Strategisk Planering. Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategisk Planering. Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter"

Transkript

1 TN 188/11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Diarienummer 1491/11 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon E-post: Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att att godkänna Trafikkontorets förslag till uppdatering av etiska krav vid upphandlingar av sten och andra byggprodukter godkänna Trafikkontorets förslag till uppdaterad rutin för leverantörsuppföljning av stenprodukter. Sammanfattning Trafikkontoret har sedan 2006 ett allmänt kontraktsvillkor gällande etiska krav vid upphandling av stenprodukter. Det har omfattat ett urval ILOkonventioner (nr 105, 29, 170, 155, 148) och FN:s barnkonvention, artikel nr 32. ILO står för Internationella arbetsorganisationen vilket är FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. Sedan dess har Göteborgs Stad tagit fram en inköps- och upphandlingspolicy som omfattar de åtta grundläggande ILO konventionerna (138, 182, 100, 111, 29,105, 87 och 98) samt FN:s barnkonvention. Dessa åtta konventioner är också en del av landstingens gemensamma uppförandekod. En uppdaterad skrivning av Trafikkontorets kontraktvillkor har nu tagits fram där de åtta grundläggande konventionerna finns med samt hänvisning till lokal arbetsmiljölagstiftning, arbetsrätt och socialförsäkringsskydd. De uppdaterade etiska kraven är avsedda för stenprodukter till att börja med, men kan även användas för andra byggprodukter i den takt Trafikkontoret har kapacitet att föra in kraven och följa upp dem och 2010 gjordes uppföljning av kontraktsvillkoret genom inspektioner av stenbrott och bearbetningsanläggningar, i Kina och Portugal. Uppföljande samtal har också genomförts med berörda entreprenörer och leverantörer. Vid dessa uppföljningar har leverantörernas inställning och förmåga att leva upp till kontraktsvillkoret förbättrats efterhand. Det är dock tydligt att regelbunden uppföljning behövs för att säkerställa att efterlevnaden av 1(6)

2 kontraktsvillkoren följs. En specificering på hur denna uppföljning skall gå till har därför gjorts. Ekonomiska konsekvenser Trafikkontoret ställer sedan 2006 etiska krav vid upphandling av stenprodukter. Detta har bl a fått till följd att entreprenörsledet har börjat arbeta med frågorna och i vissa fall gjort förändringar i sina leverantörsled. Trafikkontoret har dock inte kunnat kvantifiera någon merkostnad av kraven. Sannolikt för att merkostnader till följd av kraven är små jämfört med den allmänna prisuppgången på byggmarknaden, t ex på grund av högre råvaruoch energipriser. Resurser för uppföljning är dock en merkostnad som ligger på beställaren att hantera. För detta samarbetar Göteborg med Malmö, Örebro och Stockholm. Birgitta Hellgren Trafikdirektör Anders Roth Miljöchef Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 2(6)

3 Bakgrund Den 1 juni 2006 beslutade Trafiknämnden ett allmänt kontraktsvillkor till de nya upphandlingar som gjordes, se nedan. Detta var ett första steg med syfte att på allvar sätta igång ett arbete hos entreprenörer och stenleverantörer. Leverantören skall, vid leveransen av stenprodukter, kunna visa att stenen producerats/bearbetats i en för arbetarna säker och hälsosam arbetsmiljö i enlighet med reglerna i de internationella konventioner som Sverige är anslutet till. De ILO-konventioner som nuvarande kontraktsvillkor hänvisar till är: ILO-konvention (nr 105) angående avskaffande av tvångsarbete. ILO-konvention (nr 29) angående tvångs- eller obligatoriskt arbete. Konvention (nr 170) om säkerhet vid användning av kemiska produkter. Konvention (nr 155) om arbetsskydd och arbetsmiljö. Konvention (nr 148) om skydd för arbetstagare mot yrkesrisker i arbetsmiljön som förorsakas av luftföroreningar, buller och vibrationer. Samt FN:s barnkonvention, artikel 32. Sedan kontraktsvillkoret infördes har Trafikkontoret gjort uppföljningar, dels genom att ha leverantörssamtal både med entreprenörer och stenleverantörer, kompletterat med informationsutbyte mellan städer som ställer liknande krav, men också genom att göra stickprov hos stenleverantörernas underleverantörer, i Kina (2007 och 2010) och Portugal (2010). Dessa inspektioner har skett i samband med Malmö, Stockholm och Örebro som har format en gemensam beställargrupp. Inspektionerna har genomförts med hjälp av etablerade revisionsföretag. En etisk arbetsgrupp har också bildats mellan dessa kommuner, med syfte att utbyta praktiska erfarenheter och diskutera gemensamma arbetsmetoder. Göteborgs stads kommunstyrelse antog 2010 en ny inköps- och upphandlingspolicy där etiska krav definieras som: Krav som möjliggör fortsatt arbete för ett socialt långsiktigt hållbart samhälle. Hänsyn ska tas till ILO:s kärnkonvention nummer 138 (om minimiålder för arbete), 182 (om förbud mot barnarbete), 100 (om lika lön för lika arbete oavsett kön), 111 (om diskriminering ifråga om anställning och yrkesutövning), 29 (om förbund mot tvångs- och straffarbete), 105 (avskaffande av tvångsarbete), 87 (om föreningsfrihet och organisationsrätten), 98 (om organisationsrätten och den kollektiva förhandlingsrätten). Dessutom FN:s barnkonvention nr 32. Landstingen har också antagit en gemensam uppförandekod för leverantörer (initierat av Västra Götalandsregionen, Stockholm Läns landsting och Region Skåne). Denna uppförandekod lyder enligt följande: Våra leverantörer (avtalspartners) ska respektera grundläggande sociala krav i sin verksamhet. Produkter som levereras till landstinget/regionen skall vara framställda under förhållanden som är förenliga med: - ILO:s åtta kärnkonventioner nr 29, 87, 98, 100, 105, 111, 138 och 182 Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 3(6)

4 - FN:s barnkonvention, artikel 32 - det arbetarskydd och den arbetsmiljölagstiftning som gäller i tillverkningslandet - den arbetsrätt, inklusive lagstiftning om minimilön, och det socialförsäkringsskydd som gäller i tillverkningslandet. Landstingen ställer krav på att lokal arbetsmiljölagstiftning och arbetsrätt skall följas. Detta är också något som flera företag i privat sektor tillämpar. Dessa krav är viktiga att ställa eftersom dessa områden inte täcks in tillräckligt detaljerat av de grundläggande kärnkonventionerna och då också blir svåra att följa upp. När Trafikkontoret har följt upp kontraktsvillkoret med stenleverantörerna har det framkommit flera typer av brister. Dels finns brister i hur entreprenörerna/huvudleverantörerna för vidare kraven till sina underleverantörer och dels finns brister i till vilken grad underleverantörerna kan leva upp till kraven. Det som blivit tydligt är att det behövs en kontinuerlig uppföljning och dialog med både entreprenörer och huvudleverantörer, för att de sedan skall arbeta vidare med sina underleverantörer. Att förbättra arbetsförhållanden hos underleverantörer är en långsiktig process som tar tid och kräver ett aktivt arbete. Trafikkontoret har dock sett att en förbättring skett från det att arbetet startade Sammantaget leder dessa erfarenheter till ett behov av att Trafikkontoret uppdaterar sitt gällande kontraktsvillkor så att det stämmer överens med stadens upphandlingspolicy och förfinar sitt arbetssätt med leverantörsuppföljning. Förslag nytt etiskt kontraktsvillkor för stenprodukter Leverantören skall under avtalsperioden kunna visa att stenen producerats/bearbetats under förhållanden som är förenliga med: ILO:s åtta grundläggande internationella konventioner, som Sverige är anslutet till: - Konvention 29 - Förbud mot tvångs- och straffarbete - Konvention Avskaffande av tvångsarbete - Konvention Lika lön för lika arbete oavsett kön - Konvention Om diskriminering i fråga om anställning och yrkesutövning - Konvention 87 - Föreningsfrihet och organisationsrätt - Konvention 98 Organisationsrätt och kollektiv förhandlingsrätt - Konvention Minimiålder för arbete - Konvention 182 Förbud mot barnarbete FN:s barnkonvention 32 Följande konventioner som tar särskild hänsyn till säkerhet och arbetsskydd - Konvention Säkerhet vid användning av kemiska produkter - Konvention Arbetsskydd och arbetsmiljö - Konvention 148- Skydd för arbetstagare mot yrkesrisker i arbetsmiljön som förorsakas av luftföroreningar, buller och vibrationer Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 4(6)

5 Det arbetarskydd och den arbetsmiljölagstiftning som gäller i tillverkningslandet Den arbetsrätt, inklusive lagstiftning om minimilön och det socialförsäkringsskydd som gäller i tillverkningslandet Leverantören är skyldig att under hela avtalstiden kunna redovisa på vilket sätt man arbetar för att detta ska kunna säkerställas och möjlighet till revision på plats hos leverantör/underleverantör skall ges. Leverantören skall också kunna visa var stenen bearbetats/producerats. Detta förslag är utformat till att kunna användas även till andra byggprodukter. Uppföljning Uppföljningen är en viktig del i arbetet med att säkerställa att kraven efterlevs och att förbättringar sker. Uppföljningen består av två delar: - Entreprenörens egen redogörelse till beställare - Stickprov från Trafikkontoret i entreprenörens produktionskedja Uppföljningen skall ske kontinuerligt under avtalstiden och genomförs enligt nedan : Trafikkontoret skall alltid efterfråga spårbarhet i nya projekt, genom att ha som rutin att ställa frågan till entreprenören var stenen kommer ifrån. Entreprenören skall då redogöra från vilka produktionsanläggningar stenprodukterna kommer med företagsnamn, adress och kontaktuppgifter på ansvarig person. Det är entreprenören/leverantörens huvudsakliga ansvar att se till att tredjepartsinspektioner sker på berörda produktionsanläggningar. Resultat från dessa skall redovisas regelbundet för Trafikkontoret genom aktuella inspektionsrapporter. Entreprenören/leverantören skall också kunna redogöra för vilka förbättringar som behöver göras och visa en plan för hur det arbetet skall gå till. Stickprov i entreprenörens/leverantörens produktionskedja genomförs vid behov av Trafikkontoret och särskilt vid misstanke om avvikelser och ev. avtalsbrott. Fortsatt arbete Under hösten 2011 planerar Trafikkontoret att göra riskbedömning av andra byggprodukter såsom asfalt och armeringsjärn, för att bedöma hur och i vilken omfattning etiska krav skall ställas även på dessa produkter. Samarbetet mellan kommunerna i den etiska gruppen kommer att fortsätta och kommer framförallt att inrikta sig på hur avvikelser från krav skall hanteras och hur sanktioner ska avtalas. Erfarenhetsutbytet kring Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 5(6)

6 leverantörsuppföljningar kommer också att fortsätta genom att resultat från inspektioner och dialoger jämförs och diskuteras. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 6(6)

Vägledning vid kontraktsvillkor gällande socialt ansvarstagande

Vägledning vid kontraktsvillkor gällande socialt ansvarstagande Vägledning vid kontraktsvillkor gällande socialt ansvarstagande Detta är en vägledning för entreprenörer som har Trafikkontorets sociala kontraktsvillkor inskrivna i sina avtal. Syftet är att underlätta

Läs mer

Va gledning fo r etiska krav och uppfo ljning av natursten

Va gledning fo r etiska krav och uppfo ljning av natursten Va gledning fo r etiska krav och uppfo ljning av natursten Framtagen av etisk arbetsgrupp Göteborg, Malmö, Örebro, Stockholm, Linköping och Lund 2018-03-08 1 Vägledning för etiska krav och uppföljning

Läs mer

VÅRT ARBETSMILJÖARBETE I KINA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE - STRÄVA EFTER ATT BLI BÄTTRE

VÅRT ARBETSMILJÖARBETE I KINA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE - STRÄVA EFTER ATT BLI BÄTTRE VÅRT ARBETSMILJÖARBETE I KINA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE - STRÄVA EFTER ATT BLI BÄTTRE VÅR RESA..började 2006 då Skanska gav oss i uppdrag att göra social revision i samband med leveranserna till Clarion Sign.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:4 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sociala krav vid upphandling uppförandekod för leverantörer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet Landstingsdirektören framhåller

Läs mer

Sociala krav vid upphandlingar

Sociala krav vid upphandlingar Ressursdokument: Saksfremlegg og vedtak Gøteborgs kommune, Trafikkontoret 1 Handläggare: Anders Roth Sammanträdesdatum Dnr 1191/06 Tel: 031 61 37 03 Trafiknämnden Göteborg Sociala krav vid upphandlingar

Läs mer

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling 1(1) 2007-07-03 Dnr Västa Götalandsregionens Strategidokument avseende Sociala aspekter i samband med upphandling Dokumentet består av: Uppförandekod för leverantörer Handlingsplan Uppförandekod för leverantörer

Läs mer

Nya EU-direktiven DIREKTIV 2014/24/EU (LOU) DIREKTIV 2014/25/EU (LUF) DIREKTIV 2014/23/EU (Koncessioner) Nya EU-direktiven Offentlig upphandling ges en framträdande roll i Europa 2020-strategin, som ett

Läs mer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Godkänd av Senaste förändring Gäller from: Sid. Regionfullmäktige 2013-02-04 2013-12-01 1(5) Sveriges regioner och landstings uppförandekod för leverantörer Sveriges

Läs mer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer POLICY Uppförandekod för leverantörer OM UPPFÖRANDEKODEN Denna uppförandekod gäller för leverantörer, och dess underleverantörer, till Sydskånes avfallsaktiebolag med dotterbolagen Sysav Industri AB samt

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling 1(5) UPPHANDLINGS- OCH INKÖPSPOLICY FÖR BOTKYRKA KOMMUN Denna policy ersätter Upphandlingspolicy för Botkyrka kommun och Riktlinjer för Botkyrka kommuns upphandlingar, antagna av kommunfullmäktige 2005-09-29,

Läs mer

Socialt ansvarstagande i upphandling. Uppförandekod för leverantörer

Socialt ansvarstagande i upphandling. Uppförandekod för leverantörer Socialt ansvarstagande i upphandling Uppförandekod för leverantörer Hållbar upphandling med gemensam styrka Gemensam uppförandekod för leverantörer Sedan 2006 samarbetar Stockholms läns landsting, Region

Läs mer

SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer

SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer I SJs uppförandekod för leverantörer anger vi våra grundläggande krav vad gäller mänskliga rättigheter och arbetsvillkor, miljö och affärsetik. SJ förväntar

Läs mer

Hållbarhetsregler för leverantörer

Hållbarhetsregler för leverantörer 1 (5) Hållbarhetsregler för leverantörer Genom att leverantören skriver under affärsavtalet intygas att leverantören, och eventuella underleverantörer, följer de krav som är formulerade i detta dokument

Läs mer

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V)

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011: RI (Dnr 125-1294/2010) Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Vä gledning fö r etiskä kräv öch uppfö ljning äv nätursten

Vä gledning fö r etiskä kräv öch uppfö ljning äv nätursten Vä gledning fö r etiskä kräv öch uppfö ljning äv nätursten Framtagen av etisk arbetsgrupp Göteborg, Malmö, Örebro, Stockholm och Lund 2015-11-10 1 Vägledning för etiska krav och uppföljning av natursten

Läs mer

Hållbar upphandling för en hållbar utveckling

Hållbar upphandling för en hållbar utveckling Hållbar upphandling för en hållbar utveckling Hållbar Upphandling Sveriges regioner och landsting ansvarar för att alla invånare har tillgång till en god och väl fungerande hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2

Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2 1(6) Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2 Bakgrund och omfattning Landstinget i Uppsala län är certifierat enligt ISO 14001 och arbetar systematiskt med miljöfrågor. I

Läs mer

Sinfras uppförandekod för leverantörer

Sinfras uppförandekod för leverantörer Sid: 1 08-52509940 s uppförandekod för leverantörer är en inköpscentral och har högt uppställda krav och förväntningar på ramavtalsleverantörer som upphandlas av för våra medlemmars räkning. För är hållbarhet

Läs mer

SAMMANFATTNING AV TVÅ REVISIONER

SAMMANFATTNING AV TVÅ REVISIONER SAMMANFATTNING AV TVÅ REVISIONER Reviderade företag: Leverantör A Leverantör B Företagens verksamhet: Bryta och bearbeta sten till gatsten och kantsten och andra stenprodukter Beställare: Revision utförd

Läs mer

Strategisk Planering. Miljömässiga och sociala krav på drivmedel

Strategisk Planering. Miljömässiga och sociala krav på drivmedel rr TN /11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2011-10-03 Diarienummer 0584 /08 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon 031-368 25 44 E-post: urban.ledin@trafikkontoret.goteborg.se Miljömässiga och sociala

Läs mer

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Liten guide om offentliga upphandlingar Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Innehåll Varför en guide? Sid. 3 ILO:s åtta kärnkonventioner

Läs mer

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V)

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011:84 RI (Dnr 125-1294/2010) Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Lärdomar av etisk granskning av stenprodukter. Bakgrund och historik Genomförd granskning Fortsatt arbete

Lärdomar av etisk granskning av stenprodukter. Bakgrund och historik Genomförd granskning Fortsatt arbete Lärdomar av etisk granskning av stenprodukter Bakgrund och historik Genomförd granskning Fortsatt arbete Bakgrund Samarbete mellan Göteborg, Stockholm, Malmö och Örebro Göteborg uppdragsgivare Konsult:

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Nya bestämmelser om arbetsrättsliga villkor Ny lagstiftning från den 1 juni 2017 Vad

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer Antagen KL

Uppförandekod för leverantörer Antagen KL Rev. VD GEAB 2018-06-11 / 20180524-203 Sida 1(5) Uppförandekod för leverantörer Antagen KL 2018-05-21 Gävle Energi ska på ett affärsmässigt sätt aktivt bidra till utvecklingen av hållbara och effektiva

Läs mer

Antagande av ny s k uppförandekod i samband med offentliga upphandlingar. Dnr KS 2012-56

Antagande av ny s k uppförandekod i samband med offentliga upphandlingar. Dnr KS 2012-56 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-11-20 FALKENBERG 328 Antagande av ny s k uppförandekod i samband med offentliga upphandlingar. Dnr KS 2012-56

Läs mer

Reglemente för Huddinge kommuns upphandling

Reglemente för Huddinge kommuns upphandling 1 (10) Antaget av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11 22, 2014-06-10

Läs mer

SOS Alarms uppförandekod för leverantörer

SOS Alarms uppförandekod för leverantörer Uppförandekod för leverantörer 1.0 1 (7) SOS Alarms uppförandekod för leverantörer Revisionshistorik 2017Dokumentnamn: Version: Sida: Uppförandekod för leverantörer 1.0 2 (7) Version Datum Utfärdat av

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2017:21-003 Policy för inköp och upphandling Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-23 194 Policy för inköp och upphandling Flens kommun handlar varor och tjänster för betydande

Läs mer

Sociala krav vid upphandling av importerad natursten

Sociala krav vid upphandling av importerad natursten Sociala krav vid upphandling av importerad natursten Vilka sociala krav ställer Sveriges kommuner när de upphandlar importerad natursten och hur följer de upp kraven? Upphandlande myndigheter bör beakta

Läs mer

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility CampusPharma AB Karl Gustavsgatan 1A 411 25 Göteborg, Sverige Telefonnummer: 031 20 50 20 info@campuspharma.se http://www.campuspharma.se/ CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY

Läs mer

Migrationsverkets uppförandekod för leverantörer

Migrationsverkets uppförandekod för leverantörer Migrationsverkets uppförandekod för leverantörer Fastställd 2018-08-15 1 Migrationsverkets uppförandekod för leverantörer Om Migrationsverkets uppdrag Migrationsverkets uppdrag är bland annat att pröva

Läs mer

Hållbar upphandling Gemensamt projekt Inköp med socialt ansvar ger hållbar upphandling Uppförandekod Verktyg för påverkan

Hållbar upphandling Gemensamt projekt Inköp med socialt ansvar ger hållbar upphandling Uppförandekod Verktyg för påverkan Hållbar upphandling Hållbar upphandling Gemensamt projekt Stockholms Läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne är huvudmän för framförallt sjukvård men också för kollektivtrafik och hållbar

Läs mer

Vägledning för avrop från Litteratur

Vägledning för avrop från Litteratur för avrop från Litteratur Version 1 Datum Sid 2 (11) Innehåll 1 Om vägledningen... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Utveckling av vägledningen... 4 2 Ramavtalsområde... 5 2.1 Allmän information... 5 2.2 Definitioner...

Läs mer

Miljökrav och socialt ansvar i offentlig upphandling

Miljökrav och socialt ansvar i offentlig upphandling Miljökrav och socialt ansvar i offentlig upphandling Bengt Strömstedt Miljöchef Försvarets materielverk (FMV) www.fmv.se bengt.stromstedt@fmv.se Vi levererar komplexa produkter för militär och civil användning.

Läs mer

Socialt ansvarstagande i upphandling Våra inköp verktyg för att nå en hållbar utveckling

Socialt ansvarstagande i upphandling Våra inköp verktyg för att nå en hållbar utveckling Socialt ansvarstagande i upphandling Våra inköp verktyg för att nå en hållbar utveckling Miljökrav i alla upphandlingar Uppförandekod för leverantörer Socialt ansvarstagande i upphandling Varför spelar

Läs mer

Revidering av upphandlingspolicy och Uppförandekod för hållbar upphandling inom Kalmar kommun

Revidering av upphandlingspolicy och Uppförandekod för hållbar upphandling inom Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Björn Hedbäck 2014-02-06 KS 2014/0106 Kommunstyrelsen Revidering av upphandlingspolicy och Uppförandekod för hållbar upphandling inom Kalmar kommun Förslag

Läs mer

Vattenfalls uppförandekod för leverantörer

Vattenfalls uppförandekod för leverantörer Vattenfalls uppförandekod för leverantörer Inledning Vattenfall tillhandahåller energi för dagens samhälle och bidrar till morgondagens energisystem. Vi åtar oss att bedriva vår affärsverksamhet i enlighet

Läs mer

Etiska och sociala krav vid Upphandling

Etiska och sociala krav vid Upphandling Etiska och sociala krav vid Upphandling Rolf Robèrt Etiska och sociala krav - bakgrund Rättsläget avseende möjligheten att ställa etiska och sociala krav i samband med offentlig upphandling har länge varit

Läs mer

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan 1 Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter Mellan Elanders ( Bolaget ) och UNI Global Union ( UNI ) 2 1. Inledning: 1.1

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5)

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5) UPPHANDLINGSPOLICY Datum RF 2018-02-27 Diarienr 1503081 1 (5) Upphandling är en strategiskt viktig fråga för. Upphandling ska utgå från välfärdens och medborgarnas behov och målet är att skapa goda affärer.

Läs mer

Inköpspolicy för Nyköpings kommunkoncern. Antagen av kommunfullmäktige

Inköpspolicy för Nyköpings kommunkoncern. Antagen av kommunfullmäktige Inköpspolicy för Nyköpings kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-14 Dnr KK15/49 2/11 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Övergripande förhållningssätt... 4 3.1 Koppling till

Läs mer

Mänskliga rättigheter. ILO:s arbete för mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter. ILO:s arbete för mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter ILO:s arbete för mänskliga rättigheter 2 3 I detta utbildningshäfte beskrivs i korthet ILO:s arbete för mänskliga rättigheter och ILO-arbetet i Sverige. Se även övriga utbildningshäften

Läs mer

Swedish Medtechs affärskod. antagen vid Swedish Medtechs årsmöte 14 maj 2014 BRANSCHORGANISATIONEN FÖR MEDICINTEKNIK

Swedish Medtechs affärskod. antagen vid Swedish Medtechs årsmöte 14 maj 2014 BRANSCHORGANISATIONEN FÖR MEDICINTEKNIK antagen vid Swedish Medtechs årsmöte 14 maj 2014 BRANSCHORGANISATIONEN FÖR MEDICINTEKNIK Om Swedish Medtech Swedish Medtech är branschorganisationen för de medicintekniska företagen i Sverige. Swedish

Läs mer

REVISIONSRAPPORT HÅLLBARHETSKOLLEN

REVISIONSRAPPORT HÅLLBARHETSKOLLEN REVISIONSRAPPORT HÅLLBARHETSKOLLEN Reviderat företag: Adress: Företagets verksamhet: Ahlsell Sverige AB Terminalgatan 3, 694 81 Hallsberg Grossist för elmaterial. Beställare: Revision utförd av: Revisor:

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS 1. Inledning För oss på Martinsons är det naturligt att gå i utvecklingens första led. Vi är en föregångare inom det industriella

Läs mer

Statens inköpscentral Ramavtal för Användarnära IT produkter. Sid 1

Statens inköpscentral Ramavtal för Användarnära IT produkter. Sid 1 Statens inköpscentral Ramavtal för Användarnära IT produkter Sid 1 Användarnära IT produkter Rangordnat ramavtal med fastställda produkter och priser med tillbehör samt vissa tjänster Avtalsperiod: 2015-12-17

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern. Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern. Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39 INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39 2(5) Inledning Karlskrona kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

Hur kan man ställa krav på ILO:s kärnkonventioner?

Hur kan man ställa krav på ILO:s kärnkonventioner? Hur kan man ställa krav på ILO:s kärnkonventioner? Nationella Kansliet Hållbar Upphandling Karin Lonaeus I Hållbarhetsstrateg I karin.lonaeus@sll.se I www.hållbarupphandling.se Visste ni att..? 2015 fanns

Läs mer

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret Nytt program för upphandling och inköp Stefan Nordin stadsledningskontoret The Capital of Scandinavia Nytt program för upphandling och inköp Program ersätter policy i enlighet med staden intention att

Läs mer

15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109

15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 25 (37) 2016-06-20 Kf Ks 203 15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109 Sara Rais från Socialisterna Välfärdspartiet har

Läs mer

Riktlinjer för upphandlingsverksamheten

Riktlinjer för upphandlingsverksamheten Riktlinjer för upphandlingsverksamheten Fastställd av kommunstyrelsen 1 juni 2009, 74 Reviderad av kommunstyrelsen den 9 augusti 2011, 95 Reviderad av kommunstyrelsen den 2 december 2014, 171 Riktlinjer

Läs mer

2014-09-23. CSR-Policy. Corporate Social Responsibility. Policy antagen: 2014-09-23 Styrelsen A-lotterierna EF. (Utfärdare: Eric Widegren)

2014-09-23. CSR-Policy. Corporate Social Responsibility. Policy antagen: 2014-09-23 Styrelsen A-lotterierna EF. (Utfärdare: Eric Widegren) 2014-09-23 CSR-Policy Corporate Social Responsibility Policy antagen: 2014-09-23 Styrelsen A-lotterierna EF (Utfärdare: Eric Widegren) Innehåll 1 CSR-Policy... 3 2 A-lotterierna-koncernens CSR-arbete...

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Helsingborgs stads upphandlingspolicy

Tillämpningsanvisningar till Helsingborgs stads upphandlingspolicy TILL HELSINGBORGS STADS SID 1(12) Tillämpningsanvisningar till Helsingborgs stads upphandlingspolicy Tillämpningsområde Dessa anvisningar gäller för samtliga nämnder, styrelser och förvaltningar inom Helsingborgs

Läs mer

Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar

Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar Diarienr. 2014/996-KS nternati Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar Beslutad av kommunstyrelsen den 4 mars 2015, 72 program policy handlingsplan riktlinje Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer

Uppförandekod för leverantörer 2019 Dokumentägare: Group Sourcing Uppförandekod för leverantörer 1 Introduktion PostNords målsättning är att vara ledande inom hållbarhet i branschen. Det ställer krav på att vi, tillsammans med våra

Läs mer

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS14-293 003 Inköps och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Inledning Bjurholms kommun (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB INLEDNING Denna uppförandekod är i första hand ett verktyg och en vägledning för att beskriva och påverka Hako Ground & Gardens beteende och kultur. Det är våra gemensamma

Läs mer

SKRIVELSE 2013-04-10 LS 1303-0353

SKRIVELSE 2013-04-10 LS 1303-0353 Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-04-10 LS 1303-0353 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3*04-23 0001 9 Revidering av landstingets uppförandekod för leverantörer

Läs mer

Rutin för att ställa och följa upp etiska krav i Lunds kommuns upphandlingar

Rutin för att ställa och följa upp etiska krav i Lunds kommuns upphandlingar Rutin för att ställa och följa upp etiska krav i Lunds kommuns upphandlingar Kommunkontoret Avdelningen för miljöstrategi, folkhälsa och säkerhet Läs det här först Lunds kommun har beslutat att etiska

Läs mer

Uppföljning av sociala krav Roger Rang och Åsa Gustavsson

Uppföljning av sociala krav Roger Rang och Åsa Gustavsson 1 Uppföljning av sociala krav Roger Rang och Åsa Gustavsson Agenda Bakgrund Risk Vad innebär det för dig som leverantör? Sammanfattning 2 3 Bakgrund Vad menar vi med sociala kontraktskrav? Skatter, socialförsäkringsavgifter

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy för Göteborgs Stad jämte kommentarer

Inköps- och upphandlingspolicy för Göteborgs Stad jämte kommentarer Inköps- och upphandlingspolicy för Göteborgs Stad jämte kommentarer (H 2004:123, P 2004-09-16,, Kommunstyrelsen 2008-10-15, 510, Kommunstyrelsen 2009-06-10, 418, Kommunstyrelsen 2010-06-09, 439) Syftet

Läs mer

Mänskliga rättigheter. ILO:s arbete för mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter. ILO:s arbete för mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter ILO:s arbete för mänskliga rättigheter I detta utbildningshäfte beskrivs i korthet ILO:s arbete för mänskliga rättigheter liksom ILO-arbetet i Sverige. Se även övriga utbildningshäften

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy

Upphandlings- och inköpspolicy Upphandlings- och inköpspolicy Denna policy gäller för samtliga styrelser och nämnder i kommunerna Köping, Arboga och Kungsör samt för Västra Mälardalens Kommunalförbund. Med utgångspunkt från denna policy

Läs mer

ELECTROLUX ARBETSPLATSSTANDARD FÖR LEVERANTÖRER

ELECTROLUX ARBETSPLATSSTANDARD FÖR LEVERANTÖRER ELECTROLUX ARBETSPLATSSTANDARD FÖR LEVERANTÖRER Observera att detta är en översättning av den ursprungliga arbetsplatstandarden för leverantörer på engelska. Översättningen finns endast i informationssyfte.

Läs mer

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern Antaget av Umeå kommunfullmäktige 2011-05-30. 2(5) Inledning Umeå kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader för

Läs mer

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preem Sustainability System for Biofuels 2011-09-07 Nadja Paz, Miljökoordinator Varuförsörjningen Preems kontrollsystem och dess grunder Kontrollsystemets grunder

Läs mer

Uppdraget. Bestämmelsernas innehåll i korthet

Uppdraget. Bestämmelsernas innehåll i korthet PM Arbetsrättsliga villkor i upphandling Mathias Sylvan December 2017 1 Uppdraget Upphandlingsdialog Dalarna har gett undertecknad i uppdrag att utreda hur upp-handlande myndigheter på bästa sätt kan uppfylla

Läs mer

Hur står det till med kycklingarna P i Thailand?

Hur står det till med kycklingarna P i Thailand? Hur står det till med kycklingarna P i Thailand? Hållbarhetskollen Tjänsten vänder sig till SKI:s kunder, d.v.s. kommuner, landsting och dess bolag Samordnad uppföljning av: etiska och sociala krav djurskyddskrav

Läs mer

KONTRAKTSVILLKOR. Vretenvägen 6, Solna

KONTRAKTSVILLKOR. Vretenvägen 6, Solna REVISIONSRAPPORT SOCIALA KONTRAKTSVILLKOR Reviderat företag: Adress: Företagets verksamhet: Modis Driftbolag AB Vretenvägen 6, 17154 Solna Kostproduktion & restaurangverksamhet Beställare: Revision utförd

Läs mer

Lidingö stads upphandlings- och inköpspolicy

Lidingö stads upphandlings- och inköpspolicy Lidingö stads upphandlings- och inköpspolicy 1. Omfattning Upphandlings- och inköpspolicyn gäller all upphandling och alla inköp av varor, tjänster och entreprenader inom staden. Denna policy fastställer

Läs mer

Tjänsteutlåtande Verksamhetsberättelse inköp 2017

Tjänsteutlåtande Verksamhetsberättelse inköp 2017 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-02-15 Sida 1 (1) Diarienr VO 2018/00125-1.4.2 Monica Henriksson Epost: monica.henriksson@vasteras.se Kopia till "[Skriv text här]" Styrelsen för Västerås stad Vård och Omsorg

Läs mer

Landstinget Blekinge KARLSKRONA Org nr: Hemsida:

Landstinget Blekinge KARLSKRONA Org nr: Hemsida: 1(9) AVTAL AVTALSNR: LTS 2013/0002-(NR) AVTALSPARTER Kunden Leverantören Landstinget Blekinge 371 81 KARLSKRONA Org nr: 232100-0081 Hemsida: www.ltblekinge.se Org nr: Hemsida: KONTAKTPERSONER FÖR AVTALET

Läs mer

PREEMS UPPFÖRANDEKOD

PREEMS UPPFÖRANDEKOD PREEMS UPPFÖRANDEKOD Preems uppförandekod beskriver de värderingar och etiska riktlinjer företaget står för och värdesätter. Den är vägledande för att bidra till goda affärer som skapar hållbar utveckling

Läs mer

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter. Upphandlingspolicyn gäller för kommunerna och innehåller riktlinjer

Läs mer

KONTRAKTSVILLKOR. Postboda 109, MÅNKARBO

KONTRAKTSVILLKOR. Postboda 109, MÅNKARBO REVISIONSRAPPORT KONTRAKTSVILLKOR SOCIALA Reviderat företag: Adress: Företagets verksamhet: Upplands Trädgårdsprodukter Postboda 109, 815 95 MÅNKARBO Grossist för frukt och grönt Beställare: Revision utförd

Läs mer

Upphandlingspolicy. Antagen av kommunfullmäktige

Upphandlingspolicy. Antagen av kommunfullmäktige Upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-03 2011-08-17 1 (5) Innehåll SAMMANFATTNING...2 1. INLEDNING OCH SYFTE...2 2. INTERN HANDLÄGGNING...2 3. SAMORDNING...3 4. MILJÖHÄNSYN...3 5. ETISKA

Läs mer

Upphandlingsstrategiutskottet

Upphandlingsstrategiutskottet PROTOKOLL 16 18 Datum 2016-05-11 1 (7) Protokoll från upphandlingsstrategiutskottets sammanträde Tid: 2016-05-11, kl 09.00-12.00 Plats: Krinova Incubator Science Park, Kristianstad Beslutande Amela Hodzic

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral

SKL Kommentus Inköpscentral SKL Kommentus Inköpscentral Miljö och sociala krav i upphandling Peter Nohrstedt Hållbarhetschef SKL Kommentus Agenda Varför använda upphandling till att driva hållbarhetsfrågor? Vad säger nya lagen? UHMs

Läs mer

Självutvärdering för leverantörer

Självutvärdering för leverantörer Självutvärdering för leverantörer Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Miljö 3. Affärsetik 4. Arbetsmiljö och sociala villkor 5. Föreningsfrihet 6. Arbetstid 7. Löner 8. Tvångsarbete 9. Barnarbete 10.

Läs mer

Konventioner om mänskliga rättigheter som Sverige har undertecknat

Konventioner om mänskliga rättigheter som Sverige har undertecknat er om mänskliga rättigheter som Sverige har undertecknat FN DOKUMENT UNDERTECKANDE RATIFIKATION I KRAFT I RESERVATION PROP SVERIGE om 1949-12-30 1952-05-27 1952-08-25 1975:71 förhindrande och bestraffning

Läs mer

Val av leverantör och leverantörens ansvar

Val av leverantör och leverantörens ansvar - förord De flesta företag kräver en bra produkt och kvalitet till ett motsvarande relevant pris av sina leverantörer. Vi på Nudie Jeans tycker dessutom att det är mycket viktigt att ta ett större ansvar

Läs mer

Konventioner om mänskliga rättigheter som Sverige har undertecknat

Konventioner om mänskliga rättigheter som Sverige har undertecknat er om mänskliga rättigheter som Sverige har undertecknat FN DOKUMENT UNDERTECKANDE RATIFIKATION I KRAFT I RESERVATION PROP SVERIGE om 1949-12-30 1952-05-27 1952-08-25 1952:71 förhindrande och bestraffning

Läs mer

VERSION: 1.0 DATUM: UPPFÖRANDEKOD. Svenska kraftnäts uppförandekod för leverantörer

VERSION: 1.0 DATUM: UPPFÖRANDEKOD. Svenska kraftnäts uppförandekod för leverantörer VERSION: 1.0 DATUM: 2019-06-05 UPPFÖRANDEKOD Svenska kraftnäts uppförandekod för leverantörer SVENSKA KRAFTNÄT Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för

Läs mer

Frukostseminarium: Arbetsrättsliga villkor enligt ILO:s kärnkonventioner och villkor om hållbara leveranskedjor. 6 november 2018

Frukostseminarium: Arbetsrättsliga villkor enligt ILO:s kärnkonventioner och villkor om hållbara leveranskedjor. 6 november 2018 Frukostseminarium: Arbetsrättsliga villkor enligt ILO:s kärnkonventioner och villkor om hållbara leveranskedjor 6 november 2018 Vår agenda idag 08.45-09.00 Upphandlingsmyndighetens stödmaterial 09.00-09.15

Läs mer

Strategisk Planering

Strategisk Planering TN /11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2011-10-03 Diarienummer 0742/01 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon 031-368 25 44 E-post: urban.ledin@trafikkontoret.goteborg.se Reviderade krav på arbetsmaskiner

Läs mer

Arbetsklausuler och sociala hänsyn i offentlig upphandling (SOU 2016:15) Svar på remiss från kommunstyrelsen ( /2016)

Arbetsklausuler och sociala hänsyn i offentlig upphandling (SOU 2016:15) Svar på remiss från kommunstyrelsen ( /2016) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-26 Handläggare Isabelle Vas Telefon: 08-508 25 025 Till Socialnämnden 2016-09-20 Arbetsklausuler och sociala hänsyn i

Läs mer

NATIONELL SAMORDNING HÅLLBAR UPPHANDLING

NATIONELL SAMORDNING HÅLLBAR UPPHANDLING NATIONELL SAMORDNING HÅLLBAR UPPHANDLING Ett samarbete mellan Sveriges landsting och regioner Karin Lonaeus Hållbarhetsstrateg Nationella Kansliet Hållbar Upphandling karin.lonaeus@sll.se www.hållbarupphandling.se

Läs mer

Strategisk planering. Förslag till uppdaterade riktlinjer för miljömässiga och sociala krav på drivmedel

Strategisk planering. Förslag till uppdaterade riktlinjer för miljömässiga och sociala krav på drivmedel TN 290/14 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2014-11-26 Diarienummer 2522/11 Strategisk planering Ann-Marie Ramnerö Telefon 031-368 265 E-post: ann-marie.ramnero@trafikkontoret.goteborg.se Förslag till uppdaterade

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni 2017 1. Policy Samordningsförbundet har enligt förbundsordningen sitt säte i Gagnef kommun. Samordningsförbundet förbinder

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 24 september 2012, 151 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Förhållningssätt... 3 2. Samordnad upphandling... 4 3. Standardisering...

Läs mer

Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Ramavtalet i fokus

Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Ramavtalet i fokus Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Ramavtalet i fokus Ing-Marie Trygg Upphandlingsbolaget Vad är ramavtal? LOU 2 kap 15; Med ramavtal avses ett avtal som ingås mellan en eller flera upphandlande

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för Koncerninköp Enhet för verksamhetsnära inköp PM om remissförfarande. PM om remissförfarande

Koncernkontoret Avdelningen för Koncerninköp Enhet för verksamhetsnära inköp PM om remissförfarande. PM om remissförfarande Koncernkontoret Avdelningen för Koncerninköp Enhet för verksamhetsnära inköp PM om remissförfarande Datum 2017-05-30 Diarienr 1503081 1 (5) PM om remissförfarande Upphandlingspolicy, dnr 1503081 Arbetet

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

Uppnå eller överträffa ställda krav från våra kunder och lagstiftare

Uppnå eller överträffa ställda krav från våra kunder och lagstiftare Policy Verksamhet MARCON GRUPPEN skall verka för ständiga förbättringar i en långsiktig relation med våra kunder och medverka till en långsiktigt hållbar utveckling till gagn för människor, miljö och kulturarv.

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-03-10 LS-LED08-263 34 Riktlinjer till Landstinget Sörmlands upphandlingspolicy Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer föreliggande

Läs mer

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10 Så kan VGR bli en Fairtrade-region Ägarutskottet 2015-03-10 Rättvis handel Minimilön Facklig organisationsrätt Icke-diskriminering och inget barnarbete Demokratiutveckling Minimipris* Fair Trade-premie*

Läs mer

Skärpta krav i upphandling för bättre arbetsvillkor Skrivelse av Ann- Margarethe Livh (V)

Skärpta krav i upphandling för bättre arbetsvillkor Skrivelse av Ann- Margarethe Livh (V) PM 2014:73 RI (Dnr 125-393/2013) Skärpta krav i upphandling för bättre arbetsvillkor Skrivelse av Ann- Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Uppföljning av etiska krav

Uppföljning av etiska krav Uppföljning av etiska krav Uppföljning av stenprodukter i entreprenader Entreprenaderna upphandlade enligt LOU Inspektioner utförda under 2010 Fortsatt arbete under 2011 Samarbete Samarbete mellan Göteborg,

Läs mer