition NV Ambonnay, Champagne, Pinot Noir 70%, Chardonnay 30% Vinet: Ren, flirtig och krämig doft med en aning brödighet. Generös, mjuk, fruktig och komplex smak

Läs mer

Få en inblick i den italienska vinvärlden med Cecilia Pasqua.

Få en inblick i den italienska vinvärlden med Cecilia Pasqua. Få en inblick i den italienska vinvärlden med Cecilia Pasqua. Familjeföretaget Pasqua är en modern vintillverkare som grundades av fyra bröder 1925. Den effektiva vinanläggning San Felice som slutfördes

Läs mer

Vinprovning. Röda viner från Portugal. 17.11.2010 AstraZeneca Seniorerna Mölndal. 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo

Vinprovning. Röda viner från Portugal. 17.11.2010 AstraZeneca Seniorerna Mölndal. 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo 2 Periquita 2007 (nr 2574) Península de Setúbal 3 Meia Pipa 2007 (nr 2564) Terras do Sado 4 Casa Santos Lima Syrah 2008 (nr 6298) Lisboa

Läs mer

EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017

EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017 EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017 SEX MER ELLER MINDRE SÖTA VINER MED TILLTUGG VIT PORT RÖD PORT SAUTERNES MOSCATO VIN SANTO TOKAJI DE VINER VI KOMMER PROVA IKVÄLL ÄR: VIT PORT PORTAL

Läs mer

Text Anders Enquist Foto Erik Dahlström. 38 Livets Goda #111

Text Anders Enquist Foto Erik Dahlström. 38 Livets Goda #111 Vi fick till det bra trots allt regn 2014, och 2015 och 2016 ser ju väldigt bra ut. Orden kommer från Leon Femfert på Fattoria Nittardi i Chianti, en egendom Livets Goda numera regelbundet varje år besöker.

Läs mer

La Spinetta Ca di Pian Barbera d Asti Italien, Piemonte

La Spinetta Ca di Pian Barbera d Asti Italien, Piemonte Röda Viner Rivetto Barolo Serralunga-06 Italien, Piemonte En fantastisk rik och komplex Barolo. Generös, mycket frukt, mineraler och kryddighet. 95 poäng i Wine Spectator. Gör vi inte slut på lagret i

Läs mer

Vinprovning.just.nu. Reagera Marknadsanalys AB

Vinprovning.just.nu. Reagera Marknadsanalys AB Ikväll - en snabb tvärgående rosa resa i Champagne, allt från rosa lyxchampagne till mindre lyxig bugetskumpa och en välsmakande mousserad rosé från Bourgogne kallad Cremant. Sen ska vi avsluta med en

Läs mer

FRIMURARSALONGERNA VITA VINER

FRIMURARSALONGERNA VITA VINER FRIMURARSALONGERNA VITA VINER Penfolds Thomas Hyland - Chardonnay - Australien, Adelaide 405,- Mycket fruktig smak med tydligt rostad fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, smör och nötter. Gustave

Läs mer

Viner till Jul och Nyår under 150 kr!

Viner till Jul och Nyår under 150 kr! Viner till Jul och Nyår under 150 kr! 2013 Domaine Gille Bourgogne, Blanc 139 kr / fl Bourgogne Chardonnay är ett vackert vitt vin, rent och smakrikt med en lätt touch av ek. Vi häller gärna upp ett glas

Läs mer

Rhône - från norr till söder

Rhône - från norr till söder Vi provar oss igenom Rhône, dessa fylliga fantastiska viner. Vi har valt viner från både norra och södra Rhône. Men vi har även några favoriter från bra till säsongens skaldjur och kommande höstgrytor.

Läs mer

Ch. Haut Grelot Bordeaux (Premières Côtes de Blaye)

Ch. Haut Grelot Bordeaux (Premières Côtes de Blaye) Bordeaux Ch. Haut Grelot blanc(vit) 2007 Sauvignon Blanc 80% Muscadelle 10% Sémillon 10% Vinifikationen utfördes i temperaturreglerade rostfria tankar vid låg temperatur. generationer är belägen i Premieres

Läs mer

Ovansiljan. Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner

Ovansiljan. Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Ett stort tack till Mats Leijon och kockarna för en god och väl genomförd provning. Vi hittar numera bra i de centrala vindistrikten i Sydafrika och riskerar

Läs mer

Scarlet Runner Shiraz

Scarlet Runner Shiraz Scarlet Runner Shiraz 1 Scarlet Runner Shiraz en ekologisk australiensare SCARLET RUNNER SHIRAZ kommer från McLaren Vale och produceras av Spring Seed Wine Co. Vinet är ekologiskt och odlas enligt gammaldags

Läs mer

VINKÄLLAREN GRAPPES VINIMPORT AB

VINKÄLLAREN GRAPPES VINIMPORT AB Portfölj juli 2013 Carl Jan Vit Bordeaux 2009 VITT VIN Graves DRUVOR Sauvignon Blanc 55 %, Sémillon 40 %, Muscadelle 5 % ALKOHOLHALT 12 % Efter skörd pressas druvorna varsamt med både hydraulisk press

Läs mer

VINVANDRINGEN Ovansiljan

VINVANDRINGEN Ovansiljan VINVANDRINGEN 2016 Årets vinvandring bjöd på ett perfekt väder! Vi var totalt 64 anmälda, så kön med vandrare ringlade sig som en orm längs stigarna. Sollerön visade sig på sitt bästa humör med grönskande

Läs mer

Vinlista träkolskrogen 2012

Vinlista träkolskrogen 2012 Vinlista träkolskrogen 2012 Vita Husets Lurton 240 Pinot Gris, Argentina Frisk och fruktig smak passar till sniglar, skadjur och fisk. Abadal 250 70% Chardonnay, 20% Sauvignon Blanc och 10% av den lokala

Läs mer

SPUMANTE / MOUSSERANDE VINO BIANCO /VITT VIN

SPUMANTE / MOUSSERANDE VINO BIANCO /VITT VIN SPUMANTE / MOUSSERANDE Prosecco D.O.C. Extra Dry Flaska 445 kr Torr, fruktig smak med härligt syrlig ton Sella & Mosca Torbato Brut 510 kr Torr, frisk och balanserad aromatisk smak Champagne Taittinger

Läs mer

Finvinsprovning. Falun 20150331

Finvinsprovning. Falun 20150331 Finvinsprovning Falun 20150331 Vad är finviner? Kvällens viner Walter Hansel North Slope Chadonnay 2009 Domaine Bonneau du Martray Corton-Charlemagne 2007 Maison Louis Jadot Pommard 1er Cru 1997 Braida

Läs mer

Gott Vin Ett vinbrev från Wine Consulting Sweden Objektivt. Oberoende.

Gott Vin Ett vinbrev från Wine Consulting Sweden Objektivt. Oberoende. Gott Vin Ett vinbrev från Wine Consulting Sweden Objektivt. Oberoende. Nr 6, 2019 - Italienska viner på mässan Vinitaly Hej på er alla i det vackra vårvädret. Det kanske blir sommar i år igen. Vi är hemkomna

Läs mer

Mousserande. Champagne

Mousserande. Champagne Vinlista Mousserande Folkets Fatöl 25cl 35cl 50cl Norrlands Guld 39:- 59:- 79:- Spendrups Old Gold 39:- 59:- 79:- Champagne 139/890 kr Piper-Heidsieck Brut 55% pinot noir, 30% pinot meunier och 15% chardonnay

Läs mer

Druvspecial Bromma HT 2015. Barbera 14 september. Curt Avermark

Druvspecial Bromma HT 2015. Barbera 14 september. Curt Avermark Druvspecial Bromma HT 2015 Barbera 14 september Curt Avermark Förvillad på en högre nivå? Barbera är en druva och ett namn på Piemontes näst största vin. Nebbiolo är en druva och ingår till 100% i Piemontes

Läs mer

Château LespaultMartillac 2014

Château LespaultMartillac 2014 PROVNING Château LespaultMartillac 2014 Graves, Pessac-Léognan. Nr. 99885 Pris: 275:- Alkoholhalt. 14 % SFF: 1-6-10 Färg. Ljus, gul färg. Doft. Nyanserad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen,

Läs mer

Nyhetsbrev Marslansering Les Pious

Nyhetsbrev Marslansering Les Pious Marslansering I Mars 2014 lanserar Vinia vinet i det fasta sortimentet på Systembolaget. Vinet lanseras i sortimentmixarna standard CD samt premium ABCDE och har en butikstäckning med 205 butiker. Producenten

Läs mer

Toledo La Mancha Spanien. Finca Loranque

Toledo La Mancha Spanien. Finca Loranque Finca Loranque Toledo La Mancha Spanien Finca Loranque Lacruz, Syrah/Tempranillo 2005 Ett uttrycksfullt och modernt vin till sin karaktär, Trots en mognadsprocess där ekfaten uteslutits är det lätt att

Läs mer

Druvan special Bromma höst 2014. Merlot. Curt Avermark

Druvan special Bromma höst 2014. Merlot. Curt Avermark Druvan special Bromma höst 2014 Merlot Curt Avermark Egenskaper - Traditionellt den andra blå druvan i Bordeaux. (Och den 3:e mest odlade blå druvan i Frankrike efter Grenache och Carignan) - Nödvändig

Läs mer

PRISLISTA Land/Region. Producent - produkt

PRISLISTA Land/Region. Producent - produkt Australien/Orange Tamburlaine Wines - Tamburlaine Grenache 2008 99:- Tamburlaine Wines - Tamburlaine Marsanne 2008 99:- Tamburlaine Wines - Tamburlaine Orange Reserve Chardonnay 2012 119:- Tamburlaine

Läs mer

VINLISTA Champagne/Mousserande viner

VINLISTA Champagne/Mousserande viner VINLISTA Champagne/Mousserande viner Dogarina Prosecco 200ml Torr, fyllig, med frisk syra och karaktär av citrus och gräs. Ett enkelt mousserande vin som passar perfekt som ett sällskapsvin! 90 kr Cremant

Läs mer

AMARONESKOLA LEKTION 2 LEKTION 1

AMARONESKOLA LEKTION 2 LEKTION 1 AMARONESKOLA LEKTION 2 LEKTION 1 VALPOLICELLAS TERROIR Lektion två handlar om Valpolicellas varierande terroir och dess påverkan på Amarone. Valpolicella, området där Amarone produceras, omfattar 7000

Läs mer

I våra vinkylar hittar du standard-, magnum-, dubbelmagnum- samt sexlitersflaskor för det lite större (eller törstigare) sällskapet.

I våra vinkylar hittar du standard-, magnum-, dubbelmagnum- samt sexlitersflaskor för det lite större (eller törstigare) sällskapet. Vi går rakt på sak! På O Pizzicato erbjuds i princip endast italienska viner. Denna vinlista är speciellt komponerad utifrån vår meny med brett utbud för de gäster som vill dricka allt från klassiska viner

Läs mer

-VIN PÅ GLAS- VITT VIN RÖTT VIN MOUSSERANDE VIN ROSÈVIN

-VIN PÅ GLAS- VITT VIN RÖTT VIN MOUSSERANDE VIN ROSÈVIN -VIN PÅ GLAS- VITT VIN Drostdy Hof Steen, Chenin Blanc 80:- Druvor: Chenin Blanc Beskrivning: Friskt mineralisk och tropisk doft av grapefrukt, lime och persika. Lätt till medelfyllig smak med tydliga

Läs mer

Sortiment Skrubbes Wines - 2015

Sortiment Skrubbes Wines - 2015 2 Sortiment Skrubbes Wines - 2015 Namn BRIMONCOURT sid 3 PASCAL HENIN sid 4 CHATEAU DE TRACY sid 4 DOMAINE DE OLIVIEIRA LECESTRE sid 6 FONT-MARS sid 6 SIEUR D'ARQUES sid 7 CHANTECÔTES sid 9 ACCORDINI IGINO

Läs mer

JESPERS Mat & Vin Araslöv

JESPERS Mat & Vin Araslöv JESPERS Mat & Vin Araslöv Vinlista Jespers Mat & Vin Aras www.jespersmatovin@araslovgolf.se Tel: 044 711 31 Husets vita 18cl glas 1/1 Victoria Bay First Choice Chenin Blanc 65 :- 250 :- Darling Cellars,

Läs mer

GAMLA / NYA VÄRLDEN 2 DRUVOR

GAMLA / NYA VÄRLDEN 2 DRUVOR AZSM 21.10.2009 Vinprovning: GAMLA / NYA VÄRLDEN 2 DRUVOR Provning: (1 & 3 Pinot Noir, 2, 4 & 5 Syrah/Shiraz) 1 Pinot Noir 2007 149:- Oregon, USA, Kings Ridge (16502) 2 Crozes - Hermitage 2007 179:- Rhonedalen,

Läs mer

DRYCK. Vinistella Appassimento Sicilien, Italien Fyllig smak med toner av mörka bär, vanilj och choklad. Pris flaska: 395:-

DRYCK. Vinistella Appassimento Sicilien, Italien Fyllig smak med toner av mörka bär, vanilj och choklad. Pris flaska: 395:- DRYCK Rött vin Moncaro Rosso Organic Fruktig och balanserad smak av körsbär och röda bär. Frisk med lätt ton av ekfat Côtes-du-Rhône Saint-Francois eko Rhonedalen, Frankrike Vinet har en elegant kryddighet

Läs mer

Vinprovning 2009.02.20/MN. Syrah/Shiraz. Mogna druvor

Vinprovning 2009.02.20/MN. Syrah/Shiraz. Mogna druvor Vinprovning 2009.02.20/MN Syrah/Shiraz Mogna druvor 1 Syrah/Shiraz Viner från 5 länder Australien, Nya Zeeland, Spanien, Sydafrika och USA Fyra av vinerna som provas kommer från beställningssortimentet

Läs mer

LA CROIX ST PIERRE BLANC

LA CROIX ST PIERRE BLANC bienvenue á LA CROIX ST PIERRE BLANC Ursprung: Frankrike, Languedoc, IGP Pays d Oc Druvor: Chardonnay 60%, Sauvignon Blanc 40% Smak: Torr, fruktig och frisk med toner av ananas, citrusfrukt, grapefrukt,

Läs mer

Fördrinkar. Dry Martini 4cl 72:-/ 6cl 108:- Gin, torr vermouth och oliv. Prosecco 68:- Torrt mousserande vin, creme de cassis.

Fördrinkar. Dry Martini 4cl 72:-/ 6cl 108:- Gin, torr vermouth och oliv. Prosecco 68:- Torrt mousserande vin, creme de cassis. Fördrinkar Dry Martini 4cl 72:-/ 6cl 108:- Gin, torr vermouth och oliv. Prosecco 68:- Torrt mousserande vin, creme de cassis. Campari 4 cl 72:- / 6cl 108:- Med soda eller juice. Whisky sour 4 cl 72:- /

Läs mer

Gott Vin Ett vinbrev från Wine Consulting Sweden Objektivt. Oberoende.

Gott Vin Ett vinbrev från Wine Consulting Sweden Objektivt. Oberoende. Gott Vin Ett vinbrev från Wine Consulting Sweden Objektivt. Oberoende. Nr 4, 2017 - Rapport från mässan ProWein Hej och välkommen till ett nytt nummer av Gott Vin. Det är en dryg månad sedan förra numret,

Läs mer

Lirac Blanc. Miljö. Dom. Lafond Roc-Epine Frankrike Tavel. Sötma. Fyllighet. Fruktsyra. Årgång. Druvor. Grenache 50 %, Roussane 30% och Viognier 20%

Lirac Blanc. Miljö. Dom. Lafond Roc-Epine Frankrike Tavel. Sötma. Fyllighet. Fruktsyra. Årgång. Druvor. Grenache 50 %, Roussane 30% och Viognier 20% Tavel Sötma Lirac Blanc 2007 Grenache 50 %, Roussane 30% och Viognier 20% med under en kort tid tills musten har uppnått den rätta färgen. sten (se bilden nedan). består av sten och Färgen är ljusgul och

Läs mer

Portfolio Sensitivity: Internal

Portfolio Sensitivity: Internal Portfolio 2019 Alla priser är inklusive moms, frakt och avgifter. Minimumbeställning: 1 flaska i Lidköping 6 flaskor i resterande delar av Sverige. (Du kan variera vin ochproducent) Stemberger Denna producenten

Läs mer

Hewitson. 179 kr /FLASKA. Ned & Henrys Shiraz, Old Vines 2011. 1074 kr /LÅDA. Barossa Valley, Australien

Hewitson. 179 kr /FLASKA. Ned & Henrys Shiraz, Old Vines 2011. 1074 kr /LÅDA. Barossa Valley, Australien Hewitson Ned & Henrys Shiraz, Old Vines 2011 Barossa Valley, Australien Doften är stor och fruktig med inslag av mörka bär och ek. Smaken är fyllig med inbäddade tanniner och lång, rik eftersmak. Här finns

Läs mer

RÖTT VIN. Restaurang Småstad Rådjurstigen 5, Solna Tel:

RÖTT VIN. Restaurang Småstad Rådjurstigen 5, Solna Tel: RÖTT VIN Borgo San Leo Sangiovese Glas 64 kr Flaska 240 kr Italien, Apuglien. Sangiovese. Ungt, strukturerat vin med smak av frukt och toner av gräs. Balanserad eftersmak. Passar bra till buffémat, charkuterier

Läs mer

Champagne David Léclapart Trépail (Premier Cru)

Champagne David Léclapart Trépail (Premier Cru) Champagne David Léclapart 51380 Trépail (Premier Cru) 10 000 flaskor per år David Léclapart är en spännande champagneproducent som vi kommer att följa med intresse i framtiden. Han är redan kultförklarad

Läs mer

Zacharias (Grekland Nemea)

Zacharias (Grekland Nemea) Sötma Ampelos Phos (Vit) Moscophilero-Roditis Moscophilero-Roditis är gamla inhemska druvor på Peleponnesos. Nemea som är ett av Grekland mest välrenomerade vinområden, ligger uppe i bergen omedelbart

Läs mer

Les Crêtes. 226 kr /FLASKA. Chardonnay 2012. 1356 kr /LÅDA. Valle d Aosta, Italien. Utvalt av Arvid Rosengren

Les Crêtes. 226 kr /FLASKA. Chardonnay 2012. 1356 kr /LÅDA. Valle d Aosta, Italien. Utvalt av Arvid Rosengren Les Crêtes Chardonnay 2012 Valle d Aosta, Italien Utvalt av Arvid Rosengren Vi befinner i i Aymaville 700 meter över havet, i skuggan av Mont Blanc. Kikar man på en karta så befinner vi oss i Italien,

Läs mer

Vita viner. Dessertvin. 20:-/cl 395:- 95:-/395:- 105:-/465:- 18:-/cl 525:- Jean-Claude Boisset Bourgogne Les Ursulines 2012.

Vita viner. Dessertvin. 20:-/cl 395:- 95:-/395:- 105:-/465:- 18:-/cl 525:- Jean-Claude Boisset Bourgogne Les Ursulines 2012. Vinlista Vita viner Dessertvin Frankrike Jean-Claude Boisset Bourgogne Les Ursulines 2012 Torr, ung, frisk och fruktig med inslag av citrus, mineral och fat. 395:- Domaine La Bastide abondance 2012 Roussanne,

Läs mer

Lirac Blanc. Miljö. Dom. Lafond Roc-Epine Frankrike Tavel. Sötma. Fyllighet. Fruktsyra. Årgång. Druvor. Grenache 50 %, Roussane 30% och Viognier 20%

Lirac Blanc. Miljö. Dom. Lafond Roc-Epine Frankrike Tavel. Sötma. Fyllighet. Fruktsyra. Årgång. Druvor. Grenache 50 %, Roussane 30% och Viognier 20% Tavel Sötma Lirac Blanc 2007 Grenache 50 %, Roussane 30% och Viognier 20% med under en kort tid tills musten har uppnått den rätta färgen. sten (se bilden nedan). består av sten och Färgen är gul och briljant.

Läs mer

-VIN PÅ GLAS- VITT VIN RÖTT VIN MOUSSERANDE VIN ROSÈVIN

-VIN PÅ GLAS- VITT VIN RÖTT VIN MOUSSERANDE VIN ROSÈVIN -VIN PÅ GLAS- VITT VIN Drostdy Hof Steen, Chenin Blanc 80:- Druvor: Chenin Blanc Beskrivning: Friskt mineralisk och tropisk doft av grapefrukt, lime och persika. Lätt till medelfyllig smak med tydliga

Läs mer

Bourgogne! Champagne Vilmart et Cie 2008 Grand Cellier d Or 1er Cru. Champagne Legras & Haas 2007 Blanc de Blancs Grand Cru

Bourgogne! Champagne Vilmart et Cie 2008 Grand Cellier d Or 1er Cru. Champagne Legras & Haas 2007 Blanc de Blancs Grand Cru Champagne Legras & Haas 2007 Blanc de Blancs Grand Cru Champagne Vilmart et Cie 2008 Grand Cellier d Or 1er Cru Flaska 75 cl, 298 kr Låda om 6 flaskor, 1 788 kr 80% Chardonnay 20% Pinot Noir Flaska 75

Läs mer