SÅ KAN DITT FÖRETAG JOBBA MED ETIK OCH SOCIALT ANSVARSTAGANDE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÅ KAN DITT FÖRETAG JOBBA MED ETIK OCH SOCIALT ANSVARSTAGANDE"

Transkript

1 SÅ KAN DITT FÖRETAG JOBBA MED ETIK OCH SOCIALT ANSVARSTAGANDE

2 Innehållsförteckning Inledning 3 Företagens handlingskraft viktig 4 Detta är csr 4 Socialt ansvarstagande kan öka din konkurrenskraft 7 Så kan du arbeta med csr-frågor 9 Uppförandekoder som verktyg 10 Så undviker ditt företag att bryta mot mänskliga rättigheter 14 Miljön en viktig del i csr-arbetet 15 Näringslivet har ansvar för kemikalier på marknaden 15 För dig som vill veta mer 16 Europeiskt företagsinitiativ 18 Bättre resultat genom samarbete 19 Internationella flerpartsinitiativ 20 Konsument & intresseorganisationer (Ngo:s) i Sverige 22 Blandade tips 22 Så arbetar Lindex med socialt ansvar csr 24 Så arbetar Svensk Handel med csr-frågor 26 Liten ordlista CSR = Corporate Social Responsibility (företagens sociala ansvar) innebär att som företag arbeta med etik och miljö i hela produktionsledet. Uppförandekod = Skriftliga regler för ett företags verksamhet. NGO = Icke-statlig intresseorganisation. Stakeholder = Företagets intressenter, exempelvis kunder, aktieägare och fackförbund.

3 Att arbeta med socialt ansvar CSR sprider ringar på vattnet Frågor om etik och socialt ansvar får allt större betydelse bland Svensk Handels medlemsföretag. Kanske inom ditt med? Helt klart är att frågor om socialt ansvar inte längre är en isolerad företeelse utan något som genomsyrar det dagliga arbetet och som även avspeglar hur ett företag uppfattas av omvärlden och inte minst av sina kunder. Alla företag, såväl stora som små, är beroende av kundernas efterfrågan. Därmed är de också de som allra snabbast behöver anpassa sig till de krav på etik och miljö som allt oftare ställs. Glädjande är att alltfler företag vill ta ansvar. Många svenska handelsföretag ligger i framkant och ställer höga krav på sina leverantörer. Företagens arbete med etik, mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden och miljö sprider sig som ringar på vattnet och bidrar till förbättrade arbetsförhållanden och till en hållbar utveckling. Svensk Handel är engagerade i CSR-frågorna och vi delar gärna med oss av vår kunskap. Att ta ett socialt ansvar innebär först och främst att företag försöker minimera de negativa effekter som ett företags verksamhet kan ha på människor och miljö. I den här broschyren får du tips och riktlinjer för hur du konkret kan arbeta med CSR-frågor. Fokus ligger på olika problem som är kopplade till kontroll och uppföljning i leverantörskedjan. Har ditt företag redan kommit en bit på väg? Då kan du hitta ytterligare inspiration att fortsätta och fördjupa arbetet. Det behöver inte vara komplicerat att arbeta med etik och socialt ansvar. En bra början är att svara på vad du och ditt företag tycker är okej. Men framförallt, vad tycker ni inte är okej? Lycka till med ditt CSR-arbete! Ann Christiansson ann.christiansson@svenskhandel.se

4 FÖRETAGENS HANDLINGSKRAFT VIKTIG Handel är ett av de viktigaste verktygen i arbetet att utveckla fattiga länder. Globaliseringen har bidragit till ökad insyn och engagemang bland företag, medier och allmänhet. Alltfler företag inser värdet av att ta hänsyn till mänskliga rättigheter och miljö i sin produktion. Särskilt som det är alltför vanligt att regeringar i utvecklingsländer brister i tillsynen av de lagar och regler som de själva står bakom. Regeringarna har många gånger signerat avtal, konventioner och deklarationer som ska ligga till grund för de krav som idag ställs på företagen. Därmed är regeringarna ytterst ansvariga för implementering, kontroll och efterlevnad av mänskliga rättigheter, arbetsrätt, korruptionsbekämpning, miljöhänsyn med mera. Bristerna i regeringarnas tillsyn förklaras ofta genom otillräckliga resurser och administrativ kapacitet. Det är i dessa lägen som företagens egna CSR-policy blir av särskilt stor betydelse. Som ansvarstagade företag är det viktigt att tänka på vilka möjligheter företaget har att påverka sin vardag och sin verksamhet. Att vara lyhörd och tänka efter minskar förhoppningsvis glappet mellan omvärldens krav på ansvar och företagets realistiska möjlighet att påverka i rätt riktning. Ett bra sätt är att lyssna på sina intressenter för att få inblick i vilka förväntningar som finns på företaget. DETTA ÄR CSR CSR står för Corporate Social Responsibility (företagens sociala ansvar). Tanken är att företag och marknadsaktörer frivilligt ska medverka till ett bättre samhälle och en renare miljö. CSR omfattar ekonomiska, miljömässiga och sociala frågor. Begreppet innefattar arbetsrättsfrågor, mänskliga rättigheter, miljöhänsyn och korruption. Vad innebär ett socialt ansvarstagande? I första hand handlar det om att företag ska försöka minimera de negativa effekter som ett företags verksamhet kan ha på människor och miljö. Ett socialt ansvarstagande är först och främst kopplat till ett företags kärnverksamhet. Myndigheter och organisationer har olika uppfattningar om vad som ska ingå i CSRbegreppet. Men det finns ett antal internationellt överenskomna lagar och konventioner som kan sägas utgöra själva kärnan för ett företags CSR-arbete.

5 FNs deklaration om mänskliga rättigheter Förenta Nationerna, FN, är den viktigaste globala aktören i arbetet med mänskliga rättigheter. Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna är ett unikt internationellt dokument som fastställer att alla människor har samma värde och rättigheter. Dokumentets betydelse har ökat med åren och utgör grunden för dagens omfattande globala och regionala nätverk för att skydda människors rättigheter. ILOs kärnkonventioner om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet Internationella arbetsorganisationen (ILO) är FNs fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. ILO främjar sysselsättning och bättre arbetsvillkor i hela världen, samt värnar om fackliga fri- och rättigheter. ILOs deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet slår fast fyra principer: Föreningsfrihet, organisationsrätt och erkännande av rätten till kollektiva förhandlingar. Avskaffande av alla former av tvångsarbete. Avskaffande av barnarbete (med skadligt barnarbete som första prioritet). Avskaffande av diskriminering i arbetslivet.

6 OECDs riktlinjer för multinationella företag OECDs riktlinjer för multinationella företag (Organization for Economic Co-operation and Development), är gemensamma rekommendationer till företag från 39 medlemsregeringar. Riktlinjerna har förhandlats fram i samarbete med fackföreningarnas, arbetsgivarnas och enskilda organisationers representanter vid OECD i Paris. OECDs riktlinjer innebär i korthet att företag bör: Respektera mänskliga rättigheter, bidra till en hållbar utveckling och de anställdas fortbildning. Ge god information om verksamheten, produkter och tjänster. Respektera de anställdas fackliga rättigheter, samarbeta med de anställdas representanter och motarbeta barnarbete. Sträva efter en bättre miljö. Inte ge mutor, främja öppenhet och de anställdas medvetenhet om företagets policy. Informera konsumenter om företagets produkter och etablera rutiner för att lösa konsumenttvister. Sträva efter att överföra teknik och kunskap till värdlandet. Inte samarbeta med konkurrenter så att konkurrensen hämmas. Global Compact Global Compact lanserades år 2000 av Kofi Annan, FNs förre generalsekreterare, med syfte att främja ett socialt och miljömedvetet ansvarstagande hos internationellt verksamma företag. Global Compact är en uppmaning till företagare att gå med i ett internationellt initiativ som ska föra samman företag med FN-organ, fackföreningar och det civila samhället för att stödja tio principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och mot korruption. Riodeklarationen om miljö och utveckling Riodeklarationen innehåller 27 principer som ska fungera som vägledning för miljöoch utvecklingsarbete. Deklarationen antogs 1992 vid Förenta Nationernas konferens i Rio om miljö och utveckling. Målet är att skapa en hållbar utveckling. En viktig del är försiktighetsprincipen som innebär att bara misstanken om att en verksamhet kan skada miljön ska leda till någon form av miljöåtgärd. FNs konvention mot korruption En global konvention mot korruption som förhandlats fram inom FN. Konventionen trädde i kraft 2005 och antogs året därpå av 140 stater.

7 SOCIALT ANSVARSTAGANDE KAN ÖKA DIN KONKUR- RENSKRAFT Att arbeta systematiskt med socialt ansvarstagande kan ge ett antal fördelar och därmed bidra till värdeskapande i företaget. Ett ökat socialt engagemang behöver inte betyda att dina varor blir dyrare. Du kan tvärt emot spara pengar eftersom ett bra CSRarbete kan bidra till en effektivare produktion och bättre arbetsförhållanden. Allt fler företag upptäcker att det finns många affärsmässiga fördelar med att ta ett aktivt socialt ansvar: Ökad konkurrenskraft, genom ett nära samarbete och goda kunskaper om dina leverantörer. Bättre förutsättningar att stärka ditt företags varumärke. Bättre koll på kundernas attityd till ditt företag. Bättre kontroll över riskerna, såväl finansiella som miljömässiga. Ökad möjlighet att attrahera, motivera och behålla medarbetare. Bättre kontroll på leverantörskedjan. Genom ökad effektivitet kan ditt företag spara pengar. Jobbar ditt företag med frågor kring etiskt och socialt ansvar? Idag ökar kraven på att företag ska respektera mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsrättsprinciper och miljöstandarder.

8

9 SÅ KAN DU ARBETA MED CSR-FRÅGOR Det spelar ingen roll vilken typ av verksamhet du har. Om du köper in eller säljer varor som tillverkats i något utvecklingsland behöver du förr eller senare ta ställning till CSR-problematiken. Börja med att utgå från ditt företags resurser och förutsättningar och fundera över vad just ditt företag har möjlighet att påverka. En åtgärd som att be att få besöka fabriken där varorna produceras innan du skriver kontrakt kan göra stor skillnad. Alla verksamheter som köper in eller säljer varor som tillverkas i ett utvecklingsland berörs av CSR-problematiken. Gör en riskanalys Börja med att titta över ditt sortiment och gör en riskanalys. Gör också en inventering över vilka resurser som ditt företag har till förfogande i CSR-arbetet och vad ni har möjlighet att fokusera på just nu. Välj ut ett par områden/frågor och koncentrera er på dem först. Som företag bör du dock alltid känna till var dina produkter tillverkas. Vilka länder köper du ifrån idag? Finns det några länder som anses vara mer högriskländer än andra? Handlar du exempelvis med Tyskland eller Kina? Börja med att koncentrera dig på ett eller ett par länder. Gå igenom ditt produktsortiment Som företagare är det viktigt att tänka igenom sina produkter. Fundera över vilka olika led som krävs för att ta fram produkterna. Kan det finnas risk för barnarbete eller stor miljöpåverkan under tillverkningen? Hur ser ditt leverantörsnätverk ut? Köper du från många leverantörer eller har du ett par huvudleverantörer? Gå igenom dina leverantörer och rangordna dem efter hur betydande de är för ditt företag. Utöver ovan nämnda kriterier bör du fokusera på antingen de med störst volym, högst försäljningsvärde eller de som tillverkar produkter efter din egen design eller varumärke. Samarbeta Samarbeta med andra företag inom branschen. Eller försök hitta en organisation som väl känner till förhållandena i respektive land. Tips på samarbetsorganisationer hittar du på sidan 16 och framåt i denna broschyr.

10 Ställ frågor om hur dina produkter tillverkas Detaljister, grossister och importörer alla kan ställa frågor. Ställ öppna frågor som leverantören/tillverkaren inte kan besvara med ett ja eller nej, exempelvis: hur tillverkas produkterna? hur säkerställs att barnarbete eller farliga kemikalier inte förekommer? Om det är möjligt, besök dina fabriker och titta på produktionen. Fråga om underleverantörer. Försök se om alla moment genomförs på fabriken. Tänk på att det finns en risk att vissa moment läggs ut på andra aktörer och att produkterna sedan förpackas i den stora fina fabriken. Ta ställning Börja med att besvara frågan: vad tycker jag och mitt företag är okej? Framförallt, sätt en lägsta nivå: vad är inte okej? Det här vill jag ta ansvar för. Det här vill jag börja med. Ha en idé och ett mål för vart du vill komma och vad du vill åstadkomma. Sätt upp långtidsplaner och försök uppnå olika delmål. Stå för det du gör. På så sätt vinner du respekt från omgivningen. Var realistisk och lova inte för mycket. Ha tålamod! Förändringsarbete tar tid. Du behöver inte göra allt rätt från början. Det viktiga är att ditt företag har viljan och försöker göra något. Uppförandekoder som verktyg Uppförandekoder (skriftliga regler för ett företags verksamhet) är det vanligaste verktyget i arbetet med etisk handel. Uppförandekoden antas av företaget och är ett frivilligt åtagande. Förutsättningen för ett framgångsrikt arbete är att uppförandekoden implementeras i hela företaget. Lika viktigt är att alla anställda inom företaget är väl insatta i hur företaget ska arbeta med CSR-frågor. På längre sikt handlar arbetet om att införa etiska ställningstaganden som en naturlig del i företagets affärsprocess. Det är dessutom viktigt att eftersträva öppenhet som tål insyn från utomstående. 10

11 Verktyg för etikfrågor Börja med att göra en nulägesanalys, det vill säga en kartläggning och genomgång av företagets förhållande till det sociala ansvaret och samhället i stort. Syftet är att identifiera vilka aspekter av socialt ansvarstagande som utmärker ditt företags verksamhet, produkter och tjänster: Stöd från högsta ledningen Hur ledningen ställer sig till att arbeta med socialt ansvarstagande är avgörande för om arbetet blir framgångsrikt eller inte. Företagets ledning måste engageras i frågorna och ge sitt godkännande i ett tidigt skede. Identifiera ansvarsfrågorna som berör företaget Ta ställning till vad ett socialt ansvarstagande innebär för ditt företag. Gå igenom de lagar och krav som ditt företag berörs av. Utvärdera hur det ser ut idag Beskriv de områden som identifieras som ditt företags sociala ansvar och se över riskområden. Identifiera ditt företags intressentgrupper Ta reda på intressenternas synpunkter och förväntningar på ditt företag. Transparens, mätbarhet och extern rapportering Utveckla och etablera interna och externa strategier för information om företagets CSR-policy. Se även över annan information som kan vara av intresse för utomstående. 11

12 En uppförandekod bör utgå från FNs konvention om mänskliga rättigheter och ILOs kärnkonventioner: Rätten till fackföreningsfrihet. Förbud mot barnarbete och tvångsarbete. Förbud mot diskriminering. Försäkran om reglerad arbetstid. Riktiga anställningar. Försäkran om att en säker arbetsmiljö garanteras. Garanti om korrekta löner. Uppförandekoden bör omfatta både inköpande företag, leverantörer och om möjligt även underleverantörer. TÄNK PÅ! Att ta fram en uppförandekod är ett bra första steg, men för att den ska bli effektiv bör ditt företag också utveckla system för kontroll och uppföljning så ni vet att leverantörerna följer koden. Se till att du först och främst har insyn i hur situationen ser ut där era varor och tjänster produceras. Om det är möjligt, besök fabriken där varorna tillverkas. Se till att företagsledningen fattar beslut om att företaget ska arbeta med CSR-frågor. Utse en CSR-ansvarig på företaget. Utbilda alla inom företaget som arbetar med inköp och kontraktering. Informera leverantörer och underleverantörer Informera leverantörerna om uppförandekoden i ett tidigt skede. Se till att leverantörerna förbinder sig att följa koden, och i sin tur informera underleverantörer. Ge stöd och kunskap till leverantörerna utifrån företagets egna resurser. 12

13 Implementering av uppförandekoder hos dina leverantörer I vissa fall kan leverantörerna behöva vidta åtgärder för att följa er uppförandekod. Det handlar exempelvis om att: Löner kan behöva justeras för att i första hand motsvara landets minimilöner. Nya fläktar eller toaletter kan behöva installeras för att undvika njur-, lung- och ögonsjukdomar. Leveranstider och orderläggning kan behöva ses över så att alla arbetare får en ledig dag i veckan. Situationen skiljer sig åt beroende på bransch och region. Kontrollera att uppförandekoden följs Som företag är det viktigt att kontrollera att dina leverantörer följer uppförandekoden. Ditt företag kan antingen genomföra kontrollen själv eller anlita en extern konsult/ revisionsfirma. Konsument- och intresseorganisationer ser gärna att företag låter en oberoende part genomföra kontrollen för bästa möjliga transparens. Kontrollerna bör om möjligt också vara oannonserade och innehålla de anställdas syn på situationen på arbetsplatsen. På finns en checklista som används vid inspektion av tillverkningsförhållanden, framtagen av Danska CSR-kompasset. Alla ska känna till uppförandekoden Det allra bästa är förstås om arbetarna själva kan sluta avtal med arbetsgivaren, något som tyvärr ofta är omöjligt. Det är vanligt att arbetarna förtrycks och ofta är de inte ens medvetna om sina rättigheter. Det är därför viktigt att arbetarna får kunskap om uppförandekoden som deras arbetsgivare har skrivit under. Om möjligt bör uppförandekoden vara översatt till det lokala språket och finnas uppsatt på en väl synlig plats på arbetsplatsen. Det kan vara svårt för ett utländskt företag eller en utländsk köpare att ta på sig rollen att utbilda fabriksanställda om deras rättigheter. Här spelar däremot enskilda organisationer och fackföreningar på plats en viktig roll. Brott mot mänskliga rättigheter vanligt i utvecklingsländer Det kan vara bra att känna till vilka risker du som företagare kan stöta på om du gör affärer med företag i utvecklingsländer. Vanliga risker: Brist på efterlevnad av mänskliga rättigheter, trots bra lagstiftning. Anställda känner inte till sina rättigheter. Brist på demokrati. Brist på fackliga rättigheter och en bra fungerande fackföreningsrörelse. Bristande miljöhänsyn. Korruption. 13

14 Vanliga kränkningar: Barnarbete. Orimliga arbetstider. Organisationsförbud. Diskriminering och trakasserier. Tvångsförflyttning. Tvångsarbete. Oskäliga löner. Farliga och smutsiga fabriker. Begränsad yttrandefrihet. Så undviker ditt företag att bryta mot mänskliga rättigheter Amnesty Business Groups rekommendationer till företag: Upprätta en policy för mänskliga rättigheter (uppförandekod) Fatta ledningsbeslut om att kränkningar av mänskliga rättigheter inte ska förekomma i verksamheten. Kommunicera policyn såväl internt som externt. Se till att policyn innehåller en hänvisning, exempelvis till FNs förklaring om de mänskliga rättigheterna. Gör en riskanalys Analysera konsekvenserna av företagets verksamhet. Vilka risker finns att företaget kränker mänskliga rättigheter? Inkludera risken för vanliga kränkningar i branschen, landet och projektet/verksamheten. Identifiera åtgärder som minskar risken för kränkningar. Sprid kunskap Utbilda personalen så att de förstår och kan använda policyn. Informera leverantörer, kunder och samarbetspartners om företagets policy. Ledningssystem Systematisera tillämpningen av företagets policy för mänskliga rättigheter. Identifiera mål och mätmetoder. Skapa en rutin för vad som ska göras om missförhållanden rapporteras. Var öppen Var öppen med mål, resultat och risker. Redovisa arbetet i årsredovisningen. Låt redovisningen av företagets arbete granskas av oberoende part. 14

15 Miljön en viktig del i CSR-arbetet CSR handlar inte bara om bra arbetsvillkor utan lika mycket om god arbetsmiljö och en så liten påverkan på miljön som möjligt. Miljöfrågorna är komplexa men det finns vissa lagar och regler som måste vara uppfyllda för att du ska kunna sälja dina varor på den svenska marknaden. En sammanställning av de viktigaste miljökraven finns i Handelns Miljöhandbok, som kan laddas ned på medlemssidorna på Ett första steg i ditt miljöarbete kan vara att identifiera de varor där farliga kemikalier kan ha använts i produktionen. Här är det viktigt att ta fram en miljöpolicy som utgår från ditt företags verksamhet. Det finns olika sätt att börja arbeta med miljöfrågorna: Att införa ett miljöledningssystem ger företaget en möjlighet att systematiskt följa upp och få kontroll över de miljökrav som måste vara uppfyllda. Det finns flera olika system, bland annat ISO eller EMAS. Miljömärkning av varor är ett annat sätt att vägleda konsumenter och inköpare i deras önskan att handla miljömedvetet. De viktigaste märkena är Svanen, EU-blomman och Bra miljöval. För ekologiska produkter finns KRAV-märket. Näringslivet har ansvar för kemikalier på marknaden Nya regler, REACH, började gälla i EU från och med den 1 juni De nya reglerna införs stegvis. Som importör eller detaljist bör du förbereda dig redan nu för de nya reglerna genom att: Testa de nya reglerna mot ditt produktsortiment. Inventera kemikalierna per vara och leverantör. Kontakta leverantörerna. Fundera på om mindre farliga kemikalier kan användas. Mer information om Reach finns på 15

16 För dig som vill veta mer Företagsnätverk för CSR-frågor i Sverige och Norden Som företagare kan du behöva få råd, bolla idéer och utbyta erfarenheter med andra företag om CSR-frågor. I Sverige finns ett antal nätverk som företagare kan ansluta sig till, här är några: Globalt Ansvar Är ett initiativ från Sveriges Regering för att främja svenska företags arbete för mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsvillkor, bekämpande av korruption och en bättre miljö. Amnesty Business Group www2.amnesty.se/businessgroup.nsf Verkar för att påverka och utbilda svenska företag att ta sitt ansvar för att respektera, försvara och främja mänskliga rättigheter. Näringslivets Miljöchefer Är en ideell förening för företag och andra organisationer som vill förbättra sitt miljöarbete. Global Compacts Nordiska Nätverk Är ett nätverket inom FNs Global Compact, som består av representanter från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island. Social Venture Network Sweden Är ett internationellt nätverk av företag och organisationer som är intresserade av etik, miljö och socialt ansvar för företag. Rädda Barnen Företag Som en av världens ledande experter på barns rättigheter kan Rädda Barnen vara en partner i ditt företags CSR-arbete. CSR Sweden Är ett företagsdrivet nätverk som fokuserar på företagens ansvar och engagemang i samhället. 16

17 International Chamber of Commerce, Sverige Business in society ICC är en av 90 nationalkommittéer inom Internationella Handelskammaren. ICCs syfte är att främja ekonomisk frihet, fri handel och fri konkurrens. Initiativ för etisk handel, Norge IEH arbetar för att norska företag ska importera varor som produceras försvarbart och överensstämmer med deras etiska riktlinjer. 17

18 Europeiskt företagsinitiativ Business Social Compliance Initiative, BSCI, är ett europeiskt nätverk där bland annat ICA, Lindex, Kapp Ahl, JC, Polarn & Pyret och Nilson Grop ingår. BSCI samarbetar med ett 80-tal europeiska detaljister och importörer. BSCI:s syfte är att skapa gemensamma kriterier och ordning för sociala revisioner på fabriksnivå. Revisionen omfattar frågor om arbetsförhållanden (löner, ung arbetskraft, arbetstider, kontrakt, diskriminering, säkerhet, hälsa, sjukvård med mera). Om leverantören inte uppfyller alla kriterier vid revisionen upprättas en handlingsplan som stäms av inom tolv månader. Därefter sker revisionen vart tredje år. Resultatet av revisionen finns tillgänglig i en databas för BSCIs medlemmar. Fördelen med systemet är att leverantörerna inte behöver genomgå och bekosta flera olika revisioner eftersom nätverkets medlemmar ställer samma krav. BSCIs syfte är att: Förbättra sociala förhållanden hos leverantörsföretag. Samordna sociala standarder. Erbjuda ett gemensamt och förutsägbart uppföljningssystem. Minska kostnaderna för kunder och leverantörer avseende kontroll och uppföljning av sociala frågor. Skapa nätverk för erfarenhetsutbyte. Läs mer på 18

19 Bättre resultat genom samarbete Här berättar Lindex, ett av Svensk Handels medlemsföretag, om samarbetet med BSCI. Vad betyder samarbetet med BSCI för Lindex? BSCI är ett bra redskap i vårt CSR-arbete. Som medlem i BSCI har Lindex tillgång till nätverkets verktyg. BSCIs kod möjliggör ett systematiskt och standardiserat sätt att inspektera och utvärdera fabrikers kodstatus. Alla BSCIs medlemmar delar inspektionsresultaten i en gemensam databas. På så sätt får både Lindex och övriga medlemmar samt fabriker Lindex använder mer tid och resurser till att förbättra situationen i fabriken istället för att göra tidskrävande och kostsamma inspektioner. En inspektion är trots allt bara en ögonblicksbild av hur situationen ser ut i den aktuella fabriken. För att nå en långsiktig och hållbar situation för de anställda är arbetet mellan inspektionstillfällena viktigast, och det är där vi vill och måste satsa våra resurser. Medlemmarna i BSCI har startat ett eget nätverk där alla svenska medlemmar är välkomna att delta. Vi träffas för att utbyta erfarenheter, driva kodarbetet framåt och arbeta tillsammans för att göra svenska intressen hörda i det större medlemsforumet i Bryssel samt i arbetsgrupperna. Läs mer om hur Lindex jobbar med CSR-frågor på sidan 24 i denna broschyr. 19

20 Internationella flerpartsinitiativ Det finns idag flera olika icke-statliga organisationer (NGOs) som arbetar för att förbättra villkoren för arbetare i utvecklingsländer. Här är några som ditt företag kan ansluta sig till: Ethical Trading Initiative Arbetar för att förbättra uppföljningen av företags arbete med uppförandekoder i leverantörsleden. ETI är en sammanslutning av företag, frivilligorganisationer och fackföreningar, med bas i Storbritannien. CCC- Clean Clothes Campaign Clean Clothes Campaign är ett internationellt nätverk av solidaritets-, kvinno-, ungdoms- och fackliga organisationer, med huvudkontor i Amsterdam. De arbetar för att förbättra arbetsvillkoren och stärka inflytandet för arbetare inom den globala kläd- och sportskoindustrin. Fair Labour Association, FLA Jobbar med att främja efterlevnaden av arbetsrättslagar, genom att komplettera internationella och nationella ansträngningar. FLA representerar en flerpartssammansättning av företag, universitet och intresseorganisationer och har sitt säte i USA. Fair Wear Foundation Fair Wear Foundation är en holländsk organisation som arbetar för mänskliga förhållanden i textilindustrin. Fair Wear Foundation är ett initiativ av branschorganisationer inom textilsektorn, fackföreningar och frivilligorganisationer. Social Accountability International SA Är en internationell icke-vinstdrivande människorättsorganisation som fokuserar på att arbetare runt om i världen ska behandlas värdigt. SAI sociala standard SA 8000 fungerar som ett effektivt och påskyndande system för förbättring och social efterlevnad för företag och deras leverantörskedjor. 20

21 21

22 Konsument och Intresseorganisationer (NGOs) i SverigE Fair Trade Center Är en ideell förening som vill visa konsumenter att de genom det de köper kan påverka och förbättra förhållandena i länderna där varorna produceras. Rättvisemärkt Sverige Rättvisemärkt är en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. De vill bidra till en rättvisare världshandel och ett globalt hållbart samhälle genom att förbättra de sociala, demokratiska och ekonomiska villkoren för producenter i fattiga delar av världen. Rena Kläder Ingår i det internationell nätverket Clean Clothes Campaign som vill förbättra villkoren för de som syr kläder och skor. Rena Kläders viktigaste krav är att arbetstagare ska ha rätt att gå samman i fackföreningar. SwedWatch Granskar svenskrelaterade företags sociala och miljömässiga agerande i utvecklingsländer. SwedWatchs syfte är att bidra till att svenskrelaterade företag tar hänsyn till människor och miljö i sin verksamhet i utvecklingsländer. Blandade tips Regeringens hemsida om mänskliga rättigheter EU Kommissionens hemsida om CSR CSR-kompasset Hemsida riktad mot företag som är intresserade av att arbeta med uppförandekoder. Business and Human Rights Resource Centers Här hittar du den största informationsbanken om företag och mänskliga rättigheter. 22

23 The Business Anti-Corruption Portal En portal för att stödja små- och medelstora företag med information om hur korruption i affärslivet kan undvikas och motarbetas. The Danish Institute for Human Rights (DIHR) Hemsidan innehåller information, forskning och rapporter rörande mänskliga rättigheter på en nordisk, europeisk och internationell nivå. Business for Social Responsibility BSR är en icke vinstdrivande förening med 250 medlemsföretag. Fokus är att erbjuda företagslösningar som uppfyller ett etiskt och socialt ansvarstagande. BLIHR Business Leaders Initiative on Human Rights Organisationen som arbetar med företag, regeringar och civila samhället med fokus på frågor som rör hur företag kan bidra till en hållbar utveckling. The International Business Leaders Forum Företagsinitiativ med fokus på företag och mänskliga rättigheter. CSRwire Sammanställer nyheter och rapporter om CSR. CSR Search Sammanställer nyheter, rapporter och olika information rörande CSR. Eldis Nyheter om den senaste forskningen på området. Eldis är ett resurscenter som finansieras av bland andra Sida och Norad. 23

24 Så arbetar Lindex med socialt ansvar CSR CSR handlar om helhetstänk Lindex är ett av Svensk Handels stora medlemsföretag med mångårig erfarenhet av arbete med CSRfrågor. Svensk Handel har pratat med Sara Winroth som arbetar med CSR-frågor på Lindex huvudkontor i Göteborg. Vad innebär ett etiskt och socialt ansvarstagande för Lindex? Att inom ramen för verksamheten agera som ett ansvarstagande företag. Genom ett långsiktigt CSR-arbete värnar vi om mänskliga rättigheter, goda arbetsförhållanden, god affärsetik och en hållbar miljö. Sara Winroth berättar om Lindex långsiktiga CSR-arbete. Hur började Lindex arbeta med CSR-frågor? Arbetet började innan CSR-begreppet blev vedertaget. Redan på 90-talet införde Lindex ett förbud mot barnarbete. Viljan att arbeta aktivt har alltid funnits i bolagets ledning och det initiala arbetet har drivits både internt och med konsulthjälp. Det mer systematiska miljöoch kodarbetet utvecklades under mitten av 90-talet. Samtidigt öppnade Lindex egna produktionskontor runt om i världen och vi började jobba direkt med leverantörerna, helt utan mellanhänder. Var låg fokus i början? Lindex byggde upp sitt miljöarbete enligt principerna i miljöledningsstandarden ISO Vi valde dock att inte certifiera Lindex. Vår egen uppförandekod togs fram med tillhörande arbetssätt och uppföljningsverktyg. Lindex har byggt upp en internorganisation för att implementera och driva arbetet. Fokus var i början miljö och kodarbete. Hanteringen av personalfrågor har alltid drivits av personalavdelningen. Etikpolicy- och riktlinjer har utvecklats efterhand. Berätta mer om hur er CSR-grupp arbetar. Vårt CSR-arbete styrs av en ledningsgrupp där bland andra VD, inköpschef, inköpsutvecklingschef, kodsamordnare samt ansvarig för miljöarbetet ingår. Ledningsgruppen för CSR-frågor har övergripande ansvar för att driva CSR-arbetet på Lindex; definiera mål, ta fram handlingsplaner, utvärdera och kontinuerligt följa upp hur arbetet fortskri- 24

25 der. Det operativa ansvaret och arbetet att driva CSR-arbetet i praktiken ingår som en del av det dagliga arbetet för ansvariga chefer och medarbetare ute i Lindex organisation. Har kundernas intresse för CSR-frågor ökat? Generellt märker vi att intresset för etiska och sociala frågor har ökat i samhällsdebatten. Och givetvis har även intresset bland våra kunder ökat. De kunder som hör av sig till oss idag är mer insatta i frågan och ställer mer konkreta frågor som de vill ha svar på. Vilka är de vanligaste frågorna era kunder ställer? Från att tidigare ha frågat OM vi arbetar med CSR så handlar nu frågorna mer konkret om VAD och HUR. Vi svarar ofta på vad vår kod grundar sig på, hur vi konkret arbetar och vad vi faktiskt uppnår och vill uppnå. Vi får även specifika frågor om lön, övertid, rätt att organisera sig/fackföreningsfrihet, förbud mot barnarbete med mera. Vilka svårigheter kan CSR-arbete innebära? Att jobba med CSR-frågor är ett långsiktigt arbete som kräver stort tålamod för att uppnå förbättringar. När resultatet dröjer är det lätt att bli otålig och bara se till kostnaderna. CSR är fortfarande till stor del ett relativt nytt och brett begrepp. Det finns få färdiga mallar att jobba med och vi arbetar kontinuerligt med att bygga upp och förbättra arbetssätt, system och utveckla fungerande metoder som passar vårt företag och de leverantörer som omfattas av vårt CSR-arbete. Vad är viktigast i Lindex CSR-arbete? För oss handlar CSR idag till stor del om helhetstänk. Exempelvis att få kodarbetet att gå hand i hand med affären. Vi talar om hållbarhet som helhet och inte i enskilda processer. Vattenfrågan är ett exempel på hur viktigt det är att arbeta utifrån ett helhetsperspektiv, hellre än att koncentrera arbetet på enskilda områden där kod, miljö, etik och kemikalier exempelvis är uppdelade var för sig. Vilka CSR-frågor är prioriterade hos Lindex? Alla områden som ingår i vårt CSR-arbete är prioriterade. Generellt arbetar vi med att bli bättre på att kommunicera vårt CSR-arbete. Ge några tips till företag som vill börja jobba med CSR-frågor. Tänk igenom varför du vill arbeta med frågan. Definiera också vision och vad du vill uppnå. Vilka resurser är ni beredda att avsätta? (tid, personal, pengar). Hur vill ni styra arbetet? (vilka ska vara inblandade, hur ska arbetet drivas och hur ska arbetet mätas och kommuniceras). 25

26 Så arbetar Svensk Handel med CSR-frågor Som handelns intresseorganisation är Svensk Handel angelägen om att följa och upprätthålla en god kunskap om utvecklingen inom CSR-området. Vi stödjer dig som är medlem. Vänd dig till oss för kunskap eller råd om hur du kan hantera frågor kring etik och socialt ansvarstagande. Svensk Handel: Fungerar som stöd till medlemsföretagen. Vänd dig till oss för kunskap i ämnet eller råd om etik och socialt ansvarstagande. Förmedlar information om den flora av initiativ, standarder och certifieringar som finns och växer fram inom CSR-området, bland annat via seminarier och workshops. Skapar dialog med myndigheter och organisationer för att bilda opinion och förståelse för frågorna. Motverkar krångliga regelverk och handelshinder och vill se öppna marknader med klara och tydliga regler. Kontakta gärna vår CSR-expert Ann Christiansson på ann.christiansson@svenskhandel.se eller

27 27

Ethical Trading Initiative (ETI)

Ethical Trading Initiative (ETI) INITIATIV Sammanfattning Fair Wear Foundation (FWF) för textilindustrin med fokus på arbetsvillkor i. Fair Labor Association (FLA) verifieringssystem som arbetar för förbättring av arbetsvillkoren bland

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

CSR Ansvarsfullt företagande

CSR Ansvarsfullt företagande CSR Ansvarsfullt företagande Det finns ett ökat tryck på våra företag att respektera mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsrättsprinciper och grundläggande miljöstandarder oavsett var i världen vi

Läs mer

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy Bilaga till Q0308, utgåva 1 Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy UTGÅVA 1, 2019 ERAB (ENTREPRENADREPARATIONER I ÖREBRO AB ORG. NR: 556476-2424) BESÖKS 0 Uppförandekod Kort version Inledning ERAB

Läs mer

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preem Sustainability System for Biofuels 2011-09-07 Nadja Paz, Miljökoordinator Varuförsörjningen Preems kontrollsystem och dess grunder Kontrollsystemets grunder

Läs mer

Verksamhetsstrategier för Fair Action

Verksamhetsstrategier för Fair Action Verksamhetsstrategier för Fair Action Antagen av styrelsen den 29 april 2015 Fair Action är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Vi arbetar för en hållbar värld där mänskliga rättigheter

Läs mer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer POLICY Uppförandekod för leverantörer OM UPPFÖRANDEKODEN Denna uppförandekod gäller för leverantörer, och dess underleverantörer, till Sydskånes avfallsaktiebolag med dotterbolagen Sysav Industri AB samt

Läs mer

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility CampusPharma AB Karl Gustavsgatan 1A 411 25 Göteborg, Sverige Telefonnummer: 031 20 50 20 info@campuspharma.se http://www.campuspharma.se/ CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY

Läs mer

Uppförandekod - intern

Uppförandekod - intern Uppförandekod - intern Vår uppförandekod beskriver Svenska Retursystems förväntningar på ett etiskt och hållbart agerande och förhållningssätt i vardagen. Uppförandekoden gäller i sin helhet för samtliga

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016.

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Affärsetik... 2 3. Arbetsetik...

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR DIÖS ANSTÄLLDA För att skapa långsiktiga värden för ägare, hyresgäster, medarbetare, samarbetspartners och samhälle

Läs mer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer Uppförandekod för vindkraftprojektörer Fredrik Lindahl Ordförande Svensk vindkraftförening VD Slitevind AB 2011-01-29 2 Svensk Vindkraftförening Ideell och politiskt obunden Öppen för alla Bildades 1986

Läs mer

Vattenfalls uppförandekod för leverantörer

Vattenfalls uppförandekod för leverantörer Vattenfalls uppförandekod för leverantörer Inledning Vattenfall tillhandahåller energi för dagens samhälle och bidrar till morgondagens energisystem. Vi åtar oss att bedriva vår affärsverksamhet i enlighet

Läs mer

The Academy for Human Rights in Business

The Academy for Human Rights in Business The Academy for Human Rights in Business är en direkt respons på EU-krav, det svenska åttagande till John Ruggies ramverk för mänskliga rättigheter och den nya UK Bribery Act. Vi talar allt som oftast

Läs mer

Erteco Rubber & Plastics AB. Uppförandekod - Code of Conduct

Erteco Rubber & Plastics AB. Uppförandekod - Code of Conduct Erteco Rubber & Plastics AB Uppförandekod - Code of Conduct Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Värderingar och affärsprinciper... 3 3. Medarbetare... 4 4. Marknad, kunder och leverantörer... 4 5.

Läs mer

Vad är Global Compact?

Vad är Global Compact? Vad är Global Compact? Vid det ekonomiska världsforumet (World Economic Forum) i Davos i januari 1999 uppmanade FN:s generalsekreterare Kofi Annan företagen att ansluta sig till en global pakt med gemensamma

Läs mer

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Liten guide om offentliga upphandlingar Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Innehåll Varför en guide? Sid. 3 ILO:s åtta kärnkonventioner

Läs mer

ELECTROLUX ARBETSPLATSSTANDARD FÖR LEVERANTÖRER

ELECTROLUX ARBETSPLATSSTANDARD FÖR LEVERANTÖRER ELECTROLUX ARBETSPLATSSTANDARD FÖR LEVERANTÖRER Observera att detta är en översättning av den ursprungliga arbetsplatstandarden för leverantörer på engelska. Översättningen finns endast i informationssyfte.

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer

SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer I SJs uppförandekod för leverantörer anger vi våra grundläggande krav vad gäller mänskliga rättigheter och arbetsvillkor, miljö och affärsetik. SJ förväntar

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

Hållbarhetsregler för leverantörer

Hållbarhetsregler för leverantörer 1 (5) Hållbarhetsregler för leverantörer Genom att leverantören skriver under affärsavtalet intygas att leverantören, och eventuella underleverantörer, följer de krav som är formulerade i detta dokument

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod:

Sinfras interna uppförandekod: Sid: 1 08-52509940 s interna uppförandekod: Fastställd 20140603 Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Nya bestämmelser om arbetsrättsliga villkor Ny lagstiftning från den 1 juni 2017 Vad

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod

Sinfras interna uppförandekod Sid: 1 s interna uppförandekod Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn (LUF 2016:1146). Syftet är att

Läs mer

Affärssed och etik för leverantörer

Affärssed och etik för leverantörer Affärssed och etik för leverantörer syfte och omfattning Vi räknar med att våra leverantörer, liksom våra underleverantörer, som en del av sitt åtagande att göra affärer med Veoneer kommer att implementera

Läs mer

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för Barn Är allas business Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för företag. Det är nu ni börjar! UNICEF/Roger

Läs mer

Code of Conduct. Arbetsvillkor

Code of Conduct. Arbetsvillkor Code of Conduct AddLifekoncernen är Nordens största oberoende distributör av diagnostiska produkter samt en ledande oberoende leverantör av medicinteknisk utrustning och förbrukningsartiklar. Bolagen inom

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer

Uppförandekod för leverantörer April 2011 Uppförandekod för leverantörer INLEDNING Att bedriva affärsverksamhet med en högt ställda etiska krav är grundläggande för Sodexo. Därför har vi utvecklat denna Uppförandekod för att tydliggöra

Läs mer

Från kravefterlevnad till CSR som affärsstrategi IKEA i fokus

Från kravefterlevnad till CSR som affärsstrategi IKEA i fokus december 2013 Från kravefterlevnad till CSR som affärsstrategi IKEA i fokus Av Anna Kiefer Det började med att uppfylla krav och uppförandekod och genom åren har det omvandlats till själva grunden för

Läs mer

Problemen känner du redan till.

Problemen känner du redan till. Problemen känner du redan till. Robert Harding Images / Masterfile / SCANPIX Så hur vore det om någon pratade lösningar istället? Det räcker med att slå upp en dagstidning för att inse att världen bara

Läs mer

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct)

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct) Mekonomen Groups uppförandekod (Code of Conduct) 2014 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen Group som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder

Läs mer

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Optimized Portfolio Management Stockholm AB (Bolaget) Antagen den 30 november 2016 OPM

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Optimized Portfolio Management Stockholm AB (Bolaget) Antagen den 30 november 2016 OPM Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Optimized Portfolio Management Stockholm AB (Bolaget) Antagen den 30 november 2016 OPM Optimized Portfolio Management 1 Ansvarsfulla investeringar, inledning OPM

Läs mer

ja till socialt ansvar

ja till socialt ansvar ja till socialt ansvar www.unglobalcompact.org Grunden är FN s globala fördrag vi säger ja till socialt ansvar I en värld där orättvisorna är stora och många textilföretag blundar väljer vi på Segers att

Läs mer

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar 1 ISO 26000 En standard om ta samhällsansvar Anna Linusson, Stockholms läns landsting, Ordförande Svenska ISO 26 000 kommittén Ordförande Internationella myndighetsgruppen 2 ISO 26000 i korthet Titel:

Läs mer

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan 1 Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter Mellan Elanders ( Bolaget ) och UNI Global Union ( UNI ) 2 1. Inledning: 1.1

Läs mer

Företagens samhällsansvar. Daniel Nordström

Företagens samhällsansvar. Daniel Nordström Företagens samhällsansvar Daniel Nordström Presentationens innehåll Företags samhällsansvar Begreppsmodell Globaliseringen skapar nya förutsättningar Företagens affärsverksamhet ger samhällsnytta Goda

Läs mer

Infranords uppförandekod

Infranords uppförandekod Uppförandekod Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartners, arbetsgivare och samhällsaktör. Uppförandekoden har beslutats av Infranords styrelse och

Läs mer

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna Inledning Detta policydokument utgör regelverk för Kvinna till Kvinnas kapitalförvaltning. Syfte, mål och avgränsning Syfte Syftet med placeringspolicyn

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

DATUM: 17 MARS 2014, VERSION: 2.0 LEVERANTÖRS- DEKLARATION

DATUM: 17 MARS 2014, VERSION: 2.0 LEVERANTÖRS- DEKLARATION DATUM: 17 MARS 2014, VERSION: 2.0 LEVERANTÖRS- DEKLARATION 1 / 4 Bästa leverantör! Sapa är en internationell och diversifierad industrikoncern. Sapas värderingar och principer för hållbar utveckling är

Läs mer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Godkänd av Senaste förändring Gäller from: Sid. Regionfullmäktige 2013-02-04 2013-12-01 1(5) Sveriges regioner och landstings uppförandekod för leverantörer Sveriges

Läs mer

Det ansvarsfulla företaget

Det ansvarsfulla företaget Det ansvarsfulla företaget 341 123 Denna broschyr är tryckt på Svanenmärkt papper. Idag står företagens sociala och miljömässiga ansvar högt på handelsföretagens agenda. Många ligger redan i framkant och

Läs mer

SOS Alarms uppförandekod för leverantörer

SOS Alarms uppförandekod för leverantörer Uppförandekod för leverantörer 1.0 1 (7) SOS Alarms uppförandekod för leverantörer Revisionshistorik 2017Dokumentnamn: Version: Sida: Uppförandekod för leverantörer 1.0 2 (7) Version Datum Utfärdat av

Läs mer

SWEDEGAS Uppförandekod

SWEDEGAS Uppförandekod SWEDEGAS Uppförandekod 2018-03-08 Innehåll Uppförandekod för Swedegas som arbetsgivare, samarbetspartner och samhällsaktör samt för Swedegas leverantörer... 3 Vision... 3 Swedegas kärnvärden... 3 Framtid...

Läs mer

Aura Light Uppförandekod. Riktlinjer avseende värderingar och etik Datum: Senast reviderad:

Aura Light Uppförandekod. Riktlinjer avseende värderingar och etik Datum: Senast reviderad: Aura Light Uppförandekod Riktlinjer avseende värderingar och etik Datum: 2016-07-08 Senast reviderad: Inledning I Aura Lights uppförandekod kan du läsa om våra etiska riktlinjer som utgör grunden för hur

Läs mer

InItIatIvet för. reko arbetsplats

InItIatIvet för. reko arbetsplats InItIatIvet för reko arbetsplats Initiativet för reko arbetsplats Initiativet för Reko Arbetsplats är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt

Läs mer

Pandox Fair Play Uppförandekod för Samarbetspartners

Pandox Fair Play Uppförandekod för Samarbetspartners EX CEL L EN CE I N H O T EL O W N ERS H I P & O P ERAT I O N S Stockholm, 2016-05-03 Version: 1.1 Pandox Fair Play Uppförandekod för Samarbetspartners Pandox AB (Publ.) Org.no. 556030-7885 Box 15, 101

Läs mer

Habo Gruppen AB UPPFÖRANDEKOD

Habo Gruppen AB UPPFÖRANDEKOD Habo Gruppen AB 2013-01-01 UPPFÖRANDEKOD Habogruppens uppförandekod för leverantörer 1. INTRODUKTION Inom Habogruppen är socialt ansvarstagande en viktig del i affärskapet. Vi tar vårt ansvar för en hållbar

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER Ragn-Sellskoncernen 2 (5) Detta dokument är en lokal översättning av Ragn-Sells Code of Conduct for Supplier som antogs den 15 oktober 2018. Tänk på att det är den engelska

Läs mer

Vad säger den svenska lagstiftningen om mänskliga rättigheter

Vad säger den svenska lagstiftningen om mänskliga rättigheter Faktaunderlag: Regler om mänskliga rättigheter Vad säger den svenska lagstiftningen om mänskliga rättigheter I Sverige är det grundlagarna som reglerar det demokratiska systemet och skyddar grundläggande

Läs mer

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Vår vision Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

TEXTILE SOLUTIONS. Leverantörsbedömning

TEXTILE SOLUTIONS. Leverantörsbedömning TEXTILE SOLUTIONS Företag Varumärke/Varumärken Ange samtliga varumärken som ni lämnar information om via det här formuläret. Kontaktperson (namn) Kontaktperson (e-post) Kontaktperson (telefon) 2 Inköp

Läs mer

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget )

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget ) Norron AB och policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr 556812-4209 ( Bolaget ) den 11 juni 2018 Riktlinjerna ska, minst en gång per år, föredras och fastställas

Läs mer

Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER

Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER Inledande ord Jämtkraft är ett ansvarsfullt företag, som tar ansvar för den påverkan som verksamheten faktiskt innebär. Vi är medvetna om att

Läs mer

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod BILAGA 3 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (12) Bedömningsmall Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod Centrala grundförutsättningar: Frågorna avser tillverkningsprocessen

Läs mer

Vår uppförandekod. (Code of Conduct)

Vår uppförandekod. (Code of Conduct) Vår uppförandekod (Code of Conduct) 2012 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder gentemot omvärlden

Läs mer

Husqvarna Group rapporterar årligen om sitt hållbarhetsarbete i enlighet med riktlinjerna för Global Reporting Initiative.

Husqvarna Group rapporterar årligen om sitt hållbarhetsarbete i enlighet med riktlinjerna för Global Reporting Initiative. Uppförandekod Husqvarna Groups uppförandekod följer FNs Global Compacts principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och korruption riktade till företag. Husqvarna Group stödjer FN Global Compact

Läs mer

Infranord AB Box Solna Tel

Infranord AB Box Solna Tel Uppförandekod Infranord AB Box 1803 171 21 Solna Tel 010-121 10 00 www.infranord.se Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare och samhällsaktör.

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB INLEDNING Denna uppförandekod är i första hand ett verktyg och en vägledning för att beskriva och påverka Hako Ground & Gardens beteende och kultur. Det är våra gemensamma

Läs mer

AHLSELLS UPPFÖRANDEKOD

AHLSELLS UPPFÖRANDEKOD AHLSELLS UPPFÖRANDEKOD 1 Bakgrund Denna uppförandekod utgör grunden för hur vi arbetar. Genom att integrera hållbarhet i Ahlsells verksamhet är vi övertygande om vi skapar långsiktig nytta för såväl oss

Läs mer

En vägledning i vårt dagliga arbete

En vägledning i vårt dagliga arbete Vår uppförandekod En vägledning i vårt dagliga arbete Specialfastigheter är ett helägt statligt bolag. Det medför ett särskilt ansvar. Såväl som arbetsgivare, medarbetare, affärspartner och samhällsaktör

Läs mer

Addtechkoncernens. Corporate Social Responsibility

Addtechkoncernens. Corporate Social Responsibility Addtechkoncernens CSR-arbete Corporate Social Responsibility Kort om Addtechkoncernen Teknikhandel under många varumärken Addtech är en teknikhandelskoncern som tillför både tekniskt och ekonomiskt mervärde

Läs mer

I den här rapporten kan du läsa om det aktiva förändringsarbete vi driver genom att analysera, ställa krav, följa upp,

I den här rapporten kan du läsa om det aktiva förändringsarbete vi driver genom att analysera, ställa krav, följa upp, Vårt arbete för en mer hållbar natursten I den här rapporten kan du läsa om det aktiva förändringsarbete vi driver genom att analysera, ställa krav, följa upp, inspektera och utveckla. Allt för att komma

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

Ahlsells Uppförandekod

Ahlsells Uppförandekod Ahlsells Uppförandekod 1 Bakgrund Ahlsells mål är att vara kunders och leverantörers självklara val när det gäller inköp och distribution av installationsprodukter, verktyg och förnödenheter. Ahlsell strävar

Läs mer

Policy för mänskliga rättigheter. Antagen av styrelsen för Luossavaara-Kiirunavaara AB (publ) den 27 oktober 2016

Policy för mänskliga rättigheter. Antagen av styrelsen för Luossavaara-Kiirunavaara AB (publ) den 27 oktober 2016 Policy för mänskliga rättigheter Antagen av styrelsen för Luossavaara-Kiirunavaara AB (publ) den 27 oktober 2016 1. Övergripande ställningstagande LKAB accepterar och bejakar de naturliga rättigheter som

Läs mer

Uppförandekod Christian Berner Tech Trade AB (publ) Svensk version

Uppförandekod Christian Berner Tech Trade AB (publ) Svensk version AB (publ) Svensk version - AB (CBTT) har som mål att vara ett av Nordens ledande teknikhandelsföretag, en teknik och kunskapsleverantör med spetskompetens. Koncernen ska bidra till ett hållbart samhälle

Läs mer

Säkerhet i fokus. Ansvarskod för leverantörer

Säkerhet i fokus. Ansvarskod för leverantörer Säkerhet i fokus Ansvarskod för leverantörer Specialfastigheters ambition är att vara det fastighets bolag som bäst kan förutse och tillfredsställa hyresgästernas behov av ändamålsenliga och säkra lokaler

Läs mer

Uppförandekod Magnolia Bostad

Uppförandekod Magnolia Bostad Uppförandekod Magnolia Bostad 2017 Innehåll Om Magnolia Bostad...3 Om uppförandekoden...4 Affärsetik...5 Mänskliga rättigheter och arbetsvillkor...6 Korruption...7 Intressekonflikter...7 Information och

Läs mer

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET)

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Klassificering Sida Publik 1/8 Skandias Bolagsmanual Regelverkstyp Policy Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Nr 1.02 SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Beslutad av Styrelsen

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Värmek är medlemmarna Värmek är en inköpscentral i form av en ekonomisk förening som ägs av sina 144 medlemar. Värmekhar i uppdrag av sina medlemmar

Läs mer

Etisk kod och hållbarhetspolicy

Etisk kod och hållbarhetspolicy 1 (6) Etisk kod och hållbarhetspolicy 1 Syfte 2 2 Ansvar 2 3 Övergripande mål 2 3.1 Miljömål... 4 4 Strategi för att nå målen 4 4.1 Generella principer... 4 4.2 Strategi affärsetik... 4 4.3 Strategi miljö...

Läs mer

Miljökrav och socialt ansvar i offentlig upphandling

Miljökrav och socialt ansvar i offentlig upphandling Miljökrav och socialt ansvar i offentlig upphandling Bengt Strömstedt Miljöchef Försvarets materielverk (FMV) www.fmv.se bengt.stromstedt@fmv.se Vi levererar komplexa produkter för militär och civil användning.

Läs mer

HANDEL SOM HÄVSTÅNG För mänskliga rättigheter och miljö

HANDEL SOM HÄVSTÅNG För mänskliga rättigheter och miljö HANDEL SOM HÄVSTÅNG För mänskliga rättigheter och miljö Hållbart företagande för Indiska När dessa tre moment ingår: - Mänskliga rättigheter - Miljö - Ekonomi INDISKAS ARBETE MED UPPFÖRANDEKOD, MILJÖPOLICY

Läs mer

Semcon Code of Conduct

Semcon Code of Conduct Semcon Code of Conduct Du håller nu i Semcons Code of Conduct som handlar om våra koncerngemensamma regler och förhållningssätt. Semcons mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer

Läs mer

SOS Alarms Uppförandekod

SOS Alarms Uppförandekod SOS Alarms Uppförandekod Fastställd av styrelsen i SOS Alarm Sverige AB den 15 maj 2019 VD ord Bästa kollegor, Vi har ett av samhällets viktigaste uppdrag och för det behöver vi som organisation alltid

Läs mer

Hållbarhetsarbete 2013/2014

Hållbarhetsarbete 2013/2014 Hållbarhetsarbete 2013/2014 Vad är hållbarhetsarbete? Det ansvarsfulla företaget: Agerar etiskt i affärsrelationer och i marknadsföring Arbetar aktivt för en sund arbetsmiljö Arbetar för en minskad negativ

Läs mer

ERICSSONS Uppförandekod

ERICSSONS Uppförandekod ERICSSONS Uppförandekod Syfte Denna uppförandekod har utvecklats för att skydda de mänskliga rättigheterna, främja rättvisa anställningsförhållanden, säkra arbetsförhållanden, ansvarsfull hantering av

Läs mer

Strategisk Planering. Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter

Strategisk Planering. Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter TN 188/11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2011-10-03 Diarienummer 1491/11 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon 031-368 25 44 E-post: urban.ledin@trafikkontoret.goteborg.se Etiska krav och rutiner för

Läs mer

Våra etiska regler Uppförandekod

Våra etiska regler Uppförandekod Våra etiska regler Uppförandekod ABA Skol AB erbjuder det bästa inom bild- & lekmaterial, läromedel och skolmöbler till de viktigaste människorna i världen! Vi är ett företag som säljer bild-, förbruknings-

Läs mer

Val av leverantör och leverantörens ansvar

Val av leverantör och leverantörens ansvar - förord De flesta företag kräver en bra produkt och kvalitet till ett motsvarande relevant pris av sina leverantörer. Vi på Nudie Jeans tycker dessutom att det är mycket viktigt att ta ett större ansvar

Läs mer

VALEO S KRAV GENTEMOT SINA LEVERANTÖRER

VALEO S KRAV GENTEMOT SINA LEVERANTÖRER VALEO S KRAV GENTEMOT SINA LEVERANTÖRER Valeo har under många år tagit sitt övergripande ansvar för miljön och har levt upp till nationella, internationella lagar, samt fördrag och avtal. Valeo Gruppen

Läs mer

ELECTROLUX UPPFÖRANDEKOD

ELECTROLUX UPPFÖRANDEKOD ELECTROLUX UPPFÖRANDEKOD Electrolux policyförklaring Electroluxkoncernen strävar efter att vara det bästa vitvaruföretaget i världen, såsom vi uppfattas av kunder, anställda och aktieägare. En del av denna

Läs mer

IMFs modell för internationellt ramavtal

IMFs modell för internationellt ramavtal IMFs modell för internationellt ramavtal INLEDNING 1. Den ekonomiska globaliseringen minskar hindren för handel med varor och tjänster och överföring av kapital, och den gör det möjligt för transnationella

Läs mer

Pandox Fair Play Uppförandekod för Affärspartners

Pandox Fair Play Uppförandekod för Affärspartners Pandox Fair Play Uppförandekod för Affärspartners Pandox Excellence in hotel ownership & operations Denna Uppförandekod för Affärspartners antogs av styrelsen för Pandox Aktiebolag (publ) (Org.nr 556030-7885)

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. UPPFÖRANDEKOD Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. VÅR VISION: FÖRETAG OCH TEKNIK I VÄRLDSKLASS För att

Läs mer

Det handlar om att bry sig AD COMPANY OM CSR OCH HÅLLBARHET.

Det handlar om att bry sig AD COMPANY OM CSR OCH HÅLLBARHET. Det handlar om att bry sig AD COMPANY OM CSR OCH HÅLLBARHET. Ansvar och samvete En produkt, som en första hjälpen-väska till exempel, är så mycket mer än bra att ha när olyckan är framme. Den har en historia

Läs mer

Oberoende Innovation Kvalitet Lyhördhet. Koncernens etiska regler

Oberoende Innovation Kvalitet Lyhördhet. Koncernens etiska regler Oberoende Innovation Kvalitet Lyhördhet Koncernens etiska regler Jean-Louis PECH VD för ACTIA Group 1 Alltsedan den grundades har vår koncern vilat på och vuxit tack vare starka värderingar som säkerställer

Läs mer

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct)

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct) Mekonomen Groups uppförandekod (Code of Conduct) 2014 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen Group som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder

Läs mer

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida.

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida. Vår uppförandekod IVL:s uppförandekod Allmänt IVL Svenska Miljöinstitutet AB (IVL) åtnjuter högt anseende som ett ansvarstagande företag. Det bygger på integritet och affärsverksamhet som är konsekvent

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD LKAB KONCERNEN

UPPFÖRANDEKOD LKAB KONCERNEN UPPFÖRANDEKOD LKAB KONCERNEN UPPFÖRANDEKODEN ÄR FASTSTÄLLD AV LKAB:S STYRELSE AUGUSTI 2013 2 Uppförandekod för LKAB Värderingar FN:s Global Compact FN:s Global Compact är det globala näringslivets upprop

Läs mer

hållbar entreprenör För dig som vill ta tempen på ditt CSR- arbete eller få tips på hur du kan föra in CSR i ditt företagande av: Åsa Helg

hållbar entreprenör För dig som vill ta tempen på ditt CSR- arbete eller få tips på hur du kan föra in CSR i ditt företagande av: Åsa Helg t lbarhe l och hå a s i v t t ör rä f Elever hållbar entreprenör För dig som vill ta tempen på ditt CSR- arbete eller få tips på hur du kan föra in CSR i ditt företagande av: Åsa Helg hållbar entreprenör

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer Antagen KL

Uppförandekod för leverantörer Antagen KL Rev. VD GEAB 2018-06-11 / 20180524-203 Sida 1(5) Uppförandekod för leverantörer Antagen KL 2018-05-21 Gävle Energi ska på ett affärsmässigt sätt aktivt bidra till utvecklingen av hållbara och effektiva

Läs mer

Hanteringsklass: Öppen Dnr: RG 2014/1841 Informationsägare: Avd. Stab. Fastställd: Fastställd av: Riksgäldens styrelse.

Hanteringsklass: Öppen Dnr: RG 2014/1841 Informationsägare: Avd. Stab. Fastställd: Fastställd av: Riksgäldens styrelse. Hanteringsklass: Öppen Dnr: RG 2014/1841 Informationsägare: Avd. Stab Fastställd: 2014-12-11 Fastställd av: Riksgäldens styrelse Hållbarhetspolicy Sammanfattning Hållbarhetspolicyn är ett övergripande

Läs mer