REGION CITY Utvärdering av parallella uppdrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REGION CITY Utvärdering av parallella uppdrag"

Transkript

1 REGION CITY Utvärdering av parallella uppdrag GENERELLA TANKAR KRING ALLA PROJEKT Crusten har funnits med länge i projektet. Däremot har flera svenska exempel (Mölndals Bro, Sergels torg) lärt oss att vara skeptiska mot en alltför stort uppdelning av staden i allt för många etager med kommunikation via spänger och terrasser. Generellt kan vi se att detta kan leda till till en försvagning av den aktiva gatumiljön i alla plan, samt en segregation av olika funktioner. Detta är anledningen till att vi förespråkar, om man absolut vill ha en vertikal stad, att skapa enbart ett reducerat antal målpunkter på högre etager med tydliga och starka kvaliteter. På så sätt tror vi att det går att förena en aktiv stadsmiljö, som ska aktivera både uppåt och neråt, med en aktiv handelsmiljö. I samtliga projekt ligger viadukten som en barriär i staden som inte har funnit sin plats vare sig i läge eller i utformning. Ingen av de föreslagna lösningarna är övertygande eftersom de skapar flödemässiga och rumsliga problem samt står i vägen till en fullvärdig integration av området mot Gullbergsvass. VÄRDERINGSKATEGORIER - Rum o Platser/Torg o Gaturum o Parker - Volymer, Byggkroppar & Höjder - Gestaltning - Trafiklösningar - Flöde & Rörelse - Potential till landmärke för Göteborg - Allmänna kommentarer & Slutsatser 1(9)

2 ERIK MÖLLER ARKITEKTER (EMA) SAMMANFATTNING EMA:s sätt att använda sig av platsens historiska kopplingar i Bergslagsbanans stationshus och Skansen Lejonet, som utgångspunkter för sitt förslag, är intressanta. EMA ägnar stor tanke åt det goda gaturummet och ger uppmärksamhet åt gatans bredder och höjder. Vi upplever ett fokus i deras förslag på att skapa urban täthet och därmed förutsättning för ett urbant stadsliv. Vi upplever att projektet håller sig i vissa delar till en för diagrammatisk nivå. Det skulle vara intressant att se hur t.ex. parkerna skulle gestaltas och hur gator och torgen ska utformas med en mer konkretiserad gestalt. Förslaget visar ett väldigt litet utsnitt av Göteborg där det saknas anslutning till Hisingen, Odinsplatsen, Brunnsparken, Drottningtorget och andra omkringliggande viktiga punkter i staden. I en så intensivt kopplad plats som Region City utgör är den begränsade bilden en stor brist. Förslaget brister i sin koppling vidare mot öster och viadukten blir ett stort hinder för att få staden levande på båda sidor. Områdets upplyfta ytor fungerar snarare som gator än stora terrasser och ramper, vilket vi ser som en fördel i förslaget. Crusten har omarbetats och blivit trovärdig genom att den blivit reducerad för de närmast berörda verksamheterna. I texten talas om olika byggnaders karaktär, vilket inte framgår i de presenterade bilderna. Fina och relevanta referenser. Även här ställer vi oss frågande till att Västlänkens VL-uppgångar är egna byggnader. Vi ser detta som en missad möjlighet till stort flöde direkt in i angränsande byggnader. Om man skall tro bilderna i förslaget bidrar det dessutom till anemiska miljöer vid nedgångarna. BÄRANDE IDÉER EMA fokuserar på Bergslagsbanans stationshus och Skansen Lejonet som identitetsskapande för Region City. I förslaget uttrycker den historiska kopplingen i föreslagna ritningar, i parker såväl som i husvolymerna kring Bergslagsbanans stationshus. Siktlinjen mot Skansen Lejonet lyfts fram och blir en kvalitet som bidrar till orienterbarhet och historisk koppling. Crusten lever kvar i förslaget på ett nedtonat sätt, vilket vi upplever som en positiv utveckling. Nivåskillnader bygger inte på terrasser utan mer på gaturum på olika våningar. Vissa terrasser finns kvar i reducerat antal och storlek, vilket vi bedömer som realistiskt. EMA har tänkt om flera stadsrum och skapat en större variation på gator, terrasser, spänger osv. Eftersom stadsdelen är väl integrerad föreslår man mindre parkering, detta upplever vi som en kvalitet i förslaget. 2(9)

3 GESTALTNINGSIDÉ Schackbräde-skurna huskroppar tar ned skalan på kvarteren men leder även till svårlösta hörn och mörka gårdar. Formspråket upplever vi som modernt och urbant. Vi saknar en flygbild som visar gestalten på området, vilket gör gestaltningen något svår bedömd. Risk finns för att där huskropparnas hörn möts kommer att upplevas som ett stort kluster av byggnadsmassa utan delning och förfining. Enligt förslaget skall husen vara utformade enligt deras respektive innehåll och därmed skapa en variation i stadsdelen. Denna idé tycker vi om och hade gärna sett ett förslag på hur det skulle kunna gestaltas. RUM TORG/PLATSER EMA väljer att inte har ett centralt torg mitt i området utan skapa en sådan först bakom viadukten mot Gullbergsvass. I och med detta beslut blir torgen mellan Centralstationen och NE-terminalen viktigare för området, vilket kan bli en kvalitet. Vi bedömer ändå att det är en bortkastad chans att aktivera Region City, eftersom det kan diskuteras om den något perifera platsbildningen uppe på viadukten kan bli ett torg som kan fylla den funktionen. Möjligtvis borde man flytta torget i Gullbergsvass närmare viadukten att förkorta sträckan mellan torgen. GATOR Vi uppskattar variationen i gatubredd och utformning som kan komma att ge flera olika stadsrum med skild karaktär och känsla. Det föreslås vissa gator som är övertäckta som gallerior vilket kan diskuteras. Tanken med att aktivera fasaderna upp till 4-6 våningar är en mycket bra idé som skulle komma att bidra till en levande gatumiljö, detta görs mer förståeligt i sektionerna. Husen springer lite fram och tillbaka på gatuplanet och bidrar därmed till en mer levande promenad längs gatan. Flera gator är begränsade till gångtrafik vi tror att en större blandning av trafik kan gynna staden. Den lilla stickvägen från Västlänkens västra uppgång mot Viadukten som syns enbart på plan 0 upplever vi som problematisk, eftersom den är både svag, övertäckt och dessutom inte leder till starka målpunkter. Den saknas i Space-Syntaxanalysen och har kanske därför inte utretts. PARKER Känns väl integrerade i stadsdelen, men även här saknar vi en vision av en konkret gestaltning. VIADUKTEN Vi ställer oss väldigt frågande inför Bangårdsviaduktens avslutning i nordost som i förslaget brakar helt oförmedlat rakt in i en grön allé och kan från förslaget inte utläsa hur trafikflödena fungerar i denna punkt. Vi tror även att viaduktens sätt att skära sig genom området lämnar svåranvända huskroppar. HUSVOLYMER EMA har kommit fram till en tydlig volymgestaltning av huskropparna. Efter 4-6 våningar hoppar byggnaderna tillbaka i fasad, där de inte bidrar längre till levande gatumiljöer. Avtrappandet fortsätter även längre upp och skapar en tydlig profil åt området. Eftersom människor i gatuplan sällan tittar upp kanske denna effekt skulle kunna uppnås utan faktisk avtrappning, vi tror att levande fasader i gatuplanet är viktigare för upplevelsen av ett välavgränsat stadsrum. NE-TERMINALEN 3(9)

4 Den stora påbyggnaden vid NE-terminalen skapar ganska tydligt gaturum mot Nordstan. Spacesyntaxanalysen visar att ett flöde förbi Västlänkens västra uppgång mot Kanaltorget genererar mycket fördelar och borde prövas i detta förslag. Skylinen som syns i nattbilden trappas upp på ett något enformigt sätt och skulle mår bra av större variation. FLÖDEN GATOR Förslaget visar på många kopplingar i gatunätet med en finmaskig struktur vilket vi upplever som en kvalitet. Kopplingar över till Odinsplatsen är möjligt enligt gatunätet, men inte redovisat. I övrigt relativt lättförståeliga gator och gatusträckningar. Den lilla stickvägen från viadukten till Bergslagsbanans stationshus borde ombildas till en riktig gata eller tas bort då den landar dåligt vid viadukten. CYKELTRAFIK BIL BUS ROBUSTHET VERTIKAL KOMMUNIKATION Hisspaketen verkar vara välintegrerade och trovärdiga i sin utformning och placering. DAGVATTEN Även om EMA har klara idéer om hur avvattningen skall ske, så saknar vi en konkret utformning på hur det kan gestaltas. Det är oklart om vatten kan ledas bort i gatan mot Götaälvsbron som föreslås. SOL Som i samtliga förslag är det mörka gator eftersom det är tätbebyggt. Den stora mängden spänger i området gör dock att det upplevs som ännu mörkare. 4(9)

5 FÖRSLAG LILJEWALL ARKITEKTER SAMANFATTNING Liljewall Arkitekter har skapat ett förslag med hög genomförbarhet, som verkar väl genomtänkt gällande tekniska såväl som strukturella lösningar. Vårt övergripande intryck är att projektet visar ett Business District av klassiskt snitt med stor andel kommersiell verksamhet samt kontor som dominerande innehåll. Förslaget verkar söka sina förebilder i det urbana USA från 60-talet och framåt och tar nutida inspiration från Asien (se deras inspiration från Chengdu). Känslan av ett Business District förstärks genom att flertalet av förslagets restauranger och caféer förläggs till den upplyfta Crusten. Detta gör att serveringar framför allt vänder sig mot lunchande kontorsarbetare, snarare än människor som passerar på gatuplan, vilket lätt får negativa konsekvenser för både gatuliv och restaurangnäring när kontoren är stängda. Skalan på byggnaderna, gatorna och torgen är större än i övriga projekt och påminner i sitt format om Chengdu. I och med att fasader illustreras utan inbördes variation ger illustrationerna ett anonymt intryck. Hisingsavenyn får en gestaltad avslutning i form av en monumentaltrappa som leder upp på Crusten. Trappan bär på rumsliga kvaliteter och kan bli en spännande plats i staden om den skulle genomföras. I förslaget respekteras N-E terminalen dels genom att den kvarstår som fristående byggnad i staden och dels genom utformningen av omkringliggande tillägg. Vi tycker att tankarna kring denna ikonbyggnad är en kvalitet i förslaget som kan prövas framöver. Skylinen har fått en intressant gestaltning med stort skulpturalt värde, vilket vi ser som en styrka i förslaget. Att göra separata byggnader för Västlänkens uppgångar tror vi är en missad möjlighet. Det kraftigt ökade flödet av människor som rör sig vid dessa noder kan generera många goda följdeffekter om man samordnar detta med handel och service, inte minst ur ett fastighetsägarperspektiv. Vi tror också att en större interaktion mellan resande och handel är viktigt ur ett stadsbyggnadsperspektiv då det genererar fler målpunkter. BÄRANDE IDÉER Lijlewall s har utvecklat idén om Crusten längst av de fyra kontoren och använder den som sin bärande idé i förslaget. Detta leder till att en stor mängd yta går åt till trappor och ramper, samt att gator och torg i markplan skuggas. Dessutom upplever vi risken att ett överskott av likartade publika ytor vilken kan leda till att ytorna kan upplevas som folktomma eftersom underlag i form av människor saknas för aktiva fasader. En uppdelning av funktioner mellan olika plan tror vi också kan bli negativ för koncentrationen av stadsliv. Den största kvaliteten Crusten kan bidra med är att möjliggöra för intressanta rum och rumssamband i vertikalled. En annan fördel kan vara stora soliga terrasser, men risken med dessa är att de kan komma att dränera gatorna från liv. Den föreslagna trappningen kan ge möjligheter till att utveckla grönskan och vattnet i flera olika nivåer i projektet. 5(9)

6 På sidan 9 i förslaget skriver Liljewalls att Bilden av Crusten har förändrats under arbetens gång, från att har varit en landskapsliknande aktivitetsyta till att blir allt mer stadsmässig. Vi upplever däremot inte att det var gestalten på Crusten som var problement i tidigare skeden, utan snarare dess funktion i staden. Därmed hjälper det inte att ändra utformningen om funkitonen kvarstår. Liljewalls ser projektets tydliga avgränsning som en kvalitet, men de se också risker med att de tydliga gränserna blir till barriärer. Vi skulle hellre vilja se Region City väl integrerat i staden med aktivt bortbyggda barriärer framför en tydlig avgränsning. RUM GATUNÄT Kopplingen med Gullbergsvass omnämns i Space-Syntaxanalysen som en tappad möjlighet då siktlinjen byggs bort och gatan viker i flera steg. Dessutom skapas en långsmal, trekantig plats framför viadukten som kan komma att bli svåranvänd. TORG/PLATSER Förslaget saknar en central platsbildning på gatuplanet mitt inne i stadsdelen, något som Space- Syntax-analysen lyfter fram som en brist. Istället föreslås det en vertikalt torg som delvis är inglasat och avskärmat med en glasvägg mot Hisingsleden. Vi tror inte att detta rum har förutsättningarna att bli till en välbefolkad plats, med de olika barriärerna i form av glasväggar och terrasser parat med platsens solförhållanden. Det trekantiga rum som skapas av riktningsändringen på Spannmålsgatan svänger mellan att vara gata och/eller torg, vilket gör det svårdefinierat för samtliga användare. Detta rum får en svår avslutning österut av Bangårdsviaduktens krök, som bryter in i siktlinjen längs Spannmålsgatan i ett läge där en avslutning i form av någon slags profilbyggnad hade varit önskvärd. Om vi fortsätter att följa Spannmålsgatan österut hamnar nästa nod i nyckeltorget i förslaget. Denna nod fyller många funktioner; Här anländer viadukten och grönstråket, Gullbergsvass kvarterstruktur tas upp och infarten till garaget ligger här. Platsen ligger fem meter lägre än omgivningen för att ansluta till den underjordiska handeln. Torgets form och storlek - med parken blir det ungefär som Gustav Adolfs Torg - är väl valda och kan komma att fungera väl tillsammans med parken. Vi ställer oss dock skeptiska mot beslutet att sänka torget med fem meter. VIADUKTEN Som tidigare nämnts, är vi skeptiska mot placering såväl som utformning av Bangårdsviadukten. Några konsekvenser av läget är situationen som skapas mellan viaduktens kurva och det trekantiga torget därunder. Där viadukten tar mark i området, skär den igenom ett kvarter och bildar därmed en svåranvänd byggnadsvolym vars funktion inte är redovisad. Vi ställer oss frågande till hur denna byggnad skall fungera och varför denna utformning valts. Kanske är den endast en paviljong som skärmar av från trafiken på Bangårdsviadukten? Trots svårigheterna i förslaget uppskattar vi dock viljan att integrera Bangårdsviadukten i stadsnätet. PARKER Liljewalls förslag särskiljer sig från alla andra genom valet att ta bort byggnader vid spårvagnens uppgång till Götaälvbron och ersätta dem med ett stort grönområde. Detta är en intressant tanke som förtjänar uppmärksamhet. Fördelen är att byggbarheten är stor och att integrationen av spårvagnsramper med parken kan fungera. Nackdelen är att kopplingen av staden över citytunneln mot älven försvagas avsevärt. Vi uppskattar gatu- och parkgestaltningen i förslaget, med den stora cirkeln som skapar en tydlig entré till Region City och som tydliggör hastighetssänkningen i området. 6(9)

7 HUSVOLYMER NILS-ERICSSONSTERMINALEN Vi ser valet att behandla NE-treminalen som en solitär, som både intressant och politisk gångbart. PROFILBYGGNADEN ligger vid entrén till Region City och i direkt förlängning till huvudstråket och är därför mycket framträdande. Dock skymmer den genomblicken och står i vägen för ett rakt flöde genom området i denna punkt. FLÖDEN CYKELTRAFIK Cyklister som kommer från Nils Ericsonsplatsen som vill cykla österut får en lång omväg runt hela Region City. Vi undrar varför man valt bort cykeltrafik genom området? Vi ser dessutom en missad möjlighet att leda cykeltrafiken rakt ner från viadukten fram mot Bergslagsbanans stationshus. Cykelparkeringens lägen är generellt sett väl valda, förutom den vid Nils Ericsonterminalen där vi skulle prioritera aktiva fasader framför parkering invid det stråket. BIL/BUS I förslaget är enda sättet att köra med bil upp till Götaälvbron, att ta sig förbi Västlänkens västra uppgång, vilket skulle leda till mycket trafik i den punkten. Vid viadukten svänger bussarna medan bilarna fortsätter rakt fram. Detta tycker vi är en bra lösning och kan fungera intuitivt för bilister. Bussinfarten till NE-terminalen kan fungera men bildar däremot mycket tom yta. ROBUSTHET Placeringen av hisspaket är genomtänkt och sträcker sig hela vägen upp i byggnaderna. DAGVATTEN -hanteringen fungerar väl, framförallt eftersom den trappande Crusten ger förutsättningar för det. Däremot borde man fundera på möjligheten att samla vatten i de östra och västra hörnen av projektet, eftersom citytunnelns öppning ligger i mitten och försvårar uppsamlingen där. SOL Huvudtorgen ligger i skugga, däremot blir terrasserna soliga som ett resultat av att välja strategin med den bevarade Crusten. Vi tror att ett gatunät och framförallt offentliga platser i gatuplan med chans till sol är att föredra framför skuggande soliga lägen högre upp. 7(9)

8 FÖRSLAG REIULF RAMSTAD ARKITEKTER SAMANFATTNING RRA särskiljer sig från de andra förslagen igenom att de föreslagit en övergripande gestaltningsidé för hela området genom materialval mm. Detta är ett lovvärt initiativ och kan leda till en sammanhållen stadsdel. Nackdelen är att detta grepp kan motverka småskalighet och att Region City får svårt med integrationen mot omgivande stad. Stad som landskap Vi får intrycket att RRA är något skeptiska mot staden som livsmiljö. Detta får sitt uttryck i materialvalet (trä), den höga användningen av växter och en mer organisk inspirerat design. Naturen som inspirationskälla till stadsbyggnad är en intressant tanke och kan leda till ett spännande resultat. Däremot kan materialet trä som tematiskt material ifrågasättas i ett göteborgskt sammanhang både ur praktiska och kulturhistoriska perspektiv. Lovvärt är att konst finns väl integrerat i förslaget. Förslaget innehåller stora ytor avsatta för kultur, vilka konsekvent placerats långt upp från gatunivån. Vi tror inte detta är en helt lyckad placering, och är tveksamma till omfattningen. Många moderna kulturverksamheter behöver kunna annonsera sig direkt mot platser där människor rör sig naturligt, vilket blir än mer viktigt i ett läge där kulturlivet i allt större omfattning förutsätts kunna stå på egna ben i en marknadsekonomi. Här tror vi i stället på möjligheten att använda någon form av kulturcentrum i flera plan för att aktivera vertikal kommunikation genom området och stärka känslan av allmän plats. Vi upplever att projektet har ett starkt och intressant koncept, däremot kan man önska sig ett mindre diagrammatisk redovisningssätt, framförallt i sektionerna. Det gör projektet lite svårbedömt beträffande rumskvalitéer. I texten talas om det nordiska klimatet, hur detta verkligen påverkat förslagets utformning är dock inte läsbart i materialet. BÄRANDE IDÉER RRA lägger sin fokus på att en stor variation av olika rum med olika funktioner, utformning och påverkan på dessa av yttre faktorer som sol, skugga, vind och vatten. Detta angreppsätt har lett fram till en välfunnen och mänsklig skala för rum och volymer. I RRA:s förslag lever Crusten kvar i form av relativt många allmänna terrasser och platser långt upp från gatan. Såsom nämnts i den inledande texten ställer vi oss tveksamma till att detta kan bli en attraktiv miljö som kommer att användas av många. Risken är också att den riskerar att dränera gatorna på liv om det tex blir caféer och restauranger på dessa högre nivåer. Ett frågetecken är också hur dessa hanteras nattetid med tanke på säkerhet och trygghet. GESTALTNINGSIDÉ RRA har en tydlig gestaltningsidé för hela området som innebär ett materialkoncept med lokala variationer. Enligt illustrationer och den muntliga presentationen är detta material trä. RUM VIADUKTEN Viadukten utformning separerar kvarteren öster om bron från resten av Region City på ett olyckligt sätt. Viaduktens utformning som rampande Y-korsning skapar mycket svåranvänd yta. Vi föreslår att ta bort tillfartsrampen mot öster och separera biltrafik från kollektivtrafik i nästa korsning norrut. Den svängda viadukten ger långt utdragna passager under viadukten, vilket kan upplevas som ointressant gatusträcka, som också riskerar att försvaga kopplingen till Gullbergsvass. 8(9)

9 GATOR & TORG Bortsett från viadukten och dess anslutningsproblematik, visar föreslaget ett tydligt och starkt gatunät som bildar klara torg i en hanterbar skala. Man kan diskutera om Skansen Lejonet borde kunnat ses från markplanen i området då den i förslaget är endast är synlig ifrån viaduktens plan. Förslaget redovisar inte hur det skapar förutsättningar för en fortsatt kvartersstruktur in emot Gullbergsvass, vilket hade varit önskvärt eftersom det väcker frågor om hur följderna av gatornas riktning blir för kvarteren österut. Gatan som leder förbi Västlänkens östra uppgång har en stor bredd, vilket gör att parken blir avskuren från staden och mister något av sin funktion som entréplats till Västlänken och Region City. BYGGNADSKROPPAR Skalan på kvarteren och höghusen är rimlig och genomförbar. Höghusen är tätt koncentrerade i området mellan viadukten och NE-terminalen. Den täta placeringen blockerar genomsiktlighet och i viss mån utsikter. Den höga koncentrationen av torn gör Region City tydligt igenkännbar i stadssiluetten, men uttrycker samtidigt en avgränsning gentemot den omgivande staden. Vi förespråkar att man bygger högre även öster om viadukten, samt att man bygger högt även vid NE-platsen som entré till Region City. FLÖDEN Vi ställer oss frågande till den föreslagna separationen av transporten. Public transportation, personal traffic and goods has their own defined streets and ramps. Vårt synsätt är i stället att ett samutnyttjande av gaturummet är mer effektivt och skänker blandstadens kvalitéer. En svaghet är de stråk som är läsbara i övre plan men som inte är framkomliga i gatuplan. I plan noll är kvarteren stora och kopplingarna få. Ramper upp och ner gör att vissa cykelvägar som den längst söderut - känns väl besvärliga. ROBUSTHET GENOMFÖRANDE Etappindelningar behöver tänkas om för att skapa flexibilitet i relation till tidplanen för Bangårdsviaduktens genomförande. VERTIKAL KOMMUNIKATION Hisspaketen är placerade enligt ett strikt mönster som ibland skulle behöva justeras för att ge de bästa förutsättningarna för husen. SOL Den täta placeringen av höga byggnader ger platser inne i Region City som är skuggade under hela dagen. En glesare placering hade kunnat ge förutsättningar för solglimtar att nå ner. 9(9)

RegionCity Workshop 3

RegionCity Workshop 3 RegionCity Workshop 3 Förslag från Kanozi Arkitekter, mars 2013 Workshop Retail Workshop 3 har fokus på retailskiktet och rörelsen uppåt samt ska nedanstående feedback på Workshop 2 inarbetas. Feedbacken

Läs mer

RegionCity Workshop 2

RegionCity Workshop 2 RegionCity Workshop 2 Förslag från Kanozi Arkitekter, februari 2013 Gatan och stationens skikt Stadskvalité/Källare Sammanfattande feedback och instruktion framåt från Jernhusen och intressenter Fokusera

Läs mer

RegionCity Workshop 4

RegionCity Workshop 4 RegionCity Workshop 4 Förslag från Liljewall Arkitekter, april 2013 Workshop Kunskap och Kultur Workshop 4 Kunskap och Kulturskikt med fokus på skiktet från våning 3 till våning 9. Uppgiften för A blir

Läs mer

3.UNDERLAG GÅNGFLÖDESPROGNOS STRÅKANALYSER 3.1 ANALYS AV TILLGÄNGLIGHET I GATUNÄTET 3.2 TILLGÄNGLIGHET I GÅNGNÄTET

3.UNDERLAG GÅNGFLÖDESPROGNOS STRÅKANALYSER 3.1 ANALYS AV TILLGÄNGLIGHET I GATUNÄTET 3.2 TILLGÄNGLIGHET I GÅNGNÄTET 3.UNDERLAG GÅNGFLÖDESPROGNOS STRÅKANALYSER 3.1 ANALYS AV TILLGÄNGLIGHET I GATUNÄTET 3.2 TILLGÄNGLIGHET I GÅNGNÄTET 3.1 ANALYS AV TILLGÄNGLIGHET I GATUNÄTET Med en Space syntax-analys beräknas den rumsliga

Läs mer

Yttrande över förslag till ny bangårds- och älvförbindelse

Yttrande över förslag till ny bangårds- och älvförbindelse Yttrande över förslag till ny bangårds- och älvförbindelse YimbyGBG YimbyGBG är ett politiskt obundet nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad i Göteborg. Vi vill genom positiv, konstruktiv

Läs mer

RegionCity Workshop 3

RegionCity Workshop 3 RegionCity Workshop 3 Förslag från Reiulf Ramstad Arkitekter, mars 2013 Workshop Retail Workshop 3 har fokus på retailskiktet och rörelsen uppåt samt ska nedanstående feedback på Workshop 2 inarbetas.

Läs mer

RegionCity Synpunkter på förslagen från Reiulf Ramstad Arkitekter (RRA), Erik Möller Arkitekter (EMA) och Kanozi Arkitekter (Kanozi)

RegionCity Synpunkter på förslagen från Reiulf Ramstad Arkitekter (RRA), Erik Möller Arkitekter (EMA) och Kanozi Arkitekter (Kanozi) RegionCity Synpunkter på förslagen från Reiulf Ramstad Arkitekter (RRA), Erik Möller Arkitekter (EMA) och Kanozi Arkitekter (Kanozi) Allmänt Alla förslagen är i grunden mycket lika, som en helt naturlig

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Regi ncity NordVäst Idekoncept december 2011

Regi ncity NordVäst Idekoncept december 2011 Tuvestad & Thorn Exark Arkitekter Liljewall Arkitekter Kanozi Semrén+Månsson SGS Jernhusen RegionCity NordVäst Hjärtat i västra Sverige och mitt i centrala älvstaden Statligt trafikstråk Högre exploatering

Läs mer

LILLA BOMEN VISION. Kjellgren Kaminsky Architecture Vision Lilla Bomen 2012-09-05

LILLA BOMEN VISION. Kjellgren Kaminsky Architecture Vision Lilla Bomen 2012-09-05 LILLA BOMEN VISION LILLA BOMEN VISION ANALYS BEFINTLIG ÄLVRUM MER VARIERAT ÄLVRUM BRON OCH HUVUDLEDER LILLA BOMEN VISION ANALYS byggfas 1 & 2 BEFINTLIGA BYGGNADER BYGGFAS 1 & 2 LILLA BOMEN VISION ANALYS

Läs mer

Konsekvensanalyser. Expansion Allum/Kyrktorget. Blandstad Stråk Kyrktorget

Konsekvensanalyser. Expansion Allum/Kyrktorget. Blandstad Stråk Kyrktorget Konsekvensanalyser Expansion Allum/Kyrktorget Blandstad Stråk Kyrktorget Blandstad Stråk Kyrktorget Blandstad Blandstad STADSSTRUKTUR Centrala Partille har många större byggnader och fastigheter, men få

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

MEDEL# 3. Kvartersplan Funktionsplan Trafikplan. urban symbios 089

MEDEL# 3. Kvartersplan Funktionsplan Trafikplan. urban symbios 089 MEDEL# 3 Kvartersplan Funktionsplan Trafikplan urban symbios 089 KVARTERSPLAN HPL BANGÅRD PARKERING Planen visar på förhållandet mellan bebyggd yta och öppna ytor. Enligt principen med en ny struktur över

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

FORNUDDENS SKOLA

FORNUDDENS SKOLA FORNUDDENS SKOLA 2016-03-15 Volymskiss 3 förslag 1 1 Alternativ 1, två volymer: En sammahängande skola längs Gärdesvägen, samt fristående idrottshall. Förslaget tar avstamp i att behålla platsens kvalitéer

Läs mer

H-125. Skapad av: valleymountain. Ålder: 25. Stadsdel: Rosengård. Kategori: nybygge. Adress: von Rosens väg. Sida skapad: 18 december, 2011

H-125. Skapad av: valleymountain. Ålder: 25. Stadsdel: Rosengård. Kategori: nybygge. Adress: von Rosens väg. Sida skapad: 18 december, 2011 1 H-125 Skapad av: valleymountain Ålder: 25 Stadsdel: Rosengård Kategori: nybygge Adress: von Rosens väg Sida skapad: 18 december, 2011 Beskrivning: För mig handlar ett boende för unga inte bara om ETT

Läs mer

RegionCity Workshop 2

RegionCity Workshop 2 RegionCity Workshop 2 Förslag från Erik Møller Arkitekter, februari 2013 Gatan och stationens skikt Stadskvalité/Källare Sammanfattande feedback och instruktion framåt från Jernhusen och intressenter Fokusera

Läs mer

REGION CITY STADSVÄV - ANALYS AV PARALLELLA UPPDRAG

REGION CITY STADSVÄV - ANALYS AV PARALLELLA UPPDRAG REGION CITY STADSVÄV - ANALYS AV PARALLELLA UPPDRAG 130225 INNEHÅLL MÅLSÄTTNINGAR SPACE SYNTAX-ANALYS - Metodförklaring - Förutsättningar - Analys av de fyra parallella uppdragen - Laborationer stadsväv

Läs mer

4.UNDERLAG GÅNGFLÖDESPROGNOS TÄTHETSANALYSER 4.1 BEFOLKNINGSTÄTHET

4.UNDERLAG GÅNGFLÖDESPROGNOS TÄTHETSANALYSER 4.1 BEFOLKNINGSTÄTHET 4.UNDERLAG GÅNGFLÖDESPROGNOS TÄTHETSANALYSER 4.1 BEFOLKNINGSTÄTHET 4.1 TÄTAST RUNT BRUNNSTORGET OCH NORDSTAN Samtliga analyser och modeller i kapitel 4 bygger på konceptet för RegionCity från juni. RegionCity

Läs mer

Änggårdens sluttning

Änggårdens sluttning vy från torg Änggårdens sluttning sektion igenom området A-A 1.1000 vision I I I området En bred boulevard ersätter bilmotet där en ny spårvagnslinje blir det centrala stråk från vilket området breder

Läs mer

GLÄNTA. En öppning i den täta staden där historien möter vardagen

GLÄNTA. En öppning i den täta staden där historien möter vardagen GLÄNTA En öppning i den täta staden där historien möter vardagen Taklandskap Tak liknande omkringliggande byggnader Takterrasser för boende Biotoptak, fördröjning av regnvatten Koncept & innehåll Förklarande

Läs mer

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 56 (90) 8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från kulturförvaltningen:

Läs mer

Gestaltningsprinciper för Hareslätt

Gestaltningsprinciper för Hareslätt Gestaltningsprinciper för Hareslätt Samrådshandling 2012-06-28 Illustration: ABAKO Radhusgata DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ HARESLÄTT, del av Marstrand 6:7, Kungälvs kommun Området Hareslätt är beläget i

Läs mer

Nivå 1400 enheter (1400 1800 lgh), ca 3100-3600 boende. Trafikkonsekvenser. Exploateringskostnader. Diagram: Exploateringskostnader/enhet

Nivå 1400 enheter (1400 1800 lgh), ca 3100-3600 boende. Trafikkonsekvenser. Exploateringskostnader. Diagram: Exploateringskostnader/enhet Nivå 1400 enheter (1400 1800 lgh), ca 3100-3600 boende Nivå 1400 enheter Ingen ny bilbro erfordras. Öbron (B) nyttjas enbart för biltrafik. Två nya gång- och cykelbroar anläggs. En mot Östteg (C) och en

Läs mer

Yttrande om förstudie för Hågelbyleden - Väg 258

Yttrande om förstudie för Hågelbyleden - Väg 258 YIMBY Yes In My BackYard. 2011-10-25 2011:13 Yttrande om förstudie för Hågelbyleden - Väg 258 Nätverket YIMBY ser mycket positivt på Botkyrka kommuns planer att förtäta och koppla samman Alby och Eriksberg.

Läs mer

RESECENTRUM 1.4 RESECENTRUM 1.4 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER I CENTRUM IDESKISS 2013 09 19

RESECENTRUM 1.4 RESECENTRUM 1.4 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER I CENTRUM IDESKISS 2013 09 19 RESECENTRUM 1.4 JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER I CENTRUM NYA MÖJLIGHETER SYFTE MED LINKÖPINGS RESECENTRUM 1.4 NÅGRA KONSEKVENSER AV JÄRNVÄG I TUNNEL SOM JÄMFÖRELSE TILL BROALTERNATIVET Vi

Läs mer

VATTHAGEN 1:103 2014 09 29 Underlag för plansamråd

VATTHAGEN 1:103 2014 09 29 Underlag för plansamråd Vy 1 från Stockholmsvägen NY IDENTITET Konturs förslag till ny bebyggelse vid glädjens trafikplats bygger på att tillföra en mix och mångfald i såväl programinnehåll som arkitektoniskt gestaltning och

Läs mer

Kvarter 1:8. Byggnadsutformning. Bebyggelse mot Stadsparken/Boulevarden. Bebyggelse mot mot gata 3. Bebyggelse mot kvartersgata/gata 4b

Kvarter 1:8. Byggnadsutformning. Bebyggelse mot Stadsparken/Boulevarden. Bebyggelse mot mot gata 3. Bebyggelse mot kvartersgata/gata 4b Kvarter 1:8 Kvarteret ligger i den västra delen av detaljplanen i ett av de mest centrala l ägena inom hela utbyggnadsområdet Täby park. ARBETSMATERIAL BYGGHERRE: JM AB ARKITEKT: Erséus Arkitekter AB ca

Läs mer

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen YimbyGBG YimbyGBG är ett politiskt obundet nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad i Göteborg. Vi vill genom positiv, konstruktiv

Läs mer

KS-Plan 12/2006 Antagandehandling 2007-02-27 GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:43 m.fl.

KS-Plan 12/2006 Antagandehandling 2007-02-27 GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:43 m.fl. KS-Plan 12/2006 Antagandehandling 2007-02-27 GESTALTNINGSPROGRAM Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:43 m.fl. Bakgrund Platsen utgör en del av entrén till Haninge och dess gestaltning är viktig som en del

Läs mer

RegionCity Workshop 2

RegionCity Workshop 2 RegionCity Workshop 2 Förslag från Reiulf Ramstad Arkitekter, februari 2013 Gatan och stationens skikt Stadskvalité/Källare Sammanfattande feedback och instruktion framåt från Jernhusen och intressenter

Läs mer

Presentation av alternativen i enkäten

Presentation av alternativen i enkäten Vasa centrumstrategi Enkät till stadsborna om alternativ för strukturmodeller 2. 27.5.2012 Presentation av alternativen i enkäten 2.5.2012 Tre olika alternativ för centrumstrategins strukturmodeller för

Läs mer

Arlöv. Flackarp - Arlöv, Arlöv, SLUTpresentation, 11-05-19

Arlöv. Flackarp - Arlöv, Arlöv, SLUTpresentation, 11-05-19 Arlöv INDUSTRI- BYN INDUSTRI- BYN Identitet idag Önskad identitet Grönytor Aktiverade grönytor Vatten Större vägar Stadskärna Järnväg Kommunens grönstruktur 0 100 m 500 m 1000 m Föreslagen grönstruktur

Läs mer

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Utvärdering av Tölö ängar Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Upplägg av presentation 1. Kort om utvärderingen 2. Fakta om området 3. Utformningen av området och de boendes attityder 4. Sammanfattning

Läs mer

förslag FÖRSLAG ÖSTRA CENTRUM KRISTIANSTAD /16 ÖSTRA CENTRUM PROCESSEN

förslag FÖRSLAG ÖSTRA CENTRUM KRISTIANSTAD /16 ÖSTRA CENTRUM PROCESSEN ÖSTRA CENTRUM Uppgiften har varit att ta fram ett förslag på utformningen av Östra Centrum i Kristianstad på uppdrag av Steen & Ström och i samarbete med Kristianstads kommun. Tomten skall innehålla 36-38.000

Läs mer

VY TVÄRBANETORGET MOT ENTRÉN TILL OMRÅDET OCH SALUHALLEN

VY TVÄRBANETORGET MOT ENTRÉN TILL OMRÅDET OCH SALUHALLEN VY TVÄRBANETORGET MOT ENTRÉN TILL OMRÅDET OCH SALUHALLEN 21 växtlighet och planteringar Längs de stora omgivande vägarna och järnvägen planteras rikligt med naturliga planteringar. Längs E4 kan befintliga

Läs mer

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 Peter Blid Tel: 0739 403922 Peter.blid@novusgroup.se Annelie Önnerud Åström Tel: 0739 403761

Läs mer

WORKSHOP 1 JUNI FRIHAMNEN

WORKSHOP 1 JUNI FRIHAMNEN WORKSHOP 1 JUNI FRIHAMNEN Stadsstrukturanalys och planrekommendationer 150601 MÅLBASERADE STADSBYGGNADSANALYSER BIDRAR PLANERNA TILL ATT HELA STADEN? TILLGÄNGLIGHET I GATUNÄTET ÖVERLAPPANDE CENTRALITET

Läs mer

Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan

Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan Stadsbyggnadsförvaltningen September 2017 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR SYFTE OCH MÅLFORMULERING Syftet med en omvandling av Svartbäcksgatan är att skapa en gata med

Läs mer

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin Syltlöken 1 Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 2(6) I anslutning till detaljplan Syltlöken

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal).

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-11-20 Handläggare: Maria Sahlstrand Tfn 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla.

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. De öppna ytorna söder om Bränningeleden omvandlas till en helt ny stadsdel i Habo. Visionen

Läs mer

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Trafik- och konsekvensbeskrivning Inledning Denna beskrivning av trafiken och dess konsekvenser ingår i arbetet med planprogram för kvarteren. Därav formas

Läs mer

STORÄNGEN - EN DEL AV HUDDINGES STADSKÄRNA

STORÄNGEN - EN DEL AV HUDDINGES STADSKÄRNA ARBETSRAPPORT juni 2006 STORÄNGEN - EN DEL AV HUDDINGES STADSKÄRNA - strategiska stadsbyggnadsanalyser - förslag på riktlinjer för stadsutveckling - konceptskiss inför det fortsatta planarbetet Bakgrund

Läs mer

Yttrande över förslag till detaljplan för Östra Kvillebäcken

Yttrande över förslag till detaljplan för Östra Kvillebäcken Yttrande över förslag till detaljplan för Östra Kvillebäcken YimbyGBG YimbyGBG är ett nystartat tvärpolitiskt nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad i Göteborg. Trots att kommunens

Läs mer

ILLUSTRATION TILL SAMRÅDSHANDLINGAR HAMMARBY ENTRÉ

ILLUSTRATION TILL SAMRÅDSHANDLINGAR HAMMARBY ENTRÉ ILLUSTRATION TILL SAMRÅDSHANDLINGAR HAMMARBY ENTRÉ HAMMARBY ENTRÉ Illustrationen bygger på rekommenderat förslag från parallellt uppdrag juni 2002 och är utvecklad av Berg Arkitektkontor AB på uppdrag

Läs mer

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000 vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping 1-2 våningar 3 våningar 4 våningar 5 våningar 6 våningar 7- våningar Sol- och skuggstudie Den nya bebyggelsen har ett våningstal mellan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Yttrande om nya bostäder vid Solnavägen (kv fältet)

Yttrande om nya bostäder vid Solnavägen (kv fältet) YIMBY Yes in my Back Yard. Stockholm 2008-11-25 SBN/2008:349 Yttrande om nya bostäder vid Solnavägen (kv fältet) - Inledning YIMBY ser det som oerhört positivt att det äntligen görs kraftansträngningar

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING VY TORGET VY KANALEN VY TORGET VY GATAN VY PARKERINGEN VY FRÅN SYDÖST VY FRÅN SYDVÄST VY FRÅN NORDOST VY FRÅN NORDVÄST INFART TOMTEN PARKERING 120 st P 24 st DJURGÅRDEN CENTRUM, parallella uppdrag. BESKRIVNING

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2015-02-23 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kavringen

Läs mer

Gestaltningsprogram Kv. Bollen Granskningshandling

Gestaltningsprogram Kv. Bollen Granskningshandling Gestaltningsprogram Kv. Bollen Granskningshandling 2016-05-27 Innehållsförteckning s. 1 Platsen 2 Stadsbildsanalys 3 Kvarteret Bollen idag 4 Förslaget: Kvarteret Bollen 5 Ny gård, Montessori-förskolan

Läs mer

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Inventering... 4 2.1 Storlek och tidpunkt på flöden... 5 2.1.1 Eftermiddag

Läs mer

Klarastaden. Perspektiv från Kungsholms strand

Klarastaden. Perspektiv från Kungsholms strand Klarastaden Perspektiv från Kungsholms strand Nytt förslag Klarastaden Stockholm växer och för att tillmötesgå befolkningstillväxten måste det byggas fler bostäder. Det mest hållbara sättet att göra detta

Läs mer

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31 Utformning 15/22 nithällar. Dessa ger även en god framkomlighet för rullstolar och personer som har svårare att gå, samt ger ledning för synskadade. Hällar läggs lämpligen i vilt förband. Utbyte av beläggning

Läs mer

Delvision för Brunkebergstorg

Delvision för Brunkebergstorg Delvisioner för utveckling av City Delvision för Brunkebergstorg är en av flera konkretiseringar av City i Samverkans samlade vision för Stockholm City. En delvision är en genomförandeplan, kopplad till

Läs mer

GESTALTNINGSPRINCIPER

GESTALTNINGSPRINCIPER BILAGA PLANBESKRIVNING GESTALTNINGSPRINCIPER Volym och skala Kvarteret mellan Norra Promenaden och Slottsgatan tredelas av gatorna i två husgrupper med bostadsbebyggelse och en med hotellverksamhet/kontor.

Läs mer

Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm

Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm YIMBY Yes in my Backyard. 2009-11-04 Diarienummer: 2007-36100 2009:22 Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm - Inledning Nätverket YIMBY ser mycket positivt på en förtätning i kvarteret Tobaksmonopolet.

Läs mer

Den nya gröna vågen. Lovisa Parke

Den nya gröna vågen. Lovisa Parke Den nya gröna vågen Lovisa Parke Under 1970-talets grönavågenrörelse flyttade människor samman i kollektiv I det här förslaget föreslås den nya gröna vågen som ska öka och förbättra det kollektiva resandet

Läs mer

Kronan, en modern och centrumnära stadsdel med stark naturprofil i ett attraktivt Luleå.

Kronan, en modern och centrumnära stadsdel med stark naturprofil i ett attraktivt Luleå. BAKGRUND VISION 2050 Luleå kommun befinner sig i en expansionsfas. Vision 2050 definierar ett mål om 10 000 nya Luleåbor fram tills 2050, varav hälften av dessa beräknas bo i Kronandalen. Vision 2050 blir

Läs mer

Kors vad det vimlar av segel idag...

Kors vad det vimlar av segel idag... 1 ors vad det vimlar av segel idag... Det är med glädje vi vill ge vårt förslag på bostäder i ett så fantastiskt läge som Lindö Strand. Vår målsättning är att skapa ett unikt boende med egen karaktär där

Läs mer

HOLMÄNGEN Gestaltningsprogram sept Utkast

HOLMÄNGEN Gestaltningsprogram sept Utkast HOLMÄNGEN Gestaltningsprogram sept 2012 Utkast 2012 09 12 HOLMÄNGEN Området idag Holmängen utgörs idag av ett åkerlanskap som sluttar svagt ned mot Göta älv. Åkerholmar med enstaka större lövträd och berg

Läs mer

LINNÉUNIVERSITET I KALMAR - KALMAR NYCKEL

LINNÉUNIVERSITET I KALMAR - KALMAR NYCKEL LINNÉUNIVERSITET I KALMAR - KALMAR NYCKEL ARALLELLT UDRAG 2009-09-30 ARALLELLT UDRAG 2009-09-30 1/4 UNIVERSITETSGATAN Området vid Kalmar Nyckel har en mycket intressant potential. De positiva effekterna

Läs mer

Yttrande över förslag till Program för Sahlgrenska och Medicinareberget Diarienummer SBK: BN0361/12

Yttrande över förslag till Program för Sahlgrenska och Medicinareberget Diarienummer SBK: BN0361/12 Yttrande över förslag till Program för Sahlgrenska och Medicinareberget Diarienummer SBK: BN0361/12 Yimby Göteborg ser positivt på en förtätning i det aktuella området. Planförslaget innehåller många bra

Läs mer

VISION MELLBYSTRAND MELLBYSTRANDS CENTRUM FÖRSTUDIE

VISION MELLBYSTRAND MELLBYSTRANDS CENTRUM FÖRSTUDIE VISION MELLBYSTRAND 2012-05-03 MELLBYSTRAND SOMMARIDYLL MED ETT LEVANDE CENTRUM UTGÅNGSPUNKTER UTGÅNGSPUNKT Utgångspunkten för förstudien har varit att ta tillvara Mellbystrands kvaliteter och skapa en

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 FJÄLLVRÅKEN Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 1. Gestaltning 1.1 Byggnad och tomt Tomten ligger högt placerad i Falkenberg med relativt långt avstånd till omkringliggande bostadsbebyggelse i väster.

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

ANALYS & SAMMANFATTNING. Konsekvensanalys Alternativ Oscarsleden Norra Masthugget Oktober 2011

ANALYS & SAMMANFATTNING. Konsekvensanalys Alternativ Oscarsleden Norra Masthugget Oktober 2011 ANALYS & SAMMANFATTNING Konsekvensanalys Alternativ Oscarsleden Norra Masthugget Oktober 2011 Analys Utgångspunkter Utgångspunkter Programförslag Överdäckning Nedgrävning Göteborgs stads budget I allt

Läs mer

VÄRDESKAPANDE STADSUTVECKLING

VÄRDESKAPANDE STADSUTVECKLING VÄRDESKAPANDE STADSUTVECKLING Värdering av stadskvaliteter för bostäder, Undertitel kontor och handel i Göteborgsregionen 161206 Datum METOD METOD Spatiala analyser Statistiska analyser Förklaringsmodell

Läs mer

Yttrande över förslag till fördjupad översiktsplan för Göteborg: Backaplan

Yttrande över förslag till fördjupad översiktsplan för Göteborg: Backaplan Yttrande över förslag till fördjupad översiktsplan för Göteborg: Backaplan YimbyGBG YimbyGBG är ett politiskt och ekonomiskt obundet nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad. Vi vill

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Busshållplatserna och tågens plattformar är viktiga målpunkter som ska var lätta att hitta och trygga att uppehålla sig på.

Busshållplatserna och tågens plattformar är viktiga målpunkter som ska var lätta att hitta och trygga att uppehålla sig på. Resecentrum är den viktigaste noden för kommunikation i Uppsala. Här möts tåg, buss, cykel och gångtrafik. I resecentrums förlängning ingår även Vretgränd och Kungsgatan på den västra sidan och Stationsgatan

Läs mer

UT o IN DALSLANDSSTUGAN 2.0

UT o IN DALSLANDSSTUGAN 2.0 UT o I DLSLDSSTUG 2. 2 2 HUSET Skala 1: [1] 2 2 Ett boende nära vatten ställer krav på en varsam hantering av skala, material och uttryck. Typhuset Ut o In vänder sig mot vattnet utan att breda ut sig

Läs mer

Gestaltningsprogram för Nedersta-Skarplöt. Västerhaninge. Utställningshandling 2007-08-10. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Gestaltningsprogram för Nedersta-Skarplöt. Västerhaninge. Utställningshandling 2007-08-10. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Gestaltningsprogram för Nedersta-Skarplöt Västerhaninge Utställningshandling 2007-08-10 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Henrik Lundberg T f Planchef Maria Borup Planarkitekt Underlag till gestaltningsprogrammet

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 HMXW ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 Gestaltningsprogram etapp II regler etapp II Följande generella regler gäller för gestaltning av bebyggelsen i Gävle Strand etapp II. Dessa regler ska följas, men är skrivna

Läs mer

sol- och skuggstudie NORRA TYRESÖ CENTRUM januari 2014

sol- och skuggstudie NORRA TYRESÖ CENTRUM januari 2014 sol- och skuggstudie NORRA TYRESÖ CENTRUM januari 2014 2 möjlig placering för ny ishall TYRESÖVALLEN ANSLUTNING STUDERAS VIDARE TYRESÖVÄGEN ev entré BOLLMORA ALLÉ möjlig placering för nytt parkeringshus

Läs mer

HANINGETERRASSEN GESTALTNINGSPROGRAM - SAMRÅDSHANDLING JUNI 2012

HANINGETERRASSEN GESTALTNINGSPROGRAM - SAMRÅDSHANDLING JUNI 2012 - SAMRÅDSHANDLING JUNI 2012 INNEHÅLL 1 NR I ORIENTERINGSPLAN INNEHÅLL sid 2 1 ÖVERSIKT 3 9 2 ILLUSTRERAD PLAN 4 3 4 3 HANINGE LIFE - DET CENTRALA TORGET 5-6 6 4 BUSSTERMINALEN 7 5 7 10 5 6 7 TORGSTRÅKET

Läs mer

Pubika & halvprivata stråk och platser

Pubika & halvprivata stråk och platser Pubika & halvprivata stråk och platser Följadne text beskriver stråken och vad som karaktäriserar dem. De publika platserna beskrivs i generellt i detta kapitel för att studeras närmare i det sista kapitlet.

Läs mer

Södra Älvstranden Stadsstrukturanalys av projektgruppen Ord&Bilds planvision

Södra Älvstranden Stadsstrukturanalys av projektgruppen Ord&Bilds planvision Södra Älvstranden Stadsstrukturanalys av projektgruppen Ord&Bilds planvision Urbana analyser & strategisk design 2005-12-06 2 Södra Älvstranden Stadsstrukturanalys Innehåll INLEDNING 7 Uppdraget Medverkande

Läs mer

Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2. Grupparbete BILDPROTOKOLL. Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 2015-06-08

Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2. Grupparbete BILDPROTOKOLL. Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 2015-06-08 BILDPROTOKOLL Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 Workshop 2 fokuserade på strukturer, rumslig gestaltning och framtida innehåll på Tullkammarkajen. Kunskap och idéer från workshop 1 har i mellantiden

Läs mer

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart Hofors genomfart Bakgrund Uppdraget Projektera för en genomfart med målsättningarna att: Förtydliga Hofors tätort och dess infarter Öka tillgängligheten för näringsidkare Skapa en inbjudande känsla för

Läs mer

VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1

VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1 ett arkitektur- och stadsbyggnadsprogram VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1 Tid: 2018-08-29, 13.00-16.00 Plats: Elite Hotell, Eskilstuna Stort tack för din medverkan vid den första workshopen

Läs mer

PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 steg 2

PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 steg 2 Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 Beställare: Stockholmshem,

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Detaljplan för Lejonet 17 med flera fastigheter

Detaljplan för Lejonet 17 med flera fastigheter Detaljplan för Lejonet 17 med flera fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun GESTALTNINGSPROGRAM Följande gestaltningsprogram gäller den tillbyggnad som sker från Lejonet 17 och ut över Hantverksgatan,

Läs mer

Slakthusområdet. Stadsstrukturanalys 6 november 2015

Slakthusområdet. Stadsstrukturanalys 6 november 2015 Slakthusområdet Stadsstrukturanalys 6 november 2015 SAMMANFATTNING Utredningen syftar till att vara ett kunskapsunderlag för stråk, noder, täthet och gröntillgång i den föreslagna strukturplanen för Slakthusområdet.

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Uppdrag 266127, Trafikutredning Vandenbergh 9 Titel på rapport: Titel Status: Datum: 2016-01-15 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Niam AB Gustav Thörnqvist Konsult: Uppdragsansvarig: Tyréns AB Johanna

Läs mer

2015 Inventering av äldre stadsplaner ska göras för att se om det finns delar av dem som skulle kunna vara relevanta och effektiva även i framtiden.

2015 Inventering av äldre stadsplaner ska göras för att se om det finns delar av dem som skulle kunna vara relevanta och effektiva även i framtiden. Två politiska uppdrag: 2014 Kontoren ska utreda möjligheterna för infillprojekt och påbyggnader i den redan täta stadsmiljön. Arbetet bör inriktas på inventering och ett öppet förhållningssätt till olika

Läs mer

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Till Stadsbyggnadskontoret Diarienummer 09/0841 Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Avenyföreningen har ca 230 medlemmar på och kring Avenyn. Medlemmarna är företag och fastighetsägare

Läs mer

Detaljplan för Trollhättan 30 m.fl. (del av Galleriankvarteret) - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för Trollhättan 30 m.fl. (del av Galleriankvarteret) - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Norrmalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-336/2015 Sida 1 (9) 2015-06-22 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Norrmalms stadsdelsnämnd

Läs mer

REGIONCITY STADSBYGGNADSANALYS AV PARALLELLA UPPDRAG

REGIONCITY STADSBYGGNADSANALYS AV PARALLELLA UPPDRAG REGIONCITY STADSBYGGNADSANALYS AV PARALLELLA UPPDRAG 131016 INNEHÅLL MÅLSÄTTNINGAR SPACE SYNTAX-ANALYS - Metodförklaring - Förutsättningar - Plananalys -Slutsatser REKOMMENDATIONER MEDVERKANDE Alexander

Läs mer

efem arkitektkontor ab

efem arkitektkontor ab HERRGÅRDSBACKEN FLODA Sävespången Det sägs att man förr var tvungen att ta av mössan vid Floda Portar. På ett likande sätt skall de nya byggnaderna trappa ner och huka sig hövligt, för att inte störa viktiga

Läs mer

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten STADSBYGGNADSKONTORET STADSBYGGNADSPRINCIPER, ETAPP 4 PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2016-05-23 FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER UNDERLAG ETAPP 4 Årstafältet - en plats för möten Illustration Archi5 Box 8314,

Läs mer

Utva rdering av fo rslagen i markanvisningsta vling fo r omra det Varvskajen i OÖ rnsko ldsvik

Utva rdering av fo rslagen i markanvisningsta vling fo r omra det Varvskajen i OÖ rnsko ldsvik Utva rdering av fo rslagen i markanvisningsta vling fo r omra det Varvskajen i OÖ rnsko ldsvik INLÄMNINGSKRAV Företagsinformation: Företagets namn Organisationsnummer Ansvarig person med kontaktuppgifter

Läs mer

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal YIMBY Yes In My BackYard. 2009-08-24 Diarienummer: 2007-36164 2009:15 Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal - Inledning YIMBY välkomnar att utbyggnaden av Hammarby Sjöstad fortsätter.

Läs mer

STADSBILDSANALYS 6. GATUVY LÄNGS KLARA VÄS- TRA KYRKOGATA

STADSBILDSANALYS 6. GATUVY LÄNGS KLARA VÄS- TRA KYRKOGATA 6. GATUVY LÄNGS KLARA VÄS- TRA KYRKOGATA Klara Västra Kyrkogata upplevs idag som en baksida och en otrygg plats. Kopplingen till Centralstationen upplevs inte alls i denna vy. 18 Strategisk Arkitektur

Läs mer