Saken Överträdelser vid telefonförsäljning av telefonabonnemang. 1. Konsumentombudsmannen (KO) yrkar att tingsrätten vid vite ålägger

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Saken Överträdelser vid telefonförsäljning av telefonabonnemang. 1. Konsumentombudsmannen (KO) yrkar att tingsrätten vid vite ålägger"

Transkript

1 Konsument verket KO Stämningsansökan Datum Dnr 2015-IO /655 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet Stockholms tingsrätt Kärande Konsumentombudsmannen Box Karlstad Svarande 0700 Sverige AB ( ) Box Göteborg Saken Överträdelser vid telefonförsäljning av telefonabonnemang 1 YRKANDEN 1. Konsumentombudsmannen (KO) yrkar att tingsrätten vid vite ålägger 0700 Sverige AB (0700 eller bolaget) att vid telefonförsäljning gentemot konsument i början av samtalet tydligt informera om att det är ett samtal från 0700 och att syftet med samtalet är att sälja 0700:s telefon- och/eller bredbandsabonnemang. 2. KO yrkar att tingsrätten vid vite förbjuder 0700 att vid telefonförsäljning av telefon- och/eller bredbandsabonnemang påstå att försäljaren representerar eller samarbetar med konsumentens befintliga operatör, att bolaget tagit över den befintliga operatörens verksamhet eller använda påståenden av väsentligen samma innebörd, när så inte är fallet. 3. KO yrkar att tingsrätten vid vite förbjuder 0700 att kräva betalning för abonnemang som inte konsumenten beställt. Postadress Fakturaadress Besöksadress Telefon/Fax E-post/webbadress Bankgiro Org.nr Box 48 FE 64 Tage Erlandergatan 8A konsumentverket@konsumentverket.se Karlstad Strömsund

2 2OI4/655 2(l6) 4. KO yrkar att tingsrätten vid vite förbjuder 0700 att flytta eller medverka till att telefon- och/eller internetabonnemang flyttas från konsumentens operatör till bolaget om konsumenten inte beställt telefonabonnemang hos bolaget. 5. KO yrkar att tingsrätten vid vite förbjuder 0700 att Påstå att ångerfristen upphört, om så inte är fallet och/eller Kräva betalning för abonnemang om konsumenten utnyttjat sin ångerrätt inom ångerfristen. 6. KO yrkar att de viten som kopplas till åläggandet och förbuden ovan i yrkandena 1-5 förordnas att gälla som löpande vite. 7. KO yrkar att tingsrätten ska förordna att åläggandet och förbuden ovan i yrkandena 1-5 ska gälla omedelbart och tills frågan slutligt avgjorts. 8. KO yrkar att tingsrätten förpliktar 0700 att utge marknadsstörningsavgift med en miljon ( ) kronor. 9. KO yrkar ersättning för kostnader i målet med belopp som senare kommer att anges. 2 GRUNDER 2.1 Syfte och identitet (yrkande 1) Telefonförsäljare som representerat bolaget har inte alls eller i vart fall inte i början av samtalet informerat om att de ringer för 0700:s räkning och att syftet med samtalet är att sälja telefon- och/eller bredbandsabonnemang. Informationen är väsentlig och den ska lämnas ldart och begripligt i början av samtalet. Den bristfälliga informationen har vilselett konsumenten som påverkats i sin förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut. 2.2 Samarbete med befintlig operatör (yrkande 2) Telefonförsäljare som representerat bolaget vid försäljning av telefon- och/eller bredbandsabonnemang har felaktigt påstått eller gett intryck av att försäljaren representerar eller samarbetar med konsumentens befintliga operatör, att bolaget tagit över den befintliga operatörens verksamhet och liknande påståenden. Detta har påverkat konsumentens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut.

3 2014/655 3(16) 2.3 Fakturering utan föregående beställning (yrkande 3) 0700 har krävt betalning för abonnemangsavtal som konsumenten inte har beställt. En sådan marknadsföringsåtgärd är under alla förhållanden otillbörlig. 2.4 Flytt av abonnemang utan beställning (yrkande 4) Utan avtal, uppdrag eller medgivande från konsumenten har 0700 självt, eller genom att anlita annat bolag, flyttat konsumentens telefon- och/eller bredbandsabonnemang från konsumentens befintliga operatör till Konsumentens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut har härigenom i märkbar mån påverkats eller sannolikt påverkats. 2.5 Ångerrätten (yrkande 5) I samband med att konsumenten velat utnyttja eller utnyttjat sin ångerrätt har 0700 felaktigt påstått att ångerfristen löpt ut. Dessutom har bolaget fakturerat konsumenter trots att dessa korrekt och inom ångerfristen utnyttjat sin ångerrätt. Den vilseledande informationen om ångerrätten samt bolagets ogrundade betalningskrav har påverkat konsumentens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut. 2.6 Löpande vite (yrkande 6) Det finns anledning att befara att 0700 kommer att upprepa nu aktuella överträdelser i framtiden. Det är därför lämpligt att förordna om att åläggandet och förbuden enligt yrkande 1-5 ska förenas med löpande vite. 2.7 Interimistiskt beslut (yrkande 7) KO har visat sannolika skäl för sin talan. Anmälningarna har efter sommaren ökat i antal och det kommer alltjämt in anmälningar; trots att bolaget påstår sig vara angeläget om att följa reglerna. Det finns därför skäl att anta att bolaget kommer att fortsätta sin vilseledande marknadsföring och därigenom minska betydelsen av åläggandet och förbuden enligt yrkande 1-5.

4 2014/655 4 (16) 2.8 Marknadsstörningsavgift (yrkande 8) Överträdelserna enligt yrkandena 2-5 är reglerade under lagrum som är kopplade till sanktionen marlmadsstörningsavgift. Överträdelserna har begåtts uppsåtligen eller av oaktsamhet. Även omständigheterna i övrigt, bl.a. att marknadsföringen skett genom telefonförsäljning och i åtskilliga fall riktats mot en svagare målgrupp bestående av äldre personer, i vissa fall med funktionsnedsättningar, motiverar att marknadsstörningsavgift döms ut. 3 BAKGRUND 3.1 Konsumentverkets handläggning 0700 säljer telefon- och bredbandsabonnemang via telefon. Verksamheten bedrevs tidigare av företaget 0700 Ltd med säte på Malta som sålde samma abonnemang under samma "varumärke" Bolaget har till KO uppgett att 0700 Sverige AB den 1 december 2014 "tagit över" 0700 Ltd:s verksamhet vilket bl.a. innefattar samtliga befintliga kunder (se bilaga i). Konsumentverket öppnade i juli 2014 ett ärende mot 0700 Ltd efter att verket mottagit anmälningar angående 0700 Ltd:s marknadsföring av telefonabonnemang. Verkets första två skrivelser var ställda till 0700 Ltd och besvarades av Christoffer Persson (numera VD och styrelseordförande i 0700). Efter den 1 januari 2015 har verket kommunicerat med 0700:s ombud. Ärendet resulterade i att KO den 2 juli 2015 utfärdade ett föreläggande (FF 20i5:5/IF 2015:4, se bilaga 2."). Bolaget har genom ombud den 20 juli 2015 meddelat att 0700 inte kommer att godkänna föreläggandet. 3.2 Bolagen 0700 Sverige AB (organisationsnummer ) Av uppgifter från Bolagsverket (bilaga 3), framgår bl.a. följande. Bolaget bildades Inga bokslut finns registrerade och registrerad årsredovisning saknas. Christoffer Persson, , är styrelseordförande och VD i Övrig ledamot är Oskar Henrik Kristoffer Strömberg, Båda är även styrelseledamöter i övriga bolag i koncernen Ltd (company number C 60305) Bolaget är registrerat på Malta sedan (bilaga 4) ingår, tillsammans med ytterligare tre dotterbolag, i koncernen Assume Holding AB, (bilaga 5). Dotterbolagen bedriver operatörsverksamhet samt callcenterverksamhet.

5 2OI4/655 5(16) Av uppgifter från Post och telestyrelsen (PTS) framgår att 0700 Ltd är registrerad hos PTS och Hemsidan är densamma för båda bolagen fbilaga 6"). Anmälningarna har rört samma typ av överträdelser för 0700 Ltd som för Vare sig konsumenterna eller KO har kunnat skilja de två bolagen åt eftersom abonnemangets namn och orderbekräftelserna ser identiska ut och webbsidan är densamma före och efter "övertagandet". Konsumenterna har inte kunnat redogöra för vilket bolag de haft kontakt med när de anmält överträdelsen. KO har utgått från att anmälningar som rört säljsamtal efter den 1 december 2014 härrör till 0700 Sverige AB eftersom bolaget uppgett att all verksamhet då "övergått" i det nya bolaget. KO har endast lagt anmälningar avseende 0700 till grund för denna ansökan. 3.3 Anmälningar Anmälningarna mot bolaget handlar om bolagets försäljningsmetoder via telefon. De flesta anmälningar handlar om fast telefoni men även marknadsföring och försäljning av mobilabonnemang och bredband förekommer bland anmälningarna. Konsumentverket har sedan den 1 januari 2014 tagit emot ca 170 anmälningar mot 0700 Ltd och Sedan den 1 december 2014 då verksamheten enligt bolagets uppgift "övergått" i 0700 har 100 anmälningar inkommit. Antalet anmälningar har ökat sista tiden och under september 2015 har 26 anmälningar inkommit. KO bifogar 13 stycken anmälningar fse bilagor Q-16). Dessutom har 136 frågor om 0700 ställts hos Konsumentverkets nya konsumentvägledningstjänst Hallå Konsument som startade den 31 mars Därtill kan läggas 52 ärenden mot 0700 och 0700 Ltd i Allmänna reldamationsnämnden (Arn) vilket är en anmärlcningsvärt hög siffra fse bilaga 2). Många av de drabbade konsumenterna är gamla och några har hörselnedsättningar eller är dementa. Detta medför att en del av anmälarna är osäkra på om de varit i kontakt med bolaget och vad som sagts i samtalet. I flera fall har släkt eller vänner fått biträda vid upprättandet av anmälan till Konsumentverket. Under ärendets handläggning hos KO har bolaget gjort en invändning om att flera av anmälningarna är "luftanmälningar" som saknar verklig anmälare och istället kan komma från en konkurrent till De anmälningar som bifogas denna stämningsansökan kommer från personer som själva blivit drabbade av bolagets marknadsföringsmetoder och som förklarat sig villiga att vittna i domstolen. Processerna i Arn, avslutade och pågående, torde knappast heller röra luftanmälningar.

6 2014/655 6 (16) RÄTTSLÄGE, OMSTÄNDIGHETER OCH KO:s BEDÖMNING 4.1 Syfte och identitet (yrkande 1) samt Samarbete med befintlig operatör (yrkande 2) Rättsläge (yrkande 1 och 2) Grundregeln för all marknadsföring är att det tydligt ska framgå att det är fråga om marknadsföring (9 MFL). Vid telefonförsäljning ska en telefonförsäljare i början av varje samtal ange syftet med samtalet, näringsidkarens identitet och försäljarens relation till näringsidkaren (2 kap. 2 3 st. lagen (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (DAL)) Omständigheter (yrkande 1 och 2) I förevarande fall har konsumenterna uppgett att de trott att samtalet rört information om ändring av befintligt abonnemang och inte marknadsföring av en ny operatör. Flertalet anmälare/konsumenter uppger att de har blivit kontaktade av en telefonförsäljare som i inledningen av samtalet säger att han eller hon ringer från konsumentens befintliga operatör eller samarbetar med den befintliga operatören (ofta Telia). Det har förekommit olika varianter på hur konsumenten vilseleds att tro att det är konsumentens befintliga operatör som ringer. Ett vanligt fall har varit att operatören inleder samtalet med att fråga om konsumenten är nöjd med Telia idag och om allt fungerar som det ska. När konsumenten svarar jakande på den frågan har säljaren övergått till att komma med påståenden i likhet med: "Jag har ett erbjudande som kan sänka dina kostnader men utan att något annat förändras" och "Du kommer fortfarande att använda Telias nät men du kommer att få ringa billigare." I några fall har säljaren påstått att Telia ska lägga ned den fasta telefonen och konsumenten måste bekräfta i en bandinspelning att telefonen ska vara kvar. I andra fall har säljaren påstått att konsumenten kommer att få ringa mycket billigare i fortsättningen om denne bekräftar sina uppgifter. Andra varianter har varit att försäljaren påstått att 0700 är ett dotterbolag till Telia KO:s bedömning (yrkande 1) Syftet med samtalet har varit att sälja ett telefonabonnemang för operatören Denna information har lämnats långt in i samtalet eller utelämnats helt. Att så varit fallet styrks av anmälningar (se bilagor Q-12). Att underlåta att i början av samtalet informera om syftet med samtalet och näringsidkarens identitet får anses påverka konsumentens förmåga att fatta ett välgrundat

7 2014/655 7 (16) affärsbeslut. Bolaget ska därför åläggas enligt 24 MFL att i framtiden lämna sådan information KO:s bedömning (yrkande 2) Bolaget har under handläggningen hos KO invänt att det tydligt framgår av ljudfilerna att 0700 är en fristående operatör och avtalspart. KO:s bedömning är att det inte framgår att det är 0700 konsumenten ingår avtal med. Bestämmelsen i DAL anger att konsumenten i början av samtalet ska få veta vem som ansvarar för marknadsföringen och inte först när samtalet pågått en tid och bandinspelningen startar. Det höga antalet anmälningar som inkommit med samstämmiga redogörelser visar att bolaget inte presenterat sig på ett korrekt sätt. Anmälningarna (bilagorna Q-12) visar tydligt att konsumenterna inte har förstått att det varit en annan än deras befintliga operatör som ringt. I några fall är det först i bandinspelningen som det gått upp för konsumenten att denna är på väg att byta operatör men konsumenten fortsätter tveksamt inspelningen (ljudfiler 1-2). I andra fall är det först då orderbekräftelsen anländer som de förstått att de ingått avtal med ett fall var det inte förrän då konsumenten tog kontakt med Telia i ett kundtjänstärende som hon fick reda på att hon inte längre var kund hos Telia (bilaga 12). I första hand gör KO gällande att marknadsföringen står i strid med pkt 13 i svarta listan och under alla förhållanden är otillbörlig. I vart fall anser KO att affärsmetoden är vilseledande och att den är otillbörlig eftersom konsumenten påverkas negativt i sin förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut. Bolaget ska därför förbjudas att påstå att försäljaren representerar eller samarbetar med konsumentens befintliga operatör, att bolaget tagit över den befintliga operatörens verksamhet eller använda påståenden av väsentligen samma innebörd, när så inte är fallet. 4.2 Fakturering utan föregående beställning och flytt av abonnemang utan beställning (yrkande 3 och 4) Rättsläge (yrkande 3 och 4) Enligt 7 MFL får en näringsidkare inte använda sig av aggressiv marknadsföring. Marknadsföringen anses som aggressiv om den t.ex. innefattar trakasserier, tvång eller annat aggressivt påtryckningsmedel. Aggressiva affärsmetoder är otillbörliga om de i märkbar mån påverkat eller sannolikt påverkat konsumentens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut. Enligt 4 MFL gäller bilaga 1 till Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/29/EG (den s.k. "svarta listan") som lag i Sverige. Punkterna i svarta listan räknar upp de särskilt allvarliga aggressiva affärsmetoderna. Att kräva betalning för en produkt som inte konsumenten beställt (p. 29 i svarta listan) är en sådan vilseledande aggressiv affärsmetod. Enligt 7 4 st. MFL är de i svarta listan uppräknade aggressiva affärsmetoderna under alla förhållanden otillbörliga.

8 2014/655 8(16) De ifrågasatta marknadsföringsåtgärderna här utgörs av kravet på betalning, faktureringen, och flytt av abonnemang utan att konsumenten beställt något. Det är således i båda fall fråga om s.k. efterköpssituationer. Bevisbördan för att aktuell marknadsföring, d.v.s. att fakturering och flytt av abonnemang har ägt rum faller på KO. Även om det torde vara ostridigt att bolaget fakturerat konsumenterna och i vissa fall flyttat konsumentens abonnemang så styrker anmälningarna denna omständighet Omständigheter (yrkande 3 och 4) Även i detta fall finns det olika varianter på vad som hänt under samtalet mellan bolaget och konsumenten. Det finns flera anmälare som klart och tydligt redogjort för att de enbart begärt information om bolagets tjänster. Flera av konsumenterna vittnar om att samtalet innan inspelningen började handlade om att konsumenten skulle få ett bättre avtal med sin befintliga operatör om han eller hon bekräftade uppgifterna på inspelningen. Under inspelningarna kan man även höra hur förvånad konsumenten låter när denne frågar om inte fakturorna kommer att komma från Telia längre, om det alltså innebär att det inte längre är Telia som man ringer med och liknande kommentarer (ljudfiler 1-2). I andra fall har operatören sagt att konsumenten bara ska bekräfta uppgifterna på en bandinspelning så att bolaget kan släcka den efterfrågade informationen och därefter - om konsumenten är intresserad - använda inspelningen som avtal. I dessa fall har inte konsumenten överhuvudtaget uppfattat att det är ett avtal - trots inspelningen. Vad som hänt efter samtalet framgår ganska entydigt av anmälningarna. I allmänhet har 0700 först flyttat telefonabonnemanget och en tid senare fakturerat konsumenten för olika avgifter utan att det funnits giltiga bakomliggande avtal. Istället för information har konsumenten (ofta först efter 15 dagar) fått en orderbekräftelse och efterföljande fakturor (se bilagor 10-15) KO:s bedömning (yrkande 3) Det kan konstateras att ett "avtalsslut" i vissa fall kan ha kommit tillstånd i bemärkelsen att en konsument svarat "ja" på telefonförsäljarens snabba frågor om han eller hon accepterar bolagets erbjudande. Flera av de ljudfiler som bolaget gett in visar att så är fallet. Gemensamt för anmälningarna är dock att konsumenten inte haft för avsikt att ingå avtal eller anser sig ha ingått avtal. Enligt KO:s uppfattning, torde det vara bolaget som ska styrka den omständighet som grundar rätten att kräva betalning, i detta fall att avtal om abonnemang träffats. Bolaget har i några fall gett in ljudfiler. Av inspelningarna framgår att konsumenten svarat jakande på frågor som i snabb följd ställts av den uppringande personen. Av inspelningarna framgår inte vad parterna diskuterat innan inspelningen börjar. En inspelad del av ett samtal har inte ansetts vara tillräcklig bevisning för att avtal ingåtts, trots jakande svar

9 2014/655 9 (16) på frågorna, när det inte framgår vad som diskuterats innan inspelningen börjar (Se Svea hovrätts dom i mål nr FT ) (se bilaga 8). Om en konsument i ett telefonförsäljningssamtal på säljarens riktade fråga svarar ja, efter att han eller hon fått felaktiga eller ofullständiga uppgifter och detta påverkat dennes beslut att ingå avtalet finns inget bindande avtal. En gemensam partsavsikt saknas i de fall där en konsument med felaktig/bristfällig information och under felaktiga förutsättningar tackat "ja" till telefonförsäljarens erbjudande. Därmed har i denna situation inte en (giltig) beställning av 0700:s abonnemang skett. En övergripande bedömning av anmälningarna blir följaktligen att det inte skett någon bindande beställning i samtalet mellan konsumenterna och telefonförsäljaren - oavsett om konsumenten tackat uttryckligt nej eller om konsumenten uttalat att han eller hon accepterat erbjudandet men inte fått klart för sig vad telefonförsäljaren försölet att sälja. I dessa fall saknas nämligen den nödvändiga förutsättningen för att ett avtal ska anses ingånget, det vill säga överensstämmande partsviljor. Att fakturera konsumenter utan föregående beställning på det sätt som skett anser KO stå i direkt strid med p. 29 i svarta listan. Marknadsföringsmetoden ska därför förbjudas enligt 23 MFL KO:s bedömning (yrkande 4) Även flytten av abonnemang utgör enligt KO:s uppfattning en marknadsföringsåtgärd, eftersom den sker i avsättningsfrämjande syfte. Det framstår som uppenbart att syftet är att binda konsumenten till det betalningsansvar som följer ett operatörsbyte och som utgör grunden för faktureringen av konsumenten. Att utföra denna åtgärd utan bakomliggande beställning/samtycke från konsumenten innebär ett tvång och är, enligt KO:s uppfattning, att anse som en aggressiv marknadsföringsåtgärd. Oavsett om fakturering sker efter operatörsbytet eller inte, kommer operatörsbytet i sig att i märkbar mån påverka konsumenternas förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut. Konsumenten befinner sig i ett underläge gentemot en näringsidkare. Det är svårt för väldigt många konsumenter att hävda sin rätt och kontakta en näringsidkare för att kräva att abonnemanget flyttas tillbaka när ett operatörsbyte redan har genomförts. Dessutom har flytten i flera fall medfört att konsumenten varit utan telefon långa perioder med den osäkerhet detta innebär för främst äldre personer att inte kunna ringa på hjälp om något skulle inträffa. Metoden påverkar således i märkbar mån konsumentens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut. Marknadsföringen ska därför även i denna del förbjudas enligt 23 MFL. 4.3 Ångerrätten (yrkande 5) Rättsläge (yrkande 5) Av 2 kap. 10 och 12 DAL framgår att konsumenten har rätt att frånträda avtalet genom att sända ett meddelande om detta till näringsidkaren inom 14 dagar från avtalets ingående. Det finns inget formkrav för hur meddelandet ska

10 2014/ (16) lämnas. Bestämmelsen anger att om konsumenten lämnar meddelandet på näringsidkarens webbplats, ska näringsidkaren utan dröjsmål bekräfta mottagandet av meddelandet i en läsbar och varaktig form som är tillgänglig för konsumenten. Om konsumenten i rätt tid och på ett ändamålsenligt sätt har lämnat eller sänt ett meddelande enligt första stycket, får meddelandet åberopas även om det försenats, förvanskats eller inte kommit fram. Enligt 10 1 st. MFL får inte en näringsidkare vid marknadsföring använda sig av vilseledande påståenden eller andra framställningar. Detta gäller särskilt bl.a. vilseledande påståenden eller framställningar om konsumenters rättigheter enligt lag (10 2 st. 10 p. MFL). Förutom att en näringsidkare inte får lämna felalctiga eller vilseledande påståenden får näringsidkaren inte heller utelämna eller lämna oklar information som är av väsentlig betydelse för konsumenten - detta anses också vilseledande (10 3 st.). Om vilseledandet påverkar konsumenternas förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut är marknadsföringen otillbörlig enligt 8 MFL Omständigheter Konsumenter har vittnat om att bolaget inte informerat korrekt om ångerrätten när de velat ångra sig. I ett antal fall har konsumenten velat ångra sig men inte kommit fram på telefon eller fått någon bekräftelse på mail som skickats (se bl.a. bilaga 13). Konsumenten har i rätt tid skickat mail utan att få svar från bolaget. I andra fall har konsumenten fått höra av bolaget att det inte går att ångra avtalet eller att det är för sent att ångra sig trots att det inte är det. I ett fall har det gått precis fjorton dagar och konsumenten borde alltså haft hela den fjortonde dagen på sig att ångra, men fått höra att det var för sent (se bilaga 16). Som redogjorts för ovan under yrkande 3 finns åtskilliga fall där konsumenten inte haft för avsikt att ingå avtal på telefon utan bett om mer information. I dessa fall har, till följd av bristande partsvilja, heller inte något avtal ingåtts. Konsumenten har av naturliga skäl inte haft någon anledning att ångra något denne inte köpt. Först när orderbelcräftelsen kommit konsumenten till hända (ofta efter att ångerfristen löpt ut) har konsumenten insett att den ska "ångra" sig. Bolaget har i dessa fall nekat konsumenten ångerrätt med hänvisning till att ångerfristen passerats. Vissa anmälningar visar att 0700 krävt betalning från konsumenter som på ett korrekt sätt försökt utnyttja sin ångerrätt inom ångerfristen (se bilaga 16). I några fall har bolaget krävt konsumenten på en administrativ avgift (se bl.a. bilaga 14) KO:s bedömning Att påstå att ångerfristen upphört när den inte har det är ett vilseledande påstående om konsumentens lagliga rättigheter enligt 10 2 st.10 p. MFL.

11 2014/ (16) I de fall då konsumenten i rätt tid skickat ett meddelande via mail om att denna ångrar sig har bolaget genom att inte bekräfta mailet brutit mot 2 kap 10 och 12 DAL. Meddelandet får åberopas av konsumenten om det sänts i rätt tid och på ett ändamålsenligt sätt även om det försenats eller inte kommit fram. Bolaget har brutit mot bestämmelsen i DAL genom att påstå att konsumenten inte har den rätten. Bolagets agerande har påverkat konsumenternas förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut. Affärsmetoden ska därför förbjudas i enlighet med femte yrkandet första punkten. Att kräva betalning efter att en konsument i rätt tid anmält att han eller hon ångrar köpet måste, enligt KO:s uppfattning, betraktas som aggressiv marknadsföring. Enligt KO:s uppfattning är fakturering trots att konsumenten korrekt utnyttjat sin lagliga ångerrätt inom ångerfristen en marknadsföringsmetod jämförbar med när en näringsidkare kräver betalning trots att avtal inte finns (p. 29 svarta listan) (jfr. även yrkande 3 ovan). I vart fall ska ett sådant förfarande anses strida mot 7 MFL. Enligt KO ska marknadsföringen förbjudas i enlighet med femte yrkandet andra punkten eftersom faktureringen i märkbar mån påverkar eller sannolikt påverkar konsumentens affärsbeslut då denne ska avgöra om han eller hon ska betala eller inte. Alternativt skulle marknadsföringen lämna betraktas såsom vilseledande och då bedömas enligt punkt 21 i svarta listan eller som vilseledande och otillbörlig marknadsföring enligt 10 1 och 1 st. och 8 MFL. 4.4 Löpande vite (yrkande 6) Ett förbud eller åläggande ska förenas med vite om det inte av särskilda skäl är obehövligt enligt 26 MFL. Enligt KO:s uppfattning finns inga sådana skäl. Ett löpande vite aktualiseras i situationer då det kan befaras att näringsidkaren kan komma att åsidosätta domstolens beslut upprepade gånger. Bl.a. tidigare beteende, marknadens och säljformens särskilda beskaffenhet kan beaktas vid bedömningen (prop. 1984/85:96 s. 51). Det ska också noteras att antalet anmälningar ökat under sommaren och alltjämt inkommer till verket. 4.5 Interimistiskt beslut (yrkande 7) Enligt 27 MFL kan rätten meddela ett interimistiskt beslut om det föreligger sannolika skäl för talan och det skäligen kan befaras att svaranden genom att vidta eller underlåta att vidta en viss handling minskar betydelsen av förbudet eller åläggandet. Att handla eller underlåta att handla på ett sätt som minskar betydelsen av ett förbud/åläggande kan t.ex. bestå i att svaranden fortsätter den marknadsföringskampanj som är föremål för prövning, om det innebär att de intressen man vill skydda skadas genom att kampanjen fortsätter under det att frågan prövas i domstol (prop. 1994/95:123 s. 173).

12 2014/ (l6) Bolaget och dess företrädare har sedan länge varit fullt medveten om bristerna i bolagets marknadsföring. Trots detta har marknadsföringen fortsatt och genererat ytterligare missbelåtna och felbehandlade konsumenter. Antalet anmälningar till Konsumentverket har till och med under den senaste månaden ökat. Beteendet visar en påfallande ovilja från bolagets sida att rätta till felaktigheterna i marknadsföringen. KO har visat sannolika skäl för sin talan. Mot bakgrund av hur bolaget har agerat mot konsumenterna anser KO att det skäligen kan misstänkas att bolaget, innan målet slutligen är avgjort, kommer att fortsätta med de marknadsföringsåtgärder som KO framställt yrkanden mot. För att inte minska betydelsen av domstolens kommande avgörande är det därför, enligt KO:s uppfattning, angeläget att domstolen snarast meddelar interimistiska förordnanden. Det föreligger därför starka skäl att bifalla de interimistiska yrkandena. 4.6 Marknadsstörningsavgift (yrkande 8) En näringsidkare som uppsåtligen eller av vårdslöshet bryter mot de lagrum som anges i 29 eller mot någon av bestämmelserna i den s.k. svarta listan kan enligt 29 MFL förpliktas att erlägga marknadsstörningsavgift. Av förarbetena framgår att marknadsstörningsavgift ska utgå när det finns ett påtagligt behov av att skydda allmänna konsument- och näringsidkarintressen (prop. 1994/95:123 s 1041). Av prop. 2007/08:115 s. 119 framgår att exempel på störningar på marknaden som förtjänar att beaktas vid bedömning av om marknadsstörningsavgift ska dömas ut, är om konsumenter upplever att ett försäljningssätt inte är tillförlitlig (som exempel nämns telefonförsäljning) eller om en hel bransch riskerar bristande tilltro på grund av en näringsidkares otillbörliga agerande. Marknadsstörningsavgiften ska enligt 31 MFL fastställas till lägst femtusen kronor och högst fem miljoner kronor och får inte överstiga tio procent av näringsidkarens årsomsättning. Ett utdömande av marknadsstörningsavgift tar i sig inte sikte på en näringsidkares årsomsättning utan en samlad bedömning bör ske i varje enskilt fall inom ramen för en övre gräns på tio procent av denna omsättning (se bl.a. MD 2012:17). Marlcnadsstörningsavgiftens storlek ska bestämmas så att den blir ekonomiskt kännbar för näringsidkaren och därmed verka avskräckande på andra företag. Enligt 32 MFL ska särskild hänsyn tas till hur allvarlig överträdelsen är och hur länge den har pågått. KO ser mycket allvarligt på de påtalade affärsmetoderna. De överträdelser av marknadsföringslagen som 0700 gjort sig skyldig till är så graverande att de i sig utgör grund för att marknadsstörningsavgift ska utgå. Dessutom tillkommer bl.a. att det skett genom telefonförsäljning, som redan tidigare utgör en försäljningsmetod med lågt konsumentförtroende. Många av de drabbade konsumenterna tillhör en mycket svag målgrupp såsom gamla och flera av dem har hörselnedsättning eller är dementa. Överträdelserna vittnar om en påtaglig

13 2014/ (16) nonchalans av både gällande regler och den skada bolaget tillfogar konsumenterna. Mot bakgrund till ovannämnda anser därför KO att marlmadsstörningsavgiftens storlek ska hamna relativt högt inom ramen för tio procent av årsomsättningen. Efter Konsumentverkets skriftväxling med 0700 kan det hållas för visst att bolaget och dess företrädare varit väl införstådda med vilka regler som gäller för marknadsföring via telefon. Trots detta har bolaget alltså fortsatt sin vilseledande marknadsföring. Detta bör vägas in vid den subjektiva bedömningen. Mot den bakgrunden ligger det nära till hands att hävda att överträdelserna snarare begåtts uppsåtligt än av oaktsamhet. Sammanfattningsvis anser KO att det rör sig om omfattande och systematiska överträdelser av gällande regler bl.a. i svarta listan. Bolaget har genom dess företrädare varit väl insatt i regelverket gällande vad som är otillåten marlmadsföring. Marlmadsföringen har drabbat en stor mängd konsumenter och dessutom en mycket svag konsumentgrupp samt ytterligare försämrat allmänhetens förtroende för telemarketingbranschen. Överträdelserna har skett under 0700:s första verksamhetsår. Enligt 31 3 st. MFL ska då årsomsättningen uppskattas. KO har uppskattat att bolagets årsomsättning i vart fall överskrider tio miljoner kronor. Mot bakgrund av detta och med hänsyn till främst allvaret i överträdelserna, anser KO att marknadsstörningsavgiften ska bestämmas till en miljon kronor. Yrkandet kan komma att justeras efter att årsredovisning för bolaget registrerats. 5 Forum och talerätt Enligt 48 MFL är KO taleberättigad och Stockholms tingsrätt behörig domstol i mål angående marknadsstörningsavgift. Enligt 47 samma lag förs talan om förbud eller åläggande vid Stockholms tingsrätt när talan om marknadsavgift väckts. 6 Bevisning Anmälningar: Bilaga Q: Anmälningar från Maria Stern och Leslie-Anne Bergqvist till styrkande av - att telefonförsäljaren i början av samtalet underlåtit att informera om att det är ett samtal från 0700 och att samtalets syfte varit att sälja bolagets telefonabonnemang. - att telefonförsäljaren påstod att konsumentens befintliga operatör övertagits av 0700 alternativt att 0700 samarbetar med eller representerar konsumentens befintliga operatör.

14 2014/ (16) - att 0700 krävt betalning av konsumenten för abonnemang som konsumenten inte beställt. Bilaga 10: Anmälning från Birgitta Andersson till styrkande av - att telefonförsäljaren i början av samtalet underlåtit att informera om att det är ett samtal från 0700 och att samtalets syfte varit att sälja bolagets telefonabonnemang. - att telefonförsäljaren påstod att konsumentens befintliga operatör övertagits av att 0700 krävt betalning av konsumenten för abonnemang som konsumenten inte beställt. Bilaga 11: Anmälningar från Peter Fallström och Leif Pulls genom Rolf Pulls rz7z styrkande av - att telefonförsäljaren i början av samtalet underlåtit att informera om att det är ett samtal från 0700 och att samtalets syfte varit att sälja bolagets telefonabonnemang. - att telefonförsäljaren påstod att konsumentens befintliga operatör övertagits av 0700 alternativt att 0700 samarbetar med eller representerar konsumentens befintliga operatör. - att 0700 flyttat konsumentens abonnemang från konsumentens operatör till 0700 trots att konsumenten inte beställt abonnemang hos bolaget. Bilaga 12: Anmälning från Rose-Marie Hansson till styrkande av - att telefonförsäljaren i början av samtalet underlåtit att informera om att det är ett samtal från 0700 och att samtalets syfte varit att sälja bolagets telefon- /bredbandsabonnemang. - att telefonförsäljaren påstod att det var konsumentens befintliga operatör som ringde och som skulle byta namn på varumärket till att 0700 flyttat konsumentens abonnemang från konsumentens operatör till 0700 trots att konsumenten inte beställt abonnemang hos bolaget. - att 0700 krävt betalning av konsumenten för abonnemang som konsumenten inte beställt. Bilaga 13: Anmälningar från Sven-Göran Lindgren, Karl Erik Johansson och Lars-Åke Lindholm genom Hona Lindholm till styrkande av - att 0700 flyttat konsumentens abonnemang från konsumentens operatör till 0700 trots att konsumenten inte beställt abonnemang hos bolaget. - att 0700 krävt betalning av konsumenten för abonnemang som konsumenten inte beställt. Bilaga 14: Anmälningar från Åke Söderlund genom Åsa Svenneback och Ingrid Olsson genom Johan Berg till styrkande av - att 0700 krävt betalning av konsumenten för abonnemang som konsumenten inte beställt.

15 2014/ (16) Bilaga 15: Anmälning från Gunvor Karlsson till styrkande av - att 0700 krävt betalning av konsumenten för abonnemang som konsumenten inte beställt. - att 0700 påstått att ångerfristen upphört trots att den inte gjort det. - att 0700 krävt betalning från konsumenterna trots att denna utnyttjat sin ångerrätt inom ångerfristen. Bilaga 16: Anmälning från Charlotta Kjerrström till styrkande av - att 0700 påstått att ångerfristen upphört trots att den inte gjort det. - att 0700 krävt betalning från konsumenterna trots att denna utnyttjat sin ångerrätt inom ångerfristen. Ljudfiler: Ljudfil 1 Inspelning med Åke Söderlund till styrkande av - att det är först vid inspelningen när samtalet pågått en längre tid som konsumenten förstår att det inte är Telia som är operatör och att han ska byta operatör. Ljudfil 2 Inspelning med Leslie-Anne Bergqvist till styrkande av - att det är först vid inspelningen när samtalet pågått en längre tid som konsumenten förstår att det inte är Telia som är operatör och att hon ska byta operatör. KO kan komma att komplettera bevisuppgiften.

16 2014/ (16) 7 Övriga bilagor Bilaga 1: Skrivelse från bolaget om att 0700 Sverige AB tagit över 0700 Ltd:s verksamhet från och med Bilaga 2: KO:s förbuds- och informationsföreläggande (FF 2015:5/IF 2015:4) Bilaga 3: Registreringsbevis för 0700 Sverige AB Bilaga 4: Uppgifter om 0700 Ltd Bilaga 5: Uppgifter från Infotorg om koncernen Assume Holding AB Bilaga 6: Uppgifter från PTS om 0700 Ltd och 0700 Sverige AB Bilaga 7: Utdrag från Allmänna Reklamationsnämnden diariet Bilaga 8: Dom från Svea hovrätt i mål nr FT Cecilia Tisell Stf Konsumentombudsman Carolina Andersson Processråd

2015-05-19 2014/1186 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet. Saken Överträdelser vid telefonförsäljning av rakprodukter

2015-05-19 2014/1186 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet. Saken Överträdelser vid telefonförsäljning av rakprodukter Konsument verket KO Stämningsansökan Datum Dnr 2015-05-19 2014/1186 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet Stockholms tingsrätt Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad Svarande Rakexperten

Läs mer

Förbuds- och informationsföreläggande

Förbuds- och informationsföreläggande Konsument verket KO Föreläggande FF 2015:8 -/*> IF 2015:5 - zoo Datum 2OI5-II-26 Dnr 2OI5/H7I Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet Lundstedt Fond & Finans AB Grynbodgatan 4 A 211 33 Malmö Förbuds-

Läs mer

Föreläggande. Datum 2014-12-08

Föreläggande. Datum 2014-12-08 Konsument verket KO KO-sekretariatet Processrådet Gunnar Wikström Föreläggande Datum 2014-12-08 FF 2014:05a/ IF 2014:02a Dnr 2014/652 P-r-o Telecom Sverige Filial Rydsvägen 376 A, lgh 1102 584 39 Linköping

Läs mer

Informations- och förbudsförelägganden

Informations- och förbudsförelägganden KONSUMENTOMBUDSMANNEN [ KONSUMENTVERKET*""""" KONSUMENTOMBUDSMANNEN 'NK. 2015-09m f FÖRELÄGGANDE 2015-09-08 FF 2015:4 b IF 2015:3 b Dnr 2014/1211 uy 2* ^. ^.l.^...isjvedfonenet AB ""Björkgatan 77 753 23

Läs mer

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. 2012-11- 27 nn, Ordn.nr /S20 Adressat Anna Cecilia Nilsson

Läs mer

BESLUT 2018:8. Bakgrund. Dnr

BESLUT 2018:8. Bakgrund. Dnr Dnr 2017-14 2018-05-29 BESLUT 2018:8 Bakgrund Ärendet InsureSec AB (InsureSec) har i anmälan av den 6 december 2017 vänt sig till Försäkringsförmedlingsmarknadens Disciplinnämnd (Disciplinnämnden) med

Läs mer

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges.

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges. KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Verksjuristen Patrik Havermann 2015-02-20 2013/414 Marknadsdomstolen SÖKANDE Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad MOTPART Eniro 118 118 AB, 556476-5294 Gustav

Läs mer

Konsument verket KO. Stämningsansökan. Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 65102 Karlstad. Svarande 1. Solbrun Beta Varuvägen 9 125 30 Älvsjö

Konsument verket KO. Stämningsansökan. Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 65102 Karlstad. Svarande 1. Solbrun Beta Varuvägen 9 125 30 Älvsjö Konsument verket KO Processrådet Gunnar Wikström KO-sekretariatet Stämningsansökan Datum Dnr 2015-o6-l8 2015/546 Stockholms tingsrätt Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 65102 Karlstad Svarande 1. Solbrun

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Föredragning i Stockholm

MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Föredragning i Stockholm MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 86 MARKNADSDOMSTOLEN Karin Lindell, ordförande, Anders Stenlund, Lars Borg och Astri Muren PROTOKOLLFÖRARE OCH FÖREDRAGANDE

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. marknadsföring av paketresor

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. marknadsföring av paketresor MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:3 2008: Datum 2009-02-17 Dnr B 5/08 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Abitur AB, Box 2071, 429 12 SÄRÖ SAKEN marknadsföring av paketresor

Läs mer

PROTOKOLL 2014-07-15 Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81. Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund

PROTOKOLL 2014-07-15 Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81. Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81 MARKNADSDOMSTOLEN Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund PROTOKOLLFÖRARE OCH FÖREDRAGANDE Föredraganden Caroline

Läs mer

Konsument verket KO. Beslut. Beslut. Information till näringsidkaren. SunResidence Travel Collection AB, Box wo 26 Stockholm

Konsument verket KO. Beslut. Beslut. Information till näringsidkaren. SunResidence Travel Collection AB, Box wo 26 Stockholm Konsument verket KO Beslut Datum 2019-06-20 2019/783 Maja Lindstrand SunResidence Travel Collection AB, 556930-4073 Box 343387 wo 26 Stockholm Beslut Konsumentombudsmannen (KO) förbjuder SunResidence Travel

Läs mer

Beslut om informationsåläggande

Beslut om informationsåläggande Konsument verket KO Beslut om åläggande Datum Dnr 2017-11-30 Ida Nyström Rickard Wänqvist, 740201-1998 med uppgiven firma FROGGY Finnögatan 3 582 78 Linköping Beslut om informationsåläggande Konsumentombudsmannen

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2016: Mål nr B 3/16

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2016: Mål nr B 3/16 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2016:13 2016-08-15 Mål nr B 3/16 KÄRANDE Konsumentombudsmannen Box 48, 651 02 Karlstad SVARANDE Malmö Dansakademi AB, 556850-1372 Sofielundsvägen 57, 214 34 Malmö Ombud: Jur. kand.

Läs mer

Nordic Media Sweden Aktiebolag, Stora Fiskaregatan 9 H, 222 24 Lund Ombud: jur.kand. H-O. M., Juristfirman H-O. M., Klostergatan 1, 222 22 Lund

Nordic Media Sweden Aktiebolag, Stora Fiskaregatan 9 H, 222 24 Lund Ombud: jur.kand. H-O. M., Juristfirman H-O. M., Klostergatan 1, 222 22 Lund MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2011:3 2008: Datum 2011-02-09 Dnr C 6/09 KÄRANDE Swemedia AB, Carl Gustafs väg 46, 214 21 Malmö Ombud: advokaten E. T., Advokatbyrån S. & Co AB, Anna Lindhs plats 4, 211 19 Malmö

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012: Dnr C 16/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012: Dnr C 16/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:17 2012-12-21 Dnr C 16/11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholm tingsrätts dom, avd. 5, den 20 maj 2011 i mål nr T 6805-10, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE 1. PSW Trading AB, Baumangatan

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 020102 2017-08-28 Stockholm Mål nr PMT 9149-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE s dom i mål nr, se bilaga A KLAGANDE 0700 Sverige AB, 556980-2332 Box 2017 402

Läs mer

1. Omega-3 Kost Nordic AB (556958-8477) Box 2096 141 02 Huddinge. Marknadsföring av kosttillskott via telefonförsäljning

1. Omega-3 Kost Nordic AB (556958-8477) Box 2096 141 02 Huddinge. Marknadsföring av kosttillskott via telefonförsäljning Konsument verket KO Processrådet Gunnar Wikström KO-sekretariatet Stämningsansökan Datum Dnr 2015-06-18 2014/408 Stockholms tingsrätt Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad Svarande 1. Omega-3

Läs mer

1. Marknadsföringslagen - Marknadslagar m frågor o svar

1. Marknadsföringslagen - Marknadslagar m frågor o svar Den här sammanställningen går först igenom allmän information om marknadsföringslagen. I slutet finns instuderingsfrågor med färdiga svar. Läs först texten och lär er därefter svaren på frågorna. Sedan

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT DOM 2017-11-02 Meddelad i Stockholm Mål nr PMT 16506-16 PARTER Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad Genom processrådet Carolina Andersson Svarande TW Kundservice

Läs mer

Angående vilseledande marknadsföring

Angående vilseledande marknadsföring 2014-11-07 Dnr 2014/1059 Enhet Rättsenhet 2 Camilla Tellås Dir. tel. 054/19 40 50 Moderna Försäkringar Att: Karin Stenlund Box 7830 103 98 Stockholm Angående vilseledande marknadsföring Konsumentverket

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:5 Enhetschef Gabriella Fenger-Krog 2012-10-17 FF 2012:10 Dnr 2012/373

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:5 Enhetschef Gabriella Fenger-Krog 2012-10-17 FF 2012:10 Dnr 2012/373 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:5 Enhetschef Gabriella Fenger-Krog 2012-10-17 FF 2012:10 Dnr 2012/373 Adressat Dentally Nordi)cnA0B4is Organisationsnummer Föreläggande 556737-24 VMENTVERKET

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE FF 2013:07 Processrådet Gunnar Wikström 2013-05-29 Dnr 2012/1717 - Föreläggande. Skäl. 1 Bakgrund.

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE FF 2013:07 Processrådet Gunnar Wikström 2013-05-29 Dnr 2012/1717 - Föreläggande. Skäl. 1 Bakgrund. Sida 1 av 6 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE FF 2013:07 Processrådet Gunnar Wikström 2013-05-29 Dnr 2012/1717-23(9 Adressat Prognosia AB Organisationsnummer 556722-7946 Föreläggande KO förbjuder Prognosia

Läs mer

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare 1 Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Många gode män upplever ett ganska stort problem med telefonförsäljning och försäljning på stan

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN Processrådet Ida Nyström

KONSUMENTOMBUDSMANNEN Processrådet Ida Nyström KONSUMENTOMBUDSMANNEN Processrådet Ida Nyström STÄMNINGSANSÖKAN 2014-07-07 Dm 2011/2174 Marknadsdomstolen KÄRANDE Konsumentombudsmannen Box48 651 02 Karlstad SVARANDE Baraspara Sverige AB, 556787-4309

Läs mer

Erik Segersällsväg 3 B, 126 50 HÄGERSTEN. Marknadsföring av företagskatalog och branschregister

Erik Segersällsväg 3 B, 126 50 HÄGERSTEN. Marknadsföring av företagskatalog och branschregister MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:36 2008: Datum 2009-11-19 Dnr C 31/08 KÄRANDE 1. Eniro AB, 169 87 STOCKHOLM 2. Din Del Aktiebolag, Box 6010, 171 60 SOLNA Ombud för 1 och 2: advokaten A. K. och jur.kand. J.

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PARTER DOM 2016-11-03 Meddelad i Stockholm Mål nr PMT 10733-16 KÄRANDE Konsumentombudsmannen, 202100-2064 Box 48 651 02 Karlstad SVARANDE Prospect Marketing Sweden Handelsbolag,

Läs mer

1. Uppgift om Mobilarena Norden AB:s organisationsnummer. 2. Uppgift om de för avtalet aktuella villkoren för betalning.

1. Uppgift om Mobilarena Norden AB:s organisationsnummer. 2. Uppgift om de för avtalet aktuella villkoren för betalning. Konsument verket KO Föreläggande IF 2016:2 Datum Dnr 2016-03-03 2015/461 Mobilarena Norden AB, 556815-5146 Bryggavägen 110 178 31 Ekerö Informatorisföreläggande Konsumentombudsmannen (KO) ålägger Mobilarena

Läs mer

RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Beergrehn, Magnus Ulriksson, referent och protokollförare, och Annika Malm

RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Beergrehn, Magnus Ulriksson, referent och protokollförare, och Annika Malm 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 32 Patent- och 2018-02-20 Mål nr PMÖ 864-18 marknadsöverdomstolen 2018-02-21 Rotel 020102 2018-04-10 Föredragning i Stockholm RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Beergrehn, Magnus

Läs mer

Marknadsföring av katalogtjänster på Internet

Marknadsföring av katalogtjänster på Internet MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2011:8 2008: Datum 2011-04-05 Dnr C 12/10 KÄRANDE Hittapunktse AB, Norr Mälarstrand 6, 112 20 Stockholm Ombud: advokaten P. E. A., Advokatfirman Vinge KB, Box 1703, 111 87 Stockholm

Läs mer

Konsument verket KO. Stämningsansökan. Kärande. Svarande. Saken Marknadsföring av diverse produkter via telefonförsäljning. Stockholms tingsrätt

Konsument verket KO. Stämningsansökan. Kärande. Svarande. Saken Marknadsföring av diverse produkter via telefonförsäljning. Stockholms tingsrätt Konsument verket KO Stämningsansökan Datum Dnr 2015-II-O9 2015/822 Processrådet Gunnar Wikström KO-sekretariatet Stockholms tingsrätt Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad Svarande 1. INT

Läs mer

Eniro Sverige Online AB, 169 87 Stockholm Ombud: advokaten L. F. L. och jur. kand. J. H., Nord & Co Advokatbyrå KB, Box 1435, 111 84 Stockholm

Eniro Sverige Online AB, 169 87 Stockholm Ombud: advokaten L. F. L. och jur. kand. J. H., Nord & Co Advokatbyrå KB, Box 1435, 111 84 Stockholm MARKNADSDOMSTOLENS DOM DELDOM 2010:17 2008: Datum 2010-06-21 Dnr C 28/09 KÄRANDE Eniro Sverige Online AB, 169 87 Stockholm Ombud: advokaten L. F. L. och jur. kand. J. H., Nord & Co Advokatbyrå KB, Box

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 0224 DOM 2019-06-27 Stockholm Mål nr PMT 10059-18 Sid 1 (14) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE s dom 2018-10-01 i mål nr PMT 14070-17, se bilaga A PARTER Klagande

Läs mer

SVARANDE 1. M. & Co AB, Box 1219, 114 79 Stockholm 2. J. M., Fredrikslundsvägen 7, 168 34 Bromma. Marknadsföring av företagskataloger m.m.

SVARANDE 1. M. & Co AB, Box 1219, 114 79 Stockholm 2. J. M., Fredrikslundsvägen 7, 168 34 Bromma. Marknadsföring av företagskataloger m.m. MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2011:10 2008: Datum 2011-04-12 Dnr C 11/10 KÄRANDE Eniro Sverige AB, 169 87 Stockholm Ombud: advokaten L. F. L. och jur.kand. J. B., N. & Co. Advokatbyrå KB, Box 1435, 111 84 Stockholm

Läs mer

556717-2167. KO förbjuder Kortedala Sport AB att gentemot konsument använda avtalsvillkor som innebär att uppsägning av avtal ska ske skriftligt.

556717-2167. KO förbjuder Kortedala Sport AB att gentemot konsument använda avtalsvillkor som innebär att uppsägning av avtal ska ske skriftligt. KONSUMENTOMBUDSMANNEN Processrådet Gunnar Wikström FÖRELÄGGANDE 2014-02-13 FF 2014:01 Dm-2013/928 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. ]) W. J Q Dnr ^0/3 ms VIII nt«(«*t*timioi*tmhmtimiie«iig

Läs mer

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3 Konsument verket KO INK. PROTOKOLL Datum Dnr 2015-06-24 2OH/1939 (BÖ 2015:3) Dnr... ^^... v.../..»*- 232, Ordn.w Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund,

Läs mer

RÄTTEN Hovrättsråden Kajsa Bergkvist och Göran Söderström samt tf. hovrättsassessorn Teresia Danielsson, referent

RÄTTEN Hovrättsråden Kajsa Bergkvist och Göran Söderström samt tf. hovrättsassessorn Teresia Danielsson, referent 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 12 Patent- och 2017-01-13 Mål nr PMÖ 10737-16 marknadsöverdomstolen Föredragning i Rotel 0223 Stockholm RÄTTEN Hovrättsråden Kajsa Bergkvist och Göran Söderström samt

Läs mer

Granskning av marknadsföring i poddradio

Granskning av marknadsföring i poddradio Konsument verket KO Otto Johansson Hansson Malin Fors PM Datum 2016-11-28 2016/1385 Granskning av marknadsföring i poddradio Bakgrund Konsumentverket har uppmärksammat att det är vanligt förekommande med

Läs mer

DOM 2015-05-07 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-05-07 Meddelad i Stockholm STOCKHOLMS TINGSRÄTT DOM Meddelad i Stockholm Mål nr T 7404-14 PARTER KÄRANDE Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad SVARANDE 1. Sveanor AB i konkurs, 556873-4148 Box 5146 650 05 Karlstad 2. Thommy

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2005:37 2005-12-16 Dnr B 10/04. Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2005:37 2005-12-16 Dnr B 10/04. Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2005:37 2005-12-16 Dnr B 10/04 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM SVARANDE Optimal Telecom Sverige Aktiebolag, Box 62, 164 94 KISTA Ombud: advokaten Gabriel Lidman,

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO) Box 48, 651 02 KARLSTAD. Fordonsvärderingen i Skåne AB, Tredalagatan 5, 291 34 KRISTIANSTAD Ställföreträdare: J. E.

Konsumentombudsmannen (KO) Box 48, 651 02 KARLSTAD. Fordonsvärderingen i Skåne AB, Tredalagatan 5, 291 34 KRISTIANSTAD Ställföreträdare: J. E. MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:8 2008: Datum 2009-04-29 Dnr B 6/08 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO) Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Fordonsvärderingen i Skåne AB, Tredalagatan 5, 291 34 KRISTIANSTAD Ställföreträdare:

Läs mer

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Uppföranderegler Gäller från 1 juli 2017 Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Om uppförandereglerna: Uppförandereglerna tillämpas när en operatör som är med i Telekområdgivarna

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM. marknadsföring av paketresor

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM. marknadsföring av paketresor MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2008:6 2008-04-11 Dnr B 2/07 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM SAKEN marknadsföring av paketresor

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2011-03-09 i mål nr T 3930-10, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE BrilliantSmile Nordic AB, Styrgången

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 november 2018 T 2286-18 PARTER Klagande Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad Motparter 1. INT Förbrukningsartiklar HB i likvidation,

Läs mer

Yellow Register On Line AB, Box 1272, 501 12 Borås Ombud: advokaten G. B., W. Advokatbyrå, Box 7543, 103 93 Stockholm

Yellow Register On Line AB, Box 1272, 501 12 Borås Ombud: advokaten G. B., W. Advokatbyrå, Box 7543, 103 93 Stockholm MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2011:22 2008: Datum 2011-08-18 Dnr C 9/10 KÄRANDE Småföretagare mot Yellow Register Online, Flygargatan 5, 128 34 Skarpnäck Ombud: advokaten D. T. och jur.kand. A. J., Advokatfirman

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Processrådet Gunnar Wikström 2014-02-11 2013/203 - /?0

KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Processrådet Gunnar Wikström 2014-02-11 2013/203 - /?0 KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Processrådet Gunnar Wikström 2014-02-11 2013/203 - /?0 Marknadsdomstolen SÖKANDE Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad MOTPART First Date International FD

Läs mer

PhoneCash, d) KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med det belopp som senare anges. KO framställer yrkandena a - c jämväl intermistiskt.

PhoneCash, d) KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med det belopp som senare anges. KO framställer yrkandena a - c jämväl intermistiskt. Stämningsansökan Konsument verket KO 2015-02-11 D n r KO-sekretariatet Pär Magnusson Marknadsdomstolen Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad Svarande PhoneCash, Saken Marknadsföring av uppköp

Läs mer

SAKEN Marknadsföring av telefonabonnemang via telemarketing

SAKEN Marknadsföring av telefonabonnemang via telemarketing KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Processrådet Gunnar Wikström 2014-05-21 2014/397 Stockholms tingsrätt KARANDE Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad SVARANDE Sveanor AB, 556873-4148 Box 5146

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT DOM 2017-07-04 Meddelad i Stockholm Mål nr PMT 2984-16 PARTER Kärande Konsumentombudsmannen, Box 48, 651 02 Karlstad Genom processföraren Carolina Andersson Svarande 1. STB Svenska

Läs mer

169 87 Stockholm Ombud: advokaterna L. F. L. och C. v H., N. & Co. Advokatbyrå KB, Box 1435, 111 84 Stockholm

169 87 Stockholm Ombud: advokaterna L. F. L. och C. v H., N. & Co. Advokatbyrå KB, Box 1435, 111 84 Stockholm MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2011:9 2008: Datum 2011-04-11 Dnr C 24/10 KÄRANDE Eniro Sverige AB, 169 87 Stockholm Ombud: advokaterna L. F. L. och C. v H., N. & Co. Advokatbyrå KB, Box 1435, 111 84 Stockholm

Läs mer

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Gäller från och med 1 september 2018 Om uppförandereglerna: Uppförandereglerna tillämpas när en operatör ingår avtal, eller har ingått

Läs mer

RÄTTEN Hovrättsråden Carl Josefsson och Göran Söderström, referent och protokollförare, samt tf. hovrättsassessorn Filippa Exelin

RÄTTEN Hovrättsråden Carl Josefsson och Göran Söderström, referent och protokollförare, samt tf. hovrättsassessorn Filippa Exelin 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 11 Patent- och 2016-10-26 Mål nr PMÖ 8051-16 marknadsöverdomstolen Föredragning i Rotel 020109 Stockholm RÄTTEN Hovrättsråden Carl Josefsson och Göran Söderström, referent

Läs mer

Lokaldelen i Sverige AB, Box 623, HALMSTAD Ombud: advokaten P. E. och jur. kand. L. Å., Advokatbyrån G. AB, Box 739, LUND

Lokaldelen i Sverige AB, Box 623, HALMSTAD Ombud: advokaten P. E. och jur. kand. L. Å., Advokatbyrån G. AB, Box 739, LUND MARKNADSDOMSTOLENS DOM DELDOM 2010:1 2008: Datum 2010-01-18 Dnr C 14/09 KÄRANDE Lokaldelen i Sverige AB, Box 623, 301 16 HALMSTAD Ombud: advokaten P. E. och jur. kand. L. Å., Advokatbyrån G. AB, Box 739,

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Daniel Severinsson, även protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Daniel Severinsson, även protokollförare 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2018-05-16 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 42 Mål nr PMT 5689-18 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Daniel Severinsson, även protokollförare PARTER Kärande

Läs mer

BESLUT 2017:2. Bakgrund. Dnr

BESLUT 2017:2. Bakgrund. Dnr Dnr 2016-7 2017-02-01 BESLUT 2017:2 Bakgrund Ärendet InsureSec AB (InsureSec) har i anmälan av den 1 augusti 2016 vänt sig till Försäkringsförmedlingsmarknadens Disciplinnämnd (Disciplinnämnden) med en

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Maj 2015 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i marknadsföringslagen

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013: Mål nr B 1/13

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013: Mål nr B 1/13 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:15 2013-09-24 Mål nr B 1/13 KÄRANDE Konsumentombudsmannen, Box 48, 651 02 Karlstad SVARANDE 1. Genilab of Scandinavia Aktiebolag, 556247-6753, Riddargatan 14, 114 35 Stockholm

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:3 2014-03-05 Mål nr C 21/13

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:3 2014-03-05 Mål nr C 21/13 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:3 2014-03-05 Mål nr C 21/13 KÄRANDE Taxibil i Östergötland Aktiebolag, 556542-5666 Box 154, 581 02 Linköping Ombud: advokaten H. S. och jur. kand. A. B., Avenir Advokater, Drottninggatan

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 020109 2019-09-03 Stockholm Mål nr PMT 10420-17 Sid 1 (12) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE s dom i mål nr, se bilaga A PARTER Klagande och motpart Fast Communication

Läs mer

Lokaldelen i Sverige AB, Box 623, Halmstad Ombud: advokaten P. E. och jur.kand. L. Å., Advokatbyrån G. AB, Box 739, LUND

Lokaldelen i Sverige AB, Box 623, Halmstad Ombud: advokaten P. E. och jur.kand. L. Å., Advokatbyrån G. AB, Box 739, LUND MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2010:16 2008: Datum 2010-05-28 Dnr C 14/09 KÄRANDE Lokaldelen i Sverige AB, Box 623, 301 16 Halmstad Ombud: advokaten P. E. och jur.kand. L. Å., Advokatbyrån G. AB, Box 739, 220

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om konsumentskydd vid avtal om tidsdelat boende eller långfristig semesterprodukt; SFS 2011:914 Utkom från trycket den 5 juli 2011 utfärdad den 22 juni 2011. Enligt riksdagens

Läs mer

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:13 2008: Datum 2009-06-04 Dnr B 8/08 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MOTPART Bank2 Bankaktiebolag, Box 7824, 103 97 STOCKHOLM Ombud: advokaten P-E.

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:2 2013-02-05 Mål nr B 6/11

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:2 2013-02-05 Mål nr B 6/11 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:2 2013-02-05 Mål nr B 6/11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, avd. 5, dom den 6 oktober 2011 i mål T 9184-10, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE OCH MOTPART Konsumentombudsmannen

Läs mer

Konsument verket KO. Telefonförsäljning. Regeringen Finansdepartementet Stockholm

Konsument verket KO. Telefonförsäljning. Regeringen Finansdepartementet Stockholm Konsument verket KO Datum 2017-02-03 2017/153 Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Telefonförsäljning Konsumentverket tillskriver regeringen med anledning av att telefonförsäljning fortfarande

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:17 2013-11-14 Mål nr C 13/12

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:17 2013-11-14 Mål nr C 13/12 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:17 2013-11-14 Mål nr C 13/12 KÄRANDE Inwido Sverige AB, 556583-4693, Box 153, 574 22 Vetlanda Ombud: advokaten H-G. F. och jur.kand. M. J., Gärde Wesslau Advokatbyrå, Box 684,

Läs mer

i.telefonihuset AB (tidigare Mobilegroup Nordic AB), Kungsgatan 20, 6 tr Göteborg

i.telefonihuset AB (tidigare Mobilegroup Nordic AB), Kungsgatan 20, 6 tr Göteborg Konsument verket KO Stämningsansökan Datum 2019-09-16 2019/897 Patent- och marknadsdomstolen Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad Svarande i.telefonihuset AB (tidigare Mobilegroup Nordic

Läs mer

AGA Gas Aktiebolag, 172 82 SUNDBYBERG Ombud: advokaten M. W., MAQS Law Firm Advokatbyrå AB, Box 7009, 103 86 STOCKHOLM

AGA Gas Aktiebolag, 172 82 SUNDBYBERG Ombud: advokaten M. W., MAQS Law Firm Advokatbyrå AB, Box 7009, 103 86 STOCKHOLM MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:26 2008: Datum 2009-09-25 Dnr C 1/09 KÄRANDE AGA Gas Aktiebolag, 172 82 SUNDBYBERG Ombud: advokaten M. W., MAQS Law Firm Advokatbyrå AB, Box 7009, 103 86 STOCKHOLM SVARANDE

Läs mer

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm. RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Beergrehn, Magnus Ulriksson och Annika Malm, referent

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm. RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Beergrehn, Magnus Ulriksson och Annika Malm, referent SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 020110 PROTOKOLL 2019-01-14 2019-02-04 Föredragning i Stockholm Sid 1 (7) Aktbilaga 20 Mål nr PMÖ 12242-18 RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Beergrehn, Magnus

Läs mer

Marknadsföring av telefonitjänster

Marknadsföring av telefonitjänster MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:7 2008: Datum 2009-04-23 Dnr C 17/07 KÄRANDE TeliaSonera Sverige Aktiebolag, 123 86 FARSTA Ombud: advokaterna D. T., T. C-W. och M. A., Konsultbyrån för Marknadsrätt AB, Sveavägen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 020109 DOM 2019-03-13 Stockholm Mål nr PMT 11216-17 Sid 1 (8) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE s dom 2017-11-02 i mål nr PMT 16506-16, se bilaga A PARTER Klagande

Läs mer

Optik Smart Eyes AB, Kyrkogatan 18, 411 15 Göteborg Ombud: advokaten S. E., Advokatfirman E. AB, Stora Nygatan 31, 411 08 Göteborg

Optik Smart Eyes AB, Kyrkogatan 18, 411 15 Göteborg Ombud: advokaten S. E., Advokatfirman E. AB, Stora Nygatan 31, 411 08 Göteborg MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2010:19 2008: Datum 2010-06-30 Dnr C 20/09 KÄRANDE Glasögonfabriken i Göteborg AB, c/o Glasögonfabriken i Sverige AB, Lilla Bommen 1, 411 04 Göteborg Ombud: jur. kand. R. E., Advokatfirman

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:2 2014-02-18 Mål nr C 18/13

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:2 2014-02-18 Mål nr C 18/13 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:2 2014-02-18 Mål nr C 18/13 KÄRANDE Pierce AB, 556763-1592, Konsumentvägen 4, 125 30 Älvsjö Ombud: advokaten C. A. och jur. kand. K. E., W. Advokatbyrå Stockholm KB, Box 7543,

Läs mer

DOM 2009-07-07 Meddelad i Uppsala

DOM 2009-07-07 Meddelad i Uppsala UPPSALA TINGSRÄTT DOM Meddelad i Uppsala Mål nr Sid 1 (6) PARTER KÄRANDE Yellow Register On line AB, 556447-0119 Box 1272 501 12 Borås Ombud: Jur.kand. Jonas Öjelid c/o Law & Solution Sweden AB Box 111

Läs mer

Marknadsföring av konfektyrer/godis. 1. Marknadsdomstolen avvisar Xcaret Confectionery Sales AB:s talan.

Marknadsföring av konfektyrer/godis. 1. Marknadsdomstolen avvisar Xcaret Confectionery Sales AB:s talan. MARKNADSDOMSTOLENS DOM BESLUT 2008:21 Datum 2008-12-23 Dnr C 21/07 KÄRANDE Xcaret Confectionery Sales AB, -5972, (f.d. Konfektyrfabriken Aroma AB), Flygfältsgatan 30, 128 30 SKARPNÄCK Ombud: jur. kand.

Läs mer

KÄRANDE A.D.-man International AB, Box 5325, 102 47 Stockholm Ombud: advokaten M. L., Advokatfirman B. R., Birger Jarlsgatan 73 75, 113 56 Stockholm

KÄRANDE A.D.-man International AB, Box 5325, 102 47 Stockholm Ombud: advokaten M. L., Advokatfirman B. R., Birger Jarlsgatan 73 75, 113 56 Stockholm MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2010:24 2008: Datum 2010-10-05 Dnr C 31/09 KÄRANDE A.D.-man International AB, Box 5325, 102 47 Stockholm Ombud: advokaten M. L., Advokatfirman B. R., Birger Jarlsgatan 73 75, 113

Läs mer

Tele2 Sverige Aktiebolag, Box 62, 164 94 Kista Ombud: Advokaten A. E. och jur.kand. A. W., Advokatfirman Vinge KB, Box 1703, 111 87 Stockholm

Tele2 Sverige Aktiebolag, Box 62, 164 94 Kista Ombud: Advokaten A. E. och jur.kand. A. W., Advokatfirman Vinge KB, Box 1703, 111 87 Stockholm p p MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2011:15 2008: Datum 2011-06-14 Dnr C 16/10 KÄRANDE TeliaSonera Sverige Aktiebolag, 123 86 Farsta Ombud: Advokaten D. T. och jur.kand. A. J., Advokatfirman Konsultbyrån för Marknadsrätt

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT Meddelad i Stockholm Mål nr KÄRANDE Konsumentombudmannen Box 48 651 02 Karlstad SVARANDE Lundstedt Fond & Finans AB i konkurs, 556919-5836 c/o Johan Lundstedt Grynbodgatan 4A 211

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2006:9 2006-04-13 Dnr C 29/05

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2006:9 2006-04-13 Dnr C 29/05 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2006:9 2006-04-13 Dnr C 29/05 KÄRANDE TDCF Förlag AB, Box 623, 301 16 HALMSTAD Ombud: advokaterna Per Ericsson och Elin Ask, Advokatbyrån Gulliksson AB, Box 739, 220 07 LUND SVARANDE

Läs mer

Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband.

Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband. 2013-10-21 Uppföranderegler Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband. Om uppförandereglerna Uppförandereglerna tillämpas när operatör som är med och finansierar Telekområdgivarna

Läs mer

Svensk författningssamling SFS_1995:450 SFSJsenaste lydelse Utfärdad: 1995-04-27. Marknadsföringslag (1995:450) Civildepartementet KONS

Svensk författningssamling SFS_1995:450 SFSJsenaste lydelse Utfärdad: 1995-04-27. Marknadsföringslag (1995:450) Civildepartementet KONS Svensk författningssamling SFS_1995:450 SFSJsenaste lydelse Utfärdad: 1995-04-27 Marknadsföringslag (1995:450) Civildepartementet KONS Ändringar,'införda

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (2008:579); Utkom från trycket den 22 mars 2016 utfärdad den 10 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (2008:579)

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2005: Dnr B 9/04. Stockholms tingsrätts, avd. 4, dom i mål nr T , se bilaga (ej bilagd här)

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2005: Dnr B 9/04. Stockholms tingsrätts, avd. 4, dom i mål nr T , se bilaga (ej bilagd här) MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2005:22 2005-06-21 Dnr B 9/04 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, avd. 4, dom 2004-08-06 i mål nr T 20962-02, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Reader s Digest Aktiebolag,

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012: Dnr C 1/12

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012: Dnr C 1/12 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:6 2012-06-13 Dnr C 1/12 KÄRANDE Care of Sweden AB, Box 158, 512 24 Svenljunga Ombud: advokaterna M. B. och C. B., G. W. Advokatbyrå, Stora Kyrkogatan 4, 503 31 Borås SVARANDE

Läs mer

Glasögonfyndet i Göteborg AB, Box 4054, 422 04 HISINGS-BACKA Ombud: jur. kand. R. E., Advokatfirman Winn AB, Östra Larmgatan 1, 411 07 GÖTEBORG

Glasögonfyndet i Göteborg AB, Box 4054, 422 04 HISINGS-BACKA Ombud: jur. kand. R. E., Advokatfirman Winn AB, Östra Larmgatan 1, 411 07 GÖTEBORG MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:2 2008: Datum 2009-02-11 Dnr C 11/08 KÄRANDE Glasögonfyndet i Göteborg AB, Box 4054, 422 04 HISINGS-BACKA Ombud: jur. kand. R. E., Advokatfirman Winn AB, Östra Larmgatan 1,

Läs mer

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa PM Datum 2015-04-16 2014/1165 Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa Bakgrund Som en del av arbetet i Bredbandsforums Villagrupp har Konsumentverket under början av 2015 genomfört

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:21 2003-06-27 Dnr C 23/02

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:21 2003-06-27 Dnr C 23/02 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:21 2003-06-27 Dnr C 23/02 KÄRANDE TDCF Förlag AB, 556109-6149, Box 623, 301 16 HALMSTAD Ombud: advokaten Olof Jisland, Advokatfirman Vinge KB, Box 11025, 404 21 GÖTEBORG SVARANDE

Läs mer

Miljöargument i marknadsföringen. Martin Suserud Jurist på Rättsenhet 2

Miljöargument i marknadsföringen. Martin Suserud Jurist på Rättsenhet 2 Miljöargument i marknadsföringen Martin Suserud Jurist på Rättsenhet 2 Rättsavdelningen Konsumentverket/KO Rättsenhet 1 - Hälsa, Resor, Elektronisk kommunikation Rättsenhet 2 - Finansiella tjänster, Boende/Energi,

Läs mer

Mediakontakten S. & B. AB, Fabriksgatan 11, 504 38 BORÅS Ombud: advokaten B. S., Kungsgatan 24, 441 30 ALINGSÅS. Marknadsföring av medietjänster

Mediakontakten S. & B. AB, Fabriksgatan 11, 504 38 BORÅS Ombud: advokaten B. S., Kungsgatan 24, 441 30 ALINGSÅS. Marknadsföring av medietjänster MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:37 2008: Datum 2009-12-15 Dnr C 26/08 KÄRANDE Sincerus AB, Söderhallarna 108, 118 26 STOCKHOLM Ombud: advokaterna K. L. och D. T., Advokatfirman för Marknadsrätt, Sveavägen

Läs mer

Homeinvest Scandinavia TS-Konsult i Malmö, Box 19053, 200 73 Malmö Ombud: jur.kand. D. D., MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö, Box 74, 201 20 Malmö

Homeinvest Scandinavia TS-Konsult i Malmö, Box 19053, 200 73 Malmö Ombud: jur.kand. D. D., MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö, Box 74, 201 20 Malmö MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2011:4 2008: Datum 2011-03-01 Dnr C 3/10 KÄRANDE Homeinvest Scandinavia TS-Konsult i Malmö, Box 19053, 200 73 Malmö Ombud: jur.kand. D. D., MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö, Box

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid telefonförsäljning. Dir. 2013:95. Beslut vid regeringssammanträde den 31 oktober 2013

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid telefonförsäljning. Dir. 2013:95. Beslut vid regeringssammanträde den 31 oktober 2013 Kommittédirektiv Konsumentskydd vid telefonförsäljning Dir. 2013:95 Beslut vid regeringssammanträde den 31 oktober 2013 Sammanfattning Problem i samband med telefonförsäljning av varor och tjänster har

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:9 2012-08-22 Dnr A 7/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:9 2012-08-22 Dnr A 7/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:9 2012-08-22 Dnr A 7/11 KLAGANDE Däckia Aktiebolag, Box 2980, 187 29 Täby Ombud: advokaterna E. E., Advokatfirman Delphi, Box 1432, 111 84 Stockholm, och E. E., Strandvägen

Läs mer

Uppföranderegler Gäller från 1 februari 2015

Uppföranderegler Gäller från 1 februari 2015 Uppföranderegler Gäller från 1 februari 2015 Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Om uppförandereglerna: Uppförandereglerna tillämpas när operatör som har avtal med Telekområdgivarna

Läs mer

Dnr /52 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet

Dnr /52 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet Konsument verket KO Stämningsansökan Datum 2019-03-11 2019/52 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet Patent- och marknadsdomstolen Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad Svaranden

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-12-20 Dnr 705/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, 105 73 Stockholm

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT DOM 2018-08-21 Meddelad i Stockholm Mål nr PMT 5689-18 PARTER Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad Genom processrådet Carolina Andersson Svarande Dennis Runesson

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2012-03-07 Dnr 93/2012 1 (8) Förvaltningsrätten i Luleå Box 849 971 26 LULEÅ Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2006:24 2006-09-13 Dnr C 30/05

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2006:24 2006-09-13 Dnr C 30/05 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2006:24 2006-09-13 Dnr C 30/05 KÄRANDE Boendeförmedling i Linköping Kommanditbolag, Box 2116, 580 02 LINKÖPING Ombud: bolagsjuristen Bo Ohlsson, Svensk Fastighetsförmedling AB, Box

Läs mer

DOM 2014-12-11. SVARANDE Svensk Rygghälsa KB, 969749-9292, 1. Marknadsdomstolen förbjuder Svensk Rygghälsa KB, vid vite om en miljon

DOM 2014-12-11. SVARANDE Svensk Rygghälsa KB, 969749-9292, 1. Marknadsdomstolen förbjuder Svensk Rygghälsa KB, vid vite om en miljon MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014-12-11 2014:15 Mål nr B 4/14 KARANDE Konsumentombudsmannen, (KO), Box 48, 651 02 Karlstad SVARANDE Svensk Rygghälsa KB, 969749-9292, Box 111, 651 04 Karlstad SAKEN Marknadsföring

Läs mer