från 1 till 10 anställda från 10 till 49 anställda.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "213 396 från 1 till 10 anställda 32 950 från 10 till 49 anställda."

Transkript

1 Lagen om anställningsskydd. Den första analysen som man gör när man analyserar arbetsmarknaden är att analysera marknaden själv. Vad är marknaden och hur kan marknaden fungera väl? 1) Egendomsrätt. För att ett samhälle ska betraktas som fritt måste varje medborgare ha rätt att skapa en egendom och att alla andra respekterar den. 2) Att en medborgare har rätt att skapa en egendom är det viktigaste. Medborgare måste kunna räkna med att det är lätt att få licenser och tillstånd för att bygga en lokal och driva olika verksamheter. Medborgare måste själva bestämma vad de tror att de kan lyckas med. Vad händer då i Sverige? Sverige har: Näringsidkare= Mikroföretag = Småföretag = Mellanstora företag = Stora företag = anställda från 1 till 10 anställda från 10 till 49 anställda från 49 till 250 anställda från 250 till anställda företag och 712 enskilda näringsidkare. Turordning. Lagen säger att arbetsgivare som har ett företag från 1 till 10 anställda kan sparka anställda i turordning. Den som anställdes sist går ut först, men kan ha två anställda som undantag. Alla säger att företag inte anställer fler arbetssökande på grund av att den här regeln inte är bra. Då ska vi analysera enskilda näringsidkare är ute från 1 till 10 anställda kan undantag 2 anställda. Vad är problemet? Problemet med turordningen har bara stycken företag som är ett resultat av koncentrationens, monopolets och politikers favoritsystem. Vad är bättre för ekonomin och för folket? Politiker vill skapa en lag som gör att de stora företagen kan sparka vem som helst för att anställa vem som helst. Det skulle vara bättre att ge chans till näringsidkare och arbetslösa att få bygga en lokal för att gå in som riktiga företagare? Visst är det sant att en riktig företagare med en lokal kan växa mer? Om vi räknar : Ett företag som har 50 anställda kan sparka 10 anställda och anställer tillbaka 10 stycken. Resultatet är 0. Om en arbetsgivare har råd för att anställa 11 har arbetsgivaren inte behov av att sparka 10. En arbetsgivare som har behov av att sparka 10 jobbade inte bra när han/hon rekryterade personal.

2 Rekrytering. Arbetsförmedlingen, socialtjänsten rekryterar personal till de stora företagen och hjälper systemet att hindra att arbetslösa skapar sina egna affärer. Privata rekryteringsfirmor rekryterar personal på kort tid i allmänhet och deras mål är att uppfylla arbetsgivarens önskemål. Det visar sig att arbetsgivare inte rekryterar sin personal själv. Arbetslösa är tvingade att jobba i en annat yrke i stället för att ha en chans att öppna en egen affärsverksamhet. Staten bjuder pengar till arbetsgivare för att acceptera en inkompetent anställd. Då finns det en marknad att en arbetsgivare anställer en inkompetent anställd för perioden som staten betalar. Sedan anställer arbetsgivaren en annan arbetslös när gratisperioden slutar och staten betalar en gång till och så vidare. Om en arbetsgivare vill få en anställd med anställningsstöd får inte den anställde arbetslös- Hets försäkring. Om en arbetslös vägrar att jobba med särskilt anställningsstöd betalar inte arbetslöshetsförsäkring mer A kassa. Om en arbetsgivare vill att en anställd jobbar deltid, tvingar arbetsförmedlingen eller socialtjänsten att arbetssökande jobbar deltid annars betalar de inte arbetslöshetsersättning. Samtidigt skapade staten en lag att efter 3 månader som en anställd jobbar deltid har han/hon inte rätt till ersättning.de förlorar A kassan Det som är sämre är att socialsekreterare, arbetsförmedlare och politiker inte vet något om efterfrågan och utbud av en kommuns invånare. De blir aggressiva och irriterade då. Lagen tvingar arbetssökande att ta det första jobbet som kommer. Arbetsförmedlare har order att tvinga arbetssökande att söka jobb som är utan krav eller flytta till annan kommun. Vi ska se ett exempel. Södertälje. Södertälje är ett bra exempel. Politiker skapar ett problem med kommunen som inte finns. Södertälje hade invånare december Kvinnor Man Skilda skilda barn från Ogifta ogifta Änkor änklingar Restauranger = / 1000= 83. Södertälje har 2 restauranger per invånare. Spanien har 8. Om man tänker med halva efterfråga = 4 restauranger för 1000 invånare. Södertälje behöver 135 restauranger mer för att komma upp i hälften av det Spaniens kommuner har. Det skulle vara bra att skapa pubar för att dansa, dansgolv för att dansa, och Kabaré också.

3 Friser salong. Södertälje har 1 frisör för invånare. Om de skulle jobba för att ha två fattas 98 frisörer. Tvätt & Kemtvätt, Södertälje har 8. Om de skulle jobba för att ha 2 för invånare fattas 159. Södertälje har 39 Livsmedelsbutiker. Om de skulle jobba för att ha 2 för invånare fattas det128 små livsmedelsbutiker. Det finns 7 bagerier i Södertälje. Om de skulle jobba för att ha 1 litet bageri för varje invånare fattas 41 små bagerier. Om vi skulle räkna att ha 10 detaljhandels affärer med lokaler för invånare skulle det finnas 840. Spanien har 22 för invånare. Uppfyller Södertäljes efterfrågan utbudet för varje 1000 invånare? Det finns mycket jobb i Södertälje. Om allt som fattas skapas kommer Södertäljes invånare att ha en bättre service, priserna går ner, bättre kvalitet, en större lokal arbetsmarknad och de skulle leva lyckligare. Svenskt näringsliv gör en rapport varje år om vilken kommun som har bäst företagsmiljö, Södertälje ligger på plats 161. Kommunen måste jobba mycket för att ta bort alla hinder som de skapa för att medborgare kan gå in i marknaden och kan konkurrera. Det händer också i Stockholms kommun. Uppfyller Skärholmens utbud efterfrågan som finns där? Uppfyller Farstas utbud efterfrågan som finns där? Stockholms kommun lovade lägenheter för perioden Hur många lokaler utanför Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm för investering i näringslivet lovades då för samma period? En högerregering och en höger kommunal styrelse måste också lova hur många nya företag med nya lokaler som kommer att fungera för perioden som de kommer att styra. Att göra en likadan politik som kommunisterna i Soviet Unionen och i de utrotade kommunistiska diktaturerna gjorde med att lova boende, sjukhus och skolor utan göra någonting för näringslivet var anledningen till att systemet föll. När svenska näringslivet gör en rapport varje år om vilken kommun som har bäst företagmiljö ligger Stockholm på plats 47. Kommunen måste jobba mycket utanför Norrmalm, Södermalm, kungsholmen och Östermalm. Vi får se hur näringslivet i Sverige har sett ut de sista åtta åren. Från år till november 2008 ökade företagen i Sverige med bara företag och enskilda näringsidkare. Att olika myndigheter skriver att det startas cirka företag varje år och att det internationellt sett har stort antal nystartade företag är att använda siffrorna på ett felaktigt sätt. Denna information kan påverka riksdagen och regeringen att ta felaktiga beslut. Om antalet nystartade företag i Sverige är stort är också antalet företag som går till konkurs stort, företag som avvecklas stort och företag som stängs stort. Resultatet är irrelevant. Olika myndigheter som regeringen och EU har skickat pengar till för att stödja företag i Sverige har jobbat mycket dåligt.

4 Nystartade företag enskilda näringsidkare år år Enskilda Näringsidkare= = Mikroföretag = = Småföretag = = 698 Mellanstora företag = = 67 Stora företag = = = ökade företag med nytt företag och enskilda näringsidkare. år år Enskilda Näringsidkare= = Mikroföretag = = Småföretag = = 280 Mellanstora företag = = 236 Stora företag = = = minskade företag med företag och ökade med enskilda näringsidkare. år år Enskilda Näringsidkare= = Mikroföretag = = 447 Småföretag = = - 1 Mellanstora företag = = - 68 Stora företag = = = ökade företag med 364 nytt företag och enskilda näringsidkare. år år Enskilda Näringsidkare= = Mikroföretag = = Småföretag = = 255 Mellanstora företag = = - 25 Stora företag = = = ökade företag med nytt företag och enskilda näringsidkare.

5 år år Enskilda Näringsidkare= = Mikroföretag = = Småföretag = = 395 Mellanstora företag = = 47 Stora företag = = = ökade företag med nytt företag och enskilda näringsidkare. år år Enskilda Näringsidkare= = Mikroföretag = = Småföretag = = 960 Mellanstora företag = = 124 Stora företag = = = ökade företag med nytt företag och enskilda näringsidkare. år år Enskilda Näringsidkare= = Mikroföretag = = Småföretag = = Mellanstora företag = = 226 Stora företag = = = ökade företag med nytt företag och enskilda näringsidkare. år år november. Enskilda Näringsidkare= = Mikroföretag = = Småföretag = = Mellanstora företag = = 244 Stora företag = = = ökade företag med nytt företag och enskilda näringsidkare. Källa: SCB Favoritsystem. Staten vill reparera en stor skola, vem anlitar de? De anlitar nästan säkert ett storföretag. Alla kommuner och myndigheter måste jobba mycket med offentliga upphandlingar. Adams Smith pratade om jobb specialisering. Hans teori ska leva vidare. Den fabrik som kunde behöva 18 anställda för att göra knappnålar då kan idag tillverkas av 4 olika företag. Ett företag specialiseras med en sak, andra med en annan och andra göra lådorna och säljer dem. Om vi tänker att en arkitekt kommer med ett arkitektbiträde och säger att de säljer tjänsten till Staten. Då kan staten fråga, hur kan två personer reparera en stor skola?det går mycket

6 bra. Arkitekten ritar alla ändringar som skolan behöver. De köper samtidigt tjänster av ett mikroföretag som ska reparera, av ett annat som ska reparera golvet, ett annat som ska måla och så vidare. Arkitekten ska ringa till en arbetsmiljö ombudsman för att bestämma om man kan göra ett svårt jobb eller fråga hur man kan göra det så bra som möjligt. De stora företagen behövs inte så som det finns idag. Vad har politikerna gjort i Sverige? De går och fika med arbetsgivare som har storföretag för att de ska anställer fler. De ger skattepengar till dem för att anställa personer. De köper tjänster av stora företag. När de vill sälja statliga lägenheter kräver de att majoriteten av hyresgästerna är överens om att köpa dessa lägenheter. De är inte intresserade av att alla grannar i ett hus kommer överrens om att styra huset själv. Det som politiker vill i Sverige är att skapa stora föreningar, stora kedjor av företag som säljer kläder, som säljer mat trots att servicen är dålig. I de stora företagen och monopolen där facket är i styrelser, där chefer tjänar mycket pengar, där har politiker mycket makt. Banker, politiker och facket har blandat sig med de stora exporterings och importerings företagen. Det finns inte ett företag som har mer frihet och stöd än de. Men vad gäller den inre marknaden är totalt fel. Näringslivet har blivit diskriminerat och folket har bara en roll. Pendla ifrån jobbet till hemmet och ifrån hemmet till jobbet. Vi kommer nu att se vad Konkurrensverket skrev som exempel i den sista delen av Åtgärder för bättre konkurrens. Inom livsmedelsindustrin har det skett en viss ökad koncentration de senaste åren. De stora sektorerna inom livsmedelsindustrin är slakt och chark industrin, mejerinindustrin och bageri industrin. Man kan i Spanien se att det finns i bottenvåningar i bostadsområdena olika köttaffärer som säljer kött. Det finns också köttdiskar i de stora mataffärerna. Vad vinner folket? De vinner att man kan välja bland affärer i området som de bor i eller de kan åka till en stor mataffär.gamla personer kan promenera på nära avstånd för att köpa kött. Folket vinner att en medborgare kan investera pengar där han eller hon tror att de ska tjäna pengar. Vi kommer att analysera bageriindustrin noga. Aldrig i livet var bageri en industri förut. Det skapades avkommunisterna i Ryssland. Moskva hade ett stort bageri som tillverkade bröd och efter det kördes brödet med lastbilar till olika affärer i stan. Folket åt bröd som gjordes en dag innan. Det fanns inte konkurrens. Vad vann det ryska folket då? De vann ingenting, bara dålig service. De som vann var de kommunistiska cheferna som hade mycket makt när arbetarna koncentrerades på ett ställe. Denna organisation tillämpas i Sverige tyvär. Man ser inte små bagerier som säljer nybakat bröd i bostadsområdet. Man ser inte cafeterior i bottenvåningarna som säljer smörgås på nybakat bröd eller nybakade bakelser. Medborgare kan ha en ugn i en lokal i bottenvåningen för att sälja 100, eller 200 nybakade limpor av bröd. Konkurrensen mellan familje företag eller mikroföretag måste öka. Priserna kan går ner och personlig service öka. Lokaler = egendom + kredit + arbetsplats + sysselsättning + tillväxt. Hur ser bageri industrin ut i Spanien?

7 Spanien har ett bageri för varje 500 meter. Kunder köper nybakat bröd. Bagerier säljer bröd till alla cafeterior som börjar öppna klockan 6:00 eller 7:00 på morgonen. De gamla och barnen promenerar 10 till 100 meter för att köpa bröd. Folket promenerar 10, 50 meter högst för att fika,äta smörgås, glass, med olika prisklasser som tillåter alla medborgare att ha råd att konsumera något. Hur ser Polen ut idag? Polen byggde olika lokaler mellan husen för att sälja mjölk, ägg, bröd, etc. Polen har byggt de stora mataffärerna samtidigt de byggde små lokaler i bostadsområdena. Det har stimulerat näringslivet så mycket att BNP är nära Sveriges. Sverige ligger på 18 plats i och Polen på 22 plats i världen. Polen ligger bara fyra nummer efter Sverigr nu och det var ett land som var mycket fattigt under kommunisttiden. Mikroföretag och småföretag skapar 85 procent av de nya jobben i USA. Stora konsekvenser för Sverige. Eftersom det i den inre marknaden inte finns konkurrens och handeln i Sverige består av olika trista affärer som finns likadana i varje kommuns centrum, har kläder, skor, alkohol, tobak, hyror mm blivit dyrare. Folket är tvingade att konsumera för att leva. Men dyra restaurangbesök orsakar att försäljningen därför faller och folket går inte på det. Folket går inte heller på att köpa dyra kläder av olika kedje företag. Slutsats: Med en traumatisk exportering och importering företag som politiker, facket, banker inte kan hjälpa och en trist och kastrerad inre marknad som politiker, banker och facket har straffat, föll 2008 BNP 4,5 och det är möjligt att 2009 faller 5. Inte roligt för ekonomin i Sverige. Sverige måste ändra politiken för att konkurrera med Europa, annars kommer vi att halka efter andra länders BNP som har bättre företagsmiljö och bättre tillväxt. Svensk- kubansk författare Roberto José Sotolongo Gallego.

BNP = konsumtion + investeringar + export - import

BNP = konsumtion + investeringar + export - import Sverige är i recession nu. BNP = konsumtion + investeringar + export - import Sverige började ha en ekonomisk kris från år 1960. Sverige hade 7 497 967 invånare 1960 och idag finns det 9 256 347. Stockholmlän

Läs mer

1 981 263 Stockholm län - 296 323 kungsholmen, Östernamlm, Norrmalm och Södermalm. 1 684 940

1 981 263 Stockholm län - 296 323 kungsholmen, Östernamlm, Norrmalm och Södermalm. 1 684 940 Finns det diskrimination i Rosengård i Malmö? Absolut inte därför att de inte bor samre än medborgare som bor i stockholmsstadsdelar utanför Kungsholmen, Östermalm, Södermalm och Norrmalm och de 25 andra

Läs mer

Har vi råd med arbete?

Har vi råd med arbete? Har vi råd med arbete? 1. Kraftigt ökad efterfrågan av arbetskraft genom sänkta skatter och arbetsgivareavgifter 2. Kraftigt ökat utbud av arbetskraft genom anställningsstöd och nedskärningar i t.ex. A-kassa

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa 1 INNEHÅLL Ordlista... 3 När du har ett jobb... 4 Intervju med Samir... 5 Om du förlorar ett jobb... 6 7 Intervju med Anna... 8 Första

Läs mer

Samhällsekonomin handlar om: Vad som ska produceras Hur det ska gå till Vem som ska producera Hur resultatet ska fördelas

Samhällsekonomin handlar om: Vad som ska produceras Hur det ska gå till Vem som ska producera Hur resultatet ska fördelas Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushållning. Samhällsekonomin handlar om: Vad som ska produceras Hur det ska gå till Vem som ska producera Hur resultatet ska fördelas Ulrika Rosqvist-Lindahl,

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Vad är fackföreningens uppgift? Samla och organisera människor! Varför? Vi blir starkare!

Vad är fackföreningens uppgift? Samla och organisera människor! Varför? Vi blir starkare! IDÉN!? Vad är fackföreningens uppgift? Samla och organisera människor! Varför? Vi blir starkare! Hur gör vi detta? Att organisera oss för att bli starkare är en idé! En idé som är långt mycket äldre än

Läs mer

FYLL I DE ORD SOM SAKNAS I TEXTEN

FYLL I DE ORD SOM SAKNAS I TEXTEN FYLL I DE ORD SOM SAKNAS I TEXTEN dialog Samir sida 5 i häftet Skriv ord på raden. Det kan vara ord från dialogen i häftet eller andra ord som du tycker passar. Hej Samir. Det bra. är det? Har det något

Läs mer

Uppdraget - att värna det fackliga löftet. (kopieupplaga)

Uppdraget - att värna det fackliga löftet. (kopieupplaga) Uppdraget - att värna det fackliga löftet (kopieupplaga) LO För mer läsning beställ boken: Löftet löntagarna och makten på arbetets marknad från Bilda Distribution i Stockholm, telefon 08-709 05 00, e-post

Läs mer

Varför växer bemanningsföretagen?

Varför växer bemanningsföretagen? Varför växer bemanningsföretagen? Varför växer bemanningsföretagen? Ekonomin globaliseras, industrin rationaliseras och kompetenskraven på den moderna arbetsmarknaden ökar. I Sverige är det fortfarande

Läs mer

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Att bli medlem i Handels en bra affär! Medlemskap i facket är fortfarande en självklarhet samtidigt finns det undersökningar

Läs mer

Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen

Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen TRANSPORTS A-KASSA Det här är arbetslöshetsförsäkringen Arbetslöshetsförsäkringen är en försäkring som gäller för alla personer som arbetar eller har arbetat

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Värnen mot marknaden

Värnen mot marknaden Ett starkt anställningsskydd Lagen om anställningsskydd reglerar när en arbetsgivare får säga upp en anställning. Vid arbetsbrist gäller turordning sist in först ut och lagen ger rätt till återanställning.

Läs mer

Från socialbidrag till arbete

Från socialbidrag till arbete Från socialbidrag till arbete Lättläst Sammanfattning Betänkande av Utredningen från socialbidrag till arbete Stockholm 2007 SOU 2007:2 Människor med ekonomiskt bistånd ska kunna få arbete Det här är en

Läs mer

Akademikernas a-kassa FÖR ETT TRYGGARE ARBETSLIV EFTER STUDIERNA A-KASSA. för dig som studerar på högskola

Akademikernas a-kassa FÖR ETT TRYGGARE ARBETSLIV EFTER STUDIERNA A-KASSA. för dig som studerar på högskola Akademikernas a-kassa FÖR ETT TRYGGARE ARBETSLIV EFTER STUDIERNA A-KASSA för dig som studerar på högskola #NUMMER 1 FAQ Är det någon idé att vara med i a-kassan när du pluggar? A-kassan för dig med högskolepoäng

Läs mer

Vi vill investera i Sverige

Vi vill investera i Sverige Vi vill investera i Sverige Karl-Petter Thorwaldsson LOs ordförande Tobias Baudin LOs förste vice ordförande Ingela Edlund LOs andre vice ordförande Torbjörn Johansson LOs avtalssekreterare Dags att investera

Läs mer

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet!

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! lättläst Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! Om Miljöpartiet får vara med och bestämma i majoriteten i kommun fullmäktige kan vi skapa ett bättre Stockholm. Miljöpartiet vill ha fler bostäder och renare

Läs mer

PULS gör allt möjligt

PULS gör allt möjligt PULS i Lycksele AB Bryggargatan 1 921 36 Lycksele Hemsida: www.pulslycksele.se Telefon: Butik samt växel: 0950/12009 Fax: 0950/12010 Bokningar 072-526 20 98 Lastbil: 073-670 99 22 Pulsakuten: 073-071 20

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Arbetsförmedlingen jobb, kommunerna och länsstyrelserna.

Arbetsförmedlingen jobb, kommunerna och länsstyrelserna. Arbetsförmedlingen jobb, kommunerna och länsstyrelserna. Arbetsförmedlingen jobbar för att arbetssökande kan hitta ett jobb. Lyckas AF med målet? Arbetssökande med A-kassa. Om man är arbetslösa och får

Läs mer

Sänkta trösklar högt i tak

Sänkta trösklar högt i tak Sänkta trösklar högt i tak Arbete, utveckling, trygghet Lättläst Lättläst version av FunkA-utredningen Stockholm 2012 SOU 2012:31 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av

Läs mer

Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI

Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI SCB Sverige i siffror 1 Innehåll SCB beskriver Sverige med statistik 4 Människorna i Sverige 6 Utbildning, jobb och pengar 14

Läs mer

1 X 2. Läs mer om vad du tjänar på kollektivavtalet och medlemskapet i Unionen på unionen.se

1 X 2. Läs mer om vad du tjänar på kollektivavtalet och medlemskapet i Unionen på unionen.se 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 X 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 X 2 12 13 14 10 11 12 13 14 Fråga 1: Du börjar känna att du kan arbetsuppgifterna och är sugen på nåt nytt. Men du vet inte om du vill utvecklas i den

Läs mer

A-kassan är till för dig som har arbete

A-kassan är till för dig som har arbete A-kassan är till för dig som har arbete Illustration: Robert Nyberg. Trygga vågar Trygga människor vågar. Vågar ställa om och pröva nya banor. Samhällets sätt att tillverka varor och erbjuda tjänster förändras

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Vårt arbete med brukarna

Vårt arbete med brukarna Kompletterande övning: Vårt arbete // Situationer i vardagen Dilemman och konfliktsituationer Samtalsledarmaterial Vårt arbete med brukarna Ditt sätt att bemöta brukarna Du arbetar hos pensionären Maria

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Vad gör en entreprenör? 1/7

Vad gör en entreprenör? 1/7 i Lektionshandledning #171 Tema: Vad gör en entreprenör? Ämne: SO, Ekonomiska ämnen Rekommenderad årskurs: 8-9 & Gymnasiet Vad gör en entreprenör? 1/7 Lektionslängd: 120 minuter, välj enstaka delar ur

Läs mer

www.foretagarna.se info@foretagarna.se 08-406 17 00

www.foretagarna.se info@foretagarna.se 08-406 17 00 Rapport januari 2015 Företagarna är Sveriges största organisation för företagare. Vi driver opinion för att förbättra företagarklimatet och göra det enklare att starta, driva, utveckla och äga företag.

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss

Hitta ditt nya arbete genom oss Hitta ditt nya arbete genom oss Välkommen till Arbetsförmedlingen Här hittar du information om vad vi på Arbetsförmedlingen kan göra för dig och vad som är bra att tänka på när du precis har börjat söka

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Allmänheten om rörlighet och trygghet på arbetsmarknaden

Allmänheten om rörlighet och trygghet på arbetsmarknaden Novus Opinion Allmänheten om rörlighet och trygghet på arbetsmarknaden Rapport från opinionsundersökning oktober 2009 Arne Modig 2009-11-04 1 Allmänheten om rörlighet och trygghet på arbetsmarknaden I

Läs mer

Rapport januari 2015 Företagarna är Sveriges största organisation för företagare. Vi driver opinion för att förbättra företagarklimatet och göra det enklare att starta, driva, utveckla och äga företag.

Läs mer

Arbetstidsförkortning - en dålig reglering

Arbetstidsförkortning - en dålig reglering Arbetstidsförkortning - en dålig reglering Sammanfattning: Många tror att arbetstidsförkortning är den rätta metoden att minska arbetslösheten. Men problemet är snarare för mycket regleringar, inte för

Läs mer

Den nya arbetslinjen Inhyrning, omställning, rekrytering

Den nya arbetslinjen Inhyrning, omställning, rekrytering Den nya arbetslinjen Inhyrning, omställning, rekrytering Innehåll Den nya arbetslinjen: Bemanningsbranschen skapar jobb 3 Den hjälpande handen har en nyckelroll 3 Bra och fasta jobb där de behövs 4 Bemanningsbranschens

Läs mer

1. Fem tips till punkter att ta upp under samtalet 2. Debattinlägg på Föräldrakrafts hemsida

1. Fem tips till punkter att ta upp under samtalet 2. Debattinlägg på Föräldrakrafts hemsida Till dig som är paneldeltagare vid Föräldrakrafts seminarium Vägen till arbete i Almedalen den 30 juni Stockholm i juni 2015 INSPEL INFÖR PANELSAMTAL 1. Fem tips till punkter att ta upp under samtalet

Läs mer

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb augusti 2010 Den viktigaste uppgiften för Centerpartiet och Alliansregeringen är att minska utanförskapet och

Läs mer

Arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning

Arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1697 av Désirée Pethrus (KD) Arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen.

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen. Arbetsblad 1 Vad gör Riksbanken? Här följer några frågor att besvara när du har sett filmen Vad gör Riksbanken? Arbeta vidare med någon av uppgifterna under rubriken Diskutera, resonera och ta reda på

Läs mer

Kamrater Mötesdeltagare!

Kamrater Mötesdeltagare! 2014-05-01 Christer Engelhardt Kamrater Mötesdeltagare! Varmt välkomna till supervalårets första majfirande här i Bingebyparken och jag vill rikta ett varmt tack till Gråbo- Bingeby Socialdemokratiska

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

Kapa Lagen! Om varför jämförligt avfall bör lyftas bort från Miljöbalken. Bild: Kristina Roupé

Kapa Lagen! Om varför jämförligt avfall bör lyftas bort från Miljöbalken. Bild: Kristina Roupé Kapa Lagen! Om varför jämförligt avfall bör lyftas bort från Miljöbalken Bild: Kristina Roupé Återvinningsindustrierna Oktober 2007 Kapa lagen! Enligt Miljöbalken har kommunerna monopol på allt avfall

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss

Hitta ditt nya arbete genom oss Sida: 1 av 7 Ny på Arbetsförmedlingen (textversion av filmen ny.arbetsformedlingen.se) Hitta ditt nya arbete genom oss Välkommen till Arbetsförmedlingen Här hittar du information om vad vi på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

Samhällsekonomiska begrepp.

Samhällsekonomiska begrepp. Samhällsekonomiska begrepp. Det är väldigt viktigt att man kommer ihåg att nationalekonomi är en teoretisk vetenskap. Alltså, nationalekonomen försöker genom diverse teorier att förklara hur ekonomin fungerar

Läs mer

Eskilstunabarometern 2009

Eskilstunabarometern 2009 Resultat från Eskilstunabarometern 2009 Lokal företagsenkät genomförd i augusti 2009, målgrupp små och medelstora företag i Eskilstuna med 2-49 sysselsatta Enkäten har genomförts i samverkan mellan Eskilstuna

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

Roadshow 2013. #4av5jobb

Roadshow 2013. #4av5jobb Roadshow 2013 #4av5jobb De senaste tjugo åren har fyra av fem nya jobb i näringslivet skapats i små företag. #4av5jobb 2 4 av 5 jobb skapas i de små företagen Källa: SCB, bearbetad av Företagarna Välfärdsskaparna

Läs mer

Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte

Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte Sthlm 2014-08-29 Förslag ur Socialdemokraternas valmanifest: Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte socialdemokraterna.se 2 (7) Regeringen har misslyckats med Arbetsförmedlingen: Arbetslösheten

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning

SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning Arbetsområdet startas upp med värderingsövningar, som bidrar till att eleverna får reflektera över hur de känner inför sina egna värderingar när det gäller framtiden,

Läs mer

JOBB- OCH UTVECKLINGSGARANTIN FAS3 - ENKÄTUNDERSÖKNING BLAND GS MEDLEMMAR

JOBB- OCH UTVECKLINGSGARANTIN FAS3 - ENKÄTUNDERSÖKNING BLAND GS MEDLEMMAR JOBB- OCH UTVECKLINGSGARANTIN FAS3 - ENKÄTUNDERSÖKNING BLAND GS MEDLEMMAR Gör om gör rätt GS har som ambition att synliggöra medlemmarnas vardag. Ett tema som går igen under 2011 är Hur har du haft det

Läs mer

Ny modell för omställningsförmåga och trygghet i arbetslivet

Ny modell för omställningsförmåga och trygghet i arbetslivet Stockholm 2019-02-21 En ny modell för flexibilitet och trygghet i arbetslivet Svensk arbetsmarknad i behov av reformer Anställda på svensk arbetsmarknad har i allmänhet goda anställningsvillkor, bra arbetsmiljö

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT. nr 73 74

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT. nr 73 74 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT nr 73 74 Sid 2 Livsmedelspolitik HEM Innehåll Dagordningspunkt 73... 3 Motion nr 113 Angående Livs tar ansvar för svensk livsmedelsproduktion...

Läs mer

SAMSAM 1b 01 ekonomi.notebook. January 16, 2015. Vad är ekonomi?

SAMSAM 1b 01 ekonomi.notebook. January 16, 2015. Vad är ekonomi? Vad är ekonomi? 1 Vi har bara en jord. Dess resurser är begränsade. Ekonomi är hushållning av begränsade resurser. pengar, arbetskraft, miljö, råvaror, energi Vad ska produceras? Vad ska vi lägga vår energi

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 9: Religionsfrihet

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 9: Religionsfrihet Värdegrunds-sfi Elevhäfte 9: Religionsfrihet Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett studieförbund grundat av universitet

Läs mer

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06 Helena Lund Sweco Eurofutures 2013-02-06 1 Vårt uppdrag Analys av kommunens näringsliv, arbetsmarknad och kompetensförsörjning med prognos till 2030. Statistisk analys i kombination med kvalitativa intervjuer.

Läs mer

Facklig introduktion. du, facket och kollektivavtalet

Facklig introduktion. du, facket och kollektivavtalet Facklig introduktion du, facket och kollektivavtalet Landsorganisationen i Sverige 2010 Illustrationer: Pontus Fürst, Pipistrello AB Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet,

Läs mer

En stark a-kassa för trygghet i förändringen

En stark a-kassa för trygghet i förändringen En stark a-kassa för trygghet i förändringen En stark a-kassa för trygghet i förändringen När den moderatledda regeringen tillträde hösten 2006 inledde man med att snabbt försvaga arbetslöshetsförsäkringen.

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

STOC K HOLM S S O PPAN

STOC K HOLM S S O PPAN STOC K HOLM S S O PPAN SAMVERKAN FÖR STOCKHOLMSREGIONEN Stockholm behöver mer samverkan Stockholmssoppan är ett samarbete mellan sju näringslivs- och fackliga organisationer som sedan år 2000 samarbetar

Läs mer

8 AV 10 BEHÖVER ANSTÄLLA

8 AV 10 BEHÖVER ANSTÄLLA 8 AV 10 BEHÖVER ANSTÄLLA men 3 av 4 hittar inte kompetens RAPPORT OM KOMPETENSBEHOV I EAST SWEDEN Företagen hittar inte rätt kompetens. Skälet till det är framförallt bristande erfarenhet hos kandidaterna

Läs mer

ZA5206. Flash Eurobarometer 263 (The Internal Market: Awareness - Perceptions - Impacts) Country Specific Questionnaire Sweden

ZA5206. Flash Eurobarometer 263 (The Internal Market: Awareness - Perceptions - Impacts) Country Specific Questionnaire Sweden ZA5206 Flash Eurobarometer 263 (The Internal Market: Awareness - Perceptions - Impacts) Country Specific Questionnaire Sweden SURVEY ON INTERNAL MARKET POLICY 1. GENERAL QUESTIONS Q1. Vad kommer du att

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

På väg ut i arbetslivet

På väg ut i arbetslivet På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många

Läs mer

Sverige idag, i morgon. Hägringar. och därefter. Björn Lindgren Växjö 24 mars 2010

Sverige idag, i morgon. Hägringar. och därefter. Björn Lindgren Växjö 24 mars 2010 Sverige idag, i morgon Hägringar och därefter Björn Lindgren Växjö 24 mars 2010 onomiska läget Svenskt Näringsliv September 2009 Tänkt innehåll DEN SVENSKA EKONOMISKA UTVECKLINGEN AVTALSRÖRELSEN VALET

Läs mer

Tjänsteföretagen och den inre marknaden

Tjänsteföretagen och den inre marknaden November 2005 Tjänsteföretagen och den inre marknaden Denna rapport bygger på en SCB-undersökning av företagens kunskaper om och attityder till den inre marknaden som gjorts på uppdrag av Kommerskollegium

Läs mer

Bilaga 2. Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige 2001

Bilaga 2. Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige 2001 Bilaga 2 Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige Tabell 1: Vad tycker Du? Hur stort är behovet av förändringar i dagens Sverige? Procent Mycket stort 18 Ganska stort 53 Ganska

Läs mer

Program för att stödja och utveckla sociala företag!

Program för att stödja och utveckla sociala företag! Program för att stödja och utveckla sociala företag! Detta är SKOOPIs viktigaste krav till myndigheter och politiker på främst riksnivå, men även i kommunerna. De arbetsintegrerande sociala företagen måste

Läs mer

Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet:

Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet: Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet: o Stor industriell expansion i slutet 1900talet. USA hade passerat både GB och Tyskland. Världskriget hade betytt ett enormt uppsving.

Läs mer

Tio saker du inte visste om inhyrning i vården

Tio saker du inte visste om inhyrning i vården Tio saker du inte visste om inhyrning i vården Inhyrning får vården att fungera Det är få verksamheter inom vårdsektorn som klarar sig endast med egna anställda. Oavsett om vårdgivaren är privat eller

Läs mer

?! Myter och fakta 2010

?! Myter och fakta 2010 ! yter ch fakta 2010 Det finns en massa föreställningar om den kommunala sektorn och dess verksamheter. I vissa fall är de rent felaktiga, i andra fall baseras de på en förenkling av verkligheten som

Läs mer

Jobb åt unga. - med rätt lön och villkor. Socialdemokraterna i Halmstad

Jobb åt unga. - med rätt lön och villkor. Socialdemokraterna i Halmstad Jobb åt unga - med rätt lön och villkor Socialdemokraterna i Halmstad Ge jobb! Jobb skapar välfärd, både för den enskilda individen och för samhället. Tillkomsten av fler jobb är vår högsta prioritering

Läs mer

Den tredje industriella revolutionen och den svenska arbetsmarknaden. Föreläsning Lena Gonäs februari 2009 Arbetsvetenskap

Den tredje industriella revolutionen och den svenska arbetsmarknaden. Föreläsning Lena Gonäs februari 2009 Arbetsvetenskap Den tredje industriella revolutionen och den svenska arbetsmarknaden Föreläsning Lena Gonäs februari 2009 Arbetsvetenskap Uppläggning av föreläsningen Begrepp och grundläggande fakta Den tredje industriella

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen DO

Diskrimineringsombudsmannen DO Diskrimineringsombudsmannen DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering. Vi arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering. Vi bevakar

Läs mer

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad 180928 justerat efter beslut i styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad Introduktion Regionsamverkan

Läs mer

Beslutat av styrelsen 2014-12-01, reviderat 2015-12-04 ELVAPUNKTS- PROGRAM FÖR ATT STÖDJA OCH UTVECKLA ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG I SVERIGE

Beslutat av styrelsen 2014-12-01, reviderat 2015-12-04 ELVAPUNKTS- PROGRAM FÖR ATT STÖDJA OCH UTVECKLA ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG I SVERIGE ELVAPUNKTS- PROGRAM FÖR ATT STÖDJA OCH UTVECKLA ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG I SVERIGE Program för att stödja och utveckla arbetsintegrerande sociala företag - ASF! Ett år har gått sedan SKOOPIs

Läs mer

Jobben först investera i våra unga!

Jobben först investera i våra unga! Jobben först investera i våra unga! Ofta får man höra att dagens ungdom är slö, slapp och likgiltig. Det snacket har jag aldrig trott på. Jag tror på den svenska ungdomens vilja till gemenskap och personliga

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Business Region Göteborg är Göteborgs Stads näringslivskontor och arbetar med näringslivsutvecklingen i Göteborgsregionen. Stadshus AB Business Region Göteborg BRG 12,25% Lindholmen

Läs mer

Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst. Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010

Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst. Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010 Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010 Sociologiska institutionen, Göteborgs universitet 1 Inledning Hösten 2009 fick Sociologiska

Läs mer

Socialdemokraterna. Stockholm 2010-09-03. Lex Jörg. Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser

Socialdemokraterna. Stockholm 2010-09-03. Lex Jörg. Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser Socialdemokraterna Stockholm 2010-09-03 Lex Jörg Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser 2 (6) Varje dag kommer nya exempel på personer som drabbas på ett helt orimligt sätt av det regelverk

Läs mer

Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet!

Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet! Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet! Gratis elevmedlemskap för dig som studerar Livs är på din sida! Slaktare och bagare. Snusarbetare och kylpersonal. Maskin skötare och kafferostare. Bryggare och kex

Läs mer

Stockholm 2014-05-21. Rättvisa villkor. För alla.

Stockholm 2014-05-21. Rättvisa villkor. För alla. Stockholm 2014-05-21 Rättvisa villkor. För alla. 2(8) Rättvisa villkor. För alla. Femton år med ett högerdominerat styre har slagit hårt mot EU. Europa halkar efter. Arbetslösheten har skjutit i höjden,

Läs mer

EUSE Danmark Köpenhamn 10 juni 2010 Supported Employment Arbetsförmedlingen Sverige

EUSE Danmark Köpenhamn 10 juni 2010 Supported Employment Arbetsförmedlingen Sverige EUSE Danmark Köpenhamn 10 juni 2010 Supported Employment Arbetsförmedlingen Sverige Bengt Eklund Arbetsförmedlingen Strategienheten Avdelningen Rehabilitering till arbete Supported Employment på Arbetsförmedlingen

Läs mer