MÄRKNINGAR SOM GÖR DET LÄTTARE ATT VÄLJA RÄTT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MÄRKNINGAR SOM GÖR DET LÄTTARE ATT VÄLJA RÄTT"

Transkript

1 MÄRKNINGAR SOM GÖR DET LÄTTARE ATT VÄLJA RÄTT För dig som bryr dig om schysst produktion

2 Axfood bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandeln i Sverige. Anders Strålman, vd Axfood AB Vår målsättning är att göra så små avtryck på miljön som möjligt, för nästa generations skull. Ingen ska passivt vänta på att någon annan gör jobbet. Därför har Axfood satt upp ambitiösa klimatmål. Vi arbetar intensivt med att minska våra utsläpp av växthusgaser genom att satsa på förnybar energi vad gäller el i våra butiker och lager samt väljer klimatsnåla bilar vid våra leveranser. Vårt lager i Göteborg drivs till stor del från solceller som installerats på taket och planer finns att utöka detta. Axfood prioriterar ett hållbart fiske och säljer ingen rödlistad fisk i våra butiker. Åsa Domeij, chef miljö och socialt ansvar Den mat som finns i butikerna kommer från alla världens hörn och maten kan upplevas som anonym. Många vill veta mer om vad de köper och en viktig information är varifrån maten kommer. Därför arbetar Axfood med att förbättra informationen om ursprungsland på förpackningarna. Det första steget var att börja med köttråvarans ursprungsland. Nu arbetar Axfood vidare med förbättrad information om även andra råvarors ursprung. En av anledningarna till att ekologisk mat har ökat så mycket tror jag är att märkningen upplevs ge en tydligare spårbarhet och ökat identitet. Hållbarhetsmärkningar som gör valet lättare Vi märker att det är många konsumenter som har svårt att förstå vad de olika märkningarna innebär. Genom denna folder hoppas vi att du får en större förståelse för vad märkningarna som finns i butikerna står för. Vi passar samtidigt på att berätta om några av de miljöområden vi inom Axfoodkoncernen arbetar med att förbättra.

3 Foto: Anna Ellström/KRAV MSC Marine Harvest ASA KRAV KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund. Jämfört med den EU-ekologiska märkningen har KRAV mer långtgående regler för till exempel djuromsorg, hälsa och klimat. Dessutom har KRAV regler för social hänsyn. Kontroll av att reglerna följs sker minst en gång per år i hela kedjan. EU-ekologiskt Alla färdigpackade ekologiska varor som tillverkas inom EU måste uppfylla märkningskraven för EU-ekologiskt. Märkningen innebär att 95 procent av produktens ingredienser är ekologiskt certifierade. Varorna kan även vara producerade utanför EU vilket anges genom texten non-eu-jordbruk MSC-märkt fisk MSC är en global organisation som värnar om ett hållbart fiske världen över. När du väljer fisk och skaldjur med MSC:s miljömärke kan du känna dig trygg i att fisken är fångad med omtanke om havsmiljön. MSC ställer höga krav på att fisket ska ha minimal inverkan på både fiskbestånden och miljön. ASC-märkning ASC-certifierade produkter garanterar att fisken kommer från en ansvarsfull odling där de arbetar för den naturliga miljön, minskade vattenföroreningar, en renare havsbotten och friskare fisk. De följer också strikta krav kring foder och socialt ansvar.

4 James Morgan Fairtrade Fairtrade handlar om människan bakom produkten. Varje gång du väljer Fairtrade-märkt bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är en oberoende certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling. Rainforest Alliance Rainforest Alliance är en oberoende organisation som arbetar för att bevara biologisk mångfald och skapa hållbara försörjningsmöjligheter. Organisationen hjälper odlare att förbättra sina jordbruksmetoder för att skapa större skördar samtidigt som lokala ekosystem skyddas och arbetares rättigheter tas tillvara. UTZ Som konsument kan du njuta av dina favoritprodukter så som kaffe, kakao, te, palmolja och bomull och samtidigt göra skillnad. Genom att välja betrodda varumärken med UTZ-märkningen bidrar du till en bättre framtid för bönder, deras familjer och vår planet. Du bidrar till att skydda jordens resurser både nu och i framtiden. Bra Miljöval Bra Miljöval-märkta produkter är så skonsamma som möjligt för både användaren och naturen. Främsta syftet med märkningen är att minska användningen av miljö- och hälsofarliga ämnen. Det gäller bland annat ämnen som är svårnedbrytbara eller som misstänks orsaka cancer, fortplantningsstörningar och allergier.

5 Svanen Ta hjälp av Svanen nästa gång du handlar och rädda världen lite grann, varje dag. Oavsett om du ska köpa leksaker till ditt barn, tvätta din bil eller planera din nästa hotellvistelse kan du vara säker på att Nordens officiella miljömärkning kontrollerat att det du väljer har uppfyllt tuffa miljö- och kvalitetskrav. EU-blomman EU:s officiella miljömärkning hjälper dig hitta produkter med minskad miljöpåverkan genom hela livscykeln, från råvara till avfall. EU-blomman finns på drygt 30 olika typer av produkter, till exempel på skor, papper, färg och elektroniska apparater. FSC FSC är en global oberoende organisation som arbetar för ett ansvarfullt skogsbruk. Ett skogsbruk som sköts enligt våra regler tar hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska värden. I Sverige innebär det att vi bl.a. arbetar för att fasa ut användningen av kemiska bekämpningsmedel, bidrar till ökad hänsyn för den biologiska mångfalden och att hänsyn tas till samernas rättigheter.

6 Ekologisk mat Ekologisk mat är gjord på råvaror som är framställda utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Ekologisk mat kan också vara KRAV-märkt vilket innebär att de även uppfyller tuffare krav kring livsmedelstillsatser, djuromsorg och sociala villkor. Axfood arbetar med att utveckla och bredda sortimentet av prisvärda ekologiska vardagsvaror under varumärket Garant Eko. Ursprungsmärkning Grunden för ett ansvarsfullt arbete med varor är att ha kontroll över innehållets ursprung. För kunderna blir det allt viktigare att maten har en tydlig identitet och inte är anonym. Därför är Axfoods varor som innehåller kött ursprungsmärkta. Nu arbetar Axfood vidare med att tydligt informera om varornas ursprung. Palmolja och soja Tillsammans med ett flertal företag och organisationer deltar Axfood i Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) och Round Table on Responsible Soy Association som värnar om jordens regnskogar och uthållig produktion av palmolja och sojabönor. I nuläget ligger fokus på att etablera ett fungerande system för handel med certifierad palmolja respektive sojabönor. Palmolja är en viktig fråga som ingår i diskussionerna med både Naturskyddsföreningen, WWF och Greenpeace.

7 Antibiotika Att motverka spridning av antibiotikaresistens och resistenta bakterier är viktigt och högprioriterat både när det gäller djur och människor. Sverige har jämfört med andra länder ett gott läge på djursidan och användningen av antibiotika är mycket låg i jämförelse med andra länder. Men det krävs ett stort gemensamt arbete för att behålla det goda läget. Axfood arbetar med att utveckla en tydlig lista med kriterier som inköpare kan ställa på leverantörer vad gäller antibiotikaanvändning och djurvälfärd. Förhoppningen är att kunna påverka branschen som helhet att driva frågan kring ansvarsfull antibiotikaanvändning. Förpackning och återvinning Axfood ställer många krav på förpackningar. Flaskor, korkar, etiketter, ytterförpackningar och så vidare utvärderas och granskas kritiskt tillsammans med form, konstruktion, storlek och material utifrån hälsa, miljö, användarvänlighet och estetik. Axfood ser ständigt över möjligheten att modifiera ytterförpackningar i syfte att minska kross under transport, på lagret eller i butik samt möjligheten att minska mängden luft i en förpackning i syfte att rymma fler artiklar per pall. Detta skapar en mer effektiv transportlösning, vilket i sin tur påverkar miljön positivt. Alla förpackningar ska vara källsorteringsbara och en utfasning av olämpliga kemikalier, ex bisfenoler, eftersträvas.

8 VAD BETYDER MÄRKNINGEN? KRAV KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund. Jämfört med den EUekologiska märkningen har KRAV mer långtgående regler för till exempel djuromsorg, hälsa och klimat. Dessutom har KRAV regler för social hänsyn. EU-ekologiskt Alla färdigpackade ekologiska varor som tillverkas inom EU måste uppfylla märkningskraven för EU-ekologiskt. Märkningen innebär att 95 procent av produktens ingredienser är ekologiskt certifierade. Varorna kan även vara producerade utanför EU vilket anges genom texten non-eu-jordbruk MSC-märkt fisk MSC är en global organisation som värnar om ett hållbart fiske världen över. När du väljer fisk och skaldjur med MSC:s miljömärke kan du känna dig trygg i att fisken är fångad med omtanke om havsmiljön och miljön. ASC-märkning ASC-certifierade produkter garanterar att fisken kommer från en ansvarsfull odling där de arbetar för den naturliga miljön, minskade vattenföroreningar, en renare havsbotten och friskare fisk. De följer också strikta krav kring foder och socialt ansvar. Fairtrade Fairtrade handlar om människan bakom produkten. Varje gång du väljer Fairtrademärkt bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Rainforest Alliance Rainforest Alliance är en oberoende organisation som arbetar för att bevara biologisk mångfald och skapa hållbara försörjningsmöjligheter. Organisationen hjälper odlare att förbättra sina jordbruksmetoder samtidigt som lokala ekosystem skyddas och arbetares rättigheter tas tillvara. UTZ Som konsument kan du njuta av dina favoritprodukter så som kaffe, kakao, te, palmolja och bomull och samtidigt göra skillnad. Genom att välja betrodda varumärken med UTZ-märkningen bidrar du till en bättre framtid för bönder, deras familjer och vår planet. Bra Miljöval Bra Miljöval-märkta produkter är så skonsamma som möjligt för både användaren och naturen. Främsta syftet med märkningen är att minska användningen av miljö- och hälsofarliga ämnen. Svanen Ta hjälp av Svanen nästa gång du handlar och rädda världen lite grann. Oavsett om du ska köpa leksaker till ditt barn eller tvätta din bil kan du vara säker på att Nordens officiella miljömärkning kontrollerat att det du väljer har uppfyllt tuffa miljö- och kvalitetskrav. EU-blomman EU:s officiella miljömärkning hjälper dig hitta produkter med minskad miljöpåverkan genom hela livscykeln, från råvara till avfall. EU-blomman finns på drygt 30 olika typer av produkter, till exempel på skor, papper, färg och elektroniska apparater. FSC FSC är en global oberoende organisation som arbetar för ett ansvarfullt skogsbruk. Ett skogsbruk som sköts enligt våra regler tar hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska värden. I Sverige innebär det att vi bl.a. arbetar för att fasa ut användningen av kemiska bekämpningsmedel, bidrar till ökad hänsyn för den biologiska mångfalden och att hänsyn tas till samernas rättigheter.

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer.

På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer. Garant = Sant! Ekologiskt På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer. Idag har vi cirka 90 ekologiska, smaktestade och noga utvalda produkter

Läs mer

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

Därför ska du leta efter grodan på kaffe

Därför ska du leta efter grodan på kaffe Därför ska du leta efter grodan på kaffe Skogsskövling, klimat och fattigdom Varje år försvinner 13 miljoner hektar regnskog. Jordbruk är den starkaste drivkraften bakom avskogningen och står för 20 25

Läs mer

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling #ModUpp2020 Riktlinjer för en Modern Upphandling Vad är #ModUpp2020? #Modupp2020 är en kampanj som uppmanar offentlig sektor att ställa om till en modern upphandling genom att bli en kravställare som hanterar

Läs mer

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling. Uppdaterad version Uppdaterad version

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling. Uppdaterad version Uppdaterad version #ModUpp2020 Riktlinjer för en Modern Upphandling Vad är ModUpp2020? #Modupp2020 är en kampanj som uppmanar offentlig sektor att ställa om till en Modern Upphandling. Det innebär att ni blir en kravställare

Läs mer

Ecom. Riktigt gott kaffe med gott samvete. www.jobmeal.se

Ecom. Riktigt gott kaffe med gott samvete. www.jobmeal.se Ecom Riktigt gott kaffe med gott samvete www.jobmeal.se Nu är det bråttom Den snabba avverkningen av regnskogen är en av vår tids största globala miljökatastrofer. Motsvarande halva Sveriges skogsbestånd

Läs mer

Ett mer hållbart val.

Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Att ta sitt miljöansvar är för många företag viktigare än någonsin. För oss, som verkar i en bransch som tar naturens resurser i anspråk, är engagemanget för

Läs mer

Malmborgs Miljöpolicy

Malmborgs Miljöpolicy Malmborgs Miljöpolicy 1 Kvalitets- och miljöpolicy Kvalitets- och miljöpolicy ICA Malmborgs vill vara och uppfattas som ansvarsfulla och framåtsträvande i kvalitetsoch miljöarbetet. Vi söker ny kunskap

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetspolicy Axfood AB ska sträva mot ständiga förbättringar av sitt arbete med miljö-, naturresurs- och sociala frågor. Grundläggande i arbetet är att arbeta

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märke Å andra sidan räcker det Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1 Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 2 Det finns flera

Läs mer

Välj godare råvaror till ditt kök

Välj godare råvaror till ditt kök KRAV-CERTIFIERA DIN RESTAURANG Välj godare råvaror till ditt kök Receptet på godare mat VASA ALLÉ GÖTEBORG Restaurang Wasa Allé ligger mitt i Vasastaden i Göteborg. Här är ambitionsnivån skyhög, inte minst

Läs mer

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Tar hänsyn till flera aspekter: Ekologi biologisk mångfald Social respekt befolkningen i skogens närhet Ekonomisk tillväxt långsiktigt

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

Utvalt. Menigos egna. Vårt sortiment av egna varor

Utvalt. Menigos egna. Vårt sortiment av egna varor Utvalt Menigos egna Vårt sortiment av egna varor nyheterna hösten 2014 Våra varumärken i listan Basprodukter med bra och jämn kvalitet till ett lågt pris. Standardprodukter av bättre kvalitet som är framtagna

Läs mer

Nyfiken på ekologisk mat?

Nyfiken på ekologisk mat? Nyfiken på ekologisk mat? Västra Götalandsregionen äter för miljön Det finns ett nationellt, och även regionalt, konsumtionsmål på 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor år 2010. Under 2008

Läs mer

Besvara nedanstående frågor. Redovisa sedan era svar på webben wwf.se/matphv. Namn på butiken: Kommun:

Besvara nedanstående frågor. Redovisa sedan era svar på webben wwf.se/matphv. Namn på butiken: Kommun: Besvara nedanstående frågor. Redovisa sedan era svar på webben wwf.se/matphv UTBILDNINGS- MATERIAL Butik på hållbar väg OM BUTIKEN Bra mat för hälsa och miljö! Namn på butiken: Kommun: Tillhör butiken

Läs mer

Introduktion till MSC

Introduktion till MSC DET BÄSTA MILJÖVALET FÖR FISK OCH SKALDJUR Marine Stewardship Council Introduktion till MSC - För personal vid restaurang, storkök och även fiskdiskar MSC:s vision MSC:s vision är att haven ska vara fulla

Läs mer

att prata om fairtrade

att prata om fairtrade att prata om fairtrade Därför behövs Fairtrade Varje dag handlas stora mängder varor som producerats i länder med utbredd fattigdom, ofta av människor som arbetar och lever under svåra villkor. När våra

Läs mer

Vilken fisk kan man köpa med gott miljösamvete och gör konsumentens val någon skillnad?

Vilken fisk kan man köpa med gott miljösamvete och gör konsumentens val någon skillnad? Vilken fisk kan man köpa med gott miljösamvete och gör konsumentens val någon skillnad? Friederike Ziegler, SIK- Institutet för Livsmedel och Bioteknik KSLA 5 december, 2013 SIK- Institutet för Livsmedel

Läs mer

Martin & Servera: Vår fisk- och skaldjurspolicy

Martin & Servera: Vår fisk- och skaldjurspolicy Martin & Servera: Vår fisk- och skaldjurspolicy Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

ABF Västra Götaland - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR!

ABF Västra Götaland - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR! ABF Västra Götaland - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR! Hållbart ABF ABF är en idéburen rörelse med ett idéprogram fastlagt för hela organisationen. Idéprogrammet är vägledande för vårt sätt att arbeta för en

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

System och principer för att redovisa hållbara odlingssystem Christel Cederberg OiB, Nässjö, 21 jan 2009

System och principer för att redovisa hållbara odlingssystem Christel Cederberg OiB, Nässjö, 21 jan 2009 System och principer för att redovisa hållbara odlingssystem Christel Cederberg OiB, Nässjö, 21 jan 2009 Hållbar produktion hållbart företagande Planet People Profit (3P) Miljö Planet Sociala förhållanden

Läs mer

DU ÄGER. HÅLLBART. Den här broschyren handlar om Coops arbete med hållbar utveckling. Tillsammans gör vi skillnad. KAN DU SKAPA SAMHÄLLSNYTTA

DU ÄGER. HÅLLBART. Den här broschyren handlar om Coops arbete med hållbar utveckling. Tillsammans gör vi skillnad. KAN DU SKAPA SAMHÄLLSNYTTA COOPS GRÖNA SIDOR. DU ÄGER. SOM MEDLEM I COOP KAN DU SKAPA SAMHÄLLSNYTTA GENOM ATT HANDLA HÅLLBART. Den här broschyren handlar om Coops arbete med hållbar utveckling. Tillsammans gör vi skillnad. EN LITEN

Läs mer

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika?

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Globala resurser Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Ojämnt fördelade naturresurser (t ex vatten). Orättvist utvinnande (vinstindrivande) av naturresurser (t ex olja). Pga.

Läs mer

Hej då fattigdom! Läs om en produktmärkning som gör skillnad

Hej då fattigdom! Läs om en produktmärkning som gör skillnad Hej då fattigdom! Läs om en produktmärkning som gör skillnad GÖR SKILLNAD! Om föräldrar får bättre betalt för sitt arbete kan barn gå i skolan istället för att arbeta. På bilden syns elever på en förskola

Läs mer

Samlad fakta från KRAVs webbutbildning 2015 - för restaurangpersonal

Samlad fakta från KRAVs webbutbildning 2015 - för restaurangpersonal Samlad fakta från KRAVs webbutbildning 2015 - för restaurangpersonal 1. Vad är KRAV? En ekonomisk förening och Sveriges mest kända miljömärkning för mat. KRAV-märket visar att en vara är producerad på

Läs mer

Nivå 1. Lätt att förändra på förskolan

Nivå 1. Lätt att förändra på förskolan 3. Handlingsplan giftfri förskola 1. 2. Vägledning Goda råd giftfri förskola till en giftfri förskola GIFTTFRI FÖRSKOLA VÄGLEDNING 1 GIFTTFRI FÖRSKOLA GODA RÅD 1 1 Handlingsplan Vår vision i Pysslingen

Läs mer

Din kompis: Vaddå ekologiskt vin från Australien, hur ekologiskt är det med något från andra sidan jordklotet?

Din kompis: Vaddå ekologiskt vin från Australien, hur ekologiskt är det med något från andra sidan jordklotet? Din kompis: Vaddå ekologiskt vin från Australien, hur ekologiskt är det med något från andra sidan jordklotet? Du: Ekologiskt har inget med frakten att göra. Att vinet är ekologiskt betyder bland annat

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Ditt val gör skillnad DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Ditt val gör skillnad Det finns flera olika märken. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

hållbara Fem möjligheter

hållbara Fem möjligheter hållbara Fem möjligheter blir Hållbarheten din fördel Att tänka hållbarhet och långsiktighet är ett måste på dagens marknad, oavsett bransch. Det innebär att kraven som ställs på dig blir fler. För dina

Läs mer

Kunskaper om märkningar på varor Gunnesboskolan VS Lerbäckskolan. Maja Månsson 9c 2010-05-20 Handledare: Senait Bohlin

Kunskaper om märkningar på varor Gunnesboskolan VS Lerbäckskolan. Maja Månsson 9c 2010-05-20 Handledare: Senait Bohlin Kunskaper om märkningar på varor Gunnesboskolan VS Lerbäckskolan Maja Månsson 9c 2010-05-20 Handledare: Senait Bohlin Innehållsförteckning Innehållsförteckning s.2 Inledning, Bakgrund & Metod.s.3 Resultat...s.4

Läs mer

Frågor och svar om Köttguiden 2016

Frågor och svar om Köttguiden 2016 Frågor och svar om Köttguiden 2016 Vad är nytt i 2016 års version av Köttguiden? Den främsta nyheten är att vi i år bedömer allt kött utifrån nya kriterier för ansvarsfull användning av antibiotika i djurhållningen.

Läs mer

Det är skillnad på. värme och värme. Välj värme märkt Bra Miljöval

Det är skillnad på. värme och värme. Välj värme märkt Bra Miljöval Det är skillnad på värme och värme Välj värme märkt Bra Miljöval Varför du ska välja värme märkt Bra Miljöval Du som väljer värme märkt Bra Miljöval... Genom att miljömärka värmeenergi med Bra Miljöval

Läs mer

FACIT En hållbar tipspromenad

FACIT En hållbar tipspromenad FACIT En hållbar tipspromenad Fråga 1 1. Vem bestämmer priset på en Fairtrade-märkt vara i en butik i Sverige? Rätt svar: 2 Butiken Priset på en Fairtrade-märkt vara bestäms alltid av den som säljer den.

Läs mer

Policy för hållbara inköp av kaffe

Policy för hållbara inköp av kaffe Policy för hållbara inköp av kaffe Policy för hållbara inköp av kaffe Version: Februari 2016 1 / 6 Innehåll 1. Lidls ansvar. 3 2. Lidls mål......3 3. Lidl idag...4 4. Lidls engagemang......5 4.1 Ansvarsfull

Läs mer

Hållbart fångad fisk från hav till fat

Hållbart fångad fisk från hav till fat Hållbart fångad fisk från hav till fat MSC som kontrollsystem för livsmedelskedjan Sofia Nordlund, Marknadsansvarig MSC Skandinavien Stockholm, 17 maj 2017 Sjömat Vad är utmaningarna? Fisk utgör 17% av

Läs mer

DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad

DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs om en certifiering som gör skillnad Foto: Éric St-Pierre När jag säljer mer Fairtrade-kakao får jag råd med sjukvård och utbildning till mina barn och kan försörja min familj

Läs mer

Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum.

Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum. Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum. Vi samlade ihop olika konventionella varor som brukar

Läs mer

1. BAS 1.1 Kunskap och utbildning (10 poäng) 1.2 Energi i butik (10 poäng) 1.3 Avfall i butik (10 poäng) 1.4 Matsvinn (15 poäng)

1. BAS 1.1 Kunskap och utbildning (10 poäng) 1.2 Energi i butik (10 poäng) 1.3 Avfall i butik (10 poäng) 1.4 Matsvinn (15 poäng) Sveriges mest hållbara matbutiker 2019 Bedömningspunkter Max poäng 1. BAS (60 poäng) 1.1 Kunskap och utbildning 10 poäng 1.2 Energi 10 poäng 1.3 Avfall 10 poäng 1.4 Matsvinn 15 poäng 1.5 Transporter 10

Läs mer

TÄNK LÄNGRE MILJÖMÄRKT VEDUMINREDNING

TÄNK LÄNGRE MILJÖMÄRKT VEDUMINREDNING TÄNK LÄNGRE MILJÖMÄRKT VEDUMINREDNING Vi på Vedum Kök & Bad har bestämt oss för att medverka till att skapa ett hållbart samhälle. Som ett led i vårt långsiktiga miljö- och kvalitetsarbete har vi därför

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer

Läs mer

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet

Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel, Fairtrade City, samt möjligheten att delta i nätverk för social hållbarhet Tjänsteutlåtande Koordinator 2015-08-17 Linda Nordberg 08-590 971 07 Dnr: linda.nordberg@upplandsvasby.se KS/2014:505 34661 Kommunstyrelsen Utredning om förutsättningar för införande av rättvis handel,

Läs mer

Framtidens mat. en hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. Camilla Välimaa, 30 januari Det Naturliga Steget

Framtidens mat. en hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. Camilla Välimaa, 30 januari Det Naturliga Steget Framtidens mat en hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion Camilla Välimaa, 30 januari 2014 Grundad 1989 Sverige Internationellt nätverk icke vinstdrivande Accelererar en hållbar utveckling Kraftfull

Läs mer

EKO : Logiskt eller ologiskt? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 11 februari, 2015

EKO : Logiskt eller ologiskt? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 11 februari, 2015 EKO : Logiskt eller ologiskt? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 11 februari, 2015 Macklean insikter 2 Rapportens konklusioner i korthet 1 Ekologiskt är en växande konsumenttrend som skapar en

Läs mer

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011.

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Hej! Häng med på upptäcktsfärd bland coola frukter och bli klimatschysst! Hej! Kul att du vill jobba med frukt och grönt och bli kompis med

Läs mer

ursprungsmärkning av livsmedel

ursprungsmärkning av livsmedel Frivillig ursprungsmärkning av livsmedel Martin & Servera arbetar, tillsammans med restaurang- och storköksbranschen, för att initiera en frivillig ursprungsmärkning för livsmedel, något som många kunder

Läs mer

ERBJUD HÅLLBART FÅNGAT OCH BIDRA TILL LEVANDE HAV Med MSC-certifiering kan du göra nytta för världshaven.

ERBJUD HÅLLBART FÅNGAT OCH BIDRA TILL LEVANDE HAV Med MSC-certifiering kan du göra nytta för världshaven. Miljömärket som gör skillnad under ytan FOTO: ULF BERGLUND ERBJUD HÅLLBART FÅNGAT OCH BIDRA TILL LEVANDE HAV Med MSC-certifiering kan du göra nytta för världshaven. VARFÖR MSC-CERTIFIERING? FOTO: EDOUARD

Läs mer

SORTIMENTSLISTA FÖRBRUKNINGSVAROR

SORTIMENTSLISTA FÖRBRUKNINGSVAROR Life s too short to drink bad coffee Sida 1 av 7 SORTIMENTSLISTA 2017-05-15 FÖRBRUKNINGSVAROR Innehållsförteckning 1 Kaffe 2 Espresso 3 Choklad 4 Te Hela bönor Hela bönor Automat Pyramid tepåsar Malet,

Läs mer

Hållbara livsmedelsinköp

Hållbara livsmedelsinköp Policy Hållbara livsmedelsinköp Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Hållbara livsmedelsinköp 2016-10-24 2016-2019 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för

Läs mer

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös Miljöpåverkan från mat Elin Röös Jordbruk är väl naturligt? De svenska miljömålen Växthuseffekten Källa: Wikipedia Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Sammanfattning Hygienbubblan. Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet

Sammanfattning Hygienbubblan. Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet Sammanfattning Hygienbubblan Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet Inledning Vi omger oss dagligen av en massa olika produkter som kan innehålla farliga kemikalier. Allt ifrån elektronik,

Läs mer

INGÅR SOM BILAGA TILL RÅD & RÖN NR 10, DECEMBER 2006. Etikguiden. Att göra etiska köp

INGÅR SOM BILAGA TILL RÅD & RÖN NR 10, DECEMBER 2006. Etikguiden. Att göra etiska köp INGÅR SOM BILAGA TILL RÅD & RÖN NR 10, DECEMBER 2006 Etikguiden Att göra etiska köp Detta häfte följer med som bilaga i Råd & Rön nr 10/06. Chefredaktör och ansvarig utgivare: Carina Lundgren Text: Emma

Läs mer

UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL

UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL Vilka val vi gör när vi handlar är viktigt för vilken påverkan vår konsumtion har på människor och miljö både lokalt och på andra sidan jorden. Giftfri mat? Hur maten produceras

Läs mer

Inköpspolicy. Kristianstads Nation

Inköpspolicy. Kristianstads Nation Inköpspolicy Kristianstads Nation Miljömål Nationens mål är att minst 10 % av våra råvaror ska vara framtagna på ett sätt som är hållbart för miljön. Med det så söker vi varor som är märkta med t.ex. något

Läs mer

Miljöredovisning 2018

Miljöredovisning 2018 Miljöredovisning 2018 LundaEko - processen Kommer att klara 11 Osäkert 18 Går ej att bedöma 2 Riskerar att ej klara 8 Bedömningar delmål Framgångar från 2018 som gör Lund till ett grönt föredöme Forskare

Läs mer

FSC utifrån. FSC Sverige årsmöte 14 maj Margareta Renström, Senior rådgivare Marknadsförändringar Världsnaturfonden. Karine Aigner/WWF-US

FSC utifrån. FSC Sverige årsmöte 14 maj Margareta Renström, Senior rådgivare Marknadsförändringar Världsnaturfonden. Karine Aigner/WWF-US FSC utifrån FSC Sverige årsmöte 14 maj 2019 Margareta Renström, Senior rådgivare Marknadsförändringar Världsnaturfonden Karine Aigner/WWF-US Agenda 1. 2. Acountability Framework initiativ (AFi) HÅLLBAR

Läs mer

produkter. tillvara på erfarenheterna från det uppmärksammade klimatexperimentet One Tonne Life som ICA deltog i 2011.

produkter. tillvara på erfarenheterna från det uppmärksammade klimatexperimentet One Tonne Life som ICA deltog i 2011. ICA Gruppen ska vara ett långsiktigt livskraftigt företag med god ekonomi, ett medvetet miljöarbete och ett starkt samhällsengagemang. Hållbarhetsarbetet är en strategisk prioritet och integrerat i koncernens

Läs mer

Blomsterbutik Ansökan 2009:C

Blomsterbutik Ansökan 2009:C Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Blomsterbutik Ansökan 2009:C Denna handling är en Ansökan om Licens att få använda Bra Miljöval i enlighet med Licensvillkoren för nedan angiven Produkt. Ansökan skickas

Läs mer

Ett mer hållbart val.

Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Ett mer hållbart val. Att ta sitt miljöansvar är för många företag viktigare än någonsin. För oss, som verkar i en bransch som tar naturens resurser i anspråk, är engagemanget för

Läs mer

Mat och klimat Vilka val har egentligen betydelse? Britta Florén, (bf@sik.se) SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik Göteborg 20 mars 2014

Mat och klimat Vilka val har egentligen betydelse? Britta Florén, (bf@sik.se) SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik Göteborg 20 mars 2014 Mat och klimat Vilka val har egentligen betydelse? Britta Florén, (bf@sik.se) SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik Göteborg 20 mars 2014 Ett branschforskningsinstitut för livsmedelskedjan med uppgift

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Välj ett Svanenmärkt tryckeri Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

Grönt är bara en färg

Grönt är bara en färg El är aldrig grön Grönt är bara en färg Välj el märkt Bra Miljöval Varför du ska välja el märkt Bra Miljöval Du som väljer el märkt Bra Miljöval... All elproduktion har en miljöpåverkan, det är oundvikligt.

Läs mer

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Klimatsmart mat Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

SÅ HÄR LEVERERAR VI HÅLLBARA UPPLEVELSER 2018

SÅ HÄR LEVERERAR VI HÅLLBARA UPPLEVELSER 2018 SÅ HÄR LEVERERAR VI HÅLLBARA UPPLEVELSER 2018 VÄLKOMMEN TILL EN PARK FÖR ALLA Vi vill leverera upplevelser som är både magiska och hållbara. Det kan vi bara göra genom att vara en park för alla. Så här

Läs mer

Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling

Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling Dags för Sverige att ställa krav på modern, hållbar upphandling Sverige är redo att ställa om till en hållbar upphandling med hjälp av märkningar och certifieringar. Det är dags att skrida från ord till

Läs mer

Fler än var femte konsument vill köpa mer KRAV-märkt

Fler än var femte konsument vill köpa mer KRAV-märkt Fler än var femte konsument vill köpa mer KRAV-märkt SIFO-undersökning Oktober 2010 Fler än var femte konsument vill köpa mer KRAV-märkt Nästan alla konsumenter, 99 procent, känner till KRAV-märket och

Läs mer

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key.

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Miljöpolicy Kriterium 1.2. Er verksamhets miljöpolicy ska bifogas ansökan. Miljöpolicyn

Läs mer

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim.

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim. Upprättat av Carmen Sosa Caroline Orback Ingrid Nordmark Fastställt av Mats Linde Ansvarig för uppdatering Miljösamordnare Fastställt datum 2013-09-30 1 (7) Version 1 Allmänt om inköp Vid inköp ska lagen

Läs mer

MARTIN LÖFBERG. Ekologiskt Märkning som visar att kaffet kommer från ekologiska odlingar helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

MARTIN LÖFBERG. Ekologiskt Märkning som visar att kaffet kommer från ekologiska odlingar helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. S O RT I M E N T S ÖV E R S I K T PROFESSIONELL MED STOR PASSION OCH NÄRA RELATION TILL VÅRA KAFFEBÖNDER HAR VÅR FAMILJ ROSTAT KAFFE I FYRA GENERATIONER. DET FORTSÄTTER VI GÖRA ÄVEN FÖR NÄSTA GENERATIONS

Läs mer

Kriterieworkshop för upphandling av livsmedel. Eva Edin Helena Robling Monica Sihlén

Kriterieworkshop för upphandling av livsmedel. Eva Edin Helena Robling Monica Sihlén Kriterieworkshop för upphandling av livsmedel Eva Edin Helena Robling Monica Sihlén Sunda offentliga affärer för en hållbar framtid 3 Nationella upphandlingsstrategin Livsmedelsstrategin Regler och villkor

Läs mer

2013-03- 28. Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös. Enkla råd är svåra att ge. Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsum8onens klimatpåverkan

2013-03- 28. Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös. Enkla råd är svåra att ge. Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsum8onens klimatpåverkan Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös Enkla råd är svåra att ge Matproduktion genom tiderna Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 8, Konsum8onens klimatpåverkan 1 Växthuseffekten De

Läs mer

WASA ETT GOTT VAL FÖR PLANETEN

WASA ETT GOTT VAL FÖR PLANETEN WASA ETT GOTT VAL FÖR PLANETEN WASAS LÖFTE VÅRT VARUMÄRKE ÄR NU 100% KLIMATKOMPENSERAT 1 Vi vill sätta våra värderingar till handling och ta vårt ansvar för planeten. För Wasa ligger några saker varmt

Läs mer

Märkningsdagen 6 december 2017

Märkningsdagen 6 december 2017 Märkningsdagen 6 december 2017 Magnus Nikkarinen Svensk Dagligvaruhandel Märkning av kött med uttryck som antibiotikafritt! Vilka konsekvenser kan det få på den svenska marknaden? De kommande 45 minuterna

Läs mer

Ansvarsfullt företagande.

Ansvarsfullt företagande. Våra ledstjärnor på vägen mot framtidens hållbara meny. Ansvarsfullt företagande. nsvar d 2020 10.5% av vår försäljning är ekologiska och miljömärkta produkter 20% av ledare med personalansvar ska ha utländsk

Läs mer

Eko-målet. På lördag är det dags igen!!! med siktet på en hållbar utveckling. GRUNDAD 2006 NR 29 Maj 2014

Eko-målet. På lördag är det dags igen!!! med siktet på en hållbar utveckling. GRUNDAD 2006 NR 29 Maj 2014 Eko-målet med siktet på en hållbar utveckling GRUNDAD 2006 NR 29 Maj 2014 På lördag är det dags igen!!! Ekomatsligan 2013 Ludvika nu på plats 38 Våra ekologiska varor: Vetemjöl Havregryn Mjölk Filmjölk

Läs mer

Välkommen!

Välkommen! 2017-02-16 Välkommen! Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras affär. Vår vision Där mat och dryck

Läs mer

Miljömåltider i Göteborgs Stad

Miljömåltider i Göteborgs Stad Miljömåltider i Göteborgs Stad LAGA MAT EFTER SÄSONG! I Göteborgs Stad arbetar vi för att alla måltider som serveras ska vara miljömåltider. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror, är säsongsanpassad,

Läs mer

Lektion nr 3 Matens resa

Lektion nr 3 Matens resa Lektion nr 3 Matens resa Copyright ICA AB 2011. Matens resa nu och då 1. Ta reda på: Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och hur förpackades

Läs mer

Varför handla ekologiskt?

Varför handla ekologiskt? 100519 Varför handla ekologiskt? Ida Wreifält, 9B Handledare: Fredrik Alven Innehållsförteckning: Inledning sid 1 Bakgrund sid 1-2 Syfte sid 2 Metod sid 2 Resultat sid 2-4 Slutsats sid 4 Felkällor sid

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter

vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter MERVÄRDEN HANDLAR OM FÖRTROENDE OCH TILLIT Man måste kunna lita på Politiska beslut, som underlättar för konsumenterna att göra hållbara val Myndigheternas

Läs mer

AKTIVISM DET LIGGER I VÅRT DNA

AKTIVISM DET LIGGER I VÅRT DNA VÅRT ÅTAGANDE AKTIVISM DET LIGGER I VÅRT DNA När Anita Roddick grundade The Body Shop 1976 var hennes tro på att företagande kunde vara en kraft för gott helt revolutionerande. Företagets sätt att driva

Läs mer

EN GOD MATUPPLEVELSE

EN GOD MATUPPLEVELSE EN GOD MATUPPLEVELSE HKSCAN SWEDEN 1 VI ÄR STORA MEN BRYR OSS OM DE SMÅ DETALJERNA Det är angeläget för oss på HKScan att driva en långsiktig, hållbar utveckling inom alla områden där vi är involverade.

Läs mer

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Grupp : Arvid och gänget Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Växthuseffekten Atmosfären Växthuseffekten kallas den uppvärmning som sker vid jordens yta och som beror på atmosfären. Atmosfären

Läs mer

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Hållbar utveckling Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Tekla Mattsson.9c Gunnesboskolan 2010-05- 21 Innehållsförteckning: Inledning...3 Bakgrund...3 Syfte/ frågeställning...4 Metod...4 Hypotes...4

Läs mer

100% förnybart hur då? om föreningens arbete för mer förnybar energi

100% förnybart hur då? om föreningens arbete för mer förnybar energi 100% förnybart hur då? om föreningens arbete för mer förnybar energi 100% förnybart kräver förändring Lösning, mer förnybar, effektivisering, reducering? 2 Förnybart? 3 20 12-04- Förnybart? 4 20 12-04-

Läs mer

MARTIN LÖFBERG. Ekologiskt Märkning som visar att kaffet kommer från ekologiska odlingar helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

MARTIN LÖFBERG. Ekologiskt Märkning som visar att kaffet kommer från ekologiska odlingar helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. S O RT I M E N T S ÖV E R S I K T PROFESSIONELL MED STOR PASSION OCH NÄRA RELATION TILL VÅRA KAFFEBÖNDER HAR VÅR FAMILJ ROSTAT KAFFE I FYRA GENERATIONER. DET FORTSÄTTER VI GÖRA ÄVEN FÖR NÄSTA GENERATIONS

Läs mer

Enkelt. Smart. Prisvärt.

Enkelt. Smart. Prisvärt. Enkelt. Smart. Prisvärt. Rätt råvara. Rätt maskin. Rätt service. Hur många koppar serverar du per dag? MERRILD 94 grader Kaffe- och tekonceptet 94 grader ger dig en helhetslösning för din kaffeoch teservering.

Läs mer

EKOLOGISK SKINKA TILL JUL? en undersökning av konsumenternas attityder till julskinkan

EKOLOGISK SKINKA TILL JUL? en undersökning av konsumenternas attityder till julskinkan EKOLOGISK SKINKA TILL JUL? en undersökning av konsumenternas attityder till julskinkan Kön Ålder Region S1. Vilket av följande alternativ passar in på dig angående hushållets inköp av dagligvaror, dvs.

Läs mer

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Klimatsmart mat myter och vetenskap Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Måla medvetet. Om miljö och målning utomhus och inomhus

Måla medvetet. Om miljö och målning utomhus och inomhus Måla medvetet Om miljö och målning utomhus och inomhus Vår vision är att alla våra färger ska bli vattenburna All färg innehåller någon form av lösningsmedel vars uppgift är att göra färgen målningsbar

Läs mer

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel 12 Tillverkning av produktionshjälpmedel KRAVs regler för produktionshjälpmedel talar om vilka typer av produktionshjälpmedel för växtodling (inklusive trädgårdsodling) som kan KRAV-märkas och vilka kriterier

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer