Exkursion i Beijers park

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Exkursion i Beijers park"

Transkript

1 Exkursion i Beijers park Samling Vi samlas inne i Beijers park vid cementscenen klockan Samlingsplasten ligger nära lekplatsen i sydvästra hörnet av parken se bifogade bilder, se figur 1-4. Förslagsvis tar du buss 4 (mot Bernstorp, passerar även Värnhem) som avgår från Malmö central kl.12.48/7.49 och kommer fram till hållplatsen Malmö Beijers park cirka kl.13.01/8.01. Denna hållplats ligger vid ingången till parken som leder till lekplatsen och är närmast samlingsplatsen. Vid detta hörn av parken finns en mindre parkeringsplats och det finns även andra parkeringsplatser runt om parken eller på lite avstånd, men vi rekommenderar bussen då parkeringsplatserna oftast är fullsatta. Figur 1. Malmö Beijers park ligger i övre högra hörnet av bilden, markerat med A. Centralen, (längst ner till vänster) och Värnhem ( mitten ) är markerade med cirklar. (Källa: Google Earth, ). 1(19)

2 Samlingsplats Ingång Busshållplats Figur 2. Pilarna markerar var busshållplatsen (svart), ingången till parken (blå) respektive samlingsplatsen (röd) finns (Källa: Google Earth, ). Figur 3. Bilder över ingången till parken och ingången till lekplatsen. Gå gången som leder till vänster om huset, passera lekplatsen och samlingsplatsen är till väl synlig till vänster. (Foto: J.N.Spanne). Samlingsplatsen Figur 4. Bilden visar samlingsplatsen och lekplatsen. Ingången till parken är snett till höger om huset bakom lekplatsen. Nära lekplatsen finns toaletter för allmänheten. (Foto: J.N. Spanne). 2(19)

3 Personlig utrustning Klädsel passande för vädret och för att ta sig fram i terrängen samt sitta på marken. Stövlar eller skor som klarar väta, högt gräs, ojämn terräng m.m. Du kommer att gå ett par kilometer under exkursionen så det är viktigt att skorna/stövlarna är bekväma. Något att sitta på, som tål väta. Anteckningsmaterial (ta gärna med något att ha som underlag) Något att dricka och gärna en fikamatsäck. Solskydd kan också vara bra att ha. Pappersnäsdukar eller något annat att torka av nedsmutsade eller blöta händer (och grejor) med Gott humör Uppgifter under fältmomentet av exkursionen Inledande information om huvuduppgift och deluppgifter Under fältmomentet av exkursionen arbetar ni i grupper om 4-5, max 6 studenter. Huvuduppgiften är att samla in material till en exkursionsrapport, som ska beskriva miljön i Beijers park ur ett ekologiskt perspektiv. Huvuduppgiften är indelad i två deluppgifter: 1. Undersöka och dokumentera olika miljöer i detalj. Hur detta ska göras beskrivs under rubriken Undersökning av olika miljöer. De miljöer som ska undersökas är: a. en vattenmiljö, b. en skogsmiljö, c. en våtmarksmiljö och d. en grässlättsmiljö. Varje miljö ska beskrivas med ord och dokumenteras med bilder. Bilderna kan vara teckningar eller foton. Närmare beskrivning av denna deluppgift finns under en egen rubrik nedan. 2. Samla in blad samt blomma och/eller frukt av 3 av följande 8 vanliga träd: ek, lönn, björk, lind, pil, kastanj, al och ask. (Att ha med blommor eller frukter underlättar bestämningen avsevärt.) Dessa skall identifieras och senare lämnas in upptejpade på var sitt A4-ark med namngivningen skriven på arket. Släkte skall vara identifierat och ni skall göra ett försök att även ange art. Observera att fullständigt namn för alla deltagare i exkursionsgruppen skall finnas med på samtliga inlämnade ark. Deluppgift1. Undersökning av olika miljöer Inledning Gruppen skall beskriva miljön i sina undersökningsområden m.a.p. på ekologiskt relevanta faktorer t.ex. ljusförhållanden, fuktighet, markmaterial (sand/jord, förna m.m.) samt vegetation (typ/arter). I beskrivningarna ska vilka djur som ni funnit och/eller sett i respektive område också finnas med samt att det ska finnas beläggexemplar (förklaras närmare nedan) från minst två av de undersökta områdena. 3(19)

4 Undersökningsområden En vattenmiljö ska undersökas och detta innebär att fokus för denna undersökning är sjön, se figur 5. Figur 5. Bilderna visar olika vyer över sjön. Det finns olika miljöer kring sjön bl.a. beroende på att ljustillgången varierar.(foto: J.N. Spanne). Skogsmiljön som ska undersökas finns i den del av parken där de stora träden finns t.ex. sydöstra hörnet, se figur 6. Figur 6. Bilderna visar några olika vyer över skogsmiljön i sydöstra hörnet av parken. Här har stenrösen anlagts och stammar, grenar samt löv lämnas till olika nerbrytare för att skapa ett material kretslopp.(foto: J.N. Spanne). Grässlättsmiljön finns i mitten av parken, se figur 7, och våtmarken i anslutning till sjön, se figur 8. Figur 7. Bilderna visar några olika vyer över grässlättmiljön i mitten av parken. (Foto: J.N. Spanne). 4(19)

5 Figur 8. Bilderna visar några olika vyer över våtmarksområdet närmast sjön. Området leder bort mot skogsområdet genom att en bäckfåra har anlagts, men denna kan vara helt uttorkad beroende på väderlek. (Foto: J.N. Spanne). Undersökningar som ska göras i de olika miljöerna I varje miljö ska ni undersöka vilka djur och växter som lever i denna miljö och var i miljön de verkar föredra att vistas (biotop, utbredningsområde, ekologisk nisch m.fl. av ekologins begrepp passar in här). När det gäller djur så ska ni göra detta med hjälp av olika sorters håvar, såll, sil, insektssug, pipetter, baljor, burkar, lupp och pincetter samt olika bestämningsnycklar och annan bestämningslitteratur. I landmiljöer ska ni använda lufthåv, insektsug, lupp, pincetter och om det finns förna även såll för att få tag på smådjuren i denna typ av miljö. I vattenmiljön ska ni använda vattenhåv, planktonhåv, sil, pipett, balja, pincetter och lupp för att få tag på de smådjur som lever här. Ni ska avgränsa ert undersökningsområde och ritar en skiss av detta eller fotograferar det så att ni enkelt kan beskriva området senare. Detta gör ni enklast på land genom att mäta upp en ruta på 10 x 10 meter och ta reda på vilka träd och buskar som finns i rutan. Ange täckningsgrad för varje art. Rita två skisser av rutan på ett papper så att det framgår hur träden respektive buskarna bredde ut sig. Mät sedan upp minst en ruta på 1 x 1 meter och ta reda på vilka örter och andra växter samt djur som finns i rutan. Ange täckningsgrad för varje art. Rita en skiss för varje ruta på ett papper så att det framgår hur växterna bredde ut sig och var ni fann de olika djuren. Samla in arter som ni inte har kunnat bestämma i fält för närmare analys vid avslutande gemensam samling eller på skolan. (Fråga gärna exkursionsledarna om hjälp medidentifieringen.) Vad som ska dokumenteras på varje plats För var och en av miljöerna ska ni dokumentera allt som kan vara relevant för att kunna beskriva den specifika ekologin på platsen. Detta är t.ex.: ljusförhållanden (t.ex. hel/halv/del skuggigt/ljust, del av/hel dag, vad som orsakar skuggan), hur fuktigt området är (t.ex. öppet vatten, vattenpölar, torrt), utsatthet för väder och vind (t.ex. vindskyddat/öppet), om det finns mycket dött växt/djurmaterial (t.ex. löv på marken, inget alls etc.), markmaterialets struktur/beståndsdelar (t.ex. sand, grus, jord, lera etc.), djur och växter i hela biosfären i den del ni avgränsat (t.ex. småkryp, fåglar, däggdjur m.m. både över och under förnaskiktet), m.m. Det är viktigt att notera var i ert avgränsade område som de olika arterna verkar finnas! 5(19)

6 Beläggexemplar Att samla in beläggexemplar innebär att de djur (småkryp) som ni fångar på ett område ska placeras i en burk (med eller utan vatten beroende på djur) och att ni ska markera m.h.a. tejp och blyertspenna på burken var ni fångat djuret, datum och gruppens nummer (samma som kameranumret). Större djur än vad som går ner i burkarna får inte fångas och inte heller djur som är fridlysta (t.ex. grodor, salamandrar och ödlor får fångas in, men måste snarast släppas ut i på samma ställe där de fångades). Större djur och fridlysta djur kan/ska fotograferas som dokumentation. Era märkta (med tejp) burkar med beläggexemplar visar ni för Johanna innan ni går hem från exkursionen. Vissa av djuren kommer vi kanske titta lite närmare på vid en senare tidpunkt. Digitalkamera och dokumentation För att underlätta dokumentationen av de olika miljöerna så kommer varje grupp få låna en digitalkamera att ta bilder med. Denna ska hanteras varsamt och lämnas tillbaks i samma skick som ni fick ut den, när exkursionen är över, innan ni går hem. En person i gruppen kommer att få skriva på en låneförbindelse vid utlånandet. Bilderna som tas med kameran kommer att läggas ut på Its learning i en mapp med kameranumret och exkursionsdatum. Det som ska dokumenteras genom fotografering är beläggexemplar av djur, djur som är förstora att stoppa i burk, fridlysta djur, växter som är typiska för platsen och andra saker som är viktiga för att beskriva ekologin på platsen. Glöm inte att skriva upp numret på er kamera, då det och datumet för exkursionen identifierar er grupp. Ungefärligt tidsschema och gruppindelning Vi samlas 13.15/8.15 (senast!) vid samlingsplatsen i Beijers park. Närvarokontrollen och gruppindelning görs samtidigt. Vi kommer att ha maximalt 12 grupper och det är lämpligt att ni bildar grupper som överensstämmer med era normala labgrupper. Exkursionsmaterialet delas ut och kamerautlåningskvittot skrivs på. Grupp 1-3 går med en handledare till sjön, grupp 4-9 går med en handledare till grässlättmiljö samt våtmark och grupp går med en handledare till skogsmiljön. Varje grupp arbetar i varje miljö ca. 45 minuter och går sedan vidare till nästa, enligt nedanstående schema, medan handledarna kommer att stanna kvar i sjö, våtmark/slättland respektive skog. Tabell 1. Tabellen visar gruppernas tids- och cirkulationsschema för de olika miljöerna. TID GRUPP 1-3 GRUPP 4-6 GRUPP 7-9 GRUPP Samlingsplatsen (Utdelning utrustning) Samlingsplatsen (Utdelning utrustning) Samlingsplatsen (Utdelning utrustning) Sjö Grässlätt Våtmark Skog Våtmark Skog Grässlätt Sjö Grässlätt Sjö Skog Våtmark Skog Våtmark Sjö Grässlätt Träbänk vid sjön (Inlämning/kontroll av utrustning) Träbänk vid sjön (Inlämning/kontroll av utrustning) Träbänk vid sjön (Inlämning/kontroll av utrustning) Samlingsplatsen (Utdelning utrustning) Träbänk vid sjön (Inlämning/kontroll av utrustning) Ni kommer alltså att kunna få hjälp av handledare med olika undersökningsmoment främst i sjö-, skog- och våtmarksmiljöerna. 6(19)

7 Skog Grässlätt Våtmark Sjö g Figur 9. Pilarna markerar var de olika miljöerna finns i parken; skog, grässlätt, våtmark och sjö. (Källa: Google Earth, ). Återsamling (med närvarokontroll åtminstone huvudräkning ) sker vid samlingsplatsen mellan kl.17.25/ /13 varvid kamerorna samlas in. Därefter behöver vi hjälp av minst en person per grupp att bära utrustningen till bilen medan övriga är fria. Redovisning av exkursion Deluppgift 1: Undersökning av olika miljöer Redovisningen av exkursionens uppgifter gör ni i form av en gemensam rapport per grupp, som ska lämnas in senast fredag i vecka 39. En förutsättning för att skriva exkursionsrapporten är att ni har läst igenom kurslitteraturen kring ekologi. Detta för att rapporten ska innehålla beskrivningar i ord och bild (skisser och/eller foton) av ekologin i de fyra miljöer ni studerat under exkursionen; vattenmiljö (sjö), våtmark, skogsmark och grässlätt. Ni ska använda de termer och begrepp som boken och föreläsningarna tar upp i samband med systematik, organismsamhället och ekologiavsnittet. Rapporten ska lämnas in i Its learning i en speciell inlämningsmapp. Glöm inte att få med alla gruppmedlemmars namn på försättsbladet till rapporten och att ange dem vid inlämningen också! Deluppgift 2: Trädidentifiering Inlämningen består av 3 A4-ark med löv samt blomma/frukt, lövens namn samt gruppmedlemmarnas namn. Era 3 ark med identifierade träd lämnas in i postfack i Johanna N.Spannes fack (plan 3 södra Ubåtshallen) eller vid föreläsning. Rapporten skrivs i grupp så det är viktigt att ni håller reda på vem ni gjort fältmomentet med! Alla namn ska stå på alla blad som lämnas in! Om någons namn inte kommer med kan den personen inte godkännas på momentet. 7(19)

8 Exkursionsprotokoll (ska fyllas i av varje deltagare) Namn: Datum: Plats Sjö Väderlek Vind. Riktning: Styrka: (skala 0-8, 0=vindstilla, 4=medel, 8=storm) Molnighet:. (skala 0-9; 0=klart, 8=helmulet, 9=dimma) Platsbeskrivning Beskriv här undersökningsområdets allmänna beskaffenhet; torrt-fuktigt, näringsrik eller näringsfattigt, höjdläge, lutning, storblockigt-stenigt-sandigt-lerigt, osv.) Vegetations- och djurförekomst Mät upp en provyta på 1 x 1 meter där ca. hälften ligger i vattnet. Inom denna skall den karaktäristiska täckningsgraden för varje växt och djur (art) beräknas. Land, övergångszon och vattenskikt behandlas var för sig. Rita in var de olika arterna befinner sig (använd gärna en förkortning för varje art, eller ett tecken) i rutnätet nedan. Täckningsgraden bedöms enligt följande skala: 5 - Växten täcker mer än hälften av provytan 4 - Växten täcker mellan 1/4 och 1/2 av provytan 3 - Växten täcker mellan 1/8 och 1/4 av provytan 2 - Växten täcker mellan 1/16 och 1/8 av provytan 1 - Växten täcker mindre än 1/16 av provytan Trädskikt Art (släkte) Täckningsgrad Förkortning Buskskikt 8(19)

9 Fältskikt Bottenskikt 9(19)

10 Våtmark Väderlek Vind. Riktning: Styrka: (skala 0-8, 0=vindstilla, 4=medel, 8=storm) Molnighet:. (skala 0-9; 0=klart, 8=helmulet, 9=dimma) Platsbeskrivning Beskriv här undersökningsområdets allmänna beskaffenhet; torrt-fuktigt, näringsrik eller näringsfattigt, höjdläge, lutning, storblockigt-stenigt-sandigt-lerigt, osv.) Vegetations- och djurförekomst Mät upp en provyta på 10 x 10 meter. Inom denna skall den karaktäristiska täckningsgraden för varje växt och djur (art) beräknas. Du skall ta hänsyn till växtens totala lövmassa. Träd- och buskskikt behandlas var för sig. I de stora provytorna mäts, en eller flera, små provytor 1 x 1 meter upp. Inom dessa studeras fält- och bottenskikt. Rita in var de olika arterna (släktena) befinner sig (använd gärna en förkortning för varje art, eller ett tecken) i rutnäten nedan. Ett är för 10 x 10 m och det andra för 1 x 1m. Täckningsgraden bedöms enligt följande skala: 5 - Växten täcker mer än hälften av provytan 4 - Växten täcker mellan 1/4 och 1/2 av provytan 3 - Växten täcker mellan 1/8 och 1/4 av provytan 2 - Växten täcker mellan 1/16 och 1/8 av provytan 1 - Växten täcker mindre än 1/16 av provytan Trädskikt Art (släkte) Täckningsgrad Förkortning Buskskikt Fältskikt 10(19)

11 Bottenskikt 11(19)

12 Skog Väderlek Vind. Riktning: Styrka: (skala 0-8, 0=vindstilla, 4=medel, 8=storm) Molnighet:. (skala 0-9; 0=klart, 8=helmulet, 9=dimma) Platsbeskrivning Beskriv här undersökningsområdets allmänna beskaffenhet; torrt-fuktigt, näringsrik eller näringsfattigt, höjdläge, lutning, storblockigt-stenigt-sandigt-lerigt, osv.) 12(19)

13 Vegetations- och djurförekomst Mät upp en provyta på 10 x 10 meter. Inom denna skall den karaktäristiska täckningsgraden för varje växt och djur (art) beräknas. Du skall ta hänsyn till växtens totala lövmassa. Träd- och buskskikt behandlas var för sig. I de stora provytorna mäts, en eller flera, små provytor 1 x 1 meter upp. Inom dessa studeras fält- och bottenskikt. Rita in var de olika arterna (släktena) befinner sig (använd gärna en förkortning för varje art, eller ett tecken) i rutnäten nedan. Ett är för 10 x 10 m och det andra för 1 x 1m. Täckningsgraden bedöms enligt följande skala: 5 - Växten täcker mer än hälften av provytan 4 - Växten täcker mellan 1/4 och 1/2 av provytan 3 - Växten täcker mellan 1/8 och 1/4 av provytan 2 - Växten täcker mellan 1/16 och 1/8 av provytan 1 - Växten täcker mindre än 1/16 av provytan Trädskikt Art (släkte) Täckningsgrad Förkortning Buskskikt Fältskikt Bottenskikt 13(19)

14 F 14(19)

15 Fält Väderlek Vind. Riktning: Styrka: (skala 0-8, 0=vindstilla, 4=medel, 8=storm) Molnighet:. (skala 0-9; 0=klart, 8=helmulet, 9=dimma) Platsbeskrivning Beskriv här undersökningsområdets allmänna beskaffenhet; torrt-fuktigt, näringsrik eller näringsfattigt, höjdläge, lutning, storblockigt-stenigt-sandigt-lerigt, osv.) 15(19)

16 Vegetations- och djurförekomst Mät upp en provyta på 10 x 10 meter. Inom denna skall den karaktäristiska täckningsgraden för varje växt och djur (art) beräknas. Du skall ta hänsyn till växtens totala lövmassa. Träd- och buskskikt behandlas var för sig. I de stora provytorna mäts, en eller flera, små provytor 1 x 1 meter upp. Inom dessa studeras fält- och bottenskikt. Rita in var de olika arterna (släktena) befinner sig (använd gärna en förkortning för varje art, eller ett tecken) i rutnäten nedan. Ett är för 10 x 10 m och det andra för 1 x 1m. Täckningsgraden bedöms enligt följande skala: 5 - Växten täcker mer än hälften av provytan 4 - Växten täcker mellan 1/4 och 1/2 av provytan 3 - Växten täcker mellan 1/8 och 1/4 av provytan 2 - Växten täcker mellan 1/16 och 1/8 av provytan 1 - Växten täcker mindre än 1/16 av provytan Trädskikt Art (släkte) Täckningsgrad Förkortning Buskskikt Fältskikt Bottenskikt 16(19)

17 17(19)

18 18(19)

Exkursion i Beijers park

Exkursion i Beijers park Exkursion i Beijers park Samling Vi samlas inne i Beijers park vid cementscenen klockan 8.15/13.15. Samlingsplatsen ligger nära lekplatsen i sydvästra hörnet av parken se bifogade bilder, se figur 1-4.

Läs mer

Elevblad biologisk mångfald

Elevblad biologisk mångfald Elevblad biologisk mångfald Ekologi i skogen Hur fungerar naturen och vilka samband finns mellan olika organismer? En ekologisk undersökning ger oss svar på dessa frågor. Varje ekologiskt system har sina

Läs mer

Nedbrytning. Gråsuggor, daggmaskar och andra småkryp. åk Foto: Bo Lindvall/Malmö Stad

Nedbrytning. Gråsuggor, daggmaskar och andra småkryp. åk Foto: Bo Lindvall/Malmö Stad Foto: Bo Lindvall/Malmö Stad Nedbrytning Gråsuggor, daggmaskar och andra småkryp åk 1-3 www.malmo.se/pedagogiskakartor Gråsuggeterrariet Mål: Få syn på enkla näringskedjor och kunna förklara biologiska

Läs mer

Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla

Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla I den här manualen kan du läsa om hur du kan arbeta med Puls Geografi Sverige år 4 på en interaktiv skrivtavla. Tanken är att övningarna ska

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö

Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö Författare: Mia Arvidsson 2012-06-20 Rapport

Läs mer

Anpassningar i naturen. Biologisk mångfald, näringskedja, näringsväv och naturtyper

Anpassningar i naturen. Biologisk mångfald, näringskedja, näringsväv och naturtyper Anpassningar i naturen Biologisk mångfald, näringskedja, näringsväv och naturtyper Begrepp att kunna Ekologi Ekosystem Biotop Biologisk mångfald Näringskedja Näringsväv Kretslopp Naturtyp Anpassning Polartrakt

Läs mer

Inventering av gradient från äng till kulle Övningar med lärarinstruktion

Inventering av gradient från äng till kulle Övningar med lärarinstruktion Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Inventering av gradient från äng till kulle Övningar med lärarinstruktion Årskurs 7-9 Material: Eva Hörnblad och Birger Emanuelsson i samarbete med Christopher Häll Kryddgårdsskolan

Läs mer

TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd

TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd Här 6 Bergets nordsida. Kontrasten mellan vegetation finns flera arter av stora träd samt Robinia som inte är utanför respektive innanför hjorthägnet är stor inhemsk.

Läs mer

Artkunskap Träd i närområdet

Artkunskap Träd i närområdet Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Artkunskap Träd i närområdet åk 1-3 www.malmo.se/pedagogiskakartor Hitta blad Mål: Att börja ställa frågor om naturen. Material: Ett papper med bilder av olika sorters blad

Läs mer

Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp

Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp Att skapa ett jordklot i miniatyr för att förstå vattnets kretslopp. Du behöver det här Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor Sand Jord Lagom stora växter

Läs mer

Markinventering Övningar med lärarinstruktion

Markinventering Övningar med lärarinstruktion Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Markinventering Övningar med lärarinstruktion Årskurs 7-9 Material: Eva Hörnblad och Birger Emanuelsson i samarbete med Christopher Häll Kryddgårdsskolan www.malmo.se/pedagogiskakartor

Läs mer

Grupparbete Komposition Komposition av ett foto i några situationer

Grupparbete Komposition Komposition av ett foto i några situationer Grupparbete Komposition Komposition av ett foto i några situationer Uppgiften tränar din förmåga att komponera en bild i några typiska situationer där du med hjälp av kurskamrater kan utbyta synpunkter

Läs mer

Fördjupad artinventering av groddjur - Mellby

Fördjupad artinventering av groddjur - Mellby Fördjupad artinventering av groddjur - Mellby Arbetet är utfört på uppdrag av Partille kommun Svensk Naturförvaltning AB 2018 Rapportdatum: 2018-05-31 Produktion: Svensk Naturförvaltning AB info@naturforvaltning.se

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

MÄT OCH MÅTTA. Lärarhandledning

MÄT OCH MÅTTA. Lärarhandledning MÄT OCH MÅTTA Lärarhandledning 1 Mätväskan innehåller all tänkbar utrustning för att göra olika matematiska undersökningar på Universeum. Räkna till exempel ut volymer i vår regnskog eller mät längder,

Läs mer

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4 Skogen + Naturen på hösten Åk 4 Vad innehåller detta område! Biologi Olika sorters skogar Planterad skog/urskog Vanliga träd Användning av träd Svamp Vanliga svampar Nedbrytning Nedbrytare: myra och daggmask

Läs mer

Handledning för användning av Fronter Inlämning och Portfolio

Handledning för användning av Fronter Inlämning och Portfolio Handledning för användning av Fronter Inlämning och Portfolio Innehåll 1 Vad är Fronter? 2 2 Digital portfölj - eportfolio 2 3 Inloggning 3 4 Inlämning av material och instuderingsfrågor till laborationerna

Läs mer

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad.

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Övningar för små barn (källa http://jämtnatur.se/) Naturens väv På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Passar för 1, 2 och 3. Ett nät (fotbollsnät

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Version 1.00 Projekt 7390 Upprättad 2015-12-21 Reviderad PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Första start för juniorbanan är kl. 1200 från barnbadet på Älgö.

Första start för juniorbanan är kl. 1200 från barnbadet på Älgö. Tävlings PM Lördag den 22/8 Första start för juniorbanan är kl. 1200 från barnbadet på Älgö. Seniorstarten är kl. 1400 från samma ställe. Utlämning av startmaterial från kl. 10:30 vid startområdet. Startmaterial

Läs mer

Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön

Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön Gå ut och upptäck mångfalden i en sjö, bäck eller å. Eleverna får dokumentera vilka djurgrupper som hittas och sedan göra näringskedjor och fundera kring hur arterna

Läs mer

Ofta hör man talas om att det är hållbar utveckling som vi strävar efter. Enligt Bruntlandkommissionen 1987, definieras hållbar utveckling som:

Ofta hör man talas om att det är hållbar utveckling som vi strävar efter. Enligt Bruntlandkommissionen 1987, definieras hållbar utveckling som: Miljöarbete Ett framgångsrikt miljöarbete börjar hemma i kåren. Ledarna är förebilder för sina scouter genom att föregå med gott exempel. Att börja fundera på och tänka igenom sina beslut är ett sätt att

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan Rapport Grön Flagg Förskolan Kåsan/Fröviskolan Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-29 13:33:31: Det är inspirerande att läsa er rapport och se hur ni har integrerat hållbar utveckling i er verksamhet!

Läs mer

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Den vegetation som ska avverkas/röjas består av sly, buskar och yngre träd, samt några äldre och grövre träd. Allt ska transporteras bort till angiven upplags plats

Läs mer

Stenarnas mångfald. 1. Djurkort. 2. Sortering. 3. Karta. 4. Stensamlingar

Stenarnas mångfald. 1. Djurkort. 2. Sortering. 3. Karta. 4. Stensamlingar Det här elevbladet tillhör WWF s arbetsområde Jordbrukslandskapet. är ett utbildningsprogram från Världsnaturfonden WWF. ELEVBLAD - Stenar Stenarnas mångfald 1. Djurkort Tag fram ditt djurkort och fundera

Läs mer

GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN

GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN PÅ UPPDRAG AV NÖDINGE AB VIA ALE KOMMUN 2012-05-11 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.ahlen@naturcentrum.se

Läs mer

Hur använder du som elev Fronter?

Hur använder du som elev Fronter? Hur använder du som elev Fronter? Fronter är en lärplattform. Det är ett digitalt verktyg som du som elev ska använda dig av för att hitta uppgifter, länkar och dokument från alla dina lärare, lämna in

Läs mer

Projekt Rädda lärkan utvärdering av lärkrutor

Projekt Rädda lärkan utvärdering av lärkrutor Projekt Rädda lärkan utvärdering av lärkrutor Inventeringsresultat skickas till: Sönke Eggers, Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för ekologi, Box 7044, 75007 Uppsala Vid frågor ring tel. 0768283848

Läs mer

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder.

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Enligt vår erfarenhet det effektivaste och enklaste sättet att bildbehandla och beskära dina foton. Du kan dessutom

Läs mer

Mobil naturstig BAKGRUNDSFAKTA OCH ANVISNINGAR

Mobil naturstig BAKGRUNDSFAKTA OCH ANVISNINGAR Mobil naturstig Tidsåtgång: beror på banans längd För vem: högstadiet Var: utomhus När: vår och höst Material: smarttelefon/surfplatta (anteckningsmaterial) Del i Vildmarkpasset: att röra sig i naturen

Läs mer

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag.

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. Det var en gång Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. När han undersökte vattnet fann han att ph-värdet i vissa fall

Läs mer

Mobil naturstig BAKGRUNDSFAKTA OCH ANVISNINGAR

Mobil naturstig BAKGRUNDSFAKTA OCH ANVISNINGAR Mobil naturstig Tidsåtgång: beror på banans längd För vem: gymnasiet Var: utomhus När: vår och höst Material: smarttelefon/surfplatta (anteckningsmaterial) Del i Vildmarkpasset: att röra sig i naturen

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Segelkobben

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Segelkobben Rapport Grön Flagg Förskolan Segelkobben Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-09-18 17:41:51: Tillsammans kan vi göra mycket och NI gör mycket! Ni verkar ha ett engagemang som syns mellan raderna i er

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN TALLENS TALANGER DEN HÄR ÖVNINGEN RIKTAR SIG TILL ÅK 4-6. MED TALLENS TALANGER FÅR ELEVERNA UTFORSKA TALLEN OCH DESS INVÅNARE. VI UNDERSÖKER TALLEN SOM ETT EKOSYSTEM OCH FUNDERAR ÖVER NÄRINGSVÄVAR, POLLINERING

Läs mer

Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST:

Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST: Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST: Längst upp hittar du menyn. Där finns olika symboler som du kan klicka på. Om du klickar på cirkeln med ett i i, hittar du information om hur programmet fungerar. Börja

Läs mer

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht Sida 1 av 7 Skolans namn: Salvägens förskola Kommun: Eskilstuna Kategori: Förskola Kontaktperson: Inga Bergström Tema: Närmiljö Rapporten godkänd: 2010-03-30 13:04:21 Mål 1: Lära barnen att trivas och

Läs mer

Användarmanual för Artportalen.se

Användarmanual för Artportalen.se Användarmanual för Artportalen.se Alla Sveriges arter på Internet Artportalen är en databas på Internet som är till för alla och innehåller observationer av djur, växter och svampar i Sverige. Från början

Läs mer

Se översiktskalendern i programmet för tider

Se översiktskalendern i programmet för tider Aktiviteter på skolans område Tider: Se översiktskalendern i programmet för tider 20/6 - Midsommarfirande 26/6 - Bruksvallen i Ekeby 28/6 - Vattenaktiviteter 3/7 - Femkamp 5/7 - Jorden runt 8/7 - Spa 12/7

Läs mer

Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog

Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog Örnborg Kyrkander Biologi och Miljö AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog sida 2 Naturvärdesbedömning För att kunna avgöra vilka områden i en

Läs mer

Res klokt framtidens resenärer

Res klokt framtidens resenärer Res klokt framtidens resenärer Många barn lär sig i dag att det enda färdmedlet är bil. Man blir skjutsad till skolan, till fritidsaktiviteter och till vänner och bekanta. När de blir äldre och ska ta

Läs mer

Med vänliga hälsningar Fritidshemspersonalen. Diverse aktiviteter på skolans område. Tider: Samling senast 8:45. Program:

Med vänliga hälsningar Fritidshemspersonalen. Diverse aktiviteter på skolans område. Tider: Samling senast 8:45. Program: Diverse aktiviteter på skolans område Tider: Samling senast 8:45 23/6 Fotbollsaktiviteter 27/6 Femkamp 1/7 Brännbollsturnering 4/7 Vattenaktiviteter 10/7 Skattjakt 18/7 Freesbee-golf 4/8 Bokstavsjakt Vid

Läs mer

Lektion på Gröna Lund, Grupp 1

Lektion på Gröna Lund, Grupp 1 Lektion på Gröna Lund, Grupp 1 Jetline Tåget är 9,2m långt. Hur lång tid tar det för tåget att passera en stolpe? Hur fort går tåget? Var under turen tror du att känner man sig tyngst? Lättast? Om du har

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

EKOLOGI LÄRAN OM. Ekologi är vetenskapen som behandlar samspelet mellan de levande organismerna och den miljö de lever i.

EKOLOGI LÄRAN OM. Ekologi är vetenskapen som behandlar samspelet mellan de levande organismerna och den miljö de lever i. Ekologi EKOLOGI HUS LÄRAN OM Ekologi är vetenskapen som behandlar samspelet mellan de levande organismerna och den miljö de lever i. Biosfären Där det finns liv. Jorden plus en del av atmosfären. Ekosystem

Läs mer

Prov namn: Arbetsområdet sjön Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp.

Prov namn: Arbetsområdet sjön Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp. Prov Arbetsområdet sjön namn: Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp. Organism = 1. växter och vissa bakterier som förser sig själva med energi från solen Population = 2. levande faktorer som

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är ute med sin pappa i skogen. Noa får syn på en död hjort, och plötsligt upptäcker de en varg mellan träden. Vargen ser

Läs mer

GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA

GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA OM GÖTEBORGSUDDEN Göteborgsudden är en av få obebyggda Väneruddar på cykelavstånd från Karlstads centrum. Här finns härliga klippstränder med utsikt mot Vänerskärgården

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

Ett hålvägssystem på Finnslätten

Ett hålvägssystem på Finnslätten Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2009:45 Ett hålvägssystem på Finnslätten Kartering och dokumentation Arkeologisk förundersökning RAÄ 942:2 Västerås 3:61 Badelunda socken Västmanland Anna Arnberg Ett

Läs mer

Vegetationsförändringar efter gödsling

Vegetationsförändringar efter gödsling TESTBÄDD FÖR KOLDIOXIDKREDITER FRÅN SKOGEN Vegetationsförändringar efter gödsling Vegetationskartering av gödslade bestånd i östra Norrbotten 2014 Oktober 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

LPP Geografi Livsmiljöer, geografiska arbetssätt och människors levnadsvillkor.

LPP Geografi Livsmiljöer, geografiska arbetssätt och människors levnadsvillkor. LPP Geografi Livsmiljöer, geografiska arbetssätt och människors levnadsvillkor. Europaresan Arbetsbeskrivning: Eleverna kommer att genomföra en resa genom minst fyra av Europas länder. Eleverna ska ta

Läs mer

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola 1. Hur ser en fjäril? har så kallade fasettögon som är sammansatta av upp till 17 000 delögon. Detta ger fjärilen ett mosaikseende. Måla

Läs mer

Översiktlig naturinventering

Översiktlig naturinventering Översiktlig naturinventering Mastodonten 1, Västervik 2013-12-05 Upprättad av Rebecca Martinsson och Louise Olofsson, Sweco Infrastructure Växjö 1 INLEDNING Avgränsning Naturinventeringen är gjord för

Läs mer

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter Fotografera under vattnet Likheter och olikheter Att dyka med kamera Visa hänsyn. Koraller mm är ömtåliga så bra avvägning är en förutsättning för att ta bilder under vatten. Lär dig kamerahuset på land,

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ska på läger med scouterna. När de kommer fram till stugan går alla ut i skogen för att samla ved. Noa kommer ifrån de

Läs mer

Ersättning för reportageresa

Ersättning för reportageresa Ersättning för reportageresa Som medlem i SRS har er station möjlighet att ge resebidrag för att kunna göra roliga reportage utanför er egen stad. Nedan finner ni ett exempel på en blankett att fylla i

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS LÄRARHANDLEDNING Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS .2 Vad är levande? Du ska sortera bilderna i två grupper. I grupp lägger du bilder på det som du anser är levande. I grupp 2 lägger du bilder

Läs mer

Att lära sig se med filmen som redskap

Att lära sig se med filmen som redskap Att lära sig se med filmen som redskap Ett projekt med syfte att utveckla den naturvetenskapliga laborationen och exkursionen Astrid Berg, Ragnhild Löfgren och Martin Nelzén Institutionen för Samhälls

Läs mer

PRISLISTA BRÖLLOP 2014

PRISLISTA BRÖLLOP 2014 PRISLISTA BRÖLLOP 2014 Vem är Emelie? Född och uppvuxen på västkusten, men en längtan efter snö och vinter resulterade i en flytt tillsammans min sambo till nordligare breddgrader. Jag bor i Sundsvall,

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Jullovsprogram 2006/2007

Jullovsprogram 2006/2007 Jullovsprogram 2006/2007 Jullovsprogrammet 2006/2007 Torsdag 21 december Avslutningsdagen. Eleverna slutar skolan klockan 10:00 och vi äter som vanligt mat i matsalen vid 11 tiden. Efter maten så ska vi

Läs mer

Arbetsuppgifter. JPEG-filerna/kopiorna skall döpas om efter projektets mall: ÅÅ-MM-DD bildtitel Fotograf

Arbetsuppgifter. JPEG-filerna/kopiorna skall döpas om efter projektets mall: ÅÅ-MM-DD bildtitel Fotograf Arbetsuppgifter Tre bilder skall väljas ut från en dags fotografering för projektet 365 dagar. RAW-filer skall konverteras till JPEG (Vid fotografering i JPEG gör vi fullstora JPEG kopior för att inte

Läs mer

VATTENDRAGSVANDRING 29 november 2014. MAGASINERING och FÖRDRÖJNING ETT HELHETSGREPP

VATTENDRAGSVANDRING 29 november 2014. MAGASINERING och FÖRDRÖJNING ETT HELHETSGREPP VATTENDRAGSVANDRING 29 november 2014 MAGASINERING och FÖRDRÖJNING ETT HELHETSGREPP I SAMVERKAN Torsås kommun Vattenrådet Kustmiljögruppen Länsstyrelsen i Kalmar län LOVA -Lokala vattenvårdsprojekt NOKÅS

Läs mer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer Detaljplan för Kristineberg 1:39 och del av Kristineberg 1:1, Gunnarsö semesterby Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret maj 2013, reviderad januari 2014 Bilaga: SKÖTSELPLAN

Läs mer

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA Bilaga 8 UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) Landskapsgruppen AB Telefon: 031-749 60 00 Torsgatan 5 Telefax: 031-749 60 01 411 04 Göteborg Org nr: 556253 5988 Enens Samfällighetsförening

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

Fåglar i närområdet Årskurs 1-2 MALMÖ STAD

Fåglar i närområdet Årskurs 1-2 MALMÖ STAD Illustration: Malmö stad / Birger Emanuelsson Fåglar i närområdet Årskurs 1-2 Material: Eva Hörnblad och Bo Lindvall. www.malmo.se/pedagogiskakartor Fåglars kroppsdelar Mål: Eleven ska kunna utveckla sin

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Uppgifter. Högskolan Dalarna. Telefon: E-post: NGL-centrum

Uppgifter. Högskolan Dalarna. Telefon: E-post: NGL-centrum Uppgifter I kursmenyn under Uppgifter hittar du de uppgifter (inlämningsuppgifter, prov med mera) som är skapade. 1 Här tittar vi på det Learn kallar Uppgift. I Fronter var motsvarigheten Inlämning. Under

Läs mer

Groddjursinventering för Detaljplaneområdet Kåbäcken bostäder.

Groddjursinventering för Detaljplaneområdet Kåbäcken bostäder. Groddjursinventering för Detaljplaneområdet Kåbäcken bostäder. 2013-10-15 Handläggare: Lotta Andersson Kommunekolog Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Kåbäcken bostäder. Datum: 2013-05-24

Läs mer

Följ med på Kattresan. Hej enfärgade katt. Följ med på Kattresan. Hej lång-svansade katt. Följ med på Kattresan. Hej gula katt. Följ med på Kattresan

Följ med på Kattresan. Hej enfärgade katt. Följ med på Kattresan. Hej lång-svansade katt. Följ med på Kattresan. Hej gula katt. Följ med på Kattresan blad 1 Kattresan - resekort Hej lilla katt Hej kort-svansade katt Hej röda katt Hej gula katt Hej prickiga katt Hej lång-svansade katt Hej stora katt Hej enfärgade katt juli 2010 ASKUNGE www.askunge.se

Läs mer

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg!

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! Handlingsplanen godkänd 2012-05-27 Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! 2012-05-27 Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är centralt inom Grön

Läs mer

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog.

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. MITT I REGNSKOGEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och klassens

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Enligt kursplanen ska ni efter det här området ha kunskap i: Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar

Läs mer

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen.

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. VÅRBREV 1 Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. Genom systematiska undersökningar och naturvetenskapliga arbetsmetoder

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

Kursnamn XX poäng 2013-10-15. Rapportmall. Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare:

Kursnamn XX poäng 2013-10-15. Rapportmall. Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare: Kursnamn XX poäng 2013-10-15 Rapportmall Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare: Innehållsförteckning En innehållsförteckning görs i Word när hela arbetet är klart. (Referenser, Innehållsförteckning,

Läs mer

Naturinventering och sociotopredovisning. Underlag för program för Östra Kålltorp

Naturinventering och sociotopredovisning. Underlag för program för Östra Kålltorp Naturinventering och sociotopredovisning. Underlag för program för Östra Kålltorp Naturinventering. Hällmarken är av skiftande karaktär, ibland till stora delar berg i dagen ibland med gräs och uppstickande

Läs mer

Hogslaby-järnåldersbyn informationsmaterial

Hogslaby-järnåldersbyn informationsmaterial KULTURGARANTI ÅRSKURS 3 Hogslaby-järnåldersbyn informationsmaterial Hogslaby är kommunens järnåldersby där vi sedan 80-talet bedriver kulturpedagogisk verksamhet, främst riktat till barn och unga. Hogslaby

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Precis som förra gången, när

Läs mer

GRUPP 1 JETLINE. Åk, känn efter och undersök: a) Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet)

GRUPP 1 JETLINE. Åk, känn efter och undersök: a) Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet) GRUPP 1 JETLINE a) Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet) b) Var under turen känner du dig tyngst? Lättast? Spelar det någon roll var i tåget

Läs mer

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr *

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * Stenåldern * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * När det blev varmare smälte isen så sakta. Lite för varje år. Sten och grus var allt som fanns kvar när isen hade smält. Först började det växa

Läs mer

Hållbar utveckling svarar mot ett samspel med naturen, inte ett utnyttjande av naturen.

Hållbar utveckling svarar mot ett samspel med naturen, inte ett utnyttjande av naturen. Hållbar utveckling svarar mot ett samspel med naturen, inte ett utnyttjande av naturen. Ekostaden Mer än hälften av jordens befolkning bor i städer och allt fler väljer att flytta från landsbygden till

Läs mer

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA är huvudregeln Det som vi idag kallar allemansrätten är det som blev kvar när allas intressen av naturtillgångar hade tillgodosetts i Sverige under medeltiden.

Läs mer

ORIENTERINGSDAG SKOLÅR 6. Torsdag 24 oktober 2013 Klass 13C/13D

ORIENTERINGSDAG SKOLÅR 6. Torsdag 24 oktober 2013 Klass 13C/13D ORIENTERINGSDAG SKOLÅR 6 Torsdag 24 oktober 2013 Klass 13C/13D Vad: 1. Ni som är mentorer gör upp vem som ansvarar för vilken klass under dagen. Samling kl.09.00 i klassrummet. Någon av er mentorer ansvarar

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Ersättning för reportageresa

Ersättning för reportageresa Ersättning för reportageresa Som medlem i SRS har er station möjlighet att ge resebidrag för att kunna göra roliga reportage utanför er egen stad. Nedan finner ni ett exempel på en blankett att fylla i

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG OM NIKLASDALS LÖVSKOG Naturreservatet Niklasdals lövskog består av 12 hektar lövskog med höga naturvärden. I reservatet finns en vandringsled, rastplatser,

Läs mer

Undersökningar och experiment

Undersökningar och experiment Undersökningar och experiment Utan berggrunden inget liv! Vad behöver växter för att överleva? Svar: ljus, koldioxid, vatten och näring. Berggrunden är den som förser växterna med mineralnäring. Man kan

Läs mer

INUTI KONSTVERKET UPPGIFT

INUTI KONSTVERKET UPPGIFT Måndag 7.6.2010 KL. 10.00-12.00 1 INUTI KONSTVERKET Bilden invid föreställer Richard Longs skulptur A Line in Scotland (1981). Konstnären har samlat stenar och lyft upp dem. De största stenarna är ca 50

Läs mer

Välkomna på Sommarläger! 14-20 juli 2014 i Bjärnum

Välkomna på Sommarläger! 14-20 juli 2014 i Bjärnum Välkomna på Sommarläger! 14-20 juli 2014 i Bjärnum Välkomna på vårt fjärde sommarläger i trollsländeprojektets regi! Årets sommarläger tar plats utanför Bjärnum i norra Skåne, där vi under en veckas tid

Läs mer

A: 3 B: 4 C: 5 D: 6 E: 7 Ryssland

A: 3 B: 4 C: 5 D: 6 E: 7 Ryssland Trepoängsproblem 1. Några av bildens ringar bildar en kedja där den ring som pilen pekar på ingår. Hur många ringar finns det i denna kedja? A: 3 B: 4 C: 5 D: 6 E: 7 Ryssland 2. I en triangel har två sidor

Läs mer

Utomhuskonferensen Mitt i naturen Vörå. Skrivunderlag (t.ex. kartong och klädnypor), penna och papper åt alla

Utomhuskonferensen Mitt i naturen Vörå. Skrivunderlag (t.ex. kartong och klädnypor), penna och papper åt alla Vattnets kretslopp ca 45 minuter, åk 3-4 Utomhuskonferensen Mitt i naturen 12-13.9.2013. Vörå Vad betyder vattnets kretslopp? Skrivunderlag (t.ex. kartong och klädnypor), penna och papper åt alla Påsar/lådor/kuvert/annat

Läs mer

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner.

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner. Miljöförstöring levnadsmiljöer försvinner. Vi befinner oss i en period av massutdöende av arter. Det finns beräkningar som visar att om trenden håller i sig kan nästan hälften av alla arter vara utdöda

Läs mer

SPIT2b Basgrupp 1-3 SPIT2b Basgrupp 4-6 Publisher i sal B5222 (Lb) Egen övning Publisher

SPIT2b Basgrupp 1-3 SPIT2b Basgrupp 4-6 Publisher i sal B5222 (Lb) Egen övning Publisher Uppstart Måndag 8 september kl 08.25 Projektinformation 5 sept enligt följande: SPIT2b Hemklassrummet 08.25 Aeb Senare under dagen får vi besök av en journalist. Genomgång av dataprogram Onsdag förmiddag

Läs mer

Följande gäller för utflykterna:

Följande gäller för utflykterna: Sommarplaneringen 2005 Nu är vi äntligen klara med planeringen för sommaren. Vi har planerat in en hel del utflykter och aktiviteter. Vi har försökt att hitta en variation i det vi gör, en del av utflykterna

Läs mer