Adoptionscentrum. Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Adoptionscentrum. Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737"

Transkript

1 Adoptionscentrum 2011 Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr Adoptionscentrum är en folkrörelse vars vision är att alla barn ska få växa upp i en familj. Adoptionscentrum arbetar med internationellt utvecklingssamarbete för att barn ska kunna växa upp i en familj i sitt födelseland. Adoptionscentrum arbetar för att stärka adopterades och adoptivföräldrars rättigheter i det svenska samhället. A 1(43)

2 Innehåll Innehåll... 2 Barns rätt i fokus... 4 Förbundsstyrelsen... 7 Arbetsgrupper och projekt... 8 Adoption... 9 Barn... 9 Adoptionssökande Omorganisation av familjehandläggningen Enkätresultat mätning av adoptivföräldrarnas upplevelse av förmedlingen Nätverksbyggande och påverkansarbete - internationellt Utlandskontakter Förening Hur kan vi behålla medlemmarna? Sjuk- och olycksfallförsäkring Förbundsmötet Kurser och konferenser Grundutbildning för förtroendevalda Lokalavdelningarnas verksamhet Framtidsgruppen Kommunikation och information Uttalanden och pressmeddelanden Almedalen Informationssatsning för ökad insamling Adoptionscentrum på webben Adoptionscentrums webbplats Sociala medier Att adoptera Officiella skrivelser MIA Myndigheten för Internationella Adoptionsfrågor Uppföljning av Adoptionscentrums policy mot korruption Resor och rötter A 2(43)

3 Kontaktpersoner för adopterade Bistånd Insamling Humanfonden Världens barn Projektföräldrar FRII Projektverksamhet Biståndsprojekt Indien Personal och personalutveckling Kansliet Omorganisation Arbetsmiljö Handledning och fortbildning Resor och besök Avslut och nyanställningar A 3(43)

4 Barns rätt i fokus Ur Verksamhetsplanen för 2011: Barns rätt till en permanent familj utgör i alla sammanhang ledstjärnan i Adoptionscentrums arbete. Vid förbundsmötet i Borlänge antogs för första gången ett intressepolitiskt program för Adoptionscentrum. Detta sammanfattar de viktigaste kraven som Adoptionscentrum arbetar för. Tanken med det intressepolitiska programmet är att det ska kunna användas på alla nivåer inom verksamheten i vårt arbete för att påverka samhället i adoptivfamiljernas intresse. Det är ett levande dokument som uppdateras kontinuerligt av förbundsstyrelsen. Dessa krav fanns med i det intressepolitiska program som antogs i maj 2011: Barnhem är inget hem för barn Svenska biståndsinsatser bör planeras med ett barnperspektiv och se till barns utsatta situation oavsett geografi och politik. Svenska biståndsinsatser bör syfta till att färre barn växer upp på institution barn har rätt till familj Barns rätt till familj, i Sverige och hela världen Barn i Sverige måste få samma rättighet till en permanent familj. Utred alltid adoption som ett alternativ när barn placeras. Vi vill också motarbeta framväxten av nya institutioner t ex för ensamkommande flyktingbarn. Barnkonventionen svensk lag Vi kräver att barnkonventionen görs till svensk lag Barns rätt att klaga Därför arbetar vi för ett bra tilläggsprotokoll om klagorätt till Barnkonventionen och uppmanar Sveriges regering att agera aktivt för att ett sådant ska bli verklighet. Adopterade barns rätt och ett jämlikt föräldraskap Vid genomförande och utveckling av redan existerande familjereformer skall adoptivbarn och deras familjer inte åsidosättas. Begreppet när familjen får barnet i sin vård skall skrivas in för att adoptivbarnen ska vara likställda med andra barn. A 4(43)

5 Reformer som idag inte till fullo anpassats till adoptivfamiljers förutsättningar är bl a de kommunala vårdnadsbidragen, som fortfarande inte är tillgängliga för dem som adopterar ett äldre barn, pga reglernas utformning. Folkbokföring av adopterade barn skall ske på samma villkor som när biologiska barn registreras om familjen vistas utomlands skall detta kunna göras genom anmälan, och inte som idag med ett obligatoriskt besök hos skatteförvaltningen. Vid adoption från länder som inte anslutit sig till Haagkonventionen, och där adoptionen bekräftas genom beslut i svensk tingsrätt vistas barnen en period i den nya familjen innan adoptionen är juridiskt klar. Dessa familjer särbehandlas negativt bl a vid utbetalning av jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen. Detta måste rättas till, det finns ingen anledning att straffa föräldrar som väljer att adoptera och som i övrigt följt de regler som angivits för jämställdhetsbonusen. Den bör vid adoption räknas från den dag föräldrarna fått barnet i sin vård! I några länder, t ex Kenya, är den obligatoriska vistelsetiden vid adoptionens genomförande längre än sex månader. Detta har inneburit avsevärda orättvisor för familjer som adopterar därifrån, då de pga regeln om mer än sex månaders bosättning utomlands förlorar barnbidrag och andra ersättningar, även för äldre syskon. Här kräver vi att man inför en undantagsregel för adoptivfamiljer, som vistas så länge i utlandet pga det andra landets regler och krav. Ge adoptivfamiljer extra stöd från BVC oavsett barnets ålder vid ankomst. Föräldrar som adopterar barn som har fyllt 10 år har ingen möjlighet att få ut något adoptionsbidrag eller någon föräldraförsäkring. Här kräver vi en möjlighet till undantagsregler om särskilda skäl föreligger, t ex att barnen har särskilda behov eller att omständigheter som föräldrarna inte kunnat påverka är orsaken till att adoptionen skett senare än planerat. Förberedelse och stöd till adoptivföräldrar Inom Sverige bör tillkomsten av resurscentra för adoptivbarn och deras familjer tillskapas, t ex regionalt. Erfarenheter från bl a Stockholms stad visar på de positiva effekterna med att samla kompetens och resurser så att adoptivfamiljer lätt kan söka hjälp när behov uppstår. På längre sikt bör medgivandeutredningar och utbildning anordnas på regional nivå, så att även familjer i små kommuner får kompetent stöd och utredning. Föräldrautbildningarna skall vara lättillgängliga och kostnadsfria för familjerna. Inför kontinuerliga uppföljningar av de obligatoriska föräldrautbildningarna för adoptivföräldrar Landsting och kommuner bör ge stöd till adoptionsorganisationerna för anordnande av träffar och kurser inför adoptionsresan, liksom för uppföljande verksamhet efter adoptionen A 5(43)

6 Adopterades rätt till sitt ursprung Inför möjlighet att söka statsbidrag för att organisera stöd för adopterade som söker efter sitt ursprung Skriv in i lagen att adopterade har rätt att få all information som finns tillgänglig om sitt ursprung Mot främlingsfientlighet och rasism Nej till rasismen, ja till alla människors lika värde - bevara Sverige mänskligt! Adoptioner i framtiden Svenska myndigheter bör stötta och underlätta adoptionssamarbete med andra länder, som har behov av att placera barn för internationell adoption. Sverige bör vara aktivt i arbetet för att utveckla de internationella konventioner och avtal som berör adoptioner, för att skapa en stabil och gemensam syn på adoptioner och hur de ska genomföras på ett etiskt riktigt sätt Fastställ adoptionsbidraget till två basbelopp, som gör att bidraget på så vis följer inflationen och den ekonomiska utvecklingen till skillnad från idag. Adoptionsförmedling bör undantas från moms De kostnader som myndigheter lägger på en familj vid en adoption, som t ex avgifter för obligatoriska utbildningar och intyg, skall minimeras och subventioneras. A 6(43)

7 Förbundsstyrelsen Förbundsstyrelsen är förbundets högsta beslutande organ mellan förbundsmötena. Den har ansvar för strategier, policys och övriga långsiktiga och principiella riktlinjer för Adoptionscentrums verksamhet. Styrelsen fastställer budget och verksamhetsplan. Medlemmar 24 lokalavdelningar med verksamhet för adoptivfamiljer och adopterade Förbundsmöte Förbundsstyrelse Förbundsdirektör Chef Utland Landansvariga Bistånd Chef Förmedling Handläggare Chef Administration IT Administration Ekonomi Personal Chef Kommunikation Information Medlem Resor och Rötter Rådgivare Förbundsstyrelsen valdes vid förbundsmötet i maj Förbundsstyrelsen har bestått av ordförande Jan Göransson, de ordinarie ledamöterna Gerry Andersson, Mona Arfs, Karl-Erik Bäcklund, Jonas Friberg, Kjell Gabrielsson, Birgitta Igel, Anna Magnusson, Kerstin Olsson, A 7(43)

8 Staffan Tilling och Jeanette Åsemar samt suppleanterna Inger Brosved, Patrik Elisson och Zandra Klavhed. Förbundsstyrelsen har under året haft åtta protokollförda sammanträden samt tre arbetshelger. Förbundsstyrelsen har också vid ett tillfälle fattat beslut per capsulam i ett brådskande ärende. En av arbetshelgerna har tillbringats tillsammans med lokalavdelningarnas ordföranden. Temat för denna helgkonferens var Adoptionscentrums framtid, särskild fokus lades på den alltmer kärva ekonomiska situationen, rapportering från arbetsgruppen kring utbildning samt tänkbara påverkansaktiviteter under det kommande året. Förbundsstyrelsen har under året uppdaterat informationspolicyn. Förbundsstyrelsens ledamöter tar aktivt del av lokalavdelningarnas arbete genom att man är fadder för en eller flera lokalavdelningar. Vid varje styrelsesammanträde rapporteras aktuella händelser och viktiga frågor. Ett flertal styrelseledamöter har också besökt sina avdelningar. Arbetsgrupper och projekt Styrelsen har utsett 12 arbetsgrupper. 10 av dessa har arbetat under året. I arbetsgrupperna ingår både styrelseledamöter och förtroendevalda från lokalavdelningarna, samt i vissa fall även kanslipersonal: 1. Beredningsutskottet: Utskottet består av ordföranden, de båda vice ordförandena samt förbundsdirektören. Utskottets uppgift är att förbereda styrelsens sammanträde. 2. Föräldralösa barn: Gruppen fungerar som en länk mellan förbundsstyrelsen och stiftelsens styrelse. 3. Resor och rötter: Arbetsgruppen arbetar med alternativ finansiering av verksamhet för vuxna adopterade. 4. Ekonomiska nyckeltal: Gruppen arbetar tillsammans med förbundsdirektören på framtagande av ekonomiska nyckeltal så att förbundsstyrelsen på ett tydligare sätt kan analysera och följa verksamheten. 5. Kommunikation: Arbetsgruppen arbetar med olika kommunikationsprojekt. 6. Juridiska frågor: Enmansuppdrag där förbundsstyrelseledamoten konsulteras i juridiska spörsmål. 7. Referensgrupp för sökande: Gruppen vänder sig till de medlemmar som är sökande för att Adoptionscentrum på bästa sätt ska kunna tillgodose denna grupps behov. 8. Utbildning: Gruppen arbetar fram kompletterande utbildningar. 9. Ett AC, styrelse/anställda: Gruppens uppgift är att få en samsyn mellan förbundsstyrelsen och anställda på kansliet. 10. Medlemsavgift: Gruppen arbetade fram förslag till medlemsavgiftens storlek 2012 (enligt delegation från förbundsmötet). 11. Medlemsorganisationen: Gruppen har under året varit vilande. 12. Vad vill AC vara?: Gruppen har under året varit vilande. A 8(43)

9 Adoption Mål i verksamhetsplanen för 2011 Förmedla 65 % av det antal adoptioner som förmedlas via adoptionsorganisation till Sverige 75 % av de adoptionssökande är nöjda med bemötandet och kan rekommendera andra att adoptera genom Adoptionscentrum Driva ett långsiktigt etiskt arbete såväl nationellt som internationellt Resultat Under året förmedlades 64 % av de internationella adoptionerna i Sverige av Adoptionscentrum 80 % av de adoptionssökande är nöjda med bemötandet och kan rekommendera andra att adoptera genom Adoptionscentrum Vi var mycket aktiva under året i internationella sammanhang, under hösten anordnades en välbesökt nordisk konferens om adoptionsfrågor i Stockholm. Barn Utvecklingen med färre adoptioner har fortsatt under året. Den ursprungliga prognosen på 370 adoptioner skrevs ner till 320 strax efter halvårsskiftet. Mot slutet av året kunde många adoptioner slutföras och 338 barn fick familj genom Adoptionscentrums försorg jämfört med 391 året innan. Barnen kom från 17 länder. De fem största adoptionsländerna under 2011 var Kina (68 barn), Colombia (66 barn), Sydkorea (60 barn), Sydafrika (30 barn) samt Etiopien (24 barn). Trenden med färre och färre adoptioner delar Adoptionscentrum med de flesta andra adoptionsorganisationer i Europa och resten av västvärlden. Minskningen beror på att behovet av internationella adoptioner minskat i flera av de gamla stora adoptionsländerna. Från Colombia kom det dock fler barn än det kommit under föregående år. I flera länder har handläggningstiden för varje ärende blivit avsevärt längre. En ökande andel av barnen som kommer till Sverige är idag barn med i förväg kända särskilda behov eller som av andra skäl behöver extra väl förberedda föräldrar. Anlända barn 2011 Land Antal barn KINA 68 COLOMBIA 66 SYDKOREA 60 SYDAFRIKA 30 ETIOPIEN 24 RYSSLAND 19 NIGERIA 13 ESTLAND 9 INDIEN 9 KENYA 9 THAILAND 7 LESOTHO 6 ECUADOR 5 FILIPPINERNA 5 SERBIEN 4 MADAGASKAR 2 BULGARIEN 1 MONTENEGRO 1 Total 338 Under året hade Adoptionscentrum auktorisation för följande länder: Bolivia, Bulgarien, Colombia, Ecuador, Estland, Etiopien, Filippinerna, Indien, Kenya, Kina, Lesotho, A 9(43)

10 Madagaskar, Montenegro, Nigeria, Panama, Ryssland, Serbien, Sydafrika, Sydkorea, Thailand Vitryssland och Zambia. Ytterligare flera länder har undersökts för möjligt adoptionssamarbete i framtiden. Under året avslogs Adoptionscentrums auktorisationsansökan för Vietnam, som vi lämnade in för att kunna arbeta med barn därifrån med i förväg kända särskilda behov. Vi ser allt tydligare hur mycket mer arbetskrävande varje adoption är. Byråkratin ökar med krav på licenser och registreringar i fler och fler länder. Detta är i och för sig både nödvändigt och positivt i en tid då antalet organisationer från allt fler länder arbetar med internationella adoptioner. Dock har detta krävt mycket resurser, både på kansliet och för våra medarbetare utomlands. Fler barn med särskilda behov kräver vid placering mer arbete framförallt med att förbereda föräldrarna. Verksamheten i Afrika har ytterligare ökat under året. Adoptionssökande Väntetiderna för adoption varierar nu mellan 32 och 57 månader från anmälan till Adoptionscentrum och till hemkomst. Där det gått fortast under 2011 har det handlat om barn med särskilda behov. De länder som haft längst väntetid 2011 var Thailand och Bulgarien. Det är fortsatt långa väntetider på att få göra i ordning sina handlingar till en del länder och man kan få vänta upp emot fyra år beroende på kötid och ålder på barnet. Andra länder kan man dock starta direkt till och göra i ordning sina handlingar Även väntetiden när ansökan är skickad till utlandet kan vara lång innan familjen blir utsedd som föräldrar till ett barn och kan resa. Antal nya sökande som tillkom hos Adoptionscentrum till och med december 2011 (2010 års siffra inom parentes): 539 (701) Av dessa var 64 (54) ensamstående. Totalt antal sökande : (2.500) varav ensamstående 312 (363). Av dessa väntade 332 (578) sökande med medgivande, dessa är alltså klara och godkända men väntar t ex på ett visst land. Av dessa är 40 (104) ensamstående. Även detta år märkte vi av effekter av den hårdare tolkning av de svenska åldersreglerna (man måste ha ansökt om medgivande innan man fyller 43 år) som de flesta kommuner tillämpar. Antalet familjer med ansökan i utlandet minskar och likaså nya sökande. Att nya sökande minskar är delvis en följd av många kommuners tillämpningar av en 42-årsgräns som högsta ålder för att få adoptionsmedgivande. Vi ser att de allra flesta kommuner tillämpar så kallade öppna medgivanden, utan åldersbegränsning. A 10(43)

11 Omorganisation av familjehandläggningen Under 2011 genomfördes omorganisation inom familjehandläggningen. De sökande har efter omorganisationen kontakt med färre handläggare under adoptionsprocessen. Vid första kontakten med Adoptionscentrum får de sökande kontakt med adoptionsrådgivare som tar emot förstagångssamtal, registrerar nyanmälningar, granskar medgivandeutredningen, utreder placeringsmöjligheter och har hand om väntelistorna. När det är dags att skicka ansökan till ett land, får de sökande kontakt med en familjehandläggare. Enkätresultat mätning av adoptivföräldrarnas upplevelse av förmedlingen Varje familj som adopterar genom Adoptionscentrum får en månad efter hemkomst en enkät att svara på om hur de upplevt organisationens handläggning av deras ärende. Resultaten följs regelbundet upp. Enkäten 2011 visar att förtroendet för Adoptionscentrum fortsatt är stort. Vidare är resultaten för bemötande och professionalitet också goda för Det som medlemmarna anmärker på är informationen, som många upplever kan vara tydligare och av bättre kvalitet. Få medlemmar är missnöjda. Vi använde oss, i den digitala enkäten, av en skala 1-6 där 1 är lägsta betyg och 6 högsta. 1 och 2 har slagits ihop och står för missnöjda och 5 och 6 tillsammans står för mycket nöjda. Målet för 2011 var att 75 % skulle vara nöjda samt kunna rekommendera Adoptionscentrum till andra, resultatet blev att 80,6 % är mycket nöjda och kan tänka sig att rekommendera oss till andra. 86,1 % av de svarade anser att Adoptionscentrum har hög sakkunskap 70,7 % av de svarande anser att de blivit professionellt bemött När det gäller information om barnen och adoptionsprocessen är siffrorna något lägre, endast 52,8 % är mycket nöjda. Många kommenterar att informationen är svår att hitta, rörig och ibland motsägande. Just frågor kring information är en anmärkning som återkommer som kommentar under de flesta frågor. 49,4 % väljer Adoptionscentrum som organisation för att de önskar adoptera från ett land som vi förmedlar från 24,4 % väljer Adoptionscentrum för att vi har ett gott rykte 22,8 % har adopterat genom Adoptionscentrum tidigare och väljer därför detta alternativ 21,1 % för att man kände till Adoptionscentrum sen tidigare A 11(43)

12 Adoptionscentrums kontaktpersoner Adoptionscentrum har kontaktpersoner. De arbetar ideellt och ger information, råd och stöd före, under och efter adoptionen. De är viktiga både för avdelningsverksamheten och förmedlingsarbetet. Förutom att de ger allmän information om adoption finns det nationella kontaktpersoner som har specifik kunskap om olika områden, t ex barn med i förväg kända särskilda behov, skolfrågor, att adoptera som ensamstående. Under året infördes även speciella kontaktpersoner för adopterade. Nätverksbyggande och påverkansarbete - internationellt På många håll i världen är vi väl ansedda och blir ofta ombedda att medverka och dela med oss av vår långa erfarenhet. Under 2011 var flera personer ur Adoptionscentrums utlandspersonal och förbundsstyrelse engagerade - som experter vid internationella möten och konferenser, som representanter för Nordic Adoption Council (NAC) eller för Adoptionscentrum. En person från Adoptionscentrum deltog i den arbetsgrupp som tillsammans med Permanenta Byrån i Haag utformar Guide no 2 to Good Pratice om General Principles for Accreditation and Adoption Accredited Bodies. I januari anordnades ett seminarium i Nairobi med inbjudna kontaktpersoner från Etiopien, Kenya, Lesotho, Madagaskar, Nigeria, Sydafrika samt Zambia. Seminariet genomfördes i samarbete med Little Angels Network. Tre personer från Adoptionscentrums kansli deltog.tema för seminariet var bland annat Haagkonventionen samt förberedelse av barn inför adoptionen. I september var Adoptionscentrum värdorganisation för NAC:s General meeting, som ägde rum i Globen Quality Hotel i Stockholm med ett drygt hundratal deltagare från alla de nordiska länderna. Temat var Nordic Adoption Approach Yesterday, Today and Tomorrow. Inom ramen för temat diskuterades den svenska och nordiska adoptionshistorien och vilka lärdomar man kan få av den, med medverkan av bl a forskaren Cecilia Lindgren samt med representanter för de nordiska adoptionsorganisationerna som kunde berätta om hur de startat sin verksamhet. Adoptionscentrum representerades i panelen av Elisabet Sandberg, kanslichef på Adoptionscentrum Dagens situation för adopterade i de nordiska länderna A 12(43)

13 togs upp av en panel med adopterade och ett gemensamt uttalande antogs mot rasismen som är aktuell i alla våra länder. Slutligen diskuterades adoptionernas framtid och då särskilt centralmyndigheternas roll. Ett drygt 20-tal personer från Adoptionscentrum deltog. Som underhållning under konferensen fick vi höra Daniel Ganesh Lindqvist, som är adopterad från Indien, sjunga olika melodier från Londons musicalscen där han varit verksam. Mona Arfs var under 2011 suppleant i styrelsen för Nordic Adoption Council. Maria Doré från Adoptionscentrums kansli var svensk representant i EurAdopts styrelseunder I oktober deltog en person vid ett möte i Bryssel för de EurAdopt-organisationer som arbetar i Etiopien. Utlandskontakter Bolivia Antal barn: 2011:0 (2010:0) Arbetet med en ny lagstiftning, som skall ligga till grund för de ramavtal som den bolivianska centralmyndigheten vill upprätta med internationella adoptionsorganisationer, inleddes under slutet av Eftersom det fortfarande är oklart hur det kommer att fungera när lagen väl träder i kraft valde Adoptionscentrum att inte ansöka om förnyad auktorisation för Bolivia. Adoptionscentrums kontaktperson i Bolivia bevakar och informerar oss löpande om utvecklingen. Adoptionscentrum har för avsikt att söka om ny auktorisation så snart lagen träder i kraft och det öppnas upp för ramavtal med den bolivianska centralmyndigheten. Bulgarien Antal barn: 2011:1 (2010:4) Handläggningstiden från det att ansökan skickats till Bulgarien är minst två år. Det låga antalet adoptioner under 2011 beror på att vi endast hade nya ansökningar i landet. Det har varit svårt att finna familjer som är villiga att ansöka om adoption från Bulgarien på grund av lång och relativt oviss väntetid. Colombia Antal barn: 2011:66 (2010:54) Den positiva utvecklingen i adoptionssamarbetet i Colombia har fortsatt under 2011 och Adoptionscentrum har fått mycket uppskattning för att vi lyckats finna föräldrar till många av de barn som man sökt föräldrar till. Av de 66 barn som kom till Sverige hade 41 något i förväg känt särskilt behov, nio syskonpar placerades under 2011 och de äldsta barnen var i åtta-årsåldern. Intresset för Colombia bland de sökande är fortsatt stort. A 13(43)

14 Dåligt ledarskap och kritik mot hur skattemedel använts ledde under hösten 2011 till att direktören för ICBF lämnade sin post. Den nye direktören, som kommer från den sociala sektorn, har ännu inte visat vad han har för inställning till adoptioner. Vid den förra adoptionskrisen i Colombia, 2004, var det just den dåvarande ICBF-direktörens negativa inställning till internationell adoption som gjorde att adoptionerna från Colombia halverades. Under 2011 arrangerades en stor familjeträff, för familjer som adopterat från barnhemmet CRAN, på Djurgården i Stockholm. CRAN s grundare Ximena Lleras närvarade tillsammans med sin son, och tillika barnhemsföreståndare, Gonzalo Gutierrez. Landansvarig besökte Colombia vid två tillfällen under året. Ecuador Antal barn: 2011:5 (2010:10) Två ärenden avbröts i mycket sent skede, samt att inga syskongrupper adopterades ledde till minskningen av antalet barn. Verksamheten fungerade i övrigt mycket bra. Landansvarig och ansvarig handläggare besökte tillsammans landet en gång under året. Estland Antal barn: 2011:9 (2010:10) Stabil och välfungerade verksamhet. En grupp representanter från estniska socialministeriet och socialarbetare från de regioner som Adoptionscentrum har samarbete med var på besök i Sverige. Landansvarig gjorde två resor till Estland under året. Etiopien Antal barn: 2011:24 (2010:29) Nytt regelverk har förbättrat adoptionsrutinerna, men väntetiderna har blivit något längre för familjerna. Arbetet mot anslutning till Haag-konventionen fortsätter. EurAdoptorganisationerna, verksamma i Etiopien, hade gemensamt seminarium i Addis Abeba i maj samt träffades även i Bryssel den 27 oktober. En myndighetsperson och en läkare från ett av barnhemmen deltog i Barnrättskonferensen i maj. Landansvarig gjorde ytterligare en resa till Etiopien under hösten. Filippinerna Antal barn: 2011:5 (2010:7) Verksamheten har fungerat bra och kontakten med barnhem och myndigheter har varit smidig. Ett moratorium gäller sedan 1 februari 2011 för nya ansökningar. Centralmyndigheten, ICAB, tar för närvarande endast emot ansökningar för släktadoption A 14(43)

15 eller barn med i förväg kända särskilda behov. Något färre barn än beräknat anlände under året. Anledningen är att ett antal familjer som stod på tur att få besked om barn drog tillbaka sina ansökningar på grund av inhemsk adoption eller graviditet. Landansvarig gjorde en resa till landet under året för att besöka myndigheter och barnhem. Ytterligare en resa gjordes för att delta vid the Global Convention, en adoptionskonferens som anordnas av ICAB vartannat år. Indien Antal barn: 2011:9 (2010:17) I juli presenterade den indiska myndigheten nya riktlinjer för adoptionsarbetet i Indien. Dessa innebär ett helt nytt arbetssätt. Från juli 2011 till januari 2012 fick inga nya ansökningar skickas. Adoptionscentrums kontakt i Bangalore, Ashraya beslutade sig för att stänga adoptionsprogrammet. Ökade väntetider efter matchning. Landansvarig och utlandschef besökte landet tillsammans en gång. Landansvarig besökte sedan landet ytterligare en gång. Kenya Antal barn: 2011:9 (2010:6) Vår samarbetsorganisation Little Angels Network har strukturerat om sin verksamhet och gjorde stora personalbyten under hösten. Adoptionerna har trots detta fortsätt utan avbrott. Artikel 23-intyget enligt Haag-konventionen utfärdades fortfarande inte under 2011, men myndigheterna har precis till årsslutet tagit fram en rutin som vi räknar med ska fungera från och med Kina Antal barn: 2011:68 (2010:97) Många par och ensamstående är intresserade av att adoptera barn med i förväg kända särskilda behov (både Special Needs och Special Focus) från Kina. Men vi skulle kunna placera flera barn om vi hade ännu fler sökande som var intresserade. De familjer som under 2011 fick barn genom den ordinarie kön hade haft sin ansökan i Kina sedan juni-augusti Under hela året hann CCCWA matcha knappt 2,5 månad från den ordinarie kön. Under 2011 avbröt 24 par som var sökande på Kina, av olika anledningar. Landansvarig gjorde tre resor till landet varav en resa var för att skriva på 1-1 projektet med Pingliang SWI. En resa gjordes tillsammans med representanter från ledningen för alla de tre svenska organisationer som jobbar i Kina. Under hösten var sex personer från Kina i Sverige på besök (fyra från CCCWA och två från provinsmyndigheter). Besöket togs emot av de tre svenska adoptionsorganisationerna tillsammans och i samband med detta ordnades en familjeträff på Adoptionscentrums kansli för familjer som adopterat Special Needs barn från Kina. A 15(43)

16 Kirgizistan Antal barn: 2011:0 (2010:0) En ny adoptionslag samt riktlinjer för ackreditering i landet trädde i kraft under året. Ackrediteringsförfarandet påbörjades i slutet av året och en ansökan har lämnats in från Adoptionscentrum. Landansvarig gjorde en resa till landet för att träffa Unicef och myndighetspersoner. Lesotho Antal barn: 2011:6 (2010:6) Verksamheten stod länge stilla i landet, framför allt beroende på omstrukturering inom myndigheten, Departement for Social Welfare, DSW. Mot slutet av året började verksamheten fungera bättre. I början av året bytte vi representant i landet. I samband med barnrättskonferensen om HIV/Aids som Adoptionscentrum arrangerade tillsammans med Karolinska Institutet hade vi besök av statssekreteraren inom DSW samt ansvarig för adoptioner på myndigheten. Även Adoptionscentrums representant deltog. Två från DSW samt Adoptionscentrums representant deltog också i det afrikanska nätverksseminariet som arrangerades i Nairobi. Landansvarig besökte landet vid två tillfällen. Resorna samordnades med resor till Sydafrika. Madagaskar Antal barn: 2011:2 (2010:1) Fortsatt politisk instabilitet som har medfört att adoptionsarbetet inte riktigt har kommit igång. En familj var i landet över årsskiftet samt två väntade på att få resklart. Två från centralmyndigheten samt Adoptionscentrums representant deltog idet afrikanska nätverksseminariet som arrangerades i Nairobi. Landansvarig besökte landet vid två tillfällen. Nepal Antal barn: 2011:0 (2010:3) Adoptionscentrum hade ingen auktorisation för att arbeta i Nepal under Inga resor gjordes till landet under året. A 16(43)

17 Nigeria Antal barn: 2011:13 (2010:10) Adoptionsverksamheten har fungerat bra. Landansvaret lämnades över till ny landansvarig i april månad. En överlämningsresa genomfördes. Chefen för vår samarbetsorganisation Ebunoluwa Foundation och en socialarbetare från organisationen besökte Adoptionscentrum under året. En barnhemsföreståndare och en medarbetare från Lagos besökte Barnrättskonferensen i Stockholm under maj månad. Två medarbetare från Ebunoluwa Foundation besökte Adoptionscentrums seminarium i Nairobi under januari. Panama Antal barn: 2011:0 (2010:0) I mars besökte två landansvariga Panama, besöket förlades i samband med resor till Colombia och Ecuador och var ett initiativ av centralmyndigheten i Panama, SENNIAF. I Panama har adoptionslagstiftning och riktlinjer för internationell adoption utvecklats i positiv riktning sedan centralmyndigheten inrättades, år 2002, och man anser sig nu ha behov av en samarbetsorganisation av Adoptionscentrums karaktär. Efter det första besöket ansökte Adoptionscentrum om auktorisation hos MIA och senare under året även licens hos SENNIAF. Under hösten besökte landansvarig Panama igen, även denna gång i samband med en resa till Colombia och fick då beskedet att vår licensansökan godkänts. De första fem familjerna har påbörjat sin ansökan och ett par av dem har även hunnit skicka sin ansökan till landet. Vi har fått förfrågningar om att hitta familj till barn med i förväg kända särskilda behov men ännu har inget barn placerats. Ryssland Antal barn: 2011:19 (2010:20) Vi fick barn från två nya regioner, Perm och Irkutsk. Varje region är unik och dokument och ansökan varierar mycket. Under året gjorde landansvarig tre resor till Ryssland. Serbien och Montenegro Antal barn: 2011:5 (2010:5) Liten och väl fungerande verksamhet. Under 2011 kom fyra barn från Serbien och ett från Montenegro. Landansvarig besökte landet en gång under året för att besöka myndighetspersoner och barnhem i de båda länderna. A 17(43)

18 Sydafrika Antal barn: 2011:30 (2010:28) Samarbetet med vår samarbetsorganisation Abba Adoptions fungerade bra. Implementeringen av barnavårdslagen i april 2010 fortsatte att påverka arbetet under Antalet adoptioner blev därmed lägre än förväntat. En besökare från Abba Adoptions deltog i barnrättskonferensen om HIV/Aids som Adoptionscentrum arrangerade tillsammans med Karolinska Institutet. Två representanter från Abba Adoptions deltog i det afrikanska nätverksseminariet som arrangerades i Nairobi. Landansvarig besökte landet vid två tillfällen. Sydkorea Antal barn: 2011:60 (2010:74) Sydkorea är fortfarande en av Adoptionscentrums största kontakter, även om antalet adoptioner minskar. Detta beror i första hand på den begränsning som finns för utresetillstånd gällande barn som lämnar landet vid internationell adoption. En ny adoptionslag antogs i Sydkorea i augusti. Allt fler barn har varit 1 år eller äldre när föräldrarna hämtat sina barn. Det beror dels på att fler biologiska föräldrar under längre tid överväger att behålla barnet, dels på att organisationerna söker efter en koreansk adoptivfamilj under minst fem månader. Vi har också sett att handläggningen tagit längre tid. Ny landansvarig tillträdde i mars. Tre resor gjordes under året. Representanter för samarbetsorganisationen, Social Welfare Society (SWS) besökte Sverige i april. Thailand Antal barn: 2011:7 (2010:8) Behovet av internationella adoptioner har minskat avsevärt i Thailand vilket lett till att väntetiden i landet är fortfarande över 3 år. Under 2011 tog myndigheten i Thailand inte emot några nya ansökningar, detta för att försöka komma ikapp med de ansökningar som de redan hade. Under året besökte landansvarig tillsammans med representant från FFIA landet en gång. A 18(43)

19 Vietnam Antal barn: 2011:0 (2010:2) I april ansökte Adoptionscentrum om auktorisation om att få påbörja verksamhet i Vietnam. MIA avslog ansökan. De två medarbetarna i landet har under året huvudsakligen arbetat med återresor. En ny adoptionslag trädde i kraft i landet 1 januari 2011 och nya riktlinjer trädde i kraft i maj I november 2011 ratificerade Vietnam Haagkonventionen. Landansvarig gjorde en kort resa till landet för att besöka myndighetspersoner samt medarbetare. En person från Center 2 deltog vid barnrättskonferensen som arrangerades av Adoptionscentrum i maj Zambia Antal barn: 2011:0 (2010:0) Vi påbörjade vår verksamhet under året. Vi har ett gott samarbetet med ansvariga myndigheter. De första ansökningshandlingarna skickades under hösten och de första fem familjerna reste till landet i december. En ny landansvarig introducerades till landet i början av året. Tre resor genomfördes under året av de två landansvariga. En resa var ordinarie kontaktresa och de övriga resorna genomfördes för att delta vid två utbildningsseminarium. Även utlandschefen deltog vid ett utbildningsseminarium. En person från ZACCW deltog vid barnrättskonferensen som arrangerades av Adoptionscentrum i maj Utveckling adoption Ytterligare flera länder har undersökts för möjligt adoptionssamarbete i framtiden. A 19(43)

20 Förening Mål i verksamhetsplanen för 2011 Att alla adoptivföräldrar, oavsett i vilken region man bor, erbjuds utbildning 80 % av de förtroendevalda ska genomgå grundutbildning i kunskap om Adoptionscentrum Intressepolitiskt program tas fram Öka antalet medlemmar som inte är adoptionssökande Resultat Alla adoptivföräldrar erbjöds under året möjlighet till utbildning, oavsett region. En grundutbildning för förtroendevalda genomfördes under 2011 som samlade 50 deltagare, motsvarande 50 % av de nyvalda i avdelningarnas styrelser och c:a 15 % av det totala antalet förtroendevalda. Antalet medlemmar den 31 december 2011 som inte var adoptionssökande var 4.487, att jämföra med 31 december 2010 då dessa var Andelen icke adoptionssökande medlemmar hade dock ökat från 66 till 67 % om man jämför den totala andelen av antalet medlemmar. Antal medlemmar 2011 Antal Varav Avdelning medlemmar sökande AC Stockholm Norr AC Stockholm Söder AC Uppland AC Södermanland AC Östergötland AC Jönköping AC Sydöst AC Kalmar AC Gotland 42 6 AC Sjuhärad AC Skåne AC Halland AC Göteborg AC Nordväst AC Skaraborg AC Värmland AC Örebro AC Västmanland AC Dalarna AC Gävleborg AC Mellannorrland AC Jämtland Härjedalen AC Västerbotten AC Norrbotten Övrigt 16 2 Total antal medlemmar A 20(43)

21 Hur kan vi behålla medlemmarna? För Adoptionscentrum är det viktigt med en stark medlemsbas eftersom medlemmarna bland annat ger oss en unik legitimitet i utlandsarbetet. En stark medlemsskara utgör också kärnan för Adoptionscentrums biståndsinsamling. Som barnrättsorganisation har Adoptionscentrum en mycket viktig uppgift i Sverige som opinionsbildare samt som stöd och nätverksbyggare för adoptivföräldrar och adopterade. Sjuk- och olycksfallförsäkring Från och med 1 januari 2011 omfattas alla barn som adopteras genom Adoptionscentrum av en sjuk- och olycksfallsförsäkring från det att de anländer till Sverige. Detta är möjligt tack vare ett samarbete mellan Adoptionscentrum och Säkra. Sjuk- och olycksfallsförsäkringen, som ingår i adoptionsavgiften, gäller under två år efter ankomsten till Sverige förutsatt att medlemsavgiften betalas. Därefter kan föräldrarna välja att fortsätta betala försäkringspremie för en individuell sjuk- och olycksfallsförsäkring för barnet, förutsatt att medlemskapet förnyas. Förbundsmötet Förbundsmötet 2011 hölls i maj i Borlänge med AC Dalarna som värdavdelning. Internationella gäster inbjöds för att bland annat sprida information om biståndsprojekt i Serbien och Indien. Genom sk åsiktstorg diskuterades flera frågor som rör förbundet och gav alla ombud möjlighet att vara aktiva. Kurser och konferenser Under 2011 hölls två förbundskonferenser, en på våren och en på hösten, där avdelningarnas ordförande samlades och tillsammans med Förbundsstyrelsen stakade ut riktlinjerna för Adoptionscentrums verksamhet. I anslutning till förbundskonferenserna inbjöds också till kontaktpersonskonferenser för nationella och lokala kontaktpersoner. Vid den första konferensen fokuserades på utlandsverksamheten och krishantering. Vid den andra var temat ADHD samt Adoptionscentrums rötterverksamhet. Efter den andra konferensen inrättades nationella kontaktpersoner för adopterade som vill veta mer om sin bakgrund och sitt ursprung. Grundutbildning för förtroendevalda Förbundsstyrelsen beslutade att satsa extra resurser 2011 för att återinföra en grundutbildning för alla förtroendevalda. Vid genomförandet fokuserades dock på de som var nyvalda sedan 2010, då det var detta som efterfrågades av avdelningarna. Konferensen genomfördes under hösten i Stockholm. Sammanlagt 50 deltagare fördelade på 15 avdelningar gick under helgen igenom passen: Vad är Adoptionscentrum (historik, organisationen) Adoptionsförmedling (utlandsverksamheten) Bistånd (vårt biståndsarbete, projekten) Kommunikation och medlem (förening, information) A 21(43)

22 Att verka i en förening (föreningskunskap, avdelningsarbete) Ekonomi (avdelningsekonomi, rapporteringsmallar) Vår webbportal (avdelningsnytta, användarutbildning). Lokalavdelningarnas verksamhet Adoptionscentrums 24 lokalavdelningar hade under året c:a 250 förtroendevalda i sina styrelser. Då ingår inte kontaktpersoner, faddrar eller resurssamordnare. Av inrapporteringen till Studiefrämjandet framgår exempelvis att avdelningarna hade 98 aktiviteter, studiecirklar och kulturprogram varav 57 offentliga. 56 föreläsningar anordnades, samt fyra evenemang med sång/musik. Utöver dessa ägde givetvis också ett antal aktiviteter rum som av olika anledningar inte rapporterades in till Studiefrämjandet. Framtidsgruppen En arbetsgrupp med representanter från förbundsstyrelsen, lokalavdelningarna och kansliet, har arbetat med frågan hur vi kan organisera förbundet så att medlemmarna känner ett mervärde med att vara medlem i Adoptionscentrum, även efter att adoptionen är genomförd. Arbetsgruppen arbetade fram ett förslag som diskuterades på förbundsmötet i maj Förbundsmötet valde dock att inte gå vidare med de förslag som lades fram av arbetsgruppen bl a om en ny geografisk indelning och organisation samt nationella intresseklubbar. A 22(43)

23 Kommunikation och information Uttalanden och pressmeddelanden Adoptionscentrum anordnar internationell konferens med fokus på barn som lever med hiv ( ) Adoptionscentrum sätter barn som själva lever med hiv eller med hivsmitta i familjen i fokus. Dessa barn hör över hela världen till en av de mest utsatta grupperna och då inte bara pga de direkta följderna av hivsmittan och sjukdomen, utan också för att de diskrimineras på olika sätt, och nekas grundläggande mänskliga rättigheter. Öka stödet till hiv-drabbade barn! ( ) Miljontals barn förlorar sina föräldrar i aids. Ofta hamnar dessa barn på institutioner och har små möjligheter till ett bra liv. Adoptionscentrum uppmanar regeringen, Sida och andra biståndsorganisationer att öka stödet till hiv-drabbade barn! Korta handläggningstiden för svenska adoptioner! ( ) En snabbare handläggning av svenska adoptioner är i barnens intresse. Tyvärr är det fall som uppmärksammats i media, där ett barn som placerats vid födseln måste tillbaka till sin biologiska mamma efter hela åtta månader i den tilltänkta adoptivfamiljen, inte ovanligt. Adoptionscentrum i Almedalen 2011 ( ) Detta år var det arbetet mot rasism, för barnkonventionen som svensk lag, samt arbetet för ett jämlikt föräldraskap, som präglar Adoptionscentrums aktiviteter under politikerveckan i Almedalen. Adoptionscentrums kritiserar Socialstyrelsens rapport Internationella adoptioner Nya krav på blivande adoptivföräldrar" ( ) Syftet med att införa en obligatorisk föräldrautbildning var att de som adopterar skulle få ökade insikter och kunskaper om barn och barns behov. I Socialstyrelsens rapport har man inte försökt sig på någon utvärdering av hur man lyckats med detta. Adoptionscentrum kräver nu att Socialstyrelsen tar sitt ansvar för föräldrautbildningen för blivande adoptivföräldrar på allvar. Nordiska Adoptionsdagar i Stockholm samlar sjutton adoptionsorganisationer ( ) Den 29 september - 1 oktober arrangerar Nordic Adoption Council för sjuttonde gången Nordiska Adoptionsdagar med deltagande från hela Norden. Större delen av mötet är dessutom öppet för alla som är intresserade av adoptionsfrågor. Nordiska adoptionsorganisationer står upp mot rasismen ( ) Nordic Adoption Council (NAC) som samlades till General Meeting i Stockholm den 1 oktober, uttalade vid mötet sin starka oro för rasismen i de nordiska länderna. A 23(43)

24 Almedalen Under årets politikervecka i Visby anordnade Adoptionscentrum tre evenemang: Ståupp-underhållning med Marika Carlsson: "En svensk tiger inte längre" Ett 50-tal besökande kom till föreställningen och fick se en ståupp-föreställning om vardagsrasism. Nätverksmingel för barnkonventionen som svensk lag Hur går det med arbetet för att göra barnkonventionen till svensk lag? Debatt och nätverksmingel med representanter från Sveriges barnorganisationer. Organisationer och politiska partier redovisade sin inställning i frågan. Familjepicknick för ett jämlikt föräldraskap Debatt och politikerutfrågning med familjepicknick och underhållning för barnen. Årets tema var jämlikt föräldraskap. Hur får adoptivföräldrar lika villkor? Hur kan den obligatoriska föräldrautbidlningen bli bättre? Sex riksdagspartier medverkade och Adoptionscentrum presenterade sitt nya intressepolitiska program. Informationssatsning för ökad insamling Förbundsstyrelsen beslutade att avsätta särskilda medel under 2011 för att öka insamlingen till Föräldralösa barn. Flera aktiviteter har genomförts. Det gäller bland annat förenklade och förbättrade möjligheter att skänka gåvor till Föräldralösa barn. Olika typer av gåvobevis har utarbetats, SMS-gåva är möjlig och en ny broschyr för att fånga upp Månadsgivare/Projektföräldrar skapades. En utveckling av den grafiska profilen har gjorts. Under slutet av året gjordes en resa till Etiopien och Sydafrika för att samla material texter och bilder att använda i informationssyfte. Detta arbete är långsiktigt, men jämfört med 2010 går det att se att det skett en ökning av antalet projektföräldrar. Även insamlade medel via avdelningarna har ökat. A 24(43)

25 Adoptionscentrum på webben Adoptionscentrums webbplats Adoptionscentrums webbplats har under året etablerats ytterligare som den viktigaste informationskanalen och forumet för medlemmar. I första hand gäller det dem som är i adoptionsprocessen. Webbplatsen har dock utvecklats och den största satsningen under året som gjorts var att lyfta fram informationen om Adoptionscentrums biståndsverksamhet och insamling av medel till projekt. Den 24 oktober lanserades de nya biståndssidorna med en ny flik, Föräldralösa barn. Detta har satt ett helt nytt fokus på denna del av Adoptionscentrums verksamhet. Nytt för i år är också statistikredovisning för Mötesplatsen, forumet för medlemmar och kanslipersonal med bland annat grupper, bloggar och foton. Då webbplatsen lanserades i april 2010 finns ingen fullständig statistik att jämföra 2011 med. Följande statistik gäller dock för 2011: besök helt unika besökare sidvisningar 8,17 genomsnittliga sidvisningar Besökarna kom från 134 länder. De flesta som besöker sidorna finns i Sverige ( ), därefter kommer Norge (2 392) och Finland (1 632) Liksom förra året syns en tydlig trend där besökarna är flest i början av veckan. Under helgerna går besöksfrekvensen ner betydligt. Den information som flest söker handlar om adoptioner ( besök) och länderna som Adoptionscentrums samarbetare med ( besök). AC Svarar är fortsatt populär ( besök). Antalet inloggningar av medlemmar: Information för adopterade som vill veta mer om sin bakgrund hade under året besök. Mötesplatsen har haft besökare. De flesta av dessa har läst bloggarna ( besökare) och bildgalleriet (9 273 besökare). Under året har Mötesplatsen haft unika besökare. Fliken Föräldralösa barn med biståndsinformation hade sedan lanseringen den 24 oktober besökare. De flesta var intresserade av informationen som presenterade Föräldralösa barn (717) samt hur man ger en gåva (541). A 25(43)

26 Sociala medier Förutom den egna webbplatsen finns också Adoptionscentrum och Föräldralösa barn på Facebook. Det finns för närvarande två sidor (Adoptionscentrum och Föräldralösa barn) och en sluten grupp (Adoptionscentrum). Syftet med det har varit att nå ut bredare och att sprida information som finns på webben till en större grupp, som inte är medlemmar eller adoptionssökande. Detta har fungerat väl. Det finns också enskilda avdelningar som skapat Facebookgrupper. Även Twitter har använts, i första hand av kommunikationsstrategen och kommunikationschefen, men i mycket begränsad omfattning. Att adoptera Tidningen Att adoptera kom under året ut med sex nummer. Redaktören Anne Adre lämnade tidningen efter nr 3, efter 12 år som redaktör. Ny redaktör för tidningen från nr 4 blev Inga Näslund. Tidningen skickas ut till alla medlemsfamiljer och har även utöver dessa ett hundratal betalande prenumeranter. Teman under hösten hade nr 5 tema Språk och nr 6 tema Barnhem. Officiella skrivelser Brev till Socialstyrelsen angående föräldrautbildningen. Adoptionscentrum lämnade synpunkter på socialstyrelsens rapport Internationella adoptioner Nya krav på blivande adoptivföräldrar. Adoptionscentrum framförde synpunkter på att undersökningen borde ha genomförts som en totalundersökning, det saknades utvärdering av vad deltagarna tyckte om den obligatoriska föräldrautbildningen, vidare saknades frågor till myndigheter och organisationer i utlandet och till svenska organisationer som är ansvariga för att förmedla kontakten med utlandet för familjernas räkning. Vidare påpekades direkta felaktigheter kring de regler som gäller för internationella adoptioner. Adoptionscentrum uppmanade socialstyrelsen att ta det ansvar de har för föräldrautbildningen på ett större allvar. Adoptionscentrum menade att det inte räcker med att konstatera att kvalitén och kostnaden för utbildningen varierar. Det krävs också konkreta förslag hur man ska komma till rätta med de brister som framkommer i den rapport som framställts. Ett halvår senare kom ett svar från socialstyrelsen där de tackade för värdefulla synpunkter och konstaterade att de utgör ett viktigt underlag för det fortsatta arbetet kring internationella adoptionsfrågor. Skrivelse till Finansdepartementet i momsfrågan. De fem adoptionsorganisationerna gjorde en gemensam skrivelse för att fästa lagstiftarens uppmärksamhet på att den anpassning till EG-rätten som nu föreslagits enligt organisationernas uppfattning är utformad på ett sådant sätt att den gör adoptionsförmedling mervärdesskattepliktig. A 26(43)

27 MIA Myndigheten för Internationella Adoptionsfrågor Samarbetet med MIA är gott och regelbundet. Under året anordnades två organisationsträffar på MIAs kansli där aktuella adoptionsfrågor diskuterades. MIA besökte Adoptionscentrums kansli i samband med den årliga inspektionen. Uppföljning av Adoptionscentrums policy mot korruption Enligt Adoptionscentrums policy mot korruption ska denna fråga ingå i verksamhetsuppföljningen. Uppföljning har gjorts och det kan konstateras att det inte har förekommit någon korruption inom Adoptionscentrum verksamhetsområden. A 27(43)

28 Resor och rötter Under året genomfördes en återresa i grupp till Colombia samt dagar i Seoul för adopterade och deras familjer. Adoptionscentrums verksamhet Resor och Rötter vänder sig till adopterade som vill veta mer om sin bakgrund och/eller besöka sitt födelseland. En person har arbetat heltid på verksamheten tom maj månad. Under månaderna juni-december har verksamheten bemannats med en halvtidstjänst. Verksamheten har pga den genomförda omorganiseringen och personalförändringar haft stopp för nya ärenden från 1 mars till 1 september. Från och med den 1 september har verksamheten framförallt haft möjlighet att starta nya ärenden i de länder där vi har upprättade rutiner för röttersökningar; Chile, Colombia och Sydkorea. 31 december 2011 (2010) fanns 183 (316) aktuella ärenden gällande 20 (14) olika ursprungsländer. De flesta ärenden gällde Colombia 49 (104), Sydkorea 40 (99), Chile 39 (62) och Vietnam 24 (21). 47 (53) nya ärenden påbörjades 2011, 26 (27) rötter, 3 (0) Thailandsärenden, 1 (8) återresor, 17 (18) barnhemsbesök. Fem rötterbidrag beviljades. 10 (21) förfrågningar kom från ursprungsländer och biologiska släktingar till adopterade. 81 (101) förfrågningar om kopia av akt inkom. Allmänna frågor har inkommit via telefon 199 (357) och e-post 417 (542). OBS!! Statistik saknas för juni aug. Antalet familjer som reser på egen hand är fortfarande högt. Det är många som önskar hjälp i samband med att boka besök på barnhem och sjukhus, framförallt i Vietnam och Colombia. Två arrangemang genomfördes ändå under året: programdagar för adopterade och deras familjer i Seoul, Sydkorea, i juni en gruppresa till Colombia i oktober Sex adopterade från Sydkorea beviljades stipendium av SWS för att delta i Motherland Tour 2011 under en vecka i augusti. Adoptionscentrum bidrog med information samt administration av ansökningarna. Fem adopterade beviljades rötterbidrag via Adoptionscentrums fond under Alla sökningarna gällde Colombia. Kontaktpersoner för adopterade Kontaktpersoner för adopterade infördes under hösten efter ett beslut av Förbundsmötet. Kontaktpersonerna finns i första hand till för adopterade som vill veta mer om sin bakgrund.. A 28(43)

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM INTRESSEPOLITISKT PROGRAM Antaget av Adoptionscentrums Förbundsmöte 2011-05-15 Innehåll INTRESSEPOLITISKT PROGRAM... 2 Inledning... 2 Våra viktigaste krav:... 2 Detta är Adoptionscentrum... 3 Barnhem är

Läs mer

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM INTRESSEPOLITISKT PROGRAM Antaget vid Adoptionscentrums förbundsmöte 2015 Innehåll Inledning... 2 Våra viktigaste krav:... 2 Detta är Adoptionscentrum... 3 Barnhem är inget hem för barn... 4 Barns rätt...

Läs mer

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM INTRESSEPOLITISKT PROGRAM Antaget vid Adoptionscentrums förbundsmöte 2017 Innehåll Inledning... 2 Våra viktigaste krav:... 2 Detta är Adoptionscentrum... 3 Barnhem är inget hem för barn... 4 Barns rätt...

Läs mer

Adoptionscentrum. 2012 Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737

Adoptionscentrum. 2012 Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737 Adoptionscentrum 2012 Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737 Adoptionscentrum är en folkrörelse vars vision är att alla barn ska få växa upp i en familj. Adoptionscentrum arbetar

Läs mer

Adopterades rätt till sitt ursprung

Adopterades rätt till sitt ursprung 2012-05-16 Adopterades rätt till sitt ursprung Sammanfattning Undertecknande organisationer anser att adopterade har rätt att få så mycket information som möjligt om sin bakgrund och sitt ursprung och

Läs mer

BARNENS VÄNNER INTERNATIONELL ADOPTIONSFÖRENING

BARNENS VÄNNER INTERNATIONELL ADOPTIONSFÖRENING BARNENS VÄNNER INTERNATIONELL ADOPTIONSFÖRENING Välkommen till Barnens Vänner Vi arbetar med att finna föräldrar till barn genom internationell adoption. Vi är en mindre förening med stort hjärta som har

Läs mer

Adoptionscentrum. Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737

Adoptionscentrum. Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737 Adoptionscentrum 2013 Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737 Adoptionscentrum är en folkrörelse vars vision är att alla barn ska få växa upp i en familj. Adoptionscentrum arbetar

Läs mer

OCH FRAMTIDSVISION FÖR ADOPTIONSCENTRUM

OCH FRAMTIDSVISION FÖR ADOPTIONSCENTRUM Diskussionsunderlag VERKSAMHETSPLAN 2015 OCH FRAMTIDSVISION FÖR ADOPTIONSCENTRUM 1 (9) SYFTE Verksamhetsplan och Vision för Adoptionscentrums verksamheter skall ge vägledning för de långsiktiga besluten,

Läs mer

MFoF:s tillsynsrapport 2017

MFoF:s tillsynsrapport 2017 den 2 maj 2018 dnr 3.3.6:124/17 dnr 3.3.6:125/17 dnr 3.3.6:126/17 MFoF:s tillsynsrapport 2017 Organisationer som omfattas av tillsynen Adoptionscentrum Barnen Framför Allt - Adoptioner (BFA-A) Barnens

Läs mer

Stadgar för Adoptionscentrum

Stadgar för Adoptionscentrum Stadgar för Adoptionscentrum 1 Syften och mål Förbundet Adoptionscentrum är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation vars syften och mål är att förmedla internationella adoptioner,

Läs mer

Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA Årsredovisning 2014-12-31 RESULTATREDOVISNING. Årsredovisning 2014. Bild: Maskot Bildbyrå 1 (42)

Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA Årsredovisning 2014-12-31 RESULTATREDOVISNING. Årsredovisning 2014. Bild: Maskot Bildbyrå 1 (42) Årsredovisning 2014 Bild: Maskot Bildbyrå 1 (42) 2 (42) Innehåll Sid. 1 UPPDRAGET 4 Re s u l t a t r e d o v i s n i n g 5 2 VERKSAMHET 5 2.1 Myndighetens bedömning av utvecklingen på adoptionsområdet

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN

ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN 1. Inledning ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN Detta dokument är en arbetsordning för LRF Ungdomen. LRF Ungdomen är inte stadgebundna och är därför att betrakta som ett nätverk med stor frihet i sin verksamhet.

Läs mer

Adoptioner. www.scb.se

Adoptioner. www.scb.se Adoptioner Vid utgången av 2010 var 74 614 kvinnor och 64 631 män adopterade. De flesta, 6 av 10, är födda i Sverige men åtta av tio adopterade som är födda efter 1970 är född utomlands. Under 2010 adopterades

Läs mer

FFIA & KINA 20 ÅR. Då 1992 anlände 6 barn från Kina av totalt 87 barn. FFIA var en av världens första organisationer i Kina

FFIA & KINA 20 ÅR. Då 1992 anlände 6 barn från Kina av totalt 87 barn. FFIA var en av världens första organisationer i Kina Då 1992 anlände 6 barn från Kina av totalt 87 barn FFIA var en av världens första organisationer i Kina Samarbetet skedde med Justitieministeriet i Kina Handläggningstiden var kort(!) Då 1993 anlände 35

Läs mer

Adoptionscentrum 2017

Adoptionscentrum 2017 Adoptionscentrum 2017 Familjen El Khouri Saliba Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737 1 Innehåll Innehåll... 2 Fokus på stöd till adopterade och deras familjer... 4 Förbundsmötet...

Läs mer

Bakgrund till och konsekvenser av en uppsägning av avtalet med Vietnam om adoptioner

Bakgrund till och konsekvenser av en uppsägning av avtalet med Vietnam om adoptioner PM 2008-10-21 S2008/5018/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Bakgrund till och konsekvenser av en uppsägning av avtalet med Vietnam om adoptioner Avtalet Avtalet mellan Sverige och Vietnam

Läs mer

Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA Årsredovisning 2013-12-31 RESULTATREDOVISNING. Årsredovisning 2013 1 (44)

Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA Årsredovisning 2013-12-31 RESULTATREDOVISNING. Årsredovisning 2013 1 (44) Årsredovisning 2013 1 (44) 2 (44) Innehåll Sid. Resultatredovisning 4 1. Verksamhet 4 1.1. Myndighetens bedömning av verksamheten - problemanalys 4 1.2 Antal adopterade m.m. 9 1.3 Beviljade, återkallade

Läs mer

1 BULGARIEN INTRODUKTION

1 BULGARIEN INTRODUKTION 1 BULGARIEN INTRODUKTION ANSÖKAN Ni är intresserade av att adoptera från Bulgarien och vi vill därför berätta mer om vad detta innebär. Alla internationella adoptioner förmedlas via den statliga centralmyndigheten

Läs mer

KOSTNADER OCH FORMER FÖR BETALNING

KOSTNADER OCH FORMER FÖR BETALNING KOSTNADER OCH FORMER FÖR BETALNING Allmänt Kostnaden för att adoptera ett barn varierar beroende på vilket land barnet kommer från. I varje sammanhang försöker vi minimera de kostnader som går att minimera,

Läs mer

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum.

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Avtal AVTAL om förmedling av adoption mellan er och Adoptionscentrum Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Box 11139, 161 11 Bromma, Sverige. Ekbacksvägen 22, 4

Läs mer

Så går det till att adoptera

Så går det till att adoptera Så går det till att adoptera Så går det till att adoptera Inledning Före adoptionen Varje adoption ska vara till barnets bästa... 3 Vem får adoptera?... 3 Föräldrautbildning... 4 Medgivandeutredning...

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Verksamhetsplan 2018 på lättläst Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Sidan En förening och en styrelse - sida vid sida 3 FUB ska påverka samhället 8 Valet 2018 11 Att sprida kunskap

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Några rader från ordförande. Detta år har varit väldig spännande för mig som ny ordförande. Jag har varit med i styrelsen ett antal år tidigare men att vara ordförande är annorlunda.

Läs mer

Vårdindikatorn primärvård

Vårdindikatorn primärvård Vårdindikatorn primärvård Innehållsförteckning 1. Vårdindikatorn primärvård 3 Den privata vården får allt fler besökare... 4 En stor majoritet anser att valfrihet i vården är viktigt... 5 Otillräcklig

Läs mer

Statistik Förmedlingsprocenten

Statistik Förmedlingsprocenten Statistik 2017 - Förmedlingsprocenten En PM från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Förmedlingsprocenten 2008 gjordes för första gången en enkel jämförelse mellan hur många brott

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 Enligt styrelsebeslut 2010-02-05 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

Vi är friska fast vi har hiv

Vi är friska fast vi har hiv Innehåll Vi är friska fast vi har hiv 2 Information och intryck från Colombia 4 FFIA avvecklar sin förmedlingsverksamhet 9 Dokumentärer om adoption 10 1 Vi är friska fast vi har hiv MIA har träffat kurator

Läs mer

Yttrande över Modernare adoptionsregler (SOU 2009:61)

Yttrande över Modernare adoptionsregler (SOU 2009:61) 2010-06-01 Till Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Modernare adoptionsregler (SOU 2009:61) Det är positivt att adoptionslagstiftningen reformeras och att barnets rätt tydligt framhävs.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Inledning De arbetsintegrerande sociala företagen har som övergripande mål att skapa arbetstillfällen för de som står utanför, eller som inte fått tillträde till, arbetsmarknaden

Läs mer

Föräldralösa Barn Organisationsnummer Effektrapport 2015

Föräldralösa Barn Organisationsnummer Effektrapport 2015 Föräldralösa Barn Organisationsnummer 802406-2559 Effektrapport 2015 En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds kvalitetskod Föräldralösa Barn är en del av Adoptionscentrum Alla barn har

Läs mer

Spädbarnsfondens effektrapport 2013

Spädbarnsfondens effektrapport 2013 Spädbarnsfondens effektrapport 2013 Om Spädbarnsfonden Spädbarnsfondens är en ideell organisation som startades 1986 av familjer som förlorat ett litet barn. Idag har vi drygt 3000 medlemmar samt aktivitet

Läs mer

Folkmängd i Skellefteå. - efter utländsk bakgrund

Folkmängd i Skellefteå. - efter utländsk bakgrund Folkmängd i Skellefteå - efter utländsk bakgrund Beskrivning av statistiken - Bild 1 Födelseland Födelseland anger det land där personen är född. Födelselandets benämning hänförs till förhållandena vid

Läs mer

Årsredovisning för Adoptionscentrum

Årsredovisning för Adoptionscentrum Årsredovisning för Adoptionscentrum ORGANISATIONSNUMMER 802004-7737 Styrelsen och förbundsdirektören avger härmed årsredovisning för verksamhetsåret 2012. I stället för den ordinarie ledamoten Birgitta

Läs mer

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 11/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-09-13 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret Ärendenr: Sjukvårdsdelegationens

Läs mer

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum.

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Avtal AVTAL om förmedling av adoption mellan er och Adoptionscentrum Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Box 11139, 161 11 Bromma, Sverige. Ekbacksvägen 22, 4

Läs mer

Adoptionsbidrag. Vägledning 2002:12 Version 4

Adoptionsbidrag. Vägledning 2002:12 Version 4 Adoptionsbidrag Vägledning 2002:12 Version 4 En vägledning är i första hand ett stöd för Försäkringskassans medarbetare vid ärendehandläggning och utbildning. En vägledning innehåller en samlad information

Läs mer

KINA. Det började Organisation och förändringar i Kina

KINA. Det började Organisation och förändringar i Kina KINA Det började 1990 Under 1980-talet hörde man inte talas om adoptioner från Kina. Den som ville adoptera ett barn därifrån fick försöka på privata vägar och inte ens då var det möjligt att adoptera

Läs mer

Anmälningsärenden gällande kränkande behandling Rapport (15)

Anmälningsärenden gällande kränkande behandling Rapport (15) Anmälningsärenden gällande kränkande behandling 2010 Rapport 1 (15) 2 (15) Sammanfattning År 2010 tog Skolinspektionen och Barn och elevombudet (BEO) mot 1 105 ärenden där anmälaren uppgav att elever blivit

Läs mer

Biståndsarbetet inom Adoptionscentrum samt policy för biståndsarbetet

Biståndsarbetet inom Adoptionscentrum samt policy för biståndsarbetet För att kunna uppnå en fullständig och harmonisk utveckling av sin personlighet, bör barnet växa upp i en familjemiljö, i en omgivning av lycka, kärlek och förståelse Ur inledningen till FN:s konvention

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

HANDSLAGET. Enkätredovisning OM LOKALT OCH REGIONALT BESLUTSFATTANDE FÖR ATT STÄRKA GENOMFÖRANDET AV BARNETS RÄTTIGHETER. Enkätredovisning 1

HANDSLAGET. Enkätredovisning OM LOKALT OCH REGIONALT BESLUTSFATTANDE FÖR ATT STÄRKA GENOMFÖRANDET AV BARNETS RÄTTIGHETER. Enkätredovisning 1 HANDSLAGET Enkätredovisning OM LOKALT OCH REGIONALT BESLUTSFATTANDE FÖR ATT STÄRKA GENOMFÖRANDET AV BARNETS RÄTTIGHETER Enkätredovisning 1 Innehåll Inledning... 3 Resultatredovisning... 4 Fråga 1 och 2...

Läs mer

Anmälningsärenden 2009

Anmälningsärenden 2009 Enheten för analys och statistik Rapport 1 (20) Anmälningsärenden 2009 2 (20) Sammanfattning År 2009 mottog Skolinspektionen närmare 1 550 nya anmälningar om upplevda missförhållanden i Sveriges skolor,

Läs mer

1177.se / e-tjänster. Landstingsstyrelsen

1177.se / e-tjänster. Landstingsstyrelsen 1177.se / e-tjänster Landstingsstyrelsen 2017-06-13 1177.se Nationellt ~ 89 miljoner besök under 2016 - ökning med +14% Drygt 8,3 miljoner besök maj 2017 Kalmar län Drygt 1 243 000 besök under 2016 - ökning

Läs mer

Börja dock först med att ta del om diagnoserna i vårt länkbibliotek: www.ffia.se/laenkar/barn-och-haelsa.aspx

Börja dock först med att ta del om diagnoserna i vårt länkbibliotek: www.ffia.se/laenkar/barn-och-haelsa.aspx 1INDIEN CARA REGISTRERING ANSÖKAN INTRODUKTION Ni är intresserade av att adoptera från Indien och vi vill därför berätta mer om vad detta innebär. Den indiska centralmyndigheten CARA introducerade nya

Läs mer

Adoptionshandläggning i Skåne

Adoptionshandläggning i Skåne Adoptionshandläggning i Skåne En kartläggning av de skånska kommunernas handläggning av internationell adoption Adoptionshandläggning Gabriel Olsson 2009 Titel: Utgiven av: Författare: Beställningsadress:

Läs mer

Föräldralösa Barn Organisationsnummer Effektrapport 2017

Föräldralösa Barn Organisationsnummer Effektrapport 2017 Föräldralösa Barn Organisationsnummer 802406-2559 Effektrapport 2017 En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Föräldralösa Barn är en del av Adoptionscentrum Alla barn

Läs mer

Allt fler skattekronor spenderas under Almedalsveckan

Allt fler skattekronor spenderas under Almedalsveckan Allt fler skattekronor spenderas under Almedalsveckan Almedalsveckan växer explosionsartat Almedalsveckan, tidigare kallad Politikerveckan i Almedalen, har arrangerats på Gotland i snart 50 år. Det hela

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Primärvårdens arbete med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor 2016

Primärvårdens arbete med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor 2016 Primärvårdens arbete med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor 2016 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010

Verksamhetsberättelse 2010 Verksamhetsberättelse 2010 Medlemsstatistik 2010 2009 2008 Antal medlemmar per 31/12 163 187 216 Antal hem komna familjer 10 14 9 Ursprungsländer för hemkomna barn Colombia, Estland, Etiopien, Kenya, Colombia,

Läs mer

Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika (08403)

Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika (08403) Stöd till föräldralösa barn i Malawi, vars föräldrar drabbats av hiv och aids. Foto: Malin Barnö/Röda Korset Hjälp till föräldralösa barn och deras familjer i södra Afrika (08403) 2 Bakgrund Projektet

Läs mer

Statens ansvar för de adopterade

Statens ansvar för de adopterade 2007-04-22 Regeringen Socialdepartementet 105 35 Stockholm Statens ansvar för de adopterade De sex undertecknande organisationerna, som representerar en stor del av adoptionssverige, föreslår att Regeringen

Läs mer

Kongressen 2013. Kongresscirkulär nr 2/2 2013 Så gick det till på kongressen

Kongressen 2013. Kongresscirkulär nr 2/2 2013 Så gick det till på kongressen Kongressen 2013 Kongresscirkulär nr 2/2 2013 Så gick det till på kongressen Kongressen 2013 Så gick det till Tack vare den ideella kraft som finns ute i landet är förbundet en utav de största patientorganisationerna

Läs mer

Spädbarnsfondens effektrapport 2014

Spädbarnsfondens effektrapport 2014 Spädbarnsfondens effektrapport 2014 Organisationens namn: Spädbarnsfonden Organisationsnummer: 802012-1193 Juridisk form: Ideell förening Vad vill Spädbarnsfonden som organisation uppnå? Varje år i Sverige

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Årsmötet hölls i Studiefrämjandets lokal Kronohallen i Falun den 15 mars. Mötet avslutades med att Ida Otterholm berättade om hur det är att leva med ett barn med NPF-diagnos.

Läs mer

Familjeföreningen för internationell adoption

Familjeföreningen för internationell adoption Familjeföreningen för internationell adoption Verksamhetsberättelse 2009 Foto: Välkommen tillbaka budskapet som mötte adopterade och deras familjer vid deras återresa till Thailand juli 2009 VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Föreningens ändamål Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering har som mål att verka för de mänskliga rättigheterna samt ett samhälle präglat av mångfald och respekt för människors

Läs mer

Föreningen Barnen Framför Allt Adoptioner

Föreningen Barnen Framför Allt Adoptioner Sida 1 av 19 Föreningen Framför Allt Adoptioner Framför Allt bildades i mitten av 1970-talet som en biståndsförening. Initiativtagarna var några familjer som på privat väg adopterat från Indien och på

Läs mer

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 1 Namn och syfte Förbundets namn är Studieförbunden i samverkan 1, i dagligt tal Studieförbunden (The Swedish Adult Education Association)

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Anmälningsärenden 2008

Anmälningsärenden 2008 Enheten för analys och statistik Rapport 2009-12-30 1 (20) Anmälningsärenden 2008 2 (20) Sammanfattning År 2008 mottog Skolinspektionen/Skolverket närmare 1 290 nya anmälningar om upplevda missförhållanden

Läs mer

Länsstyrelsernas handläggningstider. skl granskar

Länsstyrelsernas handläggningstider. skl granskar Länsstyrelsernas handläggningstider skl granskar Förord Den 2 maj 2011 fick Sverige en ny plan- och bygglag. Målet var att reglerna för bygglov och planering skulle förenklas. Man ville snabba upp bygglovsprocessen

Läs mer

Rapport Medicine Studerandes Förbunds sommarjobbsenkät 2010

Rapport Medicine Studerandes Förbunds sommarjobbsenkät 2010 Rapport Medicine Studerandes Förbunds sommarjobbsenkät 2010 Av Ida Johansson, Ledamot Förbundsstyrelsen Inledning: Att bevaka samt försvara läkarstudenters intressen på arbetsmarknaden är en av Medicine

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Inledning Allmänt om BFA och omvärlden Barnen Framför Allt- Adoptioner (BFA) är en ideell förening som bildades 1979 och har sedan 1980 auktorisation att förmedla internationella

Läs mer

Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014

Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014 2014-05-20 Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014 Nytt namn och utseende Under kongressperioden har Svenska Brandbefälets Riksförbund bytt namn och utseende till

Läs mer

SVERIGES FIBROMYALGIFÖRBUND VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 1 JANUARI 31 DECEMBER 2011

SVERIGES FIBROMYALGIFÖRBUND VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 1 JANUARI 31 DECEMBER 2011 SVERIGES FIBROMYALGIFÖRBUND 2011 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 1 JANUARI 31 DECEMBER 2011 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 1 JANUARI 31 DECEMBER 2011 Förbundsstyrelse 1 januari 31 december 2011 Ordförande

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m.

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Beslut Datum 2015-04-02 Diarienummer 1363-2051/2014 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Slutsatser Boverket riktar kritik mot Eskilstuna

Läs mer

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l.

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l. KULTURRÅDET Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@ku)turradet.se www.kulturradet.se BESLUT 2019-02-05 Sid 1 (2) Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning 2011

Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning 2011 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 (1) 2010-09-21 MISSIV ANNE-MARIE SKÖLIN DIREKT NR 0224-551 23 DNR 2010/85 UAN NR 10/48 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV Ansökan om statsbidrag

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Några rader från ordförande. Det är så roligt att jobba i en styrelse där alla är engagerade och hjälper till. Även suppleanterna är med på varje styrelsemöte och är engagerade.

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Resurs- och kunskapscenter för adopterade och deras familjer

Resurs- och kunskapscenter för adopterade och deras familjer Handläggare: Anders Fall Tfn: 08-508 25 608 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-09-30 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN DNR119-645/2005 Till Socialtjänstnämnden Resurs- och kunskapscenter för adopterade och deras familjer Förslag

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (140) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn över

Läs mer

En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005

En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005 Bilaga Dnr a06-1969 En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005 Från januari 2004 till oktober 2006 har antalet medlemmar som arbetar som personlig

Läs mer

FÖRSLAG TILL NY ORGANISATION

FÖRSLAG TILL NY ORGANISATION FÖRSLAG TILL NY ORGANISATION BAKGRUND 1997 bildades Svenska Avelsföreningen för P.R.E., föreningen var baserad i Stockholm. Avelsföreningen fick 2008 avtal med stamboken LGPRE ANCCE i Spanien. Utöver Sverige

Läs mer

Branschindikator för egenanställning 2017

Branschindikator för egenanställning 2017 Branschindikator för egenanställning 2017 På uppdrag av Egenanställningsföretagens branschorganisation Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 2018-04-09 1 Kort om branschindikatorn 2 Egenanställningsföretagens

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Så sparar vi till barnen Rapport från Länsförsäkringar januari 2011

Så sparar vi till barnen Rapport från Länsförsäkringar januari 2011 Så sparar vi till barnen Rapport från Länsförsäkringar januari 2011 Sammanfattning 17 procent av föräldrar med barn under 18 år sparar inte till sina barn. Vilket innebär att det är något fler som sparar

Läs mer

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen -14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (5) Antecknat av Halldor Stolt samordning@msb.se 073-026 1103 Mötesdatum 2015-09-14 Mötestid 16.00-16.50 Samverkanskonferens på nationell

Läs mer

1 COLOMBIA INTRODUKTION

1 COLOMBIA INTRODUKTION 1 COLOMBIA INTRODUKTION ANSÖKAN Ni är intresserade av att adoptera från Colombia och vi vill gärna berätta mer om vad en adoption från Colombia innebär. I Colombia samarbetar FFIA med den statliga myndigheten

Läs mer

Anmälningsärenden 2010

Anmälningsärenden 2010 Verksamhetsstöd Enheten för analys och statistik Rapport 2011-02-16 1 (20) Anmälningsärenden 2010 2 (20) Sammanfattning År 2010 tog Skolinspektionen och Barn- och elevombudet (BEO) mot närmare 2 260 nya

Läs mer

Föräldrautbildning inför adoption

Föräldrautbildning inför adoption Föräldrautbildning inför adoption Start januari - 2017 Göteborgs Psykoterapi Institut 1 Innehållsförteckning Sid Föräldrautbildning inför adoption Bakgrund, målgrupp, syfte, omfattning och lärare 3 Kursinnehåll

Läs mer

Protokoll styrelsemöte Svenska Downföreningen nr 03

Protokoll styrelsemöte Svenska Downföreningen nr 03 Protokoll styrelsemöte Svenska Downföreningen nr 03 Tid 17 mars 2018 Plats Närvarande Världskulturmuseet i Göteborg Ordinarie ledamöter: Veronica Magnusson Hallberg Mattias Andersson Anne-Charlotte Lallerman

Läs mer

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 1 Sammanfattning 1 (2) En tredjedel av de svenskar som inte redan är pensionärer

Läs mer

Qrut. Ansökan om tidsbegränsat bidrag från föreningen Qrut

Qrut. Ansökan om tidsbegränsat bidrag från föreningen Qrut Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Sida 1 (7) 2017-10-04 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2017-10-17 Qrut Ansökan om tidsbegränsat

Läs mer

Stöd till kommersiella projekt i utvecklingsländer

Stöd till kommersiella projekt i utvecklingsländer Stöd till kommersiella projekt i utvecklingsländer 3/28/2012 Finnpartnership-företagspartnerskapsprogrammet bakgrund och mål Ett program som finansieras av utrikesministeriet och administreras av Finnfund

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se Verksamhetsplan 2015 HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015 www.hsoskane.se Sammanfattning HSO Skåne är en samarbetsorganisation för funktionshinderrörelsen i Skåne. 2014 var 37 länsövergripande

Läs mer

Normalstadgar för equmenias regioner

Normalstadgar för equmenias regioner Normalstadgar för equmenias regioner Inom equmenia finns sju regioner. Geografi och uppdrag fastställs av equmenias riksstämma. Verksamheten i regionerna sker i nära koppling till den verksamhet som sker

Läs mer

Stadgar, Pohjola Norden r.f. 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE

Stadgar, Pohjola Norden r.f. 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Stadgar, Pohjola Norden r.f. 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är Pohjola Norden r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess verksamhet omspänner hela landet. Föreningen benämns

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Spädbarnsfondens effektrapport 2016

Spädbarnsfondens effektrapport 2016 Spädbarnsfondens effektrapport 2016 Organisationens namn: Spädbarnsfonden Organisationsnummer: 802012-1193 Juridisk form: Ideell förening Vad vill Spädbarnsfonden som organisation uppnå? Varje år i Sverige

Läs mer

Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena

Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena Arbetsförmedlingen Birgitta, Maria-José, Lena 2019-05-15 Ny organisation - kanalförflyttningen Kunden har ett eller flera ärende/-n och inte bara en handläggare. Vi har gått ifrån min personliga handläggare.

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer