Rapport Dnr KS Dpl 01

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport 2013. Dnr KS-2013-707 Dpl 01"

Transkript

1 Rapport 2013 Dnr KS Dpl 01 Postadress: Kommunledningskontoret, KARLSTAD Besöksadress: Tage Erlandegatan 8a karlstad.se Tel: E-post: Org.nr: Bankgiro:

2 Dnr KS sid 2 (8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Rapport Jessica Forssten, jessica.forssten@karlstad.se Innehållsförteckning 1 Bakgrund Utvärdering Vi finns till för Karlstadsborna Delaktighet i framtagande av servicegarantier Dialog med medborgare och företagare Förtroendevalda Tjänstemän Intern information Extern information Uppföljning Revidering och komplettering Verksamhetsutveckling Sammanfattning... 7 Postadress: Kommunledningskontoret, KARLSTAD Besöksadress: Tage Erlandegatan 8a karlstad.se Tel: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: Bankgiro:

3 Dnr KS sid 3 (8) 1 Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade att alla nämnder skulle införa servicegarantier under Syftet var att förtydliga vilken service Karlstadsbor och företagare kan förvänta sig och att klargöra vad som händer om kommunen inte når upp till utlovad servicenivå. Arbetet med att ta fram servicegarantierna bedrevs enligt Karlstads kommuns projektmodell och samtliga förvaltningar har deltagit. Tillsammans har projektet levererat en mall så att alla servicegarantier följer samma struktur. Gemensamt är också att medborgaren i första hand ska vända sig till Kontaktcenter om de har frågor om servicegarantierna. Kontaktcenter har en rutin/överenskommelse med berörd förvaltning för varje enskild servicegaranti. För att vidareutveckla och förbättra arbetet med servicegarantier har kommunfullmäktige beslutat att garantierna ska följas upp. 2 Utvärdering Gemensamma enkätmallar har tagits fram för utvärderingen. Enkäterna har skickats ut till alla nämndpresidier, förvaltningar och till den politiska ledningen. Frågor om servicegarantierna har också ställts till medborgare och företagare via kommunens facebook-sidor. Utvärderingen omfattar kommunens samtliga 33 servicegarantier. 2.1 Vi finns till för Karlstadsborna Samtliga servicegarantier ska genomsyras av värdegrunden Vi finns till för Karlstadsborna. För att kvalitetssäkra servicegarantierna beslutade projektgruppen att alla garantier ska följa samma mall. Mallen utformades utifrån ett medborgaroch företagarperspektiv där projektgruppen bland annat utgick från erfarenheter efter fokusgrupper på en förvaltning och möte med företagare. Samtliga servicegarantier följer den gemensamma mallen. 90 procent av de som svarat på enkäten har sagt att värdegrunden märks i servicegarantierna vilket är ett mycket bra resultat. Tjänstemännen tycker i högre grad än politikerna att värdegrunden syns tydligt. De som svarat att värdegrunden inte märks är också negativa till servicegarantierna som helhet. Mallen har uteslutande används vilket säkrar att garantierna är utformade på ett tydligt sätt där det framgår vad kommunen garanterar och vad som händer om vi inte håller det vi lovar. Ett utvecklingsområde kan vara att lägga in mallen i kommunens flik för gemensamma mallar i Word så att alla kan nå den. Än så länge är det bara delprojektledarna från respektive förvaltning som har mallen. 2.2 Delaktighet i framtagande av servicegarantier Eftersom varje nämnd fick i uppdrag att inrätta servicegarantier under 2012 beslöt man sig för bedriva det övergripande arbete i projektform medan ansvaret för de enskilda garantierna låg på respektive nämnd. Medborgardialogen ser av den anledningen olika ut på förvaltningarna.

4 Dnr KS sid 4 (8) Dialog med medborgare och företagare Exempel på förvaltningar som haft dialog om servicegarantier är vård- och omsorgsförvaltningen och kommunledningskontoret. Vård- och omsorgsförvaltningen har genomfört ett stort arbete med flera fokusgrupper där man samlat in synpunkter från många medborgare. Kommunledningskontoret skickade servicegarantier på remiss till näringslivsorganisationer och bjöd därefter in till ett diskussionsmöte. På mötet deltog också ett av kommunalråden. I fortsättningen kommer näringslivsrådet att fungera som bollplank för de garantier som rör näringslivet. Flera förvaltningar valde att inte ha någon dialog med medborgarna under framtagandefasen utan tog fram förslag till servicegarantier i olika arbetsgrupper. En rekommendation i det fortsatta utvecklingsarbetet är att bjuda in till dialog när man tar fram nya garantier så att Karlstadsbornas synpunkter fångas upp. Under året som gått har sju av nio förvaltningar regelbundet kontrollerat att servicegarantierna följs, medan en uppger att man inte har gjort det men att man planerar ett utvecklingsarbete för garantierna. De garantier som det har kommit in frågor på gäller; Svarstider, företagsbesök och ekonomiskt bistånd. När det gäller svarstider har vi i två fall dröjt för länge med att svara medborgare som mejlat in till oss. I övriga fall gällde frågorna förtydliganden om handläggningstid eller att man är nyfiken på hur om kommunen lyckats hålla löftena i servicegarantierna Förtroendevalda Kommunledningsutskottet fick information om servicegarantierna under projekttiden och därefter har projektledaren haft en del kontakt med ansvarigt kommunalråd. När det gäller förtroendevalda i nämnderna så finns indikationer på att de i ganska liten utsträckning varit delaktiga. Vissa delprojektledare har haft diskussioner i arbetsutskott eller nämnd men inte alla. Däremot har samtliga nämnder fattat beslut om att införa garantierna och därmed har man som förtroendevald också tagit del av beslutsunderlaget. Det är få förtroendevalda som vid utvärderingstillfället svarat på enkäten. Av 24 tillfrågade 1 var det nio som svarade. Fem av nio är positiva till servicegarantierna och skulle gärna vilja se flera. Fyra av nio ser ingen anledning att utveckla fler servicegarantier och dessa har heller inte berättat om garantierna i möten med medborgare. Ett politiskt engagemang är viktigt i den fortsatta utvecklingen av servicegarantierna. 1 Enkäten skickades till alla nämndpresidier för fackförvaltningarna och till samtliga kommunalråd

5 Dnr KS sid 5 (8) Tjänstemän Samtliga förvaltningsdirektörer och VD:ar satt i styrgruppen för det övergripande projektet. Gruppen beslutade om ramarna för projektet och om en servicegaranti som gäller svarstider för hela kommunen. Delprojektledare utsågs på samtliga förvaltningar och dessa skapade arbetsgrupper på respektive förvaltning. Övriga medarbetare fick bland annat information om arbetet genom intranätet och genom nyhetsbrevet Solsidan med lön innan garantierna trädde i kraft Intern information Alla förvaltningar har tagit fram egna kommunikationsplaner, både för det interna och för det externa arbetet. När det gäller den interna kommunikationen har kanaler som Solsidan med lön, Chefsbrevet och arbetsplatsträffar använts Extern information I första hand har alla förvaltningar använt Karlstad.se för extern information. Servicegarantierna finns samlade både på en gemensam sida, och på sidor där man pratar om verksamheter som berörs av enskilda garantier. Alla förvaltningar ansvarar för att uppdatera information om sina garantier och detta har fungerat mycket väl. Utöver karlstad.se har alla utom två förvaltningar använt ytterligare kanaler för information. Några exempel är broschyrer eller annat tryckt material, i samband med svar på ansökan, personliga möten, brev hem i brevlådan eller genom massmedia. För att uppmärksamma servicegarantierna ytterligare är en gemensam informationskampanj planerad under våren Uppföljning Kommunfullmäktige har beslutat att servicegarantierna ska följas upp under 2014 och Utöver den obligatoriska uppföljningen kan förvaltningarna själva kontrollera att servicegarantierna följs och fungerar. Sex av nio förvaltningar uppger att de regelbundet följer upp garantierna. När det gäller ekonomiskt bistånd stämmer man av varje vecka att man håller handläggningstiden och vidtar åtgärder ifall någon handläggare behöver extra hjälp. Beträffande handläggning av serveringstillstånd har man en rutin att alltid notera datum på försättsbladet när ärendet inkom och när det är avslutat. Kontaktcenters garanti om svarstider följs årligen upp genom ett externt företag som ringer 60 samtal och mejlar 60 mejl till kommunen under en femveckors period. Företaget ställer enklare frågor av den typen som medborgare ofta ställer till kommunen. Företaget mäter bland annat svarstider, bemötande och att vi använder signatur i våra mejlsvar. Resultatet av undersökningen kommer i slutet av januari varje år. Den senaste mätning var alltså klar i januari Då hade Karlstad förbättrat sig mycket när det gällde svarstider på mejl.

6 Dnr KS sid 6 (8) De flesta besvarades inom två dagar vilket är ett bra resultat. Däremot hade vi blivit betydligt sämre på att använda signatur och detta är något som vi har prioriterat under året för att förbättra. I övrigt uppger förvaltningarna att man gör uppföljningar i samband med årsredovisning och att man har avtalat med kontaktcenter hur alla inkomna synpunkter ska hanteras. 2.4 Revidering och komplettering Endast barn- och ungdomsförvaltningen har uppgett att de under året har behövt revidera en servicegaranti. Garantin handlar om att vårdnadshavare och elever ska ha tillgång till skriftlig information om elevens kunskapsutveckling senast en vecka före utvecklingssamtal i skolan och grundsärskolan. På grund av ändringar i skollagen upphörde servicegarantin den 1 december Samma förvaltning kommer också att införa en ny garanti om simundervisning i grundskolan. Att det är så få revideringar och kompletteringar skulle kunna tolkas på två sätt: positivt för att verksamheterna är nöjda med de garantier som finns, negativt i den mening att intresset för att utveckla servicegarantierna verkar lågt. Man ska dock komma ihåg att det här är första året som kommunen haft servicegarantier och att det kan ta tid att implementera nya verktyg för verksamhetsutveckling. 2.5 Verksamhetsutveckling På frågan om man anser att servicegarantierna har drivit på verksamhetsutvecklingen svarar hälften av förvaltningarna att de har gjort det medan en förvaltning tycker att det är för tidigt att uttala sig. Sex av nio förtroendevalda anser att servicegarantierna driver på utvecklingen. Styrgruppen (samtliga förvaltningsdirektörer och VD:ar) beslutade bland annat om att servicegarantin om svarstider för Kontaktcenter även skulle gälla om frågan övertas av en förvaltning. Det innebär att alla inkomna frågor till kommunens allmänna kontaktytor ska besvaras direkt och om det inte är möjligt ska frågeställaren inom två arbetsdagar få besked om när personen kan förvänta sig ett svar. Det här är ett exempel på en viktig ambitionshöjning som blir synliggjord både för verksamheten och för invånarna. Efter beslutet tog kommunikationsenheten fram riktlinjer som klargör hur anställda ska hantera brev och e-post. Riktlinjerna och servicegarantin är bland annat kommunicerade via intranätet och genom nyhetsbrevet Solsidan med lön som skickas till alla medarbetare. Vid utvärderingstillfället har två synpunkter på garantin kommit till Kontaktcenter. I båda fallen har frågorna skickats vidare till en förvaltning som i sin tur inte svarat i tid. Kontaktcenter har meddelat berörd förvaltning och ärendet har då besvarats direkt. Genom servicegarantin har svarstiderna uppmärksammats och diskuterats på olika nivåer. Styrgruppen var först tveksam till om två dagar var för kort tid men med tanke på att endast två synpunkter kommit in på garantin så visar det att ambitionsnivån inte var för högt ställd. Svarstiden är rimlig och det finns ingen anledning i dagsläget att förändra svarstiden.

7 Dnr KS sid 7 (8) Ett annat gott exempel som gynnar Karlstadsborna är servicegarantin som gäller enklare bygglov. Tidigare tog det upp till tio veckor att få svar på sin ansökan. Genom servicegarantin lovar vi numera att Karlstadsborna ska ha svar inom fyra veckor vilket verkar vara en rimlig tid eftersom ingen kompensation utgått under året. Enheten som handlägger bygglov har haft en Lean-konsult till hjälp för att strukturera upp processen. En nytta som påtalats i enkäten är just att handläggningstiderna har kortats ner för vissa ärenden i och med att man har infört servicegarantier. Man har varit tvungen att reflektera över nuläget och vad som är rimligt. Detta gynnar Karlstadsborna som kan få reda på handläggningstider och att vi håller våra löften. 3 Sammanfattning Efter ett kommunfullmäktigebeslut har servicegarantier införts i alla nämnder under Syftet var att förtydliga vilken service Karlstadsbor och företagare kan förvänta sig och att klargöra vad som händer om kommunen inte når upp till utlovad servicenivå. Totalt infördes 33 servicegarantier. Uppföljningen visar att samtliga servicegarantier är utformade efter den gemensamma mallen. Mallen kvalitetssäkrar att garantierna är tydligt formulerade och att man får reda på; vilken service det gäller, vad kommunen garanterar, vad som händer om vi inte håller det vi lovar och vem man kan kontakta. Mallen är ett bra stöd i arbetet med servicegarantierna. När det gäller dialogen med Karlstadsborna valde några förvaltningar att inte involvera medborgarna, utan tog fram förslag till servicegarantier i olika arbetsgrupper på förvaltningen. En rekommendation i det fortsatta utvecklingsarbetet är att bjuda in till dialog när man tar fram nya garantier så att Karlstadsbornas synpunkter fångas upp. Servicegarantierna är ett politiskt initiativ och den politiska ledningen har varit tydlig med att förtroendevalda ska vara involverade. Det är få förtroendevalda som vid utvärderingstillfället har svarat på enkäten. Av 24 tillfrågade var det nio som svarade. Fem av dessa är positiva till servicegarantierna och skulle gärna vilja se flera. Ett politiskt engagemang är viktigt i den fortsatta utvecklingen av servicegarantierna. För att kommunicera servicegarantierna har i första hand karlstad.se använts. Servicegarantierna finns samlade både på en gemensam sida, och på sidor där man pratar om verksamheter som berörs av enskilda garantier. Alla förvaltningar ansvarar för att uppdatera information om sina garantier och detta har fungerat mycket väl. Utöver karlstad.se har ytterligare kanaler för information använts som till exempel broschyrer eller annat tryckt material, i samband med svar på ansökan, personliga möten eller genom massmedia. Karlstadsborna har i några fall under året återkopplat om servicegarantierna.

8 Dnr KS sid 8 (8) I de fall där kommunen brustit har felet rättats till omedelbart. Inget av felen rörde garantierna där ekonomisk kompensation ska utgå. Hälften av förvaltningarna och sex av nio förtroendevalda anser att servicegarantierna har drivit på verksamhetsutvecklingen. Ett gott exempel är servicegarantin om att man ska få svar på sin fråga direkt eller en återkoppling inom två dagar. Tidigare var det inte tydligt vilka svarstider som gällde. En nytta som påtalats i enkäten är just att handläggningstiderna har kortats ner för vissa ärenden i och med att man har infört servicegarantier. Man har varit tvungen att reflektera över nuläget och vad som är rimligt. Det gynnar Karlstadsborna som kan få reda på vad som gäller och att vi håller våra löften. Slutsatsen är att servicegarantierna har bidragit till kommunens verksamhetsutveckling på ett positivt sätt men att det finns förbättringsområden. Det är lämpligt att, precis som kommunfullmäktige beslutat, följa upp servicegarantierna för att inte tappa styrfart.

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder Dnr KS-2012-328 Dpl 01 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänstemannayttrande 2012-10-02 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Rapport om servicegarantier samt

Läs mer

Införande av servicegarantier

Införande av servicegarantier Dnr KS-2011-719 Dpl 01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-08-28 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Införande av servicegarantier Dnr KS-2011-719

Läs mer

Införande av kommunstyrelsens servicegarantier

Införande av kommunstyrelsens servicegarantier sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 8 Införande av kommunstyrelsens servicegarantier Dnr KS-2011-719 Dpl 01 Kommunstyrelsens beslut 1. Servicegarantierna godkänns enligt bilaga 1-4, med tillägg

Läs mer

att föreslå nytillträdd äldrenämnd att införa servicegaranti om uppsökande hembesök i enlighet med kontorets förslag

att föreslå nytillträdd äldrenämnd att införa servicegaranti om uppsökande hembesök i enlighet med kontorets förslag KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Ahrgren Maria Datum 2014-11-26 Diarienummer ALN-2014-0240.30 Äldrenämnden Servicegarantier Förslag till beslut Äldrenämnden föreslås besluta att föreslå

Läs mer

Nöjdhet och förtroende

Nöjdhet och förtroende Sid 1(6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning, 214-1-2 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Nöjdhet och förtroende Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan Målområde:

Läs mer

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun sid 1 (7) Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun Postadress: Kommunledningskontoret, informationsenheten, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post:

Läs mer

Svar på motion om service- och tjänstegaranti i Sala kommun

Svar på motion om service- och tjänstegaranti i Sala kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDN INGSUTSKOTIET 18 (36) Sammanträdesdatum 2014-09-30 182 Svar på motion om service- och tjänstegaranti i Sala kommun Dnr 2013/89 INLEDNING Peter Molin (M), Andreas Weiborn (M),

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST Kvalitetspolicy Foto: Fredrik Hjerling Dokumenttyp Styrdokument Beslutat av Kommunstyrelsen Dokumentnamn Kvalitetspolicy Ansvarig förvaltning och avdelning Kommunstyrelseförvaltningen, Ekonomiavdelningen

Läs mer

Facebooksidan Kommunpolitik i Karlstad - utvärdering och fortsättning

Facebooksidan Kommunpolitik i Karlstad - utvärdering och fortsättning Dnr KS-2013-12 Dpl 02 sid 1 (12) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunikationsenheten Tjänsteyttrande 2013-02-27 Emma Kraft, 054-540 10 26 emma.kraft@karlstad.se Facebooksidan Kommunpolitik i Karlstad - utvärdering

Läs mer

HELSINGBORG KONTAKTCENTER

HELSINGBORG KONTAKTCENTER STADSLEDNINGSFÖRVALTNINGEN K O N T A K T C E N T E R SID 1(5) HELSINGBORG KONTAKTCENTER OCH AKTIVITETSPLAN 2013 Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 helsingborg@helsingborg.se helsingborg.se

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Motion att införa servicegarantier till näringslivet i Kristinehamn

Motion att införa servicegarantier till näringslivet i Kristinehamn Kommunledningsförvaltningen Kerstin Gustafsson,0550-88452 kerstin.gustafsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-10-11 Ks/2016:176 Sida 1(5) Motion att införa servicegarantier till näringslivet

Läs mer

Servicegarantier i Ånge kommun

Servicegarantier i Ånge kommun Servicegarantier i Ånge kommun Antagen av Ånge kommunfullmäktige 18 juni 2012, 40 Innehåll 1 INLEDNING 1 1.1 Definitioner för Ånge kommun 1 2 SERVICEGARANTIER 2 2.1 Bygglov 2 2.2 Serveringstillstånd 4

Läs mer

Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre

Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre Foto: IBL Bildbyrå Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre Klagomål är gåvor Vi betraktar klagomål från våra kunder, externa som interna, som gåvor. Rätt hanterat kan ett klagomål förändra

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun 2017-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Läs mer

Rapport Synpunkten. Anette Christoffersson Maria Jonsson

Rapport Synpunkten. Anette Christoffersson Maria Jonsson Rapport Synpunkten Anette Christoffersson Maria Jonsson 1 INLEDNING Synpunkten - från idé till verklighet Förbättrad medborgardialog var ett utvecklingsområde som framkom vid genomförandet av kommunkompassen

Läs mer

KALLELSE. Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Ekonomisk uppföljning t om oktober IFO2016/3 Lotta Holmström

KALLELSE. Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Ekonomisk uppföljning t om oktober IFO2016/3 Lotta Holmström KALLELSE 1(9) Tid Onsdag kl.13:15 Plats Stadshuset - Varkaus Tid för justering 2016-12-06 Plangatan 5 Föredragningslista Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Ekonomisk uppföljning t om oktober IFO2016/3

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10 KARLSTADS KOMMUN Ärende 10 sid 7 (14) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-05-22 5 Redovisning av synpunkter 2011 Dnr KS-2012-104 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Redovisningen

Läs mer

Tjänstegarantier Norsjö kommun

Tjänstegarantier Norsjö kommun Tjänstegarantier Norsjö kommun Vad innebär tjänstegarantier? För att stärka kvalitén på de tjänster vi erbjuder våra invånare har Norsjö kommun tagit fram tjänstegarantier inom en rad olika områden. En

Läs mer

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY KVALITETSPOLICY Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY Kvalitetspolicy Haninge kommun Avsiktsförklaring Ramen för kvalitetsarbetet utgörs av kommunfullmäktiges mål och budget-dokument. Policyn

Läs mer

SERVICEGARANTIER & VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KARLSTADSBO OCH KUND

SERVICEGARANTIER & VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KARLSTADSBO OCH KUND SERVICEGARANTIER & VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KARLSTADSBO OCH KUND VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KARLSTADSBO OCH KUND! Vård- och omsorgsförvaltingen har infört fem servicegarantier och åtta

Läs mer

SERVICEGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL KARLSTADSBORNA VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN

SERVICEGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL KARLSTADSBORNA VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN SERVICEGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL KARLSTADSBORNA VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VÅRA LÖFTEN TILL KARLSTADSBORNA! För att du som Karlstadsbo ska veta vad du kan förvänta dig av kommunen har vi servicegarantier

Läs mer

Arbetsmetoden FÖRETAGSLOTSEN Handlingsplan 2011-2015

Arbetsmetoden FÖRETAGSLOTSEN Handlingsplan 2011-2015 Arbetsmetoden FÖRETAGSLOTSEN Handlingsplan 2011-2015 INNEHÅLL sid 2 1. Inledning 2. Bakgrund 3. Övergripande mål Sid 3 4. Arbetssätt 5. Arbetsmetod Företagslotsen 5.1 Strategi Sid 4 Sid 5 Sid 6 Sid 8 Sid

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 Dnr KS-2011-573 Dpl 46 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Sammanfattning av ärendet

sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 Dnr KS-2011-573 Dpl 46 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Sammanfattning av ärendet sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 7 Återredovisning av möjligheterna för Karlstad att bli en fristad för författare, dramatiker, journalister och andra professionella skribenter som lever

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Delegation - förenklad biståndsbedömning

Delegation - förenklad biståndsbedömning Ärende 7 Dnr VON-2012-212 Dpl 01 sid 1 (2) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteskrivelse 2012-08-13 Roger Granat, 054-540 54 52 roger.granat@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Delegation

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för rådet för personer med funktionsnedsättning

Översyn av arbetsformer och reglemente för rådet för personer med funktionsnedsättning Dnr KS-2012-670 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-02-27 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Riktlinjer för tillgänglighet och service

Riktlinjer för tillgänglighet och service Riktlinjer för tillgänglighet och service Antagna av kommunstyrelsen den xx månad xx, 2016KS/0674 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, 134 81 Gustavsberg Postadress: Värmdö kommun, 134 81 Gustavsberg Växel

Läs mer

Remiss - Regional biblioteksstrategi

Remiss - Regional biblioteksstrategi Dnr KS-2012-458 Dpl 40 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-09-03 Per Wiker, 054-540 10 14 per.wiker@karlstad.se Remiss - Regional biblioteksstrategi 2013-2015 Dnr

Läs mer

Redovisning av uppdrag om delaktighet

Redovisning av uppdrag om delaktighet UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Katarina Håkansson Datum 2018-11-05 Diarienummer UBN-2018-6855 Utbildningsnämnden Redovisning av uppdrag om delaktighet Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås

Läs mer

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG Kommunfullmäktige 2014-10-14 232 Dnr KS 2014-000480 101 Riktlinjer för en utvecklad invånardialog Sammanfattning Skellefteå kommun har arbetat med invånardialoger under

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar DIARIENUMMER: KS 136/2017 101 FASTSTÄLLD: KS 130/ 2017-08-14 VERSION: 1 SENAST REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för genomförande av medborgardialoger Beslutas

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kontaktcenter Tjänsteskrivelse 2012-05-31 Ann Salomonsson, 054-540 10 62 ann.salomonsson@karlstad.se Finansieringsmodell för kontaktcenter Kommunledningskontorets

Läs mer

Medgivande att ta emot medel - Prestationsersättning för införandet av lokala värdighetsgarantier (KS/2012:470)

Medgivande att ta emot medel - Prestationsersättning för införandet av lokala värdighetsgarantier (KS/2012:470) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Kommunstyrelsen 2012-11-05 Dnr KS/2012:470 Medgivande att ta emot medel - Prestationsersättning för införandet av lokala värdighetsgarantier (KS/2012:470) Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kundcenter Vi garanterar: Om vi inte håller det vi lovar:

Kundcenter Vi garanterar: Om vi inte håller det vi lovar: Servicegaranti Ragunda Kommun skall upplevas som en professionell organisation. Kunder, invånare och näringsliv skall få ett korrekt och effektivt bemötande. Vi strävar alltid efter ett bra bemötande och

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9 KARLSTADS KOMMUN Ärende 9 Dnr KS-2012-491 DplOO sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-08-03 Lisa Berg, 054 540 10 06 lisa.berg@karlstad.se Kommunstyrelsen

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Näringsliv och utveckling

Näringsliv och utveckling Egengjort enkät 2016 Vad förbättrar Skinnskattebergs företagsklimat? 1. Bakgrund Anledningen till att enkäten genomfördes går att härleda till Svenskt Näringslivs årliga ranking och enkät om Svenska kommuners

Läs mer

Dokumentnamn: DokumentID Version:

Dokumentnamn: DokumentID Version: TJÄNSTESKRIVELSE Datum: Sida: 2012-09-21 1 (5) Dokumentnamn: DokumentID Version: Kommunikationspolicy Diarienr 1 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicyn är ett gemensamt förhållningssätt i informations-

Läs mer

Servicepolicy Bemötande och tillgänglighet 24 KS

Servicepolicy Bemötande och tillgänglighet 24 KS Servicepolicy Bemötande och tillgänglighet 24 KS 2018.321 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-09-20 170 Servicepolicy Bemötande och tillgänglighet (KS 2018.321)

Läs mer

Medarbetarenkät Robertsfors / BOU. Svarsfrekvens: 87,2

Medarbetarenkät Robertsfors / BOU. Svarsfrekvens: 87,2 Medarbetarenkät 2016 Robertsfors / BOU Svarsfrekvens: 87,2 1 2 BOU Robertsfors Mål och uppdrag 71,6% 20,8% 4,1% 3,5% 4,9 4,8 Kompetens och utveckling 76,6% 19,3% 2,7% 1,3% 5 5 Information 79,5% 17,4% 2,5%

Läs mer

inom äldreomsorgen i Västerås stad

inom äldreomsorgen i Västerås stad inom äldreomsorgen i Västerås stad Värdigt liv och välbefinnande I socialtjänstlagen finns en ny bestämmelse, den nationella värdegrunden. Den innebär att all personal i äldreomsorgen ska arbeta för att

Läs mer

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-05-02 97 Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag Dnr 2016-000415 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 10 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

REMISSVAR: Motion väckt av Emil Högberg (S) med förslag för att förbättra företagsklimatet yttrande till kommunstyrelsen

REMISSVAR: Motion väckt av Emil Högberg (S) med förslag för att förbättra företagsklimatet yttrande till kommunstyrelsen DIARIENR 2014-02-26 SBN 2014-237 1 (5) HANDLÄGGARE Åke Andersson 08-535 364 06 Ake.andersson@huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden REMISSVAR: Motion väckt av Emil Högberg (S) med förslag för att förbättra

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Analys näringslivsklimat

Analys näringslivsklimat 1 (6) Analys näringslivsklimat 2016-2017 Sammanfattning Detta är en analys av näringslivsklimatet i Örnsköldsvik 2016 med sikte på möjliga åtgärder inom den planerade kommunala verksamheten. Som underlag

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Ett gott liv var dag

Ett gott liv var dag Ingegerd Eriksson Projektledare SLUTRAPPORT 2015-06-18 Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet 2 Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Inledning 4 3. Resultatredovisning 5 4. Utvärdering av arbetet 7

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Riktlinjer. Kundtjänstkoncept och riktlinjer för kundservice

Riktlinjer. Kundtjänstkoncept och riktlinjer för kundservice Riktlinjer Kundtjänstkoncept och riktlinjer för kundservice Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Luleå direkt 2013-08-12 Löpande Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet Dnr VON-2012-324 Dpl 31 sid 1 (5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteyttrande 2013-09-23 Susanne Göransson, 054-540 55 13 Susanne.goransson@karlstad.se Utredning om förutsättningarna

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

2012-10-26. Dnr Son 2012/318 Införande av lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen

2012-10-26. Dnr Son 2012/318 Införande av lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-10-26 Dnr Son 2012/318 Införande av lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår att nämnden beslutar: att förslag till lokala

Läs mer

Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida konsumentstöd (SOU 2012:43)

Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida konsumentstöd (SOU 2012:43) Dnr KS-2012-466 Dpl 00 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-10-05 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida

Läs mer

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN.

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN. ENKÖPINGS KOMMUN 2016 Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN Enköping 1 Enköping 2 Innehåll Demokratibarometern... 4 Så här genomförs Demokratibarometern...

Läs mer

Riktlinjer för tillgänglighet och service

Riktlinjer för tillgänglighet och service Riktlinjer för tillgänglighet och service Beslutsdatum 2018-01-11 Diarienummer Reviderat - Lagstadgat styrdokument - Ersätter styrdokument Uppföljning Ansvar 2016KS/0674 Riktlinjer för tillgänglighet och

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Kommunikationsprogram för Karlskrona kommuns samlade verksamhet... 1 Relaterade dokument Grafisk profil KS2011.204.103... 3 Kriskommunikationsplan Riktlinjer för

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100 Medarbetarenkät 2014 Lycksele / MSF Svarsfrekvens: 100 1 2 MSF Lycksele Mål och uppdrag 50,6% 36,4% 13% 0% 4,1 4,6 Kompetens och utveckling 80% 14,3% 5,7% 0% 5 4,7 Information 90,5% 9,5% 0% 0% 5,2 4,9

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-09-17 1 (1) Sida 138 Dnr KS/2018:202 Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Bakgrund På grund av den digitala utvecklingen

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 KARLSTADS KOMMUN Ärende 3 sid 17 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 8 Politiskt initiativ från majoriteten - Användande av sociala medier för medborgardialog - återrapportering Dnr KS-2011-535 Dpl

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN UREN Ärende nr i :!1:!nläninden r /1/4 K-7 VG Män.... KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-05-23 KTN-2014-0135 Kulturnämnden Förslag till direktiv samt projektplan för

Läs mer

Uppföljning av kvalitetsgarantier i äldreboendet

Uppföljning av kvalitetsgarantier i äldreboendet FALKÖPINGS KOMMUN Socialförvaltningen Socialkontoret Elisabeth Gerhardsson, Verksamhetsutvecklare Tfn 0515-85322 E-post elisabeth.gerhardsson@falkoping.se Datum 2004-03-29 Dnr 1 (8) Uppföljning av kvalitetsgarantier

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Oktober 2000 MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Samtalet bör inledas med att chefen redogör för arbetsplatsens Mål. Med utgångspunkt från denna inledning skall samtalet röra sig mellan de olika samtalsområden

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 7 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings åtgärder för förstärkt intern kontroll

Kommunstyrelsens förvaltnings åtgärder för förstärkt intern kontroll 2014-01-27 KS-2014/143.118 1 (6) HANDLÄGGARE Stenbacka, Patrick 08-535 302 88 Patrick.Stenbacka@huddinge.se Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens förvaltnings åtgärder för förstärkt intern kontroll Förslag

Läs mer

Vad är KKiK? och hur bra är vi?

Vad är KKiK? och hur bra är vi? Vad är KKiK? och hur bra är vi? Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) Ett projekt som drivs av SKL Utifrån en diskussion med ett flertal kommunstyrelseordföranden www.skl.se/kkik Utveckling Kommunens Kvalitet

Läs mer

Medborgarbudget. Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner att genomföra en medborgarbudget under 2016/2017 som ett pilotprojekt.

Medborgarbudget. Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner att genomföra en medborgarbudget under 2016/2017 som ett pilotprojekt. Sida 1 (5) Revision 1 2016-08-01 Handläggare Inger Cronlund Telefon: 0850803354 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Medborgarbudget Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner att genomföra

Läs mer

Interpellation - Skolbibliotek, vad är ambitionsnivån?

Interpellation - Skolbibliotek, vad är ambitionsnivån? Vänsterpartiet Strängnäs Kommunfullmäktige 24 september 2018 2:1 Interpellation - Skolbibliotek, vad är ambitionsnivån? Frågor till Barn- och utbildningsnämndens ordförande. Skolbibliotek har en viktig

Läs mer

Remiss - Värdegrund för Huddinge kommun

Remiss - Värdegrund för Huddinge kommun BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-15 FSN-2014/92.119 1 (4) HANDLÄGGARE Tullgren, Elisabet 08-535 360 30 elisabet.tullgren@huddinge.se Förskolenämnden Remiss - Värdegrund för Huddinge kommun Förslag

Läs mer

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper.

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper. Sida 1/5 Policy för kommunikation Med kommunikation skapar vi kännedom om vilka vi är, vad vi kan och vad vi gör. Kommunikationen speglar de värden som kommunen står för och bidrar till att utveckla goda

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen Dnr KS-2012-255 Dpl 14 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande 2013-03-28 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 KARLSTADS KOMMUN Ärende 2 sid 8 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 3 Gemensam förtroendevald revisor för Landstinget och kommunerna i Dnr KS-2012-130 Dpl 00 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

En gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden

En gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden Dnr DSN-2015-9 Dpl sid 1 (6) TJÄNSTEYTTRANDE KOMMUNLEDNINGSKONTORET IT-enheten 2015-06-29 Per-Erik Karlsson, 054-540 12 20 Per-erik.karlsson@karlstad.se Drifts- och Servicenämnd En gemensam e-tjänsteplattform

Läs mer

inom äldreomsorgen i Västerås stad

inom äldreomsorgen i Västerås stad inom äldreomsorgen i Västerås stad Fastställd av äldrenämnden juni 2015 Värdigt liv och välbefinnande I socialtjänstlagen finns den nationella värdegrunden för äldre. Den innebär att all personal i äldreomsorgen

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 9 (24) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-06-19 4 Finansieringsmodell för kontaktcenter Dnr KS-2012-345 Dpl 11 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Aterrapporten av principerna kring

Läs mer

Innehållsförteckning 3(5)

Innehållsförteckning 3(5) Synpunktshantering Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad 2008-11-05 av Kommunstyrelsen 179 Senast reviderad 97/16 Detta dokument gäller för Kommunstyrelsens förvaltning Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Riktlinjer för premiering och priser i Uppsala kommun samt inrättande av nytt kvalitetspris, jämställdhetspris och omsorgspris

Riktlinjer för premiering och priser i Uppsala kommun samt inrättande av nytt kvalitetspris, jämställdhetspris och omsorgspris KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Hagström Ingela Strömbäck Caroline Datum 2016-11-09 Diarienummer KSN-2016-2192 Kommunstyrelsen Riktlinjer för premiering och priser i Uppsala kommun samt

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 sid 23 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 16 Aterbetalning av sjukförsäkringspremier (AFA). tilläggsanslag för ökade underhållsinsatser Dnr KS-2012-504 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014 Karlstads kommun Genomförd av CMA Research AB Mars 2014 Fakta om undersökningen Syfte Metod Att utveckla styrning, ledning och ge de förtroendevalda bra

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Utvärdering av. Tjänstegarantier/deklarationer och Synpunkts/klagomålshantering. Vara 30 maj 2005

Utvärdering av. Tjänstegarantier/deklarationer och Synpunkts/klagomålshantering. Vara 30 maj 2005 RAPPORT 2005-08-10 Sektionen för Demokrati och styrning Utvärdering av Tjänstegarantier/deklarationer och Synpunkts/klagomålshantering Vara 30 maj 2005 Lars Strid, Sveriges kommuner och landsting Barbro

Läs mer

Tillgängligheten för klienter inom enheten ekonomiskt bistånd rapport

Tillgängligheten för klienter inom enheten ekonomiskt bistånd rapport : Rapport Kundvalskontoret 2009-05-18 Elisa-Beth Widman/Gun-Britt Kärrlander 08-590 971 50/972 33 Dnr Fax 08-590 733 41 SÄN/2009:148 gun-britt.karrlander@upplandsvasby.se Social- och äldrenämnden Tillgängligheten

Läs mer

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning - en enkätundersökning genomförd av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Inledning Alla har rätt till ett liv utan diskriminering,

Läs mer

Redovisning av Synpunkten 2013

Redovisning av Synpunkten 2013 ärenden: 240 Inkom via Blankett/svarskort 4 Brev 1 E-postmeddelande 3 Webbformulär 232 Totalt: 240 Kommentar: 240 synpunkter inkom under 2013, vilket faktiskt är en liten minskning med föregående år då

Läs mer

Policy för medborgardialog

Policy för medborgardialog Policy för medborgardialog Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-23 53 U N D E R R U B R I K Policy för medborgardialog Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation

Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation All information och kommunikation ska vara: korrekt tydlig och begriplig trovärdig lättillgänglig

Läs mer