Verksamhetsberättelse 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2012"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2012 Översikt Sverok är ett av Sveriges största ungdomsförbund. År 2012 hade Sverok drygt medlemmar i drygt 1800 föreningar (siffrorna är bruttosiffror och är preliminära per den 12 april 2013, slutgiltiga siffror fastställs i samband med statsbidragsansökan i augusti 2013). Sveroks medlemmar är aktiva över hela landet och inom flera olika verksamheter. Verksamheterna samlas under rubrikerna bordsspel (brädspel, figurspel, kortspel och rollspel), digtala spel (e-sport, LAN och TV-spel) och levande spel (airsoft, asiatisk populärkultur, lajv, laserspel och paintball). Varje år arrangerar Sveroks medlemsföreingar hundratals spelkvällar, LAN, lajv, spelkonvent et cetera. Förbundet stöttar sina medlemsföreningar bland annat via olika typer av bidrag men också med gemensamma tjänster som till exempel. bankkonton, försäkringar, kurser och marknadsföring. Tack vare samarbeten med ett flertal företag kan föreningarna få stöd med tillgång till bredband, rabatter på varor och resor med mera Sverok samarbetar med såväl andra ungdomsförbund som till exempel Ung Media och Vi Unga som med samverkansorganisationer som LSU och Amatörkulturens samrådsgrupp. Sverok är också representerat i nationella mötesplatser för ideell sektor, myndigheter och Regeringskansliet som Partsgemensamt forum och Ungdomspolitiska rådet. Slutligen är Sverok medlem bland annat i föreningen VoteIT och i Studiefrämjandet. Alla dessa samarbeten tillför verksamheten kunskap och erfarenhet, möjligheter till påverkan samt möjlighet att utveckla nya verktyg för demokrati och påverkan. I Sverok skapas verksamheten för unga av unga. Vi anser att varje förening där barn och unga får utöva inflytande och själva påverka och ta ansvar är en mikrodemokrati och en byggsten i ett demokratiskt samhälle. Sveroks verksamhet ska kännetecknas av öppenhet, demokratiska värderingar och respekt för allas lika värde och möjligheter. För Sverok är det viktigt att leva som vi lär. Måluppfyllelse 1 (8)

2 Ur verksamhetsplanen 2012: Efter flera år av internt fokus är det dags för Sverok att höja blicken och fokusera på omvärlden. Det är viktigt att Sverok skapar stark legitimitet och breda kontaktnät i samhället. Förbundsstyrelsen vill fokusera på strategiskt nätverkande samtidigt som vi ger distrikt, föreningar och föreningsmedlemmar förutsättningar att vara duktiga och informerade ambassadörer för sin hobby. Under 2012 ser vi skäl att särskilt fokusera på att fortsätta utveckla e-sporten och att arbeta med att bredda förbundets finansiering. Sverok har under 2012 aktivt vänt sig mot omvärlden. Sverok har bland annat medverkat i ett flertal seminarier och konferenser. Sverok har varit i kontakt med myndigheter, departement och kommuner i ett flertal olika frågor som nya fördelningsnycklar för statsbidragen, landstingens bidragsregler, folkbildningsfrågor och revisionen av Lagen om anordnande av visst automatspel. Sverok har fokuserat på strategiskt nätverkande under året bland annat genom samarbeten med Vi Unga kring utbildningsmaterial för projekt Level Up och Ung media som resulterade i ett gemensamt mångfaldsprojekt finansierat av Ungdomsstyrelsen. Sverok har deltagit i LSU:s referensgrupp för projektet Villkor lokalt som handlar om föreningslivets villkor på lokal och regional nivå, arrangerat en paneldebatt om medlemsbegreppet inom ramen för LSU:s serie av idédebatter samt bidragit med kommentarer i LSU:s skuggutredning av den ungdomspolitiska propositionen som läggs fram av regeringen Sverok har även varit representerat i LSU:s valberedning. LSU samlar alla Sveriges ungdomsförbund och är en viktig påverkanskanal mot myndigheter och departement, bland annat i frågor kring bidrag och ungas inflytande. Sverok har aktivt involverat distrikt, föreningar och föreningsmedlemmar som ambassadörer för spelhobbyn bland annat. i samband med Naturvårdsverkets konferens Tankesmedjan för friluftsliv där en lajv- och en airsportförening visade upp sin verksamhet och berättade om de behov som finns inom spelhobbyn när det gäller tillgång till skog och mark. Under Almedalsveckan deltog personer från GothCon, Spelpunkten, Granland och Gotlands Paintballklubb. Sverok Västerbotten medverkade på NXGaming och Nordsken. Medlemmar i flera olika föreningar ingick i gruppen när Sveroks eventgrupp medverkade på Medeltidsveckan. Sverok har fortsatt utveckla e-sporten bland annat genom ett antal minikonferenser med företrädare för ett antal stora och små e-sportföreningar och medverkan på Gamex. Vidare har Sverok rekryterat en projektledare (e-sportkoordinator) med särskilt fokus på e-sport. När det gäller förbundets finansiering har Sverok varit i kontakt med ett antal landsting för att utreda möjligheterna till finansiering av regionala insatser som samordnas av förbundet. 2 (8)

3 Ur verksamhetsplanen 2012: Under 2012 vill Förbundsstyrelsen arbeta med att hjälpa Sveroks föreningar, och även våra distrikt, att bli starka och livskraftiga. Förbundet kan göra detta genom bland annat genom att skapa mötesplatser, förmedla kontakter av olika slag, ta fram verktyg för föreningsadministration samt komma med stöd och uppmuntran. Under året har Sverok gått igenom samtliga digitala kanaler och bland annat tagit fram en ny struktur på forumet och beslutat om policy för IRC-kanalen. Detta syftar till att göra förbundets digitala mötesplatser lättare att använda och mer välkomnande. Sverok har även skapat ett antal fysiska mötesplatser i form av distriktkonferenser och ett antal riktade konferenser med fokus på e-sport och konvent. Kansliet och förbundsstyrelsen förmedlar löpande kontakter mellan föreningar å ena sidan och företag, myndigheter med flera å andra sidan. Arbetet med att utveckla ebas och Starta (se vidare nedan) är viktiga steg mot enklare föreningsadministration. Kansliet och styrelsen har också löpande varit i kontakt med och besökt föreningar och distrikt för att ge stöd och uppmuntran. Mål ur verksamhetsplanen 2012: Ta fram ett nytt material för föreningsuppstart som är så bra att 95 % av alla föreningar som startar kan göra så utan att behöva kontakta Sverok för att få hjälp. Kansliet har utvecklat ett IT-baserat stöd för att starta nya föreningar inom Sverok. Verktyget, som kallas Starta, består av ett antal formulär som leder den sökande igenom hela processen att bilda en förening och bli ansluten till Sverok. Systemet ska göra det lätt att göra rätt, dvs. att mata in rätt information, vilket kommer att underlätta för nya föreningar samtidigt som det minskar handläggningstiden på kansliet. Starta lanserades i november Mål ur verksamhetsplanen 2012: Ta fram minst fyra nya webbutbildningar som underlättar föreningarnas administration, årsmöte och ekonomihantering. Utbildningarna ska, där så är lämpligt, vara anpassade för antingen små, medelstora eller stora föreningar. Kansliet har under 2012 tagit fram fyra filmer: Ekonomi grund del 1, Bokföring del 1, Styrelsekunskap samt en instrodutionsfilm till Hitta ( Det finns planer på ytterligare filmer som kan tas fram under Mål ur verksamhetsplanen 2012: Ta fram ett kurspaket som ska erbjudas föreningarna genom ett samarbete med distrikten. Minst 15 lokala kurser ska genomföras under året. 3 (8)

4 Förbundet har tagit fram ett kurspaket ( Level up ) som omfattar kurser i arrangörskap, ledarskap och föreningskunskap. Under 2012 genomfördes två utbildningar för utbildare med totalt cirka 20 deltagare. Totalt har tre lokala kurser genomförts. Det har visat sig ta längre tid än beräknat att få utbildarna att arrangera lokala kurser. Vår bedömning är att detta mycket handlar om tid och information och att intresset kommer att öka när kunskapen om Level Ups kurser börjar bli mer allmänt kända. Mål ur verksamhetsplanen 2012: Genomföra minst en gemensam aktivitet med etablerad aktör inom ungdomskultursektorn. Aktiviteten ska involvera minst ett distrikt. Förbundet har under 2012 fördjupat samarbetet med flera aktörer inom ungdomskultursektorn, bland annat Riksförbundet Unga Musikanter, Amatörteaterns Riksförbund och Ung media. Samarbetet med nämnda förbund har två syften: att skapa konkreta samarbeten kring projekt och aktiviteter och att bredda Sveroks möjlighet till påverkan på departements- och myndighetsnivå. Inom det första området har Sverok under 2012 uppmuntrat distrikt och föreningar att medverka i Amatörkulturens dag som ägde rum den 29 augusti. Mål ur verksamhetsplanen 2012: Arrangera en konferens eller ett nätverk för spelkonventsföreningar. Helgen den oktober genomfördes en konferens för arrangörer av spelkonvent i Linköping. På mötet medverkade ett dussintal föreningar och på schemat fanns punkter som handlar om bland annat sponsorer och arrangörsskap. Läs mer på Mål ur verksamhetsplanen 2012: Ge föreningarna tillgång till material och kunskap som gör dem till representativa ambassadörer för hobbyn och förbundet. Sverok har under året reviderat förbundets trycksaker samt utlyst en fototävling för att få in nya bilder som visar upp spelhobbyn i hela sin bredd. Förbundet har även gått vidare i arbetet med att sätta upp en webbshop där föreningar ska kunna beställa informationsmaterial med mera. Mål ur verksamhetsplanen 2012: Verka för att en tredjedel av alla föreningar kommer i kontakt med sin kommun eller sin lokala avdelning av Studiefrämjandet vilket stärker föreningarnas ekonomi och bidrar till en ökad kännedom om Sverok. I början på sommaren publicerade Sverok rapporten Det osynliga föreningslivet som redovisar statitstik kring hur Sveroks föreningar samarbetar med kommunerna. Rapporten innehåller ett 4 (8)

5 antal konkreta förslag till hur kommuner kan agera för att underlätta samarbetet med Sveroks föreningar. Rapporten presenterades under Almedalsveckan på ett välbesökt seminarium där företrädare för SKL och Riksdagens kulturutskott medverkade. Rapporten följs upp med möten med politiker och beslutsfattare på nationell, regional och kommunal nivå. Förbundet blev även inbjudet att delta i ett panelsamtal för att tala om resultaten ur undersökningen på LSUs stora ungdomspolitiska konferens LSU Forum. Ytterligare en punkt är att ebas har kompletteras med information om kommunernas bidragsregler vilket förhoppningsvis kommer att göra det lättare för föreningarna att söka kommunala bidrag. Förbundsstyrelsen har under året haft flera möten med Studiefrämjandets ledning och diskuterat de svårigheter många föreningar upplever i sitt samarbete med Studiefrämjandet. Under hösten 2012 tog Sverok fram ett förslag till lista som beskriver den miniminivå som ska gälla för Studiefrämjandets stöd till Sveroks föreningar (listan fastställdes av Studiefrämjandet i januari 2013). Ur verksamhetsplanen 2012: Under 2012 kommer förbundet särskilt att fokusera på att stärka bilden av Sverok som en organisation som förknippas med kvalitativ ungdomsverksamhet och meningsfulla fritidsaktiviteter för ungdomar på deras egna villkor. Sverok är förbundet där framtidens organisationsformer och påverkansmetoder växer fram. Förbundsstyrelsen vill säkra en bred och stabil finansiering, skapa bättre kontinuitet i organisationen och hitta nya arenor för hobbygrenar som vuxit ur formerna för fritidsverksamhet. Sverok har fortsatt arbetet med att utveckla VoteIT, ett IT-baserat stöd för nya typer av möten. Under året har VoteIT bland annat fått delar som underlättar mix-möten, det vill säga möten som sker både över nätet och fysiskt. Detta är en ny typ av möten som många föreningar varit intresserade av att kunna genomföra. VoteIT är ett exempel på hur Sverok arbetar med nya organisationsformer och påverkansmetoder. Sverok har också startat projekt Normer, attityder och beteenden (NAB) tillsammans med Ung Media. Projektet handlar om mångfalds- och inkluderingsfrågor och ska bidra till att höja kvaliteten på ungdomsverksamheten inom Sverok och skapa förutsättningar för att alla ska känna sig välkomna inom Sverok, var och en på sina egna villkor. Sveroks förbundsordförande har genomfört ett seminarium på Ledarinstitutet om digitala mötesplatser, kommer att medverka i bok om framtidens skola samt var inbjuden talar vid två tillfällen under Almedalen vilket illustrerar att Sverok alltmer uppfattas som ett förbund i utvecklingens framkant. 5 (8)

6 Mål ur verksamhetsplanen 2012: Delta i minst tre nationella möten eller andra sammanhang där politiker, beslutsfattare, högre tjänstemän och/eller media finns med i syfte att öka kunskapen hur vi inom Sverok arbetar med demokratifrågor och ungdomars medinflytande på nationell, regional och lokal nivå. Sverok har bland annat. medverkat på Almedalsveckan, Stockholm Pride 2012 och deltagit i Ungdomspolitiska rådets möten. Utöver detta har förbundsordföranden och/eller förbundssekretaren haft möten med Lotteriinspektionen, Linköpings kommun, Studiefrämjandet, Myndigheten för kulturanalys samt ett flertal av våra systerorganisationer som till exempel Ung Media, Vi Unga och LSU. Förbundet har varit representerat i en panel om mångfald under Volontärbyråns konferens Ideell Mångfald i augusti. Förbundsordförande kommer även att delta i en diskussion om ungdomars organisering lokalt under LSU:s årliga konferens om ungdomspolitik: LSU forum. Utöver detta har förbundet även blivit inbjudna att hålla i föreläsningar av olika slag: om e-sport på Dreamhack Summer, om mångfald och nördfeminism på Falu Pride, samt om LAN och läsning på ett av Kulturrådets seminarium under Almedalsveckan. Mål ur verksamhetsplanen 2012: Etablera löpande samarbete med minst ett annat riksförbund verksamt inom kultur- och/eller idrottssektorn. Under 2012 har Sverok fördjupat samarbetet med Amatörkulturens samrådsgrupp (ax). Sverok är representerat i ax styrelse vilket innebär nya kontaktytor med organisationer och föreningar inom kultursektorn och fler möjligheter till påverkan. ax har bland annat genomfört möten med alla partier i Riksdagen och Sverok har diskuterat mediainsatser tillsammans med andra medlemmar i ax. Förbundet har även etablerat samarbete med och ansökt om projektmedel från ungdomsstyrelsen tillsammans med förbundet Vi Unga. Projektmedel har beviljats för att genomföra ett större projekt kring kontakt mellan ungdomsföreningar och kommuner för genomförande under Mål ur verksamhetsplanen 2012: Öka andelen alternativa intäkter med en långsiktig målsättning att högst 50% av förbundets intäkter ska komma från Ungdomsstyrelsen. Målet för 2012 är att andelen alternativa intäkter uppgår till 5% (motsvarar cirka 1 Mkr). Sverok har under året utökat insatserna för att hitta alternativa intäkter. I början på året fick vi besked om att Ungdomsstyrelsen beviljat Sverok och Ung Media drygt kr vilket gjort det möjligt att starta ett projekt kring normer, attityder och beteenden. Sverok Admin AB utvidgar 6 (8)

7 löpande sin verksamhet vilket på lite sikt kommer att innebära möjlighet till avkastning. Redan nu bidrar Sverok Admin AB till att finansiera delar av kansliets personalkostander genom att bolaget hyr personal från förbundet. Andelen alternativa intäkter inklusive projekt uppgick under 2012 till 1,37 Mkr vilket motsvarar 6% av samtliga intäkter. Mål ur verksamhetsplanen 2012: Se över arbetsgruppernas uppdrag och göra justeringar för att främja ett långvarigt engagemang med tydliga mervärden. I början på året hade förbundsstyrelsen kontakt med företrädare för samtliga arbetsgrupper. I samband med denna utvärdering beslut styrelsen att avveckla Webbredaktionen. Tydliga styrdokument fastställdes i början av året för arbetsgrupperna och grupperna har haft månatliga avstämningar med förbundssekreteraren. Under året har förbundsstyrelsen haft löpande kontakter med samtliga arbetsgrupper vilka också deltagit slagen. Mål ur verksamhetsplanen 2012: Förbundsstyrelsen ska utvärdera samarbetet med Studiefrämjandet och undersöka om det finns andra, bättre, samarbetspartners på folkbildningsområdet. Förbundstyrelsen har genomfört en kvantitativ enkät riktad till alla Sveroks föreningar med frågor kring hur samarbetet med Studiefrämjandet fungerar. Utöver detta har en kvalitativ enkät och ett antal intervjuer riktad mot personer som varit engagerade i samarbetet på distrikts- och/eller förbundsnivå genomförts. Baserat på materialet har en rapport tagits fram som diskuterades på styrelsemötet i augusti. Rapporten har också presenterats för Studiefrämjandets ledning. Styrelsen har beslutat genomföra en andra utvärdering under 2013 som ska ligga till grund för ett beslut om hur Sverok ska verka inom folkbildningen i framtiden. Avslutning År 2012 har präglats av förändringar, i många fall av genomgripande karaktär, och satsningar för att utveckla spelhobbyn. En satsning som skett under året är e-sportprojekt där en e-sportkoordinator anställts för att lyfta digitala spel i allmänhet och e-sporten i synnerhet som en av de verksamhet som engagerar flest medlemmar inom förbundet. Genom den nya indelning i tre spelområden har Sverok tydliggjort att förbundet är öppet för många olika spel som inom Sverok kan mötas på 7 (8)

8 lika grund. Sverok ser ett värde i att, så långt som möjligt, vara ett förbund som samlar och utvecklar spelhobbyn i hela sin bredd. En annan satsning är att synliggöra Sverok som en aktiv och viktig aktör inom den svenska ungdomspolitiken. Under året har förbundet lyckats i sin strävan vilket bland annat visar sig i att Sverok bjuds in att delta i föreläsningar, seminarier, olika nationella samverkansgrupper, att agera som remissinstans med mera. En tredje satsning är att fördjupa arbetet med att göra Sverok till ett öppet och välkomnande förbund. Här utgör NAB-projektet som arbetar utifrån ett normkritiskt perspektiv en central del. Året har dock inte varit utan utmaningar. Den största var den förändring som Ungdomsstyrelsen beslutade om när det gäller fördelningen av statliga bidrag till ungdomsförbunden ( bidragsnyckeln ). På kort sikt innebar förändringen att Sveroks statsbidrag minskade med cirka 30% inför På lång sikt kan förändringen komma att leda till mer genomgripande förändringar i Sveroks organisation. Styrelsen kommer att återkomma i frågan under Sverok bygger till stor del på ideell kraft. Det är tack vare alla som engagerar sig i förbundet på lokal, regional och nationell nivå, i styrelser, projekt och arbetsgrupper, under 2012 och föregående år som Sverok kunnat gå framåt under 2012! 8 (8)

VERKSAMHETSRAPPORT FÖR 2012

VERKSAMHETSRAPPORT FÖR 2012 VERKSAMHETSRAPPORT FÖR 2012 Detta är förbundsstyrelsens verksamhetsrapport för 2012. Rapporten är preliminär och gäller fram till och med oktober 2012. Här kommenterar vi de mål som finns i verksamhetsplanen

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSÅR 2016 Verksamhetsplan 2016 Sverok är Sveriges största ungdomsförbund med ideella föreningar verksamma inom spelhobbyn, exempelvis rollspel, levande rollspel, E-sport,/LAN,

Läs mer

EKONOMISK BERÄTTELSE 2012

EKONOMISK BERÄTTELSE 2012 EKONOMISK BERÄTTELSE 2012 AVSEENDE HELÅRET 2012-01-01 2012-12-31 I den ekonomiska berättelsen redogörs för hur förbundets ekonomi har sett ut under 2012. Rapporten är en intern konstruktion som visar hur

Läs mer

Handlingar för extra årsmöte 3/6 2012 För Sverok Västerbotten. Dagordning

Handlingar för extra årsmöte 3/6 2012 För Sverok Västerbotten. Dagordning Handlingar för extra årsmöte 3/6 2012 För Sverok Västerbotten I detta dokument finner du handlingarna för det extra inkallade årsmötet för sverok västerbotten, du kan dels hitta den nuvarande Verksamhetsplanen

Läs mer

EKONOMISK BERÄTTELSE 2013

EKONOMISK BERÄTTELSE 2013 EKONOMISK BERÄTTELSE 2013 AVSEENDE HELÅRET 2013-01-01 2013-12-31 I den ekonomiska berättelsen redogörs för hur förbundets ekonomi har sett ut under 2013. Rapporten är en intern konstruktion som visar hur

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Regional föreningskonsulent Föreningskonsulenten har nu växlat upp arbetet rejält med både samordningen kring föreningar i länet samt med externa aktörer. Nätverk för ungdomsorganisationer,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 Verksamhetsberättelse för 2013 Detta är förbundsstyrelsens verksamhetsrapport för 2013. Här kommenterar styrelsen de mål som finns i verksamhetsplanen för året. Styrelsen under 2013 bestod av Rebecka Prentell,

Läs mer

Ett levande lokalt föreningsliv

Ett levande lokalt föreningsliv Ett levande lokalt föreningsliv Tips för ett bättre samarbete mellan kommuner och ungdomsföreningar Ett material baserat på lärdomarna i projektet Hej Regionen! Om Hej Regionen! Hej Regionen! är ett projekt

Läs mer

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5 Detta dokument innehåller beskrivning av vilka arbetsgrupper Förbundet Vi Unga har 2015. Vilka övergripande uppdrag de har och de konkreta arbetsuppgifter de har under året. Dokumentet är ett komplement

Läs mer

EKONOMISK BERÄTTELSE 2014

EKONOMISK BERÄTTELSE 2014 EKONOMISK BERÄTTELSE 2014 AVSEENDE HELÅRET 2014-01-01 2014--31 I den ekonomiska berättelsen redogörs för hur förbundets ekonomi har sett ut under 2014. Resultatrapporten visar budgeten för 2014 som antogs

Läs mer

Ung Pirats verksamhetsberättelse för 2009

Ung Pirats verksamhetsberättelse för 2009 Ung Pirats verksamhetsberättelse för 2009 Lagd till handlingarna av förbundskongressen 2010 1 Inledning Ung Pirat fick under 2009 sitt första större bidrag från Ungdomsstyrelsen. Mycket av året kan liknas

Läs mer

Remissvar: Regional indelning - tre nya län

Remissvar: Regional indelning - tre nya län 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Regional indelning - tre nya län Ax Amatörkulturens samrådsgrupp översänder härmed sina synpunkter och kommentarer till ovan angivna betänkande (SOU

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Antagen på LSU:s Representantskap 2017 Slutversion av verksamhetsplan 2018-2019 Verksamhetsplan 2018-2019 Detta är verksamhetsplanen för 2018-2019 och här beskrivs hur LSU ska

Läs mer

Motionär: Förbundsstyrelsen

Motionär: Förbundsstyrelsen Motionär: Förbundsstyrelsen Verksamhetsplanens syfte är att formulera vad Ung Media ska göra under kommande verksamhetsår och på så sätt definiera förbundsstyrelsens uppdrag så att de jobbar mot mål som

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Förslag på verksamhetsplan 2015-2016

Förslag på verksamhetsplan 2015-2016 Förslag på verksamhetsplan 2015-2016 I. Fundament Verksamhetsplanen är det uppdrag som valårsstämman ger förbundsstyrelsen. Förbundsstyrelsens uppdrag är att, efter bästa förmåga uppfylla den inriktning

Läs mer

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL Om RFSL Medlemmar Avdelningar Kongressen Valberedningen och revisorer Förbundsstyrelsen (FS) Förbundskansliet Avdelningarna samlas RFSL Ungdom Bilagor - förteckning 1-4 Handbok

Läs mer

PRELIMINÄR GENOMFÖRANDEPLAN - ALINGSÅS

PRELIMINÄR GENOMFÖRANDEPLAN - ALINGSÅS Preliminär Genomförandeplan Alingsås ALINGSÅS Från kommunens sida finns ett intresse av att få in mer spelverksamhet i kommunens kulturhus samt att den spelverksamhet som redan finns ska nå ut till en

Läs mer

Saco Studentråd Antagen av kongress 2013

Saco Studentråd Antagen av kongress 2013 Saco Studentråd Antagen av kongress 2013 Verksamhetsplan 2014 Innehållsförteckning Extern fokusfråga 1 Snabbt ut till rätt jobb. Utbildning för framtidens arbetsmarknad och välfärd. 1 Intern fokusfråga

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Riksorganisationen Reacta Reacta är en ideell riksorganisation bestående av nästan 20 lokalföreningar, med totalt 2500 unga medlemmar. Reacta står upp för att varje barn och ung

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2014-2015

Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2014-2015 Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2014-2015 Innehåll INTRODUKTION... 3 VI UNGAS UTBILDNINGSOMRÅDEN... 3 UTBILDNINGSOMRÅDE 1: FÖRTROENDEVALDA... 3 UTBILDNINGSOMRÅDE 2: LEDARSKAP... 4 UTBILDNINGSOMRÅDE

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Verksamhetesberättelse 2015

Verksamhetesberättelse 2015 VERKSAMHETBERÄTTELSE VERKSAMHETSÅR 2015 Verksamhetesberättelse 2015 Inför år 2015 hade Sverok Mälardalen höga ambitioner gällande ökad synlighet samt utbildning. Förhoppningen var att öka spridningen kring

Läs mer

COSPLAY EN FOTOUTSÄLLNING

COSPLAY EN FOTOUTSÄLLNING COSPLAY EN FOTOUTSÄLLNING Producerad av Våra Gårdar i samarbete med Sverok Fotografier av Ice of Tin VAD ÄR COSPLAY Cosplay är en förkortning för Costume Play. Cosplayare klär ut sig till och uppträder

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Spelveckan. Årets viktigaste marknadsföringsinsats?

Spelveckan. Årets viktigaste marknadsföringsinsats? Spelveckan Årets viktigaste marknadsföringsinsats? Kort om förbundet Sverok är ett ungdomsförbund som organiserar spelhobbyn i Sverige. Förbundet har ca 135.000 medlemmar i ca 1000 föreningar. Vi representerar

Läs mer

Ekonomisk berättelse 2015

Ekonomisk berättelse 2015 Ekonomisk berättelse 2015 avseende helåret 2015-01-01 2015-12-31 I den ekonomiska berättelsen redogörs för hur förbundets ekonomi har sett ut under 2015. Kolumnerna visar budgeten som antogs av riksmötet

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

Rapport om ungdomsinflytande

Rapport om ungdomsinflytande Rapport om ungdomsinflytande På förbundsstämman 2009 uppdrogs åt Svenska Scoutförbundet styrelse att ta fram en rapport som visar hur ungdomsinflytandet fungerar idag. I rapporten har även tankar om hur

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

Sverok upphandlar revisionstjänster

Sverok upphandlar revisionstjänster Sverok upphandlar revisionstjänster Sverok är ett av Sveriges största ungdomsförbund och rymmer idag cirka 120 000 medlemmar i cirka 900 lokalavdelningar och 9 distriktsföreningar. Förbundets huvudsakliga

Läs mer

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer?

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer? FÖRENINGSHJÄLPEN Vill din förening växa och få nya ideer? Studieförbundet Vuxenskolan brinner för föreningslivet och gör allt för att stötta och utveckla samhällsengagemang och demokrati. Genom utbildningar,

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Villkor för ideella föreningar och trossamfund. Civila samhällets villkor 2014

Villkor för ideella föreningar och trossamfund. Civila samhällets villkor 2014 Villkor för ideella föreningar och trossamfund Civila samhällets villkor 2014 Uppföljning av det civila samhällets villkor Instruktion för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Myndigheten

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Extra Årsmöte. Hemsidan har uppdaterats och ett nytt IT-system för distriktsresorna är under utveckling.

Extra Årsmöte. Hemsidan har uppdaterats och ett nytt IT-system för distriktsresorna är under utveckling. 1. Mötets öppnande 2. Mötets behörighet 3. Fastställande av röstlängd 4. Val av mötesordförande 5. Val av mötessekreterare 6. Val av två justeringsmän och två rösträknare 7. Verksamhetsberättelse Under

Läs mer

Förbundsordförandens, de två vice förbundsordförandens och förbundssekreterarens. Först fastställd Senast reviderad

Förbundsordförandens, de två vice förbundsordförandens och förbundssekreterarens. Först fastställd Senast reviderad Förbundsordförandens, de två vice förbundsordförandens och förbundssekreterarens arbetsbeskrivningar Först fastställd 2009-08-08 Senast reviderad 2012-07-15 1 1. Arbetsbeskrivning: Förbundsordföranden

Läs mer

Det som är bra för skolidrott är bra för svensk idrott

Det som är bra för skolidrott är bra för svensk idrott Det som är bra för skolidrott är bra för svensk idrott I många år har Skolidrottsförbundet på olika sätt jobbat för att fler barn och unga ska få möjlighet att röra sig, komma med i en gemenskap och helt

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Låt fler forma framtiden!

Låt fler forma framtiden! Yttrande från Sverok 20160617 Ku2016/00504/D Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Sverok svarar på: Låt fler forma framtiden! Palett för ett stärkt civilsamhälle! SOU 2016:13 Ku2016/00504/D Sammanfattning

Läs mer

PROPOSITIONER EKO K NOMIHÄFTE 1

PROPOSITIONER EKO K NOMIHÄFTE 1 PROPOSITIONER EKONOMIHÄFTE 1 PROPOSITION 2009:6 RAMBUDGET FÖR ÅR 2010 OCH 2011 BUDGETSKRIVELSENS UPPLÄGG Skrivelsen är upplagd så att först kommer en summarisk genomgång av riksförbundets ekonomi. För

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Närvarande: Agnes Ambrosiani Rasmus Storkamp Erland Nylund Hedvig Lindström John Lundhgren Sebastian Krantz Kajsa Harnesk Adjungerade till mötet Caroline

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Ideologisk ram :s arbete utgår alltid från -rörelsens grundsatser. Grundsatserna slår fast att -rörelsen är en del av en världsomspännande folk- och bildningsrörelse

Läs mer

Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem.

Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem. Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem. Vi har arbetat för en visionär verksamhetsplan som

Läs mer

Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av. Sveriges Elevkårer

Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av. Sveriges Elevkårer Sida 1 av 9 Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av Sveriges elever Beslutat av Kongress14 Sida 2 av 9 Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av Sveriges elever

Läs mer

Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper

Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fick i regleringsbrevet för

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Inledning SKUNK är en intresseorganisation för skärgårdsungdomar, målgruppen är 7 25 år men främst gruppen 12 20 år. Intresse har dubbel betydelse: dels

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Landstingsbidrag för Ungdomsorganisationer i Västmanlands län

Landstingsbidrag för Ungdomsorganisationer i Västmanlands län 1 (7) Bidragsregler för Ungdomsorganisationer LTV091060 Landstingsstyrelsen 2010-01-01 Landstingsbidrag för Ungdomsorganisationer i Västmanlands län Fastställd av Landstingsstyrelsen 16 december 2009 312

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nr

Förbundsstyrelsens förslag nr Ärende Förbundsstyrelsens förslag nr :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Förslag på Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 avser mellanperioden i strategi 2016 2021. Förslaget innehåller färre

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision:

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsidé: tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Vision:

Läs mer

Rambudget 2015-2016. förklaring och motivering av budgetposter. Intäkter 2015-2016. Organisationsbidrag MUCF totalt 2016 1 290 000 kr

Rambudget 2015-2016. förklaring och motivering av budgetposter. Intäkter 2015-2016. Organisationsbidrag MUCF totalt 2016 1 290 000 kr Rambudget 2015-2016 förklaring och motivering av budgetposter Intäkter 2015-2016 Organisationsbidrag MUCF totalt 2016 1 290 000 kr - Myndigheten för Ungdom och Civilsamhällsfrågor är vår största bidragsgivare.

Läs mer

Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden

Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden I maj 2015 antog Riksidrottsmötet en ny strategi för framtidens idrott. Kortfattat innebär den nya strategin att Svensk Idrott nu ska bli bredare med målet att erbjuda

Läs mer

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet DIGITAL 2015-16 Förstudieansökan Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet 1. Bakgrund Den här ansökan har sin bakgrund i Länsbiblioteket i Västerbottens ständiga strävan att

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Riksorganisationen Reacta Reacta är en ideell riksorganisation bestående av ca 20 lokalföreningar & hälsoråd, med totalt 2000 unga medlemmar. Föreningar som ansluter sig till

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Inledning De arbetsintegrerande sociala företagen har som övergripande mål att skapa arbetstillfällen för de som står utanför, eller som inte fått tillträde till, arbetsmarknaden

Läs mer

Fördelning av medel för demokrati- och utvecklingsarbete 2015

Fördelning av medel för demokrati- och utvecklingsarbete 2015 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-27 Handläggare Monica Slama Telefon: 08-508 23 092 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober

Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober Den 20-22 oktober 2011 arrangerades för första gången demokratidagar i Huddinge kommun med det övergripande syftet att lyfta

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

Handbok. Medlemsförening. Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF)

Handbok. Medlemsförening. Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Handbok Medlemsförening Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Handbok - Medlemsförening i Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF Senast uppdaterad: 8 september 2016 Inledning Det här är en handbok som

Läs mer

Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar!

Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar! Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar! Samordningsförbundet, Västra Skaraborg 1. Sammanfattning Level Up är ett treårigt projekt som drivs av Samordningsförbundet Västra Skaraborg

Läs mer

Verksamhetsplan år 2002-2003

Verksamhetsplan år 2002-2003 SVEROK GÄVLEDALA Sveriges roll- och konfliktspelsförbund GävlaDala-distriktet Verksamhetsplan år 2002-2003 Sverok GävleDala är ett distrikt inom Sveriges Roll- och Konfliktspelförbund, och organiserar

Läs mer

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Idrottsrörelsen har valt att låta studieförbundet, SISU Idrottsutbildarna, få nyckelrollen som idrottens

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Styrelsemöte Sverok Väst

Styrelsemöte Sverok Väst Närvarande: Cecilia Hällstrand, Martin Brosser, Joakim Öfverholm, Sigrid Svensson, Svetozar Kljajin, Simon Österlund, Mikael Jönsson 1. Mötet öppnas Cecilia Hällstrand öppnade mötet klockan 18:36. 2. Val

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS VAD ÄR IDEELL KULTURALLIANS? Ideell kulturallians (IKA) är en samarbetsorganisation för det civila samhällets organisationer på kulturområdet. Våra medlemsförbund företräder kulturverksamheter som till

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

Stensund S-619 91 Trosa Telefon 0156-532 02 Webb: www.frisksport.se E-post: kansli@frisksport.se

Stensund S-619 91 Trosa Telefon 0156-532 02 Webb: www.frisksport.se E-post: kansli@frisksport.se Stensund S-619 91 Trosa Telefon 0156-532 02 Webb: www.frisksport.se E-post: kansli@frisksport.se Verksamhetsplanen presenterar riktlinjer för arbetet på förbundsnivån i Frisksportens Ungdomsförbund. Svenska

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ÅRSMÖTE 31 MARS 2015 KL 1800 LINKÖPINGS STADSHUS

VÄLKOMMEN TILL ÅRSMÖTE 31 MARS 2015 KL 1800 LINKÖPINGS STADSHUS Foto: Charlotte Nordahl, publicerad under Creative Common licens VÄLKOMMEN TILL ÅRSMÖTE 31 MARS 2015 KL 1800 LINKÖPINGS STADSHUS Kvällens program Inledning Mötesförhandlingar Återblick 20 år med föreningen

Läs mer

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND Reviderad upplaga enligt beslut Kulturnämnden 2005-11-03 1. BIDRAGSREGLER POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND Folkrörelserna utgör

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län. Regionförbundets styrelse

Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län. Regionförbundets styrelse Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län Regionförbundets styrelse 2013-03-18 Överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd

VERKSAMHETSPLAN 2019 Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd VERKSAMHETSPLAN 2019 Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd SEKs vision är en värld präglad av fred, rättvisa och respekt för skapelsen där alla människor har möjlighet att bidra till och bruka sina gåvor i samhälle

Läs mer

UNGDOMSSTYRELSENS UTVECKLINGSINSATSER

UNGDOMSSTYRELSENS UTVECKLINGSINSATSER UNGDOMSSTYRELSENS UTVECKLINGSINSATSER FÖR EN KUNSKAPSBASERAD KOMMUNAL UNGDOMSPOLITIK BUDGETÅRET 2011 UNGDOMSSTYRELSENS UTVECKLINGSINSATSER för en kunskapsbaserad kommunal ungdomspolitik BUDGETÅRET 2011

Läs mer

Regional kulturverksamhet Louise Andersson

Regional kulturverksamhet Louise Andersson Regional kulturverksamhet Louise Andersson Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges största arbetsgivarorganisation. Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och

Läs mer

jämlikhet frihet påverkan

jämlikhet frihet påverkan Verksamhetsplan 2019 jämlikhet frihet påverkan är våra ledord Innehåll Vad vi tror på och vad vi vill 3 Styrelsen om folkbildning och demokrati 4 Vad SV vill uppnå till år 2025 5 SV:s prioriteringar 2019

Läs mer

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013 Folkbildningsförbundets verksamhetsplan 2013 1. Inledning Tio studieförbund med 374 medlems- eller samverkansorganisationer, ca. 280 000 studiecirklar och drygt 330 000 kulturprogram per år, samlas i

Läs mer

Handlingar för årsmöte Sverok Östergötland 2015. Plats Studiefrämjandet. Tid 2015 01 31 13:00

Handlingar för årsmöte Sverok Östergötland 2015. Plats Studiefrämjandet. Tid 2015 01 31 13:00 Handlingar för årsmöte Sverok Östergötland 2015. Plats Studiefrämjandet Tid 2015 01 31 13:00 Fastställan av dagordning 1. Mötet öppnas 2. Formalia 2.1. Fråga om Mötets behörighet 2.2. Val av mötesordförande

Läs mer

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 0 1. Inledning Statens fyra syften 2 ABF Bäst i länet på folkbildning 2 2. Våra medlemsorganisationer Vårt uppdrag 3 Kvalitetsarbete 3 Vårt pedagogiska folkbildningsarbete

Läs mer

STADGAR för Bygdegårdarnas Riksförbund

STADGAR för Bygdegårdarnas Riksförbund STADGAR för Bygdegårdarnas Riksförbund Antagna vid förbundsstämman den 1 juni 1985 samt reviderade vid förbundsstämman den 28 maj 2004, den 2 juni 2007 och den 2 juni 2019. STADGAR för Bygdegårdarnas Riksförbund

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet 2017

Prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet 2017 Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplanen innehåller de prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet år 2017 samt övergripande mål för verksamheten. Målsättningen är att kunna genomföra alla mål

Läs mer

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 1. Organisation RFSU Stockholms verksamhet har vuxit och utvecklats snabbt de senaste åren. Av den anledningen har fokus under det verksamhetsår som

Läs mer

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Ks/2016:428 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Fastställt av

Läs mer

Styrelsemöte nr. 15 för Sverok Stockholm den 25/9-2014

Styrelsemöte nr. 15 för Sverok Stockholm den 25/9-2014 Styrelsemöte nr. 15 för Sverok Stockholm den 25/9-2014 STOCKHOLM Närvarande: Erland Nylund Agnes Ambrosiani Sebastian Krantz Zishan Ahmad Hedvig Lindström Närvarande från 7: John Lundhgren Ej Närvarande:

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Mål och riktning från förbund och distrikt

Mål och riktning från förbund och distrikt SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2019 Innehållsförteckning Mål och riktning 2018 2021 från förbund och distrikt...2 Värdegrund...2 SPF Seniorerna Leksand...3 A. t med föreningens verksamhet...3 B.

Läs mer

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Saco Studentråd Kongress 2014 Verksamhet 2015-2016 Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Innehållsförteckning Verksamhet 2015-2016 1 Extern fokusfråga 2 Ingen ska ångra sin utbildning. En

Läs mer