Strategisk Planering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategisk Planering"

Transkript

1 TN /11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Diarienummer 0742/01 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon E-post: Reviderade krav på arbetsmaskiner Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att att godkänna trafikkontorets förslag till reviderade krav hemställa till Kommunfullmäktige att fastställa Trafikkontorets förslag till reviderade krav på arbetsmaskiner att gälla för samtliga förvaltningar och bolag inom Göteborgs Stad. Ekonomiska konsekvenser För Göteborgs Stads del innebär kraven i princip inte någon merkostnad utslaget över tio år ( ). Möte med representanter för Göteborgs Hamns olika bolag har genomförts och undantag för dessa medges under en begränsad tidsperiod fram till då de ska ha anpassat sin fordonspark i enlighet med gällande krav (se bilaga 2). De kemikaliekrav som beskrivs i kravdokumentet kan att medföra utökade ekonomiska resurser, eftersom granskningen antingen kommer att utföras av intern kompetens eller externt vilket är det mer kostbara alternativet. En indikation på hur mycket resurser detta kommer att kräva erhålls i och med att vi följer 10 pilotprojekt under året. Birgitta Hellgren Trafikdirektör Anders Roth Miljöchef 1(5)

2 Bilagor Bilaga 1 : Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader- Överenskomna mellan Göteborgs, Malmö och Stockholms Stad samt Trafikverket, med tillhörande vägledning. Bilaga 2 : Synpunkter från Hamnens bolag Sammanfattning Föreliggande förslag till nya upphandlingskrav för entreprenader innebär en revidering av tidigare kravdokument som gällt sedan 1999 och reviderats i två tidigare omgångar, senast 1 januari Upphandlingskraven har varit och är fortfarandet en viktig del i att förbättra luftkvaliteten i Göteborg. Kraven är gemensamma för Göteborgs Stad, Stockholms stad, Malmö Stad samt Trafikverket och skall under hösten beslutas i respektive stad och hos Trafikverket. De nya kraven har utformats med syftet att vara kostnadseffektiva, enkla, tydliga och uppföljningsbara. Precis som tidigare har särskilda skärpta krav utformats för att gälla i känsliga områden såsom storstäderna dessa krav kommer tillämpas oavsett beställare. De viktigaste skillnaderna mot tidigare miljökrav är: Tydligare på krav på systematiskt miljöarbete och ökad fokus på miljöplanen Kemiska produkter ingår Trafikverkets anpassning till storstädernas krav på miljöanpassade hydrauloljor Emissionskrav i två steg med skärpning från 2014 så att branschen ska kunna planera investeringar bättre och veta vilka krav som är på gång Övergång från ålderskrav till mer uttalade steg krav Krav på en viss maximal emission av CO 2 utsläpp för lätta fordon Mer enhetliga krav på emissioner från tunga fordon och arbetsmaskiner Krav på användande av alkylatbränsle för bensindrivna arbetsmaskiner och arbetsredskap Krav på miljöfordon tas bort Krav på HA oljefria däck tas bort (regleras av EU regler numera) För Göteborg kommer kraven att gälla även för Hamnens verksamheter, men med en treårig infasningsperiod (se bilaga 2). Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 2(5)

3 Ärendet Föreliggande förslag till nya upphandlingskrav för entreprenader innebär en revidering av tidigare kravdokument som gällt sedan 1 januari Kraven är gemensamma för Göteborgs Stad, Stockholms Stad, Malmö Stad samt Trafikverket och utgör minimikrav som ställs på upphandling av entreprenadtjänster. Varje beställare kan därefter ställa kompletterande objektspecifika eller organisationsspecifika krav. De nya kraven har utformats med syftet att vara kostnadseffektiva, enkla, tydliga och uppföljningsbara. Precis som tidigare har särskilda skärpta krav utformats för att gälla i känsliga områden såsom storstäderna dessa krav kommer att tillämpas i känsliga områden oavsett beställare. Trafiknämnden föreslås besluta att anta det nya, reviderade kravdokumentet i dess helhet. Det tidigare kravdokumentet ersätts då av det nya vid upphandlingar som görs från och med den 1:a januari Notera att de nya kraven är framtagna som minimikrav. Beställaren har alltid möjlighet att ställa hårdare krav än de som anges i kravdokumentet vid behov. Bakgrund Sedan 1999 har storstäderna Göteborg, Stockholm och Malmö haft gemensamma miljökrav för upphandling av entreprenader och tjänster. Syftet var att påskynda introduktionen av nya, bättre maskiner på marknaden och att kunna ge en samlad kravbild gentemot branschen. Sedan dess har kraven reviderats med 4-5 års mellanrum och olika miljökrav har lagts till, ändrats och tagits bort, allt utifrån aktuella problemställningar och de förbättringar som miljökraven åstadkommit. Dåvarande Vägverket har sedan 2004 också varit med i det gemensamma kravarbetet och i de krav som gällt sedan Under hösten 2009 påbörjades arbetet med att se över gällande miljökrav. Arbetsgruppen för miljökraven (bestående av representanter från Göteborg, Stockholm, Malmö och Trafikverket) bjöd in beställare, entreprenörer, branschföreningar och andra intressenter till ett seminarium som berörde de kommande miljökraven. Seminariet följdes upp av fyra workshoppar på olika orter, där man diskuterade erfarenheter av gamla krav, förslag och idéer på nya krav. Materialet från workshopparna användes som fundament i revideringsarbetet. Under arbetets gång samverkade arbetsgruppen med branschföreningar, tekniska experter, jurister, projektledare och upphandlare för att utarbeta ett förslag till nytt kravdokument. I början av 2011, under tiden 1 februari till 13 mars har ett överenskommet förslag till nytt kravdokument för Miljökrav vid upphandling av entreprenader varit ute på remiss. Ett antal remissinstanser bjöds in av beställargruppens arbetsgrupp, men svar har även inkommit från andra engagerade organisationer och företag. Bearbeting av remissynpunkter har resulterat i nytt förslag till miljökrav för upphandling av entreprenader( se Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 3(5)

4 Bilaga 1). Yttranden och bemötanden har sammanställts och framgår på Trafikkontorets hemsida. Av dessa kan följande nämnas : - Koppling till kriterierna för miljöanpassat byggande saknas - Tydliga, relevanta och uppföljningsbara krav - Komplettering med en vägledning och en beställarinstruktion underlättar vid den praktiska tillämpningen - Viktigt med en grundläggande utbildning - Viktigt med uppföljning av kraven - Viktigt att beakta miljöfrågorna tidigt i varje upphandling Branschen har kontinuerligt informerats om det löpande arbetet genom nyhetsbrev som publicerats på Trafikverkets webbsida. Möte med representanter för Göteborgs Hamns olika bolag har genomförts och undantag för dessa medges under en begränsad tidsperiod fram till då de ska ha anpassat sin fordonspark i enlighet med gällande krav. Förslag till krav Kraven gäller entreprenörens organisation och den verksamhet som entreprenören bedriver på uppdrag av beställaren. Kraven gäller också samtliga underentreprenörer, i alla led, och deras organisationer och den verksamhet som underentreprenörerna bedriver inom ramen för utförarens verksamhet på uppdrag av beställaren. Kraven gäller följande områden: Systematiskt miljöarbete tydligare krav Miljöplan ökad fokus på Drivmedel - mk 1 Lätta fordon krav på maximal emission av CO2-utsläpp Tunga fordon emissionskrav i två steg med skärpning från 2014 Arbetsmaskiner motorer ska uppfylla steg II och vara höst 6 år gamla Kemiska produkter granskning av beställaren De viktigaste skillnaderna mot tidigare miljökrav är: Tydligare på krav på systematiskt miljöarbete och ökad fokus på miljöplanen Kemiska produkter ingår Emissionskrav i två steg med skärpning från 2014 så att branschen ska kunna planera investeringar bättre och veta vilka krav som är på gång Krav på en viss maximal emission av CO 2 utsläpp för lätta fordon Mer enhetliga krav på emissioner från tunga fordon och arbetsmaskiner Krav på användande av alkylatbränsle för bensindrivna arbetsmaskiner och arbetsredskap Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 4(5)

5 Krav på HA oljefria däck tas bort (regleras av EU regler numera) Krav på miljöfordon tas bort Krav på miljöfordon tas bort Trafikverkets anpassning till storstädernas krav på miljöanpassade hydrauloljor Övergång från ålderskrav till mer uttalade steg krav För Göteborg kommer kraven att gälla även för Hamnens verksamheter, men med en treårig infasningsperiod. Notera att de nya kraven är framtagna som minimikrav. Beställaren har alltid möjlighet, och kommer att, ställa hårdare krav än de som anges i kravdokumentet vid behov. En vägledning till kraven är framtagen men även en användarhandledning kommer att finnas i Göteborgs Stad för beställare Införandet av de reviderade kraven ska föregås av utbildnings och informationsinsatser internt för Göteborg Stads upphandlare och projektledare. Ett gemensamt utbildningsmaterial för städerna och Trafikverket kommer att tas fram av arbetsgruppen för miljökraven. Extern förankring och informationsspridning av de reviderade kraven kommer även att ske på nationell nivå. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 5(5)

Nya gemensamma miljökrav för entreprenader

Nya gemensamma miljökrav för entreprenader Nya gemensamma miljökrav för entreprenader har tagits fram som en överenskommelse mellan Trafikverket, Göteborgs stad, Malmö stad och Stockholm stad. I denna broschyr kan du läsa om bakgrunden till de

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr 2017-11-13 Sida 1 (5) Handläggare Tomas Nitzelius 08-508 260 42 Till Trafiknämnden 2017-12-14 Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Förslag till beslut

Läs mer

2. Nämnden uppdrar åt kontoret att genomföra smärre revideringar i miljökraven för att följa teknikutvecklingen.

2. Nämnden uppdrar åt kontoret att genomföra smärre revideringar i miljökraven för att följa teknikutvecklingen. 2011-11-22 Hans Söderström Stadsmiljö 08-508 261 23 hans.soderstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-12-15 Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader. Samarbete mellan

Läs mer

Miljökrav i entreprenadupphandlingar. Historik Gemensamma miljökrav. Miljökrav i upphandlingen av entreprenader. Mycket pengar är det.

Miljökrav i entreprenadupphandlingar. Historik Gemensamma miljökrav. Miljökrav i upphandlingen av entreprenader. Mycket pengar är det. Miljökrav i upphandlingen av entreprenader Miljökrav i entreprenadupphandlingar Spelar det någon roll? Hamnutveckling 6 nov 2018 Maria Aronsson Miljöhandläggare GÖTEBORGS STAD Trafikkontoret, Samhälle

Läs mer

Nya miljökrav för entreprenader

Nya miljökrav för entreprenader Nya miljökrav för entreprenader har tagits fram som en överenskommelse mellan Trafikverket, Göteborgs stad, Malmö stad och Stockholm stad. I denna broschyr kan du läsa om bakgrunden till de nya kraven,

Läs mer

VAD INNEBÄR DE? Bakgrund: Allmänt om miljökrav. Varför gemensamma krav? Filosofin bakom det nya. Elisabet Ebeling Asfaltdagen 2013

VAD INNEBÄR DE? Bakgrund: Allmänt om miljökrav. Varför gemensamma krav? Filosofin bakom det nya. Elisabet Ebeling Asfaltdagen 2013 Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader- VAD INNEBÄR DE? Asfaltdagarna november 2013 Bakgrund: Allmänt om miljökrav - Miljökraven har utarbetats av Stockholm, Göteborg, Malmö och Trafikverket

Läs mer

Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader där arbetsfordon och/eller arbetsmaskiner ingår Förslag från trafik- och renhållningsnämnden

Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader där arbetsfordon och/eller arbetsmaskiner ingår Förslag från trafik- och renhållningsnämnden Utlåtande 2012:40 RII (Dnr 319-2593/2011) Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader där arbetsfordon och/eller arbetsmaskiner ingår Förslag från trafik- och renhållningsnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

GEMENSAMMA MILJÖKRAV VID UPPHANDLING AV ENTREPRENADER ÖVERENSKOMNA MELLAN GÖTEBORGS, MALMÖ OCH STOCKHOLMS STAD SAMT TRAFIKVERKET

GEMENSAMMA MILJÖKRAV VID UPPHANDLING AV ENTREPRENADER ÖVERENSKOMNA MELLAN GÖTEBORGS, MALMÖ OCH STOCKHOLMS STAD SAMT TRAFIKVERKET GEMENSAMMA MILJÖKRAV VID UPPHANDLING AV ENTREPRENADER ÖVERENSKOMNA MELLAN GÖTEBORGS, MALMÖ OCH STOCKHOLMS STAD SAMT TRAFIKVERKET Sida 1 av 10 Förutsättningar och tillämpning Dessa krav syftar till att

Läs mer

MILJÖKRAV VID UPPHANDLING AV ENTREPRENADER ÖVERENSKOMNA MELLAN GÖTEBORGS, MALMÖ OCH STOCKHOLMS STAD SAMT TRAFIKVERKET

MILJÖKRAV VID UPPHANDLING AV ENTREPRENADER ÖVERENSKOMNA MELLAN GÖTEBORGS, MALMÖ OCH STOCKHOLMS STAD SAMT TRAFIKVERKET MILJÖKRAV VID UPPHANDLING AV ENTREPRENADER ÖVERENSKOMNA MELLAN GÖTEBORGS, MALMÖ OCH STOCKHOLMS STAD SAMT TRAFIKVERKET Sida 1 av 9 Förutsättningar och övergripande krav Dessa krav syftar till att åstadkomma

Läs mer

Gemensamma miljökrav för entreprenader

Gemensamma miljökrav för entreprenader Gemensamma miljökrav för entreprenader 2012 Gemensamma miljökrav för entreprenader Förutsättningar och tillämpning Dessa krav syftar till att åstadkomma miljönytta på ett kostnadseffektivt sätt vid genomförandet

Läs mer

Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss

Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss Dnr Sida 1 (8) 2017-09-11 Handläggare Sofie Pandis Iveroth 08-508 26 666 Till Exploateringsnämnden 2017-10-12 Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss Förslag till beslut 1. Anse remissen

Läs mer

TRAFIKKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET

TRAFIKKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET 2007-05-23 Kontaktperson exploateringskontoret Hans Söderström Miljö och Teknik Telefon: 08-508 261 23 hans.soderstrom@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-06-14

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av entreprenader

Miljökrav vid upphandling av entreprenader Miljökrav vid upphandling av entreprenader Maskininstruktörkonferens 2011-11-25 Sören Dahlén Trafikverket Ulrika Franzén Sweco Uppdatering av generella miljökrav vid entreprenader Mål Gemensamma krav med

Läs mer

RIKTLINJE 1 (16) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Dahlén, Sören, Ssbm TDOK 2012:93 TRV 2012/14513

RIKTLINJE 1 (16) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Dahlén, Sören, Ssbm TDOK 2012:93 TRV 2012/14513 RIKTLINJE 1 (16) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Dahlén, Sören, Ssbm TDOK 2012:93 TRV 2012/14513 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Samhälle 2012-03-19 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Trafikkontorets arbete med miljökrav. Maria Aronsson Miljöenheten Trafikkontoret

Trafikkontorets arbete med miljökrav. Maria Aronsson Miljöenheten Trafikkontoret Trafikkontorets arbete med miljökrav Maria Aronsson Miljöenheten Trafikkontoret Olika fronter Krav på miljöledningssystem eller liknande Gemensamma miljökrav för entreprenörer Krav på 10% inblandning av

Läs mer

Remiss från trafiknämnden.

Remiss från trafiknämnden. Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-15 Handläggare Per Erik Österlund Telefon: 08-508 28 819 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-08-29 p. 16 Gemensamma miljökrav för

Läs mer

MILJÖPLAN FÖR. Projektör: Entreprenör: Beställare: Mall Miljöplan (6)

MILJÖPLAN FÖR. Projektör: Entreprenör: Beställare: Mall Miljöplan (6) MILJÖPLAN FÖR Projektör: Entreprenör: Beställare: Mall Miljöplan 2018-05-25 1 (6) Innehållsförteckning Sidan 1. Orientering om projektet... 3 2. Miljöorganisation och miljöarbetet... 4 Ev. Bilagor: Revisionshistorik

Läs mer

Senast reviderad 2012-11-02. Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader

Senast reviderad 2012-11-02. Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader Senast reviderad 2012-11-02 Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader 2012 Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader VÄGLEDNING TILL MILJÖKRAVEN Vägledning i praktisk tillämpning

Läs mer

Strategisk Planering. Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter

Strategisk Planering. Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter TN 188/11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2011-10-03 Diarienummer 1491/11 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon 031-368 25 44 E-post: urban.ledin@trafikkontoret.goteborg.se Etiska krav och rutiner för

Läs mer

Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad

Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad Utlåtande 2015:125 RV (Dnr 135-1148/2015) Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Förslag till Uppdaterad miljölastbilsdefinition

Läs mer

Generella miljökrav underentreprenörer. 1. Syfte. 2. Omfattning. 3. Arbetsgång. Förändringar från senaste version

Generella miljökrav underentreprenörer. 1. Syfte. 2. Omfattning. 3. Arbetsgång. Förändringar från senaste version Strategiskt Dokumentnummer 2967 Version 4.0 Fastställt: 2014-06-18 Fastställd av: Nyström-Hedvall Kerstin, SHC Granskad av: Josefsson Anna, RNC Handläggare: Blom Patrik, SHC Förändringar från senaste version

Läs mer

SP-listan: Erfarenheter från miljögranskning av hydraulvätskor

SP-listan: Erfarenheter från miljögranskning av hydraulvätskor SP-listan: Erfarenheter från miljögranskning av hydraulvätskor Marcus Vestergren och Hans Gustafsson, SP Kemi, Material och Ytor Presentation på SSG Hydraulikdagar, 2014-04-02 Hydraulvätskor med bestyrkta

Läs mer

Denna bilaga utgör ett komplement till nuvarande vägledning (bilaga 3) och syftar till att förklara och motivera uppdaterade krav i Bilaga 1.

Denna bilaga utgör ett komplement till nuvarande vägledning (bilaga 3) och syftar till att förklara och motivera uppdaterade krav i Bilaga 1. Denna bilaga utgör ett komplement till nuvarande vägledning (bilaga 3) och syftar till att förklara och motivera uppdaterade krav i Bilaga 1. Under hösten ska nuvarande vägledningen ses över och anpassas

Läs mer

Har vi lärt oss något?

Har vi lärt oss något? Har vi lärt oss något? - Om Energikuppen i Söderköping Sandra Ljungdahl Energi- och klimatstrateg 0121-181 14 sandra.ljungdahl@soderkoping.se Söderköpings behov och hemläxor Söderköping har deltagit i

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av entreprenader och tjänster

Miljökrav vid upphandling av entreprenader och tjänster Utlåtande 2007: RI (Dnr 125-2675/2007) Miljökrav vid upphandling av entreprenader och tjänster Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Stadens nämnder ges i uppdrag att tillämpa

Läs mer

Senast reviderad Tidigare versioner: Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader

Senast reviderad Tidigare versioner: Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader Senast reviderad 2014-04-02 Tidigare versioner: 2013-01-25 Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader VÄGLEDNING TILL MILJÖKRAVEN Vägledning

Läs mer

Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader. Reviderad

Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader. Reviderad Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader Reviderad 2016-02-29 Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader VÄGLEDNING TILL MILJÖKRAVEN Vägledning i praktisk tillämpning och bakgrund

Läs mer

Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader. Reviderad

Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader. Reviderad Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader Reviderad 2016-01-29 Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader VÄGLEDNING TILL MILJÖKRAVEN Vägledning i praktisk tillämpning och bakgrund

Läs mer

VÄGLEDNING TILL MILJÖKRAVEN

VÄGLEDNING TILL MILJÖKRAVEN VÄGLEDNING TILL MILJÖKRAVEN Vägledning i praktisk tillämpning och bakgrund till Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader Senast uppdaterad 2011-07-01 Innehållsförteckning Om Miljökrav vid

Läs mer

Kommunfullmäktiges beslut avseende kompletterande ägardirektiv

Kommunfullmäktiges beslut avseende kompletterande ägardirektiv Tjänsteutlåtande Koncernstyrelsen Ärende 11 Dnr SSAB 2018/2 Sid. 1 (4) 2018-04-09 Handläggare Sara Feinberg, 0850829097 Till Koncernstyrelsen Kommunfullmäktiges beslut avseende kompletterande ägardirektiv

Läs mer

Klargöra Infranords miljökrav på underentreprenörer för att de i sin tur ska uppfylla kontraktskrav i affärer samt aktuella lagar och krav.

Klargöra Infranords miljökrav på underentreprenörer för att de i sin tur ska uppfylla kontraktskrav i affärer samt aktuella lagar och krav. Strategiskt Dokumentnummer Fastställt: 2018-11-27 Fastställd av: Makdessi Pierre Granskad av: Wahlström Ola Handläggare: Wiman Bertil Förändringar från senaste version Uppdaterad enligt TDOK 2012:93 version

Läs mer

Information om: Miljökrav vid upphandling av enreprenader och tjänster

Information om: Miljökrav vid upphandling av enreprenader och tjänster KONTAKTUPPGIFTER Göteborg: Trafikkontoret Telefon: 031-61 37 00 Internet: www.trafikkontoret.goteborg.se Malmö: Gatukontoret Telefon: 020-34 45 00 Internet: www.malmo.se/miljozon Stockholm: Markkontoret

Läs mer

Förslag till ny miljöbilsdefinition för Stockholm stad

Förslag till ny miljöbilsdefinition för Stockholm stad TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Kontaktperson trafikkontoret Göran Westberg Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 273 61 goran.westberg@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden

Läs mer

Bilaga 1 Förslag till uppdaterade krav. Gemensamma miljökrav för entreprenader - version 1. Förutsättningar och tillämpning

Bilaga 1 Förslag till uppdaterade krav. Gemensamma miljökrav för entreprenader - version 1. Förutsättningar och tillämpning Gemensamma miljökrav för entreprenader - version 1 Förutsättningar och tillämpning Dessa krav syftar till att åstadkomma miljönytta på ett kostnadseffektivt sätt vid genomförandet av entreprenader. Kraven

Läs mer

Hållbara krav och uppföljningar

Hållbara krav och uppföljningar STADSLEDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI OCH STYRNING Hållbara krav och uppföljningar Ann-Marie Flodén och Kristina Fägerskiöld Öresundskraft och Helsingborgs stad Camilla Alfredsson teamchef Sida 1 Helsingborg

Läs mer

VÄGLEDNING TILL MILJÖKRAVEN

VÄGLEDNING TILL MILJÖKRAVEN VÄGLEDNING TILL MILJÖKRAVEN Vägledning i praktisk tillämpning och bakgrund till Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader Senast uppdaterad 2011-07-01 Innehållsförteckning Om Miljökrav vid

Läs mer

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Datum 2019-05-31 Dnr 2019-002210 Sida 1(2) Peter Krahl Rydberg, 033-35 30 11 peter.krahl.rydberg@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Förslag till beslut:

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Trosa kommuns miljökrav

Trosa kommuns miljökrav Trosa kommun 2014-05-26 Trosa kommuns miljökrav Bilaga 4 Rev Ändringen avser Datum Sign 1 Innehåll 1 ALLMÄNT...3 2 DEFINITIONER...3 3 DIESELMOTORDRIVNA MASKINER...3 3.1 DIESELMOTORER I FORDON OCH ARBETSMASKINER...

Läs mer

FU 2000 Generella miljökrav - konsulttjänster

FU 2000 Generella miljökrav - konsulttjänster Handling 05.4 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 5 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CS Handläggande enhet, Handläggare S, Urban Ledin Ersätter Utgåva E

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Upphandla miljöanpassade fordon vilka krav kan man ställa? Charlotta Frenander

Upphandla miljöanpassade fordon vilka krav kan man ställa? Charlotta Frenander Upphandla miljöanpassade fordon vilka krav kan man ställa? Charlotta Frenander Ägs gemensamt av: Staten (Miljödepartementet) Sveriges kommuner och landsting Svenskt Näringsliv Mer info: www.miljostyrning.se

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden Diarienummer 4762/17

Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden Diarienummer 4762/17 Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2017-09-25 Diarienummer 4762/17 Exploateringsavdelningen/Analys och utredning Carin Borgelsson/Lukas Jonsson Telefon: 368 10 69/368 12 01 E-post: carin.borgelsson@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Strategi för att stödja introduktion av elfordon i Göteborg

Strategi för att stödja introduktion av elfordon i Göteborg TN 85/10 TN 98/10 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2010-05-27 2010-06-17 Diarienummer 1046/10 Trafikant och ITS/Analys Camilla Pärlbäck Telefon 031-368 25 36 E-post: camilla.parlback@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Heini-Marja Suvilehto

Heini-Marja Suvilehto MILJÖANPASSAD UPPHANDLING AV TRANSPORTER Heini-Marja Suvilehto BEHOVS- ANALYS UPPHANDLING VILKA KRAV KAN MAN STÄLLA HÅLLBAR UPPHANDLING AV FORDON OCH TRANSPORTER UPPFÖLJNING BEHOVSANALYS FORDON Kan ni

Läs mer

MILJÖKRAV VID UPPHANDLING AV ENTREPRENADTJÄNSTER

MILJÖKRAV VID UPPHANDLING AV ENTREPRENADTJÄNSTER MILJÖKRAV VID UPPHANDLING AV ENTREPRENADTJÄNSTER Teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstads kommun 2012-01-16 Bakgrund Som ett led i Karlstads kommuns arbete med miljömässigt hållbar tillväxt en del

Läs mer

Upphandling av IT-drift och support (DIT17)

Upphandling av IT-drift och support (DIT17) 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 6 Upphandling av IT-drift och support (DIT17) Ärendebeskrivning Ärendet avser beslut att genomföra upphandling

Läs mer

Förslag till beslut. Fastighetsnämnden godkänner och överlämnar fastighetskontorets tjänsteutlåtande som svar på remissen.

Förslag till beslut. Fastighetsnämnden godkänner och överlämnar fastighetskontorets tjänsteutlåtande som svar på remissen. Dnr Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Lars Mattsson 08-508 270 18 lars.mattsson@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2017-06-20 Allmänhetens insyn avseende kommunala angelägenheter som utförs av privata

Läs mer

Riktlinjer för miljö- och trafiksäkerhetskrav i upphandlingar av lätta fordon i Mölndals stad

Riktlinjer för miljö- och trafiksäkerhetskrav i upphandlingar av lätta fordon i Mölndals stad 2011-06-29 Riktlinjer för miljö- och trafikskrav i upphandlingar av lätta fordon i Mölndals stad Syfte Syftet med riktlinjerna är att underlätta tillämpningen för de av kommunfullmäktige antagna miljömålen

Läs mer

Förteckning över delegationsbeslut och anmälningsärenden

Förteckning över delegationsbeslut och anmälningsärenden Kulturnämnden 2018-03-27 Diarienummer 0009/18 Förteckning över delegationsbeslut och anmälningsärenden Delegationsbeslut samt beslut fattade med stöd av vidaredelegation Beslut fattade av förvaltningsdirektör

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet. Svar på remiss

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet. Svar på remiss Sida 1 (6) 2015-11-12 Handläggare Eva Brynk Avdelningen för Miljö och teknik Telefon: 08-508 264 03 Till Exploateringsnämnden 2015-12-10 Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande

Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande Sida 1 (6) 2016-03-08 Handläggare Fariba Daryani 08-508 400 34 Till Trafiknämnden 2016-04-14 Lovisa Strandlund 08-508 261 31 Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande Förslag till beslut

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-18 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2013-06-13 Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Inköps- och upphandlingspolicy för Sollentuna kommun Fastställd av fullmäktige 2011-04-13, 51 Reviderad av fullmäktige 2016-09-15, 103/2016, Dnr 2016/0075.KS.1. Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2

Läs mer

1(6) Trafiknämnden , punkt 5. Ärende/Dok. id. SL Infosäk. klass K1 (Öppen)

1(6) Trafiknämnden , punkt 5. Ärende/Dok. id. SL Infosäk. klass K1 (Öppen) 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 5 Upphandling av Drift och underhåll för tekniska anläggningar avseende tele-, transmission och IT-styrd

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Inköps- och upphandlingspolicy för Sollentuna kommun Fastställd av fullmäktige 2011-04-13, 51 Reviderad av fullmäktige 2016-09-15, 103, Dnr 2016/0075 KS.150 Reviderad av fullmäktige 2018-05-17, 67, Dnr

Läs mer

Bilaga 2: Försvarssektorns miljösamarbete - organisation, arbetsfördelning och beslutsprocesser

Bilaga 2: Försvarssektorns miljösamarbete - organisation, arbetsfördelning och beslutsprocesser Bilaga 2: Försvarssektorns miljösamarbete - organisation, arbetsfördelning och beslutsprocesser 1 Syfte Detta dokument beskriver organisationsstruktur, arbetsfördelning och beslutsprocesser för försvarssektorns

Läs mer

Miljökrav för fordon, arbetsmaskiner och arbetsredskap

Miljökrav för fordon, arbetsmaskiner och arbetsredskap Sida 1/1 Dokumenttitel Miljökrav för fordon, arbetsmaskiner Dokumentslag Dokument Utgåva Rutin 5.0 Bolag Dokumentansvarig Doknr E.ON Sveirge AB Anna Åhlander D18-0001549 Process Godkänd av Godkänd datum

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings åtgärder för förstärkt intern kontroll

Kommunstyrelsens förvaltnings åtgärder för förstärkt intern kontroll 2014-01-27 KS-2014/143.118 1 (6) HANDLÄGGARE Stenbacka, Patrick 08-535 302 88 Patrick.Stenbacka@huddinge.se Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens förvaltnings åtgärder för förstärkt intern kontroll Förslag

Läs mer

Upphandling i kommunala bolag

Upphandling i kommunala bolag Revisionsrapport Upphandling i kommunala bolag Halmstads kommun Januari 2009 Bo Thörn Innehållsförteckning INLEDNING 1 UPPDRAG 1 GENOMFÖRANDE 1 RESULTAT 1 KOMMUNENS RIKTLINJER 1 HALMSTADS FASTIGHETS AB

Läs mer

Beslutande Direktör TK

Beslutande Direktör TK 1 (5) Författare Urban Ledin Beslutande Direktör TK 1. Syfte Trafikkontoret ställer ett antal krav vid upphandlingar och på sin egen verksamhet. Syftet med denna rutin är att fastställa hur uppföljning

Läs mer

Upphandling av livsmedelsdistribution

Upphandling av livsmedelsdistribution Upphandling av Problemet Oligopolmarknad Alla små, lokala företag var, av praktiska skäl, utestängda eftersom de inte hade egna transportresurser Marknaden upplevs som uppdelad mellan olika storleverantörer

Läs mer

Trafikverkets kemikaliehantering

Trafikverkets kemikaliehantering Trafikverkets kemikaliehantering för ett giftfritt anläggningsbyggande Malin Kotake Planering Miljö och hälsa Trafikverkets kemikaliehantering Trafikverkets arbetssätt, krav och rutiner för en miljösäker

Läs mer

GRÖN UPPHANDLING FÖR ÖKAD ENERGIEFFEKTIVISERING. Susanne Lång Energieffektiva myndigheter 1 december 2010. Miljöanpassad upphandling

GRÖN UPPHANDLING FÖR ÖKAD ENERGIEFFEKTIVISERING. Susanne Lång Energieffektiva myndigheter 1 december 2010. Miljöanpassad upphandling GRÖN UPPHANDLING FÖR ÖKAD ENERGIEFFEKTIVISERING Susanne Lång Energieffektiva myndigheter 1 december 2010 MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPDRAG Miljöstyrningsrådet är Sveriges expertorgan inom miljöanpassad offentlig

Läs mer

Miljöanpassad upphandling i Jönköpings kommun. Thomas Rodén Stadskontoret - upphandlingsenheten

Miljöanpassad upphandling i Jönköpings kommun. Thomas Rodén Stadskontoret - upphandlingsenheten Miljöanpassad upphandling i Jönköpings kommun Thomas Rodén Stadskontoret - upphandlingsenheten Det går men det gäller att inte gå ner sig i träsket Att arbeta praktiskt med miljöfrågor i upphandlingar

Läs mer

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Enligt uppdrag (U2017/02728/S) om revidering

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon Heini-Marja Suvilehto (Hippu) Enheten för policystyrning 08-586 21 741 E-post: heini-marja.suvilehto@kkv.se

Läs mer

Tillägg till kulturnämndens miljöpolicy

Tillägg till kulturnämndens miljöpolicy KUN 2012-09-25, p 8 TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2012-09-11 KUN 2012/199 Handläggare: Anne-Marie Mellquist Tillägg till kulturnämndens miljöpolicy 2012-2014 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR TUNGA FORDON MILJÖSTYRNINGSRÅDET VERSION 3.0 DATUM 2009-12-21 UPPHANDLINGS- KRITERIER FORDON

MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR TUNGA FORDON MILJÖSTYRNINGSRÅDET VERSION 3.0 DATUM 2009-12-21 UPPHANDLINGS- KRITERIER FORDON UPPHANDLINGS- KRITERIER OMFATTNING TUNGA För att vara säker på att du använder senaste versionen av detta dokument besök www.msr.se/kriterier/. Där finns också mer information om Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier.

Läs mer

Miljözon för tung trafik. Bestämmelser i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund

Miljözon för tung trafik. Bestämmelser i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund Miljözon för tung trafik Bestämmelser i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund Broschyren gäller från och med april 1998 och ersätter tidigare broschyrer För Lund gäller bestämmelserna från och med 1 januari

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Nämnden för idrott och friluftsliv Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Hans Stergel Sammanträdesdatum 16 juni 2015 Plats och tid Stadshuset, F180, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy 1(5) Dnr: KS 2017/2955 Inköps- och upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29, 5 Landskrona stad Stadshuset 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 Fax 0418-47

Läs mer

Ramavtal för drift och underhåll av hissar, rulltrappor, rörliga broar, brofogar och lagerpallar. Upphandling

Ramavtal för drift och underhåll av hissar, rulltrappor, rörliga broar, brofogar och lagerpallar. Upphandling Dnr Sida 1 (5) 2017-06-07 Handläggare Ingemar Flygare 08-508 262 05 Till Trafiknämnden 2017-08-31 Ramavtal för drift och underhåll av hissar, rulltrappor, rörliga broar, brofogar och lagerpallar. Upphandling

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Gemensamma miljökrav för entreprenader; jämförelse remissförslag kontra slutligt förslag

Gemensamma miljökrav för entreprenader; jämförelse remissförslag kontra slutligt förslag Remissförslag (v.1) maj 2017 Slutligt förslag (v.2) nov 2017 Förutsättningar och tillämpning Dessa krav syftar till att åstadkomma miljönytta på ett kostnadseffektivt sätt vid genomförandet av entreprenader.

Läs mer

Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira!

Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira! 1 Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira! 2 Kommunstyrelsen beslut att 1. Staden antar som långsiktigt mål att konventionella fordon i stadens fordonspark, så långt

Läs mer

Dagliga leveranser. Motion av Björn Tidland (SD) om revidering av regler för flyttning av fordon

Dagliga leveranser. Motion av Björn Tidland (SD) om revidering av regler för flyttning av fordon TN 28/16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2016-02-11 Diarienummer 3402/15 Dagliga leveranser Anne-Charlotte Fransson Telefon 031-368 25 54 E-post: anne-charlotte.fransson@trafikkontoret.goteborg.se Motion

Läs mer

Miljökrav Skolskjutsar

Miljökrav Skolskjutsar Miljökrav Skolskjutsar Miljökrav Skolskjutsar Stadskontoret upphandlingsenheten 2011-10-11 1 av 6 Bakgrund Jönköpings kommun köper årligen varor, tjänster och entreprenader för cirka 2000 miljoner kr.

Läs mer

Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader. Reviderad

Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader. Reviderad Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader Reviderad 2018-05-25 Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader VÄGLEDNING TILL MILJÖKRAVEN Vägledning i praktisk tillämpning och bakgrund

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 63-66 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

KEMIKALIEPLAN

KEMIKALIEPLAN KS 2018.102 2.11.9 KEMIKALIEPLAN 2018- Fastställd av kommunfullmäktige 2018-12-10 181 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/staben Kemikalieplan Vallentuna kommun Innehåll Om

Läs mer

Direktupphandling av förlängning av avtal för IT-drift och Support (DIT09)

Direktupphandling av förlängning av avtal för IT-drift och Support (DIT09) 1(4) Handläggare Sara Catoni 08-686 19 37 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2016-04-19, punkt 9 Direktupphandling av förlängning av avtal för IT-drift och Support (DIT09) Ärendebeskrivning Ärendet avser

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 24 september 2012, 151 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Förhållningssätt... 3 2. Samordnad upphandling... 4 3. Standardisering...

Läs mer

En ny policy för upphandling i Stockholms stad Motion (2013:29) av Åsa Jernberg och Stefan Nilsson (båda MP)

En ny policy för upphandling i Stockholms stad Motion (2013:29) av Åsa Jernberg och Stefan Nilsson (båda MP) Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2013-05-03 Handläggare Karin Dhakal Telefon: 08-508 28763 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-06-11 Remiss från kommunstyrelsen, rotel

Läs mer

DIALOGDAG ANG MILJÖANPASSAD HYDRAULOLJA 2015-09-22. Välkomna till dialogdag angående miljöanpassade hydrauloljor!

DIALOGDAG ANG MILJÖANPASSAD HYDRAULOLJA 2015-09-22. Välkomna till dialogdag angående miljöanpassade hydrauloljor! DIALOGDAG ANG MILJÖANPASSAD HYDRAULOLJA 2015-09-22 Välkomna till dialogdag angående miljöanpassade hydrauloljor! TRB:s delägare omsätter ca 12 miljarder kr TRB SVERIGE AB TRANSPORTÖRSNÄTVERKET MED KUNSKAP

Läs mer

Giftfri miljö - strategi för Stockholms län

Giftfri miljö - strategi för Stockholms län Södermalms stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-12-11 Giftfri miljö - strategi

Läs mer

Miljöstyrningsrådets kriterier för fordon och transporter. Joakim Thornéus, Miljöstyrningsrådet

Miljöstyrningsrådets kriterier för fordon och transporter. Joakim Thornéus, Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådets kriterier för fordon och transporter Joakim Thornéus, Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådets uppdrag är att erbjuda vägledning för hållbar upphandling, miljöledning

Läs mer

Omställning till fossilfri transportsektor

Omställning till fossilfri transportsektor Omställning till fossilfri transportsektor Välkomna! 10.30 Om uppdraget och syftet med dagen 10.45 Principer för omställningen 11.00 Transporteffektivt samhälle (gods och person) 11.20 Rundabordssamtal

Läs mer

Gemensamma miljökrav för entreprenader

Gemensamma miljökrav för entreprenader Gemensamma miljökrav för entreprenader 2018 Gemensamma miljökrav för entreprenader Utgiven: 2018-03-02 Tidigare utgiven/reviderad: 1. 2012-08-30 2. 2013-01-25 2 Innehåll Förutsättningar och tillämpning...4

Läs mer

MILJÖPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag. Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad

MILJÖPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag. Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad Uppdrag: Servicegruppen i Europa AB MILJÖPLAN Beställning/ Förfrågningsunderlag Total- General- Under- Utförande- Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad Beställarens Ombud j Beställarens

Läs mer

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2014-02-25 Dnr xxx-xx Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Uppföljning av för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på den övergripande

Läs mer

Minimikrav på bilar som används i tjänsten

Minimikrav på bilar som används i tjänsten Bilaga 2016-02-26 Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Minimikrav på bilar som används i tjänsten "Minimikrav på

Läs mer

FÖRETAGSORGANISATION MILJÖ

FÖRETAGSORGANISATION MILJÖ FÖRETAGSORGANISATION MILJÖ Företag Namn Gunnar Perssons Grävmaskins AB Adress Bergstena Sjölyckan Postnr o postadress 441 92 ALINGSÅS Telefon kontor 0322 63 50 40 Telefax 0322 63 50 40 Miljöansvarig Upplåtaransvar

Läs mer

Hur uppmuntra lokala företag till hållbar utveckling genom miljökrav i upphandling

Hur uppmuntra lokala företag till hållbar utveckling genom miljökrav i upphandling Hur uppmuntra lokala företag till hållbar utveckling genom miljökrav i upphandling Kommunmarknaden, 10.9.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Min presentation Kort om Motiva och vår rådgivningstjänst Strategi

Läs mer

Motion om (2012:12) barns rätt till en giftfri vardag inför miljödiplomering för giftfria skolor

Motion om (2012:12) barns rätt till en giftfri vardag inför miljödiplomering för giftfria skolor MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2012-6831 SID 1 (6) 2012-05-29 Handläggare: Pia Winbladh Högfors Telefon: 08-508 28 125 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-06-12 p. 10 Motion om

Läs mer

Bättre luft. Mindre buller. Klimat

Bättre luft. Mindre buller. Klimat Klimat Bättre luft Mindre buller Tyst sida avsteg från bullerriktvärden Områden med stadskaraktär, kvartersstruktur och god kollektivtrafik 65 db(a) bullrig sida - < 50 db(a) tyst sida 1 Koldioxidminskning

Läs mer

Strategi för miljöbilar och drivmedel - för ett fossilbränslefritt Stockholm remiss från kommunstyrelsen

Strategi för miljöbilar och drivmedel - för ett fossilbränslefritt Stockholm remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (8) 2013-11-15 Handläggare Monica Fredriksson Telefon: 08-508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Strategi för miljöbilar och drivmedel - för ett fossilbränslefritt Stockholm remiss från kommunstyrelsen

Läs mer