DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Hans Wallöf/Lotten Rudberg Flismark. Tjänsteutlåtande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Hans Wallöf/Lotten Rudberg Flismark. Tjänsteutlåtande 2010-11-26"

Transkript

1 DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Hans Wallöf/Lotten Rudberg Flismark Tjänsteutlåtande (5) Socialnämnden SN 2009/0043 Utvärdering av gemensam beroendemottagning med Vaxholms stad Förslag till beslut Socialnämnden beslutar enligt tjänstutlåtande SN 2009/0043, daterat , godkänna utvärderingen beträffande i vilken grad tillkomsten av patienter från Vaxholm påverkat den integrerade beroendemottagningen och socialkontoret i övrigt. Margareta Heimer socialdirektör Gunila Stenzelius enhetschef Bakgrund Sedan april 2008 har Beroendecentrum Stockholm och Danderyds socialkontor samlokaliserat sina verksamheter i en integrerad beroendemottagning i socialkontorets lokaler i Mörby centrum. Avsikten med samlokaliseringen är dels att genom sammantagna insatser erbjuda en ökad kvalitativ vård till personer med ett missbruk/beroende dels att skapa samverkansfördelar för berörd personal. Liknande verksamheter finns inom de flesta kommuner i länet. Under våren 2009 ställde landstingets beroendevård och Vaxholms stad en gemensam fråga till socialnämnden i Danderyd om den integrerande beroendemottagningen även kunde ta emot personer från Vaxholm. I Vaxholm var beroendevården under avveckling. Personal fanns tillgänglig endast under några timmar per vecka. Landstinget hade för stora och för kostsamma lokaler i förhållande till antalet besökare/patienter. Det hade inte varit möjligt att få tag i någon ändamålsenlig lokal där säkerhetsaspekterna kunnat tillgodoses. I diskussionerna som fördes framkom förslaget om att Vaxholmsmottagningen skulle flytta till, och bli en del av den i Danderyd befintliga beroendemottagningen. Det kommunala missbruksarbetet skulle även fortsättningsvis bedrivas i Vaxholm. Socialnämnden beslöt vid sitt sammanträde , 37, att bland annat godkänna att landstingets del av beroendemottagningen i Vaxholm samlokaliseras med Danderyds integrerade beroendemottagning samt att ge socialkontoret i uppdrag att utvärdera skeendet.

2 2(5) Utvärdering Utvärderingens frågeställning har varit i vilken grad tillkomsten av patienter från Vaxholm påverkat den integrerade beroendemottagningen och socialkontoret i övrigt. Intervjuer har under hösten 2010 hållits med Evelyn Dalili, tidigare chefssjuksköterska för beroendemottagningen Melina Ghassemi, nuvarande chefssjuksköterska för beroendemottagningen Desirée Sjölin, IFO-chef och Sara Ahrén, socialsekreterare från Vaxholms socialförvaltning Gunila Stenzelius, enhetschef och Madeleine Nilsson, telefonist/receptionist på Danderyds socialkontor Nedan följer en sammanfattning av de synpunkter som framkommit under intervjuerna. Beroendecentrum Stockholm Beslutet att slå ihop mottagningarna ifrån Vaxholm och Danderyd var nödvändigt utifrån mottagningarnas perspektiv och de krav som ställs från landstingets beställare. Verksamheten var sårbar En större personalgrupp ger fördelar Det var svårt att nå upp till ställda kvalitetskrav i en liten verksamhet Det gick inte att anordna nödvändiga säkerhetskrav Mottagningarna måste utföra en tillräcklig prestation Patientunderlaget i Vaxholm är litet Innan sammangåendet hade beroendemottagningen i Danderyd en heltid sjuksköterska (varav en del av arbetstiden utförs på Stocksunds vårdcentral) och en läkare på 20 %. Efter sammangåendet finns det 2,75 sjuksköterska och 40 % läkartid. Då arbetsgruppen blivit större fanns det tankar på att fördela olika ansvarsområden och utveckla arbetet på olika vis. Sjuksköterskan på 75 % skulle arbeta mot Vaxholm och patienterna därifrån. En heltid sjuksköterska skulle arbeta motsvarande mot Danderyd. En heltid sjuksköterska skulle få en uppgift som case manager, dvs. arbeta med ett antal personer med komplexa vårdbehov, för båda kommunerna. På grund av lång tids sjukdom och att en sjuksköterska sagt upp sig har det varit svårt att hittills komma vidare i denna planering. För beroendemottagningen i Danderyds del har sammanslagningen med Vaxholm inneburit ökade personalresurser. För närvarande bedöms resurserna på mottagningen i Mörby vara större än behovet, större än patientunderlaget. Under perioden 1/1-21/ var 22 vaxholmspatienter aktuella på mörbymottagningen. Två stycken var aktuella en speciell dag, den 20/10. Motsvarande period var 82 danderydspatienter aktuella. 42 var aktuella den 20/10.

3 3(5) Lokalsituationen på socialkontoret är ett bekymmer för landstinget. Det finns inte rum för tre sjuksköterskor där samtidigt. Det finns inget rum som chefssjuksköterskan som är chef över flera mottagningar kan ha som sitt. Bristen på tillgång till rum är otillfredsställande såväl ur arbetsmiljö (en personal har slutat på grund av detta) som för säkerhet, då man även behöver planera för förvaring av medicin etc., och för det ändamålet behöver ett särskilt rum. För arbetsgruppen är det viktigt att ha tillgång, närhet till sin chef. Även för samarbetet med kommunens socialtjänst är det angeläget att chefssjuksköterskan tillbringar mer tid i Danderyd och är närvarade vid t.ex. behandlingskonferenser. Landstinget har tillgång till tre rum. Rum 1 Där sitter läkaren två dagar i veckan. Övig tid kan chefssköterskan disponera rummet. Rum 2 En sjuksköterska på heltid. Rum 3 En sjuksköterska på heltid. Ett rum saknas för den tredje sjuksköterskan. Idag kommer alla besökare till mottagningen via socialkontorets reception. Samarbetet med personalen i receptionen fungerar bra. Information förs över på ett smidigt och fungerande sätt. På sikt önskar landstinget att mottagningen lokalmässigt skulle finnas mer för sig ihop med de socialsekreterare som arbetar med missbruk och att de tillsammans skulle ha en gemensam reception. Idag är det inte tillfredsställande ur sekretess- och integritetshänseende att en patient ska behöva gå igenom en stor del av socialkontorets korridor för att komma till de rum som landstinget disponerar. För övrigt är lokalerna fina och ändamålsenliga. Det är positivt att även landstinget kan boka och använda de besöksrum som finns. Kontakten och samarbetet med socialkontorets personal är gott. Vaxholms socialförvaltning Vaxholms ambition med att ingå i en gemensam beroendemottagning är att minska missbruk av alkohol och andra beroendeframkallande medel samt motverka att missbruket sprids till nya grupper. Några omständigheter har inneburit att man inte fått ihop samarbetet som förväntats: En missbruksarbetare inom kommunen avled plötsligt och oväntat. Under en period sköttes missbruksarbetet därefter av en konsult. Den missbruksarbetare som sedermera rekryterades fick inte förlängt efter provanställningen. Det framkom att kontakten mellan Vaxholms handläggare och landstinget inte fungerade optimalt. Den sjuksköterska på beroendemottagningen som hade ett särskilt ansvar mot Vaxholm har slutat. Beroendemottagningens case manager är långtidssjukskriven. Socialförvaltningen i Vaxholm anser att man ännu inte haft möjlighet att bygga upp fungerande samverkansformer mellan förvaltningen och beroendemottagningen. Det beror bl.a. på att det varit oklart vilka personer på beroendemottagningen som ska arbeta mot Vaxholm.

4 4(5) Ett skäl till att Vaxholm eftersträvade en gemensam beroendemottagning med Danderyd och landstinget var att få till en ökad kvalitet i arbetet och få tillgång till fler specialistkompetenser. Den tidigare beroendemottagningen som var lokaliserad i Vaxholm var sårbar avseende personal. Den uppgjorda planeringen är att en socialsekreterare från Vaxholm besöker mottagningen i Mörby en dag i veckan. Då sker behandlingskonferenser, träffar med läkare och annan landstingspersonal. Handläggare från Vaxholm kan även överenskomma om olika möten andra dagar i enskilda ärenden eller vid behov. Förutom dessa kontakter sker utbyte på chefsnivå. För framtiden är önskemålet att en av beroendemottagnings sjuksköterskor regelbundet kommer till Vaxholm, har kontakt med socialförvaltningen och husläkarmottagningen och deltar i trepartsmöten. En del patienter skulle då inte behöva besöka mottagningen i Mörby utan få sitt medicinska stöd i Vaxholm. Detta är särskilt viktigt för dem som är svårfångade. Det behöver inte finnas någon oro över att personer med missbruk skulle flytta till Mörby centrum med omgivning. Vaxholm har ett fåtal s.k. A-lagare. Dessa befinner sig i Vaxholm och är väl kända. En person med missbruksproblem i Vaxholm är oftast en medel- och höginkomsttagare med vanligtvis ett socialt skyddsnät. I de kontakter som socialförvaltningen haft med personer som besökt mottagningen i Mörby framkommer att bemötandet är bra, från första kontakten med receptionen och vidare. Bilden ges av en professionell och kompetent personal. Socialförvaltningen är tacksam över att kunna använda de samtalsrum som finns i Mörby. Danderyds socialkontor Socialkontorets reception har inte fått några nya arbetsuppgifter i samband med hopslagningen av de två beroendemottagningarna. Det receptionen märker är att det är ett större antal besök till socialkontorets lokaler än tidigare. Beroendevården är noga med att varje dag lämna en lista till receptionen med namn på dagens patienter. Sker det någon förändring så informeras receptionen om det. Det praktiska tillvägagångssättet är att receptionen tar emot en patient som anmäler sin ankomst, ringer in till den person på mottagningen som ska träffa vederbörande och därefter hämtas besöket. Beroendemottagningens personal ansvarar för att följa sitt besök ut ur lokalerna. Varje dag kommer ett bud till receptionen och hämtar prover från mottagningen samt lämnar provsvar och, ibland, medicin etc. Post frankerar beroendemottagningens personal själva. De tar hand om sin egna inkomna post och de har en egen fax. Det har inte varit någon oro, något stök i väntrummet på grund av att vaxholmspatienterna kommer till lokalerna i Mörby. Det finns inte heller någon kännedom om att

5 5(5) övriga besökare skulle ha påverkats negativt på något sätt. Det kommer inga berusade, påverkade patienter till mottagningen. Uppfattningen från socialkontorets missbruksgrupp är att de i sitt arbete inte har påverkats av att patienter från Vaxholm tas emot i den gemensamma beroendemottagningen. Det som har påverkat arbetet är de vakanser som under tid har funnits inom landstingets personal. Den planerade case manager-verksamheten har inte kommit igång som planerat. Det har inte varit någon kontinuitet gällande mottagningens sjuksköterskor. Den sjuksköterska som arbetar mot Danderyds kommun har varit tyngd av arbete. Även läkaren har varit pressad, vilket påverkat möjligheten till att få akuta läkartider. Landstinget har inte haft möjlighet att medverka i gruppverksamhet som t.ex. anhöriggruppen. Trots situationen inom landstinget är uppfattningen från socialkontorets missbruksgrupp att klienter och patienter från Danderyd har fått behövlig hjälp och vård. Socialkontorets synpunkter och förslag Av intervjuerna är det inget som framgår att tillkomsten av patienter från Vaxholm påverkar verksamheten inom den integrerade beroendemottagningen eller socialkontoret. Antalet vaxholmspatienter är inte stort. Det som framkommer är att den gemensamma beroendemottagningens arbete påverkats av personalsituationen inom landstinget. Planerad verksamhet har inte kommit igång och samarbetet har inte kunnat utvecklas som det var tänkt. Det finns utvecklingsområden som bör diskuteras, men det ska inte göras inom ramen för utvärderingen. En, för landstinget, viktig fråga är bristen på rum. Socialkontoret vill kommentera ett par av uppgifterna från beroendevården. Den första är kontorets uppfattning om att bemanningen i Danderyd innan samgåendet var 50 % sjuksköterska och inte en heltid. Den andra kommentaren är att förutom tillgången till tre arbetsrum har beroendevården även förfogande över ett behandlingsrum för undersökningar mm.

Förslag till kvalitetsgaranti för vuxna som söker vård och behandling för missbruks- /beroendeproblem

Förslag till kvalitetsgaranti för vuxna som söker vård och behandling för missbruks- /beroendeproblem SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR DNR 3.2-0538/2011 SID 1 (7) 2011-10-28 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Förslag till kvalitetsgaranti

Läs mer

Boendestöd och case manager, slutrapport

Boendestöd och case manager, slutrapport HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-12 DNR 100-09-500 SDN 2009-03-19 Handläggare: Lena Ahlsén Telefon: 508 23 303 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 1(6) version 2010-01-04 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE Överenskommelsen om samverkan är en lokal överenskommelse mellan socialnämnden i Danderyds kommun genom Socialkontorets vuxenenhet och Stockholms läns

Läs mer

Socialkontoret, Mörby centrum

Socialkontoret, Mörby centrum 1(7) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl 15:00-18:55 Paragrafer 29-34 Beslutande Carina Erlandsson (M) Ersättare Birgitta Lindgren (FP) Maria Edwall (M) Mikael Adersteg (MP) Elisabeth

Läs mer

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg www.pwc.se Revisionsrapport Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14) Socialnämnden

DANDERYDS KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14) Socialnämnden DANDERYDS KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl. 18.30-19:55 Paragrafer 38 48 Beslutande Ersättare Tjänstemän Utses att justera Carina Erlandsson

Läs mer

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd 2014-12-18

Läs mer

Till dig som söker stöd och råd för missbruk av alkohol och andra droger

Till dig som söker stöd och råd för missbruk av alkohol och andra droger Till dig som söker stöd och råd för missbruk av alkohol och andra droger Individ- och familjeomsorgens vuxenavdelning På vuxenavdelningen missbruk arbetar socialsekreterare, öppenvårdssamordnare, behandlingsassistent

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ ALL-TEAMET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Gunnel Öhrming Telefon: 08-50803203 Gudrun Johansson Telefon: 08-508

Läs mer

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-11-26 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-12-16 Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Förslag till

Läs mer

LOB, tillnyktring och abstinensvård

LOB, tillnyktring och abstinensvård LOB, tillnyktring och abstinensvård Bakgrund 2014-2016 Satsning beträffande förbättrade stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagande av berusade personer. (Regeringsbeslut II:6) Utveckla alternativa

Läs mer

Huvudmannaskap, ledning och organisation av Gullmarsplans ungdomsmottagning

Huvudmannaskap, ledning och organisation av Gullmarsplans ungdomsmottagning ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.1.-299/2012 SID 1 (8) 2012-05-07 Handläggare: Lotta Gillhardt Telefon: 08-508 14 019 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors. Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården

Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors. Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården 2015-09-15 1(7) Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården Samverkan mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård när det gäller personer

Läs mer

BEROENDECENTRUM I NORRBOTTEN

BEROENDECENTRUM I NORRBOTTEN SAMVERKANSAVTAL mellan landstinget och kommunerna gällande BEROENDECENTRUM I NORRBOTTEN 1 Bakgrund och syfte Genom ändringar i hälso- och sjukvårdslagen och i socialtjänstlagen från den 1 juli 2013 infördes

Läs mer

Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration

Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Lotten Rudberg Flismark Tjänsteutlåtande 2011-04-14 1(5) Socialnämnden den 24 maj 2011 SN 2011/0028 Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration

Läs mer

Uppföljning av träfflokal Ringen och boendestöd

Uppföljning av träfflokal Ringen och boendestöd DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Lotten Rudberg Flismark Tjänsteutlåtande 2009-06-30 1(5) SN 2009/0077 Uppföljning av träfflokal Ringen och boendestöd Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Yttrande över motion 2016:20 av Tara Twana (S) om åtgärder för att motverka våld mot hemlösa missbrukande kvinnor

Yttrande över motion 2016:20 av Tara Twana (S) om åtgärder för att motverka våld mot hemlösa missbrukande kvinnor Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Mats Nilsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 1 (3) HSN 2016-2856 Yttrande över motion 2016:20 av Tara Twana (S) om åtgärder

Läs mer

HANDLÄGGNING AV VUXNA MISSBRUKARE SAMT VUXNA ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE

HANDLÄGGNING AV VUXNA MISSBRUKARE SAMT VUXNA ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE Individ- och familjeomsorgen Socialförvaltningen HANDLÄGGNING AV VUXNA MISSBRUKARE SAMT VUXNA ANHÖRIGA OCH NÄRSTÅENDE Handläggare: Befattning Sara Bouacid Socialsekreterare Upprättad: 2014-01-28 Version:

Läs mer

Ärenden. Södertälje stadshus, lokal Dirigenten Johan Karlsson Rose-Marie Jacobsson (S) 1. Upprop. 2. Protokollets justering

Ärenden. Södertälje stadshus, lokal Dirigenten Johan Karlsson Rose-Marie Jacobsson (S) 1. Upprop. 2. Protokollets justering 1 (3) KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2018-01-29 SOCIALNÄMNDEN Tid 2018-01-29 klockan 17.15 Plats Sekreterare Ordförande Södertälje stadshus, lokal Dirigenten Johan Karlsson Rose-Marie Jacobsson (S) Ärenden

Läs mer

ABCDE. Dubbeldiagnosprojektet Team-ett, utvärdering och rapport. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Dubbeldiagnosprojektet Team-ett, utvärdering och rapport. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Avdelningen för strategi och stöd N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2002-09-02 DNR 510-597/02 Handläggare: Riitta Sköld Tfn: 508 09 307 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Dubbeldiagnosprojektet

Läs mer

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda jl Socialstyrelsen T/Region SydvästlSek2 Maria Björklund maria.bjorklund@socialstyrelsen.se BESLUT 2011-01-21 Dnr 1(14) Arken Vård och Behandling AB Stora Långared 447 94 Vårgårda Huvudman Arken Vård och

Läs mer

Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i

Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i Stockholms län Samverkan i missbrukar- och beroendevården

Läs mer

Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB i Uppsala län

Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB i Uppsala län SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-09-02 Diarienummer SCN-2015-0283 Socialnämnden Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB

Läs mer

Förslag till förlängning av Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län

Förslag till förlängning av Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-11 1 (5) HSN 1302-0168 Handläggare: Jocelyne Ängeslevä Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-03-18, p 5 Förslag till förlängning av Policy för att

Läs mer

Vad krävs för att beakta barns behov av information, råd och stöd?

Vad krävs för att beakta barns behov av information, råd och stöd? Vad krävs för att beakta barns behov av information, råd och stöd? Utveckling av barn- och föräldrastöd vid Beroendecentrum Stockholm (BCS) Barn och unga i familjer med missbruk 2 december 2013 Christina

Läs mer

Lena Ringstedt (C) Robert Swartling (C) Fredrik Palmqvist (FP) Anita Dath (M) tj ers Elisabeth Frostell (M) tj ers

Lena Ringstedt (C) Robert Swartling (C) Fredrik Palmqvist (FP) Anita Dath (M) tj ers Elisabeth Frostell (M) tj ers 1(6) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl 18:30-19:25 Paragrafer 113-116 Beslutande Carina Erlandsson (M), ordförande Ersättare Birgitta Lindgren (FP) Johan Gröndal (M) Ruby Rosén

Läs mer

Margareta Heimer, socialdirektör Maria Victorin, nämndsekreterare Cristine Dahlbom Nygren, enhetschef. Dorothea Hårleman.

Margareta Heimer, socialdirektör Maria Victorin, nämndsekreterare Cristine Dahlbom Nygren, enhetschef. Dorothea Hårleman. Sammanträdesdatum Plats och tid Östergårds, Danderyd 17.00 18.00 Paragrafer 158-177 Beslutande Övriga deltagare Isabella Jernbeck (M) Dorothea Hårleman (KD) Anna-Lena Corell (M) Inge Telander (M) Cecilia

Läs mer

Samordnade insatser vid psykisk sjukdom och missbruk

Samordnade insatser vid psykisk sjukdom och missbruk Samordnade insatser vid psykisk sjukdom och missbruk CM-team för samsjuklighetsgruppen i Jönköpings län med lokala variationer och anpassning även till den lilla kommunen. Aili Sölling, CM i Vetlanda Jennie

Läs mer

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Case manager och ACT för samsjuklighetsgruppen Nationellt och lokalt

Case manager och ACT för samsjuklighetsgruppen Nationellt och lokalt Case manager och ACT för samsjuklighetsgruppen Nationellt och lokalt Basutbildning riskbruk, missbruk och beroende 20131112 Rosensalen Jönköping Katarina Landin CM-coach och FoU-ledare Undersköterska och

Läs mer

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 1 september

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 1 september Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2012-10-30 P 6 Anna Arengård TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-18 PaN V1111-04350-50 K 1935-2011 Återföring Bristande sekretess Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Projekt samsjuklighet

Projekt samsjuklighet Projekt samsjuklighet Projektets mål Kommunerna, psykiatrin och primärvården ska i samverkan arbeta för målgruppen personer med psykisk störning/sjukdom och ett samtidigt missbruk tas om hand inom ramen

Läs mer

Verksamhetsuppföljning boendestöd och resultat av NSPH:s brukarundersökning Dnr SN13/82-700

Verksamhetsuppföljning boendestöd och resultat av NSPH:s brukarundersökning Dnr SN13/82-700 2014-11-13 Inger Norin Utvecklingsledare 08 560 397 98 inger.norin@ekero.se Socialnämnden Verksamhetsuppföljning boendestöd och resultat av NSPH:s brukarundersökning Dnr SN13/82-700 Förslag till beslut

Läs mer

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 2019-02-08 Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 1 Innehåll 2 Bakgrund s 3 3 Mål s 4 4 Metod s 4 5 Genomförande s 4 6 Modell s 5 7 Målgrupp

Läs mer

Projekt tillgänglig vårdcentral. Helsa vårdcentral Spiran

Projekt tillgänglig vårdcentral. Helsa vårdcentral Spiran Projekt tillgänglig vårdcentral Helsa vårdcentral Spiran Problemområden Otillräcklig telefontillgänglighet Ont om läkartider till nybesökspatienter Långa väntelistor Projektets arbetsgång Uppstart februari

Läs mer

Rutin vid misstanke om droganvändning

Rutin vid misstanke om droganvändning Rutin vid misstanke om droganvändning 2018-10-19 Rutin vid misstanke om och vid konstaterad droganvändning i grund- och gymnasieskolan samt vid fritidsgårdar SN 2018/0210-1 Syftet med rutinen är att underlätta

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 3 juni 2014 ett principärende rörande bristande samverkan kring ett flerfunktionshindrat barn.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 3 juni 2014 ett principärende rörande bristande samverkan kring ett flerfunktionshindrat barn. 1 (4) Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2015-02-03 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-12-18 PaN 1210-04469-52 K 2852-2012 HSN 1210-1310 Återföring Bristande samverkan Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Protokoll Förvaltningsråd

Protokoll Förvaltningsråd Protokoll Förvaltningsråd Datum: 2012-05-31 Plats: Socialkontoret Närvarande: Christin Elofsson-Arons, Marie van-geffen Blomberg, Adam Sundstedt, Magnus Bjurman, Pia Ström, Lars Hansson, Lena Wörlund,

Läs mer

Verksamhetsplan Socialjouren Nordost SN

Verksamhetsplan Socialjouren Nordost SN Verksamhetsplan Socialjouren Nordost 2017 12 SN 2017.061 89 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2017-04-21 DNR SN 2017.061 MARTIN FROM SID 1/1 NÄMNDSEKRETERARE MARTIN.FROM@VALLENTUNA.SE

Läs mer

Yttrande över ansökan från Vårdcentralen Smeden AB om att få starta en familjecentral

Yttrande över ansökan från Vårdcentralen Smeden AB om att få starta en familjecentral Barn- och utbildningsnämnden 2016-09-21 Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsenheten BUN/2016:293 Lars Niska 016-710 24 46 1 (1) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över ansökan från Vårdcentralen

Läs mer

Forshaga Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5

Forshaga Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5 Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa socialtjänst) 1 3. Samverkan inom kommunen 1 4. Samverkan

Läs mer

Tjänsteutlåtande DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret. Fördjupad analys av ekonomiska effekter av introduktionsersättning SN 2009/0031

Tjänsteutlåtande DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret. Fördjupad analys av ekonomiska effekter av introduktionsersättning SN 2009/0031 DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-02-23 1(5) SN 2009/0031 Fördjupad analys av ekonomiska effekter av introduktionsersättning Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att 1. vidhålla

Läs mer

Bertil Grahn tj ers Birgitta Lindgren (FP) Wiveca Haas (FP) Ulla Lilja (S) tj ers Dorothea Hårleman (KD) tj ers

Bertil Grahn tj ers Birgitta Lindgren (FP) Wiveca Haas (FP) Ulla Lilja (S) tj ers Dorothea Hårleman (KD) tj ers 1(17) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl 17:30-18.45 Paragrafer 134-147 Beslutande Isabella Jernbeck (M) Ersättare Lena Ringstedt (C) Bigitta Sundman (M) Anna-Lena Corell (M) Johanna

Läs mer

Vårdgaranti för missbruksvård

Vårdgaranti för missbruksvård HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2008-04-08 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Sdn 2008-04-23 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009 Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009 Uppföljning av kvalitetsgarantier inom socialförvaltningen 2009 Bakgrund Socialnämnden införde kvalitetsgarantier inom äldreomsorgen, individ-

Läs mer

Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB i Uppsala län SN 2015/273

Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB i Uppsala län SN 2015/273 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Eleonor Hedberg 2015-09-03 SN 2015/273 Områdeschef Socialnämnden Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits

Läs mer

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik 1 Missbruksorganisationer i Stockholm Historik Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Olika behandlingstraditioner och personberoende Sjukvård socialtjänst på olika håll Tillnyktring avgiftning behandling

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-02-11 Socialnämnden den 8 mars 2010. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Margareta Funemyr

Tjänsteutlåtande 2010-02-11 Socialnämnden den 8 mars 2010. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Margareta Funemyr DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Margareta Funemyr Tjänsteutlåtande 2010-02-11 Socialnämnden den 8 mars 2010 1(8) SN 2010/0022 Kvalitetsuppföljning av hälso- och sjukvården på bostäder med

Läs mer

Integrerad Missbruksverksamhet i Östersund/Jämtland; presentation för styrgruppen den 18 december 2014

Integrerad Missbruksverksamhet i Östersund/Jämtland; presentation för styrgruppen den 18 december 2014 Integrerad Missbruksverksamhet i Östersund/Jämtland; presentation för styrgruppen den 18 december 2014 Bakgrund Från Kunskap till praktik; efter överenskommelsen mellan kommunerna och landstinget; fortsatt

Läs mer

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvård DATUM Hans Tanghöj 2007-05-03 DIARIENR Nämnden för Hälso- och sjukvård MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND Försäljningen av alkohol liksom den alkoholrelaterade dödligheten

Läs mer

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 ABCD Värmdö kommun Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-24 Diarienummer N132-0958/17 Handläggare Dan Larsson Telefon: 031-365 43 79 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se Yttrande till Inspektionen för vård och

Läs mer

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Gunilla Cruce Socionom, Dr Med Vet POM-teamet & Vårdalinstitutet Samsjuklighet förekomst någon gång under livet ECA-studien

Läs mer

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Sammanfattning Detta bygger på av socialstyrelsen 2007 utfärdade nationella riktlinjerna

Läs mer

Enheten för ensamkommande barn

Enheten för ensamkommande barn Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-05-29 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-06-15 Enheten

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Anmälan av rapport om kartläggning av arbetet med genusperspektiv 1 i missbruksvården i Stockholms stad

Anmälan av rapport om kartläggning av arbetet med genusperspektiv 1 i missbruksvården i Stockholms stad SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERG RIPANDE SO CIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-03-21 Handläggare: Helena Petersson Telefon: 08-508 254 43 Till Socialnämnd Anmälan av rapport om

Läs mer

Granskning av kommunens matdistributionssystem inom äldreomsorgen

Granskning av kommunens matdistributionssystem inom äldreomsorgen Revisionsrapport Granskning av kommunens matdistributionssystem inom äldreomsorgen Mora kommun December 2007 Louise Cedemar Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 2.1 Bakgrund och

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2008-09-24 2 SN 117 Dnr 110.08 700 Muntlig information Lessebo hemtjänstområde Personal och enhetschef på Berghälla servicehus informerade om arbetet inom hemtjänsten och nämndens ledamöter

Läs mer

Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen

Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-11-03 Social- och omsorgskontoret Socialnämnden Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen Dnr: SN 17/064 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

SOSFS 2007:2 (M och S) Föreskrifter. Utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:2 (M och S) Föreskrifter. Utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:2 (M och S) Föreskrifter Utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Socialsekreterare om sin arbetssituation

Socialsekreterare om sin arbetssituation Socialsekreterare om sin arbetssituation SSR: Stina Andersson Synovate: Arne Modig Marika Lindgren Åsbrink 2008-04-01 S-114862 Synovate 2008 1 Om undersökningen Synovate har på uppdrag av Akademikerförbundet

Läs mer

Överenskommelse om förbättrade stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagandet av berusade personer

Överenskommelse om förbättrade stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagandet av berusade personer TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Johan Öhman johan.ohman@kristinehamn.se Datum 2015-09-22 Överenskommelse om förbättrade stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagandet av berusade

Läs mer

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende

Bilaga 1. Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Bilaga 1 Bilaga 1 Ansvar för boende, sociala insatser och hälso- och sjukvård i andra boendeformer än ordinärt boende Psykiskt funktionshindrade kan ibland behöva stödinsatser i form av annat boende än

Läs mer

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.4.1-634/2015 Sida 1 (8) 2015-10-16 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-50825611 Till Socialnämnden Utvärdering av kvalitetsgarantin

Läs mer

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten.

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten. Inledning Maskrosbarn är en ideell förening som arbetar med att förbättra uppväxtvillkoren för ungdomar som lever med föräldrar som missbrukar eller föräldrar som är psykiskt sjuka. Syftet med rapporten

Läs mer

Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen

Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen Sölvesborgs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Yttrande avseende Härbret/Loftet på Norrgården

Yttrande avseende Härbret/Loftet på Norrgården Datum 2012-05-25 Handläggare Datum Beteckning Socialstyrelsen Dnr. 9.2-23687/2012 Yttrande avseende Härbret/Loftet på Norrgården Socialstyrelsen har begärt in yttrande från socialnämnden med anledning

Läs mer

Margareta Heimer, socialdirektör Maria Victorin, nämndsekreterare Maria Strandell, enhetschef 141 Lotten Rudberg Flismark, kval utv 136-140

Margareta Heimer, socialdirektör Maria Victorin, nämndsekreterare Maria Strandell, enhetschef 141 Lotten Rudberg Flismark, kval utv 136-140 Sammanträdesdatum Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby C 18.00 19.45 Paragrafer 136-145 Beslutande Isabella Jernbeck (M) Ersättare Bo Wihlborg (KD) Anna-Lena Corell (M) (ej 138) Åke Alm (M) (

Läs mer

IFO-plan för Ydre kommun

IFO-plan för Ydre kommun IFO-plan för Ydre kommun 2009-2014 Antagen i Kommunfullmäktige 2008-12-15 66 1 Innehåll sida 1. Inledning 3 2. Mål 3 3. Nuläge 3 4. Särskilda grupper och områden 4 5. Samverkan 5 6. Framtida utmaningar

Läs mer

Information om socialnämndens verksamheter

Information om socialnämndens verksamheter SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 25 Information om socialnämndens verksamheter Hillevi Österbo, verksamhetschef och Erika Betelid, socialsekreterare informerar om BBIC och Förebyggande teamet. 26 Dnr 2015/21-792

Läs mer

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2010

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2010 Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2010 Uppföljning av kvalitetsgarantier inom socialförvaltningen 2010 Bakgrund Socialnämnden införde kvalitetsgarantier inom äldreomsorgen, individ-

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Datum Diarienummer SN 2018/0098 Milla Sörgärde

DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Datum Diarienummer SN 2018/0098 Milla Sörgärde Tjänsteutlåtande 1 (5) Socialnämnden 2018-09-10 Tjänsteutlåtande om Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) gällande projektet Kompisbyrån Danderyd Ärende Inför uppstarten av projektet

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

Socialtjänstens hus Dnr IFN 2015/ Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden

Socialtjänstens hus Dnr IFN 2015/ Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden 2018-02-13 Dnr IFN 2015/00127-030 1 Gunilla Westberg gunilla.westberg@vasteras.se Individ- och familjenämnden Socialtjänstens hus Bakgrund I maj 2014 biföll kommunfullmäktige en motion från (M) vilken

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:69 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:54 av Birgitta Rydberg m fl (fp) om gemensamma vårdenheter inom missbrukarvården Föredragande landstingsråd: Birgitta Sevefjord

Läs mer

Är primärvården för alla?

Är primärvården för alla? Länsförbundet Rapport 2011 i Stockholms län Är primärvården för alla? Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor (MAS) om primärvården för personer med utvecklingsstörning och autism I n l e d n i n g Våra medlemmar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamns kommun 1 av 5 Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008

Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008 1(6) Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun Generalsgatan

Läs mer

Telefontillgänglighet

Telefontillgänglighet Telefontillgänglighet En jämförande studie mellan två vårdcentraler 1 januari 31 oktober, 2005 Författare Anna-Lena Allerth, distriktssköterska Catarina Schander, distriktssköterska Vårdcentralen Billingen,

Läs mer

Socialtjänstens arbete med barn

Socialtjänstens arbete med barn Socialtjänstens uppgift 5 kap 1 SoL Socialnämnden skall - verka för att barn och ungdom växer upp under goda och trygga förhållanden - i nära samarbete med hemmen främja allsidig personlighetsutveckling

Läs mer

Eva Borelius-Zätterström (KD) Gunila Stenzelius, avd chef. Eva Borelius-Zätterström

Eva Borelius-Zätterström (KD) Gunila Stenzelius, avd chef. Eva Borelius-Zätterström 1(14) Plats och tid Östergårds, Danderydsvägen 144, 182 36 Danderyd, kl 17:00-18:00 Paragrafer 110-119 Beslutande Isabella Hökmark (M) Ersättare Lena Ringstedt (C) Bigitta Sundman (M) Ingar Beckman Hirschfeldt

Läs mer

Revisionsrapport* Missbruksvård. Oxelösunds kommun. September 2008 Lena Brönnert Inger Kullberg

Revisionsrapport* Missbruksvård. Oxelösunds kommun. September 2008 Lena Brönnert Inger Kullberg Revisionsrapport* Missbruksvård Oxelösunds kommun September 2008 Lena Brönnert Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Bakgrund och uppdrag...3 1.1 Revisionsfråga...3 1.2 Revisionsmetod...3 2 Granskningsresultat...4

Läs mer

ACT-teamet samlat stöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i Huddinge

ACT-teamet samlat stöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i Huddinge ACT-teamet samlat stöd för personer med psykisk sjukdom och missbruk i Huddinge 2012-04-18 Anne Holmqvist Enhetschef öppenvårdsenheten Missbrukssektionen 1 ACT betyder Assertive Community Treatment ungefär

Läs mer

Riktlinjer för missbruksvård

Riktlinjer för missbruksvård Riktlinjer för missbruksvård Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Vård och omsorgsnämnden 2017-05-30 2018-05-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Utvecklingsstrateg Castor VON.2017.36

Läs mer

Svar på revisionsrapport "Granskning av vården för personer med beroende- och missbruksproblematik"

Svar på revisionsrapport Granskning av vården för personer med beroende- och missbruksproblematik 0 Österåker Sammanträdesprotokoll för Socialnämnden 2018-01-25 SN 1: 7 Dnr. SN 2017/0064 Svar på revisionsrapport "Granskning av vården för personer med beroende- och missbruksproblematik" Socialnämndens

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 2014-08-27 BUN 2013.0517 Handläggare: Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning I juni 2010 antogs en principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler

Läs mer

Verksamhetsberättelse socialjouren 2016

Verksamhetsberättelse socialjouren 2016 Verksamhetsberättelse socialjouren 2016 Kommungemensam socialjour Essunga, Grästorp, Gullspång, Götene, Falköping, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda, Vara Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Värmdö kommun. Samverkan kommun och landsting Förstudie. KPMG AB Offentlig sektor 2012-01-17 Antal sidor: 7

Värmdö kommun. Samverkan kommun och landsting Förstudie. KPMG AB Offentlig sektor 2012-01-17 Antal sidor: 7 Samverkan kommun och landsting Förstudie KPMG AB Offentlig sektor Antal sidor: 7 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 2.

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Socialnämnden Sammanträdesdatum 2016-06-21 Ärendelista 65 Dnr 2016-000080 Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik 66 Dnr 2016-000140 Förstudie lokaler för

Läs mer

2006-09-01. Dnr SN 2006/81. Riktlinjer. Insatser till personer med missbruk och beroendeproblem

2006-09-01. Dnr SN 2006/81. Riktlinjer. Insatser till personer med missbruk och beroendeproblem 2006-09-01 Dnr SN 2006/81 Riktlinjer Insatser till personer med missbruk och beroendeproblem Nacka kommun Innehåll INLEDNING...1 LAGSTIFTNING...1 KOMMUNENS UTGÅNGSPUNKTER...2 HANDLÄGGNING OCH DOKUMENTATION...2

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-11-20, klockan 13.30 15.05 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

Överenskommelse i Jönköpings län omgemensam satsning för förbättrade. stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagande av berusade personer

Överenskommelse i Jönköpings län omgemensam satsning för förbättrade. stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagande av berusade personer MISSIV 1(2) 2015-09-04 LJ 2014/628 Regionsledningskontoret Folkhälsa och sjukvård Nämnden för Folkhälsa och Sjukvård Överenskommelse i Jönköpings län omgemensam satsning för förbättrade stöd- och behandlingsinsatser

Läs mer

Samverkansberedningen (SvB) Kommun och Landsting

Samverkansberedningen (SvB) Kommun och Landsting och Samverkansberedningen (SvB) Kommun och Landsting 29 Justering av protokoll... 2 30 Delgivning av protokoll... 3 31 Presentation av ny förvaltningschef socialförvaltningen... 4 32 Samarbete mellan individ-

Läs mer

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Rolf Samuelsson (MP) 2011-02-04 ordförande Till socialnämnden Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt

Läs mer

Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter.

Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter. Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter. Kontaktperson Enhetschef Jan Rönnberg Box 24156 104 51 Stockholm Tele: 508 10 000 vx Mail: jan.ronnberg@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

och omsorgsavdelningen / beställare N ORRMALMS S TADSDELSFÖRVALTNING

och omsorgsavdelningen / beställare N ORRMALMS S TADSDELSFÖRVALTNING Vård och omsorgsavdelningen / beställare N ORRMALMS S TADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2003-03-05 DNR 510-204/03 Handläggare: Mikael Josephson Tfn: 08-508 09 035 Norrmalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer