Ungdomarnas årsmöte ordnades Nedan finns alla godkända initiativ, klämmar och ställningstaganden samt åtgärder.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ungdomarnas årsmöte ordnades 3-5.10.2014. Nedan finns alla godkända initiativ, klämmar och ställningstaganden samt åtgärder."

Transkript

1 Ungdomarnas årsmöte ordnades Nedan finns alla godkända initiativ, klämmar och ställningstaganden samt åtgärder. Behandlats av Röda Korsets styrelse INITIATIV 1 Infopaket för nya frivilliga Just nu har inte alla frivilliga möjlighet att delta i verksamheten eftersom de inte får svar på sina förfrågningar. Dessutom har avdelningarna inte alltid något att erbjuda dem som skulle vara villiga att delta. Infopaketet skulle vara en sammanfattning av verksamheten och skulle också kunna delas ut åt utomstående. Paketet skulle också uppdateras enligt situationen. Det kan vara i elektronisk form på våra nuvarande nätsidor. Man måste också tänka på utseendet. Distrikten och avdelningarna sätter ihop paketet som man kunde dela ut åt alla som kommer med i verksamheten. Paketet skulle innehålla alla viktiga kontaktuppgifter (t.ex. avdelningens ungdomskontaktperson) samt en lista på möjligheter inom verksamheten. Distrikten och avdelningarna ska ha nödvändig information för dem som vill delta i verksamheten. Under år har Röda Korset satsat på att utveckla Rednet för att den ännu bättre skulle svara på de frivilligas behov samtidigt som den fungerar som materialbank för både avdelningarna och distrikten. Det har sammanställts en tydlig arbetsbeskrivning gällande de uppgifter som angår ungdomsverksamhetens och skolsamarbetets kontaktpersoner. Därtill har deras utbildning utvecklats. INITIATIV 2 Hur ska vi få flera unga med i verksamheten? Problemet är att ungdomarna inte syns tillräckligt, i varken Finlands Röda Kors verksamhet, sociala medier eller gatubild. Eftersom ungdomar är aktiva i sociala medier, skulle denna kanal vara ett sätt att få med flera unga och göra dem synliga. För att öka synligheten skulle vi kunna sätta upp ett riksomfattande Instagram-konto med en egen #hashtag, samt en Youtube-kanal där varje distrikt kunde vlogga om sin verksamhet. Åtgärd: Röda Korsets Ungdomars nya blogg Henry Goes Live har startat i början av år Bloggen har ungefär hundra följare och under årets början har över 5000 personer besökt sidan. Bloggen får nytt material varje vecka och behandlar ungdomsteman. Innehållet sammanställs av ungdomar, det finns också vlogging. Röda Korset har fått ett eget Instagram-konto (@PunainenRisti) och vi försöker effektivt använda det för att föra fram alla våra verksamhetsformer. Antalet följare för Facebookgrupperna Punaisen Ristin Nuoret och FRC Youth har ökat i jämn takt.

2 INITIATIV 3 En fadder åt nya frivilliga Alla nya frivilliga ska få en fadder som hjälper dem att komma in i verksamheten, vilket samtidigt stöder avdelningarna i sitt utvecklingsarbete. Faddern delar med sig information och presenterar den nya frivilliga för de andra aktiva. Faddern ska få olika stödverktyg, t.ex. ett presentationspass. Också avdelningarnas verksamhet kunde utvecklas med hjälp av faddrar. Ungdomskommittén i distrikten kunde t.ex. få fadderavdelningar. I fall en ung frivillig flyttar, ska han/hon få en fadder på sin nya boendeort. Den riksomfattande ungdomskommittén beslöt att distrikten erbjuds möjligheten att be kommittén sammanträda i distrikten. I samband med mötet planerar distriktfaddern, en medlem i den riksomfattande ungdomskommittén, en utvecklingsdag som grundar sig på distriktets behov. Distriktets arbetstagare och förtroendepersoner samt centralbyråns personal kan också ombes delta. Mötet har öppna dörrar. Vid behov kan distriktbesöket också ordnas med en mindre sammansättning. Möjligheten erbjuds aktivt åt distrikten med början i norr. På basen av de erfarenheter som samlas ska avdelningsfadderverksamheten utvecklas på distriktområdet. Initiativ 4 En mera mångspråkig verksamhet i Finlands Röda Kors Kulturell mångfald och mångspråkighet i all verksamhet! För tillfället erbjuds första hjälpen också på engelska men andra språk har inte beaktats. Målsituationen är en verksamhet som utgår ifrån behov och kan utnyttja de ungas berättelser samt de frivilligas färdigheter (t.ex. i tolkning och rekrytering). Vi kunde använda oss av personer med tolkningsfärdigheter, både i avdelningarna och bland frivilliga. Vi borde sträva till ett närmare samarbete med t.ex. förläggningar, socialtjänsten, invandrartjänsten och universitet. Kontaktpersonerna för mångkultursarbetet skulle fungera som ansvariga. Därtill behöver gruppverksamhetsledarna utbildning gällande kulturell mångfald och mottagande av en person som talar ett annat språk. Det vore önskvärt att FRK hade fler personer som behärskar teckenspråk. Vi önskar oss ett nära samarbete mellan FRK och andra grupper eller sektorer, vilket skulle göra det möjligt för personer med annat modersmål än finska att delta i verksamheten. Kulturell mångfald och samarbete med olika aktörer främjas genom Nej till rasism-projektet och Röda Korsets mångkulturverksamhet. Attitydresan som genomfördes under veckan mot rasism våren 2015 är ett gott exempel. Förutom Röda Korset var flera andra organisationer, skolor, läroanstalter och förläggningar med och genomförde attitydresan. Vi ska fortsätta samarbetet med olika aktörer för att främja kulturell mångfald och i framtiden försöker vi få med bl.a. högskolor.

3 INITIATIV 5 Utbildning för kontaktpersonerna i ungdomsverksamheten och skolsamarbetet För nya unga är det ofta oklart vilka möjligheter det finns inom avdelningarna och organisationen. De får inte stöd eller uppmuntran i verksamheten och därför har de också mist intresset. Vi borde modernisera materialet som används av kontaktpersonerna i ungdomsverksamheten och skolsamarbetet. De unga borde styras till kontaktpersoner som vet vad det finns för möjligheter i verksamheten. På det här sättet hålls de unga aktiva och sprider informationen vidare. Centralbyråns frivillig- och ungdomsenhet sam distrikten har ansvar för att genomföra förslaget. Vi kunde ordna utbildning (enligt den riksomfattande modellen) åt kontaktpersonerna i ungdomsverksamheten och skolsamarbetet, varefter de vet vart och hur de unga ska handledas. Vi rekommenderar samarbete mellan distrikt och avdelningar. Ungdomarnas årsmöte påminner samtidigt om att utbildningsmaterialet inte ska vara överlappande med det som erbjuds i Promo-utbildningen. Utbildningen för avdelningarnas kontaktpersoner inom ungdomsverksamheten och skolsamarbetet har byggts upp av frivillig- och ungdomsenheten. Utbildning erbjuds i distriktet enligt behov. I utbildningen behandlas uppgiftsbeskrivningen för nyckelfrivilliga, hur material hittas i Rednets grupper (FRK Ungdomsverksamhet och FRK Skolsamarbete) samt hänvisas till förefintligt material. Utvecklingen av Promo-utbildningen på ungdomsverksamhetens vägnar fortskrider under våren 2015 och i oktober 2015 ordnas en kryssning för nyckelfrivilliga där man i olika workshopar kan sätta sig in i de nya uppgiftsbeskrivningarna. Därtill används sociala medier till att ge nya frivilliga information om verksamheten. INITIATIV 6 Ändring i arbetsordningen för ungdomarnas årsmöte Arbetsordningen för ungdomarnas årsmöte är otydlig. Riksomfattande ungdomskommittén samlar feedback av FRK:s medlemmar och sätter ihop en arbetsgrupp som gör konkreta ändringar i arbetsordningen. Ändringsförslagen presenteras för kommentarer under nästa årsmöte år På basen av kommentarerna från årsmötet vidarebearbetas ändringarna och förs fram i sin slutliga form på ungdomarnas årsmöte 2016, varefter den nya arbetsordningen träder i kraft. Ändringarna tas också i beaktan vid kommande regelförnyelse. De nödvändiga ändringarna i arbetsordningen kartläggs i slutet av våren 2015 i form av en utfrågning som riktas till organisationens ungdomsmedlemmar. Resultatet hämtas till

4 ungdomarnas årsmöte för kommentarer. Efter årsmötet bildas en arbetsgrupp som lyder under riksomfattande ungdomskommittén och sammanställer ett förslag på arbetsordningen som sedan presenteras för godkännande på ungdomarnas årsmöte Medlemmar från distrikten och avdelningarna bjuds in i arbetsgruppen. Kommittén beaktar också i sitt arbete andra initiativ som gäller utvecklingen av ungdomarnas årsmöte. Arbetsordningens ändringar beaktas också vid Röda Korsets kommande regelförnyelse. INITIATIV 7 Ändring av arbetsordningen Arbetsordningen ändras så att distriktrapporterna från ungdomarnas årsmöte gäller tiden mellan årsmötena (t.ex. oktober 2016-oktober 2017). Det beslöts att specificera arbetsordningen för ungdomarnas årsmöte så att distriktrapporterna från ungdomarnas årsmöte gäller tiden mellan årsmötena. Detta beaktas också i ändringen av årsmötets arbetsordning. INITIATIV 8 Information om verksamhetsformer Det finns inte tillräckligt med verksamhetsformer för åldern När nya verksamhetsidéer utvecklas delas de inte med övriga ungdomsgrupper i övriga distrikt. Utskotten i varje distrikt sammanfattar alla idéer och ungdomsaktiviteter och skickar dem regelbundet till faddern i den riksomfattande ungdomskommittén. Ungdomskommittén sprider idéerna tillbaka till distrikten. Under vårträffen ges frivilliga möjligheten att ta del av idéerna. Vårträffens roll som en led för idéarbete utvecklas och samtidigt erbjuds de unga information om verksamhetsformerna på de olika distriktområdena. I programmet tilläggs en presentation av olika verksamhetsformer. Distriktfaddrarna från den riksomfattande ungdomskommittén tar del av att berätta om goda erfarenheter under distriktbesök och andra gemensamma träffar. Distriktens ungdomskommittéer uppmuntras också till att i samarbete med andra distrikt genomföra de nya verksamhetsformerna. INITIATIV 10 Kommunikationsutbildning i avdelningarna och distrikten En kommunikationsutbildning ska utvecklas åt avdelningarna och distrikten. Bland dem växlar intresset och kunskaperna inom kommunikation stort, och en stor del av avdelningarna har ingen kommunikationsplan eller kunnande i att utveckla kommunikationen. Kanaler som unga gärna använder utnyttjas inte tillräckligt effektivt och man behärskar inte heller en målgruppsinriktad kommunikation.

5 Kommunikationsutbildningen ska utvecklas inom avdelningarna och distrikten. Utbildningen byggs upp enligt det riksomfattande systemet, där frivilliga fungerar som utbildare. Hela organisationen har ansvar för att utveckla Röda Korsets kommunikation. Utvecklingen av ungdomarnas kommunikation fortsätter genom att följa med resultaten för bloggen Henry Goes Live. Samtidigt strävar vi till att nå unga genom målgruppsinriktad kommunikation. Röda Korset utvecklar sin synlighet i sociala medier (t.ex. Facebook och Instagram). Bloggens innehåll delas också via dessa kanaler och på så sätt strävar vi till en ungdomligare kommunikation. KLÄM 1 Utveckla Rednet Rednet uppfattas som råddig och jobbig att använda. Det är svårt att hitta information och sökfunktionen fungerar inte. Rednets användbarhet ska analyseras och utvecklas på basen av analysen samt ungdomarnas synpunkt. Klämmen har överlämnats till dem ansvariga för Rednets utveckling och funktion. KLÄM 2 Att göra marknadsföringen mer lockande I verksamhetsstrategin för Finlands Röda Kors framförs att en stark samhällelig anda är möjlig då ungdomar inom Röda Korset hjälper modigare än förut barn och ungdomar som behöver hjälp. Det lyckas vi dock inte med om vi inte får med nya frivilliga i verksamheten. Vår marknadsföring är inte särskilt lockande för unga, vilket delvis gör det svårt att få med nya personer. Det här betyder ändå inte att Röda Korset skulle sakna kunskap eller möjlighet att göra sin marknadsföring mer lockande. Som bäst kan reklamen väcka tankar och få människor att stanna upp, som reklamvideorna för veckan mot rasism gjorde. Genom att rikta reklamen till de unga har vi en bättre förutsättning att locka dem med i verksamheten. På en lokal nivå är ungdomskommittéernas och avdelningarnas verksamhet av stor betydelse då man söker nya medlemmar och frivilliga, men den riksomfattande synligheten borde ökas med bättre och effektivare reklam. Utseendemässigt är de nuvarande reklamerna och broschyrerna inte lockande, även om innehållet är bra. Bilder och andra visuella element hänger ihop med hur starkt reklamen påverkar. Att locka nya unga med i verksamheten kräver ansträngningar både på lokal och riksomfattande nivå. Reklamen ska stöda avdelningarna och andra lokala aktörer i att få med nya frivilliga.

6 Klämmen har överlämnats till Röda Korsets kommunikationsenhet. KLÄM 3 Ändring i valnämndens sammansättning Arbetsordningen för ungdomarnas årsmöte ändras på ett sätt som inte möjliggör att en medlem i valnämnden kan ställa upp i valet. Dessutom ska två suppleanter väljas åt valnämndens medlemmar. Klämmen har överlämnats till den riksomfattande ungdomskommittén som för den vidare till arbetsgruppen som utvecklar arbetsordningen för ungdomarnas årsmöte. STÄLLNINGSTAGANDE 1 Ett ställningstagande gällande jourvästarnas färg För tillfället använder missbruksarbetarna, precis som första hjälpen, röda västar. För ett par år sedan var västarna blåa. Nu misstar man missbruksarbetare för första hjälpen och tvärtom, så får det inte vara. Också myndigheterna har misstagit sig. Första hjälpen- och beredskapskommittén i Tavastlands distrikt har gjort ett förslag om att byta färg på västarna. Samtidigt kunde också modellen på västarna betraktas. Vi stöder kommitténs initiativ att byta färgen till blå igen. Ställningstagandet har överlämnats till hemlandets beredskapsenhet samt enheten för hälsa och välmående. Styrelsen har redan tidigare gett sitt svar.

Så här påverkar du vid stämman Helsingfors ATT HJÄLPA GER GLÄDJE. Finlands Röda Kors Organisationsutbildning Otto-Ville Väätäinen

Så här påverkar du vid stämman Helsingfors ATT HJÄLPA GER GLÄDJE. Finlands Röda Kors Organisationsutbildning Otto-Ville Väätäinen Otto-Ville Väätäinen ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Så här påverkar du vid stämman Helsingfors 10 11.6.2017 Finlands Röda Kors Organisationsutbildning 2017 Suomen Punainen Risti Järjestökoulutus 2017 sivu 1 ALLA

Läs mer

Startpaket Ungdomsverksamhet

Startpaket Ungdomsverksamhet Startpaket Ungdomsverksamhet Verksamhetsformer Reddie Kids-klubbverksamhet för äldre barn Ungdomsgrupp Narikka: kortvarig frivilligverksamhet Lägerverksamhet Internationell ungdomsverksamhet Redaktionellt

Läs mer

UNGDOMSKOMMITTÉN UTVECKLAR, PÅVERKAR, SAMARBETAR OCH KOMMUNICERAR. Anvisning för distriktens ungdomskommittéer. Finlands Röda Kors

UNGDOMSKOMMITTÉN UTVECKLAR, PÅVERKAR, SAMARBETAR OCH KOMMUNICERAR. Anvisning för distriktens ungdomskommittéer. Finlands Röda Kors UNGDOMSKOMMITTÉN UTVECKLAR, PÅVERKAR, SAMARBETAR OCH KOMMUNICERAR Anvisning för distriktens ungdomskommittéer Finlands Röda Kors 1 Arbetsgruppen: Jaana Jylhä, Otto Kari, Sami Laitinen, Laura Musta, Minna

Läs mer

FRIVILLIG PÅ NÄTET Anvisningar för verksamhet på sociala medier 2016

FRIVILLIG PÅ NÄTET Anvisningar för verksamhet på sociala medier 2016 FRIVILLIG PÅ NÄTET Anvisningar för verksamhet på sociala medier 2016 1 Text: Sari Häkkinen, Muusa Kostilainen och Seppo Kujanpää Konsultering: Ville Martin/Slave Digital Redaktion: Sari Häkkinen Pärmbild:

Läs mer

Startpaket Mångkulturell frivilligverksamhet

Startpaket Mångkulturell frivilligverksamhet Startpaket Mångkulturell frivilligverksamhet Verksamhetsformer Vänverksamhet Finska och svenska språkklubbar Läxhjälpen Internationella klubben Lägerverksamhet Boendehjälp Verksamhet i flyktingförläggningar

Läs mer

stadgar för Göteborgsdistriktet

stadgar för Göteborgsdistriktet stadgar för Göteborgsdistriktet Stadgar för Göteborgsdistriktet av Amnesty International Detta dokument består av nationella standardstadgar för distrikt inom amnesty international, samt de lokala tillägg

Läs mer

Arbetsplan och budget 2015. Finlands Röda Kors Helsingfors och Nylands distrikt ATT HJÄLPA GER GLÄDJE

Arbetsplan och budget 2015. Finlands Röda Kors Helsingfors och Nylands distrikt ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Arbetsplan och budget 2015 Finlands Röda Kors Helsingfors och Nylands distrikt ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Innehåll Inledning 3 Beredskapsverksamheten 3 Första hjälpen gruppverksamhet och hälsofrämjande 4 Utbildning

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr 7-2014

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr 7-2014 Protokoll Sammanträde med styrelsen för Nr 7-2014 Torsdag 16 oktober 2014, kl.18:30 Hagatorpet, Tranemo Närvarande Ledamöter Suppleant Konsulenter Kansli Agneta Berlin Karin Johansson Fredrik Plumppu Johan

Läs mer

Hjälpare nära dig. Rödakorsveckan torsdag 3.5 till onsdag HJÄLPARE NÄRA DIG

Hjälpare nära dig. Rödakorsveckan torsdag 3.5 till onsdag HJÄLPARE NÄRA DIG Hjälpare nära dig. Rödakorsveckan torsdag 3.5 till onsdag 9.5.2018 Rödakorsveckan 3 9.5.2018 Varför? Vi gör finländarnas vardag trygg, betonar vikten av att kunna hjälpa oavsett ålder och för fram de frivilligas

Läs mer

Röda Korsets program för årskurserna 1-6, 2016 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE

Röda Korsets program för årskurserna 1-6, 2016 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Röda Korsets program för årskurserna 1-6, 2016 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE 2 Att hjälpa ger glädje! Vi tror att barn vill hjälpa, vare sig det gäller första hjälpen, att göra en äldre människa glad eller en

Läs mer

Så här startar ni ungdomsverksamhet MER UNGDOMAR MED!

Så här startar ni ungdomsverksamhet MER UNGDOMAR MED! Så här startar ni ungdomsverksamhet MER UNGDOMAR MED! Enligt galluppresultat är unga intresserade av frivilligverksamhet. Det är faktiskt inte alls svårt att starta ungdomsverksamhet, men det förutsätter

Läs mer

Röda Korset lindrar nöd och skyddar människovärde genom att hjälpa dem som har det sämst ATT HJÄLPA GER GLÄDJE RÖDA KORSETS HISTORIA

Röda Korset lindrar nöd och skyddar människovärde genom att hjälpa dem som har det sämst ATT HJÄLPA GER GLÄDJE RÖDA KORSETS HISTORIA ATT HJÄLPA GER GLÄDJE S HISTORIA Röda Korset lindrar nöd och skyddar människovärde genom att hjälpa dem som har det sämst 1828 1910 Röda Korsets grundare: Henry Dunant 1859 Slaget vid Solferino i norra

Läs mer

Synlighet åt regionala aktörer!

Synlighet åt regionala aktörer! Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts till fördel för landskapet.

Läs mer

28.11.2014. Finlands Röda Kors upprätthåller ett riksomfattande koordinationsnätverk för Frivilliga räddningstjänsten.

28.11.2014. Finlands Röda Kors upprätthåller ett riksomfattande koordinationsnätverk för Frivilliga räddningstjänsten. 28.11.2014 Finlands Röda Kors stämma 7 8.6.2014 STYRELSENS SVAR TILL KLÄMMAR SOM GODKÄNDES AV ORDINARIE STÄMMAN KLÄM 1 Precisering av testamentsanvisningar Vi föreslår att styrelsen preciserar sina testamentsanvisningar

Läs mer

utbildaren STÄMMOSPECIALITET Stämman är Röda Korsets högsta beslutande organ

utbildaren STÄMMOSPECIALITET Stämman är Röda Korsets högsta beslutande organ STÄMMOSPECIALITET Med tanke på stämman i Helsingfors har förutom allmänna presentationsdiaserier också sammanställts utbildningsmaterial och upplägg samt diaserien Så här påverkar du vid stämman för de

Läs mer

Mötesteknisk hjälp i beslutsfattandet för röstberättigade stämmodeltagare

Mötesteknisk hjälp i beslutsfattandet för röstberättigade stämmodeltagare Johannas Wiehn Johannes Wiehn SÅ HÄR PÅVERKAR DU VID STÄMMAN Mötesteknisk hjälp i beslutsfattandet för röstberättigade stämmodeltagare Finlands Röda Kors 1 Ordinarie stämman i Helsingfors 10 11.6.2017

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK RUJK 2015 Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK Ungdomskommitténs aktiviteter under årsmötet Lördag Presentation av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

INSTRUKTION

INSTRUKTION INSTRUKTION 19.3.2013 2 INSTRUKTION FÖR FRIVILLIGA RÄDDNINGSTJÄNSTEN Frivilliga räddningstjänstens centralkommitté har vid sitt möte den 19 mars 2013 fastställt denna instruktion. Samtidigt upphävs alla

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

Handlingsplan för mångfald och likabehandling 2009-2011. Storleksförhållanden och placeringen av logotyp/vapen får inte ändras MÅL

Handlingsplan för mångfald och likabehandling 2009-2011. Storleksförhållanden och placeringen av logotyp/vapen får inte ändras MÅL Handlingsplan för mångfald och likabehandling 2009-2011 Storleksförhållanden och placeringen av logotyp/vapen får inte ändras MÅL Handlingsplan för mångfald och likabehandling I din hand har du Polismyndigheten

Läs mer

Webbkommunikation och användning av sociala medier i kommunerna enkät 2017

Webbkommunikation och användning av sociala medier i kommunerna enkät 2017 Webbkommunikation och användning av sociala medier i kommunerna enkät 2017 Bakgrund Enkäten genomfördes under perioden 11.4.-12.5. Den skickades via registraturerna till dem som ansvarar för webbkommunikationen

Läs mer

Främjande av barns säkerhet inom frivilligverksamheten i Finlands Röda Kors

Främjande av barns säkerhet inom frivilligverksamheten i Finlands Röda Kors EN SÄKER VERKSAMHETSMILJÖ Främjande av barns säkerhet inom frivilligverksamheten i Finlands Röda Kors Anvisning för organisatörer av frivilligverksamhet inom Finlands Röda Kors avdelningar, distrikt, centralbyrå

Läs mer

Kommunernas användning av webbkommunikation och sociala medier 2015. 12.6.2015 Hagerlund Tony webbkommunikationschef

Kommunernas användning av webbkommunikation och sociala medier 2015. 12.6.2015 Hagerlund Tony webbkommunikationschef Kommunernas användning av webbkommunikation och sociala medier 1 Bakgrund Enkäten genomfördes i april 1 (1.-17.4.) Den skickades via kommunernas registraturer till dem som ansvarar för webbkommunikationen

Läs mer

VI ÄR EN MODIG OCH PÅLITLIG HJÄLPARE HÄR HEMMA OCH UTE I VÄRLDEN

VI ÄR EN MODIG OCH PÅLITLIG HJÄLPARE HÄR HEMMA OCH UTE I VÄRLDEN VI ÄR EN MODIG OCH PÅLITLIG HJÄLPARE HÄR HEMMA OCH UTE I VÄRLDEN Finlands Röda Kors styrelses förslag till svar på de initiativ som förelagts stämman år 2017 1 1. Initiativ om ett nytt belöningssystem

Läs mer

Centralbyrån Utbildning i första hjälpen ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV HJÄLPARKURSEN. Hjälp med din hjälp

Centralbyrån Utbildning i första hjälpen ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV HJÄLPARKURSEN. Hjälp med din hjälp Hjälp med din hjälp Centralbyrån Utbildning i första hjälpen ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV HJÄLPARKURSEN SPR_Auttajakurssi2018_toteutusohje_A4_SWE.indd 1 1 26.3.2018 11.19 HJÄLPARKURS På hjälparkursen

Läs mer

Arbete för mångfald och mot rasism Finlands Röda Kors. NMT-centralen

Arbete för mångfald och mot rasism Finlands Röda Kors. NMT-centralen Arbete för mångfald och mot rasism Finlands Röda Kors NMT-centralen 30.05.2016 SKRIV FRK Österbottens SLAGORDET svenska 16 pt distrikt Mångkulturutvecklare t.ex. distrikt/avdelning, Nina Stubb 1 Grunderna

Läs mer

Styrelsemöte Sverok Väst

Styrelsemöte Sverok Väst Närvarande: Cecilia Hällstrand, Martin Brosser, Joakim Öfverholm, Sigrid Svensson, Svetozar Kljajin, Simon Österlund, Mikael Jönsson 1. Mötet öppnas Cecilia Hällstrand öppnade mötet klockan 18:36. 2. Val

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Tyresö kommun / 2015-09-09 2 (6) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för användning av sociala medier...3 2 Tonalitet, bemötande och tilltal...4 3 Hantering

Läs mer

Kommunernas bruk av sociala medier Enkätresultat Finlands Kommunförbund 8.11.2011. Publicerat 8.11.2011 Finlands Kommunförbund 2011

Kommunernas bruk av sociala medier Enkätresultat Finlands Kommunförbund 8.11.2011. Publicerat 8.11.2011 Finlands Kommunförbund 2011 Kommunernas bruk av sociala medier Enkätresultat Finlands Kommunförbund 8.11.2011 Publicerat 8.11.2011 Finlands Kommunförbund 2011 Om enkäten Enkäten om hur kommunerna använder sociala mediar är den första

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken Ängelholm

Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken Ängelholm PROGRAMFÖRKLARING och STADGAR för Förbundet Aktiv Ungdom Programförklaring Föreningar Antagna på Aktiv Ungdoms förbundsstämma 2014 i Kungälv Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken

Läs mer

SPRÅKSTRATEGI. 1. Inledning

SPRÅKSTRATEGI. 1. Inledning sida 1 (6) SPRÅKSTRATEGI 1. Inledning representerar nästan 140 000 yrkeshögskolestuderande. År 2013 har SAMOK 26 medlemsföreningar varav tre är svenskspråkiga. Studerandekårernas officiella språk bestäms

Läs mer

Regionalt evenemang för föräldrarna

Regionalt evenemang för föräldrarna Regionalt evenemang för föräldrarna - Mångprofessionellt kallas aktörer som erbjuder tjänster för barnfamiljer i området (inom social- och hälsovårdssektorn, bildningssektorn och tredje sektorn) till att

Läs mer

Studentradion i Sverige Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2017 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTE

Studentradion i Sverige Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2017 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTE Studentradion i Sverige Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2017 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTE 2016-10-29 1 Fokusområden 1. Verka för att vara en ekonomiskt och organisatoriskt stabil organisation a. Skapa rutiner

Läs mer

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen 2 (26) Inledning En förening blir inte bättre än sina ledare. Valberedningen har en nyckelroll i valen av framtidens ledare. Att hitta rätt personer

Läs mer

FINLANDS RÖDA KORS, PARGAS AVDELNING Verksamhetsår 68. Handlingsplan för 2019

FINLANDS RÖDA KORS, PARGAS AVDELNING Verksamhetsår 68. Handlingsplan för 2019 FINLANDS RÖDA KORS, PARGAS AVDELNING Verksamhetsår 68. Handlingsplan för 2019 Godkänd på Höstmötet 15.11.2018 Innehåll: Inledning... 1 Effektivt hjälparbete... 1 Hälso- och beredskapsutskottet... 1 Frivilliga

Läs mer

FINLANDS RÖDA KORS ARBETSORDNING

FINLANDS RÖDA KORS ARBETSORDNING 1 (7) FINLANDS RÖDA KORS ARBETSORDNING Godkänd på Finlands Röda Kors fullmäktiges möte den 17 november 2017: 1 kapitlet. Beslutsfattande och verkställande 1 Målet med arbetsordningen Målet med denna arbetsordning

Läs mer

Kommunikation & påverkansarbete i OAJ

Kommunikation & påverkansarbete i OAJ Kunskap får alltid rum Kommunikation & påverkansarbete i OAJ NLS Helsingfors 3 4.12. 2014 1 Sommaren 2013 var tidningen och informationen åtskilda Ordförande Informationschef Styrelse Arbetsgrupp för kommunikationen

Läs mer

1 Medlemsmotion från Studentkåren vid Östra Finlands universitet ISYY

1 Medlemsmotion från Studentkåren vid Östra Finlands universitet ISYY SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr 09 Sida 1 / 5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 STYRELSENS SVAR PÅ MEDLEMSMOTIONERNA 1 Medlemsmotion

Läs mer

Lovisa 2010 kommunikationsplan för kommunfusionsprocessen

Lovisa 2010 kommunikationsplan för kommunfusionsprocessen Lovisa 2010 kommunikationsplan för kommunfusionsprocessen Behandlad: i infogruppen 3.9.2008 och 22.9.2008 i beredningsgruppen 23.9.2008 i den interimistiska organisationskommissionen 30.9.2008 Allmän vision

Läs mer

TASK FORCE SVEFO 2018

TASK FORCE SVEFO 2018 TASK FORCE SVEFO 2018 TASKFORCE UPPDRAG I KORTHET Kartlägga och förankra förbättrings och samarbetsmöjligheter inom ramarna för Östra Svealands Fotoklubbar Uppdraget fastställdes vid SVEFO s årsstämma

Läs mer

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 INNEHÅLL PROPOSITION 2009:4 ANGÅENDE SPRÅKLIG REVIDERING AV STADGARNA 3 PROPOSITION 2009:5 ANGÅENDE INNEHÅLLSMÄSSIG REVIDERING AV STADGARNA 4 BILAGA 1, NUVARANDE FÖRBUNDSSTADGAR,

Läs mer

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen.

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen. Nyanländ kompetens Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen Handbok Online Innehåll 1 Introduktion... 1 1.1 Facebook och blogg - samspelet...

Läs mer

Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier

Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier Sid 1 (5) Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier Försvarsutbildarna har en positiv inställning till och uppmuntrar ingående förbund och föreningar att använda sig av digitala medier och att

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Vård och Omsorgscollege Ska bidra till att lösa framtida rekryteringsbehov Ska vara en kvalitetsstämpel för en attraktivare utbildning för elever Ska vara ett forum för gemensamma

Läs mer

Finlands Svenska Brandoch Räddningsförbund. Strategi för 2016 2020

Finlands Svenska Brandoch Räddningsförbund. Strategi för 2016 2020 Finlands Svenska Brandoch Räddningsförbund Strategi för 2016 2020 Godkänd av FSB:s allmänna möte den..2015 12.09.2015 Version 2 FSB styrelseseminarium M/S Mariella 12.08.2015 Version 1 FSB INNEHÅLL FSB

Läs mer

Finlands Svenska Scouter r.f. FISSC VERKSAMHETSPLAN

Finlands Svenska Scouter r.f. FISSC VERKSAMHETSPLAN Finlands Svenska Scouter r.f. FISSC VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 INLEDNING Finlands Svenska Scouter r.f:s (FiSSc) främsta uppgift är att finnas till för våra medlemmar, d.v.s scoutkårerna. Vår roll är att

Läs mer

Denna manual är ett redskap för utvärdering av servicen på svenska. Målet är att i praktiken hjälpa kommunerna i utvecklandet av servicen.

Denna manual är ett redskap för utvärdering av servicen på svenska. Målet är att i praktiken hjälpa kommunerna i utvecklandet av servicen. Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda utvecklar tillsammans den svenska servicen inom huvudstadsregionen som en del av projektet HUP. Projektet startades av Delegationen för huvudstadsregionen tillsammans

Läs mer

Röda Korsets program för årskurserna 7 9, 2016 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE

Röda Korsets program för årskurserna 7 9, 2016 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Röda Korsets program för årskurserna 7 9, 2016 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE 2 Att hjälpa ger glädje! Vi tror att ungdomar vill hjälpa, vare sig det gäller första hjälpen, att göra en äldre människa glad eller

Läs mer

Finlands Röda Kors Åbolands distrikt

Finlands Röda Kors Åbolands distrikt Ett hjälpnät som sträcker sig över hela världen Finlands Röda Kors Åbolands distrikt http://data.ifrc.org/fdrs/overview/map HJÄLPARE NÄRA DIG Åbolands distrikt,1 HJÄLPARE NÄRA DIG Åbolands distrikt, 2

Läs mer

Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan, Gibraltargatan 1a Tid: kl 18.30, 24 februari 2010

Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan, Gibraltargatan 1a Tid: kl 18.30, 24 februari 2010 1 Göteborgs Klätterklubb Göteborgs Klätterklubb Plusgiro: 72 61 69-6 info@gbgkk.nu Box 11076 Org-nr: 855100-5864 www.gbgkk.nu 404 22 Göteborg Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan,

Läs mer

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING KAPITEL 10 TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING Skolans undervisningsspråk är antingen svenska eller finska och i vissa fall samiska, romani eller teckenspråk. I undervisningen kan enligt lagen om grundläggande utbildning

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Fredrik Guseff fredrik.guseff@sfp.fi Organisation som svaret representerar Svenska folkpartiet

Läs mer

Kallade: Louise Lundmark, Frida Torstensson, Rosanna Norman, Fredrica Werner, Sara Stuguland, Johanna Mäkinen, Kornelia Johansson

Kallade: Louise Lundmark, Frida Torstensson, Rosanna Norman, Fredrica Werner, Sara Stuguland, Johanna Mäkinen, Kornelia Johansson Protokoll 160107: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Louise Lundmark, Frida Torstensson, Rosanna Norman, Fredrica Werner, Sara Stuguland, Johanna Mäkinen, Kornelia Johansson Närvarande: Louise

Läs mer

Röda Korsets program för årskurserna 1-6, 2015 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE

Röda Korsets program för årskurserna 1-6, 2015 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Röda Korsets program för årskurserna 1-6, 2015 ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Bästa lärare i årskurserna 1-6! 2 3 Att hjälpa ger glädje! Vi tror att barn vill hjälpa, vare sig det gäller första hjälpen, att göra

Läs mer

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND Reviderad upplaga enligt beslut Kulturnämnden 2005-11-03 1. BIDRAGSREGLER POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND Folkrörelserna utgör

Läs mer

Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #3 (utgivningsdag torsdag 15 maj 2014) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna

Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #3 (utgivningsdag torsdag 15 maj 2014) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #3 (utgivningsdag torsdag 15 maj 2014) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Om nyhetsbrevet När du anmäler dig till nyhetsbrevet får

Läs mer

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 Föreningsstadgar Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 HRF, Hörselskadades förening i Stockholm Instrumentvägen 19, 126 53 Hägersten Telefon 08-462 24 30, texttelefon 08-462 24 35,

Läs mer

PM KOMPETENSWORKSHOP VATTENKRAFTENS FOU-DAGAR

PM KOMPETENSWORKSHOP VATTENKRAFTENS FOU-DAGAR PM KOMPETENSWORKSHOP VATTENKRAFTENS FOU-DAGAR Den 14/5-2019 hölls en workshop i samband med vattenkraftens FoU-dagar. Workshopen hade temat kompetensförsörjning och diskuterade frågan Vad kan vattenkraftsbranschen

Läs mer

Introduktion Sociala medier

Introduktion Sociala medier Introduktion Sociala medier Webinar CAPS 23 jan 2019 Kompetensområde: Digital Marknadsföring BAS MEDIUM AVANCERAD MASTERCLASS (fristående tillfällen) Digital marknadsföring Målgrupp: Marknadsförare och

Läs mer

Implementeringsplan för de språkliga riktlinjerna DRAF

Implementeringsplan för de språkliga riktlinjerna DRAF Implementeringsplan för de språkliga riktlinjerna 2019 2023 DRAF 22.11.2018 Planen har godkänts genom rektors beslut xx.xx.xxxx. Beslut angående resurser fattas separat. Inledning Målet med Aalto-universitetets

Läs mer

Kommunikationsplan Vision, Skellefteåavdelningen

Kommunikationsplan Vision, Skellefteåavdelningen 1 Kommunikationsplan Vision, Skellefteåavdelningen Anna-Maria Andersson & Emma Karlsson 2 Kommunikationsplan Syfte: Bidra till att Vision Skellefteåavdelningens verksamhetsplan och styrelsens arbete blir

Läs mer

Hur SPF Blekinge ska synas mer i medierna

Hur SPF Blekinge ska synas mer i medierna Arbetsordning för medieansvarig Offensiv på nätet Offensiv på nätet Skapa kontakter inom media Offensiv på nätet Skapa kontakter inom media Varje förening få adress- och maillista till redaktioner Hur

Läs mer

Södermöres Medborgarpanel

Södermöres Medborgarpanel Södermöres Medborgarpanel 30 april-7 maj 2013 Tema: Principer för medborgardialog Metod: E-enkät 1 Svarsfrekvens 55 av 136 har svarat, svarsfrekvens 40,5 % Enkät februari 2013, tema service; 66% Enkät

Läs mer

JUSTITIEMINISTERIETS KOMMUNIKATIONS- STRATEGI. Toiminta ja hallinto Verksamhet och förvaltning 6 /2017

JUSTITIEMINISTERIETS KOMMUNIKATIONS- STRATEGI. Toiminta ja hallinto Verksamhet och förvaltning 6 /2017 JUSTITIEMINISTERIETS KOMMUNIKATIONS- STRATEGI Toiminta ja hallinto Verksamhet och förvaltning 6 /2017 1 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 VERKSAMHETSIDÉ... 4 3 VÄRDERINGAR... 5 4 STRATEGISKA PRIORITERINGAR...

Läs mer

4:1 Samfundet. Örebro Andliga Kyrka/Spiritualistiskt Center utövar sin verksamhet i enlighet med dessa stadgar och riktlinjer genom följande organ:

4:1 Samfundet. Örebro Andliga Kyrka/Spiritualistiskt Center utövar sin verksamhet i enlighet med dessa stadgar och riktlinjer genom följande organ: STADGAR för Samfundet, Örebro Andliga Kyrka/Spiritualistiskt Center 1 Namn 1:1 Samfundets namn är: Örebro Andliga Kyrka/Spiritualistiskt Center 2 Ändamål 2:1 Ändamålet med samfundet är: Att stärka den

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Verksamhetsplan 2018 på lättläst Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Sidan En förening och en styrelse - sida vid sida 3 FUB ska påverka samhället 8 Valet 2018 11 Att sprida kunskap

Läs mer

SPF:s IT enkät hösten 2010

SPF:s IT enkät hösten 2010 SPF:s IT enkät hösten 2010 Denna enkät strävar till att kartlägga kunskaperna, intresset och behovet av IT-skolning och resurser inom Svenska pensionärsförbundets (http://www.spfpension.fi) medlemmar och

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

MOTIONER OMFATTADE AV ELEVRIKSDAGEN 2016

MOTIONER OMFATTADE AV ELEVRIKSDAGEN 2016 MOTIONER OMFATTADE AV ELEVRIKSDAGEN 2016 Motion 1: Kursvitsord i frivilliga gymnasiekurser På samma sätt som en studerande frivilligt kan välja en fördjupad eller tillämpad kurs i gymnasiet, skall den

Läs mer

Kommunernas användning av webbkommunikation och sociala medier Mars 2013

Kommunernas användning av webbkommunikation och sociala medier Mars 2013 Kommunernas användning av webbkommunikation och sociala medier Mars Bakgrund Enkäten genomfördes i början av (12.2 1.3) Den skickades via kommunernas registraturer till dem som ansvarar för webbkommunikationen

Läs mer

Verksamhetsplan FÖRTYDLIGA-FÖRENKLA-FOKUSERA och förstå VARFÖR

Verksamhetsplan FÖRTYDLIGA-FÖRENKLA-FOKUSERA och förstå VARFÖR Verksamhetsplan 2015--2016 FÖRTYDLIGA-FÖRENKLA-FOKUSERA och förstå VARFÖR Fokusområden för 2015-2016 1. Framtidens gymnastikförening - mer tid till gymnastik 2. Köerna till gymnastiken arbetas bort 3.

Läs mer

Protokoll 140814: Styrelsemöte, Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala

Protokoll 140814: Styrelsemöte, Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Protokoll 140814: Styrelsemöte, Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Malin Bohlers, Linus Hagander, Jas Szulkin, Ida Reimegård, Victor Dudas, Lisa Erkander, Sofie Gelinder, Hannah Matkala Nylander.

Läs mer

NVF 33 Svenska Avdelningens Beläggningsutskotts protokoll nr 3-14

NVF 33 Svenska Avdelningens Beläggningsutskotts protokoll nr 3-14 1 (5) NVF 33 Svenska Avdelningens Beläggningsutskotts protokoll nr 3-14 Sammanträde: 2014-04-15 Plats: Svevia, Göteborg Närvarande: Henrik Sjöholm ordförande Sven Fahlström sekreterare Åke Sandin Mats

Läs mer

Pågående arbete i styrelsen

Pågående arbete i styrelsen Datum: 2014-04-08 Plats: Sensus Dagordning distriktsstyrelsen 1. Mötets öppnande Stefan öppnar mötet. 2. Val av justeringsman Hans Sandblad. 3. Fastställande av dagordning Vi lägger till punkten Fråga

Läs mer

Protokoll. Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr Måndag 18 januari 2016, kl Ymergården, Borås.

Protokoll. Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr Måndag 18 januari 2016, kl Ymergården, Borås. Protokoll Sammanträde med styrelsen för Nr 1-2016 Måndag 18 januari 2016, kl.18.30 Ymergården, Borås Närvarande Ledamöter Tävlingskommittén Verksamhetsledare Konsulent Kanslist Agneta Berlin Morgan Bodin

Läs mer

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen.

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen. Nyanländ kompetens Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen Introduktion Innehåll 1 Inledning... 1 2 Bakgrund... 1 3 Syfte & mål... 2 4 Nyanländ

Läs mer

Verksamhetsplan Bryngfjordens GK Ungdom 2016

Verksamhetsplan Bryngfjordens GK Ungdom 2016 Verksamhetsplan Bryngfjordens GK Ungdom 2016 Verksamhetsplan 1. Nulägesanalys Under 2015 har det bedrivits en ungdomsverksamhet med drygt 60 ungdomar fördelat på tre olika träningsgrupper, baserat på ålder

Läs mer

-pröva på metodenworkshop. Hela Hälsan Anna Vilminko / Egil Mattsson

-pröva på metodenworkshop. Hela Hälsan Anna Vilminko / Egil Mattsson Utveckla föreningsverksamheten -pröva på metodenworkshop 2 Hela Hälsan 24.9.2016 Anna Vilminko / Egil Mattsson Introduktion T.ex. En arbetsgrupp fick i uppgift att hitta på nya verksamhetsidéer åt posten.

Läs mer

En ny ungdomslag. December 2015 Georg Henrik Wrede

En ny ungdomslag. December 2015 Georg Henrik Wrede En ny ungdomslag Georg Henrik Wrede EN NY UNGDOMSLAG Undervisnings- och kulturministeriet bad om yttranden till arbetsgruppens förslag. Dessa kunde lämnas till och med måndagen den 30 november 2015 via

Läs mer

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2016

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2016 VISION UPPDRAG PRIORITERAD MÅLGRUPP VERKTYG ÖVERGRIPANDE MÅL PRIORITERADE OMRÅDEN OCH MÅL INGEN SKALL LÄMNAS ENSAM I KRIS ELLER KATASTROF. VI GER HOPP OCH RÄDDAR LIV I UPPSALA OCH I VÄRLDEN. DE MEST UTSATTA

Läs mer

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5 Detta dokument innehåller beskrivning av vilka arbetsgrupper Förbundet Vi Unga har 2015. Vilka övergripande uppdrag de har och de konkreta arbetsuppgifter de har under året. Dokumentet är ett komplement

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI KOMMUNIKATIONSSTRATEGI 2019 2020 ALLMÄNT 1. Introduktion Församlingsrådet tillsatte 13.6.2018 en arbetsgrupp för att utarbeta en kommunikationsstrategi för Vasa svenska församling. Denna kommunikationsstrategi

Läs mer

ÖVERGRIPANDE SYFTE OCH MÅL

ÖVERGRIPANDE SYFTE OCH MÅL VERKSAMHETSPLAN 2016 ÖVERGRIPANDE SYFTE OCH MÅL Sverigefinländare är en nationell minoritet med rättigheter vad gäller språk och tjänster i samhällelig service, detta ger exempelvis rätt till förskola

Läs mer

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 131014 Lokal handlingsplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Alla är olika och lika bra Läsåret 2013/2014 NORMER OCH VÄRDEN Ett eller två prioriterade strävansmål

Läs mer

Språkliga rättigheter inom övriga språkgrupper

Språkliga rättigheter inom övriga språkgrupper Språkliga rättigheter inom övriga språkgrupper I grundlagens 17 stadgas även om andra språkgruppers rättigheter att utveckla sitt språk och sin kultur. I paragrafen nämns förutom nationalspråken särskilt

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr Protokoll Sammanträde med styrelsen för Nr 3-2014 Måndag 5 maj 2014, kl.18:30 Klockargården, Bredareds IF:s klubbstuga Närvarande Ordförande Ledamöter Suppleant Konsulent Kansli Roland Nilsson Agneta Berlin

Läs mer

Rapport om ungdomsinflytande

Rapport om ungdomsinflytande Rapport om ungdomsinflytande På förbundsstämman 2009 uppdrogs åt Svenska Scoutförbundet styrelse att ta fram en rapport som visar hur ungdomsinflytandet fungerar idag. I rapporten har även tankar om hur

Läs mer

Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap

Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap G RÖNA SKÖNA LE DARSKAPET LEV SOM DU LÄR BRY DIG MÖJLIGGÖR Samtalsunderlag upptäck och lär tillsammans Detta samtalsunderlag är utformad som en s.k. lärgrupp

Läs mer

ATT HJÄLPA GER GLÄDJE. Strategi för skolsamarbetet åren Strategi

ATT HJÄLPA GER GLÄDJE. Strategi för skolsamarbetet åren Strategi ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Strategi för skolsamarbetet åren 2014-2020 Strategi Finlands Röda Kors 18.9.2014 1 Pekka Laukkanen, Utvecklingsarbetsgruppen för skolsamarbetet INNEHÅLL 1. Inledning... 4 2. Röda

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Kallade: Johanna Mäkinen, Oscar Norberg, Ossian Matthiessen, Hanna Riese, Johanna Hemberg, Thérèse Lelli, Kim Larsson, Johanna Löfgren

Kallade: Johanna Mäkinen, Oscar Norberg, Ossian Matthiessen, Hanna Riese, Johanna Hemberg, Thérèse Lelli, Kim Larsson, Johanna Löfgren Protokoll 160531: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Johanna Mäkinen, Oscar Norberg, Ossian Matthiessen, Hanna Riese, Johanna Hemberg, Thérèse Lelli, Kim Larsson, Johanna Löfgren Närvarande:

Läs mer

En guide till. Före tag 1. Ungdoms Leader. - där ungdomar kan köra sitt eget race!

En guide till. Före tag 1. Ungdoms Leader. - där ungdomar kan köra sitt eget race! Före tag 1 En guide till Ungdoms Leader - där ungdomar kan köra sitt eget race! Innehållsförteckning Sid 3 Ungdomar inom Leader Sid 5 U-lag, vad ska ett sådant göra? Sid 6 Vad måstefinnas för att skapa

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Riktlinjer för sociala medier Inriktning och syfte Dessa riktlinjer är upprättade i syfte att ge anställda och förtroendevalda stöd när de i egenskap av representanter för uttalar sig/agerar i sociala

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Utskott för organisation

Svenska Brukshundklubbens Utskott för organisation Svenska Brukshundklubbens Utskott för organisation Protokoll 3/2013 Datum: 2013-11-23 Tid: 10:00-16:00 Plats: Farsta, Svenska Brukshundklubbens Kansli Närvarande: Ordförande Ragnar Bergståhl Christer Lundberg

Läs mer

Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE

Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE Existerande stadgar Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE Denna urkristna bekännelse är också Svenska Missionskyrkans (Missionskyrkans) och dess församlingars. Genom Svenska Missionskyrkans Ungdom (SMU) bedrivs

Läs mer