Heimbygdas styrelse Persåsen augusti 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Heimbygdas styrelse Persåsen augusti 2012"

Transkript

1 Sten Rentzhog Heimbygdas styrelse Persåsen augusti 2012 På varje punkt korta utdrag ur min diskussionsinledning och därefter synpunkter och slutsatser som framkom under diskussionen. 1. Inledning Ny forskning om attraktivitetens betydelse för regional utveckling bekräftar vad programförklaringen säger om hembygdsrörelsens betydelse för bygdens överlevnad. Känslor, rotfäste och samhörighet i tid och rum är mer avgörande än ekonomiska faktorer. Därefter repeterade vi vad vi kommit fram till vid tidigare diskussioner. Målet är en sådan samsyn att var och en i styrelsen med egna ord ska kunna berätta vad Heimbygda och hembygdsrörelsen står för. 2. Livslångt lärande - kunskapsspridning En grundläggande del av hembygdsarbetet är att levandegöra kunskapen om bygdens historia, kultur och natur. Målet är att göra så att människors miljö får betydelse för dem och ladda den med känslor, så att människor känner sig rotade där de bor och vill skapa sig en framtid där. Uppgiften är på en gång både svårare och lättare än förr. De enklaste saker som har varit självklara för alla är numera okända. Ingen kunskap om bygden eller om hur livet och samhälle var före de allra senaste årtiondena kan längre tas för given. Uppgiften blir att förmedla det som tidigare togs för självklart, och i detta arbete kan alla äldre medlemmar se sig som experter. Forntiden var i går. Lika viktigt är att lära människor att läsa landskapet med alla spår av tidigare liv och arbete, byggnader, samhällsinstitutioner, odlingar, namn etc. - För att nå fler grupper kan kunskapsspridning också ske genom att hembygdsrörelsen medverkar i andras verksamhet (ex. berätta var man befinner sig under pauser vid dansen eller fotbollsmatchen). - Samverkan när vi har gemensamma intressen; scouter, SNF, 4 H m fl. - Samverka med servicepersoner, ex buss och taxi (och utbilda dem). - SkolanViktig början kontakta och samverka med intresserade lärare. - Naturinfo viktig vid hembygdsgården, geologi, botanik, vad växter använts till.

2 3. Hembygdsrörelsens samhällsroll Synlighet och nytta. Vi kan inte fortsätta att ställa oss vid sidan av viktiga framtidsfrågor. Vi måste visa att vi bryr oss. Uttalanden och opinionsbildning, remissverksamhet. Men var går gränsen? Hur och när bör förbundet och föreningarna engagera sig? Grundläggande bör vara att utgå från uppgiften att värna bygd och miljö, att uttala oss i frågor som rör detta och inte i andra sammanhang, till exempel om uranbrytning i odlingsbygder, och fortsatt centralisering av offentlig verksamhet, men däremot inte om hur många kommuner vi ska ha. En given fråga för oss bör vara praktisk utbildning (som exempel nämndes att skogsutbildning måste finna sinom länet). - Enighet om avgränsningen. Förutom ovanstående nämndes frågor som infrastruktur (vägar, bredband). Däremot ansågs att sociala frågor i regel ligger utanför hembygdsrörelsens intresseområde. - Inte alla frågor på en gång och i regel endast då en fråga är aktuell. Men det gäller att ha beredskap för snabbt agerande. - Förberedelser kan delvis göras i form av projekt och arbetsgrupper. - Utomstående expertis bör anlitas trovärdigheten viktig. Helst bör styrelsen ha ett nätverk av experter och skribenter. - Enskilda föreningar har inte samma förutsättningar men bör agera i frågor som rör den egna bygdens, och då bör v i vara beredda att stödja. - Heimbygda och föreningarna bör skaffa en plattform genom att kontakta berörda myndigheter och kommuner för att bli uppförda på remisslista. Denna fråga bör tas upp på kommande ordförandekonferens. - Heimbygda kan stötta föreningarna genom debatt i media. - Valberedningen bör tänka på att försöka tillföra styrelsen allsidig kompetens. - Många gånger är det viktigt är att söka samverkan med andra organisationer, även om det minskar vår egen synlighet. - Som lämplig fråga om Heimbygda vill ta ett eget initiativ föreslogs förbuskningen av odlingslandskapet. Som underlag föreslogs framtagande av äldre foton och fotografering av samma platser i dag. 4. Två nyckelfrågor: Landskap och socken Socknen är central för förståelsen av förr som en dörr som håller på slå igen. Föreningarna arbetar med en avgränsning som snart inte längre lever. Vilka alternativ har vi? Vad händer om vi ger upp? Om inte hur kan vi göra? Ger vi upp socknen tappar föreningarna en stor del av sitt underlag. Samtidigt försvinner en viktig grund till lokal gemenskap och demokrati eftersom kommunerna är för stora, byar för små.

3 Under arbetet med programförklaringen kom vi fram till att vi måste lyfta fram socknarna, göra dem kända och erkända, bygga på den bygdegemenskap som finns kvar och konsekvent använda sockennamnen i vår egen verksamhet. Även landskapsindelningen saknas på moderna kartor och saknar officiellt skydd. I delar av landet finns inte ens landskapsskyltar vid vägarna och i offentlig statistik har hela Västsverige anonymiserats genom att Västra Götaland ersatt tidigare län och landskap. Landskapsnamnen också viktiga för turism och länsinvånare genom att ge särprägel och identitet. - Konsekvent användning av sockennamnen i alla egna handlingar. - En historisk karta över länet bör tas fram. Mats Rolén är villig ingå i en arbetsgrupp. Så snart vi har kartan möjliggörs utbildnings- och informationsinsatser. Viktigt snabbt söka samarbetsparter och finansiärer. - Föreslogs en ljudbok där föreningarna får göra ett kapitel var om sin socken. - Motion till SHF om landskapsskyltar. - Initiativ till landskapsbyggnader. - Landskapssångerna bör användas vid våra stämmor och möten. - Försöka utbilda och påverka media, skola m fl. Lära journalister, lärare, kommunfolk m fl det elementära av länets geografi och historia. 4. Medlemmarna a. Föreningarna Viktigt skilja på olika typer av föreningar i olika faser och olika omgivning/verksamhetsområde. Många har problem och frågan är var vi bäst koncentrerar våra ansträngningar att stödja dem. Viktigt är att man vid sammanläggning med andra föreningar stannar inom Heimbygda och fortsätter att arbeta med hembygdsvård, som nyligen skett med Norderön. - Föreningarna ha inte koll på sina medlemmar vi bör försöka få e-postadresser så att vi kan skicka information direkt till medlemmarna, eller åtminstone en större grupp personer inom var förening. (Detta var avsikten med SHF:s nya medlemsregister.) - Föreningsmedlemmarna vet ofta inte att de är anslutna till Heimbygda. - Fadderkontakter bör hädanefter rapporteras löpande till kansliet, Eva sammanställer före varje styrelsemöte. Bör också samlas i en pärm eller en fil för var förening, tillsammans med kontaktuppgifter mm. - Vi bör åka till de 10 föreningar vi anser i störst behov av hjälp. - Stimulans genom priser vid stämman bör prövas.

4 - Dåligt intresse för att sälja Jämten kan förklaras med att erbjudandet brukat gå ut i september, då föreningarna redan gjort sina egna medlemsutskick. - Viktigt att föreningarna (och Heimbygda) anmäler att de vill vara remissinstanser. - Försökte vi lista föreningar som fungerar någorlunda bra och fann ca Viktigt inge tydlig bild av vad föreningens står för (= få föreningarna arbeta med att ta fram egna programförklaringar). - Viktigt att lära sig fråga alla sorters människor om de vill bli medlemmar. Om inte annat väcker man nyfikenhet och intresse. - Politikerna, viktigt föreningarna söker få någon eller några med sig. - Söka samverkan intresserade artister = ungdomens idoler - Dra in utflyttade och fritidsboende genom att ge dem uppgifter talets idé om ett kommunalt bidragssystem till hembygdsföreningar lever i Östersund, och kan vara lönt försöka lansera i flera kommuner. - Värdefullt om kommunerna efter exempel från Strömsund kan svara för administrativa uppgifter när föreningarna söker bidrag till verksamhet av gemensamt intresse. 4 b. De enskilda medlemmarna Hur ser vi på dem? Viktiga för att säkra Jämtens utgivning, men kan de vara något mer än årsboksprenumeranter? Jämför med SNF och STF. Bör vi släppa in dem i verksamheten, bjuda dem till stämmor och kurser eller stör det gemenskapen och sammanhållningen? - Enighet om att de bör engageras mer och inbjudas till våra möten har ju ändå inte rösträtt. - Hundra personer skickade adresser efter senaste utskick. - Många enskilda medlemmar är också medlemmar i en förening - Hälften bor utanför länet. 5. Vad orkar vi och vad har vi råd med? Uppgiften är obegränsad, likaså möjligheterna. Hur hantera? - Ska vi orka behövs fler arbetsgrupper, och gärna arbetsgrupper med en kontaktperson inom och i övrigt medlemmar utanför styrelsen. - Det är angeläget att föreningarna och Heimbygda blir mer synliga vid möten som kommuner och regionförbund anordnar. Men deltagandet i möten på länsplanet måste bli beroende av om det finns möjligheter yttra sig eller om deltagarna bara förväntas lyssna. - Sammankallande utses i alla arbetsgrupper.

5 6. Tänkbara projekt Större projekt kan bana väg för förnyelse, göra oss synliga och inge respekt, visa att hembygdsrörelsen gåt in i nytt och mera aktivt, samhällsengagerat skede. Fyra tänkbara projekt. Administration om genom Jamtli eller andra Samarbetsparter en förutsättning. a. Operation välkommen. Jämför programförklaringen: Alla älskar en bygd om de känner sig aktivt välkomnade. Oavsett från vilket land eller vilken kultur de kommer, vill hembygdsrörelsen ta personlig kontakt med alla nyinflyttade, välkomna dem in i den lokala gemenskapen, och ge kunskap och upplevelser så att de känner sig hemma. Ett större projekt med statliga pengar är fullt möjligt och skulle göra det möjligt att skapa långsiktigt användbara rutiner. Samarbetsparter? Vid diskussionen framkom att projektet kan drivas tillsammans med LRF, LRF har 31 lokalavdelningar med en eller flera socknar som Verksamhetsområde. Håkan undersöker. b. Nyblivna pensionärer Pf: Äldre gör viktiga insatser och får samtidigt stimulerande uppgifter som bidrar till god hälsa. En strävan är att kontakta alla nyblivna pensionärer och inbjuda dem till engagemang och medansvar inom hembygdsföreningarnas ram. Som friskvårdsprojekt? Var finns pengar? Samarbetsparter inom kommunerna och landstinget? Kan knappast göras på samma gång som föregående. c. Utbildning av lokala turistvärdar Pf: Hembygdsrörelsen arbetar aktivt för att välkomna turister och andra gästande besökare, och många hembygdsgårdar fungerar som besökscentra för turism i bygden. Verksamheten är viktig för att fylla varumärket Jämtland respektive Härjedalen med innehåll och för att medverka till en attraktiv och tydlig profil för länet. Idén var att söka pengar till ett stort projekt för att utbilda hembygdsföreningarnas medlemmar i värdskap och berättande, och utveckla samarbetet mellan hembygdsgårdar och turism. Samverkan JHT och kommunerna. Tyvärr var jag så påverkad av vår tidigare diskussion om utbildning av andra grupper att jag i stället talade om utbildning av turistbyråpersonal. Detta behov ifrågasattes. Under diskussionen påpekades - att utbildning med fördel bör ske på plats, inte genom centrala sammandragningar. - vikten av berättarkurs. - behovet av den historiska kartan. d. Barn & ungdomsverksamhet

6 Vi har diskuterat större projekt med flera föreningar och SHF. Gott underlag genom tidigare erfarenheter och kontakter med Jamtli, SHF, scouterna, finska pionjärer m fl. Men inriktning? - Vid diskussionen enades vi om att vi bör avvakta med kurs eller seminarium och i stället börja med att få i gång en process med en kommitté och lokala ombud, som textilkommittén arbetar. Carin åtog sig att i samråd med Sten försöka formera en arbetsgrupp.

VERKSAMHETEN 2012 2013

VERKSAMHETEN 2012 2013 Verksamhetsberättelse för Heimbygda och redovisning av hembygdsföreningarnas verksamhet enligt en enkätundersökning. Föreningar och medlemmar 2012 2013 Vid årsskiftet var 75 hembygdsföreningar anslutna

Läs mer

Medlemsavgifter Bilaga 9

Medlemsavgifter Bilaga 9 Medlemsavgifter Bilaga 9 Förslag till avgifter 2016 Styrelsen föreslår stämman att fastställa de anslutna hembygdsföreningarnas medlemsavgifter till SHF till 13 kronor per medlem i de till de regionala

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

att fastställa medlemsavgiften för enskilda medlemmar till 250 kronor

att fastställa medlemsavgiften för enskilda medlemmar till 250 kronor Medlemsavgifter Förslag till avgifter 2016 Styrelsen föreslår stämman att fastställa de anslutna hembygdsföreningarnas medlemsavgifter till SHF till 13 kronor per medlem i de till de regionala hembygdsförbunden

Läs mer

Vi ska påverka politiken och bygga strukturer för hållbara bygder. Verksamhetsplan

Vi ska påverka politiken och bygga strukturer för hållbara bygder. Verksamhetsplan Vi ska påverka politiken och bygga strukturer för hållbara bygder Verksamhetsplan 2014 www.helasverige.se Det är en glob, jag trampar med min fot. Vad är centralt, på ytan av ett klot? Jag väljer Pjätteryd

Läs mer

Samverkan i Laxå kommun

Samverkan i Laxå kommun Överenskommelse om Samverkan i Laxå kommun MELLAN FÖRENINGSLIVET OCH KOMMUNEN Laxå kommun och föreningarna presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund, principer

Läs mer

Bilaga 6 en utvecklingsresa för Sveriges fräschaste 50-åring

Bilaga 6 en utvecklingsresa för Sveriges fräschaste 50-åring Bilaga 6 ingsr l k c e v t u en e g n i r å 0 5 aste h c s ä r f s rige e v S r ö f sa Innehåll Bakgrund 4 Detta har hänt 4 Det här är Expedition 50 5 Tidslinje 6 Processer och beslut 6 Vad tycker du?

Läs mer

Innehåll Bakgrund 4. Här finns den viktigaste informationen om Expedition 50 och frågeställningar ni gärna får diskutera.

Innehåll Bakgrund 4. Här finns den viktigaste informationen om Expedition 50 och frågeställningar ni gärna får diskutera. ingsr l k c e v t u en e g n i r å 0 5 aste h c s ä r f s rige e v S r ö f sa År 2020 fyller IOGT-NTO 50 år. Vi har tre år på oss att göra oss till världens fräschaste 50-åring. Vi ska vara lika relevanta

Läs mer

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Arbetsbok Innehåll Studieplan...Sid 3 Sätt framtiden på dagordningen...sid 4 Samhällstrender som påverkar idrottsrörelsen...sid

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN

ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN 1. Inledning ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN Detta dokument är en arbetsordning för LRF Ungdomen. LRF Ungdomen är inte stadgebundna och är därför att betrakta som ett nätverk med stor frihet i sin verksamhet.

Läs mer

Policy för Algutsboda Hembygdsförening

Policy för Algutsboda Hembygdsförening Policy för Algutsboda Hembygdsförening Inledning Algutsboda hembygdsförening har ca 550 medlemmar. Föreningen startade 1926 i Överäng i närheten av Bodaskog. År 1930 flyttade föreningen in i Persmo gamla

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö

Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö Riksföreningen psykoterapicentrum i Skåne Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö Närvarande:, Ernst Dahlqvist, Christina Fredlund, Eva Malmberg, Kerstin Nilsson

Läs mer

Distrikt Skåne. Verksamhetsplan 2013-2014

Distrikt Skåne. Verksamhetsplan 2013-2014 Distrikt Skåne Verksamhetsplan 2013-2014 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Verksamhetsplan för Rädda Barnen Distrikt

Läs mer

Medlemsmöte 2012-10-28

Medlemsmöte 2012-10-28 Medlemsmöte 2012-10-28 Dagordning 1 Val av mötesordförande. 2 Val av sekreterare och justeringsmän. 3 Dagordningens godkännande. 4 Lägesrapport. 5 Presentation av kanalisationsförslag. 6 Övriga ärenden.

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orientering Världens bästa Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orienterings vision dit vill vi Svensk orientering vill vara

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Framtidsprogrammet på 10 minuter

Framtidsprogrammet på 10 minuter Framtidsprogrammet på 10 minuter Tillsammans betyder vi mer för fler Vi står vid ett vägskäl i politiken och i samhället. Det handlar om hur vi ska bo i framtiden. Samtidigt som klyftorna i samhället blir

Läs mer

Framtidsprogrammet på 10 minuter

Framtidsprogrammet på 10 minuter Framtidsprogrammet på 10 minuter 1 Tillsammans betyder vi mer för fler Vi står vid ett vägskäl i politiken och i samhället. Det handlar om hur vi ska bo i framtiden. Samtidigt som klyftorna i samhället

Läs mer

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar HANDBOK för ungdomsansvariga i FN-föreningar Svenska FN-förbundet Box 151 15 104 65 Stockholm Tel: 08-462 25 40 Fax: 08-641 88 76 E-post: info@fn.se webb: www.fn.se Svenska FN-förbundet, september 2011

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Inledning Värderingar och namn Kommunikationsplanens syfte Strategier Grundbudskap Målgrupper prioriterade målgrupper och kommunikativa mål

Inledning Värderingar och namn Kommunikationsplanens syfte Strategier Grundbudskap Målgrupper prioriterade målgrupper och kommunikativa mål Kommunikationsplan INNEHÅLL Inledning Värderingar och namn Kommunikationsplanens syfte Strategier Grundbudskap Målgrupper prioriterade målgrupper och kommunikativa mål 2015 Civilförsvarsförbundet Adress:

Läs mer

Adelöv - LIVET PÅ LANDET

Adelöv - LIVET PÅ LANDET 2010-02-23 Projekt Adelöv - LIVET PÅ LANDET Projektägare Adelövs Framtidsgrupp Kontaktperson. Ingemar Karlsson, ordf Adelövs Framtidsgrupp Telefon 0140-730 30 Mobil 070-632 61 60 ingemarslantbruksredovisning@hotmail.com

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

SSK:S VISION OCH FRAMTID ÅTERTÅGET SÄTILA SK 2028

SSK:S VISION OCH FRAMTID ÅTERTÅGET SÄTILA SK 2028 SSK:S VISION OCH FRAMTID ÅTERTÅGET SÄTILA SK 2028 DAGS FÖR ÅTERTÅGET Sätila SK är en förening som funnits och verkat i Sätila sedan 1928. Inom den fina klubben finns mycket tradition och föreningens storlek

Läs mer

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden. STADGAR för CISV Umeå 1 Ändamål CISV-Umeå är en ideell fredsförening med uppgift att: a) Utbilda unga människor för fred oberoende av ras, religion eller politisk uppfattning b) utveckla unga människors

Läs mer

Hembygdens barn och skola. En studieplan för hembygdsföreningar som vill samverka med skolan

Hembygdens barn och skola. En studieplan för hembygdsföreningar som vill samverka med skolan Hembygdens barn och skola En studieplan för hembygdsföreningar som vill samverka med skolan Innehåll Inledning... 3 Om Studiecirkeln... 3 Träff 1... 4 Träff 2... 6 Träff 3... 7 Till Cirkelledaren... 8

Läs mer

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden 1 SLUTRAPPORT Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden Dnr LNM-2010-42 Mötesplats Bredgården Stödmottagare Bred Föreningsgård Ekonomisk Förening Kontaktpersoner:

Läs mer

Könsfördelning Kvinnor 64% Män 36% Åldrar Ej svar 6% 21-20 3% 31-40 44% 41-50 28% 51-60 6% 61-14%

Könsfördelning Kvinnor 64% Män 36% Åldrar Ej svar 6% 21-20 3% 31-40 44% 41-50 28% 51-60 6% 61-14% Könsfördelning Kvinnor 64% Män 36% Åldrar Ej svar 6% 21-20 3% 31-40 44% 41-50 28% 51-60 6% 61-14% Vad har du för yrkesbakgrund? Egen företagare 11% Offentliganställd 47% Privatanställd 39% Övrigt 3% Som

Läs mer

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Projektet har bl.a. bidragit till att en vacker lekstuga blivit verklighet på Laxön. Projektägare: Destination Älvkarleby, ideell förening Projektledare: Sanna

Läs mer

strategi hela sverige ska leva

strategi hela sverige ska leva strategi 2017 2020. hela sverige ska leva Vision. Hela Sverige ska leva! Syfte. Balans mellan stad och land - god landsbygdsutveckling - goda villkor i hela landet. Verksamhetsidé. Från Hela Sverige ska

Läs mer

tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019

tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019 tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019 Vi vill växa NÄR 2019 ÄR SLUT SÅ ÄR FRISKIS OCH SVETTIS JÄRFÄLLA EN DEL I FLER MÄNNISKORS LIV, VI VILL BERÖRA OCH ENGAGERA PÅ NYA INSPIRERANDE

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018?

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Villa Vik, Växjö, Kronoberg Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Workshop, Open Space, den 8 Mars 2014 Arrangör: Hela Sverige ska leva Kronoberg och Länsstyrelsen Kronoberg Processledning och dokumentation:

Läs mer

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL Om RFSL Medlemmar Avdelningar Kongressen Valberedningen och revisorer Förbundsstyrelsen (FS) Förbundskansliet Avdelningarna samlas RFSL Ungdom Bilagor - förteckning 1-4 Handbok

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12 Tierpspanelen Utvärdering 2-3-12 Utvärdering Nu går kommunens försöksprojekt med medborgarpanel in i sitt slutskede. I samband med detta kommer ansvariga för panelen att ta fram ett förslag på hur kommunen

Läs mer

Större samhörighet i det lokala än i det regionala

Större samhörighet i det lokala än i det regionala Större samhörighet i det lokala än i det regionala Samhörigheten är starkt lokalt orienterad! Trots globalisering och regionalisering känner de flesta i norra Sverige störst samhörighet med andra på samma

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kommunens uppdrag. Det kommunpolitiska uppdraget kommer i ökad utsträckning bestå av att våga förändra, utveckla och prioritera. Att fokusera på välfärdens kärna i det kommunala

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

STADGAR. Hembygdsförbund Jämtland Härjedalen

STADGAR. Hembygdsförbund Jämtland Härjedalen STADGAR Hembygdsförbund Jämtland Härjedalen STADGAR FÖR HEIMBYGDA Gäller från den 29 maj 2010 1 Namn, verksamhetsområde och karaktär Heimbygda är ett regionalt hembygdsförbund. Heimbygda är medlem i Sveriges

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN 2009-2012

UTVECKLINGSPLAN 2009-2012 --------------------------------------------------------------------------------Föreningen Ja Järna-------- UTVECKLINGSPLAN 2009-2012 HISTORIK Myrbacka eller Dala-Järna, är numera centralort i Järnabygden.

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

Studieplan Välkommen till studieåret 2019!

Studieplan Välkommen till studieåret 2019! Studieplan 2019 Med upplysta medlemmar bygger vi en stark folkrörelse och kan på så vis sprida våra idéer för en tidlös samhällsmodell som bygger på tanken om alla människors lika värde, solidaritet, jämlikhet

Läs mer

PROPOSITIONER. Riksstämma 2015 Gävle

PROPOSITIONER. Riksstämma 2015 Gävle PROPOSITIONER Riksstämma 2015 Gävle Centralstyrelsen Proposition 1 Centralstyrelsens proposition 1 till 2015 års Riksstämma Ändring av Svenska Blå Stjärnans stadgar antagna 2013 1A) Stadgar Blå Stjärnan

Läs mer

TRYGGARE TILLSAMMANS. Tankar och tips om ett tryggt bemötande av barn och unga

TRYGGARE TILLSAMMANS. Tankar och tips om ett tryggt bemötande av barn och unga TRYGGARE TILLSAMMANS Tankar och tips om ett tryggt bemötande av barn och unga RÄDDA BARNEN ARBETAR MED BARNS RÄTTIGHETER UTIFRÅN BARNKONVENTIONEN OCH UTIFRÅN FÖLJANDE HUVUDPRINCIPER: Artikel 2: Alla barn

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Rapport om ungdomsinflytande

Rapport om ungdomsinflytande Rapport om ungdomsinflytande På förbundsstämman 2009 uppdrogs åt Svenska Scoutförbundet styrelse att ta fram en rapport som visar hur ungdomsinflytandet fungerar idag. I rapporten har även tankar om hur

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Sixten Journalnummer: 2008-2715 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP FRÅN TÄBY UT I VÄRLDEN FÖRR I TIDEN GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP LIVSFRÅGOR I SAMHÄLLET Kursplan för de samhällsorienterande ämnena År 1-5 Rösjöskolan TÄBY KOMMUN Kursplan i geografi

Läs mer

Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer.

Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer. Att jobba hos oss Vår mission är att hjälpa människor och företag att blomstra samt möjliggöra för kunder och partners att förverkliga sina idéer. Hur vi lever vårt varumärke Simple, Personal and Fair

Läs mer

Junis ledarplattform

Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis barnplattform är en av tre plattformar som redogör för de värderingar och ambitioner som styr Junis arbete. Utöver Junis ledarplattform finns också Junis

Läs mer

Handlingsplan Vision 50/50+ Bosjökloster Golfklubb

Handlingsplan Vision 50/50+ Bosjökloster Golfklubb Handlingsplan Vision 50/50+ Bosjökloster Golfklubb 2017-2020 Inledning I syfte att stärka Bosjökloster Golfklubbs värdegrund och attraktivitet har vi beslutat att genomföra ett program som skapar större

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev Nyhetsbrev 2018-03-28 Här kommer den senaste informationen från Föreningen Norden med tyngdpunkt på lokalavdelningarnas årsmöten som ligger på agendan strax efter jul. Nyhetsbrevet går till alla styrelsemedlemmar,

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 och 2014 för Föreningen för folkbildningsforskning org.nr 802016-5315 www.folkbildning.net/fb-forskning

Verksamhetsplan 2013 och 2014 för Föreningen för folkbildningsforskning org.nr 802016-5315 www.folkbildning.net/fb-forskning Till årsmötet Styrelsens förslag till verksamhetsplan och årsbudget för 2013 Verksamhetsplan 2013 och 2014 för Föreningen för folkbildningsforskning org.nr 802016-5315 www.folkbildning.net/fb-forskning

Läs mer

Förbundsstämman beslöt att ge den nya förbundsstyrelsen i uppdrag:

Förbundsstämman beslöt att ge den nya förbundsstyrelsen i uppdrag: 6) Rapport åtgärder med anledning av beslut vid 2017 års stämma 2017 12 a) Riktlinjer för valberedning Förbundsstämman beslöt att efter ändringar fastställa förslag till riktlinjer för valberedning. Riktlinjerna

Läs mer

Välkommen på årsmöte!

Välkommen på årsmöte! 2015-02-06 Välkommen på årsmöte! Den 28:e februari är det dags för Djurens Rätt Lunds årsmöte, där vi sammanfattar året som varit och planerar för 2015. Mötet äger rum 11.00-13.00 på Svaneskolan, Möllegatan

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Kom med! Bli medlem i Njurförbundet

Kom med! Bli medlem i Njurförbundet Kom med! Bli medlem i Njurförbundet Välkommen in Om du har njurproblem är du inte ensam. I Sverige beräknas en av tio ha nedsatt njurfunktion. Upptäcks njurproblemen tidigt går det att bromsa utvecklingen.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala)

Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala) Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala) MENINGSFULLHET-SÄKERHET-KUNSKAP-HOPP-ANSVAR-MOD-RESPEKT-OMTANKE Innehållsförteckning Din trygghet sid. 3 Frivilliga resursgrupper sid. 3 Medlemsvård,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2009 Villaägarna i BOLLNÄS

VERKSAMHETSPLAN 2009 Villaägarna i BOLLNÄS Styrelsen Villaägarna i BOLLNÄS VERKSAMHETSPLAN 2009 Villaägarna i BOLLNÄS Allmänt Föreningens verksamhet skall präglas av MÅL ORGANISATION VERKSAMHETSPLAN fastställd av Villaägarnas Riksförbund samt skall

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FORMAD FÖR KRISTUS IDENTITET - RELATION - MÖJLIGHET Formad för Kristus Förberedd för tjänst Församlingsfakulteten vill att människor formas för Kristus Förberedelse är

Läs mer

Motionsyttrande Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg

Motionsyttrande Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg Centralstyrelsen föreslår Riksstämman att avslå motionen med motivering att: För närvarande har vi inga problem att rekrytera deltagare till grundkurs 1. Syftet

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

JärvsöRådet STADGAR Ver.1.7

JärvsöRådet STADGAR Ver.1.7 JärvsöRådet STADGAR 2012-02-08 Ver.1.7 1 Stadgar JärvsöRådet Organisationen JärvsöRådet är en ideell förening som utgör ett nätverk för Järvsöområdets samlade invånare, föreningsliv och näringsliv. Organisationens

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap.

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap. Föräldraföreningens stadgar STADGAR För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening Antagna vid konstituerande årsmöte den 2011-09-29 1 Ändamål Martinskolans och Martingårdarnas föräldraförening

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET

VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Sida 1 VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Förbundsstämman 2011 antog värdegrunden för Civilförsvarsförbundets verksamhet på lokal, regional och nationell nivå med där ingående värden rangordnade i den

Läs mer

Offensivt styrelsearbete

Offensivt styrelsearbete Lärgruppsplan Offensivt styrelsearbete Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Offensivt styrelsearbete.

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Mer om Idrottens föreningslära hittar du på www.sisuidrottsutbildarna.se. Mötet, samtalet och sökandet är nycklarna

Mer om Idrottens föreningslära hittar du på www.sisuidrottsutbildarna.se. Mötet, samtalet och sökandet är nycklarna Lärgruppsplan Allt kommunicerar Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Allt kommunicerar.

Läs mer

För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar. Man kan: med Man kan): a) Idéer nya sätt att nå nya medlemmar (idéerna ska börja

För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar. Man kan: med Man kan): a) Idéer nya sätt att nå nya medlemmar (idéerna ska börja Handledning För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar Diskutera, prioritera och skriv här det ni vill och ska förverkliga. Gå därför igenom de idéer och tankar ni tagit upp under arbetet

Läs mer

Mål och riktning från förbund och distrikt

Mål och riktning från förbund och distrikt SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2019 Innehållsförteckning Mål och riktning 2018 2021 från förbund och distrikt...2 Värdegrund...2 SPF Seniorerna Leksand...3 A. t med föreningens verksamhet...3 B.

Läs mer

SV Västra Götalands Stadgar

SV Västra Götalands Stadgar SV Västra Götalands Stadgar Stadgar för SV Västra Götaland (SVs Regionförbund i Västra Götalandsregionen) 1 Syfte SVs Regionförbund i Västra Götaland (SV Västra Götaland) är en ideell förening som har

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Strategisk plan för Svensk orientering

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Strategisk plan för Svensk orientering Svensk orientering Världens bästa Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Strategisk plan för Svensk orientering Svensk orienterings vision Dit vill vi! Svensk orientering, världens bästa!

Läs mer

vad är det för vits med samordningsförbund problemet lösningen vitsen

vad är det för vits med samordningsförbund problemet lösningen vitsen vad är det för vits med samordningsförbund? problemet lösningen vitsen Vi vänder oss till alla er som har intresse för välfärdsfrågor. Syftet är att uppnå större förståelse för samordningsförbundens verksamhet

Läs mer

BK betänkande avseende årsredogörelse och årsredovisning

BK betänkande avseende årsredogörelse och årsredovisning årsredogörelse och årsredovisning Återigen en imponerande uppräkning av aktiviteter Det vi saknar är en tydlig måluppföljning Vi har haft en fokuserad resurs på insamlingar Analys av resultatet av denna

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Målgrupp Projektet riktar sig till personer inom LSS- verksamhet inom de kommuner som ingår i leader Folkungalands område. I första hand är detta projekt riktat

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN PORTGRUPPEN 2018

VERKSAMHETSPLAN PORTGRUPPEN 2018 VERKSAMHETSPLAN PORTGRUPPEN Om dokumentet Detta dokument syftar till att beskriva vilka verksamhetsområden Portgruppen ska fokusera på och målmedvetet arbeta med. Dokumentet utgår från Portgruppens övergripande

Läs mer