Handledning Historiska Kartor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning Historiska Kartor"

Transkript

1 1 av 16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor Allmänt Sökning i Historiska Kartor Sökning via karta Avancerad sökning Söktips Sökresultat Verktygsfältet Funktioner Visa/dölj info Navigering med tangentbord Lista med högerklick Miniatyrer Zoom Mäta i karta... 16

2 2 av 16 Historiska Kartor 1 Allmänt Historiska Kartor finns som en länk på Lantmäteriets hemsida, Historiska Kartor ger direktåtkomst till historiska kartor och förrättningsakter, som finns lagrade i Arken Lantmäteriets digitala arkiv fram till Arken innehåller material från Lantmäterimyndigheternas förrättningsarkiv samt valda delar av Lantmäteristyrelsens kartarkiv(lms), Rikets allmänna kartverks kartarkiv(rak) och ett urval av de mest intressanta kartorna från Kungliga Djurgårdens förvaltning (Djurgårdskartor). Akterna skannas i tiff-format och innehåller i original stora datamängder. Bilderna komprimeras och visas i Historiska Kartor i DjVu-format. För att kunna titta på materialet krävs en djvu-plugin. Denna kan du hämta genom att klicka på länken när du öppnar en akt första gången öppnar. Tjänsten är gratis. Vid installationen kommer ofta en ruta upp pga säkerhetskontroll, klicka på Installera: Det går även att ladda hem djvu-plugin via Cuminas hemsida Tjänsten är optimerad för en upplösning på 1280x1024.

3 3 av 16 2 Sökning i Historiska Kartor Sökning sker antingen genom: Sökning via kartan eller Avancerad sökning. 2.1 Sökning via karta Efter inloggning visas alltid Sökning via kartan eller din egen startsida. Informationen är uppdelad i fyra olika arkiv: 1. Lantmäterimyndigheternas 2. Lantmäteristyrelsens (LMS) 3. Rikets Allmänna Kartverks (RAK) 4. Djurgårdskartor När de kommunala lantmäterimyndigheternas arkiv är skannade, ingår de i Lantmäterimyndigheternas arkiv. Sökningen görs i alla arkiv förutom Djurgårdskartor. Välj i dropplistorna till vänster i bild.

4 4 av 16 Län: Kommun: Ort: Klicka på Sök eller Klicka i Översiktskartan som du får fram genom att klicka på dubbelpilen nere till höger i kartan Klicka på Sök När sökningen ger för många träffar. Zooma in i kartan eller flytta kartbilden åt något håll. Zooma med hjälp av +/- stegen eller markera ett område med förstoringsglasen. Sökningen görs i samtliga arkiv som finns inom det sökta området (rutan) i kartan. I RAK-arkivet (Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och Häradsekonomiska kartan som är bladindelade kartserier med koordinatangivelser - exakta lägesangivelser) sker sökningen utifrån koordinaterna i kartfönstret. För dessa kartor blir träffresultatet nära 100 %. I LMS- och Lantmäterimyndigheternas arkiv sker sökningarna utifrån de ortnamn som finns inom kartfönstret. Ortnamn är namn på städer, tätorter och bebyggelser. Antalet tillåtna ortnamn inom kartbilden varierar beroende på var i landet man söker. T.ex. inom en tätort så tillåts färre ortnamn än på landsbygden. Om sökningen inte får genomföras kan man zooma in i kartan eller flytta kartan lite åt något håll alternativt sök via avancerad sökning.

5 5 av Avancerad sökning Sökningen görs i ett arkiv i taget Lantmäterimyndigheternas arkiv I de kommunala och statliga lantmäteriarkiven finns alla de förrättningsakter samt planer och andra markreglerande bestämmelser som framställts i respektive län/kommuner från 1700-talets mitt och fram till idag. De kommunala lantmäteriarkiv som finns skannade visas tillsammans med respektive statliga lantmäteriarkiv. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Kommun och Socken/Arkivserie är olika sökmöjligheter. Väljer man kommun är det tvingande att välja ort eller akt i nästa steg för att förhindra att alla akter i en kommun kommer i en träfflista. Socken ger för det mesta de bästa träffarna. Trakt och Akt är två olika sätt att begränsa sökningskriterierna ytterligare. Vet man aktnumret så skriver man det här. Är man osäker kan man skriva en asterisk (*) istället för sista siffrorna. Söktips avsnitt 2.3. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Akt skriv exakt som aktbeteckningen redovisas i Fastighetsregistret, med undantag av användandet av asterix (*),se

6 6 av 16 Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Lantmäteristyrelsens kartarkiv, LMS I LMS-arkivet finns ett urval av historiska kartor från 1600-talet och framåt i tiden, t.ex. geometriska jordeböcker, skifteskartor samt läns- och sockenkartor. Det finns även handritade kopior av storskifteskartor och en del annat förrättningsmaterial från Lantmäterimyndigheternas arkiv. Den läns- och sockenindelning som redovisas i dropplisterna är från talet, den stämmer inte alltid överens med dagens indelning. På Riksantikvarieämbetets hemsida finns beskrivningar över sockenindelningarna. Det finns olika sök alternativ under Antikvarisk-topografiska arkivets (ATA:s) förteckning över städer och socknar. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Välj att söka på Län eller Karttyp. LÄN Län välj i dropplisten. Socken välj i dropplisten.

7 7 av 16 Ort välj i dropplisten. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Lantmätare ange namn på person som verkställt karteringen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Sök även ej digitaliserade akter. Markera för att få uppgift om vilka akter som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Begränsa sökningen genom att välja, via dropplisten, både Län, Socken, Ort eller ange ett bynamn i Fritext. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier. KARTTYP Karttyp Välj i dropplisten. Sök även ej digitaliserade akter. Markeras för att få uppgift om vilka akter i LMS arkivet som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Rikets allmänna kartverks kartarkiv, RAK I RAK-arkivet finns kartor från de tidiga allmänna kartläggningarna, Generalstabskartan, s.k. Häradsekonomiska kartan och Ekonomiska kartan. Tre kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under talet Materialet är bladindelat.

8 8 av 16 Välj i dropplisten Kartserie Län Blad Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Djurgårdskartor I det här arkivet finns bilder från ett tidigt projekt som Lantmäteriet hade tillsammans med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och innehåller ett smärre antal kartor över Djurgården. Skriv in mellan vilka årtal du är intresserad av. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier.

9 9 av Söktips Specificera sökningen för att förkorta söktiden och minska antalet träffar t.ex. när du söker ett laga skifte, avgränsa tidsperioden till , eller ange bynamnet/traktnamnet i traktnamnsfältet. I annat fall blir träfflistan för omfattande. Alla fält går att kombinera. Är du osäker på hur ett ord stavas används asterisk (*) före eller efter ordet. OBS! Endast en asterisk per fält är tillåtet. Mellanslag i traktnamnsfältet är samma som OCH. Dvs att när flera ord skrivs in med mellanslag i traktnamnsfältet ska alla ord finnas med i informationen för akten (metadatat) för att få träff. Exempel 1: Valbo Furuvik Tänk på att du även kan begränsa sökningen för mycket. Ibland kan det vara bättre att låta bli till exempel årtal för att få de träffar man söker. Exempel på användning av asterisk: *berg Avgränsa gärna en sådan sökning, t ex med årtal!

10 10 av 16 3 Sökresultat Vid Sökning via kartan presenteras resultatet från alla tre arkiven i en träfflista. I Avancerad sökning ser träfflistan lite annorlunda ut eftersom sökningen görs i ett arkiv i taget. I träfflistan visas antalet träffar och utifrån vilka kriterier sökningen gjordes. Öppna akten genom att klicka på länken. 4 Verktygsfältet När du för muspekaren över knapparna i verktygsfältet visas en beskrivande text av knappens funktion.

11 11 av 16 Siffrorna i fältet, markerat med röd ring ovan, visar vilken bild som presenteras samt det totala antalet bilder som finns i akten. 5 Funktioner Det är möjligt att navigera i akten med hjälp av musen eller tangentbordet. 5.1 Visa/dölj info Under länken Visa/dölj info visas information om akten. När du vill avsluta klickar du återigen på länken Visa/dölj info. 5.2 Navigering med tangentbord För att kunna använda sig av dessa kortkommandon måste man först klicka i bilden för att aktivera dem. Nästa sida Mellanslag Föregående sida Bakåtpil Förstora + Förminska Anpassa bild till fönster P Anpassa bild till fönstrets bredd W Aktivera mätfunktion L Kalibrera mätfunktion M Innehålls meny Pause

12 12 av 16 Ångra (backa) B Dubbla sidor D Gå till sida G 100% 1 150% 2 300% Lista med högerklick Genom att klicka på musens högerknapp i bilden eller trycka på Pause får du upp en lista med information och olika verktyg Sidinformation Originalbildens storlek visas här i µm (mikrometer) 7150x6369 (715,0x636,9 mm) Gäller endast när det är 254 dpi Komprimeringsgrad och filstorlek på DjVu-bilden Inställningar

13 13 av 16 Ändra ljusstyrkan i kartbilden Ändra ljusstyrkan i bilden. Ställa in förstoringsglaset För att kunna förstora upp detaljer kan det var skönt att ha ett förstoringsglas. Det används genom att hålla nere Ctrl-knappen och dra med musen över kartan.

14 14 av 16 Då måste du göra vissa inställningar. Dessa gör man en gång och bibehålls sen. Välj fliken Visning Ändra storlek och zoom på förstoringsglaset. OBS! För att kunna använda förstoringsglaset med CTRL måste denna sättas till Shift 5.4 Miniatyrer För att få en översikt av innehållet i akten och snabbt komma till en viss sida ta hjälp av miniatyrer i verktygsfältet. Klicka på Visa/dölj miniatyr.

15 15 av 16 Visa/dölj miniatyr Miniatyrerna hamnar till vänster i fönstret. För att förstora dra delningslisten åt höger. Med hjälp av miniatyrerna är det enklare att orientera sig i akten. Klicka på den miniatyren/sida du vill ska visas på skärmen. Observera att bildnummer och sidnummer i akten inte stämmer överens. Du kan även välja bildnummer i rullningslisten uppe i verktygsfältet. Avsluta visning av miniatyrerna genom att klicka på Visa/dölj miniatyr i verktygsfältet. 5.5 Zoom För att zooma använd + och på tangentbordet eller + och i verktygsfältet. Önskat %-tal för zoomningsgraden kan manuellt skrivas in eller väljas i dropplisten i verktygsfältet. När du vill använda förstoringsglaset klicka på Handen/panoreringsläge i verktygsfältet. Håll ner Ctrl-knappen och förstoringsglaset visas och kan användas. När du vill använda ett större förstoringsglas, högerklicka med musen välj Hjälp, Inställningar och fliken Visning. (välj t.ex. 300 under Förstoringsglasinställningar).

16 16 av Mäta i karta Tryck på M tangenten. Fönstret för kalibrering öppnas. Välj t.ex. meter i dropplisten vid Visningsenhet. Skriv därefter in skalan i fältet Förhållande. Klicka på OK Tryck därefter på L tangenten. Mät avståndet mellan två punkter i kartan genom att hålla ner vänster musknapp dra markören mellan de två mätpunkterna. Det är även möjligt att själv kalibrera avståndet mellan två punkter. Tryck på L tangenten, mät avståndet mellan två punkter i kartan (skalstocken eller annat angivet mått) Tryck på M tangenten, måttet visas med automatik i fältet Aktuell linjalsträcka och klicka på OK. Tryck på L tangenten. Mät i kartan enligt ovan.

17 1 av 16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor Allmänt Sökning i Historiska Kartor Sökning via karta Avancerad sökning Söktips Sökresultat Verktygsfältet Funktioner Visa/dölj info Navigering med tangentbord Lista med högerklick Miniatyrer Zoom Mäta i karta... 16

18 2 av 16 Historiska Kartor 1 Allmänt Historiska Kartor finns som en länk på Lantmäteriets hemsida, Historiska Kartor ger direktåtkomst till historiska kartor och förrättningsakter, som finns lagrade i Arken Lantmäteriets digitala arkiv fram till Arken innehåller material från Lantmäterimyndigheternas förrättningsarkiv samt valda delar av Lantmäteristyrelsens kartarkiv(lms), Rikets allmänna kartverks kartarkiv(rak) och ett urval av de mest intressanta kartorna från Kungliga Djurgårdens förvaltning (Djurgårdskartor). Akterna skannas i tiff-format och innehåller i original stora datamängder. Bilderna komprimeras och visas i Historiska Kartor i DjVu-format. För att kunna titta på materialet krävs en djvu-plugin. Denna kan du hämta genom att klicka på länken när du öppnar en akt första gången öppnar. Tjänsten är gratis. Vid installationen kommer ofta en ruta upp pga säkerhetskontroll, klicka på Installera: Det går även att ladda hem djvu-plugin via Cuminas hemsida Tjänsten är optimerad för en upplösning på 1280x1024.

19 3 av 16 2 Sökning i Historiska Kartor Sökning sker antingen genom: Sökning via kartan eller Avancerad sökning. 2.1 Sökning via karta Efter inloggning visas alltid Sökning via kartan eller din egen startsida. Informationen är uppdelad i fyra olika arkiv: 1. Lantmäterimyndigheternas 2. Lantmäteristyrelsens (LMS) 3. Rikets Allmänna Kartverks (RAK) 4. Djurgårdskartor När de kommunala lantmäterimyndigheternas arkiv är skannade, ingår de i Lantmäterimyndigheternas arkiv. Sökningen görs i alla arkiv förutom Djurgårdskartor. Välj i dropplistorna till vänster i bild.

20 4 av 16 Län: Kommun: Ort: Klicka på Sök eller Klicka i Översiktskartan som du får fram genom att klicka på dubbelpilen nere till höger i kartan Klicka på Sök När sökningen ger för många träffar. Zooma in i kartan eller flytta kartbilden åt något håll. Zooma med hjälp av +/- stegen eller markera ett område med förstoringsglasen. Sökningen görs i samtliga arkiv som finns inom det sökta området (rutan) i kartan. I RAK-arkivet (Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och Häradsekonomiska kartan som är bladindelade kartserier med koordinatangivelser - exakta lägesangivelser) sker sökningen utifrån koordinaterna i kartfönstret. För dessa kartor blir träffresultatet nära 100 %. I LMS- och Lantmäterimyndigheternas arkiv sker sökningarna utifrån de ortnamn som finns inom kartfönstret. Ortnamn är namn på städer, tätorter och bebyggelser. Antalet tillåtna ortnamn inom kartbilden varierar beroende på var i landet man söker. T.ex. inom en tätort så tillåts färre ortnamn än på landsbygden. Om sökningen inte får genomföras kan man zooma in i kartan eller flytta kartan lite åt något håll alternativt sök via avancerad sökning.

21 5 av Avancerad sökning Sökningen görs i ett arkiv i taget Lantmäterimyndigheternas arkiv I de kommunala och statliga lantmäteriarkiven finns alla de förrättningsakter samt planer och andra markreglerande bestämmelser som framställts i respektive län/kommuner från 1700-talets mitt och fram till idag. De kommunala lantmäteriarkiv som finns skannade visas tillsammans med respektive statliga lantmäteriarkiv. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Kommun och Socken/Arkivserie är olika sökmöjligheter. Väljer man kommun är det tvingande att välja ort eller akt i nästa steg för att förhindra att alla akter i en kommun kommer i en träfflista. Socken ger för det mesta de bästa träffarna. Trakt och Akt är två olika sätt att begränsa sökningskriterierna ytterligare. Vet man aktnumret så skriver man det här. Är man osäker kan man skriva en asterisk (*) istället för sista siffrorna. Söktips avsnitt 2.3. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Akt skriv exakt som aktbeteckningen redovisas i Fastighetsregistret, med undantag av användandet av asterix (*),se

22 6 av 16 Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Lantmäteristyrelsens kartarkiv, LMS I LMS-arkivet finns ett urval av historiska kartor från 1600-talet och framåt i tiden, t.ex. geometriska jordeböcker, skifteskartor samt läns- och sockenkartor. Det finns även handritade kopior av storskifteskartor och en del annat förrättningsmaterial från Lantmäterimyndigheternas arkiv. Den läns- och sockenindelning som redovisas i dropplisterna är från talet, den stämmer inte alltid överens med dagens indelning. På Riksantikvarieämbetets hemsida finns beskrivningar över sockenindelningarna. Det finns olika sök alternativ under Antikvarisk-topografiska arkivets (ATA:s) förteckning över städer och socknar. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Välj att söka på Län eller Karttyp. LÄN Län välj i dropplisten. Socken välj i dropplisten.

23 7 av 16 Ort välj i dropplisten. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Lantmätare ange namn på person som verkställt karteringen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Sök även ej digitaliserade akter. Markera för att få uppgift om vilka akter som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Begränsa sökningen genom att välja, via dropplisten, både Län, Socken, Ort eller ange ett bynamn i Fritext. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier. KARTTYP Karttyp Välj i dropplisten. Sök även ej digitaliserade akter. Markeras för att få uppgift om vilka akter i LMS arkivet som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Rikets allmänna kartverks kartarkiv, RAK I RAK-arkivet finns kartor från de tidiga allmänna kartläggningarna, Generalstabskartan, s.k. Häradsekonomiska kartan och Ekonomiska kartan. Tre kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under talet Materialet är bladindelat.

24 8 av 16 Välj i dropplisten Kartserie Län Blad Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Djurgårdskartor I det här arkivet finns bilder från ett tidigt projekt som Lantmäteriet hade tillsammans med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och innehåller ett smärre antal kartor över Djurgården. Skriv in mellan vilka årtal du är intresserad av. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier.

25 9 av Söktips Specificera sökningen för att förkorta söktiden och minska antalet träffar t.ex. när du söker ett laga skifte, avgränsa tidsperioden till , eller ange bynamnet/traktnamnet i traktnamnsfältet. I annat fall blir träfflistan för omfattande. Alla fält går att kombinera. Är du osäker på hur ett ord stavas används asterisk (*) före eller efter ordet. OBS! Endast en asterisk per fält är tillåtet. Mellanslag i traktnamnsfältet är samma som OCH. Dvs att när flera ord skrivs in med mellanslag i traktnamnsfältet ska alla ord finnas med i informationen för akten (metadatat) för att få träff. Exempel 1: Valbo Furuvik Tänk på att du även kan begränsa sökningen för mycket. Ibland kan det vara bättre att låta bli till exempel årtal för att få de träffar man söker. Exempel på användning av asterisk: *berg Avgränsa gärna en sådan sökning, t ex med årtal!

26 10 av 16 3 Sökresultat Vid Sökning via kartan presenteras resultatet från alla tre arkiven i en träfflista. I Avancerad sökning ser träfflistan lite annorlunda ut eftersom sökningen görs i ett arkiv i taget. I träfflistan visas antalet träffar och utifrån vilka kriterier sökningen gjordes. Öppna akten genom att klicka på länken. 4 Verktygsfältet När du för muspekaren över knapparna i verktygsfältet visas en beskrivande text av knappens funktion.

27 11 av 16 Siffrorna i fältet, markerat med röd ring ovan, visar vilken bild som presenteras samt det totala antalet bilder som finns i akten. 5 Funktioner Det är möjligt att navigera i akten med hjälp av musen eller tangentbordet. 5.1 Visa/dölj info Under länken Visa/dölj info visas information om akten. När du vill avsluta klickar du återigen på länken Visa/dölj info. 5.2 Navigering med tangentbord För att kunna använda sig av dessa kortkommandon måste man först klicka i bilden för att aktivera dem. Nästa sida Mellanslag Föregående sida Bakåtpil Förstora + Förminska Anpassa bild till fönster P Anpassa bild till fönstrets bredd W Aktivera mätfunktion L Kalibrera mätfunktion M Innehålls meny Pause

28 12 av 16 Ångra (backa) B Dubbla sidor D Gå till sida G 100% 1 150% 2 300% Lista med högerklick Genom att klicka på musens högerknapp i bilden eller trycka på Pause får du upp en lista med information och olika verktyg Sidinformation Originalbildens storlek visas här i µm (mikrometer) 7150x6369 (715,0x636,9 mm) Gäller endast när det är 254 dpi Komprimeringsgrad och filstorlek på DjVu-bilden Inställningar

29 13 av 16 Ändra ljusstyrkan i kartbilden Ändra ljusstyrkan i bilden. Ställa in förstoringsglaset För att kunna förstora upp detaljer kan det var skönt att ha ett förstoringsglas. Det används genom att hålla nere Ctrl-knappen och dra med musen över kartan.

30 14 av 16 Då måste du göra vissa inställningar. Dessa gör man en gång och bibehålls sen. Välj fliken Visning Ändra storlek och zoom på förstoringsglaset. OBS! För att kunna använda förstoringsglaset med CTRL måste denna sättas till Shift 5.4 Miniatyrer För att få en översikt av innehållet i akten och snabbt komma till en viss sida ta hjälp av miniatyrer i verktygsfältet. Klicka på Visa/dölj miniatyr.

31 15 av 16 Visa/dölj miniatyr Miniatyrerna hamnar till vänster i fönstret. För att förstora dra delningslisten åt höger. Med hjälp av miniatyrerna är det enklare att orientera sig i akten. Klicka på den miniatyren/sida du vill ska visas på skärmen. Observera att bildnummer och sidnummer i akten inte stämmer överens. Du kan även välja bildnummer i rullningslisten uppe i verktygsfältet. Avsluta visning av miniatyrerna genom att klicka på Visa/dölj miniatyr i verktygsfältet. 5.5 Zoom För att zooma använd + och på tangentbordet eller + och i verktygsfältet. Önskat %-tal för zoomningsgraden kan manuellt skrivas in eller väljas i dropplisten i verktygsfältet. När du vill använda förstoringsglaset klicka på Handen/panoreringsläge i verktygsfältet. Håll ner Ctrl-knappen och förstoringsglaset visas och kan användas. När du vill använda ett större förstoringsglas, högerklicka med musen välj Hjälp, Inställningar och fliken Visning. (välj t.ex. 300 under Förstoringsglasinställningar).

32 16 av Mäta i karta Tryck på M tangenten. Fönstret för kalibrering öppnas. Välj t.ex. meter i dropplisten vid Visningsenhet. Skriv därefter in skalan i fältet Förhållande. Klicka på OK Tryck därefter på L tangenten. Mät avståndet mellan två punkter i kartan genom att hålla ner vänster musknapp dra markören mellan de två mätpunkterna. Det är även möjligt att själv kalibrera avståndet mellan två punkter. Tryck på L tangenten, mät avståndet mellan två punkter i kartan (skalstocken eller annat angivet mått) Tryck på M tangenten, måttet visas med automatik i fältet Aktuell linjalsträcka och klicka på OK. Tryck på L tangenten. Mät i kartan enligt ovan.

33 1 av 16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor Allmänt Sökning i Historiska Kartor Sökning via karta Avancerad sökning Söktips Sökresultat Verktygsfältet Funktioner Visa/dölj info Navigering med tangentbord Lista med högerklick Miniatyrer Zoom Mäta i karta... 16

34 2 av 16 Historiska Kartor 1 Allmänt Historiska Kartor finns som en länk på Lantmäteriets hemsida, Historiska Kartor ger direktåtkomst till historiska kartor och förrättningsakter, som finns lagrade i Arken Lantmäteriets digitala arkiv fram till Arken innehåller material från Lantmäterimyndigheternas förrättningsarkiv samt valda delar av Lantmäteristyrelsens kartarkiv(lms), Rikets allmänna kartverks kartarkiv(rak) och ett urval av de mest intressanta kartorna från Kungliga Djurgårdens förvaltning (Djurgårdskartor). Akterna skannas i tiff-format och innehåller i original stora datamängder. Bilderna komprimeras och visas i Historiska Kartor i DjVu-format. För att kunna titta på materialet krävs en djvu-plugin. Denna kan du hämta genom att klicka på länken när du öppnar en akt första gången öppnar. Tjänsten är gratis. Vid installationen kommer ofta en ruta upp pga säkerhetskontroll, klicka på Installera: Det går även att ladda hem djvu-plugin via Cuminas hemsida Tjänsten är optimerad för en upplösning på 1280x1024.

35 3 av 16 2 Sökning i Historiska Kartor Sökning sker antingen genom: Sökning via kartan eller Avancerad sökning. 2.1 Sökning via karta Efter inloggning visas alltid Sökning via kartan eller din egen startsida. Informationen är uppdelad i fyra olika arkiv: 1. Lantmäterimyndigheternas 2. Lantmäteristyrelsens (LMS) 3. Rikets Allmänna Kartverks (RAK) 4. Djurgårdskartor När de kommunala lantmäterimyndigheternas arkiv är skannade, ingår de i Lantmäterimyndigheternas arkiv. Sökningen görs i alla arkiv förutom Djurgårdskartor. Välj i dropplistorna till vänster i bild.

36 4 av 16 Län: Kommun: Ort: Klicka på Sök eller Klicka i Översiktskartan som du får fram genom att klicka på dubbelpilen nere till höger i kartan Klicka på Sök När sökningen ger för många träffar. Zooma in i kartan eller flytta kartbilden åt något håll. Zooma med hjälp av +/- stegen eller markera ett område med förstoringsglasen. Sökningen görs i samtliga arkiv som finns inom det sökta området (rutan) i kartan. I RAK-arkivet (Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och Häradsekonomiska kartan som är bladindelade kartserier med koordinatangivelser - exakta lägesangivelser) sker sökningen utifrån koordinaterna i kartfönstret. För dessa kartor blir träffresultatet nära 100 %. I LMS- och Lantmäterimyndigheternas arkiv sker sökningarna utifrån de ortnamn som finns inom kartfönstret. Ortnamn är namn på städer, tätorter och bebyggelser. Antalet tillåtna ortnamn inom kartbilden varierar beroende på var i landet man söker. T.ex. inom en tätort så tillåts färre ortnamn än på landsbygden. Om sökningen inte får genomföras kan man zooma in i kartan eller flytta kartan lite åt något håll alternativt sök via avancerad sökning.

37 5 av Avancerad sökning Sökningen görs i ett arkiv i taget Lantmäterimyndigheternas arkiv I de kommunala och statliga lantmäteriarkiven finns alla de förrättningsakter samt planer och andra markreglerande bestämmelser som framställts i respektive län/kommuner från 1700-talets mitt och fram till idag. De kommunala lantmäteriarkiv som finns skannade visas tillsammans med respektive statliga lantmäteriarkiv. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Kommun och Socken/Arkivserie är olika sökmöjligheter. Väljer man kommun är det tvingande att välja ort eller akt i nästa steg för att förhindra att alla akter i en kommun kommer i en träfflista. Socken ger för det mesta de bästa träffarna. Trakt och Akt är två olika sätt att begränsa sökningskriterierna ytterligare. Vet man aktnumret så skriver man det här. Är man osäker kan man skriva en asterisk (*) istället för sista siffrorna. Söktips avsnitt 2.3. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Akt skriv exakt som aktbeteckningen redovisas i Fastighetsregistret, med undantag av användandet av asterix (*),se

38 6 av 16 Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Lantmäteristyrelsens kartarkiv, LMS I LMS-arkivet finns ett urval av historiska kartor från 1600-talet och framåt i tiden, t.ex. geometriska jordeböcker, skifteskartor samt läns- och sockenkartor. Det finns även handritade kopior av storskifteskartor och en del annat förrättningsmaterial från Lantmäterimyndigheternas arkiv. Den läns- och sockenindelning som redovisas i dropplisterna är från talet, den stämmer inte alltid överens med dagens indelning. På Riksantikvarieämbetets hemsida finns beskrivningar över sockenindelningarna. Det finns olika sök alternativ under Antikvarisk-topografiska arkivets (ATA:s) förteckning över städer och socknar. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Välj att söka på Län eller Karttyp. LÄN Län välj i dropplisten. Socken välj i dropplisten.

39 7 av 16 Ort välj i dropplisten. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Lantmätare ange namn på person som verkställt karteringen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Sök även ej digitaliserade akter. Markera för att få uppgift om vilka akter som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Begränsa sökningen genom att välja, via dropplisten, både Län, Socken, Ort eller ange ett bynamn i Fritext. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier. KARTTYP Karttyp Välj i dropplisten. Sök även ej digitaliserade akter. Markeras för att få uppgift om vilka akter i LMS arkivet som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Rikets allmänna kartverks kartarkiv, RAK I RAK-arkivet finns kartor från de tidiga allmänna kartläggningarna, Generalstabskartan, s.k. Häradsekonomiska kartan och Ekonomiska kartan. Tre kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under talet Materialet är bladindelat.

40 8 av 16 Välj i dropplisten Kartserie Län Blad Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Djurgårdskartor I det här arkivet finns bilder från ett tidigt projekt som Lantmäteriet hade tillsammans med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och innehåller ett smärre antal kartor över Djurgården. Skriv in mellan vilka årtal du är intresserad av. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier.

41 9 av Söktips Specificera sökningen för att förkorta söktiden och minska antalet träffar t.ex. när du söker ett laga skifte, avgränsa tidsperioden till , eller ange bynamnet/traktnamnet i traktnamnsfältet. I annat fall blir träfflistan för omfattande. Alla fält går att kombinera. Är du osäker på hur ett ord stavas används asterisk (*) före eller efter ordet. OBS! Endast en asterisk per fält är tillåtet. Mellanslag i traktnamnsfältet är samma som OCH. Dvs att när flera ord skrivs in med mellanslag i traktnamnsfältet ska alla ord finnas med i informationen för akten (metadatat) för att få träff. Exempel 1: Valbo Furuvik Tänk på att du även kan begränsa sökningen för mycket. Ibland kan det vara bättre att låta bli till exempel årtal för att få de träffar man söker. Exempel på användning av asterisk: *berg Avgränsa gärna en sådan sökning, t ex med årtal!

42 10 av 16 3 Sökresultat Vid Sökning via kartan presenteras resultatet från alla tre arkiven i en träfflista. I Avancerad sökning ser träfflistan lite annorlunda ut eftersom sökningen görs i ett arkiv i taget. I träfflistan visas antalet träffar och utifrån vilka kriterier sökningen gjordes. Öppna akten genom att klicka på länken. 4 Verktygsfältet När du för muspekaren över knapparna i verktygsfältet visas en beskrivande text av knappens funktion.

43 11 av 16 Siffrorna i fältet, markerat med röd ring ovan, visar vilken bild som presenteras samt det totala antalet bilder som finns i akten. 5 Funktioner Det är möjligt att navigera i akten med hjälp av musen eller tangentbordet. 5.1 Visa/dölj info Under länken Visa/dölj info visas information om akten. När du vill avsluta klickar du återigen på länken Visa/dölj info. 5.2 Navigering med tangentbord För att kunna använda sig av dessa kortkommandon måste man först klicka i bilden för att aktivera dem. Nästa sida Mellanslag Föregående sida Bakåtpil Förstora + Förminska Anpassa bild till fönster P Anpassa bild till fönstrets bredd W Aktivera mätfunktion L Kalibrera mätfunktion M Innehålls meny Pause

44 12 av 16 Ångra (backa) B Dubbla sidor D Gå till sida G 100% 1 150% 2 300% Lista med högerklick Genom att klicka på musens högerknapp i bilden eller trycka på Pause får du upp en lista med information och olika verktyg Sidinformation Originalbildens storlek visas här i µm (mikrometer) 7150x6369 (715,0x636,9 mm) Gäller endast när det är 254 dpi Komprimeringsgrad och filstorlek på DjVu-bilden Inställningar

45 13 av 16 Ändra ljusstyrkan i kartbilden Ändra ljusstyrkan i bilden. Ställa in förstoringsglaset För att kunna förstora upp detaljer kan det var skönt att ha ett förstoringsglas. Det används genom att hålla nere Ctrl-knappen och dra med musen över kartan.

46 14 av 16 Då måste du göra vissa inställningar. Dessa gör man en gång och bibehålls sen. Välj fliken Visning Ändra storlek och zoom på förstoringsglaset. OBS! För att kunna använda förstoringsglaset med CTRL måste denna sättas till Shift 5.4 Miniatyrer För att få en översikt av innehållet i akten och snabbt komma till en viss sida ta hjälp av miniatyrer i verktygsfältet. Klicka på Visa/dölj miniatyr.

47 15 av 16 Visa/dölj miniatyr Miniatyrerna hamnar till vänster i fönstret. För att förstora dra delningslisten åt höger. Med hjälp av miniatyrerna är det enklare att orientera sig i akten. Klicka på den miniatyren/sida du vill ska visas på skärmen. Observera att bildnummer och sidnummer i akten inte stämmer överens. Du kan även välja bildnummer i rullningslisten uppe i verktygsfältet. Avsluta visning av miniatyrerna genom att klicka på Visa/dölj miniatyr i verktygsfältet. 5.5 Zoom För att zooma använd + och på tangentbordet eller + och i verktygsfältet. Önskat %-tal för zoomningsgraden kan manuellt skrivas in eller väljas i dropplisten i verktygsfältet. När du vill använda förstoringsglaset klicka på Handen/panoreringsläge i verktygsfältet. Håll ner Ctrl-knappen och förstoringsglaset visas och kan användas. När du vill använda ett större förstoringsglas, högerklicka med musen välj Hjälp, Inställningar och fliken Visning. (välj t.ex. 300 under Förstoringsglasinställningar).

48 16 av Mäta i karta Tryck på M tangenten. Fönstret för kalibrering öppnas. Välj t.ex. meter i dropplisten vid Visningsenhet. Skriv därefter in skalan i fältet Förhållande. Klicka på OK Tryck därefter på L tangenten. Mät avståndet mellan två punkter i kartan genom att hålla ner vänster musknapp dra markören mellan de två mätpunkterna. Det är även möjligt att själv kalibrera avståndet mellan två punkter. Tryck på L tangenten, mät avståndet mellan två punkter i kartan (skalstocken eller annat angivet mått) Tryck på M tangenten, måttet visas med automatik i fältet Aktuell linjalsträcka och klicka på OK. Tryck på L tangenten. Mät i kartan enligt ovan.

49 1 av 16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor Allmänt Sökning i Historiska Kartor Sökning via karta Avancerad sökning Söktips Sökresultat Verktygsfältet Funktioner Visa/dölj info Navigering med tangentbord Lista med högerklick Miniatyrer Zoom Mäta i karta... 16

50 2 av 16 Historiska Kartor 1 Allmänt Historiska Kartor finns som en länk på Lantmäteriets hemsida, Historiska Kartor ger direktåtkomst till historiska kartor och förrättningsakter, som finns lagrade i Arken Lantmäteriets digitala arkiv fram till Arken innehåller material från Lantmäterimyndigheternas förrättningsarkiv samt valda delar av Lantmäteristyrelsens kartarkiv(lms), Rikets allmänna kartverks kartarkiv(rak) och ett urval av de mest intressanta kartorna från Kungliga Djurgårdens förvaltning (Djurgårdskartor). Akterna skannas i tiff-format och innehåller i original stora datamängder. Bilderna komprimeras och visas i Historiska Kartor i DjVu-format. För att kunna titta på materialet krävs en djvu-plugin. Denna kan du hämta genom att klicka på länken när du öppnar en akt första gången öppnar. Tjänsten är gratis. Vid installationen kommer ofta en ruta upp pga säkerhetskontroll, klicka på Installera: Det går även att ladda hem djvu-plugin via Cuminas hemsida Tjänsten är optimerad för en upplösning på 1280x1024.

51 3 av 16 2 Sökning i Historiska Kartor Sökning sker antingen genom: Sökning via kartan eller Avancerad sökning. 2.1 Sökning via karta Efter inloggning visas alltid Sökning via kartan eller din egen startsida. Informationen är uppdelad i fyra olika arkiv: 1. Lantmäterimyndigheternas 2. Lantmäteristyrelsens (LMS) 3. Rikets Allmänna Kartverks (RAK) 4. Djurgårdskartor När de kommunala lantmäterimyndigheternas arkiv är skannade, ingår de i Lantmäterimyndigheternas arkiv. Sökningen görs i alla arkiv förutom Djurgårdskartor. Välj i dropplistorna till vänster i bild.

52 4 av 16 Län: Kommun: Ort: Klicka på Sök eller Klicka i Översiktskartan som du får fram genom att klicka på dubbelpilen nere till höger i kartan Klicka på Sök När sökningen ger för många träffar. Zooma in i kartan eller flytta kartbilden åt något håll. Zooma med hjälp av +/- stegen eller markera ett område med förstoringsglasen. Sökningen görs i samtliga arkiv som finns inom det sökta området (rutan) i kartan. I RAK-arkivet (Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och Häradsekonomiska kartan som är bladindelade kartserier med koordinatangivelser - exakta lägesangivelser) sker sökningen utifrån koordinaterna i kartfönstret. För dessa kartor blir träffresultatet nära 100 %. I LMS- och Lantmäterimyndigheternas arkiv sker sökningarna utifrån de ortnamn som finns inom kartfönstret. Ortnamn är namn på städer, tätorter och bebyggelser. Antalet tillåtna ortnamn inom kartbilden varierar beroende på var i landet man söker. T.ex. inom en tätort så tillåts färre ortnamn än på landsbygden. Om sökningen inte får genomföras kan man zooma in i kartan eller flytta kartan lite åt något håll alternativt sök via avancerad sökning.

53 5 av Avancerad sökning Sökningen görs i ett arkiv i taget Lantmäterimyndigheternas arkiv I de kommunala och statliga lantmäteriarkiven finns alla de förrättningsakter samt planer och andra markreglerande bestämmelser som framställts i respektive län/kommuner från 1700-talets mitt och fram till idag. De kommunala lantmäteriarkiv som finns skannade visas tillsammans med respektive statliga lantmäteriarkiv. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Kommun och Socken/Arkivserie är olika sökmöjligheter. Väljer man kommun är det tvingande att välja ort eller akt i nästa steg för att förhindra att alla akter i en kommun kommer i en träfflista. Socken ger för det mesta de bästa träffarna. Trakt och Akt är två olika sätt att begränsa sökningskriterierna ytterligare. Vet man aktnumret så skriver man det här. Är man osäker kan man skriva en asterisk (*) istället för sista siffrorna. Söktips avsnitt 2.3. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Akt skriv exakt som aktbeteckningen redovisas i Fastighetsregistret, med undantag av användandet av asterix (*),se

54 6 av 16 Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Lantmäteristyrelsens kartarkiv, LMS I LMS-arkivet finns ett urval av historiska kartor från 1600-talet och framåt i tiden, t.ex. geometriska jordeböcker, skifteskartor samt läns- och sockenkartor. Det finns även handritade kopior av storskifteskartor och en del annat förrättningsmaterial från Lantmäterimyndigheternas arkiv. Den läns- och sockenindelning som redovisas i dropplisterna är från talet, den stämmer inte alltid överens med dagens indelning. På Riksantikvarieämbetets hemsida finns beskrivningar över sockenindelningarna. Det finns olika sök alternativ under Antikvarisk-topografiska arkivets (ATA:s) förteckning över städer och socknar. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Välj att söka på Län eller Karttyp. LÄN Län välj i dropplisten. Socken välj i dropplisten.

55 7 av 16 Ort välj i dropplisten. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Lantmätare ange namn på person som verkställt karteringen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Sök även ej digitaliserade akter. Markera för att få uppgift om vilka akter som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Begränsa sökningen genom att välja, via dropplisten, både Län, Socken, Ort eller ange ett bynamn i Fritext. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier. KARTTYP Karttyp Välj i dropplisten. Sök även ej digitaliserade akter. Markeras för att få uppgift om vilka akter i LMS arkivet som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Rikets allmänna kartverks kartarkiv, RAK I RAK-arkivet finns kartor från de tidiga allmänna kartläggningarna, Generalstabskartan, s.k. Häradsekonomiska kartan och Ekonomiska kartan. Tre kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under talet Materialet är bladindelat.

56 8 av 16 Välj i dropplisten Kartserie Län Blad Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Djurgårdskartor I det här arkivet finns bilder från ett tidigt projekt som Lantmäteriet hade tillsammans med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och innehåller ett smärre antal kartor över Djurgården. Skriv in mellan vilka årtal du är intresserad av. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier.

57 9 av Söktips Specificera sökningen för att förkorta söktiden och minska antalet träffar t.ex. när du söker ett laga skifte, avgränsa tidsperioden till , eller ange bynamnet/traktnamnet i traktnamnsfältet. I annat fall blir träfflistan för omfattande. Alla fält går att kombinera. Är du osäker på hur ett ord stavas används asterisk (*) före eller efter ordet. OBS! Endast en asterisk per fält är tillåtet. Mellanslag i traktnamnsfältet är samma som OCH. Dvs att när flera ord skrivs in med mellanslag i traktnamnsfältet ska alla ord finnas med i informationen för akten (metadatat) för att få träff. Exempel 1: Valbo Furuvik Tänk på att du även kan begränsa sökningen för mycket. Ibland kan det vara bättre att låta bli till exempel årtal för att få de träffar man söker. Exempel på användning av asterisk: *berg Avgränsa gärna en sådan sökning, t ex med årtal!

58 10 av 16 3 Sökresultat Vid Sökning via kartan presenteras resultatet från alla tre arkiven i en träfflista. I Avancerad sökning ser träfflistan lite annorlunda ut eftersom sökningen görs i ett arkiv i taget. I träfflistan visas antalet träffar och utifrån vilka kriterier sökningen gjordes. Öppna akten genom att klicka på länken. 4 Verktygsfältet När du för muspekaren över knapparna i verktygsfältet visas en beskrivande text av knappens funktion.

59 11 av 16 Siffrorna i fältet, markerat med röd ring ovan, visar vilken bild som presenteras samt det totala antalet bilder som finns i akten. 5 Funktioner Det är möjligt att navigera i akten med hjälp av musen eller tangentbordet. 5.1 Visa/dölj info Under länken Visa/dölj info visas information om akten. När du vill avsluta klickar du återigen på länken Visa/dölj info. 5.2 Navigering med tangentbord För att kunna använda sig av dessa kortkommandon måste man först klicka i bilden för att aktivera dem. Nästa sida Mellanslag Föregående sida Bakåtpil Förstora + Förminska Anpassa bild till fönster P Anpassa bild till fönstrets bredd W Aktivera mätfunktion L Kalibrera mätfunktion M Innehålls meny Pause

60 12 av 16 Ångra (backa) B Dubbla sidor D Gå till sida G 100% 1 150% 2 300% Lista med högerklick Genom att klicka på musens högerknapp i bilden eller trycka på Pause får du upp en lista med information och olika verktyg Sidinformation Originalbildens storlek visas här i µm (mikrometer) 7150x6369 (715,0x636,9 mm) Gäller endast när det är 254 dpi Komprimeringsgrad och filstorlek på DjVu-bilden Inställningar

61 13 av 16 Ändra ljusstyrkan i kartbilden Ändra ljusstyrkan i bilden. Ställa in förstoringsglaset För att kunna förstora upp detaljer kan det var skönt att ha ett förstoringsglas. Det används genom att hålla nere Ctrl-knappen och dra med musen över kartan.

62 14 av 16 Då måste du göra vissa inställningar. Dessa gör man en gång och bibehålls sen. Välj fliken Visning Ändra storlek och zoom på förstoringsglaset. OBS! För att kunna använda förstoringsglaset med CTRL måste denna sättas till Shift 5.4 Miniatyrer För att få en översikt av innehållet i akten och snabbt komma till en viss sida ta hjälp av miniatyrer i verktygsfältet. Klicka på Visa/dölj miniatyr.

63 15 av 16 Visa/dölj miniatyr Miniatyrerna hamnar till vänster i fönstret. För att förstora dra delningslisten åt höger. Med hjälp av miniatyrerna är det enklare att orientera sig i akten. Klicka på den miniatyren/sida du vill ska visas på skärmen. Observera att bildnummer och sidnummer i akten inte stämmer överens. Du kan även välja bildnummer i rullningslisten uppe i verktygsfältet. Avsluta visning av miniatyrerna genom att klicka på Visa/dölj miniatyr i verktygsfältet. 5.5 Zoom För att zooma använd + och på tangentbordet eller + och i verktygsfältet. Önskat %-tal för zoomningsgraden kan manuellt skrivas in eller väljas i dropplisten i verktygsfältet. När du vill använda förstoringsglaset klicka på Handen/panoreringsläge i verktygsfältet. Håll ner Ctrl-knappen och förstoringsglaset visas och kan användas. När du vill använda ett större förstoringsglas, högerklicka med musen välj Hjälp, Inställningar och fliken Visning. (välj t.ex. 300 under Förstoringsglasinställningar).

64 16 av Mäta i karta Tryck på M tangenten. Fönstret för kalibrering öppnas. Välj t.ex. meter i dropplisten vid Visningsenhet. Skriv därefter in skalan i fältet Förhållande. Klicka på OK Tryck därefter på L tangenten. Mät avståndet mellan två punkter i kartan genom att hålla ner vänster musknapp dra markören mellan de två mätpunkterna. Det är även möjligt att själv kalibrera avståndet mellan två punkter. Tryck på L tangenten, mät avståndet mellan två punkter i kartan (skalstocken eller annat angivet mått) Tryck på M tangenten, måttet visas med automatik i fältet Aktuell linjalsträcka och klicka på OK. Tryck på L tangenten. Mät i kartan enligt ovan.

65 1 av 16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor Allmänt Sökning i Historiska Kartor Sökning via karta Avancerad sökning Söktips Sökresultat Verktygsfältet Funktioner Visa/dölj info Navigering med tangentbord Lista med högerklick Miniatyrer Zoom Mäta i karta... 16

66 2 av 16 Historiska Kartor 1 Allmänt Historiska Kartor finns som en länk på Lantmäteriets hemsida, Historiska Kartor ger direktåtkomst till historiska kartor och förrättningsakter, som finns lagrade i Arken Lantmäteriets digitala arkiv fram till Arken innehåller material från Lantmäterimyndigheternas förrättningsarkiv samt valda delar av Lantmäteristyrelsens kartarkiv(lms), Rikets allmänna kartverks kartarkiv(rak) och ett urval av de mest intressanta kartorna från Kungliga Djurgårdens förvaltning (Djurgårdskartor). Akterna skannas i tiff-format och innehåller i original stora datamängder. Bilderna komprimeras och visas i Historiska Kartor i DjVu-format. För att kunna titta på materialet krävs en djvu-plugin. Denna kan du hämta genom att klicka på länken när du öppnar en akt första gången öppnar. Tjänsten är gratis. Vid installationen kommer ofta en ruta upp pga säkerhetskontroll, klicka på Installera: Det går även att ladda hem djvu-plugin via Cuminas hemsida Tjänsten är optimerad för en upplösning på 1280x1024.

67 3 av 16 2 Sökning i Historiska Kartor Sökning sker antingen genom: Sökning via kartan eller Avancerad sökning. 2.1 Sökning via karta Efter inloggning visas alltid Sökning via kartan eller din egen startsida. Informationen är uppdelad i fyra olika arkiv: 1. Lantmäterimyndigheternas 2. Lantmäteristyrelsens (LMS) 3. Rikets Allmänna Kartverks (RAK) 4. Djurgårdskartor När de kommunala lantmäterimyndigheternas arkiv är skannade, ingår de i Lantmäterimyndigheternas arkiv. Sökningen görs i alla arkiv förutom Djurgårdskartor. Välj i dropplistorna till vänster i bild.

68 4 av 16 Län: Kommun: Ort: Klicka på Sök eller Klicka i Översiktskartan som du får fram genom att klicka på dubbelpilen nere till höger i kartan Klicka på Sök När sökningen ger för många träffar. Zooma in i kartan eller flytta kartbilden åt något håll. Zooma med hjälp av +/- stegen eller markera ett område med förstoringsglasen. Sökningen görs i samtliga arkiv som finns inom det sökta området (rutan) i kartan. I RAK-arkivet (Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och Häradsekonomiska kartan som är bladindelade kartserier med koordinatangivelser - exakta lägesangivelser) sker sökningen utifrån koordinaterna i kartfönstret. För dessa kartor blir träffresultatet nära 100 %. I LMS- och Lantmäterimyndigheternas arkiv sker sökningarna utifrån de ortnamn som finns inom kartfönstret. Ortnamn är namn på städer, tätorter och bebyggelser. Antalet tillåtna ortnamn inom kartbilden varierar beroende på var i landet man söker. T.ex. inom en tätort så tillåts färre ortnamn än på landsbygden. Om sökningen inte får genomföras kan man zooma in i kartan eller flytta kartan lite åt något håll alternativt sök via avancerad sökning.

69 5 av Avancerad sökning Sökningen görs i ett arkiv i taget Lantmäterimyndigheternas arkiv I de kommunala och statliga lantmäteriarkiven finns alla de förrättningsakter samt planer och andra markreglerande bestämmelser som framställts i respektive län/kommuner från 1700-talets mitt och fram till idag. De kommunala lantmäteriarkiv som finns skannade visas tillsammans med respektive statliga lantmäteriarkiv. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Kommun och Socken/Arkivserie är olika sökmöjligheter. Väljer man kommun är det tvingande att välja ort eller akt i nästa steg för att förhindra att alla akter i en kommun kommer i en träfflista. Socken ger för det mesta de bästa träffarna. Trakt och Akt är två olika sätt att begränsa sökningskriterierna ytterligare. Vet man aktnumret så skriver man det här. Är man osäker kan man skriva en asterisk (*) istället för sista siffrorna. Söktips avsnitt 2.3. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Akt skriv exakt som aktbeteckningen redovisas i Fastighetsregistret, med undantag av användandet av asterix (*),se

70 6 av 16 Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Lantmäteristyrelsens kartarkiv, LMS I LMS-arkivet finns ett urval av historiska kartor från 1600-talet och framåt i tiden, t.ex. geometriska jordeböcker, skifteskartor samt läns- och sockenkartor. Det finns även handritade kopior av storskifteskartor och en del annat förrättningsmaterial från Lantmäterimyndigheternas arkiv. Den läns- och sockenindelning som redovisas i dropplisterna är från talet, den stämmer inte alltid överens med dagens indelning. På Riksantikvarieämbetets hemsida finns beskrivningar över sockenindelningarna. Det finns olika sök alternativ under Antikvarisk-topografiska arkivets (ATA:s) förteckning över städer och socknar. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Välj att söka på Län eller Karttyp. LÄN Län välj i dropplisten. Socken välj i dropplisten.

71 7 av 16 Ort välj i dropplisten. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Lantmätare ange namn på person som verkställt karteringen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Sök även ej digitaliserade akter. Markera för att få uppgift om vilka akter som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Begränsa sökningen genom att välja, via dropplisten, både Län, Socken, Ort eller ange ett bynamn i Fritext. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier. KARTTYP Karttyp Välj i dropplisten. Sök även ej digitaliserade akter. Markeras för att få uppgift om vilka akter i LMS arkivet som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Rikets allmänna kartverks kartarkiv, RAK I RAK-arkivet finns kartor från de tidiga allmänna kartläggningarna, Generalstabskartan, s.k. Häradsekonomiska kartan och Ekonomiska kartan. Tre kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under talet Materialet är bladindelat.

72 8 av 16 Välj i dropplisten Kartserie Län Blad Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Djurgårdskartor I det här arkivet finns bilder från ett tidigt projekt som Lantmäteriet hade tillsammans med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och innehåller ett smärre antal kartor över Djurgården. Skriv in mellan vilka årtal du är intresserad av. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier.

73 9 av Söktips Specificera sökningen för att förkorta söktiden och minska antalet träffar t.ex. när du söker ett laga skifte, avgränsa tidsperioden till , eller ange bynamnet/traktnamnet i traktnamnsfältet. I annat fall blir träfflistan för omfattande. Alla fält går att kombinera. Är du osäker på hur ett ord stavas används asterisk (*) före eller efter ordet. OBS! Endast en asterisk per fält är tillåtet. Mellanslag i traktnamnsfältet är samma som OCH. Dvs att när flera ord skrivs in med mellanslag i traktnamnsfältet ska alla ord finnas med i informationen för akten (metadatat) för att få träff. Exempel 1: Valbo Furuvik Tänk på att du även kan begränsa sökningen för mycket. Ibland kan det vara bättre att låta bli till exempel årtal för att få de träffar man söker. Exempel på användning av asterisk: *berg Avgränsa gärna en sådan sökning, t ex med årtal!

74 10 av 16 3 Sökresultat Vid Sökning via kartan presenteras resultatet från alla tre arkiven i en träfflista. I Avancerad sökning ser träfflistan lite annorlunda ut eftersom sökningen görs i ett arkiv i taget. I träfflistan visas antalet träffar och utifrån vilka kriterier sökningen gjordes. Öppna akten genom att klicka på länken. 4 Verktygsfältet När du för muspekaren över knapparna i verktygsfältet visas en beskrivande text av knappens funktion.

75 11 av 16 Siffrorna i fältet, markerat med röd ring ovan, visar vilken bild som presenteras samt det totala antalet bilder som finns i akten. 5 Funktioner Det är möjligt att navigera i akten med hjälp av musen eller tangentbordet. 5.1 Visa/dölj info Under länken Visa/dölj info visas information om akten. När du vill avsluta klickar du återigen på länken Visa/dölj info. 5.2 Navigering med tangentbord För att kunna använda sig av dessa kortkommandon måste man först klicka i bilden för att aktivera dem. Nästa sida Mellanslag Föregående sida Bakåtpil Förstora + Förminska Anpassa bild till fönster P Anpassa bild till fönstrets bredd W Aktivera mätfunktion L Kalibrera mätfunktion M Innehålls meny Pause

76 12 av 16 Ångra (backa) B Dubbla sidor D Gå till sida G 100% 1 150% 2 300% Lista med högerklick Genom att klicka på musens högerknapp i bilden eller trycka på Pause får du upp en lista med information och olika verktyg Sidinformation Originalbildens storlek visas här i µm (mikrometer) 7150x6369 (715,0x636,9 mm) Gäller endast när det är 254 dpi Komprimeringsgrad och filstorlek på DjVu-bilden Inställningar

77 13 av 16 Ändra ljusstyrkan i kartbilden Ändra ljusstyrkan i bilden. Ställa in förstoringsglaset För att kunna förstora upp detaljer kan det var skönt att ha ett förstoringsglas. Det används genom att hålla nere Ctrl-knappen och dra med musen över kartan.

78 14 av 16 Då måste du göra vissa inställningar. Dessa gör man en gång och bibehålls sen. Välj fliken Visning Ändra storlek och zoom på förstoringsglaset. OBS! För att kunna använda förstoringsglaset med CTRL måste denna sättas till Shift 5.4 Miniatyrer För att få en översikt av innehållet i akten och snabbt komma till en viss sida ta hjälp av miniatyrer i verktygsfältet. Klicka på Visa/dölj miniatyr.

79 15 av 16 Visa/dölj miniatyr Miniatyrerna hamnar till vänster i fönstret. För att förstora dra delningslisten åt höger. Med hjälp av miniatyrerna är det enklare att orientera sig i akten. Klicka på den miniatyren/sida du vill ska visas på skärmen. Observera att bildnummer och sidnummer i akten inte stämmer överens. Du kan även välja bildnummer i rullningslisten uppe i verktygsfältet. Avsluta visning av miniatyrerna genom att klicka på Visa/dölj miniatyr i verktygsfältet. 5.5 Zoom För att zooma använd + och på tangentbordet eller + och i verktygsfältet. Önskat %-tal för zoomningsgraden kan manuellt skrivas in eller väljas i dropplisten i verktygsfältet. När du vill använda förstoringsglaset klicka på Handen/panoreringsläge i verktygsfältet. Håll ner Ctrl-knappen och förstoringsglaset visas och kan användas. När du vill använda ett större förstoringsglas, högerklicka med musen välj Hjälp, Inställningar och fliken Visning. (välj t.ex. 300 under Förstoringsglasinställningar).

80 16 av Mäta i karta Tryck på M tangenten. Fönstret för kalibrering öppnas. Välj t.ex. meter i dropplisten vid Visningsenhet. Skriv därefter in skalan i fältet Förhållande. Klicka på OK Tryck därefter på L tangenten. Mät avståndet mellan två punkter i kartan genom att hålla ner vänster musknapp dra markören mellan de två mätpunkterna. Det är även möjligt att själv kalibrera avståndet mellan två punkter. Tryck på L tangenten, mät avståndet mellan två punkter i kartan (skalstocken eller annat angivet mått) Tryck på M tangenten, måttet visas med automatik i fältet Aktuell linjalsträcka och klicka på OK. Tryck på L tangenten. Mät i kartan enligt ovan.

81 1 av 16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor Allmänt Sökning i Historiska Kartor Sökning via karta Avancerad sökning Söktips Sökresultat Verktygsfältet Funktioner Visa/dölj info Navigering med tangentbord Lista med högerklick Miniatyrer Zoom Mäta i karta... 16

82 2 av 16 Historiska Kartor 1 Allmänt Historiska Kartor finns som en länk på Lantmäteriets hemsida, Historiska Kartor ger direktåtkomst till historiska kartor och förrättningsakter, som finns lagrade i Arken Lantmäteriets digitala arkiv fram till Arken innehåller material från Lantmäterimyndigheternas förrättningsarkiv samt valda delar av Lantmäteristyrelsens kartarkiv(lms), Rikets allmänna kartverks kartarkiv(rak) och ett urval av de mest intressanta kartorna från Kungliga Djurgårdens förvaltning (Djurgårdskartor). Akterna skannas i tiff-format och innehåller i original stora datamängder. Bilderna komprimeras och visas i Historiska Kartor i DjVu-format. För att kunna titta på materialet krävs en djvu-plugin. Denna kan du hämta genom att klicka på länken när du öppnar en akt första gången öppnar. Tjänsten är gratis. Vid installationen kommer ofta en ruta upp pga säkerhetskontroll, klicka på Installera: Det går även att ladda hem djvu-plugin via Cuminas hemsida Tjänsten är optimerad för en upplösning på 1280x1024.

83 3 av 16 2 Sökning i Historiska Kartor Sökning sker antingen genom: Sökning via kartan eller Avancerad sökning. 2.1 Sökning via karta Efter inloggning visas alltid Sökning via kartan eller din egen startsida. Informationen är uppdelad i fyra olika arkiv: 1. Lantmäterimyndigheternas 2. Lantmäteristyrelsens (LMS) 3. Rikets Allmänna Kartverks (RAK) 4. Djurgårdskartor När de kommunala lantmäterimyndigheternas arkiv är skannade, ingår de i Lantmäterimyndigheternas arkiv. Sökningen görs i alla arkiv förutom Djurgårdskartor. Välj i dropplistorna till vänster i bild.

84 4 av 16 Län: Kommun: Ort: Klicka på Sök eller Klicka i Översiktskartan som du får fram genom att klicka på dubbelpilen nere till höger i kartan Klicka på Sök När sökningen ger för många träffar. Zooma in i kartan eller flytta kartbilden åt något håll. Zooma med hjälp av +/- stegen eller markera ett område med förstoringsglasen. Sökningen görs i samtliga arkiv som finns inom det sökta området (rutan) i kartan. I RAK-arkivet (Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och Häradsekonomiska kartan som är bladindelade kartserier med koordinatangivelser - exakta lägesangivelser) sker sökningen utifrån koordinaterna i kartfönstret. För dessa kartor blir träffresultatet nära 100 %. I LMS- och Lantmäterimyndigheternas arkiv sker sökningarna utifrån de ortnamn som finns inom kartfönstret. Ortnamn är namn på städer, tätorter och bebyggelser. Antalet tillåtna ortnamn inom kartbilden varierar beroende på var i landet man söker. T.ex. inom en tätort så tillåts färre ortnamn än på landsbygden. Om sökningen inte får genomföras kan man zooma in i kartan eller flytta kartan lite åt något håll alternativt sök via avancerad sökning.

85 5 av Avancerad sökning Sökningen görs i ett arkiv i taget Lantmäterimyndigheternas arkiv I de kommunala och statliga lantmäteriarkiven finns alla de förrättningsakter samt planer och andra markreglerande bestämmelser som framställts i respektive län/kommuner från 1700-talets mitt och fram till idag. De kommunala lantmäteriarkiv som finns skannade visas tillsammans med respektive statliga lantmäteriarkiv. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Kommun och Socken/Arkivserie är olika sökmöjligheter. Väljer man kommun är det tvingande att välja ort eller akt i nästa steg för att förhindra att alla akter i en kommun kommer i en träfflista. Socken ger för det mesta de bästa träffarna. Trakt och Akt är två olika sätt att begränsa sökningskriterierna ytterligare. Vet man aktnumret så skriver man det här. Är man osäker kan man skriva en asterisk (*) istället för sista siffrorna. Söktips avsnitt 2.3. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Akt skriv exakt som aktbeteckningen redovisas i Fastighetsregistret, med undantag av användandet av asterix (*),se

86 6 av 16 Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Lantmäteristyrelsens kartarkiv, LMS I LMS-arkivet finns ett urval av historiska kartor från 1600-talet och framåt i tiden, t.ex. geometriska jordeböcker, skifteskartor samt läns- och sockenkartor. Det finns även handritade kopior av storskifteskartor och en del annat förrättningsmaterial från Lantmäterimyndigheternas arkiv. Den läns- och sockenindelning som redovisas i dropplisterna är från talet, den stämmer inte alltid överens med dagens indelning. På Riksantikvarieämbetets hemsida finns beskrivningar över sockenindelningarna. Det finns olika sök alternativ under Antikvarisk-topografiska arkivets (ATA:s) förteckning över städer och socknar. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Välj att söka på Län eller Karttyp. LÄN Län välj i dropplisten. Socken välj i dropplisten.

87 7 av 16 Ort välj i dropplisten. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Lantmätare ange namn på person som verkställt karteringen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Sök även ej digitaliserade akter. Markera för att få uppgift om vilka akter som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Begränsa sökningen genom att välja, via dropplisten, både Län, Socken, Ort eller ange ett bynamn i Fritext. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier. KARTTYP Karttyp Välj i dropplisten. Sök även ej digitaliserade akter. Markeras för att få uppgift om vilka akter i LMS arkivet som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Rikets allmänna kartverks kartarkiv, RAK I RAK-arkivet finns kartor från de tidiga allmänna kartläggningarna, Generalstabskartan, s.k. Häradsekonomiska kartan och Ekonomiska kartan. Tre kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under talet Materialet är bladindelat.

88 8 av 16 Välj i dropplisten Kartserie Län Blad Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Djurgårdskartor I det här arkivet finns bilder från ett tidigt projekt som Lantmäteriet hade tillsammans med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och innehåller ett smärre antal kartor över Djurgården. Skriv in mellan vilka årtal du är intresserad av. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier.

89 9 av Söktips Specificera sökningen för att förkorta söktiden och minska antalet träffar t.ex. när du söker ett laga skifte, avgränsa tidsperioden till , eller ange bynamnet/traktnamnet i traktnamnsfältet. I annat fall blir träfflistan för omfattande. Alla fält går att kombinera. Är du osäker på hur ett ord stavas används asterisk (*) före eller efter ordet. OBS! Endast en asterisk per fält är tillåtet. Mellanslag i traktnamnsfältet är samma som OCH. Dvs att när flera ord skrivs in med mellanslag i traktnamnsfältet ska alla ord finnas med i informationen för akten (metadatat) för att få träff. Exempel 1: Valbo Furuvik Tänk på att du även kan begränsa sökningen för mycket. Ibland kan det vara bättre att låta bli till exempel årtal för att få de träffar man söker. Exempel på användning av asterisk: *berg Avgränsa gärna en sådan sökning, t ex med årtal!

90 10 av 16 3 Sökresultat Vid Sökning via kartan presenteras resultatet från alla tre arkiven i en träfflista. I Avancerad sökning ser träfflistan lite annorlunda ut eftersom sökningen görs i ett arkiv i taget. I träfflistan visas antalet träffar och utifrån vilka kriterier sökningen gjordes. Öppna akten genom att klicka på länken. 4 Verktygsfältet När du för muspekaren över knapparna i verktygsfältet visas en beskrivande text av knappens funktion.

91 11 av 16 Siffrorna i fältet, markerat med röd ring ovan, visar vilken bild som presenteras samt det totala antalet bilder som finns i akten. 5 Funktioner Det är möjligt att navigera i akten med hjälp av musen eller tangentbordet. 5.1 Visa/dölj info Under länken Visa/dölj info visas information om akten. När du vill avsluta klickar du återigen på länken Visa/dölj info. 5.2 Navigering med tangentbord För att kunna använda sig av dessa kortkommandon måste man först klicka i bilden för att aktivera dem. Nästa sida Mellanslag Föregående sida Bakåtpil Förstora + Förminska Anpassa bild till fönster P Anpassa bild till fönstrets bredd W Aktivera mätfunktion L Kalibrera mätfunktion M Innehålls meny Pause

92 12 av 16 Ångra (backa) B Dubbla sidor D Gå till sida G 100% 1 150% 2 300% Lista med högerklick Genom att klicka på musens högerknapp i bilden eller trycka på Pause får du upp en lista med information och olika verktyg Sidinformation Originalbildens storlek visas här i µm (mikrometer) 7150x6369 (715,0x636,9 mm) Gäller endast när det är 254 dpi Komprimeringsgrad och filstorlek på DjVu-bilden Inställningar

93 13 av 16 Ändra ljusstyrkan i kartbilden Ändra ljusstyrkan i bilden. Ställa in förstoringsglaset För att kunna förstora upp detaljer kan det var skönt att ha ett förstoringsglas. Det används genom att hålla nere Ctrl-knappen och dra med musen över kartan.

94 14 av 16 Då måste du göra vissa inställningar. Dessa gör man en gång och bibehålls sen. Välj fliken Visning Ändra storlek och zoom på förstoringsglaset. OBS! För att kunna använda förstoringsglaset med CTRL måste denna sättas till Shift 5.4 Miniatyrer För att få en översikt av innehållet i akten och snabbt komma till en viss sida ta hjälp av miniatyrer i verktygsfältet. Klicka på Visa/dölj miniatyr.

95 15 av 16 Visa/dölj miniatyr Miniatyrerna hamnar till vänster i fönstret. För att förstora dra delningslisten åt höger. Med hjälp av miniatyrerna är det enklare att orientera sig i akten. Klicka på den miniatyren/sida du vill ska visas på skärmen. Observera att bildnummer och sidnummer i akten inte stämmer överens. Du kan även välja bildnummer i rullningslisten uppe i verktygsfältet. Avsluta visning av miniatyrerna genom att klicka på Visa/dölj miniatyr i verktygsfältet. 5.5 Zoom För att zooma använd + och på tangentbordet eller + och i verktygsfältet. Önskat %-tal för zoomningsgraden kan manuellt skrivas in eller väljas i dropplisten i verktygsfältet. När du vill använda förstoringsglaset klicka på Handen/panoreringsläge i verktygsfältet. Håll ner Ctrl-knappen och förstoringsglaset visas och kan användas. När du vill använda ett större förstoringsglas, högerklicka med musen välj Hjälp, Inställningar och fliken Visning. (välj t.ex. 300 under Förstoringsglasinställningar).

96 16 av Mäta i karta Tryck på M tangenten. Fönstret för kalibrering öppnas. Välj t.ex. meter i dropplisten vid Visningsenhet. Skriv därefter in skalan i fältet Förhållande. Klicka på OK Tryck därefter på L tangenten. Mät avståndet mellan två punkter i kartan genom att hålla ner vänster musknapp dra markören mellan de två mätpunkterna. Det är även möjligt att själv kalibrera avståndet mellan två punkter. Tryck på L tangenten, mät avståndet mellan två punkter i kartan (skalstocken eller annat angivet mått) Tryck på M tangenten, måttet visas med automatik i fältet Aktuell linjalsträcka och klicka på OK. Tryck på L tangenten. Mät i kartan enligt ovan.

97 1 av 16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor Allmänt Sökning i Historiska Kartor Sökning via karta Avancerad sökning Söktips Sökresultat Verktygsfältet Funktioner Visa/dölj info Navigering med tangentbord Lista med högerklick Miniatyrer Zoom Mäta i karta... 16

98 2 av 16 Historiska Kartor 1 Allmänt Historiska Kartor finns som en länk på Lantmäteriets hemsida, Historiska Kartor ger direktåtkomst till historiska kartor och förrättningsakter, som finns lagrade i Arken Lantmäteriets digitala arkiv fram till Arken innehåller material från Lantmäterimyndigheternas förrättningsarkiv samt valda delar av Lantmäteristyrelsens kartarkiv(lms), Rikets allmänna kartverks kartarkiv(rak) och ett urval av de mest intressanta kartorna från Kungliga Djurgårdens förvaltning (Djurgårdskartor). Akterna skannas i tiff-format och innehåller i original stora datamängder. Bilderna komprimeras och visas i Historiska Kartor i DjVu-format. För att kunna titta på materialet krävs en djvu-plugin. Denna kan du hämta genom att klicka på länken när du öppnar en akt första gången öppnar. Tjänsten är gratis. Vid installationen kommer ofta en ruta upp pga säkerhetskontroll, klicka på Installera: Det går även att ladda hem djvu-plugin via Cuminas hemsida Tjänsten är optimerad för en upplösning på 1280x1024.

99 3 av 16 2 Sökning i Historiska Kartor Sökning sker antingen genom: Sökning via kartan eller Avancerad sökning. 2.1 Sökning via karta Efter inloggning visas alltid Sökning via kartan eller din egen startsida. Informationen är uppdelad i fyra olika arkiv: 1. Lantmäterimyndigheternas 2. Lantmäteristyrelsens (LMS) 3. Rikets Allmänna Kartverks (RAK) 4. Djurgårdskartor När de kommunala lantmäterimyndigheternas arkiv är skannade, ingår de i Lantmäterimyndigheternas arkiv. Sökningen görs i alla arkiv förutom Djurgårdskartor. Välj i dropplistorna till vänster i bild.

100 4 av 16 Län: Kommun: Ort: Klicka på Sök eller Klicka i Översiktskartan som du får fram genom att klicka på dubbelpilen nere till höger i kartan Klicka på Sök När sökningen ger för många träffar. Zooma in i kartan eller flytta kartbilden åt något håll. Zooma med hjälp av +/- stegen eller markera ett område med förstoringsglasen. Sökningen görs i samtliga arkiv som finns inom det sökta området (rutan) i kartan. I RAK-arkivet (Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och Häradsekonomiska kartan som är bladindelade kartserier med koordinatangivelser - exakta lägesangivelser) sker sökningen utifrån koordinaterna i kartfönstret. För dessa kartor blir träffresultatet nära 100 %. I LMS- och Lantmäterimyndigheternas arkiv sker sökningarna utifrån de ortnamn som finns inom kartfönstret. Ortnamn är namn på städer, tätorter och bebyggelser. Antalet tillåtna ortnamn inom kartbilden varierar beroende på var i landet man söker. T.ex. inom en tätort så tillåts färre ortnamn än på landsbygden. Om sökningen inte får genomföras kan man zooma in i kartan eller flytta kartan lite åt något håll alternativt sök via avancerad sökning.

101 5 av Avancerad sökning Sökningen görs i ett arkiv i taget Lantmäterimyndigheternas arkiv I de kommunala och statliga lantmäteriarkiven finns alla de förrättningsakter samt planer och andra markreglerande bestämmelser som framställts i respektive län/kommuner från 1700-talets mitt och fram till idag. De kommunala lantmäteriarkiv som finns skannade visas tillsammans med respektive statliga lantmäteriarkiv. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Kommun och Socken/Arkivserie är olika sökmöjligheter. Väljer man kommun är det tvingande att välja ort eller akt i nästa steg för att förhindra att alla akter i en kommun kommer i en träfflista. Socken ger för det mesta de bästa träffarna. Trakt och Akt är två olika sätt att begränsa sökningskriterierna ytterligare. Vet man aktnumret så skriver man det här. Är man osäker kan man skriva en asterisk (*) istället för sista siffrorna. Söktips avsnitt 2.3. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Akt skriv exakt som aktbeteckningen redovisas i Fastighetsregistret, med undantag av användandet av asterix (*),se

102 6 av 16 Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Lantmäteristyrelsens kartarkiv, LMS I LMS-arkivet finns ett urval av historiska kartor från 1600-talet och framåt i tiden, t.ex. geometriska jordeböcker, skifteskartor samt läns- och sockenkartor. Det finns även handritade kopior av storskifteskartor och en del annat förrättningsmaterial från Lantmäterimyndigheternas arkiv. Den läns- och sockenindelning som redovisas i dropplisterna är från talet, den stämmer inte alltid överens med dagens indelning. På Riksantikvarieämbetets hemsida finns beskrivningar över sockenindelningarna. Det finns olika sök alternativ under Antikvarisk-topografiska arkivets (ATA:s) förteckning över städer och socknar. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Välj att söka på Län eller Karttyp. LÄN Län välj i dropplisten. Socken välj i dropplisten.

103 7 av 16 Ort välj i dropplisten. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Lantmätare ange namn på person som verkställt karteringen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Sök även ej digitaliserade akter. Markera för att få uppgift om vilka akter som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Begränsa sökningen genom att välja, via dropplisten, både Län, Socken, Ort eller ange ett bynamn i Fritext. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier. KARTTYP Karttyp Välj i dropplisten. Sök även ej digitaliserade akter. Markeras för att få uppgift om vilka akter i LMS arkivet som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Rikets allmänna kartverks kartarkiv, RAK I RAK-arkivet finns kartor från de tidiga allmänna kartläggningarna, Generalstabskartan, s.k. Häradsekonomiska kartan och Ekonomiska kartan. Tre kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under talet Materialet är bladindelat.

104 8 av 16 Välj i dropplisten Kartserie Län Blad Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Djurgårdskartor I det här arkivet finns bilder från ett tidigt projekt som Lantmäteriet hade tillsammans med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och innehåller ett smärre antal kartor över Djurgården. Skriv in mellan vilka årtal du är intresserad av. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier.

105 9 av Söktips Specificera sökningen för att förkorta söktiden och minska antalet träffar t.ex. när du söker ett laga skifte, avgränsa tidsperioden till , eller ange bynamnet/traktnamnet i traktnamnsfältet. I annat fall blir träfflistan för omfattande. Alla fält går att kombinera. Är du osäker på hur ett ord stavas används asterisk (*) före eller efter ordet. OBS! Endast en asterisk per fält är tillåtet. Mellanslag i traktnamnsfältet är samma som OCH. Dvs att när flera ord skrivs in med mellanslag i traktnamnsfältet ska alla ord finnas med i informationen för akten (metadatat) för att få träff. Exempel 1: Valbo Furuvik Tänk på att du även kan begränsa sökningen för mycket. Ibland kan det vara bättre att låta bli till exempel årtal för att få de träffar man söker. Exempel på användning av asterisk: *berg Avgränsa gärna en sådan sökning, t ex med årtal!

106 10 av 16 3 Sökresultat Vid Sökning via kartan presenteras resultatet från alla tre arkiven i en träfflista. I Avancerad sökning ser träfflistan lite annorlunda ut eftersom sökningen görs i ett arkiv i taget. I träfflistan visas antalet träffar och utifrån vilka kriterier sökningen gjordes. Öppna akten genom att klicka på länken. 4 Verktygsfältet När du för muspekaren över knapparna i verktygsfältet visas en beskrivande text av knappens funktion.

107 11 av 16 Siffrorna i fältet, markerat med röd ring ovan, visar vilken bild som presenteras samt det totala antalet bilder som finns i akten. 5 Funktioner Det är möjligt att navigera i akten med hjälp av musen eller tangentbordet. 5.1 Visa/dölj info Under länken Visa/dölj info visas information om akten. När du vill avsluta klickar du återigen på länken Visa/dölj info. 5.2 Navigering med tangentbord För att kunna använda sig av dessa kortkommandon måste man först klicka i bilden för att aktivera dem. Nästa sida Mellanslag Föregående sida Bakåtpil Förstora + Förminska Anpassa bild till fönster P Anpassa bild till fönstrets bredd W Aktivera mätfunktion L Kalibrera mätfunktion M Innehålls meny Pause

108 12 av 16 Ångra (backa) B Dubbla sidor D Gå till sida G 100% 1 150% 2 300% Lista med högerklick Genom att klicka på musens högerknapp i bilden eller trycka på Pause får du upp en lista med information och olika verktyg Sidinformation Originalbildens storlek visas här i µm (mikrometer) 7150x6369 (715,0x636,9 mm) Gäller endast när det är 254 dpi Komprimeringsgrad och filstorlek på DjVu-bilden Inställningar

109 13 av 16 Ändra ljusstyrkan i kartbilden Ändra ljusstyrkan i bilden. Ställa in förstoringsglaset För att kunna förstora upp detaljer kan det var skönt att ha ett förstoringsglas. Det används genom att hålla nere Ctrl-knappen och dra med musen över kartan.

110 14 av 16 Då måste du göra vissa inställningar. Dessa gör man en gång och bibehålls sen. Välj fliken Visning Ändra storlek och zoom på förstoringsglaset. OBS! För att kunna använda förstoringsglaset med CTRL måste denna sättas till Shift 5.4 Miniatyrer För att få en översikt av innehållet i akten och snabbt komma till en viss sida ta hjälp av miniatyrer i verktygsfältet. Klicka på Visa/dölj miniatyr.

111 15 av 16 Visa/dölj miniatyr Miniatyrerna hamnar till vänster i fönstret. För att förstora dra delningslisten åt höger. Med hjälp av miniatyrerna är det enklare att orientera sig i akten. Klicka på den miniatyren/sida du vill ska visas på skärmen. Observera att bildnummer och sidnummer i akten inte stämmer överens. Du kan även välja bildnummer i rullningslisten uppe i verktygsfältet. Avsluta visning av miniatyrerna genom att klicka på Visa/dölj miniatyr i verktygsfältet. 5.5 Zoom För att zooma använd + och på tangentbordet eller + och i verktygsfältet. Önskat %-tal för zoomningsgraden kan manuellt skrivas in eller väljas i dropplisten i verktygsfältet. När du vill använda förstoringsglaset klicka på Handen/panoreringsläge i verktygsfältet. Håll ner Ctrl-knappen och förstoringsglaset visas och kan användas. När du vill använda ett större förstoringsglas, högerklicka med musen välj Hjälp, Inställningar och fliken Visning. (välj t.ex. 300 under Förstoringsglasinställningar).

112 16 av Mäta i karta Tryck på M tangenten. Fönstret för kalibrering öppnas. Välj t.ex. meter i dropplisten vid Visningsenhet. Skriv därefter in skalan i fältet Förhållande. Klicka på OK Tryck därefter på L tangenten. Mät avståndet mellan två punkter i kartan genom att hålla ner vänster musknapp dra markören mellan de två mätpunkterna. Det är även möjligt att själv kalibrera avståndet mellan två punkter. Tryck på L tangenten, mät avståndet mellan två punkter i kartan (skalstocken eller annat angivet mått) Tryck på M tangenten, måttet visas med automatik i fältet Aktuell linjalsträcka och klicka på OK. Tryck på L tangenten. Mät i kartan enligt ovan.

113 1 av 16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor Allmänt Sökning i Historiska Kartor Sökning via karta Avancerad sökning Söktips Sökresultat Verktygsfältet Funktioner Visa/dölj info Navigering med tangentbord Lista med högerklick Miniatyrer Zoom Mäta i karta... 16

114 2 av 16 Historiska Kartor 1 Allmänt Historiska Kartor finns som en länk på Lantmäteriets hemsida, Historiska Kartor ger direktåtkomst till historiska kartor och förrättningsakter, som finns lagrade i Arken Lantmäteriets digitala arkiv fram till Arken innehåller material från Lantmäterimyndigheternas förrättningsarkiv samt valda delar av Lantmäteristyrelsens kartarkiv(lms), Rikets allmänna kartverks kartarkiv(rak) och ett urval av de mest intressanta kartorna från Kungliga Djurgårdens förvaltning (Djurgårdskartor). Akterna skannas i tiff-format och innehåller i original stora datamängder. Bilderna komprimeras och visas i Historiska Kartor i DjVu-format. För att kunna titta på materialet krävs en djvu-plugin. Denna kan du hämta genom att klicka på länken när du öppnar en akt första gången öppnar. Tjänsten är gratis. Vid installationen kommer ofta en ruta upp pga säkerhetskontroll, klicka på Installera: Det går även att ladda hem djvu-plugin via Cuminas hemsida Tjänsten är optimerad för en upplösning på 1280x1024.

115 3 av 16 2 Sökning i Historiska Kartor Sökning sker antingen genom: Sökning via kartan eller Avancerad sökning. 2.1 Sökning via karta Efter inloggning visas alltid Sökning via kartan eller din egen startsida. Informationen är uppdelad i fyra olika arkiv: 1. Lantmäterimyndigheternas 2. Lantmäteristyrelsens (LMS) 3. Rikets Allmänna Kartverks (RAK) 4. Djurgårdskartor När de kommunala lantmäterimyndigheternas arkiv är skannade, ingår de i Lantmäterimyndigheternas arkiv. Sökningen görs i alla arkiv förutom Djurgårdskartor. Välj i dropplistorna till vänster i bild.

116 4 av 16 Län: Kommun: Ort: Klicka på Sök eller Klicka i Översiktskartan som du får fram genom att klicka på dubbelpilen nere till höger i kartan Klicka på Sök När sökningen ger för många träffar. Zooma in i kartan eller flytta kartbilden åt något håll. Zooma med hjälp av +/- stegen eller markera ett område med förstoringsglasen. Sökningen görs i samtliga arkiv som finns inom det sökta området (rutan) i kartan. I RAK-arkivet (Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och Häradsekonomiska kartan som är bladindelade kartserier med koordinatangivelser - exakta lägesangivelser) sker sökningen utifrån koordinaterna i kartfönstret. För dessa kartor blir träffresultatet nära 100 %. I LMS- och Lantmäterimyndigheternas arkiv sker sökningarna utifrån de ortnamn som finns inom kartfönstret. Ortnamn är namn på städer, tätorter och bebyggelser. Antalet tillåtna ortnamn inom kartbilden varierar beroende på var i landet man söker. T.ex. inom en tätort så tillåts färre ortnamn än på landsbygden. Om sökningen inte får genomföras kan man zooma in i kartan eller flytta kartan lite åt något håll alternativt sök via avancerad sökning.

117 5 av Avancerad sökning Sökningen görs i ett arkiv i taget Lantmäterimyndigheternas arkiv I de kommunala och statliga lantmäteriarkiven finns alla de förrättningsakter samt planer och andra markreglerande bestämmelser som framställts i respektive län/kommuner från 1700-talets mitt och fram till idag. De kommunala lantmäteriarkiv som finns skannade visas tillsammans med respektive statliga lantmäteriarkiv. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Kommun och Socken/Arkivserie är olika sökmöjligheter. Väljer man kommun är det tvingande att välja ort eller akt i nästa steg för att förhindra att alla akter i en kommun kommer i en träfflista. Socken ger för det mesta de bästa träffarna. Trakt och Akt är två olika sätt att begränsa sökningskriterierna ytterligare. Vet man aktnumret så skriver man det här. Är man osäker kan man skriva en asterisk (*) istället för sista siffrorna. Söktips avsnitt 2.3. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Akt skriv exakt som aktbeteckningen redovisas i Fastighetsregistret, med undantag av användandet av asterix (*),se

118 6 av 16 Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Lantmäteristyrelsens kartarkiv, LMS I LMS-arkivet finns ett urval av historiska kartor från 1600-talet och framåt i tiden, t.ex. geometriska jordeböcker, skifteskartor samt läns- och sockenkartor. Det finns även handritade kopior av storskifteskartor och en del annat förrättningsmaterial från Lantmäterimyndigheternas arkiv. Den läns- och sockenindelning som redovisas i dropplisterna är från talet, den stämmer inte alltid överens med dagens indelning. På Riksantikvarieämbetets hemsida finns beskrivningar över sockenindelningarna. Det finns olika sök alternativ under Antikvarisk-topografiska arkivets (ATA:s) förteckning över städer och socknar. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Välj att söka på Län eller Karttyp. LÄN Län välj i dropplisten. Socken välj i dropplisten.

119 7 av 16 Ort välj i dropplisten. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Lantmätare ange namn på person som verkställt karteringen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Sök även ej digitaliserade akter. Markera för att få uppgift om vilka akter som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Begränsa sökningen genom att välja, via dropplisten, både Län, Socken, Ort eller ange ett bynamn i Fritext. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier. KARTTYP Karttyp Välj i dropplisten. Sök även ej digitaliserade akter. Markeras för att få uppgift om vilka akter i LMS arkivet som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Rikets allmänna kartverks kartarkiv, RAK I RAK-arkivet finns kartor från de tidiga allmänna kartläggningarna, Generalstabskartan, s.k. Häradsekonomiska kartan och Ekonomiska kartan. Tre kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under talet Materialet är bladindelat.

120 8 av 16 Välj i dropplisten Kartserie Län Blad Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Djurgårdskartor I det här arkivet finns bilder från ett tidigt projekt som Lantmäteriet hade tillsammans med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och innehåller ett smärre antal kartor över Djurgården. Skriv in mellan vilka årtal du är intresserad av. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier.

121 9 av Söktips Specificera sökningen för att förkorta söktiden och minska antalet träffar t.ex. när du söker ett laga skifte, avgränsa tidsperioden till , eller ange bynamnet/traktnamnet i traktnamnsfältet. I annat fall blir träfflistan för omfattande. Alla fält går att kombinera. Är du osäker på hur ett ord stavas används asterisk (*) före eller efter ordet. OBS! Endast en asterisk per fält är tillåtet. Mellanslag i traktnamnsfältet är samma som OCH. Dvs att när flera ord skrivs in med mellanslag i traktnamnsfältet ska alla ord finnas med i informationen för akten (metadatat) för att få träff. Exempel 1: Valbo Furuvik Tänk på att du även kan begränsa sökningen för mycket. Ibland kan det vara bättre att låta bli till exempel årtal för att få de träffar man söker. Exempel på användning av asterisk: *berg Avgränsa gärna en sådan sökning, t ex med årtal!

122 10 av 16 3 Sökresultat Vid Sökning via kartan presenteras resultatet från alla tre arkiven i en träfflista. I Avancerad sökning ser träfflistan lite annorlunda ut eftersom sökningen görs i ett arkiv i taget. I träfflistan visas antalet träffar och utifrån vilka kriterier sökningen gjordes. Öppna akten genom att klicka på länken. 4 Verktygsfältet När du för muspekaren över knapparna i verktygsfältet visas en beskrivande text av knappens funktion.

123 11 av 16 Siffrorna i fältet, markerat med röd ring ovan, visar vilken bild som presenteras samt det totala antalet bilder som finns i akten. 5 Funktioner Det är möjligt att navigera i akten med hjälp av musen eller tangentbordet. 5.1 Visa/dölj info Under länken Visa/dölj info visas information om akten. När du vill avsluta klickar du återigen på länken Visa/dölj info. 5.2 Navigering med tangentbord För att kunna använda sig av dessa kortkommandon måste man först klicka i bilden för att aktivera dem. Nästa sida Mellanslag Föregående sida Bakåtpil Förstora + Förminska Anpassa bild till fönster P Anpassa bild till fönstrets bredd W Aktivera mätfunktion L Kalibrera mätfunktion M Innehålls meny Pause

124 12 av 16 Ångra (backa) B Dubbla sidor D Gå till sida G 100% 1 150% 2 300% Lista med högerklick Genom att klicka på musens högerknapp i bilden eller trycka på Pause får du upp en lista med information och olika verktyg Sidinformation Originalbildens storlek visas här i µm (mikrometer) 7150x6369 (715,0x636,9 mm) Gäller endast när det är 254 dpi Komprimeringsgrad och filstorlek på DjVu-bilden Inställningar

125 13 av 16 Ändra ljusstyrkan i kartbilden Ändra ljusstyrkan i bilden. Ställa in förstoringsglaset För att kunna förstora upp detaljer kan det var skönt att ha ett förstoringsglas. Det används genom att hålla nere Ctrl-knappen och dra med musen över kartan.

126 14 av 16 Då måste du göra vissa inställningar. Dessa gör man en gång och bibehålls sen. Välj fliken Visning Ändra storlek och zoom på förstoringsglaset. OBS! För att kunna använda förstoringsglaset med CTRL måste denna sättas till Shift 5.4 Miniatyrer För att få en översikt av innehållet i akten och snabbt komma till en viss sida ta hjälp av miniatyrer i verktygsfältet. Klicka på Visa/dölj miniatyr.

127 15 av 16 Visa/dölj miniatyr Miniatyrerna hamnar till vänster i fönstret. För att förstora dra delningslisten åt höger. Med hjälp av miniatyrerna är det enklare att orientera sig i akten. Klicka på den miniatyren/sida du vill ska visas på skärmen. Observera att bildnummer och sidnummer i akten inte stämmer överens. Du kan även välja bildnummer i rullningslisten uppe i verktygsfältet. Avsluta visning av miniatyrerna genom att klicka på Visa/dölj miniatyr i verktygsfältet. 5.5 Zoom För att zooma använd + och på tangentbordet eller + och i verktygsfältet. Önskat %-tal för zoomningsgraden kan manuellt skrivas in eller väljas i dropplisten i verktygsfältet. När du vill använda förstoringsglaset klicka på Handen/panoreringsläge i verktygsfältet. Håll ner Ctrl-knappen och förstoringsglaset visas och kan användas. När du vill använda ett större förstoringsglas, högerklicka med musen välj Hjälp, Inställningar och fliken Visning. (välj t.ex. 300 under Förstoringsglasinställningar).

128 16 av Mäta i karta Tryck på M tangenten. Fönstret för kalibrering öppnas. Välj t.ex. meter i dropplisten vid Visningsenhet. Skriv därefter in skalan i fältet Förhållande. Klicka på OK Tryck därefter på L tangenten. Mät avståndet mellan två punkter i kartan genom att hålla ner vänster musknapp dra markören mellan de två mätpunkterna. Det är även möjligt att själv kalibrera avståndet mellan två punkter. Tryck på L tangenten, mät avståndet mellan två punkter i kartan (skalstocken eller annat angivet mått) Tryck på M tangenten, måttet visas med automatik i fältet Aktuell linjalsträcka och klicka på OK. Tryck på L tangenten. Mät i kartan enligt ovan.

129 1 av 16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor Allmänt Sökning i Historiska Kartor Sökning via karta Avancerad sökning Söktips Sökresultat Verktygsfältet Funktioner Visa/dölj info Navigering med tangentbord Lista med högerklick Miniatyrer Zoom Mäta i karta... 16

130 2 av 16 Historiska Kartor 1 Allmänt Historiska Kartor finns som en länk på Lantmäteriets hemsida, Historiska Kartor ger direktåtkomst till historiska kartor och förrättningsakter, som finns lagrade i Arken Lantmäteriets digitala arkiv fram till Arken innehåller material från Lantmäterimyndigheternas förrättningsarkiv samt valda delar av Lantmäteristyrelsens kartarkiv(lms), Rikets allmänna kartverks kartarkiv(rak) och ett urval av de mest intressanta kartorna från Kungliga Djurgårdens förvaltning (Djurgårdskartor). Akterna skannas i tiff-format och innehåller i original stora datamängder. Bilderna komprimeras och visas i Historiska Kartor i DjVu-format. För att kunna titta på materialet krävs en djvu-plugin. Denna kan du hämta genom att klicka på länken när du öppnar en akt första gången öppnar. Tjänsten är gratis. Vid installationen kommer ofta en ruta upp pga säkerhetskontroll, klicka på Installera: Det går även att ladda hem djvu-plugin via Cuminas hemsida Tjänsten är optimerad för en upplösning på 1280x1024.

131 3 av 16 2 Sökning i Historiska Kartor Sökning sker antingen genom: Sökning via kartan eller Avancerad sökning. 2.1 Sökning via karta Efter inloggning visas alltid Sökning via kartan eller din egen startsida. Informationen är uppdelad i fyra olika arkiv: 1. Lantmäterimyndigheternas 2. Lantmäteristyrelsens (LMS) 3. Rikets Allmänna Kartverks (RAK) 4. Djurgårdskartor När de kommunala lantmäterimyndigheternas arkiv är skannade, ingår de i Lantmäterimyndigheternas arkiv. Sökningen görs i alla arkiv förutom Djurgårdskartor. Välj i dropplistorna till vänster i bild.

132 4 av 16 Län: Kommun: Ort: Klicka på Sök eller Klicka i Översiktskartan som du får fram genom att klicka på dubbelpilen nere till höger i kartan Klicka på Sök När sökningen ger för många träffar. Zooma in i kartan eller flytta kartbilden åt något håll. Zooma med hjälp av +/- stegen eller markera ett område med förstoringsglasen. Sökningen görs i samtliga arkiv som finns inom det sökta området (rutan) i kartan. I RAK-arkivet (Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och Häradsekonomiska kartan som är bladindelade kartserier med koordinatangivelser - exakta lägesangivelser) sker sökningen utifrån koordinaterna i kartfönstret. För dessa kartor blir träffresultatet nära 100 %. I LMS- och Lantmäterimyndigheternas arkiv sker sökningarna utifrån de ortnamn som finns inom kartfönstret. Ortnamn är namn på städer, tätorter och bebyggelser. Antalet tillåtna ortnamn inom kartbilden varierar beroende på var i landet man söker. T.ex. inom en tätort så tillåts färre ortnamn än på landsbygden. Om sökningen inte får genomföras kan man zooma in i kartan eller flytta kartan lite åt något håll alternativt sök via avancerad sökning.

133 5 av Avancerad sökning Sökningen görs i ett arkiv i taget Lantmäterimyndigheternas arkiv I de kommunala och statliga lantmäteriarkiven finns alla de förrättningsakter samt planer och andra markreglerande bestämmelser som framställts i respektive län/kommuner från 1700-talets mitt och fram till idag. De kommunala lantmäteriarkiv som finns skannade visas tillsammans med respektive statliga lantmäteriarkiv. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Kommun och Socken/Arkivserie är olika sökmöjligheter. Väljer man kommun är det tvingande att välja ort eller akt i nästa steg för att förhindra att alla akter i en kommun kommer i en träfflista. Socken ger för det mesta de bästa träffarna. Trakt och Akt är två olika sätt att begränsa sökningskriterierna ytterligare. Vet man aktnumret så skriver man det här. Är man osäker kan man skriva en asterisk (*) istället för sista siffrorna. Söktips avsnitt 2.3. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Akt skriv exakt som aktbeteckningen redovisas i Fastighetsregistret, med undantag av användandet av asterix (*),se

134 6 av 16 Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Lantmäteristyrelsens kartarkiv, LMS I LMS-arkivet finns ett urval av historiska kartor från 1600-talet och framåt i tiden, t.ex. geometriska jordeböcker, skifteskartor samt läns- och sockenkartor. Det finns även handritade kopior av storskifteskartor och en del annat förrättningsmaterial från Lantmäterimyndigheternas arkiv. Den läns- och sockenindelning som redovisas i dropplisterna är från talet, den stämmer inte alltid överens med dagens indelning. På Riksantikvarieämbetets hemsida finns beskrivningar över sockenindelningarna. Det finns olika sök alternativ under Antikvarisk-topografiska arkivets (ATA:s) förteckning över städer och socknar. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Välj att söka på Län eller Karttyp. LÄN Län välj i dropplisten. Socken välj i dropplisten.

135 7 av 16 Ort välj i dropplisten. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Lantmätare ange namn på person som verkställt karteringen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Sök även ej digitaliserade akter. Markera för att få uppgift om vilka akter som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Begränsa sökningen genom att välja, via dropplisten, både Län, Socken, Ort eller ange ett bynamn i Fritext. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier. KARTTYP Karttyp Välj i dropplisten. Sök även ej digitaliserade akter. Markeras för att få uppgift om vilka akter i LMS arkivet som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Rikets allmänna kartverks kartarkiv, RAK I RAK-arkivet finns kartor från de tidiga allmänna kartläggningarna, Generalstabskartan, s.k. Häradsekonomiska kartan och Ekonomiska kartan. Tre kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under talet Materialet är bladindelat.

136 8 av 16 Välj i dropplisten Kartserie Län Blad Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Djurgårdskartor I det här arkivet finns bilder från ett tidigt projekt som Lantmäteriet hade tillsammans med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och innehåller ett smärre antal kartor över Djurgården. Skriv in mellan vilka årtal du är intresserad av. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier.

137 9 av Söktips Specificera sökningen för att förkorta söktiden och minska antalet träffar t.ex. när du söker ett laga skifte, avgränsa tidsperioden till , eller ange bynamnet/traktnamnet i traktnamnsfältet. I annat fall blir träfflistan för omfattande. Alla fält går att kombinera. Är du osäker på hur ett ord stavas används asterisk (*) före eller efter ordet. OBS! Endast en asterisk per fält är tillåtet. Mellanslag i traktnamnsfältet är samma som OCH. Dvs att när flera ord skrivs in med mellanslag i traktnamnsfältet ska alla ord finnas med i informationen för akten (metadatat) för att få träff. Exempel 1: Valbo Furuvik Tänk på att du även kan begränsa sökningen för mycket. Ibland kan det vara bättre att låta bli till exempel årtal för att få de träffar man söker. Exempel på användning av asterisk: *berg Avgränsa gärna en sådan sökning, t ex med årtal!

138 10 av 16 3 Sökresultat Vid Sökning via kartan presenteras resultatet från alla tre arkiven i en träfflista. I Avancerad sökning ser träfflistan lite annorlunda ut eftersom sökningen görs i ett arkiv i taget. I träfflistan visas antalet träffar och utifrån vilka kriterier sökningen gjordes. Öppna akten genom att klicka på länken. 4 Verktygsfältet När du för muspekaren över knapparna i verktygsfältet visas en beskrivande text av knappens funktion.

139 11 av 16 Siffrorna i fältet, markerat med röd ring ovan, visar vilken bild som presenteras samt det totala antalet bilder som finns i akten. 5 Funktioner Det är möjligt att navigera i akten med hjälp av musen eller tangentbordet. 5.1 Visa/dölj info Under länken Visa/dölj info visas information om akten. När du vill avsluta klickar du återigen på länken Visa/dölj info. 5.2 Navigering med tangentbord För att kunna använda sig av dessa kortkommandon måste man först klicka i bilden för att aktivera dem. Nästa sida Mellanslag Föregående sida Bakåtpil Förstora + Förminska Anpassa bild till fönster P Anpassa bild till fönstrets bredd W Aktivera mätfunktion L Kalibrera mätfunktion M Innehålls meny Pause

140 12 av 16 Ångra (backa) B Dubbla sidor D Gå till sida G 100% 1 150% 2 300% Lista med högerklick Genom att klicka på musens högerknapp i bilden eller trycka på Pause får du upp en lista med information och olika verktyg Sidinformation Originalbildens storlek visas här i µm (mikrometer) 7150x6369 (715,0x636,9 mm) Gäller endast när det är 254 dpi Komprimeringsgrad och filstorlek på DjVu-bilden Inställningar

141 13 av 16 Ändra ljusstyrkan i kartbilden Ändra ljusstyrkan i bilden. Ställa in förstoringsglaset För att kunna förstora upp detaljer kan det var skönt att ha ett förstoringsglas. Det används genom att hålla nere Ctrl-knappen och dra med musen över kartan.

142 14 av 16 Då måste du göra vissa inställningar. Dessa gör man en gång och bibehålls sen. Välj fliken Visning Ändra storlek och zoom på förstoringsglaset. OBS! För att kunna använda förstoringsglaset med CTRL måste denna sättas till Shift 5.4 Miniatyrer För att få en översikt av innehållet i akten och snabbt komma till en viss sida ta hjälp av miniatyrer i verktygsfältet. Klicka på Visa/dölj miniatyr.

143 15 av 16 Visa/dölj miniatyr Miniatyrerna hamnar till vänster i fönstret. För att förstora dra delningslisten åt höger. Med hjälp av miniatyrerna är det enklare att orientera sig i akten. Klicka på den miniatyren/sida du vill ska visas på skärmen. Observera att bildnummer och sidnummer i akten inte stämmer överens. Du kan även välja bildnummer i rullningslisten uppe i verktygsfältet. Avsluta visning av miniatyrerna genom att klicka på Visa/dölj miniatyr i verktygsfältet. 5.5 Zoom För att zooma använd + och på tangentbordet eller + och i verktygsfältet. Önskat %-tal för zoomningsgraden kan manuellt skrivas in eller väljas i dropplisten i verktygsfältet. När du vill använda förstoringsglaset klicka på Handen/panoreringsläge i verktygsfältet. Håll ner Ctrl-knappen och förstoringsglaset visas och kan användas. När du vill använda ett större förstoringsglas, högerklicka med musen välj Hjälp, Inställningar och fliken Visning. (välj t.ex. 300 under Förstoringsglasinställningar).

144 16 av Mäta i karta Tryck på M tangenten. Fönstret för kalibrering öppnas. Välj t.ex. meter i dropplisten vid Visningsenhet. Skriv därefter in skalan i fältet Förhållande. Klicka på OK Tryck därefter på L tangenten. Mät avståndet mellan två punkter i kartan genom att hålla ner vänster musknapp dra markören mellan de två mätpunkterna. Det är även möjligt att själv kalibrera avståndet mellan två punkter. Tryck på L tangenten, mät avståndet mellan två punkter i kartan (skalstocken eller annat angivet mått) Tryck på M tangenten, måttet visas med automatik i fältet Aktuell linjalsträcka och klicka på OK. Tryck på L tangenten. Mät i kartan enligt ovan.

145 1 av 16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor Allmänt Sökning i Historiska Kartor Sökning via karta Avancerad sökning Söktips Sökresultat Verktygsfältet Funktioner Visa/dölj info Navigering med tangentbord Lista med högerklick Miniatyrer Zoom Mäta i karta... 16

146 2 av 16 Historiska Kartor 1 Allmänt Historiska Kartor finns som en länk på Lantmäteriets hemsida, Historiska Kartor ger direktåtkomst till historiska kartor och förrättningsakter, som finns lagrade i Arken Lantmäteriets digitala arkiv fram till Arken innehåller material från Lantmäterimyndigheternas förrättningsarkiv samt valda delar av Lantmäteristyrelsens kartarkiv(lms), Rikets allmänna kartverks kartarkiv(rak) och ett urval av de mest intressanta kartorna från Kungliga Djurgårdens förvaltning (Djurgårdskartor). Akterna skannas i tiff-format och innehåller i original stora datamängder. Bilderna komprimeras och visas i Historiska Kartor i DjVu-format. För att kunna titta på materialet krävs en djvu-plugin. Denna kan du hämta genom att klicka på länken när du öppnar en akt första gången öppnar. Tjänsten är gratis. Vid installationen kommer ofta en ruta upp pga säkerhetskontroll, klicka på Installera: Det går även att ladda hem djvu-plugin via Cuminas hemsida Tjänsten är optimerad för en upplösning på 1280x1024.

147 3 av 16 2 Sökning i Historiska Kartor Sökning sker antingen genom: Sökning via kartan eller Avancerad sökning. 2.1 Sökning via karta Efter inloggning visas alltid Sökning via kartan eller din egen startsida. Informationen är uppdelad i fyra olika arkiv: 1. Lantmäterimyndigheternas 2. Lantmäteristyrelsens (LMS) 3. Rikets Allmänna Kartverks (RAK) 4. Djurgårdskartor När de kommunala lantmäterimyndigheternas arkiv är skannade, ingår de i Lantmäterimyndigheternas arkiv. Sökningen görs i alla arkiv förutom Djurgårdskartor. Välj i dropplistorna till vänster i bild.

148 4 av 16 Län: Kommun: Ort: Klicka på Sök eller Klicka i Översiktskartan som du får fram genom att klicka på dubbelpilen nere till höger i kartan Klicka på Sök När sökningen ger för många träffar. Zooma in i kartan eller flytta kartbilden åt något håll. Zooma med hjälp av +/- stegen eller markera ett område med förstoringsglasen. Sökningen görs i samtliga arkiv som finns inom det sökta området (rutan) i kartan. I RAK-arkivet (Ekonomiska kartan, Generalstabskartan och Häradsekonomiska kartan som är bladindelade kartserier med koordinatangivelser - exakta lägesangivelser) sker sökningen utifrån koordinaterna i kartfönstret. För dessa kartor blir träffresultatet nära 100 %. I LMS- och Lantmäterimyndigheternas arkiv sker sökningarna utifrån de ortnamn som finns inom kartfönstret. Ortnamn är namn på städer, tätorter och bebyggelser. Antalet tillåtna ortnamn inom kartbilden varierar beroende på var i landet man söker. T.ex. inom en tätort så tillåts färre ortnamn än på landsbygden. Om sökningen inte får genomföras kan man zooma in i kartan eller flytta kartan lite åt något håll alternativt sök via avancerad sökning.

149 5 av Avancerad sökning Sökningen görs i ett arkiv i taget Lantmäterimyndigheternas arkiv I de kommunala och statliga lantmäteriarkiven finns alla de förrättningsakter samt planer och andra markreglerande bestämmelser som framställts i respektive län/kommuner från 1700-talets mitt och fram till idag. De kommunala lantmäteriarkiv som finns skannade visas tillsammans med respektive statliga lantmäteriarkiv. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Kommun och Socken/Arkivserie är olika sökmöjligheter. Väljer man kommun är det tvingande att välja ort eller akt i nästa steg för att förhindra att alla akter i en kommun kommer i en träfflista. Socken ger för det mesta de bästa träffarna. Trakt och Akt är två olika sätt att begränsa sökningskriterierna ytterligare. Vet man aktnumret så skriver man det här. Är man osäker kan man skriva en asterisk (*) istället för sista siffrorna. Söktips avsnitt 2.3. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Akt skriv exakt som aktbeteckningen redovisas i Fastighetsregistret, med undantag av användandet av asterix (*),se

150 6 av 16 Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Lantmäteristyrelsens kartarkiv, LMS I LMS-arkivet finns ett urval av historiska kartor från 1600-talet och framåt i tiden, t.ex. geometriska jordeböcker, skifteskartor samt läns- och sockenkartor. Det finns även handritade kopior av storskifteskartor och en del annat förrättningsmaterial från Lantmäterimyndigheternas arkiv. Den läns- och sockenindelning som redovisas i dropplisterna är från talet, den stämmer inte alltid överens med dagens indelning. På Riksantikvarieämbetets hemsida finns beskrivningar över sockenindelningarna. Det finns olika sök alternativ under Antikvarisk-topografiska arkivets (ATA:s) förteckning över städer och socknar. Sökkriterier kan skrivas i ett eller flera fält. OBS! Vissa fält är obligatoriska. Välj att söka på Län eller Karttyp. LÄN Län välj i dropplisten. Socken välj i dropplisten.

151 7 av 16 Ort välj i dropplisten. Årtal från och Årtal till anges för att avgränsa sökningen. Lantmätare ange namn på person som verkställt karteringen. Åtgärd välj i dropplisten, här finns ett urval av de åtgärder som är vanligast förekommande. För övriga åtgärder använd fritextfältet. Sök även ej digitaliserade akter. Markera för att få uppgift om vilka akter som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Begränsa sökningen genom att välja, via dropplisten, både Län, Socken, Ort eller ange ett bynamn i Fritext. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier. KARTTYP Karttyp Välj i dropplisten. Sök även ej digitaliserade akter. Markeras för att få uppgift om vilka akter i LMS arkivet som finns inom t.ex en by men ej är digitaliserde. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Rikets allmänna kartverks kartarkiv, RAK I RAK-arkivet finns kartor från de tidiga allmänna kartläggningarna, Generalstabskartan, s.k. Häradsekonomiska kartan och Ekonomiska kartan. Tre kartserier som beskriver topografi, ekonomi, bebyggelse och kommunikationer under talet Materialet är bladindelat.

152 8 av 16 Välj i dropplisten Kartserie Län Blad Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier Djurgårdskartor I det här arkivet finns bilder från ett tidigt projekt som Lantmäteriet hade tillsammans med Kungliga Djurgårdsförvaltningen och innehåller ett smärre antal kartor över Djurgården. Skriv in mellan vilka årtal du är intresserad av. Klicka på Sök. Rensa används för att ta bort valda sökkriterier.

153 9 av Söktips Specificera sökningen för att förkorta söktiden och minska antalet träffar t.ex. när du söker ett laga skifte, avgränsa tidsperioden till , eller ange bynamnet/traktnamnet i traktnamnsfältet. I annat fall blir träfflistan för omfattande. Alla fält går att kombinera. Är du osäker på hur ett ord stavas används asterisk (*) före eller efter ordet. OBS! Endast en asterisk per fält är tillåtet. Mellanslag i traktnamnsfältet är samma som OCH. Dvs att när flera ord skrivs in med mellanslag i traktnamnsfältet ska alla ord finnas med i informationen för akten (metadatat) för att få träff. Exempel 1: Valbo Furuvik Tänk på att du även kan begränsa sökningen för mycket. Ibland kan det vara bättre att låta bli till exempel årtal för att få de träffar man söker. Exempel på användning av asterisk: *berg Avgränsa gärna en sådan sökning, t ex med årtal!

154 10 av 16 3 Sökresultat Vid Sökning via kartan presenteras resultatet från alla tre arkiven i en träfflista. I Avancerad sökning ser träfflistan lite annorlunda ut eftersom sökningen görs i ett arkiv i taget. I träfflistan visas antalet träffar och utifrån vilka kriterier sökningen gjordes. Öppna akten genom att klicka på länken. 4 Verktygsfältet När du för muspekaren över knapparna i verktygsfältet visas en beskrivande text av knappens funktion.

155 11 av 16 Siffrorna i fältet, markerat med röd ring ovan, visar vilken bild som presenteras samt det totala antalet bilder som finns i akten. 5 Funktioner Det är möjligt att navigera i akten med hjälp av musen eller tangentbordet. 5.1 Visa/dölj info Under länken Visa/dölj info visas information om akten. När du vill avsluta klickar du återigen på länken Visa/dölj info. 5.2 Navigering med tangentbord För att kunna använda sig av dessa kortkommandon måste man först klicka i bilden för att aktivera dem. Nästa sida Mellanslag Föregående sida Bakåtpil Förstora + Förminska Anpassa bild till fönster P Anpassa bild till fönstrets bredd W Aktivera mätfunktion L Kalibrera mätfunktion M Innehålls meny Pause

156 12 av 16 Ångra (backa) B Dubbla sidor D Gå till sida G 100% 1 150% 2 300% Lista med högerklick Genom att klicka på musens högerknapp i bilden eller trycka på Pause får du upp en lista med information och olika verktyg Sidinformation Originalbildens storlek visas här i µm (mikrometer) 7150x6369 (715,0x636,9 mm) Gäller endast när det är 254 dpi Komprimeringsgrad och filstorlek på DjVu-bilden Inställningar

157 13 av 16 Ändra ljusstyrkan i kartbilden Ändra ljusstyrkan i bilden. Ställa in förstoringsglaset För att kunna förstora upp detaljer kan det var skönt att ha ett förstoringsglas. Det används genom att hålla nere Ctrl-knappen och dra med musen över kartan.

158 14 av 16 Då måste du göra vissa inställningar. Dessa gör man en gång och bibehålls sen. Välj fliken Visning Ändra storlek och zoom på förstoringsglaset. OBS! För att kunna använda förstoringsglaset med CTRL måste denna sättas till Shift 5.4 Miniatyrer För att få en översikt av innehållet i akten och snabbt komma till en viss sida ta hjälp av miniatyrer i verktygsfältet. Klicka på Visa/dölj miniatyr.

159 15 av 16 Visa/dölj miniatyr Miniatyrerna hamnar till vänster i fönstret. För att förstora dra delningslisten åt höger. Med hjälp av miniatyrerna är det enklare att orientera sig i akten. Klicka på den miniatyren/sida du vill ska visas på skärmen. Observera att bildnummer och sidnummer i akten inte stämmer överens. Du kan även välja bildnummer i rullningslisten uppe i verktygsfältet. Avsluta visning av miniatyrerna genom att klicka på Visa/dölj miniatyr i verktygsfältet. 5.5 Zoom För att zooma använd + och på tangentbordet eller + och i verktygsfältet. Önskat %-tal för zoomningsgraden kan manuellt skrivas in eller väljas i dropplisten i verktygsfältet. När du vill använda förstoringsglaset klicka på Handen/panoreringsläge i verktygsfältet. Håll ner Ctrl-knappen och förstoringsglaset visas och kan användas. När du vill använda ett större förstoringsglas, högerklicka med musen välj Hjälp, Inställningar och fliken Visning. (välj t.ex. 300 under Förstoringsglasinställningar).

160 16 av Mäta i karta Tryck på M tangenten. Fönstret för kalibrering öppnas. Välj t.ex. meter i dropplisten vid Visningsenhet. Skriv därefter in skalan i fältet Förhållande. Klicka på OK Tryck därefter på L tangenten. Mät avståndet mellan två punkter i kartan genom att hålla ner vänster musknapp dra markören mellan de två mätpunkterna. Det är även möjligt att själv kalibrera avståndet mellan två punkter. Tryck på L tangenten, mät avståndet mellan två punkter i kartan (skalstocken eller annat angivet mått) Tryck på M tangenten, måttet visas med automatik i fältet Aktuell linjalsträcka och klicka på OK. Tryck på L tangenten. Mät i kartan enligt ovan.

L A N T M Ä T E R I E T

L A N T M Ä T E R I E T 1 av 17 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor... 2 1 Allmänt... 2 2 Sökning i Historiska Kartor... 3 2.1 Sökning via karta... 3 2.2 Avancerad sökning... 5 2.3 Söktips... 9 3

Läs mer

L A N T M Ä T E R I E T

L A N T M Ä T E R I E T 1 av 17 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor... 2 1 Allmänt... 2 2 Sökning i Historiska Kartor... 3 2.1 Sökning via karta... 3 2.2 Avancerad sökning... 6 2.3 Söktips... 10 3

Läs mer

Handledning Historiska Kartor

Handledning Historiska Kartor 1 av 16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Historiska Kartor... 2 1 Allmänt... 2 2 Sökning i Historiska Kartor... 3 2.1 Sökning via karta... 3 2.2 Avancerad sökning... 5 2.3 Söktips... 9 3

Läs mer

Handledning ArkivSök 2.4.5

Handledning ArkivSök 2.4.5 1 av 22 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 ArkivSök...2 1 Allmänt...2 2 Sökning i ArkivSök...3 2.1 Inställningar till Startsida...3 2.2 Sökning via karta...4 2.3 Avancerad sökning...6 2.4 Söktips...11

Läs mer

Innehållsförteckning. U t g å v a : 1.8. D o k u m e n t i d e n t it e t : D o k u m e n t n a m n : Handledning ArkivSök 1.8.

Innehållsförteckning. U t g å v a : 1.8. D o k u m e n t i d e n t it e t : D o k u m e n t n a m n : Handledning ArkivSök 1.8. 1 av 20 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 ArkivSök... 2 1 Allmänt... 2 2 Sökning i ArkivSök... 2 2.1 Inställningar till Startsida... 2 2.2 Sökning via karta... 3 2.3 Avancerad sökning... 5

Läs mer

Innehållsförteckning. U t g å v a : 2.0. D o k u m e n t i d e n t i t e t : D o k u m e n t n a m n : Handledning ArkivSök 2.0.

Innehållsförteckning. U t g å v a : 2.0. D o k u m e n t i d e n t i t e t : D o k u m e n t n a m n : Handledning ArkivSök 2.0. Handledning ArkivSök 1 av 21 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 ArkivSök... 2 1 Allmänt... 2 2 Sökning i ArkivSök... 2 2.1 Inställningar till Startsida... 2 2.2 Sökning via karta... 3 2.3 Avancerad

Läs mer

Kartan i datorn berättar historien

Kartan i datorn berättar historien bengt-olof käck Kartan i datorn berättar historien Kartorna visar hur marken använts och hur byar och hemman växt fram från 1600-talet till idag. Nu skannas den nationella kartskatten, över 50 miljoner

Läs mer

Kartor och liknande. Lantmäteriakter om skiften m.m. Kartor t.ex. Häradsekonomiska kartan, generalstabskartor, ekonomiska kartan

Kartor och liknande. Lantmäteriakter om skiften m.m. Kartor t.ex. Häradsekonomiska kartan, generalstabskartor, ekonomiska kartan Kartor och liknande Historiska kartor, Lantmäteriet Lantmäteriakter om skiften m.m. Kartor t.ex. Häradsekonomiska kartan, generalstabskartor, ekonomiska kartan Fornsök, Riksantikvarieämbetet Kartor på

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning 1(12) Datum: 2014-05-26 Diarienr: Hjälp vid användning av s Avancerade sökning Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriet 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 geodatasekretariatet@lm.se

Läs mer

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual Internet 2006 Du måste ha installerat ett program (plugin) Det hittar du här: Spara filen, stäng kartan och installera programmet genom att dubbelklicka

Läs mer

Dessa tre fönster kan enbart visas i datavyn, inte i layoutvyn. Det är också möjligt att ha flera fönster öppna samtidigt.

Dessa tre fönster kan enbart visas i datavyn, inte i layoutvyn. Det är också möjligt att ha flera fönster öppna samtidigt. Fönstermenyer februari 2010 I ArcMap finns ytterligare tre sätt att visa geografiskt data i din karta: genom ett förstoringsglas, ett visningsfönster och ett översiktsfönster. I fall där du inte vill ändra

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy 1(14) Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och 2(14) Geodataportalen Denna skärmbild är det första du möts av när du går in i Geodataportalen: : Skärmbilden är indelad i tre olika paneler: Sökpanel

Läs mer

IrfanView. Manual 3.80. www.resurs.folkbildning.net. Christina Hemström & Sven E Carlsson

IrfanView. Manual 3.80. www.resurs.folkbildning.net. Christina Hemström & Sven E Carlsson IrfanView Manual 3.80 www.resurs.folkbildning.net hristina Hemström & Sven arlsson Innehållsförteckning Om programmet IrfanView...3. Funktioner i menyerna...3 Hämta IrfanView från Internet...4 Installera

Läs mer

Beställning av laserdata från Lantmäteriets skanning

Beställning av laserdata från Lantmäteriets skanning Beställning av laserdata från Lantmäteriets skanning I takt med att landet täcks av laserdata ur Lantmäteriets rikstäckande skanning så kommer dessa data att utgöra en viktig informationskälla för många

Läs mer

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet.

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. Flytta i sidled Zooma in Zooma ut Panorera Hela utbredningen Tillbaka Framåt Förstoring av kartdel Kartskikt Förstora/ förminska

Läs mer

Snabbmanual version: 5.2

Snabbmanual version: 5.2 dicompacs Snabbmanual version: 5.2 1. Musknappar funktioner Vänster musknapp Mus hjul Höger musknapp Funktion för vänster musknapp I navigeringsfönstret: -Om du klickar på en bild i navigeringsfönstret

Läs mer

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Webbfönster När du klickar på en kartlänk öppnas kartan i ett nytt fönster eller en ny flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Användarmanual icad Arkiv

Användarmanual icad Arkiv Användarmanual icad Arkiv Ett webbaserat ritningsarkiv från Astacus Användarmanual för icad Arkiv Ver 1.2 1 Förutsättningar: icad är ett digitalt ritningsarkiv som hanteras via ett webbgränssnitt. Ritningsarkivet

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC och Mac Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

InfoVisaren s grundfunktionalitet

InfoVisaren s grundfunktionalitet InfoVisaren s grundfunktionalitet Snabbt komma igång Zooma in (förstora) Klicka på - placera muspekaren på kartan, enkelklicka och kartan förstoras. Zooma ut (visa ett större område) Klicka på - placera

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar en kartlänk öppnas kartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan visar startvyn

Läs mer

Manual för ehp och HP:s digitala arkiv

Manual för ehp och HP:s digitala arkiv Manual för ehp och HP:s digitala arkiv På www.hallandsposten.se/kundservice kan du hitta svar på många frågor gällande din prenumeration och hur du gör att aktivera ditt digitala konto och mycket mera.

Läs mer

Så använder du de Topografiska kartorna för Disgen

Så använder du de Topografiska kartorna för Disgen Så använder du de Topografiska kartorna för Disgen Innehållsförteckning Om de topografiska kartorna... 2 Kartvolymer och karttyper... 2 Kartpaket och kartor... 2 Sverigekartan... 2 Röda, Blå och Gröna

Läs mer

Hitta ditt vatten - en handledning

Hitta ditt vatten - en handledning Hitta ditt vatten - en handledning a VISS - VattenInformationsSystem Sverige Produktion: Tryckt på: Upplaga: Foto: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Länsstyrelsen, Jönköping 2010 300 ex Camilla

Läs mer

Kom igång med Communicate In Print

Kom igång med Communicate In Print * Välj bildtyp Kom igång med Communicate In Print Klicka på Ordlista för att välja vilken typ av bilder du vill arbeta med. (Som standard startar programmet med ordlistan innehållande Widgitbilder. Detta

Läs mer

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.5. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.5. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.5 Full Spårbarhet Full spårbarhet av dina DHL sändningar Benutzerhandbuch, November 2009 Seite 2 Innehållsförteckning Introduktion... 3 1.Åtkomst 4 2. Registrering...

Läs mer

1(7) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: Produktbeskrivning: Akt Direkt

1(7) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: Produktbeskrivning: Akt Direkt 1(7) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2018-12-04 1.0 1.0 Produktbeskrivning: Akt Direkt LANTMÄTERIET 2018-12-04 2 (7) Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 3 1.1 Geografisk

Läs mer

- Sedan 2008 skannas alla nya bygglovsritningar som kommer in. Bygglov före 2008 skannas in områdesvis (se kunddisk för info)

- Sedan 2008 skannas alla nya bygglovsritningar som kommer in. Bygglov före 2008 skannas in områdesvis (se kunddisk för info) Från vår kunddisk kan du KOSTNADSFRITT: - Kopiera ut handlingar från vårt digitala arkiv och maila till egen brevlåda. - Kopiera ut ritningar och lägga på USB (obs att eget USB måste ligga i obruten förp.).

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2016-12-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

Lathund CallCenter 2010

Lathund CallCenter 2010 Lathund CallCenter 2010 Innehållsförteckning Reservation Bokningstotalen Försäljning med kortbetalning Lägg till platser Lägg till platser Ändra pristyp Ta bort platser Ta bort hel bokning Ändra dag i

Läs mer

Så använder du historiska kartor. Släktforskning med kartans hjälp

Så använder du historiska kartor. Släktforskning med kartans hjälp Så använder du historiska kartor Släktforskning med kartans hjälp Historiska kartor Visar hur det såg ut en gång Jämförelser visar hur gårdar flyttats, hur markanvändningen ändrats Speglar förändringar

Läs mer

Inställningstips Windows 8

Inställningstips Windows 8 @ Inställningstips Windows 8 2015 07-14 Ändra muspekare: 1. Navigera till Start fönstret (enklast att trycka på Windows tangenten.) 2. Skriv: mus, och sökfältet visast automatiskt. 2(11) 3. Välj: Inställningar,

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2018-06-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Ert datum Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-445000 Telefax 0243-445497 www.banverket.se Instruktion Användarhandledning för Besiktningsplan

Läs mer

Inställningstips Windows

Inställningstips Windows @ Inställningstips Windows 7 2015 07-14 Ändra muspekare: 1. Tryck på Windows knappen för att öppna Start menyn och skriv: mus i sökfältet. 2. Välj: Mus. Inställningstips - Windows 7 2(11) 3. Välj fliken:

Läs mer

Snabbguide Onepix SVENSK

Snabbguide Onepix SVENSK Snabbguide Onepix SVENSK 2 Innehållsförteckning Förord 3 Snabbguide Digital röntgen 4 Förbered för att ta en röntgenbild med autotagning 5 De mest användbara verktyg: 5 Zooma in 5 Snabbzoom 5 Byta plats

Läs mer

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay OptiWay GIS Vind - Version 3.7.1 OptiWay Innehållsförteckning Ämne Sida Inledning sida. 3 Översikt sida. 3 Startsida sida. 4 Öppna sida. 4 Återställ sida. 5 Import sida. 5 Import av Projekt, Verk, Vindmätare

Läs mer

Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri

Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Innehåll Syfte: Grundläggande förståelse för hur GEOSECMA-Lantmäteri är uppbyggt och används. Data- och Layoutvyn Innehållsförteckningen och dess ikoner Menyer och

Läs mer

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street på Internet: 1. Gapminder AB Dollar Street hittar du på www.gapminder.com som en Gapminder produkt. Alla Gapminder produkter handlar om internationella

Läs mer

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Paletten Pennan Kalibrera tavlan Öppna Powerpoint direkt via paletten Öppna Scrapbooken (lektionsplaneraren) Pilen bredvid tangentbordsknappen visar att det finns fler

Läs mer

Att använda talsyntes i en lässituation.

Att använda talsyntes i en lässituation. Att använda talsyntes i en lässituation. Komma igång med ClaroRead Starta talsyntesprogrammet 1 Gå till Startmenyn Program Clarosoftware 2 Klicka på för att starta talsyntesen ClaroReads verktygsrad syns

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

användarhandledning skogsägarplan webb

användarhandledning skogsägarplan webb 2 1. Översikt Verktygsknappar Här väljer du vilken plan du vill se och du kan även välja om du vill se data från ett skifte. Här väljer du vilka kartlager som skall synas på kartan. För att synas måste

Läs mer

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator.

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Webben är en outsinlig källa av bildmaterial och somligt får du använda gratis! Verktyget Länka in

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Välkommen till WeBerGIS!

Välkommen till WeBerGIS! Välkommen till WeBerGIS! Bergskrafts informationssystem för webben! Syftet med WeBerGIS kartportal är att skall fungera som näringslivets, offentlighetens och allmänhetens väg in till det digitala arkiv

Läs mer

Skapa Förrättningskarta

Skapa Förrättningskarta Skapa Förrättningskarta Innehåll Skapa, positionera och avbryta placeringen av en ny layout Guiden skapa förrättningskarta (rutnät, norrpil, skalstock, ärendeinformation, teknisk beskrivning och fasadmått)

Läs mer

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola Marks kommuns hemsida www.mark.se ses bäst i text storlek mellan. Du kan ändra i Explorer Visa, textstorlek. Webbplatsen är byggd för upplösningen

Läs mer

Lär dig mer om disgen 8, del 33

Lär dig mer om disgen 8, del 33 Lär dig mer om disgen 8, del 33 Kartan i Disgen 8.2 En fördjupning i att visa sin släkt på ett annorlunda sätt text: Björn Johansson bild: Disgen 8.2 Bild 1. En övergripande vy med länsnamn och kommungränser.

Läs mer

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde Skriv ut en karta Förutsättningar Kartan kan skrivas ut som den ser ut på skärmen, dvs. visas texter på fälten blir de också utskrivna. Vid utskrift öppnas alltid en förhandsgranskning där anpassning av

Läs mer

GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2. Version 2 2014 Maria Syrén

GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2. Version 2 2014 Maria Syrén GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2 1 Version 2 2014 Maria Syrén Innehåll Bakgrund Användargränssnitt Grundfunktioner: Zooma, panorera Fastighetssök Identifiera Innehållsförteckning

Läs mer

Användarmanual Onepix Foto SVENSK

Användarmanual Onepix Foto SVENSK Användarmanual Onepix Foto SVENSK 2 Onepix Foto är en integrerad del av Onepix. Med Onepix Foto kan du lagra dina bilder i din DICOM databas tillsammans med dina eventuella röntgenbilder. Du kan dessutom

Läs mer

Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder. Version 4,

Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder. Version 4, Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder Stöd och matchning Version 4, 2017 03 27 1 Hitta leverantör av Stöd och matchning Du väljer själv vilken leverantör av Stöd och matchning du vill

Läs mer

Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur.

Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur. Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur. Du har just startat Arkiv Digital. Klicka på Ny registersökning för att söka efter släkten i olika personregister, exempelvis Sveriges befolkning

Läs mer

Manual för. 2.4 KALAS Sitemanager

Manual för. 2.4 KALAS Sitemanager Manual för 2.4 KALAS Sitemanager 1. Introduktion Den här manualen skall hjälpa dig att komma igång så att du själv på ett enkelt sätt kan lägga till, redigera eller ta bort webbsidor på din webbplats.

Läs mer

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument www.spsm.se Läs mer om om digitalt lärande på webben: www.spsm.se/digitaltlarande Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Skriften är utgiven av

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Inställningstips Windows 10

Inställningstips Windows 10 @ Inställningstips Windows 10 2015-08-13 För att anpassa din dator med Windows 10. 1. Navigera till Skrivbordet (Windows+D) och höger-klicka med musen: 2. Tryck pil ner till Anpassa 3. Tryck Enter Inställningstips

Läs mer

Tobii C12. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel

Tobii C12. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel Tobii C12 Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel Förord Detta du nu håller i din hand är inte en komplett manual utan en kortfattad

Läs mer

En arbetssätt du bör lära dig Så använder du ort- och kartfunktionen

En arbetssätt du bör lära dig Så använder du ort- och kartfunktionen Lär dig mer om Disgen 8 del 63 Disgen 8 har två specialfunktioner ortfunktionen och kartfunktionen som är mycket intressanta att använda. I artikelserien Lär dig mer om Disgen kommer nu flera avsnitt i

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator MAC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en

Läs mer

Snabbguide till de nya funktionerna

Snabbguide till de nya funktionerna Snabbguide till de nya funktionerna INNEHÅLL Vad är nytt i PhysioTools... 2 Sidan Övningar... 2 Starta PhysioTools... 2 Webbadress till er installation av PhysioTools... 2 Gör ett träningsprogram... 2

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Svenska kyrkans annonsverktyg Användarmanual Version

Svenska kyrkans annonsverktyg Användarmanual Version Svenska kyrkans annonsverktyg Användarmanual Version 1.0 2015-01-29 1 Innehållsförteckning Startsidan.... 3 Boka annons.... 5 Skapa annons.... 9 Arkivet... 13 Ladda upp... 15 Attestera bokning. 16 2 Startsidan

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Handledningsmaterial Visio 2010

Handledningsmaterial Visio 2010 4 april 14 Jonas Wallgren Utvecklingsavdelningen Regionservice Handledningsmaterial Visio 2010 VERSION 1.0 1 Skapa simbana... 3 1.1 Öppna Visio... 3 1.2 Skapa korsfunktionellt flödesschema... 4 1.3 Utöka

Läs mer

Kom igång med RIB Karta 1.1

Kom igång med RIB Karta 1.1 Kom igång med RIB Karta 1.1 Introduktion... 3 Installation... 5 Rita på kartan... 9 Visa olika kartvyer... 11 LUPP och RIB Karta... 13 Spridning Luft och RIB Karta... 15 Dela information... 17 Hitta på

Läs mer

SNABBSTART AV WIS WEBBASERAT INFORMATIONSSYSTEM

SNABBSTART AV WIS WEBBASERAT INFORMATIONSSYSTEM 2008-12-01 SNABBSTART AV WIS WEBBASERAT INFORMATIONSSYSTEM För användare 1. Starta WIS...1 2. Skriv en anteckning...1 Bifoga ett dokument...2 Infoga bild...2 Lägg till karta...2 3. Publicera eller neka...3

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en dator/pc

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben Kundens ex Gäller från 2017-01-01 Innehåll Inledning... 2 Ansökan på webben... 2 Förutsättningar... 2 Logga in... 2 Ansökan... 3 Felmeddelanden... 4

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.)

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.) Lathund Bildbank Detta är en lathund för hur man ställer in och använder bildbanken. Bildbanken hanterar högupplösta bilder och skalar automatiskt om dem till ett antal fördefinierade storlekar. Besökarna

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Live Sök Export. ExacqVision användarguide Live Sök Export. Teletec Connect AB Emil Warnicke

Live Sök Export. ExacqVision användarguide Live Sök Export. Teletec Connect AB Emil Warnicke ExacqVision användarguide Teletec Connect AB Emil Warnicke Version 1 (2009 07 13) för ExacqVision Klient 3.5.3 och nyare Sida 1 Allmänt omexacqvision ExacqVisions klientprogram har tre arbetslägen: Live,

Läs mer

Björn Johansson bjorn.gustaf@telia.com

Björn Johansson bjorn.gustaf@telia.com Digital kartforskning Björn Johansson bjorn.gustaf@telia.com Kartmaterialet En del moderna kartor med rutnät i RT90 Äldre kartor utan referenssystem Digital kartforskning 2 Problemet att ange kartornas

Läs mer

Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur.

Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur. Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur. Du har just startat Arkiv Digital. Klicka på Sök i arkivet för att komma till kyrkböcker och andra historiska dokument. Där hittar du också

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Personlig anpassning av Microsoft Word 2003. Vers 20101001

Personlig anpassning av Microsoft Word 2003. Vers 20101001 Personlig anpassning av Microsoft Word 2003 Vers 20101001 Innehållsförteckning Startåtgärdsfönster... 3 Anpassa antalet ikoner... 3 Lägga till ett nytt verktygsfält... 4 Återställ till normalläge... 4

Läs mer

Inledning. SPF Seniorerna Leksand Hemsida

Inledning. SPF Seniorerna Leksand Hemsida SPF Seniorerna Leksand Hemsida 2017-06-13 Rev: B Under december 2016 har SPF bytt till ett nytt medlemsregister och hemsidessystem. Detta görs samtidigt eftersom de båda systemen utbyter information. Tyvärr

Läs mer

MANUAL INTERAKTIV KARTA ÖVERSIKTSPLAN 2035

MANUAL INTERAKTIV KARTA ÖVERSIKTSPLAN 2035 MANUAL INTERAKTIV KARTA ÖVERSIKTSPLAN 2035 2/16 Manual till webbkartornas Manual till den interaktiva kartans MANUAL grundläggande funktioner DEN INTERAKTIVA KARTANS GRUNDLÄGGANDE FUNKTIONER Webbfönstret

Läs mer

Word 2003. bengt hedlund

Word 2003. bengt hedlund Word 2003 bengt hedlund Det här dokumentet är tänkt underlätta för Dig när Du arbetar med Word. I kursen Datagrund, när Du skriver en rapport i någon annan kurs, eller i varje sammanhang när Du vill använda

Läs mer

Nyheter i PowerPoint 2010

Nyheter i PowerPoint 2010 Nyheter i PowerPoint 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Som i Office 2007 finns det flikar och grupper i det övre verktygsfältet.

Läs mer

Aktivitetsbyte. Martin Gräßlin Översättare: Stefan Asserhäll

Aktivitetsbyte. Martin Gräßlin Översättare: Stefan Asserhäll Martin Gräßlin Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Navigera mellan fönster 4 1.1 Visualisering......................................... 4 1.2 Genvägar...........................................

Läs mer

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Excel Excel är ett effektivt program för kalkylblad och dataanalys, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de

Läs mer

Lathund för QlikView system/it stöd för Business Intelligence

Lathund för QlikView system/it stöd för Business Intelligence 1 Lathund för QlikView system/it stöd för Business Intelligence Innehållsförteckning: Licenser och tillgång... 2 AccessPoint... 3 QlikView... 6 Begrepp... 6 Hur QlikView fungerar... 6 Göra val... 7 Radera

Läs mer

Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar.

Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar. Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar. För kunder hos Argonova Systems med maildrift hos GleSYS OBS! Outlook kommer att påstå att något är fel, det är inte fel. Läs noga och

Läs mer

Handledning för att använda Skogsägarplan Webb

Handledning för att använda Skogsägarplan Webb Handledning för att använda Skogsägarplan Webb Planen på webben kommer från början att vara ett tittskåp men kommer att utvecklas så att du som medlem skall kunna göra ekonomiska beräkningar och jämföra

Läs mer

Använda Stava Rex i Word 2010

Använda Stava Rex i Word 2010 Använda Stava Rex i Word 2010 1. Skriva i Word Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer de ord

Läs mer

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Läs mer om it i lärandet på webben: www.spsm.se/itilarandet Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Skriften är utgiven av Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

13/02/2008. Handledning RoofCon Viewer

13/02/2008. Handledning RoofCon Viewer Handledning RoofCon Viewer Innehållsförteckning Handledning RoofCon Viewer... 1 Innehållsförteckning... 2 Installation... 3 Markera objekt... 3 Zoom... 3 Mät avstånd... 3 Verktygsfält och Ritalternativ...

Läs mer

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet FÖR DATORER Historiskt arkiv Användarguide För Vasabladet Innehåll Arkivet via webbläsare Välkommen till Vasabladets historiska arkiv! Så här fungerar vårt historiska arkiv Teckna en prenumeration 4 Enkel

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp en

Läs mer

Användarhandledning för VD Link för Småhus Vitec

Användarhandledning för VD Link för Småhus Vitec Innehållsförteckning Användarhandledning, VD Link för Småhus...3 1. Valfri sökning...4 Standardsökning...5 Kartsökning...7 Utökad sökning...8 Resultat av sökning...9 Detaljerad information om en försäljning...9

Läs mer

AD OnLine AD OnLine 2008-09-12

AD OnLine AD OnLine 2008-09-12 Användarmanual till AD OnLine AD OnLine 2008-09-12 2 Inledning I denna kortfattade manual kommer vi att visa och berätta om AD OnLine som är Arkiv Digitals onlinetjänst för att titta på det historiska

Läs mer

Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder Stöd och matchning. Version 11,

Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder Stöd och matchning. Version 11, Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder Stöd och matchning Version 11, 2018 09 22 1 Hitta leverantör av Stöd och matchning Du väljer själv vilken leverantör av Stöd och matchning du vill

Läs mer