Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA Årsredovisning RESULTATREDOVISNING. Årsredovisning Bild: Maskot Bildbyrå 1 (42)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA Årsredovisning 2014-12-31 RESULTATREDOVISNING. Årsredovisning 2014. Bild: Maskot Bildbyrå 1 (42)"

Transkript

1 Årsredovisning 2014 Bild: Maskot Bildbyrå 1 (42)

2 2 (42)

3 Innehåll Sid. 1 UPPDRAGET 4 Re s u l t a t r e d o v i s n i n g 5 2 VERKSAMHET Myndighetens bedömning av utvecklingen på adoptionsområdet Antalet adopterade m.m Auktorisationer under Kostnadsutveckling och renodling av kostnader Statsbidrag till de auktoriserade adoptionsorganisationerna och riks- 22 organisationer för adopterade 2.6 Tillsyn över de auktoriserade adoptionsorganisationerna MIA:s informationsverksamhet Samråd med myndigheter och de adopterades organisationer m.fl Regeringsuppdrag om bilaterala avtal 27 3 KOMPETENSFÖRSÖRJNING 27 4 Sammanställning av MIA:s kostnader och intäkter 27 uppdelade på verksamhet Fi n a n s i e l l r e d o v i s n i n g Resultaträkning 30 Balansräkning 31 Anslagsredovisning 32 Tilläggsupplysningar och noter 33 Sammanställning över väsentliga uppgifter 41 3 (42)

4 1 Uppdraget När en familj av olika anledningar inte kan ta hand om sitt barn kan adoption vara en möjlighet för barnet att få en ny familj. I detta sammanhang befinner sig barnet i en mycket utsatt situation. Enligt svensk lag och internationella konventioner får inga andra intressen gå före barnets bästa när beslut om adoption ska fattas. Myndigheten för internationella adoptionsfrågor (MIA) har till uppgift att skapa en hög kvalitet i den internationella adoptionsverksamheten i Sverige. MIA är centralmyndighet enligt 1993 års Haagkonvention om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner och fullgör de uppgifter som anges i lagen (1997:192) om internationell adoptionsförmedling bl.a. auktorisation av och tillsyn över adoptionsorganisationerna och i förordningen (1976:834) om prövning av utländskt beslut om adoption. Myndigheten ska enligt förordningen (2007:1020) med instruktion för Myndigheten för internationella adoptionsfrågor särskilt övervaka att de svenska auktoriserade sammanslutningarnas arbete med internationell adoptionsförmedling sker i enlighet med lag och principen om barnets bästa, såsom den kommit till uttryck i FN:s konvention om barnets rättigheter och i 1993 års Haagkonvention om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner samt på ett etiskt godtagbart sätt i övrigt. MIA ska vidare följa den internationella utvecklingen på sitt område och samla information i frågor som rör adoption av utländska barn, följa utvecklingen av kostnaderna för adoption av utländska barn och bedriva informationsverksamhet samt lämna upplysningar och biträde åt myndigheter och organisationer. Slutligen ska MIA samråda med de adopterades organisationer samt med Socialstyrelsen och andra myndigheter och organisationer vars verksamhet berör internationella adoptionsfrågor. MIA fördelar statsbidrag enligt regleringsbrevet för 2014 högst kr av myndighetens förvaltningsanslag till auktoriserade adoptionssammanslutningar och till riksorganisationer för adopterade. Genom beslut av regeringen den 28 augusti 2014 har MIA fått i uppdrag att analysera fördelar och nackdelar för Sveriges vidkommande med att ingå bilaterala avtal med ursprungsländer om internationella adoptioner. Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2015 (dnr S2014/6315/FST delvis). 4 (42)

5 2 Verksamhet 2.1 Myndighetens bedömning av utvecklingen på adoptionsområdet Den internationella adoptionsförmedlingsverksamheten Den internationella adoptionsverksamheten har under det senaste decenniet genomgått en omfattande förändring. Det är många i världen som vill adoptera och de flesta önskar små och friska barn. De flesta barn som ursprungsländerna söker internationella adoptivfamiljer till har kända särskilda behov på grund av sjukdomar, funktionsnedsättning och svår social bakgrund. Detta har lett till konkurrens om de små friska barnen samtidigt som många barn blir kvar på institutionerna. Situationen innebär press på ursprungsländerna som får många ansökningar men inte gällande de barn som de söker familj till internationellt. Pressen kan leda till att små och friska barn som kan få en familj i sitt födelseland, av ekonomiska och/eller diplomatiska skäl, i stället placeras hos adoptionssökande i andra länder. Situationen medför också en risk för att oseriösa aktörer ser en möjlighet att tjäna pengar på internationella adoptioner. Det är viktigt att Sveriges adoptionsverksamhet inte medverkar till pressen på ursprungsländer. Under det senaste decenniet har antalet internationella adoptioner till Sverige minskat med ca 63 procent vilket innebär en utmaning för adoptionsorganisationerna. Verksamheten är huvudsakligen avgiftsfinansierad och minskningen innebär att intäkterna minskar samtidigt som förmedlingsarbetet har blivit alltmer resurskrävande. De flesta barn som adopteras har särskilda behov och de sökande ställs inför svåra ställningstaganden. Varje ärende kräver mer tid och fler kvalificerade bedömningar än tidigare vilket ställer högre krav på organisationernas kompetens. Arbetet påverkas också av att den administrativa processen i många ursprungsländer blivit mer omfattande. Till följd av förändringarna i verksamheten har en av adoptionsorganisationerna, Familjeföreningen för internationell adoption, FFIA, som förmedlat internationella adoptioner sedan 1980, avvecklat sin förmedlingsverksamhet under året. I de övriga organisationerna pågår diskussioner om hur man ska möta den förändrade situationen. MIA bedömer att myndigheten genom sin verksamhet har bidragit till att den internationella adoptionsverksamheten i Sverige håller hög kvalitet. Utvecklingen innebär emellertid att uppgiften blivit allt svårare och medför ett ökat arbete för MIA med auktorisation, tillsyn och information. Den organisatoriska grunden för svensk internationell adoptionsförmedling, med ideella medlemsorganisationer vars ekonomi är beroende av antalet adoptioner, lades för flera decennier sedan. Det finns skäl att överväga om det nuvarande systemet är utformat på ett sådant sätt att det möjliggör att den höga kvaliteten upprätthålls. Detsamma gäller kommunernas verksamhet. Det minskade antalet adoptioner medför svårigheter att 5 (42)

6 upprätthålla kompetens och kapacitet hos kommunerna som ska utreda och förbereda adoptionssökande. Frågan är om man ens ska kunna kräva det av varje enskild kommun. Även denna fråga kräver särskilda överväganden. De yrkesverksamma som möter adoptivfamiljerna behöver tillgång till aktuell kunskap om den speciella situation en adoption kan innebära och kunna erbjuda bra insatser för adopterade och deras familjer. Ett nationellt kunskapscenter skulle kunna samla och sprida adoptionskompetens till sociala, psykologiska och medicinska verksamheter för att dessa i sin tur ska kunna erbjuda bra insatser för adopterade och deras familjer. I Danmark arbetade under 2014 en utredning med uppdrag att göra en helhetsanalys med särskilt fokus på internationella adoptioner. Frågor som har behandlats är vilka länder Danmark ska samarbeta med, organiseringen av adoptionsförmedlingen, tillsyn, förberedelse och stöd till adoptivfamiljer m.m. Den danska utredningen kan tjäna som utgångspunkt för en svensk översyn. Enskild adoption Den eller de som vill adoptera ett barn från utlandet ska enligt huvudregeln anlita en auktoriserad adoptionsorganisation. Undantag kan göras i enstaka fall av adoption som avser släktingbarn eller där det annars finns särskilda skäl att adoptera utan förmedling av en organisation. MIA ska i sådana fall, innan barnet lämnar landet, pröva om förfarandet är godtagbart. I MIA:s prövning ingår att bedöma om särskilda skäl föreligger och om det kan befaras att förmedlingssättet inte är tillförlitligt. Samma krav på medgivande från socialnämnden och genomgången föräldrautbildning gäller vid dessa s.k. enskilda adoptioner som vid adoptioner förmedlade av adoptionsorganisationer. Vid enskilda adoptioner finns särskilda svårigheter att bedöma om en adoptionsplacering är till barnets bästa. Det gäller vid adoption av redan kända barn, ofta släktingbarn, som är bosatta i sitt hemland när frågan prövas av svenska myndigheter. En del av dessa barn lever i fungerande familjer i hemlandet. Frågan om en adoptionsplacering är till barnets bästa omfattas inte av socialnämndens prövning av sökandes lämplighet att ta emot barn för adoption. Frågan omfattas inte heller av MIA:s prövning. Det är därför angeläget att det i barnets hemland utreds om den planerade adoptionen är till barnets bästa. I länder som inte anslutit sig till 1993 års Haagkonvention kan det dock vara så att det inte finns något krav på att detta måste göras. I Modernare adoptionsregler (SOU 2009:61) finns förslag som syftar bl.a. till att stärka barnets rättigheter vid adoption. Bedömningen av om den tänkta 6 (42)

7 adoptionen av ett känt barn är till barnets bästa ska, enligt förslaget, göras av socialnämnden på ett tidigt stadium. MIA vill återigen understryka vikten av att utredningens förslag genomförs. Stöd till adoptivfamiljer Adopterade har rätt till stöd efter adoptionen. Att bli adopterad och att adoptera är påfrestande livserfarenheter och särskilt stöd kan behövas. Forskning visar att relativt små tidiga insatser kan stimulera en god utveckling och förebygga framtida problem. I Danmark är det numera obligatoriskt med rådgivning till adoptivfamiljer både före och efter adoptionen. Adoptivföräldrar i Sverige uppmuntras under föräldraförberedelsen att söka råd och stöd efter adoptionen men många kommuner har inte något adoptionskompetent stöd att erbjuda. Eftersom flertalet barn som adopteras i dag har särskilda behov på grund av sjukdomar, funktionsnedsättning och svår social bakgrund ökar behovet av stöd. Det kan vara stöd inom barnhälsovården och stöd i form av rådgivning och praktisk avlastning från socialtjänsten, medicinsk behandling i sjukvården och behandlingskontakter i barnpsykiatrin. Mot bakgrund av detta behövs ett generellt stöd som kan erbjudas alla adoptivfamiljer. Stöd till adopterade som söker sitt ursprung Det finns ett stort behov av stöd till adopterade som söker sitt ursprung. I MIA:s uppdrag ingår inte att ge adopterade individuellt stöd. MIA ger emellertid visst begänsat stöd till adopterade som söker sitt ursprung. Antal ärenden hos MIA under 2014 är lika stort som under 2013 drygt 60 då det skedde en 20-procentig ökning jämfört med året innan. Utöver information om var adoptionsdokumentation kan finnas i Sverige behöver de adopterade praktisk hjälp att fortsätta sökandet i ursprungslandet och stöd vid eventuell kontakt med biologisk familj. Stöd behövs också då adopterade eftersöks av biologiska familjer i ursprungslandet eller biologiska syskon som adopterats till andra familjer. Efterforskning är känslig verksamhet som kräver särskild kompetens. Enskilda adopterade som söker information om sin bakgrund utsätts för risk att bli vilseledda och utnyttjade känslomässigt men även ekonomiskt och politiskt. Samhället tar ett ansvar för att adoptionsförmedling sker på ett lagligt och organiserat sätt. Samhället bör också erbjuda stöd när adopterade och biologiska familjer försöker återfinna varandra och återknyta kontakt. I mars 2013 lämnade MIA ett förslag till Socialdepartementet om hur praktiskt stöd till adopterade som söker sitt ursprung kan organiseras. Det är, som MIA framför i förslaget, angeläget att samhället tar ett ansvar för dessa frågor. 7 (42)

8 2.2 Antal adopterade m.m. Cirka barn har kommit till Sverige genom internationell adoption sedan kom 345 barn till Sverige för adoption genom auktoriserade adoptionsorganisationer mot 341 under 2013 och 466 under Under och 1980-talen uppgick antalet internationella adoptioner till som högst per år. Under kom i genomsnitt 749 barn per år genom auktoriserade organisationer, men de senaste fem åren ( ) har antalet sjunkit till 469 barn i genomsnitt. Anlända barn genom auktoriserade adoptionsorganisationer år anlända barn år anlända barn totalt (42)

9 Nedanstående tabell och diagram visar antalet anlända barn genom adoptionsorganisationer samt könsfördelning Anlända barn genom auktoriserade adoptionsorganisationer samt könsfördelning år totalt flickor pojkar Anlända barn genom auktoriserade adoptionsorganisationer samt könsfördelning totalt flickor pojkar 9 (42)

10 Antalet anlända barn under genom respektive adoptionsorganisation Organisation Adoptionscentrum Adoptionsföreningen La Casa, ALC Barnen Framför Allt Adoptioner, BFA-A Barnens Vänner - interna tionell adoptionsförening, BV Familjeföreningen för interna tionell adoption, FFIA Summa Antalet anlända barn genom adoptionsorganisationer från de vanligaste adoptionsländerna Kina Taiwan Rep. Korea Sydafrika Colombia Thailand Kenya Tjeckien Polen Ungern Serbien Nigeria Ryssland Litauen (42)

11 Statistiska Centralbyrån har tagit fram uppgifter om antal utomnordiska barn i åldern 0-17 år (dvs. ej fyllda 18 år) som invandrat till Sverige med anknytning till adoptivförälder eller annan person sedan 2005 (MIA bildades 2005) och som senast ett år senare är adopterade. Uppgifter för 2013 och 2014 föreligger för närvarande inte. I statistiken ingår inte barn som adopterats när adoptivfamiljen var bosatt utomlands och som därefter invandrat tillsammans med sina adoptivföräldrar till Sverige och inte heller barn som i annat fall invandrat samtidigt som anknytningspersonen. Adopterade barn (0 17 år) enligt folkbokföringen invandringsår adopterade senast ett år senare (42)

12 Enskild adoption Nedanstående tabell visar antalet inkomna ärenden om prövning av om särskilda skäl att adoptera utan anlitande av en auktoriserad adoptionsorganisation föreligger och om förfarandet vid enskild adoption är godtagbart. En inte obetydlig del av MIA:s verksamhet består i att informera enskilda om förutsättningarna för enskild adoption, utan att detta leder till någon ansökan. MIA:s prövning av ärenden om enskild adoption år ärenden I ärenden om enskild adoption där barnets hemvistland är anslutet till 1993 års Haagkonvention ska konventionens bestämmelser följas. MIA är centralmyndighet enligt konventionen och förmedlar de handlingar som enligt konventionen ska lämnas till det andra landet. Nedanstående tabell visar antalet inkomna ärenden om förmedling av handlingar enligt Haagkonventionen till det andra landet. MIA:s förmedling av handlingar i ärenden om enskild adoption år ärenden (42)

13 Utfärdande av s.k. artikel 23-intyg En adoption som, enligt intyg av den behöriga myndigheten i den stat där adoptionen har ägt rum, har genomförts i enlighet med Haagkonventionen erkänns automatiskt i de övriga fördragsslutande staterna. MIA utfärdar dessa s.k. artikel 23-intyg när adoptionen har ägt rum i Sverige. Nedanstående tabell visar antalet inkomna ärenden om utfärdande av artikel 23- intyg. MIA:s utfärdande av artikel 23-intyg år ärenden Godkännande av utländska adoptionsbeslut Utländska adoptionsbeslut erkänns automatiskt i Sverige om den eller de sökande var medborgare i eller hade hemvist i den aktuella staten när beslutet meddelades. Om barnet var svensk medborgare eller hade hemvist i Sverige när beslutet meddelades krävs dock att adoptionsbeslutet godkänns av MIA för att det ska gälla i Sverige. Även i vissa andra fall kan MIA godkänna ett utländskt adoptionsbeslut. Nedanstående tabell visar antalet inkomna ärenden om godkännande av utländska adoptionsbeslut. MIA:s godkännande av utländska adoptionsbeslut år ärenden (42)

14 2.3 Auktorisationer under 2014 Auktoriserade adoptionsorganisationer Under 2014 har nedan angivna fem organisationer haft auktorisation att arbeta med internationell adoptionsförmedling i Sverige (beviljad av MIA för samtliga t.o.m. den 31 december 2015). Adoptionscentrum Adoptionsföreningen La Casa (ALC) Barnen Framför Allt - Adoptioner (BFA-A) Barnens Vänner - internationell adoptionsförening (BV) Familjeföreningen för internationell adoption (FFIA) Samtliga adoptionsorganisationer är ideella organisationer. Beviljade, återkallade och nekade auktorisationer avseende adoptionsförmedlingsarbete i ursprungsländer Organisationerna har varit beviljade auktorisation att arbeta med internationell adoptionsförmedling i sammanlagt 33 ursprungsländer, se tabell sid. 16. Samtliga 33 länder som samarbetat med de svenska adoptionsorganisationerna under år 2014 har anslutit sig till barnkonventionen. Vidare har 25 av dessa länder anslutit sig till 1993 års Haagkonvention. Dessa länder är Bolivia, Bulgarien, Colombia, Ecuador, Estland, Filippinerna, Indien, Kazakstan, Kenya, Kina, Lesotho, Litauen, Madagaskar, Makedonien, Montenegro, Panama, Polen, Serbien, Slovakien, Sri Lanka, Sydafrika, Thailand, Tjeckien, Ungern och Vietnam. De ursprungsländer som inte har anslutit sig till Haagkonventionen är Etiopien, Ghana, Kirgizistan, Nigeria, Republiken Korea, Ryssland, Taiwan och Zambia. Flera av dessa länder förbereder dock en anslutning till konventionen. Adoptionscentrum har under 2014 varit beviljad auktorisation att arbeta med internationell adoptionsförmedling i Bolivia, Bulgarien, Colombia, Ecuador, Estland, Filippinerna, Ghana, Kenya, Kina, Kirgizistan, Lesotho, Madagaskar, Makedonien (fr.o.m ), Montenegro, Panama, Republiken Korea (Sydkorea), Ryssland, Serbien, Sydafrika, Taiwan, Thailand, Ungern (fr.o.m ), Vietnam och Zambia (samtliga beviljade t.o.m. den 31 december 2015). 14 (42)

15 Adoptionscentrum har under 2014 också varit beviljad auktorisation att arbeta med internationell adoptionsförmedling i Etiopien och Indien. Adoptionscentrums ansökan under 2014 om förnyad auktorisation att arbeta med internationell adoptionsförmedling i Etiopien respektive Indien var vid verksamhetsårets utgång ännu under handläggning varför tidigare auktorisationsbeslut gäller i avvaktan på MIA:s beslut. Under 2014 ansökte Adoptionscentrum om auktorisation att arbeta med internationell adoptionsverksamhet i ett nytt land, Kosovo. Ansökan var vid verksamhetsårets utgång ännu under handläggning. Adoptionscentrum ansökte under 2013 om förnyad auktorisation att arbeta med internationell adoptionsförmedling i Nigeria. Ansökan avslogs då kraven för auktorisation enligt 6 a lagen (1997:192) om internationell adoptionsförmedling (LIA) inte var uppfyllda. För möjlighet att avveckla pågående adoptionsförmedlingsarbete i Nigeria beviljade MIA Adoptionscentrum auktorisation t.o.m. den 31 december 2014 för att slutföra de ärenden i vilka barnbesked med handlingar rörande ett specifikt barn lämnats senast den 30 april ALC har under 2014 varit beviljad auktorisation att arbeta med internationell adoptionsförmedling i Colombia (beviljad t.o.m. den 31 december 2015). BFA-A har under 2014 varit beviljad auktorisation att arbeta med internationell adoptionsförmedling i Bolivia, Bulgarien, Indien, Kenya, Litauen, Polen, Ryssland, Slovakien, Taiwan, Thailand, Tjeckien, Ungern och Vietnam (beviljade t.o.m. den 31 december 2015). BFA-A har under 2014 ansökt om och beviljats auktorisation att arbeta med internationell adoptionsförmedling i Sri Lanka för slutförande av ett från FFIA övertaget adoptionsförmedlingsärende (beviljad t.o.m. den 31 december 2015). BV har under 2014 varit beviljad auktorisation att arbeta med internationell adoptionsförmedling i Bulgarien, Kenya, Kina och Taiwan (beviljade t.o.m. den 31 december 2015). FFIA har i enlighet med sitt beslut i oktober 2013 avvecklat sin adoptionsförmedlingsverksamhet under Organisationen har under 2014 haft auktorisation att arbeta med internationell adoptionsförmedling i Bulgarien, Colombia, Indien, Kazakstan, Kenya, Kina, Sri Lanka, Thailand och Ungern t.o.m. den 31 december 2014 för att slutföra de pågående ärenden där ansökningshandlingar har sänts till respektive ursprungsland senast den 31 december (42)

16 De auktoriserade adoptionsorganisationerna har under år 2014 haft auktorisation för följande länder Land/Organisation Adoptions- ALC BFA-A BV FFIA centrum Bolivia x x Bulgarien x x x 5) x 6) Colombia x x x 6) Ecuador Estland Etiopien Filippinerna Ghana x x x x x Indien x x x 6) Kazakstan x 6) Kenya x x x x 6) Kina x x x 6) Kirgizistan Lesotho Litauen Madagaskar Makedonien x 1) Montenegro Nigeria x 2) Panama Polen Republiken Korea x x x x x x Ryssland x x Serbien Slovakien x Sri Lanka x 4) x 6) Sydafrika x Taiwan x x x Thailand x x x 6) Tjeckien Ungern x 3) x x 6) Vietnam x x Zambia x 1) Fr.o.m ) För slutförande av pågående ärenden 3) Fr.o.m ) För slutförande av ett från FFIA övertaget ärende 5) Fr.o.m ) För slutförande av pågående ärenden x x x x 16 (42)

17 2.4 Kostnadsutveckling och renodling av kostnader Adoptionskostnadernas utveckling för familjer som adopterat Familjernas adoptionskostnader består dels av de avgifter som betalas till sammanslutningen som ombesörjer adoptionsförmedlingen och dels kostnader därutöver för översättning, legalisering m.m. Familjernas adoptionskostnader består dessutom av kostnader för resa och uppehälle i samband med att barnet hämtas från sitt ursprungsland. Avgiften till sammanslutningen kan delas upp i två delar: en Sverigedel och en utlandsdel. Sverigedelen avser kostnader för sammanslutningens arbete i Sverige och utlandsdelen hänför sig till sammanslutningens kostnader i utlandet. Antalet anlända barn minskade med ca 27 % från 2012 till 2013 (jämfört med en minskning på ca 13 % från 2011 till 2012). Sett över en längre tidsperiod har det också skett en minskning av antalet anlända barn. Från 2005 till 2014 har antalet adoptioner minskat med ca 63 %. Handläggningstiden för respektive ärende har dock ökat bl.a. på grund av att det är en större andel barn med särskilda behov som är aktuella för internationell adoption samt att ursprungsländerna ställer allt högre krav på sökanden och adoptionsorganisationerna, bl.a. krav på fler rapporter och intyg. Färre antal adoptioner med en längre handläggningstid för varje ärende har lett till högre kostnader i Sverige. Även valutakursförändringar påverkar storleken på adoptionskostnaderna. Vid adoption av syskongrupper är avgifterna delvis annorlunda. En bidragande orsak till att kostnaderna i ursprungslandet har minskat mellan 2012 och 2013 är att färre adoptioner genomförts från bl.a. Colombia, Ryssland och Sydkorea, där utlandskostnaderna är relativt höga. När det gäller övriga kostnader som familjen betalar för är det främst översättnings- och legaliseringskostnaderna som har ökat i flera länder, delvis på grund av krav på fler intyg i samband med adoption av barn med kända särskilda behov. 17 (42)

18 Kostnadsutvecklingen för familjer som adopterat genom auktoriserad adoptionsorganisation redovisas i följande sammanställning Adoptionsorganisationernas avgifter för kostnader i tkr tkr tkr tkr tkr 1. Sverige Ursprungslandet Summa genomsnittlig avgift till organisationerna Övriga kostnader som familjen betalar för 3. Översättning, legaliseringar m.m. 4. Resa och uppehälle Summa genomsnittlig kostnad för familjen Källa: Landrapporter från de auktoriserade adoptionsorganisationerna. Uppgifterna bygger på samtliga adoptioner respektive år. Organisationerna har redovisat sina avgifter per land (p. 1 och 2) och beräknade övriga kostnader per land (p. 3 och 4). Genomsnittskostnaden är ett vägt medelvärde. 18 (42)

19 Adoptionskostnader för en familj (adoptionsavgifter och beräknade egna kostnader). Exempel på hur mycket en adoption från ett antal olika länder, utvalda bl.a. ur ett geografiskt perspektiv, kostar för en familj. Land Vistelsetid i landet** Ecuador ca 3 månader Etiopien ca 2-3 veckor Kenya* ca 8-12 månader Kina* ca 2-3 veckor Polen ca 0,5 vecka första resan 4-8 veckor andra resan Sydkorea ca 5 veckor (före augusti 2012 var den ca 1 vecka) Tjeckien ca 4 veckor Källa: Landrapporter från de auktoriserade adoptionsorganisationerna avseende uttagna avgifter för kostnader i Sverige och utlandet samt familjens egna kostnader * Under 2013 kom barn genom flera svenska adoptionsorganisationer och vi har därför räknat fram en genomsnittlig avgift Kenya Adoptionscentrum, BFA-A och BV Kina Adoptionscentrum, BV och FFIA ** Vistelsetiderna är uppskattade och varierar mellan familjer Det statliga adoptionsbidraget på kr har varit oförändrat sedan 2001 då bidragets andel av den genomsnittliga kostnaden var 36 %. För 2013 motsvarade det statliga bidraget 17,9 % av totalkostnaderna (jämfört med 18,6 % 2012). 19 (42)

20 Adoptionsorganisationernas renodling av kostnaderna för adoptionsverksamheten i ursprungslandet I samband med organisationernas ekonomiska rapportering och auktorisationsansökningar har MIA gått igenom organisationernas uppgifter om kostnader i utlandet. MIA har vidare löpande gått igenom information om kostnadsläget i de olika ursprungsländerna. Sedan 2007 finns en rapporteringsmall som organisationerna använder sig av när de rapporterar kostnader i utlandet. MIA fortsätter dialogen med organisationerna för att hitta vägar att få fram en så tydlig och enhetlig redovisning som möjligt. Det finns fortfarande vissa variationer mellan organisationerna och mellan olika ursprungsländer. Det är svårt att jämföra kostnaderna i ett land där flera organisationer är verksamma, eftersom organisationerna i vissa fall benämner samma kostnader olika. MIA har uppmanat organisationerna att samordna redovisningen och organisationerna kommer att samarbeta kring detta. Sydkorea, Serbien, Montenegro och Kina har varit föremål för tillsynsresor under året och för dessa länder har en djupare kostnadsutredning genomförts. Avslutningsvis kan här nämnas att MIA deltar i en expertgrupp för finansiella frågor inom ramen för Haagkonventionen. För närvarande tas modeller fram för att få information från adoptivfamiljer om vilka kostnader som de haft i samband med adoptionen. Redovisning av hur stöd/biståndsverksamheten hålls separerad från adoptionsverksamheten Enligt 6 a LIA får sådan annan verksamhet än internationell adoptionsförmedling som organisationerna bedriver inte äventyra förtroendet för adoptionsverksamheten. Det är oftast fråga om biståndsverksamhet eller allmän hjälpverksamhet, och sådan annan verksamhet ska hållas separerad från adoptionsverksamheten. I de årsredovisningar som organisationerna ger in till MIA ska resultaträkningen specificeras i en resultatredovisning uppdelad på verksamhetsgrenarna förmedlingsverksamhet, medlemsverksamhet och stöd/ biståndsverksamhet. Adoptionscentrum bedriver internationellt utvecklingsarbete (bistånd) i ett antal länder i samarbete med bl.a. Sida genom Forum Syd. Adoptionscentrum samarbetar också med barnrättsorganisationer i länderna. Adoptionscentrums kostnader för biståndet var ca 13,3 milj. kr Biståndsverksamheten finansieras, vid sidan av Sidabidrag, av insamlade medel (i huvudsak genom insamlingsstiftelsen Föräldralösa barn), gåvor och utdelning ur Humanfonden. Via lokalavdelningarna, som är egna juridiska personer, samlas också pengar in till mindre projekt. Adoptionscentrum erhöll under 2009, som medlemsorganisation i Forum Syd, status som programavtalsorganisation. För närvarande bedriver Adoptionscentrum ett program med Forum Syd för Målgruppen för åtgärderna är bl.a. barn utan föräldraomsorg och barn som är i riskzonen att överges. I programmet ingår också projekt som syftar till att 20 (42)

21 förbättra situationen för barn med hiv/aids och projekt i syfte att stärka kvinnor och barns rättigheter. Forum Syd kräver en så kallad egeninsats om 10 % av projektvolymen. Adoptionsföreningen La Casa, ALC, bedriver inte någon biståndsverksamhet. Barnen Framför Allt - Adoptioner, BFA-A bedriver biståndsverksamhet under namnet Barnen Framför Allt Bistånd, BFA-B, och även fadderbarnsverksamhet under namnet Barnen Framför Allt Fadder, BFA-F. Dessa verksamheter bedrivs utanför kansliet med ideella krafter och av separata grupper som hanterar detta inom styrelsen. Kostnaderna för bistånds- och fadderbarnsverksamheten var ca 2,2 milj. kr år Fadderbarnsverksamheten finansieras till största delen av fadderbarnsavgifter men även av donationer och insamlingar. Biståndsverksamheten finansieras främst av medlemsavgifter samt donationer och insamlingar. Biståndsprojekten är bl.a. inriktade mot hållbar utveckling, utbildning, integration och hälsa. Barnens Vänner - internationell adoptionsförening, BV. Årsstämman beslutade 2013 att styrelsen fick avsätta hela eller delar av medlemsavgiften till biståndsverksamhet. Biståndsverksamheten ska rikta sig mot projekt som arbetar för barns rätt till familj, att förbättra situationen för utsatta barn samt projekt som främjar barns hälsa och utbildning. Under 2014 påbörjade BV ett treårigt projekt som ska ge tre barn möjligheten till utbildning. Biståndsverksamheten finansieras främst av gåvor och bidrag men även i viss mån av medlemsavgifter i enlighet med ett beslut av årsstämman Familjeföreningen för internationell adoption, FFIA, avvecklade sin adoptionsverksamhet under FFIA har dock för avsikt att fortsätta bedriva biståndsverksamhet. Projekten är inriktade mot vård av barn som har en sjukdom eller funktionsnedsättning samt stärkande av barns och kvinnors rättigheter. FFIA:s kostnader för biståndet var ca kr Projekten finansierades främst av gåvor och insamlade medel. Administrationen av biståndet finansierades av medlemsavgifterna. MIA ser löpande över biståndsprojektens relation till förmedlingsverksamheten och att adoptionsorganisationerna håller verksamheterna ekonomiskt och personellt åtskilda så långt detta är möjligt. 21 (42)

22 2.5 Statsbidrag till de auktoriserade adoptionsorganisationerna och riksorganisationer för adopterade Enligt MIA:s regleringsbrev för år 2014 fick MIA betala ut statsbidrag om högst kr till de auktoriserade adoptionsorganisationerna och riksorganisationer för adopterade. MIA har fördelat statsbidraget till de auktoriserade adoptionsorganisationerna och till riksorganisationer för adopterade enligt den reglering som följer av förordningen (2008:1239) om statsbidrag till auktoriserade adoptionssammanslutningar och till riksorganisationer för adopterade (statsbidragsförordningen). För år 2014 har det inneburit att hälften av statsbidraget som avsatts till de auktoriserade adoptionsorganisationerna har fördelats med lika stort belopp till varje organisation och den andra hälften har fördelats efter genomsnittligt antal förmedlade adoptioner under de två senaste kalenderåren, dock har ingen adoptionsorganisation fått mer än kr i statsbidrag per genomsnittligt antal förmedlade adoptioner under en tvåårsperiod. Statsbidrag till de auktoriserade adoptionsorganisationerna har fördelats enligt följande: Utbetalda Antal adoptioner Statsbidrag per statsbidrag, i genomsnitt förmedlad adoption, kr kr Adoptionscentrum Adoptionsföreningen La Casa Barnen Framför Allt Adoptioner Barnens vänner - interna tionell adoptionsförening Familjeföreningen för internationell adoption Summa (42)

23 I fråga om riksorganisationer för adopterade har MIA för 2014 i enlighet med statsbidragsförordningen beslutat ge ett verksamhetsstöd till de organisationer som uppfyllde vissa kriterier. Två organisationer ansökte om bidrag och dessa organisationer beviljades ett stöd om kr vardera, nämligen Adopterade Koreaners Förening (AKF) och Organisationen för vuxna Adopterade och Fosterbarn (AFO). December månads utbetalning om 215 tkr till adoptionsorganisationerna har kommit att utbetalas efter årsskiftet 2014/15. Det innebär att MIA endast betalat ut totalt tkr i statsbidrag. 2.6 Tillsyn över de auktoriserade adoptionsorganisationerna Tillsynen under 2014 MIA har utarbetat och följt en tillsynsplan för Planen omfattar vissa årligen återkommande aktiviteter som granskning av årsredovisning, verksamhetsberättelse och olika rapporter från de auktoriserade adoptionsorganisationerna. Vidare omfattas utredning, bevakning och uppföljning av olika förhållanden rörande organisationernas adoptionsförmedlingsarbete samt uppföljning av omständigheter som uppmärksammats i samband med auktorisation och tillsyn. Aktuella frågeställningar under året har bl.a. varit avvecklingen av FFIA:s förmedlingsverksamhet, utvecklingen i vissa ursprungsländer samt organisationernas medverkan i matchningsförfarandet. Planen omfattar också utredning av och tillsynsresor till prioriterade länder. Under året har MIA haft fortlöpande kontakt med adoptionsorganisationerna och granskat styrelseprotokoll och andra handlingar som de kommit in med. Genom möten och erfarenhetsutbyten med organisationerna har MIA medverkat till diskussion mellan organisationerna i adoptionsfrågor. MIA anordnade i maj en organisationsträff och en utbildningsdag för organisationerna. MIA har dessutom haft möten med organisationerna för tillsyn och diskussion beträffande det löpande arbetet och de ekonomiska rapporterna som lämnats till MIA. Under hösten hölls särskilda möten med representanter för samtliga organisationers styrelser för att få deras syn på utvecklingen av den internationella adoptionsverksamheten, hur de anpassar sina respektive organisationer till de förändrade förhållandena och hur de ser på framtiden. Klagomål Enskilda personer huvudsakligen sökanden har tagit kontakt med MIA per telefon och diskuterat olika frågor angående organisationernas handläggning av ärenden. Detta har i vissa fall lett till att MIA kontaktat den berörda organisationen i frågan. Vidare har ett tiotal skriftliga klagomål inkommit till MIA under året. Ett antal av dessa har rört kritik beträf- 23 (42)

24 fande information, kommunikation och bemötande och kritiken avseende en organisation har föranlett MIA att, med den organisationen, ha ett särskilt möte angående dessa frågor. Organisationen ser över sina rutiner och MIA kommer att följa upp arbetet i ett nytt möte med organisationen. Vidare har det framförts kritik angående frågor om förmedling av adoptionsansökningar från samkönade par. I det fall ett samkönat par anmäler sig som sökande hos en adoptionsorganisation kan MIA bevaka deras ärende så att ingen särbehandling av dem som sökande sker. Samtliga ärenden var vid verksamhetsårets utgång inte avslutade. I de ärenden som avslutats under året har inga förelägganden att avhjälpa brister i förmedlingsverksamheten utfärdats av MIA. Föräldraenkät 2013 Som en del av tillsynen över de auktoriserade adoptionsorganisationerna skickar MIA en enkät till alla som adopterat barn genom adoptionsorganisationerna. Under 2013 kom sammanlagt 242 svar in vilket innebär en svarsfrekvens om 73 procent. Syftet med enkäten är att få information direkt från familjerna om hur organisationernas förmedlingsarbete fungerat. I enkäterna ingår frågor om bl.a. föräldrautbildningen, adoptionsorganisationernas bemötande, arbete, information och förhållandena kring överlämnande av barnet. MIA tar upp resultatet av enkäten i diskussioner med organisationerna. Sammanställningen av svaren ger adoptionsorganisationerna en bild av hur deras arbete uppfattas och underlag för förbättringar i verksamheten. Många familjer anser att föräldrautbildningen är alltför probleminriktad och flera anser att kompetensen hos utbildarna är bristfällig. Vidare anser flera att utbildningen kommer alldeles för tidigt i adoptionsprocessen; det kan ta upp till fem år innan adoptionen blir aktuell. Det som uppges som mest positivt med utbildningen är att få träffa andra i samma situation. MIA kommunicerar utfallet i denna del med Socialstyrelsen. I enkäten 2012 fick adoptionsorganisationernas information inför val av land, sammanställning av ansökan och om kostnader höga betyg; procent av adoptanterna angav att informationen var tillräcklig eller mycket bra. Familjerna är i 2013 års enkät lika nöjda med informationen inför val av land och inför resan, men anser att informationen om sammanställning av ansökan i många fall är bristfällig, inaktuell och rörig vilket lett till flera kompletteringar, onödiga kontakter med organisationen och osäkerhet för familjen. Flera adoptanter önskar bättre manualer, checklistor eller att organisationerna ska använda mer moderna verktyg. Många familjer anger att de har fått mer korrekt information om adoptionsprocessen genom sociala medier, t.ex. bloggar, och från familjer som adopterat från landet. Också informationen om kostnader har försämrats. Många familjer har angett att det tillkommit kostnader i landet, t.ex. för läkarintyg, översättningar, boende och resor. I enkäten 2012 angav nära en femtedel att informationen om barnet i barnbeskedet inte stämde vilket MIA fann bekymmersamt. Enligt årets enkätundersökning har det skett en förbättring. Att informationen stämmer är viktigt för att adoptivföräldrarna ska kunna vara 24 (42)

25 väl förberedda. Eftersom majoriteten av barnen har kända särskilda behov kan kontakter med hälso- och sjukvård och andra rådgivande instanser behöva tas innan resan. Också problemen under vistelsen i utlandet har minskat. Det som nämns är problem med pass, visum och uppskjutet domstolsbeslut som i de flesta fall har kunnat lösas med hjälp av organisationen i Sverige eller med dess medarbetare i landet. De flesta adoptanter är också mycket nöjda med organisationens bemötande. MIA har i kontakten med ursprungsländerna och adoptionsorganisationerna framfört hur viktigt det är att barnen får lära känna sina adoptivföräldrar i sin egen takt istället för att som nu är vanligt följa med sina nya föräldrar vid första mötet. De familjer som tog emot barnet enskilt och fick besöka barnhemmet eller familjehemmet är mest nöjda med adoptionen. Organisationernas arbete i ursprungsländerna MIA har under året skaffat sig insyn i adoptionsverksamheten i barnens ursprungsländer genom att genomföra tillsynsresor till Sydkorea, Serbien, Montenegro och Kina. Under tillsynsresorna besöker MIA bl.a. svenska ambassaden, adoptionsmyndigheten i landet, lokala sociala myndigheter, domstol, institutioner för barn samt barnrättsorganisationer som arbetar med att stötta socialt utsatta familjer. Över varje tillsynsresa har upprättats en rapport med en redogörelse för situationen i landet och med reflektioner kring förutsättningarna för internationella adoptioner, utbyta information med andra mottagarländer i samband med internationella möten och vid informella kontakter. MIA deltog i ett möte i Köpenhamn med de nordiska adoptionsmyndigheterna och i två europeiska pilotgruppsmöten i Bryssel och Oslo samt i EurAdopts möte i Stockholm, ta emot delegationer bl.a. av adoptionsmyndigheter och företrädare för institutioner för barn från ursprungsländer när dessa besöker Sverige. MIA har under året tagit emot besök från Bulgarien, Japan, Kenya, Kina, Lesotho, Nigeria, Norge, Sydkorea och Vietnam, föra kontinuerliga samtal med adoptionsorganisationerna, samråda med MIA:s insynsråd. Dessutom inhämtar MIA information om länderna i form av rapporter från UD och olika internationella FN-organ samt organisationer, från International Social Service/International Reference Centre for the Rights of Children Deprived of their Family (ISS/IRC). 25 (42)

26 MIA har upprättat tillsynsrapporter beträffande adoptionsorganisationernas respektive verksamhet Förhållanden att följa upp har förts vidare till 2015 års tillsynsplan. Det har inte framkommit något som medför att det finns skäl att anta att någon av organisationerna inte uppfyller förutsättningarna för auktorisation enligt lagen om internationell adoptionsförmedling. 2.7 MIA:s informationsverksamhet MIA har under året bedrivit sin informationsverksamhet genom hemsidan och genom tryckt material. Vidare har MIA arrangerat kurser och seminarier samt medverkat i arrangemang som ordnats av andra aktörer. MIA har också haft en utbildningsdag för adoptionsorganisationerna. Myndighetens informationsblad på webben, MIA Info, har kommit ut med två nummer. MIA Info beskriver myndighetens egen verksamhet, det internationella adoptionssamarbetet, situationen i ursprungsländerna, aktuell forskning och kunskapsutveckling m.m. Informationsbladet vänder sig främst till yrkesverksamma på adoptionsområdet. De broschyrer som riktar sig till barnhälsovården och förskolan som tagits fram av MIA är mycket efterfrågade och har fått tryckas i flera upplagor. Planer finns på att även ta fram en broschyr som riktar sig till skolan eftersom efterfrågan är stor. MIA har genomfört adoptionsutbildningar i olika delar av landet för socialsekreterare, förskolepedagoger, barnhälsovårdspersonal och andra yrkesgrupper som möter adopterade i sitt arbete. MIA har fortsatt insamlandet av information om hur man kan söka sitt ursprung i olika ursprungsländer. 2.8 Samråd med myndigheter och de adopterades organisationer m.fl. MIA har deltagit i Socialstyrelsens arbete med att revidera föräldrautbildningsmaterialet och handboken för socialtjänstens handläggning vid adoption samt framtagande av utbildningsmaterial för en frivillig uppföljande utbildning liksom en kommunikations- och implementeringsplan. Under verksamhetsåret har MIA haft kontinuerlig kontakt med Resurscenter för adopterade och deras familjer i Stockholms Stad för att utbyta information och genomföra gemensamma utbildningsinsatser. MIA har haft möte med adopterades organisationer och bl.a. fått information om deras verksamhet och synpunkter rörande bilaterala avtal. 26 (42)

27 2.9 Regeringsuppdrag om bilaterala avtal Regeringen beslutade den 28 augusti 2014 att ge MIA i uppdrag att analysera fördelar och nackdelar för Sveriges vidkommande med att ingå bilaterala avtal med ursprungsländer om internationella adoptioner. Analysen ska innefatta administrativa, organisatoriska, juridiska, ekonomiska och diplomatiska konsekvenser samt en bedömning av eventuella konsekvenser för funktionaliteten av 1993 års Haagkonvention om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner för såväl svenskt som internationellt vidkommande. Både ursprungsländer som är anslutna till 1993 års Haagkonvention och länder som inte anslutit sig ska innefattas. En grundlig belysning av konsekvenserna för barnet ska göras där även överensstämmelsen med syftet och principerna i FN:s barnkonvention och 1993 års Haagkonvention ingår. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 mars MIA har fr.o.m. den 29 september 2014 anställt en person för att på halvtid leda arbetet med att genomföra regeringsuppdraget, och ytterligare en av MIA:s medarbetare har under hösten arbetat halvtid med uppdraget. 3 Kompetensförsörjning Målet för MIA:s kompetensförsörjning är att trygga MIA:s behov av kompetent personal för framtiden samt att de anställda ska ha god kännedom om utvecklingen inom sitt verksamhetsområde och ha möjlighet till adekvat fortbildning av betydelse för verksamheten och den enskilde. Personalen erbjuds fortbildning för att hålla sig à jour med utvecklingen inom adoptionsområdet samt övriga frågor av betydelse för MIA:s verksamhet. Deltagande i MIA:s internationella resor och i olika konferenser utgör en god möjlighet till kompetensutveckling vad gäller internationellt samarbete, adoptionsverksamhet och MIA:s roll i sammanhanget. Personalen ska vidare ha sådan utbildning som krävs för att använda den tekniska utrustning som behövs i det dagliga arbetet liksom goda språkkunskaper. MIA följer forskningen på adoptionsområdet. Det är en förutsättning för ett väl genomfört arbete att personalen har en humanistisk och demokratisk grundsyn samt att värdegrundsfrågor diskuteras. 27 (42)

28 Uppnådda mål och vidtagna åtgärder för kompetensförsörjningen 2014 MIA:s bedömning är att de vidtagna åtgärderna sammantaget har bidragit till att verksamhetens mål uppfylls. Vid årsskiftet 2014/15 hade MIA 13 anställda, samtliga kvinnor. Två av de anställda är födda utanför Sverige. Medelåldern för de anställda vid MIA var 51 år i slutet av Den kompetens personalen har är adekvat för att fullgöra MIA:s uppgifter som tillsynsmyndighet m.m. MIA har anlitat Statens Servicecenter för tjänster och rådgivning inom ekonomi- och löneadministration samt systemstöd och upprättande av bokslut. Nytt system för elektronisk leverantörsfakturahantering infördes under året. MIA har under året lämnat ett bidrag om kr till ISS/IRC. Genom att på detta sätt bidra till ISS/IRC:s verksamhet får MIA tillgång till ISS/IRC:s information, vilket är av mycket stort värde för MIA:s möjligheter att göra kvalificerade omvärldsanalyser på adoptionsområdet. Till följd av att MIA på detta sätt får tillgång till ISS/IRC:s information sparas mycket arbete som MIA:s personal annars själv skulle ha behövt utföra. MIA ingår i Tillsynsforums nätverk för statliga myndigheter och länsstyrelser med tillsynsuppgifter. MIA:s kompetensutveckling under året har bestått i deltagande i nationella och internationella konferenser och seminarier angående barn- och adoptionsfrågor, sociala frågor och tillsynsfrågor m.m. samt deltagande i utrikes resor till barnens ursprungsländer. De anställda har deltagit vid möten i Sverige med företrädare för olika utländska myndigheter. Kompetensförsörjningen De mål som angivits ovan gäller även för MIA ser det som angeläget att vid nyanställningar fortsätta att verka för att anställa yngre, välutbildade personer för att kunna säkerställa erfarenhetsöverföring samt att en hög kompetens bibehålls inom myndigheten på lång sikt. MIA kommer också att sträva efter att åstadkomma en jämnare könsfördelning. Kompetensutvecklingen av den personal som nu är anställd vid myndigheten kommer att ha samma inriktning som tidigare. Den ska bedrivas på sådant sätt att de anställdas kunskaper inom för MIA relevanta områden fördjupas. Sjukfrånvaron vid myndigheten m.m. Arbetsbelastningen inom myndigheten är hög. MIA har bekostat vaccination mot influensa. Lunchen har vidare varit förlängd med 30 minuter varje dag för att de anställda ska kunna ta en promenad m.m. MIA har också erbjudit bidrag med kr/person till personalen för kostnader för motion och friskvård, vilket de flesta har utnyttjat. En ergonom har gått igenom samtliga arbetsplatser. Sjukfrånvaron vid myndigheten har under 2014 varit 4,59 procent. 28 (42)

29 4 Sammanställning av MIA:s kostnader och intäkter uppdelade på verksamhet MIA:s verksamhet finansieras i allt väsentligt av anslagsmedel. Verksamhet Intäkter av Kostnader, tkr 2014 Enskild adoption Avsnitt 2.2 Kostnader, tkr 2013 Kostnader, tkr 2012 Anslag Godkännande av utländska adoptionsbeslut samt utfärdande av Haagintyg Avsnitt 2.2 Auktorisation och tillsyn Avsnitt 2.3 och 2.6 Statsbidrag Avsnitt 2.5 Anslag Anslag ) ) Anslag ) Informationsverksamhet Avsnitt 2.7 och 2.8 Anslag Avgifter Summa ) ) Adopterades ursprung Avsnitt 2.1 och 2.7 Ledning/ Gemensam administration Anslag ) Anslag Finansiella intäkter m.m. Summa Summa anslag Uppdrag rörande bilaterala avtal om internationella adoptioner Bidrag Totalt ) Flertalet s.k. utlandsauktorisationer har prövats. Flera utlandsresor. 2 ) Som framgår av årsredovisningen innebär förändringen av den internationella adoptionsverksamheten ett ökat arbete för MIA med framförallt auktorisation och tillsyn. 3 ) December månads utbetalning om 215 tkr har kommit att utbetalas efter årsskiftet 2014/15. 4 ) Omfattande arbete med framtagande av MIA:s nya hemsida och en broschyr för förskolepersonal. Många utbildningstillfällen. 5 ) Färre utbildningstillfällen pga tidskrävande auktorisations- och tillsynsarbete. 6 ) Omfattande arbete med framtagande av underlag för skrivelse till regeringen (inlämnad 2013) angående stöd till adopterade som söker sitt ursprung. Framtagande av nytt avsnitt om ursprung på MIA:s hemsida. 29 (42)

30 FINANSIELL REDOVISNING Resultaträkning (tkr) Not Verksamhetens intäkter Intäkter av anslag Intäkter av avgifter och andra ersättningar Intäkter av bidrag Finansiella intäkter Summa Verksamhetens kostnader Kostnader för personal Kostnader för lokaler Övriga driftkostnader Finansiella kostnader Avskrivningar och nedskrivningar Summa Verksamhetsutfall 0 0 Transfereringar Medel som erhållits från statens budget för finansiering av bidrag Lämnade bidrag Saldo 0 0 Årets kapitalförändring (42)

Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA Årsredovisning 2013-12-31 RESULTATREDOVISNING. Årsredovisning 2013 1 (44)

Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA Årsredovisning 2013-12-31 RESULTATREDOVISNING. Årsredovisning 2013 1 (44) Årsredovisning 2013 1 (44) 2 (44) Innehåll Sid. Resultatredovisning 4 1. Verksamhet 4 1.1. Myndighetens bedömning av verksamheten - problemanalys 4 1.2 Antal adopterade m.m. 9 1.3 Beviljade, återkallade

Läs mer

MFoF:s tillsynsrapport 2017

MFoF:s tillsynsrapport 2017 den 2 maj 2018 dnr 3.3.6:124/17 dnr 3.3.6:125/17 dnr 3.3.6:126/17 MFoF:s tillsynsrapport 2017 Organisationer som omfattas av tillsynen Adoptionscentrum Barnen Framför Allt - Adoptioner (BFA-A) Barnens

Läs mer

Adopterades rätt till sitt ursprung

Adopterades rätt till sitt ursprung 2012-05-16 Adopterades rätt till sitt ursprung Sammanfattning Undertecknande organisationer anser att adopterade har rätt att få så mycket information som möjligt om sin bakgrund och sitt ursprung och

Läs mer

BARNENS VÄNNER INTERNATIONELL ADOPTIONSFÖRENING

BARNENS VÄNNER INTERNATIONELL ADOPTIONSFÖRENING BARNENS VÄNNER INTERNATIONELL ADOPTIONSFÖRENING Välkommen till Barnens Vänner Vi arbetar med att finna föräldrar till barn genom internationell adoption. Vi är en mindre förening med stort hjärta som har

Läs mer

KOSTNADER OCH FORMER FÖR BETALNING

KOSTNADER OCH FORMER FÖR BETALNING KOSTNADER OCH FORMER FÖR BETALNING Allmänt Kostnaden för att adoptera ett barn varierar beroende på vilket land barnet kommer från. I varje sammanhang försöker vi minimera de kostnader som går att minimera,

Läs mer

Riktlinjer för adoptionsorganisationers utvecklingssamarbete

Riktlinjer för adoptionsorganisationers utvecklingssamarbete 2007-12-18 Diarienummer: 2006-000076 Er ref: Riktlinjer för adoptionsorganisationers utvecklingssamarbete Med anledning av de lagändringar som infördes den 1 januari 2005 avseende internationella adoptionsfrågor

Läs mer

Så går det till att adoptera

Så går det till att adoptera Så går det till att adoptera Så går det till att adoptera Inledning Före adoptionen Varje adoption ska vara till barnets bästa... 3 Vem får adoptera?... 3 Föräldrautbildning... 4 Medgivandeutredning...

Läs mer

Adoptioner. www.scb.se

Adoptioner. www.scb.se Adoptioner Vid utgången av 2010 var 74 614 kvinnor och 64 631 män adopterade. De flesta, 6 av 10, är födda i Sverige men åtta av tio adopterade som är födda efter 1970 är född utomlands. Under 2010 adopterades

Läs mer

Årsredovisning Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd

Årsredovisning Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd Årsredovisning 2017 Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd 2 Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd Årsredovisning 2017 Förord Sedan september 2015 fram till juni 2017 har myndigheten

Läs mer

Bakgrund till och konsekvenser av en uppsägning av avtalet med Vietnam om adoptioner

Bakgrund till och konsekvenser av en uppsägning av avtalet med Vietnam om adoptioner PM 2008-10-21 S2008/5018/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Bakgrund till och konsekvenser av en uppsägning av avtalet med Vietnam om adoptioner Avtalet Avtalet mellan Sverige och Vietnam

Läs mer

Årsredovisning Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd

Årsredovisning Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd Årsredovisning 2016 Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd Årsredovisning 2016 Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF Citera gärna skriften, men ange källan. Årsredovisningen

Läs mer

Migrationsverkets handläggning och utfärdande av intyg enligt den s.k. Haagkonventionen 1

Migrationsverkets handläggning och utfärdande av intyg enligt den s.k. Haagkonventionen 1 BFD12 080926 1 (7) Rättslig styrning 2014-04-14 RCI 11/2014 Rättsligt ställningstagande angående Migrationsverkets handläggning och utfärdande av intyg enligt den s.k. Haagkonventionen 1 1. Sammanfattning

Läs mer

Folkmängd i Skellefteå. - efter utländsk bakgrund

Folkmängd i Skellefteå. - efter utländsk bakgrund Folkmängd i Skellefteå - efter utländsk bakgrund Beskrivning av statistiken - Bild 1 Födelseland Födelseland anger det land där personen är född. Födelselandets benämning hänförs till förhållandena vid

Läs mer

Adoptionsbidrag. Vägledning 2002:12 Version 4

Adoptionsbidrag. Vägledning 2002:12 Version 4 Adoptionsbidrag Vägledning 2002:12 Version 4 En vägledning är i första hand ett stöd för Försäkringskassans medarbetare vid ärendehandläggning och utbildning. En vägledning innehåller en samlad information

Läs mer

KINA. Det började Organisation och förändringar i Kina

KINA. Det började Organisation och förändringar i Kina KINA Det började 1990 Under 1980-talet hörde man inte talas om adoptioner från Kina. Den som ville adoptera ett barn därifrån fick försöka på privata vägar och inte ens då var det möjligt att adoptera

Läs mer

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM INTRESSEPOLITISKT PROGRAM Antaget av Adoptionscentrums Förbundsmöte 2011-05-15 Innehåll INTRESSEPOLITISKT PROGRAM... 2 Inledning... 2 Våra viktigaste krav:... 2 Detta är Adoptionscentrum... 3 Barnhem är

Läs mer

Förordning (2005:1089) om statsbidrag för kvinnors organisering

Förordning (2005:1089) om statsbidrag för kvinnors organisering Förordning (2005:1089) om statsbidrag för kvinnors organisering Svensk författningssamling 2005:1089 t.o.m. SFS 2017:938 SFS nr: 2005:1089 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 2005-12-08

Läs mer

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum.

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Avtal AVTAL om förmedling av adoption mellan er och Adoptionscentrum Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Box 11139, 161 11 Bromma, Sverige. Ekbacksvägen 22, 4

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag Barnrätt i praktiken (BIP)

Redovisning av regeringsuppdrag Barnrätt i praktiken (BIP) Redovisning av regeringsuppdrag 1(8) Dnr 4.2.2:1168/17 Åsa Hjertström asa.hjertstrom@mfof.se Regeringskansliet Socialdepartementet Kerstin Sahlgren kerstin.sahlgren@mfof.se Redovisning av regeringsuppdrag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för kvinnors organisering; SFS 2005:1089 Utkom från trycket den 16 december 2005 utfärdad den 8 december 2005. Regeringen föreskriver 1 följande. Statsbidragets

Läs mer

1 BULGARIEN INTRODUKTION

1 BULGARIEN INTRODUKTION 1 BULGARIEN INTRODUKTION ANSÖKAN Ni är intresserade av att adoptera från Bulgarien och vi vill därför berätta mer om vad detta innebär. Alla internationella adoptioner förmedlas via den statliga centralmyndigheten

Läs mer

Socialtjänstlag (2001:453)

Socialtjänstlag (2001:453) Socialtjänstlag (2001:453) 5 kap. Särskilda bestämmelser för olika grupper Barn och unga 1 Socialnämnden ska - verka för att barn och ungdom växer upp under trygga och goda förhållanden, - i nära samarbete

Läs mer

Årsredovisning för Adoptionscentrum

Årsredovisning för Adoptionscentrum Årsredovisning för Adoptionscentrum ORGANISATIONSNUMMER 802004-7737 Styrelsen och förbundsdirektören avger härmed årsredovisning för verksamhetsåret 2012. I stället för den ordinarie ledamoten Birgitta

Läs mer

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum.

Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Avtal AVTAL om förmedling av adoption mellan er och Adoptionscentrum Sista bladet i avtalet ska undertecknas och returneras till Adoptionscentrum. Box 11139, 161 11 Bromma, Sverige. Ekbacksvägen 22, 4

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens författningssamling

Centrala studiestödsnämndens författningssamling Centrala studiestödsnämndens författningssamling ISSN 0347-3066 Föreskrifter om ändring i Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2001:1) om beviljning av studiemedel; CSNFS 2010:1

Läs mer

Yttrande över Modernare adoptionsregler (SOU 2009:61)

Yttrande över Modernare adoptionsregler (SOU 2009:61) 2010-06-01 Till Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Modernare adoptionsregler (SOU 2009:61) Det är positivt att adoptionslagstiftningen reformeras och att barnets rätt tydligt framhävs.

Läs mer

Stadgar för Adoptionscentrum

Stadgar för Adoptionscentrum Stadgar för Adoptionscentrum 1 Syften och mål Förbundet Adoptionscentrum är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation vars syften och mål är att förmedla internationella adoptioner,

Läs mer

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Linköpings Kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2009:09 Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Vid årsskiftet 2008 uppgick befolkningen i Linköping till 141 863 personer. Av dessa var 17 156 utrikes

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Inledning Allmänt om BFA och omvärlden Barnen Framför Allt- Adoptioner (BFA) är en ideell förening som bildades 1979 och har sedan 1980 auktorisation att förmedla internationella

Läs mer

Statens ansvar för de adopterade

Statens ansvar för de adopterade 2007-04-22 Regeringen Socialdepartementet 105 35 Stockholm Statens ansvar för de adopterade De sex undertecknande organisationerna, som representerar en stor del av adoptionssverige, föreslår att Regeringen

Läs mer

OCH FRAMTIDSVISION FÖR ADOPTIONSCENTRUM

OCH FRAMTIDSVISION FÖR ADOPTIONSCENTRUM Diskussionsunderlag VERKSAMHETSPLAN 2015 OCH FRAMTIDSVISION FÖR ADOPTIONSCENTRUM 1 (9) SYFTE Verksamhetsplan och Vision för Adoptionscentrums verksamheter skall ge vägledning för de långsiktiga besluten,

Läs mer

Regeringens proposition 2003/04:131

Regeringens proposition 2003/04:131 Regeringens proposition 2003/04:131 Internationella adoptionsfrågor Prop. 2003/04:131 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 april 2004 Göran Persson Berit Andnor (Socialdepartementet)

Läs mer

Internationella adoptioner. Nya krav på blivande adoptivföräldrar

Internationella adoptioner. Nya krav på blivande adoptivföräldrar Internationella adoptioner Nya krav på blivande adoptivföräldrar Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten.

Läs mer

Adoption. Handbok för socialtjänstens handläggning av internationella och nationella adoptioner

Adoption. Handbok för socialtjänstens handläggning av internationella och nationella adoptioner Handbok för socialtjänstens handläggning av internationella och nationella adoptioner Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Utrikes födda i Linköping

Utrikes födda i Linköping Linköpings Kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo Utrikes födda i Linköpings kommun 2006:09 Antalet utrikes födda i Linköpings kommun har kontinuerligt ökat och uppgick år 2005 till 10,2 procent

Läs mer

Elektriska Installatörsorganisationen. YH-utbildning. Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO

Elektriska Installatörsorganisationen. YH-utbildning. Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen YH-utbildning Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen Sida 2 av 8 Yrkeshögskoleutbildning Yrkeshögskolan är

Läs mer

6 Auktorisation och tillsyn

6 Auktorisation och tillsyn 6 Auktorisation och tillsyn Utredningens bedömning: Höga krav måste ställas på en sammanslutning som bedriver internationell adoptionsförmedling och på de länder och förmedlingskontakter, med vilka Sverige

Läs mer

Förhandsvisning webblankett

Förhandsvisning webblankett Dokumentbeteckning 2015-10-27 1(20) Regler och behörighet Statsbidrag Förhandsvisning webblankett Välkommen att ansöka om statsbidrag för 2016 och 2017 till kvinno- och tjejjourer. Ansökan ska ha kommit

Läs mer

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 2004-10-27 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 6 Uppdrag från

Läs mer

Årsredovisning 2015. Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd. (tidigare Myndigheten för internationella adoptionsfrågor)

Årsredovisning 2015. Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd. (tidigare Myndigheten för internationella adoptionsfrågor) Årsredovisning 2015 Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (tidigare Myndigheten för internationella adoptionsfrågor) Illustration: Maja Modén Innehåll Sid. FÖRORD 4 1 UPPDRAGET 5 2 VERKSAMHET

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Revisorsnämnden. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2004 för Revisorsnämnden.

Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Revisorsnämnden. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2004 för Revisorsnämnden. Regeringsbeslut 15 REGERINGEN 2003-12-18 Ju2003/10256 Justitiedepartementet Revisorsnämnden Box 24014 104 50 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Revisorsnämnden Riksdagen har beslutat

Läs mer

Föreningen Barnen Framför Allt Adoptioner

Föreningen Barnen Framför Allt Adoptioner Sida 1 av 19 Föreningen Framför Allt Adoptioner Framför Allt bildades i mitten av 1970-talet som en biståndsförening. Initiativtagarna var några familjer som på privat väg adopterat från Indien och på

Läs mer

RP 214/1995 rd. Lag. om ändring av adoptionslagen

RP 214/1995 rd. Lag. om ändring av adoptionslagen RSv 6996 rd - RP 24/995 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till lag om ändring av adoptionslagen Till 995 års riksdag har överlämnats regeringens proposition nr 24/995 rd med förlag

Läs mer

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet R 6634/2000 2000-09-14 Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 juni 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Uppehållstillstånd

Läs mer

Meddelandeblad. Modernare adoptionsregler. Nytt kapitel 4 i föräldrabalken. Adoption av ett barn. Barnets bästa. Nr 4/2018 September 2018

Meddelandeblad. Modernare adoptionsregler. Nytt kapitel 4 i föräldrabalken. Adoption av ett barn. Barnets bästa. Nr 4/2018 September 2018 Meddelandeblad Mottagare: Socialnämnder, handläggare och socialchefer inom socialtjänsten Nr 4/2018 September 2018 Modernare adoptionsregler Den 1 september 2018 trädde nya och modernare adoptionsregler

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer

Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer Utvecklingsavdelningen 2015-02-04 Dnr 8.1.1_2015:183 1 (5) Entreprenörskap i skolan 2015 Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer Skolverket har i uppdrag av regeringen att stimulera arbetet med

Läs mer

Information om Region Värmlands verksamhetsbidrag 2020 till regionala idéburna organisationer inom det sociala området.

Information om Region Värmlands verksamhetsbidrag 2020 till regionala idéburna organisationer inom det sociala området. PM 1 (8) Folkhälso- och samhällsmedicinska enheten Handläggare Pia Augustsson, 054-61 94 10 pia.augustson@liv.se 20181204 RS/190012 Information om Region Värmlands verksamhetsbidrag 2020 till regionala

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014

Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014 Utvecklingsavdelningen 2013-10-25 Dnr 2013:422 1 (5) Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014 Det här dokumentet innehåller information för organisationer

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om betygshandlingar och intyg för utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för

Läs mer

Adoptionscentrum. Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737

Adoptionscentrum. Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737 Adoptionscentrum 2011 Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737 Adoptionscentrum är en folkrörelse vars vision är att alla barn ska få växa upp i en familj. Adoptionscentrum arbetar

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg RIKTLINJER, REVIDERADE 1(7) Barn- och utbildningsförvaltningen Datum Dnr 2010/666 609 Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg Enligt 25 kap. 2 skollagen (2010:800) ska kommunen sträva efter

Läs mer

Föreningen kan i fullgörandet av sin uppgift verka genom ett helägt servicebolag.

Föreningen kan i fullgörandet av sin uppgift verka genom ett helägt servicebolag. STADGAR för den ideella föreningen ByggDialog Dalarna 1 Ändamål ByggDialog Dalarna är en ideell förening med ändamål att inom Dalarnas län utifrån alla aktörers perspektiv arbeta proaktivt för att bidra

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Kommittédirektiv Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn Dir. 2011:9 Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över bestämmelsen

Läs mer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 till vissa organisationer inom det sociala området m.m.

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 till vissa organisationer inom det sociala området m.m. 2018-06-12 Dnr 9.1-13255/2018 1(5) Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 till vissa organisationer inom det sociala området m.m. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att fördela medel

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Myndigheten för internationella adoptionsfrågor

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Myndigheten för internationella adoptionsfrågor Regeringsbeslut II:10 2014-12-18 S2014/8929/SAM (delvis) Socialdepartementet Myndigheten för internationella adoptionsfrågor Box 308 10126 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Myndigheten

Läs mer

Sammanfattning av betänkandet Adoption till vilket pris? (SOU 2003:49)

Sammanfattning av betänkandet Adoption till vilket pris? (SOU 2003:49) Sammanfattning av betänkandet Adoption till vilket pris? (SOU 2003:49) Bilaga 1 Inledning och beskrivning (kap. 1 4) I kapitel 2 beskriver vi den internationella adoptionsverksamheten och processen vid

Läs mer

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. FÖRENINGSSTADGAR 1. 1 Namn och säte Föreningens namn är Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Syfte och målsättning Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2009:596 Utkom från trycket den 9 juni 2009 utfärdad den 28 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialtjänstlagen

Läs mer

Tillämpningsregler för barnomsorgspeng antagna av barn- och utbildningsutskottet datum

Tillämpningsregler för barnomsorgspeng antagna av barn- och utbildningsutskottet datum Tillämpningsregler för barnomsorgspeng antagna av barn- och utbildningsutskottet datum Information om start av enskild förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Möjlighet finns från och med 2009-07-01

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag avseende fristående förskola, fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag avseende fristående förskola, fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Villkor för godkännande och rätt till bidrag avseende fristående förskola, fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Barn och utbildningsnämnden Beslut 2011-08-25 2 Godkännande Från och med

Läs mer

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg 1(6) 2012-05-22 Utbildningsförvaltningen Gunilla Håkansson 0225-341 77 Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg Skollagen Enligt Skollagen (2010:800) 25 kap. 10-13 ska en kommun där

Läs mer

Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd

Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd GENERALDIREKTÖREN 2011-06-30 NKC 2010/44 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Regeringsuppdrag Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd (Ert ärende

Läs mer

Projekt inom föreningen Kvinnors Rätt; Jourlägenhet

Projekt inom föreningen Kvinnors Rätt; Jourlägenhet SOCIALTJÄNT- OCH ARBETSMARKNADSFÖVALTNINGEN ORGANISATIONS- OCH FÖRENINGSSTÖD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-11-17 Handläggare: Linn Ljunglöf Telefon: 08-508 25 077 Till Socialtjänt- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

1 COLOMBIA INTRODUKTION

1 COLOMBIA INTRODUKTION 1 COLOMBIA INTRODUKTION ANSÖKAN Ni är intresserade av att adoptera från Colombia och vi vill gärna berätta mer om vad en adoption från Colombia innebär. I Colombia samarbetar FFIA med den statliga myndigheten

Läs mer

Familjerättsdagarna Eskilstuna den mars Gunilla Cederström

Familjerättsdagarna Eskilstuna den mars Gunilla Cederström Familjerättsdagarna Eskilstuna den 20-21 mars 2013 Gunilla Cederström Socialstyrelsen förändringar Tillsynsavdelningen - Inspektionen för vård och omsorg 1 juni 2013 Avdelningen för regler (och tillstånd)

Läs mer

Kulturarvslyftet. Rapport. rapport till Kulturdepartementet i anslutning till. årsredovisningen Bakgrund

Kulturarvslyftet. Rapport. rapport till Kulturdepartementet i anslutning till. årsredovisningen Bakgrund Rapport Datum 2013-01-15 Dnr 101-4716-2011 Version 1.0 Avdelning Verkssekretariatet Författare Marianne Lundberg Kulturarvslyftet rapport till Kulturdepartementet i anslutning till årsredovisningen 2012

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 15.6.2001 KOM(2001) 306 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av korrigeringskoefficienter som skall tillämpas från och med den 1 på löner

Läs mer

Föräldralösa Barn Organisationsnummer Effektrapport 2017

Föräldralösa Barn Organisationsnummer Effektrapport 2017 Föräldralösa Barn Organisationsnummer 802406-2559 Effektrapport 2017 En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Föräldralösa Barn är en del av Adoptionscentrum Alla barn

Läs mer

Revisionsrapport. Kungliga Musikhögskolans årsredovisning 2004. 1 Sammanfattning. 2 Avyttring av verksamheter

Revisionsrapport. Kungliga Musikhögskolans årsredovisning 2004. 1 Sammanfattning. 2 Avyttring av verksamheter Revisionsrapport Kungliga Musikhögskolan i Stockholm Box 27711 115 91 Stockholm Datum Dnr 2005-03-23 32-2004-0511 Kungliga Musikhögskolans årsredovisning 2004 Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Det är olyckligt när två parter möts i sorg 2 - intervju med Anita Orrell. Det finns en större medvetenhet i dag 5 - intervju med Eva Elfver-Lindström

Det är olyckligt när två parter möts i sorg 2 - intervju med Anita Orrell. Det finns en större medvetenhet i dag 5 - intervju med Eva Elfver-Lindström Innehåll Det är olyckligt när två parter möts i sorg 2 - intervju med Anita Orrell Det finns en större medvetenhet i dag 5 - intervju med Eva Elfver-Lindström Information och intryck från Tjeckien 8 Boktips

Läs mer

Adoptionscentrum. 2012 Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737

Adoptionscentrum. 2012 Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737 Adoptionscentrum 2012 Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737 Adoptionscentrum är en folkrörelse vars vision är att alla barn ska få växa upp i en familj. Adoptionscentrum arbetar

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 POD 38/2011 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Verksamhetsresultat... 2 1.1 Verksamhetens intäkter och kostnader 2 1.2 Organisation 2 2 Resultatredovisning...

Läs mer

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM INTRESSEPOLITISKT PROGRAM Antaget vid Adoptionscentrums förbundsmöte 2015 Innehåll Inledning... 2 Våra viktigaste krav:... 2 Detta är Adoptionscentrum... 3 Barnhem är inget hem för barn... 4 Barns rätt...

Läs mer

Uppdrag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga inom Socialstyrelsen

Uppdrag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga inom Socialstyrelsen Regeringsbeslut II:1 2017-03-23 S2017/01863/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att inrätta ett nationellt kunskapscentrum om ensamkommande barn och unga inom Socialstyrelsen

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. 2016:43 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Utvidgning

Läs mer

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas.

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas. Bilaga 2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Förvaltningsavdelningen Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1 Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag

Läs mer

R Kvinno- och tjejjourer

R Kvinno- och tjejjourer R90063-2 Kvinno- och tjejjourer 2017-2018 1 Välkommen att ansöka om statsbidrag för 2017 och 2018 till kvinno- och tjejjourer. Ansökan ska ha kommit in till Socialstyrelsen senast den 1 oktober 2016. Så

Läs mer

EUROPA NOSTRA SVERIGE

EUROPA NOSTRA SVERIGE EUROPA NOSTRA SVERIGE Organisationen Europa Nostra (Vårt Europa), bildades 1963 i syfte att internationellt uppmärksamma och värna om det gemensamma europeiska kulturarvet. Europa Nostra är en paraplyorganisation

Läs mer

Riktlinjer för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för enskild pedagogisk omsorg Riktlinjer för enskild pedagogisk omsorg Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för enskild pedagogisk omsorg (Dnr 12BUN328) Riktlinjer 2013-10-02 115 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget.

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Bilaga till beslut om bidrag Version 2014:1 Villkor för bidrag 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet om bidrag till t.ex. föreningar, stiftelser,

Läs mer

2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014

2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014 2014-01-31 Atlas förberedande besök 2014 Susanne Hagström Larsson Program 09.00 09.30 Registrering & kaffe 09.30 10.00 Välkomsthälsning Sten Vesterman, chef Internationella avd. Universitets- och högskolerådet

Läs mer

Adoptionscentrum. Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737

Adoptionscentrum. Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737 Adoptionscentrum 2013 Verksamhetsberättelse med årsredovisning Org. Nr. 802004-7737 Adoptionscentrum är en folkrörelse vars vision är att alla barn ska få växa upp i en familj. Adoptionscentrum arbetar

Läs mer

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.4.1-634/2015 Sida 1 (8) 2015-10-16 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-50825611 Till Socialnämnden Utvärdering av kvalitetsgarantin

Läs mer

Föreningsbidrag- uppdatering av riktlinjer

Föreningsbidrag- uppdatering av riktlinjer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2017-01-10 SN 2017/0005.03.02 0480-450950 Socialnämnden Föreningsbidrag- uppdatering av riktlinjer Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte SAS Sida: 1 (5) 1. Riktlinjernas bakgrund och syfte Det finns en skyldighet att dokumentera genomförandet om individuellt behovsprövade insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 RIKTLINJER för handläggning inom missbruks- och beroendevården socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och inriktning... 3 3 Utredning och handläggning...

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Antagna av socialnämnden Riktlinjer för Socialnämndens verksamhetsbidrag

Social- och omsorgskontoret. Antagna av socialnämnden Riktlinjer för Socialnämndens verksamhetsbidrag Social- och omsorgskontoret Antagna av socialnämnden 2017-08-29 Riktlinjer för Socialnämndens verksamhetsbidrag 2 (5) Innehållsförteckning Syfte med ekonomiskt stöd till föreningar... 3 Definition av verksamhetsbidrag

Läs mer

Redovisning av uppdrag om statsbidrag för mindre barngrupper i förskolan

Redovisning av uppdrag om statsbidrag för mindre barngrupper i förskolan Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 1 (10) Redovisning av uppdrag om statsbidrag för mindre barngrupper i förskolan U2015/3229/S, U2015/03560/SAM, U2015/01954/GV Härmed redovisas uppdraget statsbidrag

Läs mer

70 miljoner i särskild avgift (böter) till vilken nytta?

70 miljoner i särskild avgift (böter) till vilken nytta? 70 miljoner i särskild avgift (böter) till vilken nytta? Reflektioner över ej verkställda beslut inom socialtjänsten. Johan Brisfjord, Inspektionen för vård och omsorg Problemet med ej verkställda beslut

Läs mer

Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken

Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken Promemoria 2016-12-20 S2016/07902/FST Socialdepartementet Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken 1. Sammanfattning I promemorian lämnas förslag till ändring i 51 kap. 11 andra

Läs mer

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer:

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer: Barn och personal i förskolan per 15 oktober 2018 Diarienummer: 5.1.1-2019.321 1 (11) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Förskolan... 3 Barn i förskolan... 3 Nyinvandrade barn och barn med okänd bakgrund...

Läs mer

Fler betalande studenter hösten 2012

Fler betalande studenter hösten 2012 STATISTISK ANALYS 1(8) Avdelning / löpunmmer 2013-09-10/ 6 Analysavdelningen. 52-87-13 Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa tendenser

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

BUFFF SVERIGE; PREL VERKSAMHETSPLAN 2017

BUFFF SVERIGE; PREL VERKSAMHETSPLAN 2017 BUFFF SVERIGE; PREL VERKSAMHETSPLAN 2017 FOKUSOMRÅDEN FÖR BUFFF SVERIGE 1. KVALITETSSÄKRING OCH UTBILDNING 2. DRIFT NATIONELLT STÖD 3. LOBBYING/PÅVERKANSARBETE/MARKNADSFÖRING 4. ORGANISATION/DELAKTIGHET

Läs mer

Brukarundersökning IFO 2017

Brukarundersökning IFO 2017 2018-01-31 Dnr: SN 2017/317 Marie Nyström och Maria Ekeroth Utvecklingsledare, Kansliet Brukarundersökning IFO 2017 Brukares upplevelser av kontakten med socialtjänsten i Haninge kommun 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Utlandstraktamenten för 2016

Utlandstraktamenten för 2016 På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Jag förstår Utlandstraktamenten

Läs mer

Biståndsarbetet inom Adoptionscentrum samt policy för biståndsarbetet

Biståndsarbetet inom Adoptionscentrum samt policy för biståndsarbetet För att kunna uppnå en fullständig och harmonisk utveckling av sin personlighet, bör barnet växa upp i en familjemiljö, i en omgivning av lycka, kärlek och förståelse Ur inledningen till FN:s konvention

Läs mer