Toppledarforum Halland - Minnesanteckningar Kommunberedningens internat , Tylebäck i Halmstad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Toppledarforum Halland - Minnesanteckningar Kommunberedningens internat , Tylebäck i Halmstad"

Transkript

1 Toppledarforum Halland - Minnesanteckningar Kommunberedningens internat , Tylebäck i Halmstad Laholms kommun: Elisabet Babic (M), Kjell Henriksson (S), Peter Andreasson deltog dag 1 Halmstads kommun: Carl Fredrik Graf (M), Anders Rosén (S), Henry Bengtsson Falkenbergs kommun: Mari-Louise Wernersson (C), Per Svensson (S) deltog dag 2, Charlotte Johansson Hylte kommun: Ronny Löfquist (S) deltog dag 2, Anna Roos (C), Per Borg Varbergs kommun: Ann-Charlotte Stenkil (M), Jana Nilsson (S), Carl Bartler Kungsbacka kommun: Hans Forsberg (M), Eva Borg (S), Ann-Charlotte Järnström Region Halland: Mats Eriksson (M), Dag Hultefors (M), Stefan Bengtsson (C), Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), Per Stané Persson (S), Catarina Dahlöf, Jörgen Preuss Övriga deltagare: Martin Sande (samtalsledare från Dialogues), Nina Mårtensson, Måns Arnrup, Pia Wiberg från Region Halland samt Anders Boustedt, Varbergs kommun Syftet med Kommunberedningens tvådagarsinternat var att under ledning av Martin Sande, grundare och samtalsledare från Dialogues, diskutera KBs gemensamma sätt att möta komplexa frågor (hur ser det ut, vad krävs det av oss för att klara det) nu och framöver samt vad som behövs för att KB tillsammans ska driva ett regionalt ledarskap. Fokus för internatet låg därmed inte ligga på sakfrågor, utan mer på hurfrågor, men det handlar även om hur vi ska hantera en komplex framtid och om både tillit och om förtroende. Bilagor till minnesanteckningarna: - Bildspel, Martin Sande - Bildspel, Jörgen Preuss och Måns Arnrup - Bilaga minnesanteckningar KB Incheckning Internatet inleddes med en incheckning där samtliga deltagare fick besvara fyra frågor: 1. Vad tänkte du på vägen hit? 2. Vad brukar du tänka och känna efter dessa möten i KB? 3. Vad vill du tänka och känna när du lämnar imorgon? 4. Vill du vara här? Svaren på incheckningsfrågorna finns i bilaga minnesanteckningar KB Sammanfattning - Svaren på incheckningsfrågor: Vi vill vara här. Det är inget alternativ att inte vara här. Vi förstår att vi kan vara både hoppfulla och frustrerade när vi lämnar dessa möten. Vi är ett toppledarforum mer än en introvert samling. Vi är trevliga, snälla och kloka människor och det är trevligt att träffas. Men det är jäkligt mjäkigt och vi kommer inte loss. Det ytliga och trevliga är trevligt, men det är någonting som ligger där och väntar på att komma fram. 1 (9)

2 Starkt tema som handlar om ordningsönskemål. Vi vill ha en dagordning men vi gillar inte den dagordning som vi har. Släpp tanken på att detta är ett forum för beslut. Vi ser att vi måste möta det komplexa ihop, men vi måste finna arbetsforumer för att göra detta. Det borde gå att på något sätt finna en form för tydlighet, ställningstagande och ta i hand utan att vi måste vara mjäkigt överens. Det finns massor med ledtrådar att börja nysta i. Vad händer runt omkring oss? Därefter gav Jörgen Preuss och Måns Arnrup en bild av vad det är som händer runt omkring oss och de satte även Halland i ett större sammanhang. Bildspelet finns i sin helhet bilagt till minnesanteckningarna, men det fokuserade i korthet kring nedanstående teman: Halland Western Scandinavia - Fakta i en större geografi. Befolkningsförändring. Färre behöver försörja fler. Hög attraktivitet-. Flyttningsöverskott. Flyttmotiv. Bostadsbyggande. Tillväxt. Hållbar samhällsutveckling. Tillit Stor skillnad beroende på ålder. Stark konkurrenskraft. Fler i arbete. Skolavhopp. Andel förvärvsarbetande. Rekryteringsbehov. Utmaningar: kommunikationer (hållbara transporter), kompetensförsörjning (matchning, utbildning) och bostäder (samhällsbygge av hela regionen). 1) Governance - Hur agera i våra forum med större geografi? - Hur är man systemhållare i en nätverks- och delningsekonomi? 2) Innovation av det offentliga systemet - Hur är man en systemhållare i en nätverks- och delningsekonomi? Hur är man det i en demokrati och vad är en demokrati? Digitalisering och delningsekonomi gör värdenätverken mer dynamiska och förändrar maktförhållanden. Hur agerar en systemhållare? Vad händer med de politiska partierna i en demokrati ur ett kulturellt perspektiv? - Ska samhällets grundpelare vara dynamiska? S-kurvan. Det finns robusta strukturer som vi kan och som vi är duktiga på att bygga. Vi kan förflytta dem, men sättet vi flyttar dem går långsamt. Räcker dessa robusta strukturer till? Vi behöver kanske något annat också. - Stabilitet kontra dynamik. Dynamiken utmanar oss och vi måste förhålla oss till detta. - Rollen att befinna sig mitt emellan de som vill förändra och de som inte vill förändra alls. - KB som toppledarforum för att diskutera just den här typen av frågor. - Har det inte alltid varit en dragkamp mellan stabilitet och dynamik? - Nja, det tar sig helt andra former och går med mycket snabbare hastighet idag jämfört med förr. - Maktförskjutning - Facebookgrupper jämfört med val vart fjärde år. - Det finns en legitimitet i den stabila strukturen. - Vi kan inte bara förhålla oss till det vi ser. Vi måste fundera på hur vi ska behålla legitimiteten (i förhållande till våra väljare) och hur ska vi ta det steget i exempelvis KB. - Är vi lagspelare eller lagledare? 2 (9)

3 Sammanfattning Vad händer runt omkring oss? Kommunberedningens utmaning är att hantera de spänningar som finns idag. Hur behöver vi jobba för att klara av det? Vad ska vi göra annorlunda? Det är ganska mycket makt koncentrerat i KB-rummet. Workshop - Att förverkliga ett effektivt hur Fokus: Vårt gemensamma sätt att möta komplexa frågor - Hur ser det ut och vad krävs av oss för att klara det, nu och framåt? Därefter beskrev Martin hur störningar stänger dörrar: Och hur man kan använda störningen för att utforma en arbetsform som innebär att man sitter i elden och för en dialog: 3 (9)

4 För att få till förändring är det dialogen som måste förändras/förbättras. Vi behöver lära oss att se skillnad på problemen: enkla, komplicerade och komplexa. KBs frågor är av typen komplexa. Genom att arbeta med problemet skapar man hanterbarhet. Dialogen behöver föras sittandes i elden och inte sittandes runt elden! Inte fastna i tankeställningen att det bara finns ett ja eller ett nej. Ju svårare frågan är desto mer benägna är vi att höja vattenytan (isberget). Vi behöver lyfta fram både ja- och nejsidan inom oss i dialogen med andra och varandra. Vi är både ja och nej. Vad behövs för att vi tillsammans ska kunna driva ett regionalt ledarskap? Efter lunch dag ett diskuterades det regionala ledarskapet utifrån ovanstående fråga. KBs diskussioner finns i bilagan till minnesanteckningarna. Efter varje diskussionspass sammanfattade Martin det som hade sagts Sammanfattning - Diskussion 1 om regionalt ledarskap Vi menar med ett regionalt ledarskap hittills, någonting som vi skulle kunna kalla att komma fram till en gemensam bild om någonting. Den gemensamma bilden ska innefatta ett antal prioriteringar som vi tillsammans arbetar fram i en process. Den processen behöver börja tidigt för alla inblandade parter. Den processen behöver tillåta att vi kan gå fram och tillbaka till våra respektive organisationer för att testa och provköra det vi har kommit fram till. Den processen ska få flera effekter bl.a. ett tydligare ägarskap. Därmed inte sagt att alla de prioriteringarna vi gör där kommer vi fullt ut att kunna vara lojala mot i alla situationer. Vi har flera lösa förbindelser med vår omgivning, men när vi behöver göra avsteg från den gemensamma prioriteringen behöver vi göra det öppet i den här sammanslutningen. 1) vi behöver starta en process där vi tillsammans prioriterar. 2) allt det vi prioriterar kommer inte kunna ske i full skala 3) men vi behöver prata öppet om när vi inte kan följa de gemensamma prioriteringarna Därefter fick KB ge reflektioner på ovanstående sammanfattning (reflektionerna finns i bilagan) och Martin gjorde en ny sammanfattning: Sammanfattning - Diskussion 2 om regionalt ledarskap För att vi ska kunna ta ett regionalt ledarskap behöver vi göra tydliga gemensamma prioriteringar där vår ledstjärna som vi jämför oss mot är att maximera nyttan för helheten dvs. Halland/hallänningen. Med den ledstjärnan i fokus behöver vi, i den process vi skapar, klara av att brottas med våra organisatoriska vinna vinna. Den processen har vi redan delvis varit inne i men den behöver göras igen. Ett förslag kopplat till det är en årligt återkommande process (iterativt arbetssätt). I det mötet tar vi in våra respektive bilder där olika sanningar möts. Tidigare i vårt resonemang har vi sagt att den process vi skapar måste vara iterativ med våra egna processer (förankra och processa hemma). Det som fortfarande ligger och skaver är när vi inte är överens. Vad gör vi då? Ska vi låta prioriteringar tvinga 4 (9)

5 fram den tydligheten eller göra en gemensam prioritering men som det är okej att göra avsteg från om vi öppet redovisar våra avsteg? Gemensam bild och gemensamma prioriteringar Sedan beskrev Martin inledningen till den bild, som KB kom att arbeta kring återstoden av internatet, som beskriver behovet av en gemensam bild av någonting kopplat till ett regionalt ledarskap. Vi behöver en gemensam bild av riktning eller målbild (ex maxnytta för helheten eller Hallänningen). Bilden föranleds av någon form av process. Processen behöver ske tidigt och från början ha någon form av interaktion på hemmaplan. Vi behöver finna en form för hur vi besjälas av och förankrar. Processen i sig ska vara förankrande och prioriterande. Processen som sådan prioriterar. Prioritera något som vi faktiskt är beredda att hålla oss till. Fokusområdena ska vara frågor som vi tjänar på att göra tillsammans. Om vi kan skapa en sådan process (det tar tid, har vi tid, vill vi ta den tiden) kan vi då göra det på årlig basis (iterativt)? Därefter reflekterade KB kring nedanstående två eldar (reflektionerna finns i bilagan): - Hur ska vi hantera om det inte är möjligt att hålla gemensamma prioriteringar? - Hur ska vi visa att vi backar upp eller inte motarbetar gemensamma prioriteringar? Sammanfattning Gemensam bild och gemensamma prioriteringar Det finns åtta befintliga strategier. Medskapandeprocessen har många bieffekter förutom att komma fram till gemensamma prioriteringar. Den årliga processen ska också återkoppla och lära. Vi säger också att all oenighet behöver bli tydlig och förklaras redan i processen. Processen är både lojalitets- och spänningsskapande. Vi måste klara av att hantera detta löpande i vårt arbetssätt. Vi behöver förflytta det in i KB-rummet. Har vi väl valt den specifika prioriteringen är vi beredda att stå för den. Medskapandeprocess som avgör vad som är prioriterat gemensamt det är att arbeta i spänningsfälten. Processen kopplat till det regionala ledarskapet För att KB tillsammans ska kunna driva ett regionalt ledarskap måste vi sätta igång ett rejält och reellt arbete. Vi måste designa och genomföra. Det arbetet skulle kunna vara en prototyp för att träna på den här arbetsformen. Den process vi ska pröva oss på ska ha som målbild att: 1) involvera våra organisationer på hemmaplan (förankra och jobba hemma) 2) vi ska tillsammans i det här rummet brottas med vad vi är beredda att tillsammans prioritera, och om vi inte kan prioritera ska vi tydligt berätta för varandra om detta och varför. 5 (9)

6 3) detta ska vara ett årligt återkommande arbetssätt för att sakta men säkert utmejsla en gemensam bild som vi kan hålla oss till med det överordnade målet att det ska vara till nytta för Halland som helhet. Vi behöver säkerställa informationsflödet. Och hur ska vi klara av balansen mellan ett regionalt ledarskap en gemensam målbild en process för att nå fram till målbilden och vad vi kan vara överens om? Vilka ben ska vi stå på? Vilka frågor skulle detta ha ett mervärde för? Om vi skulle driva en process på det här sättet, vem skulle driva ledarskapet för den processen? KB fick därefter reflektera kring processen kopplat till det regionala ledarskapet (se bilaga) Sammanfattning - Processen kopplat till det regionala ledarskapet I morse tyckte vi att vi är för mjäkiga, vad leder vårt arbete till, vi förstår poängen med att samverka etc. Det är svårt att stå upp för gemensamma frågor men vi måste göra det. Där vi står nu. Om vi vill pröva ett annat arbetssätt som gör att vi kan ta och driva ett regionalt ledarskap kan vi inte göra som alltid har gjort (då hade vi inte varit här). Det verkar finnas grogrund för att ja vi vill fullfölja en sådan process med fokus på RIP (regional infrastrukturplan). Den vill vi pröva i det formatet. Är det där vi står nu? Ja! Då är det detta vi ska planera för imorgon. Hur kan vi inleda ett arbete kring detta? Vem gör vad? Hur hantera oenighet? Förslag till mikrobeslut: - Vi är överens om att vi ser att en medskapandeprocess, som leder fram till gemensamma bilder, är nödvändig att sätta igång. - Vi ser att den här medskapandeprocessen, tidigt och tydligt, måste vara interaktiv med vår hemmaplan. Syftet med den är både att knåda resultatet och innehållet och skapa besjälningen. - Vi inser att världen inte är så snygg som vi hade önskat, så vi behöver medvetet och aktivt synliggöra oenighet och markera varför och respektera svårigheten. Avslutning dag ett Dag ett avslutades med att alla fick sammanfatta dagen med ett ord: Konstruktivt, hoppfullt, nyttigt, lite värme, framåt, viktigt, modigt, öppet, rörigt, intressant, på riktigt, ärligt, på gång. 6 (9)

7 Dag 2 ToppledarForum Halland Martin gjorde en snabbrepetition av gårdagen för att sätta alla på banan: Den verklighet vi ska applicera vårt arbete på förändras (tillit, skolavhopp, digitalisering etc.). Vårt uppdrag är att driva ett regionalt ledarskap. Vi behöver förändra vårt arbetssätt om vi ska matcha den verklighet vi har. Vad måste vi börja med? Behovet av en gemensam bild. Vi behöver säkerställa en process där människor är med och är delaktiga (tillför känslor och tankar). Vi måste börja tidigt annars får vi bara motstånd. Dilemmat är om vi kan komma överens om vissa saker här som vi sedan är lojala mot på hemmaplan. Kan vi det, vill vi det, får vi det? Vacklade därefter emellan detta. När och hur ska vi berätta när vi inte är eniga? Hur förarbetar vi? Förarbetet måste göras i den här gruppen. Under dag ett valde vi att arbete med frågan Vad behövs för att vi tillsammans skall driva ett regionalt ledarskap? Under dag två ska vi fördjupa oss i om vi tror på detta (se bild nedan). Bilden nedan ska sammanfatta vad KB har sagt till sig själva under dag ett. Tar detta oss till nästa nivå? Är alla ok med bilden nedan? Om vi säger ja ska vi alla vara beredda att kliva in i processen och göra jobbet. 7 (9)

8 Kan vi ha en gemensam målbild för Halland? Utifrån frågeställningen ovan fick samtliga i KB symboliskt argumentera från samma sida. Inga repliker gavs utan först bara (överdrivna) ja-argument och därefter bara (överdrivna) nej-argument. Ja- och nej-argumenten finns i bilagan. Sammanfattning Kan vi ha en gemensam målbild för Halland? Vi har perspektiv som handlar om att vi är besvikna och frustrerade över saker som inte har gjorts. Vi har inte förmåga att sätta oss in i den andres verklighet. Detta behöver vi ändra på. Utifrån denna process kan vi inte gå tillbaka till det som har varit. Vi förstår alla värdet av samverkan och samarbete. Vi får inte bli protektionistiska utan alla våra samarbeten (inom och utom Halland) ska stärka Halland. Vi behöver vara medvetna om att Halland inte är en norr och sydlig upplevelse utan även en västlig och östlig. Vi behöver hitta någon form av gemenensamma prioriteringasområden. Vi behöver hitta den ytan men hur gör vi det (vilken takt och på vilket sätt)? När det inte gagnar oss har vi en tendens att göra på vårt eget sätt. Samtidigt säger vi att det vi gör de här dagarna är ett regionalt ledarskap. Vi bygger ett lag på ärlighet, öppenhet och viljan att förstå och att bli förstådd. Vi har heller inga protektionistiska ambitioner ser det ut så, så är det inte vår mening. Vi får inte låtsas om att det är lätt, för när vi kommer överens om en målbild som ska mynna ut i prioriteringar blir det svårt. Vad vill ni göra nu? Därefter fick varje organisation berätta hur de såg på fortsättningen på samarbetet i KB och kring arbetet med gemensam målbild. Respektive organisations inspel finns i bilagan. Sammanfattning Vad vill ni göra nu? Vi måste greja med målbilden på något vänster. Målbilden är angelägen men processbeskrivningen så som vi diskuterade idag kan vara för komplex och omfattande. Vi kommer inte hinna till den 15 februari, men vi ska börja med att exponera nuläge och exponera styrkor och svagheter för varandra. Ur detta ska vi mejsla fram gemensamma prios inom ramen för de tre fokusområdena (infrastruktur, bostäder och kompetens). Vad har vi gjort utifrån VP Halland? Vad vill vi göra? Vad är onödigt? Vad behöver vi göra? 1:a steget vad behöver göras: 1. Var och en redovisar vad man jobba med på hemmaplan. 2. Hur ser vi framåt, på framtiden? 3. Vilka samarbeten har vi som stärker oss tillsammans? Börja med 1:a steget. Upptäck gemenskap och olikhet. Sen ta oss an VP Halland. 8 (9)

9 Avslutning Fortsatt arbete Kommunberedningens möte den 15 februari ställs in. Framöver ska alla Kommunberedningens möten äga rum i Falkenberg, förutom mötet den 29 mars (Integrationsråd Halland på förmiddagen) och den 10 maj (workshop avseende Strategi för hälsa) då vi är i Halmstad. Den 29 mars träffas vi i Kommunberedningen och ger vår bild av Halland samt berättar om våra samarbeten. Var och en får ca 10 min till sin bild av Halland. Var och en gör på sitt sätt! Var relationsskapande och förvirrande! Steget efter är att fortsätta att arbeta med VP Halland. En början på en fortsättning. CGH får uppdraget att ta fram tidsplanen för det längre perspektivet det vill säga processen kopplat till styrdokumenten. Mats och Ronny tittar tillsammans på Kommunberedningens agenda framöver. Hur hanterar vi frågor som spelas in till Kommunberedningens möten från omvärlden? Vi kan inte lösa ut den frågan nu men vi behöver hantera den framöver. Utcheckningsfråga - Hur känns det nu? Avslutningsvis fick samtliga deltagare checka ut sig genom att besvara frågan Hur känns det nu? Reflektionerna finns i bilagan. 9 (9)

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2017-03-29 Lokal: Kommunstyrelsesalen, rådhuset, Halmstads kommun Tid: 13.00-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-10-19 Lokal: Lokal B1 i Stadshus B, Östra Långgatan 18 i Varberg Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-08-24 Lokal: Laholms teater, Laholms kommun Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Mats Eriksson

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2017-11-01 Lokal: Arena Vesterhavet, Falkenberg Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Lise-Lotte

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-05-25 Lokal: Kungsbackarummet, Kungsbacka stadshus, Kungsbacka kommun Tid: 13.30-16.20 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-02-17 Lokal: Lokal B1, Hamn- och gatuförvaltningen, 2:a våningen (Östra Långgatan 18, Varberg) Tid: Kl. 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-11-30 Lokal: Räddningstjänsten, Falkenbergs kommun Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Mats

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-03-23 Lokal: Räddningstjänsten, Falkenbergs kommun Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Mats

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-04-20 Lokal: Lokal Hörsalen, Hylte kommun Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Mats Eriksson

Läs mer

Minnesanteckningar Kommunberedningen

Minnesanteckningar Kommunberedningen Minnesanteckningar Kommunberedningen 2018-11-14 Lokal: Brandstationen, Falkenberg Tid: Kl. 09.00 11.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Anteckningar Kommunberedningen 2017-05-31 Lokal: Charlottenlund, Långaryd Tid: 08.30-11.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Mats

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04

Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04 Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04 Lokal: Lokal Kungsbackarummet, Kommunstyrelsens förvaltning i Stadshuset Tid: Kl. 13.30-15.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Anteckningar Kommunberedningen 2015-06-03 Lokal: Kommunstyrelsens sessionssal, plan 2, Rådhuset i Halmstad Tid: 13.30 16.30 1 2 3 Regional utveckling Regional samverkan, 7 partners Kommunal samverkan,

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-09-28 Lokal: Regionens Hus, sammanträdesrummet Borgsalen, Halmstad Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande

Läs mer

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Närvarande: Mats Eriksson, Carl-Fredrik Graf, Henrik Erlingsson, Ann Charlotte Stenkil, Eva Borg, Liselott Bensköld Olsson, Per Persson,

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Anteckningar Kommunberedningen 2016-01-27--28 Plats: Ullared Tid: 2016-01-27 kl. 09.00-17.00 2016-01-28 kl. 08.30-12.00 Närvarande Politiker Mats Eriksson (ordf.), Lise-Lotte Bensköld Olsson, Stefan Bengtsson

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen 2015-05-13

Anteckningar Kommunberedningen 2015-05-13 Kommunberedningen 2015-05-13 Lokal: Borgsalen, Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad Tid: 13.30 16.30 1 2 3 Regional utveckling Regional samverkan, 7 partners Kommunal samverkan, 6 partners NÄRVARANDE

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-06-15 Lokal: KS sessionssal, Rådhuset, Halmstads kommun Tid: Kl. 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker

Läs mer

Agenda Kommunberedningen 2015-02-25

Agenda Kommunberedningen 2015-02-25 KOMMUNBEREDNINGENS Agenda Kommunberedningen 2015-02-25 Lokal: Kungsbackarummet, kommunhuset i Kungsbacka Tid: 13.30 16.30 1 2 3 Regional utveckling Regional samverkan, 7 partners Kommunal samverkan, 6

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen 2015-04-08

Anteckningar Kommunberedningen 2015-04-08 Kommunberedningen 2015-04-08 Lokal: Campus lokal E313, Varberg 1 2 3 Regional utveckling Regional samverkan, 7 partners Kommunal samverkan, 6 partners NÄRVARANDE Politiker: Mats Eriksson, Carl-Fredrik

Läs mer

Anteckningar för Kommunberedningen den 27 augusti, Halmstad

Anteckningar för Kommunberedningen den 27 augusti, Halmstad Anteckningar för Kommunberedningen den 27 augusti, Halmstad Närvarande: Gösta Bergenheim, Carl-Fredrik Graf, Henrik Erlingsson, Jörgen Warborn, Eva Borg, Mats Eriksson, Liselott Bensköld Olsson, Per Persson,

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Dialog, medskapande och beslut i komplexa samhällsfrågor

Dialog, medskapande och beslut i komplexa samhällsfrågor Dialog, medskapande och beslut i komplexa samhällsfrågor Martin Sande, Grundare Dialogues och Senior Samtalsledare den komplexitet som präglar dagens samhällsproblem kräver en förändrad och medskapande

Läs mer

Utbränd lärare? Om du känner dig utbränd, vad gör du?

Utbränd lärare? Om du känner dig utbränd, vad gör du? Utbränd lärare? Känner du dig utbränd? Är du en eldsjäl som börjat brinna upp? Du vill så mycket men tiden räcker inte till och när tiden inte räcker till så börjar en känsla av vantrivsel infinna sig...

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen INFORMATION FRÅN VÄRDKOMMUNEN Kommunberedningen 2015-02-25 NÄRVARANDE Politiker: Mats Eriksson, Carl-Fredrik Graf, Eva Borg, Liselott Bensköld Olsson, Elisabet Babic, Marie-Louise Wernersson, Per Svensson,

Läs mer

Hur går det för Halland? - Hallands omvärld och utmaningar. Jörgen Preuss, biträdande regiondirektör med ansvar för regional utveckling

Hur går det för Halland? - Hallands omvärld och utmaningar. Jörgen Preuss, biträdande regiondirektör med ansvar för regional utveckling Hur går det för Halland? - Hallands omvärld och utmaningar Jörgen Preuss, biträdande regiondirektör med ansvar för regional utveckling Regional utveckling och tillväxt i Halland Lag om regionalt utvecklingsansvar

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Grand Hotel, Lund den 12 september 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation:

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

FRÅN HINDER TILL LÖSNINGAR REGIONAL SAMVERKAN KRING ETABLERING AV NYANLÄNDA INVANDRARE

FRÅN HINDER TILL LÖSNINGAR REGIONAL SAMVERKAN KRING ETABLERING AV NYANLÄNDA INVANDRARE FRÅN HINDER TILL LÖSNINGAR REGIONAL SAMVERKAN KRING ETABLERING AV NYANLÄNDA INVANDRARE VI HOPPAS KUNNA INSPIRERA OCH VISA PÅ VÄGEN FRAMÅT Lyfta fram lärdomar kring hur samverkansbaserat regionalt utvecklingsarbete

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

Kvalitetsdialog, strategigruppen

Kvalitetsdialog, strategigruppen Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2018-02-28 Dnr Dnr 6.7-2018-116 Kvalitetsdialog, strategigruppen Datum: 27 februari 2018 Ordförande: Charlotte Åstrand, Länsbibliotek Sörmland Sekreterare: Elisabet

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730

16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730 16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730 Ärendet Med tanke på Hallands geografiska läge, mitt i ett starkt växande

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

Genomförandeavtal och avsiktsförklaring för Kattegattleden

Genomförandeavtal och avsiktsförklaring för Kattegattleden 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 03-19 RH08288 Jeanette Larsson, Avdelningschef Avdelning Infrastruktur 0722-44 79 87 REGIONSTYRELSEN Genomförandeavtal och avsiktsförklaring

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam Vårt sätt att vara Vi är Skanska. Men vi är också ett stort antal individer, som tillsammans har ett ansvar för att vårt företag uppfattas på ett sätt som andra respekterar och ser upp till. Det är hur

Läs mer

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP Om Länka Consulting Tider och innehåll 9.00 Start Check in Föreläsning inspiration Workshop Reflektion Check ut 10.45 Avslut Check in Vad hände

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa framtidstro. Där skolbarn hålls tillbaka

Läs mer

Förstudien Vision och Handling

Förstudien Vision och Handling Program för dagen 10:00 Presentation av förstudien Presentationsrunda Workshop 12:30 Lunch 13:15 Fortsättning Fika Reflektion och sammanfattning 16:00 Avslutning Förstudien Vision och Handling - Utvärdering

Läs mer

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren?

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren? KOMMUNIKATIONSGUIDE FÖRBERED DIG INFÖR TILLSYNSBESÖKET För att skapa bra förutsättningar just för mötet med verksamhetsutövaren och att kunna kommunicera med verksamhetsutövaren på ett bra sätt, läs och

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

PM Samtal om hållbarhet. Bakgrund

PM Samtal om hållbarhet. Bakgrund PM Samtal om hållbarhet Bakgrund I början på 80-talet uppstod en insikt inom näringslivet att gamla hierarkiska och patriarkaliska ledningsformer inte längre passade in i det moderna samhället. Jan Carlzon

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 3 Guide 2 Du är här! Reflektera över resultat Detta

Läs mer

VÄRNA-VÅRDA- VISA. Erfarenheter från tidigare program och avstamp framåt. Evelina Selander & Erik Hellberg Meschaks. Förvaltarträffen 2018

VÄRNA-VÅRDA- VISA. Erfarenheter från tidigare program och avstamp framåt. Evelina Selander & Erik Hellberg Meschaks. Förvaltarträffen 2018 VÄRNA-VÅRDA- VISA Erfarenheter från tidigare program och avstamp framåt Evelina Selander & Erik Hellberg Meschaks Förvaltarträffen 2018 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-10-10

Läs mer

Mötesanteckningar arbetsgrupps möte två. - Dialog för ett lärande Väsby.

Mötesanteckningar arbetsgrupps möte två. - Dialog för ett lärande Väsby. Dialog för ett lärande Väsby Nils Munthe 08-590 974 02 Nils.munthe@upplandsvasby.se Mötesanteckningar 2014-10-23 Mötesanteckningar arbetsgrupps möte två. - Dialog för ett lärande Väsby. Tid: Torsdagen

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

REPRO ADAPTIVE LAB PRAKTISK LEDARUTVECKLING FÖR DIG SOM GÅTT REPRO. KONTIGO.SE NEXTSTOPYOU.SE

REPRO ADAPTIVE LAB PRAKTISK LEDARUTVECKLING FÖR DIG SOM GÅTT REPRO. KONTIGO.SE NEXTSTOPYOU.SE REPRO ADAPTIVE LAB PRAKTISK LEDARUTVECKLING FÖR DIG SOM GÅTT REPRO. KONTIGO.SE NEXTSTOPYOU.SE FOTO: HANS BERGGREN/JOHNÉR Real leaders don t give the answers they ask the tough questions RONALD HEIFETZ

Läs mer

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi vill att våra kunder inom offentlig sektor

Läs mer

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Ramarna för dagen Syfte med seminariet och introduktion till Mötesplatsen Förmiddag: Näringslivets perspektiv på social hållbarhet

Läs mer

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI till Vimmerby SLUS kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI med sikte på hållbar framtid och stärkt lokal attraktionskraft För oss som bor och/eller verkar i Vimmerby kommun sammans utvecklar vi Vimmerby

Läs mer

TIPS & TRIX. Praktiska tips för att träna dig själv och andra i ett motiverande ledarskap

TIPS & TRIX. Praktiska tips för att träna dig själv och andra i ett motiverande ledarskap TIPS & TRIX Praktiska tips för att träna dig själv och andra i ett motiverande ledarskap 1 mod subst. ~et ORDLED: mod-et 1 förmåga att handla utan fruktan för följder vanl. för ett gott syfte och med insikt

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Protokoll Sammanträdesdatum 2017-08-29 Regionstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Borgsalen, klockan 13:30-16:00 Ledamöter Övriga Mats Eriksson (M) (ordförande) Stefan Bengtsson (C) (vice ordförande)

Läs mer

16. Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten

16. Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten 16. Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-05-27 109

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Plats och tid Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad, Borgsalen, klockan 09:00-11:30 Ledamöter Ersättare Övriga Ulrika Jörgensen (M) (ordförande) Kristina Karlsson (C) Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) Mikael

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi

Läs mer

Konflikthantering Johan Ydrén. www.hanterakonflikter.se

Konflikthantering Johan Ydrén. www.hanterakonflikter.se Konflikthantering Johan Ydrén www.hanterakonflikter.se En konflikt är en interaktion mellan minst två parter där minst en part har önskemål som känns för betydelsefulla för att släppas, och upplever sina

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

Prestation Resultat Potential

Prestation Resultat Potential Arbetsblad Prestation Resultat Potential Ett arbetsblad för att bedöma och skapa dialog om prestation, resultat och potential. Arbetsblad Prestation, resultat och potential För att bedöma prestation och

Läs mer

För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar. Man kan: med Man kan): a) Idéer nya sätt att nå nya medlemmar (idéerna ska börja

För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar. Man kan: med Man kan): a) Idéer nya sätt att nå nya medlemmar (idéerna ska börja Handledning För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar Diskutera, prioritera och skriv här det ni vill och ska förverkliga. Gå därför igenom de idéer och tankar ni tagit upp under arbetet

Läs mer

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Ny roll för chefer och för medarbetare Vår omvärld förändras i snabb takt och vår verksamhet berörs på många sätt. Det handlar om allt från digitalisering

Läs mer

Chefoskopet i praktiken. Susanne Rådqvist Psykologpartners Organisation & Ledarskap Teamchef sydväst Leg. psykolog, organisationspsykolog

Chefoskopet i praktiken. Susanne Rådqvist Psykologpartners Organisation & Ledarskap Teamchef sydväst Leg. psykolog, organisationspsykolog Chefoskopet i praktiken Susanne Rådqvist Psykologpartners Organisation & Ledarskap Teamchef sydväst Leg. psykolog, organisationspsykolog Innehåll Bakgrund Process i praktiken Genomförande av Chefoskopet

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september Processen Kartläggning av aktörer/etablerade samverkansformer/branscher/utbildningsanordnare Dialog, april juni Dialogmötena i syfte att diskutera vilka behov och frågor nuvarande plattformar tar hand

Läs mer

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) ( 45-53, 59) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson (S) Jonas Bergman (M)

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) ( 45-53, 59) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson (S) Jonas Bergman (M) Kommunstyrelsens ledningsutskott 2016-03-08 1(17) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 09:00-12:20 ande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Anders Rosén (S) ( 45-53, 59) Kjell Helgesson (C) Michael

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

DIGIBAROMETER. Workshop om digital mognad

DIGIBAROMETER. Workshop om digital mognad Workshop om digital mognad Digibarometern För att få en bra start på digitaliseringsarbetet behöver organisationen hitta sin startposition, det vill säga beskriva hur långt man har kommit i sin digitala

Läs mer

INSPIRATION SAMVERKAN seminarium utbildningar - processledning

INSPIRATION SAMVERKAN seminarium utbildningar - processledning INSPIRATION SAMVERKAN seminarium utbildningar - processledning Samverkan i arbetslivet blev det som vi tänkt oss? Sedan ca 20 år finns samverkansavtal i offentlig sektor- centralt och lokalt. Ursprungstanken

Läs mer

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun Mentorskap ett sätt att utvecklas Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun 1. Vad är mentorskap? Historia Begreppet mentor har sin bakgrund i den grekiska mytologin. Mentor var den person som

Läs mer

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Länsstyrelsen, Laholms kommun och Halmstads kommun

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Länsstyrelsen, Laholms kommun och Halmstads kommun Mentorskap ett sätt att utvecklas Region Halland, Länsstyrelsen, Laholms kommun och Halmstads kommun 1. Vad är mentorskap? Historia Begreppet mentor har sin bakgrund i den grekiska mytologin. Mentor var

Läs mer

VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET

VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Sida 1 VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Förbundsstämman 2011 antog värdegrunden för Civilförsvarsförbundets verksamhet på lokal, regional och nationell nivå med där ingående värden rangordnade i den

Läs mer

Välkommen till politikerforum den 2 oktober.

Välkommen till politikerforum den 2 oktober. Näringsdepartementet Statssekreterare Elisabeth Backteman 2015-09-18 2015-09-29 vers 2 Enligt sändlista Med uppdaterad agenda! Inbjudan och agenda för forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

Läs mer

106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409)

106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-05-16 Sida 1(2) 106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Beslut 1. Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap antas.

Läs mer

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun KOMMUNPLAN 2019-2022 Gislaveds kommun Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 KOMMUNENS GRUNDUPPDRAG... 3 2 VISION... 4 3 VÄRDEGRUND... 5 4 STYRNING... 5 5 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 6 6 PRIORITERADE

Läs mer

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK AGENDA Inledning Hallandstrafikens målbild från vision till verkstad - Det här är Hallandstrafiken - Nöjdaste kunder och invånare i landet! - Kundvård genom ny teknik och marknadsaktiviteter Dagens trafik

Läs mer

Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15

Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15 Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15 Därför valde jag denna workshop Berätta för personen bredvid dig social hållbarhet definition

Läs mer

En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar

En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar Dokumentation planeringsmöte 23 januari 2017 1. Inledning Inför den kommande konferensen

Läs mer

Halmstad-Nässjö järnväg (HNJ) behövs den?

Halmstad-Nässjö järnväg (HNJ) behövs den? FREDAG 18 SEPTEMBER 2015 VÄLKOMNA TILL SAMVERKANSMÖTE I LANDERYD Halmstad-Nässjö järnväg (HNJ) behövs den? Ronny Löfquist (S) KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE HYLTE KOMMUN Välkomna! Samverkansmöte i Landeryd

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För demokrati, delaktighet och ökad inkludering i Malmö 2017-2020 Vision Malmö stad och idéburen sektor skapar i samverkan en

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Plats och tid Borgsalen, klockan 09:00-12:30 Ledamöter Ersättare Övriga Kristina Karlsson (C) Lena Persson (L) Rie Boulund (M) ersätter Ulrika Jörgensen (M) (ordförande) Kerstin Zander (S) ersätter Lise-Lotte

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Förhållningssätt, konfliktsyn och stadens läroprocess - Dialoger kring betalstationerna i Backa 2013-2014. Bernard Le Roux, S2020 Göteborgs Stad

Förhållningssätt, konfliktsyn och stadens läroprocess - Dialoger kring betalstationerna i Backa 2013-2014. Bernard Le Roux, S2020 Göteborgs Stad Förhållningssätt, konfliktsyn och stadens läroprocess - Dialoger kring betalstationerna i Backa 2013-2014 Bernard Le Roux, S2020 Göteborgs Stad Förhållningssätt Förhållningsättet i en dialog är värdegrunden

Läs mer

Träning i Medvetet Ledarskap i naturen

Träning i Medvetet Ledarskap i naturen Träning i Medvetet Ledarskap i naturen för stärkt fokus och innovationsförmåga I en allt mer komplex och föränderlig värld är förmågan till ökad medvetenhet, stabilt fokus och innovation framgångsfaktorer.

Läs mer

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet MOTIONSSVAR 2015-10-23 Vård och omsorg Sofia Tullberg Gunilla Thörnwall Bergendahl Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem En rapport från PersonligEffektivitet.com Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD

VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD Vi har skapat varumärkesplattformen tillsammans Vi började med att fråga 1000 Mölndalsbor hur de uppfattar Mölndal som plats och Mölndals stad idag. Svaren visar att

Läs mer

265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-27 Sida 1(1) 265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Beslut 1. Förslag till policy för medarbetare, chefer

Läs mer